PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : PT-19 Fairchild

red_fin
22-12-2008, 22:55
Gökçen havacılık tarafından satışa sunulan PT-19 Fairchild modeli gözüme öyle şirin göründü ki, kendimi almak zorunda hissettim.:)

SF (Super Flying) Models yapımı uçak depron ve plastikten mamul. Kanatlar 3 mm depron, yine deprondan nispeten kalın bir seren üzerine kıvrılarak yapılmış. Gövdenin üst tarafı plastik, alt tarafı depron. Kuyruk takımı 3 mm depron.

Model, 300'lük 10 amper fırçalı motor ve redüksiyon takımı ile birlikte geliyor. Uçar hale getirmek için 3 adet mikro servo, ESC ve pil gerekiyor.

Ben mağazada numune olarak bulunan kutuyu aldığım için içinden montaj kitapçığı çıkmadı. Daha doğrusu montaj kitapçığı mağazada biryerlerdeydi muhtemelen ama aramaya üşendiğim için bulamadım haliyle.

Bu yüzden montaj sırasında kimi yerlerde doğaçlama yaptım, kimi yerlerde de kutudan çıkan orjinal malzemeler yerine, daha kullanışlı olduğunu düşündüğüm için elimdeki malzemeleri kullandım. Bu yüzden aşağıda fotoğraflarını koyduğum model, orjinalinden nispeten farklı oldu.

Sonuç itibariyle çok şirin bir "yarı ölçekli" model çıktı ortaya.

red_fin
22-12-2008, 22:59
Modelde, bir zamanlar KLL (coşku)'den aldığım, ve bir gün mutlaka işime yarayacak diye sakladığım "Blue Arrow PP 30C" Fırçalı ama lipo uyumlu ESC ile Hi-model'in 540 mah'lık 3S 20C pillerini ve de Berg marka micro ama full range 4 kanal alıcısını kullanacağım.

red_fin
22-12-2008, 23:02
Art Tech'in AS-100 model 9 gramlık servolarını elevatör ve rudder'da kullanmak üzere gövde içerisine monte ettim. Servoları vidalamak için 1,5 mm kontraplak levhaları 5 dakikalık epoksi ile yapıştırdıktan sonra 1,5 mm matkap ucu ile vida deliklerini açtım ve servo vidalarını taktım

red_fin
22-12-2008, 23:08
Dikey ve yatay stabilizatörleri 5 dakikalık epoksi ile yapıştırdım. Dikey stabilizatörü monte edebilmek için gövde üzerindeki plastik yuvanın üzerini maket bıçağı ile dikkatlice kesmek gerekiyor.

Rudder ve elevatör pushrodlarının uçlarına klevisleri takıp boylarını ayarladıktan sonra yeke olarak kullanılan vidaları monte ettim. Daha sonra pushrod boylarını ayarlayıp, servo bağlantıları içi "Z" bükümlerini yaptım.

Orjinal haliyle, rudder'a bir bek tekeri takılıyor ve rudder pushrodu bu bek tekerine bağlanıyor. Ancak bizim uçuş yaptığımız sahada bek tekeri kullanarak taksi yapılabilecek bir pist olmadığı için bunun yerine ek bir klevis kullanarak rudderı doğrudan servoya bağladım. İnişlerde gövde altının kuyruk bölgesini korusun diye normalde bek tekerinin bağlandığı plastik skid'i gövde altına vidaladım

Orjinal paketten sadece 3 adet klevis çıkıyor normalde. Rudder klevisi olarak kullandığım 4.cüyü temin etmek için yedek plastik parça pakedini de satın aldım. Asfalt veya beton bir pistten kalkış-iniş yapacak arkadaşlar, orjinal montajına sadık kalabilirler.

PATO
22-12-2008, 23:14
Kolay gelsin Egemen. Bu kez hazırlıklısın, konuya en baştan fotoğraflar eşliğinde ve her zamanki gibi detaylı, akıcı anlatımınla başlamışsın. İlgiyle takip ediyorum.

red_fin
22-12-2008, 23:16
Aleron servosu olarak e-fly'ın yine 9 gramlık servosunu kullandım. (Art-tech, e-fly aynı şey aslında). Elevatör servosunu monte ederken dikkat edilecek husus şu;

Servo, kanadın profil yapısı yüzünden "cuk" oturmuyor. Vida yuvalarının bir tarafı biraz havada kalıyor. Bu yüzden vidaları tutsun diye 5 dakikalık epoksi ile yapıştırdığım kontraplakları bir tarafta 1.5 mm, diğer tarfta (havada kalan tarafta) 3 mm kullandım. 3 mm kontraplak levha yapabilmek için iki parça 1.5 mm kontraplağı CA (japon) yapıştırı ile lamine ettim.

Aleron servosunun sorunsuz oturması için kanadın üst tarafında servonun altının çıkacağı kadar bir parçayı maket bıçağı ile keserek çıkardım. Yoksa servo tam oturmuyor.

Aleron servo pushordları, servo boynuzuna normalde "Z" büküm yapılarak takılıyor. Ama ben daha kullanışlı olduğu ve ayarlaması daha kolay olduğu için pushrod montaj vidaları kullandım.

red_fin
22-12-2008, 23:18
Kolay gelsin Egemen. Bu kez hazırlıklısın, konuya en baştan fotoğraflar eşliğinde ve her zamanki gibi detaylı, akıcı anlatımınla başlamışsın. İlgiyle takip ediyorum.

Sağol Gürman abi,

Aslında montaj sırasında fotoğraf çekmemiştim. Uçağı almayı düşünen arkadaşlar fotoğraflı anlatım isteyince tamamlanmış uçağın fotolarını çektim. Hile yapmış gibi oldum yani biraz.:D

red_fin
22-12-2008, 23:24
İniş takımı olarak, yine kutudan çıkanları kullanmadım, yerine elimde bulunan daha büyük tekerlekleri ve plastik "kapak" stopperleri kullandım. Orjinal halinde, tekerlekler iniş takımına takıldıktan sonra vidalı stoperle monte ediliyor. Büyük tekerlek kullanmaktaki amacım, uçuş sahamızın engebeli arazisinde iniş kolaylığı sağlaması açısından. Yoksa kutudaki tekerlekler daha hafif oldukları için daha avantajlı.

Bu uçak hakkındaki en önemli endişem iniş takımları. Fotoğrafta da görüldüğü gibi, takımlar, kanada epoksi ile yapıştırılmış (hazır yapışık geliyor) plastik yuvalara takılıyor ama altlarında başka bir destek yok. Kanadın 3 mm depron olduğunu düşünürsek, sert inişlerde bu yuva, kanat depronunu yırtacaktır. İnişlerde azami dikkatli olmak gerekiyor. Bunun yanı sıra, iniş takımı yuvalarının etrafını, mümkünse ince elyaf kumaş (25gr/m2) ve epoksi ile desteklemekte fayda olabilir.

red_fin
22-12-2008, 23:27
Son olarak da kaytan bıyıklı, "2 boyutlu", ama aslan yürekli pilotumu ve kanopi camını sıcak silikon ile gövdeye yapıştırdım.

red_fin
22-12-2008, 23:27
Uçağın tamamlanmış hali. Öyle şirin ki, ısırasım var :D

red_fin
22-12-2008, 23:29
Uçuş raporu, hava düzelir düzelmez gelecek.

IAMTHELAW
22-12-2008, 23:39
Sen şimdi bu uçağın ilk uçuşunu biz olmadan yapmayı kafaya koydun haa... Yazdım bunu bir yerlere :)

red_fin
22-12-2008, 23:44
Siz bensiz scale planör uçurmamış mıydınız???

"İntikam baldan tatlıdır" demiş araplar. :D

Şaka bir yana, istesem de uçaramam, hafta sonuna kadar yağış gösteriyor meteoroloji.

SiNcaNLı
23-12-2008, 01:53
Nası bekleyeceğiz acaba hafta sonunu:)
Egemen bey kendi kullandığınız tekerleklerin çapı nedir acaba benim uçmaya çalıştığım yerde hiç pist yok:) sürülmüş tarlalar kalkışı elden yapıp inişi sürülmüş tarlaya yapıyorum.Bu sebepten bende büyük teker kullanmayı düşünüyorum.Birde uçağınızın uçuşa hazır ağırlığı nedir acaba?Ben nihm pil kullanmayı düşünüyorum thk da iki çeşit pil var siz hangisini tavsiye edersiniz voltaj açısından?

red_fin
23-12-2008, 07:37
Modelin uçuş ağırlığı 352 gram. Benim kullandığım tekerleklerin çapı 4 cm. Orjinali yanılmıyorsam 3 cm'di.

THK'daki iki çeşit pil hangileri? Voltaj arttıkça, haliyle ağırlık da artacak ve voltaj avantajını ağırlık dezavantajı götürecek. Bu yüzden hafif olanını kullanmanızı tavsiye ederim.

email
23-12-2008, 09:16
egemen bey .
özenli ve ayrıntılı anlatım için teşekkür ederim.
ama bu kadar ballandıra ballandıra anlatılmazki.
kargoyu nasıl bekleyeceğim bilemiyorum:D

KLL
23-12-2008, 11:07
depron uçaklar bir tuhaf oluyor be abi :) kalıptan çıkmış gibi.

belki kendi kanatlarımı adam gibi kesebilseydim böyle konuşmazdım :D

red_fin
23-12-2008, 11:14
Montaj sırasında takıldığınız yerler olursa bu başlık altından sorarsanız elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırım.

email
23-12-2008, 11:15
şaşırtıcı bir hızla gelen kargo hemde 10 ytl.
güzel bir paket halinde. kurumdaki arkadaşlarda gayet ilgiliydi. pakete yaptığım eklemeleri de yerleştirerek yolladılar.
yapmak için acele etmeyeceğim, acele etmeyeceğim, acele etmemeliyim.

maydin67
23-12-2008, 22:15
Egemen bey öncelikle yeni uçağınız hayırlı olsun bende yaklaşık bir hafta önce kurumdan aynı uçaktan almış,kurumda yedekleri olmadığı için kanat,elevatör,rudderin yedeklerini yapmıştım.Uçuş tecrübem fazla olmadığı için sizler gibi tecrübeli arkadaşlardan uçuş sonu tavsiyelerini bekliyorum ayrıca bu uçakta sadece rudder ve elevator servo kontrolü ile kullanmakmı iyi yoksa aileron, rudder ve elevatör servo kontröllü şekilde kullanmakmı?
Kitapçığında sadece aileron ve elevatör servo kontrollü şekilde göstermiş...
Saygılar...

red_fin
23-12-2008, 23:33
Sadece rudder ile kullanmanızı tavsiye etmem. Sonuçta alttan kanatlı bir uçak, yatış eksenlerini düzeltmek için rudder yeterli olmaz. Aleron ve elevatörle kullanabilirsiniz. Rudder olmasa da olur.

Kitapçığını hiç görmediğim için yorum yapamıyorum. :)

emo23
23-12-2008, 23:42
egemen
hayırlı olsun. kırımsız uçuşlar dilerim. video larını bekliyorum.
bu arada zevkine hayranım, tanıtım çok güzel olmuş. ellerine sağlık. bu modeli alan birisi artık gözü kapalı yapar, eminim ;)

abi bu renkler hoş değil yanlız. her zaman yazıyorum ama olmuyor :) renklerin temeli siyah+beyaz dır. :)

red_fin
24-12-2008, 00:36
Teşekkür ederim Emrah.

Yanlız ne siyah ne de beyaz, aslında renk değidir biliyorsun değil mi? :) Birisi ışığı tamamen emdiği için birisi de tamamen yansıttığı için renkten sayılmaz.

Şaka bir yana, ben takım tutmam. Futbol bana çok uzak bir dünya.

Futbol benim için sokaktaki insana kriket veya polo ne ifade ediyorsa ancak o kadar ifade eder. :rolleyes:

Bu yüzden de mümkün mertebe uçaklarımı takım renklerinde yapmamaya veya almamaya çalışırım. Ama son inşaat uçağım Miles'ı ne yazık ki elimde başka renk kaplama filmi olmadığı için tamamen sarı-kırmızı yapmak zorunda kalmıştım.

Al, Galatasaray'a klüp uçağı olarak hediye et, yani o kadar.

Bu da ne yazık ki başka renk seçeneği olmadığı için sarı lacivert oldu.:)

Şimdi hak geçmesin diye mecburen bir de siyah beyaz uçak edineceğiz.

Nasıl bahane ama.:D

aozgen
24-12-2008, 07:45
2 değişik imalatcının (Phoenix ve AMD) Patlarlı PT 19 unu uçurmuş biri olarak bir PT 19 da (ister depron,ister balsa,ister fiberglass olsun) aileron olmazsa o model uçmaz diyebilirim.Rudder da olsa iyi olur.Hatta inişlerde denge tutabilmek için aileronlara epeyce rudder mix i vermeyi de tavsiye edeceğim.
Bir de bu Primary Trainer 19 lar malûm,gerçek bir eğitim uçağının ölçekle küçültülmüşü.Dolayısıyla gerçekleri hep (maalesef) sarı/lacivert imal edildikleri için,oyuncakları da aynı renklerde yapılıyor.Sıkıntı bundan doğuyor.

maydin67
25-12-2008, 19:13
Bugun PT 19 u deneme fırsatım oldu pıl olarak 7.4v 900 ma 45gr lıpo kullandım ve ucus agırlıgı 345gr .Ucak oldukca stabıl ve yavas ucuyor ancak ucagın altı ustu cok cabuk karıstırılıyor.Ucagın altını baska bır renk kendınden yapıskanlı folyo veya polyester ıle kaplamakta fayda var.45gr lık oldukca hafıf bır pıl kullanmama ragmen ınıste tekerleklerın baglandıgı plastık parcalar kanat ıcıne cokme yaptı saglamlastırmakta fayda var umdugumdan cok guzel uctu.Bence hafıf pıl kullanmak bu modelde cok onemlı herkeze kırımsız ucuslar dılerım...

email
27-12-2008, 15:41
bugün 1,5 saatimi ayırarak uçağımı tamamladım.
okulun avlusunda esen rüzgar nedeni ile ilk teker kesme yarına planlandı. küçük taksiler yaptı odada ve koridorda, inşallah yarın rüzgarsız bir an yakalayabilirim.

amerikan logoları içinde ay yıldız hazırlanıyor :) yarına yetişirse uçuşu bayrağımızla yapacak. fenerbahçe renkleri için yapacak birşey yok şimdilik...

red_fin
27-12-2008, 21:31
Eveet, bu günkü uçuş testinden sonra gözlemlerimi yazayım:

İlk havalanma denemesinde ESC ne hikmetse tam gazda akım kesince, daha model elden çıkar çıkmaz iniş yapmak zorunda kaldım. Son derece yumuşak bir inişe rağmen, iniş takımları yere değer değmez kanattaki yuvalarını yırtarak koptu. Endişelerimde haklıymışım, bu modelin en zayıf yeri iniş takımları.

Yırtılan yerleri bantlayıp gazı 3/4'te tutarak havalandım. Uçuş gayet başarılıydı ve çoğunlukla yarım gazla uçtum. 7.4 volt lipo veya 7.2 volt nikel pil uçağı uçurmaya yetecek.

540 miliamperlik pil ile yaklaşık 5-6 dakika kadar uçabildim (yarım ve 3/4 gazla). Pil havada bitti, süzülerek elimden geldiği kadar yumuşak bir iniş yapmaya çalıştım ama güzel bir inişe rağmen uçağın ikinci büyük dezavantajı tecrübe ettim: Kanat altındaki aleron servosu iniş takımları olmadığı için mecburen yere temas etti ve yuvasını yırtarak ayrıldı. Aynı zamanda da aleronlardaki hornların bağlandığı yerleri kopardı.

Mecburen uçuşu tatil etmek zorunda kaldım. Eve geldikten sonra biraz sıcak silikon ile hasarları tamir ettim. Uçak şu anda tekrar uçar durumda.

Sonuç: Uçak son derece başarılı uçuyor, süzülüşü gayet güzel, dengesi yerinde, aleron ve rudder atımları yeterli.,her türlü akrobasi yapılabilecek bir uçak.ama her inişte hasar görecek. İniş takımlarını ne kadar güçlendirirseniz güçlendirin fazla bir işe yaramayacak. Kanat depronu çok ince mutlaka bir yerinden yırtılacaktır. Bu yüzden asfalt veya beton bir piste mükemmel bir üç nokta inişi yapmadığınız sürece hasar kaçınılmaz.

İniş takımlarını tamamen iptal ettim. Gövde altında bulunan aleron servosunu mümkün olduğu kadar sıcak silikon ile destekledim, inişte yere temas edince yuvasından çıkmamasını ümit ediyorum. İnişlerde de mümkün mertebe önce kuyruğu yere sürtmeye çalışacağım. Başka da elimden birşey gelmiyor. Anlaşılan ömrü nispeten kısa bir model olacak. En iyisi havalandıktan sonra mümkün olduğu kadar çok havada kalmaya gayret etmek ve model yeteri kadar hasarlandıktan sonra çöpe atmak.

Fazla bir ömür beklemeyin bu modelden. :)

email
27-12-2008, 21:47
bu modelin en zayıf yeri iniş takımları.....

.. Kanat altındaki aleron servosu iniş takımları olmadığı için mecburen yere temas etti ve yuvasını yırtarak ayrıldı. Aynı zamanda da aleronlardaki hornların bağlandığı yerleri kopardı.....

Fazla bir ömür beklemeyin bu modelden. :)

bugün montajı senasında iniş takımı tellerini takarken bile zedeleniverdi plastik parçanın temas yerleri ve altta duran servo tedirgin etmişti beni. her ne kadar asfalttan kalkıp asfalta inecek olsamda sert bir iniş parçalar diye korkuyorum.
inişte en azından servoyu kurtarmak için, servoyu örtecek kapak tarzı bir yapı uçuş karakteristigini çok etkilermi acaba?

egemen bey yokmu bir çözüm, ilk günden hurdaya çıkarmayalım :agla:

SiNcaNLı
27-12-2008, 21:50
Egemen abi açıklamaların için teşekkürler. Gövdesine başka bir uçağın (mesela wd gibi) iniş takımının monte edilmesi mümkün olamaz mı küçük modifiyelerle?Böylece kanat üstüne iniş engellenmiş olur.Yada kendimiz köpükten bir kanat yapsak çok mu ağır olur bu uçak için.

maydin67
27-12-2008, 21:56
Inıs takım tellerının baglandıgı plastıklerın altına ınce balsa levhalar ıle ınıste tekerleklerın uyguladıgı basıncı genıs bır alana yayacak sekılde tertıp alsak faydalı olurmu acaba?

email
27-12-2008, 22:03
yada iniş takımı bağlantı parçasını söküp, asetat tarzı şeffaf ve ince plastiklerle o bölgeye destek uygulayıp sonra malum parçayı tekrar yapıştırsak darbeye maruz kalacak yüzeyi genişletmiş olur muyuz. oluruz gibi geliyor ama sıradaki sorun şu olur o parça nasıl sökülür???

balsa sonuçta sert bir yüzey olduğundan bitim yerinden yine parçalar gibi geliyor bana

red_fin
27-12-2008, 22:15
...
balsa sonuçta sert bir yüzey olduğundan bitim yerinden yine parçalar gibi geliyor bana

Aynen öyle olacaktır. :(

İniş takımını gövdeye monte etmek de mümkün görünmüyor ne yazık ki. Gövdede yer yok.

Servo etrafına koruyucu koymayı ben de düşündüm ama bu sefer de koruyucu kanadı yırtacak. Çözümsüz görünüyor.

Hasarsız için için bence tek çare var o da inişte uçağı yere çok yakınken stall ettirip yere kondurmaya çalışmak.

Ya da servoyu kanat üzerine almak. Başka bir fikir gelmiyor benim aklıma. Bu uçaktan çok fazla bir beklentim olmadığı için servoyu kanat üzerine almaya çalışmayacağım. Uçtuğu kadar uçar, ömrünü tamamlayanıca da model cennetine gider. :bye:

red_fin
27-12-2008, 22:22
Uçuş öncesi ve sonrası fotoğrafları..

email
27-12-2008, 22:26
Aynen öyle olacaktır. :(
Uçtuğu kadar uçar, ömrünü tamamlayanıca da model cennetine gider. :bye:

siz onu evrime uğratıp başka bir hale sokar yine uçurursunuz eminim.

asetat vb sert plastikbir uygulama (resimdeki örnek) hakkındaki fikrinizi merak ettim. yok olmaz diyorsanız hiç uğraşmayacağım. gövdeye teker denemeleri yapacağım.

red_fin
27-12-2008, 22:53
Kesinlikle olmaz demiyorum, muhakkak orjinal halinden iyi olacaktır. Ama sert inişlerden yine de mutlaka kaçınmak lazım. İniş takımı yere sert temas ederse bu sefer asetatın bittiği yerden yırtar kanadı.

Ama dediğim gibi her halükarda orjinal halinden iyi olacaktır. Hiçbirşey yapmamaktansa bunu denemekte fayda var.

red_fin
28-12-2008, 10:37
Kısa bir uçuş videosu:

http://vimeo.com/2649918

Video için Oykun'a ve Özgür'e çok teşekkürler. :)

myssba
28-12-2008, 14:51
Suçlu esc yi asın kesin. yada bir şekilde cezalandırın.:)
O düşüşe rağmen garibim hasarlanmamış. Ama anlamadığım model uçarken bir anda hoooppp elde. İniş nerede ? Gövde üstü bile olsa.:)

email
29-12-2008, 18:18
bugünde hava kötü çıkamadı uçak dışarı ve koridorda taksi yaptı sadece.
sonrasında meraklı bir kaç arkadaş yokluğumdan faydalanıp denemek istemiş ve pervane hiç durmadan dönmüş durmuş ve panikle pili ayırmışlar ve pili ters taktıklarını farketmişler.( "kıy paraya git kendinde al kardeşim merak ediyorsan" kısmını agzımı bozarak söyledim )
bende acaba zarar verdiler mi diye kontrol edeyim dedim. durumu özetleyeyim;
pili takıyorum motor 2-3 saniye dönüyor, duruyor ve sonrasında servolarda ve motorda hiç bir tepki yok. tak çıkar aynı şey devam ediyor. neyi bozmıuşlar tahmini olan varmı.
birde 5 v'luk batarya ile esc'nin alıcıya takılan + - uçlarından elektrik vererek alıcıyı kontrol edeyimmi.

maydin67
29-12-2008, 19:33
Merhaba emaıl
Oncelıkle pılın tam sarjlı olduguna emın olduktan sonra
1- esc yı devreden ayır
2-alıcı besleme gırısıne 5v ver(voltaj verırken dıkkatlı ol kısa devre yaptırma servo jakından kabloları takıp et kırmızı + sıyah - )
3-kumanda verdıgınde servolar haraket edıyorsa esc etmıyorsa alıcı veya alıcı+ esc arızalıdır.
Bu arada nasıl ters voltaj vermısler esc besleme ucunda dean veya benzer jak kullanmıyormusun bu tıp jaklarda ıstesen bıle ters voltaj veremezsın..
Kolay gelsın.

RealPower
29-12-2008, 20:10
Öncelikle Egemen abi ve diğer alan beyfendilere Hayırlı Olsun dileklerimi iletirim.Kırımsız Uçuşlar dilerim

Bu gün PT19 u inceleme fırsatı buldum Fiyatına göre güzel bir model ben kanadı balsa zannediyordum değilmiş ama yinede işçiliği güzel uygun motorum ve pilim olsaydı alıcaktım bir tane...

KLL
29-12-2008, 23:15
bende inceledim THK da ve pek beğenmedim. çok uyduruk duruyor. 58 ytl ye bu kadar diyebiliriz belki. ama 60 ytl ye balsadan uçak imal edilebileceğini düşününce bence boşa harcanan para gibi.

red_fin
29-12-2008, 23:46
Bir plaka depronun 20 küsur lira olduğunu düşünürsen fena değil aslında fiyatı.

blackboard
30-12-2008, 07:23
Bir plaka depronun 20 küsur lira olduğunu düşünürsen fena değil aslında fiyatı.

Sanayide biyerlerde 5 liradan bahsediyorlardı ama tam adresi yok elimde.Sordum beyazmıydı yoksa yeşil falanmı diye, beyaz dediler.

red_fin
30-12-2008, 07:36
Gerçek depron değildir. "Depron" bir marka, malzemenin adı "polystyrene".

Depron marka polystyrene'nin 5 lira olması mümkün değil, yurtdışındaki fiyatı bile daha fazla.

email
30-12-2008, 07:58
Bu arada nasıl ters voltaj vermısler esc besleme ucunda dean veya benzer jak kullanmıyormusun bu tıp jaklarda ıstesen bıle ters voltaj veremezsın..
Kolay gelsın.

elektronikçi olmanın bir kötü yanı malesef. sarı soket kullandım yokluktan:agla:. başkası kurcalamasa sorun yoktu:bye:

red_fin
30-12-2008, 09:34
Suçlu esc yi asın kesin. yada bir şekilde cezalandırın.:)
O düşüşe rağmen garibim hasarlanmamış. Ama anlamadığım model uçarken bir anda hoooppp elde. İniş nerede ? Gövde üstü bile olsa.:)

Problem ESC'den mi yoksa pilden mi bilmiyorum aslında. Test aletine bağlayıp bakacaktım ama daha elim değmedi. Pilin kapasitesi tam sınırda. 540 mah 20C. Motor ise tam gazda 10,5 amper çekiyor. Belki tam gaz açınca pil gerilimi ani düşüş gösteriyordur, bakmak lazım.

İnişe geçmeden önce maalesef Oykun'un cep telefonu çaldı. Telefonla konuşurken inişi kaçırıp çekemedi. Bir dahaki sefere artık . :)

myssba
30-12-2008, 09:44
Pil 540 mAh gerçek değer vermiyor olabilir. Kalkış reflex olarak tam gaz verildiğinde esc yetersiz amper nedenli kesmiştir.
Kolay gelsin.:)

red_fin
30-12-2008, 09:47
Çok büyük ihtimalle aynen söylediğiniz gibi Mehmet abi. 3/4 gazda hatta bir kaç klik daha yukarıda sorunsuz çalıştı. Radyodan ayarlanabilir aslında. Tam gaz vermemesi sağlanabilir. Zaten tam gaza ihtiyacı da yok.

koka
30-12-2008, 09:54
Egemen abi yeni modelin hayırlı olsun ama ben görene kadar nerdeyse ömrünü doldurmuş gibi :) yinede uzun kullanımlı kırımsız uçuşlar diliyorum

suleyman_134
20-05-2009, 19:27
arkadaşlar bende PT-19 Fairchild alamayı ne zmandır düşünyorum 30A uygun mu kafama takılıyo ve 7.4 v 900a mystery pilim var o da uyarmı diye danışmak istedim

red_fin
21-05-2009, 10:07
Bu modeli almanı tavsiye etmem. Kanat çok ince deprondan. İniş takımı ise doğrudan bu depronun üzerine monte edilmiş. Aksi gibi servo da kanat altında. Model her inişte mutlaka hasar görüyor. Hasarsız indirmek mümkün değil. Birkaç uçuştan sonra da artık onarılmaz hale geliyor. Kullan-at tarzı bir uçak. Memnun kalmadım ben.

email
21-05-2009, 16:14
4 kere uçtu . her uçuştan sonra mutlaka epoksilendi. 3 pervaneye maloldu . şu an hasarlı şekliyle duruyor. tavana asmayı düşündüm bir ara :D.
yaşınız itibari ile yeni başladınız veya başlayacaksınız gibi. ben başka bir şeyler düşünün derim.

aozgen
21-05-2009, 18:43
Bu PT 19 un patlarlı için olan güzel ciddi ARF kitleri de var.Biri de bende var.Biraz oynak bir model ama ustalık geliştirmek için birebir.

emirc
12-03-2010, 20:58
bu modelden almayı düşünüyorum ama iniş takımları kanada direk bağlı olduğu i
içn güçsüzmüş..acaba iniş takımlarının olduğu yeri güçlendirsek olurmu?mesela kontra,balsa gibi..

red_fin
12-03-2010, 21:09
Olmaz.

Bu sefer güçlendirmenin bittiği yerden yırtılır. Almanı tavsiye etmem.