Orijinalini görmek için tıklayınız : Plan nasıL çıkarılıR?
Sezer_DEMİRCİ
02-04-2010, 22:38
İyi akşamlar HobbyRC Ailesi:...
Direk sorumu sorayım.!
Elimdeki uçak planını nerede nasıL istediğim boyutlarda çıkarttırabilirim veya evimde A4 kağıda çıkarabilir miyim ??
Ben eskiden (win7 kurmadan önce) pdf ve dxf planları bi program kullanarak A4'e basıp sonrada bantla birleştiriyordum.Bu aralar yapamıyorum ancak kendinizi üzmeden çıkarmanın yolu ozalitçi imiş (ben henüz bulamadım.basımevlerine uğramak lazım galiba)
kolay gelsin.
Sezer_DEMİRCİ
02-04-2010, 23:11
ne kadara mal olur acaba??
Ben eskiden (win7 kurmadan önce) pdf ve dxf planları bi program kullanarak A4'e basıp sonrada bantla birleştiriyordum.Bu aralar yapamıyorum ancak kendinizi üzmeden çıkarmanın yolu ozalitçi imiş (ben henüz bulamadım.basımevlerine uğramak lazım galiba)
kolay gelsin.
Kendin programla a4 parçalayarak çıkarıyorsun..? Nasıl yapıyorsun bana yardımcı olursan cok memlun olurum...
A4'e basabilirsin ama birleştirmesi çok uğraştırır. Tavsiye etmem. A0 ebadında çıktı alabilen herhangi bir copy center'da 1-2 lira arası bir paraya çıktı alabilirsin.
Sezer_DEMİRCİ
03-04-2010, 00:32
:) Teşekkür ederim ...
iron_eagle
03-04-2010, 10:21
Ben autocadde a4 boyutları olan 297x210 boyutlarında bir diktörtgen çizip bunu planın üzerinde birbirlerine yaslayarak yan yana alt alta koyuyorum, sonra evdeki printerdan autocad baskı sihirbazının alan seçerek bastırma seçeneğiyle bastırıyorum(printerım kağıdı köşelere kadar kullanabiliyor) ondan sonra da kağıdın köşelerindeki çerçeve şeklindeki çizgileri kullanarak bantlıyorum. Büyük mimari projelerde bile kullanıp hiç sorun yaşamadığım bir yöntem. Yine de ozalitçiye verilecek 2 liradan masraflı.
mehmetakyurek
04-04-2010, 13:16
Ozalitçiyi (copy center) tek geçerim. O koskoca kağıda basılmış güzelim planı elinize aldığınızda borcum nedir diye soruyorsunuz. Adam 1 TL deyince yazıktır deyip 3-5 TL veresiniz geliyor.. :)
Yanlız buralara giderken yanınızda inch ve cm cinsinden bir cetvel taşımakta fayda var. Planlarda kontrol amaçlı çizilmiş ölçekleri doğrulamak için bu cetvellerle ölçmek iyi olur. Pek hatalı olduğuna rastlamadım ama oraya gitmişken yerinde kontrol etmek lazım.
Sezer_DEMİRCİ
04-04-2010, 15:04
Mehmet bey uyarınızı için teşekkür ederim...Şimdi iş Ozalitçi bulmada.. :)
Ozalitçiler tarihe karıştı artık, arasanız da bulamazsınız. Hepsi Copy Center oldu...:)
Eskiden plan, proje gibi büyük ebatlı çizimlerin kopyaları "ozalit" denilen ışığa duyarli bir kaplaması olan bir kağıda, aynı fotoğraf gibi pozlanarak çekildi. Sonra da amonyakla sabitlenirdi. Bu yüzden ozalitçiler leş gibi amonyak kokardı. İçeri girdiğinizde kokudan bayılacak gibi olurdunuz.
Ozalit kelimesi ise kağıdın markası olan Océ'den gelmektedir. Sanırıyorum Océ'nin ürettiği ışığa duyarlı kağıdın adı Océligh idi. Bizim dilimizde Ozalit'e dönüşmekle kalmamış, aynı zamanda bir sektör adı da olmuş.
Çok şükür bu teknoloji artık geride kaldı. Şimdi planlar, elektronik olarak taranıp, plotterlar sayesinde A0 kağıtlara aktarılıyor. Plan kopyası çektirirken amonyak kokusundan fenalık geçirmiyorsunuz.
mehmetakyurek
09-04-2010, 21:35
Bizim komşu dükkanda modern makinalarla copy center olarak hizmet veren şirket son derece yeni makinalarla çalıştığı ve ozalitle ilgili hiçbir cihaz barındırmadığı ve geçen sene faaliyete geçtiği halde tabelasında ....... Ozalit yazıyor :) Bu işin adı Ozalitçiye çıkmış bir kere. Kasap ve Et market olayı gibi birşey işte. :) Copy center tabii ki şu anda yapılan işin doğru tanımı.
Sezer_DEMİRCİ
10-04-2010, 22:02
uzun süreli araştırdım ama İzmir / Torbalı 'da bu işi yapacak bir yer bulamadım...THK Torbalı şubesine gittim ve yardımcı olucaklarını söylediler.. :)
uzun süreli araştırdım ama İzmir / Torbalı 'da bu işi yapacak bir yer bulamadım...THK Torbalı şubesine gittim ve yardımcı olucaklarını söylediler.. :)
Bu linki inceleyin:
http://izmirbasimrehberi.com/firmalar.asp?id=8
google da izmir copy center diye aratınca bir sürü firma çıkıyor ancak İzmir'i bilmediğim için Konak, Karşıyaka vs size göre ne kadar anlamlı yerler bilemiyorum.
En iyisi google'da aratmanız.
Sezer_DEMİRCİ
12-04-2010, 18:36
Teşekkür ederim abi..
Bugün 3 yıldır okuduğum İzmirin Selçuk ilçesinde 3 yıldır önünden geçipde görmediğim ozalitçiyi buldum.. :) Ne mutlu bana :)
Haftaya P51D - Extra300S - Spitfire arasından bir seçim yaparak işe başlıyacağız...
İlk modelin değil bunlar değil mi?
Sezer_DEMİRCİ
13-04-2010, 19:02
İlk modelim ancak şöyle bir durum var...
1- Okulda küçük bir hata sonucu resim bölümüne girdim.İlk başlarda herşey iyiydi.Ama sıra yağlı boyaya gelince itiraz ettim ''Ben anlamam yağlı boya falan hocam başka bişey yapayım'' dedim...Hoca da ''O zaman 3m x 1m çiftlik yapıcaksın dedi.'' onada bir itiraz.'' Uçak yapayım bari'' demiş bulundum...Ancak Ata - Flamingo vb. modeller istemiyor...
2.si ise uçak elektroniksiz olacak...
Hmm anladım, ödev olarak statik maket gibi bir model uçak yapılacak.
E o zaman sorun yok, tabiki görsel açıdan P51 mustang gibi modeller daha estetik olacaktır. Ölçekli modeller bölümünde Kurppi arkadaşımızın konularını incelemeni tavsiye ederim, oradakiler çok detaylı inşaatlar ama en azından belki teknik anlamda yada ilham olarak yada en azından gaza getirme açısından = ) faydalı olabilir.
Plan siteleri ile ilgili konularda var forumda. Yalnız bastıracağın planı iyi seç, çoğu autocad formatındaki plan hatalı ölçülere sahip. Ben sonradan editlemek zorunda kalıyorum genelde.Buna dikkat et. Tabi böyle hatalar kağıt üstünde daha iyi farkedilebilir ve alırsın kalemi eline daha rahat düzeltirsin, yada not alıp autocadde düzeltirsin, zaten koca tabakanın bedeli 2-3 lira bişey tutuyor, ziyan değil yani = )
Ben üniversite proje çizimlerimi hep basıp hataları orada arar bulur düzeltirim mesela.Bazen saatlerce autocadde ekran başında hata kontrolü yaparım,bulamam, bastırdığım zaman onlarca hata bulurum = ))
Kolay gelsin...
Sezer_DEMİRCİ
13-04-2010, 21:04
P51 Mustang=
http://rapidshare.com/files/116971909/P51D_sliced_fuse.dwg
Extra300=
http://www.profili2.com/eng/download_plan.asp?Id=474
Bu 2 uçak arasında yarına kadar bir karar vermem lazım... :) Planlardaki ölçülerde ne gibi hatalar çıkabiliyor. ??
Uyuşmazlık olabiliyor. Yada ölçüler inch olduğunda sıkıntı oluyor.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.