Orijinalini görmek için tıklayınız : Sis yada Duman iz bırakıcı
Belki bu konuda bir başlık vardı ama dikkatimi çekmedi. Eğer bu yüzden fazladan bir konu açmışsam kusura bakmayın.:D
Derdim şu: Sahip olduğum kamera model uzakken yeteri kadar kaliteli resim çekip zoom yapamıyor. Bu sorundan yola çıkarak, küçük yada yeteri kadar büyük olduğu halde uzak olan modelin hareketlerini izleyebilmek ve görsel anlamda keyif vereceğine inandığım; Modelin arkasında doğaya zarar vermeyecek sis yada duman bırakacak bir sistem.
Hele hele biri beyaz biri kırmızı olusa keyifli olur .
Türk yıldızları ve bu tür gösteri uçaklarının kullandığı bu sistemin minik modellere uygulanabilirliği mümkünmü?
Bu tür malzeme kartuşları varmı? varsa nereden temin edebiliriz?
Bilgisi yada bu konuda önerisi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim.
Scorpion_King
03-01-2009, 18:21
bu tür sistemler var
smoke pompa sistemi ve özel duman yağıyla çalışıyor. biraz ağır sistemler pompa ve yağ barındırdığı için. küçük elektrikli uçaklarda fuzuli ağırlık yapacağını düşünüyorum,linkten inceleyebilirsiniz.:
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0095p?FVPROFIL=&FVSEARCH=SMOKE+++system&search=Go
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7324
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXAN64&P=M
shell32.dll
03-01-2009, 18:40
bu tür sistemler var
smoke pompa sistemi ve özel duman yağıyla çalışıyor. biraz ağır sistemler pompa ve yağ barındırdığı için. küçük elektrikli uçaklarda fuzuli ağırlık yapacağını düşünüyorum,linkten inceleyebilirsiniz.:
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0095p?FVPROFIL=&FVSEARCH=SMOKE+++system&search=Go
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXAN64&P=M
Elektriklilerden ziyade patlarlı için bu sistemler. Pompa yağ deposundan yağı alıp eksoza pompalıyor. Bazı sistemlerde debiyi ayarlamanız mümkün olabiliyor, bazılarında da on off seklinde sabit debiyle yağ pompalıyor. Pompalanan yağ nipel vasıtasıyla eksoza giriyor ((çıkış tarafı değilde motora yakın bir yerden), hatta arada eksozun oluşturduğu basıncın popmayı etkilememsi için bir valf bulunuyor. Eksoz sıcak olduğu için buradaki yağ buharlaşıyor duman olup çıkıyor.
Elektrikliler için deodorant şişesi gibi basınçı kabın içinde olanlardan olduğunu duymuştum, hatta onlarda renk seçeneği de vardı.
aslınada kartuşlar var kanat uclarına veya gövde altına takılan fiyatıda bir ara ebayda denk gelmişti çifti 5 dolar civarı idi yanılmıyorsam baktım ama linki bulamadım tekrar denk gelirse eklerim buraya
shell32.dll
03-01-2009, 19:28
aslınada kartuşlar var kanat uclarına veya gövde altına takılan fiyatıda bir ara ebayda denk gelmişti çifti 5 dolar civarı idi yanılmıyorsam baktım ama linki bulamadım tekrar denk gelirse eklerim buraya
Şöyle bişey buldum.
link (http://robotbirds.com/catalog/index.php?cPath=129_128)
Uluslararası gönderiyor anladığım kadarıyla.
Bizim ekipten Bülent hoca kimya profesörü. Geçenlerde havai fişek tarzında birşey yaptı ama uçağa takılamayacağına karar verdik. Taksak bile yanması için ayrı bir ateşleme tertibatı gerekecekti. Alevin fışkırması falan güzeldi ama sis olarak fazla birşey ortaya çıkmadı. Türk Yıldızlarının kullandığı sislerin son derece zehirli olduğunu söylediler. Aslında modelcilerin kullandığı da mazot benzeri bir madde ve egzozun ısısı ile buharlaşıp görüntüyü oluşturuyor. Tabi bunların hepsi doğayı kirleten maddeler. Sonuçta doğa kirlenmesin dersek sadece su kullanmamız gerekecek.
Elektrikli modeller için sis sistemi olduğunu bilmiyordum. İncelemek lazım. Bir de sahne süsleyenlerin şarkıcının yanından verdikleri bir duman var. Belki o madde hafif bir ambalaja konulursa görev yapabilir.
RealPower
03-01-2009, 19:42
Sevgili Mehmet Arcasoy abimin Scale Pitts inde Smoke sistemi vardı o herhalde daha iyi aydınlatır bu konuyu...
Burda yapımı var kolay birşey potasyum nitrat ,şeker ,karbonat, birde istediginiz renkte gıda boyası potasyum nitratı bulan banada haber versin bende yapacam :)
http://www.zaplat.com/video/ekstrem_sporlar/60169/Renkli_Sis_Bombas%C4%B1n%C4%B1n_Yap%C4%B1l%C4%B1%C 5%9F%C4%B1
maydin67
03-01-2009, 19:53
Linkte indoor ve outdoor modeller icin gerekli donanım ve kanatlara takılan kartuslardan bahsetmısler..:)
http://www.rcsmoke.com/
Modelci.net'de Roketcilik bölümünde uzuktan ateşleme olarak gecen bir konu vardı.Bir ara görmüştüm,işinize yarayabilir belki.
RealPower
03-01-2009, 20:17
bana uzaktan kumanda ile roket ateşlemek kolay gibi geliyor bir iletkene akım verip ısıtıp ateşleme olabilir veya ark üretecek herhangi bir elamanda olabilir ama ağırlık ne durumda olur düşünmek lazım
Burda yapımı var kolay birşey potasyum nitrat ,şeker ,karbonat, birde istediginiz renkte gıda boyası potasyum nitratı bulan banada haber versin bende yapacam :)
http://www.zaplat.com/video/ekstrem_sporlar/60169/Renkli_Sis_Bombas%C4%B1n%C4%B1n_Yap%C4%B1l%C4%B1%C 5%9F%C4%B1
potasyum nitrat suni gübre galiba
bu konuya uzun zamandır kafa yoran biri olarak geçen hafta malzeme arayışına girdim.ancak potasyum nitratın tehlikeli bir madde olduğunu ve bu yüzden kolayca satın alınamayacağını öğrendim.
kaldı ki sistem yapılsa bile modelleri oluşacak ısıdan korumak ayrı bir dert.
pinpon toplarıyla yaptığım yer denemeleri aslında fena değildi ama duman çıkışı çok kısa sürüyordu.
pinpon toplarıyla yapılan benzer sis bombası videosu:http://www.youtube.com/watch?v=N9Wubu50_0Y&feature=related
ayrıca aklımda olan bir başka konu ise elektrikli modellerden patlar motor sesi verecek minik hoperlörlü,esc motor arasına eklenecek elektronik uygulamalar.bu konudada fikir sahibi olan arkadaşlar varsa paylaşmalarını beklerim.
bu gübre özel izinle satılan ve satılan kişiler gercekte nerde kullandıkları çok takip edilen bir şey şayet tanıdıgınız taş ocagı varsa ordan alabilirsiniz kayaları patlatmak için dinamite yardımcı olsun diye mazotla karıştırıp kullanıyorlar
lütfen varsa mutlaka indiksiyonlu veya elektrikli ocak kullanınız. neler yapabileceğini küçükken gözlerimle gördüğümü tekrar belirteyim. lütfen önlem alalım ve dikkatli olalım.
:D:D bol dumanlar
Neler yapabileceğini,Levent HSBC binası uçurma teşebbüsünde patlayan kamyonete 40 m mesafeden gözlerimle ve herşeyimle gördüğümden ben de iyi bilirim.:D:D O duman aparatı birkaç tonluk pembemsi,kızılımsı duman çıkarmıştı.Ama zehirli olmadığını garanti ederim.(Bizzat soluyarak test ettim):D:D
mehmet1846
09-01-2009, 11:13
Arkadaşlar,bomba yapımında kullanılan ve bizim işimizin olmayacağı ve geçmişte de olmadığı madde AMONYUMNİTRAT dır...Araştırmadan,ciddi bilgi sahibi olmadan bu tip yazıların yazılması bugünkü memleket ortamında modelciliğe zarar verir...Zira yapılan yazışmaları sadece siz ,biz değil herkes okuyor,bu çok ama çok önemli.....Bu memlekette 3222 sayılı kanunun yaptırımlarını yaşamış bir modelci olarak yazıyorum bunları...
Potasyum nitrat klasik güvercin gübresinde bulunan bir madde,ancak laboratuvar ortamında yapılmışı kimya malzemesi satanlarda bulunuyor...Bahsi geçen smoke ekipmanı yapılabilir ama karışımın ömrü kısa ve yapımı tehlikeli...
Bence smoke muffler ve smokeoil alarak yapmanız daha uygun olacaktır...
Sevgiler
Mehmet ARCASOY
mehmet1846
09-01-2009, 11:38
Ecnebi forumlarında okuduğunuz ve yapılması serbest zannettiğiniz bu tip ekipmanların,üretilmesi,denenmesi, bulundurulması,Türkiye'de sadece devlet tekelindedir ve Türk ceza kanunu'nun ilişkili "ateşli silahlar kanunu" ile atfen ilişkili ve sonucu suç teşkil eder...Aynı maddeler ile ilişkili olarak aslen kızkaçıran füzesi olarak satılan ve oyuncak sanılan pekçok maddeyi bulundurmak,kullanmak, satmak suçtur...
Ecnebilerde de kısmen suçtur ama bazıları özel günlerde özel izin ile kullanılabilmektedir....
Biriniz dahi yapmayı denerken canınızdan olabilir,sakat kalabilir ve etrafınıza zarar verebilirsiniz...Bunun sonucunda hem siz kaybedecek,hem de modelcilik kaybedecektir...
Bu detayları lütfen göz önünde bulunduralım...
Sevgiler
Mehmet ARCASOY
Mehmet bey amonyum nitrat patlayıcı değildir ,sadece patlayıcılarla beraber kullanıldığında yardımcı maddedir patlayıcının gücünü artırır.
mehmet1846
09-01-2009, 12:39
Oğuzhan bey ,
Ben bahsi geçen maddelerin ne olduğunu gayet iyi biliyorum,benim söylemek istediğim bunların yazılmasının ,denenmesine kapı açabileceği ve bunun tehlikeli olduğudur...
Mehmet ARCASOY
Mehmet bey siz sanırım burada anlatmak istediginiz silahtan korkun korunun demir ve çelikten uzak durun hatta trene ve gemiyede binmeyin :) ne olur ne olmaz :)
mehmet1846
09-01-2009, 13:19
Oğuzhan bey ,siz ne istiyorsanız yapın...Bu konudaki israrınız anlamsız...
Burada yazılanlardan doğacak her türlü tehlikeli sonucun sorumluluğunu alabilecek misiniz ? Ben söylüyorum siz hala inatla "Ne olacak ki" tavrında gayet yanlış bir yazı yazıyorsunuz...
Çaylak isimli bey,
THK da bahsi geçen roketlerin motorlarının ithalatı ,imalatı yasaktır..Yarışma ve gösterilerde THK ancak özel izinle modelcilere temin eder...
Mehmet bey burada yazılanların ne olacakki ile degil sadece insanların kendi yapabileceği şeyleri yapabilmesi ve bilgi paylaşımıdır sizin bahsettiginiz gibi burada patlayıcı yapılmıyor zaten istesenizde amonyum nitratı patlatamazsınız kimyasal yapı olarak bu madde yavaş yanıcıdır fakat siz tuttunuz patlayıcı yapılıyor dediniz konu o tarafa kaydı. Sizin düşüncenize göre tarlayada atılmamalı tarlada gezerken mazallah üzerine biri basar sigara izmariti atar ve patlar.
Şurada anlaşalım bu forumda uzun zamandır bende yazıyorum ve hiçbir arkadaşıma tehlikeli ve sorumluluk duyabilecegim bir konu hakkında bilği vermedim inat olayına gelince sadece yazımı yazarken sizin düşündüğünüz şekilde düşünmeden yani bununla patlayıcı yapılabilceğini (yapılamaz patlayıcı başka bir kimyasaldır hatta patlatmaya çalışsanızda patlamaz ) bunun zarar vereceğini aklıma bile getirmedim çünkü elinizi bile yakamazsınız çok dikkatsiz olmanız lazım. Benim modelcilik anlayışım modelci modelini kendisi yapar para ile alınmış toplanmış olan kısmı hobby kısmıdır o yüzden ben elimden geldiğince modelci olmaya çalışıyorum parayı basıp almaktansa kendim yapmayı tercih ediyorum bu pazar sizinle tanışamadık atalar atölyede imişsiniz çoktandır ilk defa uğramadım atölyeye bu yüzden tanışamadık sizde tanımış olsaydınız beni sanırım ne demek istediğimi anlardınız.ayın 24 ünde nasıl olsa tanışırız.
Saygılar.
mehmet1846
09-01-2009, 14:42
Oğuzhan bey,
Bahsi geçen smoke aparatı yapılabilmesi için ısıtma gerekli...Bu esnada patlama olağan...Daha önemlisi kontrolsüz olacak olan bu patlama insanlara zarar verir...Ben ana maddenin ne olduğunu zaten bildiğimi söyledim,nasıl yapıldığını da biliyorum,yurtdışında br model uçak ile smoke için kullandım da....Nitrat bileşiğini tek başına kullanmıyorsunuz smoke aparatında,karıştığı maddeler ile yanıcı ve patlayıcı hale geliyor...
Benim üstüne bastığım şey, tehlikeli ve kanunen yasak...
Yazılarda bahsi geçen firmanın ne şekilde ithalat yaptığını bilemem, bildiğim şey üretilmesinin,satılmasının suç olduğu...Muhtemelen bu firma özel izinle getirmiştir ve sınırlı sayıdadır...
Bu memlekette kanunlar var, siz istediğiniz için yapmak hakkını kanunlar size vermiyor...Yapılan şey, ne maksatlı olursa olsun "ateşli silahlar kanunu'na muhalefet"tir ve suçtur...Bu benim hukuk müşavirimden aldığım bilgidir...Ben modelcilik hayatım boyunca kanunlara uygun olmayan veya tehlike arzedecek hiçbir girişimde bulunmadım...Ben kendim yapayım demek tabii ki iyi bir yol ama bu noktada konuştuğumuz şey çok farklı...
Benim bu konuda yazacaklarım bu kadar....
mehmet1846
09-01-2009, 14:58
Eğer smoke aparatı yapmak istiyorsanız, alacağınız bir smoke pompası ve motorunuzun egzostuna yapacağınız basit bir mekanizma bu iş için kafi...Smoke pompası olarak , slimline veya TME firmasının pompalarını birçok kez denedim ve kullandım...Mekanizma olarak gayet basit...Uçağın içine ikinci bir depo koyacaksınız ve pompa ile smokeoil denen kimyayı egzostun içine basacaksınız...Smokeoil dediğimiz en temel hali ile mazot...Yalnız yeni nesil dizel yakıtları olmuyor.(Bio-dizel)
Egzost içine spiral şeklinde yapacağınız bir ısıtıcı bu işte kafi...
Tehlikeli işler yapmak yerine gayet basit ve temiz çalışan bu sitem daha efektif olacaktır...
Sevgiler
Mehmet ARCASOY
Link i açamadım???
............ dan birileri burayı takip ediyor olmalı az önce açılıyordu...
:) sanırım patlayıcı yapmadığımızı ve bunun patlamayacagını içine koyulan şekerin yanmayı dahada yavaşlatmak için konuldugunu ve boyanınsa dumana renk vermek için olduğunu anlatamadım burada bunu yapmak isteyen arkadaşlar elektirikli uçak için istedikleri aşikar tabi elektirikli uçagada mufler takamazlar o zaman mazotta işe yaramaz bunu yapmaları gerekiyor burada anlaşalım. 2 smoke pump bende var zaten sizin dediginiz para tuzağı şeklinde bir ara daha basiti ve kullanışlısını resimleyip buraya koyacağım parçaları sayıyım yapacak arkadaşlara fikir olsun ben fotograflayana kadar düşünsünler gerekli malzeme 1 adet mini servo 1 adet tek yönlü çekvalf 1 adet eksoz nipeli 90 ml depo ben daha ufağını bulamadım. birazda silikon hortum 1 adette akvaryumculardan alacağınız T boru ben vanayı silikonu ezerek yaptım siz akvaryum vanası kullanabilirsiniz birde unutmadan mazot mazota dikkat edin içine nitro giliserin koyulursa patlayabilir .:) buda modelci sis yapıcısı burada para harcayacağımız kısım çok az tutupta smoke pump a 65 usd piline bilmemkaç usd vanasına 14 usd vermeye gerek yok. tabi bu tarif elektirikli uçaklara uymuyor onlara bomba takmaya devam edeceğiz :) (birde unutmadan yazıyım eger içine çok ince aleminyum tozu koyarsanız bu karışıma ışıklı bir gösteriye döner ama patlatmaya çalışmayın patlamaz )
Neyse Mehmet bey işin şakası bir yana bu konuyu uzatmaya gerek yok siz haklısınız bomba tehlikeli patlayabilir.
Hobbycity den alıntı
Cant find any oil?
If you cant find a pre-made oil, you can simply make it yourself. Our staff have had great success with Mineral Oil (baby oil) and a small percentage (about 5%) Diesel fuel.
mehmet1846
09-01-2009, 19:38
Efendim,bebek yağı sadece dumanın yoğunluğunu arttırıyor...Ben denedim...
Benzin motorlarda daha yoğun duman çıktığı için bebek yağına gerek yok, diğer ufak glow motorlarda lazım oluyor...Ben mazota gül yağı katıyorum, hem kokusu kötü olmuyor,hem de daha yoğun oluyor...
Oğuzhan bey, size muhalefet etmek gibi niyetim olamaz ama ben herşeyin kurallara uygun yapılması taraftarıyım...Bu şekilde daha sorunsuz olacaktır...
Smoke pompaları para tuzağı değildir...Smoke pompası kullanılmasının ana sebebi dbasıncı sabit bir düzenek oluşturmak...Önüne koyacağınız vana ,egzost içine girecek pulvarizasyon yoğunluğunu değiştirir...Pompa kullanmadan çok iyi sonuç alamazsınız...Bahsettiğiniz 90 ml. depo ile bu uygulama olmaz çünkü süresi birkaç saniye ile sınırlı olur...350 cc smoke deposu yaklaşık 5-6 dk. hizmet verir...En az 10 uçakta bu sistemleri yapmış biri olarak yazıyorum,26cc den 100 cc benzin motora,20cc den 40 cc 4 zamanlı motora uygulamış biri olarak...
Modelcilik demek "hiçbir ekipmana para vermeyip herşeyi ben yapayım" demek değildir...Smoke pompasını yapamazsınız çünkü yakıttan(Mazot ,solvent v.s.) erir...Ayrıca smoke pompasının içinde kart vardır,belli gaz seviyesinde pompayı açar,belli gazdan aşağıda kapar...Tek alternatifiniz perry pump kullanmaktır...Motor karterinden alacağınız nuzuldan perry pompaya gireceksiniz...Perry pompayı da smokeoil i egzosta basmak için kullanacaksınız...Ancak bu sistemde her gaz pozisyonunda duman yoğunluğu değişecektir...Fazla yol verirseniz egzost soğuyacak duman hiç çıkmayacaktır...
Aksi taktirde yapacağınız smoke uygulamalarında yoğun duman alamazsınız...Denenmiş ve görülmüştür...
Benim ,kimyevi smoke sistemi için yazdıklarımla dalga geçer şekilde yazı yazmanız üzücü...Benim niyetimi,düsturumu tanıyanlar bilirler,sizinle de tanışmak kısmet olursa konuşuruz...
Sevgiler
Mehmet ARCASOY
mehmet1846
09-01-2009, 19:55
Yazmayı unuttum,elektrikli modellerde de yağlı smoke yapılabiliyor...Hali hazırda prototiplarini yapıyorum, birkaç aydır uğraşıyorum...
iç çapı 0.3 ile 0.5 mm olan bakır borudan 8mm çaplı bir boruya 25-30 tur sarıyorsunuz...Aralarında 0.5 mm aralık olacak..Halen denediğim,karkas borusunun malzemesi ve tur sayısı....Tam denemek kısmet olmadı...Alıcı pilinden hariç bir pil ile bu sistemi kızdırıyorsunuz...Bunun devresini tamamlamaya çalışıyorum...Çünkü sıcaklık 120-140 derece Santigrad civarı olmalı...Smoke yağını pompalamak için de smoke pompası lazım tabii ki...Daha kısa anlatmak gerekirse , patlarlı motorun egzostu ile ısıtılacak olan teli rezistans olarak ısıtıyorsunuz...Gövde altına bir venturi içinde koymak lazım gelecek..Çok nizami bir smoke olacak mı blmiyorum,deneyeceğim...
Konu tamalanınca paylaşacağım...
Sevgiler
Mehmet ARCASOY
Perry'nin oscillating pump modelinin sis için yapılmış olanı da da var. 4 zamanlılarda ve büyük 2 zamanlı motorlarda kullanılabilir.
Linkini verdiğim Sullivan ise bana daha pratik geldi. En azından servoya gerek kalmadan doğrudan alıcıya takılarak çalıştırmak mümkün. Bir de gaz kanalı ile mixt yapınca daha da verimli çalışır.
Eh, biz elektrikcilere duman bırakmaya yasalar ızın vermiyor.. Patlarlı ile Uğraşan arkadaşlar bizi göz zevkinden mahrum bırakmaz umarım.:D
Mesaj alındı :)
Sisli bir trainer uçurayım. Acemilerin gittiği çizgiyi görelim :)
Sayın Sarıkaya sizin duman bırakmanıza hiçbir yasa karşı çıkmaz merak etmeyin Eger uğraşmadan yapıyım diyorsanız şu maçlarda kullanılan sis bombalarından alıp yapabilirsiniz.Hatta tuttuğunuz takımın renklerinde alın bir kanadında bir renk digerine başkabir renk duman çıkararak uçun.ateşleyici konusunda yardım istersenizde yazın ateşlemekte çok basit .
O zaman bende gizli gizli ateşleme mekanizmasını anlatayım size :) bizim patlarlı motorlarda kullandığımız A3 sıcak bujileri biliyorsunuz 1 adet bundan lazım.eskilerden yollıyım bulamazsanız . 2 adet de hani eskiden calcium sandoz kutuları vardı hatırlarmısınız c vitamini aleminyum kutu .1 adet kumandanın bir kanalından yönetilecek mini servo .1 adette mini kontak .1 adette 1.2 volt şarjlı pil bunlar şu ana kadar bir fikir oluşturmuştur kafanızda isterseniz şemada çiziyim ama özelden yollıyım ne olur ne olmaz :) karışımı kutulamadan sandoz kutusunun dibine bizim bujilerden 1 adet vidalıyorsunuz içine 1 adet fitil salıyorsunuz yada kibrit başlarından bir ateşleyici yapiyorsunuz daha sonra karışımın ortasında boşluk olacak şekilde fakat bujininde ateşliyeceği şekilde ortasına bir boru yerleştirip karışımı döküp kurumaya bırakıyorsunuz bu arada ateşleyiciyi uçağa takmayı anlatıyımmı bilmeyen varmı ?
fakat siyah ve beyaz duman yapmak basit beyaz zaten naturel boya karıştırmadan oluyor siyah toz boyada satılıyor fakat hani sarı ve mavi pek iyi durmaz bozuk renk :)
iron_eagle
22-01-2009, 20:30
Oğuzhan abi sistem güzel ama 2 sorun: 1.si bu bildiğimiz katı yakıtlı roket sistemi(havai fişek) ve çalıştığında ek itiş üretip denge kaybı yaratabilir. 2.si çok çabuk kendini bitirecektir uzun süreli duman elde etmek için ne yapmalı yada aç kapalı birşey icat edilemezmi?
Birde ben şu karışımı merak ettim doğrusu :D
Oğuzhan abi sistem güzel ama 2 sorun: 1.si bu bildiğimiz katı yakıtlı roket sistemi(havai fişek) ve çalıştığında ek itiş üretip denge kaybı yaratabilir. 2.si çok çabuk kendini bitirecektir uzun süreli duman elde etmek için ne yapmalı yada aç kapalı birşey icat edilemezmi?
Birde ben şu karışımı merak ettim doğrusu :D
Bu sistem itiş üretmez sadece duman çıkarır roket yakıtı kullanmıyoruz amonyum nitrat ve şeker kullanıyoruz renk içinde toz boya bu yavaş yanan bir karışım fakat yanma dahada yavşlatılabilir sanırım katkılarla fakat duman yogun olmaz bu seferde.bu sistemin aç kapası olmaz aç uç sonra yenisini tak olur :) ama maliyet olarak ucuz olacagı kesin.
Şimdi fark ettim baya ticari bir proje olmuş bu :)
iron_eagle
22-01-2009, 21:02
hmm hızlı yansa o kutu aslında bildiğimiz havai fişek :D Katı yakıtla aç kapa olmayacağını biliyorum da sıvı yakıtlı bir sistem geliştirilemez mi? Duman çıkaran malzemelerle ilgili bilgim yok da oyüzden soruyorum.
hmm hızlı yansa o kutu aslında bildiğimiz havai fişek :D Katı yakıtla aç kapa olmayacağını biliyorum da sıvı yakıtlı bir sistem geliştirilemez mi? Duman çıkaran malzemelerle ilgili bilgim yok da oyüzden soruyorum.
mikro bir brolür sistemi yapabilirsen sıvı yakıtlı olur yada elektirikliden patlarlıya terfi edeceksin o zaman aç kapa ve sıvı yakıtlı oluyor:)
Aklımda iken ateşleme sisteminin şemasını koyuyum yapacak arkadaşlar uğraşmasın
Aklımda iken ateşleme sisteminin şemasını koyuyum yapacak arkadaşlar uğraşmasın
Teşekkürler.
Faydası olacak.:)
arkadaşlar görünüşe göre uzanktan elentrikli fünülye(bilerek yanlış yazıldı) imalatı yapılıyor. üstteki mesajlardan dersini almamış(!) arkadaşlar görüyorum:D
cık cık cık
Evet aslında kötü niyetli düşünürseniz doğru fakat kötü düşünenin zaten kafasında bunun gibi nice örnekler vardır bizimki onların yanında oyuncak kalır fakat biz böyle şeyleri üretmezsek modelcilik adına 2 gün sonra üretenden alıp (çin veya amerika)sonrada sunu şu dolara burda satıyorlar alıp takalım demeye başlarız doları veren var veremeyen var veremeyenlerin (ben gibi )biyerleri şişmesin otursun yapsın. :) hatta bu bile pahalı servo falan aslında aklımda daha basiti var onuda yazacam hepten adımız çıkacak :)
Bu zihniyet sayesinde senelerce kumanda vericisi getirtemedik,adı verici,vericiyle casuslar ,casusluk yapıyor diye.Aslında milletce paranoyak olduğumuz için kimse haksız değil.Kurduğumuz komplo teorileri hayal gücünü gösteriyor zaten.Millet cep telefonuyla beceriyor zaten yapacağını,niye böyle komplike işlerle uğraşsın.
e_g_loco
24-01-2009, 15:06
Selamlar,
Potasyum Nitrat ve şeker karışımıyla duman elde etmek çok sakat olabilir. Ben kimyaya meraklı bir insan olduğum için apartmanımızın bahçesinde sık sık bu karışımı yakıp izliyordum. Hatta o kadar mükemmel ateş fışkırtıyor ki roket yapma girişimimde oldu falat nafile. Labaratuvar beherglassında yaptığım zaman o dayanıklı malzeme bile tepkime sonrasında dokununca tuz buz oluyordu. Bira kutusunda yapınca tepkime esnasında saç önce kor oluyor, sonra eriyordu. Yani KNO3 Şeker karışımını uçaklara adapte edemeyiz. Çok fazla ısı çıkıyor.
Duman olaraksa baya iyi aslında. Birkeresinde bütün dumanı caddeye sürükledi rüzgar ve cadde tıkandı sisten dolayı!
KNO3 temini zor olabilir. Herzaman aldığım yerde KNO3 yoktu, başka biryeri aradı adam orda varmış ama bana satması için arkadaşını zor ikna etti. Tübitakta Kimyacı falan filan anca alabildim
Karışıma biraz odun tozu veya benzeri yanma yavaşlatıcı karıştırılsa?hatta biraz suyla nemlendirilse?
e_g_loco
24-01-2009, 15:58
Aslında ince uzun bir tüpe koyup yavaş yavaş yanması sağlanabilir ama yinede çok fazla ısınacağı kanaatindeyim. Eğer malzemelerimin olduğu yere gidersem HobbyRC özel deneme videosu çekebilirm talaşlı nemli vs :)
iron_eagle
24-01-2009, 16:11
Potasyum Nitrat(KNO3) güherçile olarak bilinir. Kara barut üretiminde kullanılır. Gübre üretiminde kullanılır. Suda tamamen çözünür.
Amonyum Nitrat(NH4NO3) gübre yapımında kullanılır. Yanma özellikleri yüksek bir malzeme olmakla birlikte potasyum nitratın yanından bile geçemez. Bomba yapımında potasyum nitrattan kararlı(güvenli) ve ucuz olduğu için kullanılır. fueloil emdirilerek patlama gücü yükseltilir. Bu haline amfo adı verilir açık madenlerde kullanılır. Suda tamamen erir.
Konu burada karışmış sanırım. başta amonyum nitrat konuşulurken potasyum nitratın tehlikelerine gelmiş.:)
Şimdii, suda erir dediniz,bu iş tamam.Bu maddeyi az miktarda suyla pelte haline getirip yavaş yanacak pamuk rülosuna emdirilir.Bir kere tutuştu mu bakın nasıl yavaş yanıyor.O zaman sanırım sıcaklığı da kontrol altında kalır.
e_g_loco
24-01-2009, 18:06
umarım yazlığa gidebilirm o zaman kontrollü deneylerle bütün sorularımız cevaplanacak : )
Ne yazıkki ailem kimyasal maddelerimi evde tutmama izin vermiyor : )
Elektrikli modelde ısı kaynağı olmadığı için sıvı sis yapıcılar kullanamıyoruz. Ama Oğuzhan beyin ateşleme siteminin bir benzerini rezistans ile yapar da yağın içinden geçeceği bakır boruyu yeterince ısıtabilirsek sorun çözülmüş olacak.
Elektrikli modelde ısı kaynağı olmadığı için sıvı sis yapıcılar kullanamıyoruz. Ama Oğuzhan beyin ateşleme siteminin bir benzerini rezistans ile yapar da yağın içinden geçeceği bakır boruyu yeterince ısıtabilirsek sorun çözülmüş olacak.
Metin bey istediğimiz şekilde duman çıkarabilmek için yağı yogun bir şekilde yollamamız gerekiyor pille ısıttığımız bir rezistans buharlaştırmaya yetmiyecektir çünki yağ rezistansı sogutacaktır yetebilen bir pilide bu uçaklar taşımıyacaktır. Birde rezistans ısıtan bir pilden kısa zamanda vaz geçmek gerekir çünki hızlı deşarj yüzünden pil ısınacak ve kısa zamanda bize veda edecektir .
Selamlar
Metin bey istediğimiz şekilde duman çıkarabilmek için yağı yogun bir şekilde yollamamız gerekiyor pille ısıttığımız bir rezistans buharlaştırmaya yetmiyecektir çünki yağ rezistansı sogutacaktır yetebilen bir pilide bu uçaklar taşımıyacaktır. Birde rezistans ısıtan bir pilden kısa zamanda vaz geçmek gerekir çünki hızlı deşarj yüzünden pil ısınacak ve kısa zamanda bize veda edecektir .
Selamlar
Enjektör iğnesi gibi birşey düşünmüştüm iki ucuna kutupları bağlayıp ısıtırım dedim ama pil konusunda dediğiniz doğru. Yattı bu iş.
Sizede lazımmı amunyum nitrat :) bu yazdıklarımız aslında suya yazılan yazılar gibi,
uygulanmadıktan sonra hiçbir değeri yok :)
Yok ben sadece patlarlılarda sis yapacağım. 1 litre alırım normal sis yağını bir bakarım kilometreye ne yakıyor. ona göre bir yol çizerim :)
En kolayıda patlarlı zaten bu elektiriklilerinde bir sürü derdi var hatta bir yerde görmüştüm patlarlı motor sesi çıkarmak için elektronik devreler takıyorlarmış halbuki elektirikliden ucuza çıkıyor patlarlı :) zaten sisde çıkaramıyorlar en iyisi patlarlıya devam :)
RealPower
25-01-2009, 09:25
neee biri patlarlıya devam elektrikli problemlimi dedi :D
aynen katılıyorum bende patlarlı ailesine katılıcağım en yakın zamanda....
Kısa bir ara konuya bakamadım.:)
Hayli ilerleme olmuş. Elektrikliler konusunda ihanet kokuları alıyorum. :D
Elektrikliler için rengarenk sis aparatı yaptığımda, ihanet edenleri unutmayacağım.:D
Renkli straforları yakıp kendi renklerinden duman çıkaracağım...:fifufifu:
Patlarlı kullanan arkadaşlara da bir soru: Soğuklarda o minnacık vidalarla rölanti ayarı yapmak zor olmuyormu?:D:D:D
....
Renkli straforları yakıp kendi renklerinden duman çıkaracağım...:fifufifu:
....
Ben denedim Mehmet abi, strafor ne renk olursa olsun dumanı siyah çıkıyor. Siyah Beyaz duman yapmak için kullanabilirsin aslında.
Yaw abilerim,bırakın EP ci abiler uğraşsın dursun,bir yandan da acaba birileri çabamızı yanlış anlarmı diye habire arkalarına baksınlar.Patlarcı bizlerin yapacağı,biraz yüksek hintyağlı yakıt alıp,biraz da zengin ayarladık mı işte size bütün uçuş boyu kesilmeyen duman sistemi.(Bkz resimler)
elektirikcilere bir katkım olsun aşagıdaki sitede elektiriki veya planörlerde kullanılan sistem gördüm :)
http://www.maxotronic.at/smoking_fox.php
orhun1071
27-01-2009, 12:06
arkadaşlar sıs çıkaran en önemli kaynak toz şekerdir..
potasyum nitrat ile toz şeker pudra şekeri kıvamında ayrı ayrı öğütülür.. daha sonra kalın bir silindir karton kalıba boşaltılır.üst tarafında fitilin gireceği 2cm çapında bir delik hariç japon yapıştırıcıyla kapatılır.(çıkan duman kesinlikle solunmamalı). daha sonra fitil yakılmalı..bu sistem aynı zamanda roket etkisi yapacağından ateşin çıkacağı taraf uçağın arkasına gelmeli..daha sonra daha ayrıntılı açıklaya bilirim ama şu a vaktim yok kusura bakmayı..
Yaw abilerim,bırakın EP ci abiler uğraşsın dursun,...
.Patlarcı bizlerin yapacağı,biraz yüksek hintyağlı yakıt alıp,biraz da zengin ayarladık mı..
eskiden belediyeler mazotla yapardı bunu sinek kovmak için. vazgeçtiler,:D bi işe yaramıyor boşa yakıt gidiyor diye. yakıt stoğunuza zeval gelmemesi dileğiyle :D
Ben denedim Mehmet abi, strafor ne renk olursa olsun dumanı siyah çıkıyor. Siyah Beyaz duman yapmak için kullanabilirsin aslında.
Strafora gıda boyası katarız..yada gri ve siyah iyidir idare eder.:)
Yaw abilerim,bırakın EP ci abiler uğraşsın dursun,bir yandan da acaba birileri çabamızı yanlış anlarmı diye habire arkalarına baksınlar.Patlarcı bizlerin yapacağı,biraz yüksek hintyağlı yakıt alıp,biraz da zengin ayarladık mı işte size bütün uçuş boyu kesilmeyen duman sistemi.(Bkz resimler)
Ta buralarda öksürül krizine yakalanırsam dava ederim.:D
extra300s
28-01-2009, 00:48
pinpon topundan çok güzel duman çıkıyor
extra300s
28-01-2009, 00:49
ben denedim
Denemeden neye karar verilirki bnce su nitrat olayı denenmeli keske su an unı de deılde lıse de olsaydım yada ılk okulda fen bılgısı fızın kımya hocalarım hep guvenıp lab. ın anahtarını vermıslerdır bana o zamanlar keske cıva merakı yerıne potasyum nıtrat merkı olsaydı:D
Amonyum nitrat bulabilen varmı Yada bulupta yapmaya cesareti olmayan
iron_eagle
06-03-2009, 10:37
Amonyum nitrat yani suni gübre çok zor bulunan birşey değil tarlası serası olup muhabbetinizin iyi olduğu birinden temin edilebilir 1 kilo kadar... Zor olan potasyum nitrat yada güherçile. Barut imalatında kullanılan ve gerçekten ölümcül olan budur.(diğeri de çok tehlikeli yanlış anlaşılma olmasın)
arkadaşlar benim 100 kadar güvercinim var ve haliyle bunlar hiç boş durmuyorlar gübre fabrikası gibi habir pat pat kümesi ... ile dolduruyorlar.. bundan olmaz mı??
yapsak?? ben yakmayı denedim pek bi action olmadı ama...
arkadaşlar benim 100 kadar güvercinim var ve haliyle bunlar hiç boş durmuyorlar gübre fabrikası gibi habir pat pat kümesi ... ile dolduruyorlar.. bundan olmaz mı??
yapsak?? ben yakmayı denedim pek bi action olmadı ama...
Olur oda yanar fakat katalizör kullanmak lazım, hatta yazın bir araya toplayıp biraz saman ve suyla ıslatarak duvara yapıştırmalı, yaz sonuna dogru kuruyup duvardan düşünce biriktirip sobada bile yakıt olarak kullanılabilir.:)
Shaire amonum nitrat kimyasal gübredir ve yanıcı özelliği vardır dogal gübrelerle olmaz..
amonyum nitratı gubre satan yada bahce ıslerıyle urasan yerlerden temın edebılırsınız :D
sintar96
03-08-2011, 21:27
pek muhterem abilerim bu olay çok tehlikeli
mesela 100 gr potasyumnitrat ile bir binek arabayı havaya uçurabileceğinizi biliyorsunuzdur umarım
yani yaptığınız şeyin havaya uçma ihtimali var
hani pilot kullandığı uçağın havada patlamasını şarabnel parçalarınında biyerlere uçup da zarar vermesini ister ??
EP ci abilerim
bırakın GP ci abiler yakıt kullansın biz lipolarımız ile daha performans alırız :D:D
ama ne yalan söyliyim GP de duman işi çok akıllıca
iron_eagle
04-08-2011, 09:46
Her kimyasalın patlayıcı etkisinin ortaya çıkabilmesi için basınç biriktiriciye ihtiyaç vardır. Elinizdeki malzeme nitrogliserin, C4, A4 değilse bu durum böyledir. Bu yapılan uygulamada kabın ağzı açık olduğundan ve yanmayı yavaşlatan kimyasallar katıldığından en ciddi tehlike mutfağı yakmak. Tehlikesiz demiyorum ama yapılan şey bomba değil.
maxaljin
04-08-2011, 09:50
Sinir stres sahibi modelci arkadaşlarımız için sakıncalı bir durum aslında. Kafası eser uçakla adamın evine barkına dalıverirler mazallah :D
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.