PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bir RC Uçak Ne Kadar Yükselir?

hkartol123
13-02-2009, 17:55
Modelim eğitim tipi model olduğu için konuyu buraya yazıyorum.

Arkadaşlar uzun zamandır merak ettiğim bir konu bu.Benim profil kanatım fazla yükselmiyor.Tahmini en fazla 70-80 metre gibi belkide daha az.şöle bi kıyasla 5 katlı bir apartman düşünün onun 2 katından(yani 10 kat oluyor) biraz daha yükselebiliyorum ancak.Bunun nedenini merak ettim.Hava basıncı etkisi nedir uçuşta?Yükselme vermeme rağmen uçak sanki yükselmiyormuş gibi geliyor, çok yükseliş veririsem stall oluyor.

Ben bu durumu motorun gücüne bağlıyorum kullandığım motor coota motoru 80 waat ve 7.4 volt pil ile besleniyor.11.1 volt yapıp pervaneyi küçültmek istiyorum daha sert ve hızlı olacağı kesin gibi görünüyor.

Bu Rc uçaklar için motor gücünün dışında bir irtifa kısıtlaması varmı?Rüzgar etkisi falan?

red_fin
13-02-2009, 18:06
70-80 metrede uçağı stall ettirecek kadar ciddi bir basınç azlığı oluşmaz. Hatta birkaç yüz metrenin bile ciddi bir etkisi olmaz. Öyle olsaydı, deniz kenarında uçurduğumuz bir uçağı, 800 metre rakımlı Ankara'da uçuramıyor olmamız, 1.200 metre rakımlı Erzurum'da hiç mi hiç uçuramıyor olmamız gerekirdi.

Yükseliş verdiğin halde yükselmiyormuş gibi gelmesi büyük ihtimalle göz yanılgısından ibarettir.

Bir model uçak, gözle görülemeyecek irtifaya ve hatta daha yukarısına kadar tırmanabilir. Motor gücünün etkisi tırmanışın açısını etkiler sadece. Eğer motor gücü uçak ağırlığının 2 katı gibi birşey ise, model gözden kaybolana kadar dimdik yükselebilir. Daha zayıf motorlu uçaklarda ise tırmanış açısı haliyle daha az olur, açı dikleştikçe stall olur.

Ama motorsuz bir planörle bile yüzlerce metre irtifaya rahat rahat çıkmak mümkündür.

burak93
13-02-2009, 18:07
tahminimce ama emin degilim ama flaplar küçük olup havayı aşagı veremeyebilirdir
bide hemşeriyiz acaba imlanızdaki avatarınız bende koyabilirmiyim

atambay
13-02-2009, 18:31
Yükselişi boşverin ne kadar alçalabildiği önemli.

red_fin
13-02-2009, 18:41
tahminimce ama emin degilim ama flaplar küçük olup havayı aşagı veremeyebilirdir
bide hemşeriyiz acaba imlanızdaki avatarınız bende koyabilirmiyim

Tahmininiz yanlış. Flaplar uçağı alçaltmak için kullanılır, yükseltmek için değil. Bir eğitim modelinde de flap bulunmaz.

Yükseliş dümeni ya da elevatör denen ve yatay kuyrukta bulunan dümen ile uçağın burnu dikilir. Bu da havayı aşağı değil, yukarı yönlendirdiği zaman burunun yükselmesini sağlar.

red_fin
13-02-2009, 18:43
Yükselişi boşverin ne kadar alçalabildiği önemli.

Metin abi, Uçan her cisim, "Terra Firma" sınırına kadar alçalabilir. Önemli olan Terra Firma sınırına ulaştığında tek parça olup olmamasıdır bence.

Sümer Yamaner
13-02-2009, 19:59
Uçakların irtifa limitini belirleyen iki temel faktör mevcuttur. Bu iki faktör de aslında tek bir faktöre yani havanın yükseldikçe "incelmesine" bağlıdır.
1- Hava basıncının düşmesi motora daha az oksijen girmesine yol açar. Bu da hem yetersiz beslemeye hem de karışımın zenginleşmesine yol açar. Her ikisi de motor gücünü azaltır. Genel havacılık uçaklarında genellikle kırmızı bir "mahlut" yani karışım kolu bulunur. Belirli bir irtifadan yukarıda bu kol yavaşça geri çekilerek (aslında çekilmez, çevrilir!) karışım uygun orana getirilir. Bu şekilde kaybedilen gücün ancak bir kısmı geri kazanılabilir. Turboşarjlı ya da türbinli motorlarda bu sorunun görülmeyeceğini ya da daha doğrusu çok daha yüksek irtifalarda görülebileceğini eklemek lazım tabii.
2- Hava incelince taşıyıcı sistem de etkinliğini bir oranda yitirir. Aynı kanat aynı koşullarda yükseldikçe belirli bir taşıma kuvvetini oluşturabilmek için daha fazla hücum açısına ihtiyaç duyar. Bir yerden sonra da artık irtifa alınamamaya başlanır.

Ancak...

Bunların hiçbiri standart model uçaklar için geçerli değildir. Burada tanımlanan sorun Egemen Bey'in ifade ettiği gibi göz yanılgısından kaynaklanmaktadır.

atambay
13-02-2009, 20:23
Metin abi, Uçan her cisim, "Terra Firma" sınırına kadar alçalabilir. Önemli olan Terra Firma sınırına ulaştığında tek parça olup olmamasıdır bence.

İşte bu nedenle alçalma işi daha mühimdir. Yukarı tarafta ne terra var ne de firma.

Sümer Yamaner
13-02-2009, 20:35
Ama arkadaşlar forumda "firma" adı vermek yasak bilmiyor musunuz!? :P :) :D

atambay
13-02-2009, 20:58
Terra yerli değil ki :)

Clio172
13-02-2009, 21:07
Coota motoru 80 watt mı? Sümer Abi'nin coota, aerodinamisini bozan sözde tamir amaçlı atellerine rağmen :) 11.1V pil ve stok pervane ile Mustang'e (110 watt motor + stok pervane) arkadan selektör yapıyordu :P.

Sümer Yamaner
13-02-2009, 22:03
Hakan, benim Coota şu an 120W motorla bekliyor. Artık Mustang arkadan selektör yapıcak ona göre! :)

hkartol123
14-02-2009, 00:09
Cevap veren tüm değerli arkadaşlarıma,abilerime ,kardeşlerime bilgilerini bizlerle paylaştıkları için Teşekkür ederim.

Coota motoru 80 watt mı?

Evet stok donanımı 80 watt.

KLL
14-02-2009, 00:38

yada galvaniz firma :D

oguzhangunes
14-02-2009, 00:59
Arkadasım öncelikle 7.4v destekli motorunu 11.1v le kullanmanı tavsiye etmem bu sebepten dolayı elimde bir çok arızalı motor var fazla ısıdan dolayı telleri yanmış gibi dökülüyor ztn 2-3 tel iletkensizlik yaptıgı gibi motor aşırı ısınıp az güç veriyor. Yükseliş içinse tamamen göz yanılması diye düşünüyorum arttech edge 540 ucagımla 7 dak boyunca dimdik tırmandım neredeyse gözden kayboluyordu görebilseydim dahada gidecektim yani sınır yok belki senın uçagın itme kuvvetiyle uçtugu için çok daha farklı tepkiler verebilir.

hkartol123
14-02-2009, 01:04
Arkadasım öncelikle 7.4v destekli motorunu 11.1v le kullanmanı tavsiye etmem bu sebepten dolayı elimde bir çok arızalı motor var fazla ısıdan dolayı telleri yanmış gibi dökülüyor ztn 2-3 tel iletkensizlik yaptıgı gibi motor aşırı ısınıp az güç veriyor. Yükseliş içinse tamamen göz yanılması diye düşünüyorum arttech edge 540 ucagımla 7 dak boyunca dimdik tırmandım neredeyse gözden kayboluyordu görebilseydim dahada gidecektim yani sınır yok belki senın uçagın itme kuvvetiyle uçtugu için çok daha farklı tepkiler verebilir.

Teşekkür ederim.
Ancak daha önce Egemen Abinin coota konusunda ki söyleminden yola çıkarak pili değiştirmeyi düşünüyorum.Çünkü Egemen abinini söylediği uçağı sudan kaldırmak için 11.1 volt pil kullanmıştı ve güzel sonuçlar elde etmişti; deneyip göreceğiz bakalım...

Bir küçük ayrıntı ben itmeli model kullanmıyorum sadece cootanın motorunu Düz kanatta kullanıyorum(bu ayrıntı gözünüzden akçmış olucak heralde)

Sümer Yamaner
14-02-2009, 01:09
Coota'nın orijinal motoru 11.1 V ile çalışabiliyor. Sadece ESC'nin jumperini çıkarmak gerekiyor ki LiPo koruması doğru çalışsın.

red_fin
14-02-2009, 07:54
Ama arkadaşlar forumda "firma" adı vermek yasak bilmiyor musunuz!?

Latin firmasi. İsmini vermekte bir sakınca yok :)

red_fin
14-02-2009, 08:00
Teşekkür ederim.
Ancak daha önce Egemen Abinin coota konusunda ki söyleminden yola çıkarak pili değiştirmeyi düşünüyorum.Çünkü Egemen abinini söylediği uçağı sudan kaldırmak için 11.1 volt pil kullanmıştı ve güzel sonuçlar elde etmişti; deneyip göreceğiz bakalım...

Bir küçük ayrıntı ben itmeli model kullanmıyorum sadece cootanın motorunu Düz kanatta kullanıyorum(bu ayrıntı gözünüzden akçmış olucak heralde)

Pili kesinlikle değiştir. O motorlarla 7.4 volt kullanmanın hiç bir manası yok. 11.1 volt ile çok daha performanslı çalışıyor.

hkartol123
14-02-2009, 12:58
Pili kesinlikle değiştir. O motorlarla 7.4 volt kullanmanın hiç bir manası yok. 11.1 volt ile çok daha performanslı çalışıyor.

Egemen abi ben o motorda 10*4.7 pervane (edge Pervanesi THK)kullanıyorum 7.4 voltta hiç ısınma olmuyor ama 11.1 volt takarsam pervaneyi küçültmem gerekirmi? devir sayısı artacağından dolayı ısınma artarmı?
Elimde boşta duran 2 adet 9*6 pervane var ve 1 tanede 8*4 pervane var bunları 11.1 volt pil de kullansam esc motor yönünden sıkıntı olurmu?