PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Pervane seçimi ?

seccos
21-08-2009, 17:39
Pervane seçimindeki en önemli kriter hangisidir ?
Model mi ? Motor mu ? Alt grup olarak Hız mı ? Tork mu ? vs vs...
Sıralama yapacak olursak neyi ana grup seçip neleri altında toplamalıyız ?

red_fin
21-08-2009, 17:49
Modele göre motor seçilir, motora göre de pervane. Genellikle motor üreticileri, hangi pervanenin kullanılabileceğini belirtirler.

Bazı motorlar yüksek devirlerde döner küçük pervane çevirir, bazı motorlar da (örneğin 4 zamanlı patlar motorlar veya yüksek torku fırçasız motorlar) büyük çaplı ve hatveli pervane çevirir.

emo23
21-08-2009, 18:01
bencede pervane seçimi motor üreticisinin önerisi ile olur.
ama baktık biraz fantazi arıyoruz. 1" boydan arrtırma ve eksiltme ile uçuş sitilinde oynama yapılabilir.

Sümer Yamaner
21-08-2009, 18:07
Ahmet Özgen: "Sümer Hocam ne pervane var bunda?"
Ben: "Bilmeemm?!"

Zırt pırt bir yerlerden ucuz pervane siparişi veriyorum. En son seferlerden birinde THK'dan gelen paketi görünce herhalde tüm pervaneleri ben aldım diye düşünmüştüm! :)

Genellikle boy boy pervanem oluyor ama tam gerekli olan ebat nedense bulunmuyor çantamda. Yine de idare ediyoruz işte. Modele ve motora bakıyorum. Sonra çantama bakıyorum. Bu çevirse çevirse bunu çevirir diye bir pervane alıp takıyorum! :)

Haa... Siz de öyle yapın anlamında yazmadım, ben öyle yapıyorum! :)

seccos
21-08-2009, 18:14
Doktorun dediğini yap , yaptığını yapma ! :)

Sanırım genel kanı motora göre pervane seçilmesi..Birde ben şöyle birşeyler okumuştum..Uçuşun optimum düzende olabilmesi için pervane dönüş çapının , yüksekliğinin , dikey stabilize hizası civarında olması gerektiği yazıyordu..Sanırım Gökmen model uçak sitesiydi okuduğum yer..

Sümer Yamaner
21-08-2009, 18:21
Hmmm... O zaman Gee Bee nasıl uçuyor?

seccos
21-08-2009, 18:23
Hmmm... O zaman Gee Bee nasıl uçuyor?

Çocuğu boşver , resme dikkat :) Pervane ve dikey stabilize aynı hizada ?

sarvenn
21-08-2009, 18:29
Modele göre motoru seçtik motora göre de pervaneyi ama bir husus da nasıl bir uçuş karakteristiği istediğimiz. Ben şahsen hızdan öte tork istediğimden funfly tarzı pervanelere yöneliyorum. Bir sürü de pervane denedim. Bana en çok keyif verenler wide tip pervaneler. Motora göre de uygun boyuttaki wide pervaneyi seçiyorum.
46-50 civarında 12.25x3.75 50-56 civarı 13x4w çok keyifli.
Bunun yanısıra 11x7 ve 12x7 de bu iki hacim aralığında hem hızlı hem torklu ve keyifli.
Ahşap pervaneler çok güzel hoş görünümlü ama en ufak çarpma ve sürtünmede çııt diye kırılıp direk çöp oluyorlar. APCler çok sağlam mesela.Ahşaplar hafif ve düşük ataletli ama APClerde hafif ve gayet sağlam. Esneme miktarları da az.
Bir de tabi pervane seçerken belki peak rpm değerlerine de bakmakta fayda olabilir. Çok önemli bir kriter değil ama en azından pervane çok mu büyük yada çok mu ufak gelmiş hakkında bilgi verir.

sarvenn
21-08-2009, 18:35
Seçkin o zaman şöyle birşey olur. Dikey stabilizenin boyuna tekamül eden bir pervaneyi çevirebilecek motor seçilmeli.

Bunlar hacı hoca hurafeleri . İnanma bunlara.

ince999
21-08-2009, 18:36
Motor imalatcısının önerilerine uyacaksın.Taktıgın aşırı hızlı dönerse çapı küçük gelmiş deyip bir büyüğüne gececeksin yok sadece biraz fazladan hızlı dersen o zaman hatvesini bir büyüğe gececeksin.yada tersi işlemler yapacaksın bira zyavaş kaldı dersen hatvesini bir alta ineceksinççok yavaş dersen capı bir küçülteceksin.Hangi maddeden secetim dersen bu sana kalmış agaçta olur plastikte olur kompozitte olur.Pal sayısı ise keyfine kalmış.
Agaç malzeme dönerken yere degdimi anında ıskartaya cıkar.Plastik ve kompozit malzemeden yapılanlar duruma göre tamir edilebilir.Cap büyüdüğü zaman işin icine denge ve traking girer almadan evvel araştırmak gerekir.Tabiki birde itici cekici pervane meselesi var normalde cekici pervane kullanıyoruz.Şimdilik bu kadarı aklıma geldi.
GALİBA YAZARKEN BİR TUR BİNDİRİLMİŞİZ

seccos
21-08-2009, 18:39
Seçkin o zaman şöyle birşey olur. Dikey stabilizenin boyuna tekamül eden bir pervaneyi çevirebilecek motor seçilmeli.
Bunlar hacı hoca hurafeleri . İnanma bunlara.

Tam olarak değil , yakın olması öngörülmüştü..
Site ismini yanlış da hatırlıyor olabilirim , bir hata yapmış olmayayım..

Sümer Yamaner
21-08-2009, 19:10
Bir kere tekamül değil tekabül! :P
İkincisi pal sayısı keyfe kalmaz. Pal sayısı azaldıkça verim artar. Gençliğimizde bir ucunda kurşun olan tek palli pervaneler vardı! :)
Pal bir sayısı artınca çapı bir düşürüp hatveyi bir artırmak önerilir.
İki palli 14*8 çeviren bir motora üç palli 13*9 takılır yani...
Böyle bir motora üç palli pervane alan bazı tipler ise şaşırıp bir tane 13*8 bir tane de 14*9 alınca ööylece bakakalırlar! :)
Son olarak, ideal pervane 12.78*3.141 pervanedir ki henüz üretilmedi! Üretilince bir de altın kaplanacak! :)

ince999
21-08-2009, 19:42
Sümer bey Konu Pal secimi üstüne genel izahat idi.Durum böyle olunca yani seçme kriterine önceden verimlilik konusu ön şart olarak konmadıgına göre seçme konusunda bagımsız kalıyoruz.Yani vatandaş istediği pal sayısını secebilir.Aynı görevi yapan farklı sayıda pallere sahip pervanelerin ölçü karşılaştırması,verimlilik konuları galiba alt başlık olarak yazılıp konuşulursa daha iyi olur.
Eğer yanlış hatılamıyorsam pali bir adet çogaltınca çapı bir alta iniyoruz ama hatveyi ellemiyoruz.Çünkü iki pal ile yaratılan jiroskop etkisini üç pallide yaratmamız için çogalan agırlıga karşılık çaptan azaltıyoruz.Hatve aynı kalması gerekir yoksa pervanenin hatve ile ilgili tepkisi yani çekişi ve motora bindirdiği yük degişir.

Sümer Yamaner
21-08-2009, 20:04
Nebiliim abicim benim pervanelere bakış açımı yazmıştım! :) Benim netten okuduklarıma göre çapı bir azaltıp hatveyi bir artırıyomuşuz pal sayısını bir artırınca.

ince999
21-08-2009, 20:22
Fazladan yorum yapmıyayım

sarvenn
21-08-2009, 21:11
Sümer abi takılma benim 12.25x3.75 e ya.
napiyim adamlar küsüratlı pervane yapmışlarsa ve de güzel yapmışlarsa ve de memnun isem ve de tavsiye ediyorsam ve de...=p

towerdan 13x4w 13x7sport ve 14x4w pervanelerim de geldi = ) yandın sen. Onları da bir deneyeyim, daha çoook devam eder benim pervane incelemelerim= ))))

Sümer Yamaner
21-08-2009, 21:13
Hatveyi pi yapmazlarsa hakkım kalır.

ince999
21-08-2009, 21:28
Sümer bey sanki özel hidrokarbonlu madde promiliniz bu akşam artmış gibi

sarvenn
21-08-2009, 21:35
abi pi nin ucubucağı yok ki ben nasıl yazarım onu 3.14....... eyvah asıl ben yandım desene.