PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Aileron ve servo mesafesi.

myssba
29-09-2008, 17:46
Elimdeki radyo ile ancak tek servo ayırabilecegim aileronlara, kanat ortasına konacak tek servo uzak kalmaktadır. V şeklinde bir kumanda uzaklıktan ötürü mümkün değil.
Tek servoyla yaklaşık 25-30 cm mesafedeki her iki ailerona servonun kumanda edebilmesi için az detaylı ve güç kaybına neden olmayacak bir sistem varmıdır.
Teşekkürler.:)

aozgen
29-09-2008, 18:10
Tek servo yekesine fleksibl(eğilebilir) bir kanal/piyano teli pushrod sistemi yapabilirsiniz.Tarafımdan 2 ayrı modelde denenmiştir.yalnız servonuzun da güçlü olmasında fayda var.
Ekteki resim bir fikir verebilir.

gakkartal
29-09-2008, 18:10
sevgili abicim thk aldığım sporter kanat dümeninde iki servo kullanılmıştı buraya bağlantı resmini atıyorum dönüşlerde servolar ters hareket ediyodu

http://img504.imageshack.us/img504/6746/servobalantda1.th.jpg (http://img504.imageshack.us/my.php?image=servobalantda1.jpg)

http://img504.imageshack.us/img504/6307/servobalant2vj5.th.jpg (http://img504.imageshack.us/my.php?image=servobalant2vj5.jpg)
avucumdaki soket alıcıya gelen

myssba
29-09-2008, 18:31
Tek servo yekesine fleksibl(eğilebilir) bir kanal/piyano teli pushrod sistemi yapabilirsiniz.Tarafımdan 2 ayrı modelde denenmiştir.yalnız servonuzun da güçlü olmasında fayda var.
Ekteki resim bir fikir verebilir.
Ahmet bey teşekkür ederim. Flexibl sistem aklıma gelmemişti hemen deneyeceğim.
Umarım bendeki geniş yüzeyli aileronlarda sonuç verir. Kullandığım servo 42 gr. 8 kg. torklu bir servo, rahat yeter.
Uygulama yapacağım model son yaptığım foto-video modeli..

Bu arada Gökhan beyin önerisi de güzel. Düşünmüştüm, ancak alıcıdan tek porttan iki servro beslemek alıcıya zarar verirmi diye. Tereddütlerim var.
Gökhancım teşekkürler. Bu sistemde kullanılan servolar ne değerlerde bilgi varmı?

gakkartal
29-09-2008, 18:36
9 gr mikro servo

atambay
29-09-2008, 18:40
Bu şekilde Ahmet beyin söylediği gibi olan çok sistem var. Ama eğimli borunun içinden geçen tel oldukça fazla güç kaybına neden oluyor.
Bendeki Sr Falcon' da tek servo ile uzak aileronları oynatan bir sistem vardı farklı olarak. L şeklinde parçalarla hareketin yönünü 90 derece çeviriyorlar. Önce Siztemi iptal edip Ahmet beyin yazdığı şekilde yaptım ama çok kasıntı ve boşluk olduğu için tekrar eski haline getirmek zorunda kaldım.

myssba
29-09-2008, 18:40
9 gr mikro servo

Tamam Sevgili Gökhan aynı servolardan bende var.
Yanlış anlamadımsa iki servoyu paralel baglayıp alıcıdan tek porttan sinyal alıp her iki servoya aynı anda kumanda edıyoruz.:)

myssba
29-09-2008, 18:44
Bu şekilde Ahmet beyin söylediği gibi olan çok sistem var. Ama eğimli borunun içinden geçen tel oldukça fazla güç kaybına neden oluyor.
Bendeki Sr Falcon' da tek servo ile uzak aileronları oynatan bir sistem vardı farklı olarak. L şeklinde parçalarla hareketin yönünü 90 derece çeviriyorlar. Önce Siztemi iptal edip Ahmet beyin yazdığı şekilde yaptım ama çok kasıntı ve boşluk olduğu için tekrar eski haline getirmek zorunda kaldım.

Metin bey, önce eletkronik paralel servo sistemini deneyip olmazsa en az sürtünmeye neden olacak Ahmet beyin önerisini deneyeceğim. Dediğim gibi güçlü servo sanırım biraz sürtünme ile başa çıkabilir. Orada sadece tel kılıfının çok iyi açılandırılıp her noktasından kanada yapıştırılması önemli.

gakkartal
29-09-2008, 18:47
Yanlış anlamadımsa iki servoyu paralel baglayıp alıcıdan tek porttan sinyal alıp her iki servoya aynı anda kumanda edıyoruz.:)

evet abi aynen öğle

iron_eagle
29-09-2008, 21:46
alıcıya paralel bağlarsan aynı yönde çalışırlar abi tek servoya reverse de yapamayacağın için birinin kırmızısını diğerinin siyahına paralellemelisin ki ters çalışsınlar

myssba
29-09-2008, 23:00
alıcıya paralel bağlarsan aynı yönde çalışırlar abi tek servoya reverse de yapamayacağın için birinin kırmızısını diğerinin siyahına paralellemelisin ki ters çalışsınlar

Teşekkürler..
Gerekirse servoların kanada yerleştirilmesi sırasında ters konumlandırılmaları da sorunu halleder..Olmazsa dediğiniz gibi yaparım.:)

hakanoncul
29-09-2008, 23:17
Kablolar ile oynamadan rengi rengine bağlayarak servoların kontrol için biri sağdan diğer servoya soldan kontrol verilerek ters işlem elde edilebilir.Tek porttan iki servo için alınan kablo bir yük getireceğini zannetmem çünkü bazı uçaklarda tek porttan alıyoruz,funstar gibi.Bu sorun için hazır olarak satılan Y kablolar var.Aşağıya funstarımın resimlerini ekliyorum.Kanatlarıda tek tek resimledim.Bir fikir verir zannedersem.

26167 26168 26169

myssba
29-09-2008, 23:59
Kablolar ile oynamadan rengi rengine bağlayarak servoların kontrol için biri sağdan diğer servoya soldan kontrol verilerek ters işlem elde edilebilir.Tek porttan iki servo için alınan kablo bir yük getireceğini zannetmem çünkü bazı uçaklarda tek porttan alıyoruz,funstar gibi.Bu sorun için hazır olarak satılan Y kablolar var.Aşağıya funstarımın resimlerini ekliyorum.Kanatlarıda tek tek resimledim.Bir fikir verir zannedersem.

26167 26168 26169

Hakan teşekkür ederim. Zaten yazılanlardan durum netleşti görünüyor.
İlk uygulama aynen böyle olacak. Şu sıra Y kablo temini zor. Bir servonun telleri bir kac mm. sıyrılarak ötekine renk renge eklenecek.

Eğer mekanik olarak halletmek istersekte Ahmet beyin flexibl sistemi mantıklı.

atambay
30-09-2008, 00:58
Hakan'ın dediği doğru. Kutupları değiştirirseniz servonun çalışıp çalışmayacağını bilmiyorum ama kanatlardaki servo konumları birbirine göre simetrik olacağından aynı bağlantıyla biri iterken diğeri çekecektir. Eğer iki servo farklı kanala takılırsa flaperon tanımlaması da yapılabilir.
Tek servo ile eğimli bir hatta çalışacaksanız dediğiniz gibi dıştaki boru güzel sabitlenmeli. Ben borunun içinde rahat hareket edebilmesi için bisikletlerin fren teli gibi bir tel kullandım. Önce tel parça çelik tel kullanmıştım fakat hattın dairesel değil de bir bölümü düz, bir bölümü eğimli olduğundan tele hafif kavis vermeme rağmen kasıntı oluştu. Kanat yapısından dolayı zorunlu bir durumdu o yüzden esnek tel sisteminden vaz geçmek zorunda kaldım. Siz 1mm kalınlığında çelik tel kullanırsanız, borunun içinde boşluk olmazsa ve düzgün bir dairesel hatta boruyu yerleştirirseniz sorun çıkmayacaktır. Boruyu servoya ve aileron yekelerine mümkün olduğu kadar yakın olacak şekilde uzun tutarsanız telin esnemesini de minimuma indirirsiniz.
Alternatif olarak da aşağıdaki sistem aklınızda bulunsun.

Sümer Yamaner
30-09-2008, 01:03
Arkadaşlar kırmızı siyah kablo çaprazlamasını sakın ola ki yapmayın. Servo hareketleri o şekilde reverse edilemeyeceği gibi servo ve/veya alıcı da zarar görür.
Y harness genelde mikro servolar ile kullanılıyor. Servolar her iki tarafa simetrik olarak yerleştirilince aynı kumanda girdisinde aileronların ters hareketi elde edilmiş oluyor. Ancak yüksek akım çekecek büyük servolar sorun yaratabilir. Alıcının zorlanması, ısınması hatta hasar görmesi mümkün. O zaman şu çözüm uygulanabilir: Uygun bir BEC temin edilir. Aileron servolarının kırmızı kabloları fişlerden ayrılır ve BEC çıkışına bağlanır. Bu şekilde sinyal alıcıdan güç ise BEC'ten gelir (Tabii ki BEC'in siyahı da bir servonun siyahına bağlanacak).

aozgen
14-10-2008, 11:44
Özür dilerim konuyu atlamışım ancak farkettim.Bir alıcı kanalına Y harness ile iki servo bağlantısı hiçbir riski olmayan çok yaygın bir uygulama,rahatca denenebilir(ben bir modelimde standart HiTec 425 lerle kullandım).Geriye mekanik olarak yön ayarı kalıyor ki bu da servonun iç dış veya başöne baş geriye yerleştirilmesiyle kolayca halledilebilir.Y harness de her hobishop da bulunuyor.Bulamayan İstanbul 4. Levent de ki meşhur bol çeşit den alabilir.

Selim Ozkan
14-10-2008, 13:18

Merhaba,

THK dan aldığım Cessna'da aynı bahsedilen gibi tek tel ile iki aileronu koumanda eden güçlü bir servo vardı. Fakat bu servo sürekli olarak arıza yaptı ben de en sonunda iki adet servo sistemine dönüştürdüm.

İki servo sisteminde renkleri değiştirmeye gerek yok. Alıcının tek kanalından 2 servo kablosu çıkartılır ve bağlanır. Servoların üzerine servo kolları iki farklı yöne bağlanınca aileronlar ters yönlü olarak çalışır. Bu şekilde yaptığım cessna artık servo bozmadan sorunsuz çalışıyor.

Sevgi ve saygılarımla,

iron_eagle
14-10-2008, 19:05
tabi servoların mekanik olarak düzenlenmesi mümkünse gerek yok ters bağlamaya ama buna müdahale edilmiyor ise diye düşünerek yazdığım bir yazıydı

Sümer Yamaner
14-10-2008, 20:08
Servo reversing sadece özel bir devre ile mümkün. Gelen sinyaldeki darbe genişliğinin değiştirilmesi gerekiyor. Ya da servoyu açıp içindeki sense potunun iki ucunu değiştirmek ve motor kutuplarını değiştirmek gerekebilir. İkinci söylediğim sadece teorik ve pek önerilmez.