Orijinalini görmek için tıklayınız : Cap 232 model Balsa PLAN
İnfinity_DREAM®
24-09-2005, 00:06
Arkadaşlar bende size bir Cap 232 modeli güzel bir plan sunayım dedim yapımı çok kolay gibi:)
Plan resimleri pdf formatında ve 1/1 ölçüde çizilmiştir.
sadece yazıcıdan çıktıktan sonra uygun şekilde yanyana çizimleri birleştirmek kalıyor.
http://www.2shared.com/file/4997882/40abaaa8/cap232_acrobat.html
http://www.2shared.com/file/4997882/40abaaa8/cap232_acrobat.html
şimdiden hepinize kolay gelsin diyorum
Link yenilenmiştir ( 2shared.com kalıcı site)
SAYGILARIMLA
esesli_bth
23-08-2006, 15:36
plan süpermiş cessnam bittikten sonra bunu yapacağım çok saol
Çok net ve güzel bir plan. Paylaşım için teşekkürler.
gokovali
07-12-2007, 23:50
Eee! Hiç yapan olmadı mı bu modeli?
Ben yapayım bari.. :)
Yapımına hemen başlayıp bizimle paylaşsanız harika olur. Biri bu modeli yapmalı (benim dışımda) :).
gokovali
08-12-2007, 00:40
Aslında bugün başladım ve çeşitli bilgiler ararken burayı gördüm.
Asıl amacım EDGE 540 yapmaktı. Ama geçen sene bir öğrencim için yaptığımız 232 kanadı elime geçti.. ben de önce bunu yapayım dedim..
Atelyeden yeni geldim.. Gerekli hazırlıklar tamam.. yarın ve vakit olursa pazar günü üzerinde çalışacağım...
Bakalım hayırlısı..
Kanat 153 cm Beyaz köpük üzeri Ayos kaplama..
Gövde 99 cm Kontrplak - balsa - köpük..
Motor OS .50 2 zamanlı ..
5 servo
Kumanda (sanırım) Futaba FC-16
Aslında bugün başladım ve çeşitli bilgiler ararken burayı gördüm.
Asıl amacım EDGE 540 yapmaktı. Ama geçen sene bir öğrencim için yaptığımız 232 kanadı elime geçti.. ben de önce bunu yapayım dedim..
Atelyeden yeni geldim.. Gerekli hazırlıklar tamam.. yarın ve vakit olursa pazar günü üzerinde çalışacağım...
Bakalım hayırlısı..
Kanat 153 cm Beyaz köpük üzeri Ayos kaplama..
Gövde 99 cm Kontrplak - balsa - köpük..
Motor OS .50 2 zamanlı ..
5 servo
Kumanda (sanırım) Futaba FC-16
cok iyi fikir....
hayirlisi olsun kardesim .. en guzelini yapacagina eminim...:)
Yeni projeniz hayırlı olsun.
Şimdiden merakla izlemeye başladık :)
gokovali
08-12-2007, 20:10
Desteğiniz için teşekkür ederim.. Uçağın planını geçen sene çıkartmıştım.
http://www.modelarz.com/pliki.php?itp=1&w=lista
adresinde Cap 232 ve birçok uçak planı mevcut. Bu planı uyguluyorum..
Geçen yıl aynı zamanda kanadı da beyaz strafor köpükten kesip kaplamasını hazırlamıştım...
BUgün gövde kontrplaklarını, yükseliş ve dönüş dümenini kestim.. Fotoğraf da çektim ama makine atelyede kalmış.. artık fotoğrafları yarın koyarım.. :D
Ama sizi fotoğrafsız da bırakmayayım..
Bu arada fotoğrafa resim denmesi yanlış.. eşim ressam olduğu için belki de. Resimi ressam yapar fotoğrafı makine çeker.. Zaten fotoğraf makinesiyle resim çekilmeyeceği de belli..
Neyse Projemin gerçeği aşağıdaki gibi bir şey...
http://www.airliners.net/search/photo.search?nr_of_rows=134&aircraft_genericsearch=Mudry%20CAP-230%2F231%2F232&first_this_page=0&page_limit=15&sort_order=photo_id+DESC&thumbnails=&engine_version=
Biri bu modeli yapmalı (benim dışımda) :).
niye ki..........
vakit ve yer sıkıntısından bence
gokovali
08-12-2007, 23:34
Bence de niye kine??
Çünkü çalışma odam inşaat bekleyen bir sürü kit ve ARF ile doldu. Bunlar bitmeden yenilerine yer yok.
...Bu arada fotoğrafa resim denmesi yanlış...Mesaj yazarken benim de dikkat ettiğim bir konudur bu.
gokovali
10-12-2007, 21:54
Fotoğraflardan da göreceğiniz gibi elimdeki kanat kullanılacak..
Kanadın yapım fotolarını geçen yıl çekmiştim ama bulamadım.. Aslında onlar da olsa iyi olurdu.
Gövde yan parçalarını 3 mm kontrplaktan kesip ölçüye getirdim..
Yükseliş ve dönüş dümenleri 6 mm balsadan kesildi..
Eleronlar için 3 kat 2.5 mm balsayı lamine edip kullanacağım.. yapışkanlandı ve ağırlıkların altında yatıyor.. yarın çıkarırım..
Model kısa sürede bitemeyecek zira bu sıralar bayram, sınav haftası sonra yılbaşı tatili... kısacası 2008 içinde biter inşallah :P
Ayrıca FC-16 kumandamın alıcısı arızalanmış.. bir öğrencim uçuş sırasında düşürmüştü.. Alıcı arıyorum ona şimdilik..:hııııııı:
Önerilerinizi bekliyorum... Özellikle kaplama renkleri konusunda kararsızım...
:dıdııtt:
kardesim Gokovali havada iyi gorunen bir renk sec... benim ucaklar gibi olmasin...
mesela sari ve buna uygun renkte seritler.. jan janli olsun:D
gokovali
12-12-2007, 21:46
kardesim Gokovali havada iyi gorunen bir renk sec... benim ucaklar gibi olmasin...
mesela sari ve buna uygun renkte seritler.. jan janli olsun:D
Henüz tahta renginde:D
Hiç bir takımı tutmam :( ama sarı-lacivert bir model beğendim. Sanırım o renk olacak..:cool:
Uçağın gövdesi var artık...;oleeea:
Motoru da takıldı... kanat bağlantı pimleri çakıldı... İniş takımının alüminyumunu kıvırdım ama yükseklik belli olmadığı için tekerleklerin yerini açmadım...:hııııııı:
3 palli pervanem yok.. Alabilirsem süper olacak ancak şimdilik 2 palli idare edeceğim.:fifufifu:
Eleronlar kesildi.. 3 kat 2.5mm balsayı lamine ettim.. Bayağı sağlam oldu...
Yarın biraz daha uğraşacağım...
Sonra İzmir seyahatim var.. Bayram sonrasına kadar ilgilenemeyeceğim...:agla:
on kaportayi falan aceleye getirmeden guzelce yapalim....
ben de Ankaraya gidip geleyim ...
yakisikli bisey olacak evelallah... kanopi isini de guzelce halletmek gerekecek..:) yarin belki ugrarim:P
gokovali
12-12-2007, 22:16
2 foto daha yolluyorum... :cool:
Şekil ortaya çıkmış değil mi... Bitti sayılır
Ne zaman uçuralım? :D
bodrum_rc
13-12-2007, 21:58
sabırsızlıkla baekliyoruz cap 232 bitsin bodrum ekibi biyle toplanıp uçuşunu yapalım
gokovali
13-12-2007, 22:10
Bugün motor kapağına c/z abim başladı... Ona ne denir bilmiyorum cowl diyorlar.
Çok güzel bir ekip çalışması örneği gösteriyorsunuz. Bodrum ekibini takdirle izliyorum.
Bugün motor kapağına c/z abim başladı... Ona ne denir bilmiyorum cowl diyorlar.
motor kaputu:P
pato: bu uçak yarışmada izlediğimiz tipsiz :) modellerden değil. sınıfı mı farklı?
...
Bu arada fotoğrafa resim denmesi yanlış.. eşim ressam olduğu için belki de. Resimi ressam yapar fotoğrafı makine çeker.. Zaten fotoğraf makinesiyle resim çekilmeyeceği de belli..
Konuyla alakasız ama yazmadan geçemeyeceğim kusura bakmayın...:)
Sizin bu ifadeniz üzerine dönüp Türk Dil Kurumu sözlüğüne baktım.
"Resim" kelimesinin tanımında 3. madde aynen şöyle geçiyor:
"3 . Fotoğraf:
"Güzel İnebolu kızı, duvara yapıştırılan Gazi'nin resmine uzun uzun baktı."- A. Gündüz."
Yani kullanım olarak "resim" kelimesi "fotoğraf" anlamına geldiği için bunda gramer anlamında herhangi bir yanlışlık yok. En azından Türk Dil Kurumu tarafından kabul edilmiş bir tanım.
Neyse konuya gelelim;
Uçak çok güzel oluyor.:D
belki yağlıboya portredir duvardaki.
Tanım olarak "Fotoğraf" demiş ama açık açık...
pardon abi... :D bende arabanın arkasındaki kırmızı lambalara arka far diyorum hep,o hesap.
Ben de yatay dengeleyiciye "arka kanat" diyorum zaman zaman. :D
Tanımlama olarak öyle geçmiş olabilir ama bencede fotoğraf ve resim birbirlerinden ayrı ve farklı sanatlardır. Tabi konuya terim olarak baktığınızda ikisi aynı anlamda kullanılıyor genelde. Ama yinede; hatıra için çekilmiş bir fotoğraf ve sanat adına yapılmış bir resim çok farklı şeylerdir. :) Böylece konuda baya bir dağılmış oldu herhalde :D
Ben teknik tanıma bakarım arkadaş..:)
bende tanıma bakarım teknik arkadaş :P :D
Şöyle de düşünebiliriz misal ben teknik resim çiziyorum. Teknik Ressamım diyebiliyorum ama Teknik Fotoğrafçıyım diyemem bu durumda dimi :)
tıpkı teknik fotoğrafın çizilemeyeceği gibi teknik resimde fotoğraflanamaz... :P
konu feci dağıldı. bu uçağın bittiğindeki ağırlığı kaç gr olacak acaba? bunları neden elektirkli yapmıyorlar?
Boyut katmak açısından ekleyeyim
aslında elektronik ortamda resim de fotoğraf da aynı. Çizim olursa değişir, yazı olursa değişir.
En iyisi şöyle yapalım. siz teknik resimleri çizin ben onların fotografını çekeyim.
Cem bey isim bulsun, Gürman bey uçup uçmadığına baksın, Yaman aynısını deprondan yapsın, ben hepsine itiraz edeyim.
Bu cap232 çok zor bir model oldu.
gokovali
16-12-2007, 20:58
#35 mesajı CAP 232 hakkında yazayım...
Tahminen uçağın bittiğindeki ağırlığı 3 Kg nin biraz altında olacak..
OS .50 motor ve 11x7 pervane kullanacağım.. Daha sonra 3 palli yapmak istiyorum.
Araştırmalarımda bu boylarda CAP modellerde .60 veya üzeri (.90 bile var) motor kullanılmış.. Neden bu kadar büyük motor anlyamadım.. Benim OS 50 yeterince güç üretir diye düşünüyorum.. Yetmezse trainer gibi yine de uçar..
Benim 170 lik F3A uçağımda OS.46 var ve 3 kiloya yakın ağırlığına rağmen gayet güzel uçuyor...
Fikirlerinizi bekliyorum..
Elektrikli yapalım.:fifufifu:
gokovali
16-12-2007, 22:19
Elektrikli yapalım.:fifufifu:
Bende elektrik altyapısı yok.. :( Ama 10 kadar patlarlı motorum var..
Şu anda piyasada patlarlılardan dah güçlü elektrik motorları mevcut. Aynı uçağı elektrikli yapmak mümkün ve hatta OS .50 den ucuza bile malolur. ANcak bende zaten patlarlı olduğu için ;) onunla yapıyorum.
Zaten metanolün kokusunu da çok seviyorum.. Ayrıca yeni motor alırsam benzinli (97 oktan süper) almayı düşünüyorum. NEtte 170$ 45 cc motor var hemi de elektronik ateşlemeli...:fisdua:
gokovali
27-02-2008, 22:46
Model oldukça ilerledi... Göksu da sahiplendi.. 5-10 güne biter sanırım...
gokovali
01-03-2008, 19:57
Bu süre içinde modele elimizi süremedik. Dün biraz daha çalışma ile model ayağa kalktı... Eleronları yapınca uçacak duruma gelecek. Daha sonra kozmetik eksiklere sıra gelecek ama onlar daha fazla zaman alır. Kaporta aynen kaldı. Patileri hiç yok.. ne yapmalı bilmiyorum..
Aslında onca emeğe artık deymiyor. ARF si benim maliyetimden daha ucuza gelir belkide. Hem de daha düzgün ve daha hafif olurdu.
Bu projeden sonra plandan bir daha uçak yapar mıyım bilmiyorum...
kitmanrappy
04-03-2008, 22:28
#35 mesajı CAP 232 hakkında yazayım...
Tahminen uçağın bittiğindeki ağırlığı 3 Kg nin biraz altında olacak..
OS .50 motor ve 11x7 pervane kullanacağım.. Daha sonra 3 palli yapmak istiyorum.
Araştırmalarımda bu boylarda CAP modellerde .60 veya üzeri (.90 bile var) motor kullanılmış.. Neden bu kadar büyük motor anlyamadım.. Benim OS 50 yeterince güç üretir diye düşünüyorum.. Yetmezse trainer gibi yine de uçar..
Benim 170 lik F3A uçağımda OS.46 var ve 3 kiloya yakın ağırlığına rağmen gayet güzel uçuyor...
Fikirlerinizi bekliyorum..
3kg derken yakıt dolu haldeykenki ağırlıktan mı bahsediyorsunuz?
Şöyle bişay var, 50 size bir uçağa 10-12oz luk tank konduğunu düşünürsek hemen hepsi 3kg yakın oluyo zaten yakıt doluyken.
gokovali
05-03-2008, 07:05
Model cowl hariç bitti ve yarın uçuşa götürebilirim. Son ağırlığını bu gün ölçüp foruma yazacağım. Zaten son halinin fotoğraflarını foruma koyamadım sınıfta kalacağım...
Depo 12 oz. dolu depoyla 3.5 kiloya ulaşabilir. Benim OS .50 dünyaya heli motoru olarak gelmiş. Bir miktar modifiye olmuş durumda. Performansı fena değil. 11x5 pervaneye 13000RPM i rahat attırıyor. O yüzden ağırlık fazla zarar vermez sanırım.
gokovali
05-03-2008, 21:02
Biraz paldır küldür oldu ama Cap Cowl hariç bitti ve yarın test uçuşuna gidecek. ;oleeea:
C/z kardeşimiz bir güzellik yapıp bugün üst kısımını usta elleri ile halletti. Teşekkür ederim.
Son fotosunu koyuyorum.
Uçuş videolarını yarın koymayı umuyorum.
Bu arada forumu pek takip eden kalmamış sanırım... :agla:
Cowel ve canopy olmadan bişeye benzemeyecek bu ..!
bodrum_rc
05-03-2008, 21:09
yarın bodrum ekibi uçuşta görelim artık cap 232 yi göklerde inşallah yarın kırımsız uçuşlar olmasını diliyorum hayırlı olsun yeni uçuğınız nice yeni uçaklar yapmaya nasip eylesin
05-03-2008, 21:20
Aaaa bu ne hız hemen cevaplar gelmiş...
Bu arada model cowl hariç 2.800 grama bitti.
Cowl olmadan bence de çok tipsiz oldu. O yüzden fotoğraflarını arkadan çektim.. :D
JR XP6210 Kumanda ile uçmaya hazırlanıyor.
Matt Chapman renk düzeni çok güzel olmuş. Boya sıçrama trimlerini tabelacıya mı yaptırdınız?
Reha Kaya
05-03-2008, 22:12
[quote=gokovali;221482
Son fotosunu koyuyorum.
[/quote]
Allah rahmet eylesin, iyi bir arkadaşımızdı. :)
Şaka bir yana en pahalı ARF den bile güzel olmuş, veya bana öyle geliyor.
Nedendir bilinmez ama, ARF uçakları ruhsuz görüyorum.
Başarılı bir uçuş yapacaktır, eminim.
gokovali
05-03-2008, 22:29
Teşekkür ederim. Bu uçakta, bir çok öğrencim hem öğrendi hem yardım etti...
Kanadını geçen sene Tuna adlı bir kız öğrencimle başladık.. O bu sene 11. sınıf dershane derdinde..
Göksu devraldı... Zaten uçak da onun olacak...
Bora çok yardım etti...
Çıkartmaları da bizim okuldan mezun Serkan adında bir öğrenci el emeği göz nuru ile yaptı...
Cem kardeşim olmasa kolay kolay da bitmezdi...
Umarım yarın güzel bir uçuş yaparız...
gokovali
07-03-2008, 08:22
Cap dün aceleye gelmiş bir uçuş denemesi yaptı..
Ağırlık merkezi olması gereken yerden çok gerideydi... Ne yaptıysak yerine gelmedi..
Atelyede bugün biraz daha inceleyip pazara hazır edeceğiz..
gokovali
11-03-2008, 01:34
Bu model 3200 grama bitecek sanırsam... Arkadan ne kadar yesek de dengeye gelmedi... 2800 gram ama öne 400 gram cowl yapınca olacak... OS.52 bu yükü zorlanmadan taşır diye düşünüyorum... Önerilerinizi bekliyorum.
Can bey OS .52 güzel motor ama 4 zamanlı olduğu için bu modele ağır gelecektir. Hani kibar kibar uçacak bir ölçekli olsa sorun olmaz da Cap 232 ile hover yapamadan durulmaz. O yüzden elinizde varsa 2 zamanlı 60 lık bir motor daha iyi gider. Ya da bu OS .52 yi takarsınız bir uçuşuna falan bakarsınız. Uçuş düzgünse motor da akrobasi için yeterli gelmezse büyütürsünüz.
gokovali
11-03-2008, 17:55
Can bey OS .52 güzel motor ama 4 zamanlı olduğu için bu modele ağır gelecektir. Hani kibar kibar uçacak bir ölçekli olsa sorun olmaz da Cap 232 ile hover yapamadan durulmaz. O yüzden elinizde varsa 2 zamanlı 60 lık bir motor daha iyi gider. Ya da bu OS .52 yi takarsınız bir uçuşuna falan bakarsınız. Uçuş düzgünse motor da akrobasi için yeterli gelmezse büyütürsünüz.
Merhaba. Cevabınız için teşekkür ederim...
Benim motor 2 zamanlı OS .52 Heli motoru. Biraz şikelenmiş verimi artırılmış. sanırım sıradan .60 lık motorlardan daha güçlüdür. Daha önce profil gövde Mustang uçuruyordu. O model 2 kg civarındaydı ve hiç tam gaz kullanamadım. Yarım gaz yetiyordu. O yüzden 3.3 kg lik CAP 232 yi uçuracağını düşünüyorum. Olmazsa tunepipe ekleyerek verimini %20 kadar daha artırabileceğimi düşünüyorum...
Merhaba. Cevabınız için teşekkür ederim...
Benim motor 2 zamanlı OS .52 Heli motoru. Biraz şikelenmiş verimi artırılmış. sanırım sıradan .60 lık motorlardan daha güçlüdür. Daha önce profil gövde Mustang uçuruyordu. O model 2 kg civarındaydı ve hiç tam gaz kullanamadım. Yarım gaz yetiyordu. O yüzden 3.3 kg lik CAP 232 yi uçuracağını düşünüyorum. Olmazsa tunepipe ekleyerek verimini %20 kadar daha artırabileceğimi düşünüyorum...
Sıradan zavallı bir OS sanmıştım :)
Akrobasi seyredeceğiz demek ki
gokovali
11-03-2008, 19:08
İlahi Metin abi... :D
İnfinity_DREAM®
04-03-2009, 03:36
link yenilenmiştir....
murat690
04-11-2010, 21:53
linkler ölmüş yenileyebilirmisiniz.
murat690
10-11-2010, 23:49
Bu uçağın planlarını çok aradım şimdi baktığımda dosyaların silinmiş olduğunu gördüm. Lütfen planları tekrar yayınlarmısınız. Şimdiden teşekkür ederim.
murat690
13-11-2010, 00:22
elinde planları olan eskigocmen@gmail.com dan bana maille gönderebilirmi?
plan için güncel link varmıdır acaba yada yardımcı olabilecek kimse ? şimdiden teşekkür ediyorum.
Bu konunun ilk mesajında geçen CAP232 planının linki: indir (http://gurmanbayraktar.com/Download2/cap232_acrobat.zip)
murat690
26-07-2011, 00:10
teşekkür ederim
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.