Orijinalini görmek için tıklayınız : İnsanız Hava Aracı Yapımı
Merhaba arkadaşlar...
HERON adlı insansız hava aracının birebir küçültülmüş modelini yapımına başlıyacağız.THK'da 3 Arkadaş bu modelde takıldık kaldık.Birkaç aydır araştırmalar yapıyoruz.Elimizde 2 adet plan var bilmiyorum daha bulabilirmiyiz ama bunlar ve resimlerine bakarak imal edeceğiz uçağı.İnşasında balsa - fiberglass - carbon - depron ve köpük kullanıcaz.Gerçek bir heron ne yapabiliyorsa aynısını yapıcak.Tek farkı boyutu ve havada kalma süresi.Boyutu ise: Kanat Açıklığı 250 cm,Boyu 170Cm Olacak.
HERON ' u bilgiasardan joistik yardımı ile uçurucaz tabi bunun için bu sistemle başka uçaklar uçurdukdan sonra uçuracağız HERON'u.Daha gerçekci bir his vermesi için.
Joistik sistemini kullanıcaz ve buradan (http://www.hobbyrc.com/forum/threads/52463-Joystick-ile-model-ucurun) yararlanarak yapıcaz.
Heryöne hareket edebilen bir kamera maunt ve HD çözünürlükdebir kamera kullanıcaz.
Elektronik olarak.
5 Servo / 6 Kanal Alıcı / 720 Watt Fırçasız motor (12*8 Pervane ile) / 60A ESC / 4S 2200Mah ve 3S 2200 Mah Lipo batarya kullanıcaz birbirlerine bağlıyarak.
Cumartesi günü yapımı için hazırlıklara başlıyacağız.Eylül sonuna doğru bitirmeyi planlıyoruz.
Jamberk, 6 kanal alıcı işe yaramayacak.
2.5 m kanat açıklıklı bir uçak için 2 aileron servosu kullanmanız gerekecek. 2 de rudder ve elevator için etti 4 servo. her yöne dönen kamera içinde 2 servo gerekli toplam servo sayısı en az 6 eder. Alıcıda servolar için 6 kanal ilave olarak gaz için 1 kanal deyince gereken kumanda ve alıcının enaz 7 kanallı olması gerektiği ortaya çıkacak. Kumandayı 6 kanallı kullanma şansınız olabilir. Melih Karakellenin head tracker sistemini kullanırsanız o sistem 6 kanal vericiyi 8 kanal gibi davrandırıyor. Bu durumda sadece alıcıyı 7 kanal yapmanız yeter.
Evet Ufuk abi Kamera çin Extra 2 Servo var.5 Servo Uçak İçinde Kullanıcam.Yani toplam 7 servo Kullanıcam ama kamera için 2 servo o set ile geldiği içi yazmadım.Ve Kamera için ayrı bir kumanda ve ayrı bir alıcı kullanıcam yani kamerayı ayrı bir arkadaş yönetecek.Bundan dolayı 6 kanal bana yeter diye düşündüm.Ama hala yetmez ise artırıcam kanal sayısını.Yapım aşamasına ait resimler gelicek ancak böyle bir model için acele etmemek gerek diye düşünüyorum.
demekki rudderda iki servo olacak. bu durumda toplamda 8 kanallı alıcı gerekir (eğer kamerada aynı kumandaya bağlanırsa)
Evet Rudderda iki servo olucak ancak Ufuk abi Rudderdaki 2servo ve Alierondaki 2 servoyu birbirine Y kablo ile bağlayıp alıcıya taksak?
Olur ama böyle bir modeli tehlikeye atmak istemezsiniz herhalde. Ayrı kanallar kullansanız, bir tarafın servosu bozulsa yekesi kırılsa en azından iniş için bir şansınız olabilir (tabi bu birazda şans icabı arızanın olduğu yükseklik ve şekle bağlı).
Bunu bilmiyorduum peki nasıl bağlıyacağım bunu bilmiyorum ilk 4 kanal kumandadan farklı emirlerde çalışıyor son 2 kanalı denemedim onlaramı bağlıyacam.
Kolay gelsin öncelikle
Bir kaç tavsiyem olacak bu konuda, dikkate alırsanız projenin selameti için faydası olacaktır. (Benimde uzun vadede böyle bir projem var istek üzerine)
Kanat yükünü çok iyi dengeleyin zira hızlı bir model olmayacaktır, stal hızı çok düşük olmalı
Yatay ve dikey dengeleyicilerin, vereceği model üzerindeki baskı stres tamamen kanat birleşim yerindeki iki bağlantı çubuğun, olduğu yerde olacaktır. Buda kanatın o bölgesini çok sağlam ve rijit bir çalışma gerektirecektir. Göz önüne almanızı tavsiye ederim.
Dikey dengeleyicileri (runderleri) yukarı değil aşağıya vermek gerekir, zira yavaş uçan bir modelde eleron etkileri az olacaktır. Dönüşlere elerona destek için runderide kullanmak gerekecek. Eğer dikey dengeleyicileri (runder) bu şekilde olursa, örneğin sola dönüş olacaksa, runder kullandığınızda modelin gövdesi sola değil sağa dönme eğilimi vereceğinden, dolayısı ile dönüş kalitesi bozulacaktır. Tavsiyem, dikey kanatımızı (runderleri) yukarı değil aşağıva vermeniz.
Teşekkür Ederim.
Bağlantı yerlerini ve tüm kanatı bitirdikden sonra fiberglass ile kaplamayı düşünüyorum.Ayrıca öneriniz üzere orayı daha bir güçlendiricem.
Runder dediğiniz sanırım rudder ben böyle bilğimden :)
Rudderlar dediğiniz gibi tam dik değiller yaklaşık 20 derece gibi bir eğikliğe sahipler içeriye doğru.Acaba bu aşağı vermekden iyimidir?Yani dönüşlerde bu açı olmasına rağmen bir sorun cıkarmı?Yoksa yinede aşşağıya almalımıyım?
Bu dediklerim olmazsa olmaz şeyler değil tabi sonuçta bu hobi olarak yapılacak bir projedir.
Şimdi modelin arkasından bakalım, 90 derece açı olmayan dikey kanadın etkilerini düşünelim. İçe yatık olan runderin seyirdeki etkisini algılamaya çalışalım. Sol taraftaki runderin etkisi , sola komut verirsen kuyruğu sağa doğru etki edecektir, buda modelimizi sola çevirecektir burası tamam, fakat aynı zamandada modeli hafif sola yatırmaya yönlendirecektir buda doğru, neticede sola dönüş komutu veriyoruz. Gelelim sağ taraftaki rundere, sola komut verdik sola dönüş için, yine sol taraftaki runder gibi modelin kuyruğunu sağa doğru etki edeceğinden, modelimiz sola dönecektir buda doğru, fakat açılı olan runder, sola verdiğimi komutta modelin gövdesini (sola runderin tersine) gövdeyi sağa doğru (burun kuyruk ekseninde) döndermeye çalışacaktır, bu sonuçta her istenmeyen bir drag (sürtünme) yaratacaktır, aynı zamanda modelin yatay pozisyonundaki uçuş kalitesini kısmende olsa bozacaktır.
Yani sizin dediğiniz gibi dikey ve aşşağı doru olmalı dimi her hangi bir açı vermiyeceğiz.
Bir de bilgisayardan kumanda edebilmek için ekranınıza epeyce data gelmesi lazım yoksa o modelin havada kalış süresi bir dk yı bulmaz.Bu dataları verecek sensör sistemi de epey para tutar.
720watt motor da bence yetersiz. Bütçe sponsorunuz var mı?
Janberk elindeki konu degişik bakış açılarına göre veya okuyanların kafasından geçebilecek konulardan dolayı çok tehlikeli. Sen en iyisi bu işi ya unut yada sadece görüntü olarak bir HERON yap uçur gitsin.
Biz model yapıp uçuran hobicileriz, nereden böyle şeytanı çagıran işlere kalkışıyorsunuz.Kaba tabirle eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürüyorsunuz
Bu da alışıldık konulardan biri galiba, gidişatıda belli.:) Genç arkadaşların heyecanı farklı oluyor haliyle.
Aslında ilk başta sadece iyi bir FPV platformu olmaya aday bir model yapacaklarını ve uygun FPV ekipmanları ile kamera kontrollü model uçurmayı planlasalar sistemi uzun zamanda geliştirebilirler. Zamanda OSD ve diğer ekipmanlarla zenginleştirilir.
Bende FPV uçuşları için bir heron modeli yapmıştım, FPV için gerçekten uygun bir model oluyor, çok kontrol komutu istemiyor ve uzun sürede havada kalması için gerekli büyük lipo ve diğer ekipman ağırlığını da zorlanmadan taşıyor.
Yalnız modele aileron mutlaka ekleyin, ben ilk önce sadece rudder ve elevon miksi ile kontrol etmek istedim. Elevon bu uzun kanatlı modele yatış yaptıramadı. Ben dönüşleri sadece rudder ile yapmak zorunda kaldım ama rudder ile olan dönüşler beni FPV de oryantasyonumu olumsuz etkiledi. Yön duygum daha fazla karıştı, oysa aileron ile dönüşlerde ufuk çizgisindeki değişiklik dönüşte oryante olmamı kolaylaştırıyor.
Son olarak düşündüğünüz büyüklükte bir model için lipo ve motorunuz yetersi kalır.
darklord084
20-08-2010, 16:04
Bütçenizi bilmiyorum ama yakıtlı bir model olmalı. Ebatlarına bakarak çok ağır olacağını en azından 4500 gramı geçeceğini tahmin ediyorum..Bu kütleyi kaldıracak elektrikli motorda bulunur ancak yakıtlı olursa uçuş süresi bakımından sizi daha çok tatmin eder..
Şahsen bunu yapıyor olsam, kumanda ve alıcı ikilisine şunlardan seçerdim.en azından 2-3 km mesafem olsun ki heron yaptığımın zevkini yaşıyayım
http://www.hobbyrc.com/forum/threads/30767-model-u%C3%A7ak-kumanda-mesafesi/page6?highlight=kumanda+mesafesi
kim ne derse desin :) bu işin piiri Futaba
2.4 ler kanal atlama sayelerinde güvenli ama menzil olarak düşükler. dikkat ediyorum kim uzun menzilli FPV uçuşu yapsa elinde 72 mhz uzun antenli Futaba 9c var.
stok 9c ile 10km üzeri açık alanda uçuş yapan var. (72 mhz pcm dual verici anteni 4.16m olarak uzatılmış halde)
7 chp lerde menzil 6-7 km - 72-35mhz ler için
7 c lerde menzil 4-5 km - 2.4 ler için
assan modüllerde menzil kullanılan alıcıya göre değişiyor. tablosunu ekliyorum.
ama bu değerler hep açık alan ve frekans olarak temiz bölgeler için geçerli. kimse kati bir metraj veremiyor. herşey o bölgedeki arazi yapısı ve kullanılan teknoloji cihazı ile orantılı bir durum.
Janberk elindeki konu degişik bakış açılarına göre veya okuyanların kafasından geçebilecek konulardan dolayı çok tehlikeli. Sen en iyisi bu işi ya unut yada sadece görüntü olarak bir HERON yap uçur gitsin.
Biz model yapıp uçuran hobicileriz, nereden böyle şeytanı çagıran işlere kalkışıyorsunuz.Kaba tabirle eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürüyorsunuz
Bence böyle düşünmeyin yapılmayacak bir model degil.Yani İmkansız Diye Bir Şey Yoktur!
Yakıtlı motor olabilir elimde 60lık yakıtlı motor var ancak ağırlığı 2 Kgda bitirmeye çalışacağız.Motor 11*5 Lik Motorla Yaklaşık 2 Kg çekiyor.Ben 12*8 Yada Daha Büyük bir pervane takıcağım motora buda fazladan çekiş gücü demek.Zaten uçak 150 km gibi bir hızla uçmayacağı için çok güçlü motor takmaya gerek duymadım.
Kumandamızın mesafesı 1Km ancak 2metrelik bir anten ile kullanıcaz yaklaşık 1500metre mesafe sunucak buda bize.Buda zamanla geliştirilicek.
İlk önce modeli bitirip sadece uçucaz.Daha sonra kamera sistemini takıcaz.İlerliyen zamanlarda otomatik pilot sistemleri ile kendi başına uçmasını sağlıyacağız.
darklord084
21-08-2010, 00:37
eşşek derken :)))
şaka yaptım ince abi şakaydı... :)))
sadiakca
21-08-2010, 03:24
Yakıtlı motor kullanmayı aklınızdan çıkarmanızı tavsiye ederim. Motorun oluşturacağı titreşimler kamera sisteminizi olumsuz etkilyecektir.
Elbette olumsuz etkileyecektir ama profesyönel havadan çekim sistemlerinde modeller genelde benzinli ve kamera standları buna göre imal edilmiş. Evet arkadaşların projelerinin bütçesi ne kadar bilemiyorum ama bence de elektrikli yapmaları daha uygun. En azından ilk adım havadan yere görüntü aktarımıyla yerden joystick ile modeli kontrol etmek olabilir. Daha sonra çeşitli sensörler ve telemetri sistemleriyle geliştirilebilir, daha sonra da otopilot sistemlerine geçilebilir diye düşünüyorum.
Arkadaşlara yabancı sitelerden , yabancı model uçak forumlarından UAV ve drone konularını incelemelerini tavsiye ederim.
Başarılar.
Bugun THKda Oturduk Bunun Üzerine Bir Toplantı Yaptık.Herşeyini konuştuk maliyetiydi çıkarıcağı sorunlardı uçuş süresiydi...Bu sırada yapımına katılmak isteyen birkaç arkadaş daha çıktı.Yani uçak daha hızlı bitecek :)
Şuan herşey tamam.Sadece uçağı yapıp uçmak kaldı.
Uçağın hafif olması için mavi izalasyon köpüklerini bilirsiniz 2tanesini üstüste epoxi ile yapıştırıp modeli keselim dedik.Tabiki 2taneden değil daha çok kullanıcaz.Daha sonra kestiğimiz malzemeleri fiberglass 45 gramlık kumaş ile kaplamayı düşündük.Kumaşın 1metrekaresi 45 gram.Yaklaşık kiti 700 gramda bitiricez..Kanat 3 Parça Olacak.Kanatları karbon borular yardımı ile destekliyecez.50-70 km arası bir hızda uçacak uçak.
RC_Cankat
27-08-2010, 16:33
50-70 km arası bir hızda uçacak uçak.
Elde somut hiçbir şey yokken nasıl belirlediniz hızını merak ediyorum.Genelde bu tür projeler gerçekleşmeden son bulur ama inşallah sizinki gerçekleşir.Benimde hep hayalimdeki şeylerden biri olmuştur bu konu.Ancak tahmin ettiğinizden çok daha fazla problem yaşayacağınızı tahmin ediyorum.
1.Diğer üyelerinde söylediği gibi alıcı-verici sisteminiz yeterli değil.3 kmden az menzilli bir verici ile kullanmak çok büyük riskli olur eğer FPV için kullanılacaksa.Ayrıca kanallar yetersiz.
2.Motor ve pilin yeterliği olacağını sanmıyorum.Daha büyük bir motor ve daha fazla hücreli yüksek c li pil kullanmanızı tavsiye ederim.6s 5000mah gibi.
3.Yerden joystick ile kullanmak için uzun bir kurulum aşaması lazım.
Yinede başarılar dilerim!Takip edicem
Şuan herşey tamam.Sadece uçağı yapıp uçmak kaldı.
Herşey tamam derken? :D
Konu ne durumda? Cankat yazmış, bende sorayım. Son durum nedir?
Son mesajını ilgilisi bir ay önce yazmış.
Yapıyoruz :D Yapım bitince tüm resimleri toplayıp koymayı planladık Mehmet abi.Eylül sonu sadece uçarız demiştik.Ama biraz aksayacak sanırım 10-15 gün kadar.(Malum Okullar :)
Daha sonra Kamera vs.Takacak duruma geçicez.buda yaklasık 1 ay kadar bır sure surer ( sipariş vermesi gelmesi takması ince ayar. )
Cankat Şimdi Matematik boşuna durmuyor adamlar sayıları boşuna icat etmemiş bir dizi matametik işlemi ile hız hesaplanır.Sanırım daha liseye yeni geçtin yada 2.sınıfdasın fizik derslerinde görüceksin.!Çokda zor değil bu problemler.
Evet Motor tartışılır.Deniyeceğiz bakalım olmadı yeni motor spariş vericez modeli tam bitirelim.
Pil için basit bir devre ile yaklaşık 100 grm kadar 35 voltdan fazla elektirik üretebiliyoruz.3voltluk solar panelden.Pilleri şarj edicek buda uçuş süresini artırıcak.1,7 Voltluk panelden 27 volt üretiyoruz en fazla.2 tane kullansak 3.4 voltluk panelimiz olur buda 54Volt akım sağlar ama ağır olur 2 panel.3Voltluk ile 45 voltu görücez. :D
Cankat joistik işi çok karmaşık değil çok güzel bir şekilde konuda anlatılmış.Bilgisayardan anlıyan biri rahatça yapar.Kişiye göre zorluk değişir.
Alıcı vericiler değişti 6 kanal değil 12 kanal kullanıyoruz.8Kanal kumanda!Mezilde artı buna oranla.5Km :D
Herşey tamam derkende malzemler tamam anlamında çok karmaşık bir kelime değil sanırım :D
ACMaintenance
21-09-2010, 20:54
Konunun sonunu tahmin edebiliyorum.
Yok konu burda biter Uzamaz :S inşallah gerisi fotolar gelince devam eder diye umuyorum :D
Janberk, konunun uzaması önemli değil, sonuçta hazır bir kit yapılmıyor. Tasarlanıyor ve yapılıyor, zamanın aksaması ve uzaması normaldir.
Ancak. Resimleri toplayıp koyma işi biraz sakat. Pek çok resmi aynı anda yüklemeniz külfetli olur, Hemde toptan bir dolu resme bakmak takipciler için de zor olmazmı? Yaptıkca üçer, beşer resim eklesenizde görseydik. :)
Haa, devlet sırrı gibi gizli gizli yapılan bir projeyse birşey diyemem.
Hadi paylaşımların devamını ve kolaylıklar dilerim.:)
Pil için son bir teknolojiden yardım aldık :) çok basit bir devre ile yaklaşık 100 grm kadar 35 voltdan fazla elektirik üretebiliyoruz.3voltluk solar panelden.Pilleri şarj edicek buda uçuş süresini artırıcak.1,7 Voltluk panelden 27 volt üretiyoruz en fazla.2 tane kullansak 3.4 voltluk panelimiz olur buda 54Volt akım sağlar ama ağır olur 2 panel.3Voltluk ile 45 voltu görücez. :D
Ben anlamadım ne olacağını ...
1.7 voltluk panel kaç watt gücünde. Enerji yoktan varolmaz. 1 watsaa bir wattır. 1.7 voltu 35 volta çıkarınca 35 voltta 1 watt elde edemezsiniz. Burada bir yanlışınızmı var ben yapılmak istenileni yanlışmı anladım ?
1.7 voltluk panel kaç watt gücünde. Enerji yoktan varolmaz. 1 watsaa bir wattır. 1.7 voltu 35 volta çıkarınca 35 voltta 1 watt elde edemezsiniz. Burada bir yanlışınızmı var ben yapılmak istenileni yanlışmı anladım ?
Kesinlikle katılıyorum.Standart şarj ünitesi için 12V-18V arası gerilim kullanılıyor.Gerisi bu üniteyi yakmaya yarar.Gerilim 12V'a sabitlenirse de akım en azından 1/10 oranında düşecektir.Şarj için en önemli kısım olan akım göz ardı edilmiş.Ağırlık konusunda da şarj ünitesi ilave edilmeden hesaplama yapılmış.Sanki birşeyler havada kalıyor gibi.Konu ciddiyetten uzaklaşıyor sanki. !!!
Erke dönergecini unutuyorsun abi :P
(Pil için son bir teknolojiden yardım aldık çok basit bir devre ile yaklaşık 100 grm kadar 35 voltdan fazla elektirik üretebiliyoruz.3voltluk solar panelden.Pilleri şarj edicek buda uçuş süresini artırıcak.1,7 Voltluk panelden 27 volt üretiyoruz en fazla.2 tane kullansak 3.4 voltluk panelimiz olur buda 54Volt akım sağlar ama ağır olur 2 panel.3Voltluk ile 45 voltu görücez. )Bu yazıda ne anlatılmak istenmiş ben anlıyamadım.Egerki güneş paneli ile elektrik elde edip lipoları dolduracagız deniyorsa derimki elbette doldurabilirsinizde kaç saatte dolduracagınızı tahmin ediyorsunuz? Hiç güneş panelini yakından gördünüzmü bunu uçagınızın neresine koyacaksınız koydunuz diyelim o uçakta daha evvelden düşündüğünüz uçuş özellikleri kalacakmı, yani heronunuz hala heron olmaya devam edecekmi? Bunun yerine uçagınıza ufak bir rüzgar jenaratörü takın lipolarınız oradan elde ettiğiniz enerji ile doldurun
Herhalde anlatmak istediğini anlatamadı.:):):)
:D Mehmet Abi doğru söyledi Türkçem biraz kıttır kusura bakmayın.
Anlatmak istediğim pili uçarken şarj ederek uçuş süresini artırmak.Nasıl Anlatacağımıda bilemiyorum şimdi.
Devrenin painten basit bir çiziyim öyle anlatıyım yoksa iş karışıcak :)
İnce Abi Adını bilmiyorum o yüzden böyle yazdım.Biliyorum en az 1 saat civarı zaman gerek ama 10 dk uçacaksa 15 dkya uzatıcak zamanı hem pili ölmdürmemizi engeller hemde zamanı uzatır diye düşündüm.
kuracagım devre bu.Tek bilmediğim pil çalışırken bunu kulanabilicekmiyim :S deniyeceğiz artık.
Bi Arkadaşın yaptıgı devre :
http://www.dailymotion.com/video/xd1w5f_1-5-500-ma-solar-hucre-ile-2-6v-27_tech?start=6#from=embed
Aslında çok emin değiliz videoda 24 Volta kadar çıkmış.Amacımız 12 Volta çalışan şarj aletini çalıştırmak sanırım çalıştırır.Konuyu çok uzatmıyım daha denemedik.Bir kendin yap sitesinde bulduk devreyi kullanalım dedik.Bende burada yazıyım dedim ama gelen yorumlar içime kurt düşürdü 35 voltla 1 watt elde edilmez gibi.Ama bilgisi olan varsa olmaz yada böyle bölye derse sevinirim.
Aşşalıyacak gibide yorum yazmayın :) çok fazla bilmediğim bir konu solarlar...
Teşekkürler.
Videodaki devreden 10 adet yaparsak 220 v mu cıkacak yani. Benim pek aklım yatmadı. Birde videoda panelden çıkan elektriğin amperini ölçüyor. Benim bildiğim amperaj öyle ölçülmüyor. Üstadlarımız ne diyor bu işe acaba.
Tam anlıyamadım deniyerek yapıcaktım ama üstadlarımızdan yardım bekliyorum boşuna zaman kaybetmemiş oluruz :D
Bir yere varacağı yok ama hadi bir modele solar panel taktınız. Bu model solar panelsiz halinden daha kısa süre havada kalacaktır.
Sizin ürettiğiniz voltajın çok büyük bir önemi var mı? İsterseniz 1.5 volt pilden 220 volt da üretebilirsiniz. Ama ancak çakmağı yakar. Üreteceğiniz güç önemli. Solar panelin üreteceği güç kendi ağırlığının eklediği ihtiyacı karşılamaz.
kuracagım devre bu.Tek bilmediğim pil çalışırken bunu kulanabilicekmiyim :S deniyeceğiz artık.
Bi Arkadaşın yaptıgı devre :
http://www.dailymotion.com/video/xd1w5f_1-5-500-ma-solar-hucre-ile-2-6v-27_tech?start=6#from=embed
Aslında çok emin değiliz videoda 24 Volta kadar çıkmış.Amacımız 12 Volta çalışan şarj aletini çalıştırmak sanırım çalıştırır.Konuyu çok uzatmıyım daha denemedik.Bir kendin yap sitesinde bulduk devreyi kullanalım dedik.Bende burada yazıyım dedim ama gelen yorumlar içime kurt düşürdü 35 voltla 1 watt elde edilmez gibi.Ama bilgisi olan varsa olmaz yada böyle bölye derse sevinirim.
Aşşalıyacak gibide yorum yazmayın :) çok fazla bilmediğim bir konu solarlar...
Teşekkürler.
Madem konu hakkında bilgiye sahip değilsiniz (zaten anlattıklarınızdan bunu anlamak çok kolay) o zaman bu kadar çok bilinmeyenli denkleminize bir bilinmeyen daha eklemeyin;) Şu anda yaptığınız plan yapmak değil "hayal kurmak"....
Tamam doğrudur.Düşüncelerinize Saygı Duyuyorum.Diyecek sözüm yok.
Model bittikden sonra buradan resimlerle devam edicem.Teşekkürler.
Janberk, konu şimdi anlaşıldı :)
Önce birsürü teknik şey yazdım sonra sildim :)
Kullanacağınız motoru bir test sehpasına bağlayarak full şarjlı liponuzla çalıştırın. Sonra solar düzeneği kurun. Düşündüğünüz solar düzenekle tekrar çalıştırın. Süre olarak arada bir fark göremeyeceksiniz. O solar konusu uçaktan bağımsız kendi içerisinde başlıbaşına bir konu. Sizin amacınızsa uçağı en uzun süre havada tutmak. Bunun için solara gelene kadar her seçeneği denediniz mi?
Yaptığınız uçağı nasıl hafifletebilirsiniz. (minimum ağırlıkta malzeme kullanımı, daha ince hafif balsa, hafif kaplama vs)
Uçağın süzülmesini ne oranda arttırabilirsiniz. (planör özelliğinin arttırılması, termal akımlarda yükselmenin sağlanması)
Hangi pervane-motor devri kombinasyonunda en az pil harcayarak havada kalabilirsiniz. (gereksiz büyük motor yerine ideal motoru bulma , bu motoruda en uygun pervaneyle en az gaz vererek (pil harcayarak) döndürüp verim alma.
Uçağın sürtünmesini azaltmak için neler yapabilirsiniz. (kaplamasında yapılabilecek değişiklikler) aerodinamik özelliğinin arttırılması vs)
Ben hemen aklıma gelenleri yazdım. Eminim siz daha fazla şey bulursunuz. Bunların hepsi daha uzun uçuş süresi için size yardımcı olur.
Not : Güneş enerjisi konusunu hepten bırakın demiyorum. Onuda yapın ama başka bir proje olsun ve masa üzerinde çalışsın önce :)
Cankat Şimdi Matematik boşuna durmuyor adamlar sayıları boşuna icat etmemiş bir dizi matametik işlemi ile hız hesaplanır.Sanırım daha liseye yeni geçtin yada 2.sınıfdasın fizik derslerinde görüceksin.!Çokda zor değil bu problemler.
Siz de 17 yaşında mühendislik fakültesi mezunumusunuz.daha hiç bir ölçüsü belli olmayan uçağın hızını hangi matematik işlemi ile hesapladınız.şu fizik derslerinden bahsetsenize.
Bazı insanlar bu model uçak tasarlamayı oyun,oyuncak sanıyor.yazınca kızıyor.asıl bu işlere kalkışanlara üzülüyorum.lütfen ciddi olalım.iki köpük kesip,uçmazsa atarım demek yanlış.vakit paradır.biz hobby yaparken çok değerli bilgiler öğreniyoruz.
size şunu tavsiye edeyim,taklit yapmayın,bilginiz varsa ÖZGÜN TASARIM yapın.
Erke dönergecini unutuyorsun abi :P
Yine yaptın yapacağını :)
Sarven, o konu fos çıktı diye biliyorum... Hiç bir çalışan nesne gören olmadı ...
Bu konuyla ilgili olarak 70 li yıllar sonu 80 ler başı arasında çok kafa patlattım okudum araştırdım. Kendi çalışma ve teorilerimde oldu.
Süresiz devridaim konusunda tarihte başarıya ulaşan tek çalışma 19. yüzyılın sonunda bir Alman mühendisin yaptığı çalışma. 3 hafta ilk verilen enerjiyle mühürlü bir odada noter gözetiminde cihaz kendi kendine çalıştı. Sonra mühendis mührü açıp aleti parçaladı ... Hiçbir zaman ne olduğu anlaşılamadı ...
Bu süresiz devridaimi tek bir noktada sağlamak şansı var ... Öyle bir cihaz yapmalısınki uzayın son noktasında olmalı ve sürekli uzay genişledikçe son noktaya taşımalısın ... İşte o zaman asla durmayacak. Bu benim teorimin temeli :)
ufuk abi,
uzayda ERKE?olamaz diyemem.NASA ve MIR uzay istasyonunun en gizli araştırmaları ENERJİ verimi üzerine.izafiyet teorisine göre,uzayda zaman yok.biz dünyalılar doğuyoruz,yaşlanıyoruz,ölüyoruz.bu bir felsefe değil.senin dediğin uzayın son noktası,amiyane olacak ama,şam da kayısı.neye göre son.biz uzayın neresindeyiz.genişleme ne tarafa.kara delikte iş bitiyormu.yoksa rahimden doğduğumuz gibi,kara delik bir rahim mi.
gece gece adama kafayı yedirtme.teorin için son noktaya gittik,devridaim başladı dönmeye,termodinamik 2. yasası bu noktada geçersiz.bu ERKE den üreteceğin enerjiyi,kaç genelkurmay başkanı,kaç orgeneral,kaç üst düzey bürokrata ispatlayıp,DEVLET ONUR MADALYASINI Cumhurbaşkanından alacaksın.Hadi be abi,yeme bizi.
ufuk abi,
uzayda ERKE?olamaz diyemem.NASA ve MIR uzay istasyonunun en gizli araştırmaları ENERJİ verimi üzerine.izafiyet teorisine göre,uzayda zaman yok.biz dünyalılar doğuyoruz,yaşlanıyoruz,ölüyoruz.bu bir felsefe değil.senin dediğin uzayın son noktası,amiyane olacak ama,şam da kayısı.neye göre son.biz uzayın neresindeyiz.genişleme ne tarafa.kara delikte iş bitiyormu.yoksa rahimden doğduğumuz gibi,kara delik bir rahim mi.
gece gece adama kafayı yedirtme.teorin için son noktaya gittik,devridaim başladı dönmeye,termodinamik 2. yasası bu noktada geçersiz.bu ERKE den üreteceğin enerjiyi,kaç genelkurmay başkanı,kaç orgeneral,kaç üst düzey bürokrata ispatlayıp,DEVLET ONUR MADALYASINI Cumhurbaşkanından alacaksın.Hadi be abi,yeme bizi.
Bu işi yasalarla bilinen bilim kanunlarıyla çözemezsin. Sorunda burada zaten. Ötesine sıçraman lazım. İki tane kilit açıcı anahtar ... Miraç ... Astral ... Tayyi mekan ...
İşte bu yüzden son nokta önemli. Yaratıcının sırrı orada gizli. O uç noktada bilinmeyen var, hep merak edilen ... Orada tüm kurallar geçerliliğini yitiriyor. Aksi bir teori üretebilen çıkmadı bugüne kadar. Bilinmeyende herşey mümkündür. Son noktada, herşeyin anlamını, değerini, bilinilirliğini yitirdiği o son noktada ... Mümkün değil diyemezsin ... Çünkü zaten orada neyin mümkün olup olmadığını hayal edemezsin ...
Daha fazla şeylerde var ama buradan yazmayı tercih etmem ... Yüzyüze geldiğimizde konuşuruz ...
Ufuk bilimin felsefesini yapmaya başladıgımız zaman işler başka kanallara taşınıyor.
Burada genç arkadaşımızın model uçak ile ilgili düşüncelerini okuyup ,düşündüklerimiz yazıyoruz.Arkadaşımız hiç bir şekilde "DEVRİ DAİM" motorundan bahsetmedi,onun düşüncesi güzel bir şey yapabilmek,genç ve tecrübesiz oldugu için ilgili konuları her yönü ile ve birbirlerine etkileri ile düşünemiyor.Optimize etmek kavramını net olarak bilmiyor.
Biz büyüklerin yapacağı: Yanlış olanları kızmadan yanlış oldugunu belirtmek yada olamıyacagını sebebleri ile yazmak.kabullenir veya kabüllenmez her ikisindede kazanacakları var söylenenleri kabullenirse söz dinlemeyi ögrenir,gider neden böyle söylediler acaba der ve araştırır.yok kabulenmezse zaman ve para hatta arzu kaybeder ama hayat tecrübesi denen kavrama daha da yaklaşmış olur.
Bu işi yasalarla bilinen bilim kanunlarıyla çözemezsin. Sorunda burada zaten. Ötesine sıçraman lazım. İki tane kilit açıcı anahtar ... Miraç ... Astral ... Tayyi mekan ...
İşte bu yüzden son nokta önemli. Yaratıcının sırrı orada gizli. O uç noktada bilinmeyen var, hep merak edilen ... Orada tüm kurallar geçerliliğini yitiriyor. Aksi bir teori üretebilen çıkmadı bugüne kadar. Bilinmeyende herşey mümkündür. Son noktada, herşeyin anlamını, değerini, bilinilirliğini yitirdiği o son noktada ... Mümkün değil diyemezsin ... Çünkü zaten orada neyin mümkün olup olmadığını hayal edemezsin ...
Daha fazla şeylerde var ama buradan yazmayı tercih etmem ... Yüzyüze geldiğimizde konuşuruz ...
ufukcuğum,ufuk abiciğim.
kainat genişliyor,onun için hiç bir yönde son nokta yok.son dediğin bir başlangıç.farzedelim o noktaya ulaştın,bir kazanç yok,çünkü tam aksinde de bir son nokta olacak.şimdi farzedelim dünyanın sonu geldi,güneş cüce oldu.biz-tabii türkiye değil-uzay gemileri ile uzaya açıldık,torunlarımız gemide doğdu,biz öldük....şimdi bu gemiler son noktaya ulaştı.hadi bakalım top sende.du bakalım nolacak.
Ufuk bilimin felsefesini yapmaya başladıgımız zaman işler başka kanallara taşınıyor.
Burada genç arkadaşımızın model uçak ile ilgili düşüncelerini okuyup ,düşündüklerimiz yazıyoruz.Arkadaşımız hiç bir şekilde "DEVRİ DAİM" motorundan bahsetmedi,onun düşüncesi güzel bir şey yapabilmek,genç ve tecrübesiz oldugu için ilgili konuları her yönü ile ve birbirlerine etkileri ile düşünemiyor.Optimize etmek kavramını net olarak bilmiyor.
Biz büyüklerin yapacağı: Yanlış olanları kızmadan yanlış oldugunu belirtmek yada olamıyacagını sebebleri ile yazmak.kabullenir veya kabüllenmez her ikisindede kazanacakları var söylenenleri kabullenirse söz dinlemeyi ögrenir,gider neden böyle söylediler acaba der ve araştırır.yok kabulenmezse zaman ve para hatta arzu kaybeder ama hayat tecrübesi denen kavrama daha da yaklaşmış olur.
şimdi,yanlız model uçaktan bahsetme diye bir hadise yok.diğer konularda aklınıza gelmeyecek konular konuşuluyor.genç arkadaşımız matematik,fizikten bahsediyor,bir başka genci azarlıyor,ortada somut bir proje yok.başlanmış bir şey yok.kendi acaba bu uçağı yapıp uçuracağına inanıyormu.bu iş için yeterli bilgi birikimi var mı.
Güre arkadaşım yazdıgımız gibi genç işte.Bizde yaşadık o yaşları bilirsin bıraksalardı dünyayı kurtaracaktık o yaşlarda.Tecrübesi olmadıgı için kendi konusunu istemeden genişletiyor.
Aslında heron mantıgı bir model yapmasının mantıgınıda anlıyabilmiş degilim.Benzetme yapmak istersek henüz iki tekerlekli bisikletebinmesini bilmiyor ama yarış motorsikletine binecegim diyor.
Biz büyükler ve tecrübeliler ona kızmamalıyız hayatı ögrenecek eninde sonunda.
Slogan modelciliği en kolay iştir.Model uçak yapmak ve uçurmak için çöpçü dahil her meslek geçerlidir.sevmek ve istiyor olmak yeter değer değildir.Bilgisiz hiç bir uçak yapılamaz ve uçurulamaz.Bilgi mühendis ve pilotta vardır.Bu işle memleket gençliği ,tehlikeli uğraşlardan kurtulur.
Sevgili Güre son yazdıklarına katılıyorum.Ögrenmek istiyor ama zor yoldan,ne yapalım! Genç olmak kolaymı.
Sevgili Güre son yazdıklarına katılıyorum.Ögrenmek istiyor ama zor yoldan,ne yapalım! Genç olmak kolaymı.
Ben şunu merak ediyorum.Genç olmak,dezavantaj değil,aksine avantaj.Bu arkadaşımız,daha önce ne modeller yaptıda,şimdi 5 km.uzağa gidip,bilgisayar kontrollü,kamera destekli,solar enerjili...bir model yapmak istiyor.Yoksa hayal mi kuruyor.Maddi sponsoru varmı.Bu proje ne amaçlı.Model uçak hobby sınırını aşmış.Milli Savunma bakanlığı izni gerekli.yasal olmayan yoldan yaparsa,hapiste dahil başı çok belaya girer.Bizler gibi aklı başında insanlar yol gösterdikçe,işin aslı ve zorluğu ortaya çıkıyor.TAI bu konuda çalışmalar yapıyor.buna rağmen UAV ler başka bir ülkeden alınıyor.Basit bir mantıkla böyle gençlerin önünü açalım,2 yılda UAV yaparlar demek,işi bilmemektir.
Sevgili Abilerim sözleriniz benim için çok değerli.
Belki yaptıgımız şey bir hayal.Ama bunu hayata geçirebilmek için uğraşmak ayrı bişey.
Güre abi şuana kadar uçurmadığım cins uçak kalmadı.Tranier dan tut akrobasiye kadar.Ama ilk defa 5 Km öteden bir uçağı kontrol edicem.
Ayrıca bir çok model yaptım ve uçurdum.Hatta ilk yaptığım model edge 540 dı ve ilk uçtuğum modelde oydu.(daha hiç bir bilgim olmadan yapmış oldugum modeldi.)
bir porje yapmaya başladık devam ediyoruz.Ama bu konuyu biz projemizi bitirip resimlerle devam etsek hem uçak bitince kameraydı solar paneldi bunları o zaman tartışsak.Yanlış anlamayın isterseniz devam edin konuşmalara ama resimler gelince daha detaylı olur diye düşünüyorum.
Anlayışla karşılayacağınızı umuyorum.İyi günler.
Güre yine dogru şeyler yazmışsın itirazım yok.Bu başlıktaki konu ile ögrenecegi tek şey yapamıyacağını anlamak olacak zaten.
Bence Janberk ve ekibine biraz zaman verelim. Yorumlarımız ile kendilerini üzmeyelim.
Zamanı gelince resimler ile projesini sunacaktır. 5km yazısını OSD de göreceğim ama bak Janberk, ona göre. ;)
1 2 3 tıp
Sevgili Abilerim sözleriniz benim için çok değerli.
Belki yaptıgımız şey bir hayal.Ama bunu hayata geçirebilmek için uğraşmak ayrı bişey.
Güre abi şuana kadar uçurmadığım cins uçak kalmadı.Tranier dan tut akrobasiye kadar.Ama ilk defa 5 Km öteden bir uçağı kontrol edicem.
Ayrıca bir çok model yaptım ve uçurdum.Hatta ilk yaptığım model edge 540 dı ve ilk uçtuğum modelde oydu.(daha hiç bir bilgim olmadan yapmış oldugum modeldi.)
bir porje yapmaya başladık devam ediyoruz.Ama bu konuyu biz projemizi bitirip resimlerle devam etsek hem uçak bitince kameraydı solar paneldi bunları o zaman tartışsak.Yanlış anlamayın isterseniz devam edin konuşmalara ama resimler gelince daha detaylı olur diye düşünüyorum.
Anlayışla karşılayacağınızı umuyorum.İyi günler.
Sevgili Janberk,
Tamam,resimleri bekliyelim.fakat işin yasal yönünü atlama.5 km.uzun bir mesafe.olmasını istemem ama,gitti bir yerleşime düştü,jandarma uçağa el koydu ve sana ulaştı.ayıkla pirincin taşını.
17 yaşında bir genç,uçursa uçursa 10 model uçurur.yeter mi,yetmez.bu UAV-insansız hava aracı-en az 5 yıllık bir çalışma ister.maddi sponsor ister,üniversite desteği ister.tasarım kopya olmamalı.uçuş elektroniği+veri gönderme-geri alma+otomatik kalkış ve iniş+Uydu mevkii tayini+kamera,hatta gece görüşü.bunlar yüksek teknoloji istiyen konular.Stratejik malzeme.DİKKAT:model uçak malzemesi değil.
Size tavsiyem FPV denilen,gözlük yardımı ile uçuş yapılan,daha amatör,hafif yasal,eğlenceli,hobby dahilinde bir çalışma yapmanız.
yazılarıma değer verip okuduğunuz ve cevap verdiğiniz için teşekkürler.
resimleri beklerken sizlere-ekibinize-başarılar dilerim.
Tasarımda,araştırmalarınızda yardımcı olursam,sevinirim.Not;36 yıllık modelci ve 28 yıllık Makina Mühendisiyim.Selamlar,sevgiler.
Merhaba,
Elektronikten pek anlamam ama solar panellerle ilgili birşeyler görmüştüm.
İş görürmü teknik olarak bilemiyorum. Paneller 15gram ile 50gram arasında değişiyor ve kalınlıklarıda 3.5mm .
İncelemenizde fayda var.
http://www.r2hobbies.com/eng/products.php?cat=170
Asagidaki linkte " Insansiz hava araci" satiliyor. Belki calismaniza bir referans olur.
Linki eklememisim.
http://www.:censor::censor::censor::censor::censor::censor::censor::censor:s.com.tr/:censor::censor::censor::censor::censor::censor::censor::censor:s_uav_autopilot_ve_gps_kontrollu_ucak_seti _urunu.html
Janberk nasıl gidiyor proje ?
Emrah abi elektronik kamera vs. tamamladık kanadı tamamladık ama gövdeyi daha yapmadık Malum Lise öğrencisiyiz zaman yetmiyor.Birazda yorulduk kısacası.korgolardı kesımdı oydu buydu biras ara verdik en yakın zamanda gövdeyi kesip elektroniği takıp sunucaz modeli.
hangi malzemeleri aldınız ? liste varmı ?
Emrah abi elektronik kamera vs. tamamladık kanadı tamamladık ama gövdeyi daha yapmadık Malum Lise öğrencisiyiz zaman yetmiyor.Birazda yorulduk kısacası.korgolardı kesımdı oydu buydu biras ara verdik en yakın zamanda gövdeyi kesip elektroniği takıp sunucaz modeli.
liste atölyede ya.Malzemlerde yarın yazsam olurmu?
Yazdıklarımız ne oldu arkadaşlar?
Bu videoyu UAV yapacak arkadaşların seyretmesini tavsiye ederim.
16048328
Haklısın gercekten seyredip biraz düşünmek gerek
taner gerçekten güzel bir video, bu rc hobisinin içinde ayrı bir hobi, hobinize 1 brim harcıyorsanız fpv,uav vs gibi işlerede en az 1 brim harcamanız gerek.. hobi içinde hobi edinmek isteyenlere duyrulur :)
redbaron38
19-02-2011, 21:42
osd mı 3 sene oldu halen yenı ucagıma takıcagım sadece takmak yetmıyor sabırla ve teker teker deneyerek yapmanız uygun olacak ayrıca deneme ıcın bırkac ucagın olmasada bıle bu sıstemı denemen ıcın ayrı bır kopuklu ucak olursa daha ıyı olur......kırım yasadıgında hevesın kacmasın....ucak kesınlıkle elektırıklı olmalı tıtresım sorunu daha az olur .....tıtresım kamera goruntusu ıcın kotu bı durum.....ucagı bı sekılde yaparsınız ...ekıpman pahalı .....ben su ana kadar 400 $ osd,330 $ gozluk ve vıdeo verıcı ıcın 1000 tl,yer ekıpmanı ıcın leptopumu ayrıca ıyı bır kumanda ıcın 450 tl harcadım ...bunların ıcınde ucak yok.....sen bırazdaha ılerı bısı ıstıyorsun bırazdaha para harcarsın ......dusuncenı taktır edıyorum...lakın kosmayı bılmeden ucmayı calısmak cok masraf cıkartır.....bılenle beraber ugrasırsan daha zevkıl hızlı bıter ısın....basarılar......profılımdekı ucagır altında dum kamerasından yaptıgım vıdeo verıcı takmıstım hem kumanda hemde vıdeo verıcı aynı olunca 2.4gh....mesafe kısaldı ve ucagım bı anda kumandadan cıktı..ne kırıma ugradı.....aklında olsun....
Proje için çok erken tarih vermişim :)Projemiz değişti.Yani kit değişti.İlk yapmaya başladıgımız gibi olmayacak uçak daha portatif bir hale getirdik.Yarın bir kaç resim atıcam.
Projemize Fatih (Genç) abide yardım etmekte. Bilmenizi istedim.
Bundan sonra yapım aşamalarını tek tek paylaşıcam.
Uçakda kullanıcağımız ana elektronik ise şunlar:
720Watth Fırçasız Motor
60A ESC
4Standart - 3 Micro Servo
Futaba 8cap kumanda
Şimdilik 4S 3000Mah Lipo
FMA 2Channel Gyro.
----
Gövdenin bitmesi için bir çok işi var.Elektronığe ulaşmak için kapat,kanat girişi,Motor maunt,Kaplama....
Ama yinede bir kaç resim atıyım :)
Ortalık biraz pis kusura bakmayın :)
KAÇMAZ57
08-03-2011, 20:05
Hedeflediğiniz yapmaya çalıştığınız proje sonu ne olursa olsun tebrik edilmeli.Halktaki yapamassın, edemessin, bilginne, mesleğin ne, gücünne, yok yassak, yok bilmemne gibi imparatorluklar bu güne kadar neden bu teknolojilerde olmadığımızın göstergesi.
Janberk.K
21-04-2011, 15:13
Bütün sistemi topladık.Şuan atölyede.Uçak ilk baştaki gibi olmadı değişti.Hatta elimden birçok plan geçti ancak hiç biri bir türlü içindeki sistemi kaldıracak modele ulaşamadık ama yine HK işimizi kolaylaştırdı.1.8metre kanat açıklığı olan EPP den bir model üretmiş.Onu aldık 2kg a kadar taşıyabildiği için bunu seçtik hatta daha fazla yükde taşıyor ancak bize fazlası ile yetti.
Şimdi Hk. dan gelecek FMA 2Ch otomatik pilotu bekliyoruz.O gelene kadar elimizdeki parçaları birleştiricez.Cuma günü modeli toplamaya başlıaycağız.
Şu ilk ay sadece test uçuşları ile geçicek.Ondan sonra gps vs. gibi diğer elektronikleri takmaya başlıyacağız.yavaş yavaş.
Aldığım sistemin aynısı ile tam 12km gördü bir abi.Beylikdüzünden Avcılara geldi.Ve sonra geri beylik düzüne indi. 6S 5000mah kullanmıştı.uçuş 1 saatden fazla sürmüştü.
Bende bu sistemi topladım sanırım bir öğrencinin yaptığı bir uav için yeterli bir menzil :)
Ama geçen bütün bu süre içinde şunu anladım ; Bu işler sadece laf ile olmuyormuş.Bu süre kendimi geliştirmemde çok faydalı oldu neredeyse bütün forumu baştan sona okudum.FPV ve diğer çalışmalar ile ilgili bir çok bilgi edindim.Yani uçağın kitini yapamaskta elektronik ile ilgili çok bilgi edindim.
Bu arada Fatiih abi ile tanıştım.Kendisi elektirik elektronik mühendisi ve uav lar üzerine çok güzel ve çok başarılı çalışmaları var.Bana bu işde en çok yardım eden tek kişi.Benim için bir çok uav sistemi yaptı.Uçakda Herondaki gibi pil yönetim sistemi olmayacak ama olsun :) Kendisinede çok teşekkür ederim.Hobbyrc yede çok teşekkür ederim.(kendisinden çok yararlandım.)
Resimler Cumartesi - Pazar gibi geliyor.
Deniz657
01-09-2011, 16:44
Çok Güzel Bir Proje
redbaron38
01-09-2011, 18:11
durum nedır ..bu sure zarfında neler oldu ..bızı bılgılendırırmısın..proje tamamlandımı ? uçuş videolarını ,fotograflarını yüklermisin...bu 12 km mesafe için hangi sistemleri kullanmış arkadasların ..özelden mesaj atarmısın...
ahmttvsn
19-01-2012, 01:56
Konunun adında geçen ifadeden dolayı soruyorum;acaba hangi mikroişlemci ile çalışmayı düşünüyorsunuz ?
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.