PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Salan Yapımı (Uçaktan bir şey atmaya yarayan alet)

kağanşeker
06-06-2009, 17:07
Uzun süredir yapmayı planladığım bir şey vardı:

"SALAN"

Salan:uçaktan herhangi bir şey atmaya yarayan bir alet.Salan yapım fikrini aklıma bir savaş pilot sokmuştu.Birlikte sürekli bir yere atış yapmaktan ve bunu sağlayan sistemlerden konuşmuştuk.Hatta tecrübe modelini de yaptık fakat projenin devamı gelmedi.

Niye?

SINAV...

Sınava bu sabah girdim, iyi de geçti, artık rahatım.:)

Öncelikle bir plan hazırladım.Uzunluğu 15 cm boy ve eni 4 cm olan kare prizma şeklinde bir salan tasarladım.Plana göre bu kare prizma şeklindeki salanın alt tarafında bir kapak var ve bu kapak da bir servo yardımıyla açılıyor.Havada uçarken hedefin üstüne gelindiğinde kumandadan verilen komutla kapak açılacak ve uçak yükü hedefe boşaltacak.

Plandaki parçaları 2mm lik balsadan kestim ve birleştirdim.Yapım resimlerini ekliyorum.Projeye akşam babam gelince devam edeceğim.

Bu sistemi Wing Dragon 4 üzerinde deneyeceğim.

Yorum ve önerilerinizi bekliyorum.

Not:Ankara ekibi, bir iki ay sonra uçuşları sizinle birlikte gerçekleştirebilirim.Haberiniz olsun:D

Saygılar...

aklıhavada
06-06-2009, 18:28
çok güzel güzel bir sistem bende de küçükbir planör bağlıyorum servoyla atırıyorum ve süzülüşünü izliyorum video da koyarsanız süper olur .

muhyt
06-06-2009, 19:29
güzel olmuş bizde burda aynı sizin yaptığınız gibi bir düzeneği çaylaka başlayıp paraşüt atıyoruz oldukça zevkli oluyor. biz bu düzeneği bağlamak için çaylakın altına cırt cırt yaptık o parçayı istediğimiz zaman çıkarıyoz istediğimiz zaman takıyoruz oldukça pratik oluyor.

kağanşeker
07-06-2009, 12:06
Salanı aerodinamik hale getirmek için bir burun parçası yapımına başladım.1mm lik balsa levhadan dört parça kestim ve silikon tabancası ile 4x4 cm boyundaki kare bir balsa levhaya yapıştırdım.

Salanın servosunu uçağın gövdesine yerleştireceğim.

Bugün salanı tamamlayamayacağım.

Saygılar...

plt357
09-06-2009, 17:22
Anladığım kadarıyla salanı uçağın sağına yerleştiriyorsun, bunun adece birtarafta olması dengeyi bozabilir diye düşünüyorum yada dengelemek için ikinci birtane yapıcakmısın?

iron_eagle
09-06-2009, 17:33
İçinden ne atacağına göre de değişir ancak, yuvadaki parça sürekli kapağa yüklenecek. Yükseliş manevralarında kapağa binen yük daha da artacak. Balsa dayanmayabilir, yük sebebiyle servoya zararı olabilir, açıldıktan sonra düşmesi gereken yük yuvaya yada kapağa sıkışma/takılma yapabilir. Bitsin testlerini yap herşey ortaya çıkar. Değişik şeyler denemek güzel:)

kağanşeker
09-06-2009, 21:27
Okul balosu için yapılan hazırlıklardan dolayı bu proje ile bir kaç gündür ilgilenemedim.(Yarın da ilgilenemeyeceğim:))

Alttaki kapak 2mm lik balsadan.Ben kırılacağını zannetmiyorum ama güçlendirmekte fayda var.

Pilot abim bana salanı yaptıktan sonra test etmem için şu şekilde bir öneride bulunmuştu:

Baban arabayı 20-30 km hızla sürerken salanı çalıştır.Eğer çalışırsa senin Wing Dragon 4'ünde de çalışır demişti.

Eski plastik modelcilerden olduğum için Mig-31'imden kalan küçültülmüş füze ve yakıt tanklarını atacağım.Bunun dışında ucuna taş bağlanmış bir kurdela veya paraşütlü bir taş atmayı da düşünüyorum.(Gönül isterdi ki bir tane AIM-9 ya da AIM-54 atayım ama...:D)

Salanın tek tarafta olmasının uçuş için sorun teşkil etmeyeceğini düşünüyorum.Biraz sürtünmeyi arttıracağı kesin fakat biraz trim ayarı ile halledilebileceğini düşünüyorum.Olmazsa diğer tarafa bir tene daha yaparım.:)

Saygılar...

iron_eagle
09-06-2009, 23:56
Sürükleme değil, ağırlık merkezini bozmasından dolayı konuşuyoruz. Trimler yeterli olmayabilir. İçi boş ve kapağı servoya bağlı bir kutudan ziyade biraz daha düşünülmüş birşeyler, uçağın pozisyonundan ve anlık kuvvetlerden etkilenmeden çalışacak bir alet yapmanı sağlayabilir. Bu ilk prototip sorun yok. Önce bu çalışsın, sonra geliştirirsin.

Bu arada AIM-9 atmak istiyorsan, ActionMan tarzı oyuncakların fırlatma mekanizmalarını kullanabilirsin rahatlıkla.

experience
10-06-2009, 01:38
sevgili Kağan bu salanla ne salmayı planlıyorsun?

AILERON
10-06-2009, 02:34
Bizleri bombalayacak... Kafamıza paraşütlü taş atacak:D

iron_eagle
10-06-2009, 11:47
yine insaflı paraşütlü taş atıyor... :D

kağanşeker
10-06-2009, 14:53
Bu arada AIM-9 atmak istiyorsan, ActionMan tarzı oyuncakların fırlatma mekanizmalarını kullanabilirsin rahatlıkla.

Ben gerçek AIM-9 Sidewinder ve AIM-54 Phoenix'den bahsetmiştim:D

Ama bu fikir de çok hoşuma gitti.

Saygılar...

iron_eagle
10-06-2009, 15:57
Ben de model AIM 9dan bahsetmiştim:)

jakoben
10-06-2009, 16:50
bencede küçük kağıt parçaları simler kısacası konfeti atılabilir. olmadı tebeşir tozu leblebi tozu vs . :D:D bunlarda bir fikir kolay gelsin

plt357
10-06-2009, 20:14
Bence ne atılacağı amaca göre değişir:D

atambay
10-06-2009, 20:23
Mürekkep koyup yere yazı yazmayı ya da göle ebru yapmayı öneriyorum.

balkesli
10-06-2009, 23:39
Göle ebruda kararlıyım :D destekcisiyim :D
kolay gelsin güzel çalışma

AILERON
11-06-2009, 00:30
Benim uçağa da kağıt bağlayalım, zaten çok alçak uçuyormuşum, Göldeki ebru desenini çeker alırım kağıda:D

atambay
11-06-2009, 00:55
Fikrim çok sayıda taraftar topladı. Geri çekiyorum. Yeni önerim kurbağa salmak. Karadaysa kara kurbağası, sudaysa su kurbağası.
Sakın havadaysa hava kurbağası demeyin.

iron_eagle
11-06-2009, 01:35
Ben paraşütlü taşta karar kıldım. Notu kıt üniversite hocalarının kafasına atıp, paraşüt sayesinde sadece yaralayacak, öldürmeyecek bir isabet sağlamak niyetindeyim:D (metin hocam sen üstüne alınma, uygulama olursam KOÜde olur:))

atambay
11-06-2009, 02:20
Serhan o taş gelir beni bulur. Şüphen olmasın :)

Joker73
12-06-2009, 23:49
Arkadaşlar su anda Guppy yapımı aşamasındayım.Biter bitmez bende roket fırlatan bi cihaz ile aranıza katılacağım
http://img190.imageshack.us/img190/4082/rockeye.jpg
Orjinal ismi rockeye olması lazım.delik şeklinde gördükleriniz boş tüpler.İçerisine kızkaçıran dediğimiz mini roketler ve ateşleme sistemine bazı çakmakların içerisinde bulunan flaman teli konacak.Ateşleme için özel devre de lazım.Onlu sayıcı olarak planlıyorum (sanırım entegresi 7014 idi).Projeye başlar başlamaz detayları vereceğim

iron_eagle
13-06-2009, 10:54
Bizim uçaklarda yanar ekipman kullanmak oldukça tehlikeli, kızkaçıranın bir şekilde içeri sıkışması durumunda arkadan atacağı alev uçağın kesinlikle tutuşmasına sebep olacaktır. Kızkaçıranları tutacak ve ateşlemede bırakacak mekanizma özenli birşey olmalı.

Joker73
13-06-2009, 11:59
Çok haklısın Serhan hocam
Kızkaçıranın sıkışması halinde 1sn içerisinde patladığını görmüştüm.Tüplerin çapı kızkaçırandan 1mm daha büyük olacak.Kızkaçıranın arkasındaki pamuk çıkartılıp tüpe yerleştirilince flaman baruta değecek.arka taraftan da pamuk flaman içeride kalacak şekilde kızkaçırana sıkıştırılacak
http://i19.tinypic.com/7wf2quw.jpg
Fırlatma sonucu flaman tüp içerisinde kalacak, pamuk arkadan fırlayacak .Bu denemeler sabit hızda başarılı olmuştu, tekrar yaptığımda araba ile yolda giderken test etmeyi düşünüyorum.

Başa dönersek haklısınız uçaklarımız narin ve aşırı yanıcı.Riski göze alan yapar ama önce ben deneyeyim isterseniz. :)

atambay
13-06-2009, 12:28
Sistemin adını kuş kaçıran olarak değiştirelim.

kağanşeker
13-06-2009, 12:33
Uçaktan atmayı düşündüğüm model füzelerin fotograflarını ekliyorum.Daha boyamadım.Yakında güzelce bir boyadıktan sonra atışa hazır hale gelecek.

Salana hayranı olduğum, bahçesinde büyüdüğüm, Kahramanlar Üssü'nün (7. Ana Jet Üssü) en kahraman filosu olan 171.Filo'nun(Korsanlar) bir armasını yapıştıracağım ve 171. Filo'nun sloganını da yazacağım.

ARAYIP DA BULAMADIĞIMIZ, BULUP DA VURAMADIĞIMIZ OLMADI.

kağanşeker
13-06-2009, 12:39
Babamla bir anlaşma yaptım.Ben Wing Dragon 4'ten yere bir şeyler atarken babam da beni engellemeye çalışacak ve o da Wing Dragon 4'e bir şeyler atacak.Babamın atacağı şeyin kovanın ve benim yere atacağım şeyin fotografınını bir sonraki mesajda ekliyorum.

Sizce bu mücadelede kim üstünlük sağlar? :D

(Kovan L-70 tipi uçaksavar topuna aittir.)

kağanşeker
13-06-2009, 12:43
Babamla bir anlaşma yaptım.Ben Wing Dragon 4'ten yere bir şeyler atarken babam da beni engellemeye çalışacak ve o da Wing Dragon 4'e bir şeyler atacak.Babamın atacağı şeyin kovanın ve benim yere atacağım şeyin fotografınını bir sonraki mesajda ekliyorum.

İşte resmi...

ince999
13-06-2009, 22:23
Bu tarzdan hoşlananlar aranızda kamikazeci yokmu?

iron_eagle
13-06-2009, 23:16
Çok haklısın Serhan hocam
Kızkaçıranın sıkışması halinde 1sn içerisinde patladığını görmüştüm.Tüplerin çapı kızkaçırandan 1mm daha büyük olacak.Kızkaçıranın arkasındaki pamuk çıkartılıp tüpe yerleştirilince flaman baruta değecek.arka taraftan da pamuk flaman içeride kalacak şekilde kızkaçırana sıkıştırılacak
http://i19.tinypic.com/7wf2quw.jpg
Fırlatma sonucu flaman tüp içerisinde kalacak, pamuk arkadan fırlayacak .Bu denemeler sabit hızda başarılı olmuştu, tekrar yaptığımda araba ile yolda giderken test etmeyi düşünüyorum.

Başa dönersek haklısınız uçaklarımız narin ve aşırı yanıcı.Riski göze alan yapar ama önce ben deneyeyim isterseniz. :)

Uçak manevralar yaparken, pamuğun sıkıştırması kızkaçıranları kesinlikle orada tutmayacaktır. Düz uçuşta belki ama yükselmeli dönmeli alçalmalı bir uçuşta pek şans tanımıyorum. Dikkatli olmak lazım. Bir de kızkaçıranların çıkıştan sonra düz yolalması için kanatçıklara ihtiyaçları olacak.

iron_eagle
13-06-2009, 23:18

Kağan çok adaletsiz bir durum, o kovan zaten neredeyse WD4 kadar:D

Joker73
19-06-2009, 11:59
Bu konu biraz öksüz kaldı.Salan yapımında son durum nedir ?
Benim WD4 ün rudder kanalını ve servosunu kullanmıyorum.Bu yüzden tek servolu iki bölmeli bir salan tasarlamak istedim.İşte kesit görüntü.
http://i7.tinypic.com/6y2i1qq.jpg
Umarım servo aşırı yükten yanmaz :D
Daha iyi fikirleri bekliyoruz.

Joker73
19-06-2009, 16:08
Nickimi zihnisinir olarak değiştirmem lazım galiba :D
İşte 1 günde 2 proje.Üstteki salan sadece 2 defa atış yapabiliyor diye aklıma takılınca başladım düşünmeye.Yine aynı sistemle çalışacak, 1 tane bomba salarken diğerini yükleyecek , her kapak açılışında 1 bomba atacak birşeyler yapmam gerekiyordu.
İşte aşağıdaki resmi çizdim.
http://i9.tinypic.com/6pogd38.jpg
Sistemin içerisindeki bombacıklar yerçekimi ile salma odacıklarına geldiklerinden üstten minik havalandırma delikleri açıp rüzgar ile baskılamak faydalı olacak.
Bu projeleri güçlü motoru olmayan arkadaşlar denemesin ağırlığı standart WD4 kaldıramaz.

jakoben
19-06-2009, 17:19
evet projeler ortaya döküldü ama başlayan bıraktı sanırım sonuç göremedik :(:)

Joker73
19-06-2009, 21:22
Hocam bende tam aynı şeyi düşündüğüm için son çizimimle ilgili örnek çalışma yapmaya karar verdim.Benimki uçmayacak çünkü evdeki artık depron ve çam çubuklarından yapılıyor.Başlangıç olması için yapıyorum.

Buradaki resimler ve video salanın sadece bir kanadıdır.
http://i9.tinypic.com/821290n.jpg
http://i15.tinypic.com/8dxce4g.jpg
Mil olarak çam çubuk kullandım ve ortaya 3 tekerlek yerleştirdim
http://i17.tinypic.com/855zy4k.jpg
http://i3.tinypic.com/8br565l.jpg
Çubukların (bomba :D) düzgün yerleşmesi için eğim yapıp tekerleklere oluklar açtım
2976648/salan_denemesi/
Test sonucu depronun esnekliği sebebiyle çubukların sıkışabildiğini gördüm.
Balsa kullanıldığında problem düzelecektir.En kısa zamanda balsa almam lazım :D

erem51
21-06-2009, 17:26
bomba olarak şaka malzemecilerinde satılan yere düşünce patlayan cisimler konabilir

iron_eagle
21-06-2009, 19:10
Tolga bey prototip güzel ancak takılma riski büyük bir sistem, sizin denemelerinizde de arada sırada takılma sorunları olmuş zaten.
Servoyla aç-kapa yerine bir küçük motorla(servodan bozma) kumandadan yaylı şalter kaldırıldığında sürekli dönecek ve her turunda atış yapacak bir tasarım yapılabilir. Takılmayı azaltmak için deprondan ve çöpşişten daha kaygan birşeyler bulunabilir ve daha kısa (çapraz dönüp sıkışmasın diye) birşeyler atması sağlanabilir.

Joker73
21-06-2009, 21:30
Serhan bey haklısınız.10cm lik depronun kenarları ile ortası karşı deprona aynı mesafede duramıyor.Çok takılma oluyor.Bende balsadan yapmaya karar verdim ancak henüz elimde yok.
Motoru direkt döndürmek çok iyi bir fikir ancak Alıcıların sinyal çıkışlarını ölçtüğümde 0.24V ile 0.34V arasında ölçtüm.5V motoru sürmek için devre tasarlayamadım.Hazır devre bulabilirsem kullancağım.

Tüm arkadaşlar hadi saksıları çalıştıralım :D
Benim burada yapmak istediğim konuya ilgi çekip fikirleri çoğaltmak.Herkeste çok iyi fikirler var.Haydi birkaç çizim veya fotoğrafla süsleyelim.

AILERON
22-06-2009, 00:47
Motoru alıcı kanalından sürmek isterseniz aynı servo gibi alıcı kanalına takılan anahtarlar var, onlardan edinebilirsiniz, veya elinizde fırçalı motor escsi var ise gayet güzel iş görüyor.

Joker73
22-06-2009, 08:57
Teşekkürler çağlar bey ben basit bir entekre ve birkaç elemanla sürebileceğime emindim ama ölçü aletimde bir problem var galiba.
Bahsettiğiniz anahtarlardan bir örnek link verebilirseniz sevinirim...

AILERON
22-06-2009, 14:14
Aslında alıcı kanalından gelen bilginin bir PWM sinyali olduğunu bilmek çözüme bayağı yardımcı olabilir ama hazırı varken uğaşmaya değmez diye düşünüyorum. Ben benzer bir uygulama için kumandadan hediye olarak çıkmış fırçalı escyi kullandım. Tek sorunu şu. Kumandadaki switch açık pozisyondaken uçağı açarsam esc haliyle program moduna geçiyor, Bir iki aç kapayla düzeliyor zaten. Bahsettiğim alıcı kontrollü siviç ürününün linkini ekliyorum.
Kolay gelsin http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8833

Joker73
23-06-2009, 01:54
Hay allah haklısınız PWM di :D
Hobby king den siparişim parsellenmiş olmasaydı bunu da verirdim ne güzel ... Neyse birdahaki sefere artık.
Teşekkürler

kağanşeker
14-07-2009, 21:19
Hobbyrc'deki çalışma ve tatilde olmam sebebi ile projenin son aşamasını paylaşma imkanım olmadı.Bu nedenle herkesten özür diliyorum.

Umarım beni affedersiniz:fisdua:

Burun konisini kapladım.Gövdeye ve salanın üzerine cırt cırt bant yapıştırdım.Bu şekilde salan gövdeye istendiği zaman takılıp çıkarılabilecek.Bu hafta sonu bir aksilik olmazsa ilk uçuşunu gerçekleştireceğim.

Saygılar...

ince999
14-07-2009, 21:29

Doğru yolu buldu, patlar motora geçti ve huzura erdi...
BEN ELEKTRİKLİDE KALDIM NİRVANAYA VARDIM

kağanşeker
14-07-2009, 21:52

Doğru yolu buldu, patlar motora geçti ve huzura erdi...
BEN ELEKTRİKLİDE KALDIM NİRVANAYA VARDIM

İki sene elektrikli uçurdum, bırakın nirvanayı huzura bile eremedim.:D

AILERON
15-07-2009, 01:03
Kağan'ın patlarlı uçak aldırmak için babasının modelcilik zaaflarını kullanarak kız gibi tango'yu göz göre göre kırdırmasını takdir ediyorum.

kağanşeker
15-07-2009, 10:13
Kağan'ın patlarlı uçak aldırmak için babasının modelcilik zaaflarını kullanarak kız gibi tango'yu göz göre göre kırdırmasını takdir ediyorum.

Çağlar abi gee bee'yi babam istedi diye vermiştim.Calmato'yu almadan önce de tamir etmiştik.Aslında Calmato da sınav hediyesi oldu orası da ayrı bir mesele:)

Saygılar...

kağanşeker
20-07-2009, 11:51
Nihayet test uçuşunu yapma fırsatım oldu.

(19.07.2009 saat: 16.30 yer:İnönü Üniversitesi'ndeki statyum)

Malesef kumanda kulakçığım (control horn) olmadığı için atış testlerini yapamadım.Sadece aerodinamik testleri yapabildim.

Rapor:

1.Ağırlık merkezinin değişmesi pek sorun yaratmadı.Kanatçık trim ayarları yapılınca sorunsuz uçar hale geldi.İnişlerde biraz dikkatli yaklaşmak gerekiyor.Düşük hızlarda hareket kabiliyeti azaldığı için doğal olarak yapılan trim ayarınında etkisi azalmış oluyor.Bu nedenle iniş ve kalkışlarda salanın olduğu yöne doğru hafif bir yatış gözleniyor.

2.Salan tek tarafta olduğu için biraz sürüklenme etkisi yaratıyor.Uçağın uçuşunu engelleyecek kırıma neden olacak bir sorun teşkil etmiyor.

Aerodinamik testler tarafımca onaylandı :D

Sıra atış testlerinde...

Pek yakında...

Son olarak:

Bir karga ile it dalaşına girdim.Karga baktı ki onun hava sahasına girdim hemen takıldı peşime.Biraz kovalamaca oynadık.Küba Sekizlisi le geriye dönüp tam gaz verince modifiye WD4'ün hızına yetişemedi ve dalaşı bıraktı...

Saygılar...

AILERON
24-07-2009, 14:13
Kağan, uçağın ağırlık merkezi değiştiyse trim verme yerine pilin yerini değişerek veya ağırlık ekleyerek CG'yi eski yerine alıp elevatör trimini sıfırla bence. Ayrıca salanın aynısından diğer tarafa da yaparsan, hem ağırlık merkezi dengelenmiş olur hem desürüklenmenin etkisini azaltırsın . Daha doğrusu sürüklenme kuvvetinin yönü uçağın burun-kuyruk ekseninde olur seni sağa sola çekmez. Tabi rüzgar içine olan uçuşlarsa sürüklenmenin etkisini daha fazla hisedeceksin.

idefix26
24-07-2009, 15:38
Discovery Channel'da Prototype This programında 'salan' temelli bir proje yapmışlardı. Tabi onlarınki buradaki gibi öldürmek değil yaşatmak üzerine kuruluydu:)

Projedeki amaç denizde yardım çağıran birine can yeleği ulaştırmaktı. Sahilde sabit olarak duran, uçak gemilerinde uçağı fırlatmaya yarayan mancınık (katapult) benzeri bir sistemle model uçak hızlı bir şekilde fırlatılıyor ve gövdenin altında suyla temas edince şişmeye başlayan can yeleği taşıyor. Uçağın yaklaşık 2,5 kg taşıma kapasitesi olduğunu denemelerle bulmuşlardı.

Uçağın kontrolü tamamen bir oto-pilot'a bağlı. Uçağın vericisi bir bilgisayar ve yüzücü daha önceden koluna bağladığı alarm vericisine bastığı anda GPS üzerinden bilgisayar tetikleniyor ve konumu tespit edildiği anda uçağı mancınıktan fırlatıyor. Uçak kaza yerine ulaşana kadar GPS üzerinden aldığı verileri ve uçaktan gelen irtifa, hız vs. gibi uçuş verilerini analiz ederek uçağı yönlendiriyor. Kazazedeye yaklaştığı anda salan açılıyor ve can yeleğini bırakıp uçak geri dönüyor ve piste iniyor. Sonra sistem insan eliyle tekrar hazırlanıyor.

Sistem çok hoşuma gitmişti. Belki salanla uğraşanlar için bir fikir verir amacıyla paylaşmak istedim.

Bu da İngilizce anlatımlı, programın özet videosu.
http://www.youtube.com/watch?v=bpAWFR3sKSs

kağanşeker
24-07-2009, 17:50
Kağan, uçağın ağırlık merkezi değiştiyse trim verme yerine pilin yerini değişerek veya ağırlık ekleyerek CG'yi eski yerine alıp elevatör trimini sıfırla bence. Ayrıca salanın aynısından diğer tarafa da yaparsan, hem ağırlık merkezi dengelenmiş olur hem desürüklenmenin etkisini azaltırsın . Daha doğrusu sürüklenme kuvvetinin yönü uçağın burun-kuyruk ekseninde olur seni sağa sola çekmez. Tabi rüzgar içine olan uçuşlarsa sürüklenmenin etkisini daha fazla hisedeceksin.

Çağlar abi,

Rapordaki hatayı düzelttim.Uçak sadece kanatçık trim ayarına ihtiyaç duydu.Çünkü yandan bakıldığı zaman uçağın ağırlık merkezi ile salanın ağırlık merkezi aynı hizada bu nedenle yükseliş trimine ihtiyaç duymadı.

Sürüklenme etkisi sorununu çözmek için dediğiniz sistemi uygulayabilirim belki.Bu şekilde iki salanım olmuş olur:D

Saygılar...

kağanşeker
24-07-2009, 17:56
Discovery Channel'da Prototype This programında 'salan' temelli bir proje yapmışlardı. Tabi onlarınki buradaki gibi öldürmek değil yaşatmak üzerine kuruluydu:)

Projedeki amaç denizde yardım çağıran birine can yeleği ulaştırmaktı. Sahilde sabit olarak duran, uçak gemilerinde uçağı fırlatmaya yarayan mancınık (katapult) benzeri bir sistemle model uçak hızlı bir şekilde fırlatılıyor ve gövdenin altında suyla temas edince şişmeye başlayan can yeleği taşıyor. Uçağın yaklaşık 2,5 kg taşıma kapasitesi olduğunu denemelerle bulmuşlardı.

Uçağın kontrolü tamamen bir oto-pilot'a bağlı. Uçağın vericisi bir bilgisayar ve yüzücü daha önceden koluna bağladığı alarm vericisine bastığı anda GPS üzerinden bilgisayar tetikleniyor ve konumu tespit edildiği anda uçağı mancınıktan fırlatıyor. Uçak kaza yerine ulaşana kadar GPS üzerinden aldığı verileri ve uçaktan gelen irtifa, hız vs. gibi uçuş verilerini analiz ederek uçağı yönlendiriyor. Kazazedeye yaklaştığı anda salan açılıyor ve can yeleğini bırakıp uçak geri dönüyor ve piste iniyor. Sonra sistem insan eliyle tekrar hazırlanıyor.

Sistem çok hoşuma gitmişti. Belki salanla uğraşanlar için bir fikir verir amacıyla paylaşmak istedim.

Bu da İngilizce anlatımlı, programın özet videosu.
http://www.youtube.com/watch?v=bpAWFR3sKSs

Teşekkür ederim çok iyi bir paylaşım olmuş.

Benim için başlangıçta bu projenin amacı sadece havadan birşeyleri vurmanın zevkini yaşamaktı.Ama gelecekte paylaştığınız gibi daha yararlı amaçlar için de kullanılabilir.

Saygılar...

idefix26
21-09-2009, 23:58
Geçenlerde YouTube'da RC videolarına bakarken görmüştüm. Bugün de başlıklara göz atarken bu başlığı tekrar gördüm. Belki konu hakkında siz de yeni ufuklar açabilir. :)
Fikir edinebilirsiniz. Video'da VTOL uçak için iniş takımı kapılarının (gear doors) tasarımını gösteriyor.

http://www.youtube.com/watch?v=VXs1KWhUryw

http://www.youtube.com/watch?v=D7dTBiG6vmg

halit01
30-08-2010, 20:47
belki iyi bir fikir verir http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10624&Product_Name=Quanum_RTR_Bomb_Sys

sintar96
06-09-2010, 23:55
buda benim salanlarım

yyalibuk71
16-11-2010, 02:22
Ne oldu bu salanlara kız kaçıranlara???
Hepsi sonuçsuz mu kaldı.

Joker73
16-11-2010, 17:30
Kız kaçıran satılmıyormuş artık :(
da.....Bu konuyu nerden hortlattın :D sende mi yapacaksın :D

yyalibuk71
16-11-2010, 23:54
Siz tartışıp tartışıp bir şey ortaya çıkaramamışsınız. Ben Salan falan anlamam. Yapayım F22 nin altına bir düzenek, salayım mantarları peşi sıra, bombalayayım heryeri, sizde görün. Neymiş kızkaçıranmış, falanmış filanmış. Teori lazım değil bana pratik lazım:D:D:D
Acaba bu arada mantar da satılmıyormu?? Bir araştırayım bakayım :)

Deli cerkes
17-11-2010, 01:00
Salan yapmak , iyi bir şeymi , yoksa kötü bir şeymi artık yorumu siz yapın

http://www.facebook.com/video/video.php?v=1218475735455&oid=108076500837&comments

yyalibuk71
17-11-2010, 02:04
Bende bir benzerini düşünüyorum :)

Joker73
17-11-2010, 07:14
Salan yapmak , iyi bir şeymi , yoksa kötü bir şeymi artık yorumu siz yapın

http://www.facebook.com/video/video.php?v=1218475735455&oid=108076500837&comments

Süper birşeymiş :D
Sağlığa da faydalı :D

Neymiş kızkaçıranmış, falanmış filanmış. Teori lazım değil bana pratik lazım:D:D:D
Al sana bir teori daha :D
Bomba için ateşleme yapmaya çalışırken arkadaşın biri bir fikir üretmişti.
Bombanın ateşlendikten sonra mutlaka salınması için ince bir misina ile launcher'a bağlanacak , fitil misina etrafından dönecek, misinayı yakıp bombayı salacak.
http://img508.imageshack.us/img508/752/bombc.jpg

yyalibuk71
17-11-2010, 21:55
Benim teorimde ve pratiktede uygulamayı düşündüğüm sisteme göre;
Çocukluğumuzda mantarları yuvarlak bir tele bağlayıp havaya atardık ve yere düştüklerinde patlardı.
Buradan yola çıkılarak, f22 nin altına 20 cm. lik bir çelik tel ilave edilecek. Hazırlanan tele bağlanmış 10 adet mantar tele geçirilecek. Telin ağzı bir servo yardımı ile kapatılacak. F22 de 4. kanalı kullanmadığımız için servo bu kanala bağlanacak. Nötr pozisyondayken telden mantarların çıkmasını engelleyecek. Havada ister sağa ister sola rudder kumandası verdiğimizde telin ucu açılacak ve hafif bir yukarı elevatör komutuyla telli mantarlar ardı ardına hedef bölgeye bomba yağdıracak.
Burada dikkat edilmesi gereken, hedef bölge otluk seçilmeyecek :D:D:D Taşlık hedefler bu tür mantarlarla vurulacak:D:D:D
Zihni sinir proje 1 :)

myssba
17-11-2010, 22:22
Bu mantar ve tel olayını bizde çok yapardık. Ama burada gençlere kötü örnek olmayalım.:D
Öyle patlama, çatlama işleri sakat işler...:P

aozgen
18-11-2010, 07:19
Kubilay abi bu telli mantar projesinde daha ilk saniyelerde mantarların uçağı imha etmesi kesin gibi.En ufak bir sallantı,sürtünmede mantarı ateşler.Sen modeli ister istemez sallayacaksın.Onun yerine bantla mantarların ecza çukuruna küçük çakıl taşları bantla ve de dua et ki yüksekten mantar bu taş tarafına düşsün.
Fakat millet zaten bahane arıyor herşeyi yasaklamak için,kulağına kar suyu kaçırmanın alemi yok.

yyalibuk71
18-11-2010, 13:05
Ahmet Abi, senin fikirde güzelmiş:) Merak etme abi, bana burda laf söyleyecek kimse yok. Aksine gelir birde tebrik ederler:)