PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Alüminyum Gövdeli Traıner

experience
11-04-2009, 21:12
Sonunda çoktandır yapmayı düşündüğüm alümimyum gövdeli trainerı yapmaya başladım tasarım tamamen bana ait herhangi bir plana baglı kalmadım .Umarım uçar görüşlerinizi bekliyorum

atambay
11-04-2009, 21:17
Wingdragon kuyruk yvası ile TW 747 yekesi tanıdık geldi :)
Yarın getir uçuralım bir de video çekelim.

aozgen
11-04-2009, 21:29
Alüminyum gövde, radyo/anten sisteminde bazı problemlere sebep olabilir.Aman iyice test etmeden riske girmeyin.

ferit567
11-04-2009, 22:09
modelin kaç gr olduğunu merak ettim...:)

experience
11-04-2009, 22:59
toplam uçuş ağırlıgı 760 gr

experience
11-04-2009, 23:07
Bu da uçağın son hali

clyz.wr
11-04-2009, 23:40
Merhaba

Alüminyumun verdiği şıklık sayesinde modelin duruşu gerçekten ilgi çekici. Fakat yukarıda Ahmet beyin söylediği gibi alüminyum problem yaratabilir. Dikkatli olmanız faydalı olacaktır.

İyi Çalışmalar

experience
12-04-2009, 00:34
http://www.youtube.com/watch?v=oQ8vk0pyqDA

bu adamlar bu sorunu nasıl çözdüler acaba? Tamamı alüminyumdan yapılmış bir RC uçak

iron_eagle
12-04-2009, 11:53
Merhaba;
Kullandığınız alüminyum nedir acaba? Alaşım, levha kalınlığı, kullandıysanız çubukların çapı, alaşımı? Nereden temin ettiniz?

atambay
12-04-2009, 20:12
Bugün test ettik nefis uçtu.

yedinumara
12-04-2009, 20:18
Merhaba;
Kullandığınız alüminyum nedir acaba? Alaşım, levha kalınlığı, kullandıysanız çubukların çapı, alaşımı? Nereden temin ettiniz?

bu soruların cevaplarını bende merak ettim doğrusu...

experience
12-04-2009, 22:05
kulandıgım alüminyum 2024 T3 levha kalınlıgı 0.032 inch havaclık sanayinde kullanlılan alaşımlı bir levha

iron_eagle
12-04-2009, 22:55
Yapım şekli tam olarak nedir peki? Kanatlar kutu lonjöron mu yoksa masif köpük üzerine kaplama mı? (yada başka herhangi bir yöntem?) Açıklarsanız sevinirim.

Bir de 2024 alaşımını başka bir proje için araştırıyorum. Çok güzel bir tesadüf oldu. Küçük miktarlarda teminini nereden sağladığınızla çok ciddi şekilde ilgileniyorum.

experience
12-04-2009, 23:29
kanatlar köpük üstüne koli bandı kaplama
metali piyasada nerde bulabileceginizi bilmiyorum araştırmak lazım

extra300s
12-04-2009, 23:40
experience seni somuma kadar destekliyorum harika olmuş. bu sitede bazı arkadaşlar var yaşça büyük biraz tecrübeli zannediyorlar kendilerini denemeden bazı konular hatta birçok konuda yorum yapıyorlar. valla radyo frekansını sulu bişey zannediyorlar hemen heryere bulaşacak yada ne bileyim yapışacak leke bırakacak yada ellerinden kaçacak veyahut iki gram aliminyumla karışacak zannediyorlar. harika olmuş tam gaz destek veriyorum. yetti artık balsa plakalardan illallah dedik birazda bizde olan malzemelerle uçak yapalım tebrikler.....

atambay
12-04-2009, 23:59
Uçuş videosunu ilk fırsatta yükleyeceğim.
Oldukça güzel görünüşlü bir uçak oldu. Tasarım olarak da başarılı olduğunu stabil uçuşu ile ispatladı.
Yanlız arkadaşları uyarayım şimdiden. Gidip de rastgele alacakları malzeme ile bu iş olmaz.

yedinumara
13-04-2009, 00:27
Uçuş videosunu ilk fırsatta yükleyeceğim.
Oldukça güzel görünüşlü bir uçak oldu. Tasarım olarak da başarılı olduğunu stabil uçuşu ile ispatladı.
Yanlız arkadaşları uyarayım şimdiden. Gidip de rastgele alacakları malzeme ile bu iş olmaz.

evet bu uyarı yerinde olmuş.. bu şekilde yapmak isteyen çok kişi olacaktır tahmin ediyorum.. malzemeyi araştırmak lazım..
birde malzemeyi tam olarak bilmiyoruz ama kırım durumunda nasıl bir hasar alacağı ve tamiratının nasıl olacağıda merak konusu..

uçuş videolarını merakla bekliyoruz...

atambay
13-04-2009, 00:37
Yapmak isteyenler için gövdeyi köpükten kesmek en kestirme çözüm olur.

fatihavcu
13-04-2009, 01:09
kıskanmadım desem yalan olur. Muradın kelimeleriyle "Çok başarılı"

experience
13-04-2009, 01:11
Bir kırım durumunda bu uçagı ev ortamında tamir etmek zor atölye ortamı gerekiyor sonuçta sert bir malzeme ama burun üstü çakılmadıkça kolay kolay hasarlanacagını zennetmiyorum.Çok teşekkürler FATİH

atambay
13-04-2009, 02:18
Az önce yükledim birazdan açılır.
4122759

aozgen
13-04-2009, 12:08
experience seni somuma kadar destekliyorum harika olmuş. bu sitede bazı arkadaşlar var yaşça büyük biraz tecrübeli zannediyorlar kendilerini denemeden bazı konular hatta birçok konuda yorum yapıyorlar. valla radyo frekansını sulu bişey zannediyorlar hemen heryere bulaşacak yada ne bileyim yapışacak leke bırakacak yada ellerinden kaçacak veyahut iki gram aliminyumla karışacak zannediyorlar. harika olmuş tam gaz destek veriyorum. yetti artık balsa plakalardan illallah dedik birazda bizde olan malzemelerle uçak yapalım tebrikler.....

:D:DSanırım bu taşlar bana atılıyor.Sn Extra 300 Yazdıklarınızdan pek R/K üzerine tecrübeniz olmadığını hissediyorum.Çok uzatmayacağıjm ama ben yabancı forumlardaki denemeleri de takibetmeye çalışıyorum,model üzerinde,değil alüminyum gövde,pushrodların pozisyonu dahi bu susuz frekansları çok riskli şekilde etkileyebiliyor.Dikkat ederseniz aman iyice test edin dedim,olmaz demedim.Ha bu arada bir balsa üreticisine ortak olmamın,bu yazdıklarımı etkilemediğini bilmenizi isterim.Size de ilerdeki R/K tecrübelerinizde sağa sola kulak vermenizi tavsiye ederim.:kütküt::kütküt:

aozgen
13-04-2009, 12:17
Metin Bey, keyifle uçurun,ama kameramanın notunu kırın lütfen .:D Pilottan daha heyecanlı,elleri titriyor,modeli kaçırmış,inişi gösterememiş bize.:hııııııı:

fatihavcu
13-04-2009, 14:22
Allahtan hastayımda kamera bende değildi:)

atambay
13-04-2009, 14:25
Kameraman benim :)
Arkada seyirciler ufak çocuklar vardı. Murat'ın bazen son anda tam gaz yapıp pas geçme huyunu bildiğim için panikledim. Daha erken inip önümüzdeyken iyice yavaşlaması lazımdı. Ya da benim daha uzak bir noktadan çekim yapmam lazımdı.
Murat anteni gövdenin altına yapıştırmıştı. Uçuştan önce söküp kanadın hemen arkasından çıkarttık ve dikeyin tepesine doğru gerdirdik. Bence doğru yaptık. Sadece altı bize dönük bıçak sırtı yapılırsa antenle kumanda arasına gövde girecek gibi oldu.

bestman
13-04-2009, 14:45
Metin bey metal, metale sürtünmeden dogacak glich için ne yaptınız. birleşim yerleri perçinlimi kaynaklımı.

atambay
13-04-2009, 14:52
Çok fazla incelemedim ama sanırım birbirine sürtünen metal yok. Birçok yerde perçin var. Kanat zaten köpük. Gövdenin alt tarafı U profil metal, üstü kapron kapalı.

iron_eagle
13-04-2009, 15:16
Bir miktar daha köpük ve kapron uygulamalarından sonra 6063 levha ve çubuktan büyük boyutlu uçak inşaatına geçmeyi planlıyorum. Metin abi, Ahmet abi ve tüm diğer bilgisi/fikri olanlardan yardımı zamanı geldiğinde de isteyeceğim, şimdi ise yorum almak istiyorum. Alüminyumu tıpkı balsa gibi kullanarak, sinirleri, serenleri aynen kullanarak inşa etsem(plandan yapıp balsa yerine alüminyum kullansam) ağırlıktan başka bir sorunum olur mu? Metal-metal sürtünmesi yada metalin tx-rx arasına girmesi gibi sorunlar 2.4 GHz sistemlerde MHz sistemlerde olduğu kadar ciddi bir risk midir?

bestman
13-04-2009, 15:23
2.4 ghz de alüminyum pilakanın dışına yerleştirmen gerek alıcı antenleri, Bir çoğunuz biliyorsunuz 2.4 ghz frekansı karbonfiber ve metallerde sorun yaşıyor, Hatta ıslak balsadan bile geçişinde sorun var

iron_eagle
13-04-2009, 15:31
8cm lik iki adet tel, gövdeden dışarı sarkıtmak kolay olacaktır.

2.4lerde mania aşamama sorunu olduğunu bilmiyordum:S Zira kablosuz internet ve klavye-mouse sistemler de 2.4 kullanıyor ve arada onca beton ve çeliğe rağmen gayet güzel çalışıyor. Bunu söylediğin iyi oldu Oğuzhan abi sağol.

bestman
13-04-2009, 15:43
2.4 sistemler nemle karşılaştıkları zaman enerjileri ısıya dönüşerek sönümlenirler, wireless vericilerin binaların nem durumu ile orantılı olarak kapsama alanları değişiklik gösterir, hatta şöyle bir örnek veriyim, duvarları alçıpan olan bir binada kapsama alanları çok azalır bunun nedeni alçının içinde oluşan bağıl nemin, betona göre daha fazla olmasından kaynaklanır. bu yüzdende biz bu aletleri kurarken yapının özelliklerini dikkate alıyoruz.

atambay
13-04-2009, 16:37
Bir miktar daha köpük ve kapron uygulamalarından sonra 6063 levha ve çubuktan büyük boyutlu uçak inşaatına geçmeyi planlıyorum. Metin abi, Ahmet abi ve tüm diğer bilgisi/fikri olanlardan yardımı zamanı geldiğinde de isteyeceğim, şimdi ise yorum almak istiyorum. Alüminyumu tıpkı balsa gibi kullanarak, sinirleri, serenleri aynen kullanarak inşa etsem(plandan yapıp balsa yerine alüminyum kullansam) ağırlıktan başka bir sorunum olur mu? Metal-metal sürtünmesi yada metalin tx-rx arasına girmesi gibi sorunlar 2.4 GHz sistemlerde MHz sistemlerde olduğu kadar ciddi bir risk midir?

Eğer kanat kaplamasını aluminyum yaparsan içine sinir koymaya gerek yok. Birkaç yerden destek koysan yeterli. Çok ince plaka bulabilirsen nefis olur. modeli tasarlarken alıcı ve anten için birşeyler düşünülür. 2.4 lerin anteninin kısa olması durumu zorlaştırır biraz.

aozgen
13-04-2009, 17:40
Bir çoğunuz biliyorsunuz 2.4 ghz frekansı karbonfiber ve metallerde sorun yaşıyor, Hatta ıslak balsadan bile geçişinde sorun var
Bir ekleme de benden,ıslak çayır üzerinden yalama uçuşta bile risk taşıyor(muş).Sebep de 2,4 GHz suyun özel bir frekansıymış.(Microwave fırın prensibi de bu).
Bir de full alüminyum yapıdan pushrodların metal kısımlarının geçişi acaba glitch yapar mı? denemek lazım.

bestman
13-04-2009, 18:39
Ahmet abi, suyun özel bir frekansı degilde mikro dalga aralığının kısa olması nedeni ile su moleküllerinde yaptığı titreşimin hızlı olması diyelim, birde cisimlerin çevresinden dolaşımının çok kötü olmasıda bir dez avantaj, fakat bu uçakları ilgilendirmiyor.

clyz.wr
13-04-2009, 18:42

Merhaba

İşe metal girince farklı bir yöntem uygulanıyor;
Gövde yapımında bildiğimiz balsa yöntemi kullanılmamalı örneğin. iskelet yöntemi oluşturulmalı elinizden geldiğince levha kullanmamalısınız çıta şeklindeki alüminyum parçaları gövdenin şeklini oluşturacak şekilde bükülmeli gerçek uçak yapımında olduğu gibi.

Sinirler kontroplakdan yapılmalıdır diye düşünüyorum alüminyum dan sinir yapmak hem ağırlığa neden olur hemde başarısız bir sinir yığını ortaya çıkarır diye düşünüyorum..
Önemli bir not daha söylemeden geçemiyeceğim üstteki mesajlardada belirtildiği gibi alüminyum evde kullanılacak malzeme çeşidi değildir geniş bir atölye gerektirir.

İyi Çalışmalar

bestman
13-04-2009, 18:51
Mustafa neden evde olmasın olur tabi güzel bir hobby presin varsa, alüminyuma kaynak yapabileceğin aletin varsa birde şekillendirirken çıkaracağın sese dayanacak komşuların varsa evdede olur:)

bestman
13-04-2009, 18:52
En önemliside seslere dayanamayıp seni uyurkene boğazlamayacak bir eşin varsa:)

clyz.wr
13-04-2009, 19:17
İşte herşey orada bitiyor Oğuzhan bey müzik sesine tahammül edemeyen komşu ve komşular ağır metal sesine nasıl dayanacak hiç bilemiyorum.

Söylediğiniz aletlere ek olarak özel bir cnc gerekli olacaktır. Planlı programlı bir iş olmadığı için her an farklı parçalar gereksinimi duyulabilir her defasında kesim için yola düşmek çokda sağlıklı olamyacaktır.

bestman
13-04-2009, 19:25
Balsaya devam alüminyum bizi bozar :)

clyz.wr
13-04-2009, 19:49
Kesinlikle öyle:)

iron_eagle
13-04-2009, 20:22
İşe metal girince farklı bir yöntem uygulanıyor;
Gövde yapımında bildiğimiz balsa yöntemi kullanılmamalı örneğin. iskelet yöntemi oluşturulmalı elinizden geldiğince levha kullanmamalısınız çıta şeklindeki alüminyum parçaları gövdenin şeklini oluşturacak şekilde bükülmeli gerçek uçak yapımında olduğu gibi.

Sinirler kontroplakdan yapılmalıdır diye düşünüyorum alüminyum dan sinir yapmak hem ağırlığa neden olur hemde başarısız bir sinir yığını ortaya çıkarır diye düşünüyorum..
Önemli bir not daha söylemeden geçemiyeceğim üstteki mesajlardada belirtildiği gibi alüminyum evde kullanılacak malzeme çeşidi değildir geniş bir atölye gerektirir.
Balsa inşalarını takip ederken forumda, gövde kesitlerinde ortaları boşaltılarak kullanılmış levhalar gördüm bu mantıkla balsa yöntemi demiştim. Mukavemet değerleri değerlendirilip bu çerçeveler 2mm telden olabilir. Hesapları vakti gelince.

Mustafa neden evde olmasın olur tabi güzel bir hobby presin varsa, alüminyuma kaynak yapabileceğin aletin varsa birde şekillendirirken çıkaracağın sese dayanacak komşuların varsa evdede olur

İşte herşey orada bitiyor Oğuzhan bey müzik sesine tahammül edemeyen komşu ve komşular ağır metal sesine nasıl dayanacak hiç bilemiyorum.

Söylediğiniz aletlere ek olarak özel bir cnc gerekli olacaktır. Planlı programlı bir iş olmadığı için her an farklı parçalar gereksinimi duyulabilir her defasında kesim için yola düşmek çokda sağlıklı olamyacaktır.
Bizim işimiz gücümüz alüminyum olduğu için:) zor işlerimi fabrikadaki aletlerde kendim, diğer işleri küçük kulübemizde kuracağım küçük atölyede, gerekirse cnc işlerini, çizimlerini kendim yapıp kesim için birkaç dosttan ricayla halledebilirim gibi geliyor.:)

KLL
14-04-2009, 10:18
işiniz neden aluminyum? bilginiz varsa aluminyum konusunda birşey sormak istiyorum.

clyz.wr
14-04-2009, 10:43
Merhaba

Serhan bey eğerki böyle bir projeye başlarsanız forumda paylaşacağınıza inanıyorum.

Şimdiden iyi çalışmalar diliyorum.

iron_eagle
14-04-2009, 15:46
işiniz neden aluminyum? bilginiz varsa aluminyum konusunda birşey sormak istiyorum.
Allüminyum giydirme cephe sistemleri uygulayan bir şirketimiz var. Baba mesleği yani:)

Serhan bey eğerki böyle bir projeye başlarsanız forumda paylaşacağınıza inanıyorum.

Şimdiden iyi çalışmalar diliyorum.

Elbetteki yapımını paylaşacağım. Ama ben daha model uçak olayına yeterince hakim olduğumu düşünmüyorum. Kafamdaki onlarca fikirden biri bu alüminyum uçak. En olası başlangıç tarihi önümüzdeki yaz dönemi. En az bir yıllık araştırma geliştirme, projelendirme, ve finans ayırma süresi var :) Bu arada uçmayı da öğrenmiş olurum hem:)

iron_eagle
16-04-2009, 15:05
Coşku abi sorunu bekliyordum ama sormadın.
Metalürji malzeme mühendisliği öğrencisiyim. Yazları bizim atölyede çalıştığımdan perçindi kesmeydi ondan da anlarım. Elden geldiğince cevap veririm.:)

experience
16-04-2009, 18:25
yapmak istediginiz araç tam olarak nasıl birsey olacak anlatırmısınız ?

iron_eagle
16-04-2009, 19:43
Alüminyum R/K için çok farklı, zihnisinir projesi bir uçak düşünmüyorum. Zira bu işte çok yeniyim.
Minimum 3m kanat açıklığı ve patlar motora geçişim olmasını planlıyorum. Bir alttan kanat trainer istiyorum. Daha sonra aynı uçağı yada geliştirip ikinci versiyonunu FPV platformu haline getirmek hayalim var. Ama şimdilik hepsi hayal. Önümüzdeki yazdan önce böyle bir işe kalkışamam.

AILERON
16-04-2009, 21:25
Malatya semalarındaki ilk uçuş nasıl geçti? Uçuş karakteri nasıl, dengeli bir trainer olmuş gibi görünüyor.

experience
16-04-2009, 23:27
aslında ilk uçuş gayet iyiydi motor biraz güçsüz geldi bana senin süper missde kullandıgın motora benzer bi motor kullandım ama ona ragmen güzel uçtu .Sanırım kanatta bi problem var kalkışta uçak sağa yatarak havalanıyor bunu neden yapıyor tam anlayamadım :(

AILERON
16-04-2009, 23:36
Motorun torklu bişey olsa çekiş açısı ilk akla gelen sebep olur ama, neyse bu hafta getiriyosun değil mi?

iron_eagle
17-04-2009, 00:01
aslında ilk uçuş gayet iyiydi motor biraz güçsüz geldi bana senin süper missde kullandıgın motora benzer bi motor kullandım ama ona ragmen güzel uçtu .Sanırım kanatta bi problem var kalkışta uçak sağa yatarak havalanıyor bunu neden yapıyor tam anlayamadım :(

Yatma dümen komutunun yan etkisi gibi değil de tonoya zorlama şeklindeyse sağ kanatta kaldırma eksikliği var demektir. Burulma olabilirmi kanatta yada rüzgar altında buruluyor olabilir. Kanatta şekil bozukluğunu sizin için gözardı ediyorum tabiki. Bir de kanat çırpınıyor olabilir o da çok azaltır kanattaki kaldırma kuvvetini. Ben de motor açısını düşündüm ama Çağlar'ın mesajından sonra vazgeçtim.

experience
25-04-2009, 00:55
kanatı wd ile denedim çok iyi sonuç aldım herhangi bi asimetriklik yok gibi ve uçagın gövdesini sprey boya ile siyaha boyadım çok güzel oldu arka kuyruk kısmındaki köpük parçayıda ayakkabı boyası ile siyaha boyadım reimlerini yarın yüklerim .

AILERON
25-04-2009, 02:50
O zaman kalkışta sağa sola yatma eğilimi gövdeden mi kaynaklanıyor?:eek:

experience
25-04-2009, 03:07
o sırada çok fazla yan rüzgar vardı kanatlarda uzun olunca çok çabuk etkilendi sanırım.

experience
25-04-2009, 17:16
buda uçagın son hali

AILERON
26-04-2009, 00:04
Harika görünüyor. Uçuşu da süzülmesi de bayağı iyi, Yarınki uçuşta yine video çek keyifle izleyelim,

atambay
29-04-2009, 11:35
İlk deneme
http://www.metacafe.com/watch/2754521//
2754521/

İkinci uçuş
http://www.metacafe.com/watch/2755082//
2755082/

experience
30-04-2009, 19:47
Metin hocam ellerinize sağlık çok güzel olmuş görüntüler.

atambay
30-04-2009, 23:59
uçak güzel o yüzden :)

experience
02-09-2009, 01:23
bu hafta tekrar uçuracagım bu uçagı