PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Messerschmit 262

candane
28-01-2009, 02:15
Aslında scale sayılmaz belki semiscale demek doğru olur. Ölçülere büyük oranda sadık kalınsa da şekilde farklılıklar oldu. Motorların yapısı farklı, ducted fan kullanmadığım için motorları olması gereken seviyenin üzerine taşımak zorunda kaldım.
http://img264.imageshack.us/img264/1456/me262erdalcandandp0.jpg
http://img264.imageshack.us/img264/3450/me262erdalcangd6.jpg

Henüz hiç bir bölümü monte edilmedi, emaneten foto için yerleştirdim, gövde boylamasına ortadan iki parça halinde. İçerisinde servo yuvalarını ve iniş takımı için yerlerini hazırladım.
Birkaç düzenleme sonrası gövdeyi birleştirip ince balsa ile bir çok bölümü kaplayacağım.
Balsa kullanmadan direk stroforu polyester kaplamalar ile kaplamayı düşünüyordum ama orjinalindeki gibi boyamak için 1 mm lik balsa ile kaplamayı planlıyorum.
Yapılacak henüz çok şeyi var, nasıl görünecek diye basitce montajladım, son halinin şu anki görüntüsünden çok farklı olacağını tahmin ediyorum. Gövde kuyruğa doğru olan kısmı tesviye edilerek iyice inceltilecek.
Şu hali ile 4400 3S lipo dahil ağırlığı 1000 gr oldu. Kaplama ve boyama sonrası 1200-1250 gr tahmin ediyorum. Gövdede bir miktar daha tesviyede yapacağım için ağırlığın çok az düşmeside mümkün. Uçağın boyu 110 cm kanat açıklığı 130 cm.
Motor olarak 2 adet 2409-18 towerpro var. Ben bu motorlardan biri ile 11-4 pervaneyle 850 gr çekiş elde etmiştim. Elimdeki 3 palli pervaneyi takmak daha cazip geldi ama 9-7 olan bu pervaneler ile model nasıl olacak bilmiyorum. Kanat yüklemesi oldukça fazla ve hızlı uçacak. Umarım ilk uçuşta kırmam.:)

clyz.wr
28-01-2009, 09:34
Merhaba

Uçak çok şık olmuş fakat kanatlar çok kaba KKA aletinde kalıplar halinde yapsaydınzı daha başarılı bir kanat olacağını düşünüyorum.
Kırımsız uçuşlar diliyorum.

candane
28-01-2009, 10:17
Çok teşekkür ederim. Kanatlar henüz şekillenmedi, orta kısımdaki kalın balsada dahil olmak üzere çok fazla tesviye işi var. En son olarakta kanat üzerleri balsa ile kaplanacak. Kanadı KKA ile yapmam pek pratik olmayacaktı çünkü basit bir airfoil yapısı yok. Yada çok fazla parçalı halde yapmam gerekecekti, epoxi kullanımı ve ağırlık artacaktı. Kanatlar yönünden çok endişem yok biraz işçilikle çok iyi olacaklar:) yeni fotolar eklerim.
Tek bir sıkıntılı durum var, lipoları kanat çıkartıp takarak yerleştirmek pratik olmayacak, ayrıca CG nedeni ile lipoları çok öne yerleştirmemde gerekiyor. Buda modelin alt ve burna yakın bir yerinden lipo yerleştirmek için yeni bir açıklık yapmam gerekecek.

clyz.wr
28-01-2009, 10:33
Merhaba

Çıkardığınız pil kablolarını gördüm şöyle birşey yapabilirsiniz. İlk resimdeki batarya kablo ucunun temas ettiği yere kapak sistemli birşey yapabilirsiniz veya kapı yapın.
Sanırım 2 adet pil olacak ikisinide yan yana koyarsınız hem sağlam olur hemde ağırlığı dengelemiş olursunuz çünkü piller tam ortada olacaktır.
Kolay Gelsin

myssba
28-01-2009, 11:53
Erdal bey, kolay gelsin.:)
Keyifle izlenecek farklı bir konu açmışsınız.
Acımasız eleştirilerime hazır olun.:D
Bahsettiğiniz kaplama ve yapım tarzı ile bu ebatlardaki modelin 1200-1500 gr arası bitirebileceğinizi sanıyorum.

teote
28-01-2009, 12:16
Erdal bey kolay gelsin.Hep aklımda olan bir modeldir bu.Zevkle takip edeceğim.

Gövdeden kuyruga doğru hafif bir eğiklik var gibi görüdüm 2.fotoğrafta.Fotoğraftaki çekim açısındanda kaynaklanıyor olabilir.

Ufak bir öneri olarak motorları hücüm kenarı değilde firar kenarına motajlayıp itici tip prop kullansanız daha gerçekci uçuş sağlamış olursunuz.Bu durumda tahmin edeceğiniz gibi dahada hızlı uçması gerekecek...

candane
28-01-2009, 15:17
Mehmet bey teşekkür ederim, eleştirilere ve önerilere açığım. Uçağın ağırlığı dediğiniz gibi çıkabilir, zaten hep tahmin edilen değerin üzerinde çıkıyor. Balsa olarak 1mm balsa kullanacağım ama yinede ağırlık daha fazla olabilir. Motorların model için yeterli olacağını umuyorum ama stall hızının yüksek olmasınıda istemiyorum. Belki uçağın tüm yüzeyini kaplamayabilirim.
Tahir bey teşekkür ederim, gövdede eğrilik yok muhtemelen fotoğraftan dolayıdır.
Motorları pusher olarak kullanıp kanat arkasına koymayı bende düşündüm ama CG yi ayarlamak ölçülere uyularak pek zor olacaktı. Bu haliyle bile lipoyu uçağın burnuna kadar yaklaştırarak ancak CG olması gereken yere geliyor.

myssba
28-01-2009, 17:22
Motorlar konusunda endişeniz olmasın. C160'da kullandığım motorları farkettinizmi bilmiyorum. 700 gr. modele loop ve dikey tırmanma vızıltı gelmişti.:) Sizin motorlar benim kullandıklarımın iki katından fazla güç üretiyor.
Şimdiden bir önerim olabilir, bende çok istedim 3 yada 4 pal pervane kullanmayı ama uygun ölçü çok pal pervane temin edemedim. Sizinde 8x6 pervane ile daha keyifli uçuş yapacağınıza inanıyorum.
İki orta boy pil yerine, tek büyük bir pil kullanacaksınız sanıyorum.
Gövde kaplama yerine, su bazlı arilik boya yaparsanız ağırlık konusunda faydası olur.
Kolay gelsin.:)

candane
29-01-2009, 11:49
Mehmet bey su bazlı akrilik boyayı bende düşünmeye başladım, önce başka strofor parçalar üzerinde bir kaç deneme yapıp görüntü iyi ise bu şekilde yapmayı düşünüyorum. Ben normal resim yapmada kullanılan akrilik boyaları daha önce kullandım ama uygulamak zor olduğu ve kolay kurumadıkları için devam etmedim. Sprey akrilik boyaları deneyeceğim. Kanat uçları ve burunda ise mukavemet sağlaması için epoxy ile boyayacağım.
Pal konusunda değişik alternatifleri deneyeceğim. Şu an takılı olan 3 palli 9-7 bir pervane. Muhtemelen bu motor için fazla yük getirecek, motorlarda kapalı bir bölgede olduğu için çok ısınırlarsa pichi daha düşük paller ile değiştireceğim. İki palli 8-6 da denerim. Zaten bu motorda normalde ben 8-6 pervane kullanıyordum.
Lipo olarak öncelikle
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7634&Product_Name=ZIPPY_Flightmax_4000mAh_3S1P_20C_
bu lipoyu kullanacağım. Fiyatı ve performansı bence mükemmel. Kapasitesine göre olabilecek en ucuz lipo bu olmalı.

teote
29-01-2009, 12:49
Erdal bey bu lipo daha önce kullandınız mı ?
Söylediğiniz gibi fiyatı ve performansı oranı yüksek bir pil gibi duruyor.
Daha önce kullanlar var ise yorumlarını merak ediyorum.

candane
29-01-2009, 13:36
Tahir bey ben hem bu hemde diğer kapasitelerde pek çok zippy lipoyu kullanıyorum. Çok fazlada memnun olduğumu söyleyebilirim. İlk başta fiyat nedeni ile ön yargılı olarak almıştım ama kaliteli olarak kabul gören ve pahalı lipolardan farklı olmadıklarını gördüm. Bence büyük bölümü aynı fabrikalarda üretilip üzerlerine farklı etiketler alıyorlar.
Her markanın bir lipo fabrikası kuracağı pek olası değil. Raiden ve thunder power lipolarımdan şişenler oldu, şimdilik elimdeki 12-13 adet zippynin hiçbirinde sorun yok.

candane
06-02-2009, 22:40
Modeli önce orjinaline sadık kalacak şekilde boyamaya başladım ama hazırladığım boya bir kaç rengin karışımı idi. Boya tüm uçağı boyamaya yetmeyince ikinci karışımda haliyle ilk rengi tutturamadım ve boyamayı eldeki mevcut renklerle yeniden yaptım:(

Çok kötü olmadı ama modelin ciddiyetinide götürmüş olduk. Kuyruktaki aksamın boyanmasını en sona bıraktım.
http://img132.imageshack.us/img132/4947/me262erdalcandanmn4.jpg
http://img132.imageshack.us/img132/1204/messerschmitt262erdalcaup9.jpg
http://img22.imageshack.us/img22/5993/messerschmitt262erdalcaux3.jpg

Bu pazar uçurmayı planlıyordum ama yine hava muhalefetine takılacak gibi duruyor.
Tamamen ince balsa ile kaplamayı düşünüyordum ama çok az balsa kullandım ve epoxi ile kaplayarak yine epoxi karıştırılmış boya ile boyadım. Ağırlığıda tahmin ettiğimden biraz fazla olacak. 400 grama yakın lipo ile 1350 gr gibi görünüyor. Bu ağırlıkta sadece aileronlar eksik.

ymn
06-02-2009, 23:42
Resimde beyaz cizgili yerlerden kanat'a direal verilirse,ailerona gerek kalmaz sanırım.Servolardan'da tasarruf olur.. :)

candane
07-02-2009, 00:03
Modelinde uçağın orjinalininde zaten çok hafif bir dihedrali var. Ama bu uçağa aileron koymazsam uçağa haksizlık etmiş olurum. Beni utandırırmı bilmiyorum ama ben uçuşunda iyi bir performans bekliyorum. Zaten servolar yerleştirilmiş halde. İçinde motorların olduğu silindirlerin içerisinde servolarda hazır monte edilmiş halde. Sadece aileronları yerine yerleştirmem lazım ama bunu boya sonrası yapmak istedim.
Birde kanat şu hali ile çok rijit, dihedrali arttırmak mümkün değil içerisinde 12 mm*10 mm karbon çubuklar var.

onder82
07-02-2009, 01:36
Erdal abi elinize saglık çok güzel görünüyor emeginiz boşa gitmiyecek gibi duruyor pazar günü %50 ihtimalle hava yagmurlu görünüyor..
Ve ben bu modelin uçuşunu çok merak ediyorum yarın müsait olursanız bende titan ile size eşlik edebilirim hatta en azından benim daha önce çekip ekledigim gibi cep telefonu ile bir video çekebiliriz burdanda paylaşırız yarın sizede uygun olursa her saat bana uygun uçuşa gidebiliriz

myssba
07-02-2009, 09:40
Elinize sağlık güzel gidiyor. Ve bitmek üzere.
Motorları çok zorlamayın, 8x6 apc iyi gelir kanaatindeyim.
Ağırlık kaygınız varsa, ilk uçuşu elinizde mevcutsa 1500 mAh civarı bir pil ile yapmaya çalışırsanız rahat ederdiniz.
Ben genel görünümü ile modelin çok güzel olduğunu ve başarılı olacağına inanıyorum.
Sadece, resimlerden tam olarak algılayamadığım airfoil yapısı...
Sıcak telle kalıplanarak kesilmemesi nedenli, sorun olabilir.
Kolay gelsin.:)

candane
07-02-2009, 10:38
Airfoil clark-y biçiminde. Yalnız bu airfoil sadece motorların olduğu kısma kadar var. Motorlar ile gövde arasında airfoil yok, burayı sadece hatlarını yuvarlattım. Clark Ybiçimli kalıp kullanarak şekillendirdim ama sıcak teli kullanma şansım olmadığı için kalıbı kanat kenarına yapıştırıp üzerinden zımparaladım.
Ağırlığı düşürmek için bende daha küçük lipolarla uçurmayı düşündüm. İki tane 1500mah lipo veya 1 adet 2200mah gibi ama CG yi ancak bu 4000mah lik lipo ile olması gereken yere getirebiliyorum. Lipo zaten modelin burnunda duruyor daha öne alamıyorum, uçağın önüne ağırlık eklemekte çok istediğim bir şey değil ama küçük bir ağırlık ekleyerek CG olması gereken yere getirilebilirse yapabilirim.

myssba
07-02-2009, 11:14
Airfoil clark-y biçiminde. Yalnız bu airfoil sadece motorların olduğu kısma kadar var. Motorlar ile gövde arasında airfoil yok, burayı sadece hatlarını yuvarlattım. Clark Ybiçimli kalıp kullanarak şekillendirdim ama sıcak teli kullanma şansım olmadığı için kalıbı kanat kenarına yapıştırıp üzerinden zımparaladım.
Ağırlığı düşürmek için bende daha küçük lipolarla uçurmayı düşündüm. İki tane 1500mah lipo veya 1 adet 2200mah gibi ama CG yi ancak bu 4000mah lik lipo ile olması gereken yere getirebiliyorum. Lipo zaten modelin burnunda duruyor daha öne alamıyorum, uçağın önüne ağırlık eklemekte çok istediğim bir şey değil ama küçük bir ağırlık ekleyerek CG olması gereken yere getirilebilirse yapabilirim.

Clark-y en iyi lift sağlayan airfoillerden biridir...Eğer kanat yapısında tam uyguladıysanız sorun yok. Motorlar ve gövde arasındaki bölümlerdeki uygulama umarım sorun teşkil etmez. Artık boyandığı içinde yapacak birşey yok zaten.
CG konusuna gelince; Geçen yıl ve önceki yıl en büyük sorunumdu, bir türlü tutturamazdım.:D
Sonradan kavradımki; CG çok hassas bir şekilde olması gereken yerde olmasa da olur. Ama hep ön tarafın biraz ağır olması daha iyi.:)
Modele kalkıp 200 gr ağırlık ekleyerek toplam ağırlıkta bu kadar fark yaratmaktansa, Model burnuna ekleyeceğim estetik bir çubuk ile uçundaki olta kurşunu 50 gr. ile kutarıyosa, tercihimi o yönde kullandım.
Sizin model sonuçta böyle bir aksesuarı kaldırıp, daha hoş görünecek yapıda.(Bu bir karbon çubuk olabilir)
Tercih sizin..:)

candane
07-02-2009, 12:10
Haklısınız uçağın burnuna 3 mm çaplı bir karbon çubuğu yerleştirsem görüntüde önemli bir olumsuzluk olmayabilir. CG den uzaklaştığı içinde küçük bir ağırlık yeterli olabilir.
Ama 2200 mah bir lipo ile uçuş sürem 6-7 dakika olur tahminen. Uçuş süresine dikkat ederek bu şekilde kullanabilirim.

myssba
07-02-2009, 12:18
Haklısınız uçağın burnuna 3 mm çaplı bir karbon çubuğu yerleştirsem görüntüde önemli bir olumsuzluk olmayabilir. CG den uzaklaştığı içinde küçük bir ağırlık yeterli olabilir.
Ama 2200 mah bir lipo ile uçuş sürem 6-7 dakika olur tahminen. Uçuş süresine dikkat ederek bu şekilde kullanabilirim.

Erdal bey, zaten ilk uçuş başarılı başlarsa, heyecandan 6-7 dakika yarım saat gibi gelir insanı yorar. Bu daha ziyade kendi yaptığı bir modelde, çoğumuzun yaşadığıı durumdur.
Modelin karekterini kavramak için 2-3 dakika yetiyor. Pil uçuş anında biterse, model süzülmeye uygun yapıda ve kontrol yüzeyleri hayli geniş, emniyetle inebilir.:)
Not: C160 da iki tane 500 mAh pil kullanmıştım (o motorlar için fena değildi) Uçuş süresi iyiydi.
Sizin 2200 pili yabana atmayın. Yarım gaz uçabilirseniz süre tatmin edici olabilir.

teote
07-02-2009, 14:18
Erdal bey gayet güzel görünüyor.Görünüğü kadarıyla siz keyile uçuracaksınız bizde aynı keyifle videoyu izleyeceğiz(Eğer video çekebilirseniz tabi)

Resimde beyaz cizgili yerlerden kanat'a direal verilirse,ailerona gerek kalmaz sanırım.Servolardan'da tasarruf olur.. :)

Yaman bu modelin rudderla dönebileceğine hiç ihtimal vermiyorum :)

onder82
08-02-2009, 17:16
Güzel bir pazar günü oldu yagmur çiselemesi dahi bizi yıldırmadı
Erdal hocamın yapmış oldugu uçagın resimleri ve videosu
Görüntü kalitesi cep çekimi ve havanında kapalı oluşundan görüntüler iyi çıkmamış
kusurumuza bakmazsınız umarım ;)

/2397399//

2397428//

/2401966//

candane
08-02-2009, 22:22
Önder eline sağlık.
Model beklediğimden iyi uçtu, şimdiye kadarki uçurduğum elektrikliler gibi değildi, bir yakıtlı uçak gibi oturaklı ve dengeli idi. 1500 gr civarı olan ağırlığı bunda etkili olmuş olabilir. Çok iyi bir süzülücü olduğu söylenemez, gazı azalttığımda stall olma eğilimi fazla idi. 2*2200mah lik lipolarla 5-6 defa uçtu.
Sadece iniş takımlarının değişikliğe ihtiyacı var, uçağın yükünü taşıyamadılar ve her inişte eğilerek bir sonraki uçuşa elle geçici olarak düzeltme ihtiyacı oldu.

myssba
08-02-2009, 22:50
Elinize sağlık.
Emeğin ve bilgi birikiminin sonucu en iyi şekilde alınmış oldu.
Bundan sonrası; ilk yapılan prototipin eksik ve hatalı yerlerı varsa, düzelterek mükemmel olan ikincisini yapmak. Ancak ne varki bu pek gerçekleşmiyor.:)
Genelde yeni bir modele yöneliyoruz.
Bu bir başarı... Kutlarım.:)

candane
08-02-2009, 23:25
Teşekkür ederim Mehmet bey. Evet tam dediğiniz gibi oluyor. Bende her seferinde bu modelin şuralarında değişiklik yaparak daha iyisini yapayım diyorum ama hiçbir zaman bu olmadı. Her seferinde tamamen farklı yeni bir model geliyor masaya.

Benim bu model ile bazı düşüncelerim değişti. Elektrikli bir modelde eğer yeterince büyük ve ağır olursa yakıtlı kadar bana keyif verebilecek. Bundan sonraki modeli balsa ile ve biraz daha büyük planlıyorum. Ama uçuş sayısını kısıtlamamak için güçlü ve çok fazla sayıda lipoyuda sağlamak lazım. Ben elimde çok fazla lipo olduğunu düşünüyorum ama bunlarda yetmiyor. Sadece pazar günleri uçuş yapabildiğim için çok sayıda uçuş yapıyorum ve çok sayıda lipoya ihtiyaç duyuyorum.

myssba
08-02-2009, 23:35
Aynı şeyleri yaşıyor olmak kadermidir. Yoksa çizgilerin örtüşmesimidir bilmiyorum.:)
Modele kıyamıyorum, çöpe atmaya. İyi uçmuş başarılı... Ancak geliştirilmesi lazım. Fakat yer yok...
Bir gerçek var: Eğer özgün yada fabrikasyon olmayan bir modelse, kaçınılmaz en azından aileron servosunun yeri 5 mm. değişmelidir...:) Çöpe atmaktan başka yolu yok.

Yoksa gelişim olmuyor..
Yoksa modelleri koyacak yer olmuyor.:)
İLERİ..........
Kolay gelsin.

ferit567
08-02-2009, 23:44
elinize sağlık güzel bir model olmuş.
videoda heliyi görmeyince uçağı patlar motorlu sandım :P :)

onder82
08-02-2009, 23:51
Model nefis uçtu gerçektende agır oluşu hem uçuşu keyifli hale getirdi ve stabil olmasını sagladı.İniş takımları uçuş sonrası taksi vazifesi yapmasını engelledi.
Sanırım haftaya çok farklı bir iniş takımı yeni bir tasarım bizi bekliyor.
İzlemesi ayrı bir keyifti kim bilir uçurması nasıl keyiflidir elinize saglık Erdal hocam yine başarılı bir model'e imzanızı attınız tekrar'dan kutluyorum sizi..