Orijinalini görmek için tıklayınız : Bir soru
Merhaba arkadaşlar
Yaptığım tüm modellerde başıma gelen ve nasıl çözeceğimi bilemediğim bir durum var. Modele gaz verince yükseliyor kısınca inişe geciyor. Düz bir hatta her gaz seviyesinde uçamıyorum. Yani gazı açınca düz bir hatta hızlanmasını kısınca yavaşlamasını istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim.
Pervane tork açışıyla ilgili sıkıntın var sanırım, motoru gövdeye yerleştirirken aşağı 2 derece sola 2 derece yatık yerleştirmelisin ( motora önden baktığımızı farz ederek). Bu derecelendirme taktığın pervanenin büyüklüğü ile bağlantılı olarak değişiklik gösterebilir, bunu deneme yanılmayla bulabilirsin. pervane torku ile ilgili başlıkları okuyarak tam gerekli bilgiye ulaşabilirsin.
Oğuzhan bey verdiğiniz bilgi için sağolun.
peki bu sorun kumandadan mixle çözülebilirmi yani gaz ile elavatör arasında bi mix yapılsa gazı artırdıkça elavatör oransal olarak iniş verse. Böyle bişey yapılabilirmi?
Hatalı motor açısı, hatalı kanat hucum açısı ve hatalı ağırlık merkezi yazdıklarınıza neden olabilir.
Değişik testler yaparak bunlardan hangisi yada hangileri neden oluyor diye bulunabilir.
Motorunuz modelin kanat airfoil yapısına göre 3-5 derece aşağı bakmalı
Hucum açısı iyi ayarlanmalı.
Ağırlık merkezi düzgün olmalı ve havada modelin uçuşu sırasında pil vs. yerdeğişip dengeyi bozmamalı.
Aslında çok anormal bir yükselme ve çökme yoksa gaz açıp kapama ile yükselip alçalma normalde olmalı. Sonuçta kanadın kaldırma kuvveti hız ile ilgili. Eğer rahatsız edecek kadar düzensizse mesela orta gazlarda az biraz gaz açıp kapama ile anormal yükseliş alçalış varsa tüm etkenlere göz atmak lazım.
Uçak zorunlu olarak fazla etkilenecek yapıdaysa gaz ile elevatör miksi düşünülebilir.
cevaplar için tşk.
öyle aşırı bir yükseliş yok. ancak varolanı da engelleyebilirmiyim diyorum. Birde 3-5 derece motor açısını nasıl tutturacağım bana zor gibi geldi bi yöntemi varmı. Bide sorduğum gibi mix mümkünmü ve mümkünse nasıl yapılır.
Aşırı bir fark yoksa elevatörle telafi edilecek kadarsa sorun yok.
Her model de bu olabilir. Ama yunuslama denen olay oluyorsa, sürekli elevatörle oynamak gerekiyorsa sorun vardır.
Motor açısı da, motor bağlantı parçası (motor mount) ile modelin burnundaki sert malzeme (firewall) arasına pullar konarak ayarlanabilir.
Üst sağa 1 mm. bir pul, sol üst ve alta ise ikişer pul konarak Aşağı ve sağ açı ayarlanabilir.
Pulların kalınlığı modele göre değişir. Genelde 1 mm olurlar.
http://www.hobbyrc.com/forum/threads/13043-Faydal%C4%B1-Bilgiler
bu başlıkta motor açıları ile ilgili ek bilgiler vardı. Aceleyle bulamadım ama kaç derece için ne kadar ekleme yapılacağını da hesaplayıp oraya yazmıştım.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.