PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Petrol(Benzin)mü Alkol(Glow) motoru mu.Bazı bilgiler

aozgen
18-08-2009, 11:43
Değerli modelciler.Biraz gecikmeli de olsa bizde de petrol ( kıvılcım bujili,benzin) motorları giderek popüler olmaya başladı.Bizim alışıldık alkol(kızdırma bujili,metanol) motorları ile bir mukayese okudum, buraya da kısa bir aktarma yapmak istedim.
Metanol benzinden daha az ısı üretir.Yani aynı miktarlarda yandığı zaman benzin daha fazla ısı verir. ( 9,970 BTU/lb karşı 19,000 BTU/lb). İlk bakışta bu, avantaj gibi görünse de çok önemli bir faktör burada bu avantajı dezavantaja çeviriyor.O da birim miktar benzin i yakmak için gereken oksijen(hava) miktarı,alkol ü yakmak için gerekenden 2,3 kat daha fazla olma mecburiyeti.Açarsak
aynı miktar benzin 15/1 oranında hava isterken alkol sadece 6,5/1 oranında hava ile yanabiliyor.(Stokiometrik oranlar).Bu ne demek? Örnek bir motorda 1 birim benzin yakabilirken buna mukabil
2,3 misli alkol yakabiliyoruz.Bu da bize alkol yakarak,aynı motorda,teorik olarak %22 daha fazla ısı yani güç elde edebileceğiz demek(benzine kıyasla).Bu da bize neden alkol sarfiyatımız benzinliye göre daha fazla oluyor un açıklamasını veriyor.Özetle birbirinin tıpatıp aynı motorda
alkol sarfiyatı benzin sarfiyatına göre yaklaşık net 2,5 misli.Bir de buna yakıtımızın epeyce bir oranının yağ(yaklaşık %20) olduğunu da hesaba katarsanız toplam yakıt sarfiyatınız benzin e göre yaklaşık 3 misli olacak.Buna mukabil aynı motordan yaklaşık %22 daha fazla güç elde ediyoruz.
Özetlersek,belli ağırlıkta bir modeli uçurmak için glow motora göre %22 (yaklaşık dörttebir) daha büyük hacimli bir benzin motoru takarak aynı gücü elde ediyoruz.Bir de buna benzin motorunun dar devir aralığını düşünerek karar vermek gerek.Üstüne de benzin motorunun %22 daha büyük hacimlisinin manyeto ,-daha fazla ısı ürettiği için- daha büyük olmak zorunda olan soğutma kanatcıkları,vs nin ilave ağırlıklarını da ekleyerek bir daha düşünün derim.
İlgilisi için link:http://www.rcuniverse.com/forum/m_9016362/mpage_1/key_/tm.htm

bestman
18-08-2009, 13:49
Ahmet abinin önerisini tekrar düşündüm ve 1.70 kanat açıklığının üzerine benzin motorun şart olduğunda karar kıldım, artık benzin motorlarda manyeto olmaması ve agırlıklarınında 2 kg lardan 1 kg lara düşmesi ve fiyatınında aynı boydaki glow motorlara göre avantajlı olması ve işletme maliyetinin çok ucuz olması bu düşüncemde etkin oluyor.

ermis
18-08-2009, 14:21
oguzhan abiye kesinlikle katılıyorum kanat acıklıgı 1.70 ve agırlıkları 4 kg üzeri olan modellerde kesinlikle benzin motoru kullanılmalı bir kere kesinlikle deponızda veya yakıt hattında sorun yoksa stop edip modelinizi havada tehlikeye atmak gibi bir olay çok zor. crrcpronun yeni cıkardıgı 26 cc motor direk normal motor mauntuna montajı yaplabildiginden montajda yaşanan bazı sorunlar (glow motora göre dızayn edilmişsistemlerde) ortadan kalkmış oluyor. hatta profil gövde yapısına safip katana v70 lerde bile kullanılabiliyor.
http://www.crrcpro.com/GF26I%20V2.htm

bestman
18-08-2009, 14:33
Bu arada 20 cc lerde 1.60 kanat açıklıklılarda kullanılabilir, benzin motorluların tork'u glow motorları döver.hatta artık elektronik ateşlemelere otomatik avans sisteminide koymaya başladılar buda ani hızlanmalara extra güç saglamakta.

aozgen
18-08-2009, 14:36
Abilerim tork a bir diyeceğim yok da o 7500 RPM lerde uçan model ancak scale uçar.Bir de bu dezavantajı var.Bu motolara pitch i ayarlı pervane bulmak lazım.O zaman olur.

bestman
18-08-2009, 14:56
Bendeki motorun sehpada rodaj esnası 9800 rpm ye ulaştığını gördüm. Dört zamanlı motorlarında bu aralıkta çalışması ve pitch i yüksek pervanede hızında yeterli olacagını sanıyorum.Ahmet abi JBA veya Sk yakında çıkarır benzinliyi sende geçersin artık:)

sarvenn
18-08-2009, 14:57
Amerika'da şöyle bir kanı hakim. 50cc benzin motorları için başlangış değeridir. Yani gas powered airplanes dedin mi minimum 50cc dir ve bu işin başlangıç sınıfıdır derler.
Ama günümüzde 20cc den başlayan benzin motorları mevcut.
Hepsinin kendine göre avantajları olmakla birlikte şahsi kanaatimce %25 ve üzere ölçekli 3D uçaklarında benzin motor kullanmak daha avantajlı. Benzin motorlarında aynı gaz konumu için daha sabit ve kararlı devir bantları mevcut. Örneğin çeyrek gazda dalışa geçtiğinizde devir artmıyor. Uygun depo tapası ve hortum sistemiyle depo sistemleri gayet sorunsuz oluyor, vent hattı gerek olmuyor. Burun açısına bağlı olarak motor az yakıt çekip devir değiştirmiyor diye biliyorum.
Zaten benzin motor alma rehberlerinde ilk yatırım ve işletme masraflarının alkol motorlarına göre kıyaslaması yapılarak fizibil mi değil mi araştırması yapılmış ve 1.20 - 1.60 cu-in ve üstü motor sınıflarındaki uçaklar için uygunluğu belirlenmiş.çekiş gücü/ağırlık oranları sanırım alkol motorlarına göre daha yüksek. Bu durumda 7kg lık bir modelle hover yaparken sanırım benzin motorları daha güvenilir ve performanslı oluyor.
Özet olarak şöyle lineer bir ilişki var. Model büyüdükçe daha komplike bir yapı alır.Motor da geliştikçe daha komplike hal alır. Ama her iki durumda da gerçekçilik(uçuş karakteristiği olarak) artar. Aynı model üzerinde daha büyük çapta pervane çevrildikçe çekiş gücü artıp seyir hızı hemen hemen sabit kalıyor. Ama bu daha güvenli bir uçuşun yanısıra daha üst düzey bir akrobasi kabiliyeti katıyor. Benim şahsen aradığım özellik hızdan çok tork.Bu konuda sanırım düşük devirlerde daha fazla güç elde edebilen motorlar daha torklu oluyor.

Yanıldığım yerler varsa lütfen uyarın hatta direk düzeltin lütfen.Bunlar da benim internet araştırmaların sonucu oluşturduğum genel kanı.

bestman
18-08-2009, 15:04
Sarven benzinli motorların en büyük dez avantajı ağırlıklarıydı fakat son zamanlarda çıkan motorlarda bunun üstesinden gelindiğini düşünüyorum bendeki motorun herşeyi dahil ağırlıgı 1050 gr (egzost,ateşleyici) + lityum ion ateşleyici pili bec dahil 70 gr yani 120 glovla aralarında pek fazla bir agırlık farkı yok sayılır.

sarvenn
18-08-2009, 15:06
Modelcilikte çeşitlilik bence önemli güzel ve heyecan verici. Yeniliklere değişik sistemleri merak etmek incelemek ve kullanmak şahsen beni çok heveslendiren ve heyecanlandıran unsurlar. .90cu-in uçaklara kadar en mantıklısı glow kullanmak.
Ancak uçağın yapı ve ağırlık değer oranları gerçeğine yaklaştıkça itki sistemini de gerçeğindekilere uygun karakterler sunan sistemlerle kullanmak daha iyi gibi.
Koray abinin de dediği gibi güvenli motor olma durumu 1.7m den yukarı ağır ve süzülüşü çok düşük olan modellerde çok önemli. Bunun yanısıra tork da çok önemli.
1.60-2.20 cu-in lik bir modelin(1.9-2.2 metre sınıfı) motorunun susması ben keyifli olmaz ve kaza anında zarara uğrayacak yatırımın değeri de motor masraflarını kesinlikle amorti eder diye düşünüyorum. ileride de yakıt maliyeti ve kırım oranındaki ciddi düşüş ile misliyle amorti eder. Ve parmaklarımızın ucunda hissettireceği uçuş karakteristiği motorun güvenilir gücünün yaratacağı keyif de teşvik eder zaten = )

sarvenn
18-08-2009, 15:12
Sarven benzinli motorların en büyük dez avantajı ağırlıklarıydı fakat son zamanlarda çıkan motorlarda bunun üstesinden gelindiğini düşünüyorum bendeki motorun herşeyi dahil ağırlıgı 1050 gr (egzost,ateşleyici) + lityum ion ateşleyici pili bec dahil 70 gr yani 120 glovla aralarında pek fazla bir agırlık farkı yok sayılır.

Aynen öyle Oğuzhan abi. Fuji motorlarda ATM sistemi mesela çok extra bir ağırlıktı.Şimdi elektronik ateşleme ve tek bir pilden tüm uçağın beslenebilmesi ve motorun da bu ufak tefek extra ağırlıkları misliyle çekecek güçte olması günümüzde ciddi bir tercih sebebi olacaktır. Tabi bunlar hem 1.80 metre ve üstü model sınıfları için ideal.
Yoksa gereksiz yere komplike sistemlere girmek de yersiz olur. 20-26cc bence tanıma ,deneme, tecrübe etme için çok ideal bir sınıf. Modeller de ne çok büyük ne de ufak.
Keşke hepimiz 1.70 1.80 m lerle uçsak = )
Zaten bir işe girip para kazanmaya başlasam ilk işim ve gelecek hedefim 26cc lik bir model alıp benzin model uçuşunu kavramak ve ardından da 50cc sınıfı bir modelci olmak...

sarvenn
18-08-2009, 15:15
Valla SK JBA benzinli çıkartsa süper olur . Hem ucuz+ kaliteli olur hem de Ahmet hocam sınırsız teknik destek sağlar = ) hem bildiğim kadarıyla benzinli modellerde glowlara kıyasla extradan ayar iğneleri var. Hocam oyuncak gibi oynar durur = ) biz de duacı oluruz.

Sümer Yamaner
18-08-2009, 15:38
Düşük devir yüksek tork isteyen abilerim. Dizel dönüşümlerini de tartışalım o halde! :P
Tabii sıralı sistem LPG de unutulmasın! :D
Tam bir sene önce Orhanlı'da ilk elektrikli helikopter ve uçak uçuşlarım sırasında "patlar motor işi çok karmaşık, ayrıca bir sürü saha ekipmanı gerektiriyor, bana gelmez" diyordum. Şu an elimde çalışır halde 4 farklı patlar motor var.
Geçenlerde Bestman rodaj yaparken "benzinli motor işi çok karmaşık, ayrıca bir sürü saha ekipmanı gerektiriyor, bana gelmez" dedim. Yani Allah sağlık verirse 2010 yazında dört benzinli motorla görürseniz şaşmayın derim! :)
Bu arada Sarven kardeş ben halen 172 cm kanat açıklığı olan bir modelle uçuyorum bilgin olsun! :P

bestman
18-08-2009, 16:00
Sümer hocam senin edgeye veriyim benim motoru tak dene Barış'ın siparişinin gelmesine daha var hemde rodaj bitmiş olur testinide yapmış oluruz.

sarvenn
18-08-2009, 16:08
Spitfire mi edge mi o?
Benim kasteddiğim modeller scale 3D modelleriydi Sümer abi.
Bu arada rölanti ile maksimum devir arakığına bakarsak benzinlilerin rölanti devri daha düşük alkollülerin daha yüksek. bunu takiben maksimum devirleri de aynı şekilde. Ancak devir bandı aralıkları çok da farklı değil. Glow motorlarda 2800- 11800 der isek arada 9000 devir var. 1500-9500 de benzin için bakarsak 8000 devir var. aradaki 1000 devir var rakamsal olarak yüksek ancak bunu sağladıkları kat kat fazla tork etkisiyle kompanse ediyorlardır diye tahmin ediyorum.
Sümer abi ben senin thumb pinch düşüncelerini de biliyorum. Ama sen değişime inanan ve ayak uyduran biri olarak çok iyi bir örneksin. Elektrikliden patlara, thumbdan pinche geçişin. Kim bilir 2015 de de türbinli jetlerin olmasın sakın = )
Yada 4 motorlu kargo uçakların = )

Hem bir dakika benzinlinin ekstradan gereken saha aracı gereci ne? Starter bile istemiyor rodajdan sonra. Senin parmaklama usulüne tam uygun. Düşündüm taşındım bulamadım merak ettim.

ermis
18-08-2009, 16:40
Spitfire mi edge mi o?
Benim kasteddiğim modeller scale 3D modelleriydi Sümer abi.

Hem bir dakika benzinlinin ekstradan gereken saha aracı gereci ne? Starter bile istemiyor rodajdan sonra. Senin parmaklama usulüne tam uygun. Düşündüm taşındım bulamadım merak ettim.

kastettigi model muhtemelen edge ve bu modele 26 cc benzinli çok yakışıyor ben denedim.
benzinlini saha ekipmanı sadece yakıt ve pompa olursa birde starter.

bestman
18-08-2009, 16:50
Koray benzin pompasına ihtiyaç yok . starterde gerekmiyor bir uçak yetiyor hatta benzin deposunu 550 ml lik yap evden çıkmadan doldur akşama kadar uç:)

sarvenn
18-08-2009, 16:57
Koray benzin pompasına ihtiyaç yok . starterde gerekmiyor bir uçak yetiyor hatta benzin deposunu 550 ml lik yap evden çıkmadan doldur akşama kadar uç:)

= ) abi ayıptır ya.Bari göstermelik olarak biraz yakıt basmak gerek yoksa nitrocular isyan eder valla.

bestman
18-08-2009, 17:01
Rodaj esnasında zengin ayarda 550 ml lik depoyu yarısına kadar doldurdum, yarım gazda yarısı bile yanmadı 45 dakkada.gerisini sen düşün artık.

ermis
18-08-2009, 17:09

26 cc bir motorla gercek ucuş şartlarında 550 cc depo ile 3 sorti (yaklaşık 30 dakika) uculabiliyor. benim tecrübem tabi bu

bestman
18-08-2009, 17:15
Koray bunlara birde şu arabalara takılıpta %25 tasarruf sağlayan sistemlerdenmi taksak az yaksın diye :)

Sümer Yamaner
18-08-2009, 17:26
Evet evet mıknatıs koyun yakıt hattına :P
Yarın benim Edge uçuş yapacak. Artık hazırım. Eğer elim alışırsa benzinliyi takar test ederiz. Sonra da ben benzinli alırım birkaç tane! :D Spit'e de yakışır benzinli zaten. Gelişmelere açığız. Şimdiden Almanya'dan türbin motorları araştıralım. Belli mi olur! :)
Benzinlinin ekstradan bir saha gereci yok tabii. O lafın gelişi ve copy/paste'in gelişi idi! :D

sarvenn
18-08-2009, 17:40
Yarın için izin aldım.Öğlen yemek de yiyip çıkacağım buradan.En geç 1'de gelirim.

sarvenn
18-08-2009, 17:41
Sümer hocam sana benzinli pek yakışır. 4 palli bir warbird ile birlikte ne yenir var ya = )

bestman
18-08-2009, 17:54
Ustalar zaten ramazanda geldi alkollü motor kullanımı bayrama kadar yasak, yaşasın benzinli motorlar:)

ermis
18-08-2009, 18:02
Evet evet mıknatıs koyun yakıt hattına :P
Yarın benim Edge uçuş yapacak. Artık hazırım. Eğer elim alışırsa benzinliyi takar test ederiz. Sonra da ben benzinli alırım birkaç tane! :D Spit'e de yakışır benzinli zaten. Gelişmelere açığız. Şimdiden Almanya'dan türbin motorları araştıralım. Belli mi olur! :)
Benzinlinin ekstradan bir saha gereci yok tabii. O lafın gelişi ve copy/paste'in gelişi idi! :D

sümer hocam senin edge in hareket yüzeylerini biraz sagırlaştıralım hatta elinde kitabı varsa ona göre yapalım bak nasıl ucuyor dengeli ve kolay.

Sümer Yamaner
18-08-2009, 19:27
Koray o uçağın uçuşundan hiç şikayetim yok. Kontrol yüzeylerinin ayarları kötü değil. Zaten montaj kılavuzu falan da yok elimde. Bence bu hali ile uçar.

atambay
18-08-2009, 20:35
Kıyıdan kıyıdan okuyup bulaşmayayım dedim şu işe. Daha konu cıvıtmadan benim aklım gidip gelmeye başladı. Eğer bu benzin işine bulaşırsam müsebbibi sizsiniz.

sarvenn
18-08-2009, 20:41
Bestman abim iyi demiş.1ay herkes benzin motoru kullanacak = ) yada planör elektrikli.Ama bizi motorsuz uçak bozar.Tek seçenek benzin kaldı galiba.

bestman
18-08-2009, 20:42
Kıyıdan kıyıdan okuyup bulaşmayayım dedim şu işe. Daha konu cıvıtmadan benim aklım gidip gelmeye başladı. Eğer bu benzin işine bulaşırsam müsebbibi sizsiniz.

Dinen caizdir bulaşabilirsin, bu ramazan benzinli uçağımızın arkasına mahya baglayıp Ramazanın gelişini kutluyacağız, gerçi pirimiz Ahmet hocam karşı fetva verip duruyor ama nasıl olsa oda ışığı görüp katılacaktır aramıza, olmazsa yarın ellerimle götürüp teslim edeceğim onun ellerine sevip okşasın ayar yapsın kurcalasın küçük iğnesini, büyük iğnesini ayarlasın rolanti vidasını sıkıp gevşetsin oda yola gelecektir:)

ermis
18-08-2009, 21:05

Kesinlikle bulaşılması ve tecrübe edilmesi gereken bir olay fiyatları şu an 60 lık kaliteli motor fiyatlarınada düşmüşken fiyatları hele kesinlikle alınır. Bu arada alacagın zaman haberim olsun. :)

PhnX
18-08-2009, 21:50
Birde marka olarak kullanilabilir ve ucuz markalar nelerdir onlarida ogrenebilir miyiz deneyenlerden ?

Anladigim kadari ile DL denilen marka motor unlu DA motorlarin kopyasi ve cok iyiymis. Fiyatlarida makulmus.

Hobbycity'den alina 25 cc'lik bir benzin motorununda rodaj ve ilk ucusu sirasinda vardim. Igne ayarini ben bile yapabildigime gore herkes yapabilir diyorum. Zaten kitapciginda net olarak ignelerin kac tur acik olmasi gerektigi yaziyordu, siz sonra motorun calismasina gore ince ayar yapiyordunuz, glow motorlar kadar asla biktirmiyordu adamida.

O kadar ucak kullanmiyim ucak kullanmiyim diyorumda, 50cc'lik benzin motorlu bir extra gordugum gun basima gelecekleri biliyorum ben ya, neyse...

sarvenn
18-08-2009, 21:57
Aaah ah 50cc lik bir extra 300L yada 330L .

sarvenn
18-08-2009, 22:03
Dediğin gibi Sarper. Bugün gündüz biraz DL leri araştırıp inceledim. Gayet kaliteli ve makul. DA nın kopyası. USA kullanıcılarına müşteri memnuniyeti adına acayip destek imkanları sunuyorlar. Örneğin arıza çıkaran bazı parçaları komple ücretsiz değiştiriyorlarmış. Yanlış anlamadıysam mesela iğnede problem var karbüratör gönderiyorlarmış. Ciddi ve hassas test ve kontrollerden geçiriyorlarmış.
Ancak DL USA sitesinde okuduğum kadarıyla. Çinde üretilip USA gelen motorlar satıcıya sunulmadan önce USA'de kontrol edilip kargo ediliyormuş.Sanırım bu diğer ülkeler için geçerli değil. Adamlar sadece Amerika'yı keşfetme derdinde. Bu üzücü.Halbuki Avrupa'da onlar için daha büyük bir potasiyel söz konusu, çünkü Avrupa Amerika'ya mahkum kalıyor ve fiyatlar yüksek. Halbuki Çin firmaları Avrupa'da distribütörlükler ve warehouse lar kurup hizmet verseler çok daha iyi kazanç sağlarlar.
Amerika'daki adamın zaten bir sürü seçeneği var.

Sümer Yamaner
18-08-2009, 22:52
Alkooollllll... Alkooolllll!!! Benzinin kokusu kötüüü!

aozgen
18-08-2009, 23:18
Alkooollllll... Alkooolllll!!! Benzinin kokusu kötüüü!

Benzin pahalııııııııı heheheheee

aozgen
18-08-2009, 23:19
Dinen caizdir bulaşabilirsin, bu ramazan benzinli uçağımızın arkasına mahya baglayıp Ramazanın gelişini kutluyacağız, gerçi pirimiz Ahmet hocam karşı fetva verip duruyor ama nasıl olsa oda ışığı görüp katılacaktır aramıza, olmazsa yarın ellerimle götürüp teslim edeceğim onun ellerine sevip okşasın ayar yapsın kurcalasın küçük iğnesini, büyük iğnesini ayarlasın rolanti vidasını sıkıp gevşetsin oda yola gelecektir:)

Abilerim ,amcalarım,benim benzin motorlarına bir muhalefetim yok.gerek duyduğum an ben de alırım.Şu anda avantajı ,dezavantajı ve teknik specs leri nedir onu yazdım,hemen ayaklanmayın...

ince999
18-08-2009, 23:48
Çakma bujililer yani benzinliler kaç zamanlı dört zamanlı ise dert yokta iki zamanlı olanlarda nasıl bir yag kullanılacak ve hangi oranlarda kullanılacak? yag benzin ne zaman karıştırılacak?kaç oktan benzin olacak? Soguk, ılık, sıcak hangi buji kullanılacak ?Buyurun tartışılacak yeni konular

aozgen
19-08-2009, 00:00
Motorlar şimdilik iki zamanlı.Yağ oranları(iki zamanlı motor yağı) 1/40 cıvarında(motor imalatcısı belirtiyor).Oktan da düşük .Buji konusunda zaten Türkiyede çakmalı bujinin sıcaklık değerinden anlayan kaç kişi vardır dersiniz?Ben anlayanı görmedim.(Bir zamanlar yana yakıla arıyordum).Bir de o kafalara sanırım minyatür(özel) çakma bujiler yapıyorlar.ne sıcaklık değerinde bulursanız ona mahkumsunuz.Bir tüyo;eğer benzininiz vuruntu yapıyorsa içine metanol katarak oktan değerini yükseltebilirsiniz(Yanlış hatırlamıyorsam metanol ün oktanı 160 lar cıvarında)

ermis
19-08-2009, 00:13
Çakma bujililer yani benzinliler kaç zamanlı dört zamanlı ise dert yokta iki zamanlı olanlarda nasıl bir yag kullanılacak ve hangi oranlarda kullanılacak? yag benzin ne zaman karıştırılacak?kaç oktan benzin olacak? Soguk, ılık, sıcak hangi buji kullanılacak ?Buyurun tartışılacak yeni konular

iki ve dört zamanlı olarak benzin motorları var ama 4 zamanlı motorlar hem pahalı hemde parça çok olunca derdi çok. 2 zamnalı motorda 2 zamanlı motosiklet yagı kullanılaçak ortalama 40/1 bujide sıcaklıktan ziyade aslında tırnak aralıgına bakmak lazım ama ben kullandıgım motorda buji tırnak aralıgı ne olacak onu belirten bir şey görmedim. yakıt olarak motuna göre degişiyor bir çogu düşük oktan isterken bendeki motor 98 oktan yakıt diyor.

ince999
19-08-2009, 00:31
Ben sadece yeni tartışma konularına başlıklar yazdım bak unutmuşum tırnak aralıgı kaç tırnaklı olacak başlıklarıda var.
Benzinin oktanını yükseltmek için içine BENZEN katılıyor.her yerde bulunan ucuz bir kimyasal.Alkol katılmasının sebebi depodaki ve karbüratördeki suyu almak için.Bujilerin en az üç ısılı çesitleri var satılan ama satıcılar sıcak diye degilde porseleni uzun kısa diye isimlendiriyorlar.
İki zamanlı olanları cek valf emişlimi yoksa statik port emişlimi ustün tartışması hiç bitmez.Şenlik olacak konu çok
1/40 oranı çok kritik bir oran daha rodaj bile yapılmamış bir motor bu karışımla çalıştırılırsa çöpe gitti bile.Rodajı yapılmış uygun kıvama gelmiş bir motorda bile 1/40 oranlı yag depoda bayatlatılıp kullanılırsa motor anında yatak segman sarar.İki zamanlı motorlar için en uygun yaglar dıştan takmalı deniz motorlar için özel olarak satılan markalı kapalıkutu yaglar ama onlarda çok pahalı

sarvenn
19-08-2009, 00:45
Zaten önerilen şudur. Benzin ile yağın sahada yada uçuş günü sabahı karıştırılıp kullanılması.Örneğin günlük 1-1.5 litre hazırlamak yeter de artar bile. Yağ ile benzin ayrı ayrı saklanmalı.
Kullanılan bujiler 2 zamanlı motorsiklet bujileriyle aynı. İyi bir marka olarak NGK markasını verebilirim. Tırnak aralığı yada sıcaklık verilerini de artık üretici firmayla irtibata geçerek öğrenmekte fayda var. Benzin motoru kullanıcıları bunu yapar ve buradan paylaşırlarsa sağlıklı olur.
Sıcak ve soğuk havalarda buji değişimi gerekli mi bilmiyorum ancak tek bildiğim soğuk ve sıcak havalarda bir fark jiklenin açık veya kapalı olması. Genelde edindiğim bilgi bu motorlarda 95 oktan kullanılması yönünde 98 oktanın problem çıkarttığını okudum.Yağ oranları olarak da üreticiyi dinlemekte fayda var heralde çünkü 1:20 oran da okudum burada 1:40 oran da. Tabi rodaj oranı farklı markadan markaya değerler farklı.Değişkenlik normal heralde.
Bu motorlar stabil bir yakıt emişi sağladığı biliyorum.Hatta vent hattı da kullanılmayanlar mevcut. Benim merak ettiğim entegre mekanik bir pompa sistemi var da ben mi bilmiyorum yoksa sıkıştırma oranları mı yüksek?

swat11
19-08-2009, 00:52
ileride 10-15 cc benzinli motor çıkar mı acaba?
40lık uçaklarda kullanılabilecek...

PhnX
19-08-2009, 01:18
Bizim kullandigimiz motorda yagi "goz karari" koymustuk. Motoru calistirana kadar anamiz aglamisti tabii ki, devamlida bujiyi cikartip kurutup kurutup duruyorduk. Sonra sorunu anladik, adam akilli olcerek kattik yagi kitapcikta yazan orana gore. Motor her seferinde elle itekleyince calismaya basladi.

Starter olarak bizim standart starterlarin gucu yetmiyor onu soyleyebilirim. Ya 1.80'lik motorlara yetecek olan starterlardan lazim(TT marka olani 34$) yada sullivian tarzi pahali bir yola gidilebilir.

Benzin motorlarinda emniyet kilidi cok onemli, Turnigy markasinin kumandadan ayarlanabilen on\off switch'i bu ise uygun gozukuyor. Boylece motor acil bir durumda istisnasiz kumanda uzerinden kapatilabilir, malum benzin motorlarda karburator glow motorlar gibi asla %100 kapanmiyor. Motoru susturmak icin elektrigi kesmek gerekiyor.
Yine ekstra bir onlem olarakta on\off anahtari takilir tabii ki.

Sarven, bir arkadasim (showtime'i olan Ibrahim, sanirim taniyorsun) 50'lik DL motorlu extra 300 aldi. Orhanlida bir pazar goruruz, senle beraber "extraya gireriz".

Ben biliyorum basima gelecegi biliyorum. Ben o Hangar 9 Ultimate'i alirim...

sarvenn
19-08-2009, 01:29
Tanıyorum İbo'yu. İyi yapmış hayırlı olsun bakalım. Haberleşiyor musun sen onla?Nezaman gelicek ?Özelden cevap at istersen ki konu dağılmasın.

Evet Sarper'in de dediği gibi kill switch olmazsa olmaz.Bu konuda Oğuzhan abinin kendi tasarımı bir şeması da yanılmıyorsam forumda mevcut. Galiba sisteminin mantığı elektronik bir switchle ignition devresine bypass yapıp aç kapa yapıyor.

PhnX
19-08-2009, 01:35
Oguzhan abinin kendi dizayni olan switch ile kontrol edilen Oguzhan abinin kendi dizayni 50'lik motoru tasiyan Oguzhan abinin kendi dizayni extra 300 ile Oguzhan abinin kendi dizayni olan kumandayi gordum gecen gun.

Sonra dedim ki, ulan ne var bunda bunlari Oguzhan abide yapar.

ince999
19-08-2009, 01:44
Ben sadece motor randımanı ve emniyeti için olabilecek başlıkları yazdım.Daha ne başlıklar ve konular çıkacak.Bujileri sıcaklıgına göre sınıflandırmak ile jiğleyi kullanmak arasında hiç bir bağlantı yok.İki zamanlılarda genelde yakıt pompası olmazDepo glowlara göre bogulma seviyesinde yani karbüratör iğnesinden yukarıda konumlandırılır.motorsiklet gibi yakıt vanası gerekir.Genel olarak her zaman yangın çıkma ihtimali vardır.Hele dolu depo ve kızgın egzoz ile yapılan kırımlı kazalarda yangın ihtimali yüksektir.Yanımızda yangın söndürücü ve eski bir battaniye olması iyi olur

PhnX
19-08-2009, 01:48
Ya Ince abi, sendede hic Turk kani yok ya. Onlemler aliyorsun, yaptigin ise dikkat ediyorsun, ozen gosteriyorsun, arastiriyorsun vs. Yakistiramiyorum cik cik...

ince999
19-08-2009, 01:56
Phnx kıbrıs seni çok ısıtmış
Şaka bir yana burada arkadaşlar fikirlerini yazmaları güzel oluyor bazen olaylara farklı yönlerdende bakmayı hatırlıyoruz

bestman
19-08-2009, 01:57
İnce hocam karbratörlerde pump görevi gören diyafram var.yani akışla beslenmiyor motor.

ince999
19-08-2009, 02:02
Şimdi benzinli motorların karbüratörlerin nasıl çalıştıgı üzerinde hangi devrelerin oldugu (rölanti,jiğle tamgaz,takat,kapış ) yazıp anlatmaya başlarsak bursı tatsız tuzsuz bir yer olur.Yazdıgına gelince ben dedimki senin o karbüratörün içindeki diyaframa kadar yakıtın gelmesi için harici pompa kullanılmıyor tabii akış kullanılıyor.Diyafram kapış devresinin bir elemanı yani benzin zaten oraya kadar kuzu kuzu gelmiş.Motor zaten dışarıdan beslenmez kendi yarattıgı vakum ile benzin ve havayı uygun oranda karıştırarak çalışır yani emme ile çalışır.(Enjektörlüler hariç)

bestman
19-08-2009, 02:07
Yani diyorsunuzki buraya kuzu kuzu tırmanmış.

PhnX
19-08-2009, 02:16
Oguzhan abi, motor rodajda sikilmasin dolassin diye mi yaptiniz sanirim bu duzenegi :D .

fenercister
19-08-2009, 02:19
merhaba

konu cok guzel ılerlemıs 1 gunde umarım daha cok bılgı ve tecrube paylasımı olurda

bızde cozerız bu ısı

bu arada oguzhan abi pervanelı kaykay super olmus :):):)

oguzhan abi selamlar

bestman
19-08-2009, 02:22
Yok be sarper bu benim rodaj sehpam değil, benimkisi bilgisayar kasasındandan mamul bunu akışla beslenmediğini anlatmak için koydum, gerçi benim depoda motorun baya bir aşağısında duruyor, benzinde karbratöre gayet güzel emiliyor.

bestman
19-08-2009, 02:26
Dikkat edilecek bir hususda benzin deposunun lastik contası benzin bir haftada haşat ediyor lastiği, onun içinde yapacak arkadaşlar normal depolardaki lastiği kullanmasınlar ömrü çok kısa oluyor, bunun içinde bir şey yaptım konuda yeri gelince anlatacağım, aslında çok basit bir sistem lastik yok dertte yok :) azzz sonra.:)

bestman
19-08-2009, 02:28
Mustafa sanada selam.

ince999
19-08-2009, 02:29
Bir soru Boş depoya yakıt koydunuz karbüratöre nasıl getiriyorsunuz bu düzenekte
Cevap basit yakıtı ya emdiriyorsunuz yada depodan basınç yapıyorsunuz.Şimdi sorum şu nerede harici yakıt pompası

bestman
19-08-2009, 02:33
depoya yakıtı koyuyoruz ve pervaneyi çeviriyoruz bu warbro karbratördeki diyafram sistemide buna kendinden pompalı karbratörde deniyor motorun vakumu ile titreşerek benzini pompalıyor bu karbratörlerde ben kapış diyaframını göremedim sanırım bunuda bu diyafram sağlıyor.

fenercister
19-08-2009, 02:39
Dikkat edilecek bir hususda benzin deposunun lastik contası benzin bir haftada haşat ediyor lastiği, onun içinde yapacak arkadaşlar normal depolardaki lastiği kullanmasınlar ömrü çok kısa oluyor, bunun içinde bir şey yaptım konuda yeri gelince anlatacağım, aslında çok basit bir sistem lastik yok dertte yok :) azzz sonra.:)

oguzhan abi neymiş bu cozum merak ettım :):)

aynen dedıgın gıbı oldu hatta benzın ıcın olanını aldım ben oda tas gıbı oldu 1 haftada

bestman
19-08-2009, 02:41
Walbro karbratör
http://69.16.165.8/productDetails.aspx?id=33

fenercister
19-08-2009, 02:43
Yok be sarper bu benim rodaj sehpam değil, benimkisi bilgisayar kasasındandan mamul bunu akışla beslenmediğini anlatmak için koydum, gerçi benim depoda motorun baya bir aşağısında duruyor, benzinde karbratöre gayet güzel emiliyor.

sanırım motor calısırken venturu olusturuyor ve benzını emıyor .
hatta rodaj yaparken ben 3 cıkıslı deponun tek hattını karburator bagladım dıger ıkısını tıkadım bırbırıne.
depoyu emerek buzusturdu

1 ucu acıkta bıraktım duzeldı sonra arastırdım montajda eksoz ucunu bosta hortumla bırakılacagını ogrendım

ince999
19-08-2009, 02:43
Piyasanın ne dediği önemli degil oradaki diyafram kapış görevi içindir emme pompası olması için o diyaframın dakikada motor devri kadar titremesi gerekirki hangi diyafram buna kac dakika dayanır ve ayrıca onu titreştiren mekanik kuvvet nereden geliyor.Sen moturu calıştırınca içeride oluşan vakum dengeye gelmek için sadece karbüratörü emer emilen havada yakıtı emer eh böyle oluncada bremze tezgahındaki(Test tezgahı) motorun yakıtıda dpo aşagıda olsada kuzu kuzu gelir.Amma sen depona benzin koyacagın için metil alkollü depolar gibi öyle rast gele havalandırma borusu yapamazsın yangın çıkabilir.Egzoztan basınç alamazsın yine yangın tehlikesi var.Eh modelin uygunsa depoyu yukarı koyarsın paşa paşa yakıt gelir.Yok motordan yukarıda yer yoksa o zaman deponun hemen önüne konulacak yakıt pompasını satın almak için çin sitelerine bakarız artık

bestman
19-08-2009, 02:49
Mustafa ip ucu aşağıdaki resimde.:) gerçi ben metalini kullandım.

bestman
19-08-2009, 02:57
Piyasanın ne dediği önemli degil oradaki diyafram kapış görevi içindir emme pompası olması için o diyaframın dakikada motor devri kadar titremesi gerekirki hangi diyafram buna kac dakika dayanır ve ayrıca onu titreştiren mekanik kuvvet nereden geliyor.Sen moturu calıştırınca içeride oluşan vakum dengeye gelmek için sadece karbüratörü emer emilen havada yakıtı emer eh böyle oluncada bremze tezgahındaki(Test tezgahı) motorun yakıtıda dpo aşagıda olsada kuzu kuzu gelir.Amma sen depona benzin koyacagın için metil alkollü depolar gibi öyle rast gele havalandırma borusu yapamazsın yangın çıkabilir.Egzoztan basınç alamazsın yine yangın tehlikesi var.Eh modelin uygunsa depoyu yukarı koyarsın paşa paşa yakıt gelir.Yok motordan yukarıda yer yoksa o zaman deponun hemen önüne konulacak yakıt pompasını satın almak için çin sitelerine bakarız artık

ince bey bende zaten piyasanın dediğini yazmadım bizzat söktüm karbratörü çalışma şeklini incelemek için. depoyu yukarı koymak gibi birşey düşünemezsiniz çünkü bu makinalar dikinede tırmanabiliyor buradada hortumu dolaştırarak siz loopdan çıkana kadar hortumdaki benzin size yetiyor.

bestman
19-08-2009, 03:00
Neyse bu karbratör kısmı bilinmez bir muamma, yapmış elin japonu çalışıyor sistem, bizede kullanmak düşüyor.

fenercister
19-08-2009, 03:07
oguzhan abi neymıs bu ıp ucu kullanımı nasıl olucak

ince999
19-08-2009, 03:09
Benzinli karbüratörü neden muamma olsun gayet basit düşünülmüş statik bir pnömatik (hava basınç farkı ile istenilen görevi yapan)bir araç

bestman
19-08-2009, 03:13
Mustafa eğer resimdeki aparatı anlamadıysan takamazsın sen benzine dayanıklı bir depo edinmeye çalış:)
bunlar vidalı çıkış bunların metalini araştır benim elimde biryerlerden birkaç takım kalmıştı onları kullandın bunun kalınlığı kadar bir delik açıyorsun deponun üzerine boruyu geçirip somun sıkıyorsun arayada oring conta koyuyorsunki kaçırmasın diye lastik tapayıda söküp yerine serum şişesi tapası takıp ortasını deliyorsun ve vidalı sistemlede onu sıkıyorsun derdin kalmıyor.

fenercister
19-08-2009, 03:18
Mustafa eğer resimdeki aparatı anlamadıysan takamazsın sen benzine dayanıklı bir depo edinmeye çalış:)
bunlar vidalı çıkış bunların metalini araştır benim elimde biryerlerden birkaç takım kalmıştı onları kullandın bunun kalınlığı kadar bir delik açıyorsun deponun üzerine boruyu geçirip somun sıkıyorsun arayada oring conta koyuyorsunki kaçırmasın diye lastik tapayıda söküp yerine serum şişesi tapası takıp ortasını deliyorsun ve vidalı sistemlede onu sıkıyorsun derdin kalmıyor.

işlem anlasılmıstır oguzhan abi tesekurler

aozgen
19-08-2009, 10:42
Eğer son 20 yılda dizayn değişmişse birşey diyemem ama benim zamanımda (90 lara kadar) bir çakma bujinin sıcaklık derecesi, porseleninin uzunluğuyla alakalı değildi.Bu derece, buji + elektrodu nu kaplayan porselen+6 koşe anahtar gövdesi içinde kalan bağlama dizaynı ile ilgiliydi.

sarvenn
19-08-2009, 12:39
Benim anlamadığım şey elbette buji sıcaklığı önemlidir ama 2 zamanlı motorsikletler aynı bujiyi hem yaz hem kış kullanıyorlar. Nasıl oluyor? Acaba hem yaz hem kış kullanılabilen bujiler mi var,ne var?

Sümer Yamaner
19-08-2009, 12:51
Ark tipi bujilerde buji scaklık aralığı motora göre belirlenir mevsime göre değil. Çünkü motor her mevsimde belirli bir sıcaklık aralığında çalışır. Yazın da kışın da. Otomobillerde de böyledir ya. Tabii otomobilde soğutma daha kompleks mekanizmalarla sağlanırken hava soğutmalı bir motosiklet motorunda durum biraz daha farklıdır. Dolayısıyla çalışma sıcaklık aralığı muhtemelen hava soğutmalı motorda daha geniş olmaktadır.
Sonuçta bu kavramı dikkatlice anlamak lazım. Glow motordaki sıcak buji soğuk buji kavramı benzinli motordaki ark bujisinin sıcaklık aralığı ile doğrudan benzer değil. O nedenle benzinli motorda çok da kritik değil. Benzinli motorda kritik olan nokta tırnak aralığı. Tırnak aralığı ne kadar büyük olursa yanma verimi ve güç o kadar artar. Ancak o aralığı aşacak yüksek gerilimin de üretilmesi gerekir. Dolayısıyla tırnak aralığı motorun tasarımı, kompresyon oranı, kullanılan yakıtın oktan sayısı ve ateşleme sisteminin tasarımı gibi faktörlerin ortak çalışması ile belirlenir.
Bu arada hatırlatayım (Bestman'dan alıntı). Benzinli motorlarınız için pahalı bujilerle uğraşmak yerine zincirli testere motorlarının bujilerini kullanabiliyorsunuz.

ince999
19-08-2009, 13:29
Ahmet Bey Bujilerin sıcaklık derecesi teknik tarifini yazmadım,sadece satıcıların pek coğunun sıcak bujiden birşey anlamadıgını ama tırnak cıvarı uzun porselenli, küt porselenli gibi basit benzetmelerle konuyu hallettmeye çalıştıklarına değindim.
Ayrıca bu başlıkta yazdıklarım ileride ortaya çıkacak olan bilgi ihtiyaçları ile ilgili başlıklardı.Yani benzinli motor aslında glow motora göre çok daha fazla gizli dertlere sahip onu vurgulamak için yazıyorum.Bir yerde sizin yanınızdayım yani.Tam 41 sene evvel aldıgım karbüratörsüz ENYA 15 bir kenarda uslu uslu duruyor.

bestman
19-08-2009, 13:44
Benzinle çalışan motorlarda depo yerleşimi ve hortumların kurulumuda önemli, buda bir başlık.
Depodan karbratöre giden kısım zaten ufak tefek değişikliklerle standart, fakat havalandırmayı yaparken dikkatli davranmak gerekiyor, burada havalandırma hortumunu eğer düzgün dizayn edemezseniz ters uçuştan düz uçuşa geçerken sifon etkisi ile bir miktar benzini boşaltma ihtimaliniz var

Sümer Yamaner
19-08-2009, 13:47
Aaabi efendi olacaksın, ters uçmayacaksın. O kadar! :) :P

ince999
19-08-2009, 13:55
Arkadaşlar kıvılcım bujilerde sıcaklık kavramı:Motor çalışırken Bujinin içinde Çakma elektrotlarının (Tırnakların) hemen civarındaki kısımların sıcaklıgıdır.ne işe yarıyacak derseniz karışımın tutuşma öncesi sıcaklıgına etki ederek yanma kolaylıgı saglar.Şöyle açıklıyalım Elimizde yepyeni bir motor var sıkıştırması tam (kompresyon oranı düzgün).Üstüne uygun bujiyi taktık ve tam verimle çalışıyor.Eger bujinin daha soguk sınıfını takarsak piston içindeki karışımın buji civarındaki bölümleri (Yanma başlangıcı yapacak olan çekirdek karışım veya kısım) daha az ısınacagı için yanma biraz gecikecek yani ilk bujiye göre biraz rötara (Geç yanma) gidecektir.yok daha sıcak buji takarsak bu seferde aynı mantıkla motor Avansa (erken yanma) ğidecektir.Bunun pratikteki uygulaması ise şöyledir.piston yeni basınç yüksek iken daha soguk buji kullanılır zaman içinde piston gömlek segman aşındıkça basınç düşer sıkıştırma azalır kolay tutuşsun diye basamak basamak sıcak bujilere geçilir.Yani motor ekmegini yemege başladıgı sıralarda artık epey sıcak bujiye geçilmiş olur.
Şİmdi Benzinli motor kullanan arkadaşlar ileride şöyle başlık yazacaklar.Aynı marka aynı bujiyi taktım ama motor aynı motor degil.ne oldu benim motora filan olan en basitinden farklı sıcaklık karekterli buji taktın motorda çalışmasını degiştirerek kendi lisanınla bunu sana söylüyor.
Bir ilave daha.Motorumuza belirtilenden daha yüksek oktanlı benzin koyarsak bujiyi DAHA SICAK OLAN BUJİ İLE DEGİŞTİRECEGİZ.Yok daha düşük oktanlı benzin kullanacaksak o zaman DAHA SOGUK BUJİ kullanacagız

PhnX
19-08-2009, 14:30
Abi bunun basinca gideni yok mu yahu ?

Ilk 2 sayfada sicak bakiyordum benzin motorlara, simdi bedava verseler almam stress katsayimi arttiracak diye korkuyorum.

ince999
19-08-2009, 15:05

Ilk 2 sayfada sicak bakiyordum benzin motorlara, simdi bedava verseler almam stress katsayimi arttiracak diye korkuyorum.
Benzinliye bulaşırsan bir şeylerin olacagı Allahın emri

bestman
19-08-2009, 16:02

Sarper uçak işi halikopter gibi değil hazırı al tak uç yok, basınca buda gider fakat gittirmeyi bilmek gerekiyor, bunun içinde biraz kafa yorup en iyisini yapmak gerekliki sahada millet uçarkene sen ayarla, söküp takmayla uğraşma, sen beni sahada hiç uçakla uğraşırkene gördünmü gelirim uçağı koyarım yere doldurup doldurup uçarız ama bunun birde atölye kısmı var atölyede yapım aşamasında ve uçus sonrasında yaparım bakımıni ve gerekli şeyleri. Fakat en önemli olan sade fazla teferruatlı olmayan arıza yapmıyacak şekilde yapmak, tabi birde en kullanışlıyı en ucuza çıkarmak var :)

PhnX
20-08-2009, 00:45
Benim modellerimede bakim vs. yapmiyorum ben. Genelde diger modeller sorun cikartiyor. Anliyorum demek istediginizi,

Tabii bi helikopter mekanigi ile ucagin toplam 4 dandik hareketli yuzeyini karsilastirmakta pek dogru olmaz. Bizim aletlerin "sukoyverme" olasiligi size gore sadece 7 zibilyon kat fazla.

Bu haftasonu benzin motorlu bir model var mi bari onu soyleyin ? Gorebilcez mi par par par diye calisan motor.

PhnX
20-08-2009, 00:45
Ahmet abinin motor haric tabii :lol: .

bestman
20-08-2009, 01:01
Sarper dogru diyorsun ,bizim uçaklarda dandik dört bilemedin altı oynar yüzey var zaten onlarıda kendimiz yapıyoruz ucuza çıkıyor, fakat bu halikopterlerde sizin kendinizin yaptığı pek birşey yok ,işte o yüzdende biz uçakçılar yaptığımızla övünmekte haklıyız çünkü el emeği göz nuru strafordan bile olsa yapan arkadaşlar bunu göstermekten gurur duyuyor, çünkü onu eliyle yaptı ve dünyada başka bir benzeri yok. Şimdi sende diyebilirmisin bu benim el emeğim palini elle yonttum ,kuyruğunun aliminyumunu yaptım vs.vs senin anlayacağın uçaklarda ruh var ,uçuşunda zerafet var bu yüzden ne kadar dandik olsalarda, bence 1000 zibilyon halikoptere bir uçak deger, çünki onu kendin yapmışsındır. :)
Bir daha duymayım uçaklara dandik dediğini sahipleri üzülür sonra. biz sizin onca paralar harcayıp abuk subuk uçan halikopterlerinize dandik diyormuyuz.:)

sarvenn
20-08-2009, 01:08
Uçak dediğin bir pantolon parası yahu. = )

O el emeği meret havadayken insan neler hissediyor anlatamam. AMA bir arf aynı tadı vermiyor.
Gelelim benzinliye. Umarım Bestman abim haftasonu benzinlisini çift çekirdekli rodaj sehpasında rodajına devam eder de kulaklarımız şenlenir. Hehehe = )

Bugün modelci abilerimle yaptığım muhabetler sonucu edindiğim bilgi karbüratördeki diyaframın daha çok pompa görevi gördüğü yönünde idi. Sanırım bu yüzden de egzoz basıncına ihtiyac duyulmuyor. Bir nevi perrypump görevi gördüğünü öğrendim.
Buyrun görüşleriniz?

PhnX
20-08-2009, 01:09
Valla orasi tartisilir abi. Helikopterin akrobasi yeteneginin 4'te birine sahip en kivrak ucak sonucta.

Benim an itibariyle 50'lik modelimdeki miksaj kollari ve dampener sistemi kendi tasarimim prototipleri deniyorum. Ayni sekilde Hakan abimizde modeldeki kuyruk borusu, pushrod vs. gibi genel parcalari kendisi yapiyor. Sanirim o kadarda kotu degiliz :) .
Sonucta unutulmamali, siz evde her zaman kanat yapabilirsiniz, biraz arastirma vs. ile bende yapabilirim,
Ancak 2'mizde helikopter icin 3D kuvvetlerini kaldiracak karbonfiber pal yapamayiz. Bunun icin otoklav firinlari vs. lazim, Turkiye'de sadece TAI'de var.

Benim gordugum cogu ucakcida ARF aliyorlar, bizim helikopterlerden hicbir farki yok. Arada bazi bazi kendisi ucak yapan, hobisi ucmak kadar model yapmak olanlar oluyor (ornek olarak KaanX'i verebiliriz, yaptigi depron ucaklar harika).

Bu hobinin 2 yonu var, birisi pilotaj, biriside mekanikerlik. Siz 2. taraftan zevk aliyorsunuz, ben ilk taraftan zevk aliyorum. 2 'side birbiri kadar degerlidir diye dusunuyorum. Birisi olmadan asla digeride tam olmuyor ancak bunada sonsuz inaniyorum.

Isin en guzel tarafida, bizim modellerimizde kaplama kagidi yok :D .

ince999
20-08-2009, 01:16
Uçak dediğin bir pantolon parası yahu. = )

O el emeği meret havadayken insan neler hissediyor anlatamam. AMA bir arf aynı tadı vermiyor.
Gelelim benzinliye. Umarım Bestman abim haftasonu benzinlisini çift çekirdekli rodaj sehpasında rodajına devam eder de kulaklarımız şenlenir. Hehehe = )

Bugün modelci abilerimle yaptığım muhabetler sonucu edindiğim bilgi karbüratördeki diyaframın daha çok pompa görevi gördüğü yönünde idi. Sanırım bu yüzden de egzoz basıncına ihtiyac duyulmuyor. Bir nevi perrypump görevi gördüğünü öğrendim.
Buyrun görüşleriniz?
Pompa mekanik bir kuvveti yada hareketi kullanarak sıvıyı bir yerden başka yere göndermek için kullanılan aletlerin genel adı.Peki bu karbüratördeki diyafram mekanik gücü nereden alıyormuş da pompa görevi yapıyormuş?

PhnX
20-08-2009, 01:18
Bizim nitro motorlardaki pompalarda dandik diyafram, bildigimiz emme basma tulumba modeli. Is goruyor gencler (haddinden fazla hatta). Kuvvetlerini krank'in hemen arkasindaki basinctan aliyorlar. Direkt bir yakit borusu var motor case'in arkasindan cikan.

Saniyorum benzin motorlarda da durum aynidir. Bizimde kullandigimiz benzin motoru heyvanlar gibi yakit cekiyordu kendi kendine.

sarvenn
20-08-2009, 01:31
http://www.wind-drifter.com/technical/WalbroServiceManual.pdf
buyrun

sarvenn
20-08-2009, 01:37
Sarper doğru diyorsun bu tip external pump lar var. Krank basıncıyla emme basma tulumba presibiyle çalışan. Bir de oskülasyon pompaları var ki bunu 4 zamanlılarda kullanıyorlar. 2 zamanlılarda da uygulamaları mevcut. Bunlar da motor vibrasyonunu kullanarak pompalıyorlar.
Walbro karbüratörler direk kranktan basınç alıp emme basma tulumba mantığıyla görev görüyorlar .yani ayrıyetten bir hortum krank kasası arkasından bir nipelden basınç almıyor.Direk bağlandığı porttan alıyor.

sarvenn
20-08-2009, 01:39
Pompa mekanik bir kuvveti yada hareketi kullanarak sıvıyı bir yerden başka yere göndermek için kullanılan aletlerin genel adı.Peki bu karbüratördeki diyafram mekanik gücü nereden alıyormuş da pompa görevi yapıyormuş?

Verdiğim linkteki gibi yapıyormuşş.

bestman
20-08-2009, 02:01
Buda bu tartışmaya noktayı koyar. alttakide bu karbratörün resmi.

fenercister
20-08-2009, 02:19
oguzhan abi

kısaca calısma mantıgı ne peki bu ısın ?

fenercister
20-08-2009, 02:22
pardon

yukarda varmıs calısma mantıgı konuyu atlamısım

bestman
20-08-2009, 02:24
Mustafa mantık falan arama koy benzini çalışsın:) bittimi senin uçak.

ince999
20-08-2009, 02:31
http://www.wind-drifter.com/technical/WalbroServiceManual.pdf
buyrun
Linki açamadım

fenercister
20-08-2009, 02:34
Mustafa mantık falan arama koy benzini çalışsın:) bittimi senin uçak.

dogru valla ama abi ilk startta calıstırana kadar gobegım catladı :):):)

megerse o tartısma yaratan dıyafram lastıgı yapısmıstı calısmamaktan

benım ucak bayramdan sonraki ilk bulusmada ucar abi az kaldı

senın ucak ne durumda abi ?

fenercister
20-08-2009, 02:34
Linki açamadım

link biraz gec acıyor pdf

swat11
20-08-2009, 02:36
Linki açamadım

acrobat reader yada benzeri var mı?

ince999
20-08-2009, 02:57
Var

aozgen
20-08-2009, 09:20
OhOhOh,tam incelemedim,şöyle bir baktım da....Ben iyi bir şöhret yapacağım sanırım;
"benzinli motor karb.onarımı,bakımı ve ayarı yapılır" tabelasıyla.
Abiler biraz oto karb. den anlarım.Bu kitapçığı iyi ezberlemelisiniz.Epey bir ince ayar var gibi.Allah kolaylık versin...

ince999
20-08-2009, 10:02
OhOhOh,tam incelemedim,şöyle bir baktım da....Ben iyi bir şöhret yapacağım sanırım;
Abiler biraz oto karb. den anlarım.Bu kitapçığı iyi ezberlemelisiniz.Epey bir ince ayar var gibi.Allah kolaylık versin...
Bundan hiç şüpheniz olmasın hocam. Bu forumda olup ta içten yanmalı motor konusunda size güvenmeyen çekirge varmı?

sarvenn
20-08-2009, 11:19
Verdiğim linkteki döküman Walbro nun bizzat çalışma prensibi, bakım ve ayarlama ile ilgili bilgilerini içeriyor. Gayet kapsamlı ve faydalı bir kaynak olduğunu düşünüyorum.

Linki sol tıklamayla açılan yeni pencerede açamadıysanız üstüne gelip sağ tıklayarak hedefi farklı kaydet diyerek masaüstüne kayıt edin bir de öyle deneyin.

sarvenn
20-08-2009, 11:22

Allah seni başımızdan eksik etmesin Ahmet abi.
Valla şu benzinliye de bir barmak atsan = )
SK ve JBA ile yazışıyorsundur sen hocam. Bir yokla bakalım var mı benzinli motor üretme planları. Yoksa da sen teşvik et hocam.

ermis
20-08-2009, 13:39
Allah seni başımızdan eksik etmesin Ahmet abi.
Valla şu benzinliye de bir barmak atsan = )
SK ve JBA ile yazışıyorsundur sen hocam. Bir yokla bakalım var mı benzinli motor üretme planları. Yoksa da sen teşvik et hocam.

var var jba nın benzinle çalışanıda var
1LwJdgpg4lg

http://www.youtube.com/watch?v=1LwJdgpg4lg

aozgen
20-08-2009, 19:54
Sarven abi
http://www.kangkeusa.com/Engines/gasengines.htm
sana iyi de iskonto sağlarım ama fiyatlar hala avantajlı değil.Bir bak istersen.Kanada malı motorlar.

sarvenn
21-08-2009, 16:16
Site 1 gündür açılmıyordu şimdi baktım Ahmet abi. Brison motorları satıyorlar ama fiyatlar dediğin gibi şimdilik biraz pahalı.
Ya bu XY ler neden bukadar ucuz? 26cclik motor 46ax fiyatına.Allahallaaah.

16f84
21-08-2009, 16:28
Site 1 gündür açılmıyordu şimdi baktım Ahmet abi. Brison motorları satıyorlar ama fiyatlar dediğin gibi şimdilik biraz pahalı.
Ya bu XY ler neden bukadar ucuz? 26cclik motor 46ax fiyatına.Allahallaaah.

Kardesim sen AR-GE yapsana cıkcıkcık :)

sarvenn
21-08-2009, 17:16
Abi yapıyorum ya işte. Şu an araştırma aşamasındayım bu konuyu.
İlerde geliştireceğim inşallah = )