Orijinalini görmek için tıklayınız : Stabilize sağlamlaştırma
Sümer Yamaner
05-11-2008, 22:57
SU27 yatay stabilizesi ile ilgili bir sorunum var. Öncelikle yapıyı anlatayım. Muhtemelen köpük nüve üzerinde plastik bir kaplama olan, iki parça yatay stabilize var. Arka kısımları zayıflatılmış bir hattan katlanarak elevatör oluşturulmuş. Her iki parça gövdeye ikişer vida ile tespitli. İki ayrı servo ile kumanda ediliyor.
Sorun şu ki sağ elevatör kumandası sadece elevatörü değil tüm yatay stabilizeyi hareket ettiriyor. Bu da bir tür elevon işlevi ile yatışa yol açıyor. Çok rahatsız edici boyutta bir sorun bu.
Bu arada servo hareketlerinde belirgin bir asimetri yok.
Acaba ne yaparım da yatay stabilizeyi daha rijid bir hale getiririm?
Aklıma gelenler:
1- Elevetör menteşe hattını iyice büküp oynatarak gevşemesini sağlarsam belki elevatör kumandası sadece elevatörü hareket ettirir.
2- Yatay stabilizeyi alçıpan derz bandı ile kaplayıp epoksi uygulasam. (Kaplama malzemesi epoksiye tutunmayacak gibi görünüyor).
3- Derz bandının üzerini aluminyum tamir bandı ile kaplasam.
4- Sadece aluminyum tamir bandı uygulasam.
5- Marketlerde satılan saklama kaplarının ince plastik duvarlarından iki parçayı uygun şekilde kesip her iki yatay stabilizeye yapıştırsam. Sonra bantla kaplasam.
6- ...
Önerilerinizi rica ediyorum. Teşekkürler.
iron_eagle
05-11-2008, 23:28
Sorun şu ki sağ elevatör kumandası sadece elevatörü değil tüm yatay stabilizeyi hareket ettiriyor. Bu da bir tür elevon işlevi ile yatışa yol açıyor.
abi ben net anlayamadım
sen elevatör kumandası verdiğinde iki servo eş zamanlı hareket ederek elevatör yüzeylerini yukarı çekiyor ancak bu sorun sadece sağ yatay stabilizatörde ortaya çıkıyor
uçakta aileron mevcut değil sadece yatay stabilizatördeki elevatör yüzeyleri ve iki servo mevcut ve miks olarak hem yatış hem asansör komutu veriyor sen komut verdiğinde bu oynaklık istediğinden fazla yatışa sebep oluyor
bu iki durumdan hangisi mevcut çözemedim
sümer abi
sen durumu bir video ile bize göstersen.
Stabilizatörü oynatan tarafın menteşesi çok sağlam olmuş. Araya kesikler atıp yumuşatılabilir.
Ek olarak stablizatörün uçlarından dikeyin üst noktasına ve gövdenin altına ip gerdirilebilir. Piper'larda olduğu gibi.
Sümer Yamaner
06-11-2008, 00:37
Metin Bey, SU27'de ip karizmayı biraz çizmez mi sizce?! :) :) :)
Sanırım menteşe yumuşatma konusu ilk deneyeceğimşey olmalı.
Arkadaşlar tekrar anlatmaya çalışayım:
Normalde iki parçalı ve gövdenin iki yanına vidalanan yatay stabilize var. Bunların arka kısımları oynak yani elevatör işlevi görüyorlar. Modelin kanatlarında ise aileronlar var.
Up elevatör komutu ile her iki elevatör servosu paralel olarak pushrodları geriye itiyorlar. Pushrodlar elevatörlerin altlarına bağlı olduğu için elevatör parçası yukarıya sapıp işlev görüyor.
Ancaaakkk...
Up elevatör komutunda sol taraf normal çalışıyor yani yatay stabilize sabit kalırken elevatör hareket ediyor. Sağda ise yatay stabilize sabit kalamıyor ve elevatörle birlikte hareket ediyor kısmen. Bunun bir sonucu olarak sağ tarafta elevatör komutu sonucu kontrol yüzeyi hareketi daha fazla gerçekleşiyor. Bu da elevatör dengesizliğine yol açıyor. Up elevatörde uçak sağa yatıyor, down elevatörde sola yatıyor.
Umarım anlatabilmişimdir.
Kısaca tekrarlamak gerekirse sağ tarafta elevatör komutu bütün yüzeyi etkiliyor solda ise sadece elevatör parçacığını hareket ettiriyor.
sümer abi sen kumandada mix olayı falan yaptın mı ? kurcalama olayı falan yani :D
bence kumandadan bir reset at modele dene bakalım.
Emrah olay tamamen mekanik. Kumanda ile ilgisi yok.
Ahmet bey karizma konusunda haklısınız. Sağ tarafın gövde bağlantı vidalarını biraz daha sıkıp oynayamaz hale getirmek mümkün mü?
Sümer Bey,
Aynı sorunu ben Coota'da yaşamıştım. Sonuçta elevatörü tamamen kesip bant menteşe ile tekrar birleştirdim.
Uçakta en istemeyeceğiniz şey, kuyruğa ekstra ağırlık eklemektir. Bu nedenle mümkün olan en hafif çözümü bulmalısınız. Mecbur kalmadıkça epoksi ile sağlamlaştırma yapmamaya çalışın. Kullanılabilecek en hafif bantları kullanın. Scotch markasının Crystal bantları hem oldukça hafif, hem de mükemmel menteşe oluyor.
iron_eagle
06-11-2008, 17:12
abi ozaman sorun menteşenin sert olmasından kaynaklanıyor burda sağlamlaştırma değil zayıflatma yapman gerek egemen abinin dediği gibi yüzeyleri ayırıp tekrar menteşe yapabilirsin yada iki tarafta da menteşe çizgisi boyunca 2 yada 3 mm matkapla birkaç delik açarak menteşeyi zayıflatabilirsin ağırlık eklememe konusuna katılıyorum
Sümer Yamaner
06-11-2008, 17:42
Evet olay tamamen mekanik. Sonuçta pushrod hareketi elevatör parçasında sınırlı kalmıyor ve yatay stabilizeye ulaşıyor. Bunun olmaması için en önemli şart daha yumuşak bir menteşe. Öncelikle delme yöntemini deneyeceğim az sonra. Olmazsa her iki tarafı kesip bantlarım.
Aslında bu uçakta kontrol yüzeyinin bir bütün olarak hareketi sağlanmalı. Belki daha sonra o yönde bir modifikasyon düşünürüm.
DJ_Waterfall
06-11-2008, 19:20
arttech modellerinde (ki 3 modelde de aynı problemi gördüm belki de çok mükemmel bişey beklediğimden) menteşe bantları çok kalitesiz bana göre... aldığım her modelde yaptığım işlem aynı.. menteşe bantlarını güzelce söküp kendim şeffaf koli bandından tekrar yapıyorum... sonuç mükemmel.. tek eksisi eski bandı sökerken gövdeden sökülen boya oluyor.. ki o kadar da rahatsız edici değil..
Sümer Yamaner
06-11-2008, 19:52
Ben ilk adımı gerçekleştirdim. Clevisleri ayırıp hareketli yüzeyleri kuvvetle yukarı aşağı büküp menteşeyi gevşettim. Şu anda kabul edilebilir bir halde. Hafta sonu uçuş testini yaparım artık! :)
11 no bistüri ile bir kaç küçük insizyon çok iyi sonuç veriyor.
Sümer Yamaner
07-11-2008, 01:02
Demek ki Orhanlı'ya giderken birkaç bisturi de alacağız artık yanımıza! :)
Abi ben mutfak masasında kaçak olarak :D mustang'ın bütün eklemlerine clevisleri söküp operasyonu uyguladım. Malum atılan boyadan eklemler oldukça sertleşmişti, yukarı aşağı kanırtmak beni pek tatmin etmedi. Operasyon sonucu bant ile tutturulmuş kadar serbest hareket eden kontrol yüzeyleri elde ettim diyebilirim.:)
Sümer Yamaner
07-11-2008, 08:34
Peki, kesiler full kat mı?
Elektrokoter de olabilir sanırım.(Nam-ı diğer; havya):D
Full thickness tabii abi, merak etme altta parmağın olmadığı sürece damar-sinir paketi vs. yok :D, (gerçi su-27 anatomisini bilmiyorum ama :confused:)
Ahmet Bey koter işini servo yuvası oyumunda kullanıyorum ancak eklemlere pek endike değil :).
Elektrokoter de olabilir sanırım.(Nam-ı diğer; havya):D
Nasırlı yerlere lehim atalım :)
Tebabet-i Arsiyye (RCye). :D
Boşverin tıbbı. Alabalığı kesip elevatörün üstüne yapıştırın. Naylonla sarın 3 gün sonra açın. O da olmazsa muska.
abi bu yöntemi ben bir zamanlar bel fıtığım için kullanmıştım :D :D :D
ne konu bulandırıyorum ama :P
Boşverin tıbbı. Alabalığı kesip elevatörün üstüne yapıştırın. Naylonla sarın 3 gün sonra açın. O da olmazsa muska.
abi bu yöntemi ben bir zamanlar bel fıtığım için kullanmıştım :D :D :D
ne konu bulandırıyorum ama :P
Elevatörde sorun mu vardı :)
allahama bin şükür yoktu :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol:
(Sümer Bey özür dileriz konu dağıldı biraz ama :bye:)
Sümer Yamaner
07-11-2008, 23:51
Abi adamların elevatör sorunu var naapiim. Takıldılar. Sen boşver, ben SU27'yi hallettim. Hafta sonu hava uygun olursa filo yine Orhanlı'da olur (gerçi rüzgar kötü esiyor ama bakalım artık). Piper'a bir Mustang motoru taktım, ya uçacak ya da motor çekip sürükleyip parçalayacak bakalım! :) Mustang hazır. Bu sefer muhtemelen güneş olmayacak ve gözüme girmeyecek! Coota son burun üstü inişten (!) sonra tekrar toplandı. Canım Coota'm benim. Onun kadar kadirşinas ve uçmaya hevesli başka bir alet görmedim ben! :)
Güneş duysun, Trex de uçuşa hazır!!!
Yeter ki hava uygun olsun. Çok kötü olursa belki Kazlıçeşme yaparım diye de düşünüyorum. Her durumda uçmam şart yahu! :)
Hemen paniklemeyin konu dağıldı diye. Lafı elevatöre getirdim anında.
Sümer bey yarın için bol şans diliyorum. Mustang videosunu bekliyoruz :)
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.