PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : SF Model Piper Cub-J3

YurdaCooL
19-09-2009, 13:08
http://modelucak.thk.org.tr/webimage/urunler/pipercub_sf.jpg

Geçen hafta THK dan almış olduğum SF Piper Cub-J3 Ölçekli modelin montajına dün gece başladım, Forumda okuduğum yazılarda kitapçığının yetersiz olmasından bahsediliyordu ve bende buna istinaden montaj aşamalarını buraya yazmaya karar verdim. Daha önce de SF model in bir elektrikli ve bir de yakıtlı modelini toplamıştım, şahsi fikrim modellerin kalitesi fiyatlarına kıyasla gayet iyi. Bu modelde yurtdışı siteden aldıgım hextronik voltage display, receiver switch, 4 adet hxt 5010 servo, Corona Synthesized receiver, asp 61 motor ve 12x6 pervane yi kullanacağım. Model 155 TL, diğer yazdıklarımda ems express shipping dahil $ 153 tuttu. Montaj aşamalarını ve resimlerini ekleyeceğim.

ermis
19-09-2009, 14:24
yurdakul hayırlı olsun yalnız 61 lik motor bu modele fazla gelir gibime geliyor 46 lık bi motor ideal bu modele.

Joker73
19-09-2009, 14:43
Modeliniz hayırlı olsun.Ben ölçeksiz olanını aldım yakında uçuracağım.Konuyu yakından takip edeceğim, montaj aşamalarını dört gözle bekliyorum.
Kırımsız uçuşlar dilerim.

Sümer Yamaner
19-09-2009, 20:27
Yurdakul bence de 61 motor pek uygun değil. Ağırlık merkezini ayarlamakta zorlanabilirsin. Kendine özgü uçuş karakteristiği olan bir uçak ama senin için sorun olmaz. Ellerine sağlık şimdiden.

sarvenn
19-09-2009, 21:26
Hayırlı olsun Yurdakul . Eğer bu model Sümer abinin Piperıyla aynı ise 61 fazla gelebilir. 46-52 civarı ideal diye düşünüyorum.

Kolay gelsin...

Sümer Yamaner
19-09-2009, 21:59
Ever Sarven bire bir o uçak.

bestman
20-09-2009, 16:52
.40 lık bir motor bile yeter o uçağa büyük motor ve pervane biraz sorun olur gibime geliyor.

YurdaCooL
24-09-2009, 00:10
hmmm, o zaman 60 lığı sopranoya, 52 yi de piper a mı taksam :)

Sümer Yamaner
24-09-2009, 00:16
Olabilir. Aslında 60'lık Soprano'ya da fazla ama sanki Soprano büyük motoru Piper'a oranla daha iyi tolere edebilir gibime geliyor.

seccos
24-09-2009, 11:13
Hayırlı uğurlu olsun , güle güle uçur..Ne de olsa benim ilk göz ağrımdır Piper :)

Sümer Yamaner
24-09-2009, 11:30
Hayırlı uğurlu olsun , güle güle uçur..Ne de olsa benim ilk göz ağrımdır Piper :)

Nasıl kapmıştım elinden fstık gibi hazır toplanmış modeli! :) Ama üzülme. İstersen satarım sana! Gerçi artık benim elim değdiği için fiyat arttı biraz ama... :P

seccos
24-09-2009, 11:46
Kaba kuvvet kullanarak !!, işkenceyle !! , şantajlarla !! aldınız modeli elimden..Vermek zorunda kaldım gözlerim dolarak !! :P :P
Bu arada Calmato için bir türlü fırsat yaratamıyorum , gerilmeye başladım..Bir zaman ayarlasam muayeneye getiricem sağlıklı mı bizim model diye de olmuyor işte..
Zaten parçalarda eksik çıktı , tepem attı..Pushrod'lar falan kısa..Neyseki yedek bişeyler almıştım onları deniyorum..:)

Sümer Yamaner
24-09-2009, 11:53
Calmato'larda pushrodlar kısadır. Bu klasik bir sorun! :)
Ben de yeni yüzünle bekliyorum seni ama gelmedin hala! :) :P
Şantajmış... Breh breh breh... Şimdiye kadar kırmıştın sen o caanım Piper'ı!!! :D

aozgen
24-09-2009, 13:20
Şu kalmatoyla ne uğraşıyorsunuz,üstelik cowlingi bile yok.Alın bir Soprano,keyifle uçurun,yerdeyken de karşısına geçip,estetiğine hayran olun.

Sümer Yamaner
24-09-2009, 13:36
Abi Soprano yokken çocuk Calmato aldı naapsın! :)

seccos
24-09-2009, 16:22
Odun istesek oduncuya giderdik yahu :P :P :P :D

YurdaCooL
25-09-2009, 12:24
Araya bayram vs. girmesi konuyu iyice dağıttı, resimlerle yaptıklarımı anlatayım en iyisi.. Kanat parçaları birbirine yapıştırıldı. Bunun için kutudan çıkan 3 adet çıta zımparalanarak kanatlardaki ilgili yerlerine yerleştirildi. Kanadı kuruması için kenara bıraktıktan sonra servolar servo yataklarına, servo yatagıda gövdeye kitapçığındaki gibi monte edildi.

YurdaCooL
25-09-2009, 12:35
Sonrasında metal olan motor yatağı söküldü. Tabii yazdığım kadar çabuk olmadı. Yerinden çıkarana kadar anam ağladı. motor yatağını gövdeye bağlayan vidalar o kadar adi ki, ancak birini tornavida ağzını bozmadan çıkarabildim. Diğer üçü için bayağı bir ter döktüm, gerek çok sıkı olmaları gerekse oldukları yere takım taklavat girmesinin zor olması nedeni ile ugrastıktan sonra birini matkapla delip kafazını kopararak, diğer ikisini de ayarlı anahtarla çevirip yine kafalarını kopararak yatağı söktüm. Ha niye söktün diyeceskiniz, malum motor 60 lık olduğundan yataga sıgmadı, delikleri uymadı vs. Söktükten sonra elimdeki plastik yatağı yerine monte ettim. Ön iniş takımını yerine monte ettim.

Sümer Yamaner
25-09-2009, 12:36
Odun istesek oduncuya giderdik yahu :P :P :P :D,

Ehh anlaşılan bir Calmato Soprano kapışması farz oldu. Tabii Calmato havalanabilirse bir gün. :P

aozgen
25-09-2009, 12:43
Ah YurdumaCool ahh,o güzelim yatağı söküp plastik yatak takmak için bir de bukadar uğraştın ha? O motor yatağını MMY e anlatabilmek için ne ter döktüydüm de bulamadım,yurtdışından getrtmek zorunda kalmıştım.Delikleri uymadı ne demek?O delikler motor kulağına denk gelmeyecek,o delikler üzerinde lama sıkmak için.O lamalar da motor kulaklarını sıkacak.Mis gibi motor bağlama metodu.Dar mı geldi?Azıcık mount kenarını taşlayacaktın.Ahhh ahhh.:kütküt::kütküt:

YurdaCooL
25-09-2009, 12:47
alıcı beslemesi için almış olduğum c.f.l 3000mah pilleri lehim ile birleştirerek pil grubu oluşturuldu. Dikey ve yatay dengeleyici yerine monte edildi, buraya dikkat, dikey dengeleyicideki arka iniş tekerini monte etmeden yapıldığı için alelacele yerinden sökülüp önce iniş takımı dikey dengeleyiciye monte edilip, sonrasında dikey dengeleyici yerine tekrar monte edildi. açıları kontrol edilerek kuruması için sabitlendi.

Sümer Yamaner
25-09-2009, 12:51
Ahmet Abicim vurma kafanı duvarlara! :)
Yurdakul bu modele 60'lık motor taktın ama noolur ilk uçuşundan önce ağırlık merkesini iyice kontrol et. Yanında mutlaka kurşun bulundur. TT46 ile bile uçağın burnu ağır kalıyor. 60 motorla inişte yavaşlayınca kafayı kötü vurabilirsin yere.

Bir de, bu modelde kanat desteklerinin pek bir işlevi yok. Ben hiç kullanmadım. Ama kuyruk destek tellerini mutlaka gergin olarak monte etmeni öneririm. Uçağa özellikle rüzgarda iyi bir stabilite kazandırıyorlar.

YurdaCooL
25-09-2009, 13:11
Sümer abi bir piper uzmanı olarak tüm tavsiyelerine harfiyen uyacağım. Dediğin gibi bende arkaya kurşun koyar hallederim diye değiştirmedim motoru.. Zaten rodaj ve ilk uçuş senin gözetiminde olacağı için rahatım. Hatta senin pilotajınla da olabilir :)

seccos
25-09-2009, 14:39
,

Ehh anlaşılan bir Calmato Soprano kapışması farz oldu. Tabii Calmato havalanabilirse bir gün. :P

Sümer abi cidden bir bitiremedim fırsatsızlıkdan..Her gün odada o bana bakıyor , ben ona..:) dur bakalım bir bulucam fırsatını kar yağmadan :P

Sümer Yamaner
25-09-2009, 15:20
Yurdakul elimden gelen yardımı yapacağımdan emin olabilirsin ama ilk uçuşu sen yaparsan daha iyi olur. Senin pilotajın benden fersahlarca önde! :) Ben hariçten gazel okurum... :)

Seçkin iyi dedin... Balsa ve kontradan kar kızakları tasarlamaya başlayayım ben şimdiden! :)

YurdaCooL
25-09-2009, 15:48
estağfirullah sümer abi, biz gariban birer çekirgeyiz bu fani yakıtlı model uçak dünyasında, başımız önde, ellerimiz önümüzde bağlı vaziyette... Ahmet abiciğim o mount güzel olduğu için çıkarıp yedek olarak saklıyorum. Kıyamadım onu kullanmaya:D:D Bunların hepsini bilsek çekirge olmazdık zaten değilmi?:) deliklere lama sıkacağımı onlarıda motora uyduracağımı nereden bileyim :):D Birdahakie inşAllah...

YurdaCooL
26-09-2009, 10:58
Montaja devam, motor yerine monte edildi, cowling motora göre uyarlandı, ön iniş takımları üzerindeki parçalar monte edildi, dikey/yatay dengeleyicilerin tel ile sağlamlaştırma bağlantıları yapıldı.

YurdaCooL
26-09-2009, 11:04
devam, resimlerdeki de en büyük yardımcım, gecenin bir buçuğunda bana yardım ediyordu.

Sümer Yamaner
26-09-2009, 13:27
İniş takımı paçalıklarını aman noolur çok çok iyi tespit et. Sadece iniş takımıa değil en az ikişer noktadan gövdeye de tespitli olsunlar.

ermis
26-09-2009, 13:51
Agzı yananlar nasıl belli oluyor

AILERON
26-09-2009, 15:30
Ben kullanmıyorum...

YurdaCooL
12-10-2009, 12:35
Modeli tamamladım ve hafta sonu ilk uçuşu gerçekleştirdim. İstanbul uçuşları başlığı altında ayrıntılar mevcut http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=31559&page=539 . Modelde önceden de yazdığım gibi asp nin 60 lık modelini kullandım. Kullandığım pervane 12x7, motor henüz rodajda olduğundan şu an iğne zenginde. Kalkışta çeyrek gaz ın bir iki tık üzeinde çok rahat havalanıyor. havada iken yarım gaz ve tam gaz denedim, sorunsuz. 60 lık motorun, modelin uçuşuna herhangibir eksi yönde müdahelesi yok. Kalkış ve inişler sorunsuz. Kuyruğa ağırlık bile koymaya gerek duymadık.

Sümer Yamaner
12-10-2009, 13:01
Güle güle ve keyifle uçur... :)
Tüm 46'lık Piper'lara 60'lık motor takacağız artık bundan sonra! :)

mert46
01-12-2011, 02:38
Yurdakul bey bi sorum olcak size. Ana kanat ile govde baglantisini ucagin on tarafinda ne sekilde cozdunuz? Bide destek citalarini kullanmamisinz sanirim.