PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İniş takımı yapmak

canertumay
10-04-2009, 00:47
Merhaba arkadaşlar,

Wd4 iniş takımı her indiğinde çarpmadan yamuldu ve kalkışta aşırı derecede rudder kulanmak zorunda kalıyorum (iniş takımını elle düzeltmekte artık işe yaramıyor). Zaten kalkışı (stock motor) ile zor olan bu modelde rudder ile yönünü kontrol etmek tamamen konsantrasyonumu bozuyor ve 2 defa kalkışta ufak kırımlar yaşadım bu yüzden. Basit bir iniş takımı nasıl yapılır? Görüşlerinizi almak isterim.

Kırımsız uçuşlar dilerim

AILERON
10-04-2009, 01:03
Çelik teli düzeltmeye çalışma bence, son uçuşumuzda WD4'ün iniş takımını eliyle düzelten bir arkadaşımızın iniş takımını ikiye böldüğüne şahit olduk. Onun yerine sanayi sitelerindeki yaycılardan yay teli alınıp iniş takımı hazırlanabilir. Bunun için teli istediğin şekle getirip ardından ısıl işleme tabi tutup çelikleştirmek gerekiyor. Linkte açıklama ve video anlatımı var. http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=34699

İşlemin adı çelikleme veya menevişleme diye geçiyor. Ben bu işlemden kaçıp 0.5 mm'lik soba sacından büktüğüm iniş takımının uçağın dengesini tamamen bozduğunu gördüm. Bu nedenle yay teli tercih etmek yerinde olacaktır. Kolay gelsin

Detaylı bilgi editi: http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=30830

canertumay
10-04-2009, 01:18
Yok zaten iniş takımını düzeltmekten sıkıldım artık. Okadar düzgün inişime rağmen yamuluyor. Ben sert plastik bi takım düşünüyorum ki o bozulmaz, çokmu sert indin kırılır..

iron_eagle
10-04-2009, 02:21
Sert plastik dediğiniz, çok da sert değildir. Yay çeliği kullanın. Amerika'yı tekrar keşfetmenize gerek yok.

muhyt
10-04-2009, 22:30
yada yeni iniş takımı yerine normal iniştakımında tekerler arasına bir tel yapın indiğinde açılma olmaz

fatihavcu
10-04-2009, 23:49
Nasıl Düzeltmeye calıstıysam elimde kaldı:) Şimdi daha yüksek bir iniş takımı var çelik telden.

Çelik teli düzeltmeye çalışma bence, son uçuşumuzda WD4'ün iniş takımını eliyle düzelten bir arkadaşımızın iniş takımını ikiye böldüğüne şahit olduk. Onun yerine sanayi sitelerindeki yaycılardan yay teli alınıp iniş takımı hazırlanabilir. Bunun için teli istediğin şekle getirip ardından ısıl işleme tabi tutup çelikleştirmek gerekiyor. Linkte açıklama ve video anlatımı var. http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=34699

İşlemin adı çelikleme veya menevişleme diye geçiyor. Ben bu işlemden kaçıp 0.5 mm'lik soba sacından büktüğüm iniş takımının uçağın dengesini tamamen bozduğunu gördüm. Bu nedenle yay teli tercih etmek yerinde olacaktır. Kolay gelsin

Detaylı bilgi editi: http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=30830

canertumay
11-04-2009, 00:08
Sert plastik dediğiniz, çok da sert değildir. Yay çeliği kullanın. Amerika'yı tekrar keşfetmenize gerek yok.

Merhaba

Yay çeliği nedir bilmiyorum açıkçası, belkide benim keşfe ihtiyacım var. Esneyebilen ama formunu değiştirmiyen birşeyler arıyorum ben. Wd4 ün iniş takımları her inişte formunu kaybediyor ve elle sahada düzeltemiyorum.

canertumay
11-04-2009, 00:11
yada yeni iniş takımı yerine normal iniştakımında tekerler arasına bir tel yapın indiğinde açılma olmaz

Teşekkür ederim güzel bir fikir gerçekten. Ama önce yamulan iniş takımlarını düzeltmem lazım. Düzeltebilirsem bu fikri deniyeceğim.

aozgen
11-04-2009, 07:18
Merhaba

Yay çeliği nedir bilmiyorum açıkçası, belkide benim keşfe ihtiyacım var. Esneyebilen ama formunu değiştirmiyen birşeyler arıyorum ben. Wd4 ün iniş takımları her inişte formunu kaybediyor ve elle sahada düzeltemiyorum.
Yay teli diye, Ankarada sanayi sitelerinde,yaycıları sorarak bulabileceğiniz imalatcılardan modelinize uygun çapta ve istediğiniz uzunlukta tel kestirirsiniz,evde modelinize göre rahatca eğip,bükersiniz,sonra da ocak alevinde yaycıdan öğreneceğiniz biçimde su verirsiniz.En kolay ve sağlam yolu bu.

iron_eagle
11-04-2009, 12:09
Merhaba

Yay çeliği, heryerde gördüğünüz spiral yada düz yayların imalinde kullanılan çelik türüdür. Üretildiği haliyle tıpkı sorun yaşadığınız tel gibi yumuşak, şekil değiştiren ama eski haline gelmeyen bir malzemeyken, su verildiğinde yay halini alan yani sertleşen ve esnekleşen(eski haline geri dönebilen) bir malzeme olur. Önemli olan su vermenin doğru yapılması. Sanayi bölgelerinde mutlaka ki yaycılar ve çeşit çeşit yay çelikleri mevcuttur. İstediğiniz boy ve çapta teli alıp evde şekillendirip ısıl işlem yapabilir, yada istediğiniz şekli bir kağıda ölçüleriyle çizip teli aldığınız yerde şekillendirtip ısıl işlem yaptırtabilirsiniz

Not: Esneme, şekil değiştirmeye zorlanan malzemenin, zorlama ortadan kalktığında eski haline dönmesidir. Halk arasında esneme ve yamulma aynı anlamda kullanılarak anlam kaybına uğramış olsa da teknik konuşmalarda problemli yanlış anlaşılmalara sebep olabilen bir durumdur.

canertumay
12-04-2009, 02:14
Merhaba tekrardan,

Bugün uçuşta hep elden attım ve kırımsız uçtum ama inerken okadar zorlandımki anlatamam. Model yere iniyor (ben motoru çeyrek gazda indiriyorum) tekerler yere değince yerde dönüyor, zıplıyor. Wd4 önden motorlu olsa kesin bugün 5 pervane kırardım.
Şimdi iniş takımını tamamladım ve yaptığım şey; araya en alt kısma yakın bir metal kaynatmak ve tekerleri oyuncak arabanın kalın tekerleriyle değiştirmek. şu an gayet dğzgün ve rahat yürüyor.

Benim ençok zevk aldığım taxi ile kalkış ve indikten sonra (konmadan yani) modelin yürümesi.

Kırımsız uçuşlar

iron_eagle
12-04-2009, 11:43
Yay çeliğinden iniş takımı yaptınız ve uçak bu yüzden mi zıplıyor ? Anlayamadım.

Oyuncak araba tekerleğini ben denedim ama çap olarak küçük kalıyor, asfalttaki çakıl boşluklarına takılıyor. THK dan 65mm çaplı sünger tekerleklerden aldım bunlarda öyle bir sorun yok.

canertumay
12-04-2009, 18:22
Kendi iniş takımını modifiye ettim, ama henüz uçmadım onunla. Zıplama modifiyeden önce oluyordu. Kalın teker takınca düz gidiş oldukça stabilleşti. Tabi bunu bide sahada denemek lazım. Orjinal sünger tekerlerin üstünede oyuncak araba lastiğini çıkarıp taktım (süngeri çıkarmadım) o daha çaplı olduğu için bozuk zemine inerken onu kullanacağım.