PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Rüzgarlı Hava Uçuşu

cevatgungor
14-10-2008, 21:06
Selamlar;

Forumu uzun uzun 2 haftadır inceliyorum.Mesaj kalabalığı oluşturmamak amacıyla sadece soruları,cevapları ve tavsiyeleri okudum.Uçankanat almak yerine bu akşam Windragon 4 modelini sipariş ettim.
Fakat ufak tefek kaygılarım var.Bunları ufak başlıklar içerisinde sıralayacağım.

Yardımcı olursanız çok sevinirim.

-Öncelikle en korktuğum konu rüzgarlı havalarda windragon 4 ü uçurmam mümkünmü.(Tabiki rüzgarın şiddetine bağlıdır ama bunun üst limiti nedir?)
-Rüzgarlı havalarda uçağın kontrolü eğitim uçağı olmasına karşın gerçektende çok mu zor?
-Simulatörde yaklaşık ne kadar çalışmam gerek?Bununda bir hakimiyet ve yeterlilik ölçüsü varmıdır?
-Uçağı aldığım gibi kanatlarını koli bantı ile tamamen sarsam uçuşta bir engel olutururmu?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Sümer Yamaner
14-10-2008, 22:43
Rüzgar ile hamleli rüzgarı karıştırmamak gerek öncelikle.
Sürekli, yön ve hızını belirgin olarak değiştirmeyen rüzgarda uçuş modelinizin hava hızına bağlı. Örneğin 30 km/h süratle havada kalabilen ve en fazla 50 km/h sürat yapabilen (rakamlar tamamen atmacadır) bir uçağı saatte 40 km ile esen rüzgarda uçurmanız güç olabilir. Rüzgara karşı kısa mesafede yerden kesilse de ilerlemek güç olur ve rüzgar altına dönünce hızla uzaklaşır, geri getirmeniz güçleşir. Rakamlar çok mantıklı ve uyumlu olmasa da sonuçta uçağınızın hava hızı ile rüzgarın hızının birbirleri ile ilişkisi belirleyici faktördür.
Hamleli rüzgar dediğimiz durumda ise rüzgar sürekli yönve hız değiştirir, türbülanslar oluşur. İşte o zaman düşük kanat yüklemeli (kanat alanı geniş, ağırlık az) yavaş uçucular pek uçamazlar.
Normal şartlarda özellikle iniş yaklaşmasında hem yön, hem yatış hem dalış hem de takat kontrolü yapmak gerekiyor. Sakin bir havada belirli bir mesafeden gazı kısarak belirli bir süzülüş açısıyla gelip yaklaşık nereye teer koyacağınızı tahmin edebilirsiniz. Ama hamleli rüzgar varsa teker koyabileceğiniz yer sürekli değişir. Sürekli yeni duruma adapte olup kumanda vermeniz gerekir. Özellikle acemilikte zordur. Tabii ki deneyim kazandıkça daha rahatlar insan.
Bütün bunlardan sonra benim pratik yaklaşımımı da yazayım. Her ne kadar amatör bir anemometrem varsa da uygulamam şu şekilde: Uçağı rüzgar içine doğru yere koyarım. Rüzgar uçağı geri sürüklüyorsa "bu iş olmaz" deyip uçmaktan vazgeçerim genellikle.
Simülatör konusunda ise kişisel farklılıklar çok fazladır. Simülatörden yarar görmeniz için
1- Mutlaka gerçek bir kumanda ile kullanın. Jıystick falan kesinlikle olmaz!
2- Önce rüzgarsız havada simulation rate'i artırın. Adım adım % 150'yi bulun.
3- Sonra % 100'e geri çekip rüzgar ve hafif türbülans ekleyin. Yine adım adım % 150'ye çıkın.
Son olarak, kanatlara koli bandı muhtemelen ağırlığı artırarak uçuş performansını olumsuz etkileyecektir.

cevatgungor
14-10-2008, 23:13
bilgileriniz icin cok tesekkùr ederim simulasyon egitimim uzun sùrecek anlasilan :) insallah tecrùbelerimi arttirip epp'den kanat, elavatör ve rudder yapmayi planliyorum.bilgilerinizden faydalanmaya devam edecegim.Saygilarimla

atambay
15-10-2008, 00:13
Ahmet bey Wingdragon kanatlarını koli bandıyla kaplamak çok iyi oluyor. Özellikle yeni başlayanlar için kesinlikle öneriyorum. Yapılmadığı takdirde bir süre sonra bir sürü ufak parça köpüğün yerlerini bulmak ve yapıştırma eziyetini göze almak lazım. Ağırlık konusu ihmal edilebilir kadar az ama koruyuculuk açısından çok çok yararlı.

cevatgungor
15-10-2008, 09:53
Aslında amacım yapışkanlı tabaka halinde satılan yaklaşık 2-3mm kalınlığında yumuşak süngerler var elimdede mevcut.Süngerde tek taraflı yapışkan mevcut ve yapışkanın mukavemetide birhayli yüksek.Kırımı aza indirmek ve parçacık dağılımını büyük ölçüde aza indirmek için sanırım kullanacağım.

PATO
15-10-2008, 09:59
Yapışkanlı süngere hiç gerek yok Cevat bey, hatta zararlı bile olabilir. Metin beyin yazdığı gibi şeffaf koli bandı yeterli ve büyük fayda sağlıyor.

cevatgungor
15-10-2008, 10:01
Yapışkanlı süngere hiç gerek yok Cevat bey, hatta zararlı bile olabilir. Metin beyin yazdığı gibi şeffaf koli bandı yeterli ve büyük fayda sağlıyor.

Bilgileriniz için teşekkür ederim Gürman bey.Helikopterimi uçuramadan uçak merakı başladı.İnşallah model geldikten sonra daha doğrusu simulatörde çalıştıktan ve modeli uçurduktan sonra videoları ekleme şansına bende erişirim.

aozgen
15-10-2008, 10:58
Ben 2 zamanlı motorlu rüzgar uçuşu tecrübelerimi paylaşmak istedim.Elektrikli modellerin karakteristiği farklı oluyor,peşinen söylemek isterim.
Rüzgar ın şiddeti havada pek önemli değil.Havada hakimiyet pek zorluk çıkarmıyor.Belki de planörcülük oynamak gibi zevkli fırsatlar bile yarattığı söylenebilir.Önemli olan kalkış ve daha önemlisi rüzgarda iniş.Bunlar kritik.
Kalışta rüzgarın yönü ve mümkün olduğu kadar yerden kesilme anında rüzgarı tam önden göğüsleme önemli.Kalkış açısı yüksek olursa rüzgar hızlı yükselme sağlayacak ama sonra rüzgardan farklı yöne dönüş teşebbüsünde hız azlığından dolayı stall tehlikesi doğuracak.Buna çok dikkat.Yani kalktıktan sonra bir müddet rüzgara karşı hızlanmaya çalışmalı ve mümkünse geniş bir yarıçapla dönüşe geçmeli aksi taktirde dönüşün en kritik anında rüzgarın kanadı kapması riski çok muhtemel. Uçarken sadece dönüşler dikkat isteyecek.Dediğim gibi kanat kapacak(muhakkak) buna anında düzeltici aileron ile karşılık vermeli ve hatta eli alıştırıp dönüşleri uçağı fazla yatırmadan az aileron/az dümen kumandasıyla döndürmeli.Havada yeryüzünün şeklinden dolayı girdaplar olabilir pek korkulacak bir durum değil.Uçağı tokatlayacak ama alaşağı etmez.Eliniz kumandada düzelteceksiniz.En büyük risk inişte.
İnişte birkaç tehlike sebebi var.Sümer Bey çok iyi anlatmış.En önemlisi rüzgarın pist başında ve devamında girdaplanması.(Her pistte olacak diye bir şart yok,bizim demiryolu seti benzeri bir pistimiz var tam sertifika imtihan pisti olacak özelliklerde.Pist başında ve ortasında girdaplar,ilaveten pist ortasında zaman zaman termal vs)
Bu girdap neden önemli? Tam gazı kesmiş hızı giderek düşen ve burun aşağı yaklaşan model girdaba girdiği an hertürlü (3 boyutta) doğrultusunu bir anda değiştiriyor.Burada
pilota çok konsantrasyon ve tecrübe gerekiyor.Anında karar vererek pas geçmeyi her zaman düşünmeli.Bu yüzden de depoyu iyice boşaltmadan yeterli yakıt payı varken inişe karar vermeli.Aslında pistin girdap durumunu öğrenmek için uçuş sırasında defalarca iniş taklidi alçak pas geçmeler tavsiye edilir.Bu yavaş geçişler sırasında nerelerde girdap var,nasıl vuruyor size bilgi olacak.
Ben herzaman (bilhassa rüzgarda) pist başına alçak,az gazlı girilmesini sonra hızın muhafaza edilerek pistin uzunluğunun iyice kullanılmasını(yere konmakta acele edilmeden çok kontrollu bir koyverme) tavsiye ederim.Yerden sekme,zıplamaya çok dikkat.Ne güzel indim dediğiniz anda yerden birkaç cm zıplayan modelinizi bir yan rüzgar alıp anında kündeleyebilir.Ve sıklıkla bir kırım manasına gelir.
Bu kadar palavra kestiğime bakmayın.Sık ,sık rüzgarda indikten sonra yerden azıcık zıplayan,durmak üzere olan modelimi rüzgara kurban vermişimdir.Buna pek yapacak birşey yok.

cevatgungor
15-10-2008, 11:09
Estağfurullah Ahmet bey palavra kesmek değil aksine benim gibi uçak eğitimine yeni başlayan acemi biri için çok yararlı bilgiler.Aslında eğitimime yanlız başlıyorum.Yani eğitmensiz.Bizim şehrimizde modelcilik eğitimi verebilecek şahıs ve kurum bulunmamakta.O yüzden bu konu için baya bir yakınıyorum.Simulatör eğitimi sanırım birebir uygulamalı eğitimin yerini hiç tutmayacak.

aozgen
15-10-2008, 11:14
Simulatör eğitimi sanırım birebir uygulamalı eğitimin yerini hiç tutmayacak.
Simülatör hiç kullanmadım.Muhakkak faydası olduğunu duyuyorum ama dediğiniz gibi pratik herşeyin başı.Hiç sıkılmayın,konsantrasyonu kaybetmeden,riske girmeden bol bol pratik yapın.Hepimiz aynı yollardan geçtik.Benim sizden tek farkım birkaç saat fazla ve çeşitli modellerle uçmak.O kadar.

cevatgungor
15-10-2008, 11:21
Seçtiğim modelin(Windragon 4) hataları aza indiren bir eğitim modeli olduğunu forumda uzun uzadıya okudum.Eğitmensiz bu işi başaracağıma inanıyorum.Ve bunu başarıp bilgilerimi güçlendirdikten sonra kesinlikle ve kesinlikle kendi ilimde eğitmenlik yapacağım.Yapacağım ki bu hobinin yaygınlaşmasını sağlayayım.Benim yaşadıklarımıda bu hobiye merakı olan ve bir şekilde gursağında kalan kişilerin heveslerini yerine getireyim.Amacım bu açıkçası.

cevatgungor
15-10-2008, 11:26
Konuyuda iyice dağıttım.Özür dilerim.Rüzgarlı havadan nerelere geldik :)

aozgen
15-10-2008, 14:29
Ve bunu başarıp bilgilerimi güçlendirdikten sonra kesinlikle ve kesinlikle kendi ilimde eğitmenlik yapacağım.Yapacağım ki bu hobinin yaygınlaşmasını sağlayayım.Benim yaşadıklarımıda bu hobiye merakı olan ve bir şekilde gursağında kalan kişilerin heveslerini yerine getireyim.Amacım bu açıkçası.

Cevat Bey bu amacınızı tüm kalbimle tebrik ederim.Cidden yani başlayanlara eğitmenlik edecek hocalara çok ihtiyaç var.Bu ayrı bir kabiliyet ve gönüllülük işi.
Çok hayır dua alacağınıza inanıyorum.

cevatgungor
15-10-2008, 15:40
Teşekkürler Ahmet bey.Azönce aldığım bir haber beni baya bir üzdü.Wingdragon siparişim iptal oldu.Sebebide satıcının elinde kalmamış olması.:( Gerçekten çok üzüldüm.Heryeride araştırdım axess karta taksit yapan hiçbir satıcı bulamadım.Şimdi eskiden sipariş verdiğim yeri 10 gün boyunca uçağı getirmeleri için beklemek zorunda kalacağım.Neyseki paramı geri iade ettiler.

cevatgungor
15-10-2008, 17:03
Wingdragon 4 alabileceğim bir adres varsa tavsiye ettiğiniz hemen sipariş vereceğim.Türkkuşu ve gg hariç.

atambay
15-10-2008, 20:14
Wingdragon 4 alabileceğim bir adres varsa tavsiye ettiğiniz hemen sipariş vereceğim.Türkkuşu ve gg hariç.

THK dan yedek parçalarını alın. Hobbycity'den fırçasız donanım ve kumanda alın. Çok daha ekonomik ve keyifli bir model olur.

cevatgungor
15-10-2008, 21:27
turkhavakurumu isbankasi karti istiy or sanirim oda bende mevcut degil neyse sanirim 10gùn daha bekleyecegiz

cevatgungor
15-10-2008, 21:28
turkhavakurumu isbankasi karti istiyor sanirim oda bende mevcut degil neyse sanirim 10gùn daha bekleyecegiz

atambay
15-10-2008, 22:12
Ben yapıkredi kartı ile aldım şimdiye kadar.
havale de yapabilirsiniz ayrıca

cevatgungor
16-10-2008, 08:25
Teşekkürler bilginiz için.

atambay
16-10-2008, 10:27
Az önce THKnın yeni sayfasından ilk online siparişimi verdim.
Taksit için işbankası kartı gerektiği doğru.
peşin ödemelerde tüm kredi kartları geçerli. Sanal kart da kullanabiliniyor.
Volkan beyin büyük gayreti ile çok güzel bir adım atmış oldu THK. Sayfada birkaç eksiklik kullananların yardımcı olması durumunda giderilirse kısa sürede sorunsuz hale gelir.
Yeni ürünlerin de varlığı dikkatimi çekti. İncelemenizde yarar var.

cevatgungor
16-10-2008, 11:02
Hemen sayfaya bir göz atacağım.Tekrar teşekkürler.

cevatgungor
16-10-2008, 13:46
...........com diye bir sitede wingdragon sport master wd4 ten çok daha ucuz.Tek dez avantajı kredi kartına tek çekim yapıyorlar.Paylaşmak istedim.Reklam babında düşünülmesin lütfen.

cevatgungor
20-10-2008, 09:11
Cumartesi günü ilk uçuşumu yaptım.
Bu wingdragon 4 ile olmasada yinede başarılı sayılabilecek bir uçuştu.
Sky hx40 warrior adında 2 kanallı bir uçak mevcut elimde.
Wingdragondan önce bu uçakla talim yapayım dedim.Hafif bir rüzgar vardı ve yavaşça uçağı elden attım.

Uçakla başarılı bir şekilde yaklaşık 4 tur kadar attım ve yaklaşık 9-10m havalandırdım
Ama hevesim yine rüzgar sayesinde gursağımda kaldı.Bir ters rüzgarla zaten oyuncak denebilecek kadar basit olan uçağı bir anda yere çaktı.Kırım yoktu fakat uçağın içerisindeki elektronik devreyi besleyen kablolar o sarsıntıdan kopmuştu.

Evde ufak bir operasyonla onu hallettim ve bugünde wingdragon sportmaster modelini sabahtan sipariş verdim.

oguzhangunes
20-10-2008, 10:21
cevat abi bu uçan kanat hakkında seninle görüşmek istiyorum abi pm box dolmuş galıba atamıyorum mesaj bi bakarmısın acaba

cevatgungor
20-10-2008, 10:32
Oğuzhan şuan pm de iki tane mesajım vardı ve onlarıda sildim.Sanırım benim ayarlarda bir sorun yok.

cevatgungor
20-10-2008, 10:34
İstersen buradanda sorabilirsin.Eğer bildiğim bir konuysa yardımcı olabilirim.

dell
23-10-2008, 19:13
merhaba ben wingdragonla 4 ay kadar uçtum ilk uçağımdı ilk bilgisayarda simulatör de çaloştım sonra bilen ler yanında yavaş yavaş almaya başladım sonra eliniz alışıyor zaten ama rüzgarlı havalarda wingdragon 4 ün orjinal halini uçurmanızı tavsiye etmem hatta orjinal hali iyi değil gelir gelmez modifiye yapmanız bence iyi olur çünkü orjinal hali ile 5 dk falan havada kalıyo o sürede öğren meye yetmiyo ben modifiye ile 25-30 dk havada kalabiliyorum ben modifiyeden sonra nerdeyse ağacı sökecek rüzgarda uçtum ve inanın çok keyifli oluyo uçağı rüzgara doğru tutun motoru kapatın sabit dakikalarca kalıyo wingdragon dan ben yak 54 e geçtim ama wingdragonun bendeki yeri bambaşka ikisini götürüyorum artık uçmaya bi sorunuz olursa her zaman sorabilirsiniz başlamak için mükemmel uçak bantlamak lazım kanatı falan düşürürseniz kırmı çok azaltıyor bant uçağı da fazla etkilemiyor az ağırlaştırıyor bantlarken uçağın dengesini bozmamaya dikkat edin ama

Bora_s
26-03-2009, 19:39
Selamlar,
Bende bir WD 4'ümü yeni aldım. Uçağı aldıktan 1 hafta sonra Ankara'dakilerin buluşma noktası Etimesgut havaalanına gittim. Herkes çok yardımcı oldu bu işe yeni başladığım için... Hava çok rüzgarlıydı. Adamlar modifiyesiz WD 4'ümü görünce sakın uçurma diye tembih ettiler, ama heves ettim bi kere. Taa Etimesguta kadar gitmişim, arabam da yok. O yüzden denemezsem olmaz :D Yeni edindiğim bi arkadaşa uçağımı rüzgara karşı kaldırdı ( bu havada sen süremezsin diyerek :) ) . Havada öyle bi rüzgar vardı ki uçak 20 m. yükseldikten sonra geriye doğru sürüklenmeye başladı :D Sonra herkes uçağı indir, indir uçağı diye bağırmaya başladı :D Sonunda asfalta kadar uçağın gücünün yetmiyeceğini anlayıp çimenlere indirdik :) Arkadaşım çok düzgün bi şekilde ( biraz takla atarak :) ) indirdi uçağı...

Ben WD 4'le bile olsa rüzgara karşı indiğin sürece bi sorun olmaz derim :)

clyz.wr
26-03-2009, 23:05
Geçmiş olsun, ustaların sözünü dinlemek lazımmış en azından bunu öğrendiniz :)

Sümer Yamaner
27-03-2009, 09:28
Lütfen küçük bir hatırlatma yapmama izin verin:
Uçan araçlar "sürülmezler". Havacılığa gönül vermiş kişiler için bir uçağı "sürmek" ifadesi oldukça rahatsız edicidir. O nedenle genelde "uçurmak" ifadesini tercih ederiz. Kara araçları "sürülürler".

Bora_s
28-03-2009, 14:30
Lütfen küçük bir hatırlatma yapmama izin verin:
Uçan araçlar "sürülmezler". Havacılığa gönül vermiş kişiler için bir uçağı "sürmek" ifadesi oldukça rahatsız edicidir. O nedenle genelde "uçurmak" ifadesini tercih ederiz. Kara araçları "sürülürler".

Evet de: uçak rüzgardan geriye sürüklendi mi denir, yoksa geriyo doğru uçuruldu mu ? :D

clyz.wr
28-03-2009, 17:29
Selamlar,
( bu havada sen süremezsin diyerek :) ) .

Sümer bey bu cümlenizi kast etmiş.

iyi çalışmalar

Bora_s
28-03-2009, 17:55
:) Özür dilerim...

Sümer Yamaner
28-03-2009, 21:44
Özür dileyin diye söylemedim... Böyle bir hakkım olamaz. Sadece dostça bir hatırlatma yapmak istedim. :)

balkesli
28-03-2009, 22:01
arkadaşlar aerofly da rüzgar hızını sona çıkartıp pt40 la çok zevkli uçuşlar yapıyorum sanki uçak heli gibi davranıyo isterseniz video çekip göstere bilirim çok eğlenceli

eğlenmeyide geçtim gerçekten çok dikkat istiyo kumandadan elinizi bir an çekseniz uçağınız yerde

ustambe
02-04-2009, 10:38
Elektirik motorlu modellerin rüzgar karşısında pek mukavemet gösterdiklerini görmedim şimdiye kadar..Lütfen yanlış anlamayın ama modeller yeteri kadar ağır olmadıkları için havada uçuşan migros poşetleri gibi davranıyorlar. Modelin kontrolü sizde değil rüzgarın hakimiyetinde oluyor. Patlar modellerde böyle bir sorunlar karşılaşmadım. Ahmet abinin deyimiyle rüzgar modeli tokatlasa bile ağırlığından ötürü fazla bir kontrol kaybına neden olmuyor. Ha belkide rüzgarda çok iyi uçabilen elektirikli modeller vardır ve ben görmemişimdir ona birşey diyemem...Herkese saygılar.

Sümer Yamaner
02-04-2009, 10:59
Rüzgardaki davranışı belirleyen temel unsur kanat yükü. Düşük kanat yüklemeli bir model total ağırlığından bağımsız olarak rüzgardan çok etkilenir. Günümüzde patlar motor performansı veren elektrik motorları var. Dolayısıyla elektrikli deyip geçmemek gerek. Aslında tabbi bizlerin en kolay ulaşabildiği modeller elektrikli parkflyer modeller ve onlar için söyledikleriniz doğru. Ciddi elektrikli modellerde ise rüzgarın etkisi o kadar belirgin değil.

stfa
02-04-2009, 11:07
Elektirik motorlu modellerin rüzgar karşısında pek mukavemet gösterdiklerini görmedim şimdiye kadar..Lütfen yanlış anlamayın ama modeller yeteri kadar ağır olmadıkları için havada uçuşan migros poşetleri gibi davranıyorlar. Modelin kontrolü sizde değil rüzgarın hakimiyetinde oluyor. Patlar modellerde böyle bir sorunlar karşılaşmadım. Ahmet abinin deyimiyle rüzgar modeli tokatlasa bile ağırlığından ötürü fazla bir kontrol kaybına neden olmuyor. Ha belkide rüzgarda çok iyi uçabilen elektirikli modeller vardır ve ben görmemişimdir ona birşey diyemem...Herkese saygılar.

:D:D:Dkatılıyorum ama hepsi değil tabi:P