Orijinalini görmek için tıklayınız : Elektrikli Serçe
mehmetakyurek
22-10-2009, 21:51
Merhaba;
Çocukluk hayalim olan elektrikli serçeye (Artık İstanbul Model Serçe II) kavuşmak üzereyim. İlkokul 5. sınıfta yaptığım bir Jet model serçeye, kırık oyuncak arabamın motorunu ve 3 adet kivi marka kırmızı kalem pili seri bağlayarak yerleştirmiş ve uçar diye umut etmiştim. Tabi o motor serçenin koca pervanesini öyle yavaş çeviriyordu ki değil uçmak yerde bile yürüyemiyordu... benden yaşça çok büyük mühendis kuzenimin olay karşısındaki yorumu ise çok acı gelmişti "Elektrik motorlu bir uçak uçamaz"...
30 yıl sonra o hayalime kavuşmak üzereyim.. Hobbycityden serçe ve bu sene yapmayı düşündüğüm guppy ve diğer uçaklar için bir yığın mikro, orta boy, büyük boy fırçasız motorlar esc ve elektronik aksam aldım. Ayrıca çeşitli büyüklüklerde lipo piller, micro servolar yani biraz abarttım durumu. masanın üzerinde 7 tane fırçasız motor, 3 esc, 12 servo, ve bir yığın pervane vs bana bakıyor şu anda...Fabrikanın tüm sorumluluğu ve global kriz birleşince 7-8 ay birşey yapamadım şimdi ise stres atma zamanı dedim ama anladım ki gerçekten abartmış israfa girmişim.
Konumuza dönersek;
Serçe için Turnigy c2020 micro brushless (80W,11gr,3500kv,4x2,5 pervane ile 160g güç )http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5380
12 A Turnigy Esc (BESC)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2161
Aileronlarda HXT 900 (9 gr, 1,6 kg) servo (tek servo)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=662
Elevator için HXT500 (5gr, 0,8kg) servo
Pil olarak 500 mah 3 hücreli 20C lipo kullanmayı planlıyorum
Düşük kv ancak nisbeten daha ağır motor tercih etmedim zira çok yavaş bir uçucu olmasını beklemiyorum.
Planlarıma göre,
25 gram boş, Pil dahil 120-130 gram arası bir uçak olacak. Bu durumda kanat yükü 30 gram/dm2 civarında olacak.
Ruddere hareket vermeyi düşünmüyorum. (yanlışsa uyarınız)
Resimlerden takip ederseniz. Aileronları kanadın orjinal halini keserek strip aileron olarak yaptım. Menteşe sistemini bantla ayarladım ama çok beğenmedim. Çalışıyor ama yukarıda sağlamlıklarını ne kadar korurlar işte ona emin olamıyorum.
Çalışırken sanki rahmetli Ruhşen Sayraç beni gizli bir gözle izliyor hissine kapıldığımdan ve modele olan saygımdan mümkün olduğunca orjinal planı uyguladım. Kanat ortasının altına gizli monte ettiğim tek servodan aileronlara giden pushrodlara engel olduğu için pencere kısmındaki destek çıtalarının mimarisini biraz değiştirdim. Ayrıca gövde burun kısmına 3 mm balsa plakalarla motor şokunu azaltacak takviye yaptım. Model kaplanınca orjinal tasarımla aynı ama daha sağlam olacak.
Jet model serçede olan ama istanbul modelin iptal ettiği hareketli kuyruk tekerleğini ise yeniden yaptım. Zira o olmadan modelin yerde yürüyüşü ve inişi sorunlu olabilir. Aslında Hongkongdan aldığım hafif tekerlekleri de ana iniş takımında kullanacaktım ama modelin orjinalitesini çok bozduğu için vazgeçtim. Serçenin tekerlekleri karakterinde önemli bir unsur ama taxideki performansları sorunlu olabilir. Ayrıca ana iniş takımında iki tel arasına bir kiriş atarak takviye etmek zorunda kaldım zira pil motor ve esc ağırlığı ilave olunca eğrilecekleri kesin.
Elevatorde ise model balsaya dönüşünce zaten zayıf olan yapı tamamen dayanıksız olduğundan balsa levha kullanarak güçlendirme yaptım. Şu anda kanatlar elevatör ve dikey stabilize kaplanmış durumda hazır. Gövdeyi elektronik yerleşimini tamamladıktan sonra cumartesi kaplayıp doplamaya geçeceğim...
Uçuş videoya kaydedilecek ve düşse de yayınlayacağım.. Aslıda bu uçağı sizlerden birisi olsa kesin iyi şekilde uçurur zira iyi yaptığımı düşünüyorum. Ah bir de uçak uçurmayı bilsem....
mehmetakyurek
22-10-2009, 21:56
Kanat ve diğer aksam; Resimlerdeki kalite sorunu için özür dilerim. Hep gece çalıştığımdan, üstüne bir de flaşsız çekince bu kadar oldu. Devamı daha iyi olacak.
Genel olarak ve özellikle de rudder eklemenin çok önemli olup olmadığı konusunda yorumlarınızı bekliyorum.
Mehmet Bey elinize kolunuza sağlık güzel çalışma. Ancak elektronik aksamı fazla sipariş ettim diye üzülmeyin zira benim gibi pil ve servo siparişini eksik verenlerde var bu forumda :D birde Mühendis Kuzeninize bence bu forumu tavsiye edin :)
Menteşe Konusundada size şöyle birşey önerebilirim.Eğer hala sipariş imkanınız varsa.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3776&Product_Name=Nylon_&_Pinned_Hinge_26.5x36
iron_eagle
23-10-2009, 12:25
Mehmet bey, azminizi ve elbecerinizi çok takdir ettim. Gayet güzel bir başlangıç.
Yorumlara gelince, motor uçağa uygun. Yüksek devirde küçük pervane çeviren bir motor doğru seçim olmuş. Ama motoru uçağa nasıl takacağınız önemli. Motor yatağı yeterince güçlü olmazsa inişte burnu cam önünden ayırabilirsiniz.
Aileronlarınız çok güzel olmuş ancak böyle hafif ve yavaş uçan uçaklarda aileron etkinliği çok fazla olmuyor. O yüzden dümen yapmak hem daha etkin olacaktır, hem de yere ve size yakın uçacak bu uçak için daha güvenli olacaktır diye düşünüyorum.
mehmetakyurek
23-10-2009, 14:47
Mühendis kuzenim yorumu 30 yıl önce değil şimdi yapmış olsa uçağı penceresinden içeri uçurarak cevap verirdim. O zaman böyle brushless veya güclü elektrik motorları ve hafif piller yoktu :)
mehmetakyurek
23-10-2009, 14:49
Mehmet bey, azminizi ve elbecerinizi çok takdir ettim. Gayet güzel bir başlangıç.
Yorumlara gelince, motor uçağa uygun. Yüksek devirde küçük pervane çeviren bir motor doğru seçim olmuş. Ama motoru uçağa nasıl takacağınız önemli. Motor yatağı yeterince güçlü olmazsa inişte burnu cam önünden ayırabilirsiniz.
Aileronlarınız çok güzel olmuş ancak böyle hafif ve yavaş uçan uçaklarda aileron etkinliği çok fazla olmuyor. O yüzden dümen yapmak hem daha etkin olacaktır, hem de yere ve size yakın uçacak bu uçak için daha güvenli olacaktır diye düşünüyorum.
O zaman Rudder ekleyeyim. Aileron gereksiz olursa çözüm kolay zira elimdeki lastik motorlu serçelerden birinin kanadını buna takar rudderli ve daha hafif şekilde uçururum zira sök tak işi kolay kanat lastikle monte ediliyor.
Aileron eklememin esas sebebi geçen sene yaptığım ve ölçekli modeller konusunda paylaştığım piper cub'a aileron eklememiştim ve uçağı sırf bu yüzden iyi uçuramıyorum. Süs olarak duruyor kenarda!
iron_eagle
23-10-2009, 18:13
Aileronla kumanda yada dümenle kumanda işi biraz da el alışkanlığına bakan birşey eğer ailerona alıştıysanız dümenle kontrol zorlar sizi haklısınız. Dümene alışır da ailerona hiç gerek olmadığını düşünürseniz ağırlıktan tasarruf olsun diye kanadı değiştirirsiniz. Alışamaz da dümensiz de oluyor derseniz dümeni sökersiniz.:)
Dediğim gibi ben en çok burunun camla birleştiği yerden ayrılmasından korkarım. O köşeyi belki birer zımbayla desteklemek iyi olabilir.
mehmetakyurek
23-10-2009, 19:33
Şu an ağırlık konusunda planın 10 gram önündeyim yani biraz daha ağırlığa tahammülüm olacak gibi görünüyor.. dediğiniz yer lastik motorda da zayıf kalırdı haklısınız. Model elimde kuvvet yönlerine göre bahsettiğiniz etkileri karşılayacak destekler düşünüyorum şu anda.
recepcyln
23-10-2009, 19:38
Mehmet Bey çalışmanızda başarılar dilerim; aynı modeli elektrikli olarak bir kaç yıl önce çalışmıştım. Dihedral daha az ve strip aleronlu idi ağırlık tasarrufu için rudder kullanmamıştım. Seçtiğiniz elektronik ağırlığın artmasına sebep olabilir. Eğer fırsatınız varsa hobby city 6A esc ve 3.7 gr servolarla değiştirin inanın bu boyuttaki modellerde gramın dahi hesabını yapmak gerekiyor. Bahsettiğim şekilde servo ve esc den 15 gr lık tasarruf edebilirsiniz. Pil grubu olarak 3500 kv lik bir motora 3s pil hemde serçe için fazla gelecektir 2s ve daha az, 360 mah lik, bir pil ile ağrılığı ciddi ölçüde azaltabilirsiniz.
Alternatif elektronik ve pil
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4318&Product_Name=TURNIGY_Plush_6A_/.8bec/6g_Speed_Controller
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5458&Product_Name=EM___4.3g_/_.5kg_/_.10sec_Micro_Servo
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3714&Product_Name=Arrow_2.5g_/_.17kg_/_.12sec_Micro_Servo
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5459&Product_Name=EM___3.7g_/_.4kg_/_.10sec_Micro_Servo
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7301&Product_Name=Rhino_360mAh_2S_7.4v_20C_Lipoly_Pack
mehmetakyurek
23-10-2009, 20:28
2s 430 mah pilim de var bunu sercenin gücünün hafif alternatifi olarak düşünmüştüm zaten. Onu kullanabilirim..
Sizin Serçenin uçuşu nasıl olmuştu?
recepcyln
23-10-2009, 20:47
Uçuşu cok zevli bir model hız aralığıda iyi çok yavaş ve hızlı uçuşlar rahatlıkla yapılabiliyor. Bir iki videosuda vardı müsadenizle ekleyebilirim.
mehmetakyurek
23-10-2009, 22:05
Lütfen ekleyin çok merak ediyorum. Başlamadan evvel forumda ve komşu forumlarda aradım yapan var mı diye bulamamıştım.
Bir de sorum olacak
Aşagıdaki motor da var elimde. Boyut olarak daha iyi oturacak uçağa biraz daha da hafif gibi. Linkte detay vermemiş ama ben yazayım :3800 kv , 170 gr thrust.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8479
ilk konuştuğumuz motorun teknik verileri daha düşük ama benim testim daha yüksek gösterdi. Ayrıca bunun 2 katı fiyata satılıyordu. Bu ikincinin tek cazibesi boyut olarak gövde içine girebilecek olması. C2020 burunda ve dışarıda kalacak.
recepcyln
23-10-2009, 22:55
Ben linkteki benzer motoru kullanmıştım gövde içine sığmıştı, burun zaten uzun olduğundan gövde içine sığan motor ile daha güzel bir görüntüsü olur uçağın.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5358&Product_Name=18-11_2000kv_Micro_Brushless_Outrunner_(10g)
video linki
http://hobbyblend.com/video/serce/
buda Ankara Ekibi uçuşlarından videonun ortalarına doğru serçenin hazin sonuda var.
http://hobbyblend.com/video/saturday-flight-06092008/
mehmetakyurek
24-10-2009, 00:10
Harika valla çok beğendim. Pilotajınızın da iyi olduğu anlaşılıyor. ilk videoda o yeri sıyırıp geçen manevra yüreğimi ağzıma getirdi. Bana göre biraz hızlı görünse de ikinci videodaki yavaş mod cesaretimi tekrar artırdı ama sonuna üzüldüm gerçekten.
Şimdi bu uçakta aileron var mıydı onu soracağım?
recepcyln
24-10-2009, 00:17
Evet vardı. Göründüğünden daha sakin uçuyor aslında ama bir anlık karışıklık modeli kırmama neden olmuştu.
Recep bu videoları pistbasina koyarsan harika olur. Ateş epeydir serçeyi ep ye çevirmekten bahsediyordu.
Süper modifiye ;oleeea:
recepcyln
24-10-2009, 00:55
Ufuk abi teşekkür ederim. Aslında bir dolu yapım fotoğrafı vardı yardımcı olabilecek bulabilirsem onlarıda ekliyeyim.
recepcyln
24-10-2009, 00:58
Mehmet Bey benzer micro çalışma yapmak isteyenler için güzel bir referans konusu olacak çalışmanızda tekrar başarılar.
mehmetakyurek
24-10-2009, 17:03
Dilekleriniz ve yardımlarınız için çok teşekkürler. Uçak bitti gibi Kaplama biraz pasaklı onu rötuşluyorum.
Mehmet Bey merhaba
Serçede son durum nedir?
Aslında lastik motorlu uçaklar,lastiğin itmesi bitmeden çabuk irtifa kazanabilsinler diye trainerler kadar büyük değiller(uçağın geneline göre)
Kanatlara birer sinir eklesek süzülmeyi arttırıp stall hızını düşürebilirmiyiz acaba?
Çünkü kanat açıklığı zaten az, bir de süratli uçuyor, uçuş sırasında göz kolay yanılıp sağını solunu karıştırabilir.O kadar mesaiden sonra kırımda pek üzücü olur. Birer sinir eklense, dm2 cinsinden kanat yükünde ne kadar değişim yapar?
Ya da uçak çok dengesizleşir mi ya da daha da dengeli mi uçar sizce?
saygılar
.. Birer sinir eklense, dm2 cinsinden kanat yükünde ne kadar değişim yapar?
Ya da uçak çok dengesizleşir mi ya da daha da dengeli mi uçar sizce?
saygılar
Bunu siz de hesaplayabilirsiniz.
Müsadenizle küçük bir düzeltme yapmak istiyorum. Kanat yükünün birimi dm2 değildir. gr/dm2 olmalıydı. Kanat alanı demiş olsaydınız dm2 olarak verilebilirdi.
1 sinir arttırılacak olursa kanat alanının ne kadar değişeceğini plan üzerinden hesaplayabilirsiniz. Kanat yükü için de, hassas teraziniz varsa, 2 sinir ve de bunlar için yeterli olacak alt üst spar çıtalarını ve yine kaplamaya yetecek kadar kağıdı ölçerek toplam ne kadar ağırlık ekleyeceğinizi bulabilirsiniz.
Kullanacağınız balsanın özgül ağırlığı bizim veya bir başka modelcinin elindekinden farklı olacağından, en iyisi sizin kendinizin ölçüp bulmasıdır.
Malumunuz bu küçük uçaklarda 1-2 gramın bile önemlidir. Bu yüzden elinizdeki malzeme ile ölçüm yapıp hesap çıkarmalısınız.
Kanat yükü derken aslında kanadın taşımasının artmasını kastetmiştim .
Kanat ağırlığı tabi değişir ama süzülmesi artacağından herhalde tolere edilebilir diye düşünüyorum.
Yani daha yavaş uçsun diye demiştim.
Aslında çok iyi bir başlangıç projesi olabilir bu, hem model yapmaya ısındırır yeni modelcileri, eskileri de mutlu edebilir, üstelik de çok ekonomik, lazer kesim vs.
Balsayla muhabbetin artması şart modelcilik mikrobunun yayılması için :)
İş yavaş uçabilecek şekle getirip doğru elektroniği kombine etmeye kalır.
Üzerinde durulabilir bir projeymiş gibi geliyor bana, ne dersiniz?
Sayın mertaky,
Bir uçağın kanat yükü, kabaca uçağın toplam ağırlığı bölü, kanadın desimetrekare olarak alanı hesabı ile bulunur.
Birimi ise gr/dm2 dir.
Kanat yükü gr/dm2 olarak hafifledikçe uçağın stall hızı düşer, süzülme oranı artar. Daha yavaş uçabilir, daha uzun süzülebilir.
Elbette kanadın alanını arttırırken, uçağın ağrılığını da bir miktar arttırmanız gerekecektir.
Benim anlatmak istediğim, serçe gibi bir uçakta kanatları birer sinir arttırdığınızda ne kadar alan kazandığınızı, buna karşılık ne kadar ağırlık eklediğinizi, ancak kendiniz hesaplayabilirsiniz. Çünkü bu işlem için kullanacağınız malzemeler sizin elinizin altında.
2 metre kanatlı bir uçakta, takdir edersiniz ki, birkaç gramın çok fazla bir önemi olmayacaktır. Ancak Serçe kadar küçük bir uçakta, birkaç gram hayli önemli olacağı için, kendi malzemeleriniz ile kendinizin hesaplaması çok daha doğru olacaktır.
Saygılar.
mehmetakyurek
12-12-2009, 00:14
Son mesajımda yazdığım gibi uçak çoktan hazır. Ancak ben çok eski bir balsa modelci olsam da RC pilotajı yeni öğrenen bir kişiyim. Şimdilik eğitimim için, yaptığım Depron modelleri uçuruyorum zira kırılsa da üzülmüyor insan. Ayrıca bu öğrenme süreci içerisinde serçeye yeni ve superlight elektronikler ısmaraladım ve onları bekliyorum. Montajını yaptığım 5 gramlık servoları, 3 gramlıklarla, 7 gramlık alıcıyı 2 gramlıkla değiştireceğim. 11 gram oradan kurtarıp bir de 360 mah lipo pil sayesinde 15 gram daha kurtaracağım. Hatta rudder servosunu tamamen çıkarıp aileron ve elevatör kontrolü ile uçurmak da geliyor aklıma. Böylece uçak iyice hafifler ve uçuşu biraz daha garantiye alırım gibi geliyor. İlk mesajımda yazdığım gibi uçsa da uçmasa da burada yayınlanacak. İlginize teşekkür ederim.
Mehmet Bey,
Çalışmanız güzel olmuş elinize sağlık..Merak ettiğim toplam ağırlık hedefiniz nedir?
Uçağın boyutları nedir? (Eskiden bende serçe yapmıştım fakat büyüklüğünü unuttum)
Video bekliyoruz....
Saygılar
Kadir
mehmetakyurek
17-12-2009, 13:24
Mehmet Bey,
Çalışmanız güzel olmuş elinize sağlık..Merak ettiğim toplam ağırlık hedefiniz nedir?
Uçağın boyutları nedir? (Eskiden bende serçe yapmıştım fakat büyüklüğünü unuttum)
Video bekliyoruz....
Saygılar
Kadir
Tesekkurler Kadir bey;
Şu an uçak pil dahil 116 gram. Ancak ben bunu 98-99 gram civarına indirmeye çalışıyorum. 50 cm kanat açıklığı ve 40 cm gövde uzunluğuna sahip bir uçak bu. Çok minyatür bir model. Balsa olmasa bu hali ile uçurmayı denerdim ama kırımı beni üzer bu sebeple uçuşu garantiye almak için hafifletmeye çalışıyorum. mikro Alıcı, 6 A Esc ve daha hafif servolar ile hedefi tuttururum gibi geliyor. Mevcut halini elime alınca çok hızlı uçurmam gerekecek gibi geliyor bu sebeple hafifletmem gerektiğini düşünüyorum. Bahsettiğim yeni elektronikler gelince dikkatle değiştirip uçuş denemesini yapacağım. Bu arada depron modellerle pilotajımı iyice geliştirmeye başladım. Herşeyde bir hayır var.
Konu başında verilmi sözüm var ilk uçuş kaydedilecek netice de yayınlanacak inşallah.
Mehmet Bey,
Aklıma ilk gelen kablolar ; uzunlukları, kalınlıkları...genelde ciddi bir ağırlık yapıyorlar..Bunlardan tasarruf etme şansınız varmıydı?(Değiştirmeniz için söylemiyorum, beni yanlış anlamayın)
Kadir
mehmetakyurek
17-12-2009, 13:43
Uçağın bitmiş resimlerinde görülen karından sarkmış kabloları kısalttım. Ama doğru noktaya temas ettiniz ki bir hata yapmışım o da motoru konnektörle bağlamak. Boşu boşuna koskoca 4,5 gram konnektörlerde yatıyor ama oraya ulaşıp değiştirmek çok zor. Haftasonu bir ameliyat planlıyorum bakalım hayırlısı olsun.
Mehmet bey, benim serçe dolapta sizin modeli bitirip uçurmanızı bekliyor.
Bayağı bir ekipman siparişi verdiniz sanırım.
Benim elimde bir adet Parkzone Ember var. Bu uçak pil dahil toplam 18 gram olarak uçuyor. Üstelik alıcısı 2.4 Ghz Spektrum. Bu uçak şu an hobycityde 59 dolara BNF olarak satılıyor. Yani uçağı al Spectrum vericini tanıt pili tak (pil 2 usd) uçur şeklinde.
Motor fırçalı redüktörlü. Pil tek cell Lipo 80 Mah (10-15 dakika uçuruyor). Ama Hobycityde 2 dolara satılan pil aynı ağırlıkta olup 130 mAh (yani 20 dakika uçuş sağlar)
Benim niyetim Ember iyice pert olunca üzerindeki tek kart halinde bulunan alıcı+2 adet servo + esc yi alıp serçeye takmak.
Bu arada ebayda görmüştüm. Birisi 12 dolara Ember için fırçasız sinyalini fırçalı motor sürücüye çeviren esc yapmış satıyor.
SONRADAN DÜZELTME ... 12 dolara fırçalı motor esc sinyalini FIRÇASIZ motor sürecek hale çeviriyor.
Bu durumda hobbycityde satılan 2 gramlık fırçasız motoru kullanmak şansı doğuyor.
Recep bu öneriye sen ne dersin ? Serçe ve Emberin elektronik ekipmanı beraber nasıl olur ?
Fırçalı motor+redüktör+pervane+esc+(2x) servo+135 mAh tek cell lipo+2.4 Ghz alıcı+anten+2 adet carbon pushroad+ 2 set yeke ve horn yaklaşık 10 gram geliyor. + 20 gramda Serçe desek toplam uçuş ağırlığı 32 gram yapar. Hoş olmazmı ?
İncelemenizi tavsiye ederim. Sipariş ettiğiniz ekipmanlarda nereden baksak 50 usd tutuyor gibi.
mehmetakyurek
18-12-2009, 10:24
Ufuk bey,
Önerilerinize çok teşekkür ederim.
Benim uçak 24 gram ama pil servo motor alıcı esc falan derken baya bir ağırlık artışı oldu. Bu durumda sizin metodunuz benimkine göre daha doğru gözüküyor. Şu an elektrikli serçemin kanat yüküne baktığınızda 29gr/dm2 yani hafifletilmemiş hali ile bile uçar gibi duruyor. Ben bunu 25gr/dm2 ye çekmeye çalışıyorum.
Sizin sistemde Eğer 2 gram değil de 4-5 gramlık micro motorlardan tercih ederseniz daha iyi olur gibi geliyor zira biraz büyükçe bir pervane iyi olacaktır.
Bendeki sistemle en son thrust testi yaptığımda 4x4 pervane ile 140 gram elde ettim. Uçağın ağırlığından fazla. Bu da uçuş konusunda cesaret veriyor. Bu akşam uçağa dalıp elden geldiğince hafifletip, cumartesi ya da pazar rüzgar azalırsa uçuş deneyeceğim artık. 2-3 haftadır hava müsait olmadığından deneyemedim. En büyük şansım evimin önünde uçak uçurabilecek imkanımın olması. Alarmda bekleyeceğim. Rüzgarın az ya da çok az olduğu bir aralık yakalarsam cevabı alacağız hep birlikte...
mehmetakyurek
18-12-2009, 10:48
Bir daha düşününce yavaş ve dengeli uçan bir serçe için en iyi çözüm sizinki. Ember ise sadece spectrum alıcı için bile sipariş edilmesi gereken bir uçak. Tek handikap brushless esc'si olmaması ama ebay de gordugunuzu soylediginiz cevirici bu uçağı cok güzel bir indoor kaynağı haline getiriyor.
Bahsettiğiniz çevirici HK de de var bir bakın derim.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10007&Product_Name=Brushless_Converter_Plug-n-Play
Mehmet bey, hobbycity deki link için teşekkürler. Daha önce hiç dikkatimi çekmemişti. Fiyat ve nakliyede uygun. Bu durumda bir tane sipariş etmek farz oldu.
Ateşte 4 gram, Mercan abide 2 gram motor var. Herhalde beraber deneriz.
Herşeye rağmen fırçalı motorlada uçabilir gibi geliyor. Trustına hiç bakmamıştım. En kısa zamanda ölçüp bilgi veririm.
Emberin ekipman resimlerini pistbasina koymuştum buradan bakabilirsiniz.
http://www.pistbasi.com/forum/viewtopic.php?t=832&postdays=0&postorder=asc&start=0
mehmetakyurek
18-12-2009, 11:31
Eğer bahsettiğiniz motorlar uygun olmaz ise haber verin, elimde aşağıdaki motor var. Yollarım denersiniz. Beğenirseniz bundan sipariş edebilirsiniz. Bu projeyi 2 versiyonla (hafif yavaş uçucu, ağır hızlı uçucu) neticelendirmiş oluruz.
Motorun ağırlık bilgisini yanlış girmişler. Aşağıda yorumcularca düzeltilmiş. mount ile birlikte 7,3 gram. Bendeki de 7,2 gram.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8491&Product_Name=Turnigy_1400_Brushless_Indoor_Motor_3 000kv
Mehmet bey öneriniz için teşekkürler.
Sizin motorda 2 veya 3 cell istiyor. Böyle olunca pil ağırlığı artıyor.
İhtiyaç olursa sizi haberdar ederim.
recepcyln
18-12-2009, 19:39
Ufuk abi mesajı yeni gördüm neden olmasın. Ben serçeyi yaparken en hafif motor 10 gr en hafif escde 6a lik esc idi. Sonra 5 gr lık , 2 grlık motorlar , tek lipo ile çalışan 1 gr escler ile ulaşılabilir ucuz micro malzemesi arttı; hobbycity sağolsun. Birde 1 , 1.5 mm depron benzeri malzemelere kolaylıkla ulaşabilirsek micro dünyası dahada büyüyecek.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7230&Product_Name=hexTronik_2_gram_Brushless_Outrunner_ 7700kv
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7184
bu esc ve motor kombinasyonu bu işe çok uygun 2.4 kullanmıyorsanız zaten hafif olan bluearrow alıcılar soket giriş bölümleri pcb den ayrılarak oldukça hafifliyor en güzelide 1s lipo ilede çalışıyorlar.
http://www.himodel.com/radios/BA-R3P5_H_T_72Mhz_FM_5Ch._Receiver_Side_Pins.html
alışveriş listem hazır :) ama sırada başka projeler var
Recep nedense yazdıklarını okudum ama bir türlü yazmaya fırsat bulamadım. Senin uçağın uçuş ağırlığı neydi ? Bilgi verebilirmisin ?
Mehmet bey, Recep bey, Ankarada bir arkadaşım bu Emberlerden birisine tam 11 tane satmış. Kırdıklarını hep geri getirip kendisine vermişler. Şu anda elinde 11 tane Ember PCB si var ( alıcı + 2 servo + fırçalı escsi) motorlarıda alırız. Hiçbirinin redüktör dişlisi ve pervane mili yok. Onuda ben İstanbulda 10 veya 15 Liraya temin etmiştim. Dün konuştum sanırım çalışır halde olanlardan 35 Liraya alabiliriz. DSM kumandanız varsa binding yapıp kullanabilirsiniz. Toplu alırsak bir miktar daha indirim yaptırabilirim. Kumandam yok derseniz onuda konuşurum arkadaşla. Kırmaz beni. Bir iyilik yapar elbet :)
mehmetakyurek
30-12-2009, 13:56
Bence çalışır durumda olduktan sonra gayet iyi bir teklif en azından alıcı+servo+fırçasız escleri var. Düşündüğünüz için teşekkürler
HC den DX7 siparişi vermeye çalışıyorum 1 aydır ama ürün hala mevcut değil. ABD den mi alsam acaba diye düşünmeye başladım.Türkiyede bulamadım yakın değerler olsa kullanılmamış olma şartı ile almayı düşünürüm.
Yani şu anda DSM2 sistemim yok ama bulmaya çalışmaktayım. Ama önemli değil ben yine de hazırlık anlamında bahsettiğiniz üründen 1 tane alabilirim. Fırçalı motorları sevmiyorum bu sebeple redüksyon değil de fırçasız çevirici ile fırçasız bağlayıp direct drive kullanacağım. Pazarlığı beni de 1 adet düşünerek yapabilirsiniz.
recepcyln
30-12-2009, 17:04
Ufuk abi benim serçe 300 mah 2s lipo ile 86 gr dı. Şu an planlanmış bir micro projem yok ama vakit ayırabilirsem şu hobbycitynin yeni micro elemanlarını denemek istiyorum ancak kumandası uygun olanlar için alıcı servo esc ile güzel bir fırsat.
Mehmet bey, bu akşam arkadaşımla bir kez daha konuştum. Elindeki hasarlı emberleri olduğu gibi üzerindeki hiçbirşeyi sökmeden bana göndermeyi kabul etti.
Bakacağım eğer üzerindeki elektronik ekipman çalışıyorsa alacağız. Yok çalışmayan varsa geriye göndereceğiz. Hiçbirinde pil, pervane ve redüktör mil+dişlisi yok.
Muhtemelen kanatlarda hasarlı. Ama isteyen yeni kanat temin edip tamirat yapıp bu uçakları da uçurabilir olacak. Fiyatı buradan vermeyeceğim özel mesaj atıyorum.
mehmetakyurek
15-01-2010, 10:42
Evet Servoları değiştirdim. (7 g avantaj) 12 A esc yi Turnigy 6A ile değiştirdim. (7 g avantaj) Esc Kablolarının yarı uzunluklarını kesip iyice hafifletip konnektörsüz bağladım. (5g avantaj). Tek problem aldığım microlight spektrum alıcı arızalı çıktığından ve AR7000 bu uçağa çok ağır geleceğinden yine emektar Arttech alıcılardan birine kaldık. Buradan da 9 gram kurtaracaktım. Ancak dün gece aklıma başka bir çare geldi. Arttech alıcının plastik kutusunu söktüm ve streç filme sarıp kart olarak kullanmaya karar verdim. Böylece 5 gram daha kurtarmış olduk. Ama mecburen DX7 yerine arttech kumanda ile uçuracağız halbuki bu uçak için dual rate ve exp. imkanlarını kullanmayı tasarlamıştım. Toplamda uçak pil ile birlikte(116- (7+7+5+5)) 92 grama geldi. İniş takımlarını söksem daha da hafifler ama uçağın tipi acaip bozulacak yani dokunmayacağım. Pilim hala ağır aslında ama ona da dokunma şansım yok şu an için. Bu durumda uçma şansı var zira kanat yükü 23 gr/dm2 oldu. D/R imkanımız olmadığından pushrodları servo kollarının en alt deliğine, elevator ve aileron boynuzlarının da en üst deliğine takarak tepkileri yumuşatmayı düşünüyorum yani tek o ameliyat kaldı. Sonra ameliyat bölgelerindeki kaplamayı onarıp uygun hava olursa Pazar günü deneyeceğim. Olmazsa ilk müsait günde denenebilir. Kapalı spor salonu gibi bir yer olsa çok daha iyi olacak tabii. Lastik motorlu serçelerimden bir tanesini termale kaptırıp kaybetmiştim. Bunda en azından o korku yok. :D
mehmetakyurek
30-01-2010, 16:16
Evet Uçtu ve Güvenli şekilde indi....!
Video dosyası aşağıda. Onaylanmasını beklemeden linki veriyorum.! Maalesef Çekim son derece yetersiz. Kameraman 9 yaşında ve güneş yüzünden doğru dürüst çekemedi. Ama uçuş hakkında fikir verecek kadar iyi.
son değişikliklerle AUW 98 grama çıktı. Buna rağmen yavaş uçabiliyor. Aileronlarım biraz yetersiz geldi. İstediğim kadar seri yatmıyor. Dihedral'in fazla olması da bunu artırıcı etkide oldu. Ancak yine de çok keyifli şekilde uçurdum. Model küçük olunca yakın mesafede döndürüp durdum. Uzaklaştırınca hemen küçülüveriyor...
http://www.metacafe.com/watch/4096375/serce_ii_elektrikli/
Ocak şubat yoğunluğu seyahatler derken ben takibi kaçırmışım. Serçe çok güzel uçmuş.
Tebrikler ....
mehmetakyurek
18-02-2010, 16:10
Ocak şubat yoğunluğu seyahatler derken ben takibi kaçırmışım. Serçe çok güzel uçmuş.
Tebrikler ....
Teşekkürler Ufuk bey. Siz, Recep bey ve birçok arkadaşımızın değerli tavsiyeleri ile ortak bir çalışma yaptık ve neticelendirdik. Yeni uçuş videolarımız olacak onlarıda ekleyip görselleri zenginleştirmek istiyorum. Elektrikli serçe uçurması çok zevkli bir model. Benimki kalfa işi oldu, Usta işi olarak sizinkini de bekliyoruz.
Video'yu bu gün seyretmek kısmet oldu.. Son derece güzel uçmuş. Ancak bir hususa dikkat çekmek iserim. Serçe'nin orjinal dihedral açısı serbest uçuşa göre ayarlanmıştır. Radyo kontrollü uçuşta, bu dihedral açısı ile kullanmak, uçağı hantal yapar, yolundan ayrılmak istemeyen, zor kontrol edilen bir uçuş karakteri göstermiştir büyük ihtimalle. Bir dahaki sefere dihedral açısını iyice azaltmanızı tavsiye edeceğim. Hatta sıfır açı bile yapabilirsiniz. Recep'in modelinde ya sıfırdı bu açı, ya da sıfıra yakındı.
Elinize sağlık.
mehmetakyurek
18-02-2010, 22:08
Video'yu bu gün seyretmek kısmet oldu.. Son derece güzel uçmuş. Ancak bir hususa dikkat çekmek iserim. Serçe'nin orjinal dihedral açısı serbest uçuşa göre ayarlanmıştır. Radyo kontrollü uçuşta, bu dihedral açısı ile kullanmak, uçağı hantal yapar, yolundan ayrılmak istemeyen, zor kontrol edilen bir uçuş karakteri göstermiştir büyük ihtimalle. Bir dahaki sefere dihedral açısını iyice azaltmanızı tavsiye edeceğim. Hatta sıfır açı bile yapabilirsiniz. Recep'in modelinde ya sıfırdı bu açı, ya da sıfıra yakındı.
Elinize sağlık.
Evet bu dihedral konusu rahatsızlık verdi uçuşta farkedip ilgili mesajımda da belirtmiştim. Full aileron kontrolü ile ancak döndürebiliyordum.Serçenin orjinal dihedralinden daha düşük vermiştim ama yine de fazla geldi. Baya uğraşıp biraz azalttım. Havayı yakalayınca bir sorti daha yapacağım.
goldemre
04-03-2010, 19:55
kaça mal oldu???
mehmetakyurek
04-03-2010, 20:12
25 TL Serçe,
25 TL ESC + Motor+ pervane
12 TL Servolar
10 TL yapıştırıcı , pushrod vs sarf malzemesi
(Serçe ve sarf malzemesi yerli, elektronik malzeme HK kaynaklı)
Toplamda 72 TL (Kumanda ve alıcı hariç tabii ki)
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.