PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bülozagi İlk Deneme

B.ongun
14-03-2009, 19:25
Uzun zamandır düşünüyordum Zagi yapmayı bende kolları sıvadım 5 mm'lik depronu aldım çizdim ve kestim kanat boyu 120 cm Burun ve motor yatağı arası 30 cm. kanat uçları 12 cm olmak üzere üçgen oluşturdum zagi kurallarını biraz aştım galiba altını düz yaptım üst kısmını yarım damla şeklini vermeye çalıştım, hucum çıtası yerleştirdim (0.5x1cm gömdüm) zımpara ile düzeltip gri bant ile güçlendirdim, Şimdi sorun şurda bende Mix yapacak sistem yok onun yerine elevatör ile motoru birlikte montajını yapsam yükseliş ve alçalış komutu verdiğimde ikisi birlikte hareket edecek olsa bir problem yaşarmıyım daha önce böyle bir şey zagi'de denemişmiydi fikri olan var mı? Sitenin birinde böyle bir video izlemiştim (F-22 Factor lerde) uçuruyorlardı, fikri olan var mı? Bende zagi demeye sıkılıyorum ismini de şimdi den bülozagi koydum ne deyim?

B.ongun
14-03-2009, 19:49
İlk Resimleri Öneri bekliyorum...

B.ongun
14-03-2009, 21:56
Zagi ye alevatör bu şekilde yapmayı düşünüyorum...

B.ongun
14-03-2009, 22:05
Kabaca aynı bu şekilde bilmiyorum nasıl bir netice alacağım Gürman Bey nerdesin engin tecrübene ihtiyacım var...

B.ongun
15-03-2009, 15:57
En son haliyle böyle oldu, şimdi sıra ağırlık merkezini bulup lipoya yer açmak kaldı pili de şarj ediyorum, bir servo da yükseliş ve alçalış için takıp işi bitiereceğim...

RealPower
15-03-2009, 16:00
Tebrik Ediyorum gayet güzel çalışıyorsunuz kırımsız uçuşlar...

B.ongun
15-03-2009, 16:51
Teşekkürler ederim, sizlerede Kırımsız güzel uçuşlar dilerim..

candane
15-03-2009, 18:08
Bu thrust vectoring olmuş. Zagide ön arka uzunluk çok kısa olduğu için CG çok hassas ayarlanması gerekiyor. Bu mesafenin daha uzun olduğu diğer modellerde ki olabilecek küçük hatalar tolere edilebilirken bu modeldeki çok küçük bir CG deki hata uçuşu imkansız yapabilir.
Thrust vector CG de değişiklik yapacağı için uçurmanın çok zor olacağı bir model olacağını tahmin ediyorum.
Eğer CG yi çok iyi ayarlayamazsanız uçuramazsınız.

PATO
15-03-2009, 19:36
Kabaca aynı bu şekilde bilmiyorum nasıl bir netice alacağım Gürman Bey nerdesin engin tecrübene ihtiyacım var...
Estağfurullah Bülent bey. Elinize sağlık, temiz bir Zagi çalışması olmuş.
Bilmediğim bir konuda size doğru cevaplar verebilmek için "thrust vectoring" konusunda bilgi toplamaya çalışıyordum:). Sağolsun Erdal bey imdadımıza yetişti, çok güzel açıklamış. Gerçi sizin için "kötü haber" oldu sanırım.

B.ongun
15-03-2009, 19:51
Her ikinizede verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, ama iş işten geçtimi geçmedimi bilmiyorum ama ben yinede uçacakmış gibi hisse kapılıyorum ama uçsada uçmasada önemli değil buda bana güzel bir tecrübe oldu, uçarsa da bu mutluluğu hep beraber tadarız inşallah...:)

B.ongun
15-03-2009, 22:34
:D Sonunda bitti Bülozagi bakalım uçacak mı? Hafta sonu aksilik olmazsa denemesini yapacağım bu hafta zaten kar ve yağmur vardı, Erdal bey'e ve Gürman bey'e teşekkür ederim, İlk denemem oldu bir plan dahilinde yapmadım yaparkende fazla sıkıntıya düşmedim tek sorun ağırlık merkezi ile ilgili oldu onu da malzemeleri yerleştireceğim şekilde kabaca düzenledim koli bandının üzerine koydum sağa sola denemelerle ön-arka, sağa-sola deneyerek ölçümlerle bulduğum noktaya geldi elektronikleri monte ettim şimdi artık hayırlısı bakalım sonuç nasıl olacak...

B.ongun
15-03-2009, 22:39
Buda bittkten sonraki çekilen fotoğrafları kırım yaşacak lursak bize hatırası kalsın ama benim mantığımla uçacağını tahmin ediyorum benim bir tezim var "motor çeker kanatlar uçağı dengede tutar" diye inşallah bu tezim doğru çıkar ...

candane
15-03-2009, 22:54
Bülent bey umarım tahmininiz doğru çıkar ama çok zor bir model olacağı kesin. Elinizden attığınızda burnunu havaya dikip düşmemesi için CG yi modelin ön kısımı lehine olacak şekilde yaparsanız şansınız artar. Çünkü arkada kalırsa zaten uçmayacaktır, çok az önde olması uçuşu zorlaştırsada imkansız hale getirmez.
Olurda uçmazsa bunu çok bozmadan bir gövde ekleyerek (profil gövde de olabilir) uçar hale getirisiniz. Sadece ön kısma yapılacak bir ek gövde bile uçuşu kolaylaştıracaktır.

B.ongun
15-03-2009, 23:17
Erdal bey çok teşekkür ederim aklımda tutacağım bu söylediklerinizi, daha önce denemedim dedim ya deneme yanılma yöntemi ile bakacağız çaresine bana kalırsa uçcak gibi neyse bir hafta zaman var önümüzde o zaman kadar bişeyler yaparım...

B.ongun
16-03-2009, 18:52
Buda slayt gösterisi oldu başlangıcından sonuna kadar belgesel gibi takdir sizin birde sonunda video ekledim sizlere iyi bir fikir verebilmek için inşallah beğenirsiniz, inşallah uçarda ne diyeyim ki başka...

İŞTE BÜLOZAGİ İYİ SEYİRLER...

http://www.izlesene.com/video/amator-corum-ekibi-18/821713

:):(:confused::hımm:

PATO
16-03-2009, 23:43
Sistem çok başarılı görünüyor. Videoyu izleyince çok iyi uçacakmış gibi bir hisse kapıldım. İnşallah doğru çıkar:).

aozgen
17-03-2009, 10:55
. Elinizden attığınızda burnunu havaya dikip düşmemesi için CG yi modelin ön kısımı lehine olacak şekilde yaparsanız şansınız artar. Çünkü arkada kalırsa zaten uçmayacaktır, çok az önde olması uçuşu zorlaştırsada imkansız hale getirmez.
.

Erdal Bey e katılıyorum.Hatta önde kalan C/G havada zorluk çıkarmaz,stabil uçar,tek problem inişte hemen burun çökertir,elevatör throw ları yeterli büyüklükte olursa onunla da başa çıkarsınız.
İyi şanslar

B.ongun
17-03-2009, 12:32
Ahmet bey öneriniz için teşekkür ederim dikkate alacağım, gürman bey teşekkür ederim ilginize hepiniz sağolun..İnşallah benimde içimden uçacak gibi geliyor ama pistlerde görmek lazım değilmi?

B.ongun
17-03-2009, 12:53
:hııııııı: Sorunum var elevatör de servo olarak hxt 900 kullandım oda bazen yukarı çekmiyor lastik kullanınca oluyo buda havada iken sorun olacak diyor standart servo bulup hemen değiştirmem gerekiyor...

CartaL
17-03-2009, 13:01
Merhaba elinize sağlık çok güzel görünüyor.

Ben de taze taze tecrübelerimi paylaşayım istedim.

Dün akşam saat 21:00 civarinda oturdum ve başladım zagi yapmaya. gece 02:00 civarında bitirdim. Sabah da 08:00 civarında ilk uçuşunu daha doğrusu ilk uçmayışını yaptım.

Şöyleki ağırlık merkezi baya bir geride olmuş bu sebeple de elden attıktan sonra hemen loop atıyordu. Ama dinlermiyim illa ki uçuracağım ! Zorladım ve burnu kırdım. Uçak elimde iş yerine geldim. 15 dkda tamir ettim. Öğle arası da bir güzel uçurdum :). Zagi uçurmanın bu kadar zevkli olacağını tahmin etmiyordum doğrusu. Çok keyifliydi. Gayet de güzel uçtu. Hatta pil bitmeseydi halen oradaydım belki :)

İlk fotolari daha bir zagi gibiydi ancak onlar evde olduğu için koyamıyorum. Tamir sonrası ve de uçuş sonrası birkaç foto çektim onları ekliyorum. Malesef yalniz olduğum için video çekemedim.

Bu arada fotoğraftaki kumanda 6 kanal ve mix özelliği de var. Gayet de ucuz bir kumanda ilk kez bu zagide denedim gayet yeterli idi ( Bu uçak için). Belki siz de düşünebilirsiniz.

Zagi maceramdan taze taze :
1- Ağırlık merkezi çok önemli
2- Burun çok sağlam olmalı mümkünse elastik bir EPP ile olmalı (tamir sonrasi öyle oldu)
3- Zagi uçurmak güzelmiş...

Saygılar...

http://www.bolbolkomik.com/genel/zagi1.jpg

http://www.bolbolkomik.com/genel/zagi2.jpg

http://www.bolbolkomik.com/genel/zagi3.jpg

Koli bantı ile tamir ettiğim için görüntü biraz karışık oldu :)

B.ongun
17-03-2009, 13:13
Çok güzel olmuş tebrik ederim şimdi ağırlık noktasının niye bu kadar önde olması gerektiğini daha iyi anladım bende ileri almalıyım, burnuna da polikarbon ile ilave yaparım paylaşım ve bilgiler için teşekkür ederim..

fenercister
18-03-2009, 18:49
Merhaba elinize sağlık çok güzel görünüyor.

Ben de taze taze tecrübelerimi paylaşayım istedim.

Dün akşam saat 21:00 civarinda oturdum ve başladım zagi yapmaya. gece 02:00 civarında bitirdim. Sabah da 08:00 civarında ilk uçuşunu daha doğrusu ilk uçmayışını yaptım.

Şöyleki ağırlık merkezi baya bir geride olmuş bu sebeple de elden attıktan sonra hemen loop atıyordu. Ama dinlermiyim illa ki uçuracağım ! Zorladım ve burnu kırdım. Uçak elimde iş yerine geldim. 15 dkda tamir ettim. Öğle arası da bir güzel uçurdum :). Zagi uçurmanın bu kadar zevkli olacağını tahmin etmiyordum doğrusu. Çok keyifliydi. Gayet de güzel uçtu. Hatta pil bitmeseydi halen oradaydım belki :)

İlk fotolari daha bir zagi gibiydi ancak onlar evde olduğu için koyamıyorum. Tamir sonrası ve de uçuş sonrası birkaç foto çektim onları ekliyorum. Malesef yalniz olduğum için video çekemedim.

Bu arada fotoğraftaki kumanda 6 kanal ve mix özelliği de var. Gayet de ucuz bir kumanda ilk kez bu zagide denedim gayet yeterli idi ( Bu uçak için). Belki siz de düşünebilirsiniz.

Zagi maceramdan taze taze :
1- Ağırlık merkezi çok önemli
2- Burun çok sağlam olmalı mümkünse elastik bir EPP ile olmalı (tamir sonrasi öyle oldu)
3- Zagi uçurmak güzelmiş...

Saygılar...

http://www.bolbolkomik.com/genel/zagi1.jpg

http://www.bolbolkomik.com/genel/zagi2.jpg

http://www.bolbolkomik.com/genel/zagi3.jpg

Koli bantı ile tamir ettiğim için görüntü biraz karışık oldu :)

zagi hızlı olmus bıraz

burun kısmında paketlemede kullanılılan beyaz daha esnek kopuk kullandın sanırım

kolay gelsın

kırımsız ucuslar

B.ongun
18-03-2009, 19:33
zagi hızlı olmus bıraz

burun kısmında paketlemede kullanılılan beyaz daha esnek kopuk kullandın sanırım

kolay gelsın

kırımsız ucuslar

Malzeme ne olursa olsun burada mevzu olan yaratıcılık arkadaşlar ilk deneme sonuç versin uçtuğunu görelim en güzeli bu değilmi sonrasında modifiye elbette olacaktır, Bence güzel bir çalışma olmuş hemde sonuç alınmış ne mutlu tebrik ederim.

B.ongun
20-03-2009, 12:59
Sevgili dostlarım yüklediğim video'nun "sonunda sistemin nasıl çalıştığı" ile ilgili video var sonuna kadar seyrederseniz sevinirim...

B.ongun
21-03-2009, 18:54
Kötü bir gündü Arkadaşlar "Bülozagi" efsane oldu, kendi ekseni etrafında döndü durdu ve sonrasında kırıma uğradı ama pes etmek yok devam... her kırım iyi bir ders ve tecrübeden ibarettir diyor ve sonuna kadar devam diyorum uöacağından çok emindim ama olmadı can sağlığı olsun moralim hala yüksek..:(:)

CartaL
22-03-2009, 12:42
Çok üzüldüm geçmiş olsun, umarım bundan sonraki güzel uçar.

Kendi ekseni derken neyi kasdettiniz ? Durmadan takla mı attı ?

B.ongun
23-03-2009, 09:58
Bizim burda bir arkadaşımız var zagi uçuruyor önce ona gittim beraber baktık dediğiiz gibi öne ağırlık yaptım inceleme sonunda çok ağır olmuş diye ağırlığı söktük yeniden bir ayar yaptık sonrasında arkadaşım tecrübeli olduğu için ilk denemeyi o yaptı elden attık gaz verdik kanatlar yere düz bir şekilde öne doğru taklalar attı ve düştü 1, 2, 3 deneme derken motor sisteminin (thurst vectoring) çok problemli olduğuna karar verdik ve döndük şimdi gerçek bir zagi kanadı kestiriyorum bugün haber verecek arkadaşım buda böyle geçti, kırılan yerleri tamir edip biraz modifiye ile bülozagi'yi tekrar hayata geçireceğim ama biraz zaman verdim önce gerçek bir zagi ile iyice alışayım ondan sonra sevgiler ve saygılar...

CartaL
23-03-2009, 21:14
Zagi kanadı kestirebilecek bir yer ben de arıyorum aslında, ama olmazsa kendim bir tezgah yapıcam. Yeni yapacağınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

Bu arada benim burunlu zagi için bir başlık açtım ve biraz sonra da uçuş videosunu ekliyorum bakmak isterseniz.

Saygılar.

http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=38584