PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ASP vs. O.S.Engines

Sayfa : [1] 2 3 4

tutku16
02-04-2010, 19:54
Değerli hobbyrc her konuda bahsi geçen "Os"çular ve "ASP"ciler bu konuda dilediği gibi hangi motoru neden seçtiklerini burada tartışsın.
Beni soracak olursanız ASP'cilerdenim.Bunun nedenlerini şöyle sıralayabilirim;
-En büyük sebeplerden biri OS motorlara göre fiyatının düşük olması.
-Parçası ülkemizde bol ve OS'a göre daha yaygın bulunuyor.
-Ayar problemi olacağını düşünmedim lakin Balıkesir'de motor uzmanı çok değerli modelci abiler var.Onlara güvendim de denilebilir :)
-Model malzemelerini başlarken topluca aldım.Aldığım yerde O.S. yoktu araya da ASP motor koyuverdim.
Ben böyle düşünüyordum.Hocalarım da benimle aynı fikirdeymiş.Bu sebeplerden dolay benim motorum ASP
Siz ne düşünüyorsunuz?

Jarjaryan
02-04-2010, 20:20
Arabaci olarak bişi fark edermi bilmem ama Sizin os tartişmalarının arasına dalıyorum ve os diyorum :) Os danda şaşmam diyorum :D

RedBaronTK
02-04-2010, 20:32
Bir seçenek daha olmalı Motor Taraftarı olmayanlar diye yada her ikisi diye...yerine göre OS yerine göre ASP maddi durumuma zamanıma modelime bağlı...

Ancak paralarını bir kenara bırakırsak OS daha kaliteli motor.

aozgen
02-04-2010, 20:51
Ben mis kibin ,ucuzzzzz,kaliteli,gerçek krom silindirli 3D karbüratörlü,parçası elimin altında JBA motorum derim başka da bişi demem.
11-6 (Markasız) pervane ile 13500 RPM leri görür,daa ne isterim?

Sümer Yamaner
02-04-2010, 21:00
İşte bilen de yazıyor bilmeyen de. Allah'tan daha duayenler gelmedi ortama. Sanki önemli olan devirmiş gibi sallamış birisi! Neymiş gerçek krommuş. Hadi oradan! OS ve Saito dışında motor tanımam. Eşşek yüküyle para kazanıyorum. Hem de elimi oynatmadan. Savuracak yer arıyorum. Niye gidip ucuz motor alayım da sahada boynum bükük kalayım. Milletin OS motorları vızır vızır stop ederken benim ASP motorum neden çalışsın? Ayıp değil mi? Bu Ahmet Özgen kim acaba? Sahalarda gören var mı?

MutluTEKIR
02-04-2010, 21:14
yine kklasik bir konu :) ve alevli bir konu :) keşke açmasaydınız diyecem ammmaaa...
herkesin kendisine göre nedeni vardır, yanlış biliniyorsa da bunları düzeltmek lazım ama tonumuzda dikkatli olmakta yarar göreceğimizi düşünüyorum di mi Sümer Bey :)
ben patlar motorda acemi olduğumdan os a vereceğim 150 $ yerine, asp ye 50$ veririm. 3 tane alırım içim acımadan her türlü deneyimi bunda öğrenirim ondan sonra da işi kaptıktan sonra os a geçerim diye düşünüyorum. helide hk450 meselesi gibi bence
saygılar...

luthier76
02-04-2010, 21:22
Doğru helikopter gibi os asp den daha karmaşık ve teknolojik bir yapıya sahip. O yüzden basitten başlamak lazım. :) İyi benzetme.

HK450 nedir ya :)

swat11
02-04-2010, 21:35
Benim için performans önemli değil gaz yiyen bütün motorları yierim.

luthier76
02-04-2010, 21:37
İşte bilen de yazıyor bilmeyen de. Allah'tan daha duayenler gelmedi ortama. Sanki önemli olan devirmiş gibi sallamış birisi! Neymiş gerçek krommuş. Hadi oradan! OS ve Saito dışında motor tanımam. Eşşek yüküyle para kazanıyorum. Hem de elimi oynatmadan. Savuracak yer arıyorum. Niye gidip ucuz motor alayım da sahada boynum bükük kalayım. Milletin OS motorları vızır vızır stop ederken benim ASP motorum neden çalışsın? Ayıp değil mi? Bu Ahmet Özgen kim acaba? Sahalarda gören var mı?

"Sümer Abi gelin size de bir MVVS benzinli alalım 9000 devirde ne pervaneler çevrilebiliyor görsünler. Hem de kaliteli bir motorun tadını çıkartın. Verdiğiniz paraya değsin."

Desem noolur acaba:D

Sümer Yamaner
02-04-2010, 21:59
ama tonumuzda dikkatli olmakta yarar göreceğimizi düşünüyorum di mi Sümer Bey :)

Ne alakası var kardeşim. Ben bu Ahmet Bey denilen şahıstan zaten hazzetmem. Gidip güzel güzel OS motorlar alıp uçacaktım. Beynime girdi. Acayip acayip markalarla doldurdu atölyemi. Mesela bir SK50 verdi bana. Allah'ım motor değil başka birşey. Durmuyor yahu! Yakıt bitiyor SK50 tam gaz çalışıyor. Bir egzost cıvatası düşmüş, uçak hala loop atıyor. Pervaneyi ters takmışım. Bana mısın demiyor. Yani saçma sapan birşey işte.
Yine bu Ahmet Özgen denilen şahıs bütün motorlarımı kuırcaladı. Şikayetçiyim. Tüm motorlarım onun yüzünden tam performansla çalışıyor. Hayır anlasa içim yanmayacak. Alıyor tornavidayı iki saat fine tuning yapıyor. Yahu bırak stop etsin işte! Hayır!!!
OS motor sahada çalışmıyor. Bizimki elli metreden "buji mi gitti" diyor! Yahu sen ne anlarsın bujiden. Ama bir bakıyorum evet buji gitmiş! Sinir bozuyor kısacası. O nedenle ses tonuma hakim olamıyorum.
Hayır birşey değil, senede on dakika uçan büyük üstadlarla aramı da açıyor. Yok efendim nitro kullanılmayacak. Yok efendim hint yağlı yakıt olacak.

cemerez
02-04-2010, 22:07
OS ve Saito dışında motor tanımam. Y.S. diye motor markası bilmediğinden mi yoksa beğenmediğinden mi Y.S. motorlarıda tanımıyorsun Sümer Abi?

aozgen
02-04-2010, 22:09
Eh işte beyni yıkanmış modelcilere birazcıkkk inisiyatif kazandırmaya çalışınca kötü kişi oluyoruz.Cevap bile vermeye gerek duymuyorum.Havada dönüp dururken saati unutanlara "çoktandır uçuyorsun kuşun ötmedi mi daha,şimdi stop edecek" deriz,havada stop edince şom ağızlı oluruz.İyilik de yaramıyor bu modelci taifesine.

luthier76
02-04-2010, 22:09
Bu başlığın asp kardeşliği olarak değiştirilmesini talep ediyorum ve çekiliyorum.

swat11
02-04-2010, 22:12
Suçlular banlansın bence:D

aozgen
02-04-2010, 22:14
Bu başlığın asp kardeşliği olarak değiştirilmesini talep ediyorum ve çekiliyorum.

Aloooo,ben ASP kardeşi diilim,naapıcam şimdi? Yazmayacakmıyım?

ufoz
02-04-2010, 22:24
Ne OS ne ASP. En iyisi TAN ...

cemerez
02-04-2010, 22:25
En iyi lastik motorlu :P

Sümer Yamaner
02-04-2010, 22:27
Efendim öyle kuşun öttü ötmedi gibi sataşmalara girmeyelim. Biz bilmiyor muyuz yakıtın biteceğini. Ama ASP ya da SK motorlar yakıt bitince öyle cart diye durmazlar ki! Yani her önüne gelene patlar motorlu uçak aldırıp günaha giriyorsunuz beyefendi. Sizin yüzünüzden OSman abi bile yazmıyor foruma. :P:D:P:D:P:D:P:D:P:D:P

RedBaronTK
02-04-2010, 23:06
en iyisi benzinli CRRC mii DLA mı diyelim hadi onada :)

sarvenn
03-04-2010, 00:39
Ne OS ne ASP. En iyisi TAN ...

OS rodajı TAN rodajından daha rahat valla, mis mis = )

atambay
03-04-2010, 01:03
Bu ne saçma başlık böyle. Bir kere OS-ASP kıyaslaması anlamsız, ikincisi bunu tartışmak için başlık açmak anlamsız çünkü diğer tüm başlıkların konusu zaten OS. Üçüncüsü bu konu patlar motor bilgilerine ait bir konu değil. Dördüncüsü ben ASP kullanıyorum demiş, ankete efsanevi OS seçeneği koymuş. Beşincisi adamın haftaya sınavı var gelmiş forumda laklak ediyor. Altıncısı Balıkesir'de ustalar varmış da onlara güvenip ASP almış. Oysa herkes biliyor bir usta var o da başka yerde. Yedincisi Deli Çerkes şu an başlığı okuyor birazdan canına okuyacak.
Yani nereden baksan ölü doğmuş, elle tutulur tarafı olmayan bir başlık olmuş.
Dolar düşer mi dersiniz?

aozgen
03-04-2010, 07:35
Daha başlık faul zati,tarafsız olması gereken anket ne kadar tarafsız okuyan anında görüyor.Efsane imiş,yok artık.Gidin Avrupada sorun bakalım OS un borusu ne kadar ötüyor?ABD sayesinde OS bööle efsane olma iddiasında.Evelallah bir A.B ye girelim,memlekette de OS un şöhretini kıracağıkkk..
Dolar düşer.OS dan efsane olursa,dolar da düşer ,2m. sürat şampiyonları bile düşer.:P:P

atambay
03-04-2010, 10:25
Hiç güleceğim yoktu sabah sabah, ABye girelim ha. Bak OSun şöhretini kırmaya lafım yok deneyin belki olur. Ne kadar hayalperest oldunuz bu aralar.

luthier76
03-04-2010, 11:45
Ortamı yumuşatmak için şu güzel manzarayı sunmak istedim. Haydi hepimiz OS a koşalım. Hepimiz kardeşiiiiiiz bu öfke ne diyeeee.

http://j.imagehost.org/0685/osmax-gt551n.jpg

swat11
03-04-2010, 11:46
bırak abi bunlar takım tutar gibi motor markası tutarlar :P

Sümer Yamaner
03-04-2010, 13:37
650 dolarcıkkk

luthier76
03-04-2010, 13:40
Yeni çıktı ondan. 550 dolara falan inerse normal. Valla abi 50cc ye cesaret edebilsem çekinmeden alırdım. :)

sarvenn
03-04-2010, 13:40
650 doları GT55 e vereceğime DA50R, 3W55 e veririm daha iyi, tabi bir gün 650 dolarım olursa = )

luthier76
03-04-2010, 13:51
Bence DA 50 ile kafa kafaya gidecek bir motor. Daha pek kullanıcısı yok tabi. 3w nin fiyatı 800 dolar. :)
Bizim extra 260 bir da50 hakediyor aslında ama belki ilerde düşünürüz. MVVS nin tadına bakalım önce...

luthier76
03-04-2010, 14:09
Sümer Abi 650 dolardan 4 uçuşa hazır uçak çıkartır valla bu azimle :D

aozgen
03-04-2010, 17:17
Sümer hocam uğraşma bu bağnazlarla.Bugün sen gittikten sonra müthiş bir aşk hikayesi meydana geldi F1 de.Bütün oğlanlar aniden Çinli kıza aşık oldular.Biz böyle bilmiyorduk filan(tabii,beyin yıkamanın en güzel örneklerini görüyoruz forumda,etrafta),çocuklar gözleriyle görünce mahvoldular."Neden geç kaldım" diye dövünenler,"O OS a 250 kayme saydım tüh ellerime " diyenler..
Şimdi SK için sıraya girdiler.Görmeliydin,kaçırdın maalesef.D Mevlut bile sanki yola geldi.

luthier76
03-04-2010, 17:46
İnsanları zehirliyosunuz valla yazık

RedBaronTK
03-04-2010, 18:10
Bahadır bey sanırım Funtuna sahibisiniz modelin montajı tamamlanmış işe bir kaç fotoğraf eklebilirmisiniz birde uçuş ağırlığı ...vs bilgilerini

Sümer Yamaner
03-04-2010, 18:13
Hehehehehe!!!
Saparlar, şaşırırlar ama doğru yolu böyle bulurlar işte.
Bugün sahada OS motorlar kaç kez stop etti? :)
Kalkışta gazı açınca hemen stop eden ilk motor sanırım dört zamanlı 90'lık OS idi değil mi?
Sonra benim Harmon son sortide kafasına göre stop etti. Daha uçuşun beşinci dakikasıydı. Halbuki normalde 6 dakikalık (gaz koluna ayarlı) uçuş sonrası pas geçecek kadar yakıt kalırdı. Yine yakıt vardı depoda. Yani stop etmesi yakıttan değil. O zaman ayarsızdı!? İyi de daha üç gün önce tıkır tıkır çalışıyordu bu motor? Hani OS motorun ayarı hiiiiçççç değişmezdi? Hani hava koşullarından etkilenmeyen bir yapıdaydı? Hani oksijen molekülleri OS motorun karbüratörüne girerken kendilerine çeki düzen veriyor hatta smokin giyiyorlardı? Nooldu?! :P
Her motorun aslında her uçu günü bir fine tuning gerektirdiğini anlayamayana ne yazsan boş abicim.

luthier76
03-04-2010, 18:15
Birisi toplanmış vaziyette motor bekliyor. Diğeri toplanmamış vaziyette o da motor bekliyor. Ben yine de yazdım imzama :)
Biter bitmez resimlerini çekip koyucam zaten.

swat11
03-04-2010, 18:24
Hani hava koşullarından etkilenmeyen bir yapıdaydı? Hani oksijen molekülleri OS motorun karbüratörüne girerken kendilerine çeki düzen veriyor hatta smokin giyiyorlardı? Nooldu?! :P
Her motorun aslında her uçu günü bir fine tuning gerektirdiğini anlayamayana ne yazsan boş abicim.

:lol::lol::lol::lol:

luthier76
03-04-2010, 18:35
Her uçuş gününde tunning zaten yapılması gerekli bişeydir. Marka gözetmeksizin. Bunu herkes bilir. Abi siz kaç yıldır bu işle uğraşıyodunuz:D

aozgen
03-04-2010, 19:08
Hocam işin tuhafı,DMevlut un yepisyeni OS 55 AX de aynen seninki gibi havada stop etti ve hafif de hasar verdirdi inişte.O da takıldı,neden bu stop etti diye.Ama Sinan abimi okuyacağız inşallah
"Neden geç öğrendim" başlığı ile.Ben de cevap verecem" beyin yıkamaya,ipnoza kapılmayaydın,hergün örnekledik,söyledik" diye.
Murat hoca bile gaza geldi bu coşkuyu görünce.(Ki kendisi eski SK 50 cilerdendir.)

sarvenn
03-04-2010, 19:39
Hehehehehe!!!
Saparlar, şaşırırlar ama doğru yolu böyle bulurlar işte.
Bugün sahada OS motorlar kaç kez stop etti? :)
Kalkışta gazı açınca hemen stop eden ilk motor sanırım dört zamanlı 90'lık OS idi değil mi?
Sonra benim Harmon son sortide kafasına göre stop etti. Daha uçuşun beşinci dakikasıydı. Halbuki normalde 6 dakikalık (gaz koluna ayarlı) uçuş sonrası pas geçecek kadar yakıt kalırdı. Yine yakıt vardı depoda. Yani stop etmesi yakıttan değil. O zaman ayarsızdı!? İyi de daha üç gün önce tıkır tıkır çalışıyordu bu motor? Hani OS motorun ayarı hiiiiçççç değişmezdi? Hani hava koşullarından etkilenmeyen bir yapıdaydı? Hani oksijen molekülleri OS motorun karbüratörüne girerken kendilerine çeki düzen veriyor hatta smokin giyiyorlardı? Nooldu?! :P

Ya abi senin OS ler nasıl stop ediyor anlamıyorum, benim motorun verimli çalışmasına sen de Ahmet abi de şahitsiniz. Küçük iğneye aylardır dokunmuyorum, sadece büyük iğneye ara ara müdahele ediyorum, o da birkaç tık o kadar.

ThrustCalc ile motorumun verilerini girdim:
pervane APC 13x4
rpm: 12600
bu durumda
güç: 1.63 HP
pervanenin öteleme hızı: 48 mph
thrust: 13 libre

katalog verisine göre 16000 devirde 1.75 ps güç üretiyormuş ps ve hp arasında 0.98 katsayı oranı var.
Yani bu demek oluyor ki motor verimli çalışıyor. Bu pervaneyi seviyor, gücünü veriyor, torkunu veriyor, ne versen geri veriyor= )

11x6 ile kac devir alınır bilemiyorum ama 13500 desek, ki o kadar çıkar mı bilemiyorum,
bu sefer veriler:

76 mph
1.5 HP
8 libre statik itki.

Bu durumda hangi pervane daha ideal?

Biliyorum konu ile ilgili olmadı belki ama ben burada motorun gerçekten güçlü olduğunu vurgulamak istedim.

Ancak JBA da 55AX e yaklaşır bir güçte sanırım, Ahmet abinin motorununda devir ölçümleri yapmıştık, 11x6 ile çok iyiydi, tabi 13x4 ile bir denemek lazım, büyük çap pervane seviyor mu? Aynı şekilde ASP için de.

O sebeple şu motor iyidir şöyledir böyledir demektense,

yaptığımız test ve ölçüm sonuçlarını yazalım, teknik anlamda fikir tartıştıralım.

Örnek bir test bilgileri yazayım:

55AX stok egzoz
13x4 sport APC, 12400-12600
%10 Nitro %18 yağ

Ben ciddi ciddi ASPlerin bu test bilgilerini merak ediyorum, bir gün zaten Ahmet abinin JBA'sı kapıp kobay yapacağım, değişik değişik pervanelerle denemek de istiyorum açıkcası.

Herkesin motoru aynı standartlarda performansda değil gerçekten. Bende stop eden OS ler görüyorum, ASPler de, aynı şekilde etmeyenler de var, benimki mesela = )
Ancak o p t i m u m ayara gelene kadar benim de çeşitli stop etme problemlerim oldu. Havalar aşırı soğuduğunda ayar yapmadım, gaz geçişleri bozulmuştu, ayarı hiç ellemedim, havalar tekrar stabil bir sıcaklığa geldi ve o eski ayar hala çok iyi bir konumda çalıştırıyor motoru.

Geçenlerde bir 91FX rodajı yaptım, küçük iğne çok iyi durumdaydı, yani hiç ayar yapmadan bağla uçağa yap 3D havasındaydı. Öte yandan Ali'nin 91FX i aynı gün garip bir şekilde stop etti. Belki de küçük iğnesi factory set konumuna getirilse olay çözülecek. Ama işte kurcalamaktan çekinmemek, ayarı buldun mu da şeyini çıkarmamak lazım, yani ayarı kurcalamamak lazım= )

luthier76
03-04-2010, 19:49
O kurcalama işini benzinlide bırakıcam inşallah :fisdua:

Sümer Yamaner
03-04-2010, 19:50
Sarven'cim mesele de bu zaten. OS motor stop etmez diyorsunuz. Stop ettiğini kanıtlayan örnekleri gösterince lafı çevirip OS motor güçlüdür demeye başlıyorsunuz. Devir ve pervane rakamlarını söylüyoruz yine dönüp OS motor stop etmeze geliyorsunuz. Devir hiçbirşeydir susuzluk herşey diyorsunuz. Nasıl bir fanatiklikse artık...
Birisi durup durup orada burada "doktorsan doktorluğunu bil elektronik konusunda konuşamazsın" diyor. "Zaten kaç zamandır bu işi yapıyorsun" diyerek aklı sıra ortaya konulan verileri çürütebileceğini sanıyor.
OScu taifesinin OS motor bir kez ayar ister dediği bu forumun derinliklerinde bolca yazılı. Ama benden eski modelci olduığunu sanan abicim "hayır efendim tüm motorlar ince ayar ister" diyor. İyi de bunu bana niye diyor ki? Gidip kendi takım arkadaşlarına anlatsın ben zaten biliyorum. Ben ve Ahmet Bey motorun temellerini size defalarca anlattık. Neden atmosferik koşulların değişimi ile ayar değiştiğini ve ince ayar gerekeceğini anlatana kadar klavyeler eskittik. Abim benim laflarımı bana satarken bir de "kaç seneliksin haddni bil" diyor.
Bak sen de yazıyorsun. OS motor bile olsa biri stop edip saçmalıyor diğeri mükemmelen çalışıyor. Demek ki hepsi kul yapımı. Hiçbirinde de öyle aman aman bir kalite kontrolü yok. Garanti konusunda rahatlıkla çamura yatılabildiği için tüm üreticiler çok rahatlar kısacası.
Haa ilk uçuş günüde gerekli verileri elde edip yazarım sana sen de hesapları yaparsın. TT46, ASP52, OS55 için ayrı ayrı, pervane ve yakıt bilgilerini de eklerim.

luthier76
03-04-2010, 19:56
Öyle deme abi serbest uçuş modellerinde herkese assan öneriyorum sizin tavsiyenizle :D

Not: Küçük iğneyle pek oynamam gaz cevabına göre ama büyük iğneyi her zaman kontrol etmek lazım bence. Zaten zor bişey değil ki.

aozgen
03-04-2010, 20:05
Sarvencim herzaman emrindeyim.Bugün kaç tane OS havada stop etti,bir OS 91 4 zmn. lı da iyi bir iğne ayarı istedi.Çok normaldir.Bu kusur değildir.Sadece puta tapanlar diğer motorlara laf edince isteristemez ayar yapmak suç oluyor.Keşke bugün geleydin de Sinan abim ve diğerlerinin hayretle yeni motoru sorgulayışlarını göreydin.

atambay
03-04-2010, 23:56
Size 1 nisan yapmışlar. Bari seneye yemeyin.

swat11
03-04-2010, 23:59
Here's my prop testing results for the JBA .56:
Bare Engine Weight: 13.1
Muffler Weight: 5.3
Total flying Weight: 18.4 oz.

Temp: Low to middle 60s
Humidity: High
Fuel: Omega 10% nitro, castor blend
Plug: K&B regular (non-idle bar)
Tach: Tower cheapie

Prop Muffler Jett tuned muffler
11-6APC 12,800 13,800
11-6MA 13,100 13,800
11-7APC 12,400 12,600
11-8RevUp 11,300
12-6MA 11,600 12,000
12-7Zinger 10,200
12-7APC 10,800
12.25-3.75 13,000 13,900

Here's what I previously got on my OS .55AX
11-6 12,800 14,500
11-7 12,200 13,700
12.25-3.75 14,500 (no muffled rpm)

Actually, the JBA .56 looks really good for the price, especially with a muffler. I would say an 11-7 or 12-6 would be a good sport prop. Use the 12.25-3.75 for 3D and fun fly stuff. That's what I run on the OS 55 and plan to use on my JBA .56, which just came in.

Here are some readings I took several years ago when I bought my first OS .46AX. They were published here on RCU if you search far enough back. They were only on the APC 12.25-3.75 3D prop. The fuel, temperature and humidity were the same as above.
OS .46AX 12,500
OS .46FX (old engine) 11,400
TT .46Pro (old engine) 11,500
Magnum .52XLS 12,800

luthier76
04-04-2010, 00:16
Abi isteyen istediğini kullansın ya. Kaliteli malzeme kullanmanın enayilik diye nitelendirildiği bir anlayışla kim uğraşır. Ben kaliteli uçak, kaliteli motor, kaliteli servo, kaliteli kumanda kullanıyorum içim rahat çok da mutluyum. Varsın bazıları da olabildiğince ucuzuna kaçsın mutluysa mutludur Allah mutlu etsin. Bunun ciddi ciddi tartışılacak bir tarafı yok zaten. Bazılarımız ciddiye alıyor kendini hırpalıyor gibime geliyor. Sakin olalım şakasına muhabbet ediyoruz şurda. :) Hadi iyi geceler tüm modelci arkadaşlara.

aozgen
04-04-2010, 08:19
Abi isteyen istediğini kullansın ya. Kaliteli malzeme kullanmanın enayilik diye nitelendirildiği bir anlayışla kim uğraşır. Ben kaliteli uçak, kaliteli motor, kaliteli servo, kaliteli kumanda kullanıyorum içim rahat çok da mutluyum.
Luther abi,kendi kalene gol atıyorsun.Kaliteden bahsedilecekse OS nin nikel kaplama gömleği değil ama diğer Çançinçonların hepsinin krom kaplama gömleği birkaç defa üstün kalitededir.Bunu gözardı etme lütfen.Maalesef ne kaa para o kaa küfte işi geçti,bunu bilemiyoruz henüz.Abisi,allah bereket versin paran boldur OS,YS,MVVS alırsın,gözümüz yok hiçbirini de kötülemiyoruz ama bizim kullandığımız motorlara da "ucuz" demek isterken "kalite" kelimesiyle yer değiştirirsen yanlışa düşersin.

Sümer Yamaner
04-04-2010, 10:42
Dedim ya. Kaliteyi para zannedince ve çok para verdiği birşeye laf edilmesini haysiyet meselesi yapınca oluyor bütün bunlar. Sonra dönüp dolaşıp her zaman benim söylediklerimi bana satmaya kalkıyorlar yani herkes ne istiyorsa onu yapsın diyorlar. Ben de zaten herkes ne istiyorsa onu seçsin diyorum da bu kardeşlerimden bir farkla. Ben bilinçli seçimden yanayım!!! Kulaktan dolma yarım yamalak bilgi ile bilinçli seçim olmaz. Pahalıysa iyidir düşüncesiyle de olmaz. O motorun içinde dakikada onbinküsur kez neler olduğunu yaşayarak anlayabilen birisi ancak bilinçli seçim yapabilir. Oksijen moleküllerinin daha pahalı motora kıyak geçeceğini zannedenlerin bilinçli tercihinden nasıl söz edebiliriz? Haa unutmadan... Lafları evirip çevirerek de bilinçli tercihlere ulaşamayız. Örneğin enayi lafını kullanan kimse olmadı şimdiye kadar. Ama madem kullanıldı ben de konuyu azıcık açayım.
Kaliteli malzeme kullanmak enayilik olamaz. Asla! Ama fiyat / performans dengesinden anlamadan doğrudan en pahalı olanı kaliteli sanıp seçim yapılınca... Bilemiyorum... :P

luthier76
04-04-2010, 10:50
Bu alıntıyı burayada taşımak zorunda kaldım. Benim bunun üzerine söyleyecek çok fazla bir sözüm yok. Çok yerinde bir saptama yapılmış. Anlayarak okumak lazım diye düşünüyorum :)

"Bunların yaptığı kuru gürültü sahada uçtuk dedikleride bir sağa bir sola seyirtmek, yanlışlıkla sıkı bir loop atmaya kalksalar yere motorsuz nasıl inilir gösterisi başlıyor, zaten bakarsan bu adamların motorları gözden çıkarılmış ucuz uçaklarda takılı, alsınlar bakalım bir sebart yada hangar 9 bir uçak, bak bakalım üzerine ne motor takacaklar, dedimya bunlar motorları gibi kuru gürültü, güce geldimi başkalarına verirler talkımı kendileri yutarlar salkımı."

luthier76
04-04-2010, 10:57
Sizin mantığınıza göre kaliteli uçak kullanmak da yanlış. Burdan o sonuç çıkıyor. Ankara ya geldiğinizde THK pistini ziyaret ederseniz bu foruma üye olmayan birçok insana deli dersiniz heralde. 1500 tl lik uçaklarla uçuyorlar. Motorlarını söylememe gerek yok. Asp 160 değil heralde :) Onlarda peşinen enayi sıfatını yemesinler şimdi neyse.

Kısacası pahalı kaliteli bir marka uçağa ucuz ve bence kalitesinden emin olmadığınız sadece 50 size sınıfında çalışabildiği görülmüş bir motor markası kimse takmaz. Birgün sizi de görücez.

luthier76
04-04-2010, 11:08
Bi de Ahmet Abi motorlara kalitesiz demedim ama OS dan MVVS den DA dan daha kalitesiz olduğunu söylüyorum evet.

luthier76
04-04-2010, 11:14
Çok yazdım ama neyse :)

Ahmet Abi beni MVVS nin yarı fiyatına(hatta daha fazla) almaya karar verdiğim DLE 30 dan vazgeçmeme yardımcı oldu teşekkür ederim. O da biliyoki çin malı karbüratör Warlbro dan daha kalitesiz :)

Hepinize kırımsız uçuşlar. Kalitesiz motor da uçak da kullansanız sizleri seviyoruz. Özellikle Sümer Abi ye acayip sempatim var daha görmeden:D:P:D

atambay
04-04-2010, 11:54
Çok yazdım ama neyse :)

Ahmet Abi beni MVVS nin yarı fiyatına(hatta daha fazla) almaya karar verdiğim DLE 30 dan vazgeçmeme yardımcı oldu teşekkür ederim. O da biliyoki çin malı karbüratör Warlbro dan daha kalitesiz :)

Hepinize kırımsız uçuşlar. Kalitesiz motor da uçak da kullansanız sizleri seviyoruz. Özellikle Sümer Abi ye acayip sempatim var daha görmeden:D:P:D

Bi de görsen var yaaa. Yanlız parmağa dikkat. Kendine fazla yaklaştırma :)

luthier76
04-04-2010, 11:59
Öyle deme abi yazıktır ya kötü kötü motorlarla uğraşıyo adam parmağı tornavida tutmaktan öyle kalmıştır onun. Zarar gelmez :D:D

atambay
04-04-2010, 12:05
Yok yok o parmak tehlikeli fotoda durduğu gibi durmaz.

luthier76
04-04-2010, 12:08
Uçak modelcisiyiz abi risk tehlike bizim ikinci adımız :cool: ;)

luthier76
04-04-2010, 12:12
Aslında Ankara ya geldiğinde misafir edelim diye düşündüm. Ama evlilik işleri var yoğunum uçamıyorum zaten o yüzden yanaşmadım. Parmağı yakından görmek isteyen bir dolu OS cu DA cı var burada :) ;)

seccos
04-04-2010, 12:37
Parmağı yakından görmek isteyen bir dolu OS cu DA cı var burada :) ;)

Bu kadar meraklısı varsa Sümer abi affetmez merak etmeyin..Mutlaka dokundurur o parmağı , tadına bir bakar :P Hele sıraya girenler varsa ohhooo..
Ama ben sizin halen o parmağın marifetlerini anlamadığınız kanaatindeyim :)

Sümer Yamaner
04-04-2010, 12:47
Sizin mantığınıza göre kaliteli uçak kullanmak da yanlış. Burdan o sonuç çıkıyor. Ankara ya geldiğinizde THK pistini ziyaret ederseniz bu foruma üye olmayan birçok insana deli dersiniz heralde. 1500 tl lik uçaklarla uçuyorlar. Motorlarını söylememe gerek yok. Asp 160 değil heralde :) Onlarda peşinen enayi sıfatını yemesinler şimdi neyse.

Kısacası pahalı kaliteli bir marka uçağa ucuz ve bence kalitesinden emin olmadığınız sadece 50 size sınıfında çalışabildiği görülmüş bir motor markası kimse takmaz. Birgün sizi de görücez.

Abim ben kimseye enayi demiyorum, dikkat edersen enayi sözcüğünü sen kullandın! Ben herkes kişisel seçimini yapar ve bunda özgürdür diyorum. Yeter ki objektif kriterlerle bilinçli tercihler yapılsın. Ortada çok net bazı veriler var. OS dediğiniz motor Türkiye piyasasında şişirilmiş olan, orta sınıf bir motor. Hep söyledim yine söylüyorum, kalite kontrolü açısından SK olsun ASP olsun bu ucuz motorlar OS'tan daha kötü ama OS mükemmel değil. Tümü gayet güzel motorlar. Keyifle uçuluyor. TT46 ile de, ASP52 ile de, SK50 ile de, OS55 ile de keyifle uçtum, uçuyorum. Dandik modellerle de uçtum, orta kalite modellerle de. Bir iki ay içinde muhtemelen SebArt ile de uçacağım. Ankara pistlerini bilemiyorum ama bizim pistlerde kimsenin modeline yan gözle küçümseyerek bakmıyoruz. THK'nın 100 liralık modeli de bizim için SebArt'ın 750 liralık modeli gibi saygıyı hakediyor. Çünkü işin içinde o modelin sahibinin merakı, hevesi, emeği, zamanı ve parası var. Dolayısıyla bizim piste bir SebArt geldiğinde FlyModel üretimi modeller geri çekilmiyor. İfadelerden anladığım kadarıyla Ankara bu konuda biraz aristokrat. Olabilir. Kendi tercihleridir. Biz tevazuudan hiç zarar görmedik şimdiye kadar.
Model uçaklarla uğraşan herkesin kendine göre bir sebebi vardır. Benim sebebim hiçbir zaman en pahalısını kullanıp kendimi ispat edeceğim şeklinde olmadı, olmayacak da. Tam tersine herkesin kötü dediği bir motor ile iyi kötü uçabilmek beni daha çok tatmin ediyor. Hep söylüyorum. Hiç stop etmeyen, teklemeyen bir motor ve dört dörtlük modeller istiyorsanız zahmet edip evinizden çıkmayın. Kurun Real Flight (orijinalini satın alın ki yeterince tatmin etsin) uçup uçup durun. :P
Mister No mu daha pilottur yoksa bir A380 kaptanı mı sizce??? İşte tüm mesele burada ve bu bir yaşam felsefesidir. Kimse de kimsenin yaşam felsefesini değiştiremez. Tabii ki bu tür etkileşimler ile hepimizin yaşama bakışı ufak ya da büyük değişiklikler gösterir. İşte buna da olgunlaşma diyoruz.

NOT: Az önce gazetede bu haberi okudum, çok güldüm.
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/14310701.asp?gid=254

aozgen
04-04-2010, 14:34

Luther abi bir hataya düşüyorsun ki,Türkiye ölçekleriyle,Türk mantalitesiyle örnekliyorsun.Aç yabancı forumları da bak,400-500 adet motoru olan,1950 lerde motorlu uçuşlara başlamış,neredeyse kızdırma bujili motorun icadını görmüş koca koca adamların,ne modellerine ne motorlar taktıklarını,keyifle tartıştıklarını,nitrometan çağından evvel kullandıkları yakıt katkılarının nasıl kanserojen olduğu keşfedilince gülerek,"ulan biz zamanında bu maddelerle amma oynardık,nerelerden dönmüşüz" diye dalga geçtiklerini,hala çocuk gibi araştırıp,sorup danışıp her yeni çıkan motoru alma peşinde koştuklarını okuyunca,bizim forumda" birkaç loop atınca stop eden motor" teorisini ortaya atan(aslında bizden çok sizlere yönelik) abilerin yazdıklarını gerçek sanıp bu kriterlere göre de görüş bildirmekle nasıl bir hataya düşüldüğünü kolayca görebileceksin.
Bizzat dün önce Sinan abimin yeni motorunu arka arkaya loop attırarak ayarını test ettiren,sonra küçük bir JBA gösterisi sırasında arka arkaya sanırım 5 loop atan benim.Ayrıca bizlerle uçan her modelcinin bildiği,benim loop atarken en büyük zevkimin" Bestmaaaaaaannnn say bakalıımmmmmmm" diye bağırarak arka arkaya 7-8 loop atmak olduğunu en iyi bu loop teorisyeni bilir.Bakma,bilir de burada hepinizle ince ince
keyiflenir.Kendisi ve oğlu,uçuş günlerimizin en büyük keyiflerinden biridir.
Luther abim.MVVS güzel motordur.Sanırım benzin motorları da iyidir,hayrını gör ama seni bu kadar dolduruşa getiren o Kaliteman abime bir sor istersen,ne marka benzin motoru getirtiyor bütün modellerine?

luthier76
04-04-2010, 19:59
Mesajı okuduğumda gerildiğim için siliyorum.

Sümer Yamaner
04-04-2010, 20:20
Demek ki gereksiz tevazu bazen işi buralara getirebiliyor. Bahadır Beyefendi seviyeyi bu düzeye çekiyorsanız ben de ciddi olarak artık benimle yazışmamanızı rica ediyorum. Açık konuşmak gerekirse sizin mentalitenizde biri ile tanışmayı da hiç istemem. Aslında kendi üst üst üst düzeyinizde bir forumda bulunursanız bizim gibi avamların sataşmalarından da kurtulursunuz sanıyorum. Size hobinizle keyifli bir yaşam diliyorum. Satır aralarına gizlemiş olduğunuz hakaretleri de gençliğinize veriyor olgunlukla görmezden geliyorum Yeter ki sürdürmeyin.

luthier76
04-04-2010, 20:21
Parmak konusunu açan atamabay abimize de teessüflerimi iletiyorum. Hiç hoş bir laf değildi.

bestman
04-04-2010, 20:23
Luther yenisin daha forumda, Sümer hocam parmakla uçak uçurmaz adam uçurur,:) o parmağı günü gelince her fani tadacak nasıl olsa.:) fazla parmağa takılma o mesleki bir terim geçtiğimiz günlerde kanal D de parmağın ne işe yaradığını anlatmıştı.
SÜmer hocayıda daha iyi tanımak istiyorsan bir hafta sonu takılırsın bize, ankara istanbul 30 dakka.http://www.sumeryamaner.com/ burdanda bilgi alabilirsin.

Biz kendi aramızda motor konusunda çekişiriz, atarız tutarız birbirimiz kırıyor gibi görünürüz fakat bunlar bir orta oyunundan ibarettir kesinlikle dozunu kaçırmayız kaçırsakta biz birbirimizi tanırız kırılmadığını biliriz Ahmet abinin kıytırık motoruna, Sümer hocanın patates tavasına Metin Hocanın teknoloji ötesi, şahaneler şahanesi motoruna laf söyleriz forumu canlı tutarız sen bu motor konusuna takılma fazla bu ihtiyarlara anlatamazsın iyi motoru kötü motoru israrla idia ederler krom kaplama gömleğin iyi olduğunu iğneyi kurcalamak gerektiğini sürekli bujiyi değiştirmek gerektiğini (ben bu kadar zamandır hiç buji yakmadım bu arada OS motorlarımda ) hatta yanlarında saha çantası kadar buji çantası taşınması gerektiğini savunurlar sana bazen o kadar bujiden tatmin olmazlar senin motorun üstündeki bujiye bile göz diker bu ihtiyarlar cahillik işte.:)

luthier76
04-04-2010, 20:26
Demek ki gereksiz tevazu bazen işi buralara getirebiliyor. Bahadır Beyefendi seviyeyi bu düzeye çekiyorsanız ben de ciddi olarak artık benimle yazışmamanızı rica ediyorum. Açık konuşmak gerekirse sizin mentalitenizde biri ile tanışmayı da hiç istemem. Aslında kendi üst üst üst düzeyinizde bir forumda bulunursanız bizim gibi avamların sataşmalarından da kurtulursunuz sanıyorum. Size hobinizle keyifli bir yaşam diliyorum. Satır aralarına gizlemiş olduğunuz hakaretleri de gençliğinize veriyor olgunlukla görmezden geliyorum Yeter ki sürdürmeyin.

Sümer Beyefendi,
Valla inanın tanışmayı ben de hiç istemem bu saatten sonra. Ben satır aralarına gizliyorsam siz alenen yapıyorsunuz çocuk azarlar gibi. Olgunluğun O sunu göremedim ben kusura bakmayın Hiç hoş değil. Yakışmıyor açıkcası. Benim kimseyi küçümsediğim yok. Duygu sömürüsüne girmeyelim. Sürdürmeye de hiç niyetim yok tahrik etmezseniz.

luthier76
04-04-2010, 20:32
Şimdi gönül rahatlığıyla banlayabilirsiniz abi. :)

seccos
04-04-2010, 20:52
Bu forumda her konuda ve özellikle motor konusunda herkes birbiriyle tartışır , sataşır ancak çizgi hiçbir zaman geçilmez..Hep bir saygı ve sevgi vardır..Ancak görüyorumki siz "Benim param var en pahalısını alırım , her ortamda onu ilah görüp savunurum , alamayana da yukarıdan bakar kapital gücümle ezmeye çalışırım" mantığı ile yazışmalarınıza devam ediyorsunuz..Siz hayır desenizde durum alenen bu şekilde..Kimseyi model/motor/ekipman tercihlerinden dolayı bu üslupla eleştiremezsiniz..Foruma 2 gün önce gelip hiç içinde bulunmadığınız bir konuda kullandığımız kelimeler , sıfatlar , benzetmeler hakkında yorum ; tanımadığınız kişiler hakkında da alaycı , kırıcı ve hakaret içeren kelimeler kullanamazsınız..Sümer bey'i ben çok iyi tanıyorum ama siz tanımıyorsunuz , tanıyamazsınızda..
Peki , eğer bu forumda kendi seviyenizde birilerini bulamadıysanız burada bulunma amacınız nedir ? Kişisel tatmin mi ? Muhtemelen de bunu başardınız..
Neyse , gerçi sizin seviyenizde olmadığım için yazdığım mesaja umursamaz bakacaksınız ama bu da size benim yazacağım son mesaj olacak..Size pahalı hobby yaşantınızda mutluluklar diliyorum..

luthier76
04-04-2010, 21:06
Kusura bakmayın ama buna KOMPLEX denir başka bişey değil. Ben bu duygularınızı okşayacak değilim. Sizin sorununuz nasıl algılarsanız öyle kabul edin sorun değil. Ben her zaman saygımı korudum o konuda içim rahat. Parmak konusuyla ilgili seviye düşürücü mesajlar yazan ben değilim sizsiniz. Elbette bana cevap hakkı doğduğunda cevabımı delikanlıca yazarım.
Sümer Beyi tanımak bu kadar yüce bişeyse siz tatmışsınız ne güzel. Size de mutluluklar yanlız modelcilik komplex yapılcak en son şeydir hayatta yazık...

Not:Aynı motor hacmiyle uğraşan insanlarla tartışmayı isterdim. En azından daha yararlı yeni bişeyler kapabilirdim. Ama yok diyede kimseyi küçümsemedim. Ama konuşma seviyesi olarak doğrudur küçümsediklerim var. Neyse ya büyük hacim büyük kayıp demektir fazla takılmayın o konulara. Sizede mutluluklar :)

luthier76
04-04-2010, 21:11
Bi de rica ediyorum cevap hakkı doğuracak mesajlar yazmayın artık. İyi günler

ufoz
04-04-2010, 21:15
Cevap hakkı doğurmayacak bir mesajdır. Lütfen cevap yazmayınız bay Bahadır ....

luthier76'nın yazdıklarını ve yazış uslubunu beğenmedim....

luthier76'ya notum ...

-1

ince999
04-04-2010, 22:47
Vallahi modelci olarak pek çok şeyi almayı bulundurmayı arzu ediyorum ama bu işlere bir türlü param yetişmiyor,onun için mümkün oldugunca aynı işi yapan ama daha ucuz olanı almaya calışıyorum ve alıyorum şimdi bu izahattan ve yazılanları okuduktan sonra modelcilik hayatımı kendi elimle sona erdirmemmi gerekiyor acaba?

atambay
04-04-2010, 23:09
Böyle saçma sapan başlık olmayacağını baştan söyledim. Açılan her başlığın OS'a döneceği biliyorken bu başlığı açıp da konunun nereye gitmesi düşünüldü. Stop eden OS haber değeri taşıyor. Çalışan çan çin çon motorlar da öyle.

Deli cerkes
04-04-2010, 23:24
Bahadır bey

Bu forum alışagelmiş bir formata sahip değil , kimse kimseye üstünlük taslamıyor ,kimse kimsenin yaşını,tecrübesini ve ekipmanını küçümsemiyor.

Sadece ve sadece patlar motorlar söz konusu olduğu vakit , özetle tecrübesi ve ploiajı iyi olmayan kullanıcılara , olma ihtimali yüksek bir kırımda fazla masraf çıkmaması için ucuz olan sk marka motor önerilirken , pilotajına güvenen ve oss marka motor kullananların , Sk motorların çok fazla ayar istemesi , oss marka motorun bu yönden daha az ayar istemesi , bu sebepte dolayı pilotajına güvenen ama ince ayara ve teknik müdahale ile arası pek iyi olmayanlara tavsiye etmesi yönünde bir kısır döngüye dönüşen , ve birbilerini tanıyan kişilerin aralarındaki samimiyete de dayanarak birbirlerinin en ufak açığını bulduğunda tatlı tatlı dalga geçmesi hatta bazende laf sokması gibi bir durum söz konusu. putçular ,vibratör , parmaklamak , göze el yapımı yakıt atmak tabirlerinin aslında ne demek olduğu , bu kişilerin kendi aralarındaki tartışmalarını takip eden herkez biliyor.

siz forumda yeni olduğunuzdan dolayı , arada geçen bir kaç kelime ile aslında ne denilmek istendiğini anlamamış olabilirsiniz. ki gayet normaldir. bence gemileri yakmadan evvel biraz forumda zaman geçirin , zamanla sizde , birbirleri ile tatlı tatlı didişmeye bayılıan aynı kişilerin , konu her ne olursa olsun , sözü illaki Sk , oss tartışmasına getirebiceğini sizde göreceksiniz. forumda kalıcı ve katılımcı olmanızı diliyorum.

atambay
05-04-2010, 00:04
İşin aslı biraz farklı
İşi bilmeyenlerin dandik motor önermek için çeşitli bahaneler uydurdukları, fiyat, ayar, merak, tecrübe gibi detaylarda acemilerin kafasını bulandırıp, toplam kalite kavramından uzaklaştırarak tuzağa düşürmeye çalıştıkları bir konudur bu.

Sümer Yamaner
05-04-2010, 00:07
Metin Bey, özür dileyerek bu sefer ciddi birkaç soru sormak istiyorum:
Burada birilerinin birilerini tuzağa düşürmeye çalıştıklarını iddia etmek ne kadar ahlakidir?
Acemileri tuzağa düşürmekle kimler ne elde edecektir?
Lütfen aydınlatır mısınız?

KAÇMAZ57
05-04-2010, 01:10
İşin aslı biraz farklı
İşi bilmeyenlerin dandik motor önermek için çeşitli bahaneler uydurdukları, fiyat, ayar, merak, tecrübe gibi detaylarda acemilerin kafasını bulandırıp, toplam kalite kavramından uzaklaştırarak tuzağa düşürmeye çalıştıkları bir konudur bu.

okadar yatırım yapıpta veya yapılıpta kaçtane dandik motor markası kurdun veya kurulduğunu gördün veya tüm bu motorların üretim arge vs tesisini gezdin gördün ,sorabilirmiyim ağabeyi.

KAÇMAZ57
05-04-2010, 01:19
düşüncelerimi belirtmek için odaklandığm için siz li ifadeler kullanmam gerekirdi şimdi onu anladım yaşınıza hürmeten o ifadeleri yanlış anlamayınız

atambay
05-04-2010, 02:43
Metin Bey, özür dileyerek bu sefer ciddi birkaç soru sormak istiyorum:
Burada birilerinin birilerini tuzağa düşürmeye çalıştıklarını iddia etmek ne kadar ahlakidir?
Acemileri tuzağa düşürmekle kimler ne elde edecektir?
Lütfen aydınlatır mısınız?
Ben de sorayım ciddi soru. Siz bu kadar muzdarip insan varken, alanların bir kısmı da paramız anca ona yetti diyerek aldığı dandik motorların alınabilirliğini ciddi olarak mı savunuyorsunuz?

okadar yatırım yapıpta veya yapılıpta kaçtane dandik motor markası kurdun veya kurulduğunu gördün veya tüm bu motorların üretim arge vs tesisini gezdin gördün ,sorabilirmiyim ağabeyi.
Sanırım bu soru ile, motoru üretmek için bir sürü para harcayan firmalar var ama benim böyle bir firmamın olmadığı belli ve ayrıca gidip bunların üretim arge tesislerini de gezip görmemişim, eğer firmam varsa veya gidip görmüşlüğüm varsa sayısını belirtmem isteniyor. Soruyu anlamak için çok zorlandığımı itiraf ederek soruyu anladığımı varsayıyorum ve buna göre cevap veriyorum.
Hiç tane.
Bu soruyu herkese soralım bence çünkü ben henüz 3 yıldır bu işin içindeyim. Belki eski modelciler gidip görmüş ve beğenmiştir. Hatta belki birkaç fabrika da kurmuşlardır. Ben bu durumda bilmeden konuşup duruyor durumuna düşerim. Kimbilir belki hepimiz bilmeden konuşuyor durumuna düşeriz.
Bir de açıklayıcı örnek yazayım da belki biraz daha farklı boyuttan bakarız.
Şimdi Malatya'ya bir kadın doğum uzmanı geldi 20 liraya hasta bakıyor 100 liraya sezeryan ameliyatı yapıyor. Bir sürü müşterisi var. Hastalara ne ilaçlar veriyor bilmem memnun olan da var olmayan da var. Yanlız yaptığı ameliyatlar sırasında 7 kişinin idrar yollarını kesmiş, 3 kişinin de idrar yollarını damarla beraber bağlamış. Bu mağdurlardan biri de komşum oluyor. Şimdi bana soruyorlar orada ameliyat olsak ne olur diye. O doktorun dersleri nasıl dinlediğini görmedim, ona ders anlatan hocaların dersi nasıl anlattıklarını incelemedim, sınavlardan aldığı notları incelemedim, annesinin bu doktora hamileyken hangi vitaminleri kullandığını da öğrenemedim, kadın doğum ihtisası da yapmadım, sadece tam karşısında muayenehanesi olan doktorun 5 misli ücret aldığını, bir sürü hastası olduğunu ve hiçbir hastasının yanlışlıkla orasını burasını kesip bağlamadığını biliyorum. Sizce ben bu doktorlardan birini önersem haddimi aşmış olur muyum?

atambay
05-04-2010, 02:47
düşüncelerimi belirtmek için odaklandığm için siz li ifadeler kullanmam gerekirdi şimdi onu anladım yaşınıza hürmeten o ifadeleri yanlış anlamayınız

Aman dostum yaşın ne önemi var. İfadeler anlaşılır olsun bana yeter. Yanlış anlamaya bile razıyım.

aozgen
05-04-2010, 07:58
Abiler hemen ciddileşmeyelim,hemen alınganlığa geçmeyelim.Burada zaman geçirmek için tuşladığımız bazı laflar sonunda dönüp dolaşıp acıtıcı manâlara çekilmesin hemen.Biraz daha kalın derili olmayı deneyelim lütfen.Ne güzel cıvıtmak için tam da uygun konu açılmışken amacımız olan "cıvıtırken fikir alışverişi ve tecrübe paylaşımı yapmayı" arka plana atıp, aman düello mooduna geçmeyelim,noolur.
Aslında birkaç aylık bir izleme mazisi olan her forumcu abi buradaki bir avuç ihtiyar(bazı istisnalar hariç) fanatiğin dediklerinin aslında cıvıtmaya,şakalaşmaya çanak tutan laflar olduğunu,kelimelere takılmamak gerektiğini farkediyor olmalı.Ayrıca herkesin görüşlerinin de kendinin doğruları olduğunu da ama dünyada tek doğrunun olmadığını da biliyor olmalıyız.Şimdi ciddi atışmaları bırakıp(ya da daha doğru ifadeyle atışma raddesine getirmeden) zaten en az yüzkere tekrarlanmış olan fikirlerimizi başka başka şekillerde cıvıtma aracı olarak ortaya koysak bence en iyisini yapmış oluruz.Lütfen kırılganlık çıtamızı yükseltelim diyorum,başka da birşey demiyorum.
Şurada en fazla Bestman a yüklenirim,o da bilir ki saygım sonsuzdur,sahada canciğer öpüşürüz,bayılırım kendisine,yaratıcı fikirlerine.Noolur böyle kalalım.
Bu arada kendimde farkettiğim bir durumu burada yazmalıyım küçük birşey ama belki de sonuçları düşündüğümüzden fazla olabilir;
şu smilies ler var ya,hani "aman ciddiye alma şaka yapıyorum" diye belirtmek için dil çıkartan,
yeni forum düzeninde onları açmak için beni epey uğraştıran, düzenimi bozan,aklımı karıştıran gelişmiş butonuna basma sonrası ortaya çıkan yepyeni bir görünüm olayı beni üşendiriyor ve tırstırıyor.Bunun sonucunda " amaan beni bilen bunun da şaka olarak söylendiğini,ciddiye alınmayacağını bilir" diye düşünerek bu smilies lerden üşeniyor ve kaçıyorum.
Bilemiyorum başkalarında bu ne kadar geçerli ama acaba bu(smily lere ulaşma zorluğu) az da olsa etki ediyor mu yazışmalarımızdaki sertlik düzeyine?

Sümer Yamaner
05-04-2010, 08:52
Metin Bey, verdiğiniz örnek konu ile tamamen alakasız. Buna rağmen sizin için "insanları tuzağa düşürüyor" ifadesini kullanacağıma klavyemi kırardım!
Muzdarip insanlardan kat be kat fazla memnun insan olduğunu ve sizin savunduğunuz markadan da muzdarip olanlar olduğunu görmezden gelerek, inat ve ısrarla bir tek markayı cansiperane savunmanıza bakarak "çıkarı var, insanları kandırıyor" diye yazmaktansa bilgisayarımı parçalardım.
"Tüm motorlar kullanılabilir, kimisi biraz uğraştırır ama buna karşın çok daha hesaplıdır" diyenlere "alınacak tek motor şudur" despotluğu ile karşı çıkan çok değerli dostum için "milleti yanlış yönlendirip tuzağa düşürmeye çalışan ardniyetli bir forum katılımcısıdır" yazmaktansa ellerimi kırar modelciliği bırakırdım.
Hiç tanımadığım birisi bu tür ithamda bulunsa "hadi lenn" der gülüp geçerdim. Ama bu ithamların altında Atambay imzası olunca sanırım sözün bittiği yere gelmiş oluyoruz.
Büyük bir hayal kırıklığı yaşadığımı itiraf etmeliyim.
Ucuz motor kullanımını savunan tüm forum katılımcılarına bir özür borçlusunuz!

red_fin
05-04-2010, 08:54
Ahmet abiye katılıyorum. Lütfen ciddileşmeyelim

Hatta bence bu konuyu burada bitirelim.

Nasıl olsa bir başka başlık altında yine aynı şeyleri konuşuyor olacağız. Bu konu fazla ciddileşti. Tadı kaçıyor.

atambay
05-04-2010, 10:13
Metin Bey, verdiğiniz örnek konu ile tamamen alakasız. Buna rağmen sizin için "insanları tuzağa düşürüyor" ifadesini kullanacağıma klavyemi kırardım!
Muzdarip insanlardan kat be kat fazla memnun insan olduğunu ve sizin savunduğunuz markadan da muzdarip olanlar olduğunu görmezden gelerek, inat ve ısrarla bir tek markayı cansiperane savunmanıza bakarak "çıkarı var, insanları kandırıyor" diye yazmaktansa bilgisayarımı parçalardım.
"Tüm motorlar kullanılabilir, kimisi biraz uğraştırır ama buna karşın çok daha hesaplıdır" diyenlere "alınacak tek motor şudur" despotluğu ile karşı çıkan çok değerli dostum için "milleti yanlış yönlendirip tuzağa düşürmeye çalışan ardniyetli bir forum katılımcısıdır" yazmaktansa ellerimi kırar modelciliği bırakırdım.
Hiç tanımadığım birisi bu tür ithamda bulunsa "hadi lenn" der gülüp geçerdim. Ama bu ithamların altında Atambay imzası olunca sanırım sözün bittiği yere gelmiş oluyoruz.
Büyük bir hayal kırıklığı yaşadığımı itiraf etmeliyim.
Ucuz motor kullanımını savunan tüm forum katılımcılarına bir özür borçlusunuz!

Benim etrafımdakilerin OS 46AX ile başlaması kesinlikle benim menfaatime oluyor. Aslında sizin etrafınızdakilerin de OS46AX kullanması sizin menfaatinize oluyor.
Şimdi benim yazdığım aynen şöyle:
"tuzağa düşürmeye çalıştıkları bir konudur"
Sizin bu bölümden hareketle
>"insanları tuzağa düşürüyor"
>"çıkarı var, insanları kandırıyor"
>"milleti yanlış yönlendirip tuzağa düşürmeye çalışan ardniyetli bir forum katılımcısıdır"
sonucuna varabilmeniz için iki-üç tık zengin ayarlanmış yorum olması gerekiyor. Benim örneğimin konu ile alakasız olduğunu ama bu ulaştığınız sonucun yazdığım ile alakalı olduğunu diyorsunuz.
Oysa aynı mesajda kurcalanacak bir sürü nokta vardı. Hamle sıranızı bu şekilde harcayarak büyük bir fırsatı kaçırdınız.
Veee özür konusu
En ucuz motor OS46AX dir diyorum baştan beri. İsterseniz çan çin çon motor önerenlerden özür dileyeyim. Çan çin çon motoru önerip de mağdur ettiklerinden özür dileyen görmediğimi de belirteyim.

luthier76
05-04-2010, 10:41
Vallahi modelci olarak pek çok şeyi almayı bulundurmayı arzu ediyorum ama bu işlere bir türlü param yetişmiyor,onun için mümkün oldugunca aynı işi yapan ama daha ucuz olanı almaya calışıyorum ve alıyorum şimdi bu izahattan ve yazılanları okuduktan sonra modelcilik hayatımı kendi elimle sona erdirmemmi gerekiyor acaba?

Ya abi ne alakası var. Biz burda taibiri caizse baya bir geyik yapıyoruz. Lastik motorundan en büyük uçağına kadar herkes modelcidir.

luthier76
05-04-2010, 10:55
Bahadır bey

Bu forum alışagelmiş bir formata sahip değil , kimse kimseye üstünlük taslamıyor ,kimse kimsenin yaşını,tecrübesini ve ekipmanını küçümsemiyor.

Sadece ve sadece patlar motorlar söz konusu olduğu vakit , özetle tecrübesi ve ploiajı iyi olmayan kullanıcılara , olma ihtimali yüksek bir kırımda fazla masraf çıkmaması için ucuz olan sk marka motor önerilirken , pilotajına güvenen ve oss marka motor kullananların , Sk motorların çok fazla ayar istemesi , oss marka motorun bu yönden daha az ayar istemesi , bu sebepte dolayı pilotajına güvenen ama ince ayara ve teknik müdahale ile arası pek iyi olmayanlara tavsiye etmesi yönünde bir kısır döngüye dönüşen , ve birbilerini tanıyan kişilerin aralarındaki samimiyete de dayanarak birbirlerinin en ufak açığını bulduğunda tatlı tatlı dalga geçmesi hatta bazende laf sokması gibi bir durum söz konusu. putçular ,vibratör , parmaklamak , göze el yapımı yakıt atmak tabirlerinin aslında ne demek olduğu , bu kişilerin kendi aralarındaki tartışmalarını takip eden herkez biliyor.

siz forumda yeni olduğunuzdan dolayı , arada geçen bir kaç kelime ile aslında ne denilmek istendiğini anlamamış olabilirsiniz. ki gayet normaldir. bence gemileri yakmadan evvel biraz forumda zaman geçirin , zamanla sizde , birbirleri ile tatlı tatlı didişmeye bayılıan aynı kişilerin , konu her ne olursa olsun , sözü illaki Sk , oss tartışmasına getirebiceğini sizde göreceksiniz. forumda kalıcı ve katılımcı olmanızı diliyorum.

Yeni olmamın bir takım şakaları yanlış anlamama neden olduğunu anlıyorum. Ama malesef ben de yanlış anlaşılıyorum özellikle küçümseme konusunda. Anladım ki hı hı evet diyip geçmek gerekiyor bazı konuşmalara. Teşekkürler iyi dilekleriniz için.

aozgen
05-04-2010, 11:05
:cool::rolleyes: Bu çançinçon motor konusu aslında orijini ben olduğum bir konu.Utanacağım bir şey olmadığı için hadi biraz şakayla karışık derinlere dalayım.
Sene 2005/06 sanırım.ABD de ortaya yeni çıkan bir motor markası dikkatimi çekti(SK markası) Acaip ucuz fiyat benim işime geldiği için ve de kendime güvendiğim için iki motor ısmarladım(SK 50 ve SK 80).
Birini yeni edindiğim Excel trainer a taktım.SK 80 i de müstakbel ileri modelim için kenara attım(Yanlış hatırlamıyorsam 60$ fiyatı vardı).SK50 benim kırıla kırıla külçeye dönmüş trainerimde(Ben kırılmış iki Excel in artıklarını toplayarak tek bir trainer elde edip hibe yoluyla bir trainer sahibiydim) büyük başarıyla çalışınca benden gören arkadaşlarım da ilgilenmeye başladılar.Birkaç tanesine ben aracı oldum.(O zamanlar Çin siteleri ya yoktu,ya popüler değildi ve de SK markası Çin de satılmıyordu).Özetle bu motoru deneyip beğenince ben ABD den getirtip burada ucuza epeyce sattım.Ayrıca yabancı forumlarda aynen burada olduğu gibi bu motor konusunda epey yazılar yazdım.Ve de övünerek söyleyebilirim ABD de bu motorun yaygınlaşmasına yaptığım katkı ile sadece teşekkür aldım.(RC Groups ve RC universe) Arzu ederseniz şu yorumlara bakabilirsiniz.
http://www.rcuniverse.com/product_guide/EngineRatings.cfm?engine_id=1013
Yaklaşık 2 sene evveline kadar da bu motorlardan ABD bayiinden epeyce getirttim .Çevremde çok memnun kalanlar olduğu gibi aynen bu forumdaki olumsuz tepkilerin benzerini gösterenler de olmadı değil.2 senedir HiModel online satış sitesi benden ucuza satış yaptığından bende satılık SK motor yok.Modellerimde takılı 4 Adet SK 50 yi de ısrarla talep geldiği için ikinci el olarak elden çıkarttım ve şu anda emektar SK 80 den başka SK motorum ne kullandığım,ne satılık yok.Bu durumun verdiği rahatlıkla hiçbir vicdani rahatsızlık duymadan SK motorlar hk. istediğimi yazabiliyorum ve kimse bana menfaat için bu yazıları yazdığımı idda edemez,o yüzden rahatım.En destekleyici yazılarımı ASP ve Magnum motorlar için yazdım,onlardan elime hiç geçmedi.O bakımdan da rahatım.Aradabir elime geçen motor için de konu açılırsa yazıyorum ve de özellikle sadece karşı görüşlere cevap olarak adını anıyorum.O bakımdan da rahatım.
Şimdi dünyanın en gelişmiş piyasası/test ortamı olan ABD model ortamında bu motorlar çok büyük oranda(aynen magnum/ASP gibi) olumlu tepkiler almakta.Ben kendi küçük dünyamda,5 tane uçar modelimle bu konuda uzman olmadığımı iyi biliyorum.Ama bahsi geçen çok gelişmiş ortamın nabzını iyi tuttuğuma inanıyorum(adı geçen forumlar vasıtasıyla).Orada bizdeki gibi alınganlıklar pek görülmüyor,çataçat tartışıyorlar ve seneler sürse de bazı gelişmeler devamlı yazılıyor.Benim de kanaatlerim gördüklerim yanında orada okuduklarım sayesinde şekilleniyor.
Şimdi ben bunları nasıl yazabiliyorsam buradaki dostlarımın da rahatca yazabilmelerini istiyorum.Lütfen kelimelere takılmayalım,kızmayalım,tartışalım.
Hep yazdığım ama gözardı edilen bir kanaatimi birdefa daha yazmak isterim.
Pahalı motorlara ben ve benim fikrimdeki arkadaşlarım hiçbirzaman kötü motorlar demedik.
Bizim "savunmamız" dünyada başka çalışır motor markası yok,sadece OS var şeklindeki empozisyonlaradır.Aslında savunmada kalan olduğumuz halde "yanlış enformasyon" vermekle suçlanınca bazen alıngan olabiliyoruz sanırım.
Kızmayalım,uçalım...;oleeea:

luthier76
05-04-2010, 11:16
1/1 bir cessnam olcaktı ne küçümserdim varya hepinizi :P

red_fin
05-04-2010, 11:24
Ahmet abi,

Madem motor bu kadar süper, neden 5 üzerinden dörtbuçuk verdin ki? Yarım puanı nerden kırdın?

luthier76
05-04-2010, 11:36
Modelcilik konusunda; ben bir uçağı toplayacak ayarlarını yapacak ve düzgünce uçurabilecek, "motorun iyi çalışıp çalışmadığına karar verebilecek" kadar modelciyim. Fazla bir iddiamız yok yani.

aozgen
05-04-2010, 11:42
Ahmet abi,

Madem motor bu kadar süper, neden 5 üzerinden dörtbuçuk verdin ki? Yarım puanı nerden kırdın?

Heheheeee iyi soru,otur 9,5....
Abi tam not verince adın notu bol a çıkar.Halbuki ne kadar mükemmel olursa olsun,biraz eksik vericen ki o zaman biraz daa önem verirler.Buz pateninde öyleydi ya bizamanlar(epeydir seyretmiyorum hala ööle mi bilemem).Tarihte biri tam not aldıydı da olay olmuştu.:D:D:P
Şaka biryana ben mükemmel demedim.O fiyata çok iyi diyorum.Ayrıca herkese söylerim SK 50 güçlü motor değildir,kolay çalışan,güvenilir mediocre bir motordur.

aozgen
05-04-2010, 11:46
Modelcilik konusunda; ben bir uçağı toplayacak ayarlarını yapacak ve düzgünce uçurabilecek, "motorun iyi çalışıp çalışmadığına karar verebilecek" kadar modelciyim. Fazla bir iddiamız yok yani.
Tek bir farkla bana benziyosun."Motorun neden düzgün çalışmadığına dair bir fikrim olur genellikle".Benim içinde iddia lafı biraz fazla iddia lı.:P:fifufifu:

aozgen
05-04-2010, 11:50
Veee özür konusu
İsterseniz çan çin çon motor önerenlerden özür dileyeyim. Çan çin çon motoru önerip de mağdur ettiklerinden özür dileyen görmediğimi de belirteyim.
Valla ben Sinyordan özür beklemelimiyim şimdi VW arabaları hala övmeye devam ettiği için?:hımm::hımm::cool:

SadButTrue
05-04-2010, 12:00
Valla ben Sinyordan özür beklemelimiyim şimdi VW arabaları hala övmeye devam ettiği için?:hımm::hımm::cool:

Ahmet hocam,densizliğimi toylupuma verin."Smile" mevzusunda ilerleme kaydetmişsiniz sanırım :D Gençlikten midir yoksa "bilgisayar" denen ecnebi icadının,emekleme döneminden çıkıp bildiğin "koşma" döneminde bulundumdan mıdır bilinmez şu "Smile" ve "Forum" kültürüne pek bir aşinayım :D Benim üye olduğum tarihten beri dikkat ettiğim bir nokta da burdaki hocalarımın tatlı bir "ASP-O.S" çekişmesi içinde olduğu.Bazı mesajlarda kendi kendime güldüğüm bile olur.(Konu az da olsa ciddiyetten uzaklaşır umarım :) )

luthier76
05-04-2010, 12:13
Tek bir farkla bana benziyosun."Motorun neden düzgün çalışmadığına dair bir fikrim olur genellikle".Benim içinde iddia lafı biraz fazla iddia lı.:P:fifufifu:

:) O konuda biraz kötüyüm "belki". Düzgün çalışan motorlar olunca insanın o yönü köreliyor abi ;):P

atambay
05-04-2010, 12:22
Ahmet abi bir ara SK getirip satma işini ticari olarak mı yaptın yoksa ahbap çavuş işi mi? Ticari olarak yaptıysan iş değişiyor taraf oluyorsun ki ticari açıdan karşı taraf olmamız doğru olmaz. Bu durumda sadece asp ve magnumu kötülemekle yetinelim.

aozgen
05-04-2010, 12:25
Ahmet hocam,densizliğimi toylupuma verin."Smile" mevzusunda ilerleme kaydetmişsiniz sanırım :D Gençlikten midir yoksa "bilgisayar" denen ecnebi icadının,emekleme döneminden çıkıp bildiğin "koşma" döneminde bulundumdan mıdır bilinmez şu "Smile" ve "Forum" kültürüne pek bir aşinayım :D Benim üye olduğum tarihten beri dikkat ettiğim bir nokta da burdaki hocalarımın tatlı bir "ASP-O.S" çekişmesi içinde olduğu.Bazı mesajlarda kendi kendime güldüğüm bile olur.(Konu az da olsa ciddiyetten uzaklaşır umarım :) )

Estağfurullah ne demek densizlik,bu smiley leri biliyorum da erişmesi o kadar uzun ki üşeniyor ve tırsıyorum.Bazen mecbur kalınca ister istemez uzun uzun uğraşıp onlara erişmek farz oluyo.

atambay
05-04-2010, 12:27
Diyelim OS motor stop etti. Bunun nedenini %100 doğru olarak tahmin edebilirsin. Yakıt bitmiştir. ASP stop ettiyse herşey olabilir hiçbir şey olmayabilir. Yakıtın beklemişliğinden başlayıp egzozdan çıkışına kadar her aşamada sorun olabilir.

aozgen
05-04-2010, 12:31
Ahmet abi bir ara SK getirip satma işini ticari olarak mı yaptın yoksa ahbap çavuş işi mi? Ticari olarak yaptıysan iş değişiyor taraf oluyorsun ki ticari açıdan karşı taraf olmamız doğru olmaz. Bu durumda sadece asp ve magnumu kötülemekle yetinelim.

Abi herzaman nakliyeyi düşürmek üzere yanına birşeyler eklersin.İşte o durumda çok motor getirtip sattım emmeeeee,tam tersi eğer hala SK satıyor olaydım dediklerini sonuna kadar demek hakkına "daha fazla" sahiptin sakın çançinçonlar hakkında gerçek fikrini esirgeme.Ama artık SK larla bir ilişkim kalmadı(Gönül ilişkisi dışında).ABD den de alışverişim kalmadı.

aozgen
05-04-2010, 12:34
Diyelim OS motor stop etti. Bunun nedenini %100 doğru olarak tahmin edebilirsin. Yakıt bitmiştir. ASP stop ettiyse herşey olabilir hiçbir şey olmayabilir. Yakıtın beklemişliğinden başlayıp egzozdan çıkışına kadar her aşamada sorun olabilir.
Hay yaşaaa,bi zahmet D.Mevlut abime de anlatsana bunu,başımın etini yedi cumt günü."Neden stop etti şimdi bu OS 55 havada " diye."Yaw ben peygamber gibiyim emme peygamber diilim" dediysem de çocuk rahat edemedi.
Şimdi cevabı bulmuş mu olduk?"MEVLUUUTTTTT,ha buraya baakkk bi...":D:D

atambay
05-04-2010, 13:02
Bir de OS motorun çalışmama sorunu var. Ola ki karşılaşırsınız aklınızda bulunsun. Yakıt koymayı unutmuşsunuzdur.
Yanlız 55AX için ayarlar özellikle yerde rodaj sonrası birkaç depo bitene kadar hafif zengin kalmalı.

aozgen
05-04-2010, 13:09
Abi heriki havada stop eden OS 55 de geçmiş haftalarda birkaç tur problemsiz uçmuş motorlardı,ikisi de(biri Harmon üzerinde diğeri Mevlutun meşhur Extrası) havada stop etti ve hasarlı inişlere sebep oldu.Bu gayet normal.Sebep çıkar ortaya,biz dert etmiyorukk.Ha bir de Sümer hocamın OS 55 i Harmonla son sortisinde stop etmişti.Demekki o gün OS 55 lere ters gelen bir şey vardı..Belki de bana protesto gösterisi yapıyorladı,olma mı??Olurrrr....

SadButTrue
05-04-2010, 13:12
Ahmet Hocam,hasar demişken sizin yadigârda da cumartesi hasar olmuştu sanırım.Geçmiş olsun tekrar,çok büyük birşey değildi ama uygulamalı eğitim gibi oldu benim için :d

aozgen
05-04-2010, 13:22
Yaa onu da ucuz atlattık.İniş tk ları yeniden sağlamlanacak.Daha elim değmedi.

SadButTrue
05-04-2010, 13:44
Dediğim gibi sizin uçak bana alçak uçuşlarda ve inişlerde dikkatli olmam gerektiğini göstermek için kendini feda etti :) Geçmiş olsun.Ben kuzenin bisikleti alıp şöyle bir keşif gezisi yapayım.Hava da güzel,uygun bir yer bulurum belki..

luthier76
05-04-2010, 13:48
Şu parmak olayındaki çıkışım için kusura bakmayınız forum sakinleri. Şaka olduğunu anlayamadım. Yoksa güzel bir şekilde o parmağı ekarte ederdik. Naapalım yeniyiz hangi parmaklara uzak duracağımızı bilemedik. Uyarılara rağmen... :) Yeni arkadaşlara duyurulur bu zone parmaklanma sahasıdır. Bölgeye girerken parmaklanabileceğinizi vibratörle saldıraya uğrayabileceğinizi unutmayın. Milli olduk sevinçliyiz. :dıdııtt::P

luthier76
05-04-2010, 13:55
Ayrıca böyle düzgün bir forum bulmuşuz kaybetmeye niyetimiz yok.

aozgen
05-04-2010, 13:59
Yaşaaaa.Esas Bestman ı takibe devam.O parmak onun peşinde uzun zamandır,kaçıp duruyo,bakalım nereye kadaaa.

sarvenn
05-04-2010, 14:59
Kimileri için sıkı 3D yapmak, kimileri için el yapımı yakıtıyla sıkıntılı karbüratörlü motorunu çalışır halde tutmak, devamlı stop eden bir motorla sağ salim her daim inebilmek(bunu kendime atıfta bulunarak söylüyorum kimse üstüne alınmasın, merak edenlere anlatırım, 10 sene evvelki bir hikayedir), kimi için zor zar haftada bir gün gelip 2 saat uçuş ama sadece meydan turları atıp kırımsız eve gidebilmek kişinin kendisiyle düellosudur(challenge), kendisine meydan okumasıdır, ki sonuç olumluysa ondan mutlusu yoktur. Biz bu hobiyi en baştan kendimize göre zor olan birşeyi başarıp bunun hazzını duymak için yapmıyor muyuz?

Ben hemen önümde hover yaparken rudderı yere değdirirken aldığım haz, başka birinin başarılı bir touch n go 'su ile eşdeğerdir, yineliyorum EŞDEĞERDİR.

Aynı zevki ben bir piperı uçururken de alıyorum, ama onu scale tadında uçurmaya çabalayıp başarabilirsem, bir sebartı uçururken ayrı bir konsepte uçup ayrı bir zevk alıyorum ama sonuçta kendimce birşeyleri başarıyorum yada başarmaya çalışıyorum, neticede çocukça sevindirik oluyorum, heyecan duyuyorum.

Şimdi bunları neden yazdım. Herkesin bu hobiden zevk aldığı farklı farklı tadlar olacaktır. Örneğin eski ustaların çoğu işin teknik ayrıntılarında daha bilgedirler, pilotajları çok düşüktür, o zamanın kumanda, servo, batarya teknolojisinde bu böyle, daha oransal kumanda sistemleri yokken model uçurmak heralde en büyük meydan okumadır.

Eğer bilimsel anlamda performans kıyaslamasına girersek bu ASP ve OS konusunda o zaman lütfen veri sunarak konuşalım, ben eski bir mesajımda yaptığım testi ve hesaplamaları sundum, anlaşılan pek ilgi çekmedi.
Bir de şu örneğe bakalım. Porsche 911GT mi daha iyi yoksa Renault Clio mu? Elbete porsche değil mi? Ama hangi kıstaslarda? Max hız, beygir, tork...?
Peki ya ben 4 kişilik bir aile isem? Uzun yol seyahatlerine sıkça çıkıyorsam ? Şimdi hangisinden daha memnun kalırım?
Mesela PC alacağımız zaman özelliklerine ve fiyatına bakarız değil mi? Eğer en iyisi her zaman için en iyi ise, hepimizin pc leri günün en son çıkan RAM leri CPU ları GPU ları ile donanmış olurdu, eğer ben ağır görsel programlar (3D çizim gibi) çalıştırmayacaksam aşırı performansa gerek yok, daha düşüğüne bakarım, bu da bana tasarruf olarak yansır. Ama o pc benim beklentilerimi de karşılar, belki kimi zaman pc hantallaşır, format atmaktan çekinmiyorsam bilgilerimi yedekler çekerim formatı.Bitti gitti.

Şimdi bu bakış açılarıyla OS ASP kıyaslamasına tam somut verilerle olmasa da gözlemlerime dayanarak yorumum, ASP ler devirlerinden çalındığı zaman gaz geçişlerinde ciddi sorun yaşıyorlar, yani torkları düşük, devir motorları yani bunlar.
OS ler ise daha büyük pervaneleri daha düşük devirlerde çevirebiliyor, elbette gaz geçişleri bozuluyor ama ASP ye göre stop etme meyili daha düşük. Bunu sağlayan etken büyük ihtimalle port timing leridir. Tabi aynı hacimler için konuşuyorum.
Ben OS 55AX üzerine pervane denemelerimde (11x8'den 13x7 'ye kadar hemen hemen tüm APC pervaneri takmışımdır) en verimli çekişi 13x4 ve 13x4W 'den aldım. Hız için ise 11x8, hadi biraz zorlarsak 12x7 yi seviyor. Pitts egzozu pek sevmediğini düşünüyorum, ara gazlarda dalgalanmalar oluyor, stok egzozu ile çok daha verimli.

Benzin motoru konusuna gelince, benzin motorum olmadı ama çok fazla araştırdığım ve arkadaşların benzin motorlarıyla ilgilenip problemlerine baktığımız çok olmuştur.
Çeşitli markalardan birçok benzin motorunun çalışmasına ayarlanmasına çok kez şahit oldum, çeşitli detaylar hariç rüştünü ispatlamış birçok benzin motoru belli bir standartta kaliteyi kullanıcısına sunuyor. Benzin motorunda beklentiler çok yüksek değilse DA, 3W , Mintor filan yerine diğer markalara yönelmek daha bir akıl karı. Özellikle şu an herkesin benzin motoru edinebileceği bir piyasa var, sunday flyerlara hitap eden motorlar da var, sıkı 3D yapmaya yönelik motorlar da var, ve bunlar Çin malı.
Ben DA kullanıp DL'ye geçiş yapan binlerce TL'lik uçak sahipleriyle de konuştum ve DL'nin DA'dan daha güçlü bile olduğunu iddia ettiler.

Şimdi bir de öte yandan profesyönel pilotların ne kullandıklarına bakarsak benzin motorlarında DL tercih eden görmedim, belki baba markalar onlara sponsor olduklarındandır, bilemem.

Şuan atölyemde kitten yaptığım bir deniz uçağım var ve motor bekliyor, senelerdir bekliyor aslında = ) şimdi daha önce üzerindeki OS motorum paslandı mefta oldu.
Şimdi benim amacım o uçağın sadece uçması, sıkı looplar atması filan değil, uçsun yeter, stop etmesi de problem değil, malum denizdeyken pist problemi olmuyor pek = )
Ayrıca her ne kadar uçuş günü sonrasi motoru alkolle yıkasamda mutlaka korozyon oluyor. Şimdi donelerim bunlar olduğuna göre ben gidip;
1. yedek parçası TR'de olmayan
2. yurtdışında da pahalı olan +nakliye
3.beklentilerimin üstünde
olan OS motor almam, giderim ASP alırım, herbir parçası Ankara'da makul fiyatlarda mevcut, paslanan parçasını atar yenisini alırım. Stop etse sorun olmaz, neticede ineceğim ortam SU. Ee ilk yatırım maliyeti de düşük.

Ama heralde gidip de bir funfly uçağıma ASP takmam, büyük konuşmayayım, bunu demeden önce OS larıma yaptığım pervane, takometre, sıcaklık ölçer ve uçuş testlerini yapmam lazım, bu kolayca yapabileceğim birşey olmadığından ben de bu tip yarışmalardaki başka pilotlar ne kullanmış ona bakarım, emsallerini araştırırım, kabaca kopya çekerim, Amerika'yı yeniden keşfetmekle uğraşılmaz ki. Ha bunu başka bir yarışma için denedim,dilim yandı ondan dolayı söylüyorum. Şimdi reklamlar: AXI ve Hacker motor alın mutlu mesut uçun = )

Hadi yeni konumuz AXI mı Turnigy mi olsun bari = )

(gönder dedikten sonra farkettim de amma da gevezelik etmişim, aralarda sürç-i lisan ettiysek affola)

ilginç linkler:

http://www.youtube.com/view_play_list?p=521B741B3307918D#

http://www.facebook.com/pages/OS-Engine/244452913806

atambay
05-04-2010, 16:04
Sarven lütfen konuyu dağıtma. Öyle ASP alırım türünden yazılar sana yakışmıyor. Bak 3 OS birden stop ediyor seninki çalışıyor. Bu yorumların katkısı mı var acaba diye düşünüyorum.

aozgen
05-04-2010, 16:41
Yoo,sadece Sarven abim epey bizamandır uçmaya gelemiyo o yüzden OS motoru çalışmıyo ki stop etsin.

bestman
05-04-2010, 17:27
Ne hikmetse bu stop eden motorlar birilerinin kurcaladığı motorlar ve ayardan sonra stop ediyor,bir komplomu var diye düşünmeden edemiyor insan :)

sarvenn
05-04-2010, 17:31
Yoo,sadece Sarven abim epey bizamandır uçmaya gelemiyo o yüzden OS motoru çalışmıyo ki stop etsin.

Aaa Ahmet abi hiç de öyle deme, şunun şurası 1,5 aydır gelemiyorum çeşitli sebeplerle. Yazın pistte en çok mesaiyi ben yapıyordum ama, haftada 1 gallon yakıt anca yetiyordu.Aynı hafta içinde 2inci bidonu aldığımı da bilirim.

Motorum performansına ve sağlık durumuna sen şahitsin abi, şimdi millet yanlış anlayacak.

Metin abi bence ben konunun göz ardı edilen can damarına parmak basıyorum. Tek bir marka müptelası olmaktansa hangi markayı hangi modeli ne amaçla alırımı anlatıyorum.
Ben yarışmacı bir pilot da olarak nerede ne tercih edeceğimi paylaşmam sanırım konunun akışına çok katkı sağlayacaktır, değil dağıtmak...

ASP tabiki alabilirim, bunun yakışık almayan yanı nedir onu anlamadım? Çok açık ve net şekilde nedenlerini, beklentilerimi dile getirdiğimi düşünüyorum.

O deniz uçağına bir OS taksam, sadece 1 sezon uçabilirim, sezon sonunda motor pas içinde kalır ve çöpe gider, gidip Towerdan yedek parçalarını da alamam.
ASP takarsam, her sezon motoru overhaul edebilirim, burda her türlü parçası mevcut iken ve gayet de ucuz iken, bana söyler misin Metin abi, neden OS tercih edeyim?

Pylon uçağıma ne takayım diye sorsam OS mu diyeceksin Metin abi?

Benzin motoru olarak DLA 56 mı OS GT55 yada DA50R yada ne bileyim 3W55i mi diye sorsam?

Şimdi diyeceksin ki, yeni başlayanlar pylon mu uçuyor 3D mi?
Ben de yine içimden ne alaka diyip susacağım.

bestman
05-04-2010, 17:36
Bu arada içine ettiniz güzelim muhabbetlerin, artık herkez bir alıngan olur bundan sonra sayın atambay bırak onların eşşeği kancık olsun bizi ilgilendirmez, motorda motor artık sıkıldım ara verelim biraz, OS kullanan kullansın Çin malı motor kullanan kullansın, esas sıkıntılı konu uçakların doğru düzgün toplanmaması, benim gördüğüm kadarıyla sahada uçan uçakların çoğu dua ile uçuyor, esas tehlike burada motor susarsa bir şekilde inerler fakat bir pushrot takılırsa bir kanat katlanırsa veya pil beslemesi bir şekilde durursa esas tehlike oradan sonra başlıyor,bunun kurtuluşu yok ve kırılan veya bozulan parçanın bozulduğu konum tehlike arz ediyor bir kere kimse bu fail safeden haberdar değil. birde çin malı açma kapama anaktarları varki büyük tehlike arz ediyor hele birde ledli olanlar var tamamen bomba, birazda konuyu bu tarafa çekelim.

Sümer Yamaner
05-04-2010, 17:39
Sarven ThrustCalc dediğin bu mu?
http://www.lcrcc.net/thrust_calc.htm

Bana biraz sakat geldi. 55AX ile 11*7 pervaneyi statik olarak 12500 devir çeviriyordu. Buraya rakamları girince 31 kg thrust hesapladı!!!! Azıcık fazla değil mi?

Dur dur bir de burası varmış Daha mantıklı rakamlar veriyor:
http://personal.osi.hu/fuzesisz/strc_eng/index.htm

Sümer Yamaner
05-04-2010, 17:45
Bestman Kardeşim çoook haklısın. Özellikle LED'lileri (model!) hiç yanaştırmayacan sahaya. Ama havada yatay stabilize bırakan ya da pushrodu kırılıp Orhanlı çayırına çakılan bazı modeller var ki onları gerçekten de statik model olarak tasarlamış olsaydı birileri daha iyi olacaktı! :)
Şaka bir yana bana bizzat göstermiş olduğun bir anahtar vardı ki akıllara zarar!

seccos
05-04-2010, 17:48
Bu arada içine ettiniz güzelim muhabbetlerin, artık herkez bir alıngan olur bundan sonra sayın atambay bırak onların eşşeği kancık olsun bizi ilgilendirmez, motorda motor artık sıkıldım ara verelim biraz, OS kullanan kullansın Çin malı motor kullanan kullansın, esas sıkıntılı konu uçakların doğru düzgün toplanmaması, benim gördüğüm kadarıyla sahada uçan uçakların çoğu dua ile uçuyor, esas tehlike burada motor susarsa bir şekilde inerler fakat bir pushrot takılırsa bir kanat katlanırsa veya pil beslemesi bir şekilde durursa esas tehlike oradan sonra başlıyor,bunun kurtuluşu yok ve kırılan veya bozulan parçanın bozulduğu konum tehlike arz ediyor bir kere kimse bu fail safeden haberdar değil. birde çin malı açma kapama anaktarları varki büyük tehlike arz ediyor hele birde ledli olanlar var tamamen bomba, birazda konuyu bu tarafa çekelim.

Güvenlik ile ilgili tüm konulara katılıyorum..Ne yapılması gerekiyorsa, nasıl önlem alınması gerekiyorsa yapmaya çalışalım...
Özellikle ilk uçuş yapacak modelleri ustalar nezaretinde kontrol edelim..Her noktasını ! Hatta tüm saha ekibi orada bulunup incelesin..Neler hatalı neler düzgün yapılmış bilgi sahibi olalım..
Yapılmamış , eksik ve sahada yapılamayacak noktalar var ise idareten uçalım olmasın , uçulamayacaksa uçulmasın o gün..Bazı tedbirleri sert bir şekilde almazsak atlattığımız birkaç badirenin çok daha ciddisiyle karşılaşmamız kaçınılmaz olacakdır..

Ek : Özellikle F1 pistinde nedense halen pit nere uçuş alanı nere ısrarla karıştırılıyor..Pit in üstünden geçişler , araçların üzerinde aerobatic hareketler yapılıyor..Serhan'ın bahsettiği Pazar günü yaşananlar ise tamamen komedi..

Sümer Yamaner
05-04-2010, 17:54
Seçkin burada sınır çok hassas. Bir zamanlar burada bir katılımcı vardı ve sahanın zabıtası gibi davrandığı anlatılırdı. Haliyle böyle bir tutum tepki alır. Aramızda hiçkimse sertifikalı uçucu olmadığı gibi ülkemizde de bu tür faaliyetleri düzenleyen bir yasa yok. Dolayısıyla bu tür önlemler alınırken çok dikkatli olunmak zorunda.
Açıkçası sahadaki herkesin yeni bir modelin üzerine atlayıp fikir beyan etmesi hoş bir tablo yaratmaz. Kaldı ki hangimiz kendini her konuda yetkin görebilir? Haydi diyelim bazı arkadaşlar kendilerini yetkin gördü, diğer arkadaşlar bunu kabul eder mi?
Bence hepimiz yeni gördüğümüz bir arkadaşı dostça kucaklayıp, bu tür bir kontrolü onun kendiliğinden talep etmesini sağlamalıyız. Kolay değil ama doğrusu bence bu...

sarvenn
05-04-2010, 17:57
Sarven ThrustCalc dediğin bu mu?
http://www.lcrcc.net/thrust_calc.htm

Bana biraz sakat geldi. 55AX ile 11*7 pervaneyi statik olarak 12500 devir çeviriyordu. Buraya rakamları girince 31 kg thrust hesapladı!!!! Azıcık fazla değil mi?

Dur dur bir de burası varmış Daha mantıklı rakamlar veriyor:
http://personal.osi.hu/fuzesisz/strc_eng/index.htm

yok abi ikisi de değil. Setup.exe dosyası olan bir program benimki. Web java tabanlı değil.
programın adı ThrustHP calculator. Barry Hobson adına tescilli.

O ilk linkteki programı ben de kullandım, onda hata var.

seccos
05-04-2010, 18:03
Sümer abicim zabıta olarak değil elbette..Sert den kastım kurallar , kesinlikle davranış değil , yada askeri bir hiyerarşi uygulamak değil..
Ama en azından sayılan ve modelcilik adına uzun süredir emek harcayan kimselerin desteğinin alınması gerekir..Bu desteğin kendisi tarafından talep edilmesi konusunda haklı olabilirsin , ozamanda sahaya yeni adım atan bir kişiye modelcilik merdiveninin ilk basamağının ve sonrasının neler olacağının güzel bir dille anlatılması gerekir..Bu da yine sahayı eskitmiş saygıdeğer ustaların söylemesi ve doğruya yönlendirmesi ile olur..Benim tek korkum bu işi gerçekten oyun sanıp , ukalalık ve vurdumduymaz hareketler sonucu oluşabilecek olası üzücü kazalar..Bunun için bence çalışmalıyız..

Sümer Yamaner
05-04-2010, 18:13
Seçkin aslında bunu yapıyoruz. Örneğin buradan aramıza katılmak isteyen arkadaşları alıp sahaya getirip ortamı yaşayarak anlamalarını sağlamaya çalışıyoruz. Sahaya gelen tanımadığımız bir arkadaşa her zaman dostça yaklaşarak yardım eli uzatıyoruz. Birçok kez de bu tür yaklaşımlar işe yarıyor. Hatta bu tür arkadaşlara en güzel örneklerden biri de sen değil misin?! :)
Burada özellikle deneyimli abilerimize daha bir fazla iş düşeceği de çok açık tabii. Bizler de onları elimizden geldiğince desteklemeliyiz.

aozgen
05-04-2010, 18:23
Yaw tahtaya vurun,ilk defa Bestman ile aynı endişede buluştuk,tühhh nazar değmesin.Switch ler konusunda çookkk haklı.Ben de bu switch kalitesi sebebiyle kırım yaşayanları çok duydum.O yüzden amannn bu switchleri bilinen markalardan almak en doğrusu.Ben HiTec flightpack switch kullanırım, şeytan kulağına bir faulünü görmedim.Aman abiler switchlerinizi pahalı olanlardan seçin.

aozgen
05-04-2010, 18:25
Abiler millet şu calculatoru kullanıyo,pek bi memnun.Ben kullanmayı bilnmiyorum emme siz sanırım kolayca çözersizz..
http://mvvs.nl/prop-power-calculator.xls

bestman
05-04-2010, 18:49
Zamanında bana bu hornları kullanıyorum diye etmediğinizi bırakmamıştınız ( http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8404&Product_Name=Extra_Strong_Control_Horns_w/_Bearing_24mm_(5sets) ) bu arada thk alınan uçakların hornlarını görüyorum geldiği gibi kullanıyorlar arkadaşlar bunlar çöpten başka birşey değil birde şu rudder servosu meselesi varki elindeki en kötü servoyu arkadaşlar ruddere takıyorlar ve alışkanlık oluyor trainer tipi uçak için olabilir fakat ileri seviye bir uçakta en güçlü servoyu ruddere takmak gerekli birde servo seçimi şöyle yapılmalı en küçük takılacak servo torku uçak agırlığına eş değerde olmalı fakat gönlüm rahat oldun derseniz uçak agırlığı çarpı 2 hatta rudderde çarpı üç olmalı.

swat11
05-04-2010, 18:49
Konumuz çan çin olduğuna göre thk'dan aldığım yakındığım ruddera takınca sıyıran 15 tl lik servolardan bahsedeyim.Yerde gaz geçişleriyle oynarken bir baktım servo hareket etmemeye başladı.Düşünüyorum da şimdi o gaz değilde elevator servosu falan olsaydı havada ne olurdu! İçine baktım beyefendinin lehimi az gelmiş,kokmuşta... Dua ile uçmamalıyız :D

Sümer Yamaner
05-04-2010, 19:06
Kaliteli elektroniğe itirazım asla olamaz ama burada da fiyat = kalite denklemi geçerli değil.

bestman
05-04-2010, 19:14
Servo konusu gerçekten önemli bazen bir servo = bir uçak parasına denk gelebiliyor, birde kullandığınız servonun muhakkak çektiği güce bakın ve ona göre batarya kullanın yüksek torklu servolarda ve digital servolarda kesinlikle nimh pil kullanmayın nicd kullanın mümkünse lipo, lifepo ve kaliteli bir bec ikilisi ve servonun üzerinde yazan üst voltajı kullanmaya gayret edin.

luthier76
05-04-2010, 19:15
Zamanında bana bu hornları kullanıyorum diye etmediğinizi bırakmamıştınız ( http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8404&Product_Name=Extra_Strong_Control_Horns_w/_Bearing_24mm_(5sets) ) bu arada thk alınan uçakların hornlarını görüyorum geldiği gibi kullanıyorlar arkadaşlar bunlar çöpten başka birşey değil birde şu rudder servosu meselesi varki elindeki en kötü servoyu arkadaşlar ruddere takıyorlar ve alışkanlık oluyor trainer tipi uçak için olabilir fakat ileri seviye bir uçakta en güçlü servoyu ruddere takmak gerekli birde servo seçimi şöyle yapılmalı en küçük takılacak servo torku uçak agırlığına eş değerde olmalı fakat gönlüm rahat oldun derseniz uçak agırlığı çarpı 2 hatta rudderde çarpı üç olmalı.

Abi sizin hobbcity den aldığınız servolar vardı yüksek torklu ama markası pek bilinmeyen. Onlarda durum nasıl?

bestman
05-04-2010, 19:20
Abi sizin hobbcity den aldığınız servolar vardı yüksek torklu ama markası pek bilinmeyen. Onlarda durum nasıl?

Onların testi sona geldi ve şu and hatta şimdi yeni siparişe ekledim 2m extra için 14 kg rudder ve elevatöre 6.4 kg lar aleronlara ben memnun kaldım ve son testinide bir gece boyunca servo testere bağlayıp sabaha kadar 2 kg lik yük altında adaptör beslemeli çalıştırdım banamısın demediler dişli boşluğu bile oluşmadı fakat kesinlikle lipo ile beslenecekler. ve yüksek amperli bec devre olacak.

luthier76
05-04-2010, 19:27
Biraz daha test edin ben de almayı düşünüyorum onlardan :) Servonun tanesine de 50 dolar vermek koyuyo adama. Bir kere uçak kaybedince tabi...

bestman
05-04-2010, 19:33
Test bitti ve onaylandı, rahatlıkla alınabilir fakat 10 kg liğinden uzak durun o testi geçemedi.

atambay
05-04-2010, 19:39
Aaa Ahmet abi hiç de öyle deme, şunun şurası 1,5 aydır gelemiyorum çeşitli sebeplerle. Yazın pistte en çok mesaiyi ben yapıyordum ama, haftada 1 gallon yakıt anca yetiyordu.Aynı hafta içinde 2inci bidonu aldığımı da bilirim.

Motorum performansına ve sağlık durumuna sen şahitsin abi, şimdi millet yanlış anlayacak.

Metin abi bence ben konunun göz ardı edilen can damarına parmak basıyorum. Tek bir marka müptelası olmaktansa hangi markayı hangi modeli ne amaçla alırımı anlatıyorum.
Ben yarışmacı bir pilot da olarak nerede ne tercih edeceğimi paylaşmam sanırım konunun akışına çok katkı sağlayacaktır, değil dağıtmak...

ASP tabiki alabilirim, bunun yakışık almayan yanı nedir onu anlamadım? Çok açık ve net şekilde nedenlerini, beklentilerimi dile getirdiğimi düşünüyorum.

O deniz uçağına bir OS taksam, sadece 1 sezon uçabilirim, sezon sonunda motor pas içinde kalır ve çöpe gider, gidip Towerdan yedek parçalarını da alamam.
ASP takarsam, her sezon motoru overhaul edebilirim, burda her türlü parçası mevcut iken ve gayet de ucuz iken, bana söyler misin Metin abi, neden OS tercih edeyim?

Pylon uçağıma ne takayım diye sorsam OS mu diyeceksin Metin abi?

Benzin motoru olarak DLA 56 mı OS GT55 yada DA50R yada ne bileyim 3W55i mi diye sorsam?

Şimdi diyeceksin ki, yeni başlayanlar pylon mu uçuyor 3D mi?
Ben de yine içimden ne alaka diyip susacağım.

Bağrımıza bastık taş çıktın. Kardeşim suyun altında bile kullansan OS olacak. Anlamsız mazeretler üretme. Bir de benim dediklerime ne alaka deme. Pylon naylon anlamam servoların bile os olacak.

atambay
05-04-2010, 19:55
Test bitti ve onaylandı, rahatlıkla alınabilir fakat 10 kg liğinden uzak durun o testi geçemedi.

Şu onaylanan servoların listesini versen diyorum. Gidip yanlış malzemeye para basmayalım.
On-off anahtarını HC de gördüğümde towerdaki yüksek fiyatla karşılaştıralamayacak kadar ucuzdu. Işıklı falan da olunca insanın aklı gidiyor. Sonra yorumlarda Türkçe yazılmış bir yorum vardı. İyi dememiş de bu paraya bu kadar olur tarzında birşeyler yazmış. Orada huylanmış ve almamıştım. Gerçekten idare eder deyip de geçiştirilecek bir malzeme değil. Aslında modelin herhangi bir yerinde idare eder malzeme kullanılıyorsa ne kadar idare edeceği de çok iyi tahmin edilmeli. Daha doğrusu kullanılmamalı.

luthier76
05-04-2010, 20:16
Ben servoya 50 dolar vermeye devam edicem malesef. Herşey hitec in başarısı için.

sarvenn
05-04-2010, 21:39
O Bluebirdlerden yana ben çok umutluyum. Bir sürü kalite ve standart belgesi olan ve işi sadece RC elektronik olan bir firma, yani mesela HXT Turnigy gibi fason çalışıp hem servo, hem benzin motoru, hem elektrik motoru,hem lipo pil ,hem avandalık satışa sunan bir firma değil. Örneğin bu benim için önemli bir kriter, bilmiyorum ne kadar doğrudur ne kadar yanlıştır ama... Yani spesifik bir branşta üretim yapıp ürün sunan markalara daha bir güven duyuyorum.

Bahadır bey,

Hitec karbon dişli servolardan uzak durun, o dişliler sıyırılıyor. Bir arkadaşımın bir adet Krill Spark'ı bu sebeple düştü ve içindeki lipo patlaması sonuçu KÜL oldu. İkinci Spark'ı da aynı sebeple az kalsın düşüyordu, sebep karbon dişlilerin sıyrılmasıymış.

luthier76
05-04-2010, 22:02
Karbon dişli değil metal dişlili. HS 5645 MG.

gumush
05-04-2010, 22:19
Os benim ilk tercihim.

Yamada YS , yada Jetengine [ Dubb Jet ] 'de olabilir. MVVS'nin motorlarida cok iyidir. Saitho kullanmadim ama onun hakkindada iyi seyler duyuyorum.

sarvenn
05-04-2010, 22:21
Karbon dişli değil metal dişlili. HS 5645 MG.

Güzel, ben de zaten genel anlamda demiştim. 5645:ahhahyt::ahhahyt::ahhahyt:

ufoz
05-04-2010, 22:24
Konu sanırım şuna bağlandı. Herkesin her konudaki tercihi kendine ...

Örnekmi : Kaç kişinin aracındaki tahrik zincirli veya lastik V kayışı ?
Hemen hemen %99 V kayışı kullanmakta ...

Ben zincir tercih edenlerdenim. O yüzden Nissan kullanırım ... Tercih işte kime ne ...

Tartışmak gırgır geçmek ayrı mesele de ..

Sanırım bu OS - ASP - Servo Mervo da bu kadar basit izahlı ... Tercih meselesi kime ne ...

Bugün 2 dolarlık Turnigy servolardan 4 tane aldım. Çatalca tarlalarında uçurmaya çalışacağım dandik depron modelim için.

Motorda en dandik ucuz 6 dolarlık fırçasızlardan olacak. Uçtuğu yere kadar uçar. Düşersede düşer. Nasılsa yalnızken kullanacağım.
Lipo nispeten kaliteli olmak zorunda, çünkü hernekadar Lipo Safe içerisinde olsada evde muhafaza ediyorum.
Alıcı ve kumanda Futaba, kontrolden çıkarsa yıllar evvel gördüğüm gibi başını alıp gözden gidip gözden kaybolup bilmediğim bir yerlere çakılmasın. Failsafe buildin.

Tercihler söz konusu olunca ... ne söylesek boş ... En azından şimdilik zincirli oto üretildiği müddetçe zincirden vazgeçmem. Yıllar evvel kayışım iki kez koptu yollarda kaldım. Hoş zincir koparsa masraf daha fazla ama pek kolay kolayda kopmuyor. Motor 1.500. Az yakar aşırı seri değildir 190 ın üzerinde çıkmaz. Hıza ve torka ihtiytacım yok. o hevesi çok aldım ve çok hız yaptım. 220 - 280 - 350 km/s . Bundan sonra emniyet yeterli.

Aracımın lastiklerini yeni değiştirdim. Michelin tercih ettim. Aslında önerilen Dunlop lastik. Ekonomik olarak Dunlop daha iyi 80.000 km dayanıyor.Ama çok sert lastik ve yola tutunamıyor. Michelin en fazla 35.000 dayanır ama yola yapışıyor. Satıcı ise en fazla Dunlop sattığını söylüyor (satıcı arkadaşım bu arada) .

Örnekler sayfalarca uzatılabilir. Görüldüğü üzere tamamen tercihler konuşuyor ...

Ne farkeder ASP olsa OS olsa Hitec ola Futaba olsa ıvır zıvır olsa.

Kabul edilebilir emniyet sınırlarının içerisindeyse .. Kullanıcı mutluysa iş bitmiştir ....

sarvenn
05-04-2010, 23:01
Konu sanırım şuna bağlandı. Herkesin her konudaki tercihi kendine ...

Örnekmi : Kaç kişinin aracındaki tahrik zincirli veya lastik V kayışı ?
Hemen hemen %99 V kayışı kullanmakta ...

Ben zincir tercih edenlerdenim. O yüzden Nissan kullanırım ... Tercih işte kime ne ...

Tartışmak gırgır geçmek ayrı mesele de ..

Sanırım bu OS - ASP - Servo Mervo da bu kadar basit izahlı ... Tercih meselesi kime ne ...

Bugün 2 dolarlık Turnigy servolardan 4 tane aldım. Çatalca tarlalarında uçurmaya çalışacağım dandik depron modelim için.

Motorda en dandik ucuz 6 dolarlık fırçasızlardan olacak. Uçtuğu yere kadar uçar. Düşersede düşer. Nasılsa yalnızken kullanacağım.
Lipo nispeten kaliteli olmak zorunda, çünkü hernekadar Lipo Safe içerisinde olsada evde muhafaza ediyorum.
Alıcı ve kumanda Futaba, kontrolden çıkarsa yıllar evvel gördüğüm gibi başını alıp gözden gidip gözden kaybolup bilmediğim bir yerlere çakılmasın. Failsafe buildin.

Tercihler söz konusu olunca ... ne söylesek boş ... En azından şimdilik zincirli oto üretildiği müddetçe zincirden vazgeçmem. Yıllar evvel kayışım iki kez koptu yollarda kaldım. Hoş zincir koparsa masraf daha fazla ama pek kolay kolayda kopmuyor. Motor 1.500. Az yakar aşırı seri değildir 190 ın üzerinde çıkmaz. Hıza ve torka ihtiytacım yok. o hevesi çok aldım ve çok hız yaptım. 220 - 280 - 350 km/s . Bundan sonra emniyet yeterli.

Aracımın lastiklerini yeni değiştirdim. Michelin tercih ettim. Aslında önerilen Dunlop lastik. Ekonomik olarak Dunlop daha iyi 80.000 km dayanıyor.Ama çok sert lastik ve yola tutunamıyor. Michelin en fazla 35.000 dayanır ama yola yapışıyor. Satıcı ise en fazla Dunlop sattığını söylüyor (satıcı arkadaşım bu arada) .

Örnekler sayfalarca uzatılabilir. Görüldüğü üzere tamamen tercihler konuşuyor ...

Ne farkeder ASP olsa OS olsa Hitec ola Futaba olsa ıvır zıvır olsa.

Kabul edilebilir emniyet sınırlarının içerisindeyse .. Kullanıcı mutluysa iş bitmiştir ....

Ufuk abi yazını çok beğendiğimi ifade etmek istiyorum.

3dnow
06-04-2010, 00:05
Ufuk beye bende aynen katılıyorum. Ama şu motor konusu, uzunca bir süreden beri kâh gırgırına, kâh ciddi olarak tartışılıyor. Herkes deneyimlerini ve kendi gözüyle doğru olanı aktarmaya çalışıyor. Benim kanaatimce artık bu konuda biraz ilerlemek gerekiyor. En azından elde somut veriler olmalı artık. Sarven beyin önerisi arada kaynayıp gitti. Herkesin elinde ölçüm aleti olmasa bile, kullandığımız sahalarda en az bir kişinin elinde devir ölçer vardır mutlaka. Kullanılan motor, pervane ve yakıt bilgilerini, ölçtüğümüz devir bilgisi ile birlikte derli toplu bir konuda yazarsak, motorları karşılaştırmak için elimizde bilgi olur. Aynı motoru ve pervaneyi kullanıpta benden 200-300 fazla devir elde eden varsa, kendi motorumu gözden geçirmem için bir neden ortaya çıkmış olur. Yeni bir motor alacaksam fiyat/performans oranını daha rahat tespit edebilme imkanına sahip olmuş olurum. İşin şakası gırgırı bir yana, şayet patlar motora yeni geçecek olan biri olsaydım, bu konuları okuduktan sonra aklım iyice karışırdı.

atambay
06-04-2010, 00:33
Ufuk beye bende aynen katılıyorum. Ama şu motor konusu, uzunca bir süreden beri kâh gırgırına, kâh ciddi olarak tartışılıyor. Herkes deneyimlerini ve kendi gözüyle doğru olanı aktarmaya çalışıyor. Benim kanaatimce artık bu konuda biraz ilerlemek gerekiyor. En azından elde somut veriler olmalı artık. Sarven beyin önerisi arada kaynayıp gitti. Herkesin elinde ölçüm aleti olmasa bile, kullandığımız sahalarda en az bir kişinin elinde devir ölçer vardır mutlaka. Kullanılan motor, pervane ve yakıt bilgilerini, ölçtüğümüz devir bilgisi ile birlikte derli toplu bir konuda yazarsak, motorları karşılaştırmak için elimizde bilgi olur. Aynı motoru ve pervaneyi kullanıpta benden 200-300 fazla devir elde eden varsa, kendi motorumu gözden geçirmem için bir neden ortaya çıkmış olur. Yeni bir motor alacaksam fiyat/performans oranını daha rahat tespit edebilme imkanına sahip olmuş olurum. İşin şakası gırgırı bir yana, şayet patlar motora yeni geçecek olan biri olsaydım, bu konuları okuduktan sonra aklım iyice karışırdı.
Hah işte ben de bunu diyorum. Aklını karıştırıyorlar milletin.

KAÇMAZ57
06-04-2010, 00:40
haklısınız bencede ancak geçenlerde varken alıyım dedim devir ölcen zıbıdıktan aldım bir iki hevesle kullandım sonra anladımki işin özü motorun saat gibi çalışmasındaymış onu anladım yani benden yana motorda devir problemi yok tıkır tıkır çalışıyo merak edene isteyene benim devir ölçen zıbıdığı uçağının devirini ölçmesi için ödünç verebilirim,saygılar.

aozgen
06-04-2010, 07:58
Lastik demişken benim meşhur VW Golf üzerinde fabrikadan Continental lastiklerle gelmişti.Sanırım 35-38 K. Km civarıydı 4 ü birden çarpıldı.(telleri kopmaya başlamış).Dişleri gayet yerinde fakat lastikler kullanılmaz hale geldi ve mecburen değiştirdim.Michelin taktım,sanırım daha 80 K km, Michelinlerle satana kadar kullandım.O kullanma süresine rağmen de Michelin gayet düzgün ve hala dişleri yerindeydi.Size kim Michelin 35 40 K.Km gidiyor demişse bence yanılıyor.Ama Continental den uzak durun diyorum,başka da birşey demiyorum.
Bu arada lastik konusu açılınca enteresan bir bilgi aklıma geldi.2Sene kadar evvel lastik değiştirme zamanı geldi Michelin alacağım,en ucuz nereden bulurum peşindeyim(malum pintiyiz).Birileri de "illa Fransız malı almalısın Çin malları piyasayı dolduruyor,aman uzak dur"(birilerinin kulakları çınlasın) diyor,aklımı bulandırıyor.Bir arkadaşımın yeğeni Michelin Türkiye de üst düzeylerde çalışıyormuş hemen aradı ve telefonu bana verdi.Özetle adamın dediği; aman Çin malı Michelin bulabilirsen zaten sakın başkasını arama hemen al çünkü en son teknoloji şu anda Çin fabrikalarında kurulu, en iyi lastik onlarda yapılıyor amaaaa bulamazsın çünkü daha kendi iç piyasalarına yetişemiyor,oradan dışarıya mal veremiyorlar....
Yaaaa bazı çançinçon lar fena olmuyormuş.

ufoz
06-04-2010, 09:52
Ahmet abi,
Michelin 80.000 binde gider. Ama söz konusu bizim çukurlu yollarımız olunca, hele birde sık sık Çatalcaya gittiğimi düşünürsek lastiğin kendisi değil ama içerisindeki teller kırılıyor balon yapıyor. Hele birde benim gibi şansızsanız yeni lastiğinizi 24 saatte pert edebilirsiniz.

Başıma gelen şuydu ;
Akşam saat 17:45. Sıfır gıcır gıcır Nissanımı galeriden teslim almışım. Eşimle keyifle yeni arabamızda eve doğru gidiyoruz Avcılardan Bakırköye doğru. Derken gaza basınca arabanın hızla sağa çektiğini farkettim. Hemen telefon açtım "yarın getirin kontrolden geçirelim" dediler. 18 km yol yapıp eve geldim. Ertesi sabah 4 km yol yapıp işe gittim. Akşam arabayı sevise götüreyim diye işten biraz erken çıktım. Eve gidip üstümü değişeceğim. İşten eve gidiyorum. 3km gittim. Ataköy 9 un göbeğe yaklaşırken biraz gaz verdim. Araba birden sağa çekti ve yıllardır adam gibi tamir edilmeyen çukura sağ lastik tak diye girdi. Bir baktımki sağ lastikte balon. O ana kadar toplam yaptığım yol 25 km :agla:

Gittim servise, O zamanın parası 320 TL verip aldık bir lastik daha. Üzerinden 24 saat bile geçmemişti.
Arabanın sağa çekişini hangi servise gittiysem bir türlü halledemediler. Herseferinde test sürüşü yapıyorlar normal diyorlar. Çatalcaya giderken bir kaç kez ölümden döndüm. İster 50 ile ister 150 ile olsun sabit hızda giderken hiç bir sorun yok. İp gibi dümdüz gidiyor. Ama gaza bastığım anda araba birden sağa meylediyordu.
Kış dönemi olduğundan hep yerler ıslak ondandır kar var vs dediler. Arabayı Şubat başı almıştım. Nisan başında yağmur / kar kalmadı. Aldım arabayı gittim Çobançeşmedeki servise. Adamlar benden bıkmışlar, bütün servisler tanıyor.
Hadi dedim bir seyre çıkalım suda yok karda. Adam arabayı kullandı baktı hakikaten gaz verince kontrol imkansız. Kalkış sırasında çok daha belirgin. Oraya baktı buraya baktı (servisin mühendisi) cevabı verdi.

" Bu araçların motordan çıkan bilmem ne kolu sağ tarafta 3-5 santim kısadır. O yüzden bunlar hep böyle sağa çeker "

Bu cevaptan sonra bende şafak attı. Doğru arabayı aldığım galerinin servisine gittim. Arabayı servisin girişine çaprazlama parkettim. "Arabayı burada bırakıyorum, 10 gün sonra noterle birlikte geleceğim. Öncelikle sorunu halletmenizi tercih ederim, aksi halde sanayi bakanlığıyla başınız epey derde girecek" deyip bakanlıktan tanıdığım birkaç departman ve kişinin adını verdim. Çocuklar beni sakinleştirmeye çalıştılar. Sonra bir kahve için birkez daha kontrol edelim dediler. Ben servisin mühendisiyle kahve içerken servisin ustası geldi mühendise " abi ön taraftaki bilmemne merdivenmi tahtıravanmı neyse onda 3-4 mm ayar bozukluğu bulduk" dedi. Ben bir kahve daha içtim. Ardından servisin mühendisiyle Çatalcaya tecrübe sürüşüne çıktık. Sorun hallomuştu.
Olan benim daha 25 km kullanmadan pert ettiğim lastiğe oldu. Halen sorun yok arabada.

seccos
06-04-2010, 10:01
Konu daldan dala atlıyor ama bende birkaç bilgi vereyim lastikler hakkında..Normalde bir lastik'in durumu diş kalınlığı ile değil aynı zamanda hamurunun fiziksel durumu ile de ilintilidir..
Siz hiç kullanmazsanız dahi , 0 Km de bıraksanız dahi , lastikçinin rafında beklese dahi ; o lastik 4 sene sonra artık sürüş için tehlikeli hale gelir..Hamurunda çatlama , yanaklarda açılma ve en önemlisi jant'a bağlantı noktalarında zayıflama meydana gelir..Normal bir kullanımda max. 40k - 50k aralığında lastikleri değiştirmekde fayda vardır..Bu hem lastiğin hemde araçların bilgi kataloglarında yazar..Buna göre bir maliyet analizi yapıp uygun lastiği almak en doğrusu..Çok kullandığınız bir aracınız var ise çok çok pahalı bir lastiğe gitmek bence yanlış olur..Orta fiyat düzeyinde ama güvenlik unsurları üst seviye olan bir lastik almak daha mantıklı..Eğer aracınız yatan bir araç ise de düşük fiyat seviyesinde ama yine güvenlik unsurları üst seviye olan bir lastik tercih edilmeli..
Continental esasında çok çok iyi bir lastik hatta ben Michelin'e o lastiği değişirim..Hatta kendi aracım için aradığımda fiyat farkı çok üstte olduğu için tercih etmedim..Çünkü hem lastik ölçülerim normal çizgi dışında hem de yıllda 7-8 bin km yol yapıyorum max. olarak..Buna göre Lassa İmpetus sport'u tercih ettim..

seccos
06-04-2010, 10:04
Ahmet abi,
Michelin 80.000 binde gider. Ama söz konusu bizim çukurlu yollarımız olunca, hele birde sık sık Çatalcaya gittiğimi düşünürsek lastiğin kendisi değil ama içerisindeki teller kırılıyor balon yapıyor. Hele birde benim gibi şansızsanız yeni lastiğinizi 24 saatte pert edebilirsiniz.

Ufuk bey , keşke bastırıp "lastik garanti" sini kullansaydınız..Bu garanti tipini çoğu kişi bilmez ve de servisler "lastik hareketli aksamdır" deyip garantisini uygulatmazlar..Böyle bir garanti vardır , sıfır bir lastiğin balon yapması lastik esnekliği max. düzeyde olduğundan pek mümkün değil , eğer üretim hatası yada lastiğin raf bekleme zamanı çok değilse..

ufoz
06-04-2010, 10:07
Michelinle ilgili bir anı daha geldi aklıma. Galiba 70 li yılların üçüncü çeyreğiydi. Almanyadayız. Rahmetli babam iki gün evvel Michelin'in yeni çıkardığı ince dişli lastiklerinden taktırmış.
Cumartesi sabahı erkenden kalkıyoruz, Fransaya gidip bir gece geçirip geriye geleceğiz.
O ne ; bizim Opel'in camında bir ceza makbuzu ...
"Aracınızın lastiklerinin dişleri izin verilenden daha kısadır. Lastiklerinizi yenileyerek bir hafta içerisinde polis merkezine uğrayınız" yazan yüklüce ceza yazılmış bir polis makbuzu :)
Babam derdini anlatan kadar epey bir uğraşmıştı :)

Bu arada açıklamam gerek yoksa yanlış anlaşılacak. Daha önceki notumda 300 km/s üzeri hızları gördüğümü belirtmiştim. Normal devlet yolu değildir. Le Mans ve İstanbul Parkta Endurance tarzı araçlarla yapmıştık bu hızları.

Son bir anektot ... Sanırım 2006 yılıydı Le Mans Enduranceın bir ayağı İstanbul Parkta yapılıyor. Bu tür yarışlarda bir yakıt sponsoru olur ve tüm yarışçılar sponsorun yakıtını kullanır. Sponsor bu yarışın 1.000 km lik bir yarış olduğunu atlamış. Normal bir formula yarışıymışçasına yakıt getirmiş tankeriyle. 300 küsur km kadar yol tepildikten sonra yakıt bittiğinden yarışta otomatikman bitti :)

Yani sadece F1 de ki model uçakların yakıtı bitmiyor havada. Pistteki araçlarında bitebiliyor. Orası efsunlu :)

Seçkin; Michelini yumuşak lastik olduğu için tercih ediyorum. Yola daha iyi tutunuyor. Birde benim lastik ölçülerim 195x55x16. Sert lastik olunca yolun bütün gürültüsünü araçta hissediyorum. Yumuşak lastikte ses açısından biraz daha konforlu. Garanti için bastırdım. Fakat benim için sağa çekme olayı daha önemli olduğundan çok üzerinde duramadım.

Sümer Yamaner
06-04-2010, 10:33
RC forumlarında motor tartışması neyse otomobil forumlarında da lastik tartışması odur. İkisinde de objektif kriterler yok gibidir. İkisinde de insanlar marka tercihi yaparlar. Lastikte bırakın markayı, bir markanın aynı modelinin farklı ebadı bile farklı sonuç veriyor. Bir dönem ben de sıradışı olsun diye Nokian kullanmıştım. Yeşil lastik yani çevre korumacı bir yaklaşımla üretilmiş bir lastik olduğu iddia ediliyordu. Finlandiya üretimi idi. Sanırım kullandığım en kötü lastikti! Genel olarak ben de Michelin'in yumuşaklığı, sessizliği ve konforunu seviyorum.

atambay
06-04-2010, 11:10
Nissanda miks açık kalmış. Throttle-rudder. :)

red_fin
06-04-2010, 11:10
...
Yaaaa bazı çançinçon lar fena olmuyormuş....

Ciddileşme pahasına bu yorumla ilgili birkaç kelime etmek istiyorum.

Öncelikle, işim itibariyle dünyanın dört bir yanından yüzlerce kalem petrol sondajı malzemesi satın alıp, sondaj yaptığımız ülkeye gönderiyorum.

Bu işe ilk başladığım 2004 yılında malzemeleri çoğunlukla Amerika, Kuzey Avrupa ve Japonya'dan temin ediyorduk. Ancak son birkaç yıl içerisinde, sektördeki en büyük firmaların çoğu üretimlerini Çin'e taşıdı.

Sebebi malum: Üretim maliyetlerinin düşük olması.

Adamlar gidip fabrikalarını Çin'de kuruyorlar. Bütün imalat prosesini olduğu gibi oraya aktarıyorlar. Sonuçta mal aynı mal, kalite aynı kalite. Ama birim fiyatı %50 daha ucuz. Çünkü üzerinde "Made in China" yazıyor.

Ama bizim mühendislerimiz, buna rağmen kesinlikle Çin malı kullanmak istemiyorlar. Neden derseniz, sondaj yaptığımız ülke, dünyanın en yüksek basınçlı petrol/gaz sahalarına sahip. Kuyubaşı basınçları 10.000 psi'den fazla. Malzeme hatasından kaynaklanabilecek en küçük bir aksaklık, 10'larca kişinin ölümü ile sonuçlanabilecek felaketlere sebep olabilir.

Mühendislerimizle defalarca bir araya geldik ve anlatmaya çalıştık: Yahu mal aynı mal, kalite kontrol süreci Norveç'le, (ya da Japonya ile) birebir aynı. Neden Çin'de üretileni kullanmıyorsunuz? diye defalarca sorduk.

Hep aynı cevabı verdiler: Biz canımızı sokakta bulmadık. Üzerinde "Made in China" yazan hiçbir malzemeyi kuyuya indirmeyiz.

Sebebi ise, ülkedeki kalite kontrol standartlarına güvenmiyor olmaları.

Sadece bir örnek olarak verdim. Model uçak motoru için eyvallah, ama iş canınızı emanet etmeye gelince, Çin malına ne kadar güvenebilirsiniz?

Ben şahsen canımı "Made in China" bir şeye bile bile emanet etmek istemem, hele ki alternatifi de varsa.

seccos
06-04-2010, 11:16
Sadece bir örnek olarak verdim. Model uçak motoru için eyvallah, ama iş canınızı emanet etmeye gelince, Çin malına ne kadar güvenebilirsiniz?
Ben şahsen canımı "Made in China" bir şeye bile bile emanet etmek istemem, hele ki alternatifi de varsa.

İşte bende bundan bahsetmiştim daha önce..Araç tercihimi tamamen kişisel güvenlik kriterlerine göre seçiyorum..Benim gözümde ve de işin içinde biri olduğumdan Alman aracı harici araçlara sıcak bakmıyorum..Ama sonra ne oluyor ? Fanatiğe çıkıyor ismimiz , Ahmet bey de bizden özür bekliyor :P

Sümer Yamaner
06-04-2010, 11:23
Ehh abin özür bekliyorsa dileyiver noolur?

ufoz
06-04-2010, 11:27
Nissanda miks açık kalmış. Throttle-rudder. :)

Çok analitik ve zekice bir yorum :)

seccos
06-04-2010, 11:29
Ehh abin özür bekliyorsa dileyiver noolur?

Özür dilemek dili aşındırmaz abi , dileriz tabi bir börekli ortamda :P

Sümer Yamaner
06-04-2010, 11:37
Özür dilemek dili aşındırmaz abi , dileriz tabi bir börekli ortamda :P

O zaman ben de abinim benden de dile! :P

seccos
06-04-2010, 11:45
O zaman ben de abinim benden de dile! :P

Sanki hiç dilemiyormuşuz gibi :P :P Ozaman sende bende dile abi (Beze) :)

ince999
06-04-2010, 11:45
İçten yanmalı motor kullanacak modelci kişi egerki ben bu motorun nasıl çalıştıgını biliyorum bilmediğim varsa onlarıda ögrenirim kararında ise ne marka alırsa alsın sonunda motorun eziyet eden sorunları bulur düzeltir ve elinde düzgün çalışan bir motor olur,bunları yapmaktanda ayrıca mutlu olur.
Yok ben tamirci degilim zaten anlamakta istemiyorum benim elimde her zaman çalışmaya hazır sorun cıkarmıyan motor olsun derse ,Eh o zamanda bu şartları saglıyan marka motor alır rahat eder.
Ben zamanında rus yapımı glow ve dizel motorlarla,el yapımı nitrosuz yakıtlarla boguşup onları bile sürekli olarak düzgün çalıştırtırdıgım için şu an bazılarımızın "arıza kutusu+kalitesizlik abidesi" dediği çin yapımı motorlar bana KADİLLAK gibi geliyor.Yatın kalkın istediğiniz oranda NİTROLU YAKITI her an buluyorsunuz,

Sümer Yamaner
06-04-2010, 11:52
Sanki hiç dilemiyormuşuz gibi :P :P Ozaman sende bende dile abi (Beze) :)

Anlaştık. Bir dahaki uçuş gününde birbirimizden özür dileyelim (börek / beze). :P

seccos
06-04-2010, 12:01
Anlaştık , şu an hastalıkdan kalan burun atraksyonlarım ve sesimdeki travesti senkronları daha iyi gibi , terslik olmazsa C.tesi sahadayım :)

Bu arada konuyla ilgili bir soru ozaman..OS motorların AX ve FX uzantılı modelleri var..AX ler genelde bildiğimiz ABL motorlar..Peki FX ler deki fark nedir? .61 FX de sgmanlı değil ancak .91 FX segmanlı..Tabi bu arada yeni çıkan .95 AX de segmanlı..Yani AX ve FX in belirgin bir özelliği yok , ortada değişip durmuşlar..Daha öncede sormuştum bu farkı ama pek netleşmedi kafamda..Detaylı bilgi verebileceklere şimdiden teşekkürler..

red_fin
06-04-2010, 12:19
FX motorlar bir önceki seri. AX motorlar ise FX'in yerine çıkan yeni modeller.

Temelde aynı motorlar, ufak tefek kozmetik farklar var, AX'lerin cranckshaft'arı FX'lere göre daha değişik bu yüzden de AX'ler az biraz daha güçlü. Yani AX, FX'in upgrade edilmiş hali diyebiliriz.

Sümer Yamaner
06-04-2010, 12:24
Sanıyorum karbüratör ve susturucu farkı da var değil mi?

atambay
06-04-2010, 12:43
Anlaştık , şu an hastalıkdan kalan burun atraksyonlarım ve sesimdeki travesti senkronları daha iyi gibi , terslik olmazsa C.tesi sahadayım :)

Bu arada konuyla ilgili bir soru ozaman..OS motorların AX ve FX uzantılı modelleri var..AX ler genelde bildiğimiz ABL motorlar..Peki FX ler deki fark nedir? .61 FX de sgmanlı değil ancak .91 FX segmanlı..Tabi bu arada yeni çıkan .95 AX de segmanlı..Yani AX ve FX in belirgin bir özelliği yok , ortada değişip durmuşlar..Daha öncede sormuştum bu farkı ama pek netleşmedi kafamda..Detaylı bilgi verebileceklere şimdiden teşekkürler..
Ahmet abinin sürekli silindiri haşlanmış patates kabuğu gibi soyuluyor dediği model FX. Uzak durulması uygundur.

sarvenn
06-04-2010, 13:02
En belirgin fark karbüratördeki iğne sisteminin değişmiş olması. AX serisi daha torklu motorlar. 3D/Sport uçuşları için dizayn edilmişler.
Sümer abinin dediği gibi susturucuları değişik, ha ne kadar değişik, işte buffle koymuşlar, susturucu hacmini büyütmüşler, oynar başlıklı yapmışlar :P
Segmanlı konusuna gelince 61 den sonraki motorlar segmanlı(75AX ABL ancak.). 4 zamanlılarda yanlış bilmiyorsam tüm OS 4 zamanlılar segmanlıdır.
Bir de adamlar AX serisinde şöyle birşey yapmışlar. Varolan FX serisinin bağlantı patterninde, ağırlık olarak aynı yada daha hafif, ama daha yüksek hacimli motorlar çıkardılar.

Örneğin 35AX, 55AX, 75AX, 95AX , 120AX gibi. 61 FX yerine 75AX i çıkardı, 46FX yerine 55AX i alternatif motor olarak çıkarttılar.

Genel yorumlar FX in daha güçlü, AX in daha torklu olduğu yönde.
Kimi FX'lerde gömlek kaplamasının ayrılması problemi var(peeling).
Yüklü pervanelerde AX ler daha fazla devir çevirebiliyor.
AXlerin portları daha geniş.
AX lerin iğneleri daha derli toplu ve daha kolay ayar imkanı sunuyor.

aozgen
06-04-2010, 13:06
Red Fin abi sana büyük oranda katılıyorum.En son yapılabilecek(mümkünse) kendilerinin ,kendi standartlarına göre test ettirip ona göre alınabilir kararına varmaları.Norveç malını da zınk diye kabul etmediler ya.
Ufuk abi,herhangi marka bir aracın çekme,lastik,ön düzen vs bir problemi var ve servis tanımlayamıyorsa,Atatürk oto sanayide "meslekten rot,balanscı Doğan Mermer" diye bir rot balanscı vardır.Bu adamı ben -daha delikanlıydım sene 1974,Balmumcu Shell de aynı işi yapardı-orada keşfettim bugüne kadar bir daha izini kaybetmedim.Bu işi doğru dürüst bilen (Türkiyede) sanırım en fazla 3 kişi vardır biri bu.
Herhangi bir şikayet varsa direkt buna gidilecek,o bir bakacak,bir tur atacak sana arızayı söyleyecek.

aozgen
06-04-2010, 13:11
AX serisinde kafa,blok bağlantı sistemi yeni dizayn.B.İğne önde (55Ax de).Sarvenn abimin dedii gibi AX serisi biraz daha düşük devirlerde daha tork için dizayn lı ama bu fark çok az.

aozgen
06-04-2010, 13:13
Sinyorrrrrr,daha 40 bin i bulmadan 4 ü birden çarpılan lastik yapan Continental e iyi lastik demişin, seni bir kilo börek bile kurtaramaz bilesin.Abi araba 96 sonu alınmış 97 model sıfır Golf.Söylermisin bana bu lastikler ne kadar yatmış olmalı ki 35-38 binlerde toptan sıu koyversin?

merk
06-04-2010, 13:13
Bütün ustalara saygılarla,

Her nekadar çok yeni bir modelci olsamda maden herkes motorlar konusunda şahsi fikirlerini yazıyor bende yazmak istedim.

Şuan kullandığım asp52 ve os46fx motorlar ve elektrikli motolar var

dediğim gibi yeni modelci olmamıda göz önünde tutarsak bana göre özellikleri

asp52=ayar istiyor mutlaka yardım alıyorum uçak gayet hızlı yakıttan dolayı uçuş sonrası temizlik ve bakım için en az yarım saat lazım:(

os46fx=ayar istiyor mutlaka yardım alıyorum uçak gayet hızlı yakıttan dolayı uçuş sonrası temizlik ve bakım için en az yarım saat lazım:(

Elektrikli modeller = veriyorsun gazı uçuyorsun modeline göre hızlıda oluyor yavaşda pil bitmi şarza tak uçuş bittimi at modeli bagaja doğru eve:D

Sonuçmu şahsi seçimim elekrikli motorlar diyorum

Bütün ustalarıma saygılarım,;oleeea:

aozgen
06-04-2010, 13:17
Abisi şahsi zevktir,saygım sonsuz.Ben Bach dinlerken eriyorum,oğlum Metallica diye bir sanayi komplexinden kaydedilmiş gürültü kayıtlarını müzik diye dinliyor.O çalarken ben dışarı kaçıyorum yoksa hasta olmak işten değil.Ama hiçbirşey diyemiyorum.Burada zevk devreye giriyo.
herikisini de deniyorsun.Eğer Hiç patlarlı uçmadan burada EP savunsaydın sana BM+NATO kuvvetleriyle sıkı bir hücum düzenlerdim.

sarvenn
06-04-2010, 13:28
Büyük iğnenin yeri hakkında bir bilgi:

46AX dışında tüm diğer AX serisi motorlarda büyük iğne karbüratör üzerinde.

red_fin
06-04-2010, 13:50
...Ben Bach dinlerken eriyorum,...

Chopin'in yanında Bach müzisyenden sayılmaz...

(buyur burdan yak)

:D

KAÇMAZ57
06-04-2010, 13:52
abartılı motor hastalığı modelcilikten sıkılmış kişilerin kendilerine fazladan iş çıkartmalarından başka bişey deyil,zira ben iki senedir bu modelciliği yapıyorum daha fiyat kalite dengesi açısından ihtiyaca cevap vermeyen bir motor, araç, uçak, buji,yakıt,kumanda,servo vs vs görmedim her ürünün belli edilmiş limitleri aşılmadığı taktirde tabiki,saygılar.

atambay
06-04-2010, 13:53
Bach için op. 26-55 arası verimsiz diyorlar.

seccos
06-04-2010, 13:54
O zaman diyebiliriz ki AX tipi motorlar FX'e göre tercih edilmeli..Remote iğneli modellerin problem çıkarma olasılıkları aktarma olduğu için daha olası..Ayrıca gömlek problemide cabası olabilir..
Ze özellikle 3d uçuşlar için torku kuvvetli motorların kullanılması doğru..Buda AX tipine giriyor..

Sinyorrrrrr,daha 40 bin i bulmadan 4 ü birden çarpılan lastik yapan Continental e iyi lastik demişin, seni bir kilo börek bile kurtaramaz bilesin.Abi araba 96 sonu alınmış 97 model sıfır Golf.Söylermisin bana bu lastikler ne kadar yatmış olmalı ki 35-38 binlerde toptan sıu koyversin?

Ahmet abicim Türkiye şartlarında 40 binde ölen bir lastik için "iyi dayanmış" diyebiliriz..Ama problem , lastiğin yatması değil üretim hatasından da kaynaklanmış olabilir..Hangi markalarda rastlanmıyorki böyle bir duruma ? Ayrıca dikkat edilecek bir noktada özellikle sıfır araçlarda kullanılan lastiklerin kalite seviyesi ! Maliyet düşürme bazlı eski lastiklerde kullanılabiliyor..Aynı marka olduğu halde !
Continental denen marka birçok yarışda , DTM de , Le-mans da sponsor olarak kullanılan bir marka..Kötü değil kesinlikle , özellikle de performans lastiklerinde..Hayır çıkarım olduğu için söylemiyorum , ama durum bu..:) Bir önce kullandığım aracımda vardı , müthiş memnundum..Ama yenileme zamanı geldiğinde fiyatından dolayı Michelin aldım..Düşünün tezatı , Continental 'den vazgeçip piyasa lideri markaya geçiyorum :) Şimdi burda pahalı mal iyimidir konusuna geliyoruz yine..Hayatımızda gerçek anlamda bir kere frene basmamız gerekir..İşte o noktada lastik hayat kurtarır..Bunun hesabını para ile veremeyiz..

atambay
06-04-2010, 13:58
Bence 46FX ve LA serisi kesinlikle tercih edilmemeli. Son sıraya bile koymamak lazım.

luthier76
06-04-2010, 13:58
Abisi şahsi zevktir,saygım sonsuz.Ben Bach dinlerken eriyorum,oğlum Metallica diye bir sanayi komplexinden kaydedilmiş gürültü kayıtlarını müzik diye dinliyor.O çalarken ben dışarı kaçıyorum yoksa hasta olmak işten değil.Ama hiçbirşey diyemiyorum.Burada zevk devreye giriyo.
herikisini de deniyorsun.Eğer Hiç patlarlı uçmadan burada EP savunsaydın sana BM+NATO kuvvetleriyle sıkı bir hücum düzenlerdim.

Abi sen modelcilikte bizim gibi metallica yı seçmişsin;) Bol gürültü :)

red_fin
06-04-2010, 14:01
Bach için op. 26-55 arası verimsiz diyorlar.

Bi kere Alman malı.

Ahmet abim hem "hayatta VW'ye binmem diyor, hem gidip Bach dinliyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu...

atambay
06-04-2010, 14:02
Belki babası çinlidir

aozgen
06-04-2010, 14:05
Bence 46FX ve LA serisi kesinlikle tercih edilmemeli. Son sıraya bile koymamak lazım.
Ayy ilk defa motor konusunda Metin abimle aynı fikirde buluştuk,bayram ilan edelim....:P

Bi kere Alman malı.

Ahmet abim hem "hayatta VW'ye binmem diyor, hem gidip Bach dinliyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu...

Abi Bak İngiliz malı hayatta kullanmam ama Alman malına laf edemem.Sadece VW ve Continentalleri bozmuşlar,kesin Çin de fasona kaydılar.

luthier76
06-04-2010, 14:19
Belki babası çinlidir

:lol: :lol: :lol:

ince999
06-04-2010, 14:48
Şopen (ismi dogru olarak nasıl yazılır hatırlıyamadım) insanın içini darlatan sıkıntılı bestekar,ben daha çok hareketli ve neşelli Müzikleri seviyorum.Rimsky Korsakov dan Şehrazat nasıl mesela?
Makinist Başçavuşum otomobil lastiklerinin ne kadar gittiği hesabını yaparken lastiğin üstünde yazan imalat tarihini referans almanı tavsiye ederim

luthier76
06-04-2010, 15:05
Abi ben size şurda Hüzzam bir taksim yapayım bütün o gavurları unutursunuz valla. Hemen biraz etanol alasınız gelir. :D

Bir ara size bir video yüklicem fon müziği enstrumantal ud olacak. :)

atambay
06-04-2010, 15:36
Şopen (ismi dogru olarak nasıl yazılır hatırlıyamadım) insanın içini darlatan sıkıntılı bestekar,ben daha çok hareketli ve neşelli Müzikleri seviyorum.Rimsky Korsakov dan Şehrazat nasıl mesela?
Makinist Başçavuşum otomobil lastiklerinin ne kadar gittiği hesabını yaparken lastiğin üstünde yazan imalat tarihini referans almanı tavsiye ederim

Şehrazat'ın adı çıktı. Parası olan starteri basıyor.

aozgen
06-04-2010, 17:12
O Şopen den en hoşuma giden de "cenaze marşı" olarak ünlenen bilmemkaçıncı sonatıdır.Bir ara kasetimde vardı çok sık dinlerdim.
Ben videoma şunu fon yapardım(videom olaydı)..
Bu kıymeti bilinmemiş bence klasikleşmiş bir eser.
http://fizy.com/s/129y1h
İnce abim,lastiğin üzerinde okadar çok yazı var ki inan lastik ebadını okumaya niyetlendiğimde onu bulamıyorum değil imal tarihi.Zaten artık hep Michelin ile devam edeceğimden,diğer markaların imal tarihi hükümsüzdür,dost ve yoldaşlara duyurulur.

Ütgm.Korkmaz
06-04-2010, 17:23
Abi ben size şurda Hüzzam bir taksim yapayım bütün o gavurları unutursunuz valla. Hemen biraz etanol alasınız gelir. :D

Bir ara size bir video yüklicem fon müziği enstrumantal ud olacak. :)
Çalgıcı mısınız acaba,özel günlerde falan çalışıyorsanız konuşalım.

luthier76
06-04-2010, 17:30
Çalgıcı mı :) o da iyi yok abi değilim dr. mimarım :)

sarvenn
06-04-2010, 17:32
motor?

aozgen
06-04-2010, 17:33
Nasıl çalgıcı diil?çalgı imal edene başka ne diycezz?Enstrümantalist?:D:D:P:P

luthier76
06-04-2010, 17:46
Çalgıcı denmez müzisyen denir. Enstrümantalist denmez lutiye denir. :)

sarvenn
06-04-2010, 18:11
tamam da peki ya motor?

luthier76
06-04-2010, 18:12
tamam da peki ya motor?

Ne motoru abi bana mı soruyosun :)

luthier76
06-04-2010, 18:39
Abi şu uçağı deneyen var mı 50 size bir uçak. Kaplaması falan çok hoşuma gitti. Kanatlar 2 parça bir boruyla birleşiyor. 4 zamanlı 80 lik bir osla süper olurdu. Ama biz yatırımı büyüklere yaptık. Great Planes im extra 300 ü
http://j.imagehost.org/0955/7740291247935017l.jpg

aozgen
06-04-2010, 19:02
Abicim şimdiki extraları 3D ye yönelik yapıyorlar,doğru dürüst uçmuyor.Bir tanesinin siftah uçuşunu yapmaya kalktım,ateşten topu elime almış gibi oldum.Kontrol yüzeyleri aşırı büyük.Havada öyle oynak idi ki bir türlü istediğim doğrultuya döndüremedim.Sen gel,benzeri dizayn fakat adı extra olmayan Yak,Su vs modellere geç.Ben olsam bu Extra lardan uzak dururum.

luthier76
06-04-2010, 19:05
Abi end pointları geniş tutarsan bütün uçaklar nerdeyse oynak oluyo zaten. Bendeki büyük extrada öyle. Dual rate leri küçültürsen gayet sakin uçuyo. Ama artırırsan da çok iyi 3d yapıyolar. O yönden sorun değil benim için. Zaten 3d özelliği olmayan uçaklar beni sıkıyo bir süre sonra. Dümdüz uç tono loop o kadar.

luthier76
06-04-2010, 19:10
Motorlu gerçek ağırlığını merak ettiydim ben...

sarvenn
06-04-2010, 19:37
Ahmet abinin bahsettiği model sanırım Jamara extra330L

Bahadır bey eğer 50 size adam gibi 3D modeli bakıyorsanız tek adres Sebart Su29s 50. OS 82alphayı takıyorsunuz , uçmaktan da 3D den de keyif alıyorsunuz.
Ben bu kombinasyonla uçtum, mükemmeldi. Ağırlık ne kadardı hatırlamıyorum tam olarak ama heralde 2600 civarı bişeydir, kesin rakamı bir ara öğrenir yazarım.

Greatplanes den 3D model bakıyorsanız 50 size Reactör çok kaliteli birşeye benziyor, ben montajlı halini gördüm, bir tanıdığımda ise 50cc benzinlisi var, çok rahat uçtuğunu ve 3D sinin iyi olduğunu söylemişti, muhtemelen 50size ı da öyledir. Valla ben modeli gördüğümde keşke benim de bir tane olsaydı demiştim = )

luthier76
06-04-2010, 19:42
Sebart güzelde küçük hacimlilerin fiyatı nerdeyse benim funtana fiyatında. Bu sefer diyorum al bitane daha funtana maceraya girme.
50cc lik 3d baktım ben de bi reactor var zaten. Onun da veriler kanat alanı falan iyi. Yani 50cc yi takınca gülle olmuyo. Bir ara great planes in u can do su vardı büyük o da yok artık heralde üretilmiyor sanırım.

3dnow
07-04-2010, 11:56
Great Planes'in U Can Do 3D modelinin çakmasını THK dan Flight Model üretimi olarak temin edebilirsiniz. Uçakta doğrudan "Ben sadece yavaş uçarım, çok iyi 3D yaparım gerisine karışmam" havası var. Uçaktaki kanat yükü sınıfındakiler içerinde en makullerden biriydi. Bir arkadaşa aldık, O.S. 55AX + APC 13x4 pervane kombinasyonu ile 2 hafta içerisinde içerisinde uçurmuş oluruz.

luthier76
07-04-2010, 12:44
U can do nun 160 size bir uçağı vardı ondan bahsediyodum ben. Küçüğü zaten var Türkiyede biliyorum.

sarvenn
07-04-2010, 13:26
giant u can do üretimden kalktı sanırım.

Bundan verelim.
http://www.electrifly.com/parkflyers/gpma1275a1.jpg

:)

cegoo
07-04-2010, 13:42
Abicim şimdiki extraları 3D ye yönelik yapıyorlar,doğru dürüst uçmuyor.Bir tanesinin siftah uçuşunu yapmaya kalktım,ateşten topu elime almış gibi oldum.Kontrol yüzeyleri aşırı büyük.Havada öyle oynak idi ki bir türlü istediğim doğrultuya döndüremedim.Sen gel,benzeri dizayn fakat adı extra olmayan Yak,Su vs modellere geç.Ben olsam bu Extra lardan uzak dururum.

Ahmet abi mesaj deponu boşaltımısın.Mesaj gönderemiyorum. :-))

luthier76
07-04-2010, 13:53
giant u can do üretimden kalktı sanırım.

Bundan verelim.
http://www.electrifly.com/parkflyers/gpma1275a1.jpg

O bizi aşar :) Ben bunları asp cilere öneriyorum. Motor derdi yok ohh. :D

sarvenn
07-04-2010, 14:04
Bahadır bey,

Neden MVVS aldınız?Yada şöyle sorayım, MVVS 26 ne kadar?

luthier76
07-04-2010, 14:46
Kaliteli ve sorunsuz olduğunu okudum birçok yerde. Funtana da benzinliye geçmek istiyorum artık. Fiyatı 520 dolar

Ayrıca motor mountuna nitrolular gibi bağlanıyor. Diğerlerinden daha kolay cowlinge sığıyo. Ayrıca karbüratörün önde olması iyi bişey. Hava girişi açısından.

Ayrıca ağırlığı da bir zenoah ya göre çok iyi motor tek başına 910 gr.

sarvenn
07-04-2010, 16:00
Aslında arkadan karbüratörlüler daha güçlüdür, ama cowling içine bir baffle sistemi yada karb boğazında venturi isteyebilirler.
Tek somunla pervane bağlanıyor ya, oraya mutlaka bir kontra somun da koyun, civatalı olmayanlarda yani böyle tek somunlu olanlarda(nitrolular gibi) starter ile çalışmada o somunun attığına bizzat şahit oldum, pervane ok kişi fırladı uçtu gitti, allahtan rodaj sehpasını tutuyordum o sırada. Aman buna çok dikkat edin.
Ağırlık cidden iyiymiş.

luthier76
07-04-2010, 16:21
Haklısın o kontra somun saito da var neyseki. Ona da koymuşlardır heralde. Okuduğum kadarıyla karbüratöre hava girişi ne kadar iyi olursa o kadar iyi. Bu durumda önde olması avantaj sanırım. Os da öyle tasarlamış baksanıza :)

Ben rodaj sehpalarında çok kaza duydum arkadaşı zor hasteneye yetiştirdik. Hiç yanaşmam o yüzden uçağın üzerinde olsun daha iyi.

aozgen
07-04-2010, 16:47
Önden karbüratörün hava akımı sebebiyle avantajı olacağından şüpheliyim,buna mukabil burun üstü sert vuruşlarda karb ilk tehlikeye düşecek parça oluyor(perv. den sonra).ben olsam uzak karb.lü modeli tercih ederim.

sarvenn
07-04-2010, 17:16
Önden karbüratörün hava akımı sebebiyle avantajı olacağından şüpheliyim,buna mukabil burun üstü sert vuruşlarda karb ilk tehlikeye düşecek parça oluyor(perv. den sonra).ben olsam uzak karb.lü modeli tercih ederim.

Ahmet abi giant sınıfında model uçuran insanın model uçak düşürmesi asıl garip olan olmaz mı? = ) Teknik arıza hariç tabi. Ama zaten o sınıfta böyle şeylere mahal vermemek için modelin toplanma safhasında, servo seçimlerinde , alıcı ve besleme seçimlerinde hep extra önlemler ve sistemler uygulanıyor. Yekesinden menteşesine clevisine kadar hep heavyduty ve kaliteli malzemelerden yapılmış ürünler tercih ediliyor, dolayısıyla orada ekonomi yapılmaya çaba sarf edilmiyor.
Malum kütle arttıkça kaza sonrası kırımın ciddiyeti de artıyor, tehlikesi de...

OS önden karb yapmış ama bunun kompakt tasarım gereği olduğunu düşünüyorum. TOC ve diğer tüm competition serisi benzin motorlarında dikkat edin karb hep backplate kısmındadır. Ben bir yazı okumuştum, oradaki vakum etkisi ve portlara yakınlık daha iyi bir taze dolgunun yanma odasına alınmasına ve dolayısıyla daha fazla güç alınmasına sebep oluyormuş.

Yalnız işte şöyle bir durum var, benzin motorunun rodajı sehpada yapılır ve bittikten sonra, son ayarlarından sonra uçağa takılır, böyle genel bir kanı var. Malum daha sonrada iğnelere müdahele etmek , uçak üstünde ayar yapmak ve tabiki koca koca uçakları daha henüz ayarını tutmamış bir motorla uçurmak ne kadar mantıklı bunu da düşünmek lazım.
Uçak üstünde yerde rodaj derseniz de yine ayar zorluğu olacaktır. Ayrıca rodaj sırasında benzin motorlarının titreşimi çok fazla oluyor, demiyorum ki uçağa zararlıdır ama tüm bunları göze alarak güzel ahşap bir sehpada bunu yapmak en iyisi olacaktır, tabi gerekli güvenlik önlemlerini aldıktan sonra.

Mutlaka spinner takın, starter lastiği dönerken o somunları gevşetiyor, aslında bu bir tasarım hatası, krank ve somunun ters diş olması gerekirmiş. yada motorlar saat yönünde çalışmalıymış.

Ahmet abinin dediğine ben de katılıyorum, oradaki türbülanslı havanın emilimi daha zordur gibi geliyor bu sebeple OS venturi takmış bence. O bölgeye baffle koyup havayı cowling içinde karb ağzına yönlendirmek daha iyi olabilir, ama bunu araştırmak lazım, tecrübelilere danışmak lazım.

MVVSyi nereden aldınız bu arada ?

luthier76
07-04-2010, 17:43
Ben yine de kendim adına sehpadan korkuyorum. Yapılacaksa da çok sağlam bir düzenek olmalı. Titreşimden falan etkilenmeyen. Ayar sorunu diye bişey ben modelcilik hayatımda inanın yaşamadım. Bende mi enteresanlık var anlamadım. Ama hep uçak üzerinde rodajını yapar ayarlarını oturturum. Bir fasosunu yaşamadım. Allah yaşatmasın. Karbüratörün önde olmasının avantajını bir yerde okudum bulursam alıntı yaparım.
MVVS yi ingiltere de bulabildim. Puffin models.
Benim bu motorun en beğendiğim tarafı nitrolulara benzer yapısı. Özellikle montaj kolaylığı. Ayrıca bazı benzinlilerdeki pervaneyi 4 somun olayı da bana hiç pratik gelmedi. Güvenli olduğu da tartışılır. Çünkü yoğun titreşimden locktitelı olsa bile vidaların gevşeyebildiğini okudum bir yerde. Kontra somunla yeterli gibi geliyor bana.

Giant düşürme konusuna gelince. Her uçak birgün düşer. Modelciliğin kuralı...
En basiti bir JR kumandadan yoktan yere gitti 2 yıldır sorunsuz kullandığım %27 extra. Bugüne kadar pilotajdan hiç uçak kırmadım. Nazar değmesin.

Spunky
07-04-2010, 20:20
Çok şey söylenmiş çok fikirler tartışılmış ama ben patlar motordan çok anlamam daha 2-3 kere solo uçuş yaptım trainerimle, Cengiz abinin zoruyla 46 Os LA aldık, gayette güzel ilk seferde çalışıyor, bir de ayar tutturdum hiç ellemiyorum tık demiyor. Şimdi ben HK'dan 55'lik ASP motor alsam o motor böyle çalışamayacak mı ? havada duracak mı ? Bence bu konuda bi heyet oluşturulsun ve nihayi karar herkese açıklansın. Ya boşa para verip asp almayalım yada boşa para verip os almayalım. Özetle guru seviyesinde olmayan bir modelci ucuz diye asp alsın mı almasın mı ?

luthier76
07-04-2010, 20:33
Bu sorunun cevabını merak ediyorum. Hadi bakalım cevap verin :)

Yanlız şunu söyliyim asp yi LA sınıfı OS lara tercih ederim

Spunky
07-04-2010, 20:45
hah bide bu var, hiç bir yerde LA os iyi diyen görmedim , nesi kötü ?

Bir bilgi işlem uzmanı olarak çıkardığım sonuç şu ;

OS = Intel
ASP = AMD
OS LA = Intel Celeron :)

sarvenn
07-04-2010, 21:20
ax serisi os lerin daha kolay ayarlandığını ve daha geniş bir yelpazede çalışır ayar tuttuğunu söylemek mümkün. Bu fark elbetteki karbüratör dizaynı ile ilgili.Aspler os fx serisine oldukça benziyorlar. Bugün ax diye bir seri olmasaydı fiyatı ve benzerlikleri yüzünden ben de os fx yerine magnum/asp motor alırdım.

atambay
07-04-2010, 22:26
Çok şey söylenmiş çok fikirler tartışılmış ama ben patlar motordan çok anlamam daha 2-3 kere solo uçuş yaptım trainerimle, Cengiz abinin zoruyla 46 Os LA aldık, gayette güzel ilk seferde çalışıyor, bir de ayar tutturdum hiç ellemiyorum tık demiyor. Şimdi ben HK'dan 55'lik ASP motor alsam o motor böyle çalışamayacak mı ? havada duracak mı ? Bence bu konuda bi heyet oluşturulsun ve nihayi karar herkese açıklansın. Ya boşa para verip asp almayalım yada boşa para verip os almayalım. Özetle guru seviyesinde olmayan bir modelci ucuz diye asp alsın mı almasın mı ?

LA ile mutluysan efsunlusun demektir. Bu durumda doktor ne yerse ye diyebilir ancak. Sadece Cengiz neden zorla LA aldırdı onu anlayamadım.

atambay
07-04-2010, 22:28
ax serisi os lerin daha kolay ayarlandığını ve daha geniş bir yelpazede çalışır ayar tuttuğunu söylemek mümkün. Bu fark elbetteki karbüratör dizaynı ile ilgili.Aspler os fx serisine oldukça benziyorlar. Bugün ax diye bir seri olmasaydı fiyatı ve benzerlikleri yüzünden ben de os fx yerine magnum/asp motor alırdım.

Fiyatı yukarı çekmeden tercih yapılacaksa bir altta GMS47 olabilir.

seccos
07-04-2010, 22:38

Hani şu bin tane problemi var , iğnesi enteresan dediğiniz GMS47 mi ? :)

Spunky
07-04-2010, 22:39
Gizem giderek büyüyor :D

LA ile mutluysan efsunlusun demektir. Bu durumda doktor ne yerse ye diyebilir ancak. Sadece Cengiz neden zorla LA aldırdı onu anlayamadım.

bu motorların sorunu ne ?neyle karşılacağım? ya da neyden mahrumum ölecem meraktan :)

Cengiz abi bana trainer'i hediye edince motor alma zorunluluğu doğdu, bende maddi sebeplerden ASP'ye yöneldim kargo dahil 100 TL'ye 55'lik motor iyi bir altertanif derken OS olsun çamurdan olsun diye uygun bir fiyata Cengiz abi LA buldu ve aldık.

sarvenn
07-04-2010, 22:53

Yedek parça fiyatı ve bulunabilirliği sebebiyle ben asp den yanayım öyle durumlarda.

cegoo
07-04-2010, 22:56

Metin abi Evren illede ''asp alacam Os a o kadar para veremem dedi'' .Bende madem paran az, asp yerıne Os la al dedim.Os un ölüsü bile rodaıjı yaptıgımız günden beri sorunsuz çalışıyor.
Ne yapsaydım Arkadaşımı göz göre göre düşman kuvvetlerıne mi teslım etseydim.:eeeeyoo::eeeeyoo:

atambay
08-04-2010, 01:36

Evet o GMS. İyi bir rodaj sonrası mil üzerine çakılmadan kullanılırsa 2000 problemlilerden iyidir.

Gizem giderek büyüyor :D

bu motorların sorunu ne ?neyle karşılacağım? ya da neyden mahrumum ölecem meraktan :)

Cengiz abi bana trainer'i hediye edince motor alma zorunluluğu doğdu, bende maddi sebeplerden ASP'ye yöneldim kargo dahil 100 TL'ye 55'lik motor iyi bir altertanif derken OS olsun çamurdan olsun diye uygun bir fiyata Cengiz abi LA buldu ve aldık.
LA da düşük hız ayar vidası yoktur. Öyle yakıta göre bujiye göre hassas ayar yaptırmaz. Ayrıca rulmanlı değil burçlu olduğundan verimsiz çalışır ve bir süre sonra aşınan burçlar kaçağına ve sürtünmeye neden olur. Şu anda memnunsanız yakıt ve bujiyi değiştirmeden öylece kullanın ama ikinci model olarak alttan kanatlı birşey alırsanız motorun yetersiz kalabileceğini de hesaba katın.

Yedek parça fiyatı ve bulunabilirliği sebebiyle ben asp den yanayım öyle durumlarda.
Yedek parçası bol. İster towerdan ister benden temin edilebilir :)

Metin abi Evren illede ''asp alacam Os a o kadar para veremem dedi'' .Bende madem paran az, asp yerıne Os la al dedim.Os un ölüsü bile rodaıjı yaptıgımız günden beri sorunsuz çalışıyor.
Ne yapsaydım Arkadaşımı göz göre göre düşman kuvvetlerıne mi teslım etseydim.:eeeeyoo::eeeeyoo:
Aslında geçenlerde aklıma geldi. Acaba Cengiz bir ASP başına neler gelir diye düşündüm. Hani yenilere önermiyoruz ya sen de yeni değilsin artık. Ayar neyim de elinden geliyor. Bakalım sende nasıl davranacak diye merak ettim. Bir sonraki arkadaş ısrar ederse alsın da görelim bakalım neler olduğunu.

aozgen
08-04-2010, 08:12
Sinyor,GMS de ASP/Magnum,Evolution, Sc vs vs gibi Çin Sanye fabrikaları mamulü.Yani hepsi kardeş.Sanırım karb ü de diğerleri ile çok benzeşiyor.

Bu arada OS LA serilerinin burçlu olması güç kaybı sebebi değil.O güçsüzlüğün sebebi,port timingleri.Bunun sebebi de kolay çalışır,güvenilir olsun diye timingleri daha ortalamaya çekmişler.
LA serisi kullanan yoldaşlar,DİKKAT: Bu motor rulmanlı değil burçludur.Bu burçlar uygun yağ kullanılırsa sonsuz ömre yakın ömürleri vardır aşınmaz amaaa yakıtınızda muhakkak bolca hintyağı olmalı.Sakın ful sentetikli yakıt kullanmayın.Yağ oranının yarısı hintyağı olsun.
Karbüratörleri de Metin hocanın dediği gibi çok kullanışlı değildir.

Spunky
08-04-2010, 09:17
Wildcat %5 kullanıyorum sanırım bir süre motorla küsmeden devam edebileceğz.

seccos
08-04-2010, 09:26
Sinyor,GMS de ASP/Magnum,Evolution, Sc vs vs gibi Çin Sanye fabrikaları mamulü.Yani hepsi kardeş.Sanırım karb ü de diğerleri ile çok benzeşiyor.

Ben değil abi , fanatikler duysun bu bilgileri , sırf ASP önermemek için kötüleyip dibe sokulan motorlar övülmeye başlandı :)

atambay
08-04-2010, 10:12
Aynı ana babadan mamül iki kardeş arasında bile dağlar kadar fark var. Ablası dünya güzeli olan bir sürü gudubet var. Sen al çirkini sonra git her tarafına estetik yaptır ve zor bela bir 35 lik yardımıyla sevilecek hale getir yanlış yaptın diyene de fanatik de.

Evren wildcat premium kullanıyorsan az bir miktar hint yağı var ağırlıklı olarak sentetik yağ kullanılmış. Aynı yakıttan ben de aldım olduğu gibi kullanacağım ama rodaj için hint yağı ekleyerek kullanmayı düşünüyorum. Tabi teknoloji gelişiyor belki de wildcat alındığı gibi de kullanılabilir kalitededir.

Bu aralar piyasada sadece hint yağı içeren yakıta rastlayamadım.

Spunky
08-04-2010, 10:29
Evren wildcat premium kullanıyorsan az bir miktar hint yağı var ağırlıklı olarak sentetik yağ kullanılmış. Aynı yakıttan ben de aldım olduğu gibi kullanacağım ama rodaj için hint yağı ekleyerek kullanmayı düşünüyorum. Tabi teknoloji gelişiyor belki de wildcat alındığı gibi de kullanılabilir kalitededir.

Bu aralar piyasada sadece hint yağı içeren yakıta rastlayamadım.

O zaman şeriatin kestiği parmak acımaz diyerek gittiği yere kadar kullancağız ve sonuçta bu bir hobi diyerek endişelenmek yerine keyfine bakacağız :) Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. 2. uçak olarak soprano düşünüyorum 2-3 ay sonra bakalım neler olacak

Sümer Yamaner
08-04-2010, 10:40
Evren bunlar seni döverler burada! Soprano falan deme ortalıkta...

Spunky
08-04-2010, 11:02
:D yine mi baltayı taşa vurduk :D soprano derken dilim sürçmüş Yak5000 alacam :)

luthier76
08-04-2010, 11:04

atambay
08-04-2010, 11:04
O zaman şeriatin kestiği parmak acımaz diyerek gittiği yere kadar kullancağız ve sonuçta bu bir hobi diyerek endişelenmek yerine keyfine bakacağız :) Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. 2. uçak olarak soprano düşünüyorum 2-3 ay sonra bakalım neler olacak

LA motor iyi çalışsa bile Soprano için gücünün yeteceğini sanmıyorum. Benim tavsiyem ikinci modele başlamak için traineri bozmayın olacak. Hem kırım anında elinizin altında hazır model olur hem bazen şöyle eski huzurlu sakin uçan modeli uçurma isteği gelir. Motor değiştirmeye karar verirseniz bir alıcı ve servolarla çalışır durumda iki uçağınız olur.

atambay
08-04-2010, 11:06
Evren sende bir çürük çarık eğilimi var. İstersen bir de Tiger3 diye bir model var ona bak. İyi birşey almak istersen beğenmediğini al :)

Spunky
08-04-2010, 11:08
Trainer'i bozmayı zaten düşünmüyorum, yani genel olarak birşeyi bozarak başka birşey yapmayı sevmem zaten neyse o sabit kalacak. Soprano için biraz büyük olacak ama .55'lik ASP uygun fiyatlı bir alternatif gibi geldi bana.

Spunky
08-04-2010, 11:17
Metin bey'de sağlam yapıştırmış bana :)

Sümer Yamaner
08-04-2010, 11:28
Sanırım ASP'nin 55'liği değil 52'liği var ve Soprano için biçilmiş kaftan. Ayrıca birtakım söylentilerin aksine Soprano 46'lık motorla bile rahat uçan, sakin ve huzurlu bir uçuşa da olanak tanıyan bir model. Zaten modelin iyi yanı da bu. Hem advanced trainer hem giriş sınıfı aerobat.
Tiger da güzel bir modeldir ayrıca. Calmato da. Seagull Low Wing de...
Ama hemen tümü son derece düşük stall hızı ile son yaklaşma yapabilirken hiçbiri Soprano süratinde uçamaz.

Spunky
08-04-2010, 11:33
Haklısınız ASP .52'likmiş hafızam beni yamultmuş. Herşey bir deneyim oluyor işte .52ASP + Soprano bakalım ne sonuç verecek. Burada klüp başkanımız Ercihan bey var 2-3 sopranoyu parçalamasına şahit oldum :D parçalanmadan önce gayet verimli ve güzel uçuyordu uçaklar o yüzden hoşuma gitti benimde. Hatta birinin kanadının altına roket bile takmıştı :)

Sümer Yamaner
08-04-2010, 11:44
Çok hesaplı bir rakama büyük bir uçuş keyfi yaşayacaksınız!

atambay
08-04-2010, 12:00
Başkan olmak kolay mı :)

Spunky
08-04-2010, 13:40
Yüzme bilmeyen OS alsın :D

luthier76
08-04-2010, 13:49
Abi modelcilik hayatımın en ilginç olayını yaşadım bugün. 520 dolarlık MVVS motor PTT ile direk kapıma geldi. Enteresan di mi ? :eek: :)

luthier76
08-04-2010, 15:02
Bunlarda resimleri ;

http://i.imagehost.org/0257/mvvs1.jpg
http://j.imagehost.org/0611/mvvs2.jpg
http://i.imagehost.org/0485/mvvs4.jpg
http://j.imagehost.org/0632/mvvs3.jpg

luthier76
08-04-2010, 15:12
Bu da 120 ax ten farkı...

http://j.imagehost.org/0339/mvvs5.jpg

atambay
08-04-2010, 15:30
EMS ile mi yolladılar?

luthier76
08-04-2010, 15:34
Royal Mail abi.

atambay
08-04-2010, 15:38
Yeni kanuna göre kargo şirketleri gümrük işlemlerini yapabiliyor. Buna PTT de dahil oldu. Geçenlerde USA dan alınma bir kumanda da gümrüğe girmeden adrese geldi ama fiyatı 200 doların altındaydı. Birşeyler değişti ama tam olarak ne nasıl değişti anlamak zor. Anlamasak da önemli değil bu motor kazasız belasız geldiğine göre.
Hayırlı olsun.

luthier76
08-04-2010, 15:57
Sağol abi. İlk defa böyle bişey oldu ilginç...

atambay
08-04-2010, 16:05
O zaman sen artık Royal mailci ol. Ben de USPS ci olayım. Kapışalım.

luthier76
08-04-2010, 16:15
Royal Mail sanırım İngiltere nin postası abi. İngiltere den başka ne alınırki :) Hayret motorun fiyatı normaldi.

atambay
08-04-2010, 16:54
Du bakali senin Futaba ne olacak.

luthier76
08-04-2010, 16:57
Aman abi inşallah sorun çıkarmazlar. Yoksa bestman abimize yönlendiricem :)

aozgen
08-04-2010, 21:22
Lücifer abi,senmiydin (ya da kim idi?) OS motorlar(segmansızları) ABL dir nikel kaplama değildir diyen?Ya da Red Fin abim miydi?
herneyse,merak edenler,ltf.
http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=14804629&postcount=28
ve aşağısını okurlarsa OS nin nikel kaplaması hakkında teknik bilgi bulacaklar.

luthier76
09-04-2010, 09:29
Abi şu yan tarafta yazıyo luthier diye niye taktınız isme anlamadımki:D

red_fin
09-04-2010, 10:22
Lücifer abi,senmiydin (ya da kim idi?) OS motorlar(segmansızları) ABL dir nikel kaplama değildir diyen?Ya da Red Fin abim miydi?
herneyse,merak edenler,ltf.
http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=14804629&postcount=28
ve aşağısını okurlarsa OS nin nikel kaplaması hakkında teknik bilgi bulacaklar.

Bendim Ahmet abi.

Nikel olanlar ABN motorlardır, ABL'ler çift metal katmandır demiştim.

Dur bakalım şimdi linki inceliyorum.