Orijinalini görmek için tıklayınız : TRI-40 Sports & Trainer
öncelikle hepinize merhaba uzun suren arıştırmalar sonucunda ve forumda ustatlarımın önerisi ile geçen hafda kurumdan ilk patlarlı modelimi aldım ve toplamaya başladım sizin görüşlerinize sunuyorum bana eksik yada hatalı olduğum npktaları belirtirseniz sevinirim
ilk önce servo yataklarının ve servoların montajını yapdım servo yataklarını yerıne henüz sabitlemedim herhangi bir degişiklik olur düşüncesiyle model genel anlamda hoşuma gitti kapmasında herhangi bir sorun yok ve saglam inşaa edilmiş gibi duruyo :D (en azından ben kırana kadar) modelin içinden çıkan yapım klavuzu çok yetersiz iyiki bu foruma üyeyim birçok şeyi ustlarımdan görüp öğreniyorum:D
elevatörün kumanda teli gövde içine sürtdüğü için gövdede ufak bir işlem yapmak zorunda kaldım ayrıca ruder sevosu ile elevatötün servosu birbirine çok yakın ve hareket esnasında birbirine çarpmalar oluyordu bende elevatörün servo kontrol plastiğini keserek bu sorunu çözdüğümü düşünüyorum
elevatör ve ruder in gövdeye geldiği yerleri işaretleyip kaplamalarını dikkatlice sökdüm ve 5 dakikalık epoksi ile yapışdırdım iyice kurudukdan sonra kontrol ekipmanlarını yerine takdım iniş takımlarını oncamı ve on-off anahtarını yapım kitabındaki betilen yerlere monte ettim
yine kurumdan almış olduğum magnum XL 46S ABC Motor u yatagına bağladıkdan sonra gaz telini ve servosunu takdımyakın tankını denem amaçlı yerıne takdık fakat henüz sabitlemedim gerekli izalasyonunu yaptıkdan sonra sabitliyecegim cowlink i gerekli yerlerini genişleterek gövdeye vida ile birleştirdim kanatların birleştirilmesini ve servo montajını tamamladım kanatların fotoları şu an elimde mevcut degil yarın onlarıda ekleyeceğim genel olarak modelde fazla bir iş kalmadı gibi ufak tefek ayarlar kaldı şu ana kadar gözünüze çarpan yanlışlık varsa söylerseniz sevinirim nede olsa ilk model toplması( özür dilerim ikinci aslında) kurumdaki arkadaşlar sağolsun bana bir lastik motorlu pilot modeli hediye ettiler çok şirin birşey olduğu için dayanamadım önce onu topladım fakat uçurmaya kıyamadım :D:D
Sümer Yamaner
02-05-2009, 00:09
Servoların asla titreşime maruz kalmaması gerekiyor. O nedenle sadece dört köşeden lastik pabuçlar ve içine takılan küçük metal borucuklarla tespit edilirler. Onları özenle yaptığınızdan emin olun. Sonra servoların yan kenarlardan kontrplağa temas etmediklerinden emin olun. Temas varsa eğe ile ya da zımpara ile ince bir aralık oluşturun servo ile kontrplak arasında.
Çubukların fazlalıklarını kesin ki throttle servosuna takılma riski olmasın. Tabii iyice kısaltmanıza gerek yok.
Alıcı antenini gövdenin içinde sarılı halde unutmayın sakın.
Alıcıyı ve alıcı pilini ayrı ayrı süngerle paketleyip gövde içinde yerlerine yerleştirin. Unutmayın pil önde alıcı arkada olacak. Yerlerinden oynamayacak şekilde sabitlenmeliler.
Sizi bana göre en çok zorlayacak aşama depo ve yakıt sistemi montajı. O aşamaya geldiğinizde bir ihtiyaç olursa destek veririz.
Muhtemelen rodaj ve ilk uçuşunuzda görüşürüz zaten...
Kolay gelsin. :)
fenercister
02-05-2009, 00:14
ılk modelınız hayırlı ugurlu olsun kolay gelsın
kazasız kırımsız ucuslar
sümer bey önerileriniz çok teşekkür ederim servoların lastık takozlarını takdım fakat kucuk boruların ne işe yarıdığını bilmediğimden kullanmadım bu noktayı ikaz ettiğiniz için teşekkür ederim hemen gerekli degişiklik yapılacakdır en kısa zamanda depo montajına gelince pek sorun cıkarmayacak gibi duruyor ama yinede sizlerin onayı olmadan uçuşa hazır olmayacak son kontroller için sizin ve ahmet beyin begenisinden geçmesi lazım tabi bu arada rödajda ellerinizden öper:D:D sayın fenercister sizede temennileriniz için çok teşekkür ederim
Sümer Yamaner
02-05-2009, 00:32
Metal borucuklar lastik takozların içinden geçecekler ve vidalar da onların içinden geçecek.
Depo clunk ve clunk borusu boyuna çok dikkat edin. Dışarıda defalarca deneyin. Bir yerlere takılmadığından emin olduktan sonra depo montajını yapın. Depo doldurma borusuna uygun bir tıkaç (vida?) bulun. O boruyu tıkadıktan sonra sızdırmazlık kontrolnü yapın ve kesinlikle hava kaçmadığından emin olun.
Resimlerden iyi göremedim. Motoru motor mounta bağladığınız vidaların somunları fiberli mi? Değil ise fiberli ile değiştirin.
Motorun kesin montajı öncesi arka kapak ve üst kapak vidaları, egzost vidalarının sıkılığını kontrol edin. Karbüratörün yerine tam oturup sıkıca tespitli olduğundan emin olun.
Egzostun içinde boydan boya geçen cıvatanın somununun sıkılığını kontrol edin.
Pervaneyi taktığınızda somunu çok çok iyi sıktığınızdan emin olun.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
sümer hocam somunlar fiberli degil ama fiberlisi ile değiştiririm vida somun bunlar istediğim ebatda ve boyda temin edebileceğim seyler sanai 1 km uzaklıkda :D diger önerilerinizide dikkatle kontrol edip uygulayacağım
fenercister
02-05-2009, 00:50
klevıslerı kontrol edın uzerınde lastıkler olması gerek yok ıse yakıt hortumundan mınık parcalar keserek yapabılırsın
destinationn
02-05-2009, 00:51
Basran kardeşim ilk modelin hayırlı olsun (tabi benimkide hayırlı olsun:)).. Kırımısız iyi uçuşlar dilerim. Ayrıca kanıma giripte bana da aldırdığın için ayrıca tşk ederim ki ben bu işin bu kadar zevkli olacağını düşünmüyordum. Yapması bu kadar zevkli ise uçurması nasıldır açıkcası büyük bir sabırsızlıkla bekliyorum. Model yapımımızda yardımcı olan tüm arkadaşlara ayrıca tşk ederiz.
Sümer Yamaner
02-05-2009, 01:07
Oooo epey bir yeni patlarlı uçakçı katılıyor aramıza. Ne güzel... :)
Arkadaşlar boş zamanlarınızda kaliteli bir simülasyon ve mutlaka gerçek bir uzaktan kumanda ile çalışıyorsunuz değil mi?! :)
destinationn
02-05-2009, 01:13
Sümer Bey; öncelikle Ahmet Bey ve sizin ucak yapımında çetin kardeşime yardımlarınız için tşk ederim. Çünkü dolayısıyla benimde ilk deneyim olduğundan aynı zamanda yardımcı oldunuz. Henüz tanışmadık ama sanırım rodajda çetin le birlikte geldiğimizde yüzyüze tanışmış olucaz. Simülasyonla çalışıyoruz. Tekrardan yardımlarınız ve bilgilerinizi aktardığınız için tşkler.
fenercister
02-05-2009, 01:28
Oooo epey bir yeni patlarlı uçakçı katılıyor aramıza. Ne güzel... :)
Arkadaşlar boş zamanlarınızda kaliteli bir simülasyon ve mutlaka gerçek bir uzaktan kumanda ile çalışıyorsunuz değil mi?! :)
sumer abı deme oyle ep cıler kızacak bak heeee
Çetin Bey ve Sn Destination güle güle kullanmanız dileğiyle,aramıza hoşgeldiniz.
Çetin Bey ilk itirazım,elevatör pushroduna.Bakın bir modelde elevatör ve aileron herşeydir.Motor ve dümen servoları havada problem çıkarabilir,çok önemli değil.Ama diğer iki sistem hayatî dir.Sizin elevatör pushrodunuz garanti veririm,havada titreşimden o genişlettiğiniz posta aralığına takılacak ve bize kritik anlar yaşatacak.
Size tavsiyem;alabiliyorsanız pushrod u yekenin dümen servosu tarafına taşıyıp,servoyu reverse etmeniz.(bunu yaparken iki pushrodun-dümen/elevatör- birbirine binmemesini sağlamak sanırım şimdi yazacağım ikinci çare den daha kolay).
Bunu yapamam diyorsanız o zaman pushrodda yeterli tel payınız var,ahşap çubuklu kısmını gövde içine geriye çekerek(kıç taraf ahşap ucunun da binme riskini kontrol ederek) elevatör tarafından keserek pushrod un ahşap çubuk başlarının içerde hiçbir noktaya (ve komşu dümen pusroduna da tabii) binme riski olmayan bir pozisyonda azıcık(2-3 cm yeter) geriye doğru kaydırmak.
Hangi yolu uygularsanız yapmnız gereken birşey daha var.Tel pushrod uçlarını hem servoda hem elevatör yekesinde öyle bir ayarlamalısınız ki tel ile ahşap çubukgeçiş yerlerindeki ahşap çubuk çıkıntısı binme riski olmayan bir açıya dönsün.Örnek olarak sizin şu durumda resimden görebildiğim kadarıyla ahşabın çıkıntısı tam da gövde postasına takılmak üzere pozisyonlanmış.Bunu,poshrodu ekseni etrafında saat yönünde yaklaşık 200 derece kadar çevirerek sağlayacaksınız.Yeke ve klevis ayarlarını buna göre yapıp sıkacaksınız.(Eğer başka bir değişim yapmak istemezseniz).Yukarda anlattığım değişimlerden birini yapmaya karar verirseniz de yine takılma riski olan noktaları iyice gözlemleyip,bu çevirme işlemini o noktanın özelliğine göre yapmalısınız.
Yine resimden görebildiğim kadar,motorun pervane poyrasını(alüminyum), krank somununu ve poyra ile rulman arasına gelen rondelayı çıkarmışsınız.O rondela çok önemlidir,aman unutup,kaybedip sonra direkt onsuz montaja kalkmayınız.Hasar verirsiniz.O rondela rulmanın iç bileziği ile pervane poyrası arasına gelecek.O parçaları motorun üzerinde takılı(hernekadar yerinde durmasalar da) tutmanızı tavsiye ederim.
Bir tavsiye daha;on teker dikmesinin havada titreşimden gevşeyip düşmesi ve inişte kırıma yol açması ben dahil birçok modelcinin sık karşılaştığı bir durum.Ön dikme stoper set screw larını yalama etmeden(çok kolay yalama olur veya bilezik çatlatırlar) iyice sıkıp sonra CA ile garantiye almanızı,aynı şekilde tekerlek stoperlerini iyice sıkıp CA ile garantiye almanızı tavsiye edeceğim.
Sümer Yamaner
02-05-2009, 09:42
Hocam, Cumartesi sabahı 07.27... Yine uyku tutmamış anlaşılan! :)
Sıkı modelciler sabahın 6 sında ayaklanır,haftanın hergünü de uçar:P:P:aovvvv::aovvvv:
Bu konuların çok yararı oluyor hadi bakalım hayırlı olsun:D
Bir öneride benden, Motoru montajında, uçağın arkasından bakarken motor maxsimum 3 derece sağa 3 derecede aşağı bakacak şekilde ayarlayın, bu ayarı ilk uçuştan sonrada yapabilirsiniz, eger gaz verdiğinizde yükselme ve sola dönme eğilimi gösterirse uçağınız, bu dediklerimi uygularsınız.
destinationn
02-05-2009, 15:27
Ahmet Bey; benim ismim cenk burdanda olsa tanıştığımıza memnun oldum. benim ucağın aşaması bu durumda bugün büyük coğunluğunu bitirmeyi düşünüyoruz. Çetinle diğer fotolarıda çekip sizin değerli fikirlerinizi ve görüşlerinizi bizden esirgemeyip yorumlarsanız seviniriz. Şimdiden tşkler.
Sümer Yamaner
02-05-2009, 16:42
Bir öneride benden, Motoru montajında, uçağın arkasından bakarken motor maxsimum 3 derece sağa 3 derecede aşağı bakacak şekilde ayarlayın, bu ayarı ilk uçuştan sonrada yapabilirsiniz, eger gaz verdiğinizde yükselme ve sola dönme eğilimi gösterirse uçağınız, bu dediklerimi uygularsınız.
İşte ARF'den anlamayanlar böyle oluyoo... Yahu Allah'ın Çinlisi firewall'u yaparkene o açıyı veriyor zaten! :)
Bu arada evde Dremel ile cowling biçen adamlar genellikle evin hanımının gazabına uğrayabilir dikkatli olun!
Çinliler firewali yaparken sadece sağa açıyı veriyor aşağı açıyı yapana bırakıyorlar ,genelde bir trainerde aşağı açı verilmezsede gaza yüklenince uçak yükselir, birde o açı takılan pervaneye göre farklılık göstertiyor, bu ARF cilerde bundan haberdar degiller:)
Sümer Yamaner
02-05-2009, 19:29
Benim Calmato'da hem aşağı hem sağa açı var kendinden. Ayrıca bu modelci takımı gerçek uçuşu da bilmiyor herhalde! :) Yahu gaz verince uçak yükselmeli zaten!!! Örnek: Boeing 737. Gaz açınca şahlanması ile ünlüdür. Seattle'da Çinli olmadığı için muhtemelen motorları tam düz takmışlar herhal! :) :D
Bestman, Bestman... Benimle çene çalma da yarın sabah vakitli gel...
Bestman, Bestman... Benimle çene çalma da yarın sabah vakitli gel...
Şahidin oliim mi hocam?Ne silah seçtiniz??:cool:
Sümer Yamaner
02-05-2009, 20:57
Ben Calmato, o Zlin! :)
sumer hocam ben cowlınk biçmek için misafir olarak gittim biçdim vede kaçdım ardımdan durum ne oldu hiç bilmiyorum :D:D
dün izinli günümde ve modeli büyük olçüde tamamladım ve begenize sunuyorum öncelikle ahmet hocamın dediği gibi elevator pushrodunun ahşap parçasını kısaltarak gövdeye temes etme olasılığını ortadan kaldırdım sümer hocamın tavsiyesi üzerinede motor bağlantı vidalarını yıldız tornevida uç yerine altıgen baslı vida ila degiştirdim ve normalden 5mm uzun tutarak fiberli somun ile stoper yapdım deponun önüne ve arkasına sünger yapıştırarak kucuk bir balsa parça yadımı ile gövdedeki yerine yerleşdirdim alıcı anteninide gövde dişana cıkarıp monte ettikden sonra ( çıkış noktalarında tukenmez kalemin seffaf borusunu kullanrak) 4 eksiğim kaldı sonra rödaj ve uçuş
1) şiparişini verdiğim alıcı bataryasını beklemek
2)aleron klevisinin birini yanlışlıkla kırdım yedeği olmadığı için yenisini almam gerekli
3)kanat bağlantı lastikleri set içerisinden çıkmadı onları temin etmem gerekli
4)kanat birleşim kısmını kaplamak (kaplama ütüsü olmadığı için kendınde yapışkanlı bir film kullanmayı düşünüyorum)
Hayırlı olsun.
Kanat bağlantı lastikleri,kırtasiyeci toptancılarında(Eminönü/Tahtakale) kiloyla satılıyor,çok ucuz.(Hafta sonu F1 de beni bulabilirseniz hatırlatın yarım kilo vereyim size.Bana lazım olmuyor artık)
Kanat ek yerine kaplamadan evvel ek mukavemet sağlayıcı bir laminasyon yapmanızı tavsiye ederim.En büyük risk havada kanat katlamak olacak.
tabiki günün tamamını bunlarla geçirmedim kalan zamanı ise aleminyum parçalarını bir tornacı arkadaşımdan istediğim kumanda tablası yapımına ayırdım parçalar dün elime ulaşınca hemen kontraplak üzerine planı çızdim ve kesdim çok hoş birşey oldu :D
Hayırlı olsun.
Kanat bağlantı lastikleri,kırtasiyeci toptancılarında(Eminönü/Tahtakale) kiloyla satılıyor,çok ucuz.
Kanat ek yerine kaplamadan evvel ek mukavemet sağlayıcı bir laminasyon yapmanızı tavsiye ederim.En büyük risk havada kanat katlamak olacak.
hocam laminasyon derken ne önerirsiniz ben ben tüm boşlukları CA ile doldurdum başka ir tavsiyeniz varmı
bu arada kumanda tablasını yapmak isteyenler için planı ekliyorum ben planı karelı harita metot defteri uzerine aktararak çizdim ve kesdim daha rahat oldu
Kanat ek yeri alt ve üstünden sağlamca bir kat takviye yapmalısınız.Bunun ustaları size detay verir.Ben saçma sapan birşekilde yapıyorum anlatmak biraz zor.
Sümer Yamaner
08-05-2009, 11:26
Çetin Bey, bunları yayımlayarak sinirimi bozmayın. Zaten üç ayrı tabla yaptım. Şimdi işi gücü bıraktırıp yeni yaptıracaksınız bana. :) :D
İşçilik çok iyi gerçekten. İnsanı tahrik ediyor.
tabiki günün tamamını bunlarla geçirmedim kalan zamanı ise aleminyum parçalarını bir tornacı arkadaşımdan istediğim kumanda tablası yapımına ayırdım parçalar dün elime ulaşınca hemen kontraplak üzerine planı çızdim ve kesdim çok hoş birşey oldu :D
kumanda tablasinin isciligi ve ergonomisi gercekten cok iyi gorunuyor elinize saglik
Sümer Yamaner
08-05-2009, 12:58
Aaaa şimdi farkettim. Bu tabla helikopter için. Uçak uçmaz bununla!!! :P
F-22Raptor
08-05-2009, 15:47
Elinize sağlık gerçekten işçilik de planda çok güzel görünüyor. Ben tabla hiç kullanmadım boyun askısı ile idare ediyoruz:D hiç yapmayıda düşünmedim bugüne kadar ama bunu gördükten sonra yapasım geldi valla:)
bu arada yanlışlık olmasın birinci resimdeki tabla benim yapdığım değil bende onu örnek alarak yapdım yapanın emeğini çalmak istemem ikinci resimdeki tabla benim yaptğım
F-22Raptor
08-05-2009, 20:05
valla ikiside çok güzel kıskandım:D
bu arada yanlışlık olmasın birinci resimdeki tabla benim yapdığım değil bende onu örnek alarak yapdım yapanın emeğini çalmak istemem ikinci resimdeki tabla benim yaptğım
ben zaten ikinci resimdeki tablaya istinaden mesajımı yazmıstım:)ama ilk resimdekide gayet guzel olmus onunda ellerine saglık:)
Sanki bu tablayı biryerlerden hatırlar gibiyim:) Eline sağlık çok güzel olmuş.
Çetin bey, çok güzel bir tabla ve yapımı da kolay görünüyor. Yapım detaylarını görebilmemiz için örnek aldığınız yerin linkini verebilir misiniz?
Çetin bey, çok güzel bir tabla ve yapımı da kolay görünüyor. Yapım detaylarını görebilmemiz için örnek aldığınız yerin linkini verebilir misiniz?
gürman beyteşekkür ederim ayrıca yorumda bulunan tüm arakadaşlarada teşekkür ederim linkde fazla detay yok ama yinede işinize yararsa
http://www.helifreak.com/showthread.php?t=118014
shell32.dll
10-05-2009, 15:34
Gerçekten çok hoş görünüyor. Ben de yazılarla ilgili yarımcı olmak isterim.
Malzemler:
A4 kuşe kağıt
Lazer yazıcı (yazıcı lazer değilse normal prınterde çıktı alıp fotokopi çektirebilirsiniz fakat tavsiye etmem)
Ütü (buharsız)
PCB yapan arkadaşlar ütüleme yöntemini bilirler, bu yöntemi tahtada da uygulayabiliriz. PCB basarken hep siyah renk kullandım ama bu iş için diğer renkleride kullanmamızın sakıncası olacağını sanmıyorum. Kırmızı bir FUTABA yazısı çok yakışıklı gösterecektir tablayı.
Bunu için öncelikle beğendiğiniz resimleri ve yazıları çıktı alabileceğiniz bir programda(excel olablir) A4 kağıda sığacak şekilde yerleştirin. Lazer yazıcınıza kuşe kağıdı koyun ve sayfanın AYNA görüntüsünün çıktısını alın. Yazıcının AYNA görüntüsünü basma özelliği yoksa, resimleri excel e atın, köşesinden tutup ters istikamette daraltın, önce resim daralmaya başlayacak, sıfır genişlikte olacak ve yine uzamaya devam edecek. Böylelikle resimlerin ayna görüntüsünü olusturmuş olacağız.
Kuşe kağıda tasarımımızı lazer yazıcıyla aktardıktan sonra, yazı ve resimleri kenarlardan birinde 2-3 cm boşluk kalacak şekilde kesiyoruz. Ütüyü orta ayarda ısıtıyoruz. Tablamıza kestiğimiz resimleri sadece uzun kenardan bantlayarak sabitliyoruz. Kağıt bant kullanmanızı tavsiye ederim koli bandı sıcağı yiyiynce kötü iz bırakıyor. Bantlı tarafı o yüzden 2-3 cm daha uzun kesmek gerekiyor, en azından oraya ütüyü vurmak zorunda kalmayız. Ütüyü yaklaşık 5 dakika kağıdın üzerinde gezdiriyoruz, sabit bırakırsanız toner tahtaya homojen geçmeyebilir. Arada kağıdı kaldırıp tonerin tam geçip geçmediğine bakabilirsiniz. Eğer toner iyice tathtaya geçmişse ütüleme esnasında, yani kağıt sıcakken yavaşca kenardan başlıyarak ve ütüyü de yavas yavas kaydırarak kaldrmaya başlayın. Bozuk çıkacak gibi olursa kağıdı serbest bırakıp ütüyü biraz o noktada bekletip yine yavaşca kaldırın. Tavsiyem bu baskı işini ilk önce tabla yaparken çıkan fire parçalarda denemeniz çünkü her ütü farklı zamanda yapıştırabiliyor sıcaklığı arttırmanız yada azaltmanız gerekebilir. Siz kaplama ütünüz varsa daha güzel iş çıkarabilirsiniz yüzeyi diğer ütüler gibi geniş olmadığından daha kolay olacağını düşünüyorum. Denemelerde düzgün baskı sıcaklığını yakaladıktan sonra tablanıza güzelce resimleri ve yazıları çıkartabilirsiniz. Baskı işi bitincede güzel bir vernik, çok süper olur.
Görev dönüşü illk işim bu tablayı hazırlayıp baskıları yapmak olacak.
Umarım çok karışık anlatmamısımdır. Hepinize kolay gelsin.
destinationn
11-05-2009, 01:21
Herkeze İyi aksamlar. Benim ustalar bir ricam var. Alıcının antenini Servo yataklarının altından geçirip arka taraftaki ikinci pushrote cıkısından cıkarıp siyah bir kablo korucu ile geçirdim ve resimdeki gibi sabitlemiyi düşünüyorum. Genelde forumda baktığımda ve resimlerde gördüğüm kadarıyla anteni dışardan dolaştırıyorlar. ,bense farklı bir yol isledim. sizce mahsuru varmı. Bu konuda fikrinizi ve önerinizi almak istyiorum. Bu arada bende ucağı sonunda bitirdim. (Yoğun iş temposundan fırsat ancak kaldı). Geriye anteni sabitleme, pil ve alıcıyı yerleştirmek kaldı. (tabi bence bitti:))Sonra ustalarımızın görüşüne sunulucaktır. Okey cıkarsa ucurucaz... Yardımlarınız için tşkler.
Sümer Yamaner
11-05-2009, 08:21
Aslında anteni doğrudan gövde dışına alıp arkaya doğru bantla gövdeye yapıştırmak daha doğru olabilir. Bunun kesin doğrusu ya da kesin yanlışı yok. İlk uçuş hazırlıkları arasında dikkatli bir range test mutlaka olmalı.
Herkeze İyi aksamlar. Benim ustalar bir ricam var. Alıcının antenini Servo yataklarının altından geçirip arka taraftaki ikinci pushrote cıkısından cıkarıp siyah bir kablo korucu ile geçirdim ve resimdeki gibi sabitlemiyi düşünüyorum. Genelde forumda baktığımda ve resimlerde gördüğüm kadarıyla anteni dışardan dolaştırıyorlar. ,bense farklı bir yol isledim. sizce mahsuru varmı. Bu konuda fikrinizi ve önerinizi almak istyiorum. Bu arada bende ucağı sonunda bitirdim. (Yoğun iş temposundan fırsat ancak kaldı). Geriye anteni sabitleme, pil ve alıcıyı yerleştirmek kaldı. (tabi bence bitti:))Sonra ustalarımızın görüşüne sunulucaktır. Okey cıkarsa ucurucaz... Yardımlarınız için tşkler.
Aslında anteni doğrudan gövde dışına alıp arkaya doğru bantla gövdeye yağıştırmak daha doğru olabilir. Bunun kesin doğrusu ya da kesin yanlışı yok. İlk uçuş hazırlıkları arasında dikkatli bir range test mutlaka olmalı.
aslında en dogrusu bence en kısa yoldan anteni dışarı cıkarıp kuyruk tarafına bir lastik ile germektir. anten ne kadar metal veya hareketli parcalardan uzak tutarsak o kadar randımanlı çalıştıgını gördüm.
Sümer hocamızın dedigi sistemde ise anten derli toplu oluyor ama bir kırım anında şayet antenden sonra olan bir yerde kırım yaşanıyorsa bu sefer anten kablosu gövdeye yapışık oldugundan anten kablosu kopabilir bu riski her zaman göz önünde bulundurmak lazım
Sümer Yamaner
11-05-2009, 10:16
Aslında gövdeyi anteni de koparacak şekilde hasarlayan bir kırım sonrası o alıcının tekrar kullanılıp kullanılamayacağı da bir başka tartışma konusu. Ben hasarlı bir alıcımı sadece atölyede test amacıyla kullanmayı tercih ediyorum. Antenin kopması birşey ifade etmez. Basit bir lehimle ya da anten kablosunun komple değişimi ile sorun çözülür ama o alıcıdaki olası bir çatlak daha sonra havada ne yapar bilemem.
uçaklar bitti cenk beyin uçağının rodajı tamamlandı benimkininki hala beklemede aracım olmadığı için evde kuzu yatıyor bir araç ayarladığım anda ilk uçuş için orhanlıya yolculuk var
Herkese meraba ben yıllar önce lastik motorlu THK serbest modellerinden alarak bu aşka başladım ancak o zamanlar bu işler bayağı bi tuzluya maloluyordu. Şu an tekrar aynı aşkı yaşıyor ve sizin bu yaparken eklemiş olduğunuz resimlere bütün hayranlığımla bakıyorum. Yine THK dan lastik motorlu ile başlayacağım. Ve akabinde bu modele kafayı taktım. Teker teker de olsa (malum bütçe...) (büyüdük ama bişi değişmedi) 1-2 seneye tamamlayacağım. Asla sıkılacağımıda sanmıyorum. THK dan ilk önce uçağı sipariş edeyim diyorum. Bana diğer aksamların listesini (Hiç Bişeyim olmadığını varsayarak) homuronar01@hotmail.com adresine yollayabilirmisiniz? Aslında en küçük balsa parçasından başlayarak kendim imal etmeyi daha çok istiyorum ama nette bulduğum planlar yabancı dil, ölçekler değişik falan, bununla ilgili yardımcı olabilirmisiniz? teşekkür ederim. Eğer 1 kaç sene içinde becerirsem bu ve birkaç sitede resim yayınlarm İNŞAALLAH tekrar teşekkür ediyorum. iyi günler
fenercister
01-06-2009, 21:06
selam
sizi ekledım bılgınıze
Merhaba arkadaşlar bugün Trı 40 ım geldi montajına başladım gelişmeler az sonra:D
Hayırlı olsun Mustafa. Hafta sonları forum uçuş ile meşgul olduğundan yorumlar için biraz beklemende fayda var.
Sağol Metin Abi.Bende sıkılmıştım kimse bakmıyo diye:D
2 gündür uğraşıyorum daha bir sürü iş var hatalı yaptığım:D yakıtı daha alamadım 3-5 gün sonra inşallah rodaj falan.
Mustafa burada yazarken aynı işi bizden sonra yapacaklar için bilgiler vermek bir de yanlış birşey yaparsak uyarsınlar diye yazıyoruz. Aşama aşama montajı görüntüleseydin hem daha sonra bu modeli alanlar için yararlı olurdu hem de bir hata yaparsan görme şansımız olurdu.
Depo bağlantıları çok önemli. Orada yapacağın hatalar saatlerce motorla uğraşmana neden olur. Klavuzuna kesinlikle uy. Ağırlık merkezi ayarı, yatay denge düzgün olsun. Çok büyük hatalar yapmazsan bu model nazlanmaz.
Tamam resim ekliyecem.Sorun şu ki bazı servoların(2.el olduğu için)vidaları bazılarınında vida bağlantısındaki yumuşak plastiği yok.Daha bağlantı yapamadım.Ne yapmamı önerirsiniz?
Lastik vazifesi görcek birşeyler kesip altına ekle.Hiçbirşey bulamazsan şişe mantarı kes onu koy.
Diğer resimler montajdan fotolar throttle telini yanlış yerden soktum sanırım yandaki delikten mi girmesi lazım[img=http://img197.imageshack.us/img197/1827/07190922255500.jpg] (http://img197.imageshack.us/i/07190922255500.jpg/)Öbür yandada delik var ben o delikleri karb. ve egzosttan gelen hortumları geçirmek için sanmıştım .Yoksa ortadan mı?
Resimler gece olduğu için biraz kalitesiz.Yarın çekerim tekrar.
Mustafa İlk fotograf CG nin yerini gösteriyor. Gaz telinin servoya bağlantı şekli tam anlaşılmıyor ama doğru olmadığı kesin. Kuyruktaki yekeler ve aileron servosu yanlış monte edilmiş.
Anladığım kadarıyla klavuza bakıp yaklaşık birşeyler yapmışsın. Herşeyi baştan tekrar yapman gerekecek. Patlar motor işi uydur kaydır montajı affetmez. Kendine ve çevrene zarar verirsin. Kuyruk kısmını gövdeye nasıl bağladığını bilmiyoruz. Kaplamaları soymadan yapıştırdıysan onları da düzeltmen gerekiyor.
Klavuzu çok yetersiz bir sürü iş var klavuz 5 sayfa 2de resim eklemişler.Tabi daha öncede toplamadım.Doğru şekilde yapalım o zaman.Bu arada kaplamaları soyup yapıştırmıştım.
İlk olarak rudder bağlantısını Metin Abinin uyarmasıyla ilk sayfalardaki fotolara zoom yaparak tam olarak nasıl bağlanacağını öğrenildi..Benim bağlantım sıradışı olmuş:D Diğer arkadaşın eklediği 3.fotodanda bağlantının arka tarafına plastik tutucuyu koymayı unutmamak gerektiği öğrenildi ve biraz rahatlamış olarak yatıldı.Bunlar size belki çok basit şeyler gelmiştir ama ben ilk defa topluyorum uçak:DYarın çalışmalara devam. ;oleeea:
http://www.carlgoldbergproducts.com/manuals.html
Bu adreste montaj klavuzları var. Birkaç tanesini incelesen yeterli olur. Özellikle
http://manuals.hobbico.com/gbg/gbga1056-manual.pdf
bu kolay anlaşılır türden.
hkartol123
20-07-2009, 03:06
Modeliniz Hayırlı olsun Çetin Bey.
Kırımsız uçuşlar dilerim.
RealPower
20-07-2009, 10:29
Mustafa kardeşim Modelin hayırlı olsun titiz çalış küçük masraflardan kaçınma öğrenene kadar sakin uç :)
Kırımsız Uçuşlar
Tunahan Küçük
Mustafa rudder ve yükseliş tamamdır. Clevislerin içine giren tellerin diğer taraftan 1mm kadar çıkması yeterli olur. Clevislerin yekedeki deliğe giren ince parçaları çok kolay kırılır. Sakın orantısız güç kullanma onlara karşı.
Şimdi modelin diğer tüm bağlantılarının yakın çekim fotograflarını yüklersen gözden geçirmiş oluruz.
Servoları monte edemiyorum uygun vida bulamadığımdan bir kaç denemede daha da kötüleşti yatağı genişledi rudderle elevator.Ailerondada çift servo düşünmüştüm yuvalar sorun oldu.Servo vidaları yüzünden durdum.Vidaları nerden bulurum ya da başka çözüm var mı?
2 veya 2.3 mm çaplı vidalarla olur. Küçük saç vidası bulabilirsin. Yoksa ağaç vidasıyla dene. Yuvalar bozulduysa üstüne 3-4mm kontraplak yapıştırıp vide girecek yerkeri matkapla delersin. Vidayı servoyu kibarca tutacak kadar sıktıktan sonra çıkartıp vidanın iz yaptığı deliğe bir damla japon damlatırsan yuvası da sağlamlaşır. Japon iyice kuruyunca vidayı tekrar yerine takarsın.
Derken bu kanatlar uçağa oturmadı servoların genişliğinden:hımm: servoların uçağa değdiği yerleri maket bıçağıyla almalımıyım.
Aileronları Çağlar Abi'nin de fikir vermesi üzerine bu şekil yaptım baştan uğraştıklarım sadece koca bir delik olarak kaldı:D Böyle gayet sağlam oldu balsa yuva alttada kanatın kendisi var.Servo hareketlerini alıcı pili dolsun ayarlıyacam.Bu arada teşekkürler Tunahan (abi:D)
Mustafa böyle bağlantı olmaz. Sana link vermiştim orayı incele görürsün nasıl yapılacağını. Tek bir servo kullanacaksın. Teller servo kolunun iki tarafındaki eşit uzaklıkta deliklere takılacak. Kutudan clevis denilen maşa şeklinde parçalar çıkacak. Tellerin ucuna onları takman lazım.
Derken bu kanatlar uçağa oturmadı servoların genişliğinden:hımm: servoların uçağa değdiği yerleri maket bıçağıyla almalımıyım.
Sakın ha. Uçağı mundar etmek üzeresin ona göre.
Ya Tunahan abi tek servo olur mu çift yap dedi bende bıktım burda takıldım ya.Çift nasıl yapılıyor onuda bilmiyorum ondan karıştı.Çağlar abide servo teli ile kolu 90 derece olcak şekilde geriye çek servoları diyince böyle oldu.
Ya Tunahan abi tek servo olur mu çift yap dedi bende bıktım burda takıldım ya.Çift nasıl yapılıyor onuda bilmiyorum ondan karıştı.
TEK YAP. VERDİĞİM LİNKTEKİ KLAVUZLARI İNCELE !!!
Sopa geliyor ona göre.
Yok tek yapçam zaten çift servo batsın bu ne ya.2gündür olan oyduğum yerlere oldu. kötü bir tecrübe oldu hemde.Şu aileronu düzeltiyim başka bişey istemiyorum:D Ben daha önceden bilmediğim için direk 2 servo takmaya falan kalkıştım ah Tunahan abi be
http://manuals.hobbico.com/gbg/gbga1056-manual.pdf
Şu dosyayı aç 8., 9. ve 10. sayfaları oku. Aynısını yap.
RealPower
22-07-2009, 14:48
ulen mustafa ulen mustafa ben sana öle mi dedim aldığın robbe servoların torkunu bilmediğim için eğer bütçe zorlamıcaksa çift kullan dedim çift servo kullan kafan rahat olur dedim sana git boşuna delik mi aç dedim...
Metin abi abartma kanattaki bi kaç falza delikten uçak mundar olurmu? düzeltilebilir tamam haklısın yanlış yapmış ama zaten telaşlı bi arkadaşımız mustafa.panik yaptırıosun...
Tamam bişey olmaz hallederiz:D Ya tecrübesizlik işte.
Metin abi abartma kanattaki bi kaç falza delikten uçak mundar olurmu? düzeltilebilir tamam haklısın yanlış yapmış ama zaten telaşlı bi arkadaşımız mustafa.panik yaptırıosun...
Birkaç fazla delik büyüyecek birleşecek ve tek bir yumruk olacak. Gidişat onu gösteriyor. Mustafa nın derdi panik değil. Klavuzu düzgün okumadan sora sora Bağdat'ı aramaya çalışıyor. Yanlış anlamaya ve düşünmeden iş yapmaya eğilimli. Şu şöyle dedi bu böyle dedi diye mazeret olmaz. Elindeki montaj klavuzunda yazan şeyi anlamazsan soracaksın. Burada böyle yazıyor ama tam olarak nasıl olacak dersin herkes soruyu da anlar takıldığı yeri de. Klavuza hiç bakmadan sorarsan habire delik açarsın. Fotograftaki deliğe değil tellerin aileron yekelerine bağlanış şekline bakın. Daha önce Mustafanın kuyruk yekelerini bağlama şekline bakın. Mustafa'ya panik yaptırmanın değil yanlış yaptırmanın daha kolay olduğunu anlarsınız.
Mustafa her tarafını yakın çekim ve net olarak çekip yolla son bir kolaçan edelim. Tüm bağlantı noktaları, depo, pil, motor, motor yatağı, servolar, iniş takımları, tekerlekler yani herşey.
Daha servo mevzusu olmadı zaten kanadı taktım öylesine.Yakıt için ayırdığım parayı epoksi,metal klips,CA,yakıt pompası,balsa,kontraplak için harcayıp daha özenli bir şekilde yapmaya çalışıcam.
Mustafa metal clevise gerek yok. Üzerinden çıkanlar birkaç yıl idare eder. Yeterki zorlayıp çatlatma. Yakıt pompası yerine eczaneden 50 lik enjektör alırsın. Epoksi ve CA kesinlikle olması gerekir. Epoksiyi 30 dak alırsan rahat çalışırsın. Kontraplak ve balsa almana da gerek yok. Kontraplak lazım olursa marangozun birinden az birşey alırsın. Balsa lazım olmaz kırmazsan. Silikon hortum al bir metre. Motor ve depo arası için ayrıca yakıt doldurmak için kullanacaksın. Starter ve akü lazım olacak. Starter yerine bir sopanın üstüne hortum geçirerek yaptığın çubuğu da kullanabilirsin. O zaman akü de gerekmez. Buji ısıtıcısı alman gerekiyor.
Starter ve akü gerekmez.Motoru SK 50,iki tam tur pervane ile emdirme yapacak,tek chicken stik darbesiyle çalışır.
Startera gerek yok.Silikon hortum,buji ısıtıcı vb almıştım.Epoksi ile japon alayım o zaman sadece.Bu arada depodaki 3. deliği deleyim mi yakıt ikmâli için,delersem oraya takacağım hortumu nasıl kapatırım işim bitince?Egzost hortumundan yapsam boğulur falan demiştiniz galiba bir ara.
ulen mustafa ulen mustafa ben sana öle mi dedim aldığın robbe servoların torkunu bilmediğim için eğer bütçe zorlamıcaksa çift kullan dedim çift servo kullan kafan rahat olur dedim sana git boşuna delik mi aç dedim...
Tunahan niye çocuğa iki servo aldırdın, Hem de kanadı deldirmişsin:D Ya o değil de, ben kanadın katledilmiş son halini göremedim, Alıntısı var mesajın kendi yok sildiniz mi kimse görmeden:D:D Ya iki servo için yeri hazırlamış servo telleri v gibi geliyor, ortada iki servoya bağlanıyor, Servoların arasını aç dedim de sonra pişman oldum, Keşke, gövdeye değmeyecekse aralarını aç deseydim... Ya şey mi yapsak hocam, servoları kanadın üstüne alsın, kaplamayı biraz kaldıracak tabi, orada gürgen ağacından düz bir servo tablası yapacak. Alttaki delikleri de Mesir marka cam macunu ile kapatırsa şahane olur...
Startera gerek yok.Silikon hortum,buji ısıtıcı vb almıştım.Epoksi ile japon alayım o zaman sadece.Bu arada depodaki 3. deliği deleyim mi yakıt ikmâli için,delersem oraya takacağım hortumu nasıl kapatırım işim bitince?Egzost hortumundan yapsam boğulur falan demiştiniz galiba bir ara.
O üçüncü deliği deldim başıma bir sürü iş aldım, Bi de ucunda dibe inen hortum yoksa yakıt boşaltımı için modeli ters çevirmen gerekiyor. Şayet ben o yöntemi kullandığımda bir de iğneyi kapatmamışsam yakıtın yarısı eksozdan çim gübresi olarak yerlere serpiliyor.
RealPower
23-07-2009, 09:46
Tunahan niye çocuğa iki servo aldırdın, Hem de kanadı deldirmişsin.
Hey Allahım yaaa :D Çağlar kanadı ben deldirmedim nasıl yerleşeceği hakkında gram bişe sormadı bana sadece tek mi çift mi kullanıyım dedi bende torkunu bilmediğim için bide elindeki zaten alınmış servolar 2. el olunca çift servo kullan kafan rahat olsun dedim...
İkiniz bir oldunuz krater açtırdınız kanada. Keser ile vur tam bir servoluk yer açılır diyen hanginiz?
Mustafa depodaki 3. deliği açma. depo montajı ile ilgili başlıklar var. İyice oku anladığından emin ol sonra nasıl yapacağını yaz, tamam dersek yap.
Egzoz hortumundan dolum yapılmaz zaten. Onu zamanı gelince konuşuruz.
Yıllar sonra bu konuya bakıp gülcem amacım o:D
Yıllar sonra bu konuya bakıp gülcem amacım o:D
Çağlar ile Tunahan da gülecekler :)
Yanlız şunu birkaç aya indirsen iyi olur. Bu tempoda 1 yıl falan gidersen o kanat yetmez. 4-5 metrelik kanat lazım. Kanadı düşünmüyorsan bizi düşün.
Yüksek dozda rc ilk başta çarptı :D Epoksi ile ca aldım az aldığım için bitmişti onlar gelsin devam :D
Mustafa CA yı nereden alıyorsun?
Thk'dan alıyorum.Bende rudder ile elevator tellerinin servo koluna takılacak(connector?) yok teli kıvırıp delikten geçirsem yeterli olur mu?
CA dediğimiz heryerde satılan japon yapıştırıcısı. 502 yazan 20 gramlıkları kargo parası vermeden alabilirsin bulunduğun yerden.
Faydalı bilgiler başlığında Z bükümün nasıl yapılacağı yazılı. O şekilde yapabilirsin ama tellerin uzunluğunu iyi ölç. diğer uçtaki clevisleri uzatıp kısaltarak ince ayar yapabilirsin.
Şimdi servo kolu tam dik olacak şekilde takılıyken hareketli yüzey nötr konumda olacak. Teli o mesafeye göre bükeceksin.
http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=36037&page=6
bu sayfayı ve çevresini okursan yararlı olur.
Mustafacım, bu işlerin tadı ağzına bulaştı sana bir kıyak yapayım bari,
EvoBond 502, kıral bi CA'dır, İstersen elimde stok var.
Adet fiyatı 8€ + kargo bedeli
EVO Bond 502 Giant Box Özellikler:
Hızlı kuruyan tam 20 gram adhesif yapıştırıcı
Gelişmiş çıkış burnu
Kullanımı kolaylaştıran flexible tüp
Kurumayı önleyici özel burun kapağı
Işıktan koruyan gelişmiş karton kutu
Not: Kullanım kılavuzu ve şarj aleti verilmemektedir.
%100 tatmin garantili mi? Geri iade var mı ayrıca?Yok ben epoxy takılıyorum:D dünden beri hazırlanıp kolileniyor ne gelicek bakalım:D
Mustafacım, bu işlerin tadı ağzına bulaştı sana bir kıyak yapayım bari,
EvoBond 502, kıral bi CA'dır, İstersen elimde stok var.
Adet fiyatı 8€ + kargo bedeli
EVO Bond 502 Giant Box Özellikler:
Hızlı kuruyan tam 20 gram adhesif yapıştırıcı
Gelişmiş çıkış burnu
Kullanımı kolaylaştıran flexible tüp
Kurumayı önleyici özel burun kapağı
Işıktan koruyan gelişmiş karton kutu
Not: Kullanım kılavuzu ve şarj aleti verilmemektedir.
Çağlar abi normal 502'den ne farkı var anlamadım.Bu anlattıkların 502'de de var.Bu 20tl 502 2tl.Bunun cazibesi sanırım kalitesi?
%100 tatmin garantili mi? Geri iade var mı ayrıca?Yok ben epoxy takılıyorum:D dünden beri hazırlanıp kolileniyor ne gelicek bakalım:D
Thk'da 5 dakikalık 9oz epoksi var.Tavsiye ederim.Bu fiyat ve kaliteye göre Türkiye'de daha uygunu yok.Aynı ürünü 43tl'ye özel bi şirketin sitesinde görmüştüm.O yapıştırıcıdan bende kullanıyorum.Kalitesi iyi durumda.İlgili yere yorumda yaptım zaten.Belki görmüşsünüzdür.
Tutku 5 dakiklalık epoksi acil onarımlar ve bir takım işler için iyi. Ama bir ARF montajında 30 dakikalık epoksi olmazsa olmaz. Şöyle yaparız böyle yaparız olur diyenler çıkacaktır ama 5 dakikalık ile 30 dakikalık arasında tek fark kuruma süreleri değil. 30 dakikalık ahşabın içine sızacak zaman bulduğu için daha güçlü yapışma sağlıyor. Tabi kuyruğun hizasını açısını tutturmak titiz biri için 5 dakikadan çok daha uzun sürer. O yüzden 30 dak epoksi şart. THKnın sattığı Devcon marka epoksi oldukça kaliteli bir ürün. Elinizde ucuza aldığınız kötü bir epoksi varsa ve bitince kaliteli birşeye biraz daha fazla para verip aldığınızda keşke daha önce de kaliteli olanı alsaydım diyeceksiniz. Modelcilikte bir standart belirleyin. Malzemede belli bir kalitenin altına düşmeyin. Bedava verseler de kalitesi yetersiz parçaları kullanmayın.
Abiler daha önce de yazmıştım.Epoksi lazımsa 404 ün kısa sürelisi pek bulunmuyor(idi) ama Çuhadaroğlu nun 20 dk lık ve daha başka çeşitleri ucuz ve nalburlarda bulunur.Dünyanın parasını vermeye gerek yok bir epoksi için.
Çuhadaroğlu'nun epoksisini bulamadım internette. Holdinge ait bir sayfa var. Aluminyum üzerine çalışıyorlar.
Epoksinin ahşap için uygun olanını kullanmak lazım.
Şimdi hatırladım Çuhadaroğlu,Çeko markasıyla satıyordu.Çekorapid epoksi reçinesi,çekomastik,mastik ve silikon izolanlar.
şöyle birşey olabilir mi ?
Ehh Emrah abi üstüne basmış,ayağını kaldııırrrr...
Sümer Yamaner
25-07-2009, 20:14
ÇekoRapid'in büyük boyu yok ne yazık ki. Bu boyut ancak saha çantası için uygun.
Depoyu bu şekilde yaparsam yakıt ikmâlini nasıl yaparım?
4.resim aileronlar tamam üst tarafını görmeseniz de olur:D
Son resim gaz servosu.
3.resimde hortumları tam gergin olacak şekilde kırpıyım mı?
3.resimdeki arka plandaki kanata dikkat:D
yakıt ikmali için depodan karb. giden hortuma bir T konektör tak. bu konektörler akvaryumcularda satılıyor.
depoyu doldururken karb. e giden hortumu elinle sık ve boş uçtan bas yakıtı. egsoz hortumundan yakıt akışını görünce dolumu kes.
dolum bitince T konektöredeki ucu bir şekilde tıkamayı unutma.
Teşekkürler Emrah abi güzel yöntem ama,tıkmasını nasıl yaparız şuan aklıma bir şey gelmedi.Hiç sızdırmayan tıpa gibi bişey lazım.
T konnektör sistemini tavsiye etmem.Hem doldururken hem de havada çok riskli.Daha tecrübeli modelciler için belki ama bir acemiye tavsiye etmem.3lü sistem yapmalı derim.
Sümer Yamaner
27-07-2009, 22:03
Motoru açıkta duran cowlingsiz bir modelde karbüratör hattından yakıt dolumu yapmak en ideal yaklaşım bana göre. Ne kadar basit o kadar güvenli!!! Hele ki yakıt sisteminde...
Motorun ne kadarı cowling içinde kalıyor sorusunun cevabı burada:
http://www.hobbyrc.com/forum/attachment.php?attachmentid=34808&stc=1&thumb=1&d=1241212116
Gördüğünüz gibi 3. bir dolum hattına gerek yok. Ayar vidasına giren hortum çıkartılıp yakıt basılacak, Egzoz hortumu çıkartılıp yakıtın fışkırdığı gözlenecek.
Sümer Yamaner
27-07-2009, 23:05
Gördüğünüz gibi 3. bir dolum hattına gerek yok. Ayar vidasına giren hortum çıkartılıp yakıt basılacak, Egzoz hortumu çıkartılıp yakıtın fışkırdığı gözlenecek.
Egzost hortumunun zırt pırt çıkartılıp takılmasını sevmem(*). Şeffaf hortum kullanılır ve manuel yakıt pompası ile dikkatli (tur sayarak) dolum yapılırsa yakıtın egzosta geldiği farkedilir rahatlıkla.
(*) Neden sevmezsin sorusu gelebilir. Yanıtlayayım:
1- Borunun yerine takılması unutulabilir. Kalkışta motor durması kırıma yol açabilir. Olmaz olmaz demeyin.
2- Tak çıkar boru yırtılır farkedilmeyebilir. Olmadık bir yerde besleme yetmez motor stop eder. Örneğin uçuşun sonlarında yakıt azalmışken, pas geçmek gerektiğinde... Olmaz olmaz demeyin.
3- Diğer hortum için de geçerli değil mi bu riskler sorusuna yanıt: Hayır değil çünkü benim gördüğüm kadarıyla karbüratör nipeli ile egzost nipeli aynı çapta değil ya da borunun takılıp çıkarılması aynı kolaylıkla olmuyor egzostta.
Sümer abi her noktanın dezavantajlarını yazmış detaylıca..İşte bende bu nedenlerden dolayı hortumlar ile oynamayı hiç sevmiyorum..Bu yüzden de depoyu 3 hatlı olarak kurdum ve hatlardan bir tanesini sadece doldurma/boşaltma işlemlerinde kullanıyorum..Bu hattı da uçak gövdesinde uygun biyere monte etmek içinde resimdeki basit nipeli kullanıyorum ve çok memnunum..Cowling olması yada olmaması önemli değil bu noktada..
Egzost hortumunun zırt pırt çıkartılıp takılmasını sevmem(*). Şeffaf hortum kullanılır ve manuel yakıt pompası ile dikkatli (tur sayarak) dolum yapılırsa yakıtın egzosta geldiği farkedilir rahatlıkla.
(*) Neden sevmezsin sorusu gelebilir. Yanıtlayayım:
1- Borunun yerine takılması unutulabilir. Kalkışta motor durması kırıma yol açabilir. Olmaz olmaz demeyin.
2- Tak çıkar boru yırtılır farkedilmeyebilir. Olmadık bir yerde besleme yetmez motor stop eder. Örneğin uçuşun sonlarında yakıt azalmışken, pas geçmek gerektiğinde... Olmaz olmaz demeyin.
3- Diğer hortum için de geçerli değil mi bu riskler sorusuna yanıt: Hayır değil çünkü benim gördüğüm kadarıyla karbüratör nipeli ile egzost nipeli aynı çapta değil ya da borunun takılıp çıkarılması aynı kolaylıkla olmuyor egzostta.
Yani bir manuel yakıt pompasının gerekliliği için işi egzoz borusunu sökmeyi sevmemeye kadar getirdiniz.
Bütün dünya bu işi egzoz borusunu çıkartarak yapıyor. Ama kimse tutup da ben boruyu çıkartmam manuel pompayla sayarak basarım hortumdan yakıt geldiğini görür dururum diyene yanlış yapıyorsun demiyor. Hele ki depoda 10cc mi kaldı 20cc mi nereden bilip de farka yetecek kadar yakıtı hesaplıyorsun hiç demiyor.
Sizinki de farklı bir yöntemdir, yanlış değildir. Kişisel zevklere, alışkanlıklara, korkulara bağlı değişiklikler herkes tarafından yapılan şeylerdir. Zararı olmayan yanlış olmaz. Yanlış olan klasik doğruların çok vahim hatalar gibi vurgulanmasıdır.
Egzost basınç borusunun çıkartılması için bir gerekçe söyleyebilirmisiniz?Cıkartılmaması için en büyük gerekçe,çoğu motorların basınç memeleri hortumu çıkartmaya çok direnir,hatta hortumu yırtar,neden çıkartmak gerekli olsun?Zaten hortumdan geçen yakıt farkedilmese dahi susturucu çıkışından gelen ilk akıntı zaten yeteri kadar uyarıyor.Sümer bey in değindiği mahsurları yaşayan birkaç modelci gördüm.
Sümer Yamaner
28-07-2009, 02:30
Metin Bey, sanki biraz önyargılı yazmışsınız. Alıntı yaptığınız yazımı tekrar tekrar okudum ve herhangi bir yerinde yanlış sözcüğüne rastlamadım. Bir uygulamayı yanlış olarak nitelediğimi siz nereden çıkardınız acaba???
Dikkat ederseniz sevmem dedim. Gerekçelerini de net olarak açıkladım. Ayrıca 10 cc 20 cc örneğinizin anlamını gecenin bu saatinde kavrayamadım. Özür dilerim.
Ek olarak klasik doğru diye bir kavrama sahip olmadığım için bu konudaki yaklaşımınızı da anlayamıyorum. Sorgulayıcı bir tarzım olduğu için mesleğimde de günlük hayatımda da keyifle çıkıntılık yaparım ve şimdiye kadar pek de zararını görmedim. Aksine çalıştığım klinik bu sayede ülkede bir numara oldu (klasik doğruları bir yana bırakıp kanıta dayalı çalışarak).
Haa siz elektrikli pompa kullanın ve egzost hattını her seferinde sökün. Eğer bu sizin klasik doğrunuz ise siz bilirsiniz. Ama tartışacak isek gerçekler üzerinden gidelim. Siz de benim yazdığım maddelere itirazlarınız yazın. Hatalıysam uygulamamı değiştireyim. Bu mahallede hatasını kabullenebilen insanlardan olduğumu hatırlatayım izninizle! :D
Bu güzel tartışmayı bölmek istemem ama:D 1. resimde depo yerine tatlı sert oturacak şekilde.Balsa değen yerlere titreşim olmaması için herhangi bir sünger izolasyonu yapmalı mıyım? Bir de cowlingi monte edemedim acemilik sonucu ortadan kesip falan yerleştirmeye çalıştım.(Metin abi sopalama gene beni:D).Önü pervane somunua değiyor genişletmem falan lazım mı?
destination adlı üyeden bunlar bu şekil.
http://www.hobbyrc.com/forum/attachment.php?attachmentid=34824&d=1241267101
http://www.hobbyrc.com/forum/attachment.php?attachmentid=34825&d=1241267101
Mustafa pervane somununa değen yeri, nasıl takmaya çalıştığını görüntülersen daha iyi anlarız.
Sümer bey, Ahmet bey, ben sizin yönteminize yanlış demiyorum. Bazı sakıncaları görüp farklı yöntemler geliştirmek zorunda kalmış olabilirsiniz.
Sizin yönteminizin sorunlarına gelince, şeffaf silikon hortum kolayca bulunan bir malzeme değil, üstelik piyasada bulunan çeşitli silikon hortumlar arasında açık ara kalite farkı var. THKdan aldığım hortumları artık sadece bidondan bidona yakıt aktarırken kullanıyorum. Bir de kesip kesip kelepçe yapıyorum. Great planes marka silikon hortum ise ne sertleşiyor ne de yarılıyor. Egzoz nipeline hortumu söküp takarken hiç bir sorun yaşamadım. Yaşasaydım araya 2cm lolipop sapı keserdim söküp takma işini oradan yapardım. Kalitesiz ve sertleşmiş hortumlarda yarılmalar olması çok doğaldır.
Egzoz çıkış deliğinden yakıtın akması hoşuma gitmeyen bir durum. Bazı yan duran motorlarda egzozun içindeki pisliği olduğu gibi yanma odasına taşıma riski var. Eğer egzoz çıkış yönü yukarı doğru çevrilmiş veya uzatılmışsa zaten oradan akmasını beklemek hepten yanlış olur.
Sıkı durun arkadaşlar.Sıkı pilot geliyor aranıza !!!! :-)Ustalarımzın tavsıyelerı ile
seagull arising 40 sport traıner
OS 46 AX motor
%5 lık yakıt sparişi vermiş bulunmaktayım
Gelecek ayda diger saha ekipmanlarını alacam inşallah
hadi bakalım hayırlı olsun ;)
Cengiz Abi kumanda için aklında ne var? Ne alıcaksın? Bir de yurtdışındanmı alacaksın yoksa TR'denmi (hani ikinci el vs düşünüyorsan)?
Sıkı durun arkadaşlar.Sıkı pilot geliyor aranıza !!!! :-)Ustalarımzın tavsıyelerı ile
seagull arising 40 sport traıner
OS 46 AX motor
%5 lık yakıt sparişi vermiş bulunmaktayım
Gelecek ayda diger saha ekipmanlarını alacam inşallah
Hayırlı olsun. Bunun da tüm montaj ve uçuş macerası aşamalarını yeni bir başlıkta izleyelim.
Cengiz Abi kumanda için aklında ne var? Ne alıcaksın? Bir de yurtdışındanmı alacaksın yoksa TR'denmi (hani ikinci el vs düşünüyorsan)?
Abim Futaba 7C kumanda ve Futaba RS617 FS alıcım var.Hem ucakta hemde CopterX de kullanmayı düşünüyorum
Uçagı,motoru ve yakıtı Forumumuzun sponsorlarından Technomodel den aldım
Bu arada yeri gelmişken yardımları için Technomodel den Zeynep hanıma Teşekkur ediyorum.
Hayırlı olsun. Bunun da tüm montaj ve uçuş macerası aşamalarını yeni bir başlıkta izleyelim.
İkinci bir başlık altındamı izleyelim diyorsunuz yanı? Konu başlıgını siz seçin o zmaan.
Sizede yardımlarınızdan dolayı çok teşekkur ederım
İkinci bir başlık altındamı izleyelim diyorsunuz yanı? Konu başlıgını siz seçin o zmaan.
Sizede yardımlarınızdan dolayı çok teşekkur ederım
Uçak gelince üstten kanatlı modeller başlığı altında Arisingstar diye bir başlık açıp kutudan başlarsınız fotoğraflamaya. Montajı adım adım gideriz. Uçurur videosunu da ekleriz dosyayı kapatırız. Emrah'ın bu tarz birkaç başlığı var. Çok yararlı oluyor aynı modeli seçenler için.
Anladım.Dogru söylüyorsunuz.Öyle yapalım.Zaten wing tigerı da aldıgımda kutu ıcerıgınden başlayıp kaleye 90 dan golle sonuçlanan vıdeolar çekmıştım.Alacak arkadaşlara rehber olur
cengiz
yeni modelini http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=39755 da paylaşırsan sevinirim. bende gürman abiyi bu şekilde takip ediyorum ;)
Bugün rodaj yaptım :D İlk başlarda iğnenin önde olması beni korkutuyordu.Bence yeni başlayanlar arkadan iğneli bir motor alsa iyi olur.2.5 tur açıp başladık sopalamaya.Motor sk50 olunca:D hemen çalıştı.Daha önceden motorun çalışma sesi duymadığımdan ve tecrübesiz olduğumdan boğulacak ve stop edecek kadar iğneyi açtım.Sonra biraz rahat çalışacak şekilde iğneyi kıstım.Bu zengin ayarda 1 depo bitti.Egzosttan yoğun yağ(yakıt?) çıkışı vardı.Biraz köpeğimizle oynayıp soğumasını bekledik:D Tükürük testinide yaptım:D Daha sonra 2.depoyu doldurup çalıştırdık.Max devri duyacak kadar fakirleştirdim(Devir çok arttığı an fakirleştirmeyi bıraktım).Arkadaş 10 saniyede bir tamam diyordu.10 saniye aralıklarla zengin-fakir değişimini depo bitene kadar uyguladık.Tabi bu arada benim aklım parmağımdaydı:D 3.depo çalıştırdığımda max devirden 5-6 tık zenginleştirdim.Bir tam gaz bir yarım gaz şekilde rodajı tamamladım.Daha sonra motor ayarlarına baktım.15-20 saniye çok az devirde çalıştırdıktan sonra tam gaz verdim(zart diye değil:D).Anında max devire çıkıyordu.Gaz yemesinde bir sorun yok galiba.Küçük iğneyle oynamayacağım.Bana ayarının iyi olduğu gibi geldi çünkü çok düşük devirlerde hala stop etmedi ve tam gaza çıkarkende hemen çıktı.Bu arada yakıt hortumu çimdikleme testini unuttum tüh.Bir acemi olarak motor sorun çıkarmadı,uğraştırmadı ve kolay çalıştı.Sadece iğnenin önde olması kötüydü benim için.Bu arada ilk başlarda çalıştığında tam gaza çıkarıyım derken stop etti neden acaba.Gerçi ben iğneyle oynayıp fakirleştirdim biraz sanırım sorunu çözmüştüm.Bugün de böyle bitti:D
Mustafa abi güle güle uç.İlk kalkışını büyük iğne biraz normalden zengin yapmanı tavsiye ederim.En büyük risk ilk kalkışta ortaya çıkar.Sonra motor çalıştıkça azar azar fakire çekersin.Havada değişik gazlarda uç ki rodaj sağlıklı yürüsün.Bir de pervane(lerinin) ucunu beyaz a boya ki dönen pervaneyi görebilesin.Acemiyken o pervane çok tehlikeli.
Ahmet abi sağol ilgilendiğin için.Ama daha önce uçma deneyimim olmadığımdan ve bazı arkadaşlarla konuşmamdan sonra biraz tedirgin oldum uçurmakta açıkçası.Realflight g4 te 1 ay çalıştım ama patlarlıyı çakarsan acısı büyük olur falan dediler.Belkide bunla başlamakla hata ettim.Belki cesaretlenip bir gün uçururum ya da elektrikli bir tranier alırım o da 2 3 ay sonra anca :( Siz de uçur çakmazsın deseniz suç uçurma deseniz suç tabi :D
Mustafa uçağın adı trainer. Zaten görevi öğretmek ve gerekirse kırılmak. Tüm trainerler kırılma görevini başarı ile ifa etmişlerdir. Seninki de zamanı geldiğinde bu görevi yapacaktır. Bu uçağı uçurmak minik elektriklileri uçurmaktan zor değildir. Sadece güvenliğe dikkat etmen ve yapacaklarını önceden düşünmen gerekir. Herşey kendini hazır hissetmene bağlı. Ben senin bu uçağı uçurabileceğini düşünüyorum.
Bu uçağı,yanında az çok bilen biri ile,büyük,düz bir çayırlıkta ve bir ay daha simülatör çalıştıktan sonra uçurmanı tavsiye ederim.Ağırlık mrk.kanat 1/3 de olsun.Önde/arkada olmasın.
Önce hangi dikdörtgen doğrultuda uçuracağını(güneşe vs girmeden) planla,iniş için rügara karşı nereden yaklaşacağını vs hep önceden acele etmeden gereği gibi planla.
Kalkışta uzun koştur,hemen elevatör çekip burnunu dikme(kanat üstüne çakılırsın).
Kalkınca önce rüzgar içine orta eğimle(çok dik değil,çok da yatay değil) sağa,sola dönmeden yüksel.
Çok uzaklaşmadan birkaç tık gaz kes ve dönüşe başla.Ve bu arada gereğinden daha fazla yükselmiş olduğundan emin ol(irtifa herzaman kırıma karşı emniyettir)
Önceden planladığın rotada ileri,geri irtifa kaybetmeden dönmeye çalış.Yanındaki co pilotun sana irtifa kaybını,rotadan sapışlarını vs hep hatırlatsın.O heyecanla ne yaptığını pek farkedemezsin.
Yakıtını çok azaltmadan iniş yaklaşımını(yüksekten) doğrultu olarak denemeye başla.İlk seferlerde tutturamayacaksın önemli değil dön tekrar hiza tut.
Konsantrasyonun kaybolmaya veya heyecan aşırıya vurmaya doğru gidince çayırın en düz yerine doğru uzaktan epeyce alçal sonra yatay hiza tutarak (elevatör ve aileron kontrolu ile) burunla değil modelin hızını azaltması ile alçalmaya geç. yere konmaya yakın motoru stop et ve tutabildiğin kadar modeli kondurma, bırak o yere çok yakın(10-15 cm) yatay süzülmeye devam etsin.Yere yakın olduğu için ve çayır çok geniş olduğu için bırak gidebildiği kadar uçmaya devam etsin(motor stop).Bir an gelecek hızı da iyice azalmış olarak tekerleri üzerine kendi konacak.Sen sadece çayırda modeli dengede tutarak süzülmesine destek ol.Bu arada co pilotun sana yardımcı olsun.
Herhangi bir sebeple acil iniş zorunda kalırsan önce motoru stop et,sonra burnunu yeredoğrult ve hızla alçal ,modeli sakın yüksekte hızsız bırakma.Nasılsa çayır büyük(İnşallah) hızla yere yaklaş sonra yere yakın modeli düzelt ve yukarda anlattığım iniş prosedürünü uygula.Kolay inebilmek için yere yakın fakat acele etmeden çokmeye geçmelisin.
İyi şanslar
Bugün uçuyorum ne olacaksa olsun artık.Tavsiyelere dikkat edicem.
Hadı Mustafa kardeşım.kumandana kuvvet.Güzel bır uçuş olsunda banada cesaret verirsin.Kırımsız uçuşlar dılıyorum.Tabiki vıdeoyu unutma.:-)
Sağolun inşallah güzel olur:D Şimdi motora bir ayar çekiyim diye bahçede tam hazırlandım ki yağmur bastırmadan son anda kaçtım:D Video da eklerim büyük ihtimal.
Bugün aksiliklerden uçamadım.Sahaya gittiğimizde bi baktık mıcırlamışlar :D saplanıyodu tekerlekler.arkadaki otluklara gittik.oradada uzun otları pervane testere gibi oldu.Hava çok karardığından elimiz boş döndük.Daha iyi kırmaktan kurtuldum:D Bunlarda öylesine fotolar.Yarın gerçek uçuş inşallah.
Bu arada 1 keresinde tam gaz yaptım devir düştü.Bir keresindede stop etti.Ne yapmalıyım? Birde yüzde 70 gazdan sonra devir sabit mi kalıyo düşüyomu ne öyle gibi geldi bana.ayar mı lazım?
Mustafa sorunları daha iyi anlatman lazım. Tam gaz yapıp uçak hızlanırken mi devir düştü yoksa durduğu yerde mi?
Motorun kapağını neden söktün. Arazide söktüysen doğru yapmamışsın. İçine toz toprak gider.
Fotograflara bakınca çok karanlığa kalmışsınız. Akşam güneş batmamış bile olsa görüş kalitesi çok azalır. Güneşin batmasına en az bir saat kala uçuşu bitirmen lazım.
Kanat lastikleri bu şekildeyken havalanmazsın umarım. Daha yükselirken ayrılır onlar.
Motor tamamen düzgün çalışmıyorsa havalanma.
Yok evde söktüm yağladım bide.Durduğu yerde devir düştü.Lastikler öylesine takılı.Havalanmadım zaten.
Yağlamak için o kadar sökmeye gerek yok. Üst kapak öyle sürekli sökülecek bir yer değil. Hatta mecbur kalmadıkça buji bile sökülmemeli. Sonuçta onların da aşınması boşluk yapması veya sökülüp takılmaktan diş sııyırması mümkün. Yağlamak için karbüratör hava girişi kullanılabilir. Ertesi gün çalıştırılacaksa hiç yağlanmasa da olur zaten. Üst kapak vidalarını karşılıklı sıkman lazım unutma.
Devir düşmesi genellikle zenginlikten, stop etme de fakirlikten olur.
Bu arada silikon hortumun bir yerinde boru var. Onun iç çapı fazla dar değildir umarım. Yanlız takıldığı hortum köşe yapmış ve katlanmış. Oradan yakıt geçişi zayıf olabilir.
lolipop tak demiştin:D hayır tam gazda fakir çalışıp stop etmiyor geçişlerde mesela normal rolantide çalışıyor diyelim gazı açtıkça devir düştü gazı kapatıyorum toparlıyor.Günde 1 kere falan oldu sanırım.
Lolipopu kısalt biraz. Tamamı fazla gelmiş. Allerji yapar. Hortum köşe yapmayacak gibi olsun. Anlattığına bakılırsa yüksek hız ayar vidasını biraz daha sıkman gerekiyor. Yanlız ne olursa olsun rölantiye göre devir düşmez. Motor tekler, devirsiz kalır ama rölantinin altına düşmez.
Mustafa uçağın adı trainer. Zaten görevi öğretmek ve gerekirse kırılmak. Tüm trainerler kırılma görevini başarı ile ifa etmişlerdir. Seninki de zamanı geldiğinde bu görevi yapacaktır. Bu uçağı uçurmak minik elektriklileri uçurmaktan zor değildir. Sadece güvenliğe dikkat etmen ve yapacaklarını önceden düşünmen gerekir. Herşey kendini hazır hissetmene bağlı. Ben senin bu uçağı uçurabileceğini düşünüyorum.
Abi öyle deme benim ki kırılmadı :D.Yoksa daha zamanımı gelmedi acaba?
Mustafa kardeşim gerçekten korkulacak bişey yok.Eğer simulatorde adam akıllı uçurabiliyorsan ve modeldeki sorunları halledersen sen bu işi yaparsın.Ben senden biraz daha şanslıydım yanımda usta biri vardı ama inan sadece talimat verdi.Herşeyi ben yaptım ve ilk günde kendim indirdim.Bunu sende yapabilirsin.İnan elektrikliden daha kolay.Sadece elektrikliyi kırınca az üzülürsün bunda çok.Kaza kırım ve tamir modelciliğin bir parçası hatta tadı tuzu.
İyi şanslar dilerim.İlk uçuşda trainerle hover çekerken dikkat et kuyruk yere değipte pislenmesin.Yani aşağıdaki fotodaki gibi tamam :D
Abi öyle deme benim ki kırılmadı :D.Yoksa daha zamanımı gelmedi acaba?
Hakkını verememişsin güzelim trainerin.
Mustafa abi motor tam gazda devir düşürüyorsa büyük iğneyle oynayacaktın.Tam gaz çalışırken elini kollayarak büyük iğneyi 2 tık aç,devir düzeliyorsa fakir kalmış demek,devir daha da bozuluyorsa zenginmiş demek o zaman düzelene kadar kısarsın.Motor herhangi bir mekanik problem çıkarmadan sökmeni tavsiye etmem.Bazı ince notktalar var.Onları yanlış uygularsın sonra suçlu motor olur.
merhaba traınerımı toplama başladım.oncelıkle rudder ve elevator dan başlamaya nıyetlendım.Oncelıkle şunu sormak ıstıyorum.rudderı yerıne ıyıce oturttum.Ancak arka kısmında yarım santımlık bır kısmı dışarda kaldı.BU normal mı?
Çunku rudderın dıkey satabılesını yerıne ıyıce oturttum ılerı gıdecek bır kısmı kalmadı
resmı koyuyorum.Yatay ve dıkey stabılenın içeri gıren kesımlerının kaplamasını çıkarıp sonrada epoxs ıle yapıştıracakmıyız acaba?Teşekkurler
cengiz
örnek resim ;
http://i296.photobucket.com/albums/mm176/emrahtezer/Ucaklar/Phoenix_Arising_Star/P4250015.jpg
öncelikle yatay stab. daha sonra dikey stab. yapışacak gövdeye.
yapıştırmadan önce bunları yerlerinde tesbit et ve çizgileri çek. daha sonra bu çizgilerin 2mm altında kaplamalarını çıkart ve epoxy yi geç.
merhaba traınerımı toplama başladım.oncelıkle rudder ve elevator dan başlamaya nıyetlendım.Oncelıkle şunu sormak ıstıyorum.rudderı yerıne ıyıce oturttum.Ancak arka kısmında yarım santımlık bır kısmı dışarda kaldı.BU normal mı?
Çunku rudderın dıkey satabılesını yerıne ıyıce oturttum ılerı gıdecek bır kısmı kalmadı
resmı koyuyorum.Yatay ve dıkey stabılenın içeri gıren kesımlerının kaplamasını çıkarıp sonrada epoxs ıle yapıştıracakmıyız acaba?Teşekkurler
http://img1.loadtr.com/k-427847-111.jpg (http://www.loadtr.com/427847-111.htm)
Teşekkurler Emrah usta verdıgın resımde tam olarak gorulmuyor ama sanırım bendekı kadar bır boşluk var .Normal yanı
bizlerin bile hayatında boşluk olabiliyor müsade et rudder dada olsun :)
o kadar mühim değil ama estetik olarak hoş gelmiyor dersen ön taraftan bir dremel, törpü operasyonu yap ve tam dayayıp arkadan sıfırla.
Cengiz ilk iş olarak kanatları birleştir gövdeye tuttur. Sonra düz bir zeminde kanat uçlarının zeminle arasındaki mesafe eşit olacak şekilde gövdeyi sabitle. İşte tam bu konumdayken kuyruğu yapıştıracaksın. Kuyruğun her iki ucu ile zemin arası mesafe eşit olacak ki kanada paralel olsun. Ayrıca kuyruğun her iki ucu ile burun arası mesafe eşit olacak ki elevatöre asılınca yan yatmasın.
Sıra dikmeye gelince haber ver.
Kırım vaar :D Merak etmeyin sadece wing joiner.Bugün gittik uçurmaya.Biraz koşturduktan sonra tam kalkıyodum ki sağa yattı ve düştü.Ben heyecandan donup kaldım .Sağa yatarken sola komut veremedim bile.Ama pek bi sorun yok iyiki.Wing joiner kırıldı tamir önerilerinizi bekliyorum:D Onu ordan nasıl çıkarıcaz ki.Aslında her şey güzeldi ama ben yerde giderken kaldırıp kaldırmama konusunda bile emin değildim.Kalktığında heyecan ve acemilikten ters komut veremedim bütün sorun bu.Sanki kendi uçacak :hııııııı: Genede sağa niye yattı anlamadım düz kalkması gerekmez mi?
Geçmış olsun Kardeş uzulme kırım gayet normal.Buyuk ıhtımal ıle yetetı kadar hızlanmadan evelatore asılmıssın.Uçakda yeterlı hıza ulaşmadıgı ıçın stal olup saga yatmış..Uçagı ıyıce koşturduktan sonra kalkış komutu vereceksın
Eger yeterı kadar hızlandım ama yınede yattı dıyorsanız aıleron ları kontrol edın bence belkıde saga daha cok egımlıdır..Wıng joınerı nasıl cıkartacagız derken neyı kastettın anlamadım.Zaten kanatta montelı degılmı? once kanatı bırleştıgı yerden maket bıçagı ıle ayır.sonrada tahtayı ıcınden cıkar.Sonra aynı kalınlıkta başka bır tahtadan aynı olçulerde kes .Hasar onemlı degıl.halledılecek bır şey.geçmış olsun
Mustafa bu kırım iyi olmuş çünkü kanatları birbirine yapıştırmamışsın. Büyük ihtimalle havada ayrılıp paramparça olacaktı.
Tüm modeller özellikle ilk havalanışlarında trim ayarı gerektirir. O yüzden bir tarafa yatacak dönecek diye hazırlıklı havalanmak gerekir. Sen kanatları yapıştırmadığından bir tarafın hücum açısı farklı olduğundan devrilmiş olabilir.
6021684
Tek başıma bu kadar oluyo:D Haftaya uçuracam inşallah.
http://img13.imageshack.us/i/pic0013i.jpg/
mustafa
metin abinin dediği gibi kanatları yapıştırmadın mı yoksa :)
birde sanırsam cocpit in camı yok. orayıda hiç olmaz ise bir koli bantı ile kapla. içeri giren hava kuyruğa kadar ulaşır ve dengesizlik yaratır uçakta
Mustafa abi geçmişolsun.Sanırım rüzgarı tam karşına almamışsın bu bir.İkincisi bir acemi olarak bu kadar erken kaldırmamalıydın.Elevatör çekmeden dümenle hiza tutup modeli epeyce hızlandırmalıydın.
Mustafa abi geçmişolsun.Sanırım rüzgarı tam karşına almamışsın bu bir.İkincisi bir acemi olarak bu kadar erken kaldırmamalıydın.Elevatör çekmeden dümenle hiza tutup modeli epeyce hızlandırmalıydın.
Aynen katılıyorum Ahmet abiye.Bencede yeterı kadar koşturmadan evelatore asılmışsın.dolayısı ıle uçak stal olup saga yatmış.:)
Kalkış öncesi sağ ailerona bakarsanız yukarda durduğunu görebilirsiniz. Bence yeterli hıza ulaşmış ve elevatöre hiç asılmamış bile. Kendiliğinden havalanırken sağa yatmış.
elevatöre asılıp asılmadıgını Mustafa söyleyecek bize.Tabi o heuecan ile hatırlarsa :-)
O bilemez :)
Mecbur inanacak bize.
Peki biz kime inanacagiz :-)
Tabii ki bana :)
Ben de kendime inanıyorum zaten
diğer bir hata ki en büyüğü eğer kanat yapışmayışıdır, doğru ise
gaz verirken bir anda abanmamak. yavaş yavaş ivmeli gaz vermektir. böylece rudder ile kontrolüde kolay olacaktır. yeteri hıza gelince zaten ufacık bir elev. hareketi ile üstten kanat fırt diye kalkar.
mustafa herşeyi aceleye getirmiş, bir an panik içinde yüklenmiş gaza, model deli dana gibi savrulmaya başlamış.
bu hatayı bende başlarda çok yapardım. aman bir an önce kalsın uçsun, olacağına bırakırdım herşeyi. bu yüzden güzelim chipmunk u feda ettim :)
ilgilendiğiniz için teşekkürler ne kadar çok hata yapmışım ya :D ama çok heyecanlı bu nasıl bir iş ya:D benim bu tavsiyelerle uçmam lazım artık.
Ya Mustafa hakketten o kanadı yapiştırmadan sadece wıng joınerı takarakmı uçmaya kalktın? ıyıkı yerde oldu kaza.havada osaydı herhalde ucagın parçalarını toplardın.
Bu arada şu sorulara cevap ver de bızde evelatore asıldımı asılmadımı kavgasından kurtulalım :-)
Uçagı yeterı kadar koşturmadan evelatore asıldınmı asılmadınmı?
( çok sarhoştum hiçbrşey hatırlamıyorum demıyeceksın dimi ? ) :-)
ya abi thk dandik ben nabıyım:D kullanma klavuzu çok kötü yapıştır demiyo(tamam uzatma yapıştırmadın:D) iyi olmuş ya o zaman kalkamadan anladık.bi daha bu kadar içmem hatırlamıyorum:D ailerona dokunamadım o kesinde elevator hafif vermişimdir.sol aileron versem belkide sarhoşlar gibi uçup çakacaktık şu kanadı doğru düzgün yapayım ben bi şimdi.
Sümer Yamaner
10-08-2009, 17:31
Bak sevgili Mustafa... O dandik dediğin THK senelerdir bu ülkenin sivil havacılığında tüm engellere rağmen elinden geleni yapmaya çalışan, sayısız modelci, paraşütçü, planörcü hatta pilot genç yetiştiren bir kurum. Umarım yazarken elin kaymıştır ve aslında böyle demek istememişsindir. THK'ya dandik deme hakkımız olamaz.
Sattığı ürünler çok kaliteli olmayabilir. O fiyatlara ancak o kalite olacaktır ve bu da son derece normaldir. Ama unutma ki bugün eğer diğer hobby mağazalarından makul fiyatlara ürünler alabiliyorsak bunu da THK'ya borçluyuz.
Sen yine de montaj kılavuzuna bir bak bakalım kanat birleşim yerinde A ve B simgeleri var mı yok mu!
Ve...
Üzülerek görüyorum ki sarhoşlar gibi uçmasan da artık sarhoşlar gibi yazmaya başlamışsın...
Elevatör ve rudderide inşallah kaplamayı kaldırıp yapıştırmışsındır. araya joineri takmadan evvel bol epoksi sür sakın japon falan kullanma kanadın birbirini öpen birleşim kısmınada bolca epoksi sürerek yapıştır, sanırım joineri yeniden yapacaksın onuda sağlam bir ağaçtan seçip kırılan joineri çıkarıp şablon olarak kullan ve yuvalara sıkı geçecek şekilde imal et ve dihiedral açısına dikkat et, kanadının birleşim kısmını ne kadar iyi yaparsan plotajın ilerleyip tono ve loop atarken kırılması o kadar zor olur, rüzğarlı havalarda ve agresif uçuşlarda kanat lastiklerine ilave lastik takmayı unutma.
Evet dilim sürçmüş Thk'ya bir şey demiyorum ürünlere diyorum Thk ile ne alıp veremediğim olabilir benim? Thk olmasaydı bunları yapamazdım zaten.Uçakların yorumlarına bakarsanız birçoğunun yorumlarında klavuzunun çok yetersiz dendiğini görürsünüz,bu uçakla ya da Thk ile ilgili bir sorun değil firmayla ilgili.sarhoşça konuşmaya başladıysam herkesten özür dilerim bir daha cıvımam ve de gülmem.Yeni başlayanları biraz çarpıyorda bu hobi.Bestman abi kaplamaları çıkarmıştım tavsiyeler için sağol.
RealPower
10-08-2009, 20:46
Bak sevgili Mustafa... O dandik dediğin THK senelerdir bu ülkenin sivil havacılığında tüm engellere rağmen elinden geleni yapmaya çalışan, sayısız modelci, paraşütçü, planörcü hatta pilot genç yetiştiren bir kurum. Umarım yazarken elin kaymıştır ve aslında böyle demek istememişsindir. THK'ya dandik deme hakkımız olamaz.
Sattığı ürünler çok kaliteli olmayabilir. O fiyatlara ancak o kalite olacaktır ve bu da son derece normaldir. Ama unutma ki bugün eğer diğer hobby mağazalarından makul fiyatlara ürünler alabiliyorsak bunu da THK'ya borçluyuz.
Sen yine de montaj kılavuzuna bir bak bakalım kanat birleşim yerinde A ve B simgeleri var mı yok mu!
Ve...
Üzülerek görüyorum ki sarhoşlar gibi uçmasan da artık sarhoşlar gibi yazmaya başlamışsın.
THK ya laf atmadğı zaten belli Sümer abi bence büyütmüş olabilirmisin birazcık...
Sümer Yamaner
10-08-2009, 21:25
Sevgili Tunahan biz bu konuyu aramızda çözüp bitirdik... Yani...?
Anlamıyorum ya bu işte bir terslik var. Uçağı kırılan Mustafa ama onun dışında herkes sinirli gibi yazıyor. İşin ilginci herkes de yapıcı mesajlar yazıyor. Neyse şimdi önemli gördüğüm bir ayrıntıya değinmek istiyorum.
Mustafa kimseden internet dışında yardım alamayacak bir yerde tek başına bir yeni başlayan. Aldığı modelin montaj klavuzu da bileni bile tereddüte düşürecek kadar yüzeyel hazırlanmış olmalı ki daha rudder yekesinin fotografını koyar koymaz hem Mustafa'nın bilmediği hem de klavuzun yetersiz olduğu veya belki Mustafa'nın biraz da dikkatsiz olabileceğil netleşti.
Biz bunu görmezden geldik. Ormanı bıraktık ağaçlarla uğraştık. Mustafa da detaylarda boğulurken temel uygulamaları kaçırdı. Hatta kanat servosu kargaşasında olmayacak işler yaptı. Muhtemelen yaptıklarından utandı ve artık kafama göre yapayım rezil olmayayım diye düşündü. Daha sonra da pek bir şey sormaz oldu.
Eğer Mustafa modelini pilotaj dışı bir nedenden dolayı kırmışsa bu bizim suçumuzdur. Ki ben pilotajdan kaynaklanmadığına eminim. Mustafa'nın her aşamayı önce nasıl yapacağını sonra nasıl yaptığını aşama aşama fotograflayarak öğrenerek ve doğru yaparak ilerlemesi lazımdı. Biz bunu yaptıramadık. Mustafa ne büyük yanlışlar yapacağını anlamasına rağmen çekingen davranarak olsa olsa böyledir yöntemiyle montaj yaptı.
Şimdi ne yapalım derseniz daha önce yapmadığımızı yapalım. Mustafa'nın onarımlarını aşama aşama kontrol edelim. Mustafa da yapmadan önce görüntülü olarak sorup, yaptıklarını çekinmeden paylaşsın.
Montajın her aşamasının resımlenmesı fıkrı gerçekten ıyı bır fıkır.Boylece muhtemel yanlişlıklarında önüne geçmiş olabiliriz.
Bugun benim traınerın saha ekipmanları geldi.Bu arada technomodele tekrar teşekkur etmek ıstıyorum.Siparişimdekı lıstede buji ısıtıcı ellrınde yokmuş.Buna ragmen daha üst bir modelı göstergeli olan buji ısıtıcısını benım magdur olmamam için göndermişler.Gelen koliyi açtıgımda bujı isiticisinin farklı oldugunu gorup siteden kontrol ettım.Daha pahalı bır model gondermışler.Telefon edıp farkını odemek istedim,ama bizden olsun dedıler.Çok memnun oldum.Kendilerine tekrar teşekkur ederım.
Gelen ekipmanın listesi şöyle
Os buji No: 8
Fastrax şarj lı göstergeli buji ısıtıcısı
Manuel yakıt pompası
3 adet 10X 7 apc pervane
2 adet 11X6 apc pervane
power max 90 lık starter
1 metre şeffaf yakıt hortumu
5 li paket de hortum kıskacı
1 galon wildcad %5 lık yakıt
4 adet Futaba 3004 servolarım ve yedek dişli seti yurt dışından gelecek
kumandam Futaba 7c ve alıcı Futaba RS617 FS
Alıcı pilerım yurtdışından gelecek 4.8 V 2200 MAh NIHM
Kuru akü almadım.Arabam oldugu için gerek duymadım
Bunun dişinda eksik malzeme varmı bilmiyorum.Eger eksik var ise lutfen hatırlatınız
Teşekkurler
http://img1.loadtr.com/k-428355-11yy.jpg (http://www.loadtr.com/428355-11yy.htm)
http://img1.loadtr.com/k-428356-ere.jpg (http://www.loadtr.com/428356-ere.htm)
Cengiz bey, öncelikle hayırlı olsun. Kuru aküyü arabanız olduğu için almadığınızı söylemişsiniz. Startörü araç aküsüne bağlamak bir hayli kısıtlayıcı ve de tehlikeli olabilir. Size hareket edecek yer kalmayabilir. Kuru akü almanızı yada elinizdeki kullanmadığınız 3S lipo pilinizi startör ile kullanmanızı tavsiye ederim.
Bunun dişinda eksik malzeme varmı bilmiyorum.Eger eksik var ise lutfen hatırlatınız
http://img1.loadtr.com/k-428355-11yy.jpg (http://www.loadtr.com/428355-11yy.htm)
http://img1.loadtr.com/k-428356-ere.jpg (http://www.loadtr.com/428356-ere.htm)
modelcilikte eksik bitmez ihtiyaç oldukca alınıyor bazı şeyler o ihtiyaçlarıda alırken genelde 1 adette fazla alıyoruz ve bir süre sonra ise güzel bir takım çantası ortaya cıkıyor
buji anahtarı ve kanat lastikleri var mı?
Ahmet abi motordan şikayetçiyim rölantide stop ediyor:) küçük iğneyi fakirleştirip zenginleştirdim ama tam umduğumu bulamadım.Şu an gaz kumanda 1-2 tık açıkken normal çalışıyor ama 0 gaza indirince stop ediyor bu durumda küçük iğneyi ne yapayım? Çok az ayar lazım.Bu arada startersiz motor çalıştırmanın inceliklerini de öğrendim,baktım hiç patlama sesi gelmiyor.2 pervane emdirince (ısıtıcı çıkarıp tabi) tekte çalışıyor.
Küçük iğneyi 1-2 dakika aralıkla,yani çok az hareketle ayarlamalısın.Rölanti iğnesini 2 dakika kıs tekrar dene.
Sümer Yamaner
11-08-2009, 22:41
Sorun basitçe trim ile rölanti ayarı ile de çözülebilir. Özellikle gaz geçişleri normal ve takıntısız ise belki de biraz trim verilerek rölanti korunabilir.
Arkadaşlar ilk baştaki hafif kırımın nedenini açıklıyorum sıkı durun alay etmek yok:D
aileron servosu reverse halde çalışıyormuş:D yani havalanırken hafif sağa yattı ve ben düzeltmek için sol aileron verdiğimde dahada berbat oldu heralde işler:D insan sağ aileron yukarı kalkınca uçak nereye yatar falan öğrenir dimi?vallahi farkına varmasam bütün denemelerde aynı şekil çakacaktık.Şimdi başka şekil çakarız en azından :D reverse olayı da tabi benim kumandada tuşu yok riske girip kumandanın içindeki aileron soketini ters takınca oldu sana manuel reverse ayarı:D neyse bugün gene yetiştiremedik lastikleri tak motoru kontrol et falan derken üstüne bir de şu olay eklenince hava kararmasını yetiştiremedik gene.artık her şey hazırdı ve bende gene kırarım heyecanı, dedim biraz taksi yapayım heyecanımı atayım.Bu sırada büyük taşa sürtmüş olacak ki motoru durdurduğumuzda 11*6 pervane olmuş 10*6 :D gördüm ki bir tarafı daha sürtmüş balans falan yapar çıkardım. yedekte 10*6 vardı onu takarken karardı zaten hava.bu pervaneyi yanlışlıkla göndermişlerdi kırılsın 11*6 alıcam tekrar.Şimdide özellikle Ahmet Abi'ye yönelteceğim sorunlar.
Motor ilk başta gene gaz yemesinde sorun vardı.(ilk deneyimim benden kaynaklanan ayar sorunları)küçük iğneyi hafif kıstım şimdi daha iyi en azından stop etmeden hafif tıksırarak da olsa tam gaza çıkıyor.motorcuğumu öksürük yaptım ya. kısıyorum açıyorum heralde sorun kısıp açmaları büyük yapmam.yarın onu ayarlayayım sizde biraz tavsiye verirseniz.2.sorunum tam gaza çıkardığımda zengin ayar gibi devir düşük halde 5-15 saniye çalıştıktan sonra fakire doğru yöneliyor ve devir oldukça artıyor bu neden oluyor acaba?yani mesela açtım gazı (sanırım deviri normalden 1000 devir az şekilde çalışıyor tam gazdaki halinden bahsediyorum) 10-15 saniye bekleyince birden devir kendine geliyor yalnız 10-15 saniyeye dikkat.umarım anlatabilmişimdir.
Bunlar haricinde motor tıkırında çok güzel bir motor.Os motorlu biri var mı 2 gün dolu depo bekledi sahaya götürüp uçağı yere koyduğumuzda tek parmakla çalıştı?:DYoksa sizinki buji ısıtıcısını takınca direk mi çalışıyor:D uçağı hala havalandıramasam da uğraşmasından zevk aldım üstüme bulaşan yağ ve yakıtın kokusu şu uçağı finalde uçurabilirsem patlar motordan şaşmayacağımda:D
neyse şaka yollu durumu anlattım inşallah desteğinizi eksik etmezsiniz tek başına uğraşıyorum burada:D
Düşük hız ayar vidasını 1/8 tur sık. Rölantiye aldıktan sonra 30-40 saniye bekle sonra aniden tam gaz yap. Yine tıksırıyorsa aynı işleme devam et. Eğer tam gaz yapınca hemen stop ederse fazla kısmışsın demektir önce motoru tek parmak darbesiyle tekrar çalıştır sonra vidayı biraz aç. Bu ayarı tam yaptığında rölanti yükselecekir biraz trimden kısman lazım, tam gaz yaptığında da 15 saniye beklemeden tam devri bulacaktır.
Burada dikkat edilecekler: vida ile oynarken elini pervaneye kaptırma ve rölantide en az 30 saniye beklemeden tam gaz testi yapma.
ee dayak atmadın gene uçuramadım diye.
İyi alıştın sen de. Herşeye dayak olmaz zaten. Bugünkü kontenjanı Emre Naz ile Ferit doldurdu.
Sümer Yamaner
21-08-2009, 01:30
Aileron soketini TERS mi taktın???!!!
servonun alıcıya giden kablosundan bahsetmiyorum vericinin içindeki kablo.
iron_eagle
21-08-2009, 02:14
Vericinin içini niye açtın ki ?:eek:
pushrodları servoya çarpraz mı bağlasaydım yoksa? reverse ayarı yok kumanda da.içini açtım derken arka kapağı açıp baktım sadece.
Verici ile oynayacağına,aileron servo yekesinin öbür ucuna çekecektin pushrodu.(Servo yekesinin bir ucu iterken öbür uçu çeker)
Bu sonradan gaz yeme, aragazların zengin olduğunu gösterir.Rölanti iğnesini Metin beyin dediği şekilde kısarak denemeler yapmalısın.Yine de tam gazdan memnun olduğunda rölanti iğnesinin biraz zengin kalması iyi olur.Birkaç uçuş saatinden sonra onu daha hassas ayarlarsın.Tam gazı da max devri bulup en az 2-3 tık zenginleştirmeden havalanma.,yoksa havada stop riski var.
Aileron servosunun kollarından çıkan tellerin birbirini çaprazlayarak karlı tarafa geçmesi çok yanlış ve sağlıksız bir çalışma şekli olurdu. Kumandanın içinden rewerse ayarını bulup yapmış işte.
O zaman servoyu tersçevirecekti yerinden söküp.Verici açmak pek tavsiye edilmez.
o zamanda pushrodlar yetişmiyordu.neyse sorun yok şimdilik.
Servoyu ters de çevirse yönler değişmez. Başaşağı yapması lazımdı.
UÇURDUM UÇURDUM UÇURRDDDUUM:d:d:d:d
arkadaşlar ilk uçuşumu hasarsız bir şekilde yapmış bulunmaktayım:D kamera evde kaldı,video çekemedik kusura bakmayın.Ama bir dahakine merak etmeyin kamerasız uçuşa gitmek yok.İnişte bile hasar almadı.:D Şuan heyecandan bir şey yazacak halim yok 1-2 saat sonra günün özetini geçerim artık:D Elim titriyor hâla kırmadım ya kırmadım;oleeea:
Video var mı peki? Delil olmadan olmaz. Belge isteriz.
Metin abi şu acemiliği kırımsız atlatırsam inş, işte o zaman kamera takıcam Emrah abi gibi, o zaman gör videoyu:D
ahh ahh :) benimde easy star gelsin bende Gökçen gibi Karya antik kentlerinin fotolarını çekeceğim.
mustafa anlat bakalım. bugün olaylar nasıl gelişti...
Mustafa kamerayı uçağa takarsan etrafı görürüz. Biz modeli görmek istiyoruz. Bir de videoya müzik bindirme. Motor sesi duyalım.
evet Mustafa gözün aydın.İlk uçuşunu nasıl olurda çekmezsın.O kadar da tempihlemiştim seni :-))
video olmadan olmaz kardeş.Metin abinin dediği gibi belge isteriz
Uçağı,motoru ayarlayıp yere bıraktık uçağı ve güneşin batmasını rüzgarın dinmesini bekledik.3 gündür yaptığımız denemelerden sonra artık yok heyecan yaptım yok biraz daha bekleyelim bahaneleri sökmeyince zorla kalkmak zorunda kaldım:D .Evet artık gidiyordu ve dönüşü yoktu:D Düzgünce havalandıktan sonra rüzgarla çok kötü boğuşmalarımız oldu.Acemilikten uçağı geri getirmekte zorlanıyordum rüzgar yandan vururken dönüşlerde çok tedirgin oldum Bir an hoverde bile kaldı uçak o derece yani rüzgarın acemilikle buluşması:D Rüzgara karşı gelirken salına salına geliyorda aynı gazla rüzgarı arkasına alınca çok korkunç oluyor:D daha sonra 5 6 pas geçişten sonra motoru kapatıp güzel kırımsız bir şekilde indim çok güzel süzüldü:D hepinize teşekkürler:) inşallah şu acemiliği ciddi bir kırım yapmadan atlatırım.
mustafa
ilk deneyim çok önemli ve sen bunu başarı ile geçtin. 2. ve sonraki uçuşlarında daha sakin olacaksın gör bak.
gaz komutlarını unutma. rüzgara karşı giderken gazlı, rüzgar arkaya gelince gaz kes.
tebirkler sana, kocaman bir BRAVOOOO
Hayırlı olsun Mustafa !! Yazarken bile heyecanın burdan hissediliyor valla.Bakalım darısı benim başıma.Şu servolar gelseydıde aletı uçursaydık artık.Dün servolardan 3 gün sonra,Amerikandan ayın 11 inde çıkan alıcı pilleri geldi.Ama yine amerikadan 7 sınde çıkan servolar hala gelmedi.Beklıyorum yapacak bir şey yok.Umarım servolar gelınce bende senın gıbı ilk uçuşumu kırımsız atlatırım.selamlar
Bugün motoru öylesine çalıştırdım.Optimum ayarı buldum artık.Yalnız 10*6 ile yüksek devirlere çıkıyor pervane almam gerek.Şuan zenginleştirerek orta ayarı buldum.Uçağa gelirsek bence balsa ve kaplama kalitesi pek güzel değil.İlk hasarlı uçuş denemesinden(aileron reverseydi hani) kalma hafif hasarları fark ettim.Yatay stabilizeyi soktuğumuz yer fay hattı gibi açılmış epoxy lazım gene.Birde iniş takımının biraz gerisinde,sert balsanın bittiği sağ duvar alt duvara irtibatı kesmiş kaplama tutmuş sadece.Yani 1-2 cmlik bölgeyi bastırınca içine çöküyor.Bunuda halletmem lazım.Ama fiyatına göre yeni başlayanlara tavsiye edebilirim.Bunun dışında uçuş sonrası hasarsız inişte ön dikmeyi eğmişim onu da düzelttim.Hiç bu uçaktan alan yok mu ?Bir de depodan hortumun çıktığı yer,karbürator ekseninin altında kalıyor.Yakıt beslemesinde falan sorun oluşturur mu? Ben sorunu farkedemedim şuan.Bunların hepsinde depo biraz altta galiba.Sf model işte nabarsın:D
Bunlarda 1 ay önce çekilen montaj fotoları
http://s909.photobucket.com/albums/ac294/swat11/
Mustafa abi, karb/depo hattı biriki cm aşağıda olabilir,ayar tutturabildikten sonra önemli değil.
Sümer Yamaner
23-09-2009, 12:36
Nedir abicim bu? Nooldu?? :) Kırım desem böyle kırım dostlar başına...
yok abi kırım değil ne zamandır kokusunu özledim bahçede biraz çalıştırayım dedim:)
Sümer Yamaner
23-09-2009, 13:20
Helal sana Mustafa! :) Budur işte...
Bugün iyi bir uçuş oldu.Hafif sağa yatıyordu trim yapamadım ama güzeldi.Çok eğlendik.1. galonu devirdik kendimize geldik:D İniş sert oldu iniş takımı çıktı.Motoru stop etmeyip geç alçaldım üstüne birde rüzgarla aynı yönde indim(gerçi rüzgar yoktu).
video yükleniyor daha.
Mustafa tozlu topraklı zeminde taxi yapmak iyi fikir değil. Motoru elden çıkartırsın kısa zamanda. Bir de kalkış ve inişi düzgün çekememişsiniz çok net anlaşılmıyor. Havadaki duruma bakınca sanki biraz yükseliş trimi istiyor veya burun ağır olabilir.
evet yükseliş trimi ayar istiyor aileron trimini de biraz sola çekmek gerekiyor.yükseliş benimde gözüme çarptı tam düz değil gibiydi ama trim sonda yetişmiyor.onu düzeltirim.
mustafacım
video nun ilk olması nedeniyle affedilir durumdasın ;)
burada video çeken arkadaşta iş bitiyor tabi. yani arakadaşlarda kalkış ve inişleri görebilmemiz önemli video larda.
trim sona dayanmış ve yinede fayda etmiyor ise tirimi ortaya alıp CG üzerinde durulması gereken bir durumdur. normalde trim ince ayar içnidir. bir kaç tık oynatılması gerekir.
videodaki "ayaklar" "höyt" gibi kelimeler ise senin gibi genç, yakışıklı bir arkadaş için güzel şeyler değil ;)
herşeye rağmen tek başına birşeyleri başarabildiğin için seni kutluyorum. sordun, soruşturdun, araştırdın ve birşeyleri başardın. nice güzel, kırımsız uçuşlara :)
Tavsiyeler için teşekkürler Emrah abi.Sizlerin sayesinde uçuyoruz işte daha emekleyerek:)
-bu arada trim sonda derken, karşıdan uçağa baktığımda sona getirsem bile elevator tam düz pozisyona gelemiyor demek istedim.Yani servo kolundan ayar yapmam gerekecek.-
Tavsiyeler için teşekkürler Emrah abi.Sizlerin sayesinde uçuyoruz işte daha emekleyerek:)
-bu arada trim sonda derken, karşıdan uçağa baktığımda sona getirsem bile elevator tam düz pozisyona gelemiyor demek istedim.Yani servo kolundan ayar yapmam gerekecek.-
Bende tebrik edıyorum seni mustafacım.Benım cesaret edemedıgımı sen yaptın.Herşeyı tek başına başardın.Bu vıdeoda kı uçuşta kötü sayılmaz bence.İnşi göremedik ama umuyorum daha ıyı olacak.sevgıler
Dün Koray abi'den nitrosuz yakıtı aldım.Deneme amaçlı biraz çalıştırdım geçişler gayet güzeldi,büyük iğne 2.5 turdaydı.Küçük iğneye dokunmadım.Yalnız bir sorunum var. Uçağı baş aşağı tuttuğumda bir süre sonra devir artıp stop ediyor,niye yakıt çekemiyor? Uçak düz iken normal.Mantık yürütemediğimden küçük iğneye dokunmadım.Depo mu sorunlu yoksa?
7704025
Mustafa burun çok aşagıda kalırsa ve kılank aşagı düşmüyorsa ister istemez stop edecektir. modelin burnunu havaya dik ve tam gazda durumuna bak.
yerdeki bir modeli burun aşağı çalıştırmakla, havada burun aşağı inen modelin tank içindeki yakıt durumları farklı olur.
Bugün 2 kere uçtum ama sanırım ağırlık merkezi yerinde değildi ya da atışları çok fazla da olabilir, dengesizdi.1.'de motor durdu hasarsız indim.2.de bu dengesizlikten dolayı inişte yola çarptım kuyruk ayrıldı.Ama güzeldi gene de:) Bu arada elden atınca kalkış daha rahat.
Kuyruğu hallettim bir sorum olacaktı kanat lastiklerini tutturduğumuz çubuk ucundan kırılmış sol ön lastik takılması gereken yer boş yani.Sadece tutması gereken yer kırılmış ne yapmalıyım?
Orayı boydan boya del(kırık parçanın geri kalanını çıkart) ve oraya bir tükenmez kalem sür.(sağlam birşey olsun)
güzel fikirmiş.son sorum iniş takımlarını tutturmakta kullanılan plastik parçayı kırıldıkça alayım mı yoksa başka bir şey ile mi fixliyim :D ya da epoxy,ca ile mi yapıştırıyım sadece?
?İniş tk da plastik parça dediğin teli tutan kelepce olmalı.Ben plastik kelepçe bir kere kırılınca yenilerini tenekeden keser yaparım,bir daha kırılmaz.
Emektar tri 40 yeni turuncu kaplamasıyla..
Kalitesiz bir video ama bugünkü uçuştan biraz video.Sk50 rodajı tamamen bitti sanırım gaz geçişleri sorunsuz.
http://www.vimeo.com/12893883
;):P Ayıp sen bunca yazılana çizilene rağmen hala SK 50 mi kullanıyorsun?:dıdııtt:
Maceraperest gençlere bayılıyorum. :)
Ahmet abi hiç sıkma canını sen. yakında ÖM kutun dolar :) Her 10 dk. da bir silme gereği duyarsın ;)
Kısmetsiz modelci o. Kötü başladı kötü gidiyor.
Amannn allah daha kötüsünden korusun...O Soprano cowling ini nerden buldun?Cowling li trainer mi olurmuş?
yok yok SK ile olacağının en kötüsü olmuş zaten. Bundan daha kötüsü olamaz :lol:
Benim araba kullanmayı öğrendiğim Anadol'da yarım tur direksiyon boşluğu vardı. Sonra hangi arabaya binsem direksiyonla çok oynama diye ikaz aldım. Şimdi Mustafa OS motorlu bir arisingstar kullansa ne kıvranır ama. Direksiyonla oynama Mustafa :)
Mustafa abiii motordan arttırdığın 100 kaymeyle bir Soprano al da şu OS misyonerlerine yeni bir bahane çıksın....:hııııııı::bye::fifufifu:
Sümer Yamaner
28-06-2010, 13:26
Mustafa, bazıları başka bir ilmekte patlar model için alt yaş sınırını tartışıyorlar. Halbuki burada da görüldüğü üzere akıl yaşta değil baştaymış, bazıları ellisine merdiven dayasa bile... Anla artık! :P
ıhhh :) bende diyorum müttefik kuvvetler nerede ;)
hoşgeldin sümer abi. bu hafta konu altında devam edelim. bölünmeyelim, takibi zor oluyor :lol:
Mustafa, bazıları başka bir ilmekte patlar model için alt yaş sınırını tartışıyorlar. Halbuki burada da görüldüğü üzere akıl yaşta değil baştaymış, bazıları ellisine merdiven dayasa bile... Anla artık! :P
Ahmet abi sf model işi büyütmüş Soprano ile aynı cowlingi var :D Ama bu seferde canopy camından kısmışlar eskilere baktığımda siyah camı var bende boştu orası :):)
O Soprano cowling ini nerden buldun?Cowling li trainer mi olurmuş?
Dert yandığım konu inişleri beceremiyorum.İniş takımı çıkarıyorum hep.Epoxy ile çok sağlam yapıştırsam bu seferde darbe emilmeyeceği için gövde çatlamasın ? :)
Bir dahakine daha iyi bir video kalitesi inşallah.
İniş için uzaktan 1 metreye alçal sonra hiza ve irtifa tut eşiği geçerken motoru rölantiye çek veya stop et sonra elevatör tutarak modelin konmasını bekle.sakın elevatoru koyvererek çuval gibi bırakma.Kırmadan inmenin püf noktası eşikten alçak ve hızlı geçmek.Sonra rölantiye çeker modeli tutarsın o kendi iner.Tutarsın demek elevatör ile zınk diye çökmesini önlersin demek.
Sümer Yamaner
28-06-2010, 14:41
Yani gazı kestikten sonra sen model inmesin diye uğraşırken o inmeye çalışacak ve sonunda o kazanacak ama yumuşak bir şekilde inmiş olacak.
Anladım biraz daha deneme yapmam gerek.
İnişleri motor stop diye acil yamaktan vazgeç. Hiç bir yer kırılmaz.
Ya da bırak kırılsın kendini Orhanlı'da gibi hissedersin.
Sen bozguncuları dinleme eşikten geçerken mahsus stop et motoru,sonra da etrafındakilere motor stop aciil iniş diye bağır ki belki Malatyadan,Kartal dan filan duyulur da mutlu olur bazı dinozorlar.:P:P:kütküt::kütküt:
Dikkat et mahsus stop edeceksin. Yanlışlık olmasın.
Bugünkü uçuştan kareler :) Video birazdan.
http://img28.imageshack.us/img28/548/adszrfv.th.jpg (http://img28.imageshack.us/i/adszrfv.jpg/)http://img651.imageshack.us/img651/1388/96857570.th.jpg (http://img651.imageshack.us/i/96857570.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://www.vimeo.com/13045004
Metin abi trim ayarını yaptım ona göre :D Bugün ilk defa 3-4 kez tono attım tonoyla iniş videoda yok. Yavaş yavaş alçalarak yaptığım iniş otlara takılmamla bitti.Depoya baktığımda bir damla yakıt vardı.13045004
Bugün kalkışta biraz sola döndüğünden çimlere çarpıp kuyruğu kırdıktan sonra evin yolunu tuttum:kütküt:.Bedavadan iş çıktı yani.
hala kırılmadı mı bu. helal olsun.
pek vakit olmuyor hocam 1 yıl yattı zaten.bugün motorun durmasıyla acil inişimide yaptım :P
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.