Orijinalini görmek için tıklayınız : Başaşağı 2 zamanlı motor dertleri
Trainer lar haricindeki model ARF uçaklarda başaşağı motor montajı giderek standart hale geliyor.Bu durum önceden akla gelmeyen birkaç problemi,sıkıntıyı beraberinde getiriyor.
Bunlardan biri çalıştırma sırasında "ön besleme zorluğu"(priming),ikincisi çok yüksek"hidrolik kilitleme riski",bir diğeri, egzost susturucusu da ters durduğu için çoğunluk susturucuda alt tarafa geçen basınç memesi ağzına "rölantide yağ birikimi sebebiyle (tartışılabilir) depo/basınç eksilmesi" ve de hiç akla gelmeyen fakat yabancı forumlarda çok tartışılan ARF dizayneri firma hatası "yakıt deposunun hatalı yüksekliği problemi"
İlk akla gelen ve çok uğraştıran problem motoru çalıştırmak için "ön besleme zorluğu";
Bu aslında motorun çalışmamasındaki ilk sebeptir.Buji ıslanması çok geri bir sebeptir.Başaşağı bir motor yerçekimi yüzünden çok zor beslenir.Starter kullanılırsa bu üstesinden gelinebilir bir sıkıntı.Biraz çalışma uzuyor ama nihayet emme sağlanıyor ve motor çalışıyor.Starter yok, elle çalıştırılacaksa;
Tavsiyem motoru düzelecek gibi modeli ters çevirip, sehpaya hafif baş yukarı(aman ha,yoksa zaten problemli depo dan gravitasyonla yakıt akıp farkettirmeden karteri doldurması da sözkonusu) yerleştirmekle başlamak.
Genelde cowling olduğu için parmak girmeyen karb.ağzına ben,yakıt bidonumdan birkaç damla yakıt aktarmakla prime ederim.Sakın egzost çıkışını tıkayarak depo basıncı kullanmaya kalkmayınız Yoksa nefeslik/basınç/ susturucu devresi aynı tıkamayı kullanarak ve de bu işe bayıldığından:P hiç ara vermeyerek bütün deponuzu susturucuya boşaltacaktır.Şimdi işin en kritik dönemi geldi.kızdırıcıyı taktınız,parmak pervaneye uzanıyor.Aman dikkat bilinen riske karşı bir defa daha dikkatinizi çekmek isterim.Bu arada hala motorunuz düz,modelinizin hafif baş yukarda ters durduğunu hatırlatırım.Motor muhakkak az yüksek rölantide çalıştırılmalı.motor çalışır çalışmaz biraz ısıtlıdıktan sonra yüne düşük bir devirde çalışırken çok dikkatlice,kuyruk tarafı hep burundan aşağı tutulmaya çalışılarak modeli düzeltin.Bu arada susturucu çıkışından biraz taze yakıt atılabilir dert etmeyin.
Eğer modeli ters çevirme imkanınız yoksa,ön besleme işi biraz sıkıntılı olacak.Bu durumda kartere yakıt dolması,hidrolik kilitlenme riskinizi yok bunu hatırlatırım.Gelebilecek bütün yakıt karb boğazından doğru yere akacak.Aman bunu hatırlayarak,dolu depo ile model istirahat halindeyken muhakkak karb seviyesi depo dan yukarda kalacak gibi burun yukarda muhafaza etmeye dikkat.gelelim ön beslemeye.Gaz pozisyonu rölantide olmalı.Karb bogazından gelen hıslamayı duymalısınız.Bu durumda egzost çıkışı problemsiz tıkanabilir dolayısıyla egzost çıkışını parmakla tıkayarak pervanenizi kuvvetle,hızla defalarca çevirmelisiniz.Bu sayede karb bogazına rölanti miktarı da olsa yakıt gelecek.Karb bogazı da çok az açık olacağı için o dar aralıktan yere akmaya çalışan yakıtı içeri emilen hava kartere çekmeye çalışacak(başarılı da oluyor,denenmiştir).Ama yakıt çok az geldiğinden bu hareket defalarca yapılmalı.Şimdi artık kızdırıcıyı takıp bismillah parmaklama zamanıdır amaaa bu sefer iki misli dikkat.Eğer güzelce ön besleme başarılmışsa muhtemelen pervane parmağınıza kıtır atmaya niyetli beklemektedir.Tavsiyem ilk darbeyi ani ve ters yöne atmaktır.Genelde ilk vurmada çalışmaz ama bir yandan egzostu tıkamaya devam ederek parmaklamaya devam edilirse çalışacaktır.Burada çok iyi şarjlı bir kızdırıcı da hayati rol oynar.Kızdırıcı zayıf kalırsa çalışma zorluğu iyice katlanır.Ama esas zorluk ön besleme zorluğudur.Yani zor çalışmada besleme problemi önde gelir.Bu arada atladık,kızdırıcıyı takmadan evvel MUHAKKAK yumuşakça pervanenin tam tur atabildiğinden emin olun.(hidrolik kilit testi).Yoksa krank milini kırmak veya biyel kırmak işten değil.Başaşağı motorda bir sebeple kartere aşırı yakıt dolmuşsa(mesela iniş sonrası elde taşınıp,park yerine yerleştirirken) bu hidrolik kilitlenme riski çok baş ağrıtacaktır.
Gelelim susturucu memesi derdine.Meme de susturucuda alt kenarda(genelde) kalacağı için yüksek devirlerde basınçlı egzost tarafından dışarı süpürülen yanmamış yağ(daha çok hintyağı kullanan yakıtlar için),rölanti devirlerde bu meme ağzında bir gölet oluşturuyor ve egzost depoya erişemiyor.Bu basıncın zaten rölantide gerekli olup olmadığı tartışılabilir.Ama ben uzun uzun rölanti ayarı yapılmak durumnda kalan başaşağı motorlarda sık sık burnun dikilerek birikmiş yağın çıkıştan akıtılarak meme ağzının rahatlatılmasını savunurum.
Yabancı forumlarda çok tartışılıyor,ben de muzdaribim,ARf dizayn larda depo pozisyonu hatalı yerleştiriliyor.Genelde karb e göre yüksek konuluyor(veya tersi).başaşağı motorlu bir ARF toplarken bu sıkıntıyı gözönüne almanızı ve de muhtemelen depo yerini tadil etmeniz gerektiğini hatırlatırım.
Çok uzattım. Aklıma gelen başka şeyler olursa,sizlerin de katkılarınızla ekleyerek devam edelim.
Çok faydalı bir makale olmuş Ahmet bey. Ben şahsen başaşağı motor pozisyonunu bu bahsettiğiniz sorunlardan dolayı hiç tercih etmedim şimdiye kadar. Bütün patlarlı uçaklarımda dik veya yan motor pozisyonu kullandım. Bu yazdıklarınızı okuduktan sonra "denemeye değer" diye düşündüm açıkcası.
Emrah Bey 90 lık başaşağı motorunuzun zor çalışması üç sebepten olabilir.
Günün ilk çalışması ise bujide yağ birikmiştir,kızdırıcı zayıftır,ön besleme yapılamamıştır.
Bunları izale etmek için benim metodum,günün ilk çalışması için muhakkak(diğer çalışmalarda da denedikten sonra inat ediyorsa yine) motoru düzelecek gibi modeli başaşağı sehpaya alırım.Bu arada henüz depo tamamen boştur.karb boğazından içeri birkaç damla yakıt boşaltırım.Motor rölanti pozisyonunda kızdırıcıyı takarak ters yöne darbelerim.(el için daha emniyetli oluyor).Bu şekilde muhakkak kolayca çalışır.(Çalışmazsa ya ön besleme az/aşırı veya kızdırıcı görev yapmıyor(buji bozuk,vs.).
İlk çalışma yakıt bitip stop edince,daha az miktar ön beslemeyi yine aynı şeklide karb bogazından damlatıp modeli düz,motor başaşağı olacak şekilde sehpaya yerleştirip depoyu doldururum.Bu durumda modelin(sehpanın) burnu hafif yukarı durmalı ki depo gravitasyonla
yere boşalmasın.Bu durumda çalıştırmadan evvel egzost çıkışından tıkayarak pervaneyi birkaç defa çevirirseniz depodan karb e yakıt erişmesi sağlanacak ki bu şart(aynı zamanda hidrolik kilit riskini de test etmiş oluyorsunuz).Yoksa ön beslemeyi harcar yakıt alamadığından tekrar stop eder.Bundan sonra ön besleme yapmak çok zor.Sonra rölanti pozisyonunda olmak şartıyla motoru çalıştırın.Kolayca çalışmalı.
Uçuş aralarından sonra çalıştırmak için genelde karterde biraz yakıt kalmış oluyor, egzost çıkışı tıkama yoluyla yukarda izah edildiği üzere biraz da ön besleme takviyesi ile kolayca çalışmalı.Yalnız throttle cut ile stop edilmiş motorlarda karterde artık yakıt kalmıyor.Muhakkak biraz uğraşarak yukarda izah edildiği gibi rölanti açıklığında ön besleme yapmaya uğraşmak lazım.
ahmet bey
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. kafamdaki soruları sayenizde bitirmiş oldum.
Egemen Bey,Emrah Bey nazik ilginize teşekkür ederim.Başlamak için .50-55 den büyük olmayan iki zamanlı motorlara göre bir modelle başlamanızı tavsiye ederim.Ve epeyce motorunuza alışana kadar,cowling i takmamanızı tavsiye edeceğim.Herşeye bir zaman geliyor alışılıyor.
Bendeki ASP61 motor da başaşağı duruyor. Anlattığınız sorunları ben de yaşıyorum. Motor çalıştırma başlığı altında sorunları anlatmaya çalıştım. Fakat burada anlatılan sorunları ve çözümleri görünce bendeki motorda da aynı durum olabileceğini düşündüm. Anlattıklarınızı uygulayıp sonuçları yazarım. Teşekkürler.
Bugün 2 zamanlı ASP 61 başaşağı duran motoru belirtilen yöntemle çalıştırmaya çalıştım. Fakat eksoz çıkışını tıkadığım bezi çekince motor susuyor. Rölanti konumunda iken aynen yukarıdaki gibi eksoz çıkışını parmağımla kapatıp pervaneyi 10-15 defa ani çevirdim. Daha sonra buji ısıtıcıyı takıp rölanti konumundayken pervaneyi tokatlıyorum. Bu esnada eksoz çıkışı halen kapalı. Motor çalışmaya başlıyor. Fakat ben eksoz çıkışını tıkamayı bırakınca motor duruyor. Nedeni ne olabilir. Ben bujiden ve buji ısıtıcısından sorunun kaynaklanmış olabileceğini düşünüyorum. fakat tam emin değilim.
büyük ihtimalle eksoz basıncınız yetersiz ama ilğinç olan genelde eksoz tıkalıyken motor çalışmaz
Bugün 2 zamanlı ASP 61 başaşağı duran motoru belirtilen yöntemle çalıştırmaya çalıştım. Fakat eksoz çıkışını tıkadığım bezi çekince motor susuyor. Rölanti konumunda iken aynen yukarıdaki gibi eksoz çıkışını parmağımla kapatıp pervaneyi 10-15 defa ani çevirdim. Daha sonra buji ısıtıcıyı takıp rölanti konumundayken pervaneyi tokatlıyorum. Bu esnada eksoz çıkışı halen kapalı. Motor çalışmaya başlıyor. Fakat ben eksoz çıkışını tıkamayı bırakınca motor duruyor. Nedeni ne olabilir. Ben bujiden ve buji ısıtıcısından sorunun kaynaklanmış olabileceğini düşünüyorum. fakat tam emin değilim.
Sn Deva,Ermiş in dediği gibi dolu depo ile (motor da ilk çalıştığında) depodan hemen yakıt ememiyor görünüyor.Benim de bir modelimde aynı olay mevcut.Dert etmeyiniz.İlk çalıştırıldığında motoru çalışır vaziyette tutarken(tam gazda stop eder, yüksek rölantide ) egzost çıkışını parmakla sık sık kapatınız.Bu hareket depodan karb e yakıt beslemeyi forse eder.Bu arada gaz yükselterek düzenli beslemeyi teşvik ediniz.Bir an gelecek parmak yardımına gerek kalmadan motor yakıt emmeye başlayacak.
Yine de emin olmak için susturucudan çıkan basınç memesinin tıkanmamış olduğundan,basınç ve yakıt besleme hortumlarının keskin dönüşler veya benzeri bir sebeple kısıtlanmadığından emin olunuz.
Bu problemin kızdırıcıyla ve bujiyle alakası yoktur.
Tabii bütün bu yazdıklarım motor iğne ayarlarının düzgün yapıldığı ve motorun bu tip bir başlangıçtan sonra düzgün çalışmaya geçtiği farzedilerek yazılmıştır.
Sn Ahmet Özgen,
Öncelikle bu başlık altında yazdıklarınızın bana çok faydası oldu. Uzun zamandır netleşmeyen bazı sorunları netleştirdi.
Soruna gelince dediğiniz gibi motor düzgün çalışmıyormuş. Bugün motoru nihayet sonunda düzgün çalıştırdığımı sanıyorum. Motor çalıştırma ( http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=30707&page=2 ) başlığı altında nasıl yaptığımı anlattım.
Daha sonra burada anlattıklarınızı uyguladım. Her seferinde motor sorunsuz hemen çalıştı.2 depo harcayarak test yaptım.
Yardımlarınız için teşekkürler.
Bu sonucu duymak beni en az sizin kadar mutlu etti.Keyifli uçuşlar diliyorum.
fullturkey
02-11-2008, 23:32
Ahmet Bey,
bu konu iyi olmus yeni Seagull PT-19'a motoru yan baglayabilir miyim acaba diye dusunmeye basladim, bu konu tam benlik olmus :),
Tesekkurler
Ahmet Bey,
bu konu iyi olmus yeni Seagull PT-19'a motoru yan baglayabilir miyim acaba diye dusunmeye basladim, bu konu tam benlik olmus :),
Tesekkurler
Sait Bey öncelikle güle güle kullanın diyeyim.Konuyu hatırlattığınız iyi oldu modeli toplamaya başlamadan motorun pozisyonuna karar vermek,ona göre de yakıt tankının yerleştirmesini yapmak bence ilk işlerden biri.Benim rahmetlinin üzerinden epey zaman geçti unuttum ama mümkünse ben de yan yerleştirmenizden yanayım.Burada dikkat etmeniz gereken(cowling şaft çıkış mesafesini unutmadan)
motorun yerleştirmesine karar verdikten ve motoru/markayı seçtikten sonra,karb.ün püskürme memesinin yakıt tankının orta seviyesi hizasına olabildiğince yaklaştırılabilmesi.(İdeali aynı hizada olmaları)
Ahmet bey merhaba, uyarıcı bilgiler için teşekkür ederim, elimdeki scale uçağı toplamak için ilk olarak motor montajına karar vermem gerekiyordu. Yakıt deposu servo yerleşimleri vs bunlara göre yapılacağı için uzunca süredir bekletiyordum. Şimdi tüm başlığı okuyup başaşağı monte etmekten vazgeçtim. Fakat uçaktan çıkan SF model imzalı radyal mount orjinal halinde öyle bir monte edilmiş ki motoru taktığınızda uçağın sağ tarafında +45 derece ile duruyor. Dolayısı ile eksoz muffleri de -45 derece ile aşağı bakıyor. Böylece uçağın sağ tarafını tamamen motor yapıp cowlun içine etmiş olucam. Onun yerine motor yatağı için firewallda yeni delikler açıp motoru yatay düzlemde (sağa yatık) monte edip eksozu burnun altından dışarı çıkarma planlarım var.
Şimdi
SORUN-1 Eksoz motora çok yakın olduğundan alttan çıkacak gibi görünmüyor. Ya pitts kullanmak lazım onun da bazı sıkıntıları var biliyoruz. Bu durumda ya uçağın dengesini hiçe sayıp motoru bir iki cm aşağı alıcam. Çok kötü bir fikir. Diğer ihtimal de motor-eksoz arasına uzatma parçası koyup bunu hava kaçırmayacak şekilde desteklemek. Böyle bir uygulamayı motor rodajının ardından deneyeceğim için ısının çok yükselmeyeceğini ve 100-120 derecelik motor-eksoz sıcaklığının çok sert plastik malzemeden yaptığım eksoz adaptörünü etkilemeyeceğini düşünüyorum. Araya eksoz adaptörü vs kullanmak isterdim ama iş yerinde atölyede bizim arkadaşlar iki dakikada yaptılar sağolsunlar. Şimdi böyle bir parçayı kullanmanın bana ne gibi kötü etkileri olabilir. Toplam muffler hacminde çok değişim olmayacağı için basınç düşüşü olmayacak. Plastik malzeme ile alüminyum arasından hava kaçırmaması için ne yapabilirim. Belki şu oto tamircilerinin radyatör onardıkları SUN-FIX türü bi yapıştırıcı olabilir ama o da eksozun portatif olarak sökülüp takılmasını önler. Neyse çok uzattım.
SORUN 2: Motoru yan monte ettiğimde ne gibi sıkıntılarla karşılaşacağız hiç fikrim yok. Bahsettiğiniz kartere yakıt dolması veya deponun eksoza akması belki olmayacak ama buharlaşmamış yakıtın ve hint yağının bir yüzeyde toplanarak iç yüzeyin yağlanmasında homojenlik kaybolup sıkıntı olabilir mi? Böyle bir durumda motor çalıştırmada sanırım çok problem olmayacak.
SORUN 3 Motorun üzerine cowlu taktığımda içeriye hava almam daha doğrusu içeride hava akışı sağlamam gerekli mi? Sonuçta motor gömleğinin sadece yarısı dışarda kalıyor. Bir de karbüratör ağzını falan dışarda bırakmak için bir parça daha açıklık olacak o kadar. Soğutmaya yeterli midir?
SORUN 4 Motor çalışmasında ve ömründe içeri giren havanın temizliğinin etkisi var. Motor baş aşağı veya yan monte edildiğinde özellikle inişlerde daha çok toza maruz kalması muhtemel. Karbüratör hava girişine filtre veya benzeri bir uygulama yapmak gerekir mi yoksa bu motorun hızlama ve yanma oranlarını değişeceği için hiç karışmamak mı lazım?
Çok yazdım kusura bakmayın, aklımda çok soru var,
Şimdiden ilginize teşekkür ediyorum,
Selamlar
Ahmet bey merhaba, uyarıcı bilgiler için teşekkür ederim, elimdeki scale uçağı toplamak için ilk olarak motor montajına karar vermem gerekiyordu. Yakıt deposu servo yerleşimleri vs bunlara göre yapılacağı için uzunca süredir bekletiyordum. Şimdi tüm başlığı okuyup başaşağı monte etmekten vazgeçtim. Fakat uçaktan çıkan SF model imzalı radyal mount orjinal halinde öyle bir monte edilmiş ki motoru taktığınızda uçağın sağ tarafında +45 derece ile duruyor. Dolayısı ile eksoz muffleri de -45 derece ile aşağı bakıyor. Böylece uçağın sağ tarafını tamamen motor yapıp cowlun içine etmiş olucam. Onun yerine motor yatağı için firewallda yeni delikler açıp motoru yatay düzlemde (sağa yatık) monte edip eksozu burnun altından dışarı çıkarma planlarım var.
Şimdi
SORUN-1 Eksoz motora çok yakın olduğundan alttan çıkacak gibi görünmüyor. Ya pitts kullanmak lazım onun da bazı sıkıntıları var biliyoruz. Bu durumda ya uçağın dengesini hiçe sayıp motoru bir iki cm aşağı alıcam. Çok kötü bir fikir. Diğer ihtimal de motor-eksoz arasına uzatma parçası koyup bunu hava kaçırmayacak şekilde desteklemek. Böyle bir uygulamayı motor rodajının ardından deneyeceğim için ısının çok yükselmeyeceğini ve 100-120 derecelik motor-eksoz sıcaklığının çok sert plastik malzemeden yaptığım eksoz adaptörünü etkilemeyeceğini düşünüyorum. Araya eksoz adaptörü vs kullanmak isterdim ama iş yerinde atölyede bizim arkadaşlar iki dakikada yaptılar sağolsunlar. Şimdi böyle bir parçayı kullanmanın bana ne gibi kötü etkileri olabilir. Toplam muffler hacminde çok değişim olmayacağı için basınç düşüşü olmayacak. Plastik malzeme ile alüminyum arasından hava kaçırmaması için ne yapabilirim. Belki şu oto tamircilerinin radyatör onardıkları SUN-FIX türü bi yapıştırıcı olabilir ama o da eksozun portatif olarak sökülüp takılmasını önler. Neyse çok uzattım.
Yanlış anlamadıysam manifold uzatması sıcağa dayanıklı plastikten olacak.Deforme olmadığı sürece hiçbir mahsuru yok.Gönül rahatlığıyla kullanın.Bağlantı yerlerinden kaçaklar sadece pislik(yağ bulaşığı) yapar operasyonel bir mahsuru yoktur.Buralara silikon conta veya alüminyum fast food kabından yapılma conta kullanabilirsiniz.
SORUN 2: Motoru yan monte ettiğimde ne gibi sıkıntılarla karşılaşacağız hiç fikrim yok. Bahsettiğiniz kartere yakıt dolması veya deponun eksoza akması belki olmayacak ama buharlaşmamış yakıtın ve hint yağının bir yüzeyde toplanarak iç yüzeyin yağlanmasında homojenlik kaybolup sıkıntı olabilir mi? Böyle bir durumda motor çalıştırmada sanırım çok problem olmayacak.
Yan montaj başaşağı montajın yanında çok ehven kalır.Dert etmeyin.Motora da hiçbir zararı olmaz.Yağlamada hiçbir sıkıntı yok.Sadece ilk çalıştırmada ön beslemede sıkıntı yapar,onu da halledersiniz kolayca.
SORUN 3 Motorun üzerine cowlu taktığımda içeriye hava almam daha doğrusu içeride hava akışı sağlamam gerekli mi? Sonuçta motor gömleğinin sadece yarısı dışarda kalıyor. Bir de karbüratör ağzını falan dışarda bırakmak için bir parça daha açıklık olacak o kadar. Soğutmaya yeterli midir?
Motorun sadece silindir kapağının soğuması yeterlidir.Eğer bu cowling den dışarı çıkıyorsa başka birşey yapmaya gerek yok.Eğer silindir kafası cowling içinde kalıyorsa burada iyi bir hava akımı(kafaya yönelik olmasına dikkat) sağlanmalı ve hava çıkış alanı girişin en az 3 misli olmalı.Karbüratör ağzı rahat hava emecek gibi açık havaya maruz kalmalı.
SORUN 4 Motor çalışmasında ve ömründe içeri giren havanın temizliğinin etkisi var. Motor baş aşağı veya yan monte edildiğinde özellikle inişlerde daha çok toza maruz kalması muhtemel. Karbüratör hava girişine filtre veya benzeri bir uygulama yapmak gerekir mi yoksa bu motorun hızlama ve yanma oranlarını değişeceği için hiç karışmamak mı lazım?
Ben de motorlarımda hava filtresi kullanıyorum genelde.Başaşğı motorlarda hatta şart oluyor.Sizin yan motorda çok da gerekli değil.Hava filtresi sadece tepe devirde biraz düşüklüğe sebep olur başkaca bir zararı yoktur.Yanma oranları vs iğneler vasıtasıyla sizin tarafınızdan optimum ayarlanacaktır
Çok yazdım kusura bakmayın, aklımda çok soru var,Soru sormak hak,cevaplandırmak keyifdir.Niye çekiniyorsunuz?
Şimdiden ilginize teşekkür ediyorum,
SelamlarVe aleykümselam
---
Detaylı yanıtlarınız için çok teşekkür ederim
Ahmet abi hidrolik kilitlenmeden kısaca bahsebilir misiniz?Bilgi bulamadım onunla ilgili.
Metin abi,bildiğin gibi gaz halinde maddeler sıkıştırılabilir(ör:hava kompresörleri tankları) fakat sıvı maddeler sıkıştırılamazlar.Motorların yanma odasına bizim yakıt normalde bolca hava içinde yakıt zerreleri olarak girmeli ki piston yanma odasında sıkıştırabilsin.Bir şekilde piston üzerinde sıvı halinde yakıt toplanırsa(karbüratöre aşırı yakıt emilmesi sonucu veya başaşağı motorda yerçekimi gereği piston üzerine sıvı halde yakıt toplanırsa) piston portları kapattıktan sonra bu sıvı kaçacak yer bulamaz ve yanma odasında sıkışır.Biz pervaneyi daha da çevirmeye çalışırsak bu sıvı sıkıştırılamayacağından dolayı biyel kolunu eğecektir.Bunu önlemek için mutlaka kızdırıcıyı takmadan evvel pervaneyi birkaç tur elle çevirerek rahat döndüğünü görüp öyle çalıştırmalı.Eğer hidrolik kilitllenme olmuşsa egzost portuna doğru yatırıp pervaneyi ileri/geri oynatarak sıvının porttan dışarı atılması ve yanma odasında sıkıştırılabilir bir hava oranı elde edilmesi sağlanmalı.
Ahmet abi bu hidrolik kilitlenme olayı bugün başıma geldi. senin yazdıklarını aynen uyguladım. fakat sorun devam ediyordu. taaaki buji sökülüyken kumandadan gazı tam olarak açık bıraktıktan sonra. 10-15 tur pervaneyi çevirdikten sonra oldu.
Buarada herhalde bendeki hidrolik kilitlenmesi, uçağımı duvara paralel olarak astığım için oldu. Bunun üzerine bir sorum olacak.
Şimdi ben uçağımı her uçuşumdan sonra bu şekil duvara assam (çok güzel durduğundan vazgeçmek istemiyorum :) ) belli ki bu problem olacak. Ama bende sizin dediklerinizi uygulayıp hidrolik kilitlenmeyi önlesem. zamanla motorda bi problem olur mu?
2.si askere gideceğimden dolayı bi 15 ay orda kalıcak gibi (izinden gelip uçurduklarım hariç tabi :) ) ozaman da beklemeden dolayı bi sorun çıkar mı??? tortu gibi...
şimdiden teşekkürler...
Sun abi motorun içinde yakıt kalmışsa veya deponu da btam boşaltmamışsan bu olur maalesef.Çaresi,uçuş günü sonunda;önce depoyu tam geri boşaltmak sonra motora kızdırıcıyı takıp birkaç defa tekrar tekrar çalıştırarak hortumlardaki ve karterdeki yakıtın da harcanmasını sağlamak.Ondan sonra korkmadan duvara asabilirsin.Modelde sistemde kalan yakıt sebep oluyor bu kitlenmeye..O zaman senelerce de asılı kalsa bir problem olmaz.Bu kilitlenme o kadar ciddi bir olay değil,yeter ki erken farkedilip hasara sebep olmasın.Eğer yakıtında azıcık da olsa hintyağı varsa senelerce asılı kalır bir korozyon olmaz ama hintyağı yoksa motoruna biriki çay kaşığı ATF(otomatik şanzıman yağı) veya havalı devrelerde kullanılan özel yağdan koyarak iyice yaydırırsan o da koruyucu olacaktır.
Tavsiyelerin için çok teşekkürler abi. Aradıklarım bunlardı...
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.