Orijinalini görmek için tıklayınız : scale model için motor seçimi - yardımmm...
alfa sierra
28-12-2008, 14:08
Değerli rc arkadaşlarım,
Bir süredir yaprığım daha doğrusu yapmaya çalıştığım C17 globe master projem ile ilgili bir forum açmış ve değerli arkadaşlardan çok kıymetli yardım ve bilgiler almış idim. uçağın resimlerini diğer forumda bulabilirsiniz. sipariş ettiğim servoları beklerken, motor konusunda biraz araştırma yapmaya başladım ve kafam karıştı. neden? hemen izah edeyim.
internete motorlar ya "kv" üzernden ya da "W" üzerinden sınıflandırılıyorlar. bir de motor ölçüleri üzerinden satılanlar var. bunun bir standardı yok mudur. neye göre motor seçimi yapabilirim.
benim uçak bitince yaklaşık 2 kg olacak ve iki elektrik motoru ile uçacak. motorların konumundan dolayı çok büyük pervane de kullanmam mümkün değil. kanat verileride şu şekilde: root-30cm, tip-9cm, span-126cm, toplam ağırlık-2000gr, wing load-81,4g/dm2, wing area-2457cm2.
uçağın mevcut halini aşağıda görebilirsiniz.
yardımlarınızı rica ediyorum.
Değerli rc arkadaşlarım,
Bir süredir yaprığım daha doğrusu yapmaya çalıştığım C17 globe master projem ile ilgili bir forum açmış ve değerli arkadaşlardan çok kıymetli yardım ve bilgiler almış idim. uçağın resimlerini diğer forumda bulabilirsiniz. sipariş ettiğim servoları beklerken, motor konusunda biraz araştırma yapmaya başladım ve kafam karıştı. neden? hemen izah edeyim.
internete motorlar ya "kv" üzernden ya da "W" üzerinden sınıflandırılıyorlar. bir de motor ölçüleri üzerinden satılanlar var. bunun bir standardı yok mudur. neye göre motor seçimi yapabilirim.
benim uçak bitince yaklaşık 2 kg olacak ve iki elektrik motoru ile uçacak. motorların konumundan dolayı çok büyük pervane de kullanmam mümkün değil. kanat verileride şu şekilde: root-30cm, tip-9cm, span-126cm, toplam ağırlık-2000gr, wing load-81,4g/dm2, wing area-2457cm2.
uçağın mevcut halini aşağıda görebilirsiniz.
yardımlarınızı rica ediyorum.
Selam.
Kendi çapımda bilebildiklerimi yazayım.
Kv değeri. motorun volt başına verdiği devir dakika rakamıdır. Yüksek devir az güç düşük devir daha yüksek güç ve tork diye düşünmek gerek.
Kv değeri büyüdükce daha küçük pervane ama daha devirli, kv değeri küçülünce daha büyük pervane çevirebilme diye düşünmek gerek.
Watt değeride motorun çektiği akım ile çalıştığı volt değerlerine göre verdiği çıkış gücüdür.
Watt olarak, bir anlamda güç sonucunu görürsünüz.
Modelinizin kanat alanı ağırlığına göre az. 2000 gr uçuş ağırlığı ve 24.5 dm2 kanat alanı diye hesaplarsak 81gr/dm2 çıkar. Bu da modelinizin çok hızlı olması gerektiği sonucunu verir.
Almanız gereken motorlar, kanat yükünün büyüklüğünden dolayı iki adet minimum 1000 gr çeker gücü olanlardan olmalı diye düşünüyorum. Motorların seçimine görede sanmıyorumki 9x5 yada 9x6 dan daha küçük pervaneler bu modeli istenen stal hızı üstüne taşısın.
Teorik olarak söyleyebileceklerim bunlar. Detaylarda paylasımın devamı dileğiyle. Kolay gelsin.
alfa sierra
28-12-2008, 15:04
çok teşekkür ederim sayın sarıkaya. siden daha öncede yarlı bilgiler almıştım. sabrınız için ayrıca teşekkürler.
ne yapacağız peki şimdi. aslında uçağın şu anki ağırlığı 700gr. ama üzerinde hiç elektronik yok. iki pil zaten 200gr. iki motor nereden bakarsanız. 300gr. kablo, kaplama, boya derken 2kg olur diye düşünüyorum.
1000g trust veren motora nasıl bir pil lazım.
daha büyük bir kanat mı yapsam aceba? ne dersiniz?
çok teşekkür ederim sayın sarıkaya. siden daha öncede yarlı bilgiler almıştım. sabrınız için ayrıca teşekkürler.
ne yapacağız peki şimdi. aslında uçağın şu anki ağırlığı 700gr. ama üzerinde hiç elektronik yok. iki pil zaten 200gr. iki motor nereden bakarsanız. 300gr. kablo, kaplama, boya derken 2kg olur diye düşünüyorum.
1000g trust veren motora nasıl bir pil lazım.
daha büyük bir kanat mı yapsam aceba? ne dersiniz?
Öncelikle, teşekküre gerek yok.:) Yararlı olursam mutlu olurum.
Model 700 gr ise 2000 gr. a ulaşmaması için çaba gostermek lazım.
Pek çok fırçasız motor 3 cell ortalama pille çalışıyor.
Uçuş süresi çok uzun olmasın 10 dakika yeter dersek. makul tek pil 2000 mAh civarı 160-170 gr. Yada iki pil (biraz daha uzun uçuş) 1300 mAh civarı 200 gr. 2 esc 50 gr. Motorları max 2x70 gr. civarı düşürürsek 150 gr altında kalabilir. 9 gr. lık servolardan kullanırsanız. fiş konnektör vs 50 gr.
Gayret ederseniz sanırm 1500 gr uçuş ağırlığının altında kalabilirsiniz.
Ve kanat yükünüz 60 gr/dm2 civarı olur bu daha az stresli bir uçuş sağlayabilir.
Örneğin şu motordan iki tanesi dediğiniz gibi 2000 gr. a yakın bile çıksanız 8x6 pervane ile toplam 700 watt elde edebilirsiniz ve 2000 gr. üstü modeli bile rahat uçuru. Bu sadece bir örnek.
1300-1800 mAh pil kullanırsanız uygun olanı 3 cell ve 20-30 c
Tek pil kullanırsanız 2200 ve üstü 3 cell 20-30c
Esc ise 40A olmasında yarar var.
Dediğim gibi bunlar birer örnektir. Kesin bunlar diye birşey yok.:)
alfa sierra
28-12-2008, 20:40
bahsettiğinniz motorun markası veya linkini gönderebilir misiniz lütfen.
İki motor yatağı arasındaki mesafe ve içteki ile gövde arasındaki mesafeyi bilirsek seçebileceğimiz pervanede sınırımızı biliriz. Belki 3-4 palli parvane tercih etmemiz gerekir.
Bir de fotografta dikkatimi çekti sanki yatay stablizatör pozitif hücum açısı ile duruyor gibi. Eğer öyle ise çok sıkıntılı bir uçuş stili olur. Sürekli burunu aşağı başar.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3885&Product_Name=TR_35-30A_1700kv_Brushless_Outrunner_(Eq_AXi_2808)
Örnek motorlardan biri bu. biraz irice ve çektiği A fazlacana 40 A üzeri esc ister her motor. 8X6 ile çift olunca 700 watt toplamda, hayli fazla çekiş verirlerki fazla gelir.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2111&Product_Name=TURNIGY_28-30-azj_14A_1100Kv_Brushless_Outrunner
Bu motorlada: Büyük pervane kullanma imkanının yanında az ağırlık, az pil tüketimi ve daha uzun uçuş sağlarsınız.
Modeliniz 1500 gr civarı biterse, bu ikinci linkteki 1100 kva motor. 30 A tower in esc leri ile ve 1300-1500 mAh civarı 3 cell iki pil ile gayet iyi olur. Yeterki 2 ad 8x6 yada 9x5 pervane ile kullanabilin.
Ben büyük pervanenin gövdeye ve diğer pervaneye çarpacağını düşünüyorum. Kullanılabilecek pervaneye göre motor seçmek gerekir bence.
alfa sierra
29-12-2008, 14:41
akşam motor yatağı ile gövde arasındaki mesafeyi ölçüp bildireceğim sizlere. dört motor yatağı olmasına kaşın ikisi operasyonel ikisi dummy olacak. birde motorun çok kuvvetli olamsı durumunda yatakların kırılması söz konusu olur mu diye endişeliyim.
nereden bulaştım ben bu modele.
alfa sierra
29-12-2008, 14:42
sayın atambay pozitif hucum açısından kastınız nedir. nem hucum açısını zımpara ile yuvarladım . yanlış birşey mi yapmışım.
akşam motor yatağı ile gövde arasındaki mesafeyi ölçüp bildireceğim sizlere. dört motor yatağı olmasına kaşın ikisi operasyonel ikisi dummy olacak. birde motorun çok kuvvetli olamsı durumunda yatakların kırılması söz konusu olur mu diye endişeliyim.
nereden bulaştım ben bu modele.
:D Bir kaç modelde ''nereden bulaştım ben bu modele'' sözünü bende söyledim. O yüzden genelde scale model ismi vererek çalışmaktan kaçınıyorum. Yine dayanamadım C160 a başladım..
Zor iş.:)
Sayın Atambayın söylemek istediği, sanırım yatay stabilzerin düzleminin, modelin genel düzlemine kıyas yukarı doğru açısı olduğu. Böyleyse sürekli model kafasını aşağı basar demesi ondan.
iron_eagle
29-12-2008, 17:10
sayın atambay pozitif hucum açısından kastınız nedir. nem hucum açısını zımpara ile yuvarladım . yanlış birşey mi yapmışım.
Metin abinin söylemek istediği uçak yere paralelken; kuyruk yatay elemanının yukarı doğru duruyor gibi gözüktüğü. Bana da böyle gözüktü ve muhtemelen yerden yarım metre bile yükselemez bu haldeyken uçak. O parçanın yatay hale getirilmesi çok önemli
alfa sierra
29-12-2008, 17:29
Şimdi anlaşıldı. kuyruk kısmı ağır olduğu için modelin burnu havada o yüzden yukarı doğru açılı gözüküküyor. ama yinede dikkatle inceliyeceğim. uyarılar için teşekkürler. başaka gördüğünüz aksaklık var ise lütfen uyarın ki sonra can yakmasın.
alfa sierra
29-12-2008, 17:33
zaten yatay stablize sabit değil, servo yuvalarını açarken prublem çıkartmasın diye sabitlemedim. uçuş sırasında çok yük binecek, sağlam olması da lazım; nasıl sabitleyeceğim konusunda hala bir fikrim de yok malesef. bir şekilde yapacağız işte.
iron_eagle
29-12-2008, 17:57
Kuyrukla ilgili yakın plan ve ayrıntılı resimler koyabilirseniz daha rahat konuşulur. Bu arada servodan t kuyruğa nasıl hareket iletmeyi düşünüyorsunuz ?
alfa sierra
30-12-2008, 16:38
servoyu yatay olarak dikey stablizeye elevatöre yakın bir yere yerleştireceğim. Dikey stablizenin her iki tarafıda balsa ve ortası 3 mm mavi köpük. daha önce bu şekilde yerşeştirilen modeller gördüm.
alfa sierra
30-12-2008, 16:41
motor yatağının merkezi ile gövede arasında 12 cm mesafe var ancak bu sınır değer.
Nasıl bir pervane sizce daha uygun olur. çok palli pervanelerin dez avantajı var mıdır????
birde Günther pervane nedir allah aşkına?
iron_eagle
30-12-2008, 16:56
servoyu yatay olarak dikey stablizeye elevatöre yakın bir yere yerleştireceğim. Dikey stablizenin her iki tarafıda balsa ve ortası 3 mm mavi köpük. daha önce bu şekilde yerşeştirilen modeller gördüm.
Tamam ama 5 mm(2x1mm balsa ve 3mm köpük) lik dikey stabilizeye tam olarak nasıl kamufle edeceksiniz? O kadar küçük bir servo bilmiyorum. Dahası ince dikey stabilizenin ortasındaki servo yuvası servoyu nekadar sıkı tutabilir ve açılan servo yuvası dikey stabilizeyi nekadar zayıflatır düşünmek gerek. Bukadar büyük, ağır bir uçak; bukadar çok emek böyle bir riske girmeye değermi acaba?
alfa sierra
30-12-2008, 17:03
Doğru söylüyorsunuz risk var ancak servoyu saklamak gibi bir niyetim yok. diğer taraftan dışarıda durabilir. sağlam olmaz ise ek balsa levha ile sandwich şeklinde sağlamlaştırabilirim. birde mucize siyah bant takviyesi gerekebilir tabiki.
pervane ve motor konusunda ne önerirsiniz.?
iron_eagle
30-12-2008, 17:13
günther pervanesi: Paul Günther adındaki alman bir mühendisin 2.Dünya Savaşı'nda; alman denizaltılarının pervane sesini azaltmak ve sonar izlerini ortadan kaldırmak amacıyla geliştirdiği pervane. Pervanenin temel özelliği özellikle inceltilmiş hücum kenarı, fazlaca yuvarlatılmış uçlar palin ortasına doğru iyice büyüyen geniş palleri. Bu özellikler pervanenin ürettiği türbülansı azaltırken her palin havayı itme süresini, verimini arttırıyormuş(bakınız vantilatör pervaneleri). Bu yüzden günümüzdeki gemi pervanelerinin tamamı bu şekildeymiş.
Kaynak: Gemi mühendisliği okuyan arkadaşım
alfa sierra
30-12-2008, 18:10
çok teşekkürler. uçak modelciliğinde bu pervanenin kullanımının bir avantajı veya dez avantajı var mı. büyük scale modellerde tercih ediliyorlar.
alfa sierra
30-12-2008, 20:17
İki motor yatağı arasındaki mesafe ve içteki ile gövde arasındaki mesafeyi bilirsek seçebileceğimiz pervanede sınırımızı biliriz. Belki 3-4 palli parvane tercih etmemiz gerekir.
sayın atambay,
motor yatğıile gövde arasındaki mesafe 12cm. çok palli pervane daha mı avantajlı olur.
12 cm yarıçaplı bir daire. 24 cm tam caplı bir pervane demektir.
Bu da standart pervane ölçüleri inç olarak verildiğine göre: 24/2,54=9,44 veriyor yanlış hesaplamadıysam:)
Yani 9 inç pervane kullanabilirsiniz. Gövdeden 1 cm kadar uzaktan geçer.
alfa sierra
30-12-2008, 20:52
Bu da standart pervane ölçüleri inç olarak verildiğine göre: 24/2,54=9,44 veriyor yanlış hesaplamadıysam:)
Teşekkür ederim, sizin önerdiğiniz motor içinde aşağı yukarı bu ölçüleri konuşmuştuk yanılmıyorsam.
Evet şimdi fırsat bulabildim yazmaya. Mehmet abi zaten hesabı yapmış. Yanlız bu pervaneyi gövdeye çarpmayacak şekilde ölçtük de yandaki pervaneye çarpar mı hesaplamadık. Eğer herbir kanatta sadece bir motor olacaksa sorun yok.
Mümkün olduğu kadar az palli pervane kullanmak lazım verim açısından. 9" çap bence yeterli olur.
Yatay dikmeye gelince fazla bir zorluk çıkarmaz. Dikey stablizatörün üst kısmına bir balsa yapıştırıp ona da yatayı yapıştırabilirsiniz. Hatta deniz tutkalı kullanırsanız arada balsa kullanmaya bile gerek yok hem de kuyruğun açısını ve paralelliğini ayarlayacak zaman bulabilirsiniz. Sağlamlığı arttırmak için 2mm çapında delikler açabilirsiniz her iki yüzeye ve tutkalın bu deliklere dolmasını sağlar öyle yapıştırırsınız. Çok garanti olsun derseniz 2-3 tane kürdanı veya çöpşiş çöpünü (abartmayalım kürsam yeterli) yukarıdan dikme içine gömebilirsiniz.
Servo eğer yatay stablizatörde olacaksa tam orta hatta olsun. Dikeyde olacaksa bir tarafa elevatör diğer tarafına rudder servosu bağlayarak simetriyi sağlarsınız.
Selam.
Motoru fiat ve güç açısından bence abartmaya gerek yok. Modeli 1500 gr civarı bitirirseniz. Linkteki motordan iki tanesi ile (model iyi ucucu olursa:)) hemen hemen dikey bile uçarsınız.:)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2111&Product_Name=TURNIGY_28-30-azj_14A_1100Kv_Brushless_Outrunner
Yorumlarından iki satır:
Prop |Volts| Amps| RPM | Thrust
None 12.3V 1.1A 13540rpm
7x5 11.4V 6.8A 10971rpm 430g
8x3.8 11.0V 10.5A 9346rpm 625g
9x4.7 10.7V 12.2A 8574rpm 730g
9x6 10.7V 17.0A 7171rpm 380g
10x3.8 10.4V 16.0A 6717rpm 850g
En uygun pervane 9x4.7 görünüyor. 3 cell lipo ile 12.2 Amper çekip 730 gr çekiş vermiş.
alfa sierra
30-12-2008, 21:52
Sn. Sarıkaya ve Atambay,
yardılarınız için çok teşekkürler. Sayenizde çok şey öğrendim. Servoları beklediğim için inşaat durdu. yılbaşı ve xmans nedeni ile yoğunluk var herhalde gelemediler bir türlü.
vakit olursa biraz daha büyük bir kanadı köpükten kesmeyi deneyeceğim. sonuçları sizlerle paylaşırım.
Birşey değil. Ağırlığı fazla arttırmazsanız kanadı büyütmeye gerek yok.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.