PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : yüksek hız iğnesi...

asvork
23-05-2010, 11:31
yüksek hız iğnesini ayarlamam gerekiyor ama merak ettiğim bir şey var. acaba pervaneyi söktükten sonra takometre yardımıyla ayarı yapsam ve pervaneyi sonra taksam herhangi bir sorun olur mu ? ( yaralanma riskini ortadan kaldırmış oluruz.) teşekkürler.

aozgen
23-05-2010, 12:20
Herhangi bir den fazla sorun olur.

ince999
23-05-2010, 13:12
İçten yanmalı uçak motorunu (burada yazdıgınız için uçak motoru olarak kabul ediyoruz) Pervanesi takılı olmadan nasıl çalıştıracaksın,çalıştırsan bile pervanenin verdiği yükü nasıl yerine koyacaksınız,sogutmayı nasıl yapacaksınız?
Böyle uygulama teknik olarak uygun degildir. Motoru çalıştırdıgınız zaman, motor aşırı devirden şansınız varsa hemen stop eder yok etmezse en azından yatak sarıp kendini tahrip eder.
Egerki ayar yaparken dönen pervaneden korkuyorsanız ki olabilir ayıp filan da degildir en iyisi bu hobide pervane çeviren türlerden vaz gecin derim

Sümer Yamaner
23-05-2010, 13:36
Tek silindirli bir patlar motor pervanesi yokken çalış(a)maz. Çünkü patlama döngüsünden sonra pervanenin ataleti ile sıkıştırma döngüsü sağlanır. Pervane kullanılmazsa uygun bir volan kullanılması gerekir.
Patlar motorlarda büyük iğne sık sık ellenen bir elemandır. Hatta birçok motorun kılavuzunda günün ilk çalıştırmasında iğneini biraz açılması ve motor ısındıktan sonra ayarlanması gibi öneriler yer alır. Her ayar için pervane mi sökeceksiniz??? Kaldı ki pervane değişimi bile büyük iğne ayarını değiştirdiğine göre varsayalım ki pervanesiz halde iyi bir ayar yaptınız, pervaneyi takınca ayar yine kaçacak.
Yani eğer patlar motorlu uçak motoru kullanılacak ise dönmekte olan pervane varlığında büyük iğneye müdahale için nasıl davranılması gerektiği öğrenilmelidir. Bu aynen pilotajın öğrenilmesi gibi olmazsa olmaz bir eğitim aşamasıdır.
Büyük iğneye bağlanacak bazı uzatmalar ile emniyet sağlanabilmektedir.

MURAK
23-05-2010, 13:37
yüksek hız iğnesini ayarlamam gerekiyor ama merak ettiğim bir şey var. acaba pervaneyi söktükten sonra takometre yardımıyla ayarı yapsam ve pervaneyi sonra taksam herhangi bir sorun olur mu ? ( yaralanma riskini ortadan kaldırmış oluruz.) teşekkürler.

İçten yanmalı uçak motorunu (burada yazdıgınız için uçak motoru olarak kabul ediyoruz) Pervanesi takılı olmadan nasıl çalıştıracaksın,çalıştırsan bile pervanenin verdiği yükü nasıl yerine koyacaksınız,sogutmayı nasıl yapacaksınız?
Böyle uygulama teknik olarak uygun degildir. Motoru çalıştırdıgınız zaman, motor aşırı devirden şansınız varsa hemen stop eder yok etmezse en azından yatak sarıp kendini tahrip eder.
Egerki ayar yaparken dönen pervaneden korkuyorsanız ki olabilir ayıp filan da degildir en iyisi bu hobide pervane çeviren türlerden vaz gecin derim

Tek silindirli bir patlar motor pervanesi yokken çalış(a)maz. Çünkü patlama döngüsünden sonra pervanenin ataleti ile sıkıştırma döngüsü sağlanır. Pervane kullanılmazsa uygun bir volan kullanılması gerekir.
Patlar motorlarda büyük iğne sık sık ellenen bir elemandır. Hatta birçok motorun kılavuzunda günün ilk çalıştırmasında iğneini biraz açılması ve motor ısındıktan sonra ayarlanması gibi öneriler yer alır. Her ayar için pervane mi sökeceksiniz??? Kaldı ki pervane değişimi bile büyük iğne ayarını değiştirdiğine göre varsayalım ki pervanesiz halde iyi bir ayar yaptınız, pervaneyi takınca ayar yine kaçacak.
Yani eğer patlar motorlu uçak motoru kullanılacak ise dönmekte olan pervane varlığında büyük iğneye müdahale için nasıl davranılması gerektiği öğrenilmelidir. Bu aynen pilotajın öğrenilmesi gibi olmazsa olmaz bir eğitim aşamasıdır.
Büyük iğneye bağlanacak bazı uzatmalar ile emniyet sağlanabilmektedir.

Aslında sorunuza cevap verilmiş. Teknik olarak bu düşünceniz imkansız. Ancak her zaman emniyet kurallarına dikkat etmeli ve pervane kazalarından korkmalısınız. Bazı markalar bu kazaları azaltmak için karbüratör iğnelerini motorun arka kısmına çekerek pervaneden uzaklaştırdılar. En azından acemiliği atana kadar böyle bir motor kullanarak bu hobiye olan sevginizi devam ettirebilirsiniz.

http://img405.imageshack.us/img405/6559/82279221.jpg (http://img405.imageshack.us/i/82279221.jpg/)

Sevgilerimle,

asvork
23-05-2010, 22:33
sadece böyle bir şeyin mümkün olup olmadığını öğrenmek istemiştim, bazı arkadaşlar hemen bu hobiyi bırakmam konusunda tavsiyede bulunmuşlar. gerçekten bilgilendirme amaçlı cevap yazan arkadaşlara teşekkürler.

bilmiyorduk ve öğrendik ama pervaneli motorlardan uzak durmayı gerektirecek bir durum değilmiş...

aozgen
24-05-2010, 08:10
Genel bir not.İçten yanmalı bir motoru(ne olursa;oto,motorsiklet,model,vs) hiçbirzaman yüksüz amvele etmeyin, blok patlatır,kol çıkartır.Bilhassa otomobillerde boşta gazlamak çok tehlikeli,biraz aşırıya kaçarsanız motor gider.

ince999
24-05-2010, 14:13
sadece böyle bir şeyin mümkün olup olmadığını öğrenmek istemiştim, bazı arkadaşlar hemen bu hobiyi bırakmam konusunda tavsiyede bulunmuşlar. gerçekten bilgilendirme amaçlı cevap yazan arkadaşlara teşekkürler.

bilmiyorduk ve öğrendik ama pervaneli motorlardan uzak durmayı gerektirecek bir durum değilmiş...
Sevgili Asvork burada 3 nolu mesajı ben yazdım ve son satırda sana bir öneride bulundum ama istersen bu satırı bir daha oku derim

atambay
24-05-2010, 16:32
Markasını silseniz de OS motor kendini belli eder. Her derde deva maşallah.

tutku16
24-05-2010, 16:57
Metin abi yüksek hız ayar iğnesi ASP'de de arkada, Yani bu eşi benzeri olmayan bi özellik değil ki :)
Abi beni denize dökmene gerek yok bu arada ben şuan ASP'ciyim ama yakın gelecekte OS almayı düşünüyorum :)

atambay
24-05-2010, 17:00
Ahmet abi ilk iş olarak iğneyi öne aldırır merak etme.

MURAK
24-05-2010, 17:05

Bence de belli eder. :). Benim de tüm motorlarım OS, Bir tane de Saito Gold Head 120 var 4. zamanlı.

Her ihtimale karşı sildim di. Buraların yenisiyim ne olur ne olmaz. Birisi çıkıp neden bu markayı öneriyorsun demesin diye düşündüm :)

Sevgilerimle,

Sümer Yamaner
24-05-2010, 17:45

Ne demezsin hocam... Dün OS iki kurban aldı ama olsun. OS'a tüm modeller kurban olsun! :P

atambay
25-05-2010, 00:08
Dandik modelleri temizlemiştir. Fly model falan takılmaz o motora. Anında infaz eder.

atambay
25-05-2010, 00:10
Bence de belli eder. :). Benim de tüm motorlarım OS, Bir tane de Saito Gold Head 120 var 4. zamanlı.

Her ihtimale karşı sildim di. Buraların yenisiyim ne olur ne olmaz. Birisi çıkıp neden bu markayı öneriyorsun demesin diye düşündüm :)

Sevgilerimle,

Neden öneriyorsun demekle kalmazlar neler neler derler. Ama üstesinden geliriz evelallah.

Sümer Yamaner
25-05-2010, 00:27
Üstesinden geldiğinizi sanırsınız ancak. Kendinizi aldatmaya devam ederek tabii! :)
OS55AX'lerin pert ettiği modellerin hiçbiri THK kaynaklı dandik modellerden değildi maalesef... Böceğe tapanlar için daha da kötü haber: Hiçbirine Ahmet Abi el sürmemişti! :P :D Hatta Ahmet Abi sahada bile değildi. Ha? Efendim? Duyamadım, OSman Abi mi dediniz?! Evet evet o sahadaydı! :) :D :P

aozgen
25-05-2010, 07:57
Efenim itiraf ediyorum,bu OSmanımıza bir komploydu....Kendisini bir gurup DOSM (D andik O S M otor) ile kasete çektik.....başpapaz mevkiiinden alaşağı etcezz...:D:D:P:P

atambay
25-05-2010, 08:47
Satılık motor varsa haberim olsun.

MURAK
25-05-2010, 08:57
Neden öneriyorsun demekle kalmazlar neler neler derler. Ama üstesinden geliriz evelallah.

Pek çok motor' um oldu son 30 senedir ; Magnum, Webra, Saito, Süper Tigre, Geriye dönüp baktığımda elimde OS ve Saito lar kaldı.

atambay
25-05-2010, 09:35
İstanbul ekibinde de pek çok motor var. ASP Magnum SK falan. Onların da ellerinde sadece motorlar kaldı. Taktıkları modeller pert oldu.

MURAK
25-05-2010, 09:38
İstanbul ekibinde de pek çok motor var. ASP Magnum SK falan. Onların da ellerinde sadece motorlar kaldı. Taktıkları modeller pert oldu.

Bu motor konusunda tatlı bir rekabet var anlaşılan :)

atambay
25-05-2010, 09:43
Anti OScu bir ekip var forumda. Yeni başlayan arkadaşlara kötü örnek olma görevini sürdürüyorlar.

Sümer Yamaner
25-05-2010, 12:52
Anti OScu bir ekip var forumda. Yeni başlayan arkadaşlara kötü örnek olma görevini sürdürüyorlar.

Tam bir demagoji örneği...
AntiOS'cu yok OS'atapanlar var. AntiOS'cu dedikleriniz "her motor iyidir" derken OS'a tapanlar "OS dışındaki tüm motorlar kötüdür" diyor.
Hayır insanların hatalı fikirleri olabilir de en azından söylediklerinin arkasında dursalar bari... :P :P :P

Sümer Yamaner
25-05-2010, 12:53

Hocam desteksiz atmasak... :P

KAÇMAZ57
25-05-2010, 13:15
AntiOS'cu yok OS'atapanlar var. AntiOS'cu dedikleriniz "her motor iyidir" derken OS'a tapanlar "OS dışındaki tüm motorlar kötüdür" diyor.
Hayır insanların hatalı fikirleri olabilir de en azından söylediklerinin arkasında dursalar bari... :P :P :P

bu dediğiniz kişiler büyük ihtimalle bu mesajınızı görmezden gelecek :),alınanlarda asena edasıyla kıvrak bir dönüşle mesajınızı farklı noktalara döndürecek :Dve size öyle cevap verecek vede kendilerini öyle tatmin edecekler.:P:P:P

aozgen
25-05-2010, 16:16
Yok görmezden gelmiyolar,yığınak yapıyolar,bizleri İzmirde denize dökeceklermiş.:D:P

atambay
25-05-2010, 16:24
bu dediğiniz kişiler büyük ihtimalle bu mesajınızı görmezden gelecek :),alınanlarda asena edasıyla kıvrak bir dönüşle mesajınızı farklı noktalara döndürecek :Dve size öyle cevap verecek vede kendilerini öyle tatmin edecekler.:P:P:P

Orasına burasına bir sürü yama yaparak zorla çalıştırılan ASP motorlar yeni başlayanlar için uygun değil deriz papaz, aristokrat oluruz. Çalışmayan motor ucuz diye iyi olur. Sorunsuz motor pahalı diye alınmaz olur. Havada stoplar yüzünden kırılan modellere verilen paralar dikkate alınmaz hiç gerekmeyecek yedek parçaların fiyatlarının yüksekliği dikkate alınır.
Böyle bir durumda OS dışında her motor kötüdür diyor konuma da getirilmişken Yusuf beyin bu kehanetlerine inanacak birilerinin çıkacağını beklemesi çok doğal. Devir gerçek olmayanları büyük bir çoşkuyla savunma devri. Fenerbahçelilerin hali görün ders çıkarın.

atambay
25-05-2010, 16:47
...

Evet, evet ben de artık kendime katılmıyorum bu konuda. :)

hehehe :)

aozgen
25-05-2010, 17:07
Eh kimisi 200$ verir kırımsız uçar,kimisi 100$ verir kırımsız uçar.Bütün hikaye depo/yakıt sistemini doğru dürüst kurabilmek.Bir de motorun şikayetini duyabilmek.

atambay
25-05-2010, 17:34
Biz hiç şikayet duyamadığımız için yakıt sistemine odaklanmakla yetiniyoruz :) Şikayet dinleyemeyiz.

KAÇMAZ57
25-05-2010, 18:08
Eh kimisi 200$ verir kırımsız uçar,kimisi 100$ verir kırımsız uçar.Bütün hikaye depo/yakıt sistemini doğru dürüst kurabilmek.Bir de motorun şikayetini duyabilmek.
Eh kimisi 200$ verir kırımsız uçar
kimisi 100$ verir kırımsız uçar
Bütün hikaye depo/yakıt sistemini doğru dürüst kurabilmek
Bir de motorun şikayetini duyabilmek

abi ne güzel dörtlük buşekilde daha iyi oldu şiirlerinin devamını bekliyoruz:)

Sümer Yamaner
25-05-2010, 20:11
hehehe :)

Demagoji Everest'i de geçti... Yanlış bildiğini kabul edebilme ve bunu kendilerine itiraf edebilme yeteneği olmayanlar bu tür dürüst yaklaşımları hehehe diye karşılayabilir. Artık kafalarında nasıl bir bağ kuruyorlarsa... :P:P:P

Halbuki hatadan dönebilmek uygar insanın olmazsa olmazları arasındadır. Aklın üstünlüğüne inanmak, kör inançlardan arınabilmek de öyle... :P:P:P

Ama Metin Hocamın Allah'ı var, beni çok güldürüyor, Allah da onu güldürsün. Bakın ne demiş:
Havada stoplar yüzünden kırılan modellere verilen paralar dikkate alınmaz
Güleyim mi ağlayayım mı bilemedim. Acaba kara mizah mı yapıyor? Yoksa inceden kendisiyle dalga mı geçiyor da biz anlamıyoruz... :D
Pahalı iki motor (OS) havada stop etti ve iki model kırıldı bir iki gün önce. Bunun üstüne hala bunu yazabilmek... İlginç... :P:P:P

Soprano zamanında kötü yakıt nedeniyle TT46 sürekli stop ediyordu. Uçak bir kez bile kırılmadı. Uçağı ben pilotaj hatası ile kırdım. Motor sorunsuz çalışıyordu.
Calmato zamanında uçağı bir kez bile motor stopu nedeniyle hasarlamadım. Pilotaj kusurumla, boyumu aşan işlere giriştiğim için kırdım. Motor tıkır tıkır çalışıyordu.
ASP52'yi önce Seagull'a taktım. Bir kez bile motor stopu nedeniyle hasar görmedi. Sık sık iniş takımı kırdım. O da motor stoptan değil yan rüzgarda kusurlu iniş tekniğindendi.
ASP52 şu anda Pilatus'ta çalışıyor. Major overhaul sonrası bir kez stop etti. Onda da uçakta hiçbir hasar olmadı. Küçük iğne ayarı istiyordu. Ayar yapıldı ve gün boyu tık demeden uçtu. Birçok OS'cu motoru OS55AX sandı bu arada! :P
OS55AX Harmon'un üzerinde. Kaç kez stop ettiğini hatırlamıyorum bile. Birisi yakıt bitmesindendi. Diğerleri...??? Acil inişler nedeniyle uçağın kırılmadık yeri kalmadı. Son seferde iniş takımları retract oldu!!! :D
SK50 low wing trainerde görev yaptı. Bir egzost vidası düşmüş halde bile stop etmedi. Bir kez bile acil iniş gerektirmedi. Ne zaman ki ben silindir kafasını (tamamen estetik kaygılarla) değiştirdim. Ondan sonra stop etmeye başladı. Fazla ilgilenemedim ama uçak halen sağlam!
Tek sorunlu motorum SK90 idi. İkinci el bir Edge onun yüzünden kırıldı. Ama kabahat aslında bende idi. O motorun rodajı benim acemiliğime rastlamıştı.
Orhanlı / F1 ekibinde OS55AX sorunları ile uçak kıranları listelesem forum biter! :P
Şimdi tekrar okuyoruz:
Havada stoplar yüzünden kırılan modellere verilen paralar dikkate alınmaz
Hadi canım sen de...! :P :D

Sümer Yamaner
25-05-2010, 20:14
Eh kimisi 200$ verir kırımsız uçar
kimisi 100$ verir kırımsız uçar
Bütün hikaye depo/yakıt sistemini doğru dürüst kurabilmek
Bir de motorun şikayetini duyabilmek

abi ne güzel dörtlük buşekilde daha iyi oldu şiirlerinin devamını bekliyoruz:)

Olmamışşş!

Doğrusu şöyle olacak...

Kimisi 200$ verir uçak kırar
Kimisi 60$ verir kırımsız uçar

atambay
25-05-2010, 20:39
Şimdi benim bu yazdığım tek bir örnekle bilim yapmak olur, önceki bir çok başka örnek de öyle olmuştu. Sizinkiler epidemiyolojik çalışma olur. Ne yapıyorsunuz da bu OSlar stop ediyor anlamadım. Ben ayar bile yapmıyorum yine çalışıyor. Hadi bir tane OSu stop ettirmeyi başardınız diğerlerini nasıl stop ettirdiniz. Düşman askeri gelse böyle zulüm yapamazsınız.
İşte size bir 55AX videosu. 2 depo ile rodaj yapılmış yarım depo harcanarak uzun süre rölantide çalıştığı ve gaz geçişleri kontrol edilmiş sonra da havalanmış. Peşpeşe kaç tono attığını inişteki gaz yemeleri görüyorsunuz. Alın bir çinçon motor 3. depoda yaptırın bunları bakalım. Bütün hatalardan aynı anda dönülecek diye birşey yok. Sabırla bekleriz.
11964437

aozgen
25-05-2010, 21:05
?? Allah allah hele bu havada arkaarkaya loop atmak rodajla ne alaka?İşte Volkan abimin JBA 56 sı.tek depo ile yerde rodajı yapıldı.(depo problemi giderilene kadar bir gün sıkıntı çıkardı),depo halledilince havada sayısız loop atıyor.Rodajın sadece hararet yapmakla bağlantısı vardır ve hintyağlı yakıt kullanan motorların(2 zamanlı ABC) hararetle pek bir derdi yoktur.

Sümer Yamaner
25-05-2010, 23:08
Stop eden OSlara el bile değdirmedik (ben ve Ahmet Abi). Hatta uçakları biz yokken pert etmişler. Belki İstanbul piyasasına çakma OS veriyorlardır da Malatya'ya gerçek OS gidiyordur bilemem tabii... Ama benim ASP52 ikinci deponun yarısında havadaydı...

atambay
25-05-2010, 23:22
Hani orasını burasını ellemeden güzel çalışıyor da o yüzden şeyettim. Havada biraz zorlasak ne olur dedik. Zorladık ciddiye bile almadı. Hele bi iyice açılsın da bakalım ne yapacak.

Sümer Yamaner
26-05-2010, 00:12
Hani orasını burasını ellemeden güzel çalışıyor da o yüzden şeyettim. Havada biraz zorlasak ne olur dedik. Zorladık ciddiye bile almadı. Hele bi iyice açılsın da bakalım ne yapacak.

Ne mi yapacak? Tam en güvenilir olduğu izlenimi verdiği aşamada stop edecek...

atambay
26-05-2010, 00:27
Ben de güveniyormuş gibi yapar yerde stop ettiririm.

Sümer Yamaner
26-05-2010, 01:15
Fakat nasıl bir marka fanatikliğidir ki "yüksek hız iğnesi" başlıklı konuyu bile OS markasına getirebiliyorsunuz... İnanılır gibi değil. Bu OS bu kadar mı savunma gereksinimi içinde?! O kadar da kötü olamaz bu OS motorlar yahu?! :P :D

aozgen
26-05-2010, 07:23
Yok,yok kötü değil yahu.Sadece nasıl satanist fanatikler var kedi kurban ediyorlar,bu OS kült ü fanatikleri de diğer markaları kurban ediyorlar ki OS markası beslensin,enerjilensin...

ince999
26-05-2010, 08:40
Yahu yeter artık bu marka dalaşması.Hay sizin OS sunuzada Magnumunuzada vallahi gına geldi.

aozgen
26-05-2010, 09:18
Yahu yeter artık bu marka dalaşması.Hay sizin OS sunuzada Magnumunuzada vallahi gına geldi.

İnce abi haklısın,yalnız birşeyi farketmelisin ki işin buralara çekilmesi,forumdaki aşırı durgunluğu biraz harekete çevirip,birşeyler yazmaya kışkırtmak amacıyla oluyor.Yoksa hergün "yeni başlıyorum amacım ordumuza İ.H.A. armağan etmek,uçak nasıl uçar bir bilsem,yardım" dan başka birşey e pek rastlayamayacağız bu gidişle.Ama haklısın artık ben kızıştırma,şakalaşma babında birşey yazmayacağım.Bırakalım biraz kendi akışında gitsin forum.

atambay
26-05-2010, 09:21
Remote iğnesi için resim konulmuş ve tanınmasın diye gözü bantlanmış. Nasıl bir korku yaratmışsınız valla helal olsun. Hem konu uzak hsn değil mi? Siz de çalışmayan güzel motorlarınızın iğnesini öne almıyor musunuz? Elimi pervaneye kaptırmaktan korkuyorum diyen birine OS 46AX al demekten başka seçeneğiniz olmadığı için ne hallere düştünüz. Bakın sizin yüzünüzden ince999'a da gına geldi.

atambay
26-05-2010, 09:26
İnce abi haklısın,yalnız birşeyi farketmelisin ki işin buralara çekilmesi,forumdaki aşırı durgunluğu biraz harekete çevirip,birşeyler yazmaya kışkırtmak amacıyla oluyor.Yoksa hergün "yeni başlıyorum amacım ordumuza İ.H.A. armağan etmek,uçak nasıl uçar bir bilsem,yardım" dan başka birşey e pek rastlayamayacağız bu gidişle.Ama haklısın artık ben kızıştırma,şakalaşma babında birşey yazmayacağım.Bırakalım biraz kendi akışında gitsin forum.

Yok öyle bırakıp gitmek. Eğlencemiz bu yahu.
Hem bu arada sessizce yürüyen birkaç montaj başlığı var. Hiç de durağan sayılmaz forum. Ölçekli ve 3D modeller başlığı oldukça zengin. Yak'lar Funtana'lar kaliteli kitler detaylı anlatımlar var. Birkaç kişiden başkası ilgilenmemiş görünüyor ama yazmayıp da hayran hayran bakanların az olmadığına eminim.

aozgen
26-05-2010, 09:28
Şimdi dayanamadım,elini pervaneye kaptırmaktan korkan otomobil sporuna geçsin..Ya da Sümer hocamın hatırlattığı gibi iğnesine uzatma taksın.OS bu remote iğneyi öne aldı diye yabancılar ne hayır dua ettiler bu AX 55 serisine.Hiçolmazsa ASP karb e tapa koymuş,kafası bozulan öne alsın diye,OS niye bunu yapmıyor?

atambay
26-05-2010, 09:38
Yanlız abi pervaneye paralel iğnelerde uzatma işi daha tehlikeli. Tel sallanıp kendiliğinden bile pervaneye vurabilir. 55AX deki gibi açılı durursa olur ancak. Yeterince dikkatli olunursa ki model uçak işinde tüm aşamalarda yeterince dikkatli olmak şart, hem HSN hem LSN ayarı rahatlıkla yapılır. 46 AX serisinde iğnenin arkada olmasının hiç bir yan etkisi yok. Acemilikte yaşanacak riskleri de azaltıyor üstelik, parmak sağlığı açısından. Bir de HSN de kaçak olup olmadığı aradaki hortuma bakarak anlaşılabiliyor.

bestman
26-05-2010, 13:54
Anaa ben bu konuyu atlamışım, bir OS tartışması ve Atambay yalnız kalmış bu DDM cuların yanında, savulun ben geldim.:) bu adamlar hafata içi tüm OS motorların ayarını bozup sahaya öyle gelen adamlar değilmi :) bu hafta pazar günü tüm OS leri ayarladım, sahada hepsi saat gibi çalışıyordu. Sahada ayarcı ustabaşısıda olmayınca sorunda yoktu, fakat ben sahaya gidene kadar bunların yaptıkları ayarla ( özellikle böyle yapıyorlar OS lere) uçanlar sonbahar yaprakları gibi dökülmüşlerdi.

KAÇMAZ57
26-05-2010, 14:30
ben başka marka kullanıyorumda bu motor ayarı ne olaki nasıl bişey.kendi kullandığım arabamın motoru gibi rc uçağımın motoruda ayar istemiyo:P.bi os almam lazım başka türlü işi öğrenemiyeceğiz:P

atambay
26-05-2010, 15:37
Anaa ben bu konuyu atlamışım, bir OS tartışması ve Atambay yalnız kalmış bu DDM cuların yanında, savulun ben geldim.:) bu adamlar hafata içi tüm OS motorların ayarını bozup sahaya öyle gelen adamlar değilmi :) bu hafta pazar günü tüm OS leri ayarladım, sahada hepsi saat gibi çalışıyordu. Sahada ayarcı ustabaşısıda olmayınca sorunda yoktu, fakat ben sahaya gidene kadar bunların yaptıkları ayarla ( özellikle böyle yapıyorlar OS lere) uçanlar sonbahar yaprakları gibi dökülmüşlerdi.

Sen en iyisi ayarladığın motorları mühürle. Yoksa istatistik oluşturmak için ne kadar model varsa kıracak bunlar.

MURAK
26-05-2010, 17:13
Remote iğnesi için resim konulmuş ve tanınmasın diye gözü bantlanmış. Nasıl bir korku yaratmışsınız valla helal olsun. Hem konu uzak hsn değil mi? Siz de çalışmayan güzel motorlarınızın iğnesini öne almıyor musunuz? Elimi pervaneye kaptırmaktan korkuyorum diyen birine OS 46AX al demekten başka seçeneğiniz olmadığı için ne hallere düştünüz. Bakın sizin yüzünüzden ince999'a da gına geldi.

Metin Bey merhabalar,,,

Resmi koyan ve markayı editleyen birisi olarak bir hususta açıklama yapmak isterim.

Foruma çok yeni üye olan ve forumunuza ait kuralları tam olarak bilmeyen birisi olarak marka reklamı yapılıyor denilmesin diye düşünerek kendimce öyle bir uygulama yaptım. O resimi koymamdaki amacım ise pervaneden uzaklaşan iğnenin nasıl bir şey olduğunu arkadaşımıza göstermek idi.

Yoksa OS markasını başka markalar ile mukayese etmek zaten yanlış olur düşüncesindeyim.

Açıkçası aranızda böyle bir rekabetin olduğunu da bilmiyordum. :)

Tüm arkadaşlara motorları ne olursa olsun kırımsız uçuşlar dilerim.

Sevgilerimle,

atambay
26-05-2010, 18:51
Murat bey resim tam olarak olması gereken resim. Dediğiniz gibi kıyaslamak yanlış olur. Biz de birkaç işi bilen olarak bu kıyaslamanın yapılmamasına çalışıyoruz. Rekabet de o yüzden oluştu. Tüm arkadaşlara motorları ne olursa olsun kırımsız uçuş dilemiştik zaten ama tutmadı. O yüzden artık tüm arkadaşlara OS diliyoruz. :)

Sümer Yamaner
26-05-2010, 20:43
Siz rekabet oluştu sanıyorsunuz! Kendi hüsn-ü kuruntunuz... :P

atambay
27-05-2010, 00:06
Nezaketen kabullendim rekabeti. Gerçeklerin farkındayım.

cegoo
14-07-2010, 16:43
Offff öldüm gülmekten yaww hakketten bende atlamışım bu konuyu nasıl olmuşda eğlenceyı kaçırmışım:-))))
Eeee sonuca varabildiniz mı? Gerçi konu neydi ne tartışılıyordu onu da anlamadım ya neyse.( Os un tartışılmaz oldugunu herkes bliyor nasılsa :-))) )

bozcan
08-11-2010, 20:09
Evet konuya geri dönelim.

Asp52 aldım. 3 depo rodaj yaptık. 4.depoda havalandırdık. Vakit kalmadığı için gecen hafta ayarları tam oturtamadık. Bana asp s52a kullan arkadaşlar iğne ayarları ne durumda söyleyebilir mi?

Sümer Yamaner
08-11-2010, 20:15
Böyle bir sorunun yanıtı olmaz. İğne ayarları atmosferik koşullar, yakıt, pervane vs vs gibi birçok şeyden etkilenir.

cegoo
08-11-2010, 22:24
önce büyük igneyi en doğru biçimde ayarladıgınızdan emin olun.Daha sonra küçük iğne ayarı ile ugraşın.( Tabi rolantisinde ve gaz yemesinde sorun varsa)

bozcan
08-11-2010, 23:00
Böyle bir sorunun yanıtı olmaz. İğne ayarları atmosferik koşullar, yakıt, pervane vs vs gibi birçok şeyden etkilenir.

Sümer bey bir konuda haklısınız. Ayarlar değişiklik gösterir. Fakat biri 1.5 tur acarken biri 5 tur acmaz. O yüzden yaklaşık değerleri arıyorum. Benim HSN için düzgün ayarım 1 turun altında görünüyor. Daha önce kullandığım motorlara kıyasla cok kısık.

Saygılar.

Sümer Yamaner
08-11-2010, 23:21
Sizin yakıt deponuz benimkine göre bir cm daha yüksekte olabilir ve bu da büyük iğne ayarında ciddi bir farka neden olur. Hepsi bir yana aynı motor ve aynı model yazın ve kışın tamamen farklı iğne ayarı ile uçarlar. Tabii ki biri birbuçuk diğer beş tur açmaz ama bu veriler karşılaştırılabilir veriler değildirler. Onu vurgulamak istedim. Ya da ben 1 1/4 tur açıyorum desem bunun size bir yararı olmaz.

sarvenn
09-11-2010, 01:21
en sağlıklısı iğneleri fabrika ayarına getirip ayarlamaya buradan başlamak olacaktır. Ancak herşeyden önce iyi toplanmış sızdırmaz bir depo, uygun hareket serbestliği bulunan bir clunk, düzgün keskin kıvrımları bulunmayan bir yakıt hattı hortumu sağlanmalı. Asplerin hsn leri çok hassas ve 1 tur civarında ayar tuttuğunu tecrübe ettim. İğne ayarı atmosferik koşullar, pervane seçimi, buji, yakıt seçimi gibi başlıca parametrelere göre farklılık gösterecektir.

atambay
09-11-2010, 02:31
Yahu ne uğraşıyorsunuz ki. Nasıl olsa ayar tutmayacak ve orasını burasını sök tak, üfle şişir yapacaksınız. Şunu baştan yaptırın da motoru ayar tutar hale gelsin.

Tırsak_Pilot
09-11-2010, 14:31

metin abii os'a pits egsoz taktım tırtladı motor yeni 1 galon bitirdikten sonra birkez daha deniyecem umarım sorun yaşatmaz =)

atambay
09-11-2010, 16:45
Çıkış delikleri büyükse biraz daraltarak deneyebilirsin.

Sümer Yamaner
09-11-2010, 16:59
İstanbul ekibinde de pek çok motor var. ASP Magnum SK falan. Onların da ellerinde sadece motorlar kaldı. Taktıkları modeller pert oldu. by Ulu Atambay

Bu nasıl bir özgüven şeyy pardon OSgüven eksikliği yahu?! :P :D

Pert olan modellerimizin dökümünü çıkardık. Motor sorunu nedeniyle pert olanlara baktık: Motorların hemen tümü OS.
Motor sorunu nedeniyle pert olmasa da kırım yaşayanlara baktık. Motorların en az üçte ikisi OS.
Bunların büyük çoğunluğu da bir bilen tarafından rodajı yapılmış ve ayarlanmış motorlar.
Hala yukarıdaki sözü söyleyebilmek için... :P

Sümer Yamaner
09-11-2010, 17:02
metin abii os'a pits egsoz taktım tırtladı motor yeni 1 galon bitirdikten sonra birkez daha deniyecem umarım sorun yaşatmaz =)

55AX'de Pitts kullandım. Pitts egzostların bilinen bir özelliği bu. Besleme basıncı düşük olduğu için iğne ayarlarını baştan yapmak lazım. Doğru ayar yapıldıktan sonra sorun olmaz. Çıkış borularının daraltılmasından ben bir fayda göremedim.

ACMaintenance
09-11-2010, 18:45
Ben 55AX de pitts egzost kullanmayı başardım.Çıkışlardan birini kapadım büyük iğneyi bir tur zenginleştirdim stop sorununu yendim ama motor çok nazlanır oldu eski performansı bir türlü alamadım ses var ama icraat yok oldu.Söküp eski egzosu taktım kafam rahat :)

Tırsak_Pilot
09-11-2010, 18:50
55AX'de Pitts kullandım. Pitts egzostların bilinen bir özelliği bu. Besleme basıncı düşük olduğu için iğne ayarlarını baştan yapmak lazım. Doğru ayar yapıldıktan sonra sorun olmaz. Çıkış borularının daraltılmasından ben bir fayda göremedim.

abileirm motor şuan taze 4 depo rodaj yaptım 5 nci depoda pits egsozu taktım benim pits farklı değişik delikleri dar =) sanırım yeni diye sorun yapıyor sorunuda tam gazda stop etmesi bakalım 1 galonu bitirebilirsem 2 nci galonda deniyecem.

Ben 55AX de pitts egzost kullanmayı başardım.Çıkışlardan birini kapadım ama motor çok nazlanır oldu eski performansı bir türlü alamadım ses var ama icraat yok oldu.Söküp eski egzosu taktım kafam rahat :)

tunahan sen bu işi evdemi yaptın =):D ben seni enson görüdğümde sanırm yaklaşık 6 7 ay olmuştur. arayı fazla açma cimide al gel.=) aklıma gelmedi değil tek deliği körlemek ama 1 galon bittikten sonra deniyecem.bakalım.

Sümer Yamaner
09-11-2010, 19:20
abileirm motor şuan taze 4 depo rodaj yaptım 5 nci depoda pits egsozu taktım benim pits farklı değişik delikleri dar =) sanırım yeni diye sorun yapıyor sorunuda tam gazda stop etmesi bakalım 1 galonu bitirebilirsem 2 nci galonda deniyecem.

Ben olsam önce depomu ve hortumları sızdırmazlık açısından kontrol ederdim. Harmon Rocket'te 55AX ve Pitts kombinasyonu var. Tam gazda stop görmedim hiç. Motor sıfırken de görmedim rodajı bittikten sonra da.
Eğer tam gazda stop ediyor derken tam gaz açınca stop ediyor demek istiyorsan belli ki küçük iğneyi de açman gerekeceğini unutmuşsun.

atambay
09-11-2010, 19:24
İstanbul ekibinde de pek çok motor var. ASP Magnum SK falan. Onların da ellerinde sadece motorlar kaldı. Taktıkları modeller pert oldu. by Ulu Atambay

Bu nasıl bir özgüven şeyy pardon OSgüven eksikliği yahu?! :P :D

Pert olan modellerimizin dökümünü çıkardık. Motor sorunu nedeniyle pert olanlara baktık: Motorların hemen tümü OS.
Motor sorunu nedeniyle pert olmasa da kırım yaşayanlara baktık. Motorların en az üçte ikisi OS.
Bunların büyük çoğunluğu da bir bilen tarafından rodajı yapılmış ve ayarlanmış motorlar.
Hala yukarıdaki sözü söyleyebilmek için... :P

Değiştiriyorum o zaman Orhanlı'da motor sorunu nedeniyle pert olan ve kırılan uçaklardaki OS motorların tümü bir bilen tarafından rodajlanmış ve ayarlanmış.

atambay
09-11-2010, 19:26
55AX motoru rodajdan sonra biraz zengin çalıştırmakta fayda var. Her iki depoda bir küçük iğne ayarı yapılmalı. Ayar ideal olmamalı. Ani gaz vermede hafiften öksüre tıksıra devirlenmesi motor tam olarak açılana kadar tercih edilmeli.

Sümer Yamaner
09-11-2010, 19:40
55AX motoru rodajdan sonra biraz zengin çalıştırmakta fayda var. Her iki depoda bir küçük iğne ayarı yapılmalı. Ayar ideal olmamalı. Ani gaz vermede hafiften öksüre tıksıra devirlenmesi motor tam olarak açılana kadar tercih edilmeli.

Aman Tanrım. Atambay'a tamamen katılıyorum. Kıyamet alameti midir?! :P

aozgen
09-11-2010, 19:45
Değiştiriyorum o zaman Orhanlı'da motor sorunu nedeniyle pert olan ve kırılan uçaklardaki OS motorların tümü bir bilen tarafından rodajlanmış ve ayarlanmış.

Burada bir bilen,Kartal başpelvanı olmakta.

ACMaintenance
09-11-2010, 20:00

tunahan sen bu işi evdemi yaptın =):D ben seni enson görüdğümde sanırm yaklaşık 6 7 ay olmuştur. arayı fazla açma cimide al gel.=) aklıma gelmedi değil tek deliği körlemek ama 1 galon bittikten sonra deniyecem.bakalım.

Uçuşlara gelmiyeli 2,5 ay oluyor abi :) Ben işe başlıyalı 1,5-2 ay oldu bayram dönüşü kısmetse Cim de başlıyor =) bir süre bu gelememe durumu devam edicek yoğun bir tempoyla hem okul hem iş hem hayat devam ediyor.Modelcilikse arta kalan zamanlarda kurtlar dürtünce uyanıyor :D.En yakın zamanda görüşmek dileğiyle...

Egzost konusunda nipelin yerini değiştirmekte bir çözüm olabilir resmi varsa ekliyebilirsen üzerinde konuşulabilir.Tam gazda stop olay Sümer Abinin dediği gibiı küçük iğneden kaynaklanıyor.Erol abi bu konuda yardımcı olmuştu sağolsun.Ben küçüük iğneyi çeyrek tur büyük iğneyi 1 tura yakın zenginleştirmiştim.Ayrıca akışkanlar dinamiği gereği olarak mümkün olan en geniş iç çapta egzost hortumu kullanırsa debi azalır ama depo basıncı artar denebilir sanırım.Ben hortumları da değiştirmiştim.

Tüm ekibe sevgiler selamlar.

atambay
09-11-2010, 20:35

Birimiz fikir değiştirelim yoksa ikimiz de yanacağız. Hatta herkesi yakacağız.

atambay
09-11-2010, 20:36

Haha buldum işte bu yüzden 55AXi sevmiyorum. 46AX alın diyorum :)

Sümer Yamaner
09-11-2010, 21:34
Ohhhh çok şükür. Dünyayı kurtardık! :P

atambay
09-11-2010, 21:52
Yaşasın dünyayı kurtaran fikir ayrılığı...

Tırsak_Pilot
10-11-2010, 09:31
ayarladım fakat yinede olmadı sıkıntı yapıp riske girmek istemedim kendi egsozunu takınca sorun kalmadı sorun pitts egsoz motor değil =)

aozgen
10-11-2010, 10:21
Tabii,problem egzostuna göre yapılması gereken ayarın yapılamayışı.

sarvenn
10-11-2010, 10:34
Slimline 'nın Q serisi pitts egzozlarına bir göz atın. Eski konseptten farklıdır. Çıkış boruları daha dar kesitli ve iç hacmi daha fazla,dolayısıyla tasarımsal olarak egzoz basıncının daha yüksek olacağı söylenebilir ancak egzozun porta ters basınç etkisi de daha fazla olacağından tam gaz devrinden çalabilir.

Tırsak_Pilot
10-11-2010, 12:43
hee işte benim egsoz buu delikleri çokta geniş değğil =)

ACMaintenance
10-11-2010, 21:46
ilk defa görüyorum böyle bir pits egzost:eek:

Tırsak_Pilot
11-11-2010, 09:18
ilk defa görüyorum böyle bir pits egzost:eek:

eee olm ben kendimi bildim bileli hep ilk leri kullanırım =) almanyadan gelmişti bu egsoz performansı çok güzel.

Sümer Yamaner
11-11-2010, 09:22
performansı çok güzel.

?!

Bu bir çelişki mi?

Tırsak_Pilot
11-11-2010, 11:12
?!

Bu bir çelişki mi?

sümer abi n gibi çelişkiyi buldun burda anlayamadım =) performansı güzel derken 52 lik asp de kullanıyodum bu egsozu o sebten performansı güzel dedim yanaii :D