PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : THK Decathlon 25 GP/EP montaj ve incelemesi

hakankirca
20-03-2009, 16:55
Herkese Merhaba,
Forumun RC Helikopter bölümünde başlayıp devam ettiğim model hayatıma, Helikopterlerle (Muhtemelen kendi beceriksizliğim nedeniyle :) ) uçma duygumu tatmin edememiş olmam nedeniyle THK'dan edindiğim ve montajı ile becerebilirsem uçuşlarını bu konu başlığı altında sizlerle paylaşmayı düşündüğüm DECATHLON 25 model uçağını da ekleyerek devam etme kararı aldım.

Bu uçak hakkında şu ana kadar forumda en ufak bir bilgi bulamadım varsada ben göremedim. Muhtemelen kullanan kimse yok varsada burada paylaşmamışlar.

Öncelikle hemen söylemem lazım bu işe ARF başlama kararı aldım ve bu yüzdende resimlediğim montajlar hazır parçaların birleştirilmesinden oluşuyor. Sıfırdan plana dayalı yapmak için yeteri kadar zamanım ne yazık ki yok.

Bu model THK'nın sayfasında Patlar Motorlu modeller başlığı altında geçiyor. Öncelikle bu modeli seçme nedenim boyutlarının diğer modellerden daha ufak olması ve kendimce aracımın ön koltuğuna sığacağına olan inancım :) Tabi birde THK da bulunan Şemsi Hocanın telkinleri ve yönlendirmelerini de unutmamak lazım.
Üstten kanatlı bir model ve yeni başlayan birisi için muhtemelen uygun olacaktır diye düşünüyor ve umut ediyorum :)

Modelin genel özellikleri:

Kanat Açıklığı : 47.4in/1204mm
Yüzey Alanı : 22.9 dm
Uzunluğu : 35.1in/892mm
Uçuş Ağırlığı : 1200 ~ 1500 gr

Tavsiye edilen motorlar :

Motor : 2 Zamanlı ,25 Lik
Elektrik Motor (Fırçasız)
Kumanda : 4 Kanal 4 Servo

Tamamı ahşap ve kaplaması hazır bir model. Paket içeriğinde montaj için gereken her türlü malzeme mevcut (elektronikler hariç). Bu modeli seçmemde etkisi olan bir diğer özelliği de modelin hem elektrikli hemde nitro motorlara uygun olması. Bu özelliğinden dolayı kitin içerisinde yakıt deposu ve yakıtlı motoru monte etmek için gereken ahşaptan ön monte parçası da mevcut.

Not: Hiç yoktan iyidir mantığından hareketle kullanmanız için cd' kayıtlı ve resim anlatımlı bir kullanma klavuzu da kutunun içine dahil.

hakankirca
20-03-2009, 17:36
Motor olarak yine THK da satılan axoing marka 980kv lık bir motor kullanacağım. Bu motorla kullanmak üzere 10x6 APC pervane satın aldım.

Özellikleri :

Gövde çapı :34.5mm
Gövde boyu : 35.5mm
Ağırlığı : 95 gr.
Mil çapı : 5 mm.
Mil uzunluğu :18mm.
KV : 980
Akım: 12~22
Li-Po:3~4 Hücreli
Güç:420W 4s li-po, 315W 3s li-po

ESC de THK dan alındı :

* Güç çıkışı : Sürekli 33A, 10 saniyeye kadar 35A.
* Giriş : 5.6V - 16.8V (2-4 hücre Lipo; 5-12 hücre Ni-Cd)
* Linear mod BEC 2A
* 2 kutuplu fırçasız motorlarda 210000 devir/dakika
* 6 kutuplu fırçasız motorlarda 70000 devir/dakika
* 12 kutuplu fırçasız motorlarda 35000 devir/dakika.
* Programlanabilir

Bu iki ürünü de satış mağazasında ki sevgili Taner Hocamın tavsiyeleri üzerine seçtim.

Sümer Yamaner
20-03-2009, 17:48
Ahanda düştü bi helici daha! :)
Hakan Bey, doğru yolu bulmuşsunuz, tebrikler...

hakankirca
20-03-2009, 18:37
Doğru yolu bulalı bayağı olduda sizlerle anca bugün paylaşabiliyorum Sümer Bey. Bu arada bildiğiniz gibi hala helikopter montesine de devam ediyorum :)

hakankirca
20-03-2009, 19:00
İlk Resim kanatlardan birinin genel Görünümü

İkinci resimde ise aileron kanatçığını sabitlemeye yarayan 3 adet kağıt menteşe (umarım doğrudur bu tarif) görünüyor.

hakankirca
20-03-2009, 19:30
Bu kağıt menteşelerle kanadı ve kanatçıkları birbirine tutturabilmek için şöyle bir yol takip ettim. Önce her iki parçada açılan ve menteşelerin içine girdiği yerleri resimde görüldüğü gibi çok az genişlettim.
Daha sonra menteşelerin yarısına kadar yapıştırıcıyı sürdüm ve hemen kurumalarına izin vermeden kanat üzerindeki yerlerine yerleştirdim. Bu işlemin üzerine hemen yapıştırıcının aktivatöründen sıktım ve kurumalarını sağladım.
Kanat üzerindeki menteşeleri yerleştirdikten sonra kanatçığı menteşeler vasıtasıyla kanattaki yerine oturttum.
Kanatçık takılı iken iki kanat parçası arasından görünen menteşeye tekrar yapıştırıcı uyguladım hem alttan hem de üstten.

hakankirca
20-03-2009, 19:38
Menteşelerin sadece bir tarafını yapıştırıcılı bir şekilde yerine yerleştirebildiğim için (her ne kadar çok büyük bir uçak olmasada) kanatçıkları tutturma işlemini sağlama almak için birşeyler daha yapmam gerektiğini hissettim.
Bu nedenle resimde işaret içine aldığım işlemi gerçekleştirdim. Muhtemelen bir çoğunuzun bildiği bir hile :)
2mm lik bir matkap ile menteşenin kanatçığın içnde denk geldiğini düşündüğüm yere delik açıp o delikten üzerine yapıştırıcı sürdüğüm KÜRDANI geçirip dışarıda kalan uçlarını kırdım. Böylelikle menteşelerin yerine sağlam bir şekilde sabitlenmesini sağladığımı umuyorum :)

ermis
20-03-2009, 19:45
Halan bey elinize saglık sizleride aramızda görmek sevindiriyor
kürdan yerine toplu ignede kullanabilirsiniz ben kagıt menteşe kullandıgımda menteje yataklatının ortasından 2 mm lik bir matkapla deliyorrum bu sayade yapıştırıcı iç kısımlara daha iyi işliyor

hakankirca
20-03-2009, 19:52
Kanatların üzerindeki servo yataklarını maket bıçağı vasıtasıyla kestim.
Hobbycity sitesinden 3.5 dolara almış olduğum HXT 900 marka servoları 30cm lik uzatma kablolarını da taktıktan sonra kablosunu da içeriden geçirecek şekilde kanattaki yerlerine taktım ve kitten çıkan vidalarla vidaladım.

hakankirca
20-03-2009, 19:57
Hakan bey elinize saglık sizleride aramızda görmek sevindiriyor
kürdan yerine toplu ignede kullanabilirsiniz ben kagıt menteşe kullandıgımda menteşe yataklarının ortasından 2 mm lik bir matkapla deliyorum bu sayade yapıştırıcı iç kısımlara daha iyi işliyor

Teşekkür ederim Koray Bey,
uzun zamandır sessizden takip ediyordum ama artık zamanı gelmişti :)
İğne kullanmayı denedim ama dışta kalan uçlarını kesmeyi sevmedim o yüzden kürdana döndüm.

Sümer Yamaner
20-03-2009, 21:38
Soprano'da adamlar bu amaçla 2 mm vida kullanmışlar ve üzerlerini kaplamışlar. Benim deneyimim yok ama Ahmet Bey'in değerlendirmesine göre ARF kitlerde pek rastlanan birşey değilmiş. En azından bizim erişebildiğimiz hesaplı ARF kitlerde...

hakankirca
21-03-2009, 15:06
Servo dan gelen metal linkleri kanatçıklara tutturan plastik parçaları kutunun içinden çıkan vidalarla kanatçıklardaki uygun yerlere vidaladım. Bu vidaların uç kısımları kanadın öbür tarafından çıkıyor hatta çıkması da daha faydalı.

koka
21-03-2009, 15:36
hayırlı olsun kırımsız uçuşlar

emo23
21-03-2009, 17:36
hakan kardeşim hayırlı uğurlu olsun..
uçurmaktan zevk alacağın bir modelin var :) kıymetini bil ;) ama keşke GP olsaydı demektende alamıyorum kendimi.

hakankirca
21-03-2009, 21:11
hakan kardeşim hayırlı uğurlu olsun..
uçurmaktan zevk alacağın bir modelin var :) kıymetini bil ;) ama keşke GP olsaydı demektende alamıyorum kendimi.

Büyüyünce GP olacak amcası :)

hkartol123
22-03-2009, 00:15
Hayırlı olsun Hakan bey kırımsız uçuşlar dilerim

fenercister
22-03-2009, 00:43
hayırlı ugurlu olsun kolay gelsın hakan bey kırımsız ucuslar

hakankirca
22-03-2009, 01:41
Herkese teşekkür ederim.

hakankirca
22-03-2009, 22:36
Servo ile kanatçık arasındaki bağlantı için paketten çıkan metal çubukları kullandım. Bu çubukların bir tarafı vida dişli o yüzden o tarafa plastik klipsleri taktım ve onları da kanatçık üzerindeki yerine taktım. Servoya denk gelen tarafıda Z şeklinde eğdikten sonra servo kolundaki deliklere taktım.

hakankirca
22-03-2009, 22:41
Birinci resimde elevator servosu
ikinci resimde de rudder servosu yerlerine monte edildi

Bu arada gövde üzerine kutudan çıkan numaralar da yapıştı gördüğünüz gibi.

(onlarsız uçuş nasıl olurdu :) )

hakankirca
22-03-2009, 22:44
Gövde üzerindeki pencere yerleri açıldı ve kutudan çıkan plastik pencereler yerlerine yapıştırıldı

hakankirca
22-03-2009, 22:52
Birinci resimde görülen ve benim açtığım yere ön iniş takımının montajını ikinci resimde yaptım.
Metal iniş ayakların ucuna tekerleri üçüncü resimde görüldüğü üzere taktım. Normalde tekerlerin üzerine takılan hazır bir paçalık var ama montesi verilen malzemelerle mümkün olmadı o yüzden de bende takmadım.
Metaş iniş takımı ayaklarını dördüncü resimde görüldüğü kutudan çıkan uygun vidalarla gövde içinde yerlerine vidaladım.

hakankirca
22-03-2009, 23:02
Arka iniş takımını takmak gerçekten biraz bulmaca gibiydi (en azından benım için :) ) resimde görülen siyah parçayı gövdeye monte edeceğimi anladım ama tekere bağlı olan ve orjinali uzun olan metal bağlantı telini kuyruk kanatçığına nasıl monte edeceğimi önce bulamadım. Kuyruk kanatçığının yapacağı hareketin tekerleğe iletilebilmesi için tel ve kanatçığın birbirine bağlı olması gerektiği fikrinden hareketle, telin fazla olan kısmını kestim ve ucunu kuyruk kanatçığının içine girecek kadar bir miktarda eğdim.

Kuyruk kanatçığının içine telin gireceği kadar derinlikte matkapla delik açtım ve böylelikle kuyruk kanatçığının teli de hareket ettirmesini sağlayacak olan düzeneği hazırlamış oldum.