Orijinalini görmek için tıklayınız : İlk el yapımım mini3D ve yapımı hakkında sorularım...
lord_general
22-08-2009, 23:51
Abilerim , babamın yardımıyla ilk uçağımın kesimlerini yaptım.Ama bazı yerlerde hata yaptığımı farkettim. İlerleyen günlerde aynı malzemeden tekrar aynısı yapıcami,yapmadan önce bu hatalarımı kapatmak istiyorum sizlerin yardımıyla...
Yapım öncesi ve sonrası fotoğraflar.
http://img29.imageshack.us/img29/9339/fotoraf0035h.jpg
http://img11.imageshack.us/img11/1592/fotoraf0036g.jpg
http://img12.imageshack.us/img12/1388/fotoraf0037d.jpg
http://img12.imageshack.us/img12/2972/fotoraf0038.jpg
http://img5.imageshack.us/img5/1923/fotoraf0039u.jpg
http://img200.imageshack.us/img200/6525/fotoraf0040qfj.jpg
http://img12.imageshack.us/img12/5418/fotoraf0043p.jpg
http://img5.imageshack.us/img5/4417/fotoraf0044v.jpg
http://img13.imageshack.us/img13/5245/fotoraf0045u.jpg
Abiler;
1-Kanatla gövde birleşme yerinde boşluk oldu kısa parçalar koyup sabitledim.
2-Arka kuyruğu takabilmek için üstten kestim maket bıçağı ile öyle taktım sonra bantladım koli bantıyla.
3-Aileron kanat arasında az boşluk bırakarak alttan koli bandıyla bantladım sizce böylemi olmalı yoksa 90dereceli değilde kaç dereceyle kesmeliydim aileron kanat aralarını ?
4-Motoru koyacağım yeri nasıl yapabilirim?(çünkü 3mm kapron üstüne koyup bantlamak olmaz heralde ? :S)
5-Karbon boruları nereden bulabilirim izmirde yaşıyorum bulabileciğim yeri özelden iletirmisiniz?Fiyat aralığı nedir bide?
Fotoğrafta veya anlattıklarımda hatalarımı söylerseniz çok sevinirim abilerim hem benim açımdan hatalarımı telafi etme durumum doğar.Şimdiden mesajımı okuyan herkese teşekkürler...
Saygılarımla...
Emre ERBUĞA
ferit567
23-08-2009, 00:09
meyve bıçağınla mı kestin naaptın :)
lord_general
23-08-2009, 00:12
meyve bıçağınla mı kestin naaptın :)
Meyve bıçağıyla değil de maket bıçağıyla kestim !
Bu model ne yazık ki hatalı
Bir kere o kadar büyük aileron alanı gereksiz ve sakıncalı
Ayrıca elevatörü de ters takmışsın ve onun da hareketli yüzey alanı fazla.
Ben depron konusunda uzman değilim ama yapısal açıdan bilgilerime dayanarak hareketli yüzeylerin tasarımı yanlış.
İzmir'de bilinen bir model mağazası var bildiğim kadarıyla pınarbaşında,emin değilim tabi.. Yerli firma adı vermek yasak
ferit567
23-08-2009, 00:18
hakikaten güzel işçilik ;)
lord_general
23-08-2009, 00:19
Bu model ne yazık ki hatalı
Bir kere o kadar büyük aileron alanı gereksiz ve sakıncalı
Ayrıca elevatörü de ters takmışsın ve onun da hareketli yüzey alanı fazla.
Ben depron konusunda uzman değilim ama yapısal açıdan bilgilerime dayanarak hareketli yüzeylerin tasarımı yanlış.
Sağolun fikriniz için ama ben 1-1 planından keserek yaptım aileronları vb. :confused:
lord_general
23-08-2009, 00:20
hakikaten güzel işçilik ;)
Teşekkür ederim arkadaşım.
emrecim
önce kapron üstüne çizimi yap. sert düz bir zeminde ucu keskin bir falçata ile (kaprona dik tutarak) cetvelin tersini (kalın tarafını) kullanarak düz kesmeye çalış.
- kanat ile gövde arasında boşluk hatalı, olmaması gerek
- yatay stabl. üzerine bağlı kanatçık (elevatör) bu 3d modeli için çok ufak
birde söyle bakalım :) motoru nasıl yerleştireceksin.
lord_general
23-08-2009, 00:25
emrecim
önce kapron üstüne çizimi yap. sert düz bir zeminde ucu keskin bir falçata ile (kaprona dik tutarak) cetvelin tersini (kalın tarafını) kullanarak düz kesmeye çalış.
Teşekkür ederim, bir dahaki yapım aşamasında dediklerinizi harfiyen uylayacağım. :)
Aileron kısmı için açılı kesmek mi gerekiyor ? :confused:
Mutlaka uzunca bir cetvel ya da o işi yapacak bir malzeme kullanmalısın. Maket bıçağının ucu keskin olmalı. Sık sık kırman lazım ucunu. Bir parça malzeme üzerinde bıçağı nasıl sürersen nasıl kesiyor denemeler yapabilirsin. Bir çok yerde kesmek yerine ezerek ilerletmişsin. Aslında bir cetvel kullansan bu kadar kötü olmayacaktı. İki kanat arasında az da olsa farklılık havada hemen kendini belli eder.
Karbon çubukları THK'dan alabilirsin.
Kuyruğun arkasını öne getirip takmışsın.
iron_eagle
23-08-2009, 00:29
Vallahi öyle yapmış herhalde. Cetvel bulamadın mı evde dostum?
lord_general
23-08-2009, 00:29
- kanat ile gövde arasında boşluk hatalı, olmaması gerek
- yatay stabl. üzerine bağlı kanatçık (elevatör) bu 3d modeli için çok ufak
birde söyle bakalım :) motoru nasıl yerleştireceksin.
Efendim , elevatör dediğiniz arka kısımdaki sağ sol u sağlayan kanatçık mı ?
Motor yatağını nasıl yapacağım konusunda hiç bir fikrim yok. :( :agla:
forumda kapron dan olan modellere bak. uçağın yapısı hakkında az buçuk bilgi sahibi olursun.
http://www.hobbyrc.com/forum/showpost.php?p=333006&postcount=41
Elevatör arkadaki yükseliş-alçalışı sağlayan yatay hareketli yüzey. Dikey olanın adı rudder.
lord_general
23-08-2009, 00:32
Vallahi öyle yapmış herhalde. Cetvel bulamadın mı evde dostum?
Abi valla bilmiyordum ki cetvel gerekeceğini :( bi elimle kapronu tutarak kestim havada.(zeminde halıya veya beze zarar vermiyim diye)
Maket bıçağı baya keskin hatta yeni açtım ilk defa kullanıyorum.Parmağımı da hafif kestim :)
Bıçaklar aslında sürterek kesecek şekilde verimli olurlar. Sert bir zemine koyup da üstüne cetvel koyduğunda bıçağı biraz eğimli tutarsan daha kolay kesecektir. Halı gibi yumuşak yüzeyler olmaz. Plandaki çizgi nasılsa aynı şekilde kesmen gerekir. Bunu bir kenara atıp yenisini yapsan iyi olur. Gövdedeki yarıkları da kullandığın malzemenin kalınlığına göre ayarla. Plana göre kesme o bölümü.
iron_eagle
23-08-2009, 00:40
Abim sen naptın okulda size iş eğitimi dersi yok mu ?
Maket bıçağını tezgahtan yüksek kullanmak parmak koparmaya davetiye çıkarmaktır. Sakın bir daha deneme.
Ben evdeki dolaptan çıkardığım rafın üstünde kesim biçim yapıyorum. Alt tarafı dolap rafı 50x90 kadar bir sunta parçası çizilmesi kimseyi ilgilendirmiyor.
Kağıt uçak yapmıyorsun, uçacak birşey yapıyorsun. Gerçek bir uçak saç telinin 1/40ı hassasiyetle yapılırken sen 1 mmcik hassasiyet göstermezsen olur mu bu iş?
Sen önce uçak yapmayı bırak hepsi bir kenarda dursun, yeni başlayanlar genel konular ve aerodinamik başlıklarını 4-5 gün boyunca tara nekadar ilginç konu adı bulursan hepsini baştan sona oku. Daha kontrol yüzeylerinin adlarını bilmiyorsun ki çalışma mantıklarını bilesin, ne yapman gerektiğini bilesin...
ferit567
23-08-2009, 00:44
evet bir çok eksiğin varken yeni uçak yapmaya başlamışsın. Hem de 3d :)
lord_general
23-08-2009, 00:50
Abim sen naptın okulda size iş eğitimi dersi yok mu ?
Maket bıçağını tezgahtan yüksek kullanmak parmak koparmaya davetiye çıkarmaktır. Sakın bir daha deneme.
Ben evdeki dolaptan çıkardığım rafın üstünde kesim biçim yapıyorum. Alt tarafı dolap rafı 50x90 kadar bir sunta parçası çizilmesi kimseyi ilgilendirmiyor.
Kağıt uçak yapmıyorsun, uçacak birşey yapıyorsun. Gerçek bir uçak saç telinin 1/40ı hassasiyetle yapılırken sen 1 mmcik hassasiyet göstermezsen olur mu bu iş?
Sen önce uçak yapmayı bırak hepsi bir kenarda dursun, yeni başlayanlar genel konular ve aerodinamik başlıklarını 4-5 gün boyunca tara nekadar ilginç konu adı bulursan hepsini baştan sona oku. Daha kontrol yüzeylerinin adlarını bilmiyorsun ki çalışma mantıklarını bilesin, ne yapman gerektiğini bilesin...
Aceleci davrandığım için direk odamda bez sererek yere kesmeye başladım.Elimi kesmemin nedenide bıçağı açık şekilde yere koymamdan kaynaklı.Kullanılmayan sert birşey bulsaydım işe direk onla başlardım inanın.Evet rudder , aileron vb kelimeleri bilmiyorum ama inanın 1 haftadır forumda hep bakıyorum el yapımı uçaklara ve o adlarını bilmediğim parçaların hepsinin mantığını biliyorum! Ki mantıklarını bilmek için adlarını bilmek gerekmiyor. Lütfen konuşurken biraz daha nazik olun.
Hatta sana tavsiyem. Temel akrobasiyi bilmiyorsan 3d model yapma.Bir trainer tarzı model yap. Bu tip modeller havada çok oynaktır. Ciddi refleks ister. Ciddi bir gaz ve rudder hakimiyeti gerektirir.
Ki sen henüz kontrol yüzeylerini tam bilmiyorsun. Olabilir sorun değil, hepimiz bu işe bilmeyerek ama önce öğrenerek yaptık. Sen de önce araştır sor soruştur öğren.
Merdivenleri teker teker çık, basamak atlama henüz.
Kumanda hakimiyetin nasıl bilmiyorum ama bu tasarıma göre çok ufak kumanda hareketlerinde uçağın tepkileri muazzam fazla olacaktır. Çünkü kontrol yüzeylerinin yüzey alanları çok büyük. Aileronun kanadın yarısı kadar. Elevator stabilizorden büyük. tamam 3d modellerde zaten büyük olur ama o kadar da değil. Senin stabilizörün yok gibi hemen hemen ve montajda da ters takmışsın yatay kuyruk takımını.
Kontrol yüzeylerini açılı kesmene gerek yok. arada 1mm boşluk bırakmayı dene.
Ama bence bu model yerine mavi mantar polycup gibi trainer tipi modellere yönel. Biraz da işçiliğini ilerlet. Bir marangozdan çalışman için tahta kestir. Ucuzundan bir sunta yeter.Yüzey düz olsun yeter. Kesim yaparken maket bıçağının ucunu çakmakla ara ara ısıtırsan(çakmakla) kesim daha kolay olur. Model yaparken acele etme. Kazalar üzücü olabilir. Modele başlamadan önce de planı iyice incele.Elindeki malzemeleri iyice incele.Önce modeli plana baka baka kafanda yaptığını hayal et. Olası sorunları düşün. Emin ol bu ön çalışma yapım aşamasında karşılaşacağın birçok soruna önceden çözüm olur ve daha hatasız daha rahat bir inşa yaparsın.
Bu arada Metin abi THK yerli firma değil mi = )) yoksa firma mı değil?
lord_general
23-08-2009, 01:02
Hatta sana tavsiyem. Temel akrobasiyi bilmiyorsan 3d model yapma.Bir trainer tarzı model yap. Bu tip modeller havada çok oynaktır. Ciddi refleks ister. Ciddi bir gaz ve rudder hakimiyeti gerektirir.
Ki sen henüz kontrol yüzeylerini tam bilmiyorsun. Olabilir sorun değil, hepimiz bu işe bilmeyerek ama önce öğrenerek yaptık. Sen de önce araştır sor soruştur öğren.
Merdivenleri teker teker çık, basamak atlama henüz.
Kumanda hakimiyetin nasıl bilmiyorum ama bu tasarıma göre çok ufak kumanda hareketlerinde uçağın tepkileri muazzam fazla olacaktır. Çünkü kontrol yüzeylerinin yüzey alanları çok büyük. Aileronun kanadın yarısı kadar. Elevator stabilizorden büyük. tamam 3d modellerde zaten büyük olur ama o kadar da değil. Senin stabilizörün yok gibi hemen hemen ve montajda da ters takmışsın yatay kuyruk takımını.
Kontrol yüzeylerini açılı kesmene gerek yok. arada 1mm boşluk bırakmayı dene.
Ama bence bu model yerine mavi mantar polycup gibi trainer tipi modellere yönel. Biraz da işçiliğini ilerlet. Bir marangozdan çalışman için tahta kestir. Ucuzundan bir sunta yeter.Yüzey düz olsun yeter. Kesim yaparken maket bıçağının ucunu çakmakla ara ara ısıtırsan(çakmakla) kesim daha kolay olur. Model yaparken acele etme. Kazalar üzücü olabilir. Modele başlamadan önce de planı iyice incele.Elindeki malzemeleri iyice incele.Önce modeli plana baka baka kafanda yaptığını hayal et. Olası sorunları düşün. Emin ol bu ön çalışma yapım aşamasında karşılaşacağın birçok soruna önceden çözüm olur ve daha hatasız daha rahat bir inşa yaparsın.
Bu arada Metin abi THK yerli firma değil mi = )) yoksa firma mı değil?
Teşekkür ederim önerileriniz için evet arka kuyruğu ters taktım.Bide ilk defa kapronla çalışıyorum.Artı sert zeminde değil.Bir kaç deneme daha yapmayı planlıyorum,araştırmaları ihmal etmeden...
Eğer e-sky 2.4 ghz kumanda alsam buna göre alıcı bulup kontrol edebilirim dimi uçağı ? Bide arka kuyruğu üstten keserek mi sokmalıyız illa?
iron_eagle
23-08-2009, 01:08
Kardeşim ben gayet nazik konuştum. Forumu okumadığın nezaketimi anlamamış olmandan belli. Bak bakalım senin gibi soru soranlara bu forumda zamanında nasıl cevaplar verilmiş.
Foruma bakma, forumu OKU.
Binlerce uçakta elevatör neden stabilizenin arkasında acaba ve sen neye dayanarak elevatörü stabilizenin önüne takma dehasını gösterdin? Adını bilmediğin o yüzeylerin çalışma mantıklarını biliyor olsaydın bu deha yine ortaya çıkar mıydı? Bir uçağı havada tutanın ne olduğunu bilmiyorken o uçağı yönlendirenin ne olduğunu nerden bileceksin? Daha da sertleşeyim mi ?
lord_general
23-08-2009, 01:16
Kardeşim ben gayet nazik konuştum. Forumu okumadığın nezaketimi anlamamış olmandan belli. Bak bakalım senin gibi soru soranlara bu forumda zamanında nasıl cevaplar verilmiş.
Foruma bakma, forumu OKU.
Binlerce uçakta elevatör neden stabilizenin arkasında acaba ve sen neye dayanarak elevatörü stabilizenin önüne takma dehasını gösterdin? Adını bilmediğin o yüzeylerin çalışma mantıklarını biliyor olsaydın bu deha yine ortaya çıkar mıydı? Bir uçağı havada tutanın ne olduğunu bilmiyorken o uçağı yönlendirenin ne olduğunu nerden bileceksin? Daha da sertleşeyim mi ?
En az 5-6 tane el yapımına baktım(resimlere!)ve okudum, gördüklerime dayanarak yapmaya çalıştım.Çok kötü oldu belki ve ben buraya yardım istemek için yaptığım hataları görmek için o kadar fotoğraf koydum.(Mesajımı tam okumadınız heralde) Temel mantıklarını biliyorum o parçaların! Sizde bi üstad olarak diğer üstadlar gibi hoş görülü nazik yaklaşsaydınız tamam abi derdim emin olun.
HATASIZ KUL OLMAZ...
Aceleci davrandığım için direk odamda bez sererek yere kesmeye başladım.Elimi kesmemin nedenide bıçağı açık şekilde yere koymamdan kaynaklı.Kullanılmayan sert birşey bulsaydım işe direk onla başlardım inanın.Evet rudder , aileron vb kelimeleri bilmiyorum ama inanın 1 haftadır forumda hep bakıyorum el yapımı uçaklara ve o adlarını bilmediğim parçaların hepsinin mantığını biliyorum! Ki mantıklarını bilmek için adlarını bilmek gerekmiyor. Lütfen konuşurken biraz daha nazik olun.
Rudder mantığı sağa sola dönmek midir ?
Cevap vereyim değildir.
Sana araştırman için birkaç terim yazayım. Google ı kullan karıştır.
Dihedral
AOA:angle of attack
Leading edge
Trailing edge
Wing incidence
stab incidence
rudder fin
throw rate
chord
CG point
Stall
P-factor
tip stall
deep stall
Merak etme çoğunun türkçe karşılıkları da var ama biraz ingilizce makale okursan lisanına da faydası dokunur. sana bir abi tavsiyesi.kolay gelsin
lord_general
23-08-2009, 01:22
Teşekkür ederim.
tecrübeli arkadaşlar...
15 yaşındaki emre nin üstüne biraz fazla gidilmiyormu ?
önemli olan girişim. doğru yada yanlış....
biraz daha hassasiyet lütfen.
Evet kumandaya uygun receiver ile uçabilirsin.
2.4 sisteminde marka eşleşmesi önemli.
örneğin futaba alıcılar futabanın 2.4 kumanda yada modülleriyle çalışır.
ancak 35,72 gibi fm bantlarıyla çalışan kumandalar yine aynı frekans bandındaki herhangibir receiver ile çalışabilir.
bence bu modelden önce vereceğim linklerdeki modelleri yapmayı dene
http://www.modelci.net/sayfa.php?s=169
http://www.modelci.net/sayfa.php?s=109
Sarven THK adı üstünde bir kurum. Sadece RC ve Modelle sınırlanmamış bir kurum. THK'dan link vermeyi becerebilenlerin mesajlarına müdahale olmadığını da tespit etmiş olman lazım.
Birisi şu semtteki mağaza dediğinde diğerinin bırak ya onlar kazıkçı demesi veya bu semttekinde daha iyisi var demesi halinde işler bulanacaktır. Kuyular, taşlar ve deliler hazır. Firma ismi verildiğinde bu üçlü bir araya getirilmiş oluyor.
Emre
Bu model kenarda dursun. Sana kolay uçurabileceğin, kırılıp da masrafa sokmayacak başka bir model yapalım. İlk denemede hayal kırıklığına uğramazsın paran boşa gitmez. Öyle karbon çubukla falan da uğraşmazsın.
Bu iş o kadar zor değil. Öğrenmesi de kolay uçurması da imal etmesi de. Sadece zaman alır. Abilerinin dediği gibi sırayla gitmek senin için daha kolay. Zamanı geldikçe herşeyi öğrenirsin. Bir sene sonra da aynı şeyleri başkasına önerirsin burada.
Haklısın Metin abi biliyorum abi kurum firma değil. Ben gırgırına takılmak baabında dedim o lafı = )
lord_general
23-08-2009, 02:39
Emre
Bu model kenarda dursun. Sana kolay uçurabileceğin, kırılıp da masrafa sokmayacak başka bir model yapalım. İlk denemede hayal kırıklığına uğramazsın paran boşa gitmez. Öyle karbon çubukla falan da uğraşmazsın.
Bu iş o kadar zor değil. Öğrenmesi de kolay uçurması da imal etmesi de. Sadece zaman alır. Abilerinin dediği gibi sırayla gitmek senin için daha kolay. Zamanı geldikçe herşeyi öğrenirsin. Bir sene sonra da aynı şeyleri başkasına önerirsin burada.
Metin abi nasıl dersen öyle olsun..Evde 1.5 tabaka 3mm kapronum hazır bekliyor:)
ahmttvsn
23-08-2009, 02:43
Merhaba Emre,
Baslangic icin forumda yapilis asamalari gosterilen ustten kanatli bir model yapman daha uygun olur.
3D ucaklara simulatorde cok fazla calistiktan sonra kendini gelistirip gecersin.
Yapmaya calistigin modelin o aleron yuzeyleriyle ne kadar hizli kendi ekseni etrafinda dondugunu bir bilsen..
Metin abi nasıl dersen öyle olsun..Evde 1.5 tabaka 3mm kapronum hazır bekliyor:)
Peki buna ne dersin?
http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=14072
lord_general
23-08-2009, 02:48
Teşekkürler öneriniz için dikkate alıcam uyarılarınızı :)
lord_general
23-08-2009, 02:49
Olur metin abi elimdeki malzemeden yapabilir miyim ?
Elimdeki malzemeler: kapron 3mm , şeffaf koli bandı , maket buçağı , uhu , zımpara.
Alabileceğim malzemeler : epoksi , karbon çubuk , çıta , balsa
Elektronik parçaları ilk dpyimi alınca alıcam böylece aileme yük olmamayı planlıyorum.
5 mm kapron da alabilirsin fazla pahalı değil. Ya da elindeki 3mm den iki kat yaparsın. Arada yapıştırıcı olduğundan esnemesi de az olur. O başlığı bir oku bakalım. Resimlere falan bak bence yaparsın.
ahmttvsn
23-08-2009, 03:03
Emre,
Uhu kapronu eritir malesef.Sicak silokonun var mi?Silikon yeni baslayan biri icin oldukca kullanisli olur.
DuzKanat yaptigim ilk modeldi ve suzuluslerine hayran kalmistim .Eminim bu modeli seveceksin.
Yalniz ucakta yapilmasi gereken birkac modifiye var aksi takdirde en kucuk ruzgardan dahi etkileniyor.
Zamaninda yeni baslayanlara yardimci olmasi acisindan bir kagida yaptigim degisiklikleri cizmistim.
Yapmak istersen burdan paylasirim.
lord_general
23-08-2009, 03:09
Metin abi tamam denemeye karar verdim fakat sıkıntım kumanda lama v4 kumandası 2.4ghz olurmu ?
Ahmet abi tabi planı boyutları yapmam gerekenleri açıklarsan çok sevinirim. Ama malesef sıcak silikon yok ne kadardır bu nereden alabilirim ?
Lama kumandasının özelliklerini bilmiyorum. Ama bu soru çok defa soruldu forumda.
Sıcak silikon pahalı değil. Silikon tabancası alman lazım. Etrafa bulaştırmayacağına eminsen deniz tutkalı da kullanabilirsin. Hatta beyaz ağaç tutkalı da olur ama bunları kullandığında donana kadar baskılı şekilde tutman lazım. Silikon kolay olur senin için. Elindeki kapronları iki kat yapacaksan beyaz tutkal iyi olur.
ahmttvsn
23-08-2009, 03:16
Silikon tabancasini idare ederinden 7.5tl yada 10 tl ye bulabilirsin.
Silikon tupleri de 50krs:)
Tam ogrenci isi:D
ferit567
23-08-2009, 03:23
Deniz tutkalıda harika yapıştırıcı... Yarım kilosu 5 tl (fazla gibi anlaşılsın diye böyle dedim :D). Nalburlarda bulabilirsiniz. Nemle kuruyor. Geç kuruyor ama çözümü var. Herhangi bir kaba biraz tutkal döktükten sonra üstüne 3-4 damla su ilave edin. Köpürene kadar karıştırın. ( ve servis yapın :P) 5 dakika da kuruyor :). Ve çok sağlam oluyor. Modele sıcak silikon kadar ağırlıkta katmıyor ;)
bence sen daha kolay bir model sec örneğin trainer gibi ben öyle bir şey ile başladım sonradan yak 54 e geçtim.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.