PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Magnum .52 için..>

seccos
22-06-2009, 10:09
..> en uygun buji tipi nedir ? THK dan aldıgım M4 bujilerini kullanıyordum ama bu haftasonu birini sahada diğerinide evde test aşamasında kaybettim :) Yeni buji için OS A3 bu motor için uygun olur mu ? Tavsiyeniz ne olur ?

emo23
22-06-2009, 10:25
A3 sıcak tip bir bujidir ve yazın çok sıcaklarda ben pek kullanmıyorum.

seçkin ben senin yerinde olsam #8 kullanırım ve 4 zamanlı buji F ide aklımın bir kenarında bulundururum.
ekteki tabloya bir göz at.

mehmet1846
22-06-2009, 10:40
Emrah bey açıklamış zaten.O makine sadece OS No:8 ile iyi çalışır. A3 olmaz.
Makine habire buji bozuyorsa çok fakir bırakıyorsunuz demektir.Tam devirden 3-4 tık zengin bırakın.

Sevgiler

Mehmet ARCASOY

seccos
22-06-2009, 10:41
Selam Emrah , tabloya göre A3 max sıcak bir buji dediğin gibi..Yaz dönemi havalarında problem çıkarması çok daha muhtemel ozaman , doğru mu ? Ve tabloya göre .60 a kadar olanlar için önerilmiş..
#8 ise medium ve en uygunu gibi duruyor..Ayrıca en çok tercih edilen gibi..

Birde bu sıcak ve soğuk buji ayrımı tamamen hava şartlarına endexli mi yapılıyor ? Yani sıcak havada soğuk buji tipleri , soğuk havada sıcak buji tipleri gibi ?

seccos
22-06-2009, 10:44
Emrah bey açıklamış zaten.O makine sadece OS No:8 ile iyi çalışır. A3 olmaz.
Makine habire buji bozuyorsa çok fakir bırakıyorsunuz demektir.Tam devirden 3-4 tık zengin bırakın.

Sevgiler

Mehmet ARCASOY

Habire değil , ilk defa oldu ama sorunun kaynağı muhtemelen arızalı olan buji ısıtıcım..Zaten problem yaşıyordum ısıtıcı ile..
Diğerinide ben test ederken panelden fazla akım vermek durumu ile kızartarak yok ettim..
Bu şartlarda #8 model buji edineceğim gün içinde..

mehmet1846
22-06-2009, 10:45
Ufak motorlarda ,.25 cu.in e kadar A3 gibi sıcak bujilar tercih ediliyor.Bundan büyük motorlarda No 8 ve daha büyüklerde A5 gibi diğer bujiler...Dört zamanlılarda F tipi buji mesela...

Sevgiler

Mehmet ARCASOY

mehmet1846
22-06-2009, 10:48
Buji ısıtıcınızda 2 amperi geçmeyin. Gereği olmadığı gibi,sıcak havalarda buji yakarsınız.

Sevgiler

Mehmet ARCASOY

seccos
22-06-2009, 10:50
Buji ısıtıcınızda 2 amperi geçmeyin. Gereği olmadığı gibi,sıcak havalarda buji yakarsınız.

Sevgiler

Mehmet ARCASOY

Evet zaten bu trick'i uygulamalı olarak yakaladım , Teşekkürler :)

ermis
22-06-2009, 11:11
Seçkin thk daki magnum bujileden ben çok menmunum hem 46 ax te hemde sk 50 de sorunsuz kullandım fiyat olarakta gayet güzel bence ona devam etmeni öneririm.

seccos
22-06-2009, 11:33
Seçkin thk daki magnum bujileden ben çok menmunum hem 46 ax te hemde sk 50 de sorunsuz kullandım fiyat olarakta gayet güzel bence ona devam etmeni öneririm.

Aslında benimde memnuniyetsizliğim yokdu ama edinme ve maliyet açısından THK dan almak , buradan eşdeğer bir bujiyi almakla aynı olacak..Kargo vs vs..Bu yüzden direk buradan edinmek daha kolay benim için..

ermis
22-06-2009, 12:04
bakırköy tarafına giden olursa sipariş vereceksin en güzeli veya orhanlıya gelen thk bayi yerli bir birma var yanılmıyorsam ona sipariş verip ucuş zamanı geldiginde getirecek 3-4 adet 8 numara os buji yaklaşık 14 lira bunun yanında m4 buji kurumda 8 lira 3 tane alsan aradaki fark 18 lira yapar.kargolasalar bile en fazla verecegin fiyat 7 lira aradaki farkla 1 tane daha buji alırsın.

rsardaslar
23-06-2009, 21:33
1.2 v buji kızdırıcısı kullanmanızı ve O.S. Type F 4 zamanlı motor bujisi kullanmanızı tavsiye ederim. Type F bujiler daha uzun olduğu için düşük rolantiden yüksek devire ani gaz vermelerde daha cabuk tutuşma sağlıyorlar.

seccos
23-06-2009, 21:39
O.S #8 buji edindim ve onu kullanacağım ancak Type F'de alıp bir deneme yapabilirim..Gerçi aradak farkı ayırt edebilecek bilgiye sahip de değilim henüz , şu an benim için önemli olan uzun vadeli olması bujinin..

Peki , 2 zamanlı bir motorda 4 zamanlı motorlar için dizayn edilen bir bujiyi kullanabiilr miyiz? Fiziksel olarak , çalışma yapısı olarak uygunmudur ? doğru bir seçim olur mu?

Sümer Yamaner
23-06-2009, 21:48
Gerek TT46 gerekse SK50 ile A3 ve #8 buji kullandım. #8 ile kesinlikle güvenli çalışma elde edemiyorum. Isıtıcıyı ayırır ayırmaz motor saçmalamaya başlıyor. A3 ile tek vuruşta çalışıp yakıt bitene kadar gık demiyor. Aynı iyi performansı Enya No 3 buji ile sağlayabiliyorum. 50'lik motorda #8 bana mantıklı gelmiyor. Kişisel deneyimim de bunu doğruluyor.

seccos
23-06-2009, 22:00
Ozaman sahada göreceğiz durumu , bakalım motor stabil çalışacak mı ? Eğer çalışmıyor ise yine bir değişim yapmamız gerekecek demekki..

aozgen
23-06-2009, 22:24
A3 ve eşdeğeri Enya 3 sıcak bujilerdir.Karb zengin ayarı kompanse ederler.Rölantide kaba bir ayarı idare ederler.Çalıştırırken çok daha kolay çalışırlar.Ara gaz geçişleri daha hızlı olur.Yalnız en önemli husus vuruntulu(aşırı avanslı) çalışmamaktır.Bu avantajları sağlarken farkettirmeden vuruntu yaptırırsa,piston delmeye kadar gider.Bunun için kulak daima motorda olmalı ve tavada kızaran yumurta sesi benzeri bir şakırtı duyulursa buji daha soğuk olanla değişmeli ve ayar yeniden yapılmalı.
Sinyor senin motorda problem mi vardı?Ben hatırlamıyorum...Güzel güzel uçtuyduk.İlk başta biraz aksilik yapmıştı,sonra halloldu diye hatırlıyorum.

ermis
23-06-2009, 23:14
4 zamanlı bujileri daha ziyade büyük hacimli motorlarda verimli olur 4 zamanlı bujilerin özelligi daha gec sönmeleridir. 60 lık motota kadar yazın en verimli buji os 8 ayarı orta sıcaklıktaki bujilerdir.

seccos
24-06-2009, 09:50
Sinyor senin motorda problem mi vardı?Ben hatırlamıyorum...Güzel güzel uçtuyduk.İlk başta biraz aksilik yapmıştı,sonra halloldu diye hatırlıyorum.

Son uçuşlarda güzel görünüyordu , ama elimde buji kalmadığı için yeni buji ne olsun diye bir fikir edinmek istedim..#8 de karar kıldım..

aozgen
24-06-2009, 10:08
Sinyor hep aynı tip alma.#8 veya eşdegeri yanında no3 veya eşdeğeri de bulundur derim.

seccos
24-06-2009, 10:14
Sinyor hep aynı tip alma.#8 veya eşdegeri yanında no3 veya eşdeğeri de bulundur derim.

Ok'dir , THK dan M4 bujide alacağım..Şu ana kadar hep onunla çalıştı motor , problem de oluşmadı..En son geçen hafta nedenini anlamadan bujileri öldürüverdik..Ama muhtelemeln benim ısıtıcıdan kaynaklanıyordu..

aozgen
24-06-2009, 12:14
Yeni motorlarda buji yemek,aradasırada rastlanan bir durum.İki muhtemel sebebi var.Ya bir fiziksel partikül yanma odasına giriyor(ki bunun için bütün yeni motorların arka kapağı sökülüp içi iyice muayeneden geçirilme ve hatta alkolle yıkama tavsiye edilir) ya da ayarlar yapılırken aşırı fakir çalıştırılıyor.

atambay
24-06-2009, 12:23
Titreşimli çalışan motor da bujilerin düşmanıdır.

Sümer Yamaner
24-06-2009, 22:47
Bugün TT46'ya orijinal bujisi olan R3 taktım ve berbat oldu. Güzelim TT46 bir felaket haline geldi. İğneleri de oynaya oynaya ayardan kaçırdık! :)
Sonra Enya 3 taktık yeniden ve biraz ayarla oldukça iyi oldu. Sanırım ben yine A3 kullanacağım çünkü en sorunsuz olan oydu. Bu arada bugün hava sıcaklığı 37 derece civarında idi ama sıcak buji daha verimli çalıştı!

Sümer Yamaner
25-06-2009, 10:16
Ustalardan bir bilgi rica ediyorum.
Yukarıda belirttiğim gibi A3 buji hem TT46 hem de SK50 motorlarımda sorunsuz çalışma sağlıyor. Hava sıcaklığına rağmen.
Ama genel görüş #8 gibi daha soğuk bir bujinin kullanılması yönünde.
Acaba #8 buji takıp küçük ve büyük iğne ayarlarını silbaştan yaparsam makul bir performans ve güvenli çalışma elde edebilir miyim yoksa o buji ile çalışmıyorsa çalışmaz mı demeli?

Sümer Yamaner
25-06-2009, 10:28
Şu link bana epey bir fikir verdi:
http://www.osengines.com/accys/choosing-glowplugs.html
Sanırım nitrosuz yakıt kullandığım için #8 buji uygun düşmüyor.

ermis
25-06-2009, 11:07
Sümer hocam ben aynı yakıtı kullanıyorum biliyorsun :) sk motorumda ve os46 ax motorumda ya os 8 buji yada magnum 4 numara kullanıyorum ve ikisindede hele osta hiç sorun yaşamadım şimdiye kadar sk da ise karbiratörü degiştirdikten sonra tüm sorunlarım kayboldu.

Sümer Yamaner
25-06-2009, 11:37
Benim kafam almıyor artık. :)
A3 ile tıkır tıkır çalışıyor iki motorum da. Ellemeyeceğim artık! :)

ermis
25-06-2009, 11:48
çalışıyorsa fazla kurcalamamaktada fayda var.

emo23
25-06-2009, 11:50
sümer abi bencede
ayarı tutumu bir kere uçur gitsin hiç elleme. #8 miş 3 müş F miş farklı yakıtmış
deneme yanılma.
ben eskiden saaterimi harcardım. niye 1-2 saat uçurmak için mi ? hiç gerek yok. şalıştımı çalıştı... ver gazı, yap taxi, kalk gitsin.
motor havada durursa :) düşünürsün :lol:

Sümer Yamaner
25-06-2009, 12:00
Doğru yakıt kullandığımdan beri TT46 bir kez bile stop etmemişti! Bujilerle oynamaya başlayınca o da saçmalamaya başladı. Kediyi öldüren de motoru stop ettiren de merakmış! :)

aozgen
25-06-2009, 14:34
Sümer hocam takometren var.Şimdi yapılması gereken,önce takılı buji ile max elde edebileceğin devri kaydet,sonra bu devri büyük iğnenin kaç turuyla elde ettiğini kaydet.sonra buji değiştir bununla max devri ayarla bul ve devri kaydet,sonra bu devri büyük iğnenin kaç turuyla elde ettiğini kaydet.
Şimdiii,eğer A3 le(sıcak) daha fazla tur açmak durumunda kaldıysan,epey avanslı çalışıyorsun(buji gereğinden fazla sıcak) ve bu durumu daha zengin karışım vererek rötara çekiyorsun demek,gereksiz.Ama iğne turu birbirine yakınsa ve de A3 ile elde ettiğin max devir 8 ile aynı veya yüksek ise bırak A3 de kalsın,seçim doğrudur.

seccos
27-06-2009, 23:47
Bugün sahada .52 magnum motoruma O.S #8 buji takılı idi..Ve sonuç müthiş..Geçen hafta Ahmet abim ile Magnum M4 buji takılı iken ve neredeyse yarım saat sadece çalıştırmaya uğraştığımız motor tek motor hareketiyle çalıştı..Stop problemini ne yerde ne havada yapmadı..#8 doğru bir seçim olmuş..

Sümer Yamaner
28-06-2009, 00:25
Beyler bundan sonra bana bunak muamelesi yapmanızı ve yazdıklarıma şüphe ile yaklaşmanızı rica ediyorum. Özellikle, presbiyopi nedeniyle gözlüksüz okunamayacak kadar küçük yazıları inatla gözlüksüz okumaya çalışan birinin yazdıklarını şüphe ile karşılayabilirsiniz artık! :P :)
Yahu bugün farkettim ki bende sadece bir tek #8 buji varmış ve o da OS75AX motorumda görev yapmaktaymış. Benim #8 sandığım diğer hiçbir bujim aslında #8 değilmiş!!!
Dolayısıyla ben henüz 46 ve 52 motorlarımda #8 bujiyi denememişim.
Dolayısıyla #8 buji ile çalışmıyor önermesi tamamen sallama bir önerme olmuş.
Dolayısıyla Piper'da çalışmakta olan ve oldukça iyi güç üreten TT46 motorumun deponun sonlarına doğru neden birden durduğunun bir açıklaması A3 buji olabilir(mi?)!
Yani...
Yakıt epeyce azalınca karışımın fakire kayması, A3 sıcak buji nedeniyle ateşleme avansının fazlaca öne çekilmesi ve motorun stop etmesi... Böyle bir olasılık var mıdır?
"Soracağına sök #8 bujiyi OS75AX'ten, tak TT46'ya ve kendin gör" de diyebilirsiniz, fikir de yürütebilirsiniz. Erken bunama için ilaç ve hekim de önerebilirsiniz. :)

ince999
28-06-2009, 01:47
Herkes hata yapar önemli olan hatayı fark etmek kabüllenmek ve tekrarlamamaktır

aozgen
28-06-2009, 13:46
Sümer hocam bu motorun daha önce aynı bujiyle problemsiz uçuyordu.Tamirler sonrası bu durum ortaya çıktı sanırım.O zaman depo yeri,depo tesisatı,motor ayarı vs gibi buji dışı,bujinin bozulmuş olması gibi ihtimaller olabilir.Karb. yerine sıkıca oturuyor mu artık?Ben bir mıncıklamalıyım senin motoru.

Sümer Yamaner
28-06-2009, 14:18
Tam olarak değil Ahmet Hocam. Piper ile hiç bu kadar süratli, gazlı ve uzun süre uçmuyordum. Yarım gazda 5-7 dakika uçuyordum ve depo en az yarıdayken yere iniyordum. Şimdi daha uzun ve gazlı uçtuğum için depo bu seviyelere düşüyor.
Karbüratör yerine mükemmeln oturmuş durumda. Krankta daha doğrusu muhtemelen ön bilyadan sonra yani şaftta minimal bir eğrilik var ama bunun bir sebep olacağını sanmıyorum. Ben ilk uçuş gününde gerçek #8 ile deneyeceğim! :)

aozgen
28-06-2009, 14:26
Telepati mi dersin ne dersin krank olayını İstanbul uçuşlarına yazmıştım aynı anda.Silip buraya alayım.Krank hep pervane arkasından eğilir.Bir gün sökme fırsatı bulursak bendeki SK krankı ile bir ölçelim.Zayıf da olsa,bir ihtimal uyabilir.
Eğer depo dibinde motor fakire düşüyor dersen deponu "uniflow" tesisat yapalım.Bu vesileyle ben de denemiş olurum.

Sümer Yamaner
28-06-2009, 15:17
Nedir hocam bu uniflow??? Yine iş çıkartacaksın bana! :)

Sümer Yamaner
29-06-2009, 16:35
TT46 ve SK50 motorlarımda bugün bir OS #8 buji denedim. Kesinlikle birer canavar oldular! :)
TT46'yı özellikle depoya birkaç damla yakıt koyarak çalıştırdım, bana mısın demedi! :)
Bunaklığım dolayısıyla yazdığım saçmalıklar nedeniyle herkesten özür diliyorum! :)