Orijinalini görmek için tıklayınız : haydi fanwing yapalım :)
http://www.youtube.com/watch?v=asJqvrikQSA&feature=related
eskiden mekanik çim biçme makinaları vardı onlara benziyor.
melen666
17-11-2009, 17:07
bu ucagın özelliği nedir anlamadım :S
kanadın üzerinde fan var uzun onun sayesinde ucuyor sanırım. o fanlar yeni split tipi klimaların icinde olur arkadaslar yapmak isteyenlere..
Bu modelin videosunu izlemiştim,çok kolay havalanıyor ve baya bir yavaş ucuyor..
Bir düzeltme ; bu tip fanlar pencere tipi klimalarda bulunmaz aksine split klimaların iç ünitelerinde, hava perdelerinde, klima kisfesi altında satılan sobalarda bulunabilir, dengesi çok çabuk bozulur çok hassastır ama mühendislik harikasıdır küçücük lameller çok iyi hava hareketi sağlıyor, işin enteresanı jant akord eder gibi yalpa yapmaya başladığında ağırlık koyarak akord edilebiliyor.
oluşturduğu kaldırma kuvveti nasıl peki?
Ben kaldırma değil üfleme kuvveti ile ilgilenmiştim zamanında "iklimlendirme soğutma okuduğum için " çook yüksek devir gerekecektir, Evlerdeki klimalar sessiz çalışmaları için düşük devirle çeviriyor bu fanları ama hava hareketi Lama V4 ayarında bir helikopterin uçmasını engelleyecek kadar güçlü.
iyi yük kaldırırsa güzel bi kamera sistemi kurulup UAV olarak kullanılabilir... yavaş uçması stabil olması havadan çekim için çok büyük avantaj. Denemek lazım.
Aslında uçaklar sabit kanatlı olarak adlandırıldığından bu model helikoptere daha yakın bence.
fanı yapmak zor bence. uçak enayi birşey.
RedBaronTK
20-11-2009, 23:32
oluşturduğu kaldırma kuvveti nasıl peki?
motor kaldırma kuvveti değil "Thrust" oluşturur...
Bunda kaldırma kuvveti oluşturuyor bence
RedBaronTK
21-11-2009, 00:22
kanat üstündeki havanın dinamik basıncını arttırarak statik basınç farkı olmasını sağlıyor tıpkı normal uçaklardaki gibi mantık aynı... kesinlikle motor kaldırma kuvveti oluşturmaz itki oluşturur kusura bakma ama karşıyım buna Metin abim...
Helikopter motoru için de aynısını söylemeyeceksin sanırım.
Eğer itki dediğin yerçekimine karşı itki ise buna kaldırma kuvveti de diyebiliriz. Yok bu motor ileri doğru itki oluşturur diyorsan o zaman bu uçağı kaldıran kuvvet nerede nasıl oluşuyor söylemen lazım. Sakın kanat deme çünkü kanat dediğin şey aslında pervane.
RedBaronTK
21-11-2009, 01:41
Helikopterdede motor kaldırma kuvveti oluşturmaz motor dönü hareketi oluşturur paller kaldırma kuvveti oluşturur...
Kaldırma kuvveti statiik basınç farkı olarak kanatta oluşur.Evet pervanede bir kanattır denebilir en az iki pal ve bir hubtan oluşur ama pervanedeki amaç havayı ivmelendirmektir.İvmelenen hava kanat üzerinde bir sınır tabakası oluşturur kanat üstünde dinamik basınç artar statik basınç azalır kanat altındaki statik basınç kanadı kaldırmaya çalışır.Motorun thrustı kaldırma kuvvetinin oluşumunda etkilidir ancak motor kesinlikle KALDIRMA KUVVETİ ÜRETMEZ!...
Helikopterdede motor kaldırma kuvveti oluşturmaz motor dönü hareketi oluşturur paller kaldırma kuvveti oluşturur...
Peki bu durumda ben de motor thrust oluşturmaz motor pervaneyi çevirir pervane itki sağlar derim.
Hoverda duran uçağı kaldıran kuvveti ne oluşturur? Bu fanwing modeli kaldıran kuvvet nasıl oluşur?
RedBaronTK
21-11-2009, 01:55
hoverda duran uçağı kaldırma kuvveti öle tutar çünkü pervanede bir kanattır.
Bu fanwingte modeli kaldıran kuvvet kaldırma kuvveti... fanlar sadece havayı ivmelendirip kanat üzerinde kaldırma kuvveti oluşmasına yardımcı olur.kanat olmasa fanlar bir işe yaramaz etki tepki olayıyla bazı kavramlar karışıyor sanırım...eğer biryerde kaldırma kuvvetinden söz ediyorsak mutlaka bir kanat ve statik basınç farkı olmalıdır.Motor kaldırma kuvveti üretmez...
RedBaronTK
21-11-2009, 02:01
Küçük bir soru CFM lere göre küçük bir gastürbinli motor olan APU lar neden thrust üretmez???
Motorun ileri doğru gitmek istemesi tamamen etki tepki olayıdır.
Aerodinamiğin temeli budur ;
Eğer biryerde kaldırma kuvvetinden söz ediyorsak mutlaka bir kanat(airfoil yapı) ve statik basınç farkı olmalıdır
Burada thrust oluşturan motor
hoverda duran uçağı kaldırma kuvveti öle tutar çünkü pervanede bir kanattır.
Bu fanwingte modeli kaldıran kuvvet kaldırma kuvveti... fanlar sadece havayı ivmelendirip kanat üzerinde kaldırma kuvveti oluşmasına yardımcı olur.kanat olmasa fanlar bir işe yaramaz etki tepki olayıyla bazı kavramlar karışıyor sanırım...eğer biryerde kaldırma kuvvetinden söz ediyorsak mutlaka bir kanat ve statik basınç farkı olmalıdır.Motor kaldırma kuvveti üretmez...
Burada neden kuvvet üretemiyor?
Vertikal tırmanış yaparken thrust aynı zamanda kaldırma işini de yapmıyor mu?
Fanlar havayı ivmelendirip kaldırma kuvveti yaparken bunu fanları çeviren motor yapamaz, pervane havayı ivmelendirip çekiş yaparken bunu pervaneyi çeviren motor yapar. Dersen denemek lazım derim. Bir motorsuz pervane bir de pervanesiz motorun ne yapabildiğine bakmalı. Arabayı götüren tekerlektir motor değildir gibi anlamsız bir çıkmaza gireriz.
Bu fanwing tamamen farklı bir sistem. Bence oluşan kaldırma kuvveti klasik kanatlardaki alt basınç-üst basınç farkından kaynaklanmıyor.
Naçizane fikrim bu uçağın Comet gibi motorları kanadın içine gizlenmiş bir "uçak" olduğu yönünde.
http://www.airplane-pictures.net/images/uploaded-images/2006-9/16/819.jpg
tek fark rotorların yönü gibi geliyor bana
RedBaronTK
21-11-2009, 10:17
Burada thrust oluşturan motor
Burada neden kuvvet üretemiyor?
Vertikal tırmanış yaparken thrust aynı zamanda kaldırma işini de yapmıyor mu?
Fanlar havayı ivmelendirip kaldırma kuvveti yaparken bunu fanları çeviren motor yapamaz, pervane havayı ivmelendirip çekiş yaparken bunu pervaneyi çeviren motor yapar. Dersen denemek lazım derim. Bir motorsuz pervane bir de pervanesiz motorun ne yapabildiğine bakmalı. Arabayı götüren tekerlektir motor değildir gibi anlamsız bir çıkmaza gireriz.
Bu fanwing tamamen farklı bir sistem. Bence oluşan kaldırma kuvveti klasik kanatlardaki alt basınç-üst basınç farkından kaynaklanmıyor.
Abi kesinlikle katılmıyorum bazı kavramları karıştırıyorsunuz.Şöyle düşünün
kanat olmasın fan olsun fanların ileriye doğru gitme eğilimi nedir???
birde şöyle düşünün
kanat olsun motor olmasın izafi hava akımıda 75 km/h olsun uçak havalanırmı???
motor kaldırma kuvveti üretmez sayın abim...
RedBaronTK
21-11-2009, 10:18
Naçizane fikrim bu uçağın Comet gibi motorları kanadın içine gizlenmiş bir "uçak" olduğu yönünde.
tek fark rotorların yönü gibi geliyor bana
Motor kanat içinde kanat üstünde kuyrukta dikey stablizerda burunda sağda solda orda burda nerde olursa olsun kaldırma kuvveti üretmez...
http://img194.imageshack.us/img194/3858/aaaayj.jpg (http://img194.imageshack.us/i/aaaayj.jpg/)
Tunahan sürekli aynı şeyi söylüyorsun. Ben baştan beri motor thrust oluşturur demenle kaldırma kuvveti oluşturmaz demen arasındaki çelişkiyi vurgulamaya çalışıyorum.
Kaldırma kuvvetinin formülünü diğer başlıkta yazmıştım. O formüldeki değerlerden herhangi birinin sıfır olması, sonucun sıfır olması için yeterli.
RedBaronTK
21-11-2009, 11:40
Kendi yazılarımda bir çelişki yok.nerde o zaman formülde motor thustı abi???
RedBaronTK
21-11-2009, 11:43
ρ : Hava yoğunluğu (kg/m3)
S : Kanat alanı ( m2)
CL : Lift katsayısı (wind tunnelde hesaplanan o kanat yapısına ait sabit kat sayı)
V : İzafi Hanavın hızı (m/sn)
Fanın ileri doğru gitmek istemesi Newtonun III.Hareket kanunuyla alakalı bir durumdur.
iyide ben motor demedim ki uçağın genel kaldırma kuvvetinden bahsediyorum :D motor diye parçalamanın bi manası yok :lol:
RedBaronTK
21-11-2009, 11:52
iyide ben motor demedim ki uçağın genel kaldırma kuvvetinden bahsediyorum :D motor diye parçalamanın bi manası yok :lol:
Aerodinamik bilimi yanlış yolda ilerliyor o zaman ne demek parçalamanın anlamı yok?
Size şöyle diyeyim local mach sayısını bir araştırın bakalım bazı konularda parça parça incelemek gerekir bunların elbet bir gerekliliği vardır.
Sevgiler...
ayrıca thrust bir kuvvettir kaldırma KUVVETİ de bir kuvvettir mühendislerin motoru nasıl kullandığına bağlı olarak kuvvetin kullanımı değişir... bu örneklerde de göreceğin üzere motorun thrust kuvvetini kaldırma kuvveti olarak kullanabilirsin...
şimdi sen bana 5.5 kglik bu fanwing in yanlarındaki 20şer cmlik kanatlarlamı uçtuğunu söylüyorsun?
http://www.connectamarillo.com/uploadedImages/kvii/News/Stories/Osprey_V-22.jpg
http://www.flatrock.org.nz/topics/flying/assets/vz_1.jpg
http://www.wired.com/images/slideshow/2007/11/gallery_helicopter/33_Hiller_Flying_Platform.jpg
http://discaircraft.greyfalcon.us/picturesaa/lerche.jpg
http://fusionanomaly.net/hillerflyingplatform1.jpg
Aerodinamik bilimi yanlış yolda ilerliyor o zaman ne demek parçalamanın anlamı yok?
Size şöyle diyeyim local mach sayısını bir araştırın bakalım bazı konularda parça parça incelemek gerekir bunların elbet bir gerekliliği vardır.
Sevgiler...
ben senin kendini parçalamandan bahsetmiştim aslında :D illede motor thrust diyosun tamam öyle olsun ne diyim :D
RedBaronTK
21-11-2009, 11:59
çok yanlış düşünüyorsunuz ya inanmıyorum şaka mı bu :)
thrustun yönü değişince kaldırma kuvveti mi oluyor yani :):):):)
o motorların çevirdiği pervanenin (airfoil yapının ) kaldırma kuvveti oluşturduğu doğrudur!! helikopterdeki mantıkta aynı...
bide şöyle diyeyim Civil yolcu jetlerinin gövdesi bile duruma göre kaldırma kuvveti oluşturur!! o uçaktaki airfoil yapı sadece kanatmı bunu mu düşünüyorsunuz eğer öyleyse adresinizi verin size bir aerodinamik kitabı hediye ediyim...
Saygılar...
RedBaronTK
21-11-2009, 11:59
ben senin kendini parçalamandan bahsetmiştim aslında :D illede motor thrust diyosun tamam öyle olsun ne diyim :D
bu benim kabulum değil genel bir kabuldür...
motorun thrust tı nereden geliyor pervaneden değilmi? durduğu yerde dönüp te thrust üreten hiçbir motor mili görmedim ben?
RedBaronTK
21-11-2009, 12:07
motorun thrust tı nereden geliyor pervaneden değilmi? durduğu yerde dönüp te thrust üreten hiçbir motor mili görmedim ben?
o zaman jet tepkisi olayı tamamen yanlışlar üzerine mi kurulmuş??? jet motorundada compressor ve turbine bladeleri statorleri hepsini pervane olarak düşünmek mümkün o zaman uçağı ileri iten kuvvet kaldırma kuvvetidir öylemi???:fifufifu:
tövbeee tamam kardeş ben makine mühendisi değilim... sen aerodinamik profusun tamam senle uğraşamayacağım kafana göre takıl... :D nuh deyip peygamber demeyen adama ben ne diyeyim...
RedBaronTK
21-11-2009, 12:10
MOTOR : Yakıttan aldığı ısı enersini mekanik enerjiye çeviren makinedir...
RedBaronTK
21-11-2009, 12:13
tövbeee tamam kardeş ben makine mühendisi değilim... sen aerodinamik profusun tamam senle uğraşamayacağım kafana göre takıl... :D nuh deyip peygamber demeyen adama ben ne diyeyim...
Sen makina mühendisiysen bende Uçak Teknisyeniyim meslek yarıştırmıyoruz burda :cool:
Memleketimde mühendisler mühendislik yapsaydı şimdi böyle olmazdık bu konulara hiç girmeyelim tartışmayı sevdiğim en özel konulardan biridir...
Ben nuh deyip peygamber dememe mantığınada karşıyım araştırmak elinde buyur aç aerodinamik kitabını bak!
Saygılar...
bu ne?
http://www.inverter-china.com/blog/upload/DC-Motor.jpg
biz burada jet motorundan mı bahsediyoruz? bahsediyosak senin pal meselesi yine çöpe gider scram jet motorunu düşününce...
Wikipedia - Thrust is a reaction force described quantitatively by Newton's second and third laws. When a system expels or accelerates mass in one direction the accelerated mass will cause a proportional but opposite force on that system.
bunu dikey kullanırsan aracı kaldırırsın... aracı kaldırdığın kuvvet de kaldırma kuvvetidir bukadar basit.
Çoşku yaptı yapacağını. Açtı başlığı çekti pimi. Acilen gelip durumu çözerse iyi olur.
Tartışmanın seviyesinin düşmemesine özen gösterirsek sevinirim.
Tunahan sen de mesajların arasındaki sivri cümleleri temizlersen sevinirim.
Tunahan bir de thrust formülünü yazar mısın?
Abiler biraz gereksiz teknik detaylara giriyorsunuz.Bu kadar detay bizim alanımızda lüzümsuz.Bunu şuna benzetirim.
Alman terminolojisi devir birimini 1000 1/dk yazar.teknik olarak doğrudur
Ama Amerikan terminolojisi 1000 Dk.başına devir.(RPM) olarak yazar ki mantık ve anlaşılırlık olarak daha doğrudur.
Bu fanwing olayında kanat içi/üstünde dönen kanatçıklar hem kanat üstünde bir miktar izafi olarak havayı hızlandırıyor(yani aerofoil etkisiyle de düşey/yukarı yönlü bir kaldırma vektörü yaratıyor,hem de geriye doğru çektiği havanın tepkisi ile ileri doğru da bir itici vektör yaratıyor.Bunca tartışmanın özeti bu.Yani motor/dönen kanatlar(impeller demek doğru olur mu?) kombinasyonu iki yönde kuvvet yaratır.Buna isteyen yukarı yönde oluşan vektöre kaldırma,ileri doğru oluşan vektöre thrust diyebilir.Ve bu yanlış olmaz.
http://upload.wikimedia.org/math/9/9/1/991bd1751242ddb81404f221d8b1750b.png
T is the thrust generated (FORCE)
dm/dt is the rate of change of mass with respect to time
diyor wikipedia
http://upload.wikimedia.org/math/9/9/1/991bd1751242ddb81404f221d8b1750b.png
T is the thrust generated (FORCE)
dm/dt is the rate of change of mass with respect to time
diyor wikipedia
Motor dememiş.
thrust terimi zaten motor ile alakalı değil ki... thrust kısaca itme kuvvetidir.
eğer motorla ilgili bir formül çıkacaksa pallerin açısı ve hava ile ilgili formüller girecektir işin içine.
RedBaronTK
21-11-2009, 13:26
"Yirmi yaşındaki bir insan, dünyayı değiştirmek ister . Yetmiş yaşına gelince , yine dünyayı değiştirmek ister, ama yapamayacağını bilir. Clarence S.Darrow"
Thrust ve Liftin ne olduğu bellidir.Bunlardan sonrası kurugürültüden başka birşey değil...
Sevgiler Saygılar izninizle ben geri duruyorum artık hepinize kırımsız günler...
thrust terimi zaten motor ile alakalı değil ki... thrust kısaca itme kuvvetidir.
eğer motorla ilgili bir formül çıkacaksa pallerin açısı ve hava ile ilgili formüller girecektir işin içine.
Çok doğru. Zaten tartışma da öyle başladı. Tunahan motor thrust oluşturur, kaldırma oluşturmaz dediği için çelişki var dedim. Yoksa modellerimizi kadıran motordur demeye getirmiyoruz.
Ben fanwing'in farklı yapısından kaynaklanan durumu ortaya dökmeye çalışırken klasik bilgilere çakılıp kaldık. Mesela bu modelin yatay stablizatörü neden o kadar yukarıda, aileronlar neden yanlarda diye merak eden olmadı sanırım.
Ben zaten thrust yada kaldırma konusunda değil, helikopter mi uçakmı konusuna bir yorum getirmek istedim.
Thrust işine gelince bence de motor güç oluşturur, bunu kaldırma kuvvetine çevirmek uçağın yapısı ve kullanılan pal, pervane neyse artık onun performans ve yapısına bağlıdır.
motor 10 birimlik güç üretir benim yaptığım bir uçağa takarsak 5 birimlik kaldırma sağlar, adam gibi bir uçağa takarsak 9 birimlik kaldırma sağlar :)
Tunahan abim,teknik terminolojiye çok yakalanıyorsun,esas anafikri kaçırıyorsun.
Tepkili motorlar icad edilmeden evvel bütün motorlar beygir gücü(HP) ile ölçülüyorlardı.Bu anonim bir kabul idi.Ne zaman tepkili motorlar çıktı bunun beygir gücü ölçümüyle ne uğraşacağız direkt amaç olan tepki/itme (thrust) ölçelim dediler.Thrust bir ifade olarak o zaman girdi devreye.Gemilerde de hala HP kullanılır ama şaft üzerinde bir özel "thrust yatağı" yerleşitirilir yoksa pervanenin thrust ı motoru kulaklarından söker atar.Yani ileri doğru /veya geri yönlü yatay vektör thrust ,yukarı doğru düşey vektör de kaldırma(lift) sayılır.
konu süper atışmaya dönüşmüş :) kırmadan incitmeden devam. süper süper :)
kaldırma kuvveti kanadın kesiti nedeniyle oluşan kuvvet. nerede oluştuğunun bence önemi yok. ona bakarsanız gyrocopter lerde motor yok ama kaldırma kuvvetini yine kendi başına dönen dönen kanat oluşturuyor. motor sadece ileri çekiş sağlıyor. zaten çekiş gücü vektörel bir büyüklük. ister türbin motorunun kompresöründe oluşsun ister helikopterin dönen kanadında çekiş motor tarafından üretiliyor. enerjiyi çekişe dönüştürecek bir yapı varsa ne ala. kaldırma kuvveti ise yüzeyler arasındaki hız farkı sonucunda ortaya çıkıyor. bernouli ilkeleri işte.
iron_eagle
24-11-2009, 00:06
Terimleri kısa ve anlaşılır açıklayayım tartışmadan uzak kalayım.
Kaldırma kuvveti: Bir sistemde yere dik ve zıt yöndeki kuvvetler toplamı.
Trust-itiş kuvveti: Bir sistemde herhangi bir yönde yararlanılan kuvvet. İtiş bir sistemde üretilen güçten bir yöne hareket amacıyla yararlanılan kısmı ifade eder. İtiş bir jet motorunun ısı vs ile dışarı attığından hariç harekete dönüştürülebilen enerji (dolayısıyla) kuvvettir.
Bu durumda kaldırma kuvveti, tüm yüzeyler tarafından üretilen aerodinamik kaldırma kuvvetleri(Tunahan burada aerodinamik kelimesini nedense siliyor) ile itiş, çekiş, sürükleme, gibi tüm kuvvetlerin toplamıdır YANİ İTİŞİN DİKEY BİLEŞENİNİ DE KAPSAR. Metin abinin dikey tırmanışta motor kuvveti sorusu burada önemli.
Tunahan, Bir roketi atmosferden çıkaran nedir? Eğer roketteki yüzeylerin kaldırma kuvveti ürettiğini(işe yarar anlamda) iddia edeceksen hocalarına forumca dilekçe yazalım. Roket, yüzeyleri tarafından üretilen kaldırma kuvvetiyle yükselmiyorsa onu göğe kaldıran nedir? Kaldırma işini yapan kuvvete kaldırma kuvveti denmezse ne denir?
basaksucan
24-11-2009, 00:20
Tunahan, Bir roketi atmosferden çıkaran nedir? Eğer roketteki yüzeylerin kaldırma kuvveti ürettiğini(işe yarar anlamda) iddia edeceksen hocalarına forumca dilekçe yazalım. Roket, yüzeyleri tarafından üretilen kaldırma kuvvetiyle yükselmiyorsa onu göğe kaldıran nedir? Kaldırma işini yapan kuvvete kaldırma kuvveti denmezse ne denir?[/QUOTE]
uzayda yani boşlukta cismin yüzeylerinin kontrol de veya harekette her hangi bir etkisi yoktur.yani uzay boşluğunda rader yada elevatörün hiç bir etkisi olamaz.bu organlar ancak bir akışkan içinde yapılan hareketlerde iş görürler.roketi uzaya yükselten de uzay içinde yön değiştirmesini sağlayan da roket motorlarının yol açtığı tepki kuvvetidir.yani bir akışkan çıktığı kaynağa ters yönde tepki üretirler.bunu zaten biliyorsunuzdur.
iron_eagle
24-11-2009, 14:12
Namık abi biliyorum elbette. Bu soruy Tunahan cevaplasın, cevaplarken de kaldırma işini yapanın itiş(motor tepkisi) olduğunu, bu durumda itişe kaldırma denebileceğini, bildiğimiz anlamda kanat tarafından üretilen kaldırma kuvvetinin AERODİNAMİK KALDIRMA KUVVETİ olduğunu farketsin, burada terminoloji öğretmeye çalışırken o terminolojiye takılanın kendisi olduğunu anlasın istiyordum.
basaksucan
24-11-2009, 20:12
Namık abi biliyorum elbette. Bu soruy Tunahan cevaplasın, cevaplarken de kaldırma işini yapanın itiş(motor tepkisi) olduğunu, bu durumda itişe kaldırma denebileceğini, bildiğimiz anlamda kanat tarafından üretilen kaldırma kuvvetinin AERODİNAMİK KALDIRMA KUVVETİ olduğunu farketsin, burada terminoloji öğretmeye çalışırken o terminolojiye takılanın kendisi olduğunu anlasın istiyordum.
tamamen katılıyorum.aslında bilimsel gerçeklere katılıyorum denmez ama :)
RedBaronTK
24-11-2009, 20:17
Kaldırma kuvveti ikiye ayrılır aerodinmik kaldırma kuvveti ve kaldırma kuvveti:aovvvv::aovvvv:
Bağcılar ATL A12UGB Tunahan Küçük
buyrun kime yazmak istiyorsanız yazabilirsiniz dilekçeyi...
basaksucan
24-11-2009, 20:26
Kaldırma kuvveti ikiye ayrılır aerodinmik kaldırma kuvveti ve kaldırma kuvveti:aovvvv::aovvvv:
aerodinamik kaldırma kuvveti dışında saydığınız kaldırma kuvveti nedir.suyun kaldırma kuvveti yada sıcak havanın kaldırma kuvveti türü bir şey mi?
ortamın biraz gergin olduğunu hissettiğim için yazarken kelimelerimi dikkatli seçiyorum.
Namık abim,burada tamamen teknik bir tartışma yapılıyor,ortamın gerilmesi diye birşey sözkonusu olamaz,olmamalı.
iron_eagle
24-11-2009, 20:59
Bir sıcak hava balonunu yerden kaldıran şey, içinde birikmiş havanın uyguladığı kaldırma kuvvetidir diyeceğim, hayır atmosferle arasındaki yoğunluk farkıdır diyeceksin. Üstelik yoğunluk farkının bir kuvvet olmadığını ve balonu yükseltenin yoğunluk farkından dolayı balonun altına dolmaya çalışan atmosfer gazlarının uyguladığı kuvvet olduğunu ve bunun da adının kaldırma kuvveti olduğunu bilerek sırf "hee pardon" dememek için böyle diyeceksin. Oyüzden tartışmadan kendimi sıyırıyorum kolay gelsin.
Kaldırma kuvveti daha önce de söylediğim üzere bir sistemde yere dik ve zıt yöndeki kuvvetler toplamıdır. Bu yüzden suyun kaldırma kuvveti, havanın kaldırma kuvveti, aerodinamik kaldırma kuvveti gibi alt terimler türemiştir. İster kabul et, ister etme.
Çoşku yaptı yapacağını. Açtı başlığı çekti pimi. Acilen gelip durumu çözerse iyi olur.
Tartışmanın seviyesinin düşmemesine özen gösterirsek sevinirim.
Tunahan sen de mesajların arasındaki sivri cümleleri temizlersen sevinirim.
zevkle okuyorum :)
motor enerjiyi harekete çeviren makinedir. kanat ise kaldırma kuvveti oluşturur. pekala planörler en güzel örnek. hız olduğu sürece kaldırma kuvveti var. motor itme kuvveti sayesinde akışkana hız kazandırır. ram jet te yeterli sıkışma oluşacak kadar hızlı gittiğinde yani hava girişindeki basınç yeterli olduğunda itki üreten bir makinadır. içinde kanatçıklar pervaneler olmasına gerek yok. pekala roket motorlu uçaklarda uçar çünkü itki vardır.
redfin ile sohbetimiz olmuştu bu konuda.
bakalım buna ne diyeceksiniz:
http://www.things-with-wings.com/ToFly/921-V_1930.jpg
http://www.things-with-wings.com/ToFly/Rotorplanes.htm
http://blog.modernmechanix.com/2008/05/15/spinning-wing-airliner/
http://en.wikipedia.org/wiki/Magnus_effect
:) thrust mı lift mi?
Kaldırma kuvveti daha önce de söylediğim üzere bir sistemde yere dik ve zıt yöndeki kuvvetler toplamıdır.
simetrik olmayan kanatlı bir uçak ters uçuyorsa kaldırma kuvveti ne tarafa doğrudur? :)
iron_eagle
02-12-2009, 14:49
Bir uçak ne konumda olursa olsun düz uçuyorsa toplam kaldırma kuvveti yere dik ve zıt konumdadır. Bu kaldırma kuvvetine kanadın ürettiği aerodinamik kuvvet(kanat tersken yere doğru kuvvet üretiyorsa bunu toplam kaldırma kuvvetine (-) olarak toplarız, bu kuvvet yarış arabalarında yere tutunmayı arttırmak amaçlı kullanılıyor zaten), motorun ürettiği çekişin yere dik bileşeni, uçağın diğer yüzeylerinin aerodinamik etkilerinin(yere zıt yada yere doğru) tamamı vardır ve düz uçuşta toplam kaldırma kuvveti, uçağın ağırlığına eşittir. Uçağın düz, yan, ters olması birşeyi değiştirmez.
hkartol123
02-12-2009, 15:25
Şimdi bu uçağı yapıyormuyuz?Yapmıyormuyuz? yada yapamıyormuyuz?:hımm:
Şimdilik dedikodusunu yapıyoruz
Bu fanwing ler erkek mi sayılır dişi mi?:D:D:PYa da cinsiyeti varmıdır?:hımm:
erkek bu :P :D fanwing hey yavrum :) fan wing bir çinli aslında.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.