PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Uçağımda bazı değişiklikler yapacağım_yardım_

dadaloglu60
07-03-2009, 21:57
Arkadaşlar ben aranızda yeniyim öncelikle hepinize merhaba!uçağım istanbul martısı diye bir model kendi yapımımızdır abimle.çok stabil uçan bir model yaklaşık bir aydır uçuyorum yani sadece forumda değil model işinde de yeni sayılırım.abim yıllardır uğraşıyor o yüzden biraz aşinalığım var el becerim de fena değildir.uçağımın en büyük eksikliği aileron.bu yüzden aileron yapmaya niyetlendim.sizin de yardımlarınızla inşallah bu işi halledeceğim.kanat lastikle tutturulduğu ve zorluğu yüzünden tek servoyla değilde iki servoyla yapmayı düşünüyorum thk dan bunun için bazı parçalar satın alacağım buraya alacağım ürünlerin linkini koyacağım ama forum kurallarına hakim değilim bir mahsuru var mıdır acaba?bir de polyester kaplamayı deprona nasıl uygulayabilirim?

balkesli
07-03-2009, 22:50
belki bunu söylemek bana düşmez ama olsun yinede foruma hoşgeldin. :)
Uçağın güzel olmuş ben beyendim ama şu aileron konusunda sana katılıyorum aileron olmadan bana göre uçuş zorlaşıo yani simülatörden biliyorum :)bana aileron daha kolay ve daha etkili gelio.

Bence sen kanadın ortasınada servoyu yerleştire bilirsin yani servo sabit olur sadece kabloları sökersin.Belki bu bi çözüm olabilir ama yinede diğerbilgili kişilerinden görüşlerini almakata fayda var.Bide uçağının boyutlarını ve elektroniklerini ekliye bilirmisin neler var.
Merak ettim de :D

iyi uçuşlar...

dadaloglu60
07-03-2009, 22:56
teşekkürler.
thk dan aldığım 1070kv 22.5tl lik fırçasız motor
11.1v 2200lük li-po
30a esc
vericim futaba t4yf alıcı da micro futaba
motora biraz değinmek istiyorum çok ucuz bir motor ve 57 gram fakat çok güçlü bir motor daha yarım gazı pek geçebilmiş değilim yakında bir de uçuş videomu eklerim buraya.

balkesli
07-03-2009, 22:59
bende acemiyim aslında ozman bi soru daha sorim sence sendeki motorla mavi mantarı uçurabilrmiyim forumda sabit başlık altında var bi bakarsan sevinirim :)

teşekkürler

Sümer Yamaner
07-03-2009, 23:02
Bu modele aileron uygulamak güç olabilir. Kanadın açılanması nedeniyle boydan boya aileron olmaz. Dış kısma barn door denilen türden aileron yapılabilir ama o zaman da servoların çok dışa montajı gerekir ki kanadın yeterince kalın olduğundan emin değilim.
Bence bu modele yeni ve düz bir kanat kestirin ve aileron uygulamasını onunla yapın. Boydan boya (strip) aileron uygularsınız. Köpük kanat olduğu için (kanat köpük değilse ve saçmalıyorsam lütfen uyarın) ortadan tek ailerondan çok hemen gövdenin yanları hizasında kanada monteli bir çift aileron daha iyi olur gibime geliyor. THK sotklarındaki ArtTech 9 gram servolar bu iş için yeterli olacaktır. Bir de Y kablosu alacaksınız. Pushrod ve yeke de gerekecek.

dadaloglu60
07-03-2009, 23:10
kanat balsa inşaat çok güzel bir kanat onun için bunla devam etmek istiyordum kanat kesmeyi göze alabilsem yeni bir model yapacağım zaten servo olarak dediğiniz servodan alacağım zaten uçağın içindekilerde ondan.kanadın açılandığı yere kadar aileron yeterli olmaz mı diyorsunuz siz böyle bir risk varsa kanadı bozmak istemem yeni kanat daha mantıklı olur.bi de şu polyester kaplama ile ilgili sorum vardı ona cevap verebilecek kimse yok mu?
bu motor mavi mantara çok çok fazla gelir uçağın karakteristiğini bozar bence mavi mantar yavaş uçunca güzel :)

balkesli
07-03-2009, 23:15
Arkadaşlar sanırım benim bu halime gülünür ya :D bendeki bu hız ve güç isteği benim mavi mantarı 3D ye çevircek benim mavi mantarla ilgili konuma bakarsan benim seçimleimide görürsün.Ben okul ekibiyle birlikte yapıcam ve nekadar ucuz olursa okadar iyi ve bu motoruda gözüm gerçekten tuttu.Ewet belki biraz hızlı olucak ama bizde tam gaz vermeyi veririz :D yinede verdğin bilgiler için çok teşekkürler :D

keşke kaplama konusunda yardımcı olabilsem ama benimde bu konuda bi bilgim yok üzgünüm ...:(

AILERON
07-03-2009, 23:16
Arkadaşlar benim bildiğim rudder özellikle düşük hızlarda çok işe yarıyor, İnmek üzere olan bi uçağın pisti tutturma çalışmalarında aileron kullanması uçağı yatırdığında yeterli dihedral yoksa irtifa kaybına sebep oluyor, onu toparlayım derken burnu dikiyorsun falan. Sıkıntı, Yüksek hızlarda da rudderi cart diye açmak buzda kayan reno gibi yapıyor uçağı, Yine simde deneyin isterseniz, yüksek hızlarda ve yüksek irtifada aileron, düşük hızlarda, son yaklaşmada da rudder daha kullanışlı oluyor.

Gerekli Edit: Kendi rumuzum diye söylemiyorum aileron olmazsa olmaz.

clyz.wr
07-03-2009, 23:20
Merhaba

Bilgim kadarıyla polystren kaplama balsaya ne şekilde uygulanıyorsa köpüğede bir kaplama ütüsü ile yapıştırılabiliyor.

Bu kanada Sümer beyin dediği gibi aileron güç olabilir düz bölüme aileron ekleseniz bile ne kadar işe yarar bilinmez. Kanat profili olarak CLARK Y uygun olacaktır diye düşünüyorum ve köpükten yaparsanız daha iyi olacaktır.

dadaloglu60
07-03-2009, 23:29
kanat uçlarından kastınız açılı olan kısımlar mıdır?

balkesli
07-03-2009, 23:30
peki çağlar abi kanattaki çift servoda fazladan ağırlıktır bunun zararı olmazmı?

AILERON
07-03-2009, 23:32
Düz bölüme eklenen eleron çok pasif kalır bence, Kanadın açılı kısmına servolar, servo kolunun yarısı kullanılarak yan yapıştırılabilir, Servoların dışarda olması biraz hava freni etkisi yapar ama onu da çok takmamak lazım.

dadaloglu60
07-03-2009, 23:39
balkesli uyarayım yanlız bu motorla gelen bağlantı apratları bu motora tam uyumlu değil motoru modele monte etmek beni bayağı uğraştırdı.sen bence 110wattlık bir motor var thk de onu almalısın

balkesli
07-03-2009, 23:42
peki bu önerdiğin motor için kaçlık esc gerkli?

dadaloglu60
07-03-2009, 23:45
çok fazla hava fireni yapacağını sanmıyorum sizin de değiniz gibi.ağırlık problem olmaz 9 gram zaten bir servo.fakat şöyle birşey de düşünüyorum üstten çektiğim fotoğrafa bakarsanız -ilk mesajımdaki- kanadın ortasında bir servo yeri var kanadı gövdeden iki cm kadar kaldırarak servo başı uçağın içine gelecek şekilde bir servoyle işi halledebilir miyim tabi bu kanatın düz yerine yapacağım eleronun yetertli olması ihtimalinde olabilecek bir seçenek.

dadaloglu60
07-03-2009, 23:47
18amper yeterli

dadaloglu60
07-03-2009, 23:56
köpükten CLARK Y kanat kesip 1mm balsa ile kaplasam nasıl olur bir de bana 17cm genişliğinde bir clark y kanat kesiti verebilir misiniz dirak yazıcıdan çıktı alıp ona göre direk kanat kesebileceğim bir şekilde.

balkesli
07-03-2009, 23:59
teşekkür ederim

AILERON
08-03-2009, 00:07
Bu kanada uygulama yaparsan düz tarafa önermiyorum, açılı kısımlara eklediğinde kanat boyunca olan eleronlar kadar etkili olmasa da döndürme etkisi (momenti) çok daha fazla olacaktır. Ağırlık problem değil, ama servoları kanadın üstüne monte etme, üst bombeden akan havayı bozarsan kanat çok iyi tutunamayabilir, bi de kanatçığın boyu kısa olduğundan dolayı servonun önünü kapatması da sıkıntı olabilir, iyi düşünüp uygulamak lazım, Bana kalırsa kanadın açılı kısmı ile açısız kısmının birleştiği yere yakın yerleştirirdim servoyu, Özellikle açısız kısma servoyu koyup kanatçığı iç taraftaki alt ucundan kontrol etmek en uygunu gibi geliyor, tabi kanat değişmeyecekse,

dadaloglu60
08-03-2009, 00:16
Bu kanada uygulama yaparsan düz tarafa önermiyorum, açılı kısımlara eklediğinde kanat boyunca olan eleronlar kadar etkili olmasa da döndürme etkisi (momenti) çok daha fazla olacaktır. Ağırlık problem değil, ama servoları kanadın üstüne monte etme, üst bombeden akan havayı bozarsan kanat çok iyi tutunamayabilir, bi de kanatçığın boyu kısa olduğundan dolayı bi de servonun önünü kapatması da sıkıntı olabilir, iyi düşünüp uygulamak lazım, Bana kalırsa kanadın açılı kısmı ile açısız kısmının birleştiği yere yakın yerleştirirdim servoyu, Özellikle açısız kısma servoyu koyup kanatçığı iç taraftaki alt ucundan kontrol etmek en uygunu gibi geliyor, tabi kanat değişmeyecekse,
teşekürler yeni kanat kesme işi kafama yatıyor şuanda eğer yeni kanatta tek servoyla bu işi halledebilirsim yeni kanat yapmakla bu kanata uygulamak bana hemen hemen aynı maliyette oluyor yeni kanatta hem yeni bir kanatım olmuş oluyor hem de aileron boydan boya olacağı için daha garanti bir uygulama gibi duruyor.şimdi bana bir kanat kesiti verebilecek ya da çizebilecek bi arkadaşın yardımı lazım.bir de polyester kaplama köpüğe ütüyle uygulanıyor denmiş ama depron ütü sıcaklığına nasıl dayanır oraya kafam basmadı bu modeli ne yapıp edip kaplamak istiyorum.

AILERON
08-03-2009, 00:43
Clark Y profili bulup ölçeklendirip çıktı alacaksın hepsi bu, Kanat profili olarak yarım damlalarda genellikle (nedenini bilmiyorum ama) Clark-Y kullanılıyor. Kaplama sıkıntı yaratacaksa boya da atabilirsin, nasıl olsa yukardayken uçak uçaktır, (yani görüntü olarak)

Sümer Yamaner
08-03-2009, 00:48
Kanat balsa inşaat ise, acaba uçları bir şekilde kesip ayırıp yeniden yapıştırarak düzleştirmek, sonra da tüm kanat boyunca firar kenarına ek bir aileron parçasıyla uygulama yapmak mümkün olabilir mi acaba?

clyz.wr
08-03-2009, 00:59
Köpük o kadarda ısıya dayanıksız bir madde değildir bir silikon tabancasını bastırdığınızda bile direncini fark edebilirsiniz. Ayrıca ütü ile köpüğün arasındaki polystren kaplama köpüğe aşırı bir ısı iletmeyecektir diye düşünüyorum.

Aşağıdaki linkte Profili V2.0 programından oluşturduğum 170.00 mm lik CLARK Y profili mevcut.
http://rapidshare.de/files/45919243/CLARK_Y.dxf.html

Kolay Gelsin

PATO
08-03-2009, 01:28
...bir de polyester kaplamayı deprona nasıl uygulayabilirim?
Kural olarak köpük malzemeye "düşük sıcaklık kaplamaları" kaplama ütüsü ile dikkatlice uygulanabilir. Microlite, Solarfilm, Econokote gibi.

dadaloglu60
08-03-2009, 10:58
Kaplama sıkıntı yaratacaksa boya da atabilirsin, nasıl olsa yukardayken uçak uçaktır, (yani görüntü olarak)
kaplama istememdeki amaç görüntüden ziyade sağlamlaştırması için.

Aşağıdaki linkte Profili V2.0 programından oluşturduğum 170.00 mm lik CLARK Y profili mevcut.
çok teşekkür ederim kanat yapmaya başlayacağım hafta içinde gelişmeleri buraya yazarım.

Kural olarak köpük malzemeye "düşük sıcaklık kaplamaları" kaplama ütüsü ile dikkatlice uygulanabilir. Microlite, Solarfilm, Econokote gibi.
Gürman bey forumu bi kaç haftadır inceliyorum uçuş videolarınızı hayranlıkla izliyoruz konya bu mevsim biraz rüzgarlı ama en yakın zamanda sizi referans alarak bir mini3d yapacağım.bu saydıklarınız kaplama türü müdür? nereden bulunur ?bir de kaplama ütüsü şartmıdır vardı fakat memlekette burda malum öğrencilik eski ütümüz var bikaç tane onlarla bişekilde bu işi halledememmi?

clyz.wr
08-03-2009, 12:28
modelucak.thk.org.tr adresinden kaplamaları görebilirsiniz ütü olarak elinizdekiler olur fakat o koca ve hantal ütülerle çokda sağlıklı bir kaplama olmaz.
Kaplama ütüleri ufak ve portatiftir buda onun temiz bir kaplama yapmasını sağlıyor

kolay gelsin

ibocorp
08-03-2009, 13:04
köpükten yapılan kanatları sağlamlaştırmak için bence koli bantı yeterince faydalı oluyor epey bir sağlamlık katıyor yani yaptığım kanatlarda hep bunu kullanıyorum ben

dadaloglu60
08-03-2009, 16:37
arkadaşlar bendeki kanat balsa kaplı köpükmüş ben tamammen balsa inşaat zannediyordum bunun açısını düzeltip boydan boya aileron yapmaya karar verdim kanat iki taraftan 1er cm kısalsa bir sorun olur mu dersiniz?

balkesli
08-03-2009, 16:41
arkadaşım BEnce bu işin en basiti yeni bir kanat kesmek gibime geliyo.Yani elinde bi kanat var bu kanasın özelliklerine bakıp aynısını köpükten kesebilirsin.Hem böylece aileronları yerleştirmen daha kolay olur.

clyz.wr
08-03-2009, 16:42
arkadaşlar bendeki kanat balsa kaplı köpükmüş ben tamammen balsa inşaat zannediyordum bunun açısını düzeltip boydan boya aileron yapmaya karar verdim kanat iki taraftan 1er cm kısalsa bir sorun olur mu dersiniz?

Bir problem olmayacaktır diye düşünüyorum.

dadaloglu60
08-03-2009, 16:43
Bir problem olmayacaktır diye düşünüyorum teşekkürler peki tek servoyla işi halledeceğim 9grlık 1.3kg micro servo yeterli olur mu 19gr 2.4kglık olanını mı alayım?

clyz.wr
08-03-2009, 17:12
Aslında ikiside işinizi görür ama siz 2. servoyu tercih ederseniz daha sağlıklı olabilir.

dadaloglu60
10-03-2009, 10:14
malzemeler geldi arkadaşlar bugün yapacağım elimdeki kanatla fakat sanırım servonun başı kanatın üstünde olacak başka türlü olmuyor tek servoyla ve kanatçıklar da boydan boya değil 20şer cm olacak 20x4.5cm şeklinde kanattaki açıyı şimdilik bozmayacağım bu şekilde yapıp bi deneme uçuşu yapacağım yeterli görmezsem heralde yeni kanat yaparım.