Orijinalini görmek için tıklayınız : Strafor üzeri balsa kaplama kanat
Arkadaşlar strafor üzeri balsa kaplama kanat yapımı hakkında bilgisi olan varmı, acaba ne tür yapıştırıcı kullanılıyor ,dayanıklılık için ne gerekiyor vs vs.
bulenttun
19-03-2009, 23:46
Oğuzhan kardeş
Sorunla ilgili uygulamalı bir test yaptım.Birkaç haftadır uçtuğum ufak trainer kanadı da bu şekilde kaplanmıştıı.Piyasada iki-üç çeşit yapıştırıcı var bunlar için.
1.Power mix veya fix : Sonuç güzel ama yoğunluğu ağır
2.Beyaz mobilya tutkalı :Her bölgeyi birbirine değdirebilir ve sıkıştırabilirsen ekonomik ve güzel.değmeyen yerler şişip kabarıyor.
3.UHU POR tamamen köpük için üretilmişl.Uygulaması heriki yüzeye daha sonra (15dak)birleştiriyorsun,aynı Bally gibi.Koçtaş da satılıyıor tüpü 3,5 TL gibi
Bu kaplama yapıldıktan sonra kanat yükü fazla değilse destek atmaya bile gerek yok.
Kolay gelsin
fenercister
20-03-2009, 00:09
Arkadaşlar strafor üzeri balsa kaplama kanat yapımı hakkında bilgisi olan varmı, acaba ne tür yapıştırıcı kullanılıyor ,dayanıklılık için ne gerekiyor vs vs.
oguzhan abı belkı goruntuler ısıne yarar esınlenmene bılgıde var az cok yardımcı olur kolay gelsın
selamlar
http://www.aeroprotect.com/subsite/Workbench/Extra_330S/index.html
oguzhan abı belkı goruntuler ısıne yarar esınlenmene bılgıde var az cok yardımcı olur kolay gelsın
[/url]
Zaten buradan aklıma geldi,yapım hakkında bilği yok bir kitten yapıyor.ne kullandığını anlatmamış .
fenercister
20-03-2009, 00:38
Zaten buradan aklıma geldi,yapım hakkında bilği yok bir kitten yapıyor.ne kullandığını anlatmamış .
eger bende bu modelı bıtırıp yenı bır model yaparsam bu sekılde yapmayı planlıyorum
Sayın oğuzhan
Ben bu uygulamayı yaptım. Yapıştırıcı olarak deniz tutkalı kullandım çok iyi ve sağlam oluyor. Ancak biraz geç kuruyor. Ayrıca yapıştırırken kolibandı ile sıkıca sarıyorum, yanlız çok sıkarsanız kanat yamulabilir. Ayrıca bantla sardıktan sonra düz bir zenine koyun ve üzerine ağılık koyun bu sayede yapıştırıcı kururken kanat düz kalsın. Benim uygulamanın linki aşağıda resimler ve kaplama sonrası nasıl göründüğüne bakabilirsiniz.
http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=37872
Ucuz yollu bir diğer yöntem de Bali ve Uhu Por'u bir arada kullanmak.
Bunların her ikisi de kontak yapıştırıcı, ama Uhu Por çok pahalı, Bali ise ucuz ama köpüğü eritiyor.
Aslında hem köpüğü hem balsayı Uhu Por ile sıvadıktan sonra kaplama yapabilirsiniz ama tüpü 3.5 lira olan Uhu Por yüzünden bu pahalı bir uygulama olur.
Bunun yerine köpüğe Uhu Por, kaplamaya Bali sürdükten sonra da kaplamayı yapıştırabilirsiniz. Köpüğün üzerindeki Uhu Por, Bali'nin eritmesine mani olacaktır. Böylece Uhu Por maliyetini yarı yarıya azaltmış olabilirsiniz.
Kaplamada kullanılan balsanın kalınlığı, en hafif ve sağlam yapıştırıcıyı bulmam gerekiyor kanat,yükü 5 kg ye yaklaşacak.
O zaman alifatik tutkal bulmanız lazım... Ticari olarak üretilen köpük üzeri ahşap kaplama uçaklarda genelde alifatik tutkal kullanılıyormuş. Balsa yerine de ayoz bulabilirseniz daha iyi 0.8mm ayoz kaplama yapılmış stafor kanat hem çok hafif oluyor hem de taş gibi. Benim FVK Impulse 2.5 metrelik planörümün kanatları bu şekilde imal edilmişti. Çok ciddi olarak 2 kere çakıldığı halde basit çökme ve çatlama haricinde kanat hasarı görmedi.
elimde bir yapışkan var ısı ile hızlı aktive olan,o kullanılabilir belki bir deniyim bakıyım,işe yarıyabilir planörcü arkadaşlara tavsiye edip durmuştuk,alifatikglue nin bir çeşidi,eğer istediğim gibi hem sağlam hemde bir miktar esneyebilirse iyi olacaktır.
Size tavsiyem önce küçük köpük parçaları üzerinde deneme yapın. Başarılı olursa kanadı kaplayın. Böylece birkaç farklı malzemeyi deneyerek hangisi ile en kolay çalıştığınızı, hangisinin en sağlam, esnek vs. olduğunu görürsünüz.
Oğuzhan bey,Köpük üzeri kaplama sistemde esnemeyi pek tavsiye etmiyorum.Mukavemet tekniğinde, (kanat örneğini alalım) kesitte nötr noktadan uzaklığına bağlı olarak elemanlar(burada kaplama ahşabı) kanadın eğilme momentiyle doğru orantılı olarak çekmeye ve basmaya maruz kalacak.Bu da istediğimiz bir şey.Balsa kaplama çekmeye ve basmaya dayanıklı fakat eğilme momentine dayanıksızdır.Yani kompozit kanat(köpük ve balsa kaplama) birbirinden izafî hareket etmemeli.Köpük ve balsa rijit olmalı ki(bunun için de kaplamanın köpüğe çok iyi yapışmış olması,dolayısıyla üzerinde kayma yapamaması,beraber çalışması gerekir) esas mukavemeti sağlayan balsa kaplama eğilmeye değil,sadece çekme ve basmaya maruz kalmalı.Senin istediğin esneklik ise ancak alt ve üst kaplama ile çekirdek köpüğün birbiri üzerinde kayma yapabilmesiyle mümkün.Bunu tavsiye etmem,zaten bu kaymayı sağlaman da zor.Gerçek kanatlarda gördüğün esneme de kaplama yerinde kullanılan üst ve alt metalin elastik uzamasıyla mümkün oluyor.
Ahmet abi esneme diyince sanırım sen yaylanma gibi anladın,benim dediğim japon yapıştırıcı gibi krılgan değilde, bir miktar toleranslı olsun istedim.yani basit bir burulmada çıt deyip atmasın.
Şöle söylesene ya kardeş..O kadar döşendik uzun uzun...;oleeea:
Ahmet abi bundan sonraki çalışmamda değişken yapılı kanat yapmayı düşünüyorum, orada anlatırsın,hatta izin veririz bir sayfa ayırırrız sana bilginle ezersin bizi:) hatta bizde anlıyomuş gibi yapıb başımızı sallarız:)
Ahmet abi bundan sonraki çalışmamda değişken yapılı kanat yapmayı düşünüyorum, orada anlatırsın,hatta izin veririz bir sayfa ayırırrız sana bilginle ezersin bizi:) hatta bizde anlıyomuş gibi yapıb başımızı sallarız:)
Sen kafa bul bakalım garip Ahmet Abinleeee...Anlatmicam hiçbiyerde bi daha....:kural::hmmm:
Ciddi diyorum değişken yapılı kanatlar çok ilginç, benimde kafamda öyle bir proje var.
Bu arada alifatik glue ye benzer bir yapıştırıcıdan bahsetmiştim, muhteşem sonuç verdi su anda %80 kurumuş halde ve strafordan balsa ayrılmıyor.Sanırım bu yapıştırıcı uygun.
Hangi yapıştırıcıydı bu??
TitebondII isimli bir yapıştırıcı, kanatlarda kaplama olarak obachi kullanacağım galiba ,bu akşam toplantıda Melih Karakelle önerdi mantıklı geldi,dediğine göre balsadan 5 kat daha dayanıklıymış,0.7 mm kalınlıkta plakalar halindeymiş,fiyat olarakta ucuz bir malzeme imiş.
Tövbe hâşa.. Daha ne icatlar çıkartacaksın başımıza?Cümle modelci ümmetini yoldan çıkartacaksın.Neymiş bu obaci?Nerde satılırmış bu obaciler,titebondlar?Ederi kaç para imiş?
obachi ,apaci yerlilerinden titebondII önderliğinde ayrılan bir avuç kızıl derilinin kabilesine verilen ad, bunlar bir zamanlar kendilerine saldıran solukbenizli ,mavi ceketlilereden kendilerini ok ve mızrakla korumak için sert agaç yetiştirme işine girişiyorlar ve başarıyorlarda, işte bu ağaçlara obachi deniyor :)
Ahmet Abi obachi sert bir ağaç kaplama. 0.7 mm kalınlıkta yogunluğu balsadan 5 kat fazla olan saglam bir ağaç dayanıklılığıda aynı oranda fazla yani anlayacagın kanadı bunla kaplayarak yaptıkmı 3.5 mm balsa ile kaplamış gibi olacak.
TitebondII bir yapışkan türü, alifatik gurubu, aslında ağaç tutkalının suya ve neme dayanıklısı gibi birşey, güçlü bir yapışkan kuruma süresi 5 saat civarı tam kuruma 12 saati buluyor fakat yapıştımıda brakmıyor, kururken içindeki sıvı buharlaştığı içinde yapışkanın ağırlığı yarı yarıya azalıyor.
Fakat bunlar senin işine yaramaz sen ARF cisin:) (al işte cinayet sebebi)
Ustalarıma saygısızlık etmek istemem ama bahsi geçen ağaç türü obachi değil obechi'dir.
fenercister
22-03-2009, 01:05
oguzhan abi kolay gelsin bu en son kullandıgın yapıstırıcıyı nerden temın ettın ?
bırde yapıstırıcının fotosunu ekleyebılırmısın
TitebondII bir yapışkan türü, alifatik gurubu, aslında ağaç tutkalının suya ve neme dayanıklısı gibi birşey, güçlü bir yapışkan kuruma süresi 5 saat civarı tam kuruma 12 saati buluyor fakat yapıştımıda brakmıyor, kururken içindeki sıvı buharlaştığı içinde yapışkanın ağırlığı yarı yarıya azalıyor.
Fakat bunlar senin işine yaramaz sen ARF cisin:) (al işte cinayet sebebi)
Bal gibi ağaç tutkalı kullanmışsın(Beyaz tutkal).Ama çok pahalısını aldığın için dilin varıp da beyaz tutkal diyememişin,teknik terimlerle milletin kafasını karıştırıyorsun.Benim kullandığım(Yess, ARF ciyim ama maalesef tamirat dan kurtulamıyorum) Marshall/Tutex alifatik,olefinik,organik,beyaz tutkal yapıştırıcı da aynen yazdığın özelliklerde.:kural::ovvn:
Bir kere kurudu mu su,nem banamısın demez.Yalnız bunun bir dezavantajı(Bülent Bey de yazmıştı sanırım) illa çok sıkı temas etmesi gerekiyor kururken.İnşallah senin yeni icat yapıştırıcın daha zahmetsizdir.
Ama bak, bu obechi kaplama icadını tuttum.nerede satılıyor bu ince kaplama malzemesi?Fiyat olarak balsaya yakın mı?Sertliği nasıl?Kaplandıktan sonra parmak basıncına dayanıklı mı?
Bu obechi çok ucuz bir malzeme,melih'in elinde bir miktar var imes ten almış bu hafta benim elimede geçer fiatı aklımda kaldığı kadarı ile 25 metrekaresi 45 tl demişti sanırım tamda hatırlamıyorum ama çok ucuz olduğunu hatırlıyorum ,yapışkansa titebondII( http://www.titebond.com.tr/premiumiki.html ) tutkalda bahsi geçen sitedeki tutkaldır bu sitede çok çeşitli tutkallar bulunmakta fakat adamların elinde yok bir arkadaşım 5 galonluk kutu aldı bunları küçük kullanışlı kutulara böldü 500 ml olarak modelci arkadaşlara ulaştırdı çokda uygun fiyata almış olduk.
Bu malzeme gerçekten çok kullanışlı, bir kaç defa inceleme şansım oldu. Fakat daha sonra hiçbiryerde bulamadım burada gördüğüm iyi oldu. Teğmin edileceği yer konusunda bir bilginiz varmı Oğuzhan bey? İmes sanırım bir sanayi sitesi adı, açık adres bulamadım. Yardımcı olursanız memnun olurum.
İyi Çalışmalar
http://wikimapia.org/1804836/tr/%C4%B0MES-Sanayi-Sitesi
imeste mobilya malzemeleri satan bir sürü nagaza var bende tam yerini bilemiyorum.
İMES in hemen karşısı Modoko mobilyacılar sitesi.Bir de oraya bakmalı.Bir ihtimal orada bulunabilir.
Yeri de Çamlıca TEM gişelerinden İstanbul tarafına doğru geçince sağa çıkış verir.Çıkıştan en fazla 1 km mesafede içerde.
Evet ahmet abinin dediği doğru, modokoda inşa ile ilgili birçok malzeme bulunabilir,yapıştırıcı,değişik çıtalar sağlam ağaçlar,2mm kontra gibi,bakmak lazım gidip.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.