PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yağmurlu havada uçabilen uçak yapımı__?

eemrah83
18-01-2010, 01:11
Herkeze slm

Ankaradayım ve 3gündür wgd ucurmak için bakledim nafile hava sürekli yağışlı. cok kızdım ve bu konuda çalışma yapmaya karar verdim.

sizlerdende destek bekliyorum. Bu konuda bir fikri olan varmı_??

cemerez
18-01-2010, 01:18
Yamur elektroniğinize zarar vermeyecekse,modeli görüşünüzü engellemiyorsa yamurun bir sakıncası olacağını sanmıyorum.Rüzgar fazla değilse Wgd bile yamurda uçabilir.

anı
18-01-2010, 01:24
anten kablosu uçağın icinde kalmıyacaksa elektroniğe su girmezse bişey olmaz ama alıcı anteni uçağın içinden dışarı çıkmıyosa uçak tamamen ıslanırsa ucağın gövdesi faraday kafesi görevi görür ve dışardan içeriye icerdende dışarıya sinyal ulaşmaz

cemerez
18-01-2010, 01:42
anten kablosu uçağın icinde kalmıyacaksa elektroniğe su girmezse bişey olmaz ama alıcı anteni uçağın içinden dışarı çıkmıyosa uçak tamamen ıslanırsa ucağın gövdesi faraday kafesi görevi görür ve dışardan içeriye icerdende dışarıya sinyal ulaşmaz

Uçak metalden değil Anıl neden faraday kafesi görevi görsün anten kaoblosunu dışarıda olmasının sakıncası yok bence.

anı
18-01-2010, 02:42
cem abi dışarda olmasının deyil içerde olmasının sakıncası olabilir uçak metal deil doğru metalin iletkenliği kadar da suyun da iletkenliği var metal ilen su arasında bi fark olmaz gibi ikiside iletken çünkü

burak_ergun_
18-01-2010, 04:47
kardeşim ben 2 kere fantezi olması açısında ucurdum gayette eğlenceli oluyor yapacagın tek şey şu seralar varya sandiviçleri vsvs kapladıkları ucagı su alabileceği yerleri güzelce sar :d Sonra kumandanıda sar :D çok eğlencei oluyorr :d

myssba
18-01-2010, 09:54
Alıcınıza, esc nize ve batarya kontaklarına su girip kısa devre yapmayacaksa sakınca yok. Fırçasız motorları su içinde çalıştırıyoruz (konnektörler dışarda ve iyi izole edilmesi kaydıyla) herhangi bir teslik yok.

red_fin
18-01-2010, 10:33
Uçak uçmaya uçar da, radyoyu koruman lazım asıl.

RedBaronTK
18-01-2010, 10:40

Tebrik ederim süper bir düşünce teorikte mantıklı ama pratikte bahsedilen düşüncenin meydana gelmesi çok düşük bir olasılık ama yaşına göre gerçekten tebrik edilmeye değer...

http://img155.imageshack.us/img155/1412/760pxteslabobinindenc3ano5.jpg

Uçak gövdelerinin yağısıda ESD EMI prensiplerinden bir yada birkaçını desteklemek için bu şekilde yapılmıştır zaten.Her yolcu uçağı ortalama olarak, yılda en az bir kez yıldırım isabeti alır. Ancak, bir ‘Faraday kafesi’ gibi davranan uçak, yıldırımın üzerine akıttığı yükü, etrafındaki havaya verir. Hatta uçak fırtınalı bir havada seyahat ederken bazen, elektrik yüklü olmakla beraber yıldırım üretmeyen bir bulutun içine girdiğinde, aksi halde oluşmayacak olan bir yıldırımı tetikleyebilir. Bu durumda pilotlar, kabinin hemen önünde,parlak beyaz bir deşarjın uçağa doğru geldiğini görebilir. Böyle bir olay, pilotlarda, birkaç saniye süreli görme bozukluğuna yol açabilir. Bu nedenle pilotlar genelde, fırtınalı havalarda dahi güneş gözlüğü takarlar. Deşarj uçağın dış yüzeyini yalayarak, ağırlıklı olarak kuyruktan ve kanat uçlarında geriye doğru olmak üzere, tekrar havaya karışır.

RedBaronTK
18-01-2010, 11:00
Uçak metalden değil Anıl neden faraday kafesi görevi görsün anten kaoblosunu dışarıda olmasının sakıncası yok bence.

Cim anten kablosunun dışarda olmasının vericeği sakıncadan değil zaten dışarda olması gerektiğini söylemiş arkadaş(Düşüneye göre anten gövdenin dışında-faraday kafesinin dışında- olacak ki manyetik yalıtımdan uzak olmuş olucak....

atambay
18-01-2010, 11:08

Yağmur suyu saf su olduğundan iletken değildir.
Siz yağmurlu havada açık arazide vericinin antenine yıldırım düşerse ne yapmanız gerektiğini planlayın bence.

RedBaronTK
18-01-2010, 11:15
Yağmur suyu saf su olduğundan iletken değildir.

Merhaba Metin abi;

Yağmur suyu saf su değildir!! tamam musluk suyuna içtiğimiz sulara göre saflığı yüksektir ama kesinlikle saf su değildir.

benmi yanlış biliyorum???

aozgen
18-01-2010, 11:21
Ben de yağmur suyunu birinci sınıf saf,distile su olarak bilirim.Yerden buharlaşma yoluyla kalktığı için toprak minerallerinden ihtiva etmez.Yalnız asidik özellik kazanır(havadaki kükürt atıkları bolluğundan.)Bu da iletkenlikte işe yarar mı bilemiyorum.

Sümer Yamaner
18-01-2010, 12:02
Yağmur suyu bundan birkaç yüzyıl önce belki saf suydu ama artık değil. Hem partikül olarak hem de elektrolit olarak artık saf su özelliğini yitirdi. :)
Yağmurda uçuş konusunda kendi deneyimlerimi aktarayım:
Vericinizi sudan koruduğunuz sürece bir sorun yaşamama olasılığınız yüksek. Ben yağmurda patlarlı uçurdum defalarca. Son derece keyifli bir uygulama oldu.
Tabii ki aileron servoları bir miktar nem ile karşı karşıya kalıyorlar ancak henüz o servolarda bir sorun yok. Muhtemelen kanadın altında oldukları için çok fazla ıslanmıyorlar. Dişler de metal yerine plastik olunca ciddi bir sorun olmuyor.
Uçakta usulüne uygun bir flaşör sisteminiz de varsa tadından yenmiyor yağmur uçuşu. :)

mehmetakyurek
18-01-2010, 15:05
Konuyu okuyunca öğrendim ki yağmura çare bulmak nisbeten kolay. İstanbulda son hafta hariç 5 hafta peş peşe lodos vardı. Lodosa bir çare bilen var mı? :P Lodosa çareyi bulduktan sonra bu hafta başlayan poyraza bir çare gerekecek :D . 5 haftadır rüzgar yüzünden benim elektriklileri uçurmak nasip olmuyor. Gel de şu arabaya sığmayan boyuttaki dev gövdeli, 13-15 inclik koca pervaneleri 10 binli RPM lerde çeviren patlarlı uçaklara özenme şimdi.

myssba
18-01-2010, 15:29
Konuyu okuyunca öğrendim ki yağmura çare bulmak nisbeten kolay. İstanbulda son hafta hariç 5 hafta peş peşe lodos vardı. Lodosa bir çare bilen var mı? :P Lodosa çareyi bulduktan sonra bu hafta başlayan poyraza bir çare gerekecek :D . 5 haftadır rüzgar yüzünden benim elektriklileri uçurmak nasip olmuyor. Gel de şu arabaya sığmayan boyuttaki dev gövdeli, 13-15 inclik koca pervaneleri 10 binli RPM lerde çeviren patlarlı uçaklara özenme şimdi.
Mehmet bey, üzmeyin kendinizi. O dediğiniz patlarlıların boyutunda ve ağırlığında elektrikli de yaparsınız, istedikten sonra. Fırçasız sistemler yaşasın.:P

Sümer Yamaner
18-01-2010, 15:43
Mehmet Bey, Sarıkaya abimizin dolduruşuna gelmeyin. Tabii ki rüzgarlı havada tek seçenek patlar motorlu uçaktır! :) Şöyle egzost kokusunu iyice bir çekersiniz içinize. Keyfinize bakarsınız. Ne o öyle elektriklinin sivrisinek vızıltısı! :) :D

mehmetakyurek
18-01-2010, 16:29
Mehmet bey, üzmeyin kendinizi. O dediğiniz patlarlıların boyutunda ve ağırlığında elektrikli de yaparsınız, istedikten sonra. Fırçasız sistemler yaşasın.:P

Uygun boyutta lipo bulsam kendimi uçuracak boyutta da yaparım da pil bitmeden inip toprağı öpebilir miyim bilemiyorum. :fifufifu:

aozgen
18-01-2010, 17:33
Ayrıca maazallah dev boyutta ESC ye su kaçarsa patlar,matlar nemelazım..:P:P

mehmetakyurek
18-01-2010, 18:01
Bu arada yağmurdan ıslanan bir uçak ( su, iletkenliği artıracak mineral partikülleri taşıyor olsa dahi) radyo dalgalarını (ki birçeşit elektromanyetik radyasyon formudur) engelleyecek bir faraday kafesi oluşturamaz. Bu yapabilmek için gelen radyo dalga boyunun geçemeyeceği sıkılıkta ve kalınlıkta bir iletken zırh gerekir. Bu kalınlıkta bir iletken su zırhı uçağın üzerinde tutunamaz. Maazallah tutunursa uçak zaten kumandadan çıkmadan önce ağırlıktan çakılmış olur. Tabi yine de arkadaşımızın bunu düşünerek anteni dışarıda bırakmayı önermesi ve tedbirli davranmasını kutlamak lazım.

RedBaronTK
18-01-2010, 18:26
Ayrıca maazallah dev boyutta ESC ye su kaçarsa patlar,matlar nemelazım..:P:P

o zamanda patlarlı olur işte abi :P :):)

RedBaronTK
18-01-2010, 18:27
Yağmur suyu bundan birkaç yüzyıl önce belki saf suydu ama artık değil. Hem partikül olarak hem de elektrolit olarak artık saf su özelliğini yitirdi.

bende aynen böyle biliyorum

eemrah83
18-01-2010, 19:41
slm
bütün üstatların konuya katılımı harika olmuş fikirlerde harika, kafamda bişiler canlandırmaya başladım.. herkezin eline ağzına sağlık..;oleeea:

atambay
19-01-2010, 10:16
İyi tamam bu dünyada saflığını yitirmemiş ne kaldı ki yağmur suyu kalsın. Yanlız ıslanmayla faraday kafesi oluşturacak kadar teorik düşünüyorsanız yağmur suyunun saflığını da kabul etmeniz lazım. En azından yağmur suyundaki iyonların sağlayacağı iletkenliğin yeterli olmayacağını düşünmek lazım. Bir yaş ağaç dalı kadar iletken olup olmadığına siz karar verin. Hoş bu fani dünyada saf ağaç dalı da kalmadı ya.

Siz uçağı boşverin kendinizi koruyun. Yağmurlu havada açık arazide anteni açık kumanda ile yıldırıma davetiye çıkarırsınız.

Sümer Yamaner
19-01-2010, 13:55
Yağmur suyu iletken de olsa Faraday kafesi etkisi göstermez. O konuda bir sorun yok yani.
2.4 kumandaların antenlerine yıldırım düşmesi ise pek beklenen birşey değil. :)

RedBaronTK
19-01-2010, 16:38
Yağmur suyu iletken de olsa Faraday kafesi etkisi göstermez. O konuda bir sorun yok yani.
2.4 kumandaların antenlerine yıldırım düşmesi ise pek beklenen birşey değil. :)

yani ama teorii bence ilgi cekici ve güzeldi o yüzden vurguladım..

2,4 için anten paratoner etkisi yapmaz ama konu hakkında bilgim yok ama sıf hani radyo sinyali olduğu için acaba yıldırımı çekme eğilimi gösterbilirmi???

eemrah83
19-01-2010, 19:22
Her yamulu havada yıldırım olmuyor yani kumandanın antni bence koruma latında:D

Bişi sorayım yağmurlu olmayıp buluylu havada yıldırım düşme ihtimali yokmu? ozaman herzaman tehlike var?:hımm:

Sümer Yamaner
19-01-2010, 19:49
Yıldırım radyo dalgasına bakmaz, toprağa ulaşabileceği en yakın yeri ercih eder. Meraklanmayın! :)

atambay
19-01-2010, 22:26
Yıldırım düşer de ölürseniz itiraz dilekçesi verir hayata dönersiniz.

mehmetakyurek
19-01-2010, 23:20
Yıldırım özel koşullarda oluşan bir hadisedir. Temelde her yağmurlu hava yıldırıma sebebiyet vermez. Bunun belli şartları vardır. Ancak bu detayı geçip çarpılmanın sebebini kısaca yazayım. Bu sebebi bilirseniz mantığınızı kullanarak her ortamda korunmanın yolunu bulursunuz.
Elektrik yükü en kısa yoldan toprağa ulaşmak üzere hareket eder. Hava oldukça yalıtkan bir maddedir ancak milyonlarca voltluk potansiyel farkı için havanın yalıtkanlığı yetmez. Akım hava gibi iletkenliği çok zayıf bir madde üzerinden toprağa giderken yol üzerinde havadan daha iletken bir yapıyla karşılaşırsa o yolu tercih edecektir. Örneğin düz arazideki bir ağaç içinde %25 su bulunduran bir nesne olarak havadan daha iletkendir bu sebeple yıldırımı çeker, daha doğrusu akım toprağa ulaşmak için son 8-10 metreyi ağacı kullanarak almayı tercih eder. Eğer siz o sırada ağacın altındaysanız çarpılırsınız ama ağaç çarpıldığı için değil ! İnsan vücudu %75 su ihtiva ettiğinden akım ağaçtan geçerken siz daha iletken olduğunuzdan ağaçtan çıkar ve son mesafeyi sizin üzerinizden almayı tercih eder böylece milyon voltluk gerilime bağlanmış bir rezistans gibi olursunuz.
Vericiniz özdellikle de FM verici ise yani uzun bir metal anteni varsa o bölgeye düşecek yıldırım sizden önce antene (sizden daha iletken olduğundan) sonrasında ise size geçip deşarjı tamamlar. Yani yine rezistans olursunuz.
Anlaşılacağı üzere her şart altında yıldırıma yakalandığınızda mümkün mertebe yere yakın olup çevredeki başka yükseltilerden uzağa gitmek gerekir ki akım sizi tercih edemeden toprağa başka yoldan ulaşsın.

aozgen
19-01-2010, 23:50
Aslında yıldırım yerden(sivrilikden) buluta deşarj olur.

mehmetakyurek
20-01-2010, 00:49
Aslında yıldırım yerden(sivrilikden) buluta deşarj olur.

Aslında bir Fizik mühendisi olarak detaya girmem olayı anlaşılır olmaktan uzaklaştırsın istemem ancak çok basit olarak anlatabilirim ki, bulutların altı negatif, üstü pozitif yüklüdür. Bu yükün nasıl oluştuğu halen bilimin tam olarak açıklayamadığı ama teori mertebesinde kalan açıklamalarla sınırlı bir konudur.
Bildiğimiz ise;
Bulutun altındaki negatif yük yoğunlaştıkça toprak yüzeyindeki negatif yükler derinlere itilir ve toprak yüzeyi pozitif yüklenir. Bulut altı yükü (-) ve topraktaki yük (+) kuvvetli bir elektrik alanı oluşturur. Bu alan bulut tarafından başlayan bir süreçle havayı iyonize etmeye başlar. iyonizasyonun rotası havadaki partiküller ve her noktanın farklı yoğunlugu sebebi ile sürekli kırılır (yıldırım düşerken gördüğümüz ağaç dalı gibi kıvrımlı parlamalar). Bu iyonizasyon hattı biraz sonra oluşacak yıldırımın izleyeceği yoldur. Yani yük kendine nisbeten kolay akabileceği bir hat oluşturur. Hemen sonrasında ise yerdeki pozitif yük ile bulutların altındaki negatif yük bu hat boyunda nötürlenir. Yani yerden veya buluttan deşarj oluyor demek olayı tam açıklamıyor.
Yıldırımı biz akım gerçekleştikten sonra bir parlama olarak görür daha sonra ise gürültüsünü duyarız. Parlama akım sırasında oluşan ve güneşin yüzey sıcaklığından dahi daha yüksek olan ısı yüzünden açığa çıkan enerjiden kaynaklanır. Gürültü ise bu yüksek ısı yüzünden aniden genleşen havanın ses hızı üzerine çıkan sürati yüzünden ses duvarını aşması ile oluşan patlamadır.

ufoz
20-01-2010, 00:53
Tek cümle .....

SAĞ EL KURALI... (İsteyene açıklarım daha sonra)
Bütün paratonerler insanı korumak içindir ama hiçbir paratoner elektronik malzemeyi korumaz. Hatta tam tersine, yıldırımı ekipmana daha yakın yere çektiği için o ekipmana daha çok zarar verir........

Siz siz olun öyle veya böyle yağmurlu havada uçak uçurmayın ...
1. Islanır hasta olursunuz.
2. Üşürsünüz hasta olursunuz.
3. Uçağınız üşür patlarlıysa öksürür :)
4. Uçağınız üşür elektrikliyse tekler :)
5. Madem ıslanmaya o kadar meraklısınız, ne işiniz var model uçakla kardeşim. Gidin yüzme havuzuna yüzün. Kim bilir belki madalya falanda alırsınız :):):)

Sonuç : 4 sayfa yazıyı haybeye okumuşuz. Islanmak isteyenler havuza lütfennnnnnn ...... :):):)

eemrah83
20-01-2010, 01:05
herkeze iyi akşamlar

son cümleyi ufoz bey söylemiş bende vaz geçiyorum bu sevdadan herkezinde agzı elleri yorulmasın barii..:confused:

ufoz
20-01-2010, 01:13
herkeze iyi akşamlar

son cümleyi ufoz bey söylemiş bende vaz geçiyorum bu sevdadan herkezinde agzı elleri yorulmasın barii..:confused:

Umarım alınma durumu yoktur, zira son iki cümle latifedir :)

Sümer Yamaner
20-01-2010, 01:23
Abiler yağmurda uçmanın keyfini yaşamadan karar vermeyin. :) Farklı bir deneyim. Her yağmur yıldırım demek değil ayrıca.
Noolur bir kere üşütüp hasta olsanız? Noolur bir kere motorunuz öksürse?
Islanınca neden hasta olasınız? Yağmur çamurda ne mahalle maçları yaptık. Hastalanmadık! :)
Kumandanızı şeffaf naylon poşete koyup uçun bir kere. Bir bakın bakalım nasıl oluyormuş. Sonra isterseniz havuza gidersiniz. :P

ufoz
20-01-2010, 01:28
Sümer bey, madem ıslanmak bu kadar hoşunuza gitmekte.... Biz sizi Ataköy Olimpiyat havuzuna alalım ... :fifufifu:

Sümer Yamaner
20-01-2010, 01:33
Ufuk Bey oraya çok gittim ben! :)
Zaten bu atletik (!) vücudumu neye borçluyum sanıyorsunuz?! :P
Aslında Coota'yı alıp gelebilirim! :D

ufoz
20-01-2010, 01:45
O zaman şöyle diyelim ne dersiniz;
Yağmurlu havada, ıslak ortamda uçabilen uçak Cootadadır :)
Ama onu uçurmak için önce yüzmeyi bilmek gerek :)

mehmetakyurek
20-01-2010, 10:02
Mesele ıslanmaktan keyif almaksa RC tekne olayı da var. O zaten susuz olmuyor. :D

KLL
20-01-2010, 10:58
cem abi dışarda olmasının deyil içerde olmasının sakıncası olabilir uçak metal deil doğru metalin iletkenliği kadar da suyun da iletkenliği var metal ilen su arasında bi fark olmaz gibi ikiside iletken çünkü

yağmur suyu arı sudur, nasıl iletken olacakki?

atambay
20-01-2010, 11:25
herkeze iyi akşamlar

Hemen vazgeçmek olmaz.

RedBaronTK
20-01-2010, 13:33
yağmur suyu arı sudur, nasıl iletken olacakki?

bir kaç sayfa önce arı olmadığına karar verdik Çoşku bey :)

KLL
20-01-2010, 14:35
ben kaçırmışım o zaman :D

mcd__mcd
20-01-2010, 14:37
Tekne çok farklı bir zevk.Ben kullanıyorum müthiş zevkli.Hele bir de denizin dalgalarında da yüzebilen bir tekneye sahipseniz tadından yenmiyor.

Sümer Yamaner
20-01-2010, 17:41
Bugün kar ve yağmurda dörder sorti uçtuk Bülent Abi ile hatta bulutlar çok alçaktı birkaç kez içinde kaybolduk! :) Süpperdi! :D

atambay
20-01-2010, 17:48
Bugün kar ve yağmurda dörder sorti uçtuk Bülent Abi ile hatta bulutlar çok alçaktı birkaç kez içinde kaybolduk! :) Süpperdi! :D

Eeee yıldırım düşmedi mi?

Sümer Yamaner
20-01-2010, 17:52
Valla Abicim sanırım düşmedi. Yani dönüş yolunda bizden birtakım dumanlar ve kokular yükseliyordu ama pek anlam da veremedik! :D

atambay
20-01-2010, 18:08
O sayılmaz ateş çıkmamış. Muhtemelen aşırı keyiften kaynaklı hararet durumudur.
Bizim tarafa da kar yağsa kızaklarla uçsak. Canım çekti şimdi.

ermis
20-01-2010, 18:17
http://www.vimeo.com/896862
2 sene önce yaptıgımız yagmurlu bir gündeki uçuşumuz.

eemrah83
21-01-2010, 01:16
Umarım alınma durumu yoktur, zira son iki cümle latifedir :)

abi alınma olmaz siz üstat sınız biz bebe napalım dinliyoruzz...:D

ama bu konuda şevkim kırıldı sanırım EP ile uçuş olmucak yağmurlu havada ...