Orijinalini görmek için tıklayınız : forum ve sanal market.............
muhammet
11-05-2005, 15:33
.
çok uzun hikaye bunu üstelenicek kimse yok bence
aslında mantıklı ama işin iç yüzünü bilen birine danışmak lazım. bildiim kadarıyla hobby marketler bile çok zorluk çekiyorlar mal getirtirken...
Ben Adana'dayım ve Uzun süre Sabancı Holding şirketlerinden asli işi ithalat ve ihracat olan bi şirkette çalıştım. Ithalat konusunda baya tanıdık var onlarla bi konuşayım bakalım ticari olarak getirttiğimiz zaman nasıl masraflara maruz kalacağız, sonuca göre karar veririz, eğer makul maliyetlerle girdirebileceksek ürünleri neden olmasın yapabiliriz. Ama bence %20 kapora az gibi geldi, finansman olarak zora sokabilir bizi. Ben biraz araştırayım sonuçları yazarım.
torlak_t
11-05-2005, 23:06
Ya bu iş nasıl oluyor anlamadım yani herhangi bir şirket adına getirttiğimiz zaman mı sorun olmuyor bilen biri iyice açıklayabilir mi bu konuyu??
bir araba kitinin fiyatı towerda 300 dolar olsun
50-60 dolar kargo parası verirsiniz
35 dolar gümrük için vereceğiniz minimum vergi, daha fazla olabilir ama en düşüğünü hesaplayalım
25 milyon artık herkesin vermesi gereken bir vergi olduğu söyleniyor.
en iyi ihtimalle 420 dolara gelir. o da en iyi ihtimalle.
%20 kar koyalım 500 dolar etti. yani gümrükten sorun çıkmazsa 3 hafta bekleyip 500 dolara alabilirsiniz.
Türkiyede ne kadar ki? shoplar 12 ay taksite varana kadar her türlü imkanı da sağlıyor. aracınızda problem çıkarsa kapısına dayanabileceğiniz elle tutulur, gözle görülür bir insanla görüşeceksiniz direk. arabanızın gelmesini 3 hafta beklemeyeceksiniz. yedek parça sıkıntınız olmayacak, aldığınız yer illaki yedek parçasını satıyordur. ben artık iyiniyetli hobbyshoplardaki fiyatların eskisi gibi uçurum olduğunu düşünmüyorum. araştırırsanız siz de böyle olmadığını göreceksiniz.
torlak_t
12-05-2005, 13:11
Madem konu mustangden açıldı ben de bu konu hakkında bir şey söylemek istiyorum. Mustang HPI Türkiye dist. olmasına rağmen HPI ürünleri olarak getirttiği arabalar savage, rs4 ve MT2. Yani ben ne zaman mustang e gitsem gördüğüm arabalar bunlar. Açıkçası adamların satış sonrası desteği de hiç yok. MT2 yi ilk aldığım zamanlardı sağ ön salıncağımı kırdım. Tabii o zman ne towerdan ne de bu forumdan haberim vardı. Gittim dedim böyle böyle salıncak lırıldı. Adamlar bana 1 hafta sonra elimizde olur. Tamam dedim ben de beklemeye başladım sabırrsızlıkla. 1 hafta geçtikten sonra gittim sordum ne oldu bnm parçam diye adamların cevabı çok açıktı gecikme oldu 1 3 hafta sonra gelir!! E tabii hala towerdan haberim yok benim ben bir kaç hobbyshopa sordum onlar da benden salıncak için yaklaşık 40 dolar bir fiyat istediler. Yok artık dedim ben de... Neyse başladım beklemeye 3 hafta geçtikten sonra tekrar aradım ben mustang i parçam geldi mi diye. Adamların verdiği cvp hayır gelmedi 1 - 2 ay sonra oradan büyük bir parti mal getirteceğiz o zaman gelir. Ben de ağzıma ne gelirse saydım orada onlara. Daha sonra şans eseri towerdan haberim oldu ve 13 dolar kargo ücretiyle beraber parçamı getirttim. Yalnız olay bununla bitmiyor. İnanır mısınız bu olayın üzerinden bir sene geçti adamları arıyorum MT2 salıncak var mı: Cevap hala aynı. Daha gelmedi... Ne denir buna artık bilmiyorum...
roadwarrior
12-05-2005, 15:16
Muhammet abi senin dediğin olayı kimse üstlenmez.Topu topu 2100 kişiyiz.Ki herkes modifiye filan yapmıyor alıyor arabayı duruyor.
ERsin arkadasımızın dediğini katılıyorum;
Bence türkiyede o kadar pahalı değil, ama yedek parça sorunu olduğu ve seçenek azlığı dogru....
Umumi istek üzerine cevap yazıyorum. Aslında daha önce de yazdım ama göndermemiştim.
Hesap ortada
300 dolar kit
35 dolar kargo
%18 KDV= 60
%6 Gümrük vergisi = 18
Şehir içi nakliye, gümrükçü, beyanname , harçlar filan = 50 USD
Toplam 463
%20 Kar Rakkam = 555
Tamamen yasal yollarla yaptığınız zaman skor bu.
Üstüne üstlük, dükkanların ödediği, elektrik, su, kira, eleman, sigorta vs vs henüz yok. Artı ettiğiniz kardan daha vergi vereceksiniz.
Hala niye dışarıdan alalım diye kasılır anlamam.
Yok efendim Evo4 yokmuş, PRO4 yokmuş. T1R var, TC3 var, 414 var, 415 var, Evo3 var FK05 var XXX-S var Hangisi istediğiniz arabalardan kötü? Evet bazı mallar yok, insanlar TRden alışveriş etmeye gayret etmedikçe, olmayacak da.
Towerda 20USD olan lastiği 15USD ye satıyoruz, bu sefer HK dan kolinin üstüne yalan beyanlar yazdırılarak 10 dolara mal etmek için dışarıdan lastik alınıyor.
HK da 169 Dolar olan kiti 170 Euro ya satıyoruz. Bu sefer de Tower ucuzluğa girmiş stok boşaltıyor 120 indirmiş diye o tarafa dönülüyor.
Evet ticaret ticarettir. Rekabet etmek satıcıların sorunu. Genelde gelen tepki de böyle oluyor. Peki biz ticaretinde olanlar her gelen kişiye "Ticaret ticarettir, derdinin çözümünü arabanı aldığın yerde ara" dersek , forumlarda sadece kendi sattığımız araçlar ve onları bizden alanlara cevap versek ne olacak?
Herkes işine geldiği gibi konuyu alıyor. En kötüsü bu hobinin içinde "abi" sıfatıyla dolaşıp, kaçak olarak mal getirtip satanlar var. Bu insanlar zamanında TRde olmayan parçaları getirtmiş kendileri için getirip satmışlar, şimdi ise alenen ofislerini hobi dükkanına çevirmişler. Gayet pervasızca ikinci bölümlerinde ilanlar verip satılık mallarını sergiliyorlar. Hepimiz tower ve benzeri yerlerden alışveriş yaptık hatta yapmaya da devam edeceğiz. Hatta bazı parçaları 1 adet yerine 2 adet getirtip, takasta veya hobimizi finanse etmekte kullandık. Ama abu örnekler artık kit, RTR arabalar satma moduna geçmişler. Ve üzülerek berliteyim HRC ve benzeri bazı yerler bu insanlara hala ortam sağlıyor.
Bütün bunlardan sonra kimse niye gelmiyor? Niye pahalı demesin? Niye PRO4 getirtelim ki? Nasıl ucuza satalım ki?
Tower'dan gönderilen son tekne kitimin 100 günde gelmesinden ve gümrükte bir sürü problemler çıkmasından sonra bende yurt dışından kit siparişi vermekten vaz geçtim . Ya yurt dışından alıyorum ya da kendime göre uygun fiyat bulursam Türkiye'den alıyorum . Mesela en son Savage aracımı TR'den aldım . Fiyatı da kendi bütçeme göre uygun geldi . Sonuçta tower'dan sipariş verip günlerce gelmesini bekleyeceğime (en son tekne kitim 100 günde elime geçti) , geldikten sonra gümrüklerde gidip stres olacağıma , yok beyannamesiymiş , komisyoncusuymuş zartıymıs zurtuymus... bunlarla uğraşacağıma 100-150 ytl daha fazla verip içim rahat bir şekilde alırım daha iyi .
Benim tek şikayetçi olduğum konu TR'de aradığım çoğu şeyi bulamamam . Onun için de yedek parça ve diğer tüm ihtiyaçlarımı yurt dışından karşılamak zorunda kalıyorum . Mustang'e yeni çıkan mega motorlardan gelecek mi diye soruyorum daha boyle bir motorun varlıgından haberleri yok , Savage SS 4.6 çıktı mesela kim bilir ne zaman gelecek (gelecek mi??) , HPI firmasının çıkardığı motorlardan bulmak imkansız gibi bir şey (mesela K4.6 , .18SS , T-15) , yedek parça veya opsiyon parça zaten bulamıyorum , O.S. motorların türkiye yetkili satıcısı var fakat motorların yedek parçaları yok nedense (piston-gömlek bulmak imkansız) . Motorun yetkili satıcısı olduğu halde her çeşit motoru bulmak sorun (mesela .12 cv-r modeli var .12 cv-rx yok veya rotary karb. var slide karb. yok) . HPI distributorluk vermiş fakat mal göndermiyor heralde . HPI yeni ürün çıkardığı anda tower'da en geç 1 ay içinde oluyor burada aylarca ortalıkta yok . Ambargo falan mı uygulanıyor acaba??
Bunlar da tüketicilerin dertlerinin özeti.
Sizler de haklısınız ancak her hangi bir ürünü tam olarak destekleyebilmek gerçekten çok zor. Biz MiniZ leri getirdik. Pistini hazırladık, tüm yedeklerini getirttik, modifiyelerini getirttik. Hemen hemen hiçbir zaman yok demedik. Fiyatları olabildiğince makul tutmaya çalıştık. Bunun için verdiğimiz emeği sonra değlerlendirince akıllara zarar bir durum var ortada. Ufacık bir araba sınıfı için 200'e takın stok kalemi var.
Diğer yandan sitemleriniz de haklısınız ama şunları da hatırlayın. Zamanında 1 ay boyunca tower da Savage "out of stock" kaldı. Yine savage ın spuları "Tower" da bile 2-3 hafta yine "out of stock" du. Tabiki bu arz talep meselesi. Şöyle düşünün 10 tane araç ithal ediliyor. Kaçına spur lazım olur 3-4 diyelim. Güvenli olup 6-7 tane isityorsunuz. Bunlar stoğunuza girdiğinde görüyorsunuz ki aslında sizin ithal ettiğiniz 10 araç dışında içeride 100 araç daha sizden malzeme talep ediyor.
Unutmayalım ki bunlar peynir ekmek gibi satılan mallar değil. Aynı oranda satılan bir şey düşünelim. Diyelimki Ferrari aldınız ve stopları kırdınız. Kaç hafta beklemek zorunda kalıyorsunuz? Aynı araba Doğan olsaydı ne olurdu?
viaconme
12-05-2005, 17:41
Umumi istek üzerine cevap yazıyorum. Aslında daha önce de yazdım ama göndermemiştim.
............. Hatta bazı parçaları 1 adet yerine 2 adet getirtip, takasta veya hobimizi finanse etmekte kullandık. Ama abu örnekler artık kit, RTR arabalar satma moduna geçmişler. Ve üzülerek berliteyim HRC ve benzeri bazı yerler bu insanlara hala ortam sağlıyor.
yazdığın konu hakkında genel anlamda HAKLISIN... bu konuda gerek kullanıcıların gerek bu işin ticaretini yapan insanların söyleyecek çok sözleri vardır...
şahsım adına hem ticaretle uğraşan hem bu hobiyi seven biri olarak müşteri memnuniyeti zordur... ve eleştirilerde çok ileride gidebilirler..
seninde dediğin gibi burada 15$ lık bi mal yurt dışında 20 $ olabilir bunun tersi bi futaba kumanda TR de 350 euro iken aynısı 160$ towerda... bu örnekler çoğaltılabilir...
ancak bu konu sadece RC için geçerli değildir... ben yurt dışından dvd kitap vb. şeylerde getittiriyorum... en son steteskop aldım TR de 150$ yurtdışından 75$ a mal ettim... ama bunu bu malzemeleri satan kişi yada kuruluşlar bu kadar dert etmiyor...
insanlara yalan beyanda bulunarak mal getittiriyorlar demek ağır bi itham... sende finansman için bazı yollara başvurduğunu söylüyorsun... bence biraz daha ılımlı olmak gerekir ... sen nasıl ki maddi açıdan kendini düşüneceksen başkasıda düşünmek zorundadır... kabul etmek gerekir ki bu hobi oldukça masraflı ve masrafıda kullanımla doğru orantılı artmakta...
HRC nin birtakım davranışlarda bulunan insanları barındırdığını söylüyorsun... benden çok daha iyi biliyorsun ki forumun bazı kuralları var... ve mod lar bu kurallar çerçevesinde yazılan bazı mesajlara müdahale edip neden müdahale edildiğinide o kişiye mail ile bildirmekte... forumun özelliklerine değinmek istemiyorum yada önceden neler yaşandığına neden artık ticari isimlerin yazılmamasının kaldırıldığına... HRC nin kapısı kuralları çerçevesinde herkese açıktır... bir bilgi paylaşım yeridir dostluk arkadaşlık ortamıdır... çıkar ve menfaatin olmadığı yerdir... hatalar yanlışlıklar olmazmı elbet vardır olacaktırda...
ancak senin gibi birisinden bunları duymak beni daha çok üzdü ve birazda sinirlendirdi... ki burada en çok soruları yada merak edilenleri cevaplayanlardan birisi olarak "HRC ve benzeri bazı yerler bu insanlara hala ortam sağlıyor" demen...
Öncelikle şunu belirtelim, kimsenin kendi kullanımı için yurtdışından araba getirtmesine karşı olmak mümkün değil. Bu gibi durumlar vergiden "kaçınmak" diye tanımlanmıştı zaten. Her ne kadar tabiri fazla yumuşak bulsamda yine de haklı yönü var.
Diğer taraftan direk satmak için getirilen ve kazanç hedeflenen bir durumda ürünün bedelinin düşük gösterilmesi için kullandığım "yalan" beyan neredeyse hafif bir laf.
Gelelim ortam sağlanmasına. Bu konuda HRC nin öznesine yönelttiğim bir itham yoktur. Ayrıca isteyerek yapılan birşey tabiki yok. Yani durum muhammet'in belirttiği gibi. Aslında bu yazıya hiç bulaşmayacaktım ama girdik birkere.
Ali, demişsinki bu durum bu ürünü satanların umrunda değil. Türkiyedeki Steteskop satışının %95'i kalksa ve bu tip malzemelerin belirttiğim oranda miktarı yurt dışından getirilse yine umurlarında olmaz mıydı acaba?
Açıkçası benim umrumda değil. Dediğim gibi ticaret ve rekabet. Global bir ekonomi. Ve bu işin içindeysek bunlara katlanacağız. Benim bahsettiğimse farklı bir noktaydı.
Senin de yukarıda belirttiğin gibi elimden geldiğince, zaman oldukça her türlü soruyu cevaplıyorum. Peki biz de ticarettir ve bu bizim ekmeğimizdir deyip, gelen sorulara "Aldığınız yere danışın" mı diyelim?
viaconme
13-05-2005, 09:23
vergiden "kaçınmak" tabiri senin içinde geçerli... bu konuda herkes elinden geleni yapmak isteyecektir...
adamın ne için getittirdiğini bilemesin ... mesela ben aldığım heli yi daha hiç kullanmadım rodajını bile yapmadım satmayı düşünüyorum şimdi ama alırken böle düşünmemiştim... ki bunu zamanında sen de yaptığını söledin zaten..
ortam sağlanması konusunda bana göre haksızsın... kimseye öyle çok da fazla ortam sağlanmıyor... en azından sağlanıyorsa bile biri diğerinden çok da fazla değil... ki buna hangi ürünleri sattığının yazılmasına müdahele edilmediği gibi....
tıp gereçlerinin % 90 ı zaten yurt dışından geliyor... çapanın karşısında yanyana 2 dükkan ayrı fiyat verir... bi doktor isterse daha başka fiyattır...
ticareti ve rakabeti kabul ediyosan zaten bunları çok fazla irdelemeye gerek yok sanırım...
bu ticarettir demek üsluba uygundur ... ama ekmek paramızdır demek demogolojidir..
ha bunu diyebilirsin bu tamamen şahsi ve ticari anlayışındır... ama bu zamana kadar olan davranış ve diyologlarından dolayı kimsenin bunu senden beklediğini düşünmem...
bana göre sorun burada globallikten ziyade bu hobi ile ilgilenen çok az kişi olması... az kişi olunca ve satış yerleride fazla olunca bu tip durumların olması gayet normal... ama bunu ilk önce sizin normal karşılamanız gerek... sizlerin önünüzün açılması için HRC gibi en az 10 forumda yüzlerce kullanıcı olması gerek. çok az bi suda nefes almaya çalışıyorsunuz... ama bunun suçu kullanıcılarda değil... ben bu sayfaya ilk geldiğim de üye sayısı 100 lerle ifade ediliyordu ilk t-maxx i alanlardanım forum içinde... aradan çok kısa zaman geçti şimdi durum ortada... 2-3 sene sonra çok daha farklı olacak... daha çok ilerleyecek... ancak bu tip yaklaşımlar gerek kullanıcıların gerek satıcıların birbirlerine tutumları karşılıklı anlayış içinde olması gerekirki bu hobi daha ileri gitsin... sende çok iyi biliyosun ki bu hobinin ileri gitmesi için sizin üstünüze çok daha fazla görev düşüyor...
Beyler,konu hepımızın cok ıyı bıldıgı bır konu.Ben genede daha once degındıgım bazı noktalara tekrar deginmek ıstıyorum.(Ozan ve Ali sıze yonelık dııl cevabım,zaten ısleyısı bılıyorsunuz.)
Dunaynın bır cok ulkesınde hobbyshoplar Trdede oldugu gıbı kıtler ınternette bulacagınız fıyatlardan daha yuksek olacaktır.Bu cok normal bır durumdur cunkı;internet uzrınden satıs yapan fırmalar(ornegın tower) dukkanların sahıp oldugu sabıt aylık gıderlerın hıc bırıne sahıp dııldırler.Bu fırmaların buyuk depoları vardır,magazaları yoktur yanı sehrın bılmem neresınde 40-50m2 dukkan ıcın verecegı kıranın bır kac katına sehır dısı bır yerde adam bınlerce m2 lık dagıtım merkezı kurar ve oradan ıslerını yurutur.Ayrıca bu fırmalar dukkanlar gıbı bır modelden 5-10 tane dııl,yuzlerce ,bınlerce adette sıparıs vermekte olup uretıcıden cok dusuk fıyatlara mal alabılmekte ve bu mallara ,parca basına sabıt masrafı daha az oldugu ıcın daha az kar marjını rahatlıkla koyabılmekte ve bır yerde surum mantıgıyla cok daha ucuza satabılmekte.
Daha rahat anlasılabılecek bır ornek vermek gerekırse mahalledekı bakkalınızdakı fıyatlarla mesela Carrefourdakı aynı urunlerın fıyatları arasında neden fark var?Sebebı yukarıda acıkladıgım sebepten dolayı.
Ben uretıcıyım ve bır fırma bana gelıp 500 adet tshırt sıparısı verdıgınde verdıgım fıyat ayrı,50000 adet sıparıs verdıgınde fıyat farklı ve tabııkı 500 adet sıparıs veren fırma o malları %800 karla satarken 50000 adet sıparıs veren fırma aynı malları %300 karla satıyor ve arada halıyla buyuk farklar oluyor.
Kısısel kullanım ıcın yurtdısına sıparıs verenlere tabııkı denecek bır sey yok ancak bu ısın tıcaretını yapmak amacıyla towerdan,vsden sıparıs verıp malları vergısız,kayıtsız kuyutsuz satmak ayrı.Kıt almak ıcın degıl ancak yedek parca,benzın ,lastık vs gıbı malzelerı almak ıcın her zaman dukkanları tercıh ederım ve edılmesınden yanayım,Ozanında dedıgı gıbı 15 dolarlık lastıgı 10$a almak ıcın yurtdısına sıparıs vermek mantıklı dııl.BEnce dukkanlardan kıt almaktansa onlardan yedek parca almak onları ve hobbının gelısmesıne cok buyuk faydalar saglayacaktır.
Bu konuyu okuyanların yüksek düzeyde bilgi ve fikir sahibi olduguna ınanmıyorum,sayet olsalardı aynı konular forumda temcıt pılavı gıbı sureklı olarak acılmazdı.Burada guncel olarak konusulan,tartısılan konuların cok buyuk bır kısmı defalarca konusuldu tartısıldı,gereklı acıklamalar yapıldı ancak goruldugu uzere takıp edenler ''yuksek duzeyde bılgı ve fıkır sahıbı '' olamamıslar.
Bende şunu söyleyim Türkiye'de fiyatlar bir çok avrupa ülkesinde ki fiyatlardan daha ucuz . Şimdiye kadar kendim Dubai dışında ucuz bir fiyata rastlayamadım . İtalya , İngiltere , Fransa gibi ülkelerde fiyatların yanına yaklaşamıyorsunuz . Hatta Dubai hariç hiçbir ülkede fiyatlar tower seviyesinde değil . Mesela tower'da 360 dolara olan helikopteri 300 dolara almıştım . Fiyatlar gerçekten uygun ama serbest bölge olmasından kaynaklanıyor olabilir diye düşünüyorum .
Mağaza sahibi ile konuştuğumda ise bu işe 200.000 dolarlık bir yatırımla girdiğini söylemişti bana .
Rocco hangi magaza Dubaidekı?Ismı varmı ve site adı?
hobbycentre
www.hobbycentre-uae.com (hava alanı yolu üzerinde çok düzgün , büyük bir shop)
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.