PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : os. 55ax hakkında

bbbozca
17-09-2009, 22:59
yeni aldığım os 55ax motorumun içinden egzoz contası çıkmadı bu normalmidir ?
yoksa buna conta konmuyor mu ?
eğer konuyorsa nereden temin edebilirim.

emo23
17-09-2009, 23:20
bahadır bende de çıkmadı.
birleşme yerleri çok rijit gelmişti bana ve sıktım vidaları.
bugüne kadar hiç bir sorun yaşamadım.

bbbozca
17-09-2009, 23:47
bahadır bende de çıkmadı.
birleşme yerleri çok rijit gelmişti bana ve sıktım vidaları.
bugüne kadar hiç bir sorun yaşamadım.

teşekkürler...

Sümer Yamaner
18-09-2009, 01:13
75AX'i satan yerden de AX serisinde egzost contası olmadığını söylemişlerdi. Gerçekten de sızdırmıyor contasız.

sarvenn
18-09-2009, 01:14
55ax de egzoz contası yok. Hatta çoğu OS motorda da birlikte çıkmaz. Hatta OS 55ax in egzosu e3070 in opsiyonel egzoz contası da satılmıyor yani yok böyle birşey. Ben deneme amaçlı 46la in contasından aldım ancak uymadı.Eğer problem yaşarsanız kartvizitten kesebilirsiniz.Egzosu çıkarıp yağını falan silmeden kartvizit üstüne iyice bastırıp bekletin biraz. Kağıtta şekil çıkacaktır. port kısmını iz yerinden biraz daha geniş kesip rahatça kullanabilirsiniz.
Ben contasız kullanıyorum ve sorun yaşamadım.
Ancak slimline pitts egzosunda oradan yağ kaçırma oluyor. Kendi egzosunda (e3070)problem yaşamadım.

experience
18-09-2009, 01:25
selam 46 AX almıştım ondada yoktu iyi sıkılırsa sızdırma olmuyor .

emo23
18-09-2009, 10:23
bir keramet var bu OS larda :)
yakında egsozuda tarihe gömerler.

bestman
18-09-2009, 10:57
OS 55 AX'in bio yakıtla çalışanını çıkarmış hem daha az yakıyormuş hemde doğa ile dost modeli.
(O.S. MAX 55 AX-BE Bio ethanol Aircraft Engine OS 15620)

Sümer Yamaner
18-09-2009, 11:33
Rakı koysak çalışır mı?

bestman
18-09-2009, 11:38
Bayramdan sonra koyarsan çalışır, şimdi olursa günah :)

aozgen
18-09-2009, 12:07
benim JBA ile sizin OS nizi etanol ile test etmeyi teklif ediyorum,hodrimeydan.Kendiniz karıştıracaksınız yakıtı sahada.

emo23
18-09-2009, 12:16
ahmet abi
aklıma bir atasözü geldi "yenilen pehlivan güreşe doymazmış" :)

benim JBA ile sizin OS nizi etanol ile test etmeyi teklif ediyorum,hodrimeydan.Kendiniz karıştıracaksınız yakıtı sahada.

PhnX
18-09-2009, 12:26
Etanol ile neyi test ediceksiniz anlamadim ? OS'in uzerine dokseniz motora birsey olmazda JBA uzerine dokersek parcalar erimeye baslayabilir. Yazik degil mi motora Ahmet abi ? :D .

Hayir, Allah icin JBA'nin calistigi her yakit ile OS 3 kere calisir bunun neyi test edilecek ki ?

aozgen
18-09-2009, 12:40
Hayda bre pehlivanlar.Bakın bakalım ne diyorum,ben özel yapım olmayan günlük uçuş motoruma etanol koyacağım,varsa gözü yiyen,gelsin aynı yakıtla günlük OS motorunu çalıştırsın.

PhnX
18-09-2009, 13:21
shim cikartirim sadece, kullandigim OS motorda seve seve calisir.

Bence soyle yapalim, ben sizin yakiti kullaniyim motorumda ahmet abi, sizde benim yakiti kullanin. Biriside sure tutsun, hangi motor daha once ayar tutacak ve gun icerisinde kac defa tekrar ayar isteyecek.

Bu sekilde yapiyorsak, ben varim :) .

sarvenn
18-09-2009, 13:57
Yanlış bio yakıtlı 55ax 0.95 ps miş =(
normali 1.75ps arada çok büyük fark var.
%40 da yakıt tasarrufu varmış bio yakıtlının

aozgen
18-09-2009, 14:14
shim cikartirim sadece, kullandigim OS motorda seve seve calisir.

Bence soyle yapalim, ben sizin yakiti kullaniyim motorumda ahmet abi, sizde benim yakiti kullanin. Biriside sure tutsun, hangi motor daha once ayar tutacak ve gun icerisinde kac defa tekrar ayar isteyecek.

Bu sekilde yapiyorsak, ben varim :) .
Hehehehehe, üzülürsüünnnnnn,alırım starteriniii.
Abimmmm benim,%30 nitro öyle bir genişletiyor ki ayar aralığını,o yüzden övünüp duruyorsunuz"bir ayarladım,6 ay elimi değmedim" diye.
Kullan bakiim sıfır nitrolu yakıt,kalın ful hintyağı,o zaman konuşalım tekrar.
Normal yakıtlar,normal motorlarda gün içerisinde havanın basıncından tut nemine,sıcaklığına kadar değişen parametrelere göre ayar değiştirir.Bu olağan birşeydir,suç değildir.....
Bir de metanol kızdırma bujisinin platin flamanıyla katalitik reaksiyona girer ama etanol girmez.O yüzden OS oturmuş yeni icat yapmış,etanolle çalışan,kızdırmalı motor yaptım diye.O iş öyle shim le olacak iş değil.Keyfimizden mi zehirli alkol kullanıyoruz motorlarda?

bestman
18-09-2009, 14:52
Biz OS motoru tartışmaya bile gerek duymuyoruz.İspatlamamız gereken pek birşey yok, uçurt dedikmi uçağı uçurtur.Ayar istemez gayar istemez, hazır yakıtıda koyarız dene yanıllada uğraşmayız.Ben merak ediyorum hazır yakıtın litresindeki farkla yapma yakıtın zaman kaybı ve ayarı gayarını üst üste koyunca ne fark çıkacak tabi birde pisliği, gün sonunda bir parça peçete yetiyor temizliğe. sanırım bu fiyat farkı bir uçuş az yapmaya yetecek kadardır fakat buji parası motor aşınması ıvır zıvırla eşitlenir sanırım.

Sümer Yamaner
18-09-2009, 15:09
Ahh ahh ben ne kol uçuşları bilirim ki ben SK50 ile havadayken OS motor kalkış gazında stop etti! :) Gözleri var görmezler... :P

bestman
18-09-2009, 16:25
Ayarını kurcalamışlardır sabote etmek için:)

ince999
18-09-2009, 17:09
Arkadaşlar kızdırma buji ile etil alkol yakıt nasıl çalışır?!!! Benmi yanlış okuyorum.Kıvılcım buji ile her şey çalışırda bir karışıklık mı oluyor yazılarda

aozgen
18-09-2009, 17:31
Ayarını kurcalamışlardır sabote etmek için:)

Yokkkk, karb ü parça düşürmüş...:D:D:P:P

aozgen
18-09-2009, 17:34
Biz OS motoru tartışmaya bile gerek duymuyoruz.İspatlamamız gereken pek birşey yok, uçurt dedikmi uçağı uçurtur.Ayar istemez gayar istemez, hazır yakıtıda koyarız dene yanıllada uğraşmayız.Ben merak ediyorum hazır yakıtın litresindeki farkla yapma yakıtın zaman kaybı ve ayarı gayarını üst üste koyunca ne fark çıkacak tabi birde pisliği, gün sonunda bir parça peçete yetiyor temizliğe. sanırım bu fiyat farkı bir uçuş az yapmaya yetecek kadardır fakat buji parası motor aşınması ıvır zıvırla eşitlenir sanırım.

Bestmanım burada haklısın.Ben sadece keyif olsun diye kendi yakıtımı hazırlıyorum,ticari yakıt kullanmaya karşı değilim.

ufoz
18-09-2009, 17:56
Şu yakıtı bayağı merak ettim. Anladığım kadarıyla içerisinde sadece methanol ve hint yağı var. Bir gün kullanmak isterim. Muhtemelen benim alerji durumu hazır yakıtlardaki diğer yardımcı kimyasallardan kaynaklanıyor.
Yalnız benim motorun üzerinde OS yazıyor. İyi bir markamıdır ? Şu merdiven altı imalat yakıtla çalışırmı ? :):):)

Bu arada aldığımdan beri benim 32sx inde egzost contası yok. Bugüne kadar hiç sorun çıkarmadı.

aozgen
18-09-2009, 18:12
Şu yakıtı bayağı merak ettim. Anladığım kadarıyla içerisinde sadece methanol ve hint yağı var. Bir gün kullanmak isterim. Muhtemelen benim alerji durumu hazır yakıtlardaki diğer yardımcı kimyasallardan kaynaklanıyor.
Yalnız benim motorun üzerinde OS yazıyor. İyi bir markamıdır ? Şu merdiven altı imalat yakıtla çalışırmı ? :):):)

Bu arada aldığımdan beri benim 32sx inde egzost contası yok. Bugüne kadar hiç sorun çıkarmadı.

Abi bir gün Orhanlı ya gel hemen deneyelim.OS biraz kıldır,bizim yakıtla biraz inatlaşır ama benim elimden kurtulamayacağını da bilir.
Bu egzost contası konusu bana hiç sıkıntı vermedi ama yabancı forumlarda okuyorum,millet kullanmıyor ve kullanana da "hiç gerek yok vazgeç" diye akıl veriyor.Benim contadan yana hiç derdim olmadı.Bozulunca,alüm. kebapçı kabından istediğim gibi kesiveriyorum.

Sümer Yamaner
18-09-2009, 18:12
Büyük bir keyifle çalışır.

ufoz
18-09-2009, 18:17
Derdimi tam olarak anlatmamışım.
Benim asıl niyetim yakıtın bende alerji yapıp yapmadığını görmek :):):)

PhnX
18-09-2009, 18:23
Ahmet abi, naaptin gozunu seviyim. Hicmi nitrosuz yakit kullanmadik.

Okulumdaki ucak yakiti %5 nitrolu, OS'ler pekala canavar gibi calisiyorlar. Cok kolay ayar tutuyorlar yine. Arada ayar kolayligi olarak bir fark hissetmedim %15'ten %5'e gecince.

Su anki motorum OS no 7 buji ile %15 nitroyu sevmedi ama, ozellikle dusuk devirlerde bariz kararsiz calisiyor. OS no 8'e devam edecegiz anlasilan.

Ince abi, bizim motorlar cakmali tip buji kullanmiyor, buji hep yanik oluyor kizdirma tipi buji kullaniyoruz. Acaba bunu mu sormustunuz ?

ince999
18-09-2009, 18:26
hayır ne bileyim yazışmaların arasında etanol(etil alkol) lafı geçti bende buna şaşırdım

PhnX
18-09-2009, 18:47
Glow motorlarin yakiti %20 civari yag (sentetik veya Ahmet abi marka) %5-%30 nitro, kalani ise etil alkol oluyor.

Ahmet abi kendi yakitini yapiyor, hint yagi + etil alkol kullaniyor, nitro katmiyor. Ha, sahada tum gun ayar yapiyor ama olsun :D .

Yakitimiz icindeki yanici madde alkol, nitro ayni hacime daha fazla oksijen sikistirma haliyle daha fazla alkol yakabilmek icin, yag ise motoru korumak ve sogutmak icin kullaniliyor.

ince999
18-09-2009, 19:01
Eyvallah Phnx
Ahmet bey size tekne kısmında bir soru sordum herhalde gözünüzden kaçtı

sarvenn
18-09-2009, 19:25
ince abi Os etanol ile çalışan bio yakıtlı 55ax be diye bir motor üretmiş, ama özel bir bujisi varmış. Hatta yanlışlıkla bizim normal bujilerden takamayalım diye de başka tip bir diş çekmişler.

sarvenn
18-09-2009, 19:27
Glow motorlarin yakiti %20 civari yag (sentetik veya Ahmet abi marka) %5-%30 nitro, kalani ise etil alkol oluyor.

Ahmet abi kendi yakitini yapiyor, hint yagi + etil alkol kullaniyor, nitro katmiyor. Ha, sahada tum gun ayar yapiyor ama olsun :D .

Yakitimiz icindeki yanici madde alkol, nitro ayni hacime daha fazla oksijen sikistirma haliyle daha fazla alkol yakabilmek icin, yag ise motoru korumak ve sogutmak icin kullaniliyor.

Leyn etil alkol değil metil alkol yada metanol başka değişle.

Bi öğrenemedin gitti Sarper :eek:

Sümer Yamaner
18-09-2009, 19:43
Zaten platinin metanole olan katalitik etkisi ile çalışıyor bujiler ve bildiğim kadarıyla etanolün öyle bir etkisi yok. Dolayısıyla İnce Abi sorusunda haklı. Ben de merak ettim. Buji nasıl yanık kalıyor etanol ile?

PhnX
18-09-2009, 19:54
Pardon ben hic anlamamisim durumu :) . Beni ignore edin :D .

ermis
18-09-2009, 20:07
Derdimi tam olarak anlatmamışım.
Benim asıl niyetim yakıtın bende alerji yapıp yapmadığını görmek :):):)
beylik düzü tarafına yolunuz düşerse denemeniz için merdiven altı yakıt verebilirim. ben bu yakıtı ax 46 ve os 108 lik motorlarımda kullanıyorum ve ayarları sadece hava soguklugu çok degişirse yapıyorum hele ufak igne ayarına sadece yaz ve kış başlarında dokunuyorum. alerşi olayına gelince şayet metanole alerjiniz yoksa bu yakıt alerji yapmaz.

hazır yakıt kullanan herkez sürekli ayar yapmaz ki ben yapmıyorum. Ama ahmet abi genelde motorla oynamayı çok seviyor bu yüzdende habire motorla oynar bendeki os motorlarda ayar yapmıyorum sk motor biraz ugraştırdı fakat karbiratör degişince onuda bir kez ayarladım uzun süre onunla trainer ucurdum.

aozgen
18-09-2009, 21:15
Bir gün benim motoru etil alkolle çalıştırmayı deneyeceğim pistte.Bir ara evdeki etil alkolü yanlışlıkla yakıt hazırlamakta kullanmıştım,bir problem de hissetmedim(daha önceki kalan yakıta eklenince tabii.)

PhnX
18-09-2009, 21:36
SK devamli problemli calistigi icin ekstra problemi hissetmemissinizdir Ahmet abi.

sarvenn
18-09-2009, 22:20
SK devamli problemli calistigi icin ekstra problemi hissetmemissinizdir Ahmet abi.

Öldüm gülmekten ilahi Sarper.

ince999
18-09-2009, 22:56
Arkadaşlar kızdırma buji li motor sadece ve sadece METİL alkol ile çalışır.Biz motorumuzu çalıştırmak için bujimize uygun voltaj veririz kızdırır ve akkor yaparız sonrada motoru çalıştırırız .Bu noktada bir detaya dikkat edelim motor calışana kadar buji uygun şekilde elektrik vererek kızdırılmazsa motor çalışmaz ama motor çalıştıktan sonra bujinin kızdırma voltajı kesildiği halde buji kızgın kalır ve motor çalışır burası önemli.Şimdi: Kızdırma buji platinden imal edilir.Metil alkol kapalı bir yerde uygun şekilde yakılınca (yani piston içinde) metil alkol tamamen yanmadan önce HİROJEN açığa çıkarır.Hidrojen ve platin arasında hele kızgın platin arasında inanılmaz bir ilgi bag vardır kızgın platinin üstüne hidrojen degdikçe buji hep akkor kalır akkor kaldıkçada motoru çalıştırır bu böyle sürer.
Şimdi neden etanol(etil alkol) veya başka bir yakıtla kızdırma bujili motorun calışmadıgına gelince metil akol hariç hangisi olursa olsun yanarken saf hidrojen açıga çıkarmadıgı için motorun bujisini kızdırılmaktan vaz gecilince buji soguduğu için motor durur.
Yukarı mesajlarda Etil alkol ile çalıştırmayı okuyunca biran olsun şaşırdım soru sordum

ufoz
18-09-2009, 23:24
beylik düzü tarafına yolunuz düşerse denemeniz için merdiven altı yakıt verebilirim. ben bu yakıtı ax 46 ve os 108 lik motorlarımda kullanıyorum ve ayarları sadece hava soguklugu çok degişirse yapıyorum hele ufak igne ayarına sadece yaz ve kış başlarında dokunuyorum. alerşi olayına gelince şayet metanole alerjiniz yoksa bu yakıt alerji yapmaz.

Teşekkürler. O tarafa geleceğim bir gün size mesaj atarım. Orhanlıya geldiğim bir günde deneyebilirim.
Nitro yakıta alerjim olduğu çok yüksek bir ihtimal. Benim öğrenmek istediğimse methanolmü alerji yapıyor yoksa hazır yakıtlardaki ilavaten konulan kimyasallardan birisimi.

Bendeki motorda OS olduğuna göre bir sorun çıkmayacaktır sanırım.

ermis
18-09-2009, 23:33
Teşekkürler. O tarafa geleceğim bir gün size mesaj atarım. Orhanlıya geldiğim bir günde deneyebilirim.
Nitro yakıta alerjim olduğu çok yüksek bir ihtimal. Benim öğrenmek istediğimse methanolmü alerji yapıyor yoksa hazır yakıtlardaki ilavaten konulan kimyasallardan birisimi.

Bendeki motorda OS olduğuna göre bir sorun çıkmayacaktır sanırım.

hiç sorun yok yalnız kışın hint yagı biraz kalınlaştıgı için ilk çalışmada naz yapabilir ondan sonra sorunsuz çalışır motor benim 108 os nitrosuz yakıta o kadar alıştıki şimdi yüksek nitrolu yakıtı bünyesi kabul etmiyor

Sümer Yamaner
19-09-2009, 00:22

Sarper Bey Orhanlı'da SK motorla vızır vızır uçarken ne zaman problem yaşadın bakalım?! :P

emo23
19-09-2009, 01:40
yukarıda Allah var. SK iyi motordur. Seagull da kullanıyorum ben. rodaj sonrası ilk 4-5 depo sonrası bir anda kendine geldi. :)

aozgen
19-09-2009, 08:51
Höttt çarpılacaksınız bre zındıklarrr.OS mezhebinden sapanlara ne yapılır küçük örneklerini okuyorsunuz,maaazallahhhhh....Tüh tühhh,Tövbe edip doğru yola dönün hemen...

ince999
19-09-2009, 12:19
Arkadaşlar acaba harcıalem olarak yani sık kullanılan kaç içten yanmalı motor markası var ne bileyim hep os üzerine dolaşıyor laflar da merak ettim

bestman
19-09-2009, 12:43
OS şahane gerisi bahane :)

ince999
19-09-2009, 13:47
Acaba kaç ayrı markayı kullanıp arasından osmax ın şahane olduguna karar verdiniz?
Paketinde gıcır gıcır duran bir rossiyi elinize aldınızmı şöyle bir gözle inceledinizmi?
Andıgım marka ilk aklıma gelendi.hiç bir alakam yok

emo23
19-09-2009, 13:53
ince abi
bence eline alıp tutmakla :) fikir sahibi olmaya gerek olmayabilir.
Doğrusunu söylemek gerekirse ben İst. Ekibi başlığını okudukça en doğru seçimin OS olduğuna karar verdim.

ince999
19-09-2009, 14:29
Ben harcıalem markaları yani modelci piyasasında el altında olan markaları sormuştum en şahanesi nedir demedimki.en güzelin bir sürü kriteri var en hafif en güçlü en yüksek devirli en ucuz en pahalı en kolay sökülen en arıza yapmıyan en kolay rodajlanan en kolay kullanılan gider de gider ben millet ne markaları alır satar diye sormuştum ama durmadan OS da OS okuyunca sanki diger markalar top atmış fabrikalarını kapatmış gibi düşünmeye başladım açıkçası

ermis
19-09-2009, 15:46
her nekadar Türkiyede çok kullanılmazsada webra motorlar var bu motorlar güç olarak os motorlardan daha fazla güç ürekitip oslar kadar sorunsuz çalışıyorlar.

sarvenn
19-09-2009, 21:39
Tabi bir sürü marka var ancak iç piyasada satılan markalara bakacak olursak oldukça sınırlı. İç piyasada OS, Magnum, ASP, ThunderTiger, GMS, MDS var. Bunlar arasında en öne çıkan marka da Os oluyor haliyle. Supertigre, Webrai Jett, MVVS, Irvine ,KB , HB gibi markalar da akla gelmiyor haliyle.
Elimizin altında olsa kullanılsa daha iyi karşılaştırmalar olurdu, ancak mevcut motorlar arasında bakınca en en en kaliteliyi OS de yapmış.

Sümer Yamaner
19-09-2009, 22:00
Bugünkü motorlar OS muş! :P

sarvenn
19-09-2009, 22:45
Gördün mü Sümer abi OS her zaman her yerde her an = )

Sümer Yamaner
19-09-2009, 22:53
Eksik çıkmış. Bugün stop eden tüm motorlar OS'muş! :)

sarvenn
19-09-2009, 23:34
Şimdi Minas aparın motoru Amerika'dan geldi, e tabi hava değişikliği ayar istedi OScuk. Benim motor stop etmedi ancak gaz geçişlerinde sıkıntı vardı. Havalarda malum değişti (basınç,nem , sıcaklık, yoğunluk...) benim de OScuğum ufak bir ayar istedi ve ayar da topu topu birkaç dakika sürdü ve bitti.Birazcık küçük iğne bir kaç tık da yüksek hız iğnesi açıldı ve bitti gitti. Malum diğerleri baya bir ilgi şevkat alaka istiyorlar = ))

Sümer Yamaner
20-09-2009, 01:59
Sen Bestman usulü akşama doğru teşrif ettiğin için senden önce stop edenlerden bihabersin! :)

Rifat
20-09-2009, 15:16
O.S (46fx,61fx,91 surpass,1.08 BX,1.40 RX,.40 surpass,46la),GMS(.47),Thunder tiger(pro .46),YS(.91 supercharged,1.20 supercharged)
Çeşitli tekne ve otomobil motorları ve aklıma gelmeyenler...
Mds(.58) gibi güncel makinaları kullandım...
Açıkçası mds dışında herhangi birinde bir sorun olmadı....
Açıkçası .46 size olarak benim gözümde os,gms ve thunder tiger arasında herhangi bir fark yok kullanışlılık açısından benzer pervaneleri benzer devirlerde çeviriyorlar aynı yakıt ve düzgün bir ayarla sorunsuz olarak iki üçü vuruşta elle rahatlıkla çalışabiliyorlar,ancak gms nin birinde karbüratör memesinin içerisinde çapak parçası çıkıp beni biraz sıkıntıya düşürmüştü bunuda belirtmeden geçemeyeceğim....
YS yakıt seçmekle birlikte kaprisli sanatçı gibi bir makine,her an başınıza bir iş açabilir hissi yaratıyor uçarken(.91 den bahsediyorum,1.20 de en ufak bir pürüz olmadı)...
Modelcilerinde birçoğu(uzun zaman uğraşmışlar dahil)motorunu kendi başına ayarlayabilmekten uzak(yine istisnaları konu dışında tutyorum)....
Düzgün ayarlanmış 20 yaşında bir k&b motoru ayarsız bir O.S'a tercih ederim....
Bence yerde de olsa ayar kurcalamaktan çekinmeyin,en basit yöntem maymun yöntemi,açtığınız bir ayar vidasını tekrar aynı turda sıkarsanız eski ayarınıza dönersiniz örneğin kapış ayarında sorun olan bir motoru buji(patlak buji kontrolünü kastetmiyorum),yakıt,pervane vesaire gibi uzay aracını havada tutar gibi fantastik mantıklar yürüterek en son düşünülmesi ve değiştirilmesi gereken parametrelerden önce iki ayar vidasını kontrollü ve bilinçli olarak(bahsettiğim maymun yöntemi genel kaide olarak geçerlidir ancak pompa ayarı gibi pek girişilmemesi gereken ayarlar içeride kullanılan membranın davranışı dolayısıyla vidayı açtığınız tur kadar sıksanız dahi motor eski düzenine gelmeyebilir buna dikkat!!) değştirmek sureti motorunuzu düzgün bir şekilde ayarlar,motorun karakterini algılar tercihlerinizi adım adım ve bilinçli olarak değiştirebilirsiniz.....
Son söz olarak şu anki imalat teknolojisi ile zaten birçok firma benzer metalurji ve dizaynları kullanmakta(kopyalıyorlar diyemiyorum :)) ) dolayısıyla yedek parça ve fiyat avantajı kimde ise tercihimi ondan yana kullanmaktayım...
Saygılar
Rifat

sarvenn
20-09-2009, 16:27
Tabi ben seçimimi teknolojiyi üretenden, bulandan yana kullanıyorum. Kopyalayandan , esinlenenden yana pek değilim. Daha doğrusu kullanım yerine göre tercih de edebilirim elbette,ancak motor bir demirbaş olduğunda alırken sadece takacağım o an ki modeli değil daha sonra takabileceğim modelleri de düşünerek seçim yapıyorum. Ama şunu söylemek gerekirse 55AX mükkemmel bir motor. 61fx e yaklaşan bir gücü var ancak 46 AX den yalnızca 36 gr daha ağır ve motor mounta uyabiliyor,civata aralıkları genişliği tamamen aynı. Mükemmel bir karbüratöre sahip. Ayarlarken çok rahat. Küçük ve büyük iğnenin aynı tarafta olması iyi bir yön. Ayrıca karbüratör barrel i de sağa sola oynamıyor(Çoğu fx lerde olduğu gibi.). Tasarım ve yenilik açısından oldukça başarılı bir motor olmuş, zaten çok tutuldu ve herkes alıyor. Zaten OS da hep ara motorlar çıkardı AX serisi olarak ve aynı ağırlıkta fazla güç ve yenilikçi tasarım mantığıyla olumlu bir yenilik sundu piyasaya. Şimdi 36 gram fazlalığa rağmen yeni bir teknoloji ve daha fazla gücü tercih etmez miyiz? Hem de aynı motor mount a sığabilen bir motor.
Rıfat tasarımların benzer yada aynı olması pek önemli değil. Malzeme metalurjisi de benzer yada aynı olabilir, bu da pek önemli değil. Önemli olan üretim teknolojisi ve kalite kontrol yönetim sistemi. Ayrıyetten kullanılan yan sanayi ürünlerinin de kaliteli olması total kalitede önemli bir faktör.

Tüm bunlar üst üste konulunca doğal olarak kalite ve buna binayen de fiyat farkı ortaya çıkıyor. Towerhobbies in fiyatlarını da baz almamak lazım aslında. Adamlar OSun ana distribütörü ve tüm dünyaya günde milyonlarca mal satıyorlar. Kar payı düşük de olsa sürümden deli gibi kazanıyorlar. Retail price lara bakacak olursak daha iyi olur. Yada avrupa mağazalarının fiyatlarına bakarsak daha iyi.
Ben de isterim Magnum fiyatına OS alabilmeyi aaah ah nerde. Napalım biraz daha sabredip biraz daha para biriktirip daha güçlüsünü daha kalitelisini almaya bakıyoruz.
Tabi bunlar benim kendi düşüncelerim ve uygulamalarım.
Şunu da söylemeliyim, sahada çok istikrarlı çalışan JBAlar,Magnumlar, ASPler var. Ancak genel olarak aynı hacimdeki OS daima bunlara nazaran daha büyük pervaneleri çevirebiliyor ki benim kriterim de genelde bu oluyor.

aozgen
20-09-2009, 17:55
Şunu da söylemeliyim, sahada çok istikrarlı çalışan JBAlar,Magnumlar, ASPler var. Ancak genel olarak aynı hacimdeki OS daima bunlara nazaran daha büyük pervaneleri çevirebiliyor ki benim kriterim de genelde bu oluyor.

Sarvencim,bundan eminmisin?
http://www.rcuniverse.com/forum/m_6762745/tm.htm
Ed Moorman ın JBA 56 ile OS 55 AX mukayese paragrafına bir bak.(28# post)
Standart susturucu ile 11-7 APC pervane test sonuçlarına iyi bak.200RPM JBA daha fazla çeviriyor.Bir de fiyat farkına bak.
ASP/Magnumlar hatta bundan daha güçlü gibi duruyor.

sarvenn
20-09-2009, 18:46
Ahmet abi benim kastettiğim tork,yani daha büyük pervane çevirebilme benim hatveyle pek işim yok,o yüzden dedim,büyük pervane diye. 55ax 13x6 çevirir ama peki ya JBA?11x7 ufak kalır 55ax e.

aozgen
20-09-2009, 20:06
Sarven abim,sakın OS 55 e 13-6 pervane takma.O pervaneyi çevirir tabii garip ama güç üretemez.Sen bakma o kitapçıkta verilen pervanelere,istersen benim yanımda 13- 6 pervane var ilk karşılaşmamızda deneyebiliriz.13-6 pervane .75-.80 motor a uygun pervanedir,bir .55 motora takılmaz.

Rifat
20-09-2009, 21:13
Sarven sence ne çevirir istanbul şartlarında tahminen 55 ax 13x6 apc ile???
Bence bayılır alet...Ses kısıtlaması gibi dertleri olmayan cennet gibi bir memleketteyiz dolayısıyla devri çok düşük bir aletle gerekli güce ulaşman ahmet beyin de belirttiği üzere pek mümkün olmaz....
Senin modelinde motorda 13x6 kullanmanın şöyle bir nedeni olabilir: .40-.46 motorun verebileceği kadar gücü daha az bir ses debisi ile sağlamak(bunun içinde çok düşük ağırlığa sahip olman gerekiyor ki bu konudan yırtıyorsun)....
Bence 12 inch çaplı pervanelerde pitchleri oynamak sureti ile çemberi daralt ancak kesinlikle farklı pervanelerle en az 4-5 uçuş yaparak kararını ver....
Ben 12.25x3.75 kullanıyordum .46 ile ancak öncesinde 12x4 ve 10x7 ile de uçtum....
Pervane işi motorun limitleri dahilinde model üzerinde uçarak bakılıp karar verilmesi gereken bir hadise onun için aklında kalmasın kesinlikle 13x6 yıda dene...Ancak büyük bir ihtimalle sağır olduğunu düşüneceksin motorun o pervane ile....
Bu arada 12.25x3.75 i 55 için önermek zaten uçuk olur(.50 sx ile bile çığrından çıkıyordu pervane:) ) 55 ax için...
Nacizhane önerilerim 12x5 13x4 olur ek olarak bu arada....
İnşallah sıkmıyorumdur yazılarımla....
Bu arada geç oldu ancak iyi bayramlar:)
Rifat

aozgen
20-09-2009, 21:49
Rıfat bey aslında sarven 55 motoruyla 12,25-3,75 taktı ve uçtu.Bolca da akrobasi yaptı,bilir o pervaneyi.Ama hala "kitapcıkta yazıyorsa doğrudur" inancını taşıyor.Yakında ondan da kurtulur.

sarvenn
20-09-2009, 22:49
OS 46 ve 55 imde 10x7 den 13x7 ye kadar aradaki hemen hemen tüm pervanelerle uçtum = )
10x7, 11x6,11x7,11x8,12.25x3.75 OS 46'da
12x5,12x6,13x4,13x4W,13x7 OS 55'te denendi.
OS46 da 12.25x3.75
OS55 ise 13x4 ve 13x4W en memnun kaldığım pervaneler oldu isteklerim doğrultusunda.
OS 55 13x7 'ye karar sıkıntı yaratmadı,ancak 13x7 de motor ısınıyordu ve 10500 civarı kalıyordu peak noktası.
12.25x3.75 55ax e ufak kalıyor sanırım.

Rifat
21-09-2009, 06:34
Sarven hepsi güzelde hangi model üzerinde denediğini algılayamadım ben pervaneleri....
Yani bir pervane farklı modellerde farklı etkiler yaratır bunu demeye çalışmıştım sadece....
Yakıtla ilgili olarakta bilgi vermek gerekicek sanırım mesela ben 12.25x3.75 i ancak %15 nitro ile düzgün çevirebiliyordum ama yerinde olsam zaten çok yüksek olan static thrust ıma pervane yükünü hatve ile bindirerek etkitirim 55 e....
Çok güzel bilgiler veriyor bence bu tarz başlıklar,en azından tecrübesiz arkadaşların fikir edinebilmeleri açısından gayet yararlı olduğu görüşündeyim...
Rifat

sarvenn
21-09-2009, 14:32
Pervaneleri GreatPlanes Cap232 ve Phoenix Dolphin de denedim.
Motorlar 46FX ve 55AX. Yakıtım %10 wildcat. Zaten bu bilgilen signature ımda mevcut = )) Boşuna yazmadık dimi ama = p
Bence de, başlık başka bir yerden başladı ama güzel yerlere doğru gitti.
Hatve olarak 4 ile 6 arasında kalıp çap ile oynuyorum genelde. Devir , ısı ve tabiki uçuşta dikey limitsiz çekiş ve ayrıca bir de knife edge ile hoverda tutabilme özelliklerine(hangi gaz poziyonunda tutunabiliyor gibi) göre bir nosyon oluşturuyorum kafamda genelde.

bbbozca
21-09-2009, 20:35
os 55 için en iyi pervane 13x5 mi

Rifat
22-09-2009, 02:34
os 55 için en iyi pervane 13x5 mi
Hayır,eğer bir motor için en iyi pervane gibi kavramlar olsaydı zaten her motor size ı için birer adet pervane üretilir olup biterdi....
Maalesef ki pervane aslen tercih meselesidir ancak burada önemli olan husus pervanenin model üzerinde uçulup denenip seçilmesidir....
Tabii bizi sınırılayan etmenlerden biride motorun kataloglarında belirtilen pervane aralıklarıdır...Bunların dışına çıkmadan yakıt,rakım,model tipi-ağırlığı,uçuş tipi(pylon mu 3d mi mesela)gibi parametreleri göz önünde bulundurarak farklı pervaneler deneyerek size(en önemli nokta,size!!!)en uygun pervaneyi bulabilirsiniz....
Rifat

aozgen
22-09-2009, 09:17
İşte OS 55 in zırt ettiği nokta da bu,kitapçığı saçma sapan pervane aralığı veriyor.OS 55 AX için(bence) ideal pervane; eğer çekiş istiyorsanız 12-5 hadi 13-5, eğer hız istiyorsanız 11-6 hadi 11-7 daha büyük pervaneler bu motoru boğacak,tam gücünü veremeyecek.

Rifat
22-09-2009, 13:18
Ahmet bey aslen çok büyük pervane kullanıp güç alamamak da bir tercih sebebi olabilir....
Dik çıkış için .40 bir makinenin rahatlıkla yeterli olduğu bir modelin .55 ile güç kaybetmek pahasınada olsa dalışta yavaşlatmak(geniş çap pervane ile) vede sesini birkaç db de olsa düşürüp pürüsüz bir kombinasyon yapmak adına motoru yorabilecek(yüksek yükleme)pervane kullanımıda tercih edilebilir...
Bu çekik göz Capon abilerin bir bildikleri vardır....
Benim 1.08 inde kataloğunda çılgın pervaneler vardı 15x10 falan gibi ama benim tercihim 14x8 den yana oluyordu:D...
Ancak bir piperım olsa dar bant throttle kullanmak adına 15x10 tercihini kullabilirdim(ani hızlanan bir model görüntüsünden uzak daha scale bir model yaratmak adına)....
Rifat

aozgen
22-09-2009, 14:12
Rıfat bey haklısınız.Bu aşırı pervaneleri sadece gürültü önlemek bakımından yazıyorlar.

Ümit
24-09-2009, 22:02
Sarven abim,sakın OS 55 e 13-6 pervane takma.O pervaneyi çevirir tabii garip ama güç üretemez.Sen bakma o kitapçıkta verilen pervanelere,istersen benim yanımda 13- 6 pervane var ilk karşılaşmamızda deneyebiliriz.13-6 pervane .75-.80 motor a uygun pervanedir,bir .55 motora takılmaz.

Bu durumda Japon mühendisler yanlış mı biliyor? Motorlarının çeviremeyeceği pervaneyi önerip kendi kendilerini mi baltalıyorlar yani? Anlayamadım...

PhnX
24-09-2009, 23:32
Birsey sormak istiyorum,

Helikopterlerde motorlarimizi teorik olarak sadece bir devirde calisacak sekilde ayarliyoruz. Mesela 50'lik bir helikopter motoru icin bu devir 17000 oluyor. Bunun sebebi motorun bu devirde en cok gucu uretmesi. Helikopter ile manevra yapar iken motora yuk bindirince motor devrini koruyabiliyor.
Ayni motor ornek olarak 12000 devirde calisiyorsa, yuk bindikten sonra bile tam gaz verildiginde devir toparlayamiyor (powerban'inda calistigi sekle gore oranliyorum).

Bu anlattigim helikopterin calisma prensibine gore.

Ucakta tam olarak istenen nedir ? Mesela tahminen 3D amacli bir ucak icin motorun her daim tek bir devir cevirebilmesini mi isteriz ?

Ayni sorum pylon bir ucak icin (bu ucaklar hizli ucaklar sanirim ? ) nasildir? Bu tip ucaklarda pervane secimi 3D ucaklara gore degisir mi ?

Kisaca, ucagin dogasinda motor devri neye gore degisir ?

Sanirim bu soruyu cevaplayabilirsek pervane boylarinida cozebiliriz.

aozgen
24-09-2009, 23:38
Bu durumda Japon mühendisler yanlış mı biliyor? Motorlarının çeviremeyeceği pervaneyi önerip kendi kendilerini mi baltalıyorlar yani? Anlayamadım...
Gürültü regülasyonları bizim dışımızda çok sıkı.Bu regülasyonlara uymak için FX serisi gibi screamer motorlardan AX serisi gibi nisbeten tork motorlarına dönüş yaptılar.Bu büyük pervaneleri de pervane gürültüsünü iyice düşürebilmek için,motorun gücünden kayıp bahasına tavsiye edebiliyorlar.
Bir motorun ideal devri tork/güç eğrisinin optimumunu yakalayabildiğin devirdir.Bu da 55 tipi bir motorda 12000+ devirler olmalı.Bu motoru 11500 devirden daha aşağı yüklerseniz verebileceği gücü alamazsınız.Evvelden bu devirler 13000+ lerde idi.Otomobilinizin 4. viteste ancak sınırda çektiği bir yokuşu 3. vitesle daha hızlı çıkmak gibi düşünebilirsiniz.Otomatik şanzımanlardaki roketleme durumu da olabilir.(o da vites düşürür).Motor aynı motor ama hız arttı çünkü tork un optimum olduğu doğru devir aralığını buldunuz.

Rifat
25-09-2009, 03:34
Evet ümit bey yanlış biliyorlar!!!
Bizde de ses kısıtlaması uygulaması olduğunu sanıyorlar,bizide en az onlar kadar çevreci sanıyorlar yani.......yanlış biliyorlar:D:D:D

Rifat
25-09-2009, 03:53
Birsey sormak istiyorum,

Helikopterlerde motorlarimizi teorik olarak sadece bir devirde calisacak sekilde ayarliyoruz. Mesela 50'lik bir helikopter motoru icin bu devir 17000 oluyor. Bunun sebebi motorun bu devirde en cok gucu uretmesi. Helikopter ile manevra yapar iken motora yuk bindirince motor devrini koruyabiliyor.
Ayni motor ornek olarak 12000 devirde calisiyorsa, yuk bindikten sonra bile tam gaz verildiginde devir toparlayamiyor (powerban'inda calistigi sekle gore oranliyorum).

Bu anlattigim helikopterin calisma prensibine gore.

Ucakta tam olarak istenen nedir ? Mesela tahminen 3D amacli bir ucak icin motorun her daim tek bir devir cevirebilmesini mi isteriz ?

Ayni sorum pylon bir ucak icin (bu ucaklar hizli ucaklar sanirim ? ) nasildir? Bu tip ucaklarda pervane secimi 3D ucaklara gore degisir mi ?

Kisaca, ucagin dogasinda motor devri neye gore degisir ?

Sanirim bu soruyu cevaplayabilirsek pervane boylarinida cozebiliriz.

Tek bir devirde çalışan bir motorla 3d yapmak pek mümkün görünmüyor(hoverda alçalmak sonrada yükselmek tek bir devri sürekli çevirerek nasıl mümkün olabilir???).....
3d uçakları için istenen düzgün ve yeterli statik itki,düzgün gaz geçişleri ve susmayan bir motor:DGerisi tercihe kalmış teferruat....
Pylonda ise pervane ucundaki parçanın ses hızını geçmeyecek(merkeze en uzak parçacığın çizgisel hızı)şekilde çeşitli pervaneler deneyerek modeli en hızlı biçimde uçurabilmek....
Basitçe pylon ile 3d modelini ayırırsak :
pylon:süratli uçar statik itki yerine havada yüksek hatveli ve düşük çaplı bir pervane ile modelden istenen hızlara ulaşmak....
3D:nisbi olarak yavaş uçar ve statik itkiyi artırmak adına pervane hatvesi azaltılır yani motor yükü azaltılır dolayısıyla hızdan kaybedilir burdan tasarruf edilen yük tekrar pervane çapı büyültülerek motora yüklenir ki yeterli statik itki alınabilsin....

"Kısaca uçağın doğasında motor devri" gaz çubuğundaki parmağımızın verdiği kumandaya göre değişir:)

"Pervane boyunu çözmek" için bu soruları cevaplamaya gerek yok ben elime cetvel aldım cm olarak ölçtüm ve çıkan sonucu 2..54cm ye bölerek çözdüm(burada başka çözülesi bişey bulamayınca ne yapayım bişeler bulup çözdüm,ne çözdüm niye çözdüm,çözdüğüm ne işe yarar nedir bende bilmiyorum):)

Ayrıca çokta çözülesi bir yeri olan bir hobi ile de uğraşmıyoruz bizim yerimize zaten çözülmüş çoğu şey,çözmek yerine araştırmak zaten olayın büyük bir kısmını halledecektir....

Çokta takılmayın benim şu yazdıklarıma gece gece uykusuzluktan olmuştur ne olduysa bana:D:D

Saygılar
Rifat

PhnX
26-09-2009, 01:43
Ozellikle 3D bir ucak genel olarak ucus sirasinda hep benzer bir devir kullaniyor, ya az asagisinda kaliyor bu devrin yada az yukarisina cikiyor. Bazende tam gaz veya rolantiye geciyor. Haliyle tuned pipe 3D amacli bir ucakta da kullanilabilir.

Ornek olarak rolanti-hover arasi hizlar ucus boyunca cok fazla kullanilmaz haliyle buralardada motordan performans almanin bir manasi yok, bunu demek istemistim ben.

Rifat
26-09-2009, 03:44
Ozellikle 3D bir ucak genel olarak ucus sirasinda hep benzer bir devir kullaniyor, ya az asagisinda kaliyor bu devrin yada az yukarisina cikiyor. Bazende tam gaz veya rolantiye geciyor. Haliyle tuned pipe 3D amacli bir ucakta da kullanilabilir.

Ornek olarak rolanti-hover arasi hizlar ucus boyunca cok fazla kullanilmaz haliyle buralardada motordan performans almanin bir manasi yok, bunu demek istemistim ben.

Sevgili PhnX özellikle 3d uçak hiçte benzer devirler falan kullanmaz nasıl böyle bir kanıya varabildiğinizi anlayabilmiş değilim:eek:(tüm devir bandının neredeyse her tıkını hissedebileceğiniz bir motora da sahip olmanız gerekliliği durumu ortaya çıkıyor haliyle),,waterfall anında çeyrek full aralığını,elevator manevrası sırasında rölanti hover aralığını,harrier çeyrek orta gaz aralığı hatta gerektiğinde full gaz yada rölanti de kullanılabiliyor(Motora verilen komutlar anlık ve model stall uçtuğundan dolayı en büyük düşey kuvvet vektörüde motorun oluşturduğu,dolayısıyla motorun her minik devir oynaması bile modelin davranışında,herhangi bir yön yüzeyi komutundan bile daha ani olarak tepki vermesine yol açar),knife edge spin anında tam gazı,rolling harrier anında neredeyse tüm rpm bandını kullanmanız gerekebilir....Hatta hovera kadar olan ancak hover kadar çekiş gerektirmeyen tüm manevralarda(örn harrier)sizin tabirle rölanti-hover aralığı çok net olarak kullanılabilmelidir aksi takdirde sürekli wingrock sorunları yaşamanız kuvvetle muhtemeldir...
Yani işin türkçesi motorun en tepe noktaları(peak rpm) haricindeki tüm gaz pozisyonlarında "atıl kurt" modunda olması istenir....
Bu arada tuned pipe tabii ki kullanılabilir ancak uzak mesafe(perde buji aralığı) ile rezonans anının daha düşük devirlere çekilmesi ile sağlanabilir pipe ile 3d,aksi taktirde güç almak adına kısa mesafe kullanımı tüm mid range inizi öldüreceği için tadınız çok büyük bir ihtimalle kaçacaktır...Dolayısıyla uzun mesafe ile tune edilmiş bir pipe tan eğer kendi ek ağırlığın üzerine çıkacak bir performans artışı beklemiyorsanız(ki büyük bir ihtimalle istenilen gaz geçişlerine sahip olduğunuzda zaten pipe çok ekstra güç sağlayamayacak kadar uzak tune edilmiş olacaktır)pipe manasız olabilir(tabii art acro uçan birkaç modelci başarı ile pipe lı makinalar kullanıyorlar ancak amaç pattern ağırlıklı uçuş olduğundan dolayı olay tamamen 3d olarak göremeyiz) bunun yerine mid range i çok canlı olan mini pipe lar yada tuned muffler lar kullanabilirsiniz(ben .50sx stock ile tuned mufflerlı hali ile bir modeli uçurdum aradaki fark inanılmaz bunu rahatlıkla söyleyebilrim)....
Ayrıca merakımdan soruyorum ama daha önce gerçekten 3d disiplini ile uçuş yaptınız mı???
Rifat

cegoo
26-09-2009, 13:32
Merhaba Arkadaşlar.Bazı arkadaşlarımız beni bilir.Daha önceden helıkopter uçuruyordum.Ama bir merak işte elektrıklı uçak alıp uçak ucurma zevkını yaşamak istedim.Derken 2.elektrıklı uçagımı aldım.Yavaş yavaş pılotajım gelişince ( nankörlük işte insan illede daha fazlasını istiyor) aklımın bir ucuna patlar motor lu uçak yerleşmeye başladı.Ama en buyuk korkum Motordu.Çunku motordan ve motor ayarlarından 1 gr bile anlamam.Kullandıgım arabanın bıle tekerı patlasa 2 saate anca degıstırırım.Motor ve ayarlara bu kadar uzagım yani.Forumdada çok okudum videoları çok izledım.Çalışmayan motorlar,havada duran motorlar v.s .....
Ben patları alırsam motor da bır sorun olursa ne yaparım,nasıl ayarlarım dıye kara kara düşünüyordum.Bir yandan da nitronun yag kokusunu tatmak istiyordum.Ayrıca temizlıgı derdı falan falan....
Ama korkunun ecele faydası yok dıyıp phoenix arising star kit aldım.
Sıra en buyuk sorunuma gelmışti: Nasıl bir motor almalıyım kı ayar derdı ile uğraşmıyayım.Inanın çok okudum.50 dolarada motor vardı 300 dolarda motor vardı.
Araştırmalarım ve ustalarımın tavsiyesı sonucunda OS 46 Ax de karar kıldım.Ama hala şüphelerım vardı.Ya bozulursa çalışmazsa kalkıp yıne bodrumamı gidecektım( rodaj ıçın bodruma Emrahın yanına gitmeyi düşünüyordum)
Derken sonuçta OS 46 AX i aldım.Digerlerıne göre epey pahalıydı ama bu kadar kişi yanılıyor olamazdı.Demekkı OS motorlar parasını sonuna kadar hak edıyor olmalıydı.
Uçagı tamamlayınca 30.08.2009 da rodaj için Bodruma gittim.Çünkü bırakın rodajı,motor nasıl çalıştırılır en ufak bır bilgim bile yoktu.
Sagolsun Emrah çok ilgilendi Uçagın kalan kısımınlarını tamamlayıp rodajı yaptı.Rodaja başlarken 3-4 depo yakacagımızı soyledı.Ancak ıkıncı depodan sonra tamamdır dedi.Şaşırdım ve içimde bir şuphe dogdu.Acaba gerçekten tamammıydı?
Çünku genellıkleokudugum kadarı ile 3-5 depo rodaj da bitiriliyordu.
Ama bu sefer Emrah 2.depodan sonra tamam dedi.Bir yandan da vardır bir bildigi dedim.
Ertesi gün gölköy pistinde sorunsuz uçuşlar yaptık.depoyu doldurduktan sonra 40 dakıka kadar uçtuk.Daha sonra havada iken motor sustu.Şok olmuştum !!
Hani OS motorlar asla havada susmazdı????
Neyse kı şoku atlatıp sorunsuz bır biçimde indim.Sonradan baktık ki yakıt bitmiş.:-))
Derın bir ohh çektım.Çunku motor susunca acaip moralim bozulmuştu.
O gun akşama kadar 2 depo uçtuk ve sideye geri döndüm.Nerdeyse 1 ay bitecek.Defalarca uçtum.O gunden bu yana sadece depoyu doldurup uçuyorum.Kesınlıkle en ufak bir sorun ayarsızlık yaşamadım.
Şimdi Os motor almakla ne kaadar ıyı bir iş yaptıgımı anlıyorum.İyiki Os motor ve kalıtesıne güvenmişim.Bu motoru almamda tavsiyelerını esirgemiyen Metin abiye ve Emraha çok teşekkur ederım.
1 aydır uçmama ragmen en ufak bır ayar degişiklıgı yapmadım.İğneye bujıye asla dokunmadım.1 ay öncekı rodajda yapılan ayar ıle duruyor.Kesınlıkle hiç bir sorun yaşamadım.bastıgım gibi çalışıyor.
MOTOR 1 AYDAN SONRA HALA HİÇ ELLENMEDEN,AYAR TAKVİYESİ OLMADAN AŞAGIDAKI VİDEODAKI GİBİ 1 BASMADA SAAT GİBİ ÇALIŞIYOR.ALLAH NAZARDAN SAKLASIN
Bu motorlara laf söyleyen çamur atan arkadaşlara hattım olmayarak Os motorun kalıtesını anlatmak için bu yazımı yazmak ıhtıyacı duydum.Inanın Allah nazardan saklasın 1 aydır motorun ayarı bodumda yapıldıgı gibi duruyor.Asla hiç ellemedım.Zaten bozulsada anlamamkı:-))
Benim gibi patlar motorluya yenı başlayacak arkadaşlara eger bütçesı elverıyorsa kesınlıkle Os önerılmelı.Ustalar herhangı bır sorunda üstesinden gelebılır.Ama benım gıbı acemıler motordan anlamayanlar en az sorun için KESINLIKLE OS DEMELİDİR...

OS MOTORA ÇAMUR ATANLARIN KULAGINA KÜPE OLSUN :-)))
SAYGILARIMLA

http://www.vimeo.com/6758321

emo23
26-09-2009, 13:51
cengiz
marifet motorda. ben öylesine vidaları çevirdim :) baktım çalıştı motor bıraktım.

bu arada iğneyi saat yönünde 2-3 tık kapat. asıl os u o zaman gör. :)

cegoo
26-09-2009, 13:54
Valla hiç ellemedım.bıraktıgın gıbı duruyor.sorun da olmayınca hiç elleme ıhtıyacı duymadım.ama yaparım saol

Rifat
26-09-2009, 14:29
O.S motorlar ile ilgili çoğu kullanıcının olduğu gibi sizin de memnun olmanız mutluluk verici ancak daha anca bir galon çalışmış bir alet için yorumlarınız biraz erken olmuş gibi sanki ayrıca aynı klasmanda farklı markalarıda kullansa idiniz yorumlarınızı karşılaştırmalı olarak yapabilme imkanınız olabilirdi ama şu anki yorumlarınız sanki objektif olmaktan uzak....
Buna aramızda "OS etkisi" diyoruz:D
Şaka bir yana farklı marka benzer motorlar kullandım ve sizin kategorinizdeki birçok makine zaten çok minik dokunuşlarla pürüzsüz çalışabiliyorlar....
Bu arada korkunun ecele faydası yok...Motorunuza zarar vermekten korkuyorsanız kendinize ucuz ikinci el bir motor alıp sehpa üzerinde çalıştırarak istediğiniz gibi kurcalayın ayar vidalarını;bir süre sonra nerde öksürüyor nerde zengin kalıyor nerde fakir vs gibi soruları sormadan kulağınız yardımı ile otomatik olarak iğne ayarlarına doğru düzeltmeler için hamleler yapmaya başlamış görüceksiniz kendinizi...
Kırımsız uçuşlar dilerim
Rifat

cegoo
26-09-2009, 14:47
O.S motorlar ile ilgili çoğu kullanıcının olduğu gibi sizin de memnun olmanız mutluluk verici ancak daha anca bir galon çalışmış bir alet için yorumlarınız biraz erken olmuş gibi sanki ayrıca aynı klasmanda farklı markalarıda kullansa idiniz yorumlarınızı karşılaştırmalı olarak yapabilme imkanınız olabilirdi ama şu anki yorumlarınız sanki objektif olmaktan uzak....
Buna aramızda "OS etkisi" diyoruz:D
Şaka bir yana farklı marka benzer motorlar kullandım ve sizin kategorinizdeki birçok makine zaten çok minik dokunuşlarla pürüzsüz çalışabiliyorlar....
Bu arada korkunun ecele faydası yok...Motorunuza zarar vermekten korkuyorsanız kendinize ucuz ikinci el bir motor alıp sehpa üzerinde çalıştırarak istediğiniz gibi kurcalayın ayar vidalarını;bir süre sonra nerde öksürüyor nerde zengin kalıyor nerde fakir vs gibi soruları sormadan kulağınız yardımı ile otomatik olarak iğne ayarlarına doğru düzeltmeler için hamleler yapmaya başlamış görüceksiniz kendinizi...
Kırımsız uçuşlar dilerim
Rifat

Iyı dileklerınız ve yapıcı eleştiriniz için teşekkur ederım Rıfat Bey.
Evet dedıgınız gibi aynı klasmanda farklı bır motor kullanmadım.
Ancak:
Gerek forumda okudugum gerekse videolarda izledıgım kadarı ıle elimdekı motorun diger motorlara göre artısını diger arkadaşlar ile paylaşmak istedım.Şimdilik eskilerını görmedigim için yada farketmedigim için eksilerını paylaşamadım.
rodaj yapıldıgından berı defalarca uçtum.uçagı aldıgımda 2 galon yakıt almıştım.yarım galondan az yakıt kaldı elımde.( kaç depo kullandıgımı hatırlamıyorum.saymadım.haftada en az 5 gun sabah işe giderken ve akşam işten çıkarken mutlaka uçuşa gidiyorum)
1 ay süre içinde bu kadar sorunsuz uçan motor için sanırım az bile yazdım;oleeea:
Ama öte yandan forumda bir sürü susan,çalışmayan motor yazılarını okuyorum,okuyoruz.Bunların ıçınde Os da olabılır.Ama emınımkı kullanıcıdan kaynaklanan sebepler den ayarlardan otürü susmuş veya çalışmamıştır.
Acizane görüşüm,rodajı iyi yapılmış,ayarları ıyı yapılmış bir Os motor ıle bır daha uğraşmazsınız.depoyu doldurur ve uçarsınz.
saygılarımla

PhnX
27-09-2009, 02:21
Sevgili PhnX özellikle 3d uçak hiçte benzer devirler falan kullanmaz nasıl böyle bir kanıya varabildiğinizi anlayabilmiş değilim:eek:(tüm devir bandının neredeyse her tıkını hissedebileceğiniz bir motora da sahip olmanız gerekliliği durumu ortaya çıkıyor haliyle),,waterfall anında çeyrek full aralığını,elevator manevrası sırasında rölanti hover aralığını,harrier çeyrek orta gaz aralığı hatta gerektiğinde full gaz yada rölanti de kullanılabiliyor(Motora verilen komutlar anlık ve model stall uçtuğundan dolayı en büyük düşey kuvvet vektörüde motorun oluşturduğu,dolayısıyla motorun her minik devir oynaması bile modelin davranışında,herhangi bir yön yüzeyi komutundan bile daha ani olarak tepki vermesine yol açar),knife edge spin anında tam gazı,rolling harrier anında neredeyse tüm rpm bandını kullanmanız gerekebilir....Hatta hovera kadar olan ancak hover kadar çekiş gerektirmeyen tüm manevralarda(örn harrier)sizin tabirle rölanti-hover aralığı çok net olarak kullanılabilmelidir aksi takdirde sürekli wingrock sorunları yaşamanız kuvvetle muhtemeldir...
Yani işin türkçesi motorun en tepe noktaları(peak rpm) haricindeki tüm gaz pozisyonlarında "atıl kurt" modunda olması istenir....
Bu arada tuned pipe tabii ki kullanılabilir ancak uzak mesafe(perde buji aralığı) ile rezonans anının daha düşük devirlere çekilmesi ile sağlanabilir pipe ile 3d,aksi taktirde güç almak adına kısa mesafe kullanımı tüm mid range inizi öldüreceği için tadınız çok büyük bir ihtimalle kaçacaktır...Dolayısıyla uzun mesafe ile tune edilmiş bir pipe tan eğer kendi ek ağırlığın üzerine çıkacak bir performans artışı beklemiyorsanız(ki büyük bir ihtimalle istenilen gaz geçişlerine sahip olduğunuzda zaten pipe çok ekstra güç sağlayamayacak kadar uzak tune edilmiş olacaktır)pipe manasız olabilir(tabii art acro uçan birkaç modelci başarı ile pipe lı makinalar kullanıyorlar ancak amaç pattern ağırlıklı uçuş olduğundan dolayı olay tamamen 3d olarak göremeyiz) bunun yerine mid range i çok canlı olan mini pipe lar yada tuned muffler lar kullanabilirsiniz(ben .50sx stock ile tuned mufflerlı hali ile bir modeli uçurdum aradaki fark inanılmaz bunu rahatlıkla söyleyebilrim)....
Ayrıca merakımdan soruyorum ama daha önce gerçekten 3d disiplini ile uçuş yaptınız mı???
Rifat

Rifat bey, ben ucak fazla ucumuyorum. Genel olarak sadece torque roll ve hover, knife edge veya invert ucus vs. yapabiliyorum herhangi bir model ile. Kendime ait bir ucagim olmadi hep arkadaslarimin modellerini kullandim, devamli degisik modeller ile uctugum icinde sabit bir model ile aliskanlik edinemedim.

Ozellikle internette izledigim 3D stili ucak videolarinda ucagin %80 ucusta belli bir motor devrini kullandigini goruyorum. Bu devir genelde ucagin hoverda kaldigi devrin biraz ustu oluyor. Pilot devamli bu devre cikip geri iniyor (throttle stick'in tirtikli olmasi ile alakali sanirim). Ayni sekilde diger tum manevralarda da bu devir araligi kullaniliyor. Loop sirasinda motor devri degismiyor mesela, pilot hep tirmanis sirasinda daha fazla gaz veriyor, inis sirasinda gazi biraz daha kisiyor, motor devri hep benzer kaliyor.

Motor devri cok yukarlara ciktiginda, motorda modele gore cok buyuk oldugu icin, model duz ucus sirasinda cok hiz kazaniyor ve dengesizlesiyor. Pilot mutlaka bu hizin altinda kaliyor ucus boyunca.

Bu yuzden genel olarak belirli bir devir araligi kullaniliyor dedim. Bu bahsettigim benim izledigim 3D ucuslarindaki gozlemlerim ve simulatordeki genel calismalarimin sonucudur tabii.

Ucak icin pek cok farkli ucus tipi var, bir cogunu bende bilmiyorum zaten. Bu tip ucuslarda motor daha fazla devir araligi kullaniyor olabilir tabii ki.

aozgen
27-09-2009, 08:50
Merhaba Arkadaşlar.Bazı arkadaşlarımız beni bilir.Daha önceden helıkopter uçuruyordum.Ama bir merak işte elektrıklı uçak alıp uçak ucurma zevkını yaşamak istedim.Derken 2.elektrıklı uçagımı aldım.Yavaş yavaş pılotajım gelişince ( nankörlük işte insan illede daha fazlasını istiyor) aklımın bir ucuna patlar motor lu uçak yerleşmeye başladı.Ama en buyuk korkum Motordu.Çunku motordan ve motor ayarlarından 1 gr bile anlamam.Kullandıgım arabanın bıle tekerı patlasa 2 saate anca degıstırırım.Motor ve ayarlara bu kadar uzagım yani.Forumdada çok okudum videoları çok izledım.Çalışmayan motorlar,havada duran motorlar v.s .....
Ben patları alırsam motor da bır sorun olursa ne yaparım,nasıl ayarlarım dıye kara kara düşünüyordum.Bir yandan da nitronun yag kokusunu tatmak istiyordum.Ayrıca temizlıgı derdı falan falan....
Ama korkunun ecele faydası yok dıyıp phoenix arising star kit aldım.
Sıra en buyuk sorunuma gelmışti: Nasıl bir motor almalıyım kı ayar derdı ile uğraşmıyayım.Inanın çok okudum.50 dolarada motor vardı 300 dolarda motor vardı.
Araştırmalarım ve ustalarımın tavsiyesı sonucunda OS 46 Ax de karar kıldım.Ama hala şüphelerım vardı.Ya bozulursa çalışmazsa kalkıp yıne bodrumamı gidecektım( rodaj ıçın bodruma Emrahın yanına gitmeyi düşünüyordum)
Derken sonuçta OS 46 AX i aldım.Digerlerıne göre epey pahalıydı ama bu kadar kişi yanılıyor olamazdı.Demekkı OS motorlar parasını sonuna kadar hak edıyor olmalıydı.
Uçagı tamamlayınca 30.08.2009 da rodaj için Bodruma gittim.Çünkü bırakın rodajı,motor nasıl çalıştırılır en ufak bır bilgim bile yoktu.
Sagolsun Emrah çok ilgilendi Uçagın kalan kısımınlarını tamamlayıp rodajı yaptı.Rodaja başlarken 3-4 depo yakacagımızı soyledı.Ancak ıkıncı depodan sonra tamamdır dedi.Şaşırdım ve içimde bir şuphe dogdu.Acaba gerçekten tamammıydı?
Çünku genellıkleokudugum kadarı ile 3-5 depo rodaj da bitiriliyordu.
Ama bu sefer Emrah 2.depodan sonra tamam dedi.Bir yandan da vardır bir bildigi dedim.
Ertesi gün gölköy pistinde sorunsuz uçuşlar yaptık.depoyu doldurduktan sonra 40 dakıka kadar uçtuk.Daha sonra havada iken motor sustu.Şok olmuştum !!
Hani OS motorlar asla havada susmazdı????
Neyse kı şoku atlatıp sorunsuz bır biçimde indim.Sonradan baktık ki yakıt bitmiş.:-))
Derın bir ohh çektım.Çunku motor susunca acaip moralim bozulmuştu.
O gun akşama kadar 2 depo uçtuk ve sideye geri döndüm.Nerdeyse 1 ay bitecek.Defalarca uçtum.O gunden bu yana sadece depoyu doldurup uçuyorum.Kesınlıkle en ufak bir sorun ayarsızlık yaşamadım.
Şimdi Os motor almakla ne kaadar ıyı bir iş yaptıgımı anlıyorum.İyiki Os motor ve kalıtesıne güvenmişim.Bu motoru almamda tavsiyelerını esirgemiyen Metin abiye ve Emraha çok teşekkur ederım.
1 aydır uçmama ragmen en ufak bır ayar degişiklıgı yapmadım.İğneye bujıye asla dokunmadım.1 ay öncekı rodajda yapılan ayar ıle duruyor.Kesınlıkle hiç bir sorun yaşamadım.bastıgım gibi çalışıyor.
MOTOR 1 AYDAN SONRA HALA HİÇ ELLENMEDEN,AYAR TAKVİYESİ OLMADAN AŞAGIDAKI VİDEODAKI GİBİ 1 BASMADA SAAT GİBİ ÇALIŞIYOR.ALLAH NAZARDAN SAKLASIN
Bu motorlara laf söyleyen çamur atan arkadaşlara hattım olmayarak Os motorun kalıtesını anlatmak için bu yazımı yazmak ıhtıyacı duydum.Inanın Allah nazardan saklasın 1 aydır motorun ayarı bodumda yapıldıgı gibi duruyor.Asla hiç ellemedım.Zaten bozulsada anlamamkı:-))
Benim gibi patlar motorluya yenı başlayacak arkadaşlara eger bütçesı elverıyorsa kesınlıkle Os önerılmelı.Ustalar herhangı bır sorunda üstesinden gelebılır.Ama benım gıbı acemıler motordan anlamayanlar en az sorun için KESINLIKLE OS DEMELİDİR...

OS MOTORA ÇAMUR ATANLARIN KULAGINA KÜPE OLSUN :-)))
SAYGILARIMLA

http://www.vimeo.com/6758321

Cengiz bey, bu taş bana atılmış gibi ama allahtan vaktinde okuyup kafamı eğdim,isabet etmedi:D:D:P
Bir düzeltme yapmalıyım.OS motora en fazla laf eden benim,hiçbirzaman kötüdür demedim.Benim hep dediğim FİYATI ÇOK FAZLA.
Bir de motoru stop eden arkadaşlar,sizin tutumunuzun aksine,motorlarının mekaniğini de ilgi çekici bularak
motorlarını kurcalamaktan korkmayanlar,genelde zaten bütçe durumundan dolayı daha ucuza kaçtıklarından hazır yakıt yerine evde karıştırma FULL HİNTYAĞLI
yakıt kullananlar.Bu full hintyağı motor ömrüne çok katkılı olduğu kadar kalın ve viskozitesinin sıcaklığa göre değişmesiyle de maruf.Yani bir motorun ayarını aslında her uçuş gününde,havanın,güneşin durumuna göre bile ayarlamak gereği oluyor.Bu da çok normal ve arabaya binince marşa basmak mecburiyeti gibi birşey.
İnşallah birkaç sene sonra tekrar buradan konuşuruz.
Ben sizlerin 200 $ civarında harcama ile elde ettiğinizi (motor gücünü) 75$ civarında bir harcama ile elde edebiliyorsam bu motor ayarı ve havada stop işine de razıyım abiler.Ben emekli adamım ve tasarrufumla,bir fazla model,bir fazla motor almayı tercih ederim.
OS motora kötü demem,sadece pahalı derim,ve OS motor da ayar ister,sakın unutmayın.Ayarsız da stop etmeden uçuyorum demişsiniz ama mesele stop etmeden uçmak kadar (acaba motorum gücünü sonuna kadar veriyor mu,hararet yapıyor mu,rulmanları ne durumda,bu pervaneyi sevdi mi,bujim doğru mu,motorum vuruntulu mu çalışıyor,acaba susturucusunu değiştirsem daha fazla güçlenir mi,susturucunun ucuna taktığım uzatma gücümü ne kadar boğdu,susturucumun atış memesinin içini matkapla büyütsem ne kadar güç kazanırım,susturucumun içinde perde var mı,varsa sökmeliyim)vs ler de bizlerin ilgi alanına girince,motor stop etme sözkonusu olabiliyor.Unutmayın motor tek başına söz sahibi değildir.Birkaç uçuş saatinden sonra depo/remote iğne/yakıt tesisatı durumlarını da düşünmek durumunda kalabilirsiniz.O zaman bir problem olursa hemen de motordan aramayın sıkıntıyı.Haa son bir not,aman after run fluid kullanmayı ihmal etmeyin,o meşhur OS motorların bir hafta(evet 7 gün) kullanmayla rulmanlarının pastan kullanılmaz hale geldiğini birkaç defa okudum.Ne de olsa OS de kul yapısı.

Sümer Yamaner
27-09-2009, 09:08
Ahhh bu OS'a tapanlar... Kimsenin "OS Motor kötüdür" demediğini bir anlayabilseler...
Söylenen şeyin sadece "OS motor o parayı haketmiyor" olduğunu görebilseler...
50 dolarlık motorların bile aylarca ayar istemeden uçtuğunu anlasalar...
:)

cegoo
27-09-2009, 16:57
Ahmet Hocam inanın kımseye taş atma niyetinde degilim.Yazdıklarım okudugum kadarı ile genel kanı üzerinedir.
Benim motor hakkında bildiklerım sizin bilgilerınızın belkıde 1000 de biri degıldır.
Rodajı yapıp ilk uçuştan itibaren motora en ufak bir ayar yada müdahele yapmadım.Zaten anlamamda.1 ay süresince yaklaşık 1.5 galondan bıraz daha fazla yakıt yaktım.Kaç depo uçtugumu bılemıyorum saymadım.sız benden daha ıyı hesaplayabılırsınız.
Ama bu 1 ay süresınce hiç sorun çıkarmayan,stop etmeyen,1 ay önceki yapılan ayarlarla sorunsuz çalışan bir motor sizce aldıgı parayı hakketmıyormu?
Siz 75 dolara motor aldıgınızda havada stop etmeye razıyım diyorsunuz.Yani havada boyle br sorun yaşadıgınızda kolaylıkla bu sorunu hasarsız atlatabılırsınız.Ama ben veya benım gıbı acemıler boyle bır sorun ıle karşılaştıgında sızın kadar hasarsız atlatabılecekmıyız??
Buna şu örnegi versem sanırım yanlış olmaz.Forumda süreklı okuyoruz.''yenı başlıyorum ucuz ve masraf çıkarmayacak bir uçak almak istiyorum ne tavsiye edersınız '' diye.....
Ama bilmiyorlarkı ucuz olup ama uçmayan yada zor uçan uçak alıp,daha sonra oluşaçak kırımlarda ıyı bır uçak parası kadar masraf edecekler.
Şu noktaya gelmek istiyorum: sız 75 dolarlık motorla sorun yaşasanız bıle üstesinden gelebilirsiniz.Ama ben 75 dolarlık motor alıp yaşayabilecegım olası bır sorunda bir uçak parası kadar masraf edebilecegım bir kırım yada kırımlar yaşamak ıstemıyorum.Bu bakımdan Benim gibi patlara yeni başlıyan bir modelciye en az sorun yaşayabilecegı,iyi bir rodaj dan ve ayardan sonta uzun bir süre sorunsuz uçabilecegi bir motor tavsiye edilmeli.Bu bakımdan iyiki OS almışım dıyorum.

aozgen
27-09-2009, 17:50
Anlaşamadığımız konu şu ki,stop etmeyen motor değil, stop etmeyen yakıt,buji ve ayardır.Ben de motorumu bir kere ayarlarım ve belki 25 saat stop etmez.Ama eminim ki motorum bu 25 saatin yarısından fazlasında ayarı kaçık uçar,olsun ben motorumun ful gücüyle ilgili değilim derseniz tamam.ben de bazen diyorum ama bazen de merakım üstün geliyor.Bu motoru acaba max verimle çalıştırabiliyormuyum diye kurcalıyorum,değiştiriyorum vs.Ama ben ucuz motorla ve kurcalamayla size göre daha talihliyim.Benim motorum çalışmadığı zaman,motorum yerde stop ettiği zaman, motorum havalanırken stop ettiği zaman, havada stop ettiği zaman vs vs hep sebebpler hakkında fikrim oluyor ve 5 dakika sonra motorum tekrar problemsiz uçuyor oluyor.Size ,temenni etmem ama bir kere motorunuz bir aksilik yapsın(ki muhakkak yapacak) bakalım kaç gün beklersiniz tekrar uçuşa geçmek için.Ve bunun fiyatın ucuzluğuyla direkt ilgisi vardır.ben yakıtımdaki yağ oranlarıyla bile oynayabiliyorum.Ne olacak,gömlek/piston mu yer,yesin.İki depo yakıt fiyatına yepyeni bir piston/gömlek tk alır takarım.Size hiç temenni etmem ama gömlek kaplaması sıyıran arkadaşlara(Ör:Sarven) sorun neler çekiyor bir OS motor yüzünden.

aozgen
28-09-2009, 23:03

Ümit bey şu RCUniverse post una bak.Rastlayınca seni hatırladım.
http://www.rcuniverse.com/forum/fb.asp?m=9130285 16 # post
"Today's folks have had their minds warped by OS with their ridiculous prop recommendations.
Bunu yazan 1950 lerden beri modelci.

RCpulse
23-02-2011, 23:00
Arkadaşlar os55 i 12x6 ile rodajlasam olurmu ? kendi tavsiyesi 12x7 - 13x6 yoksa yeniden pervane sipariş edecem o bakımdan soruyorum.

sarvenn
23-02-2011, 23:20
13x4'ten büyük pervane takmayın bence.
12x6 olur.
Ben de rodajını 12x6 ile yapmıştım. Uzun zamandır da sadece 13x4 kullanıyorum.

RCpulse
23-02-2011, 23:27
teşekkür ederim , hızlı bilgilendirme için .

aozgen
24-02-2011, 08:03
12-7 ve 13-6 bu motora uygun değil.Bunlara çıkmanızı tavsiye etmem.

Tırsak_Pilot
24-02-2011, 09:24
ben 11/7 kullanıyorum.

emo23
24-02-2011, 09:39
55ax ın rodajında 12x5 kullandım bugüne kadar daha sonra ise 11x6 ile uçurdum.
neticede elimizdeki motor OS. ne takarsan tak rodajı olur :), hatta yarım depo yerde zengince rodaj yap, uygun pervaneyi tak uçur.

Sümer Yamaner
24-02-2011, 09:47
55ax ın rodajında 12x5 kullandım bugüne kadar daha sonra ise 11x6 ile uçurdum.
neticede elimizdeki motor OS. ne takarsan tak rodajı olur :), hatta yarım depo yerde zengince rodaj yap, uygun pervaneyi tak uçur.

Bestman duyarsa yarım depoyla sana rodaj yapar dikkat et! :lol:

emo23
24-02-2011, 09:55
yukarıda allah var yemin ederim ;) son 3 OS uma yarım depo hadi az buçuk yarım depo üstü olsun full gazlı rodaj yaptım. ilk 3-4 depoda da 2.75 turlarda bırakıp sakin uçurdum. pistten uzaklaşmayıp yüksekte kaldımki 2-3 kere motor stop edip pisti bulayım diye. metin abinin videolarındaki gibi galonlarca yakıt harcamadım yerde durduk yere. :) motorlar şu an tıkır tıkır. nazarlardan korusun ;)

gel gelelim son aldığım ASP geçen hafta 4 depo yerde bitirdim. gaz yemelerinde, yüksek devir sonrası rolantide çalışmasında istikrarsızlık gösteriyor. haaaa hep böylemi olacak. olmaz tabi ama 1-2 galon sonrası oda kendine gelecek. neticede neyi öğrendik :) 2 galon ekstra yakıt parası ile bir OS motora denk geldi ASP.

red_fin
24-02-2011, 09:56
Ben 55AX'te rodajı da 11x6 ile yaptım, yıllardır da 11x6 ile uçuyorum. Hiç bir sorun yaşamadım (zaten OS'ta ne sorun yaşanır bilmiyorum hiç)

Tırsak_Pilot
24-02-2011, 10:01
İleride bir gün çok param olunca os serisi kurucam =)

abi benim os 55 de pits eksoz var 3,15 turlarda tam devrini alıyor. yakıt ın erken bitmesinden başka zararı veya yararı olurmu ?

yanlız yakıtta erken birtmiyor.

emo23
24-02-2011, 10:04
bizim motorlarda erkek adam gibi tek çıkıntı var. pitzz mizzz bilmeyiz biz.
erken boşalıyorsa :) pardon bitiyorsa.... yani yakıt..... arkadan bir mesane takviyesi yaparsın depoya olur biter.

Sümer Yamaner
24-02-2011, 10:07
Pitts egzostta besleme basıncı düşük olduğu için motor ayarında büyük iğne daha fazla açılır. Bu, motorun daha zengin ayarlandığı anlamına gelmediği için yakıt sarfiyatı artmaz.

ASP motorlarda adam gibi piston ve gömlek olduğu için (yani peynir gibi yumuşak değil) doğal olarak rodajları biraz uzar ama peynir gömlekli OS cartayı çektiğinde ASP motor hayatının baharını yaşıyor durumda olur.

Haa bu arada abuk hesaplarla motor maliyetlerini eşitleyen arkadaşlara bir bilgi: Rodaj yakıtınızı full hint yağlı olarak kendiniz hazırlarsanız neredeyse bedavaya gelir!

Tırsak_Pilot
24-02-2011, 10:18
bizim motorlarda erkek adam gibi tek çıkıntı var. pitzz mizzz bilmeyiz biz.
erken boşalıyorsa :) pardon bitiyorsa.... yani yakıt..... arkadan bir mesane takviyesi yaparsın depoya olur biter.

bak sümer abi aydınlattı erken boşalma pardon erken bitme yapmıyormuş sadece erkek gibi sesi gür çıkıyormuş. =)

cegoo
24-02-2011, 11:54
Pitts egzostta besleme basıncı düşük olduğu için motor ayarında büyük iğne daha fazla açılır. Bu, motorun daha zengin ayarlandığı anlamına gelmediği için yakıt sarfiyatı artmaz.

ASP motorlarda adam gibi piston ve gömlek olduğu için (yani peynir gibi yumuşak değil) doğal olarak rodajları biraz uzar ama peynir gömlekli OS cartayı çektiğinde ASP motor hayatının baharını yaşıyor durumda olur.

Haa bu arada abuk hesaplarla motor maliyetlerini eşitleyen arkadaşlara bir bilgi: Rodaj yakıtınızı full hint yağlı olarak kendiniz hazırlarsanız neredeyse bedavaya gelir!
Abi bu konuyu daha detaylı olarak da haftaya perşembe günü kanal D ye çıkınca da benim için ayrıca anlatırmısın??:-)))

Sümer Yamaner
24-02-2011, 12:00
Ne demek Cengiz'ciğim. Ama canlı yayına telefonla bağlanıp sorman gerekiyor!

cegoo
24-02-2011, 23:43
OS 46 ve 55 imde 10x7 den 13x7 ye kadar aradaki hemen hemen tüm pervanelerle uçtum = )
10x7, 11x6,11x7,11x8,12.25x3.75 OS 46'da
12x5,12x6,13x4,13x4W,13x7 OS 55'te denendi.
OS46 da 12.25x3.75
OS55 ise 13x4 ve 13x4W en memnun kaldığım pervaneler oldu isteklerim doğrultusunda.
OS 55 13x7 'ye karar sıkıntı yaratmadı,ancak 13x7 de motor ısınıyordu ve 10500 civarı kalıyordu peak noktası.
12.25x3.75 55ax e ufak kalıyor sanırım.
Benim 46 lık p-51 de 55 Ax de önceleri 12x6 kullanıyordum.Ancak uçak bir warbird e yakışmayacak bir hantallık da uçuyordu.Daha sonra 12.25x3.75 kullanınca '' işte bu dedim '' Uçagın uçuş karakteri %100 değişti.Tam bir warbird e yakışır bir uçuş sergilemeye başladı.Hala da 55 Ax de aynı pervane ile devam ediyorum

Sümer Yamaner
24-02-2011, 23:55
Abi beğendiğin pervane ile uçağın daha yavaş uçması gerekir. Warbird'e uygun dediğin tarz bu mu?
Senin 46'lık P51'i ben de bu sıralar 55AX ile uçuruyorum ama kullandığım pervane 11*7. İniş yaklaşmasında yeterli frenaj yapmaması dışında performansı çok iyi. Frenaja gelince, önceleri Saito 82 ve 13*7 pervane vardı ve rölantiye çekince uçak hızla yavaşlayabiliyordu. Şimdi uygun enerji yönetimi olmazsa uçak çok uzayabiliyor inişte.

cegoo
25-02-2011, 00:40
Abi beğendiğin pervane ile uçağın daha yavaş uçması gerekir. Warbird'e uygun dediğin tarz bu mu?
Senin 46'lık P51'i ben de bu sıralar 55AX ile uçuruyorum ama kullandığım pervane 11*7. İniş yaklaşmasında yeterli frenaj yapmaması dışında performansı çok iyi. Frenaja gelince, önceleri Saito 82 ve 13*7 pervane vardı ve rölantiye çekince uçak hızla yavaşlayabiliyordu. Şimdi uygun enerji yönetimi olmazsa uçak çok uzayabiliyor inişte.
Sümer abi modelin agırlıgı yaklaşık 3100 gr falan. 55 Ax ve 12x6 pervane ile gerçektende agır kalıyordu. Yani ben biraz hantal buldum o pervane ile.Ama 12.25 x 3.75 ile uçak kendine geldi. Uçuşu zevk vermeye başladı.BU pervaneden sende yoksa Sarvende mutlaka vardır. Al bir dene Memnun kalmaz san gene eski pervaneni takarsın.:-))
Frenaj konusunda bir sıkıntım yok. 700 x 25 mt lik bir pistteyım :-)))) Genellikle tam önümde teker koyuyorum ve teker koyduktan sonra yavaşlamam ve dönüş yapmam için yaklaşık 150-200 metrelik bir alanım var.:hmmm::fisdua:;)
_xBwqsuVtfs

Sümer Yamaner
25-02-2011, 01:07
İyi de bu anlattıkların temel pervane teorisine aykırı. 12*6 pervane eğer yüksek nitrolu yakıt kullanacak olursan 55AX için uygun bir pervanedir. Yüksek derken en az % 10 hatta % 15 demek istiyorum. Bu şekilde 10500 - 11000 devir çevirirsen yaklaşık uçağın ağırlığı kadar bir çekiş elde edebilirsin. 50 - 55 knot (92-100 km/h) arasında da sürat elde edersin.
12.25 * 3.75 pervane ile 10500 çevirsen çekişin aynı kalır, süratin neredeyse yarıya düşer.
Bence senin 12*6 pervanen ya balanssızdı ya da kalitesiz bir üründü.
Ayrıca eğer % 10 ve altı nitro kullanıyorsan motoruna 11*6-7 pervane takarak denemeni öneririm. Asıl farkı o zaman göreceksin.

css2005
25-02-2011, 01:20
abi sizin manavgat taraflarından asfalt madeni mi çıkıyor :))
maşallah maden de yüzeye kadar çıkmış.....

cegoo
25-02-2011, 15:16
İyi de bu anlattıkların temel pervane teorisine aykırı. 12*6 pervane eğer yüksek nitrolu yakıt kullanacak olursan 55AX için uygun bir pervanedir. Yüksek derken en az % 10 hatta % 15 demek istiyorum. Bu şekilde 10500 - 11000 devir çevirirsen yaklaşık uçağın ağırlığı kadar bir çekiş elde edebilirsin. 50 - 55 knot (92-100 km/h) arasında da sürat elde edersin.
12.25 * 3.75 pervane ile 10500 çevirsen çekişin aynı kalır, süratin neredeyse yarıya düşer.
Bence senin 12*6 pervanen ya balanssızdı ya da kalitesiz bir üründü.
Ayrıca eğer % 10 ve altı nitro kullanıyorsan motoruna 11*6-7 pervane takarak denemeni öneririm. Asıl farkı o zaman göreceksin.
Abi 12.25 x3.75 lik pervane ve %5 lik yakıt ile 12000-12700 devirler arasında geziniyorum.Hızı da 12x6 ya göre bariz bir şekilde farkediliyor.Bu hızda oldukça tatmin ediyor beni.Belki aklınıza motor çok fakir çalışıyor diye gelebilir ama ısınma gayet makul seviyelerde.
Pervanem de towerhobbies den alınma APC lerden
Ama uygun bir zaman senin tavsiyeni de uygularım.Denemek bedava değil mi :-))

Sümer Yamaner
25-02-2011, 16:42
Yani diyorsun ki 3.75 inch hatveli pervane, aynı devirlerde, 6 inch hatveliden daha hızlı uçuş sağlıyor öyle mi???
Arabanda dördüncü viteste 80 ile gidebilirken üçüncü viteste 120 yapmaya benzedi... Haydi hayırlısı...

Tırsak_Pilot
25-02-2011, 16:59
yakuş aşşağı salarsa olur abi =):D:P

red_fin
25-02-2011, 17:29
APC farkıdır bence.

Sümer Yamaner
25-02-2011, 17:35
APC farkıdır bence.

İşte ben de onu diyorum (gerçi ilk pervanesi de APC imiş izlenimi aldım ya neyse) şimdi bir APC 12*6 taksa asıl performansı o zaman görecek. :)

atambay
25-02-2011, 19:20
Eğer motorun çeviremeyeceği bir pervane takılırsa hatvesi büyük de olsa verim alınmaz. Tabii 12x6 55AX için yanlış bir pervane değil. Muhtemelen ölçüm hataları oldu.

aozgen
25-02-2011, 23:16
Ben halâ 11-6 nın ideal olduğunu düşünüyorum.

RCpulse
26-02-2011, 01:34
12-7 ve 13-6 bu motora uygun değil.Bunlara çıkmanızı tavsiye etmem.

Ahmet abi OS55 ikinci kullanacağım motor olacak SK50 dan sonra, neyse ben rodajı tek depoyla yapıp usul yavaş uçmayı düşünüyorum. 1 dakika zengin ayarda dört zamanlı sesi duyarak ,10 saniye en yüksek devire gelinceye kadar fakirleştirerek, bu prosedur bir depo bitene kadar devam edecek . yanlış varmı ustam

alicancalis
26-02-2011, 09:50
Sizin için hız önemliyse o zaman birde Apc 9*9'u veya 10*9 alıp pervane boyunu 1 inch kadar kısaltıp denemenizi öneririm. Motor devri 15000 rpm civarına çıkıcaktır ama hızıda tatminkar ölçüde artıcaktır.

emo23
26-02-2011, 14:13
Abiler
Aramızdaki kişisel problemleri özelden çözmeye çalışsak lütfen.

Sümer Yamaner
26-02-2011, 14:30
Abiler
Aramızdaki kişisel problemleri özelden çözmeye çalışsak lütfen.

Forum yönetimi ve mod beyler buradan ikaz etmek yerine konuyu çözseler nasıl olur Emrah'cığım?

emo23
26-02-2011, 14:47
sümer abi
ikinizlede özelden yazışacağım ama lütfen sorunları özelden çözelim derim ben.

Forum yönetimi ve mod beyler buradan ikaz etmek yerine konuyu çözseler nasıl olur Emrah'cığım?

aozgen
26-02-2011, 14:52
Ahmet abi OS55 ikinci kullanacağım motor olacak SK50 dan sonra, neyse ben rodajı tek depoyla yapıp usul yavaş uçmayı düşünüyorum. 1 dakika zengin ayarda dört zamanlı sesi duyarak ,10 saniye en yüksek devire gelinceye kadar fakirleştirerek, bu prosedur bir depo bitene kadar devam edecek . yanlış varmı ustam

Abi yazmıştım ama uçmuş.Tekrar yazayım.
Tamamen katılıyorum.Uçuşu da birkaç litre normalden zengin yaparsak ideal olur.Uçarken arada soğutma süzülüşleri vermek de faydalı bence.Güle güle uçun.

emo23
26-02-2011, 14:54
alican ve sümer abi
sizden rica ediyorum tekrar. konu 30 dk dinlenmeye alındı.

alican imzandaki düzenleme için teşekkür ederim.

cegoo
12-03-2011, 22:52
Evettt abiler geçenelerde 12x6 mı, 11x7 mi yoksa 12.25x3.75 mi diye bir muhabbet geçmişti.Uzun zamandan sonra bugun uçma fırsatım oldu.Uçarken aklıma bu konu gelince üşenmedim pervanelerin devirlerini ölçtüm.
Eger takometrem bozuk degilse 55 ax 12.25 x 3.75 APC pervane ile 12300-12400 lerde dönerken, 11x7 ile 11050-1100 lerde dönüyordu.
Ayrıca 11x7 ile motor çok daha fazla ısındıgını tespit ettim.Belki pervaneler bozuktur diye düşünebilirsiniz.Her iki pervane de Towershobiden alınmış Apc pervanelerdir.
P-51 55 ax ve 12.25x3.75 ile sorunsuz du.
selamlar

aozgen
12-03-2011, 23:01
Cengiz abicim o ısınmayı pek ciddiye alma.Max.devirden 300-400 RPM zengin ayarlayıp uçarsan endişe edecek bir durum kalmaz.Yalnız ben OS 55 için verdiğin devirlerin normalden düşük olduğunu düşünüyorum.Biraz daha güçlü olması lazım o motorun.

alicancalis
12-03-2011, 23:07
Evet yazdiginiz devirler 55ax'e gore gercekten dusuk. Eger bana yeter diyorsaniz sorun yok. Yakit olarak ne kullaniyorsunuz?

Motor isisini infrared isi olcer ile takip edebilirsiniz. Ayrica motor devrini biraz daha arttirmak icin egsoz icindeki bolmeyi cikartabilirsiniz. Kolay gelsin.

cegoo
12-03-2011, 23:36
Cengiz abicim o ısınmayı pek ciddiye alma.Max.devirden 300-400 RPM zengin ayarlayıp uçarsan endişe edecek bir durum kalmaz.Yalnız ben OS 55 için verdiğin devirlerin normalden düşük olduğunu düşünüyorum.Biraz daha güçlü olması lazım o motorun.
Ahmet abi zaten bu degerler iğnenin max devir aldıgım konumdan bir kaç tık daha zengin haldeydi.

saygılar

cegoo
12-03-2011, 23:44
Evet yazdiginiz devirler 55ax'e gore gercekten dusuk. Eger bana yeter diyorsaniz sorun yok. Yakit olarak ne kullaniyorsunuz?

Motor isisini infrared isi olcer ile takip edebilirsiniz. Ayrica motor devrini biraz daha arttirmak icin egsoz icindeki bolmeyi cikartabilirsiniz. Kolay gelsin.

İşin açıkcası devirden çok uçagın performansı ile ilgileniyorum.Öyle takometre elimde acaba ne kadar devırle dönüyor diye pek ölçmem.Sadece geçenlerdeki mevzu aklıma geldı diye ölçtüm.
Bu motorumdan çok memnunum.Aldıgım günden beri pek sıkıntı yaşamadım.Çok çok en fazla 1-2 kere stop etmiştir.O bakımdan bu performansından çok memnunum. Hızı oldukça yeterli geliyor.Çogu zaman yarım gazın biraz üzerine çıkmam yeterlı geliyor.
Yakıt olarak %5 lik byron kullanıyorum
selamlar

LadeS268
10-08-2011, 14:52
OS 55AX Egzosu için vida alacağım bugün, içindeki saplama vidayı düşürdüm, iş çıkışı alacağım ama ne ölçü aldım yanıma ne de egzosu.
İçindeki vidanın ölçülerini bilen var mı?

PATO
10-08-2011, 14:55
Çapı 3.5 mm, uzunluğu 135 mm.
Diğer özellikleri için: http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXNXE1&P=7

atambay
10-08-2011, 15:19
O vidayı piyasada bulmak çok zor. Ben kaynak yaptırmıştım uzatmak için. Onu da kalın yaptılar delikten geçmedi. Taşlayarak incelttim. 4 metrik saplama bulsaydım diş açıp kullanacaktım.

LadeS268
10-08-2011, 15:48
Çok sağolun ilgi için.
Benzeri ürünlerin imalatını yapan bir fabrikada arkadaşım var. Eğer bu akşam bulamazsam ona yaptıracağım. İsteyen varsa fazla yaptırabilirim.