PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Evde 12Volt 16Amper Gücünüz olsun :)



volkankilicoglu
10-01-2009, 17:06
Bu gece rc araştırması yaparken lipo piller için şarj aletlerinin genelde 12v ile beslendiğini gördüm.bunu çözmek için evdeki kaynaklarla neler yapabileceğimi araştırdım ve mükemmel bir sonuca ulaştım



sizlerlede paylaşmak istedim....



işte ev yapımı adaptörümüz:



Önce birer adet yeşil ve siyah kablo birleştirdim ki sistem ve kasa fanı çalışsın. isterseniz yeşil-siyah arası switch'de takabiliriz.

http://img78.imageshack.us/img78/3931/compressedpostsno7.jpg

bütün sarı kabloları biraraya getirip ucuna krokodil taktım ve bu 12v ARTI kutup oldu.

daha sonra bütün siyah kablolar için aynı işlemi yaptım ve buda 12v EKSI oldu.

http://img78.imageshack.us/img78/9479/10012009001cy3.jpg

alıntıdır, Kaynak: S....hobby

fatihavcu
10-01-2009, 18:03
Daha acıklayıcı bilgi vereyim. bilgisayar power ları normalde 4A akım verir powerin yanına bakarsan yazar. Bu işlemler köpük kesme ve 2 lipo sarj cihazını aynı anda baglıyorum. Anakarta baglanan sokette yeşil ve alt sagdaki siyah kablo birbirine baglanır ver bu sekildepower calısır. Açma kapama düğmesi bu işte. Sonra herhangi bir sarı renk kablo alınır ve herhan gibi bir siyahla kullanılır. Sarı + siyah - dir. Renk aldanması olabilir kırmızı kullanmayın çünkü o +5 volttur.

volkankilicoglu
10-01-2009, 18:16
Daha acıklayıcı bilgi vereyim. bilgisayar power ları normalde 4A akım verir powerin yanına bakarsan yazar. Bu işlemler köpük kesme ve 2 lipo sarj cihazını aynı anda baglıyorum. Anakarta baglanan sokette yeşil ve alt sagdaki siyah kablo birbirine baglanır ver bu sekildepower calısır. Açma kapama düğmesi bu işte. Sonra herhangi bir sarı renk kablo alınır ve herhan gibi bir siyahla kullanılır. Sarı + siyah - dir. Renk aldanması olabilir kırmızı kullanmayın çünkü o +5 volttur.


mrb, 4A konusunda sanırım bi hata var...yada senin güç kaynağı eski bir model.

http://www.wikihow.com/images/7/73/ATX-to-Lab-Supply-1.JPG

şöyle bir kaynak var, ki benim kasada 12v-16Amps diyede sticker var.

orhantekkan
10-01-2009, 19:30
Çoğu powerdaki amper değerlerine güvenmeyin gerçek güçleri yazmıyor .

atambay
10-01-2009, 20:56
Fatih Avcu bana iki adet güç kaynağı getirdi. Birini şarj cihazına bağladım diğeri köpük kesme aletinde. Şarjı 2A de yapıyorum. Her iki güç kaynağıyla ilgili herhangi bir sorun olmadı.

fatihavcu
10-01-2009, 21:59
Yok yok meraklanma yeni power. Bence her power kasasının yanında yazan rakama inanmamak gerek. 30A ne demek oldugunu söyleyeyim o powerin 2 katı katar trafo lazım demek.


mrb, 4A konusunda sanırım bi hata var...yada senin güç kaynağı eski bir model.

http://www.wikihow.com/images/7/73/ATX-to-Lab-Supply-1.JPG

şöyle bir kaynak var, ki benim kasada 12v-16Amps diyede sticker var.

ALI
10-01-2009, 22:48
bende son gunlerde 2-3 tane power supply ı 12volt guç kaynağına çevirdim.
benimde eklemek istediğim birşey var. Kırmızı ve siyah kabloların arasına 1 tane 10watt 10ohm taş direnc koyarsanız guç kaynağı yükte çalışdığı için çekebileceğiniz amper daha çok olacaktır. şoyleki;
taş direnç bağlamadan once şarj aletiyle en fazla 4.9 amper verebiliyordum. daha uzerinde şarj aleti hata veriyordu. taş direnci bağladıktan sonra 7 ampere kadar sorunsuz çalışmaya başladı.

birde kabloları dışarı çıkartıp bırakmak yerine 2 tane dişi banana soket alıp kasaya monte ederseniz daha hafif ve daha derli toplu olacaktır :)
arzu eden siyahla portakal rengi kablo arasına led koyup guç kaynağını çalıp çalışmadığını bakarak anlayabilir :)

Edit: yeşil kabloyu kasaya şaselerseniz eğer şarj aletini fişe takar takmaz çalıştırabilirsiniz. ama yeşille siyah arasına bir switch koyup devamlı fişte bekletmek bence daha mantıklı :)

daha detaylı kaynak : http://www.antrak.org.tr/gazete/032007/ta3bq.html

UnutuLmAz
20-01-2009, 21:07
Daha acıklayıcı bilgi vereyim. bilgisayar power ları normalde 4A akım verir powerin yanına bakarsan yazar. Bu işlemler köpük kesme ve 2 lipo sarj cihazını aynı anda baglıyorum. Anakarta baglanan sokette yeşil ve alt sagdaki siyah kablo birbirine baglanır ver bu sekildepower calısır. Açma kapama düğmesi bu işte. Sonra herhangi bir sarı renk kablo alınır ve herhan gibi bir siyahla kullanılır. Sarı + siyah - dir. Renk aldanması olabilir kırmızı kullanmayın çünkü o +5 volttur.

köpük kesmede kullandığın rezinstans teli kaç watt'lık ve direk mi bağlıyorsun biraz daha açık yazarsan veya evdeki sisteminin resmini eklersen bhenim gibi bilmeyenler için daha iyi olabilir...

email
20-01-2009, 22:17
köpük kesmede kullandığın rezinstans teli kaç watt'lık ve direk mi bağlıyorsun biraz daha açık yazarsan veya evdeki sisteminin resmini eklersen bhenim gibi bilmeyenler için daha iyi olabilir...

genel konular başlığı altında KKA (köpük kesme aparatı)konusu altında resimli bilgiler var.
buda linki
http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=19171&page=22

Yokozuna
30-04-2009, 19:48
Kırmızı ve siyah kablo arasına koymak için 10 watt 10 ohm direnç bulamadığım için yerine seri olarak 5watt 5,6ohm ve 5watt 3,9ohm bağladım.
5 dk çalıştıktan sonra 5,6ohm olanı 80C, 3,9ohm olan 70C sıcaklığa erişiyor.
Isınması normal tabii ki fakat bu kadr ısınması normalmi?

yellowaircraf
30-04-2009, 19:55
http://www.rchelidergisi.com/nasilyapilir/adaptor.html
Bu linkteki bilgiler de faydali olabilir...

Yokozuna
30-04-2009, 20:17
Cevabınız için teşekkürler.
Araştırırken o siteden de yardım aldım.
Güç kaynağım sorunsuz şekilde çalışıyor.
Aklıma takılan tek şey dirençlerin bu kadar ısınması sorun yaratırmı?

yellowaircraf
30-04-2009, 20:38
Direncler normalde de isinmazlar mi zaten? Yoksa yanlis mi hatirliyorum?

rocco216
30-04-2009, 21:23
Elektronikle ilgili pek bilgim yok,, bazı dirençlerin üzerinde aluminyum bir kılıf olup sağında yukarıda solunda aşağıda olan vida yerleri olup büyük aluminyum parçaya özel pasta ile tutturulup soğuması sağlanıyo aynı tarz bi direnç kullansak olur mu???

ALI
30-04-2009, 21:42
ben bu işlemi yaptığım power supply larda taş direnci
powerın içinde board üzerinde bulunan, soğutucu kanalları olan fanın soğuttuğu aluminyumun uzerine termal macunla sabitliyorum. fazla ısınma olmuyor.

Yokozuna
30-04-2009, 21:43
Isınması normal zaten 10watt lık bi güç sonuçta.
80C ye kadar ısınması gözümü korkuttu. Bir soğutma tertibatı düzeni yapmam gerekiyor sanırım.

@rocco216
Evet üzerinde hava akımı oaln bir parçaya tutturmak yararlı olabilir.
Benim kullandığım dirençlerde seramik kaplı direnç.

atambay
01-05-2009, 00:35
Direnç kullanmasanız da oluyor.

ALI
01-05-2009, 01:43
o zaman yuksek amperlerde şarj etme imkanı olmuyor maalesef.
en azından ben dirençsiz 4.9 amperden fazlasını basamadım.

muratdinc
01-05-2009, 06:17
eğer azami çalışma sıcaklığını bilmiyosanız 70 dereceyi geçirmemeye çalışın arkadaşlar...

srknwrx
01-05-2009, 10:46
Ben bunu ilk rc aracımı aldığımda çaresizlikten yapmıştım malüm en ucuz şarjer bile biraz yüklü.Benim pc de iki tane güc kaynağı var paralel çalışıyor ikiside gerçek güç üreten en iyi firmalardan birisi 350W fsp diğeri 330W tagan black edition fsp sadece anakartı ve ekran kartını besliyor tagan ise kasa içindeki fanları ve aydınlatma modlarını besliyor tagandan pc dışına bi kablo çektim kırmızı-siyah 5V sarı-siyah12V ben direk burdan yapıyorum ha şöyle bir durumda var burdan güç alacağınız zaman pcyi açmak zorundasınız açın ister nette takılın ister oyun oynayın ha yok derseniz eğer arkadaşımızın yöntemi kullanın.

Yokozuna
01-05-2009, 10:52
Taş dirençlerin ( tel direnç ) çalışma sıcaklığı -55 ile +185 arasıymış.
Yinede olabildiğince soğuk tutmaya çalışmakta fayda var.

Kaynak : http://www.diyot.net/direnc.htm

atambay
01-05-2009, 18:27
Az önce aynı güç kaynağına 2 tane şarj cihazı birden bağladım. Biri 2.2 A de şarj ederken diğerini 5A de şarj ettim. Direnç olmamasına rağmen nazlanmadan çalıştı. Bazı yeni model güç kaynakları zayıf kalıyor anladığım kadarıyla. Benimki eski hurda bir bilgisayardan sökülme.

muratdinc
01-05-2009, 19:29
atambay esasında en basit yöntem alıp ağırlığına bakmaktır, ağırsa iyidir.
eski yeni farketmez...

atambay
01-05-2009, 21:37
Güç kaynağının ağırlığını değerlendirmek zor. Çok az kişi sökülmüş vaziyette güç kaynağını eline almıştır. Hep bilgisayar kasalarının içinde gördük kendisini. Ağırlık yöntemi 20 yıl önce müzik setimi alırken dikkate aldığım yöntemdi. Şimdi hala geçerli mi bilmiyorum. Eski bilgisayarlar daha fazla akım çektiği için yüksek amperli güç kaynağı kullanılıyordu demişlerdi. Belki o yüzden benimki işe yaradı.
Sonuçta çoğumuz 2A civarında kapasite ile şarj ettiğimiz için hala direnç eklemekle uğraşmak gereksiz fikrimde ısrar ediyorum.

email
01-05-2009, 23:31
eskilerin üzerindeki watt değeri düşük görünsede daha fazlasını verirken nazlanmıyorlar. pentium 1S makinadan söktüğüm power hiç bir modifiye yapmadan 6,5 A akım verebildi üzerinde 240 watt yazmasına ragmen. p4 ten söktügümüz 350watt power 4,3 A nazlanmaya başladı. belkide made in china olması nedenli.

eski güç kaynaklarından daha fazla güç üretmek mümkün olabiliyor

bu durum tek bir şartta tersine dönüyor. fazladan güç kablosuyla beslenen ekran kartlı veya özel donanımlı bilgisayarlar "thermaltake" gibi marka güç kaynakları kullanıyorlar. onun dışındaki standart pc lerde durum birinci paragraftaki gibi.

muratdinc
02-05-2009, 08:48
atambay: eski güç kaynakalrının yüksek amper vermesi eski bilgisayarların çok akım çekmesinden değil.
Zaten eski bilgisayarlar yenileriyle kıyaslandığında çok az akım çekiyorlar !

Esas sebep; eskiden bilgisayarlar pahalıydı, parçalar üretilirken en ucuz malzemeler kullanılmak zorunda değildi, dolayısıyla kaliteli bileşenlerde oluşabiliyordu...

ama şimdi rekabet çok olduğundan ve kar oranları çok düştüğünden bulabildikleri en ucuz bileşenlerle üretliyorlar ve normal olarak verimleri berbat oluyor...
Ola ki markalı ürünler tercih edesiniz o vakit zaten tek bir güç kaynağı oluyor 6.5kg.

rocco216
03-05-2009, 12:57
Sizlerin Power Supply larında YEŞİL KABLONUN plakette üzerinde bağlantı ismi ne olarak yazmakta?? benim powersupply da RM diye bir ibare var diğerlerindede aynı mıdır?? Diğer noktaların bağlantı yerlerindeki isimler standart bu yeşil kablonun kide bir standartmıdır??

ess
27-07-2009, 06:32
arkadaşlar, araya direnç bağlamasak ne gibi bir problem olabilir?

negative
24-08-2009, 21:03
bu adaptörle li po piller şarj edilebilirmi?

iron_eagle
24-08-2009, 21:50
Hayır bu adaptöre lipo şarj aletini bağlıyoruz. Lipo şarj aletleri genellikle 12v çakmak girişli oluyorlar çünkü.

negative
26-09-2009, 17:42
geçenlerde turnigy accucell-6 balancer aldım dünde 12v 400w power suply aldım.
power suply 12v da max 16A veriyor. fakat balancer max 5A istiyor bunda bi problem olur mu ?

teote
26-09-2009, 19:02
Kullanalar daha doğru bilgiyi vereceklerdir.Aynı şarj aletinden sipariş verdim ve bende psu ile kullanacağım.

Eğer aldığınız psu kaliteli bir marka değilse 12V kanalından 16 A verebileceğini sanmıyorum.Kaldi ki kalitesiz bir güz kaynağı ise 12V kanalından 8 A alabilmek bile buyuk başarıdır.(Bilgisayar kullanımı için.)Kaldıki 400 w değeri psu ısındıkca dahada düşecektir.Önceki sayfalarda kullanılabildiğini gördüm.emin olmadığım için birşey söyleyemiyorum.

email
26-09-2009, 19:15
power gerçekten 16 amper verse bile sizin alet 5A isteyeceği için sorun yok.
temelde isteyenin ne istediği önemlidir. şarj aleti 20A isteseydi power vermeye çalışır, zorlanır ve kendini korumak için akımı keserdi.

tayfun0029
21-07-2010, 13:05
Selam. Ben de Power suplly den güç kaynağı yapmayı düşündüm ama çok büyük olduğu için vazgeçtim. Elimde resimdeki adaptör var. 2s 5000mah pili 4.5A da şarj edebiliyordum yeni aldığım 3s 5800mah pilim 3A da zar zor kaldırıyor. Acaba verdği Amper üstünde değişiklik yapılarak yükseltilebilir mi? 5A 12V verebilse yeter:)

http://img31.imageshack.us/img31/3261/sam2499.jpg (http://img31.imageshack.us/my.php?image=sam2499.jpg)
http://img16.imageshack.us/img16/5578/sam2501.jpg (http://img16.imageshack.us/my.php?image=sam2501.jpg)

MutluTEKIR
21-07-2010, 17:35
12v 3.33 a verebiliyor maksimum, 5a çekmeye çalışırsanız da zaten çekemezseniz. dealextreme de 10 dolar civarı adaptörler satılıyor onlara bakın eğer illaki 5a istiyorsanız.

tayfun0029
21-07-2010, 20:11
12v 3.33 a verebiliyor maksimum, 5a çekmeye çalışırsanız da zaten çekemezseniz. dealextreme de 10 dolar civarı adaptörler satılıyor onlara bakın eğer illaki 5a istiyorsanız.

Teşekürler ama Bu kadar basit bişeyi de yurtdışından getirmek istemiyorum. Hem kendim birşeyler yapmayı tercih ederim. Adaptörden olmazssa 300w power supply yi mecbur dönüştürürüm.

MutluTEKIR
21-07-2010, 20:21
300 w lık psu ile teorik olarak 12 v ta 25A çekebilirsiniz. genelde psu lar söylenen güçte çalışamazlar gerçek gücü de 18-20A verebilse hayli hayli yetecektir size. Türkiyede adaptörler çok pahalı ve saçma fiyatlara satılıyor. halbuki dealextreme de 10 dolar civarı Türkiyedekinin neredeyse 5 te biri. laptop adaptörleri dersek 10 da 1 ine bine olabiliyor.

tayfun0029
21-07-2010, 20:26
300 w lık psu ile teorik olarak 12 v ta 25A çekebilirsiniz. genelde psu lar söylenen güçte çalışamazlar gerçek gücü de 18-20A verebilse hayli hayli yetecektir size. Türkiyede adaptörler çok pahalı ve saçma fiyatlara satılıyor. halbuki dealextreme de 10 dolar civarı Türkiyedekinin neredeyse 5 te biri. laptop adaptörleri dersek 10 da 1 ine bine olabiliyor.

Teorik olarak öyle ama 3A dan fazla vermiyor? stünde yazan değerler 12v da 13A gibi bir değer? bu sorunun nasıl çözüleceğini de konunun bşında okudum ama tam anlayamadım. 10 ohm bir direnç konuyor felan denilmiş. tam olarak bunu biri açıklayabilir mi?

ess
21-07-2010, 21:31
Teorik olarak öyle ama 3A dan fazla vermiyor? stünde yazan değerler 12v da 13A gibi bir değer? bu sorunun nasıl çözüleceğini de konunun bşında okudum ama tam anlayamadım. 10 ohm bir direnç konuyor felan denilmiş. tam olarak bunu biri açıklayabilir mi?

söylenen renklerdeki kablonun arasına direnci ekleyeceksin sadece. başka bir şey yok. mesela ben hiç bir direnç eklemedim öyle kullanıyorum. direnç eklemeden gelen akım 2-3 amper gibi bir şey olmalı ama şimdiye kadar şarj yaparken bir problem yaşamadım. yani dirençsiz de yeterli olabilir.

tayfun0029
22-07-2010, 18:27
söylenen renklerdeki kablonun arasına direnci ekleyeceksin sadece. başka bir şey yok. mesela ben hiç bir direnç eklemedim öyle kullanıyorum. direnç eklemeden gelen akım 2-3 amper gibi bir şey olmalı ama şimdiye kadar şarj yaparken bir problem yaşamadım. yani dirençsiz de yeterli olabilir.

Teşekürler yaptım. Şu an test ediyorum:)