Orijinalini görmek için tıklayınız : Patlarlı motorlarda iğne ayarları
Motor ayarı sanıldığı kadar zor değildir. Neyin nasıl yapılacağı bilinirse ve dikkatli bir uygulama ile sorunsuz çalışan motorunuz olabilir. Motor ayarları yapmak için motorunuzun yakıt ve basınç hortumları sağlam, hava kaçağı bulunmayan, kompresyonu düzgün, bujisi sağlam ve motora uygun, yakıtınızın motora ve uçuş şeklinize uygun kaliteli olması gerekir. Rulmanlarda aşınma olması, motora uygun olmayan pervane kullanılması ya da balansı bozuk pervane kullanılması ayar işlemini zorlaştıracaktır. Ayrıca yakıt deposu uygun yükseklikte olmalıdır. Bunlar olmadığı takdirde yapacağınız ayarlar havalanırken veya havada stop etmeleri engellemeyecektir.
İki farklı ayar vidası birçok GP motorda bulunmaktadır. Bunlardan biri yüksek hız ayar vidası (High Speed Needle – HSN) diğeri ise düşük hız ayar vidasıdır (Low Speed Needle – LSN).
GP Motorlarda HSN ayarı
GP motoru ayarlamak için tüm motorlarda bulunan yüksek hız ayar vidası (HSN-High Speed Needle) ilk önce ayarlanmalıdır. Bu ayar motorunuzun yarım gazdan yukarıda çalıştığı durumda etkili olacaktır o nedenle HSN ayarlanırken motor kesinlikle tamgazda çalıştırılmalıdır. Rodajı yapılmış bir motorda ideal ayar bulunmalı, rodaj aşamasındaki motorda biraz zengin çalışacak şekilde ayar yapılmalıdır. Genellikle HSN ayarı vida tam kapalı konumdan 2 tur açıldığında yaklaşık yerini bulur. Ayarı adım adım yapacak olursak,
1. HSN 2.5 tur açılır, tam gaz verilir, karbüratör hava girişi parmakla kapatılarak pervane birkaç tur çevrilir. Bu işleme priming denir ve kolay çalışmayı sağlar. Yakıt hortumundan karbüratöre yakıt geldiği görülür, pervane bir tur daha çevrilir ve bırakılır. Aşırı priming yanma odasında bol miktarda yakıt birikimine ve hidrolik kilitlenmeye (hydraulic lock-hyrolock-hydrostatic lock) neden olur. Hidrolik kilitlenme olursa pervane dönmez motor sıkışır. Sakın zorlamayın yoksa motora hasar verirsiniz. Bu durumda iki çözüm var. Zor olanı buji sökülür, HSN tamamen kapatılır starter ile pervane çevrilir ve fazla yakıt buji deliğinden fışkırır(gözünüze değil). Sonra buji takılır, HSN açılır ve motor çalıştırılır. Diğer yöntem egzoz aşağı bakacak şekilde uçak yan çevrilir. Pervane zorlanmadan yavaşça ileri geri çevrilerek fazla yakıtın egzoza akması sağlanır. Pervane tam tur çevrilebilir hale geldiğinde uçağın burnu havaya kaldırılarak egzoz içindeki yakıtın dışarı akması sağlanır (paçalarınıza değil).
2. Motor çalışmaya hazırdır. Gaz rölantinin biraz üstüne alınır. Buji ısıtıcısı takılır ve starter, çubuk ya da elle motor çalıştırılır. Gaz yarıdan fazla açılıp buji ısıtıcısı çıkartılır. Buji ısıtıcısı çıkarılınca stop ediyorsa veya devir düşüyorsa HSN zengin ayardadır. Stop ettiyse HSN kısılıp tekrar çalıştırılır, stop etmediyse ayara devam edilir. Buji ısıtıcısı çıkartılırken pervanenin arkasındaki el kullanılır.
3. Motor tam gaza alınır. Pervanenin önünde ve dönüş ekseninde izleyici olmamasına dikkat edilir. Pervanenin parmaklarımız için ne kadar tehlikeli olduğu hiç unutulmaz. Hiçbir şekilde pervanenin önünden arkasına arkasından önüne uzanılarak bir işlem yapılmaz. İşimin pervanenin arkasındadır ve biz de arkada dururuz. Bu işlem tozlu topraklı zeminde yapılmaz. Zorunlu olarak yapılacaksa pervanenin altındaki ufak taşlar motor çaalıştırılmadan temizlenir.
4. Tamgazda çalışan motorun devri, siz HSNyi kıstıkça (fakire aldıkça) artacaktır. GP motorlarda yakıt az gelirse daha yüksek devir elde edilir. Buna fakir ayar denir. Yavaş yavaş vida sıkılarak en yüksek devir yeri bulunur. Dha fazla sıkılırsa devir düşer ve yetersiz yakıt nedeniyle motor stop eder. Vidayı gevşetip tekrar çalıştırırsınız. En yüksek deviri verecek ayarı buldunuz. Ancak bu ayar yerde uçak dururken geçerlidir. Bize hızlanırken, sert manevralar yaparken lazım olan ayar gereklidir. İvme nedeniyle geriye kaçacak olan yakıt motoru yeterince besleyemeyecek ve uçak sizin belirlediğinizden daha fakir ayarla uçacaktır. Fakir ayarla uçmak motorun az yağlanmasına, ısınmasına, aşınmasına neden olur. Bazen havalanmak için gazı tam açtığınızda model uçak ileri fırlar, yakıt motora gelmekte zorlanır, havalanmak için burnu kaldırdığınız anda stop eder. Bu durumda kurtarmak imkansızdır. Parçaları toplamak için poşetinizle beraber gitmeniz iyi olur.
5. En yüksek devirden bir-iki tık açarak zenginleştiririz. Zor bela farkedilir bir devir düşmesi olmalıdır. Devir belirgin şekilde düştüyse fazla açmışsınız demektir.
6. Ayarı test etmemiz lazım. Modelin egzoz tarafında değil, diğer tarafında durarak, kanat ve gövdeden tutup model uçak havaya kaldırılır. Bir yardımcı kumandadan tam gaz verir. Motor tam devire ulaştığında modelin burnu havaya dikilir. Depo aşağıda kalır, gelen yakıt miktarı azalır ve devir çok hafif olarak artar. Bu aşamada çok sık gördüğüm bir hata modelin burnunu dikip gazı daha sonra açmaktır. Devir değişikliğini gözlemek imkansız olduğundan önce gaz açılıp sonra burun dikilmelidir. Eğer stop ediyorsa veya tekliyorsa çok fakir ayar yapmışsınız demektir ve HSN biraz açılmalıdır. Ben bu aşamada o çok hafif devir artışını farkedemiyorum. Bu durumda Ahmet Özgen’den gördüğüm bir yöntemi uyguluyorum. Tam gaz yapıp burun dikildikten sonra model aşağı yukarı silkelenir. Devir düşüyor motor zorlanıyorsa HSN bir tık açılıp tekrar denenir. Tam gaz performası bu silkelemeye rağmen bozulmuyorsa işlem tamamdır. Motorunuz rodajda ise bu ayardan 2 tık daha gevşetip kullanmanız doğru olur.
GP Motorlarda LSN Ayarı
Düşük hız ayar vidası (LSN-Low Speed Needle) motorun yarım gaz altında çalıştığı durumlarda görev yapar. Ayarının bozuk olması halinde rölantiden tam gaza geçişte stop etme veya tekleme gibi sorunlar oluşur. Ayar daha fazla bozuksa rölantide çalışırken kendiliğinden stop eder.
LSN bir çok motorda karbüratör üstünde, gaz kontrol telinin takıldığı kolun merkezinde gömülü küçük bir vida başlıklı iğne şeklindedir. İnce bir tornavida ile çevrilebilir. Perry gibi bazı karbüratörlerde ise disk şeklinde bulunur ve çok az döndürülerek ayarlanır. Vidalı olan tipte iğne yakıt çıkış deliğini kapatacak şekilde konumlanmıştır. Gaz kapatılırken barrel içeri doğru yanlamasına kayar ve içindeki iğnenin, yakıt çıkış deliğinin açıklığını azaltmasını sağlar. Böylece düşük devirlerde motora gelen yakıt azalır ve motorun boğulması önlenir. LSN sıkılıp gevşetilerek aradaki mesafe ayarlanır. Gaz tam kapalıyken vida sıkılırsa karşı tarafa dokunana kadar rahatça döner. Zorlanığı yerden sonra çevrilmeye çalışılırsa karşı tarafa hasar verir. Motorların kullanım klavuzunda LSN 2 tur açılır şeklinde yazılan yazılar gaz tam kapalıyken vidanın zorlandığı noktaya kadar sıkılıp sonra 2 tur gevşetilmesi anlamına gelir. Gaz tam açıkken hava giriş deliğinden bakıldığında iğne ile yakıt giriş borusu arasında 1mm civarında bir mesafe olduğu gözlenir. Ancak ayar bu mesafeye bakılarak değil motorun çalışmasına göre yapılır.
LSN ayarlanırken ince uçlu uzun bir tornavida ve aşırı dikkat gerekir. Vida pervaneye çok yakındır ve yaralanma riski vardır. Tornavida vidanın bulunduğu deliğe rahatça girecek kadar ince ve vidanın yarığına kolayca oturacak kadar keskin uçlu olmalıdır. Tornavidanın uzunluğu pervane yarıçapından fazla olmalıdır.
LSN ayarı için önceden HSN ayarı yapılmış olmalı, gaz kolu rölantide karbüratör hava girişinin çok az açık kalmasını, tam gazda tam olarak açılmasını sağlayacak şekilde ayarlanmalıdır. Bu ayarın tutması için yakıt sisteminin hatasız monte edilmiş olması, karbüratörde hava kaçağı bulunmaması, motora uygun yakıt ile motora uygun, sağlam bir buji kullanılması şarttır. Rölanti GP motor için sınavdır. Devir düşük olduğundan ikinci sıkışma daha geç olur ve bu arada buji soğumaya başlar. LSN ayarında müdahalelerin etkisi hemen görülmez. Motorda biriken yakıt, siz ayarı kıssanız bile bir süre daha etkili olacaktır. Bu nedenle yapılan her müdahaleden sonra bir süre bekleyip yeni ayarın etkili olduğu çalışma gözlenmelidir. Bu bekleme süresine uyulması LSN ayarında püf noktasıdır.
LSN doğru şekilde ayarlandığında:
1. Motor rölantide (motorun özelliklerine göre değişen devirde) stop etmeden düzgünce çalışır.
2. Aniden gaz verince düzgün bir şekilde devri artarak tam devrini bulur.
3. Motora gelen yakıt hortumu sıkılarak yakıt akışı engellenirse devir biraz artarak hemen stop eder.
LSN zengin ayarlanmışsa:
1. Rölantide bir süre sonra hava giriş yerinden yakıt damlaları atarak devir düşer ve boğulup stop eder.
2. Aniden gaz verince yine yakıt damlaları püskürterek teklemeler başlar ve yüksek devire zorlukla uzun sürede ulaşır.
3. Yakıt hortumu kısıldığında motorun devri artar düzgün çalışmaya başlar uzun süre sonra stop eder.
LSN fakir ayarlanmışsa
1. Motor rölantide yüksek devirde çalışır. Bazen rölantiye alır almaz bazen kısa süre sonra stop eder.
2. Ani gaz verince hemen stop eder.
3. Yakıt hortumu kısıldığında hemen stop eder.
Ayarla sırasında vida başlarda çeyrek tur, daha sonrakilerde çok daha az döndürülerek doğru yer bulunmaya çalışılır. Yüksek nitrolu yakıtlarda doğru yer biraz daha geniş bir bölgede bulunurken nitro azaldıkça hassas ayar yapma gereği doğar. Her bir ayardan sonra gaz açılmalı tam devir sağlanmalı sonra gaz kolu rölantiye çekilip beklenmelidir. Bu bekleme süresi 30 saniye civarında olmalıdır. Ancak ayar sırasında 30 saniye beklemek çok uzun gelir. Bu arada etraftakilerle biraz sohbet zamanın çabuk geçmesini sağlar. Bekleme süresi sonunda aniden gaz açılarak motorun tepkisi incelenir. Yukarıda yazılan şartlar gerçekleştiğinde ayar tamamlanmış demektir. Vida ile oynarken motorun stop etmemesi için gazı hafifçe açmanız yeterlidir. Yoksa tornavidanın ucuyla vidaya bastırdığınız anda motor stop edecektir.
shadowpane
02-06-2010, 11:00
hocam elinize sağlık, sizler genelde uçak için yazmışsınız fakat tüm patlar motorlu araçlarda durum aynen böyle, umarım tüm kullanıcılar bunu okurlar.
Teşekkürler. Diğer araçları bilmediğim için pek lafını etmedim ama geçenlerde bir arabaya ayar yaptım oldukça değişti gidişi falan.
travatan
02-06-2010, 16:58
Metin Hocam elinize sağlık çok açıklayıcı ve aydınlatıcı bir döküman olmuş.
Sümer Yamaner
02-06-2010, 17:20
Bir ufak ekleme:
Eğer küçük iğne (LSN) motor çalışırken ayarlanacaksa ÇOK ÇOK ÇOK ÇOK ÇOK dikkatli olmak gerekir çünkü dönmekte olan pervanenin parmaklara zarar verme olasılığı yüksektir.
Detaylı bilgi için teşekkür ederim.
Sümer hocam katkı için teşekkürler. O konu için ayrı bir paragraf yazmışım ama tekrar vurgulanması hatta sık sık hatırlatılması uygun olan bir konu bu. Ben pervane yarıçapından daha uzun bir tornavida kullanıyorum. Böylece elim pervanenin arkasında değil uzağında kalıyor. Sadece LSN vidası yere bakan yan monte edilmiş motorlarda hem vidayı görmek hem de araya tornavida sokmak mümkün olmuyor. Böyle bir durumda macera aramayıp uçağı bir sehpa üstüne alarak yan veya ters çevirip ayar yapmak gerekiyor.
Kolay anlaşılabilen mükemmel bir rehber hazırlamışsınız Metin bey, emeğinize sağlık. Bu derlemeyi hazırlarken elinize geçen görsel malzemeleri de ilk mesaja ekleyebilir misiniz?
Sümer Yamaner
03-06-2010, 11:46
Ekleyemez Gürman Bey... :D
Zira kendisi OS'tan başka motor kullanmaz ve yine kendi ifadesine göre OS motorlarda bu tür ayarlar zaten yapılmaz. O nedenle bizim gibi gariban ASP kullanıcılarında konu ile ilgili görsel daha çok bulunur. Ben kendisine gönderirim o da mesaja ekler! :) :D
Talihsiz arkadaşlarımızın magnum motoru var onda yaparım :)
Şimdi Sümer hoca yollayacak motor ayarları diye, ayar tutmadı depoyu sök, hortumları değiştir, iğneyi karbüratöre taşı, iğne contasını şişir, buji değiştir gibi kıvranmalar göreceğiz. İzleyen de ayar öyle yapılır sanacak.
OS 46AX motorda ayar çok kolay. İçinden bir sayı tut, herhangi bir iğneyi herhangi bir tarafa o sayı kadar tur çevir tamamdır.
Sümer Yamaner
03-06-2010, 14:56
OS 46AX motorda ayar çok kolay. İçinden bir sayı tut, herhangi bir iğneyi herhangi bir tarafa o sayı kadar tur çevir tamamdır.
Aaabi desteksiz atmanın da bir sınırı olmalı yahuuuu! :P:D:P:D
Aaabi desteksiz atmanın da bir sınırı olmalı yahuuuu! :P:D:P:D
İçinizden sayı tutmayı beceremiyorsunuz ondandır. Benimkiler gayet destekli :)
AAbi okuma yazması olmayan naapcak?
Adam tutup okutacak. Torpil bulup modelci olacak. Ya da çaktırmayacak.
Herkese merhaba
Bu güzel hobiye daha yeni başladım arkadaşlar,elimde phoneix trainer canary 40 lık var ve motorum OS 40LA marka model
Sizlere birkaç sorum olacak izninizle
Benim uçakta motor ayarlarını tam yapamadım Ayar sorunum var,ucağın eksoz tarafı kanat komple yakıt içinde kalıyor nerdeyse yakıtı yakmadan atıyor
Öğrenme sürecinde motor az, çok, darbe aldı ama ben galiba ayarları karıştırdım ve aldığım yakıt %5 nirtrolu turkuaz marka,
Rölanti ayarı ve yüksek devir ayarında eksozdan şimdilik mavi duman cıkıyor daha bugün son kırımdan sonra yeni motor yatağını taktım uçağı zor bela kaldırdım (6 uzun koşudan sonra )ama havada eskisi gibi hızlanmıyor ,eskisine göre normalin %40 altında ,motor çekişi sorunlu sanki, yüksek hız devrindemi acaba (enson yaylı karbüratör yanındaki vida ile oynamıştım sonra mavi yağ dumanları cıkmaya başladı ve kanata attığı kırmızı yakıtlar azaldı ama hala kanata yakıt atıyor eksozdan normal de atmasımı lazım yakıtı?
Yüksek hız devri sesin maksimum olduğu yermidir tam gaz açıkken veya özel bir devir ölçer varmı ?
Sizler kullanıyormusunuz ?
Mototora bu ayarlar sırasında zarar verebilirmiyiz çok açıp aşırı yüksek devir .
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim
Engin KESKİN
Yukarda uzun uzun tarif edilmiş ayarları bir daha deneyerek başlayın.Yalnız sizin karbüratör yukardakinden farklı.Sadece büyük iğne ayarlarını yazıldığı gibi yapın.B.İ. ayarı bulunan max devirden en az 2- 3 tık geriye zenginleştirilerek bulunur.
Sizde rölanti ayarı yatay yaylı vida oynanarak bulunacak ama onun ayarı biraz uğraştırır eğer rölantiniz ve gaz yeme iyiyse oynamayın.
Egzosttan gelen çoğunlukla yağdır ve normaldir.Dert etmeye gerek yok.O motorda ne pervane takılı?
11x6 plastik pervane takılı teşekkür ederim
O motora sanki o pervane büyük.Onun yerine 11-5 denemenizi tavsiye ederim.
Sümer Yamaner
04-06-2010, 09:54
Bence 10 pervane lazım. 11 pervaneleri ben 52 ve 55 motorlarda kullanıyorum. 10*6-10*7 uygun olur sanırım.
Arkadaşlar 10x6 pervane aldım bir deniycem uçuşunu yanlız önceden aynı pervane ile 11x6 sanırım hızlı gidiyordu taklalar attırıyordum trainere ,bu küçük yaylı rölanti ayar vidası motorun her devrini ,gücünü etkilermi ,yoksa sadece rölanti ayarı içinmi kullanmalıyım,kırtıklı olan arkada kalan büyük ayar civatasını max devri sese göre belirleyip 3 tık geri ceviricem anladığıma göre ,ve rölanti ayarını rölantide stop etmiycek gibi ayarlıycam inşallah başarırız ve benim uçak rölantide bile haraket ediyor düz zeminde bu doğrumu son inişlerde koskoca topsahası yetmiyor palye çok uzun oluyor
Olmadı.Bu rölanti çok yüksek demek.Trim ile rölantiyi düşürün.O zaman rölanti bozuluyorsa o vida ile oynaka gerek ama o vida tam hizasındaki küçük deliği açıp kapayarak bu ayarı yapar.Bunun başlangıç noktasını bulmak için o delikten bir topluiğne sokup vida ona dayanana kadar sıkın sonra o noktadan bir-iki tur ileri geri vida etkilidir.
Pervaneyi normal hale getirince rölanti yüksekliği daha az sorun olacaktır. Rölantiyi düşürmenize rağmen hala yüksekse ve hiç bir şekilde yeterince düşüremiyorsanız inişlerde motoru kapatabilirsiniz.
Arkadaşlar yardımlarınız sayesinde sorunu çözdüm herkese teşekkür ederim.
Dün gece netten OS40la manuel indirdim okudum Hsn için kapalı durumdan 1 tam 2/1 çevirdiğimizde normal değere gelir diyor aynen böyle ayarladım
Sonra uzun bir tornavida bulup rölanti ayarını kıstım motor sarsıntısız düzgün tiz bir ses verene kadar ayarladım,ve oldu mükemmel tırmanıyor 45 derecenin üstünde stall olmuyor uçak,usta bir el ayarlayana kadar bu şekilde idare edicem arkadaşlar,
Kanattaki aşırı yağlanma ve yakıt kalıntıları 100%70 azaldı ben daha önceden yakıtı boşa kullanmadan eksozdan dışarı atıyormuşum bunu anladım
metin abi
ellerine sağlık harika bir konu olmuş.
etrafında patlar motor konusunda tecrübe sahibi birisi olmayan, yeni başlayanlar artık güven rahatlığı ile DDM ları satın alabilirler ;) yeterki konu baştan sona kadar sakin bir kafa ile okunsun.
teşekkürler.
hkartol123
06-06-2010, 22:41
Metin abi harika bir rehber olmuş şenliğimize 2 gün kala bu bilgiler güzel oldu.Bende yarın tranier 60 ın ayarlarını yapacaktım(elimden geldiğince) hemen yazının çıktısını alıp
yarın yanımda getiricem.Sormak istediğim bir şey var.Motorlar neden yakıt ayırıyorlar? örneğin turkuazla çalışan motor tornado konulduğunda stop ediyor(kendi karşılaştığım bir sorun)
yarın bu işi çözmeliyim karışım oranlarına teorik olarak aynı bakalım yarın durum ne olacak :)
Bu ayrıntılı rehber için kendi adıma çok ama ççok teşekkür ediyorum.
Sümer Yamaner
06-06-2010, 22:50
İşin kötüsü milletin kendi sayesinde motor ayarlamayı öğrenerek OS motor kazığından kurtulması en çok Metin Hocayı üzecek... :P
Sümer Hoca'nın üzüntüsünü hafifletecek birkaç bilgi daha ekleyeyim.
Yazdıklarım ayarlanabilir motorlar için geçerlidir. Dikkat edilirse engosti'nin air bleed tipi karbüratörü ile ilgili bilgi de vermedim.
40 lık uçaklar için en ucuz motor olan OS 46AX bu ayarlarla çalışır. Daha az para ödeyerek alacağınız daha pahalı motor olan GMS 47 de bu ayarla çalışır. Bundan daha az para vererecek alacaklarınız çok daha pahalı motorlardır. ASP, Magnum gibi motorlarda ayar değil tamirat olur. Yazdıklarımla o motorları ayarlayamazsınız. Başkalarının yazdıklarıyla da ayarlayamazsınız. Tamir etmeniz lazım. Yepyeni motorunuzu tamir etme işi kafanıza yatana kadar yaşayacaklarınız, pahalı-ucuz-kazık-doğru seçim-pişmanlık gibi kavramları öğrenmenizi sağlayacaktır. Ben yaşadım çevremde yaşayanlar oldu. Bu cumartesi bizim ekipten biri ASP motoruyla uçamadı. Sadece o uçamadı. Gözüm kapalı ayar yapıyor olmama rağmen eğitim için bekleyenler olduğundan neresine tamir gerekiyor olduğunu bulmaya zaman ayıramadım. Haftaya aynı şeyleri tekrar yaşayacağız. OS motoru olanlar paşa paşa uçtular. İşini gücünü erteleyip modelini arabaya yükledi geldi, yakıtını doldurdu, kanadını bağladı, ayarlamaya çalıştı, debelendi debelendi, her tarafı hint yağı kokar halde zamanım doldu dedi ve gitti. Ama kazık yemediği için biraz olsun mutlu gitmiştir.
Air bleed karbüratör ise artık anlamsız. Tamam çalışıyor çalışmasına ama hepsi o kadar. Üstelik rulmansız bir motorda olunca iyice anlamsız oluyor.
Çok büyük ustasınızdır tezekten yapılmış motorla bile uçuyorsunuzdur. O zaman zaten ayar nedir, tamir nedir, uçak nedir, yeni başlayan nedir, bilmeyen nedir biliyor olursunuz.
Sümer Yamaner
06-06-2010, 23:42
Üzülen ben değilim ki...
Yok yok abicim... Bu şekilde üzüntünü hafifletmeye çalışmanı anlayabiliyorum ama olmuyor... ASP motorlar tüm Türkiye'de vızır vızır uçuyorlar da Malatya'da çalışmıyorlarsa Malatya ekibinde bir sorun var demektir. Ehh ayar işini bilen Metin Hocaları da varken o motorlar çalışmıyorsa... Bilmem ki ne demeli... :D Akla binbir komplo teorisi geliyor...
Daha dün ASP60'a rodaj yaptık. İkinci rodaj deposunun yarısında uçak havadaydı... Ayarlamayı beceremediğiniz motor olursa (OS da olur başka marka da) bize gönderin ayarlayıp çalışır halde size iade edelim. :P
Bir de kısa bir ekonomi öğrenimi önereceğim... Eşdeğer performans veren motorlardan biri 290 diğeri 110 TL maliyetli iken ikinci nasıl oluyor da daha pahalı oluyor??? Fikirlere saygımız sonsuz. Yeter ki mesnetsiz atılmasın abicim... :) :P
Biz yeterince usta olmadığımız ve herkesi kendimiz gibi gördüğümüz için keyifle uçsunlar diye böyle diyoruz.
Bu arada anlayamadıklarım
Tüm Türkiye?
eşdeğer performans?
290?
Metin beye detaylı ve anlaşılabilir yazıs için teşekkür ederim. Oldukça net bir dil ile anlatılmış. Katılmakta zorlandığım tek nokta ASP ve Magnum motorlar ile ilgili değerlendirmesi.
ASP için birşey demiyorum. 1 ad. ASP91 motorum vardı. 1 sezon dahi bitmeden motor pert oldu. Motormu kabahatli, yoksa benmi hata yaptım bilemiyorum. Ancak şu ana kadar 3-4 ad. Magnum marka motorlarım oldu. Performans sevmemden dolayı limitlerde kullandım hepsini. Hiçbir problem yaşamadım diyebilirim. Şansmı bilmem. OS marka motorları seven de var sevmeyende. Şu anda da elimde 4 ad. Os motor var. Faal olanların performansı tatminkar.
Hakan bey katkılarınız için teşekkürler. Her ne kadar marka konusunda anlaşmazlık gibi görünse de benim direttiğim konu, yeni başlayan birinin özellikle de çevresinde yardım alacağı çok tecrübeli ve boş zamanı bol olan kişiler yoksa 40lık model için OS 46AX tercih etmesi gerektiği yönünde. Yeni başlayanları kıvrandırmak hoşlarına gidiyor olmalı ki ısrarla OS'un kazık olduğunu pahalı olduğunu yazıp daha az para ile daha zor çalışan daha zor ayar tutan bazen hiç ayar tutmayan motorları öneriyorlar. 46 lık ölçekte birçok motor kullandım defalarca düşen uçaklar oldu. Şu ana kadar milini yamultamadığımız sadece OS motorlardı.
Sümer Yamaner
07-06-2010, 10:08
Zaten sorun da burada: Kişisel kısıtlı deneyimi genelgeçer kural olarak lanse etmek! :)
Dilimizde tüy bitti... Çevremizde ASP kullanan ve ilk rodaj gününden itibaren sorunsuzca uçan onlarca insan var. Çoğunun da ilk motoru ASP.
Herkes bu ASP motorları çalıştırabiliyor da Malatya ekibi çalıştıramıyorsa sorunun nerede aranacağı da açık gibi... :P
Anlayamadğımı şeyler: Daha zor çalışma, daha zor ayar tutma,... :D
Aslında tümü önyargı... Pahalı olan aslında ucuzdur safsatası...
sümer abi
bu sıfır ASP ler sahaya ilk geldiğinde rodaj aşaması ve sonrası tornavidalık işlemleride sahiplerimi yapıyor. hiç mi ahmet abi yada tecrübeliler bir parmak atmıyor bu motorlara ?
Çevremizde ASP kullanan ve ilk rodaj gününden itibaren sorunsuzca uçan onlarca insan var. Çoğunun da ilk motoru ASP.
Herkes bu ASP motorları çalıştırabiliyor
Sümer Yamaner
07-06-2010, 10:47
Emrah bu sorduğun şey bir ksıtas değil ki... Örneğin bu hafta sonu bir ASP rodajı yaptık. Modelin sahibi benden rica etti ben yaptım. Herhangi bir şekilde tornavida ya da başka bir alet kullanmadım. Sadece rodajı kitabî olarak yaptım. Yani o arkadaş da pekala yapabilirdi. Ya da şöyle söyleyeyim... Bu rodajı yapamayacak olsaydı OS motorun rodajını da yapamazdı.
Diğer bir nokta ise şu: Hep söylüyorum, fiziği ya da kimyayı kandıramazsınız. Silindirin içinde gelişen olaylar motorun markasından bağımsızdır. Dolayısıyla kullanılan yakıt, pervane, buji ve o günkü atmosferik şartlar, kendinden ateşlemeli glow motorların "sweet point"ini mutlaka kaydırırlar. Dolayısıyla yakıtta, bujide, pervanede ya da atmosferik koşullarda ciddi farklılıklar olduğunda her motor bir ince ayar ister. Eğer "çalışsın yeter" denilirse sorun yok... "Adam gibi çalışsın" deniliyorsa bu ayar mutlaka yapılmalıdır. Sahada tüm OS motorların da gerektiğinde küçük iğnesi ile oynanması gerektiğini görüyoruz. Peki şimdi ben sorayım: OS motor olunca kullanıcı küçük iğneye müdahale edebiliyor da ASP olunca mı edemiyor???
sümer abi
sizlerin o aceminin yanında bile olması o kişiye güven veriyor. kendisi işe girişmiş olsaydı ve yanlış birşeyler yaptığında kıs kıs gülecekmiydiniz yoksa olaya müdahele edip doğrusunu mu yapacaktınız ?
ben şahsen ddm lardan şikayetçi değilim. bizlerin bahsettiği kişiler, bismillah deyip ilk patlar uçağını alan kişiler. bu arkadaşlardaki motor elden gidecek diye rodaj korkusumu, uçurup kıracak diye endişelerimi desem...
şahsen ben OS larda rodaj sonrası 1 galon a kadar ufak fakirleştirmeler yapıyorum. 1 galon sonunda YHV sına inanki dokunmuyorum bile. sizler gibi çokmu uçuyorum ? hayır. ayda en fazla 2 kere diyebilirim. DHV sını fabrika çıkışındaki gibi bırakıyorum.
bazı zamanlar sahaya tek gidiyorum. uçuş aralarında sıkıntıdan ne tepkiler alacağım diye bütün vidaları oynuyorum.
DDM ler hakkında yazacağım çok şey vardır ama vakit, nakit meselesi :) oda başka bahara... diyebileceğim tek şey arka cebimden tornavida ve bez eksik olmuyor.
Emrah bu sorduğun şey bir ksıtas değil ki... Örneğin bu hafta sonu bir ASP rodajı yaptık. Modelin sahibi benden rica etti ben yaptım. Herhangi bir şekilde tornavida ya da başka bir alet kullanmadım. Sadece rodajı kitabî olarak yaptım. Yani o arkadaş da pekala yapabilirdi. Ya da şöyle söyleyeyim... Bu rodajı yapamayacak olsaydı OS motorun rodajını da yapamazdı.
Diğer bir nokta ise şu: Hep söylüyorum, fiziği ya da kimyayı kandıramazsınız. Silindirin içinde gelişen olaylar motorun markasından bağımsızdır. Dolayısıyla kullanılan yakıt, pervane, buji ve o günkü atmosferik şartlar, kendinden ateşlemeli glow motorların "sweet point"ini mutlaka kaydırırlar. Dolayısıyla yakıtta, bujide, pervanede ya da atmosferik koşullarda ciddi farklılıklar olduğunda her motor bir ince ayar ister. Eğer "çalışsın yeter" denilirse sorun yok... "Adam gibi çalışsın" deniliyorsa bu ayar mutlaka yapılmalıdır. Sahada tüm OS motorların da gerektiğinde küçük iğnesi ile oynanması gerektiğini görüyoruz. Peki şimdi ben sorayım: OS motor olunca kullanıcı küçük iğneye müdahale edebiliyor da ASP olunca mı edemiyor???
Üzülen ben değilim ki...
Yok yok abicim... Bu şekilde üzüntünü hafifletmeye çalışmanı anlayabiliyorum ama olmuyor... ASP motorlar tüm Türkiye'de vızır vızır uçuyorlar da Malatya'da çalışmıyorlarsa Malatya ekibinde bir sorun var demektir. Ehh ayar işini bilen Metin Hocaları da varken o motorlar çalışmıyorsa... Bilmem ki ne demeli... :D Akla binbir komplo teorisi geliyor...
Daha dün ASP60'a rodaj yaptık. İkinci rodaj deposunun yarısında uçak havadaydı... Ayarlamayı beceremediğiniz motor olursa (OS da olur başka marka da) bize gönderin ayarlayıp çalışır halde size iade edelim. :P
Bir de kısa bir ekonomi öğrenimi önereceğim... Eşdeğer performans veren motorlardan biri 290 diğeri 110 TL maliyetli iken ikinci nasıl oluyor da daha pahalı oluyor??? Fikirlere saygımız sonsuz. Yeter ki mesnetsiz atılmasın abicim... :) :P
Pekiii Sümer Hocam yazınıza istinadenaffınıza da sıgınarak şöyle de diyebilirmiyiz??:P:dıdııtt:
Malatya,Manavgat,Bodrum ve Tüm Türkiyede tüm Os lar tıkır tıkır çalışıyorken,İstanbulda çalışmıyorsa İstanbul ekibinde bir sorun var demektir
Bu arada küçük bir dip not: Thk manavgat model uçak kursu düm itibari ile bitti.
Sizce Kurumdan gelen hocalarımız 3-3.5 kg lık kadet uçaklarında Hangi motoru kullanıyorlardı:fisdua::fisdua:
Üzülen ben değilim ki...
Biz yeterince usta olmadığımız ve herkesi kendimiz gibi gördüğümüz için keyifle uçsunlar diye böyle diyoruz.
Bu arada anlayamadıklarım
Tüm Türkiye?
eşdeğer performans?
290?
Şunlara bir cevap alsaydık bari.
Sorulara devam
Çevreniz=Tüm Türkiye=Herkes?
Sizin önerilerinizle modelcilik kabusu yaşayanlar hobiden soğumuş, uçağı tavan arasına atıp unutmuş, forumları bile takip etmez durumdalar. Adam İstanbul gibi yerde kilometrelerce yol gidip Orhanlı'ya geliyor. Akşama kadar debeleniyor sonra iğneyi oraya taşı bujiyi buraya taşı altına bez bağla üstüne maşallah yaz tavsiyeleriyle gidiyor. Haftaya geliyor depoyu sök tavsiyesiyle gidiyor. Bırakmazsa da ilk uçuşta stop edip acil iniş yapıyor. Kırdıysa soprano aldırılıyor kırmadıysa hmm zengin olmuş biraz kısalım deyip ikinci bir riskli uçuş için havalandırılıyor.
Öbür taraftan Manavgat'ta tek başına başlayan biri kilometrelerce mesafede bile yardımcı biri olmadan forumda öğrendikleriyle OS 46AX motoruyla uçup duruyor. Kışın başladı yaz geldi hala düşük hız ayar vidasına dokunmadı. İlerde ustalaşınca dokunur canı isterse. Ustalaşmazsa canı sağolsun tadını çıkartıyor çatır çatır uçuyor ve etrafına yeni modelciler topluyor.
Ben Cengiz kadar şanslı değildim. Forumları daha sonra öğrendim. Başlangıçta bir kargayı klavuz olarak seçtiğimi farkettikten sonra kendimi korumam gereken tehlikeleri belirledim. 1. Bilgi kirliliği, 2. Etrafta biliyorum diye geçinen yardım sever risk faktörleri. Yeni başladığımda herkes derya deniz modelci gibi geliyordu bana. Benim klavuz olarak bulduğum Abdurrahman Çelebi geçen hafta pistte kanat servosu hangi kanala bağlanıyor diye sordu bana. İnsanın doğasında vardır her köre bir değnek gerekir. Onu bellemek kolayına gider. Bir süre sonra değnek ilahlaşıyor ve kölelik dönemi başlıyor. Gerçek klavuzun doğru bilgi olduğunu anladığınızda değnekten kurtuluyorsunuz.
Şimdi etrafımda benim sözümü dinleyenler var. Zamanında yanımdayken başka illere taşınmış olanlar da hala dediğimi yapıyorlar. Neden mi? Hep karlı çıktılar, eziyet çekmediler kolay öğrendiler. Yanlarında ben olduğum için değil doğru bilgiye nasıl ulaşacaklarını öğrendikleri için. Aynı Manavgat'ta Cengiz'in yaptığı gibi. Buradakilerin Cengiz'den hiçbir farkları yok.
Vazgeçin artık şu ölü modelci yaratma alışkanlığınızdan.
Sümer Yamaner
07-06-2010, 11:19
Emrah, ben şunu anlatmaya çalışıyorum. İlk patlar motoruna rodaj yapacak olan heyecanlı arkadaş için motor markası neyi değiştirir? ya da biz orada otururken arkadaşımız hatalı birşey yapacak olursa motor markasına göre mi kıs kıs güleceğiz ya da yardım edeceğiz??? Böyle birşey olamaz ki... Acemi, yanında bilen biri olmasından cesaret alacaktır tabii. Son derece doğal ama bunun da motor markasından bağımsız bir olgu olduğunu anlamak lazım. Kısaca OS motor alıp sahaya gelmiş bir acemi büyük bir özgüvenle motoruna rodaj yaparken ASP almış birisi elleri titreyerek beni yardıma mı çağıracak??? :D:D:D Yok artık...
Sümer Yamaner
07-06-2010, 11:26
Metin Hocam, bazı hayalleri gerçek olarak varsayıp peşinden koşuyor olduğun için hatalı sonuçlara varıyorsun. Üzülüyorum ama elden ne gelir. Hayatım önyargılarla savaşmakla geçti. Ben alışığım... Yazdıklarının çinde kendi durumun ve Cengiz'in durumu dışında kalanların tamamının mesnetsiz atış olduğunu sen de biliyorsun ama inadını kıramadığın için itiraf edemiyorsun.
Motor sorunu nedeniyle bir tane bile arkadaşımız modelciliği bırakmamışken duyduğum bu laflar maalesef avcı palavrasından öte bir değer taşımıyor! :D
Marka bağımlılığı bile güneşi balçıkla sıvamaya yetmez sevgili hocam... :D
Bu arada marka bağımlısı olma konusunda kör ve değneğin ilahlaştırılması şeklindeki itirafını da çok tuttum! :D
Tek motorluk engin deneyimi ile OS'cu olan sevgili Cengiz kardeşim... Cansiperane savunmanı takdirle karşılıyorum. Ustandan almış olduğun demagoji eğitimin de üst düzeyde. O nedenle sorularını yanıtsız bırakıyorum. Çünkü bu sorularını daha önce defalarca yanıtladım. Hala aynı soruyu soruyorsan demek ki ben anlatamıyorum... :P
sümer abi bak 3 koldan OS çular ablukaya aldı seni :) tek başına kaldın ;)
sen bana şimdi şunu söyle lütfen. bir OS motorla bir ASP nin rodaj aşaması ve sonrası iğne ayarlarındaki karşılaşabilecek sorunlar bire bir benzermi ? olası sorunun tespit edilmesi, gidermesi her iki motordada ayni zaman aralığındamı ?
her iki motorda ayni atmosferik koşullarda, depo hortum ilişkisini düşünmeden ve modelcinin acemi birisi olduğunu farz ediyoruz.
Emrah, ben şunu anlatmaya çalışıyorum. İlk patlar motoruna rodaj yapacak olan heyecanlı arkadaş için motor markası neyi değiştirir? ya da biz orada otururken arkadaşımız hatalı birşey yapacak olursa motor markasına göre mi kıs kıs güleceğiz ya da yardım edeceğiz??? Böyle birşey olamaz ki... Acemi, yanında bilen biri olmasından cesaret alacaktır tabii. Son derece doğal ama bunun da motor markasından bağımsız bir olgu olduğunu anlamak lazım. Kısaca OS motor alıp sahaya gelmiş bir acemi büyük bir özgüvenle motoruna rodaj yaparken ASP almış birisi elleri titreyerek beni yardıma mı çağıracak??? :D:D:D Yok artık...
Metin Hocam, bazı hayalleri gerçek olarak varsayıp peşinden koşuyor olduğun için hatalı sonuçlara varıyorsun. Üzülüyorum ama elden ne gelir. Hayatım önyargılarla savaşmakla geçti. Ben alışığım... Yazdıklarının çinde kendi durumun ve Cengiz'in durumu dışında kalanların tamamının mesnetsiz atış olduğunu sen de biliyorsun ama inadını kıramadığın için itiraf edemiyorsun.
Motor sorunu nedeniyle bir tane bile arkadaşımız modelciliği bırakmamışken duyduğum bu laflar maalesef avcı palavrasından öte bir değer taşımıyor! :D
Marka bağımlılığı bile güneşi balçıkla sıvamaya yetmez sevgili hocam... :D
Bu arada marka bağımlısı olma konusunda kör ve değneğin ilahlaştırılması şeklindeki itirafını da çok tuttum! :D
Tek motorluk engin deneyimi ile OS'cu olan sevgili Cengiz kardeşim... Cansiperane savunmanı takdirle karşılıyorum. Ustandan almış olduğun demagoji eğitimin de üst düzeyde. O nedenle sorularını yanıtsız bırakıyorum. Çünkü bu sorularını daha önce defalarca yanıtladım. Hala aynı soruyu soruyorsan demek ki ben anlatamıyorum... :P
Sümer Hocam yaa hala bana tek motorluOs cu diyorsunuz yaa ehh yani:hımm::hımm:
Koskocaaaa 55 ax i motordan saymıyormusunuz aşk olsun yaaaa:dıdııtt:Bunu yanında manavgatta 2 arkadaşa daha Os 55 ax aldık.Onlarda paşa paşa uçuyorlar.Bir bakıma elımin altında üç adet 55 ax bir adet 46 ax var... İnsaf yaaaaa:rolleyes:
Manavgatta Alanyadan gelen modelcı arkadaşlar ıle buluştuıgumuz da onlar Asp 52 ile ugraşırken ben vızır vızır tepelerınde uçuyorum. Zaten topu topu 2-3 saat alanda kalıyoruz.Onunda yarısını motorla çebelleşerek geçirirsen ben daha ne dıyım bu asp lere ;oleeea:
Biz buna psikiyatride yansıtma mekanizması diyoruz. Siz orada başka birşey uydurun artık. Bu arada 290 liraya OS 46AX bulamadım. Doların artmasını bekleyelim. Sizi gidi herkes sizi :)
dayanamıyorum ve ben soruyorum cengiz usta :)
ayrıca bir soru daha sorma gereği duyuyorum.
Adam Tofaş bayisi neden Mercedes e biner ? :)
Bu arada küçük bir dip not: Thk manavgat model uçak kursu düm itibari ile bitti.
Sizde Kurumdan gelen hocalarımız 3-3.5 kg lık kadet uçaklarında Hangi motoru kullanıyorlardı:fisdua::fisdua:
Sümer Yamaner
07-06-2010, 11:47
sümer abi bak 3 koldan OS çular ablukaya aldı seni :) tek başına kaldın ;)
sen bana şimdi şunu söyle lütfen. bir OS motorla bir ASP nin rodaj aşaması ve sonrası iğne ayarlarındaki karşılaşabilecek sorunlar bire bir benzermi ? olası sorunun tespit edilmesi, gidermesi her iki motordada ayni zaman aralığındamı ?
her iki motorda ayni atmosferik koşullarda, depo hortum ilişkisini düşünmeden ve modelcinin acemi birisi olduğunu farz ediyoruz.
Ben iki zamanlı olarak 4 farklı markanın toplam altı motorunu kullandım. İğne ayarı konusunda sorunlar çok benzerdi. Önemli olan, iyi kötü çalışan bir motorda iğne ayarı gereksiniminin farkedilebilmesi. Bu ise deneyimle olan birşey. Tabii deneyim denilen şey süreye bağlı değil. Kimi senelerce motorun sesindeki değişimi algılayamaz kimi üçüncü depoda anlayıp düzeltme çabasına girer. :D
Benim görebildiğim şu ki, iki zamanlı motoru çok kompleks birşey sanan arkadaşlar genelde ayar sözcüğünden çok korkuyorlar ve motor öyle ya da böyle çalııştığı sürece motorlarının iyi ayarlanmış olduğunu sanıyorlar. :P Daha başka bir ifadeyle, sadece stop eden motorun ayarlanması gerektiği gibi hatalı bir fikre kapılmış durumdalar. :D
Haa... Şu bir gerçek. 55AX için konuşursak küçük iğnesi süper bir konumda. Gerçekten bir tasarım harikası. Gerektiğinde en kolay ayarlanan küçük iğne bu motorda.
Sümer Yamaner
07-06-2010, 11:49
Biz buna psikiyatride yansıtma mekanizması diyoruz. Siz orada başka birşey uydurun artık. Bu arada 290 liraya OS 46AX bulamadım. Doların artmasını bekleyelim. Sizi gidi herkes sizi :)
Tamam abicim yansıtma diyelim. Farketmez. Senin hayal mahsulü modelciliği bırakan arkadaşları da ben yansıtıyorum çünkü! :P :D
(290 TL olan motor 55AX. Eşdeğeri ASP52'nin fiyatına da bir bakıverin bakalım. Yine yansıtma falan olmasın... :P)
Sümer Yamaner
07-06-2010, 11:52
dayanamıyorum ve ben soruyorum cengiz usta :)
ayrıca bir soru daha sorma gereği duyuyorum.
Adam Tofaş bayisi neden Mercedes e biner ? :)
Bak işte yine aklın bir kenara bırakılarak birşeylere tapınma arzusunun tezahürü... :)
Açıklayayım...
THK model uçak öğretmenlerini ilah olarak gördüğünüzde her yaptıklarının doğru olduğunu sanmak çok doğal...
Kırsalda araştırma gezisi yapan bilim ekibini bilir misiniz? Hani sağnak bastırınca bir köy evine konuk edilirler ve sobanın neden yerden bir metre yükseğe kurulduğunu aralarında tartışırlar.
Haydi siz de THK hocalarının neden OS kullandığını tartışın... :P
Serebral korteksinizi sakın ola kullanmayın, eskimesin! :P :D :P :D Tapmaya devam... :P
Bak işte yine aklın bir kenara bırakılarak birşeylere tapınma arzusunun tezahürü... :)
Açıklayayım...
THK model uçak öğretmenlerini ilah olarak gördüğünüzde her yaptıklarının doğru olduğunu sanmak çok doğal...
Kırsalda araştırma gezisi yapan bilim ekibini bilir misiniz? Hani sağnak bastırınca bir köy evine konuk edilirler ve sobanın neden yerden bir metre yükseğe kurulduğunu aralarında tartışırlar.
Haydi siz de THK hocalarının neden OS kullandığını tartışın... :P
Serebral korteksinizi sakın ola kullanmayın, eskimesin! :P :D :P :D Tapmaya devam... :P
THK model uçak ögretmenlerını tabiki ilah olarak görmüyorum.Ancak egitim sırasında en az sorunu çıkaracak motorun OS oldugunu da biliyorlar ki Os kullanıyorlar.Her yaptıklarının da dogru olduguna da inanmıyorum.Ama bilgilerinide hafife almak küçümsemek de Kuruma ve hocalara karşı çok ayıp olur.Bu insanlar süreklı model işi içindeler.Ayda sadece bir kaç gün evlerınde kalıyorlar.Diger zamanlarda süreklı kurslardalar.
Hiaayyyyttt çekilinnn bree,yettim Sümer hocam, battalgazi Ahmet geldi,savulunnnnnn :P:P
Çevirmişiniz adamı vur ha vur....:D:D
Abiler depo,yakıt hortumu sistemi,yakıt kalitesi ve yakıtla gelen pislik+kullanıcının hijyenden bihaber olup çevreden zorla kattığı pislik(pompanın işi bitince direkt doldurma,emme agzını yerlere koymalar,bidon kapağı açık yakıt doldurmalar vs) filan hep motorun çalışmama sebepleri arasındayken siz nasıl olur da sadece markaya bağlarsınız?
Şu var ki OS motorların ayarları fabrikadan ortalanmış geliyor,yeniler de hemen hiç oynamadan, bas çalışsın "aaaaaa harikaaaaaaa" oluyor.
Size bir link vereyim mi,OS 55 lerde müzminleştiği kanaatine varılan havada stop etme derdi üzerine ortak şikayetler hakkında?Hadi üzmeyeyim.
Metin hocam sana hak vermiyor değilim ama diğerlerini bir kalemde silişine katılmam mümkün değil.
Buna benzer şimdi yeni bir çekirge katıldı bize.Sağolsun,- senin çok kızdığın- benim "alttan kanat modelle uçuş öğrenmek" prensibimi dinledi ve gitti bir Tiger aldı.Hiç simülatör tecrübesi de yok.Şimdi önce simülatör le başlayacak kısa bir süre sonra da inşallah hiç trainere masraf etmeden Tiger ıyla yarışlara girecek:D:D
Bir diğeri de Piper Cherokee ile öğreniyor..;)
Zaten topu topu 2-3 saat alanda kalıyoruz.Onunda yarısını motorla çebelleşerek geçirirsen ben daha ne dıyım bu asp lere ;oleeea:
Yaw daha bu haftasonu bir OS 55 in nasıl uğraştırdığını okuduydum Antalya(veya civarı) uçuşlarında.Yaptı mı hepsi yapar,marka ayırmaz...
diyebileceğim tek şey arka cebimden tornavida ve bez eksik olmuyor.
:ahhahyt::yazik: Çaaak bilader.Aynen.Nedir bu OS culardan çektiğim,bir oturmaya fırsat olmuyo...
Sümer Yamaner
07-06-2010, 13:06
Ahmet Abi sen zahmet etmeseydin. Ben sağlam gerçeklerden hareket ettiğim için bunlar bana vız gelirler. Çünkü patronları argümanlarını hayal mahsülü karakterler üzerine kuruyor. Tabii tutmuyor çöküveriyor... :P
Bu OS cuların esas patronu Kartalda yerin altında yaşıyor.Pek çıkmıyor ortalığa:D:D
tamam :) çete lideri geldi ;) müritleride doluşmutur bir minibüse yakında basarlar burayı :lol:
Tamam abicim yansıtma diyelim. Farketmez. Senin hayal mahsulü modelciliği bırakan arkadaşları da ben yansıtıyorum çünkü! :P :D
(290 TL olan motor 55AX. Eşdeğeri ASP52'nin fiyatına da bir bakıverin bakalım. Yine yansıtma falan olmasın... :P)
Yahu siz OS alan kazıklanıyor derken gerçekten haklısınız. Fena kazık yiyorsunuz. Eşdeğeri ASP 52 yeni çıktı sanırım hiç duymadım. Bir ASP52 var ama değersizlerin eşdeğeri olabilir ancak.
:ahhahyt::yazik: Çaaak bilader.Aynen.Nedir bu OS culardan çektiğim,bir oturmaya fırsat olmuyo...
Cepler o şekilde doluyken oturmak riskli olur zaten.
55 AX için LSN ayarını her iki taraftan da yapabileceğinizi söylesem fazladan vermiş olduğunuz paraların yarattığı duygusal çöküntü biraz hafifler mi?
luthier76
07-06-2010, 13:50
Birgün çitayı yükseltmek istediğinizde OS ve türevi motorlara muhtaç olacaksınız hobiyi devam ettirmek için. O yüzden fazla çamur atmamak lazım. Zira tükürdüğünü yalamak var. :)
Dur şimdi OS 55AX de vida aramakla meşguller :)
Hem ona tükürdüğünü yalamak denmez. Hatayı kabullenme erdemine sahip olmanın, yüce bir kişilikte topluma örnek olması için uygulamaya konulmasının ve asla kıvırtıyor gibi algılanmaması gerektiğinin mütevazı gibi görünen çark etme eylemi denir.
Ekleyemez Gürman Bey... :D
Zira kendisi OS'tan başka motor kullanmaz ve yine kendi ifadesine göre OS motorlarda bu tür ayarlar zaten yapılmaz. O nedenle bizim gibi gariban ASP kullanıcılarında konu ile ilgili görsel daha çok bulunur. Ben kendisine gönderirim o da mesaja ekler! :) :D
Ya Sümer Hocam,böyle yararlı bir konuyu gene ne yaptın ne ettin Os-Asp kapişmasına çevirdin yaa,Allah seni Os dostu etsin emi:dıdııtt::dıdııtt:
Arı kovanına çomak soktun valla;oleeea:;oleeea:
Saygılarımla
Birgün çitayı yükseltmek istediğinizde OS ve türevi motorlara muhtaç olacaksınız hobiyi devam ettirmek için. O yüzden fazla çamur atmamak lazım. Zira tükürdüğünü yalamak var. :)
Abi hala anlamadın mı ki bizim taraf hiçbir motora çamur atmıyor,o işi yapan senin taraf..
Sizin taraf modelciye çamur atıyor
luthier76
07-06-2010, 15:54
Abi hala anlamadın mı ki bizim taraf hiçbir motora çamur atmıyor,o işi yapan senin taraf..
Kaplamasından tut gevşeyen karbüratör vidalarına kadar, ayarlarından fiyatına kadar çamur atan benmiyim sevgili abim. :)
Sümer Yamaner
07-06-2010, 16:12
Ancak tükürenler tükürdüğünü yalamak durumunda kalır. Saf gerçekleri referans alarak konuşanların öyle bir derdi olmaz. Tükürenler de tükürdüklerini yalamaktan korkacakları için böyle yerli yersiz saldırır durur. Bana vızzz gelir... Tüm yazdıklarımın arkasındayım çünkü hepsi gerçek! Sallama, uydurma, hayali olaylara kapılıp gidenlerden de değilim. :D
Haa kimseye çamur da atmam. Sadece aklını kullanmayıp dogmalarla yaşayanlara dokundururum biraz o kadar. Ehh o da olsun be hocam! :P :D
Ancak tükürenler tükürdüğünü yalamak durumunda kalır. Saf gerçekleri referans alarak konuşanların öyle bir derdi olmaz. Tükürenler de tükürdüklerini yalamaktan korkacakları için böyle yerli yersiz saldırır durur. Bana vızzz gelir... Tüm yazdıklarımın arkasındayım çünkü hepsi gerçek! Sallama, uydurma, hayali olaylara kapılıp gidenlerden de değilim. :D
Haa kimseye çamur da atmam. Sadece aklını kullanmayıp dogmalarla yaşayanlara dokundururum biraz o kadar. Ehh o da olsun be hocam! :P :D
Oh iyi valla Sümer Hocam .Siz tutun arı kovanına çomagı sokun sonra '' eh oda olsun be hocam '' diyin:fisdua::fisdua:
Güzelim konu nerelere geldı yaaa:dıdııtt::dıdııtt:
luthier76
07-06-2010, 16:33
Tek savunma "fiyat". Başka elle tutulur bişey bulamıyorum. Ben de ucuz motorla başladım ama bir süre sonra insan daha fazlasını istiyor be abi. 4 zamanlı nasılmış derken büyük ölçek uçaklar çekici geliyor ve motorda seçim şansı iyice azalıyor. Allahtan çinliler benzinli motor üretiyorda ordan biraz arayı kapatıyorlar. Yoksa 50 size uçanlardan başkasına hitap edemiyorlar. Bu çinlileri seçmemek için iyi bir sebeptir. Geleceği yok yani bu asp savunuculuğunun. :) Yavaş yavaş yanaşmalar var zaten hissediyorumda işte neyse :)
Sümer Yamaner
07-06-2010, 16:51
Geleceği yok yani bu asp savunuculuğunun.
Abi parayı icat etmişler...
Yok olum yokk... Bunların geleceği yok...
Bir reklam filmi vardı di mi... :P:D:P:D
metin abi eline sağlık güzel bir yazı olmuş.ben tam gaz yaptıktan sonra uçağı havaya diktikten sonrada biraz ayar iğnesine bakıyorum bana sanki ayarı öyle daha iyi oluyormuş gibi oluyor.ilk rodaj yaptığım zamanlarda havada 1-2 istop etmişti ama uçak trainer olduğu için hasarsız iniş yaptım.bi ara rölanti ayarı bozulmuştu o ara LHS ayarınıda yapmayıda öğrendim deniyerek (:
Kaplamasından tut gevşeyen karbüratör vidalarına kadar, ayarlarından fiyatına kadar çamur atan benmiyim sevgili abim. :)
"Ehh gören göze ne ayetler indirdik "der kitap.Bizim bütün yazdıklarımız somut şikayetlerin linkleri idi.Ben OS kullanmadığımdan "bende oldu" demedim.Linkini verdim."Yalan yazıyorsunuz" diye mesaj atsaydın sahiplerine be abim...Şimdi kafam atacak OS 55 lerde giderek yükselen ortak şikayetin linkini vericem yine ortalık karışacak.ben çamur atmıyorum,sadece ilgilisine "kalitee diyorsunuz işte o da kul yapısı üstelik kalite de DDM lerden de aşağı görünüyor" diye deliller veriyorum.Gerisi görebilen gözlere kalmış..
Eşdeğer performans veren motorlardan biri 290 diğeri 110 TL maliyetli iken ikinci nasıl oluyor da daha pahalı oluyor??? Fikirlere saygımız sonsuz. Yeter ki mesnetsiz atılmasın abicim... :) :P
OS 55AX için ASP 52 nin muadili denilirse zaten olay komedi boyutuna indirgenmiş olur. Şimdi ben de böyle desteksiz atsam öncelikle karşımdakinin desteksiz attığını falan yazarım. Desteksiz atmadığım için de şu ana kadar desteksiz atıyorsun türünden bir ithamda bulunmadım.
Şimdi gerçeklere biraz yakından bakalım
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXNMD1&P=ML
OS 55AX satış fiyatı: 154,98 dolar
Kargo bedeli: 25,91 dolar
150 dolar için indirim: -25 dolar
Toplam :155.89 dolar
x1.6 kurdan çevirelim: 249,42 TL
Eğer super saver club üyesiyseniz
kargo : 15.92 dolar yani 16 lira daha daha az ödersiniz ve toplam fiyat :233.43 TL eder.
Haa bu kadar kıvranmaya gerek var mı derseniz bence yok. Yurtiçi piyasada 240TL verirsin ertesi gün elinde olur.
Hocam paranı çarçur etmeyeceksin. Kaliteli malı ucuza alacaksın. 3 kuruş az veriyorum diye teneke mala heves etmeyeceksin. Sonra da eş değer diye kendini avutmayacaksın. Benim ekonomi bilgim buraya kadar.
Çamur atmak için bahane ararken fiyatı yüksek gösterip hile yapmayacaksın. Yapıyorsan da ısrarla, ben gerçeklere dayanıyorum, sizi gidi hayalciler demeyeceksin.
Israrla yeni başlayanlar için OS46AX en ucuz motordur dememe rağmen minder dışına kaçıp 55AX ile kıyaslamaya girmeyeceksin. Kendini tutamayıp girdin diyelim o zaman açık vermeyeceksin.
İşte bunlar benim dogmalarım. Buyrun aklınızı kullanın biraz daha dokundurun.
Not: konuyu modelcinin öğrenmeye hevesine, ilerlemekten korkmamasına falan getirin. O lafları yazınca çok havalı oluyor. Uçurmaktan bahsetmeyin ama.
Sümer Yamaner
08-06-2010, 09:34
Gerisi görebilen gözlere kalmış..
İşte burası çok önemli. Göz görmek istemeyince böyle olur...
İlginç değil mi. Bu kadar pahalı, havalı ve mükemmel bir motoru nasıl da cansiperane savunuyor abim... Seçimine gönülden güvense bendeki vakarın onda birini sergilerdi! :) :P :D :D
luthier76
08-06-2010, 10:16
Valla ben tecrübelerimle konuşuyorum. Yoksa körü körüne bir saplantımız yok. DLE 50 heryerde iyi motor diye lanse ediliyor. 50cc lik motor alcaksam neden denemeyeyim. Tabiki denerim. Eğer gerçekten iyiyse kullanmaya devam ederim. Nitro motorlardan çinlileri de kullandık. Elbet memnun kalsaydık onlarla da devam ederdik. Demekki tat vermiyor. Hele de 4 zamanlı gibi biraz daha karışık mevzulara girince çinlilerden medet ummak malesef imkansız. 4 zamanlı üretmiyorlar mı üretiyorlar ama performans, muadilleri pahalı motorlara nazaran tatmin edici değil. Yani görüldüğü üzere bir marka bağımlılığı yok. Tecrübe, deneme vs...
Şimdi denemiş yanılmış ve iyi marka motorlar kullanmaya karar vermiş benim gibi kardeşlerinize marka bağımlısı, aklını kullanmıyor gibi yorumlar ne kadar yerini buluyor sorarım sizlere ey abiler! :)
Abey,DDM motorlarımıza çamur atılmasa kimsenin bişi diycee yok,biz bişicik demiyoruk,siz bizim DDM motorlarımıza çamur atınca biz de "yoktur birbirimizden farkımız,biz DDM motorlarıyız" diyoruz.Kaç kere ben "OS motorlar kötü motor değildir ama ilah da değildir " diye yazdım.Kimseye "OS motor almayın haaaaaa" demedik.Ama siz dediniz.Fark burada abey.
ahmet abiiiiiciiiim :)
şu ortak noktada bir buluşsak diyorum.
bu hobide tecrübeli arkadaşlar DDM lar için berbat demiyor. motorda kulak geliştikçe ve neyi ne şekilde yapacağını bildikten sonra her motor sorunsuzdur zaten.
ama sizler (antiOScular) öyle imalı yazılar yazıyorsunuz ki, tek avantajı olan ucuzluğunu dile getirerek yeni başlayan sfır bilgi birisine direk DDM aldırmaya çalışorsunuz. bu forumda kaç kişi geldi gitti, mektuplar yayınlandı, ilk patlar motoru DDM olan arkadaşlar dertlerini anlatıp durdu, şikayetler dillerden düşmedi. sayısını hatılamıyorum inanın. bu sayınnı yanında 3-5 tane OS tan dert yanan olması gayet normal.
gelin sizde kabul edin. sıfır acemi birisi, yardımdan yoksun birisi, cebinde parası olan kişi OS la başlasın. :) bu motorla uçuş keyfini yaşasın, pilotajını susmayan motor ile geliştirsin, üzerindeki iğneleri kurcalayarak ayarlar ile işi öğrensin. isterse 2. ve diğer motorlarını DDM den yana kullansın.
Abey,DDM motorlarımıza çamur atılmasa kimsenin bişi diycee yok,biz bişicik demiyoruk,siz bizim DDM motorlarımıza çamur atınca biz de "yoktur birbirimizden farkımız,biz DDM motorlarıyız" diyoruz.Kaç kere ben "OS motorlar kötü motor değildir ama ilah da değildir " diye yazdım.Kimseye "OS motor almayın haaaaaa" demedik.Ama siz dediniz.Fark burada abey.
Sümer Yamaner
08-06-2010, 11:19
1. Sifirdan başlayan birisi patlar motoru yardımsız kullanmamalı. OS da olsa başka bir marka da.
2. Herkes cebindeki parayı istediği gibi saçma hakkına sahiptir. Bizim sorunumuz çok para verip de, az para veren aynı performans ve memnuniyeti elde ettiğinde, bunu kabullenmek istemeyip saldıranlarla. :P
3. O mektupların tümü düzmece. Öyle mektup bende de çok var. :P
4. Ortamda AntiOScu diye bir grup yok. Senin AntiOScu dediğin grup her seferinde aklınızı kullanın diyor o kadar. Akıl kullanmaya neden bu kadar karşı olunduğunu da anlayamıyorlar. Neden kendi kararlarını vermek yerine Malatya'dan gelen emirlere itaat edilmesi gerektiğini anlayamıyorlar o kadar! :P Dolayısıyla AntiOScu ifadesi OS bağımlılarının demagojisinden başka birşey değil. :D
5. Bunca zamandır bir arkadaşımız bile motor sorunu nedeniyle bu hobiden soğumadı. :)
6. Biz kimseye OS alma ya da şu markayı al demiyoruz. Tüm motorların belirli kısıtlamaları olduğunu, bunun temel doğa kanunlarına bağlı olduğunu, o nedenle de seçimin bilinçli yapılmasını öneriyoruz. Peki insanların bilinçli seçim yapmasına neden karşısınız?
Evet evet lütfen şunu söyleyin bana: Neden insanların kendi kararlarını verip bilinçli seçim yapmalarını hazmedemiyorsunuz??? :D
ahmet abiiiiiciiiim :)
şu ortak noktada bir buluşsak diyorum.
bu hobide tecrübeli arkadaşlar DDM lar için berbat demiyor. motorda kulak geliştikçe ve neyi ne şekilde yapacağını bildikten sonra her motor sorunsuzdur zaten.
ama sizler (antiOScular) öyle imalı yazılar yazıyorsunuz ki, tek avantajı olan ucuzluğunu dile getirerek yeni başlayan sfır bilgi birisine direk DDM aldırmaya çalışorsunuz. bu forumda kaç kişi geldi gitti, mektuplar yayınlandı, ilk patlar motoru DDM olan arkadaşlar dertlerini anlatıp durdu, şikayetler dillerden düşmedi. sayısını hatılamıyorum inanın. bu sayınnı yanında 3-5 tane OS tan dert yanan olması gayet normal.
gelin sizde kabul edin. sıfır acemi birisi, yardımdan yoksun birisi, cebinde parası olan kişi OS la başlasın. :) bu motorla uçuş keyfini yaşasın, pilotajını susmayan motor ile geliştirsin, üzerindeki iğneleri kurcalayarak ayarlar ile işi öğrensin. isterse 2. ve diğer motorlarını DDM den yana kullansın.
Bakın ben de birşey eklemek istiyorum.Yanlış anlaşılmasın danışıklı dövüş falan da sanılmasın.Ben bildiginiz gibi tek başıma başladım bu hobıye.Degil yanımda kilomatrelerce uzaklıkta bilr yardım alabılecegım kımse yoktu.
Elektrıklıden sonra Os motor ile Patlara başladım.Hadi montajı yaptıydım ama rodajı defalarca izlemem ragmen ve bilgi eksiklıgınden dolayı kendım yapmaya cesaret edemeyıp kalktım gıttım Bodruma( git gel 1100 km)
Sırf işi dogru elden ögrenebilmek için.O zaman os 46 ax ın rodajı yapıldı ve aynı gun akşam çıktım geldım.
Allah inandırsın P-51 i alıncaya kadar traınerda sadece YHİ le oynama ihtiyacı duydum.(İLk zamanlar onunlada oynamıyordum Çünkü hem bastıgımda çalısıyor ve sorunsuz ınıyordum.Hemde anlamıyordum .Ama 1 kere stop etmedıydı.) Şimdi Nerdeyse senesını tamamlayacak 46 ax,toplasanız ya 2-3 kere stop etmiştir
Şİmdi abilerim el insaf edin !!!
Benım gibi yardım alamıyacak teknık bilgisi olmayan bir modelcı sizce Asp alsaydı 1 sene boyunca 46 AX gibi bu kadar sorusuz uçarmıydı.Tamam kabul ediyorum,belkıde motor tam randımanlımı maxımum verimi alıyormuydum bilmiyordum.Ama sizde kabul edin abiler asp ye göre çok daha iyi çalışıyor.
Alanyadan gelen arkadaşlarda 2 tane asp var.Biz vızır vızır tepelerınde uçarken garibimler ayar ıle ugraşıyorlar.
saygılarımla
Sümer Yamaner
08-06-2010, 11:28
Şimdi Nerdeyse senesını tamamlayacak 46 ax,toplasanız ya 2-3 kere stop etmiştir
İtiraf geldi...
Ben hep diyorum ya... Motoru dönüyorsa bunu yeterli sanan arkadaşlar konumuz dışındadır diye... :P Tek kıstas motorun stop etmemesi olunca... :D
Bir de bişii sorsam... Hani o ulu motorlarınız stop etmezdi?!?!?!
Motor stop etmesin sıkıntısız uçayım diye OS alırsın da neden " sıkıntısız uçayım,aman inişte,kalkışta bana sıkıntı vermesin,kırılır,mırılır beni üzer" mantığıyla bir Tiger almadın da gittin P51 Mustang aldın?
Demekki bu hobide motor stop da edecek,kullanıcı da sorup öğrenecek.Daha ucuz aynı işi gören alternatiflerin olduğunu da bilecek,seçimi hür iradesiyle yapacak.
luthier76
08-06-2010, 11:45
Ya aslında kumandasında bile "biraz" ekonomi uğruna çin mamülleriyle "değişiklik" yapan bir zihniyetin motor konusunda verdiği kararları abes görmek anlamsız. Seçtiğiniz bu yolda size başarılar diliyorum. :)
yyalibuk71
08-06-2010, 11:49
Bayılıyorum sizlere :):) Ne güzel atışıyorsunuz. Elinize birer saz, dudaklarınızın arasına birer toplu iğne de koydukmuydu, tam aşık atışması olacak:D:D:D
Sizin bu tartışmalarınızdan, hiç patlar motorum olmadığı halde, yılların patlar motorcusuymuş gibi tecrübe sahibi oluyorum. Amma hava yaparım ben yanımda yakınımda bir iki modelci olsa:D:D:D
Ben bildiğimden şaşmayıp elektrikliye devam edeyim.
Ama siz durmayın tartışmaya devam edin. Hem yeni şeyler öğreniyorum hem konu keyifli geçiyor:)
İtiraf geldi...
Ben hep diyorum ya... Motoru dönüyorsa bunu yeterli sanan arkadaşlar konumuz dışındadır diye... :P Tek kıstas motorun stop etmemesi olunca... :D
Ya sümer Hocam,O kadar yazdıgımın içinde ala ala sadece seni memnun eden kısmı mı aldın:-))))
Neden '' Benım gibi yardım alamıyacak teknık bilgisi olmayan bir modelcı sizce Asp alsaydı 1 sene boyunca 46 AX gibi bu kadar sorusuz uçarmıydı ??'' sorusuna cevap vermedınız??
Bu şimdi şuna benzedi: Adama sormuşlar neden namaz kılmıyorsun ? diye,adam cevap vermış.Kuran da namaz kılmayın diye yazıyor.
Oysa kı o cümlenın başında İçkili iken namaz kılmayın yazıyor.Adam işine gelen kısmı söyleyip öncesini söylemıyormuş.
Sizinkı de buna benzedı.Cımbızla cümleyı seçip, daha önceki yazılanları görmezden geliyorsunuz.
Tekrar sorayım benım gibi o zmanlar bilgisiz ve tecrübesiz bir modelcı sizce Asp alsaydı 1 sene boyunca 46 AX gibi bu kadar sorusuz uçarmıydı uçmazmıydı? Lutfen bu soruma cevap alayım.
Saygılarımla
Motor stop etmesin sıkıntısız uçayım diye OS alırsın da neden " sıkıntısız uçayım,aman inişte,kalkışta bana sıkıntı vermesin,kırılır,mırılır beni üzer" mantığıyla bir Tiger almadın da gittin P51 Mustang aldın?
Demekki bu hobide motor stop da edecek,kullanıcı da sorup öğrenecek.Daha ucuz aynı işi gören alternatiflerin olduğunu da bilecek,seçimi hür iradesiyle yapacak.
P-51 ilk gün hariç bir bir zaman beni üzmedi.Ne inişte ,ne kalkışta hiçbir zaman sorunlu olmadı.Harika stabıl uçan bir uçak.İyiki almışım.Kırılsın yıne p-51 alacagım
:)
1. bal gibi kullanır abi. alacağı güvenlik önlemleri DDM lerdeki tornavida ile uğraşmaktan çok daha kolay.
2. bu noktada youm yapmak istemiyorum. ortak paydada kalamayız hiç bir zaman
3. mektuplar düzmece değil. istersen geriside gelir.
4. olay sırf malatya direktifleri ilşe olmuyor. bodrum, antalya ve yurdum diğer köeşerindende geliyor. Tüm Türkiye sırf İst. dan ibaret değil. Sinop un bir köyünde bir adam var. Bu hobiye başlamak istiyor. Adam iş güç sahibi. Her gün uçuşa gidecek imkanı yok. Sadece pazarları sorunsuz bu hobiyi yapmak istiyor. Zamanla olayı çevresine yayıp, sosyal bir ağ olurturma cabasında. Bu adam DDM almış olsaydı ve sorunları diz boyu olsaydı. Sinop a gidip sorunu halledecekmiydiniz. Neyseki 46AX ile olayı çözdü vatandaş. :)
5. Abi ben 3 sene önce ASP ile kıl payı döndüm bu soğuma olayından. :) Neyseki bir OS beni diriltti.
6. Biz zorla kimseye birşey aldırmıyoruzki :) Keşke imkanımız olsa her yeniye bir OS hediye edebilsek :) Direk uçup olayın zevkine varsa. Bizler sadece başımızdan geçen ve etrafımızda olan biten olayları derliyoruz.
Acemi birisinden ne kararı bekleyebiliriz ? Elbette doğruları ve yanlışları zorlama yapmadan dile getirmek bizişm görevimiz. Ama "ucuza kaç, başarırsan senden büyüğüde olmaz" tarzında pompalamalarada girmeyiz.
1. Sifirdan başlayan birisi patlar motoru yardımsız kullanmamalı. OS da olsa başka bir marka da.
2. Herkes cebindeki parayı istediği gibi saçma hakkına sahiptir. Bizim sorunumuz çok para verip de, az para veren aynı performans ve memnuniyeti elde ettiğinde, bunu kabullenmek istemeyip saldıranlarla. :P
4. Ortamda AntiOScu diye bir grup yok. Senin AntiOScu dediğin grup her seferinde aklınızı kullanın diyor o kadar. Akıl kullanmaya neden bu kadar karşı olunduğunu da anlayamıyorlar. Neden kendi kararlarını vermek yerine Malatya'dan gelen emirlere itaat edilmesi gerektiğini anlayamıyorlar o kadar! :P Dolayısıyla AntiOScu ifadesi OS bağımlılarının demagojisinden başka birşey değil. :D
5. Bunca zamandır bir arkadaşımız bile motor sorunu nedeniyle bu hobiden soğumadı. :)
6. Biz kimseye OS alma ya da şu markayı al demiyoruz. Tüm motorların belirli kısıtlamaları olduğunu, bunun temel doğa kanunlarına bağlı olduğunu, o nedenle de seçimin bilinçli yapılmasını öneriyoruz. Peki insanların bilinçli seçim yapmasına neden karşısınız?
Evet evet lütfen şunu söyleyin bana: Neden insanların kendi kararlarını verip bilinçli seçim yapmalarını hazmedemiyorsunuz??? :D
P-51 ilk gün hariç bir bir zaman beni üzmedi.Ne inişte ,ne kalkışta hiçbir zaman sorunlu olmadı.Harika stabıl uçan bir uçak.İyiki almışım.Kırılsın yıne p-51 alacagım
Yaşaa,otur kalk o yayla gibi nefis pistinize dua et.Bizim Orhanlıya bağlı olaydın kaç P51 geçmişti elinden şimdiye kadar....:D:D
Mal kalitesine hicbirsey demiyorum, anlamam etmem diyelim.
2 noktaya dikkat cekmek istiyorum.
OS motora parasini haketmiyor demek oncelikle bizim vazifemiz degil. Eger parasini haketmeyen bir urun olsaydi zaten satildigi paraya satilmazdi, firmada fiyati daha asagi cekerdi. Bu adamlar senelerdir motorlarini bu fiyatlardan satiyorlar, alanda aliyor. Satislarindan da belli ki memnunlar fiyatlarda cok oynamaya gitmiyorlar. Bu sozluk anlami ile bu motorun parasini hakettiginin en yegane kanitidir.
OS, YS, TT veya aklima hemen gelmeyen "isimli" motorlarin hepsinde paramizi verdigimiz en en onemli nokta karburator. Kimse gidipde bilmemkac dolar farki pistona gomlege vermiyor. Verilen fazla para karburatorun dizaynina veriliyor.
Adamin birisi cinli abilerimden daha zeki ve deneyimli oldugu icin "calisan" bir karburator dizayn ediyor. Bizde adamin bu deneyimini satin aliyoruz. Ha, parayi hakeder dersiniz demezsiniz.
DDM motorlar diger isimli motor kardesleri gibi performans verir diyen tum abilerime buradan meydan okuyorum. Sarven'in ayarladigi isimli bir motor takili ucak ile birde DDM motorlu bir ucak ile toplamda 100'er ucusluk 2 test yapalim. Ilk 5 ucustan sonra motor ayarlarina asla dokunulmayacak. Motor stop ederse tekrar calismasi icin ayar yapilacak.
Toplamda hangi motorun kac defa stop ettigi, kac defa ayarlanan ayardan ucus sirasinda kactigi ve kac defa tekrar ayar istedigi istatistik olarak tutulacak.
Bende pilot olarak elimden geldigince agzini gozunu kanirtacagim ucaklarin.
Tum DDM motorlar, nitro motordan genel hobi seviyesi bilginin ustunde anlayan birisi oldugu surece "super" calisirlar. Yukaridaki testi yapalim. Hangi motorun ayni ucus sayisini cikartmak icin toplam kac dk zaman gerektirdigini hesaplayalim.
Zaman elimizdeki onca sey arasinda para ile satin alinamayan, eger alinabiliyorsada fiyatini hakeden yegane sey. Varsin isimli motorlara daha fazla para verelim.
Elimdeki OS 120ax'i de 55ax'i de TT46'larida ASP 75 ve 52'yide magnum 50'yide biliyorum abi, kimse bana "ayni motor canim" demesin :) .
Sarper Karataş 3. sınıf ODTU İşletme
PS : Eger aksini kanitlayabilecegini iddia eden varsa Haziran 15'te Istanbul'dayim. Ha, simdide biz oyle demedik soyle demedik aslinda boyle dedik diyen olursa o zaman iş sosyal bilimlerin farkli bir dalina kayiyor demektir. O konuyla ilgili olarakta politik bilimler ve uluslararasi iliskiler bolumunden arkadaslarimi size yonlendirecegim.
Sümer Yamaner
08-06-2010, 13:22
Oooo ışığı gören gelmiş... Helikopterci takımı da OS'cu olmuş. :P
Abiler motorlarınıza bu kadar güveniyorsanız neden onları bu kadar savunma ihtiyacı duyuyorsunuz? Yoksa siz de motora makine diyenlerden misiniz gizliden?! :D :P
Sarper, bahsettiğin abimiz karbüratörü dizayn ediyor, Çinli diğer abilerimiz de aynısını kopyalıyor. Biz de tecrübeye bedava sahip oluyoruz işte :D
Aynı motora neden fazla para verip kazıklanayım dersiniz kötülememiş olursunuz. Bu tür reklamlar var piyasada bir çoğu ceza yiyor. Demeye getirdiği şeyi demediğini ispat edemediği için.
İtiraf geldi...
Yakıt bitmiştir. Hala öğrenemediniz.
İnsanların yanlış yönlendirmelerini hazmedemediğimiz için sürekli sorun yaşıyoruz. Aklını kullan benim destekli olduğunu iddia ettiklerime inan, iddialarım çürütülürse benim gibi yap görmezden gel mi demeliyiz? 290 liranın savunmasını yapmak için doların artmasını mı bekleyelim sonra.
Şimdi diyaloğa bakın
-Hangi motoru alayım?
-OS 46AX
-Nerden yazıyorsun?
-Malatya
-hastirrr şansa bak. Dur başkasına sorayım.
Bu konu aslında şurada bitti de bunlar kendine yediremiyor, http://www.hobbyrc.com/forum/threads/48576-Yeni-ba%C5%9Flayanlara-motor-%C3%B6nerileri.?p=516660&viewfull=1#post516660 bu mail noktası virgülüne kadar doğrudur, sadece şahısların ismini sildim isterseniz onlarıda yazıyım Bu arada litaratüre yeni bir isim kamış bulunmaktayım sanırım, yakıştıda , DDM (dandik dundik motor) motor :)
Marka günümüzde oldukça değerli olmaya başladı. Satılan ürünlerde markanın getirdiği değer payı ister istemez fiyata etki ediyor.
İster istemez OS Motorlarda da marka farkının izlerini görmek mümkün. Gelişen dünyamızda yaşanan amansız rekabet firmaları akıl almaz pazarlama stratejileri içine sokuyor. Size bir diğer hobim olan amatör balıkçılıktan bir örnek verecek olursam Amerika' nın en meşhur olta makina üreticilerinden bir tanesi olan Penn Firması artık tüm makinalarını Çin de yaptırıyor. Hatta rakibi Spro nun yapıldığı fabrikada. :) İşte örneği Makinalar arasındaki tek fark renkleri ve üerinde yazan marka. Penn bu makineyi 119.$ a satıyor, Spro ise 60.$ a :) İkiside aynı fabrikadan çıktıkları halde.
http://img514.imageshack.us/img514/6941/pennspro.jpg (http://img514.imageshack.us/i/pennspro.jpg/)
Yıllar önce ilk ASP, Magnum motorlar geldiğinde bunları çalıştırmak, ayarlarını yapmak bir meseleydi. Bana göre bunun tek nedeni vardı. Bu motorların üretildiği CNC tezgahların kalitelerinin ve hassaslıklarının düşük oluşu.
Gel zaman, git zaman teknoloji ile birlikte CNC tezgahların kalitesi de geliştiği ve herşeyden öne Çinliler bu işleri öğrendiği için bu tarz motorlarda gelişmeğe ve yaygınlaşmaya başladı.
Açıkçası fanatik bir OS kullanıcısı olarak yaşanan tatlı rekabeti gördükten sonra bugün ben de bir ASP 61 aldım. Açıkçası ilk intibam oldukça şaşırtıcı oldu. Motor döküm kalitesi, ambalaj, hiç ama hiç eskisi gibi değil.
Bakalım ilk rodajdan sonra neler hissedeceğim :)
Sevgilerimle,
İki malın da aynı fabrikadan çıkması otomatikman kalitelerinin de aynı olduğunu göstermez ama. Bir fabrika çok farklı kalitelerde mal çıkartabilir :)
Mal kalitesine hicbirsey demiyorum, anlamam etmem diyelim.
2 noktaya dikkat cekmek istiyorum.
OS motora parasini haketmiyor demek oncelikle bizim vazifemiz degil. Eger parasini haketmeyen bir urun olsaydi zaten satildigi paraya satilmazdi, firmada fiyati daha asagi cekerdi. Bu adamlar senelerdir motorlarini bu fiyatlardan satiyorlar, alanda aliyor. Satislarindan da belli ki memnunlar fiyatlarda cok oynamaya gitmiyorlar. Bu sozluk anlami ile bu motorun parasini hakettiginin en yegane kanitidir.
OS, YS, TT veya aklima hemen gelmeyen "isimli" motorlarin hepsinde paramizi verdigimiz en en onemli nokta karburator. Kimse gidipde bilmemkac dolar farki pistona gomlege vermiyor. Verilen fazla para karburatorun dizaynina veriliyor.
Adamin birisi cinli abilerimden daha zeki ve deneyimli oldugu icin "calisan" bir karburator dizayn ediyor. Bizde adamin bu deneyimini satin aliyoruz. Ha, parayi hakeder dersiniz demezsiniz.
DDM motorlar diger isimli motor kardesleri gibi performans verir diyen tum abilerime buradan meydan okuyorum. Sarven'in ayarladigi isimli bir motor takili ucak ile birde DDM motorlu bir ucak ile toplamda 100'er ucusluk 2 test yapalim. Ilk 5 ucustan sonra motor ayarlarina asla dokunulmayacak. Motor stop ederse tekrar calismasi icin ayar yapilacak.
Toplamda hangi motorun kac defa stop ettigi, kac defa ayarlanan ayardan ucus sirasinda kactigi ve kac defa tekrar ayar istedigi istatistik olarak tutulacak.
Bende pilot olarak elimden geldigince agzini gozunu kanirtacagim ucaklarin.
Tum DDM motorlar, nitro motordan genel hobi seviyesi bilginin ustunde anlayan birisi oldugu surece "super" calisirlar. Yukaridaki testi yapalim. Hangi motorun ayni ucus sayisini cikartmak icin toplam kac dk zaman gerektirdigini hesaplayalim.
Zaman elimizdeki onca sey arasinda para ile satin alinamayan, eger alinabiliyorsada fiyatini hakeden yegane sey. Varsin isimli motorlara daha fazla para verelim.
Elimdeki OS 120ax'i de 55ax'i de TT46'larida ASP 75 ve 52'yide magnum 50'yide biliyorum abi, kimse bana "ayni motor canim" demesin :) .
Sarper Karataş 3. sınıf ODTU İşletme
PS : Eger aksini kanitlayabilecegini iddia eden varsa Haziran 15'te Istanbul'dayim. Ha, simdide biz oyle demedik soyle demedik aslinda boyle dedik diyen olursa o zaman iş sosyal bilimlerin farkli bir dalina kayiyor demektir. O konuyla ilgili olarakta politik bilimler ve uluslararasi iliskiler bolumunden arkadaslarimi size yonlendirecegim.
Muhabbetin içine ettin şimdi. Bir hafta kaybolacaklar ortadan. Küskün küskün mesajlar yazıp acındıracaklar milleti. Bilimsel gerçeklere dayalı önerilerde bulunalım lütfen. Tek bir olguyla olmaz bu işler. Hem test sırasında birinin Bestman'ı kilitli tutması lazım. Yoksa bahane bulurlar.
Bir işin diğer yönü var. Diyelim şike yapıp üzülmesinler diye DDM motorları başarılı bulduk. Bunların hepsi OScu olur.
Bunlarda birde yeni adetler ortaya çıktı, OS motorlara sabotaj, sahada Baş piskopos yokken bütün OS ler düzgün çalışıyor, ne hikmetse bu arkadaşlar sahaya gelince bütün OS ler ayar istiyor ve sonrada stop ediyor, ilginç araştırılası bir konu olmaya başladı.
İki malın da aynı fabrikadan çıkması otomatikman kalitelerinin de aynı olduğunu göstermez ama. Bir fabrika çok farklı kalitelerde mal çıkartabilir :)
Bunu verdiğim örnek için söylüyorsanız şukadarını söyliyebilirim bire bir aynı kalitedeler. Bizzat test edilmiştir. :) Çin de sistem biraz farklı işler. bir fabrikadan genelde farklı kalitede işler çıkmaz. Eğer daha düşük kalite isterseniz onu yapan fabrikalara gidersiniz. :)
Murat Bey, kalite kontrolün ne kadar sıkı tutulduğunu kastetmek istemiştim. Sonuçta fabrikanın genel kalitesi yüksek ya da alçak ta olsa arada nisbeten daha iyi ya da daha kötü üretimler çıkacaktır aynı fabrikadan. Eğer üretim iyi bir markaya yapılıyorsa bu kontrolü daha sıkı tutuyorlar, eğer "çakma" bir markaya yapılıyorsa biraz daha gevşek oluyor. Ya da bahsi geçen marka o kontrolü kendisi yapıyor. En azından helikopter parçalarında böyle.
Bu arada benim tek uçak motorum asp 61 :)
Murat Bey, kalite kontrolün ne kadar sıkı tutulduğunu kastetmek istemiştim. Sonuçta fabrikanın genel kalitesi yüksek ya da alçak ta olsa arada nisbeten daha iyi ya da daha kötü üretimler çıkacaktır aynı fabrikadan. Eğer üretim iyi bir markaya yapılıyorsa bu kontrolü daha sıkı tutuyorlar, eğer "çakma" bir markaya yapılıyorsa biraz daha gevşek oluyor. Ya da bahsi geçen marka o kontrolü kendisi yapıyor. En azından helikopter parçalarında böyle.
Bu arada benim tek uçak motorum asp 61 :)
Kesinlikle katılıyorum söylediklerinize. İsim yapmış markaların kalite kontrolü ve denetlemesi ona göre oluyor.
luthier76
08-06-2010, 14:20
Kısacası "risk" alıp kalite kontrolün şanssız bir parçası olmak istiyorsanız çinlilere başvuruyorsunuz. Yok ben emin olduğum bir motor kullanmak istiyorum derseniz adres belli. Performans farkını hiç söylemiyorum...
Hemen 2'side ayni fabrikadan cikan 2 urune ornek :
http://cgi.ebay.com/New-BH-503-Bluetooth-Stereo-Headset-Nokia-/270589414332?cmd=ViewItem&pt=Bluetooth_Wireless_Products&hash=item3f0062cbbc
Simdide orcinal urun :
http://www.amazon.com/Nokia-BH-503-Stereo-Headset-Black/dp/B001DEWSWA
Linklere tiklamak istemeyen abilerim ablalarim icin :
Nokia firmasinin uretmis oldugu bluetooth stereo kulakliklar bunlar. 2'side direkt nokia tarafindan uretilen urunler. Birisi Nokia BH 503 diye satiliyor (orjinal urun) biriside BH 503 diye satiliyor. Aralarindaki fark su, bh503 olan urun fabrikada kalite kontrol testlerini gecemiyor ve fabrikada kaliyor. Cinli abilerim kalite kontrolunden kalan urunu 2 kat ucuza satiyorlar.
Bende gittim aldim, pekte memnunum. Sonra 4 tane daha aldik, yine hepsi cok guzel.
Orjinal urunun farki var tabii, pili tam dolunca gosteriyor, baglanti icin 10 tane farkli cihaz ile pair edilebiliyor vs.
2'side ayni fabrikadan cikmis ve hatta ayni ureticinin mallari. Arada fark yok mu ? Var, cok var hemde. Ilk basta garanti olmak uzere. Cinli abim ne garanti veriyor, ne mal 3 gun sonra su koysa birsey yapiyor. E haliyle nokia'nin bu gibi durumlar icin arttirdigi fiyat farkida yok urunde.
Ayni fabrikanin yaptigi 100 den farkli urun olsa, 100'ude birbirinden farkli olabilir. Tamamen izlenen uretim politikalari ile alakali.
Oooo ışığı gören gelmiş... Helikopterci takımı da OS'cu olmuş. :P
...
Yazimin hicbir yerinde OS'ciyim demedim abi. Sizde carpitmayin yazimi lutfen canim, aaaa. Sonra bestman gorursunuz ruyanizda :) .
Sarper, bahsettiğin abimiz karbüratörü dizayn ediyor, Çinli diğer abilerimiz de aynısını kopyalıyor. Biz de tecrübeye bedava sahip oluyoruz işte :D
Adam kopyalamasina ragmen alakasi yok 2 karburatorun. Demek ki bu karburator isi sanildigindan daha zor :) .
Hemen 2'side ayni fabrikadan cikan 2 urune ornek :
http://cgi.ebay.com/New-BH-503-Bluetooth-Stereo-Headset-Nokia-/270589414332?cmd=ViewItem&pt=Bluetooth_Wireless_Products&hash=item3f0062cbbc
Simdide orcinal urun :
http://www.amazon.com/Nokia-BH-503-Stereo-Headset-Black/dp/B001DEWSWA
Linklere tiklamak istemeyen abilerim ablalarim icin :
Nokia firmasinin uretmis oldugu bluetooth stereo kulakliklar bunlar. 2'side direkt nokia tarafindan uretilen urunler. Birisi Nokia BH 503 diye satiliyor (orjinal urun) biriside BH 503 diye satiliyor. Aralarindaki fark su, bh503 olan urun fabrikada kalite kontrol testlerini gecemiyor ve fabrikada kaliyor. Cinli abilerim kalite kontrolunden kalan urunu 2 kat ucuza satiyorlar.
Bende gittim aldim, pekte memnunum. Sonra 4 tane daha aldik, yine hepsi cok guzel.
Orjinal urunun farki var tabii, pili tam dolunca gosteriyor, baglanti icin 10 tane farkli cihaz ile pair edilebiliyor vs.
2'side ayni fabrikadan cikmis ve hatta ayni ureticinin mallari. Arada fark yok mu ? Var, cok var hemde. Ilk basta garanti olmak uzere. Cinli abim ne garanti veriyor, ne mal 3 gun sonra su koysa birsey yapiyor. E haliyle nokia'nin bu gibi durumlar icin arttirdigi fiyat farkida yok urunde.
Ayni fabrikanin yaptigi 100 den farkli urun olsa, 100'ude birbirinden farkli olabilir. Tamamen izlenen uretim politikalari ile alakali.
Burda bir hata var. Verdiğiniz iki linkten çıkan anlam şu;
Amazon da satılan Orjinal Nokia Üretimi ve Nokia BH-503 diye satılıyor. Bu çinde de üretilmiş olabilir. Diğeri ise Bluetooth Stereo Hendset kulaklık Nokia için. Yani Çin merdiven altı üretimi. Nokia ile yakından uzaktan ilgisi yok. Nokia çinde kendi ürettiği ürünleri kalite kontrolü geçmemiş olsa bile Çinli biladerlere sattırmaz.
Benim Türkiye de Markalara üretim yapan pek çok müşterim var. Hasar anında hasarlı malların sovtajını dahi sigorta şirketine bırakmıyoruz. Hasarlı ürünler denetçi nezaretinde anında imha ediliyor.
Bunlarda birde yeni adetler ortaya çıktı, OS motorlara sabotaj, sahada Baş piskopos yokken bütün OS ler düzgün çalışıyor, ne hikmetse bu arkadaşlar sahaya gelince bütün OS ler ayar istiyor ve sonrada stop ediyor, ilginç araştırılası bir konu olmaya başladı.
Kilise Malatya'da piskopos Orhanlı'da. Yakında tüm ülkeyi kaplar bu fanatikler.
luthier76
08-06-2010, 14:58
Aslında şöyle olduğu kabul edilse bir tartışma çıkmıcak. " kardeşim biz bu ucuz motorları ucuz oldukları için kulanıyoruz. Tamam os kadar iyi değiller ama bir şekilde - iyi kötü - uçaklarımızı uçuruyorlar. O da bize yetiyor" Bu cümlenin altına imzanızı atmanız durumunda aleyhinizdeki haklı suçlamalar geri alınacaktır. :D
Sümer Yamaner
08-06-2010, 15:04
Muhabbetin içine ettin şimdi. Bir hafta kaybolacaklar ortadan. Küskün küskün mesajlar yazıp acındıracaklar milleti. Bilimsel gerçeklere dayalı önerilerde bulunalım lütfen. Tek bir olguyla olmaz bu işler. Hem test sırasında birinin Bestman'ı kilitli tutması lazım. Yoksa bahane bulurlar.
Bir işin diğer yönü var. Diyelim şike yapıp üzülmesinler diye DDM motorları başarılı bulduk. Bunların hepsi OScu olur.
Niye küselim ki? Biz karşımızdakileri dost bilip yazıyoruz. Dostun lafına küsmeyiz. :P Siz farklı mı bakıyordunuz yoksa olaya??? :D
Abi biz OScu ya da herhangi birşeyci olmayız meraklanma. Akılcı olmak bize yetiyor. Dogmasızlık da öyle! :)
Burda bir hata var. Verdiğiniz iki linkten çıkan anlam şu;
Amazon da satılan Orjinal Nokia Üretimi ve Nokia BH-503 diye satılıyor. Bu çinde de üretilmiş olabilir. Diğeri ise Bluetooth Stereo Hendset kulaklık Nokia için. Yani Çin merdiven altı üretimi. Nokia ile yakından uzaktan ilgisi yok. Nokia çinde kendi ürettiği ürünleri kalite kontrolü geçmemiş olsa bile Çinli biladerlere sattırmaz.
Benim Türkiye de Markalara üretim yapan pek çok müşterim var. Hasar anında hasarlı malların sovtajını dahi sigorta şirketine bırakmıyoruz. Hasarlı ürünler denetçi nezaretinde anında imha ediliyor.
Iki kulaklikta ayni fabrikada uretiliyor. OEM olarak gecen 2. kulaklik uzerinde nokia yaziyor ve orjinal kulakligin tamamen aynisi, resimlerde nokia yazisini siliyorlar ancak gelen malda orjinal sekilde var. Hatta birebir nokia'nin kendi ambalajinda geliyor mal. Yani cakma NOKAI'lerden degil. Nokia'nin bu konu ile ilgili yazdigi yazilarda vardi forumlarinda.
2 malda ayni fabrikada uretilen urunler.
Bahsettiginiz gibi bir hata yok.
tuttum bu post u... :)
Aslında şöyle olduğu kabul edilse bir tartışma çıkmıcak. " kardeşim biz bu ucuz motorları ucuz oldukları için kulanıyoruz. Tamam os kadar iyi değiller ama bir şekilde - iyi kötü - uçaklarımızı uçuruyorlar. O da bize yetiyor" Bu cümlenin altına imzanızı atmanız durumunda aleyhinizdeki haklı suçlamalar geri alınacaktır. :D
Niye küselim ki? Biz karşımızdakileri dost bilip yazıyoruz. Dostun lafına küsmeyiz. :P Siz farklı mı bakıyordunuz yoksa olaya??? :D
Abi biz OScu ya da herhangi birşeyci olmayız meraklanma. Akılcı olmak bize yetiyor. Dogmasızlık da öyle! :)
Tamam kabul. Gelelim şu 290 lira konusuna.
Bestmannnn şu arkadaşa yazsana bi zahmet,hala bekliyorum o SK 50 yi,hani bana hediye edecekti? Bi garip emekli modelciyi mutlu eder...(Kendimi kastetmiyorum buluruz verecek bi bütçesi kısıtlı emekli)
Bestmannnn şu arkadaşa yazsana bi zahmet,hala bekliyorum o SK 50 yi,hani bana hediye edecekti? Bi garip emekli modelciyi mutlu eder...(Kendimi kastetmiyorum buluruz verecek bi bütçesi kısıtlı emekli)
Yakarım bir emeklinin başını diyorsun yani:) Emekliye hükümet vurmuş, birde sen vurma bari.
Sümer Yamaner
08-06-2010, 18:01
Ahanda kıvırmaktan bahsedenlere bakın! :P :D
Benim mesajlar okunamıyor sanırım. Bir de böyle deneyeyim.
Süper bir yöntem. Kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi.
Bir nevi one minute yaptım :)
Birde her ne hikmetse bu stop eden Os lar hep istanbulda oluyor.Havasından mıdır suyundanmıdır bilinmez,Antalyada bodrumda,ve Türkiyenın bir çok yerındekı Os la r takır takır çalışıyor.Hmm İlginç
Bizde bir Bestman var ki laneti sizin oralara uzanamıyor..(OS ları uzaktan DDM lerden ayıramadığı için toptan bozuyor..:D:D:D)
motorun kralları THK da :) hemde 10 taksit ile
bir gün herkes OSçu olacak, doğru yolu bulacak
http://modelucak.thk.org.tr/satis1/urunler.php?Kok_ID=1376&Ust_Kat_ID=20&Kat_ID=43&Alt_Kat_ID=3&stok_no=08.2701
http://modelucak.thk.org.tr/satis1/urunler.php?Kok_ID=1378&Ust_Kat_ID=20&Kat_ID=43&Alt_Kat_ID=3&stok_no=08.2715
Oh beeee sonunda stoklara girdi.Artık herkes alabılır.
öyle deme kardeşim
şimdi 46 lık magnum ve OS un 60 tl lik farkı için yeni konu açılır :)
Oh beeee sonunda stoklara girdi.Artık herkes alabılır.
Yahu abiler,
Ucuz motor, ucuz motor diye tutturdunuz, aha buyurun işte fiyatlar:
XL'nin 46 lığı 180 Türk Lirası
OS'un 46'lığı 242 Türk Lirası. Aradaki fark 62 lira.
62 lira için mi bütün bu itirazlar, bağrışlar, çağırışlar.
Arabanın yaktığı benzine bölsen yarım depo etmez. Ayıptır, günahtır yahu.
Yani, yarı yarıya olsa fark, anlayacağım. DDM kullanıyorlar ama bizden %50 daha az para saymışlar motora diyeceğim. Epi topu 62 lira. Zaten bir sahaya gidiş gelişte o kadar benzin yakıyorsunuz.
Ahdım vardı, ama yine de söylenmeden duramadım. Çünki neden? Çünki maksat ucuzluk filan değil, maksat OS düşmanlığı yapmak, Çin muhipliği yapmak. Başka bir maksat yok. Ucuzluk filan bahane hep.
yok yok gör sen... şimdi olay paradan başka yöne dönecek.
dikkat edersen artık yazamıyorlar :) olağan üstü toplantı halindeler, yeni stratejiler, çamurlamalar gelecek ;)
meydan büyük. her zaman hazırız bizler. her zaman her yerde....
Yahu abiler,
Ucuz motor, ucuz motor diye tutturdunuz, aha buyurun işte fiyatlar:
XL'nin 46 lığı 180 Türk Lirası
OS'un 46'lığı 242 Türk Lirası. Aradaki fark 62 lira.
62 lira için mi bütün bu itirazlar, bağrışlar, çağırışlar.
Arabanın yaktığı benzine bölsen yarım depo etmez. Ayıptır, günahtır yahu.
Yani, yarı yarıya olsa fark, anlayacağım. DDM kullanıyorlar ama bizden %50 daha az para saymışlar motora diyeceğim. Epi topu 62 lira. Zaten bir sahaya gidiş gelişte o kadar benzin yakıyorsunuz.
Ahdım vardı, ama yine de söylenmeden duramadım. Çünki neden? Çünki maksat ucuzluk filan değil, maksat OS düşmanlığı yapmak, Çin muhipliği yapmak. Başka bir maksat yok. Ucuzluk filan bahane hep.
Kehkehhhh herzamanki gibi tarikatınız gören gözlere perde çekmiş.Bu fiyatlarda egzost un dahil olmadığını,onu da almak için bir DDM motor parası daha eklemeniz gerektiğini görmediniz mi?
O zaman şöyle düzelteyim OS 46AX 210 TL herşey dahil.
Sizin alacağınız magnuma da değiştirmeniz gereken OS buji fiyatı ekleyin.
Bir eklemede ben yapayım.Türkiye de OS 55 ax herşey dahıl 230 tl ye 1 ay önce aldım.Varmı ötesi??????
240 oldu Cengiz. Dolar arttı diye. 200 liralık 46AX de 210 oldu.
Hadi bir kıyak yapayım papazlara,Towerdan "Tower" marka standart susturucu alın o "kalite" motorlara biraz daha güç ekler.Semi tune dur.Fiyat da OS nin yarı fiyatına
Ustalarım abilerim bir konu hakkında fikirleriniz almak isterim motorum gayet iyi bir ayarda çalışırken yakıt değişikliğinden sonra rolanti sorunu yaşamaktayım motor sıfır gazda rolanti ayarında rolantisi çok düşük olarak çalışıyor ve trimden ayarı yükseltip normal devirine getiriyorum ama uzun süre çalıştığında bu devir çok yükseklere çıkıyor örneğin uçuşa başladığımda normal olan rolanti uçuş sonunda inişte yüksek bir şekilde iniş yapmak zorundayım bu sorun sizce neyden kaynaklanmaktadır...
Bu normalde dolu depo/zengin, boş depo/fakir karışım sebebiyle olur.Bu bir problem değildir,niye takılıyorsun?Stop etmedikten sonra hiç zararı yoktur,çok takılırsan her inişte trimle biraz rölantiyi geri çekip kalkmadan evvel tekrar trimle yükselteceksin.
Yakıt değişikliği sonrası düşük hız ayar vidasını yeniden ayarlamak gerekir. Hatta nitro oranında ciddi farklar varsa buji değiştirmek bile gerekebilir. Bence iniş anındaki rölanti tam gazdan birden düştüğünüz için yüksek kalıyor. Bir süre rölantide kalsa devir düşebilir. Eğer böyleyse düşük hız ayar vidasını biraz kısmanız yeterli olur.
Eski yakıt yeni yakıt markası nitrosu bilinirse biraz daha net yorum yapılabilir.
Bu normalde dolu depo/zengin, boş depo/fakir karışım sebebiyle olur.Bu bir problem değildir,niye takılıyorsun?Stop etmedikten sonra hiç zararı yoktur,çok takılırsan her inişte trimle biraz rölantiyi geri çekip kalkmadan evvel tekrar trimle yükselteceksin.
Ahmet Abi cevabın için Teşekkürler bu durum normal olmadığını düşünüyorum çünkü yeni yakıta kadar böyle bir durum yoktu ve benimde çevreden duyduklarım yakıt değişikliklerinde motor tekrar ayar istediğiydi.Daha öncede küçük iğneye dokunmadığım için (ayarlarını ustalar yaptı) bende artık kendim bir şeyler yapmak istiyorum...
Yakıt değişikliği sonrası düşük hız ayar vidasını yeniden ayarlamak gerekir. Hatta nitro oranında ciddi farklar varsa buji değiştirmek bile gerekebilir. Bence iniş anındaki rölanti tam gazdan birden düştüğünüz için yüksek kalıyor. Bir süre rölantide kalsa devir düşebilir. Eğer böyleyse düşük hız ayar vidasını biraz kısmanız yeterli olur.
Eski yakıt yeni yakıt markası nitrosu bilinirse biraz daha net yorum yapılabilir.
Metin abi ilginiz için sizede Teşekkürler...Nitro oranı aynı ama yakıtın markası değişik ilk yakıt Morgan-Omega şimdiki :censor::censor::censor::censor::censor::censor::censor:...Abi inişlerde tam gazdan birden rolantiye düşmüyorum ve genelde zaten yarım gazdan yukarı ancak tırmanışlarda çıkıyorum yani 40 lık modelde 46 motor olduğu için tam gaz uçmaya pek gerek kalmıyor ve daha öncede yazdığım gibi bu daha önce yoktu...Küçük iğneyi biraz kısmam yeterli olabilir diyorsunuz veya en azından sağ sola denemek mi gerekiyor...
Bana kısman lazımmış gibi geldi. İlk mesajdaki şekilde ayarlarsan ezberden iş yapmamış oluruz.
A.Meseli
11-06-2010, 21:33
Arkadaşlar benim de konuya bir katkım olsun diye yazıyorum. Başından sonuna kadar konuyu ilgi ve memnuniyetle takip ettim. Metin bey sağ olsun, motoruyla başı dertte olanlara çok yardımcı olacak çok güzel bir yazı kaleme aldı konunun en başında. Arada atışma ve laf dokundurmalarla modelciler iki kampa bölündü. Metin bey OS’tan, Sümer bey de ASP'nin başını çektiği diğer ucuz motorlardan yana tavır koydular. Hemen ifade edeyim ;35 yıldır modelcilikle uğraşan biri olarak zaman içinde Magnum'dan ASP'ye, Tower Hobbies(GMS)'den OS'a kadar pekçok motor elimden geldi geçti. Hala da değişik ebat ve hacimlerde 10 küsur motor faal durumda elimde bulunuyor. (Bu arada egsozu ve rölanti iğnesi (LSN) dahi olmayan Cox 0.49 ile 0.9 Medallion motoru hiç saymadım bile) Hakkını vermek gerekir ki OS motorlar ASP ve türevi motorlardan daha iyi ayar tutarlar ve uçuş koşullarınız; yakıt, nitro oranı, hava sıcaklığı, basınç, uçuş yüksekliği, rüzgar değişmediği sürece daha istikrarlı bir çalışma sergilerler. Bu demek değildir ki OS dışındaki motorlar kötüdür. Ayarlarını bilirseniz ve yaparsanız son 10 yıldır üretilen tüm motorlar tıkır tıkır saat gibi çalışır. OS deyince akan sular durur filan da zannetmeyin. OS'un bir motoru vardır ki evlere şenlik: OS 40-46 LA... Metin beyin deyişiyle Allah başka zeval vermesin. Adama saç baş yoldurur. 3-4 depo uçuştan sonra şişer. Çünkü krank ve yatak bilyeli değildir. Buna karşılık ASP'nin 36 ve 52'lik motorları rodajını ve ayarlarını itinayla yaparsanız muazzam bir performansla çalışır. İki zamanlı motorların ardından dört zamanlı FS motorlara gelince modelciliğin ileri aşamasıdır diyebiliriz ve ne kadar ayarlansa da uçuş ve hele de kalkış sırasında motor durmasından illallah etmişseniz bunun çözümü dört zamanlı motorlardır. Yalnız bunlar daha komplike motorlardır, daha profesyonel ayarlar isterler. Belli sürelerle subap ayarı yapmak gerekir ve bunun için de bir sentil çakısı sahibi olmak gerekir.(Subap ayar takımı.) Ancak OS ya da ASP olsun dört zamanlı motorlar yakıtı tam yakarlar, daha tasarruflu ve randımanlı yakarlar ve en önemlisi de asla ve asla havada karada stop etmezler. Bu noktada da şu tespite yer vermek zorundayım; OS ve diğer Japon yapımı motorlar daha profesyonelce ve tatminkar çalışırken, Çin yapımı motorlar daha kaba ve özensiz çalışırlar ve egsozlarından gevşeme nedeniyle yakıt ve yağ sızdırarak kararmaya neden olurlar. Yazacaklarım şimdilik bukadar.
Arkadaşlar benim de konuya bir katkım olsun diye yazıyorum. Başından sonuna kadar konuyu ilgi ve memnuniyetle takip ettim. Metin bey sağ olsun, motoruyla başı dertte olanlara çok yardımcı olacak çok güzel bir yazı kaleme aldı konunun en başında. Arada atışma ve laf dokundurmalarla modelciler iki kampa bölündü. Metin bey OS’tan, Sümer bey de ASP'nin başını çektiği diğer ucuz motorlardan yana tavır koydular. Hemen ifade edeyim ;35 yıldır modelcilikle uğraşan biri olarak zaman içinde Magnum'dan ASP'ye, Tower Hobbies(GMS)'den OS'a kadar pekçok motor elimden geldi geçti. Hala da değişik ebat ve hacimlerde 10 küsur motor faal durumda elimde bulunuyor. (Bu arada egsozu ve rölanti iğnesi (LSN) dahi olmayan Cox 0.49 ile 0.9 Medallion motoru hiç saymadım bile) Hakkını vermek gerekir ki OS motorlar ASP ve türevi motorlardan daha iyi ayar tutarlar ve uçuş koşullarınız; yakıt, nitro oranı, hava sıcaklığı, basınç, uçuş yüksekliği, rüzgar değişmediği sürece daha istikrarlı bir çalışma sergilerler. Bu demek değildir ki OS dışındaki motorlar kötüdür. Ayarlarını bilirseniz ve yaparsanız son 10 yıldır üretilen tüm motorlar tıkır tıkır saat gibi çalışır. OS deyince akan sular durur filan da zannetmeyin. OS'un bir motoru vardır ki evlere şenlik: OS 40-46 LA... Metin beyin deyişiyle Allah başka zeval vermesin. Adama saç baş yoldurur. 3-4 depo uçuştan sonra şişer. Çünkü krank ve yatak bilyeli değildir. Buna karşılık ASP'nin 36 ve 52'lik motorları rodajını ve ayarlarını itinayla yaparsanız muazzam bir performansla çalışır. İki zamanlı motorların ardından dört zamanlı FS motorlara gelince modelciliğin ileri aşamasıdır diyebiliriz ve ne kadar ayarlansa da uçuş ve hele de kalkış sırasında motor durmasından illallah etmişseniz bunun çözümü dört zamanlı motorlardır. Yalnız bunlar daha komplike motorlardır, daha profesyonel ayarlar isterler. Belli sürelerle subap ayarı yapmak gerekir ve bunun için de bir sentil çakısı sahibi olmak gerekir.(Subap ayar takımı.) Ancak OS ya da ASP olsun dört zamanlı motorlar yakıtı tam yakarlar, daha tasarruflu ve randımanlı yakarlar ve en önemlisi de asla ve asla havada karada stop etmezler. Bu noktada da şu tespite yer vermek zorundayım; OS ve diğer Japon yapımı motorlar daha profesyonelce ve tatminkar çalışırken, Çin yapımı motorlar daha kaba ve özensiz çalışırlar ve egsozlarından gevşeme nedeniyle yakıt ve yağ sızdırarak kararmaya neden olurlar. Yazacaklarım şimdilik bukadar.
Eh daha ne olsun. Böyle yazılar yazmak bizim yeni yetme modelcilere de nasip olur umarım.
OS 46LA dan daha kötü bir motor gördüm o da OS 50SX. Şu an üretilmiyor ancak helikopter versiyonları 50SX-H adıyla satışta ve sanırım SX ile ilgisi yoktur.
Yaşınızı bilmiyorum ama bu yazınızın üzerine ellerinizden öperim valla.Konuyu ne kadar güzel özetlediniz.Umarım bu yaznız ile Os- Asp kavgası biter de konu asıl özüne döner.Konunun özü os diger motorlara göre daha hatalara karşı daha tölaranslı çalışır ve daha az ayar ister.Bunun dışında ASP de ıyı ayarlanır ve tecrübelı bir elden kullanılırsa o da istikrarlı çalışır.Meseli abimin yazısının üzerine daha da söylenecek bir şey yok.
saygılarımla
A.Meseli
11-06-2010, 22:05
Birçoğunuzdan büyük olduğumu söyleyebilirim sanırım. Yaşım 50, ancaak modelcilik sayesinde dinamik ve sportmen geçiniyorum. Diyarbakır Dicle Üniversitesinde Öğretim Üyesi olarak çalışıyorum. Teşekkür ederim.
Sn Meseli hoşgeldiniz.Bir hususu düzeltmek isterim. OS nin LA serisi, port dizaynı sebebiyle ve biraz da air bleed tipi karb sebebiyle nisbeten güçsüzdür,bu port dizaynı da aynen OS motorların aziz milletimce tercih sebebi olan " kullanım,start kolaylığı ve hata toleransı" sebebiyle tercih edilmiş.Rulmansız olmasına gelince,bu kesinlikle motorun performansına negatif bir etki yapmıyor,yine "acemi kullanıcıya bir de rulman değişme sıkıntısı vermeyelim" mantığıyla kullanılır ki bunun güç kaybı diye birşey sanırım ihmal edilebilir,yanı burçlu olmasının motorun güçsüzlüğüne bir olumsuz etkisi yoktur.TT markasının burçlu GP 42 sini kullandım senelerce gayet güçlü bir motordu.LA serisinde bildiğim kadarıyla boost port yok.
Ahmet Abi şu OS motorlarda parça değişimi mantığını anlayamadım gitti. Neden parça değiştiriyorsun ki. Üstelik rulman değiştirme gerekirse burç değiştirme çok daha fazla gerekir.
A.Meseli
15-06-2010, 01:06
Sn Meseli hoşgeldiniz.Bir hususu düzeltmek isterim. OS nin LA serisi, port dizaynı sebebiyle ve biraz da air bleed tipi karb sebebiyle nisbeten güçsüzdür,bu port dizaynı da aynen OS motorların aziz milletimce tercih sebebi olan " kullanım,start kolaylığı ve hata toleransı" sebebiyle tercih edilmiş.Rulmansız olmasına gelince,bu kesinlikle motorun performansına negatif bir etki yapmıyor,yine "acemi kullanıcıya bir de rulman değişme sıkıntısı vermeyelim" mantığıyla kullanılır ki bunun güç kaybı diye birşey sanırım ihmal edilebilir,yanı burçlu olmasının motorun güçsüzlüğüne bir olumsuz etkisi yoktur.TT markasının burçlu GP 42 sini kullandım senelerce gayet güçlü bir motordu.LA serisinde bildiğim kadarıyla boost port yok.
Ahmet bey düşüncelerinize katılıyorum; OS La motorun rulmansız oluşu gücünü çok az etkiliyordur muhakkak ama bendeki OS 46 LA 3 depo uçtu mu 4.depoda ne kadar ayar da yapsan kesin stop ederdi. Bir daha da rulmansız motora tövbe ettim. OS'tan 2 kat ucuz olan ASP veya Magnum bile hem ön hem arka rulman kullanırken OS'un ticari itibarını LA gibi bir motorla lekelemesi yanlış kanaatimce. OS'un FX ve AX serisi canavar gibi motorları varken LA biraz iğreti duruyor. Bir de motorlarda rulmanlar kolay kolay aşınmıyor, rulman değiştirme ihtiyacı pek öyle çıkmıyor. Tabii motor yatağına tam oturtulmamışsa, güzel bağlanmamışsa, balansı yapılmamış pervane ile sarsıntılı çalıştırılmışsa rulman değişimi gerekliliği oluşabilir.
Metin abi ve Meseli abi,rulmanlar için biraz hoşgörülü gördüm sizi.:D:P Vallahi büyük konuşmamak lazım,bol nitrolu yakıt kullanan abilerde birkaç haftada komple paslanan rulmanları duydum -OS motor da dahil-,ayrıca düşme sonucu rulman kolayca travmaya uğruyor.Buna mukabil hintyağlı yakıt kullanınca burçlara ömür billah bakım gerekmiyor.
Hoşgörüyü değil de övgüyü hakediyor rulmanlar burç karşısında. Rulmanı aşındıracak kadar kötü muamele birden fazla burcu kolaylıkla aşındırır.
Segman olsun rulman olsun hepsi faydalı eserler.
Metin Bey, ayar konusunu iyi işlemişsiniz. Ellerinize sağlık.
Bu arada tüm kırımlarımın %100'ü havada stoptan. 81 inc'lik Piperimde 1.20'lik dört zamanlı var bir kez dahi stop ettiğini görmedim. Bunu hep düşünürdüm acaba diğer modellerime de FS mi taksam diye...
Şimdi A. Meseli Bey'in açıklamalaından hareketle tüm modellerimin FS'ye çevrilmesi gündemde. Tek sorun "bu model scale değil ki 4 zamanlı takmışsın" yorumları..
Pardon, Piperin kırımı kalkış (pilotaj) hatasıydı..
Ben şu an sübap ayarı ile uğraştığım 4 zamanlı motoru başlangıçta almıştım. Öğrendim zannedene kadar da kullanmadım. Bir seferinde ayar yapıp havalandım ama uçuşu hoşuma gitmediği için indirip kontrol ettim. Düşük hız ayar vidasını o kadar sıkmışım ki gazı kapattığımda barel hava giriş açıklığı, 1/3 açık kalıyordu. O zaman bile stop etmedi bu motor. Dün fırsat bulup test ettim. Bambaşka bir olay 4 zamanlı. Tabi ne scale modelde şart ne de tüm modellerde aynı zamanda ne scale modelde abes ne de diğerlerinde. Sadece başlangıç için maliyet ve motorun huyunu suyunu öğrenme açısından anlamlı değil. Şimdi benim çantamda 2 ayrı yakıt deposu var. Tek çeşit motor kullansam 2kg az taşıyacağım.
Nevzat bey ben sizin uçağınız olsam zırt pırt kırdırırdım kendimi. Sonra Ajda Pekkan gibi gıcır gıcır dolanırdım.
Eyvallah.. Sağolun..
Şimdi benim çantamda 2 ayrı yakıt deposu var. Tek çeşit motor kullansam 2kg az taşıyacağım.
Yani siz 2 ve 4 zamanlı için ayrı yakıt mı kullanıyorsunuz?
Ben herikisinde de %10 nitro %18 sentetik karışımı kullanıyorum sorun yaşamadım. En azından 4 zamanlıda...
2 zamanlılar için el yapımı hintyağlı ve düşük nitrolu yakıtım vardı. O zaman 4 zamanlı yakıtı almıştım. Şu anda kullandığım yakıt sentetik yağ ağırlıklı wildcat ama nitroda %5 i geçmiyorum 2 zamanlılar için. O yüzden 4 zamanlı için nitrosu yüksek yakıtı şimdi de ayrı almam gerekecek.
luthier76
06-07-2010, 11:51
Abi 4 zamanlı da yüksek nitro kullanacaksın diye bişey yok aslında. %5 de işini görecektir. Ankara da bu nitro oranıyla sorunsuz uçan arkadaşlarımız var. Sadece yağ oranı daha önemli. Wildcat' te diğerlerine oranla daha fazla mevcut zaten. Bence %5 i gönül rahatlığıyla kullanabilirsin. Ha ben performans biraz daha artsın istiyorum diyosan o zaman bilemem...
Saitonun info sitesine bakarsan orda yazmışlar bunu. Nitronun keyfe keder olduğunu...
Hatta büyük hacimlilerde fazla nitroyu pek tavsiye etmiyorlar. Motorun sıcaklığına olumsuz katkısı var.
O zaman bir ayar tutsun da deneyeyim elimdeki yakıtlarla.
luthier76
06-07-2010, 13:31
Gerek olmadığını görceksin abi.
2 zamanlılar için el yapımı hintyağlı ve düşük nitrolu yakıtım vardı. O zaman 4 zamanlı yakıtı almıştım. Şu anda kullandığım yakıt sentetik yağ ağırlıklı wildcat ama nitroda %5 i geçmiyorum 2 zamanlılar için. O yüzden 4 zamanlı için nitrosu yüksek yakıtı şimdi de ayrı almam gerekecek.
Bendeki 91 lik saitoda ful sentetik %10 yag kullandıgımda bazı sorunlar yaşamıştım santa bir arkadaşım bana yarım litre kadar jet oil getirdi ve ben olunla %5 oranında bir nitrolu yakıt yaptım ve motor inanılmaz sorunsuz çalıştı.
hamdikoc
23-08-2010, 11:02
Arkadaşlar air bleed karbüratörlerde hava ayarı yapılması ile ilgili bir prosedür varmı.
Os 40fp motorumun bozulan yada bozulduğunu düşündüğüm hava ayarını bu hafta sonu epeyce uğraşarak belli bir noktaya getirdim
artık rolantiye alınca stop etmiyor gaz yemesi mükemmel ama havada rolentiye çektiğimde gelen ses pek güven vermiyor ve tam ayarlı halinden farklı gibi geldi bana.
Ayar başlangıç noktasını hava deliğinden toplu iğne sokma yöntemiyle bulup ordan sıktıkça zengin,açtıkça fakir olduğunu bilerek yapmaya çalıştım.
Bu ayar çalışması sırasında küçük iğneli karburatörlerden farklı olarak büyük iğnenin doğru konumunun hava ayarından çok fazla etkilendiğini farkettim.
Birde barelin rolanti açıklığı ile oynamadan doğru hava ayarını bulmanın kolay olmayacağını tesbit ettim.
Air bleed karbüratörlü motorlarla ilgili kendi motorum özelinde bir tesbitimde motora ani gaz verldiğinde gaz yemesinin ayar bozukluğundan pek etkilenmediği hemen hemen her zaman düzgün devirlenebildiği yönünde yani küçük iğnesi zengin bir 2 iğneli motorda olduğu gibi bir yığılmayı bu ayarın hiç bir safhasında görmedim.
Bu ayar deneyimi sonrasında kafamda oluşan sorular şunlar
Air bleed karbüratörlerde hava ayarı sadece düşük devirlerimi etkiliyor yoksa tüm devirlerde etkilimidir?
Bu tip karbüratörler için büyük iğne,barel rolanti açıklığı ve hava ayarını içeren bir ayr prosedürü varmıdır yoksa bu ayar benim yaptığım gibi debelenerek mi yapılır?
Benim bildiğim prosedür şöyle:
Rölantide çalışan motoru 15-20 derecelik açıyla yukarı kaldırırsınız. Devir değişmemeli. Devir yükseliyorsa biraz sıkıp denemek lazım.
Oradaki delik sürekli açık olduğundan her devirde etkilidir ama gazı açtıkça çok daha az etkili olur. Sonuçta oransal olarak az bir kısma denk geliyor. Yani tam gazda hava giriş iğnesini tam açsanız da tam kapatsanız da fark hissedilmeyebilir.
Tespitleriniz son derece yerinde. Ani gaz vermedeki tölerans daha sıcak buji veya yüksek nitrolu yakıt kullandığınız için olmalı.
hamdikoc
23-08-2010, 14:52
Metin Bey cevap için teşekkürler.%10 nitrolu yerli bir ticari yakıt ve orta sıcak buji kullanıyorum.
Ayn yakıt ve buji ile küçük iğne ayarı zenginken 2 iğneli motorumda aynı kalitede devirlenme olmuyor.
Tabi bunun airbleed karbüratörden kaynaklanıyor olduğu konusunda emin değilim tamamen tesadüf de olabilir.
Dediğiniz gibi o kadar küçük bir delikde kesit değiştirerek ayar yapılabiliyor olması çok ilginç gaz servosuna verilecek 1-2 tık trimde en az o deliğin kesiti kadar etkili olabilirmiş gibi geliyor insana.
Air bleed karbüratörlerde hava ayarı sadece düşük devirlerimi etkiliyor yoksa tüm devirlerde etkilimidir?
Sonuçta oransal olarak az bir kısma denk geliyor. Yani tam gazda hava giriş iğnesini tam açsanız da tam kapatsanız da fark hissedilmeyebilir.
http://www.hobbyrc.com/forum/threads/56209-Graupner-Piper-Cub-Kit-Montajı/page8
Bu Pipere taktığım Saito FS de air bleed'li. Henüz uçak uçmadı motoru da sadece meraktan balkonda çok kısa süre çalıştırbildim. Tek vuruşta motor o kadar mükemmel çalıştı ki sesin tonailetesi ve motorun gücü inanılmazdı. Ancak gazı 3/4'ü geçecek şekilde açmaya devam edince motor stop etti. Tekrar çalıştırdım ve tekrar aynı konuma aldığımda yine stop etti.
Bu durum çift iğneli motorlarda neyi akla getirir? Yakıtın zengin olduğunu bujiyi söndürdüğünü düşünürüz değil mi? Hayır değildi.. Büyük iğneyi zengin tarafa doğru açmaya devam ettiğimde ful gaza yakın açabiliyordum ama oralarda motor rahatsız çalışıyordu yani o açılarda motor tam randımanda çalışmadı.
Bunun air bleed ayarı ile ilgisi olduğunu düşünüp sahada ayar yapmaya karar verip milleti daha fazla rahatsız etmek istemedim. Yani bu denemeye göre, air bleed ayarı tüm gaz kolu açısında etkili gibi görünüyor.
hamdikoc
23-08-2010, 15:36
http://www.hobbyrc.com/forum/threads/56209-Graupner-Piper-Cub-Kit-Montajı/page8
Bu Pipere taktığım Saito FS de air bleed'li. Henüz uçak uçmadı motoru da sadece meraktan balkonda çok kısa süre çalıştırbildim. Tek vuruşta motor o kadar mükemmel çalıştı ki sesin tonailetesi ve motorun gücü inanılmazdı. Ancak gazı 3/4'ü geçecek şekilde açmaya devam edince motor stop etti. Tekrar çalıştırdım ve tekrar aynı konuma aldığımda yine stop etti.
Bu durum çift iğneli motorlarda neyi akla getirir? Yakıtın zengin olduğunu bujiyi söndürdüğünü düşünürüz değil mi? Hayır değildi.. Büyük iğneyi zengin tarafa doğru açmaya devam ettiğimde ful gaza yakın açabiliyordum ama oralarda motor rahatsız çalışıyordu yani o açılarda motor tam randımanda çalışmadı.
Bunun air bleed ayarı ile ilgisi olduğunu düşünüp sahada ayar yapmaya karar verip milleti daha fazla rahatsız etmek istemedim. Yani bu denemeye göre, air bleed ayarı tüm gaz kolu açısında etkili gibi görünüyor.
Tam olarak aynı şeyi bende yaşadım Nevzat Bey o yüzden konuyla ilgili ilk mesajımda büyük iğne konumunun hava ayarında 2 iğneli motorlara göre daha etkili olduğunu düşündüğümü belirttim.
Hava ayarı yaparken küçük iğneye göre daha fazla değişken var gibi geliyor bana bu değişkenlerden biride rolanti konumunda barelin ne kadar açık olduğu örneğin barel 1mm açıkken hava ayarı başka bir noktada,2mm açıkken başka bir noktada doğru çıkar gibi geldi bana.
Aynı şeklde yüksek hız ayarıda hava ayarının yerini değiştirebilir.Yani neresinden baksanız daha karmaşık.
Acemilik dönemlerimde elime geçen bir airbleed motorun videosunu çekmiştim. Bulamadım. Kimbilir nereye yüklemişimdir. Bulursam link vereyim.
Az önce Enya 45 motorumun airbleed karbüratörünü inceledim. Barrel dönüp deliği tıkadığı için yarım gazdan itibaren hava deliğinin ayarının bir önemi kalmıyor.
hamdikoc
24-08-2010, 10:55
Metin Bey gecenin bi vakti erinmemiş incelemişsiniz motoru benim gibi çömez meraklıları doğru bilgilendirmek adına çok teşekkür ederim.
Şİmdi o küçük deliğin nasıl ayar yaptığıda anlaşıldı bence gaz açtıkça yani barel daha çok havayı aldıkça içeri delik kapanıyor,tersi hareketde de yani barelin içeri aldığı hava azaldıkçada delik açılıyor demek oluyor bu yani gaz kısıkken küçük barel açıklığı varken o küçük delikten ayar yapılabiliyor.Makul ve anlaşılabilir bir noktaya geldi konu.
Hamdi bey o deliğin kapanması çok dar bir açıda tamamlanıyor. Yani gazı açarken yavaş yavaş kapanmıyor. İçeri bir toplu iğne sokup tam kapanma yerini hissedebilirsiniz ama zorlayıp da ezmemeye dikkat ederek.
Burada çalışma prensibi bence biraz daha kompleks. Dikkat ettiyseniz delik yakıt girişinden daha aşağıda. Yani yakıtın gelmesi için vakum oluştuğunda delikten içeri giren hava vakumun gücünü azaltıyor. Böylece daha az yakıt emiliyor. Şimdi bu durumda deliği kapatırsak fazla yakıt gelip zengin çalışacak, açarsak az yakıt gelip fakir çalışacak. Tabi bu biraz da depodaki dolulukla ilgili değişken. O yüzden modelin burnunu biraz kaldırıp karbüratörü depo üst seviyesi hizasına çıkartıp ayarlamak lazım. Her ne kadar eski model karbüratör olsalar da elime geçen iki airbleed karbüratörlü motoru da sorun yaratmayacak şekilde çalıştırmıştım. Yanlız biraz daha işi bildiğim döneme gelen ve diğerinden daha yeni olan OS 46LA daha fazla uğraştırdı. Biraz zengin ayarda çalışıyordu. Motor sola eğimli olduğundan sola yatışlarda buji ıslanıp stop ediyordu. Bujiyi A3 yapınca zengin ayarda yatışlarda stop etmez oldu ayrıca mantığı tam ters olmasına rağmen fakire aldığımda da iyi verim aldım. Sadece ilk çalıştırma sırasında yüksek hız ayar vidasını bir tur açıp çalıştırdıktan sonra kısıyordum.
A.Meseli
12-09-2010, 13:40
Forumda başka bazı arkadaşlardan da duyuyorum; 2 zamanlı motora başka, 4 zamanlı motora başka yakıt kullandıklarını söylüyorlar. Bence buna gerek yok. % 5-%10 nitrolu kaliteli bir yakıt her ikisini de çalıştırır. Geçen yıl modelci bir arkadaşla sohbetimizde elindeki ASP 0,52 FS (4 zamanlı) motoru için taa ABD'den özel ve galonu 70TL olan yakıt getirttiğini ama yine de motordan verim alamadığını anlatmıştı. Aynı motor bende de var ve %10 nitrolu Tornado ve Turkuaz yakıtla mükemmel çalışıyor. (Yarım gazla 1,6metre kanat açıklığı olan trainer modelini 10x6 pervane ile kopartıyor.) Haa yalnız şu da var ki ;motor ayarları tam olmalı! İğne ayarlarını güzel yapacaksın, karbüratörün, yakıt boruların temiz olacak, subap ayarın düzgün olacak, pervanen balanslı olacak...
herkese merhaba .uzun zamandan sonra yakitli abc 46 lik motora uygun bir model yaptim ve gecen gun 1.5 yil yatan motorumu calistirmak icin yuzde 15 lik nitrolu yakit aldim ( yuzde 5 kalmamis ) motor calistiktan sonra son gaza gecememe problemi vardi .nitro orani degistigi icin yeniden bir rodaj olmasi gerektigini ogrenmistim,ben yuksek hiz vidasini 2.5 tur acarak ayara basladim fakat en iyi ayari vida 1.5 tur kisilana kadar bulamadim , su anda vida 1.5 turdayken motor iyi calisiyor son devrine cikabiliyor.ogrenmek istedigim bu ayar vida turuna bakarak konusursak bana biraz fazla kisik gibi geldi ,sizlerinde gorusunu almak istiyordum. ( eski bujileri os numara :8 le degistirdim)
naci merhaba ;) uzun zaman oldu.
1.5 tur normal gibi. bende 46 lık OS ve ASP motorlarımda 1.75 - 1.5 turda max. devir alıyorum.
tam gazda 5-6sn kal ve motor arka kapağına bir parmak at. parmağın burada kalacak kadar durabiliyorsa sorun yoktur.
fransaya bol selam
herkese merhaba .uzun zamandan sonra yakitli abc 46 lik motora uygun bir model yaptim ve gecen gun 1.5 yil yatan motorumu calistirmak icin yuzde 15 lik nitrolu yakit aldim ( yuzde 5 kalmamis ) motor calistiktan sonra son gaza gecememe problemi vardi .nitro orani degistigi icin yeniden bir rodaj olmasi gerektigini ogrenmistim,ben yuksek hiz vidasini 2.5 tur acarak ayara basladim fakat en iyi ayari vida 1.5 tur kisilana kadar bulamadim , su anda vida 1.5 turdayken motor iyi calisiyor son devrine cikabiliyor.ogrenmek istedigim bu ayar vida turuna bakarak konusursak bana biraz fazla kisik gibi geldi ,sizlerinde gorusunu almak istiyordum. ( eski bujileri os numara :8 le degistirdim)
Öncelikle nitro oranı değişince rodaj yapılması gerekir düşüncesi yanlış.Çünkü parçalar artık birbirine alıştı zaten.Sadece iğnenin tekrar ayarlanması gerekebilir.tur sayısı ortam yakıt gibi faktörlere bağlı.Yani 1.5 turda max devri yakalıyorsa 1.5 tur normaldir.Ama uçuşta max deviri yakaladıktan sonra 1-2 tık açmakta fayda var.
cevaplar icin tesekkurler, icim rahatladi. :)
siteye eskisi kadar sik giremesemde unutmus degilim ,konulara yorum yazmasamda ara sira girip soyle bir goz atmakla yetiniyorum bu aralar.yaptigim model ucarsa sayet sizlerle paylasirim videolarini :)
Terroux meydanını tepeden görecek şekilde bir video isteriz ;)
cevaplar icin tesekkurler, icim rahatladi. :)
siteye eskisi kadar sik giremesemde unutmus degilim ,konulara yorum yazmasamda ara sira girip soyle bir goz atmakla yetiniyorum bu aralar.yaptigim model ucarsa sayet sizlerle paylasirim videolarini :)
karacammm
29-04-2011, 21:50
Arkadaşlar ben modelcilik konusunda yeniyim pek fazla tecrübem yok. Kütahya da bu konularda yardım alacağım kimseyide bulamadım. Bir 40 lık trainer aldım. Motor olarak da yorumlara bakarak os46ax aldım hepsini topladım bir sorun çıkmadı. Motorun rodajını (Forumdaki bilgilere göre) yapmaya çalıştım ve üç depo yaktım. Ancak HSN ile 3 - 2.5 tur zenginden 1.5 - 1 tur fakire kadar gezdim sanki bana yeterli deviri alamadım gibi geldi. Tako ile bir kaç ölçüm yapdım 7500 deviri gördüm. Pervane 10/6 yoktu yerine 11/6 kullandım acaba diyorum bu bir sorun yaratırmı. Yakıt :censor::censor::censor::censor::censor::censor::censor: %5 Nitro. Buji A3.
Kullanım kılavuzuna bakınca HSN yi 1 1/2 - 2 tur açın buradan başlayarak resimdeki şemada gösterildiği şekilde en yüksek deviri bulun yazıyor. Bu şemaya bakınca da sanki 1 turun da altında bir noktada en yüksek rpm elde ediliyor. Ben mi bir yerde hata yapıyorum. O iki zamanlı tiz sesi sadece yakıt bitmeye yakın duydum ve zaten 2 sn de hemen kapattım.
7500 RPM birşeylerin doğru olmadığına işaret.OS 46 ve 11-6 pervanenin en az 11500-12000 RPM görmesi gerekir.Küçük iğne fazla sıkılmış olmasın?
karacammm
29-04-2011, 22:52
Yanlız motor rolantide çalışırken gayet rahat ve düzgün çalışıyor. Motor yeni olduğundan küçük iğne ayarı ile hiç oynamadım. Oynamaktan korktum desem yeridir Ahmet bey. Büyük bir hevesle yaptım fakat nedense istediğim sonucu alamadım moralim bozuldu.
Küçük bir olasılık da olsa dikkatten kaçmış olabilir. takometrenin 2 pal modunda olduğundan emin misiniz?Bana sanki 3 pal modunda 7500 rpm okunmuş gibi geldi, çünkü bu değer 2 palde 11500 civarına denk geliyor
karacammm
30-04-2011, 18:35
Takometrem genel bir tako bu iş için özel değil. Takodan 15000 okudum pervane iki pal olduğu için 7500 dedim. İki zamanlı sesi net bir şekilde duyamadım. Birde dikkatimi çeken şey yarım gazda devrini buluyor ve ondan sonra devir artacağına biraz düşüyor. Yanlışlık nerede bilemiyorum. Yardım ederseniz sevinirim.
23081244
Burada bir anormallik olduğu açık.Egzost basınç devresinin depoya düzgün iletildiğinden emin olun.
yüksek hız ayar vidasını sıkmaya devam edin devirin belirgin şekilde artması lazım. 1.5 turu değil sizin motorunuzun maksimum devire ulaştığı yeri bulun. Egzoz uzatmasını da çıkartırsanız iyi olur. Bazen sorun yaratabiliyor. Rodaj yaparken de böyle çalıştıysa yeterli aşınma sağlanmamıştır.
Bu arada starteri toplarken sol eliniz tehlikeli bir şekilde pervaneye yakın geçti. Pervanenin arkasındaki elinizle uçağın önündeki malzemelere, pervanenin önündeki elinizle pervanenin arkasındaki vidalara ve buji ısıtıcısına asla uzanmayın.
hocam anlatmımına emeğine eline koluna yazımına sağlık umutsuzdum çalıştıramıyodum okudum denedım ayarladım allah senden razı olsun saat gecenın 3 ü insanları rahatsız edıcegımı bile bile içimde çıkıp gazlayasım var :)
karacammm
01-05-2011, 11:56
Bu şekilde 3 depodan biraz fazla çalıştı. Bol bol yanmamış yakıt attı dışarı. Metin bey sizin yazılarınızı takip ederek yapmaya çalıştım rodajı. Benim için yazılarınız çok faydalı oldu. Ancak ayar vidasının 1.5 turun altında çok fakire kaçabileceği yazıyor bir kaç yerde oda beni yanılttı işin doğrusu rodajda motora zarar veririm diye korktum. HSN için bir sınır varmı. Yoksa devir max olana kadar kısayımmı. Bugün bir deneme yapıcam.
Not: Elimin o kadar yakın geçtiğini izleyince ve siz söyleyince farkettim. Çok dikkatli olmak lazım bu konuda. Hele nasıl alışırsa öyle gider insan.
iğnede sınır yok dersek çok yanlış olmaz. eğer iğneyi açmanıza rağmen zenginleşmiyorsa iğnede veya yakıt hattında sorun aramak lazım. Ben iğnenin kaç turda olduğunu bilmem. Sadece yerde tamgazda en yüksek deviri bulduktan sonra bir kaç tık gevşetirim, daha sonra tamgazda çalışırken modelin burnunu diker hafifçe devir artışı (en azından devir düşmesi olmaması) görürüm. sizin motorunuz, yakıtınız, bujiniz, pervaneniz, hava sıcaklığı, rakım sizin için ideal tur sayısını belirleyecektir.
Yarım gaz ve altında düşük hız ayar vidası, üstünde yüksek hız ayar vidası belirleyicidir. sizde yarım gaza kadar sorun yok, rölanti düzgün, ani gaz açınca devirlenme düzgünse, gazı tam açtığınızda sorun varsa HSN ayarsızdır.
karacammm
01-05-2011, 23:34
yüksek hız ayar vidasını sıkmaya devam edin devirin belirgin şekilde artması lazım. 1.5 turu değil sizin motorunuzun maksimum devire ulaştığı yeri bulun. Egzoz uzatmasını da çıkartırsanız iyi olur. Bazen sorun yaratabiliyor.Rodaj yaparken de böyle çalıştıysa yeterli aşınma sağlanmamıştır.
Bu arada starteri toplarken sol eliniz tehlikeli bir şekilde pervaneye yakın geçti. Pervanenin arkasındaki elinizle uçağın önündeki malzemelere, pervanenin önündeki elinizle pervanenin arkasındaki vidalara ve buji ısıtıcısına asla uzanmayın.
Metin bey çok teşekkür ederin nokta atışı yapmışsınız eksoz uzatmasını çıkarttım motor HSN 1.25 devirlendi ve HSN 1 de max devrini buldu. Üç depoda bu şekilde Zengin fakir, zengin fakir geçişler ile yaktım. Bir sıkıntı çıkmadı takodan bir ara 11000 devri okudum. Buda trainer için fazlası ile yeterli zaten. Gaz geçiş denemeleride yaptım bir ara oda fena değildi saat gibi çalıştı. Videoda çektim yarın düzenleyip nete atıcam.
Sümer Yamaner
01-05-2011, 23:43
Savaş Bey, olmamış!
Kıyafetiniz rodaj ve ayar için uygun değil. Gördüğüm kadarıyla kravatsızmışsınız! Hiç olur mu OS motorun karşısına kravatsız çıkmak! :) :D
Hayırlı olsun. Bir galon yakıt bitene kadar çok iyi bir performans beklemek yerine hafif zengin ayarla uçurun. Motor tam olarak açıldığında ideal ayarı yapıp roket gibi uçurursunuz paragonu.
karacammm
02-05-2011, 08:38
Savaş Bey, olmamış!
Kıyafetiniz rodaj ve ayar için uygun değil. Gördüğüm kadarıyla kravatsızmışsınız! Hiç olur mu OS motorun karşısına kravatsız çıkmak! :) :D
Kravatsız olurmu hemen öncesinde vardı fakat pervaneye kaptırırım diye OS dan izin alıp çıkarttım.:D:D:D İş yerindeydim ve kıyafetlerde işden dolayı öğle arası biraz zaman bulunca dayanamayıp verdim gazı ama OS cum gaza gelmedi.:D:D:D
karacammm
02-05-2011, 21:47
İlk patlarım olması sebebi ile uçurmak için sabırsızlanıyorum. Rodaj tamam sanırım. Sizce tamam mı?
23160258
Rodaj tamam olmalı bu kadar çalışmaya ancak HSN 1 haliyle bile zengin çalışıyor. 1/8 - 1/16 tur kadar daha sıkmak gerekiyor. Bu haliyle de uçar ancak keyif vermez ve çabuk yakıt bitirir.
A.Meseli
21-05-2011, 11:31
OS 46 AX 2 zamanlı motorlar içinde mükemmel bir motordur. Bir depo yerde yaktıktan sonra rahatlıkla uçabilirsiniz. 5-10 Lt yaktıktan sonra gerçek gücünü ve devrini bulur. Bu dönem tamamlanana kadar zengin kullanmak gerekir. Rahatlıkla 15 bin-16 bin devri görebilirsiniz. İlk birkaç depodan sonra silindir kafa civatalarını ve arka kapak civatalarını sıkınız. Egzost civatalarına somun kilidi (treadlocker) sürünüz ve sıkınız. Ayrıca iki parça egzostu birleştiren uzun civatayı hem başından hem somunundan sıkılaştırınız. Yakıt deponuzun yerleşimi yatay ve karbüratöre gelen hortumun depo çıkış noktası karbüratör ağzı ile aynı seviyede olmalı. Depo ağzı tamamen sıkıca kapalı olmalı ve yakıt ve egzost hortumlarınız kaliteli olmalı, gevşek ve yırtık olmamalı. Unutmadan şunu da ekleyeyim: kullandığınız yakıt da çok önemli. Farklı bir yakıt ile deneyebilirsiniz.
OS 46 AX 2 zamanlı motorlar içinde mükemmel bir motordur. Bir depo yerde yaktıktan sonra rahatlıkla uçabilirsiniz.
Aman Aydoğan bey siz ne dediğinizin farkındamısınız.Haşa deyin.Yerin kulaı vardır,şimdi DDM tarikatının müritleri gelir demediğini bırakmazlar.Benden söylemesi :-))))
OS lar hakkında lütfen böyle kötü sözler sarfetmeyelim. :)
Aydoğan Bey bu dedikleriniz havasından mıdır, suyundan mıdır yoksa yatır matır meselesinden midir bilinmez Orhanlı semalarında olmaz. Orhanlıda ters giden birşeyler var. :) Eminim o toprağı 1 m kazsalar 10larca dinazor fosili çıkabilir :lol:
A.Meseli
21-05-2011, 14:33
Arkadaşlar yalnız şöyle bir durum da var. Ben sadece OS'tan yana ASP veya diğer markalara karşı değilim ki. Birçoğunu kullanıyorum ve gayet memnunum. Hele ASP'nin 4 zamanlı 61 lik motoru 10 numara bir motordur. Tavsiye ederim.
Bizlerde motor ayırımı yapmayız. İyi insanlarız yani :)
Bazı antiOS çulara takılmadan ibaretti yukarıdaki yazılar.
Peki aydoğan bey
Türkiye' nin bir köşesindesiniz. Hobiye yeni adım atıyorsunuz. Havada stop eden motoru sağlam bir şekilde yere indirecek pilotajınız yok. Motor bilginiz de zayıf. Tercihiniz ne olurdu ?
A.Meseli
21-05-2011, 17:06
Emrah şimdi desem ki; modelcisin ama yurt içi ve yurt dışı model forumlarından da haberin yok, yanında yörende hiç bu işten anlayan, yardım alabileceğin kimse de yok!!! "Al bir OS kurtul" desem bu sefer ben forumdakilerin dilinden kurtulamam. Şaka bir tarafa gerçekten bu işe gönül vermiş modelciler, OS, ASP, SAITO,YS, WEBRA, COX, ENYA vs hangi motor olursa olsun onu çalıştırmanın ve ayarlamanın bir yolunu bulur. Buna eminim. Bütün modelcilere saat gibi çalışan motorlarla stopsuz ve kırımsız uçuşlar diliyorum.
yapmayın arkadaşlar ya cevrede hiç modelci internet vs yok dediginiz yerde os ta olsa ddm de olsa o insan kesin sürünür. os motorunda kesin bir ayara ihtiyacı varki bunu bilmiyen biri yapması gercekten zor ( özellikle kücük igne ayarını) benim burada tanıdıgım biri ilk başladıgında modeli sırtlayıp ayar için taaa bodrumlara gittigini biliyorumki motor os tu.
os motor nitrolu yakıtta kesinlikle ayar konusunda diger motorlardan daha tolaransı bu inkar edilemez.
Sümer Yamaner
22-05-2011, 21:36
Hele ASP'nin 4 zamanlı 61 lik motoru 10 numara bir motordur. Tavsiye ederim.
Kesinlikle... Abisi ASP FS91AR'yi de unutmayalım. İkisi de süper motorlardır.
Havada stop eden motoru sağlam bir şekilde yere indirecek pilotajınız yok. Motor bilginiz de zayıf. Tercihiniz ne olurdu ?
Stop eden motoru değil uçağı indirmek gerekir! :P
Emrah şimdi desem ki; modelcisin ama yurt içi ve yurt dışı model forumlarından da haberin yok, yanında yörende hiç bu işten anlayan, yardım alabileceğin kimse de yok!!! "Al bir OS kurtul" desem bu sefer ben forumdakilerin dilinden kurtulamam. Şaka bir tarafa gerçekten bu işe gönül vermiş modelciler, OS, ASP, SAITO,YS, WEBRA, COX, ENYA vs hangi motor olursa olsun onu çalıştırmanın ve ayarlamanın bir yolunu bulur. Buna eminim. Bütün modelcilere saat gibi çalışan motorlarla stopsuz ve kırımsız uçuşlar diliyorum.
Modelci budur işte gayet basit!
En basit örnek dün başıma geldi.
Pilatus PC9 ilk uçuşunu yapacak. Üzerindeki motor ASP52.
Rodaj sehpasında 3-4 depo ile rodajını bitirdi. Ayarları gayet mumtazam, gaz yemeleri süperdi. Yani motor güven verici. Motoru modele taktık. Sahaya getirdik. Motor sehpa üzerindeki ayni pervane, yakıt, buji ile çalışmak bilmedi. Tüm iğne ayarlarını yaptım. Ara sıra çalışıyor. Kafasına göre stop ediyor. Hemde tam tekerler yerden kesilmek üzere.
Neyse bujiyi değiştirdik. Motor biraz kendisine gelir gibi oldu ama sonuç yine hüsran. Dedim bu uçak bugün uçacak. Orası burası derken. Randımanlı çalışmayı yakaladım. Tamam dedim. O sinir harbi ile modeli kaldırdım.
Modelin ilk uçuşu, kanatçıkları ne olacak fikrim yok, trim ayarları yapacağım. Model nasıl bir uçuş gösterecek biliyorum. Mümkün mertebe irtifa aldırdım. 500-600m uzakta taaaaaak.... motor stop. Hız düştükçe, kafa aşağı veriyorum ama nafile piste ulaşacağı yok. Modeli zar zor gördüğümüz bir yerde çalılık, ağaçların arasına gözlerim kapalı şekilde indirdim.
Bunun videosu bu akşam PC9 konusunda gelecek. Süper bir modelci değilim. Ama başıma bu gelen olay, 3-5 saat uçuş tecrübesi olan bir pilotun başına gelse.....
Lütfen gerçekçi olalım.
Mükemmel bir karbüratör için 80-90TL fazla verip, sorunsuz, kırımsız, ilk hevesin kırılmaması için OSvari motorlar kaçınılmaz bir gerçek.
Doğrusu bu başıma DDM ile gelen ilk olay değil. Her seferinde "bir daha DDM mi, tövbe ediyorum."
Emrah, geçmiş olsun. Uçarken mümkün olduğunca aklıma getirmediğim bir konudur havada motor stop' u.
Bu hobiye yeni başlamış arkadaşların kafası karışmaması için söylemek istiyorum. Belli bir uçuş saati ve deneyimi kazanmış modelciler hemen hemen her motorun dilinden anlar ve ayarlarını yaparlar. Olmadı motor stop ettiğinde de %99,99 kırımsız veya az kırımlı bir yerlere inerler.
DDM dediğimiz motorlar tabiki OS motora göre ayar toleransları olarak biraz daha zor motorlar. Mesela benim ASP iğne 1 turda iken maksimum verimi veriyor. :) Ben hiç bir OS motorumda 1 tur ile uçmadım bugüne kadar...
Bu işe yeni başlayan arkadaşlar için önemli bir konu. Bizim hep dediğimiz yeni başlayan birisi için maaliyet ve bütçeler çok önemlidir. Alacaklarının listesi Uçak, Motor, Kumanda, Starter, Yakıt vb uzar gider. Eğer yanlarında bir abileri veya bu işten anlayan birileri var ise ASP gibi bir motorla da korkusuzca bu işe başlıyabilirler. Ama tek başına fazla deneyimi olmadan uçuyorlar ise tabiki tolerans bakımından OS her zaman önde olacaktır.
Murat Abi
Olaya renk vereyim :) Dün yine eski bir model sıfır OS ile uçacak. Pilotun tecübesi %10. Yerde yarım depo klasik rodajını yaptık. Sonra iğneyi 2-2.5 turlarda bıraktık. Yakıt israfı olmasın diye verdik gazı havalandırdık. Ben güzel bir trim ayarı yaptım ve havada teslim ettim modeli.
Arkadaş gün boyu 1 galon bitirdi. Vızır vızır uçtu. Başımız şişti :)
Şimdi benim günahlarım mı çoktu da 30 sn sonrası mecburu iniş yapıp günü o model için kapattım ? :)
Sümer Yamaner
23-05-2011, 11:36
Depoyu adam gibi toplamamış olduğun o kadar açık ki!
Sehpada sorunsuz çalışan motor modelde saçmalıyorsa sorun motorda olamaz.
OS stopu ile bir sürü uçak kırıldı. Asla stop etmeyen sayısız ASP var.
Bu kadar marka bağımlısı olmayın. Emin olun aklınız kullanıldıkça aşınmaz, bitmez! :P
Doğru dersin Emrah,,, :) :)
Son dönemde ASP 4 zamanlı motorlar toplar oldum. Fiyatlları OS 4 zamanlılara göre süper ötesi. 80 lik ASP 280.TL :) Bu paraya OS 4 zamanlı ne alabilirsin.?? :) :)
Yapmam gereken daha doğrusu uçarken dikkat etmem gereken teş şey mümkün olduğunca rüzgar üstünde kalmak. :) Bence değer.
Sümer Abi
Sehpadaki depo çıkışı ile karb. seviyesi arası 30cm civarı ve 4 parmak yükseklik farkı var.
Senin yanlış montaj var dediğinin resmini ekliyorum. Depo girişi ile karb seviyesi arası fark 10-15mm
Bu motora kötü demiyorum. İlk başlarda nazlanmalarına aşinayım. Zamanla diğer DDM ler gibi haddini bilecek, kiminle dans ettiğini öğrenecek :)
Bak abi sizin orhanlı taraflarında kazın toprağı 1m. göreceksiniz yatır niyetine dinazor fosilleri çıkacak orada. Eskiden de sevmezmiş dinazorlar sorunsuz çalışan motorları :cool:
hamdikoc
23-05-2011, 12:40
Os lar o kadar fiyat farkını iğne ayarlarını otomatik yapar hale geldiklerinde ancak hakedebilir bence.
Ayrıca markaları Os olmadığı için DDM sınıfı içine soktulan diğer bazı motorlar da neden o sınfta birisi izah edebilirmi,
mesela Thunder Tiger yada Evelation.
Sümer Yamaner
23-05-2011, 12:43
Emrah'cığım, bu senin hüsn-ü kuruntun olsa gerek.
Sen öncelikle sehpada tıkır tıkır çalışan motorun uçağa takılınca saçmalaması ile marka ilişkisini nasıl açıkladın onu bir yaz.
Elimde ASP 52 var. Canavar gibi çalışıyor.
Üç adet OS 55AX vardı. Halen ikisi duruyor. ASP 52'den daha iyi ve güvenilir değiller. Hatta uçuşta stop geçmişleri daha karanlık.
Elimde Saito 82 var. Altı ayda rulman bitirdi.
Elimde ASP FS61 ve FS91 var. Sanırım "canavar gibi çalışmak" ifadesinin bire bir karşılığını sergiliyorlar.
Webra 50 var. O zaten bir efsane.
TT46 var. Kullanıldığı dönemde doğru yakıtla sorunsuzdu.
Bir başka efsane SK50 idi. Stop nedir bilmezdi.
OS'tan başka motor kullanamayanlar kendilerini lütfen "modelci" kategorisinden çıkarsınlar... :P
Emrah abi geçmişolsun ama Sümer hocam haklı.Ya rodajda karb tutucu vidalardan birini düşürdün,ya depo toplanması problemli,ya da karb e pislik geldi yarı tıkalı.Silindir kafa vidalarının sıkılığını kontrol et.
Sümer Abi
Sehpadaki depo çıkışı ile karb. seviyesi arası 30cm civarı ve 4 parmak yükseklik farkı var.
Senin yanlış montaj var dediğinin resmini ekliyorum. Depo girişi ile karb seviyesi arası fark 10-15mm
Bu motora kötü demiyorum. İlk başlarda nazlanmalarına aşinayım. Zamanla diğer DDM ler gibi haddini bilecek, kiminle dans ettiğini öğrenecek :)
Bak abi sizin orhanlı taraflarında kazın toprağı 1m. göreceksiniz yatır niyetine dinazor fosilleri çıkacak orada. Eskiden de sevmezmiş dinazorlar sorunsuz çalışan motorları :cool:
Güzelim motoru ters bağla sonra da çalışmasını bekle. Zaten rodaj sırasında yeterince çalışmış. Görevini yapmış ve işi bitmiş. Ya çöpe atacaksın ya da sıradan başlayacaksın parça değiştirmeye. Buji ve HSN takımını komple değiştir(aynı marka olmasın). Yine düzgün çalışmazsa motoru düz tak. Görüntü bozulacak falan deme. Tasarruf ettiğin parayla etraftakilere gazoz ısmarla kimse motor çirkin duruyor demesin.
Sümer Yamaner
23-05-2011, 16:17
Elebaşı geldi...
luthier76
23-05-2011, 16:30
Emrah aynı durum benim başıma da gelmişti. Soğutma kafasındaki vidaların sıkılı olmadığını geç anlamıştım. Bir kontrol et istersen...
Güzelim motoru ters bağla sonra da çalışmasını bekle. Zaten rodaj sırasında yeterince çalışmış. Görevini yapmış ve işi bitmiş. Ya çöpe atacaksın ya da sıradan başlayacaksın parça değiştirmeye. Buji ve HSN takımını komple değiştir(aynı marka olmasın). Yine düzgün çalışmazsa motoru düz tak. Görüntü bozulacak falan deme. Tasarruf ettiğin parayla etraftakilere gazoz ısmarla kimse motor çirkin duruyor demesin.
Bu tarif superdi yılın yorumu olmuş Allahta seni güldürsün abi:lol:
A.Meseli
23-05-2011, 17:08
Emrah geçmiş olsun. ASP 52'den olmamıştır buna emin olabilirsin. Aynı motor bende de var. Bir kere bile stop ettiğini görmedim. İlk çalıştırmada karbüratör çok az aralık olacak. (1/10 gibi) Bundan 3 veya 4 yıl önce Phoenix 'in Sonic diye bir uçağı var onu toplamıştım. Daha öncesinden sorunu olmayan, 10 LT'den fazla çalışmış, kendini ispatlamış bir motorumu uçağa bağladım. Çalıştırdım, yerde gaz yemesini kontrol ettim, uçağı koşturdum, elevatör çektim. Uçak havalandı tam irtifa kazanacak derken, o da ne motor sustu. Uçak yerden daha birkaç metre yüksekte, tabii sonuç kırım. Sonra konuyu inceleyince sorunun depodan ve hortumlardan kaynaklandığı ortaya çıktı. Depoyu değiştirdim, uçağı tamir ettim ve o uçağı gayet zevkle ve o ayni motorla 1,5 yıl uçurdum. Sonuç olarak, marka bazında bir eleştiri çok da haklı değil. Yeni bir ASP 2 zamanlı motorun iyi ve yeterli uzunlukta bir rodaj dönemi geçirmesi onun performansı ve çalışma kalitesini kesinlikle olumlu etkiliyor. Motorun ilk birkaç çalışması sonrasında silindir kafa civatalarını torkunda sıkmak lazım. Arka kapak civatalarını kontrol etmek lazım. Egzost civatalarını somun kilidi (treadlocker) sürüp sıkılaştırmak lazım. Ayrıca egzostun içinden geçen civatayı da kontrol etmek lazım. Bazan gevşeyebiliyor. (Kullananlara not: Zaman içinde ASP 4 zamanlı motorlarda gaz teliyle hareket eden karbüratör milini tutan küçük vida zamanla gevşiyor. Ona da treadlocker sürüp kararı kadar sıkmak gerekiyor. Geçen sene bendeki FS61 AR'nin bu civatası düşmüş, motor havada kararsız çalışmaya başladı. Rölantiye çekiyorum motor çeyrek gaz çalışmaya devam ediyor. Çeyrek gazla inince adrenalin tavan yapmıştı.)
Sümer Yamaner
23-05-2011, 17:51
Yahu Aydoğan Bey, anlar anlamaz yazıyorsunuz. Kızacaklar şimdi! :) :P
bu motorların gerdek gecesi korkusu var :)
ne zaman uçacağını anlıyor yeni gelin gibi naz yapıyor. bugün öğlen tüm vidalarına baktım gıdım gevşeklik yok, buji kontrol ettim çıra gibi kızarıyor, eksik karb. vidası falan yok.
çalıştırdım. sorunsuz çalıştı. en ufak bir sorun yok. rolantide dk larca çalışıyor. bir anda tam gazda devirleniyor. tam gazda 2 dk kaldı banamısın demiyor. modeli diktik tepeye, kafayı verdim zemine, ters çevirdim sorun yok. zaten bunları uçuş öncesinde de denemiştik. taki ne zaman pist başı alacak, birşeyler ters gidiyor.
http://www.vimeo.com/24105876
24105876
Sümer Yamaner
23-05-2011, 18:57
O halde pilotu kontrol ettirmek gerek. Küçük iğnesi ayarsız olabilir. :P
evet pilotta iş yok :) lastik le uçuracağım ben.
Sümer Yamaner
23-05-2011, 19:23
Ayrıca PC9'un ağırlık merkezi de fazla önde olabilir. Motor stopundaki bu davranışı hiç normal değil. Motor düşük enerjili bir konumda stop etmemiş. Dolayısıyla ağırlık merkezi doğru yerinde olan bir PC9 mükemmel süzülüşü ile daha iyi inerdi.
İkinci nokta şu: Motor OS olsun başka bir marka olsun. Rodaj sonrası ilk uçuşlarda her an motor stopu olabileceği için, uçak pist üstünde ve yüksekte tutulmalıdır ki stop halinde düzgün bir pattern tutturularak normal bir iniş yapılabilsin.
Videoyu izledikten sonra motora kusur bulamadım özür dileyerek.
Elebaşı geldi...
Amin
Bu tarif superdi yılın yorumu olmuş Allahta seni güldürsün abi:lol:
Amin
:)
bu motorların gerdek gecesi korkusu var :)
ne zaman uçacağını anlıyor yeni gelin gibi naz yapıyor. bugün öğlen tüm vidalarına baktım gıdım gevşeklik yok, buji kontrol ettim çıra gibi kızarıyor, eksik karb. vidası falan yok.
çalıştırdım. sorunsuz çalıştı. en ufak bir sorun yok. rolantide dk larca çalışıyor. bir anda tam gazda devirleniyor. tam gazda 2 dk kaldı banamısın demiyor. modeli diktik tepeye, kafayı verdim zemine, ters çevirdim sorun yok. zaten bunları uçuş öncesinde de denemiştik. taki ne zaman pist başı alacak, birşeyler ters gidiyor.
http://www.vimeo.com/24105876
24105876
Aman usta yaa 30.saniyede yüreğim ağzıma geldi ne oldu öyle yaa:-))
SAnırım tam hızlanmadan kalkış verdin.Ama helal olsun model saglammış,yada sen iyi indirmişsin.bişicik yok gibi görünüyor
Ayrıca PC9'un ağırlık merkezi de fazla önde olabilir. Motor stopundaki bu davranışı hiç normal değil. Motor düşük enerjili bir konumda stop etmemiş. Dolayısıyla ağırlık merkezi doğru yerinde olan bir PC9 mükemmel süzülüşü ile daha iyi inerdi.
İkinci nokta şu: Motor OS olsun başka bir marka olsun. Rodaj sonrası ilk uçuşlarda her an motor stopu olabileceği için, uçak pist üstünde ve yüksekte tutulmalıdır ki stop halinde düzgün bir pattern tutturularak normal bir iniş yapılabilsin.
Videoyu izledikten sonra motora kusur bulamadım özür dileyerek.
Abi dogru dersin. Benim pilatus da zaman zaman stop etti ama her defasında güzel süzülerek piste yetiştim. Öyle birden burun düşürmesi pek normal gelmedi
Küçük iğneyi 15 dk kadar açıp bir daha uçun.
Küçük iğneye şimdi dokunma. Büyüyünce ayarlarsın. Nasıl olsa sonuç değişmeyecek o yüzden hiç bir yerine dokunma. Modele airbag uydur kaldığın yerden devam et.
bizide kendileri gibi sanıyorlar :)
ben o iğneyi bir kere ayarlarım sonra CA damlatırım üstüne. orasını elle, burasını elle neme lazım motor tam motor olur sonra :)
ahmet abicim motorun iğne ayarlarında bir sorun yok. rolantide gayet sağlıklı çalışıyor. aniden tam gaza dayadığımda da seri bir şekilde, öskürmeden tam devire geçiyor.
şaka bir yana bu motor daha yeni gelin işte dediğim gibi. kaynana lafını dinleyecek ve zamanla doğru yolu bulacak.
Sümer Yamaner
23-05-2011, 23:41
ahmet abicim motorun iğne ayarlarında bir sorun yok. rolantide gayet sağlıklı çalışıyor. aniden tam gaza dayadığımda da seri bir şekilde, öskürmeden tam devire geçiyor.
O halde neden stop etti? Demek ki halen fakir ki depo azalınca iyice fakire düştü ve durdu. Küçük iğneye dokunulmayacağını, onun fabrikada ayarlandığını kafanıza kim soktuysa iyi sokmuş. Ama bu kafayla o uçağı pert edersin yazık olur.
Bence videodaki ufaklığı her uçuşa götürün ve ona danışın. O herşeyi biliyor. :)
Ah Emrah abim,harekete geçen bir modelde negatif G kuvvetinden dolayı depodaki yakıtın karbüratöre yürümemekte inat ettiğini gözardı ediyorsun.Yerde genelde epeyce zengin ayarlıyoruz ki hem kalkışta hem de depo sonlarında besleme hala düzgün olsun.
Hatta k.i. yanında b. i. de iki-üç tık açmanı ve bir de öyle kalkış denemeni tavsiye ederim.
Emrah ben bu filmi izledim. Şimdi iğneleri 2-3 tık açıyorsun. Yine stop ediyor bu sefer ciddi kırım oluyor. Sonra uçağı onarıyorsun. Buji değiştir diyorlar. OS buji takıyorsun sonuç yine stop ama bu sefer sağlam onardığın için az hasarla yırtıyorsun. Sonra sana büyük iğneyi değiştirtiyorlar. Biraz düzelir gibi oluyor ama tamgazda bir süre uçtuktan sonra iki tono atıyorsun yine stop ediyor. Bu kez firewall kırılıyor. Tekrar yapıyorsun. Uçağın ön tarafı maymunun arka tarafına benzemeye başlıyor tamirlerden dolayı. Sonra küçük iğnenin o-ringleri değişiyor. Biraz daha düzeliyor ama stoptan kaçamıyorsun. Artık işi kaptığın için yamalı bohçayı düzgün indiriyorsun. Bu sefer büyük iğneyi öne taşıtıyorlar. Artık motor kullanılabilir hale geliyor bir dizi ameliyattan sonra. Ama düşe kalka her tarafı yamulmuş yepyeni model motorun tadını çıkartmak için birkaç kez zorlanınca ya kanat katlıyor ya kontrol yüzeylerinden biri yerinden çıkıyor. Gidip yeni bir model daha alıyorsun sonra os a fazla para vermeyin asp canavar gibi çalışıyor diye yazıyorsun.
Not: sırayla gitmek zorunda değilsin ama hepsini yaşamak zorundasın.
Sümer Yamaner
24-05-2011, 09:45
Özellikle de bilmeden yazan ve kendilerini "hoca" diye tanıtanlara çok dikkat etmek lazım. Bulundukları yerde insanları kendi yörüngelerine hapsettikleri yetmezmiş gibi her yere el atıp sadece kendi doğrularını empoze etmeye çalışanlara karşı uyanık olmak lazım. Hayatında iki üç çeşit motordan başka motor kullanmayıp, kendi yarattığı tabularla kendini sınırlayanlardan uzak durmak lazım. Kendi uydurduğu kurallara (asla küçük iğneye dokunulmaz türünden) herkesten önce kendi tapar hale gelenlerden korkmak lazım. Ama herşeyden önce, ortada kapı gibi gerçekler dururken hala mesnetsiz atanlara dikkat etmek lazım. Modelcilik zor iş. Uyanık olmak lazım... :lol:
Özellikle de bilmeden yazan ve kendilerini "hoca" diye tanıtanlara çok dikkat etmek lazım. Bulundukları yerde insanları kendi yörüngelerine hapsettikleri yetmezmiş gibi her yere el atıp sadece kendi doğrularını empoze etmeye çalışanlara karşı uyanık olmak lazım. Hayatında iki üç çeşit motordan başka motor kullanmayıp, kendi yarattığı tabularla kendini sınırlayanlardan uzak durmak lazım. Kendi uydurduğu kurallara (asla küçük iğneye dokunulmaz türünden) herkesten önce kendi tapar hale gelenlerden korkmak lazım. Ama herşeyden önce, ortada kapı gibi gerçekler dururken hala mesnetsiz atanlara dikkat etmek lazım. Modelcilik zor iş. Uyanık olmak lazım... :lol:
Hah işte ben de bunu diyorum. İğneye elletmezler çünkü ellese de ellemese de çalışmaz o motor. Bir de soprano aldırıp çifte eziyet yaşatırlar. Kendini güvenli ellere, uçağı toprağa bırakıp herşeye baştan başlarlar. Malatya ekibini örnek alsınlar diyorum. Tüm başlayanlar ilk modellerini kırımsız şekilde satıp ikinci modele geçiyorlar.
Sümer Yamaner
25-05-2011, 09:37
Bizde ahde vefa önemlidir. Bize uçuş zevkini ilk kez tattıran uçak kırılmadıysa satılmaz. Baş köşede durur... Haa bir de hatırlatmak için yazayım, trainer dediğimiz modeller motor stopundan kırılmıyorlar pek! :P
Aslında zat-ı alilerinize bir psikanaliz yapıp motor stopu korkusunun nereden kaynaklandığını bulursak belki çevreniz de pahalı motorlara mahkum olmaktan kurtulur... :)
Hah işte ben de bunu diyorum. İğneye elletmezler çünkü ellese de ellemese de çalışmaz o motor. Bir de soprano aldırıp çifte eziyet yaşatırlar. Kendini güvenli ellere, uçağı toprağa bırakıp herşeye baştan başlarlar. Malatya ekibini örnek alsınlar diyorum. Tüm başlayanlar ilk modellerini kırımsız şekilde satıp ikinci modele geçiyorlar.
Bizde yeni başlayanlar nihayet kara propaganda etkisinden yavaş yavaş sıyrılıp direkt Soprano ile başladıklarından kırımsız bir şekilde,satmadan ikinci modellerine geçiyorlar çünkü Soprano herdaim zevk veren,hertürlü pilotaj safhasında uçurularak birşeyler öğrenilen gayet mükemmel bir model.Hatta elindeki ikinci üçüncü safha modeller birşekilde kırılınca Sopranoya dönüş yapan epey arkadaşımız var.O yüzden bizim uçuş günlerimizde heryaştan, her tecrübeden yoldaşlarımızın elindeki Sopranolar yüzünden herdaim Soprano bolluğu vardır.
Bizde yeni başlayanlar nihayet kara propaganda etkisinden yavaş yavaş sıyrılıp direkt Soprano ile başladıklarından kırımsız bir şekilde,satmadan ikinci modellerine geçiyorlar çünkü Soprano herdaim zevk veren,hertürlü pilotaj safhasında uçurularak birşeyler öğrenilen gayet mükemmel bir model.Hatta elindeki ikinci üçüncü safha modeller birşekilde kırılınca Sopranoya dönüş yapan epey arkadaşımız var.O yüzden bizim uçuş günlerimizde heryaştan, her tecrübeden yoldaşlarımızın elindeki Sopranolar yüzünden herdaim Soprano bolluğu vardır.
Bu sene yağmurlar bereketli. Yıllardır ektiğiniz sopranolar filizlenmiştir. Bolluk o yüzden.
doganaksu
28-05-2011, 06:46
Metin Bey, konuyla ilgili ilk mesajınızda lsn ayarı yapılırken iğne 2 tur açılır gaz tam açıkken karbüratörün hava girişinden bakıldığında iğne ile girdiği yuva arasında 1 mm gibi bir mesafe olur demişsiniz. Benim motorda (magnum 46 xls) bu mesafeyi tutturabilmem için yaklaşık 6 tur çevirmem gerekiyor. Sizce ilk ayarı bu mesafeye göre mi yapayım yoksa 2 tur hesabına göre mi?
Mesafeye göre yapın ama bu ayar sadece başlangıç için iyi bir yer olarak görülmeli. 6 tur bana çok fazla gibi geldi. 1mm ise yaklaşık bir değer. Önemli olan rölantiye aldığınızda iğnenin karşıya dayanmamasıdır. Tabii rölanti açıklığında iğne konumunu üstten görmek mümkün olmaz. Siz 3-4 tur kadar açıp ayara başlayabilirsiniz.
doganaksu
30-05-2011, 19:11
Metin Hocam çok sağolun.
doganaksu
06-06-2011, 14:47
Dün nihayet motorun ayarlarını sahada yapabildim ve haftalar sonra uçabildim. Küçük iğne ayarında sanırım kaynağı Metin Hocama ait çimdik metodu çok işe yaradı. Başka hiçbir ayarlama metoduna ihtiyaç duymadan küçük iğne ayarını yaptım. Sorunsuz bir şekilde uçağı kaldırdım ve indirdim. Yardımı olan tüm hocalarıma tekrar teşekkürler.
Hayırlı olsun Doğan Bey. Çimdik metodu bana ait değil. Ama dediğiniz gibi güzel bir yöntem. Yine de rölantide bir süre bekleyip aniden tam gaz yapınca düzgün devirlenmeyi görmek lazım. Cowlingli modellerde hortuma ulaşmak her zaman mümkün olmuyor.
Bu arada kaç tur gevşetince yerini buldu bakabildiniz mi?
doganaksu
06-06-2011, 23:06
Hocam motor sorunsuz çalışıyor ama biraz daha ayar istiyor. Devirlenirken hafiften boğulur gibi oluyor. Gevşetmeyi önce 2 tur civarında yaptım daha sonra sıktım ama nekadar sıktığımı tam olarak blmiyorum. Pazar günü çok güzel bir uçuş yaptım gerçi yağmur nedeniyle erken bitidim ama yinede güzeldi.
Tamamdır en azından 6 tur olmadığı, 2 tur civarında olduğu netleşti. Hassas ayar için 5 dakikalık açılarla oynamak gerekir. Motor tam açılmadıysa hafif zengin olması daha iyi olur. Hatta hafif fakir olacağına hafif zengin olması daha iyi. Eğer tam bir performans istenirse ayarı da tam yapmak lazım. Yakıt buji mevsim değiştikçe ayarı tekrarlamak lazım. Ama HSN ayarını her uçuş öncesi kontrol etmekte fayda var. Çünkü aynı zamanda yakıt hortumlarını da kontrol etmiş oluyorsunuz. LSN ayarını sürekli yapmak gerekmez ama her uçuş gününde ilk uçuş öncesi test etmek faydalı olur.
doganaksu
07-06-2011, 14:58
Teşekkürler Metin Hocam. Bunun sorun olup olmadığınıda tam olarak bilmiyorum ama uçağı stop ettikten sonra karburatörden yakıt depposuna doğru hava kabarcıkları gidiyor. Aynı şekilde karburatörün hava deliğini kapatıp yakıt çektikten bir süre sonra yakıt hortumunda yine hava kabarcıkları oluşuyor ve karburatörden depoya doğru gidiyor. Uçak çalıştıktan sonra bu olay olmuyor.
Motor durunca depodaki basınç ortadan kalkıyor yakıt biraz da sifon etkisiyle geriye kaçıyor. Mecburen hava giriyor hortuma. Tamamen normal bir durum. Önemli olan motor çalışırken karbüratöre doğru ilerleyen hava kabarcığı olmaması. Zaten öyle bir durum varsa ayar tutturmak mümkün bile olmaz.
doganaksu
07-06-2011, 22:37
Çalışırken herhangi bir kabarcık yok hocam çok sağolun.
Bir uçuş videosu hakettik :)
doganaksu
13-06-2011, 19:20
Bir uçuş videosu hakettik :)
İnşallah en kısa zamanda Metin Hocam. Ama bir türlü uçuşa gidemiyorum. Her hafta bir problem çıkıyor.
ttolga123
02-07-2011, 21:50
Merhaba,
91 asp motorum top star 60 modelime ters olarak takılı. Forumda yazanları deneyerek 1 hafadır uğraşıyorum ama ne yazık ki sürekli stop eden motorla süzülerek iniş yapıyorum. Uçuş keyfim kalmadı valla :) asp 91 motor için manuel'i olan var mı acaba ?
yada default igne ayarları kaç tur olmalı ?
Teşekkürler.
Default ayar sadece başlangıç için motor çalıştırılabilecek bir ayardır. Mutlaka ayarı sizin yapmanız lazım. Stop etme şekliyle ilgili bilgi verirseniz biraz daha yardımcı olabiliriz.
Sümer Yamaner
03-07-2011, 17:43
Merhaba,
91 asp motorum top star 60 modelime ters olarak takılı. Forumda yazanları deneyerek 1 hafadır uğraşıyorum ama ne yazık ki sürekli stop eden motorla süzülerek iniş yapıyorum. Uçuş keyfim kalmadı valla :) asp 91 motor için manuel'i olan var mı acaba ?
yada default igne ayarları kaç tur olmalı ?
Teşekkürler.
Motor dört zamanlı mı iki zamanlı mı?
Nasıl bir yakıt kullanıyorsunuz?
Aynı yakıt başka motorlarda sorunsuz çalışıyor mu?
Depo ve yakıt hatlarınızdan emin misiniz?
Bujiniz ne?
Motor uçuşun hangi aşamasında, gaz kolu hangi konumdayken ya da hangi konum değişikliğini yaparken stop ediyor? Yani örneğin çeyrek gazda uçarken ani gaz açarken mi, rölantide son yaklaşma yapıp ani gaz açıp pas geçerken mi, tam gazda uçarken mi, belirli bir hareket (tono, loop gibi) yaparken mi?
ttolga123
04-07-2011, 20:37
Merhaba motor 2 zamanlı yakıt olarak tornada %5 lik kullanıyorum.(2 senedir uçuş yapma fırsatım olmadı 2 senedir bekliyordu yakıt). Buji olarak os a8 var. Ucak inis sırasında yere yaklaşma anında duruyor.
Bugun bujide bir sorun oldugunu farkettim.Yenisini alıp yeniden deneyeceğim. Sizce bu buji motora uygunmudur. Tavsiye edeceginiz bir buji varmı?
Bujiyi değiştirdikten sonra yeniden ayarlamaya çalışacagım.
Ondan sonra yeniden yazarı sorularımı.
Teşekkür ederim mesajlar için
Bence bujiyle ilgisi yok. Yakıtla da ilgisi yok gibi duruyor. Bizi ilgilendiren bölüm iniş sırasında yere yaklaşma anı değil. Gazı kapatınca mı, kapattıktan bir süre sonra mı stop ediyor. Rölantide çalışması normal mi? Yani motola ilgili bilgiler lazım. Mesela Kısa süre uçurup inerken sorun yoktur da 10 dakika uçtuktan sonra stop etmeye başlıyor gibi.
Eğer dışarıda birşey bırakmadan iyi bir tanımlama yaparsanız çok yüksek ihtimalle soruna nokta atışı yapabiliriz.
A.Meseli
04-07-2011, 23:32
Anlaşılan o ki küçük iğne (rölanti iğnesi) ayarı bozulmuş. İniş sırasında motor rölantiye yakın hıza çekilince stop ediyor. Küçük iğneyi 10-15 dakika açarak tekrar deneyin. Yakıtınız da biraz beklemiş bir yakıt, belki vasfını kaybetmiştir. Taze, temiz bir yakıtla çalıştırın.
LadeS268
09-07-2011, 09:40
Ustalarım yazmışken bana laf düşmez ama ben de rolantide stop ettiğini düşünüyorum, bu yüzden rolanti ve/veya LSN ayarı kontrol edilmelidir.
ttolga123
09-07-2011, 21:56
yeniden merhaba,
bugün yakıtı, bujiyi değiştirip pistte gittim. Ayarları dediğiniz gibi yaptım. Sıkıntı olmadan 10 dk içinde ayarladım. Uçuşa geçtim. Motor 5 dk sonra havada teklemeye baslayıp stop etti. Öncesindede stop edeceğine dair işaretler verdi.Sesinde fark edilir değişiklik meydana geldi. acil iniş yapıp ayarlar yeniden baktım yerde gayet iyi çalışmakta.Motor rolantide calıstıgında hortumda hava kabarcıgı oluşuyor fakat tam gazda kabarcık olusmuyor onu gözlemledim.
Yeniden havalanadım fakat aynı sekilde 10 dak. içinde yeniden acil indim.
Tekrar kontrol ederken motor basından yakıt kabarcıgı cıktıgını farkettim. Motor ust kapak vidaları sıkıştırdım ama yine stop etti.
Şimdi yeni bir motor alacagım bu sefer OS almak istiyorum ondada degişik modeller var. top star 60 için hangi model motoru önerirsiniz.
OS 55 AX ile yetinmek gerekecek. Bir üstü 75AX. Ama fazla olur.
Üst kapağı söküp bir bakın arada çapak falan kalmış olabilir. Belki karbüratör ağzından atılan yakıt motor kafasına gelmiştir.
Hortumda hava kabarcığı kesinlikle olmamalı. Hava iğne öncesinden mi geliyor iğne sonrasından mı bakarak sorunun yeri anlaşılabilir. Genellikle yüksek hız ayar vidasından hava alır. Yine hortum bağlantılarına nipellerin sıkı olup olmadığına bakın. Emaneten bulabilirseniz başka bir yüksek hız ayar vidası takımı ile deneyin. Eğer hortumda hava kaçağı varsa motor ayarlarını yapmak imkansızdır. Yeni motor almadan önce bununla biraz daha uğraşın bence.
Hava kabarcığını depodaki yakıt azalınca görüyorsanız depo içi hortumu da kontrol etmek gerekir.
ttolga123
10-07-2011, 00:43
Merhaba baloncuk iğneden sonra oluşmakta. Az önce üst motor kapağını çıkardım. Altında yer alan bölümde çatlak oluşmuş.
Dokununca yamuldu ve derken koptu parça. sızıntı yapan yer orasıydı. Artık komple sızacak :) 1 aydır ugraşıyorum degiştirmedigim bir motor kalmıştı :) sanırım sonunda suçluyu buldum .
Merhaba baloncuk iğneden sonra oluşmakta. Az önce üst motor kapağını çıkardım. Altında yer alan bölümde çatlak oluşmuş.
Dokununca yamuldu ve derken koptu parça. sızıntı yapan yer orasıydı. Artık komple sızacak :) 1 aydır ugraşıyorum degiştirmedigim bir motor kalmıştı :) sanırım sonunda suçluyu buldum .
Motor ayar tutmuyorsa mutlaka bir yerinde sorun vardır. Kompesyonu bitmiştir, hortum yırtıktır gibi. Sizin motor sorunun büyüğünü seçmiş. Onu makina mihendisliği fakültelerinden birine kadavra olarak verebilirsiniz. Büyük ihtimalle iğneden de hava alıyordu. Yine de iyi idare etmiş.
Tariften pek iyi çıkaramadım ama silindir blokundan silindir kafasına bağlandığı yerden parça koptuğu anlaşılıyor.Orada kopabilecek tek parça(bence) soğutma kanatcığıdır, eksikliği hiç problem yaratmaz.Bir fotoğraf koyabilirseniz neresi olduğunu merak ettim.
Sümer Yamaner
10-07-2011, 07:33
Geçmiş olsun. Yeni alacağınız motoru (OS bile olsa) bu şekilde fakir çalıştırıp hasarlamamanızı öneririm. Kolay gelsin.
A.Meseli
10-07-2011, 10:44
Ayrıntılı tanımlama ve foto olmadığı için üst kapak mı çatlamış, yoksa kanatçık mı kırılmış tam belli değil. Ancak Ahmet beyin tahminine ben de katılıyorum. En fazla soğutma kanatçığı kırılmıştır diye düşünüyorum. Sorun üst kapakta olsa bile sadece üst kapak değişimi yapılabilir. Bence motordan hemen vazgeçmeyin. Makro çekilmiş bir foto koyarsanız daha fazla yardımcı olunabilir.
Bence blokta çatlak var gibi tanımlamış. Belki de gömlekte çatlak vardır. Gömlek değişir, ayar vidası değişir çalışır başka sorun yoksa. Ama sorunlu motora bakıp buradan hava alıyor, buradan yakıt sızdırıyor diyebilecek aşamaya gelmek güzel.
ttolga123
11-07-2011, 01:34
Yeniden merhaba,
Motor üst kapağının hemen altındaki kanatçık koptu.Zaten o bölgeden motor çalıştığında yakıt köpürerek çıkıyordu. Bunun üzerine açtım üst kapağı ve altında yer alan ilk soğutma kapakçığı bir kaç dokunuşumla koptu. Üst vidalardan birinin girdigi yere yakın bir yerden diğer vidaya kadar olan alan koptu.
Bugün sanayideki bir arkdaşımın yanına gidip, ust kapak vidalarını şu anda açamadağımız şekilde sıkıştırdık.Pistte gittim motorun o bölgesini bezle temizledim ve calıştırdım. bezlede sızıntı olup olmadığını kontrol ettim.Nitekim sızıntı oluyordu.Zaten motor çalışınca ısınana yakıtının dışarı geldiği de anlaşıyo. Sıcak yağa su dökülünce çıkan sese benzer bir sesle. dışarı doğru bir sızdırma oluyor.
Ay oldu adam akıllı ucuramadım her kalkıs açil inişle sonuclandı.Motor 3-5 dk düzgün çalısıyor. Sonra yavas yavas boguluyor. 2-3 dakikaade o sekilde boguk gidiyor ses. Sonrada duruyordu.
Zaten bu motoru 2.el olarak almıştım ve çalıştırma fırsatım olmamıştı.2 sene sonra işten güçten fırsat bulup modele yeniden başladığımda böle bir sorun oldu. Motorun benden önceki geçmişini bilmedigim için baya uğrastırdı beni.
Şimdi sanırım yeni bir motor almalıyım diye düşünüyorum ? Yoksa elimdeki modelde daha fazla acil inemeyecek gibi:)
Tolga abi,
1-Kapak vidaları hiçbirzaman aşırı sıkılmamalı,kafa çarpılır,piston sıkışır.
2- Kompresyon kaçağı yüzünden yeni motor almak,pire var diye komple yatağı atmaya benzer.Çare:
Silindir kapağını sökün(motor soğuk olmalı).Kapakta veya gömlek tepesinde bir veya iki yuvarlak halka shim(metal conta) olmalı.Var olup olmadıklarından ve adedinden emin olun ve buraya yazın ltf.
Sonra o conta(lar) ın pürüz vs sebebiyle mi kaçak yaptıklarına veya kafa/gömlek flanşı nda sızdırmazlığa mani olan pürüz ,granül vs arayın.Bulabildiklerinizi bezle temizleyin sonra gömleği, tek bir shim i yerine koyarak(en düzgününü) silindir kafasını dikkatle doğru bir şekilde,sanki vidalayacakmış gibi gömlek flanşına oturtun.Sonra silindir kafasını iyice bastırırken sağa sola çevirme hareketine başlayın(alıştırma).Bu hareketi (bastırmayı ihmal etmeden) ne kadar yapabilirseniz yapın bir zararı yoktur.Böylece kafa/gömlek arasındaki sızdıran düzensizliği alıştırarak ortadan kaldırıyoruz.Bu atmasyon değil,kaçıran birkaç motorda tarafımdan başarıyla uygulanmış bir alıştırma metodudur.
Yeteri kadar alıştırınca temiz bir bezle alüminyum cürufunu temas noktalarından iyice temizleyin,temas noktalarını varsa hintyağı yoksa bir yağla yağlayıp(shim i unutmadan) eğer birden fazla ise sadece bir shim kullanarak kafayı dikkatle(aman gömleğin dönük olmadığından emin olarak) yerine vidalayın.Vidalar çapraz ve normal bir güçle sıkılmalı.Aşırı sıkma faydasız ve zararlıdır.
Sonucu da lütfen buraya yazın.İyi şanslar.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.