PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Seagull 40 Arising Star ve WD SportSter

erdogani2004
06-10-2008, 00:55
İlk merhabadan (bkz:yeni başlayanlar) sonra ufak ufak konulara girelim bakalım... (acemice tabii, izniniz olursa)

Paylaşmak ve değerli fikirlerinizden yararlanmak istediğim 3 ana konu var:

1- Her gün daha çok sevdiğim ultra-süper beginner-trainer (Amerika'daki adı zaten BeginAir) WindDragon SportSter'imi kendi el emeğim-göz nurumla (!) fırçasız/lipo kombinasyonuna çevirdim. (ama sabah 07:00 de bitti). Çok mükemmel bir konstrüksiyon olamasa da (montaj plakası vidalarının gövde içerisinden karşılığı olacak bir destek/kontra montaj kullanmadım) bol japon+karbonat marifetiyle sağlam olduğunu düşünüyorum (7-8 uçuş ve 4-5 kırımdan hasarsız kurtuldu). Performans tek kelimeyle olağanüstü (15-20 km/h rüzgara kafadan normal hızda girebiliyor, belki 60 derece dik tırmanabiliyor, zorlanmadan loop atabiliyor). Motor THK'dan aldığım küçük gri bir Art-Tech outer runner (kit olanı değil), elimdeki eski bir 15 Amp ESC ile canavar oldu (motor besleme polarizasyonu ters, ters takılmış ve geniş mil göbeği küçültülmüş bir performans 8x6 çeken pervaneyle). Tahmin etmediğim kadar basit ve kolay bir operasyon, herkese hararetle tavsiye ederim. Motor yerinin egzantrikliği nedeniyle daha büyük motorlardan da bence kaçınmak gerek (gaz açıp kısışlarda abzürd yunuslamalar nedeniyle). Bu arada servo/alıcı yatağında bazı sağlamlaştırıcı revizyonlar ile pile köpük parçalarından yatak yapmaya, irikıyım ana iniş takımları takıp çıkan eski tekerlerden birini bek teker yapmaya, dikey stabilizeyi yataya 45 derecelik bağlantılarla güçlendirmeye ve kanat uçlarına bir çin modelinin (serçe diye satılıyor) plastiklerini takmaya (cuk oturdu), tüm hücum kenarlarına siyah elektrikçi bandı çekmeye (güzel de görünüyor), pil ve ESC'yi soğutmak için plastik gövdeye hava giriş ve çıkış delikleri açmaya kadar bir sürü şey yaptım. Tabi bu tür köpük uçaklara yapılacak en güzel şeyin başta kanat ve yatay stabilize olmak üzere adabı ve estetiğiyle her tarafını ambalaj bandıyla sarıp sarmalamak olduğunu da naçizane hatırlatmak isterim.

Bu kadar biliyorsun da ne diye 5 kere uçağı çaktın yere derseniz... Amatörlük de var tabii, ama esas nedeni dün gece evde kurcalarken farkettim. Yeni motor ve ESCnin ağırlığı, LiPo pilin eski dombalaklara kıyasla hafifliği (belki bek tekerin de büyümesi) gibi nedenlerle ağırlık merkezi neredeyse kanat firar kenarı hizasına kadar kaymış. Tevekkeli değil, uçuşta neden kafa sallayıp durduğunu merak etmiştim, meğer stol olup duruyormuş çocukcağız.. Her keskin yatış/dönüşte vida gibi toprağa girdiği bundanmış. Şimdi burnunda beşibiryerde gibi 8 tane 50 kuruş taşıyor kızım :-))

Uçağın mikroskopik gövde vidaları da hikaye, şimdi kuyruktakiler japonlu, kuyruk borusu gövdeye japonlu (bol bol dönüyordu), iniş takımı ve servo tepsisi alt destekleri (yarımay plastikler) japonlu, ve de kanat lastiği bağlantı rotları da japonlu... Tavsiye ederim..

WindDragon için şimdilik bu kadar.. Becerebilirsem resimlerini de upload ederim..

2- Uzun zamandır sabır (hazır değildim) ve sabırsızlıkla (işte alet bu abi! Ağırlığı yeter) beklediğim an geldi ve.. İlk patlar motorlu modelimi sipariş ettim (inanılmaz bir şekilde heryerden daha ucuz ve 12 taksit! Ama sanırım site adı yassah!!) : Seagull Arising Star 40 Trainer (ATAMBAY Hocam!!) + Thunder Tiger PRO46 çift rulmanlı ABC motor+ Futaba 3003 servolar ve bir sürü ıvır zıvır (ledli alıcı pil göstergesi, şarjlı on/off anahtarı, yakıt doldurma seti, egsoz deflektörü, hava ve yakıt filtreleri, OS #8 bujiler, 10x6 pervaneler, %10 nitro yakıt vs).

THK hocaları eşliğinde olmadan uçurmaya kalkmayacağıma ve önce cici bir rodaj yapacağıma söz veriyorum :-))

Montaj ve sonrası hakkında her türlü yardımcı bilgi memnuniyetle kabulümdür.

3- Daha önce elektronik bölümünde sorduğum ama tatmin edici bir cevap alamadığım konu: E-Fly 100C verici ve alıcımı bu uçakla kullanmak istiyorum, çünkü başka birşey almaya ne niyetim var ne de param.. Öneri ve yol gösterici bilgilerinizi bekliyorum. (BodrumRC'de önerilen başlangıç paketi içinde AirTrainer 60 ile beraber olduğunu gördüm, THK da pek çok kişinin kullandığını ancak mesafe kaygılarının olduğunu söylüyor)

Dual conversion alıcı ve kristallerin yardımı olur mu?

Sanırım sabrınızı daha fazla zorlamadan bu mesajı sonlardırsam iyi olacak.. Hepinize sonsuz sevgiler, saygılar ve kırımsız lezzetli uçuşlar..

İbrahim ERDOĞAN
İnşaat Yük. Müh. / Pilot (PPL+ME)
Eryaman-ANKARA

erdogani2004
06-10-2008, 05:03
İşte bazı resimler...

erdogani2004
06-10-2008, 05:04
Biraz daha...

erdogani2004
06-10-2008, 05:10
Accık daha resim...-))

NOT: Resimlerdeki flaperon kullanımına (henüz bu konuya hiçbir yerde rastlamadım) ve bedava kumanda/malzeme taşıma çantasına dikkat !!...

NOT2: Bazı resimlerde görünen beyaz sıvı "uçak benzini"dir, lütfen başka manalara çekmeyelim..-))

aozgen
06-10-2008, 10:53
E-Fly 100C verici ve alıcımı bu uçakla kullanmak istiyorum, çünkü başka birşey almaya ne niyetim var ne de param.. Öneri ve yol gösterici bilgilerinizi bekliyorum. (BodrumRC'de önerilen başlangıç paketi içinde AirTrainer 60 ile beraber olduğunu gördüm, THK da pek çok kişinin kullandığını ancak mesafe kaygılarının olduğunu söylüyor)

Dual conversion alıcı ve kristallerin yardımı olur mu?

Sanırım sabrınızı daha fazla zorlamadan bu mesajı sonlardırsam iyi olacak.. Hepinize sonsuz sevgiler, saygılar ve kırımsız lezzetli uçuşlar..

İbrahim ERDOĞAN
İnşaat Yük. Müh. / Pilot (PPL+ME)
Eryaman-ANKARA

İbrahim Bey önce hayırlı olsun diyelim.E Fly verici hk. bilgim yok ama bir vericinin asgari standartlarında olduğunu düşünüyorum.Esas söylemek istediğim kesinlikle E Fly alıcınızı patlarlı trainer da kullanmayınız.
Sizin de belirttiğiniz gibi muhakkak dual konversion alıcı(ve uygun kristali tabii) kullanınız.Burada zorlanacağınızı tahmin ettiğim husus,vericinize uygun shift de dual konversion alıcı(ve aynı frekansta,alıcınıza mahsus kristal) bulabilmek.Bu sebeple alıcıyı satın almadan yanınızda verici ile gitmeyi ve mağazada uyumunu (çalıştığını) test ettikten sonra satın almanızı tavsiye ederim.

atambay
06-10-2008, 12:15
Sportster çok güzel olmuş. Kanat bağlama lastikleri özellikle habire kopan lastiklere göre iyi bir çözüm.
Kumanda konusunda Ahmet beyin söyledikleri çok önemli. Hafiften can yakacak bir ücret ödemeden alacağınız kumanda çok daha fazla canınızı yakacaktır.
Yakıt konusuna gelince çok verimli bir seçenek.

erdogani2004
06-10-2008, 13:02
Ahmet Hocam;

THK'da aynı alıcının (Art-Tech 6 kanal) dual conversion versiyonu mevcut. ( Single 25 YTL, Dual 40 YTL) Ben vericinin de bu özelliği taşıması gerektiğini cahilce düşündüğümden almamıştım. Sanırım şimdi seçimim bu alıcı ve uygun kristal çifti yönünde olacak. (Mevcut vericimle birlikte)

Saygılar;

İbrahim ERDOĞAN
Eryaman/ANKARA

aozgen
06-10-2008, 17:07
İbrahim Bey vericilerde dual/single sistemi yok.Onlar sabit.Sadece alıcılarda biraz daha incelikli sistem, dolayısıyla daha yüksek fiyat olduğundan küçük parkflyer tipi modeller için ucuz alternatif olarak çıkmış bu single konv.olayı.Yine de THK ilgilisini iyice soruşturarak bu alıcının en az 400-500 mt.mesafeden problemsiz denendiğinden emin olunuz.Patlarlı bir modelin kontroldan çıkması başkaları için büyük risk demek.

atambay
06-10-2008, 19:35
Kumanda seçiminizden vazgeçmenizi sağlayacak bir tecrübeyi aktarıyorum.

Dün zaten ikinci haftadır üst üste radyo sorunu yüzünden uçak çaktım. İkisi de aynı şekilde virile girdi, bir de impulse'ı virilde düşürseydim oturur ağlardım herhalde.

Bu arada herkese bir tavsiye, Art-tech radyo ile sakın ha sakın, patlar motorlu uçak uçurmaya kalkmayın.

Dün bir arkadaşımın ısrarı ile bir yıldır evinde yatmakta olan Sig Four Star'ı uçuralım dedik. "Art-tech radyo pek güvenli değil" dediğim halde, uçağı havada görme hevesi ile "bir deneyelim, en kötü çakılır" dedi.

En kötü oldu.

Son derece güzel uçan uçak, 300-400 metre uzaklaştığında kontrolden çıkıp virile girdi. Uçağa doğru biraz koşturunca bir an tekrar kontrolü yakaladım ve gazı kapatmayı ve de bir son saniye girişimi ile burnunu dikmeyi başardım ama kuyruk yere çarpınca gövde ikiye bölündü ne yazık ki. :agla:

Aynen Coşku Abi , Ama yapacak birşey yok. Bursa'da miles modelini Arttech kumanda ile ucuracağım. İnşallah bir şey olmaz. Olursada benim kırılma noktam olur ve pes derim. Benden bu kadarmış diye.

Sorun kumanda değil bende. Sanırım benim üzerimde manyetik alan var ve bu manyetik alan dokunduğum tüm elektronik cihazları bozmakta :P

arttech kumanda en fazla 300 metre çeker daha fazla çekmez. termik mermik bulmadan ineceğiz fazla uzaklaştırmadan ucuracağız. Planör dediğin alacak başını gidecek, saatlerce keyifle ucacak ama bizimkisi max 2-3 dakka ucacak muhtemelen fazlada dolanmadan gelecek..

Selçuk uçağın ilk uçuşunu hakkındaki heyecanını çok iyi anlıyorum ama riske atacağın uçak Çin malı bir ARF değil. Haftalarca üzerinde emek verdiğin, tek tek her parçasına ellediğin, şefkatle zımparalayıp, özenle yaptığın bir uçak.

Artech alıcı ile felan deneme onu. Denersen de elden atmak dışında bir şey yapma o alıcı ile planör uçmaz.