PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : asp fs 52 ar four stroke

erdincsen
29-03-2010, 22:15
arkadaşlar 52 lik 4 zamanlı bir motor aldım. motorun altında karter kısmında silikon hortum bağlama nipeli mevcut bu giriş veya çıkış ne işe yarıyor?
bir diğeri 4 zamanlı patlar motorlarda karter yağlaması nasıl oluyor. yanmadan sonra kalan yağı subaplardan külbütör kapağına mı atıyor? oradan da itecek kılıflarından süzülerek kartere mi iniyor vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

Sümer Yamaner
29-03-2010, 22:33
Bildiğim kadarıyla o nipel kartere gelen atıkların (yağ vs) drenajı için. Bir miktar hortum bağlayıp uçağın dışına uzatıyorsunuz.

ermis
29-03-2010, 22:39
orası karter havalandırması birincisi karterin içindeki basıncı düşürmesi ikincisi ise sümer hocamın dedigi gibi fazla yafı vs dışarı atmaktır. orayı kesinlikle kapatmayın bir hortumla cowling dışına verin

erdincsen
29-03-2010, 22:52
koray bey peki yağlamayı nasıl yapıyor motor şuan rodaj aşamasında o çıkıştan bir damla bile yağ gelmedi krank piston kolu ve rulmalara yağ neredn geliyor kafama takılan soru bu.

ermis
29-03-2010, 23:05
koray bey peki yağlamayı nasıl yapıyor motor şuan rodaj aşamasında o çıkıştan bir damla bile yağ gelmedi krank piston kolu ve rulmalara yağ neredn geliyor kafama takılan soru bu.

yaglama aynı 2 zamanlı motorlar gibi yakıtın içindeki yag ile oluyor oradan çok fazla yag bekleme sadece karterin içinde birikecek yag cıkar buda genelde motor stop ettikten sonra dibe cökecek yagdır genel amaç karteri havalandırmak.

erdincsen
29-03-2010, 23:40
koray bey iki zamanlı motorda yakıt ve yağ karışımı direk olarak karterin içine gönderiliyor oradaki yağlama işlemini yaptıktan sonra pistonun aşağı inmesiyle yakıt odasına emiliyor ve sonra geriye ne kaldıysa egzosdan dışarıya atılıyor. 4 zamanlı motorda ise emiş valfi ile yakıt direk olarak yakıt odasına emiliyor. şimdi bizim kullandığımız 4 zamanlı patlar motorda yakıt ve yağ karışımı yanma odasına emiş sübabı ile emildi buradan kartere nasıl gidiyor. Segman sızdırmazlığı sağladığı için aşağıya yağ yada yakıt geçemez. bu durumda sübapların egzantrik kam dişli ve yatakların piston biyel kolunun ihtiyacı olan yağ yanma odasından nasıl ve ne şekilde buralara geliyor hala çözebilmiş değilim. emme valfiyle emilen yakıt hava ve yağ karışımı yandıktan sonra direk egzos valfiyle dışarı atılırken yağda beraberinde çöpe gidiyor. buna göre yağlamayı hala teorik olarak çözemedim. sizin söylediğinizden yola çıkıp evdeki 4 zamanlı honda jeneratörümün motor yağı tankını boşaltıp yağlı benzin kullansam bir sorun çıkmaz düşüncesi ortaya çıkıyor ama öyle değil.

aozgen
30-03-2010, 07:52
Erdinç abi çok haklısın,şöyle izah edeyim.
Model 4 Zamanlılarda yağlama yanma odasında sıkışan ve sonra tutuşan yakıt/yağ karışımından piston kenarlarından kartere sızıntı yapan yağ ile yağlanır.Bu yağ pek küçümsenmeyecek miktarlardadır.Biraz daha motorunuz çalışsın o tahliye hortumundan epeyce bir yağ geldiğini göreceksiniz.Bu karterde biriken yağ da hem eksantrik milini hem itecekleri hem de değişik bahanelerle tepelere kadar erişip külbütör sistemini yağlıyor(muş).Yalnız ben hiç kullanmadım ama duyduğum,ilk çalıştırmadan evvel kapakları açıp hem eksantrik sistemini hem de tepedeki külbütör sistemini iyice önceden yağlamanızı tavsiye ediyorlar.Çünkü sızıntı yağlarla yağlanmaya başlamadan kuru kalma riski var.
Yakıtınızda az da olsa hintyağı kullanmanızı tavsiye ederim.Bunun süpaplara kurum biriktireceği söylenir ama bence koruyuculuğu (ilk çalıştırmalarda kuru sürtünmeye karşı) önde gelir.

erdincsen
30-03-2010, 13:46
ahmet abi ben bu konuyu çok araştırdım bu motorlarda yağlama nasıl oluyor birtürlü bulamadım. sizin söylediğiniz gibi yağın, piston kenarlarından kartere sızması için segmanın görevini layıkıyla yapmaması gerekiyor. zira segman piston ile silindir cidarı arasında sızdırmazlık görevini icra eder. eğer yağın segmanı aşarak kartere ineceği düşünülürse ortaya şu çıkıyor.
piston vuruşa giderken (sıkıştırma zamanı) yanma odasındaki yüksek basınçtan dolayı patlama hadisesi gerçekleşmeden segman sızdırmaya başlayacak bir kısım yağ ve yakıt karışımı aşağıya geçecektir. buda motorda güç düşüşüne sebep olacaktır. bu motorlarla ilgili internette birçok video izledim hepsinde alttaki çıkışa ucu açık bir hortum bağlanmış.
egzosun tazyik çıkışını karter tahliyesine bağlasak karterde oluşan vakum etkisiyle egzosdan atılan yağın hepsi olmasada bir kısmı buraya emilerek yağlamaya katkısı olsa bu işlemin negatif bir etkisi olurmu. saygılar...

aozgen
30-03-2010, 14:18
Erdinç abi, sana o garip gelen oluşum maalesef doğru ve epeyce de yüksek miktarda yağ sızdığını göreceksin.Ayrıca segmanın açık ucunu da unutma.Sakın karter havalandırma memesini egzosta veya başka yere bağlama,o zaman motor hasar görür.O,yukarda denildiği gibi uzatma hortumuyla dışarı salınacak.O uzatmayı takmak zorunda değilsin,o zaman motor bölmesini vıcık vıcık yağ eder.
Sen merak etme o memeden gelen yağı görünce yağlama konusunda endişen kalmayacak.Ama ben hiç kullanmadığım halde yukarı bölümlerin nasıl yağlandığı konusunda hala tereddütlerim var.Aradasırada başaşağı uçar,tepeye yağ yürümesine yardım edersin.:D