PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Grumman TBF Avanger

red_fin
29-12-2008, 23:57
Can çıkmadan huy çıkmaz misali, benim de canım çıkmadıkça bu serbest uçuş sevdasından vazgeçemeyeceğim bir türlü.:)

Kara kış bastırınca benim de inşaat kaşıntım azıttı yine. :D

Bu modeli yaklaşık iki sene önce almıştım.

Hanımın "Hani elindeki uçakları kırmadan yeni model yapmayacaktın" protestolarını

-Ne modeli yahu, bit kadar bir şey bu, modelden sayılmaz, diye bertaraf ederek Gulliows Grumman TBF Avenger'i tezgaha yatırdım. :D

Kanat açıklığı 42 cm (aslında 41.91) olan model, peanut scale'den hallice birşey.

red_fin
30-12-2008, 00:00
Gulliows modellerinin kaliteleri çok değişken olabiliyor. Neyseki bana fena olmayan bir kutu düşmüş. Balsalar oldukça iyi, plastik parçalar sağlam ve hatasız, dekaller filan gayet iyi durumda.

Planı bir köpük parçasına yayıp ufaktan ufaktan inşaata başladım.

red_fin
30-12-2008, 00:02
Aslında balsa levhalardaki parçaların "die-cut" olması gerekiyor, ama pek çoğu "die-print" olmuş :) Neyse buna da şükür, "die-crush" da olabilirdi. İşe sinirleri levhadan kesmekle başladım. "Die-cut" olayının pek bir yardımı olmadığı için 12 adet mikrop kadar siniri çatlatıp kırmadan kesmek neredeyse 2 saatimi aldı.

red_fin
30-12-2008, 00:06
Sinirleri ve kanat lonjeronlarını kesip çıkardıktan sonra bir dry fit (yapıştırmadan montaj) yapıp bu gecelik paydos dedim.

atambay
30-12-2008, 01:50
Güzel duruyor gerçekten. Hayırlı olsun.

red_fin
30-12-2008, 09:44
Sağol Metin abi.

Bu arada internette dolanırken buldum, George Bush (baba olan) da Grumman pilotuymuş.

koka
30-12-2008, 11:15
Sinirleri ve kanat lonjeronlarını kesip çıkardıktan sonra bir dry fit (yapıştırmadan montaj) yapıp bu gecelik paydos dedim.

Egemen abi bu modelinde hayırlı olsun .kırımsız uçuşlar.kanat inşşatında dikkatimi çekti şimdi benim modelde de firar kenarını yaparken airfoillerin ortasına yer yapıp frar kenarı çıtasını onların içinemi yerleştircem :D airfoiller benimkiler simetrik ya sadece altına degilde ortasına yermi açayım diye sormak istemiştim .anlata bildim sanırım ,galiba ,inşallah :)

red_fin
30-12-2008, 11:23
Sağol Naci.

Sen firar kenarı çıtasını da aynı hücum kenarı gibi dümdüz sinirlerinin arkasına yapıştıracaksın. Ortasına yer açmayacaksın yani. Senin uçağın başlığına yazayım nasıl olacağını.

KLL
30-12-2008, 21:15
aslında güzel uçak. ama uçamayan elektrik dönüşümlü pt17 den sonra birdaha guilows almayacağıma yemin ettim. bu kadar kötü bir kit kalitesi görmedim hayatmda. aaa sophisticaded lady yi de unutmamak lazım. ve tabiki istanbul model piper cub balsa kalitesi konusunda bir fenomendi.

atambay
30-12-2008, 21:40
Sağol Metin abi.

Bu arada internette dolanırken buldum, George Bush (baba olan) da Grumman pilotuymuş.

Zor model olduğu belli. Beyin hasarı verdiği kanıtlandı bu modelin :)
Diyorum ki şimdiden modelin içinde uçurmak için bir maymun ayarlasak hem ilerde lazım olur müttefikimize.

red_fin
31-12-2008, 09:14
Maymun fazla zeki kaçar. Ben porsuk düşünmüştüm pilot olarak.

Kanat iskeleti tamam bu arada. Dihedral açılarını ayarlayıp parçaları birleştireceğim.

atambay
31-12-2008, 09:29
Maymun fazla zeki kaçar. Ben porsuk düşünmüştüm pilot olarak.

Kanat iskeleti tamam bu arada. Dihedral açılarını ayarlayıp parçaları birleştireceğim.

Orta panelin sağdan ikinci sinirinin firar kenarı 1mm sola kaymış gibi duruyor :)

red_fin
31-12-2008, 09:43
Yapıştırdıktan sonra ben de farkettim ama gövde altında kalıyor o kısım nasıl olsa diye uğraşmadım. Seren yuvası tam hizada değildi herhalde, üst arka sereni yerleştirirken kaymış olmalı.

red_fin
02-01-2009, 10:38
Yatay ve dikey stabilizatörler.

red_fin
02-01-2009, 10:43
Gövdenin yapım aşamalrı. Yine önce bir kuru montaj yaptım. Daha sonra önce sol tarafı plan üzerinde inşaa edip ardından sağ tarafın formerlerini yapıştırdım. Son olarak da stinger çıtalarını geçirdim.

aklıhavada
02-01-2009, 15:59
Modeliniz çok hoş duruyor canım çekti en yakın zamanda ben de yapmayı planlıyorum.

red_fin
05-01-2009, 11:22
Modeliniz çok hoş duruyor canım çekti en yakın zamanda ben de yapmayı planlıyorum.

Özendirebildiysem ne mutlu bana. :)

red_fin
05-01-2009, 11:25
Kanat yataklarını yaptım. Bu model ortadan kanatlı. Kanat montajı biraz ilginçti açıkcası. Tüm gövdenin inşaatını bitidikten sonra, kanat yatağı için 3 ve 4 no'lu formerleri kesmek ve daha sonra kanat destek parçalarını yapıştırmak gerekiyor.

red_fin
05-01-2009, 11:29
Lastik pimi destek parçası aslında balsadan. Ama ben tüm lastikli uçaklarımda yaptığım gibi, biraz ağırlığı göze alıp 1,5mm kontradan yaptım. Lastik pimi olarak 3mm çaplı aluminyum boru kullandım.

red_fin
05-01-2009, 11:30
Kovlingin kalıp artıklarını temizleyip buruna monte edilecek hale getirdim.

red_fin
05-01-2009, 11:35
Kanopiyide kestikten sonra, tüm uçağı kuru montajladım. İnşaatın temel kısmı bitti böylece. Artık yavaş yavaş kaplamaya geçilebilir.

SiNcaNLı
05-01-2009, 14:15
uçağınız çok güzel olmuş uçurmaktan ziyade sergilemek maksatlı üretilmiş sanki:)

red_fin
05-01-2009, 14:55
Teşekkür ederim Çağrı Bey.

Ben de bir ikilemdeyim şu sıralarda. Uçağın ölçekli detayları çok güzel, ama uçucu olacaksa bu detaylar ağırlık yaptığı için ekleyemem. Bir de iniş takımı tamamen sergileme amaçlı yapılmış. Bu iniş takımını yaparsam ilk inişinde yere değdiği anda kırılır. Yani modeli uçucu mu yapsam, uğraşmayıp sergi modeli mi yapsam bilemiyorum. İniş takımı için hem hoş görünen hem yeteri kadar sağlam olacak bir çözüm üretebilirsem diğer ölçek detaylarını (anten, makinalı tüfekler, kovling detayları vs) sökülüp takılır yaparım belki. Düşünme aşamasındayım hala.

SiNcaNLı
05-01-2009, 15:10
Bence detaylarını ekleyince çok daha güzel olacaktır.Uçuculuğunu boş verip sağlam da bi kaplaması olursa orjinal renklere boyanınca bence tam süper olur.Hatta vitrinde sergilerseniz evde hoş bir görüntü oluşturacağından evdekilerde bu tür işlerle uğraşmanızı destekleyebilir.(Bu arada bana bey demezseniz sevinirim ben sizden küçüğüm)Ankara ekibine bakıyorumda uçuracak oldukça uçak var bi taneside sergi maksatlı olurversin.:)