Orijinalini görmek için tıklayınız : Predator
Arkadaşlar böyle birşey yapildimi bilmiyorum ama ben yapmak istiyorum ve yardimlarinizi bekliyorum. Rc modelcilik işinde acemi sayilirim her türlü yardima açiğim şimdiden teşekkürler
özellikle modelin elektroniğinde kullanacağim elektronik konusunda tavsiye verirseniz çok sevinirim. Model yaklaşik 1000-1200 gr olacak. (arkadan iten motor ve pervane olacak) kanatlar strafor üzeri kaplama gövde balsa olacak. Modelin yurt dişi hazir kitleri mevcut ama kendim yapmak daha eğlenceli olur diye düşündüm. Hazir kit resimleri aşağida.
YAPMAYI DÜŞÜNDÜĞÜM PREDATOR İÇİN ELEKTRONİK TAVSİYELERİNİZİ BEKLİYORUM ARKADAŞLAR UÇAK 1000-1200 GR OLACAK. ACEBA THK DAN ALDIĞIM CESSNA ELEKTRONİĞİ BU MODELE UYARMI.
CESSNA ELEKTRONİĞİ
80 W Outrunner Fırçasız Motor
*20 A Fırçasız Hız Kontrol Ünitesi
*2 Adet 8 x 6 Üç palli Pervane(1 Yedek)
*4 Adet 9 gr Servo
*2.4 GHZ 4 Kanal Verici Ve 6 Kanal Alıcı
*7,4 V 1300 MA Li-Po Batarya
MODEL ARKADAN İTEN OLACAK
EĞER BU MALZEMELER OLMAZSA USTALARIN TAVSİYELERİ NELER OLUR.
YAPMAYI DÜŞÜNDÜĞÜM MODELİN RESİMLERİ
Merhaba bende bu uçağın hastasıyım bi ara kendim yapmak için oldukça geniş bir araştırma yaptım. Fotoğraflar Planlar vs. İstersen paylaşabilirim. Şu an başka bir uçak yaptığım için başlayamadım. Öncelikle gövdeyi hangi malzemeden yapmayı planlıyorsun. Balsa mı olacak köpük mü? Ben hertarafını köpükden yapmayı planlamıstım. Karbon cubuklarla da gövdeyi sağlamlaştırmayı düşündüm. BEnde senin dediğin elektronikler bu uçak için yeterli değil. Öncelikle uçağı bitir. Son ağırlığını belirle ona göre bir elektronik seçimi yaparsın.
Ayrıca forumda büyük harflerle yazmak bağırmak anlamına geliyor.
Bu uçağın 2 çeşidi var. Biri kuyruk V şeklinde diğer ters V şeklinde ben düz V olanı yapmayı düşünüyorum. Kolay gelsin görüşmek üzere.
Taner
Elimdeki dosyaları buraya upload ettim. Umarım yardımcı olur.
Buraya Tıklayın (http://www.tatarhan.com/predator.zip)
teşekkürler mcgyver dosyaları aldım.Resimlerin çoğunu bende bulmuştum zaten ama planlar gerçekten çok yardımcı olacak bana. aslında modele başladım kanatlar strafor+kaplama resimleri aşağıda. gövdeye yeni başladım gövde balsa olacak. kuyruk düz V ve strafor olacak. işlevsel bir trainer düşünmüyorum ama altta sadece görüntü ve pervaneyi korumak maksatlı olacak.beni düşündürense kokpit. şu anda strafordan yapmayı düşünüyorum ama şekil verebilirmiyim bilmiyorum. dediğim gibi yaklaşık 1000-1300 gr çıkacak gibi tabi elektroniğede bağlı. bu şartlar altında elektronik ve pervane konusunda ne tavsiye edersin. teknik konularda yeniyim.
Dosyaların arasında motor pervane seçimi ile ilgili dosya olması lazım
motor http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7705
pervane olarak 9x4.7~9x6 önemiş motorda
Bu arada senin inşaa iyi gidiyor maşallah sende kendi planlarını paylaşırsan memnun olurum. gövde gayet güzel görünüyor. Ön tarafınıda ayrıntılı fotoğraflarsan daha iyi olacak. Bende senin tecrübelerine göre yaparım artık.
şimdi kalktım gövdenin başından kurumaya bıraktım deniz tutkalı kullanıyorumda biraz uzun sürüyo kuruması. ön tarafa daha başlamadım kuruduktan sonra başlayacağım aslında benim planım yok resimlere bakarak ve karakalem birkaç karalamayala yapıyorum karalama planlarımı daha sonra koyarım. 3 servo düşünüyorum sen ne dersin 1.ön iniş takımı taxı yönlendirmesi için 2. aileron 3. elevator elektronik konsunda thk dan alacağım malzemeler işimi görürmü aceba yurtdışı sipariş veremiyorumda. thk da hazır motor esc ve pervane takımı var motor 120w esc 18c ydi galiba birde 11.1v pil alsam diyorum sen ne dersin.
THK da bahsettiğin motor (http://modelucak.thk.org.tr/satis1/urunler.php?Kok_ID=123&Ust_Kat_ID=20&Kat_ID=42&Alt_Kat_ID=0&stok_no=01.301303C) bu ise yeterli olmaz açıklamada zaten yazılmış 800 gr thrust yani 800 gr itiş gücü var senin uçak 1,300 gr olunca yetmez hem bi yap bitir belki daha hafifi yada ağır olacak ona göre seçersin. THK da sana uygun bence şu motorlar olabilir
motor 1 (http://modelucak.thk.org.tr/satis1/urunler.php?Kok_ID=973&Ust_Kat_ID=20&Kat_ID=42&Alt_Kat_ID=0&stok_no=17.2200.12.1000) bununla 30 A esc kullanmalısın
motor2 (http://modelucak.thk.org.tr/satis1/urunler.php?Kok_ID=688&Ust_Kat_ID=20&Kat_ID=42&Alt_Kat_ID=0&stok_no=18.AX-3026C) Bununla 40 A esk kullanmalısın
2 servo aileronlara her kanada bir adet olmak üzere
2 adet elevator için bunları bunları ön teker ile miks li çalıştırıp rudder görevi veriyorsun.
1 adet de ön teker için
bunların çalışmalarıyla ilgili bir video vardı rcgroups da bulabilirsem yazarım buraya
predator videoları vimeo ya yükleyemedim flv formatında olduğu için buradan yükleyebilirsin. (http://www.tatarhan.com/predator_video.zip)Seyretmek için vlc player kullanabilirsin.
Gövdenin son hali.Burunun üst tarafındaki fazlalığı aldıktan sonra uç kısmı birleştireceğim ama balsa kasacak gibi esnek bir şekil alması için balsayı ıslatsam nasıl olur aceba başka fikirleri olan varsa lütfen yardım edermisiniz. Ucu birleştirdikten sonra burunun alt tarafına çıkıntı ekleyeceğim ve gövde neredeyse tamamlanmış olacak. İlerleyen safhalarda ilgilenenler için resimleri koymaya devam edeceğim güzel bir model olacak gibi. Modelin orjinalinde olduğu gibi modele kamuflaj görüntüsü vermek istiyorum aceba kaplama sprey boyayı tutarmı tavsiyelerinizi bekliyorum.
bence uçak inşaası çok güzel gidiyor. Eline sağlık. Bende senden kopya çekerim artık :) balsa hakkında pek bilgim yok ıslatma vs nasıl olur bilmiyorum. Kullandığın balsalar kaç mm yazarsan iyi olur bence
Birşey sormak istiyorum hiç uçak kullanmadım bu modelide bi kaç gün önce gördüm dizaynı çok hoşuma gitti ve farklı geldi...Bu modeli üstten kanatlı bi eğitim modelinden sonra kullanmaya başlaya bilirmiyiz kontrolü zor bir modelmidir?
Acemiliğime geldi ve balsaları biraz ince almışım.Yanlar 3 mm, alt ve üst 1,5 mm., iç destekler ve burun şekli ise üs üste yapıştırılmış 2 adet 3 mm balsa.Gövde ile kanat birleşim yerlerini 3 mm üzerine içten 1,5 mm ile desteklemeyi düşünüyorum. yoksa her biri 80 cm olan kanatlar gövdeyi kasarak kırar diye düşündüm. bu arada aileronları kanat resminde görüldüğü gibi gövdeye yakın koydum. aileronları gövdeye koyacağım tek servo ile kontrol etmeyi düşünüyorum. elevatörleride sadece yükseliş ve alçalış için tek servo kullanmak istiyorum ama V kuyruk olacağı için bir sıkıntı olurmu diye de düşünüyorum.
Kontrolü zor bir uçakmıdır henüz bitirip kullanmadığım için bende bilemeyeceğim. Ama yavaş bir model olmasını düşünüyorum. inşallah kontrolü kolay olur çünkü bende kullanmak konusunda çok tecrübeli değilim. eğer ilgilenirsen uçuşu konusunda ( eğer uçarsa) daha sonra bilgi veririm
Balsayı bir sprey ile ıslatabilirsin, daha kolay form alır. Hafif ıslandıktan sonra yerine alışması için tesbit edersiniz ve bu şekilde kuruduktan sonrada yapıştırılabilir. Balsayı kapladıktan sonra boyamak yerine, önce bir ince kat astar atıp hafif zımpara sonrası asıl renkleri atabilirsiniz.
Bende FPV sistemimi kullanmak için bir Heron clonu yaptım. Çok az bir işi kaldı. Bittiğinde fotolarını eklerim.
Tabiki ilgilenirim hergün başlığınızı takip ediyorum zaten, uçuşunuda merakla bekliyorum umarım sorunsuz bi şekilde tamamlarsınız...
Gövdeyide kanatları yaptığım gibi önce yeşil renk kaplayıp üzerini spreyle bölgesel kamuflaj düşünüyorum ama sormak istediğim kaplama sprey boyayı tutarmı. Bu arada heronun şu ana kadar ki olan resimlerini görmek isterim mümkünse
Kaplama sprey boya tutuyor ama harektli kısımlarda ise yani kaplama esnerse o kısımlarda dökülme olabilir. Ama yine de uzun süre idare edeer.
Heronun fotolarını ilk fırsatta ekleyeyim, ama çok ahım şahım bir model değil, çok büyük bir model olarak yapmadım. 140 cm kanat açıklığı var. Ben dediğim gibi önde kamera yerleştirmenin kolay olacağı bir pusher model istedim. Mümkün olduğunca havada uzun kalabilecek, kolay uçan ve nisbetan yük taşıyabilen bir model. Olabildiğince hafif olmasına çalıştım, böylece büyük lipo ile sıkıntısız uçabilsin.
http://www.modelilan.com/mi/ilan_detay.asp?ilan_id=892 adresindeki motor ve esc modelime uyarmı aceba. ayrıca bu esc art-tech 6 kanallı alıcıma uyar yada uydurulabilirmi (model 1200-1300 gr arkadan iten yavaş bir model olacak)
Selam, aslında bir mahzuru yoksa isminizide eklerseniz hitap konusunda daha rahat olabiliriz. Bu arada sizinle hemşehri imişiz.
Linkteki konfigürasyonda uyumsuzluklar var. Küçük bir motor için 60 amper ESC verilmiş. Büyük ESC nin ağırlık dışında dejavantajı olmaz ama bu ESC de muhtemelen BEC yok. Bu nedenle birde Ubec aramak veya ilave alıcı bataryası ihtiyacınız olacak. Ayrıca motorun 65 gr ağırlığı ile 390 wattlık verilen max gücü tutarlı değil. Zaten en iyi ihtimalle 3S lipo ve 25 amper akımla 250-275 watt üretir.
Yurtdışı siparişi çok sıkıntılı değil, daha uygun motor ve ESC yi hobycityden de seçebiliriz.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2140&Product_Name=TR_35-36B_1300kv_Brushless_Outrunner_(Eq:2814)
Model tahmininizden ağır çıkacak ise bunu
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4912&Product_Name=TR_42-40B_900kv_Brushless_Outrunner_Eq:_3520_AXi
model biraz daha hafif çıkabilir ise bunu
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7992&Product_Name=Turnigy2836_brushless_Outrunner_1200k v
ESC
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2165&Product_Name=TURNIGY_Plush_40amp_Speed_Controller
Yok ekonomik bir seçim olsun derseniz bunu kullanabirsiniz.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9299&Product_Name=TowerPro_H40A_Brushless_Speed_Control ler_
bu ESC den ben çok sayıda kullanıyorum ve memnunum, biraz daha ağır birESC ama hiç ısınmıyor diyebilirim.
Tercihleri stokta olanlardan seçtim. eğer yurtdışı alışveriş yaparım derseniz bunlar çok daha uygun olabilecek tercihler.
ismim mehmet öncelikle ilginize teşekkür ederim hemşehri olduğumuzu nereden anladınız ben onu anlamadım ama kütahyada yaşamama rağmen hakkaten hemşehriyiz. verdiğinizi adresteki motor ve esc lere baktım
http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...unner_(Eq:2814)
motorla
http://www.hobbyking.com/hobbyking/s...ed_Controller_ esc uyum sağlarmı dediğim gibi teknik konuları çok iyi bilmiyorum. ayrıca esc çıkışları sabitmidir. değilse alıcıma nasıl uydururum. hooycity den sipariş verince kargo ücreti ne kadar tutuyo gümrük vs. sıkıntı çıkartmasın. teşekkürler
Ben de Adanada yaşıyorum ama Kütahyalıyım o nedenle demiştim.:) Ama iki tesadüf oldu sanırım. Bu gibi basit ve ucuz malzemelerde gümrük vs çıkmaz. Kargo ücretide 10-15 dolar bir şey tutar sanırım. Pek ağır malzemeler değiller. Kapınıza kadar gelir. 150 euro altında oldukça sorun olmuyor.
ESC ile motor ve alıcı uygundur tabiki, ESC çıkışında 3 uç bağlarsınız, hiç birinin sırası önemli değil, motor ters dönerse herhangi bir ikisinin yerini değiştirirsiniz olur.
Erdal bey benim sizlerden öğreneceğim çok şey var daha. ilginize gerçekten teşekkürler. siz benim bense sizin memleketinizde yaşıyoruz demek. kredi kartı ile bir sıkıntı çıkmaz değilmi. modelimi bitirir bitirmez bun malzemeleri alacağım bana birde 11.1 V lipo pil tavsiye ederseniz çok sevinirim çünkü elimde 7.4 V var. hazır kargo vermişken gerekli malzemeleri alayım bari. bu arada kütahyada RC işi ile uğraşan birileri varmı biliyormusunuz.
Mehmet bey burada Adanada bu işle uğraşan çok fazla kişiyi tanıyorum ama Kütahyada hiç kimseyi bilmiyorum. Aslında uzun zamandır Kütahyaya da gitmiyorum.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6306&Product_Name=ZIPPY_Flightmax_2200mAh_3S1P_20C
Bu lipo çok fazla zorlamayacaksanız modeliniz için fazlası ile yeterli olur. En çok kullanılan elekrikli modellerin büyük çoğunluğu için uygun olacaktır. Benim lipolarımın büyük bölümü bu lipodan. Yaklaşık 16-20 tane kadar bu lipodan kullanıyorum. Modellerime boyutuna veya performansına göre bu lipodan 1 adet bazılarına 2 bazılarında 4 adet kullanıyorum.:)
erdal bey bende bakmıştım ama tavsiye ettiğiniz lipo yu görememiştim demekki bakmak var bakmak var. 2 adet almayı düşünüyorum bence tavsiyelerinizle çok güzel bir konfigürasyon olacak gibi.
http://hobbyking.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8499&Product_Name=Turnigy_S3101S_Servo__17g_/_2.5kg_/_.14sec peki bu servo için ne dersiniz. bir diğer sorumda hobbycity siparişlerinde posta ücreti direk aldığımız ürünleremi ekleniyor 2.iki çeşit posta varmış galiba takip numarası alarak istemek daha güvenliymiş herhalde yardımcı olursanız sevinirim
Erdal beye sormuşsunuz ama cevap vermek istiyorum müsadenizle. Hobbycity ye üye olun ve üye girişi yapın daha sonra sepete ürün ekledikce sepetdeki ağırlık ve adresinize göre taşıma ücreti sepet bölümünde altta seçenekleri ile beraber görünecektir.Ekteki ekran görüntüsünü inceleyin. Ödemeyi Paypal ile yaparsanız daha güvenli olacaktır.
Servo konusunda HXT900 bence yeterli olacaktır. SErvo seçiminde modelin ağırlığı kadar güç sağlayan bir servo yeterli olacaktır. HXY900 ler kendisi 9 gr kuvvet olarak 1,6 kg dır.
http://hobbyking.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=662
Teşekkürler taner bey bu arada gövdeye devam ediyorum ucunu birleştirirken esneteyim derken kırdım. anlayacağınız model daha uçmadan ilk kırımını yaşadı. ama tamirini yaptım ve kurumaya bıraktım. aslında model beklediğimden çok daha iyi gidiyor. modele el atabilmek için çalıştığım yerde mesai saatinin dolmasını heyecanla bekliyorum. Yardım eden herkese teşekkür ederim.
Predatorün burnu bitti. sadece resimdeki iğneler çıkıp zımparalanacak. elevator ve ruderin strafordan kesimini bitirdim. Onlarıda kapladığım ve elevatorün oynar kısımlarını kestiğim zaman gövdeye montaja hazır olacak. Gövdenin zımparadan sonra kaplanması kalıyor sadece. Aslında bu benim ilk modelim ve galiba zor bir model seçmişim çünkü burun kısmı çok uğraştırdı beni.Burnun uç kısmını küçük küçük parçalardan yaptığım için deniz tutkalıyla resmen kaplamak zorunda kaldım. Burunun üst kısmını strafordan yapmayı düşünüyorum böylelikle zımparayla yuvarlak bir şekil vermem kolay olur diye düşündüm. Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Bencede burnun üzerini köpük yapmanız şekil verme açısından iyi olacaktır.
Burunun zımparalanmış hali ve köpükten taslağı çıkarılmış üst kısmı. Burnun üst kısmını birbirine yapıştırdım ve kurumasını bekliyorum. Kuruduktan sonra şekil vermeye devam edeceğim. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkürler.
Sanki üst kısım biraz künt olmuş gibi. Biraz daha eğim vererek yumuşatsammı aceba
1x #ESCH40A/9299 TowerPro H40A Brushless Speed Controller variations = $9.99
1x #TR35-36-1300/2140 TR 35-36B 1300kv Brushless Outrunner (Eq:2814) variations = $14.95
2x #Z22003S20C/6306 ZIPPY Flightmax 2200mAh 3S1P 20C variations = $27.98
2x #TGY-S3101S/8499 Turnigy S3101S Servo 17g / 2.5kg / .14sec variations = $11.90
4x #HXT900/662 HXT900 9g / 1.6kg / .12sec Micro Servo variations = $14.60
3x #MR5/7505 5 Minute Epoxy Glue variations = $5.97
2x #AM-1304/5492 Flat 26AWG servo wire 1mtr (R/B/W) variations = $1.98
1x #AM-2wireswitch/4841 Receiver Switch variations = $1.75
malzemeleri hobbyking den sipariş verdim bakalım hadi hayırlısı. inşallah bir sıkıntı çıkmaz.(Herşeyin ilki önce korkutur sonra zevk verir) Arkadaşlar hobbykingden gelen malzemeleri eğer evde bulamazlarsa ptt kargodan mı soracağız.
Site size bir takip nosu verir onunla kargonuzun nerede olduğunu takip edersiniz, dağıtıcıya verildi dediğinde aynı gün evinize gelmesi gerekiyor. Gelmezse PTTden alırsınız. Yada Kütahyaya geldiğini okuduğunuzda gidip alabilirsiniz.
Burun böyle daha iyi oldu gibi. İlgilenen arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum. Bu arada model 1000 gr geçmeyecek gibi duruyo.
Sanki üst kısım biraz künt olmuş gibi. Biraz daha eğim vererek yumuşatsammı aceba
Burnu biraz daha yuvarlak olmalı ancak balsaların birleşme yeri nedeniyle o şekilde sivri olmus heralde. Ancak sivriliğinde bi zararı olacağını zannetmem. Daha aerodinamik olmuş bu şekilde :D
Son resimler görmeden yazmıstım mesajımı ama artık eminim böyle daha iyi olmuş jumbo jet gibi duruyo. Çok güzel bil model olacağa benziyor. uçuşuda inşallah stabil olur. Birde kullandığınız köpük tam olarak nedir.
Kullandığım köpük az gözenekli hatta gözeneksiz diyebiliriz yalıtım malzemesi. siparişini verdiğim elektronik için ne dersiniz
Modelin bende ilk tahmininiz kadar ağır olacağını sanmıyorum. Model büyüklüğü için motorunuz ve liponuz uygun hatta daha sonraki modellerde de kullanılabilir.
17 gr lık servoya bu modelde ihtiyacınız yok. HXT 900 ler yeterli olacaktır.
Benim anlamadığım kablo ve switch siparişi oldu. O kablolar için ayrıca konnectörde sipariş edip bağlantıları lehimlemeniz lazım. Ben servo uzatma kablosunu bazen kendim yapıyorum, bu kablolardan 20 metre almıştım ve konnektörlerinie bağlantı yaparak istediğim boyda hazırlıyorum. Bununla uğraşmaya değmez denilebilir ama hem herzaman istediğim boy elimde olmayabiliyor hemde lehim yapmayı seviyorum.
Model iyi görünüyor, köpükyüzeyi daha pürüzsüz görünmesi için polisanın renk tüpleri var. İstediğiniz rengi elde etmek için karıştırmak amaçlı yoğunluğu fazla su bazlı boyalar. Bu boyayı yüzeye sürerseniz çabucak kuruyor ve sonrasında pürüzsüz bir yüzeyi zımparalıyarak elde edersiniz. Hemde renk olarak istediğiniz bir renk astar olmuş olur.
Ben bu amaçla laminasyon epoxisi kullanıyorum ama zımparası zor oluyor, bahsettiğim boyalarsa çok kolay zımparalanıyor ve ihmal edilecek bir ağırlık getiriyor.
Son olarak bu ESC iyi bir ESC ama ilk kullanımda her receiver için mutlaka tanımlanması gerekiyor, yani gaz kolunu en üstte iken lipoyu takıyorsunuz ve tanımlama sinyali sonrası kolu aşağı çekiyorsunuz. Bunu ilk montajda bir defa yapmanız gerekiyor, ESC bozuk zannetmeyin.
Erdal bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Burunu ve tüm gövdeyi kaplamayı düşündüğüm için pürüzler konusunda çok hasas değilim. Kabloları servoların kablolarını uzatmayı düşündüğüm için sipariş vermiştim. Servo kablolarını kesip uzatma ekledikten sonra lehim yapsam olurmu aceba. Yada sizin başka tavsiyeliriniz varsa resimlerle anlatırsanız çok sevinirim. Switch ise pek bilgim olmadan aldım pover açma kapama olarak düşünmüştüm ama o işe yararmı bilmiyorum. Dediğim gibi biraz acemiyim. 17 gr servoyu ise daha güçlü olması için istedim çünkü aileronlarada elevatörede birer servo düşünüyorum eğer beceremezsem kanatlara 9 gr lıklardan 2 tane takmayı düşünüyorum.
Elektronikleriniz bence iyi motor kuvvetli 1900 gr a kadar modeller için. Benim tavsiyem kablolar konusunda olacak
Bence servo yerine esc nin pile takılan kabloları uygun bir kablo ile uzatarak arka tarafa motora yakın bir yere almanız. orjinal predator da böyle. Ayrıca yabancı forumlarda okuduğum üzere kabloların uzun olması kumanda da interference denen dalga karışıklığına neden oluyormuş. Bunu engellemek için uzatılan tüm elektrik ve servo kablolarının saç örgü şeklinde örerek kabloları demir filizi denen bazı adaptörlerin kablolarında ve bilgisayarlarımızın ekran kablolarında ve yine esclerin alıcıya giren kablolarında olan yuvarlak silindirik parçanın içinden geçirdiklerini gördüm. Bence uygun kalınlıkda yanmaz silikon kablo ile esc nin pile bağlantı kablolarını uzatın esc arkada motora yakın olsun motora giden 3 kabloyu uzatmamış olursunuz.
Kolay gelsin
Teşekkürler Taner Bey saç örgüsünü deneyeceğim ve tavsiniz üzerine esc yi motora yakın koymaya çalışacağım esc nin pil kablolarını kesip uygun bir kablo ile uzattıktan sonra her iki tarafada lehim yaparsam olur değilmi.
Teşekkürler Taner Bey saç örgüsünü deneyeceğim ve tavsiniz üzerine esc yi motora yakın koymaya çalışacağım esc nin pil kablolarını kesip uygun bir kablo ile uzattıktan sonra her iki tarafada lehim yaparsam olur değilmi.
Size gönderdiğim resimlerde zaten görürsünüz. Saç örgüsü şeklide yapmışlar kabloları hatta resmin adı interference idi heralde. Zaten ESC de konnektör olmuyor. Pil tarafına ve motora giden kablolara konnektör bağlamanız gerek. Motor tarafına isterseniz direk lehim yapabilirsiniz ama pil tarafına T konnektör yada başka bir yüksek ampere dayanacak konnektör bağlamalısınız.
Ben esc servo motor hepsinde konnektör vardır diye tahmin ediyordum. Bunlara uygun konnektörleri piyasadan bulabilirmiyim yoksa hobby sitelerindenmi almam lazım.
yüksek akım çektiği için özel imal edilmiş konnektörlerden almanız iyi olur. Hobbycity siparişiniz çıkmadı ise ve kargo da yeriniz varsa konnektör ilave ettirin. THk nın sitesinde vardı ama şimdi bulamadım.
maalesef kargoda yerim kalmadı ve ingilizcem iyi olmadığı için eklettiremeyeceğim. ama elimde hazır bir uçak var onun konnektörlerini kullanırım artık. Yada elektrikçileri bir gezerim belki bulurum. Yada uyduracağız artık birşeyler. Elbecerime biraz güvenirim ayıptır söylemesi:) . ve sizlerden alacağım bilgi ve önerilerle hallederiz artık. Bu arada kanatları gövdeye eklemek için biraz çalıştım. oldu gibi. aceba bir püf noktası varmıdır. bir düşüncemde elektroniği arkaya yakın koymak istiyorum hem motora yakın olur hemde servo işleyişi açısından daha kolay olacak gibi. gövdenin arka kısmındaki bölmelere açılıp kapanır bir kapak yaparak elektroniğe müdahale şansım bulunur. Buruna ön iniş takımı için servo koyup eğer model stabil bir uçuş sağlarsa ilerleyen dönemlerde bir kalem kamera gibi bir düşüncem var sizler ne dersiniz.
Ağırlık merkezini hesaplayıp özellikle pilin yerini, ağırlık merkezinin yerini bulmasını sağlayacak şekilde belirlemelisiniz.
Servo kablolarını kesip araya lehimle aldığınız kabloyu ekleyebilirsiniz, izolasyonunu iyi yaparsanız sorun olmaz.
ESC lipo arası kablonun yeterli kalınlığı olursa uzun olmasının bir mahzuru yok. Ama lipo yeri Metin beyin dediği gibi çok önemli, her şeyi arkaya yerleştiriyorsunuz, lipoyu en uca bile koysanız CG yerine gelmeyebilir buna dikkat etmeli. Malzemeleri yerine geçici olarakta olsa yerleştirip CG yi kontrol etmek ve planlı davranmak gerekebilir.
Arkadaşlar hobbycity e vermiş olduğum siparişler 2 gün olmasına rağmen hala hazırlanıyor görülüyor.İstediğim bütün malzemeler stokta var.Ayrıca PayPal hesabında işlemin tamamlandığı belirtiliyor ama kredi kartımdan para hala kesilmedi. Aceba PayPal ın bize gönderdiği maillerde bir onay numarası felanmı var ki.
kredi kartınızın açıkda bekleyen işlemler kısmına bir bakın. siparişlerin elinize ulaşması en erken 15 gün benim son siparişim 20 gunu geçmişti. Kolay gelsin. Birde ben hobbycity de online chat ile bişey sorduğum zaman sipariş hemen ogün kargoya veriliyor. 2 kez başıma geldi. Bişey sorun isterseniz öylesine canlı destekden. Aramızda 6 saat fark olduğunu unutmayın. :) sabahları online olur genelde
Taner bey teşekkürler para kredi kartımdan para kesilmi online chat ten order ID verdim 1 yada 2 güne kadar yollayacakları şeklinde cevap geldi.
1 Haftadır hasta oduğum için modelle pek ilgilenememiştim ama 2 gündür biraz uğraştım ve Predetorun son hali böyle oldu.
Köpükten yaptığım burunun içini oydum, burunu gövdeyle birleşeceği yeri olduğu gibi balsa kapladım ve tüm burnuda yeşil kaplama malzemesi ile kapladım. Bu arada kaplama malzemem bittiği için gövdeyi kaplayamadım. THK dan kaplama siparişi vereceğim hazır sipariş vermişken pervanede almak istiyorum. Taner Bey bu arada THK sitesinde ESC konnektörü ve pil tarafına T konnektör buldum, onlardan da alacağım. Model elektroniksiz 550 gr geldi elektronikte yaklaşık 400 gr gelse yani uçak 1000 gr civarı. (Zaten Erdal Bey in yardımlarıyla oluşturduğumuz motor ve diğer elektronik 1300-1400 gr a göre hesaplamıştık) Bu modelin yavaş uçmasını istiyorum aceba THK dan nasıl bir pervane alabilirim.
Çok güzel olmuş elinize sağlık. Ağırlık ne kadar oldu ?
Aynı anda yazmışız :) pervaneyi motora uygun almalısınız motorun özelliklerine göre pervane seçmeli.
Emrah üstadın yazdığı şu konu çok işinize yarayacaktır inceleyiniz.
http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?t=46452
Birde kanatların gövdeyle birleşim yeri ve kuyruk-elevatör resimlerini ekleyeyim bakalım yorumlarınız ne olacak.Bu arada unutmuşum özür dilerim herkesin bayramı kutlu olsun.
Taner Bey motor şu
http://hobbyking.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2140
verdiğiniz linki tabiki inceleyeceğim ama birde sizin fikrinizi almak istiyorum. Tecrübelerinizden faydalanmak için.
Bende yeni modelim için bir motor seçimi yapıyorum şu an. Hatta sizin seçtiğiniz motorda benim bir seçeneğim idi . Ancak benim modelimde yavaş uçması gereken bir model onun için düşük KV bir motora ihtiyacımız var sizinde benimde. Ancak sizin model uçuş ağırlığı 1 kg ancak olacak anlaşılan. Model 550 gr. Pil 2200 mah zippy 160 gr + motor 106 gr + iniş takımı receiver servo vs 150 gr desek toplamda 966 gr gibi bişi çıkacak 1 kg diyelim. Bu motor ile 9x5 pervane ve 30 a esc ile 1000 gr çekiş elde edildiği yazıyor yorumlarda. Sizde bu pervane ve bir alt üst değerlerde pervane alarak deneme yapabilirsiniz.
Ancak yavaş uçmasını istiyorsanız daha düşük KV bir motor seçmenizi tavsiye ederim Bu motorun bir düşük KV lı modeli var 1000 KV ama oda fiyat olarak 10 dolar fazla bende arasında gidip geliyorum ama 1000 KV olanını alacağım galiba. Yavaş için Düşük KV motor ve boyu uzun hatvesi düşük pervane kullanılmalı. Ancak bazı şeyler denemeden bilinmiyor.
Modelinizin yavaş uçması birazda kanatlarının kaldırma kuvveti ile ilgili Kanat profiliniz elverdiğince yavaş uçabilirsiniz. Birde sizin modeliniz bir plana bağlı olmadığı için ancak deneme yanılma ile bazı sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Kanat alanı vs girerek kaldırma kuvveti vs hesaplamalar yapılan excel tabloları var ama ben o kadar profesyonel değilim daha okuyan üstadlarmız var ise yardımcı olacaktır.
Saygılarımla
Taner Tatarhan
Ve sonunda bitti. Elektronik hariç 630 gr. Üst kısmını iki parça halinde, elektroniğe müdahale edebilmek için çıkarılıp takılabilir şekilde yaptım. ayrıca bütün kanat, kuruk ve iniş takımı parçaları sökülüp takılabilir şekilde yaptım ki evde fazla yer işgal etmesin. Bütün parçaların sökülüp takılabilmesi için bütün elektronik ve mekenik (Sevolar) gövdede olacak şekilde ayarladım. Böylelikle bir kırım durumunda elektroniği en az hasarla kurtarmayı umut ediyorum.
İniş takımlarını aliminyumdan ve 2 mm çelik tel ile kendim yaptım. Tekerlekleri THK dan aldım. Ön tekerlek 45 mm arkalar 50 mm. Ön iniş takımı için yine THK dan aldığım tekerlek stoper ları çok işime yaradı. Ayrıca uçağın yerdeki dönüşleri için gereken mekaniği ayarladım. Artık Hobbycity den gelecek ekipmanı bekliyorum.
Söylediğim gibi üst kısım iki parça halinde. Arka taraf motor ve ESC takıldıktan sonra genelde sabit kalacak. Zaten arka kısmın üst tarafına uçağın orjinalindeki gibi ESC ve motoru soğutapilmek için bir havalandırma parçası eklemeyi düşünüyorum. Bu parça takılınca üstün arka tarafı bu parçanın altıda kalacak. Bahsettiğim parçanın ve uçağın orjinal resminide ekliyorum. Bu parçayı yapmak için motoru bekleyip motrun boyutlarına göre yapacağım.
Ve Predatorun son halinden resimler. İnşallah beğenirsiniz. İlk modelim olduğunu unutmayın ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
Diğer resimler. Bu modeli yapmak isteyen olursa inşallah bu resimlerin faydası olur.
Elinize sağlık çok güzel olmuş ilk model için çok güzel bence birde uçuşu tamamladınızmı sizden iyisi olmaz :)
Arkadaşlar Hobbycity den verdiğim siparişler hala elime ulaşmadı. sitede siparişlerim için şu ifade var;
Destination - Turkey
The item (RB103725390HK) is being processed for departure from Hong Kong as of 9-Dec-2009.
ve PTT sorgusunda da şu çıkıyor
0001 01/12/09 10:10 Receive item from customer (Otb) Gonderi musteriden alinmistir Etiketsiz
PTT telefonla aradım kargomun hala Hong Kong da göründüğünü söylediler. Aceba yavaş yavaş paniklesemmi. siparişi 24 kasım da vermiştim
Valla bende 2 aralıkda sipariş verdim 7 aralıkda mail geldi gönderildi diye ama hala hongkong postanesi takipte hiç bişi görünmüyor. Yılbaşı nedeniyle posta trafiğinde bir yoğunluk olabilir diye düşünüyorum.
Mehmet bey endişe etmeyin, bir iki gün sonra istanbula, bir hafta sonrada elinize ulaşır. Benim en bu siteden en geç gelen siparişim 40 günü bulmuştu. En az 40-50 kez hobycityden alışveriş yaptım, hiç sorun yaşamadım. Hiç bir şekilde mağdur olmazsınız. Kargonuz kaybolsa bile yeniden gönderir veya paranızı iade ederler.
iron_eagle
11-12-2009, 17:40
Panik için erken, 9 aralıkta yola çıkmış kargonun 1 hafta 10 günü var. Benim kargom 1 aralıkta depart out oldu hala paniklemedim.
iron_eagle
12-12-2009, 15:20
Evet 1 aralıkta hongkong gümrüğüne giren malım, 12 aralık itibariyle (dün gece) yurtdışına(Türkiye'ye) gönderilmiş, yani bundan sonra 3 gün içinde gelmezse ptt aranmalı.
Bugün itibarı ile siparişlerim geldi yalnız kafama takılan bir konu oldu arkadaşlar forumda bulamadım belki vardır ama yardımcı olursanız sevinirim. motor ile esc arasındaki ve pil ile esc arasındaki konnektör bağlantıları nasıl olacak kablo ile konnektörü lehimleyeceğizmi yoksa sadece vida yeterli olurmu. motor ile esc arasındaki ve esc ile pil arasındaki kabloları aynı renklerimi birbirine takacağız. yanlış olursa elektroniğe bir zarar gelirmi çok teşekkürler.
Esc ve Pil arasındaki kabloları rengi rengine yani kırmızı kırmızı ya siyah siyah a olacak şekilde konnektörleri ayarlayıp öyle lehimleyin. Motor ve esc arasındaki kablolarıda konnektörleri dişi olanlar bi tarafa erkek bi tarafa olacak şekilde lehimleyin. Motor esc arasındaki 3 lü kombinasyonu motorunuzun dönüş yönüne bakarak deneme yanılma ile bulacaksınız. İlk başta renkleri tutuyorsa rengi rengine takın sonra dönüş yönüne bakın ve ona göre kablolarda yer değişikliği yapın. Ayrıca şunuda belirtmek isterim. Pervanenin ortasında pervanin ölçüsünün yazdığı taraf uçağın gidiş yönüne bakacak şekilde takın ve motorun dönüşünü ondan sonra ayarlayın.Pervanenin yönü çok önemli. sadece vida yeterli olurmu demek istediğiniz sizin konnektörler vidalı ise bence hem lehim hem vida yapın.
Kolay Gelsin. İlk uçuşu merakla bekliyorum.
Predator elektorniğinin montajı büyük ölçüde bitti yeni resimler ekliyorum. Bu arada CG biraz sorun olacak gibi motor beklediğimden daha ağır çıktı ve uç kısma biraz ağırlık eklemek zorunda kalacağım galiba ama motor kuvvetli bir motor tahminimce ve ağırlık uçuşda sorun olmaz diye düşünüyorum tavsiyelerinizi bekliyorum.
servoların işleyişi ile ilgili videoları yüklüyorum
servoların işleyiş videoları
http://www.metacafe.com/watch/3907613/aileron/
http://www.metacafe.com/watch/3907675/elevator/
http://www.metacafe.com/watch/3907699/oninis_takimi/
http://www.metacafe.com/watch/3907729/tumservolar/
http://www.metacafe.com/watch/3907765/motorveservolar/
olmamışmı kimse birşey yazmıyo bir şeyleri yanlışmı yaptım ki
Mehmet bey bence çok güzel olmuş elinize sağlık.
Ağırlık merkezini nereye göre ayarladınız? Modelin uçuş ağırlığı ne oldu? Pervane olarak kaçlık kullandınız.Modeli ne zaman uçurmayı düşünüyorsunuz?
Selamlar
Taner
Taner Bey ağırlık merkezini kanadın hücum kenarı 1/3 olarak ayarlamayı düşünüyorum ama ön kısma ağırlık eklemem gerekecek. Ağırlık ekleyince uçuş ağırlığı 1 Kg geçecek gibi görünüyo en son hali ile henüz ölçmedim ama motor beklediğimden daha fazla etkiledi ağırlık merkezini. Pervane olarak sizinde tavsiyeniz üzerine THK satılan 9x4.8 karbon pervane taktım ama performansı nasıl olur bilemiyorum.Elimde 10x6 pervanede mevcut bakalım performansı nasıl olacak. Modelin az bir işi kaldı, buruna pil yatağı yapıyorum ve arka kısmın üzerine esc ve motoru korum maksatlı bir parça düşünüyorum onlarıda bitirdikten sonra havaların durumuna göre uçuşa çıkacağım. Fakat burada havalar çok soğuk ve rüzgarlı biraz uzun sürecek gibi.
CG için lipoyu olabildiği kadar modelin ön kısmına taşıyın, bu tip pusher modellerde her zaman CG sorun olur. Çoğu zaman lipo modelin en uç kısmına konulması gerekir. İlave ağırlık yerine lipoyu öne taşımak daha mantıklı, hala olmazsada daha büyük lipo kullanmak iyi bir seçim olabilir.
Zaten ilerde bu modelin uç kısmına kamera yerleştirmek isteyeceğiniz için bu problemde o zaman çözülmüş olur.
Pil en önde motor en arkada. Çok uzun kablolar gerekecek.
Merhaba mehmet bey
Ellerinize sağlık Modelinizin çok başarılı bir uçuş sergileyeceğini düşünüyorum
Uçuş videonuzu sabırsızlıkla bekliyorum
Uçağın ağırlık merkezi konusun da haddim olmayarak bir öneride bulunmak isterim
Bence servoları burun kısmına almak ve esc yide mümkün olduğu kadar öne çekmek ağırlık merkezi problemi için çözüm oluşrurabilir
Modelin ağırlık merkezini ayarlamak için buruna yaklaşık 200 gr eklemem gerekiyor. Buda toplam uçuş ağırlığını 1400 gr a çıkartıyor.Pil ve motor arasındaki uzatma kablosunu yaptım çok başarılı bir şrkilde çalışıyor.Ama bu uçuş ağırlığı bence çok fazla oldu bende esc yi burun tarafına almaya karar verdim.Liseden hatırladığım çok basit kaldıraç kanununa göre kuvvetXkuvvet kolu=yükXyük kolu idi.Bu kanuna göre kaldıracın destek noktasını ağırlık merkezimiz kabul edersek 47 gr olan esc yaklaşık 50 cm öne çekersem bana 200 gr kazandırır ve buruna eklemem gereken 200 gr koymak zorunda kalmayacağım için uçuş ağırlığını teorik olarak 1000 gr düşürürüm diye düşünüyorum.Bilmem ustalar bana katılırmı. Servoların yerini değiştirmeme tasarımım gereği imkan yok.Beni düşündüren esc ve motor arasındaki uzun kablo herhangi bir sorun çıkarırmı aceba.Bu uzatmayı Taner Beyin tavsiyesine uarak saç örgüsü şeklinde yapmayı düşünüyorum.
iron_eagle
22-12-2009, 14:01
Kuvvetxkuvvet kolu=yükxyük kolu formülü doğru formül.
Bence escyi geriye almaya gerek yok, pilinizi kanadın birkaç cm önüne taşıyabilirseniz sorunu çözeceksiniz. Piliniz şuan ağırlık merkezine göre nerede kalıyor acaba?
esc geriye almayacağım öne alacağım ki şu an arkada kalan ağırlık merkezini öne çekeyim pilim şu anda bile burunun en ucunda olmasına rağmen ağırlık merkezi arkada kalıyor. Bunun sebebi bence motorun en arkada, biraz ağır ve şu anda düşündüğüm ağırlık merkezine göre uç ve uzakta olması. resimleri iyice incelerseniz ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.
iron_eagle
22-12-2009, 14:22
Afedersiniz, hep önden motorlu uçak görmekten motordan uzaklaşırsa geriye gider mantığı kurmuşum:)
Tüm servolar videosunda uçağın burnunda pili göremediğim için sormuştum bunu. Motorunuz kaç g, piliniz kaç g bilemiyorum ama piliniz ön teker servosunun altına girebilirse eğer belki 30-40g gibi bir ağırlıkla kurtulabilirsiniz, belki hiç gerekmez gibi geliyor. Çünkü predator un kanadı gövdenin ortasında, kuvvet kolları yaklaşık aynı. Benim ekipmanımda motor esc ve 3 adet kocaman standart servonun toplam ağırlığıyla pilimin ağırlığı aynı. Elbette ekipmanlarımızın ağırlıkları farklıdır ama benim ekipmanım olsaydı uçağınızda, kanat-motor ve kanat-pil mesafeleri eşit olunca geriye çok bir fark kalmazdı. Oyüzden böyle bir düşünceye kapıldım.
İlginize teşekkürler Serhat Bey esc ile motor arasındaki mesafe uzarsa bir sıkıntı çıkarmı aceba bir fikriniz olurmu tekrar teşekkürler.
ESC ve motor arası mesafe uzadığında sıkıntı genellikle çıkar, bu nedenle ESC motor arası değilde ESC lipo arasındaki kabloları uzatmak gerekir. Ama bu kablolar kaliteli ve yeterli kesit alanına sahip kablolar olmalı.
Ben sürekli jet modeller yapıyorum, ve tüm pusher modellerimde motor en geride nozzle içerisinde oluyor. Kullandığım motorlarda model ağırlığına göre güçlü ve ağır inrunner motorlar. Buna rağmen hiçbir modelimde ağırlık eklemek zorunda kalmadım.
Predatörün kanadı kuyruk kısmına daha yakın, bu nedenle liponun yerini öne çekerek CG yi ayarlayabilmeniz gerekir diye düşünüyorum, 200 gr eklemeniz gerekiyorsa bir yerlerde bir yanlışlık olmalı.
Model üzerinde liponun yerini gösterebilirmisiniz.
ESC yi modelin içine aldım ve biraz öne çektim. Burunada 60 gr kurşun ağırlık ekledim. Böylece modelin uçuş ağırlığı 1275 gr oldu. Sadece motor koruması için köpükten küçük bir parça yapacağım oda yaklaşık 25-30 gr gelse modelin tüm uçuş ağırlığını 1300 gr bitirmiş olacağım. Zaten modele başlarken yaklaşık bu kadar düşünüyordum.Bu ağırlık için seçtiğimiz motorda zaten 1900 gr a kadar çekiş sağlıyordu. CG kanadın tam ortası oldu.Aceba biraz daha öne doğru kaydırsammı.Güzel oldu bence. Bu arada lipo yu burunun üst kapağına yaptığım yatağa yerleştirdim resmini ekliyorum.
iron_eagle
24-12-2009, 02:15
Abi motorunun ağırlığını, pilinin ağırlığını, kanat- pil mesafesini, kanat- motor mesafesini söyleyebilir misin? bence uçakta değil hesapta hata var. 200 gram çok ciddi bir ağırlık...
Bu modelde CG kanadın ortasına geliyorsa eğer uçurmanız pek mümkün olmayacaktır.
Modelin fotolarına yeniden baktım, sanki kanat biraz daha geride olmalı diye düşünüyorum. Eğer kanadın yerini biraz geriye kaydırma şansınız varsa yapın, aslında herhalukarda kanadı geriye biraz kaydırın. Öne büyük bir ağırlık eklemeden daha iyi olacaktır.
CG için kanat ortası oldukça geride bir yer, ilk uçuşta sıkıntı yaşamamak için CG den çok emin değilseniz olması gerektiğini düşündüğünüz yerden biraz öne almak daha güvenli olur. CG önde ise model biraz sıkıntılı olsada uçar, ama belirgin olarak geride ise uçması mümkün olmaz.
Kanadı geriye almak banada mantıklı geldi.Beni çok uğraştıracak. Ağırlıktan ciddi bir kazancım olacak ama. 3-4 cm geriye alabilirim galiba. Bugün akşam başlayayım bari.Zaten model bitti ne yapayım diye düşünüp duruyordum.
Erdal Bey tavsiyeniz üzerine kanadı 5 cm geri aldım ve kanat gövdenin tam orta noktasına geldi. şu anda ağırlık merkezi kanadın hücum kenarına yakın bir yere geldi. Uçak yerdeyken yere daha sağlam basması için iniş takımlarınıda biraz geriye aldım. Ama tahmin ettiğim gibi ağırlıkta bir eksilme sağlamadı. yani uçuş ağırlığı hala 1300 gr. Bu ağırlık sorun olurmu aceba motor şu http://www.hobbyking.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2140
Birşey daha sormak istiyorum.Servolara hareket verince son noktada 17 gr lık servolarda bir cırrlama oluyor bu ses 9 gr lık ön iniş takımı servodan gelmiyor. normalmi.
iron_eagle
25-12-2009, 11:59
Servonuz son noktasına yaklaştığında belki aileronun bir yere takılmasından yada dayanmasından, belki pushrodun bir yere sürtmesinden, belki başka birşeyden yüke biniyor ve bu ses ortaya çıkıyor. Ön dikme servosuysa bir yükle karşılaşmadan kendi son noktasına ulaşabiliyor. Sakıncalı bir durum yok, servoyu zorlayan sadece birkaç gramlık bir yük olsa bile cırlıyorlar.
Mehmet bey uçuş sırasında genellikle bu son noktayı kullanmanız gerekmez ama yinede servonun ne kadar zorlandığını bilmediğimiz için kumandanız müsade ediyorsa end point kısmından servonun bu zorlandığı kısmı giderebilirsiniz.
1300gr lık ağırlık uçmasına engel olmaz, ne kadar ağır ise o kadar hızlı uçmak zorunda kalacak. Bu kanat yapısı ve mevcut motor ile sorun yaşamazsınız. Öne büyük bir ağırlık ekleme zorunluluğu ortadan kalkmış olmalı. CG konusunda çok dikkatli olmalısınız, modelin uçuşunda en önemli parametrelerden biri CG. Modelin yapısına göre CG nin hesaplandığı formüller ve basit çizim örnekler var, bunlar ile belirleyemez iseniz kanadın 1/3 ön kısmına göre ayarlayıp ilk uçuşunu yaparsınız.
Predatorun kuyruğuna motoru korumak için bir parça daha ekledim. Küçük ve yaklaşık 10 gr olduğu için CG etkilemedi. motorun hava ile temesını azaltarak ısınmasını arttırır diye bu parçanın üstünü biraz uzun tuttum ve hava akımı sağlayarak ısınmasını azaltır diye düşündüm. Bu parçanın resimlerini ekliyorum. Motor fazla ısınmaz inşallah.
Motor http://www.hobbyking.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2140
pervane 9X4.7 karbon pervane
pil 11.1 3s lipo
motor çok ısınırmı aceba
Modele pil ve esc arasındaki uzatma kablosuna power düğmesi ekledim. Pil takılı iken esc sürekli ses yapıyor ve sürekli konnektörleri ayırmamak için taktım. Düğmenin üzerinde 250 V 4A yazıyor inşallah akıma dayanır şu ana kadar bir sıkıntı çıkartmadı. Çok pratik oldu. Pilin bulunduğu bölme vidalar ile kapalı olduğundan o bölmeyi sürekli açıp kapama gibi bir derdim olmayacak. Sadece şarj ederken açıp kapatacağım o kadar. Ayrıca düğme görüntü olarak çok kibar ve modele uygun.
Mehmet bey bence o anahtar motorun çektiği akıma dayanmaz çünkü motorunuz 15-25 A akım çekecektir 4 A çok düşük bir değer. Bence devreden çıkarın. Eğer kumandanız kapalı iken motorunuzdan ses gelmesini istemiyorsanız ESC den alıcıya giden besleme ve sinyal kablosuna anahtar koyabilirsiniz. Siparişinizde receiver switch vardı yanlış hatırlmaıyorsam Onu bu iş için kullanabilirsiniz. Ama Pil ESC ye takılı kalacaktır bu ne kadar doğru bilemiyorum. Bence pili ESC den ayırmak en risksiz olanı.
Sesle beraber pil kapağını sürekli açıp kapatmak istemediğim için takmıştım ama daha yüksek akımlı power düğmesi piyasada bulamadım. Neyse artık başka çözümlere yöneleceğiz artık. Arkadaki parça hakkında ne düşünüyorsunuz aceba.
Arkadaki parça hava akımını motoru soğutacak şekilde içine alıyor yanlış görmüyorsam. Eğer öyle ise motora zarardan çok fayda sağlayacaktır. Orjinal Predator da da böyle bir parça var.
Evet orjinaline bağlı kalmaya çalıştım ama orjinalindeki parça biraz büyük ve zahmetli olacaktı bende böyle bir çözüme gittim.Hava akımını motora doğru yönlendirecek şekilde yaptım.
Arkadaşlar resimde daire içine aldığım parça önemli bir parçamıdır, nereye takılır ve kullanmazsak bir sıkıntı olurmu. Ben takmadımda.
Güç kabloları üzerine anahtar takmak pek uygun olmaz, mutlaka anahtarı çıkarın, yüksek akıma dayanamayacağı gibi yanasıya kadarda üzerinden geçecek akıma direnç oluşturacağı için motorun gücünü ciddi şekilde azaltacaktır.
Lipoyu kolay takılır ve çıkarılır şekilde yapmak lazım. Uçuşlarınızı tek lipo ile yapmak pek tatminkar olmayacaktır. Liponun kolayca değiştirilebilir olması iyi olur.
Motor için işaretlediğiniz parçayı kullanmak zorunda değilsiniz.
Silikon kablo bulamadığım için pil ve esc arasındaki uzatma kablosunu normal bir elektrik kablosu ile yapmıştım o zaman motor uzun süre çalışınca bu akıma o kabloda dayanmayabilir. Kullandığım kablo 10-15 telli normal elektrik kablosu. Daha kalın bir kablo ile uzatmayı değiştireyim o zaman.
mehmet
sanırsam bu stopper, motor shaft ını öne kaydırdığında shaft ı sabitlemek için kullanılıyor. motoru bu şekilde kullacak isen kullanmana gerek yok.
Arkadaşlar resimde daire içine aldığım parça önemli bir parçamıdır, nereye takılır ve kullanmazsak bir sıkıntı olurmu. Ben takmadımda.
ilgilenenler için Predator ARF seti HC stoklarında +40
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=5455
Emrah Bey sanırım benim yaptığım model beğenmediniz ve ARF kitini almamımı öneriyorsunuz. :)
Emrah Bey sanırım benim yaptığım model beğenmediniz ve ARF kitini almamımı öneriyorsunuz. :)
Yok Mehmet bey ondan değildir. Herkes sizin gibi becerikli, eli yatkın olmuyor bu işlere ondandır. :)
Herkesin yeni yılını kutlarım.
Taner Tatarhan
iron_eagle
31-12-2009, 00:45
Hayır hayır uçak gerçekten çok güzel oldu. Uçuş videosunu bekliyoruz artık.
mehmet valla inan yok öyle bir durum :)
HC den hep istediğim bir modeldi bu. stoklara girincede bu konu aklıma geldi.
Tanerinde söylediği gibi yatkınlık meselesi. benim sıfırdan yapabilecek ne yeteneğim, ne yerim nede zamanım var bu yüzden ARF her zaman işime geliyor. gün gelir şartlarımı düzeltirsem bende plandan modeller yapmak isterim.
Şu an için senin gibi el emeği, göz nuru model yapanlara ağzımın suyunu akıtarak seyretmekle yetiniyorum :P
Herkese çok teşekkürler. Kütahyada havalar pek hoş değil. ve uçuş yeri sıkıntım var. Aslında uçaracak yerim var ama orada yapacağım uçuşların video ve resimlerini internete veremem. Uygun bir yerde yapacağım ilk uçuşun görüntülerini en kısa zamanda yayınlamaya çalışacağım. Herkese mutlu yıllar.
İstanbuldan Cemal Bey Predator balsa planları olan linki yollamış özelden. İsteyen arkadaşlara çok faydası olur.
http://diydrones.com/forum/topics/pr...ource=activity
Mehmet bey model uçtu mu? Yoksa benim kaşif gibi bekliyor mu hala :( bir fırsat bulamadım uçuradak ya hava müsait değil ya ben off offf :(
Zannedersem aynı dertten muzdaribiz. hava durumu ve iş yoğunluğu. ama esas sorun hava. Predator evde öylece duruyor aradabir çalıştırıp hevesimi köreltiyorum. ilginize teşekkürler.
Resmen hüsrana uğradım predator kalkış esnasında iniş takımlarının eğilmesinden dolayı yan yattı o halde kaldırmaya çalışıncada çakıldı. Ama şevkim kırılmadı, bu kısacık tecrübeden bir sürü ders aldım ağırlık azaltılacak, iniş takımları ve pil yatağının mukavemeti arttırılacak, ağırlık mrekezi 5-10 cm kadar daha geri alınacak ve hepsinden önemlisi uçuş öncesi hazırlıklar çok iyi yapılarak havalanmak için acele edilmeyecek.
Kolay gelsin başarılı denemeler dilerim. Bende kaşifi yeniden yapıyorum.
Taner
iron_eagle
24-03-2010, 11:53
Geçmiş olsun abi:( kalkış koşusunda uçak kırmak çok üzücü bir durum bilirim. Ama kalkışta yaşanan kırımların uçağı tamamen hurdaya çıkaracak kadar büyük olduğunu görmedim hiç. Tamir şansı yok mu ?
tamiri kolay olacak ama modifiye etmek gerekecek burun kısmındaki ağırlıkları sıfırlamak için cg geri alacağım kanatların geri alınması lazım ve olabildiğince hafifleteceğim 1300-1400 gr civarıydı 1000-1100 e indireceğim öyle daha rahat olacak gibi ama bu aralar ne vaktim nede şevkim var.
Geçmiş olsun.
Mehmet bey ben olayı tam anlayamadım, iniş takımlarının eğilmesi sonucu dengesi bozuldu diyorsunuz ama modifiye için CG yi geriye hemde 5-10 cm gibi büyük bir rakam ile almayı düşünüyorsunuz. Modelin uçmama nedenini ben tam çözemedim. Eğer nedeni net olarak anlaşılırsa ikinci uçuşta sorun yaşama ihtimaliniz azalır. Keşke video olsaydı.
Model 200 gr ağır oldu diye uçmamazlık yapmaz.
Ayrıca bu tip bir modelde genelde CG ilerde değil geride kalır, uğraş daha çok cg yi ileri almak içindir. Birde kanadı geri aldığınızda modelin CG si ciddi şekilde öne kayar ama siz geriye almak için kanadı geri çekeceğim diye yazmışsınız.
Erdal Bey hatırlarsanız predatorun motoru arkada. Bu sebepten motor cg yi arkaya çekiyor. Dengelemek için öne kurşun ağırlık koymak zorunda kaldım ve bu ağırlıkları vida ile tutturmuştum. kaza anında bu ağırlıklar ve vida uçağın burun kısmına zarar verdi zaten hasarın büyük kısmıda bundan oldu. ağırlıkları çıkartarak hem uçağı hafifletmek hemde bu tip hasarlara meydan vermemek istiyorum. kanatları geri alarakta cg öne kaymış olacak(yanlışmıyım) (yada daha önce yazdığım mesajlarda yanlış yazdım). Ayrıca lipo yatağı pek sağlıklı olmamış. Lipoyu burun kapağının içine yerleştirmiştim. Buruna ama gövdeye sabitlemeyi düşünüyorum. Gelelim ilk denememe. Video yok çünkü askeri bölge dolayısyla uçuş gerçekleşse bile videosu şuan için olamayacak. ama uygun bir yer bulduğumda tabiki video ve fotoğraflar olacak. Kaza-Pist koşusu gayet güzel gidiyordu ki benim güvendiğim ama zayıf kalan iniş takımları (aliminyumdan yapmıştım) eğilerek uçağın sola yatmasına sebep oldu. Bende biraz uzakta kaldığım için bunu o an anlayamadım tam o sırada kaldırmaya çalışınca sol kanat yere çarptı ve acı son. Ama çok hasar almayan uçağı ben elle atarak uçurmayı denedim ama nafile.sonuç daha çok hasar.Ama tam olarak kendimi verirsem birkaç gün içinde düzeltebilirim diye düşünüyorum. Ama uçacağından eminim. Size tekrar teşekkür ediyorum sizin ve Taner Bey in yardımları olasa bu seviyeye bile gelemezdim.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.