Orijinalini görmek için tıklayınız : UUP-Ultra Uydurma Planör
Ultra Uydurma Planör
Evet arkadaşlar bu gün yeni bir planör yapımına başladım.
Gövde depron balsa karışımı. Kuyruk çıtası 1cm lik çıtadan.
Kanat ise gene depron balsa karışımı. 8mm lik çıtadan yapılma.
Kanat açıklığı : 190cm
Kanat genişliğ : 15cm
Gövde uzunluğu : 120cm
Gövdenin şu anki ağırlığı ise 160gr . Bitmeye yakın 200gr gibi olur resimler ilerliyen günlerde
Ultra Uydurma Planör
Gövdenin şu anki ağırlığı ise 160gr . Bitmeye yakın 200gr gibi olur resimler ilerliyen günlerde
trex bey veya bayan,
Neden Gerçek bir planör yapmayıp,gaydırıguppak,uyduruk şeylerle vakit öldürüyorsunuz?
Havacılık çok ciddi bir meslektir.modelcilik oyuncak değildir.kurallarını öğrenin ve örnek modeller tasarlayın.veya ciddi olmayan işlerle uğraşın.
Ultra Uydurma Planör
Resim ve şamalarla konuya daha çok bilgi aktarırsan,
Devam etmekte olan http://www.hobbyrc.com/forum/threads/56263-Iki-motorlu-foto-video-modeli-tasarlayal%C4%B1m.?p=659906#post659906 bu başlıktaki projeye seninkilerden esinlenenip, ekleyecek birşeyler buluruz belki...:)
trex bey veya bayan,
Neden Gerçek bir planör yapmayıp,gaydırıguppak,uyduruk şeylerle vakit öldürüyorsunuz?
Havacılık çok ciddi bir meslektir.modelcilik oyuncak değildir.kurallarını öğrenin ve örnek modeller tasarlayın.veya ciddi olmayan işlerle uğraşın.
Efendim keske bu yorumu hemen yapmasaydınız . Uydurmadan kasıt bu güne kadar öğrendiğim bilgilerden kendim tasarladığım için uydurma . Yoksa uydurma olan bi kısmı yok o kadar. Teşekkürler.
Resim ve şamalarla konuya daha çok bilgi aktarırsan,
Devam etmekte olan http://www.hobbyrc.com/forum/threads/56263-Iki-motorlu-foto-video-modeli-tasarlayal%C4%B1m.?p=659906#post659906 bu başlıktaki projeye seninkilerden esinlenenip, ekleyecek birşeyler buluruz belki...:)
Valla beni şaşırtan kısmı planör çok hafif oldu :D Sizin işinize yarıyabilir bu mehmet abi.
Gözlerimle görmeden inanmam. Hassas tartı ile geleyim ..:)
Efendim keske bu yorumu hemen yapmasaydınız . Uydurmadan kasıt bu güne kadar öğrendiğim bilgilerden kendim tasarladığım için uydurma . Yoksa uydurma olan bi kısmı yok o kadar. Teşekkürler.
Efendim,36 yıllık modelciyim,hiç uydurmadan tasarladığım modelim yok.Hesap var,kitap var,uydurma yok.Uçmayan modelim yok.Usta -çırak ilişkisi var,ben yaptım oldu düşüncesi yok.uçmazsa kanadını keser,kuyruğunu keser,şimdi kuşa benzedin ,benzetmesi yok.
bir de rica etsem,isminizi öğrensekte ,ona göre hitap etsek.
benden de teşekkürler.
Efendim,36 yıllık modelciyim,hiç uydurmadan tasarladığım modelim yok.Hesap var,kitap var,uydurma yok.Uçmayan modelim yok.Usta -çırak ilişkisi var,ben yaptım oldu düşüncesi yok.uçmazsa kanadını keser,kuyruğunu keser,şimdi kuşa benzedin ,benzetmesi yok.
bir de rica etsem,isminizi öğrensekte ,ona göre hitap etsek.
benden de teşekkürler.
Güre bey yada bayan . Benim adım Umut. Tabiki uçak yaparken dikkat edilecek noktalar var ama sonuçta bu roket bilimi değil. Genede usta çırak ilişkisi önemli ve forumda benim ustam diyebileceğim birkaç kişi de var.
Gözlerimle görmeden inanmam. Hassas tartı ile geleyim ..:)
20gr hassasiyetli mutfak terazisi ile ölçtüm :P kuyumcu aleti gerek buna çok hafif ya :D
valal 1 gr. hassasiyetle ölcen tartılar var. Ben kullanıyorum. D
Aslında hassasiyeti değil de göstergesi 20gr 20gr bölümlenmiş mekanik tartı.
Güre bey yada bayan . Benim adım Umut. Tabiki uçak yaparken dikkat edilecek noktalar var ama sonuçta bu roket bilimi değil. Genede usta çırak ilişkisi önemli ve forumda benim ustam diyebileceğim birkaç kişi de var.
Umut Bey,
İsminizi bağışladığınız için teşekkür ederim.
benim imza kısmında ismim yazılı.İsmim Güretekin,her halde tekin isminde BAYAN Türk ismi olmaz.aramızdaki yaş farkı ve modelcilik hayatını alırsak,daha seçilmiş kelimeler kullanmanızı salık veririm.Ultra Uyduruk modellerinizin USTA ilişkisi içinde yaptığınıza eminim.Uçak,başta Aerodinamik ilmi olmak üzere,Matematik,geometri,fizik,mukavemet,malzeme bilgisi,imal usülleri,mekanik,dinamik,akışkanlar mekaniği,yüksek matematik,teknik resim... gibi ilimlerin temel kanunlarını bilmekle yapılacak bir bilim.Roket bilimi,uçak biliminden gelir ve zor bir bilim değildir.
19 yaşınızda,her şeyi bildim sanırsınız,fakat ellili yaşlara gelince iş değişir,daha çok bilgi öğrenmeniz gerektiğini öğrenirsiniz.
ilk okul bitmeden,üniversite mezunu olunmaz.önce ilk okulu bitirin lütfen.
Umut Bey,
İsminizi bağışladığınız için teşekkür ederim.
benim imza kısmında ismim yazılı.İsmim Güretekin,her halde tekin isminde BAYAN Türk ismi olmaz.aramızdaki yaş farkı ve modelcilik hayatını alırsak,daha seçilmiş kelimeler kullanmanızı salık veririm.Ultra Uyduruk modellerinizin USTA ilişkisi içinde yaptığınıza eminim.Uçak,başta Aerodinamik ilmi olmak üzere,Matematik,geometri,fizik,mukavemet,malzeme bilgisi,imal usülleri,mekanik,dinamik,akışkanlar mekaniği,yüksek matematik,teknik resim... gibi ilimlerin temel kanunlarını bilmekle yapılacak bir bilim.Roket bilimi,uçak biliminden gelir ve zor bir bilim değildir.
19 yaşınızda,her şeyi bildim sanırsınız,fakat ellili yaşlara gelince iş değişir,daha çok bilgi öğrenmeniz gerektiğini öğrenirsiniz.
ilk okul bitmeden,üniversite mezunu olunmaz.önce ilk okulu bitirin lütfen.
Güretekin bey ,çok güzel şekilde pozitif bilimlerden bahsetmişsiniz. Ama bir medyum gibi planörün hiçbir resmi ortada yokken olumsuz bir yorumda bulunmussunuz. Böylelikle destek olmak yerine tam tersi şekilde köstek oluyorusunuz. Forumun amacı gereği buraya resimler konunca tecrübeleriniz ve bilginizle yardım etmeniz daha doğru olacaktır. Syagılarımla...
Güretekin bey ,çok güzel şekilde pozitif bilimlerden bahsetmişsiniz. Ama bir medyum gibi planörün hiçbir resmi ortada yokken olumsuz bir yorumda bulunmussunuz. Böylelikle destek olmak yerine tam tersi şekilde köstek oluyorusunuz. Forumun amacı gereği buraya resimler konunca tecrübeleriniz ve bilginizle yardım etmeniz daha doğru olacaktır. Syagılarımla...
Planörün resmi yok,ama ismi UUP (Ultra UYDURUK Planör).Medyum olmaya gerek yok.Uyduruk şeye ne destek olayım,köstekte olmam.Akılda vermem.Ustalarınız versin.bana ne.36 yılda tecrübede kazanmadım.bilgi sahibide değilim.
Resimlerde Ultra GERÇEK Planörler görülüyor.
Selamlar.
Planörün resmi yok,ama ismi UUP (Ultra UYDURUK Planör).Medyum olmaya gerek yok.Uyduruk şeye ne destek olayım,köstekte olmam.Akılda vermem.Ustalarınız versin.bana ne.36 yılda tecrübede kazanmadım.bilgi sahibide değilim.
Resimlerde Ultra GERÇEK Planörler görülüyor.
Selamlar.
Neden bu kadar hiddetlisiniz anlmadım. Görüyorum ki çok güzel planörleriniz var. Eminim çok iyi mühendisler tarafından dizayn edilmiş ve ikiside çok güzel gözüküyor.
Tek bir sorun var.
O uçan NESNELERİN hiçbiri sizin zekanızın ürünü değil. İnsan kendi tasarımlarını yapabilmesi biraz yaratıcı zekaya ihtiyaç duyar. Tıpkı bir sannatçıda olduğu gibi.
Bide var olan şeyleri el emeği ile tekrar üreten insanlar vardır. Onlarda zanaatkarlardır.
Kısacası ben yaratırım siz üretirsiniz .
Buda benim uyduruk planörüm
http://cigdemfoto.ci.funpic.org/index/resimler/bac20d31166a581195770d9e36a0ff9b.jpg
Bunlarda yapım aşamaları. Açıklama yapmıyorum zaten resimler anlatıyor herşeyi.
Neden bu kadar hiddetlisiniz anlmadım. Görüyorum ki çok güzel planörleriniz var. Eminim çok iyi mühendisler tarafından dizayn edilmiş ve ikiside çok güzel gözüküyor.
Tek bir sorun var.
O uçan NESNELERİN hiçbiri sizin zekanızın ürünü değil. İnsan kendi tasarımlarını yapabilmesi biraz yaratıcı zekaya ihtiyaç duyar. Tıpkı bir sannatçıda olduğu gibi.
Bide var olan şeyleri el emeği ile tekrar üreten insanlar vardır. Onlarda zanaatkarlardır.
Kısacası ben yaratırım siz üretirsiniz .
Hiddetli değilim.2. resimdeki Planörümü ben tasarladım.Tahminin doğru.İyi bir Makina Mühendisiyim.A dan Z ye benim ZEKAMIN ürünü.
Senin yarattığın bir şey yok.bir sopaya ,ölçüsüz,hesapsız,kuyruk koymakla,profili olmayan kanat yapmakla ancak UUP yaparsın,buyur meydan senin oyalan.sanatçıyım,tasarımcıyım diye ortalarda gezme.kimse bunları ciddiye almaz.
18 yaşımda Serbest Uçuş F1A A/2 dalında Milli takımda yarıştım.Önce karşındaki insanı tanı,KİM NE YARATIYOR,KİM NE ÜRETİYOR öğren.
Saygı ve sevgilerimle.
Hiddetli değilim.2. resimdeki Planörümü ben tasarladım.Tahminin doğru.İyi bir Makina Mühendisiyim.A dan Z ye benim ZEKAMIN ürünü.
Senin yarattığın bir şey yok.bir sopaya ,ölçüsüz,hesapsız,kuyruk koymakla,profili olmayan kanat yapmakla ancak UUP yaparsın,buyur meydan senin oyalan.sanatçıyım,tasarımcıyım diye ortalarda gezme.kimse bunları ciddiye almaz.
18 yaşımda Serbest Uçuş F1A A/2 dalında Milli takımda yarıştım.Önce karşındaki insanı tanı,KİM NE YARATIYOR,KİM NE ÜRETİYOR öğren.
Saygı ve sevgilerimle.
Abi iyi de bunların modele ve arkadaşa hiç bir katkısı yok. Desen ki ağırlık bu olur A/R bu olur şunu şöyle bunu böyle hesapla diye belki ölçüp biçmeye başlayacak. Sizin elinizden tutan hocalardan mı yok günümüzde yoksa hocaların alıp yürüteceği öğrenci mi yok? Belki 36 yıl önce de Anadolu'da birileri planör tasarlıyordu gazetedeki resime bakıp. Ama bir ilgili ne bir bilgili bulabildiler. Şimdi de öyle. Ankara ve İstanbuldaysan birilerine ulaşırsın birşeyler öğrenirsin.
Abi herşeyi öğretirsin anlatırsın, model tasarlatır şampiyon da yaparsın birini ama ona modelciliği zorla sevdiremezsin. Forumlar işe gönlünü vermiş ama bilgiye ulaşmayı beceremeyenlerle dolu. Belki de aynı sayfaya yazıyor olmanız bilgiye ulaştığı anlamına gelir. Umarım arkası gelir.
Umut eline sağlık Fena görünmüyor.
Ancak iki noktayı eleştireceğim, her ne kadar planörcü olmasam da...Sonuçta uçakta planörde uçarken aynı fizik yasalarına uymak zorunda.
-Model uçup hareket edince kuyruk burulma yapıp kontrollere yanıt vermesi zorlanacaktır. Bu ebatta bir modelde kutu tarzı gövde daha etkili olur diye düşünüyoruım.
-Ana kanada attığın çıta kare kesitli olduğu için eğilir hatta kırılabilir. 10X10 mm. gibi bir kesit ölçüsü varsa, onu 15x5 mm. gibi bir ölçü daha sağlam yapardı.
Kolay gelsin.
Not: Modeli uçuş alanına götürmekte zor olacak.:)
Abi iyi de bunların modele ve arkadaşa hiç bir katkısı yok. Desen ki ağırlık bu olur A/R bu olur şunu şöyle bunu böyle hesapla diye belki ölçüp biçmeye başlayacak. Sizin elinizden tutan hocalardan mı yok günümüzde yoksa hocaların alıp yürüteceği öğrenci mi yok? Belki 36 yıl önce de Anadolu'da birileri planör tasarlıyordu gazetedeki resime bakıp. Ama bir ilgili ne bir bilgili bulabildiler. Şimdi de öyle. Ankara ve İstanbuldaysan birilerine ulaşırsın birşeyler öğrenirsin.
Abi herşeyi öğretirsin anlatırsın, model tasarlatır şampiyon da yaparsın birini ama ona modelciliği zorla sevdiremezsin. Forumlar işe gönlünü vermiş ama bilgiye ulaşmayı beceremeyenlerle dolu. Belki de aynı sayfaya yazıyor olmanız bilgiye ulaştığı anlamına gelir. Umarım arkası gelir.
Sevgili Metin Bey,
Arkadaş genç,kabul ediyorum.yaratıcı tasarım yapıyor.işi benimsemiş.yalnız bu oyun ve oyuncak değil.kuralları,kanunları var.uçak yapıyoruz,roket değil diyor.bilgiye ihtiyacı yok.aşmış.bizlere ihtiyacı yok.
Abi sen bilgiyi ver ona yaramazsa bana yarar. Ya da en güzeli bir serbest uçuş planörü nasıl tasarlanır diye başlık aç. Tüm parametreleri hesaplamaları öğret, kullanılacak malzemelerin özelliklerini söyle hatta bu vesile ile yeni bir tasarımı sesli düşünerek yap. İsteyen aynısını yapsın isteyen aynı hesaplamalarla farklı birşey tasarlasın. Nefis olur. Planör zor olacaksa daha basit birşey ile başlayıp yavaş yavaş hassas modellere geçeceğimiz bir yazı dizisi olsun. Bittiğinde kitap olarak bile basılır. Aralara ustalardan alıntı beylik sözler eklenir. Biz de korkudan uzak durduğumuz bir boyutla tanışırız.
Saygı ve sevgilerimle.
Ah ne güzel işte . Bakın kendinizde bir planör uydurabiliyormuşsunuz. Ne benim sizin kim olduğunuzu bilmeme ihtiyacım var nede sizin beni.Neyse eğer konuyla ilgili yapıcağınız daha doğru dürüst cevaplar yoksa lütfen KONUNUN AMACINI SAPTIRAN mesajlar yazıp sayfayı kirletmeyin. Eğer söylemek istediğiniz birşey olursa yeni konu açarsınız forumca hep beraber oturup o konu hakkında tartışırız. Saygılarımla..
bir sopaya ,ölçüsüz,hesapsız,kuyruk koymakla,profili olmayan kanat yapmakla ancak UUP yaparsın,buyur meydan senin oyalan.sanatçıyım,tasarımcıyım diye ortalarda gezme.kimse bunları ciddiye almaz. Sizin gibilerin bulunduğu bir ortamda sanatı kimse ciddiye almaz zaten :).
Benim derdimde size sanatı anlatmak değil zaten.Siz daha fotoğraf veya resimin farkını bilmezken çektiğim fotoğrafları yada yaptığım resimleri size anlatıp boşa zaman kaybedemem.
Yaşınızdan dolayı biraz havuç tavsiye ediyorum size . İnsan yaşlandıkça beyinsel faailiyetler de azalır dolayısıyla o tasarladığınız planörleri birdaha tasarlıyamazısınız.
Nerden mi biliyorum. Ben bi Veteriner adayıyım .
Makina mühendisliği ile model uçak nekadar bağlantılıysa Sağlık ve Veteriner Hekimlik de birbirine okadağ bağlıdır.
Evet,veteriner veya BAYTAR,ne bilsin dünyadaki tüm hakiki uçakları MAKİNA MÜHENDİS'lerinin yaptığını.Uçak tasarlamayı bırak,sen önce hakaret etmeden konuşmayı öğren.istersen sen havuç yolla,ben de sana lazım olacak bilgi,ilim,fen yollayayım.
aşağıdaki konuyu incelersen,yaptığın UUP çöpe atar,ULTRA UÇAN PLANÖR imal eder,uçurur mutlu olursun.Yüksek gerilim tellerine dikkat et.
http://www.hobbyrc.com/forum/threads/55969-UÇMAK-A-2-gecikmiş-bir-özgün-tasarım.
Modelle değil modelci ile ilgili mesajları temizleyeceğim. Kendi yazdığım dahil.
Modelle değil modelci ile ilgili mesajları temizleyeceğim. Kendi yazdığım dahil.
Sevgili Metin Bey,
Modelci olmadan,MODEL olmaz.Önce modelci özelliklerini öğrenmemiz lazım.Modelci yetişmezse ,modeller ARF,RTF olarak alınır,kırılınca tamir yapılmaz ve atılır.Hepimizin hataları olabilir fakat MÜSBET İLİM OLAN model uçak Kural ve kanunları değişmez.Ben bu kadar hakarete uğramama rağmen,tüm modelcilerden özür diliyorum.kendi konularım dışında yazmamaya gayret edeceğim.isteyen modelci arkadaşım,yanlışlarımı belirtir ben de cevap vermeye çalışırım.
Saygı ve Sevgilerle.
Bence herşeyin bir ilki ve amatörlük dönemi vardır. Kimseden ilk tasarladığı bir uçaktan bilimsel hesaplamalar yapması beklenemez. Bende şu an plansız kitapsız ilk yapmaya çalıştığım uçakları düşününce sadece kendime gülüyorum. Ama önceden o uçakları yapmaya çalışmasaydım bu işe gönül vermeseydim şimdi bu kadar ileri gidemezdim. İleri gitmekten kastim kendi modelimi tasarlamak,mükemmel uçan uçaklar yapmak değil tabikide. Herşeyin bir sırası var şimdi plan üzerinden çalışıp el işçiliğimi ve profesyonel hazırlanmış planlarla tasarım, inşaat bilgi ve tekniklerimi geliştiriyorum.Şimdi tasarım yapamazmıyım peki; bence piyasadaki birçok trainerden daha iyi uçan bir trainer tasarlayabilirim ama öncesinde kendimi geliştirebileceğim çok konu var. İleride kendi modellerimi tasarlayacağım zamanlarda gelecek tabikide.(bu yıl ki tasarla yap uçur yarışmasına kendi uçağımızı tasarlayarak yarışmadaki uçaklardan bambaşka bir tasarımla çıktık.Uçağımız ilk denemede harika uçtu fakat ufak bir hatamızdan dolayı havada kanadımızı katladık ve onun dışında sonradan birçok hatamızı daha farkettik.Önemli olan cesaret edip bu yarışma için yüz bin dolarlar ayıran üniversiteler karşısına düşük bir maliyetle ve bir modelcilik kulübü olarak çıkmak,uçağımızın ilk denemde uçtuğunu görmek ve en önemliside kendi hatalarımızı görmemiz ve ders çıkartmamızdı. Bilim dalında bu kadar ileriye gidildiği halde hala havacılık kanunları kanla yazılıyor bilimsel hesaplamalarla değil)
Şunu belirteyim .Benim hiçkimseye hakaret etme gibi bir niyetim yok. Sadece nasıl bir mesaj yazarsanız cevabını ona göre alırsınız. Uyduruk dediniz ,o dediniz, bu dediniz yada ,şu dediniz. Bunların hiçbir önemi yok.
Madem ki ustasınız ustalığınızı gösterin. Gidilecek yolu üslübuyla tarif edin. Konuyla ilgili çok güzel bi söz var .Ya bir yol bul, ya bir yol aç, yada yoldan çekil...
Ayrıca havacılık kurallarının kanla yazıldığı kısmına katılıyorum.
Sevgili Umut,
Konuyu görür görmez dikkatimi çekti ve hemen incelemeye başladım. Açıkcası Planöre ne ad verdiğinizin benim açımdan hiçbir önemi yok , önemli olan tasarım ve sonuç. Okumaya devam ettikçe inan çok rahatsız oldum. Hakaret etme niyetim yok diyorsun ama cümlelerinde karşındaki insanı aşağılayan bir uslubun var. Ben de Güretekin Bey'in yerinde olsam aynı tepkileri, hatta fazlasını verirdim belki.
Bu platformda senin açtığın konu içeriği ile kıyaslanamayacak derecede komik hatta okumaya bile değmeyecek konular açıldı ve inan bana kimse ki buna bu forumun çok değerli ve tecrübeli hocaları da dahil olmak üzere ukala bir tavırla cevap vermedi.
Eğer yaşça senden büyük insanları gündemi takip etmeyen , geçmişte kalmış olarak görüyorsan EMİN OL büyük bir yanılgı içerisindesin.
Ben okurken hatta bu yazıyı sana yazarken bile rahatsız oldum.
ACMaintenance
25-08-2010, 17:48
Cem'e kesinlikle katılıyorum.Eminimki konu arkadaşın burnundan geldi birdaha konu falan açmayacak.Neden böyle olur bilmiyorum.Bence oradaki yaş hanesini boş bırakalım.
Güretekin Abi Okuldan çıkan bir Makine Mühendisinin Havacılık sektöründe çalışmadıkça Uçak Mühendisliği öğrencileri gibi Uçak tasarımı dersinin içeriği hakkında bir bilgi sahibi olduğunu düşünmüyorum.Ayrıca şu an bir çok mezun! yıllardır bu sektörde çalışan Uçak Mühendisi abim var.Bir çoğunun söylemi "Biz Uçak Tasarımı dersini zar zor geçtik" yönünde oluyor.Modelcilikteki hesaplamalar özellikle 19 yaşında birinin hobi amaçlı yaptığı planörde çok ciddi olmayabilir buna saygıda duyulması gerekir.Bu konuyu biraz abarttığını düşünüyorum
Saygılar.
Ultra Uydurma Planör
trex bey veya bayan,
Sevgili Umut,
Konuyu görür görmez dikkatimi çekti ve hemen incelemeye başladım. Açıkcası Planöre ne ad verdiğinizin benim açımdan hiçbir önemi yok , önemli olan tasarım ve sonuç. Okumaya devam ettikçe inan çok rahatsız oldum. Hakaret etme niyetim yok diyorsun ama cümlelerinde karşındaki insanı aşağılayan bir uslubun var. Ben de Güretekin Bey'in yerinde olsam aynı tepkileri, hatta fazlasını verirdim belki.
Bu platformda senin açtığın konu içeriği ile kıyaslanamayacak derecede komik hatta okumaya bile değmeyecek konular açıldı ve inan bana kimse ki buna bu forumun çok değerli ve tecrübeli hocaları da dahil olmak üzere ukala bir tavırla cevap vermedi.
Eğer yaşça senden büyük insanları gündemi takip etmeyen , geçmişte kalmış olarak görüyorsan EMİN OL büyük bir yanılgı içerisindesin.
Ben okurken hatta bu yazıyı sana yazarken bile rahatsız oldum.
Yunus bey,
Elimden geldiğince modelcilik haricinde bu konu altına yazmamaya bu tarz tartışmalara girmemeye çalıştım...
Taraf olmak, yaşı ileri sürerek insanları suçlamak ya da zan altında bırakmak hoş değil...
ancak yukarda alıntı yaptığım mesajınızda
Hakaret etme niyetim yok diyorsun ama cümlelerinde karşındaki insanı aşağılayan bir uslubun var. Ben de Güretekin Bey'in yerinde olsam aynı tepkileri, hatta fazlasını verirdim belki. diyorsunuz.
Demek ki dikkatli okumamışsınız. Konunun ilk iki mesajını sadece dikkatli okusaydınız (alıntıları yukarda, dönüp zahmet edip sayfaları karıştırmayın) ortada daha resim vs yokken, BARİZ BİR ŞEKİLDE CİNSİYETİ BELLİ OLAN BİR DELİKANLIYA ''trex bey veya bayan,'' diye başlayan ilk mesaj gözünüzden kaçırmazdınız belki. Bu tarz hakarete ben Umut'un yine de efendi davranıp normal yanıt verdiğini görüyorum.
Burada bu mevzular tam küllenmeye yüz tutmuşken, yangına körükle gitmek olarak adlandırılabilecek bu tarz bir mesajınızı da yadırgadım.
MODELCİLİKTEN ÖTE FAZLA ŞEYLERİN YAZILMAMASI GEREKEN BU SAYFALARI KİRLETMEYE KİMSENIN HAKKI YOKTUR.
Benim yazacaklarım da ne Güretekin'e, ne de başkalarına karşı...
İstemeden de olsa, forumda mesajlarımın sayısı 3000’i geçmiş.
THK’dan 1965-68 dönemi satın alıp, monte ettiğim ve pervanesini bıçakla yonttuğum ıhlamur modelleri başlangıç sayarsam, modelciliğim demek ki 45 senelik filan...
Bu durumda en baba modelci benim mi demem gerek? Hayır ben kendi düşünceme göre hala öğrenci sayılırım modelcilikte... çünkü fırçasız sistemlerin gelişimi ile birlikte modelciliğe 4.5 yıl önce başladım ve hala başlangıçta sayıyorum kendimi...
Forumdaki bazı arkadaşların ne teorik bilgilerine, ne de akademik donanımlarının hepsine ulaşabilirim. Çoğu zaman fikir bile ileri süremiyorum konularına... ve saygı duyuyorum.
Ancak, onlar var diye de ben yeni bir tasarımdan söz edemeyecek miyim? Ya da, çok kaliteli, pahalı modeller yapıyorlar diye ben ucuz basit strafor modeller yapamayacak mıyım?
Forumda gelip geçici hevesle bazen yeni başlayan biri bir mesaj ile konu başlatıyor. Çoğumuz atlıyoruz.:) Yazıyoruz, çiziyoruz birbirimize sarıyoruz, ya da birbirimizle dalaşıyoruz sayfalar boyunca... Bir bakıyoruz konuyu açandan ses yok. Ortalıktan kaybolmuş, bizlerse 30 sayfa yazmışız... ama ne olmuş? Bilgiler ya da bilgisizlikler ortaya dökülmüş. Ders alan almış, almayan almamış.
Bir dönem genç bir arkadaş ufo diye bir başlık atmıştı ve resim eklemişti. Habire yazıldı, çizildi, fikirler ortaya atıldı, tartışmalar oldu... Konuyu açan çocuk 100.mesaja yaklaşırken bir mesaj yazdı. ÖNGÖRDÜĞÜM GÜN SAYISINDA, ÖNGÖRDÜĞÜM MESAJ SAYISINA ULAŞTI gibilerden bir mesaj yazdı... ASLINDA PARMAKLARIMIN ARASINDA CEP TELEFONU İLE KÜÇÜK BİR DELİKTEN ALDIĞIM GÖRÜNTÜYDÜ EKLEDİĞİM RESİM Demişti sanırım...:) Hatırlayan hatırlar, açıkça dalgasını geçmişti.
İşin özüne gelmek gerekirse;
İmzama yeni eklediğim gibi; Akıl yaşta değil, baştadır.
Eğer herşeyi yaşlılar biliyor olsaydı gelişim olur muydu?
Eğer tecrübe sınırları buraya kadar dense, gelişim olur muydu?
ARGE denilen bir kavram var...Bunu da bence en iyi genç beyinler becerir. Yeter ki, iyi eğitim almış olsunlar.
Sizlere basit bir örnek vermek isterim...
KKA denen strafordan kanat kesme aparatı yapımı ile ilgili forumda onlarca yazı ve şema var.
Hep sorulur.
Trafo kaç volt, kaç watt olsun?
En büyük sorunda rezistans teli bulmakta ve temin etmekteki güçlüktür.
4.5 yıldır ben bile telim kopacak ta yenisini nerden bulacağım diye hep endişe ederdim.
Geçenlerde çözüm kimden geldi biliyor musunuz?
Yeni sayılabilecek genç bir arkadaş, çoğunuz tanırsınız.
ismail4014... Motorsiklet ya da bisiklet fren telinin içindeki çoklu telden birini çıkarıp kullanın dedi.:)
Hepimizin sinir sistemi zaman zaman bozulabilir.
Asabi ya da alıngan olabiliriz. Bu durum buralara kadar yansıyabilir, ama yine de forumdaki diğer üyeleri küçümsemek, horlamak, bilgisizlikle ve beceriksizlikle suçlamak iyi birşey değil.
Herkes aynı beceriye, aynı bilgiye sahip olsaydı bu forumların ne işlevi olurdu ki?
Lütfen: size saçma da gelse, buralarda öne sürülen fikir ve düşüncelere fikir sahibine hakaret ederek karşı çıkmayın. Somut delilleriyle desteklenmiş bilgimizle yanlış sanabileceklerimize karşı çıkalım. Bilimsel bir gerekçemiz yok ise susmasını ve izlemesini de bilelim.
Model uçak tasarlamak için mühendis olmak gerekiyorsa... Forumda sadece hazır kitler satın alıp uçuracaklar ile tasarlamaya hakkı olan mühendisler kalsın. Diğerlerini silelim. Kaç kişi kalır?
Bana göre ben; forumda en yaşlılardan biri olarak, en çok bilen değil de, geçmişten örnekler verip seçenekleri artıran biri olmalıyım...
Yine forumun yaşlılarından biri olarak, yaşıma değil de bilgi ve becerilerime saygı duyulmasını isterim. Gençlere yaşam hakkındaki deneyimlerimi aktararak onlara yol gösterici olmak isterim. Morallerini bozarak, yaptıklarını küçümseyerek onları kaybetmektense, klavyeme hakim olurum.
Saygı ve sevgilerle...
Yunus bey,
Elimden geldiğince modelcilik haricinde bu konu altına yazmamaya bu tarz tartışmalara girmemeye çalıştım...
Taraf olmak, yaşı ileri sürerek insanları suçlamak ya da zan altında bırakmak hoş değil...
ancak yukarda alıntı yaptığım mesajınızda
Hakaret etme niyetim yok diyorsun ama cümlelerinde karşındaki insanı aşağılayan bir uslubun var. Ben de Güretekin Bey'in yerinde olsam aynı tepkileri, hatta fazlasını verirdim belki. diyorsunuz.
Demek ki dikkatli okumamışsınız. Konunun ilk iki mesajını sadece dikkatli okusaydınız (alıntıları yukarda, dönüp zahmet edip sayfaları karıştırmayın) ortada daha resim vs yokken, BARİZ BİR ŞEKİLDE CİNSİYETİ BELLİ OLAN BİR DELİKANLIYA ''trex bey veya bayan,'' diye başlayan ilk mesaj gözünüzden kaçırmazdınız belki. Bu tarz hakarete ben Umut'un yine de efendi davranıp normal yanıt verdiğini görüyorum.
Burada bu mevzular tam küllenmeye yüz tutmuşken, yangına körükle gitmek olarak adlandırılabilecek bu tarz bir mesajınızı da yadırgadım.
MODELCİLİKTEN ÖTE FAZLA ŞEYLERİN YAZILMAMASI GEREKEN BU SAYFALARI KİRLETMEYE KİMSENIN HAKKI YOKTUR.
Mehmet Bey,
Öncelikle hemen belirtmeliyim ki kesinlikle ama kesinlikle "yangına körükle gitmek" gibi bir niyetim yoktu ! Eğer yanlış anlaşıldıysam hemen özür dilyorum.
Siz benim forumdan takip ettiğim saygıdeğer bir büyüğümsünüz. Yüz yüze tanışmamış olsak da sizi yada diğer buradaki arkadaşlarımı kırmak incitmek gibi bir düşüncem hiç olmadı.
Evet haklısınız mesajı atlamışım, Umut arkadaşımız belki yazdıklarında haklı olabilir ama ben yine de kendisinden yaşça hayli büyük olan biriyle bu tarz konuşmasını yadırgadım yada sindiremedim diyebilirim. Bahsedilen ustamız Güretekin Bey değil, Siz olsaydınız da benim yazacaklarım aynı olurdu.
Belki hislerimi tam anlatamadım ama beni rahatsız eden sadece Usluptu.
Sizi üzdüysem tekrar özür diliyorum.
Saygılar
Evet gelelim planöre :) Herşeye rağmen yapımı bitmek üzere.
Aslında kutu gövde düşünüyordum Mehmet abinin tavsiyesi üzerine ama elimde yeterli imkanlar bulunmadığından sadece V tail olan kuyruğu düz sisteme çevirdim. Hem bu şekilde elimdeki kumandanın mixi olmadan da uçabilecek model.
Resimleri sonra koymayı düşünüyorum. Şu anki bağlantı hızım çok yetersiz :)
Mehmet Bey,
Öncelikle hemen belirtmeliyim ki kesinlikle ama kesinlikle "yangına körükle gitmek" gibi bir niyetim yoktu ! Eğer yanlış anlaşıldıysam hemen özür dilyorum.
Siz benim forumdan takip ettiğim saygıdeğer bir büyüğümsünüz. Yüz yüze tanışmamış olsak da sizi yada diğer buradaki arkadaşlarımı kırmak incitmek gibi bir düşüncem hiç olmadı.
Evet haklısınız mesajı atlamışım, Umut arkadaşımız belki yazdıklarında haklı olabilir ama ben yine de kendisinden yaşça hayli büyük olan biriyle bu tarz konuşmasını yadırgadım yada sindiremedim diyebilirim. Bahsedilen ustamız Güretekin Bey değil, Siz olsaydınız da benim yazacaklarım aynı olurdu.
Belki hislerimi tam anlatamadım ama beni rahatsız eden sadece Usluptu.
Sizi üzdüysem tekrar özür diliyorum.
Saygılar
Yunus bey, bu konuda artık yazmak istemiyorum.
Zaten muhattab ben değildim. Yaş konusunu ön plana çıkararak asıl sorunu gözardı ediyoruz.
Şu veya bu kişiyi korumak, yada suçlamak için yazmamıştım.
Benden özür dilemenize de gerek yoktu.
Yazdıklarımla anlatmak istediklerimi anlatamamışım.
mcd__mcd
26-08-2010, 09:49
Mehmet abi , bende sana katılıyorum.Güre abiye saygımız sonsuz hem yaş hem bir birey hem de bilgi kaynaklarımızdan olması açısından ancak ! burada atlanılan birşey var ki Umut kardeşimiz bence hiçbir yanlış yapmamış.
Tamam Güretekin abinin yaşı oldukça büyük ama ilk alaycı yaklaşımı ve bu şekilde birşey yapamazsın hesap kitap var diye aşağılamasını ben de uygun bulmadım.Şahsen bana bu şekilde davranılmış olsa idi ben Umut kadar tavrımı koruyamazdım.
Gerçekten yaşı küçük diye Umut suçlu değil burada.
Ayrıca Umut ,
Umarım yaptığın planörü uçurabilirsin , ilk uçuşunu mutlaka videoya çek.Uçmasada nerde hata yaptığını bulmaya çalışırsın ve bir sonrakini ona göre yaparsın
Şunu belirteyim .Benim hiçkimseye hakaret etme gibi bir niyetim yok. Sadece nasıl bir mesaj yazarsanız cevabını ona göre alırsınız. Uyduruk dediniz ,o dediniz, bu dediniz yada ,şu dediniz. Bunların hiçbir önemi yok.
Madem ki ustasınız ustalığınızı gösterin. Gidilecek yolu üslübuyla tarif edin. Konuyla ilgili çok güzel bi söz var .Ya bir yol bul, ya bir yol aç, yada yoldan çekil...
Ayrıca havacılık kurallarının kanla yazıldığı kısmına katılıyorum.
Umut Bey,
Şöyle başlayayım.yazılanları unuttum.
Bir PLANÖR NASIL TASARLANIR ve NASIL İNŞAA EDİLİR.
1.Serbest Uçuş Planörler.
2.RC planörler.
Sizinki RC Başlangıç-eğitim-Planörü olması lazım.
Verdiğiniz değerler:
Kanat Açıklığı ( SPAN):1900 mm.(Daima havacılıkta teknik resim ve hesaplarda milimetre alınır.)
Kanat genişliği (Chord ) : 150 mm
Gövde uzunluğu ( gövde boyu ) :1200 mm.
Gövde ağırlığı BİTMİŞ : 200 g. -yaklaşık.
Şimdi bir çok veri eksik,En önemlisi:Kanat PROFİLİ.Stab.boyu ve chord u,elev. boyu ve eni.kanat burun mesafesi,kanat kuyruk mesafesi,toplam uçuş ağırlığı.Uçuş şekli(termal-yamaç),Çekiş şekli (Bangee-misina-elek.motor-patlarlı motor)
Devam edeceğim.sizlerdende katkı veya soru bekliyorum.
UUP ( Umut'un UÇAN Planörü) olarak değişmesini rica ediyorum.
Not:son iki günde 2 kilo havuç tükettim,işe yaradı.benden yaşlı büyük ustalarada tavsiye ederim.
Şimdi,bu tip başlangıç,eğitim modellerini YAVAŞ uçması istenir.
PROFİL,kalın olmalı,GEÇ stol etmeli ve de chord biraz geniş olmalı.160 veya 165 mm.
kanatta mutlaka DİHEDRAL veya POLYHEDRAL olmalı.
RUDDER + ELEVATÖR kumandası en düşük kumandalardır.AILERON olursa daha etkili bir kontrol sağlanır.
önce kanat profili seçelim.DEPRON,KAPRON gibi malzemede UNDERCAMBER=altı çukur profil seçme şansımız AZ.
CLARK Y profili secerek işe başlayalım.
Resimlerde PROFİLİN KOORDİNATLARI verilmiş.önce fotolara bakalım.
Bu adım adım yapılan bir TASARIM.Kanat profilini seçmeden,çizmeden ,kanat konstrüksiyonunu tasarlamaya kalkarsak yanlış yaparız.
Soru bekliyorum,neden yanlış yaparız,fikirlerinizi açıkça yazarsanız,çorbada tuzunuz olur.
İki Mak.Müh.öğrencimiz var,Cem EREZ,Tunahan KÜÇÜK.işte size kafa çaıştıracak,beyin fırtınası yaptıracak ortam.sizlerde bu planörün KUYRUK TAKIMINI TASARLAYIN.:hımm:
İki örnek 2M planör fotosu koydum.Biri Graupner AMIGO II,diğeri PM ALBATROS.
kıyas yaparsak ,iki modelin önemli moment kolları yaklaşık aynı,chord aynı,stab,rudder alanı aynı.arada 50 sene var.albatros 2010 ların,amigo II 1960 ların.biri TÜRK tasarımı,diğeri Alman.Mantık Aynı.BAŞLANGIÇ RC PLANÖRÜ.:confused:
Soruları beklerken ,boş durmayalım.
Daha da devam edelim.
@birinci mavi fotoda,oklar kaldırma kuvvetini gösteriyor.profilin üstünde alçak basınç=vakum var ve miktarı fazla,Altta yüksek basınç var,miktarı az.yani profil bir alçak basınç üretiyor.
Profil bir açı ile hava içinde hareket ediyor-bu açı hücum açısı-açı ufak derecede iken,kaldırma az,açı 15-17 derecelerde çok yüksek,eğer açı 19-20 derecelere çıkarsa kaldıma kuvveti sıfır olur bunada STOL diyoruz.
Bu STOL değeri hayati öneme sahip.
Arda bir soru sormuştu,sildi galiba:
Soru şöyle idi ve iyi kotarılmış bir soruydu.
@Profil gereklimi?Düz levha kanat uçmaz mı?
Tüm kanadı olan uçaklarda KANAT PROFİLİ vardır.Profilden kasıt,kaldırma kuvveti üretmesidir.
Düz plaka da bir kaldırma kuvveti üretir fakat aynı alandaki bir profilli kanadın 1/10 kadar.
Profilli kanatlar 18-19 derecede STOL ederken,düz plaka 10 derecede STOL eder.
Bazı arkadaşlarımız,fırçasız motor+LiPo ile TAŞI bile uçururum desede,her uçan nesne UÇAK değildir.
İnsan oğlu gemi ve tekeri bulmasına rağmen ancak 100 yıl önce UÇAK yapmıştır.UÇURTMA-PLANÖR ve sonra UÇAK icat olmuştur.
PROFİL KONUSUNDA FİKİR BEYAN EDEN YOKSA:BEN tecrübelerime dayanarak,165 mm CHORD lu ve CLARK Y profilli bir kanat konstrüksiyonu tasarlayacağım.
Tunahan ve Cem nerelerdesiniz.FIN+RUDDER,STAB.+ELEV. ellerinizden öpüyor.
Abi sen bilgiyi ver ona yaramazsa bana yarar. Ya da en güzeli bir serbest uçuş planörü nasıl tasarlanır diye başlık aç. Tüm parametreleri hesaplamaları öğret, kullanılacak malzemelerin özelliklerini söyle hatta bu vesile ile yeni bir tasarımı sesli düşünerek yap. İsteyen aynısını yapsın isteyen aynı hesaplamalarla farklı birşey tasarlasın. Nefis olur. Planör zor olacaksa daha basit birşey ile başlayıp yavaş yavaş hassas modellere geçeceğimiz bir yazı dizisi olsun. Bittiğinde kitap olarak bile basılır. Aralara ustalardan alıntı beylik sözler eklenir. Biz de korkudan uzak durduğumuz bir boyutla tanışırız.
Metin Bey,
önce RC BAŞLANGIÇ PLANÖRÜ nden başladım.
bildiğiniz gibi benim ana branşım SERBEST UÇUŞ yarışma planörleri,F1A A/2 ve F1H A/1,Chuck Glider,Indoor Yarışma planörleri.
Sırada bunlarda var.36 yıl önce de ANADOLU da planör tasarlıyordu gazeteden resimlere bakarak,MESAJ ULAŞTI.
Aman 36 yıl demeyin,sizinde 1.5 kg.havuç tüketmeniz gerekecek.
kolay gelsin.engin tecrübeniz ve yardım severliğinizi bekliyorum.Yalnız sizin değil,HERKEZİN.
mcd__mcd
27-08-2010, 13:04
Bunlar balsa ile yapılmış profesyonel modeller.Arkadaşımızın burada yaptığı ise basitçe köpükten vs.'den yapılmış zevk için üretilmiş yarışmaya girmeyecek belki uçacak belki uçmayacak ancak arkadaşımızı mutlu edebilicek bir model.Bu modele uygun tavsiyeler versek nasıl uçar uçarmı kanadı vs.si uygun mu diye daha iyi olmaz mı ? Şahsen sizin yaptığınız veya önerdiğiniz şeyleri ben yapamam.Ama uçan birşeyler yapmak için bu kadar zorlanılmayacağına da eminim.Eğer ki yapmak istediğimiz şey profeyonel bir model değil ise.
Sorduğum soru şu idi ;
Bu tarz hesaplamalar yapmadan belki daha basit bir profille , belki de planör kanadı profili değil de normal bir modelin kanat profilini büyüterek uzatarak yapışmış bir kanat ile uçamaz mı yani ?
Ya da profil kullanmışmı arkadaş bilmiyorum ama belki o modele de bir motor takıldığında uçar.Çok anlamıyorum planörden tabi ama yamaçda uçabilicek bir model yapmak herhalde bilgi ister teknik veri ister ama motor takılıp da uçabilicek şeye Güretekin abi sen veya bir başka gören uçak demese bile ben yaptıysam eğer onu uçurmaktan büyük haz duyarım.Uçağa benzesin benzemesin.
Bir zagi yaptım.Uçtumu uçtu.Hesap kitap yapmadım.Biraz dandik uçtu ağır oldu ama sonuç itibari ile uçtu.Bence önemli olan bu.Zaten Umut'un planöre verdiği isim de sırf bu yüzdendi abi.Yani süper planör felan yazsa idi o zaman profilini kanadını gövdesini eleştirmemiz olabilirdi.Ama o daha baştan uydurduğunu ve birşeye uydurmaya çalışmadığını yazmış :)
Bence bu planörü nasıl uçururuz onu konuşmak lazım.
Önce de Umut'tan sizin sorduğunuz soruların cevabını yazmasını istemek lazım
Sorduğum soru şu idi ;
Bu tarz hesaplamalar yapmadan belki daha basit bir profille , belki de planör kanadı profili değil de normal bir modelin kanat profilini büyüterek uzatarak yapışmış bir kanat ile uçamaz mı yani ?
Arda Bey,
Bu sorunuzu cevaplarken önce "uçmak" eylemini tariflemek lazım. Elinize alıp kolunuz ve omzunuzda bulunan kasların gücüyle fırlattığınız taş ta uçuyor mudur? Güretekin abi sorunuza çok açık bir yanıt vermiş zaten; düzgün bir profile sahip bir kanat düz bir kanattan 10 kat fazla kaldırma kuvveti üretir demiş. Tasarladığınız modelin adını planör olarak belirliyorsanız, bu kaldırma kuvvetinin bir lanörün en hassas noktası olduğunu biliyorsunuz demektir. Ama Siz veya Umut Bey, ister bu tavsiyeye uyarsınız ister uymazsınız bu sizin bileceğiniz birşey tabi ki.
Yeni birşeyler üretmek, tasarlamak icat etmek çok güzel birşey. Bence de herkes her istediğini her aklına geleni denemeli yılmadan. Ama fizik ve matematik bazı kuralları bizler doğmadan çok önceleri koymuş ne yazık ki. Sırf keyif için, ya tutarsa diye hatta belki de boş vakit değerlendirmek için hevesle yapılan bu yeni arayışların olmasından çok büyük mutluluk duyuyorum. Lakin bizden bilgili kimselerin bizlere fizik ve matematiği hatırlatmasından da alınmayalım lütfen. Siz bu kuralları dikkate almayabilirsiniz ama başka birisinin çok işine yarayabilir belki de.
mcd__mcd
27-08-2010, 13:47
Yanlış anlamayın İlker bey ama birşey söyleyeceğim.Şimdi ben gelip balsadan olmayan bir modelin konusuna bu balsa model kanat profil vs. inşaası gibi şeylerin açıklamalarını hesaplamalarını yazsam doğru olurmu.Veyahut ne kadar işe yarar o bilgi orada :)
Ben bunlar yanlıştır veya gereksizdir kesinlikle demiyorum.Elbetteki çok gereklidir elbetteki teknik bilgi ve tecrübe ile yapılabilicek şeylerdir.Ben baştan söyledim.Ben yapamam.
Demek istediğim ise şu idi.Tamam profilli bir kanat 10 kat daha fazla kaldırma kuvveti üretir ( Arkadaşımızın profil kullanıp kullanmadığını bilmiyoruz bu arada) Ama kullanmamış olduğunu varsayar isem bu uçak ( planör demiyorum ) 'da uçar öyle değil mi ?
Herhalde taşı elimizden atıp uçurmaya çalışmaktan daha fazla haz duyarız eğer uçarsa :) Anlatmak istediğim bu idi.Yoksa teknik bilgilere söyleyeceğim birşey yok zaten
Bu arada alınmak diye birşey söz konusu değil zaten.Eğer bu planörü ben yapmış olsa idim verilen bilgiler doğrultusunda yapabiliceğim düzeltebiliceğim birşey varmı diye pür dikkat okurdum.Dedim ya , Umut'u beklemek lazım :)
Eğer bir yarışma planörü yapıyorsak yarışacak bir şey üretmemiz lazım. Hele ki pilotajımız kötüyse modelimiz daha da iyi olmak zorunda. Bu durumda hesap kitap işini hiç boşluk bırakmadan tam anlamıyla yapmamız lazım. Umut yarışma planörü yapmıyor ama uyduruk da dese bazı hesaplar yapmış olduğu görülüyor. Belki ölçüleri hesaplanmış bir modelden kopyaladı. Tamam hesap yapamayabiliriz ama hesabı yapılmışların ölçülerini kullanırsak bu açığı da kapatırız. Ben tasarım diye açtığım başlıkta biraz bu konulara girdiğimde ilgiyle takip edenler kadar karşı çıkanlar da oldu. İlginçtir ki bazı arkadaşlar kendilerinin kullanamayacağı formüllerin forumda yazılmasına dahi tepki gösterdiler. O zaman bazı ince detaylara girip de arkadaşları bunaltmanın anlamı yok diye düşündüm. Bir taraftan benim varlığını bilmediğim bu bilgilere ulaşmak için harcadığım çaba ve zamanı da düşündüm. Benim gibilerin olabileceğini de düşündüm. Çözüm şöyle illa ki hesabını kitabını yap da tasarla dememek lazım. Yani biri planör yapacak motor takıp uçuracak uçmazsa bir büyük motorla uçuracak. Sonuçta uçan birşey yapmış olacak. Belki daha ileri adımlar için başlangıç belki de hedefe ulaşmak olacak orası bilinmez. Diğeri de şu kadar ağırlıkla şu hızda uçabilen stall hızı belirlenmiş (düşük gibi göreceli değil) bir model yapacaksa formüllerin başına geçmek zorunda. Bunlar modelcinin seçimi.
Şimdi eğer bu iş usulüne uygun şekilde öğretilecekse ki neden olmasın F1A A/2 ve F1H A/1 gibi branşlar için ayrı, F3 sınıfı için ayrı, lastik motorlular için ayrı detaylar olmalı. Birçok hesaplama yöntemi aynen kullanılsa da indoor serbes süzülücünün gerektirdiği dinamikler bir diğer modelden çok farklı olacaktır. Yani derine girdikçe daha özelleşmiş konularla sınırlı kalacağız. Bu konuların her biri için ayrı bir başlık arayanlar için bilgiye ulaşma kolaylığı sağlar. Ya da konu ilerledikçe mesajları ayıklayarak farklı başlıklara paylaştırabiliriz. Böylece Umut'un konusu da nasıl yapılır değil nasıl yaptım türünden bir başlık olarak kalır.
Bir hatayı düzelteyim izninizle STOL (Short Take Off Landing) kelimelerinin baş harflerinden kısa mesafede iniş kalkış anlamında kullanılıyor. Kanadın ürettiği kaldırma kuvvetinin uçağı taşıyamayacak hale gelmesiyle oluşan durum stall olarak geçiyor. Keşke Türkçe bir karşılığı olsaydı(uydurma olmayan).
Arda Bey bir yanlış bilginiz var sanırım. Kanat profilinin, kanat malzemesi ile ilgisi yok ki. Balsa, köpük veya kompozit farketmez. Malzeme her ne olursa olsun kanat kesitinin bir şekli vardır ve kaldırma kuvveti diğer başka değişkenlere de bağlı olarak bu profil ile sağlanır.
Zaten olay işin içine planör kelimesi girince karışmış en baştan :). Madem siz onu kaldıracak motorun gücüne güveniyorsunuz o koca kanatlara da ihtiyacınız yok ki. Zaten Umut Bey, ben atlamadıysam eğer, hala bu tasarımının nasıl havalanacağını belirtmemiş durumda. Katapult (fırlatma lastiği) ile fırlatılamaz çünkü gövdesi dayanmaz. Misina ile çekilemez kanatları katlanır, Yamaçta uçurulursa kanat sparları çok zayıf görünüyor yüksek ihtimal ile kanat katlayacaktır. Modelin burnu sivri, yani motor da takmayacak anladığım kadarıyla. Bu durumda iki ihtimal kalıyor geriye, ya elden atacak termal arayacak, ya da gövde üstüne motoru takmanın bir yolunu bulacak.
Umut Bey yarışma planörü yapmıyor belli, ama bu tasarımın bir model olma yönünde biraz yol alması gerekecek sanırım. Ama yılmak yok araştıra araştıra doğruyu bulacağız değil mi? :)
Bilgi, bilgisizlik hesap kitap kullanma, kullanmama konusuna burada değinmek ve konuyu polemiklere çekmek istemem.
Ancak bir soru sormadan edemeyeceğim. Önceki yazdığım mesajlardan birinin içinden geçen bir ifadeyi tekrarlayarak.
''Ben bu işe 40 yıl aradan sonra, 4-5 yıl önce fırçasızların gelişimi ile tekrar başladım samimi olarak hala öğrenciyim.''
150-200 civarıda kendi yaptığım uçan birşeyler oldu. Çoğu da uçtu. Öğrenci olduğum içinde (bana göre her birey hayatı boyunca bir öğrencidir. '''Ustayım''' diye kendini ortaya atanın kendini gösterme hevesi vardır diye düşünürüm) bilmediğim çok şey var.
Mesela: STOL (Short Take Off Landing) Yani STOL un açılımını Metin bey'in bir üstteki mesajından öğrendim. Metin beye teşekkürler.:)
Ha STOL ne bilmiyormuydum. Tam bilmiyordum ama ne odluğunu tahmin ediyordum.
Bilmediğim bir konu daha var yukarda İlker bey mesajında alıntı yaparak yazmış. '' düzgün bir profile sahip bir kanat düz bir kanattan 10 kat fazla kaldırma kuvveti üretir '' Bunun bu şekilde net ve basit olmasını kavrayamadım...
Buna göre yeni başlayan biri olsam yanlış bilgi edinmiş olurum hiisi uyandırıyor bende.
Bu 10 kat fazla lift üretme konusu yazılırken sanki yanlış-eksik bilgilenmenin önüne geçmek için o 1/10 ifadesinin altına hayli bir açıklama yapmak gerekmezmi?
Kanat lift oranlaması yaparken, kullanılan yüzlerce çeşitteki airfoil yapısının hepsi aynı miktar lift üretiyormuş gibi düşünüp hucum açısından (angle of attack) hiç söz etmeden geçersek 1/10 oranı tamamen yanıltıcı eksik bilgi olmazmı? Bu sadece öğrenmeye çalışan birinin sorusu olarak algılansın lütfen. Polemik yaratmak için değil.
Not: Bu 10 kat fazla lift üretme olayının fizik formülü, yada matematiksel açıklaması varsa ve birileri açıklarsa sevinirim.
STALL (per dö vites=süratsiz kalma=kanadın kaldırma kuvveti üretememesi).Buna Türkçede STOL olarak geçer .veya STOLL.
Short take of landing (STOL)Türkçe kısaltma değildir.
İngilizce,STALL yazılıyor,fakat stall okunmuyor,Stol veya Stoll okunuyor.
Güre bey aslında söyle birşey yapsak. Yeni bir konuda forumca hep beraber oturup bi başlangıç planörü tasarlasak.
Amaç herkesin yapabileceği , bir planör uçurmanın zevkine varabileceği bir model olsa.
Çünkü artık bu sansasyonel planöre yeni bir kanat yapmak yada yeni bir gövde yapmak hiç içimden gelmiyor. Mecalim kalmadı kısaca:D
Çok güzel bilgiler eklemissiniz bu arada teşekkürler.
Umut sen devam et modeline. Bu arada yeni bir bir başlığa sebep olmuş oldun. Ben daha sonra ayıklama yaparım.
Arda bir soru sormuştu,sildi galiba:
Soru şöyle idi ve iyi kotarılmış bir soruydu.
@Profil gereklimi?Düz levha kanat uçmaz mı?
Tüm kanadı olan uçaklarda KANAT PROFİLİ vardır.Profilden kasıt,kaldırma kuvveti üretmesidir.
Düz plaka da bir kaldırma kuvveti üretir fakat aynı alandaki bir profilli kanadın 1/10 kadar.
Profilli kanatlar 18-19 derecede STOL ederken,düz plaka 10 derecede STOL eder.
Şimdi asıl benim yazdığım bu iken,bunu yanlış yorumlamak doğru olmaz.Profil çok önemlidir.Şimdi 165 mm chord lu bir CLARK Y profili çizeceğiz.
Umut Bey in tasarladığı kanat bu.belki uçurmuştur.Bizim anlattığımız yoldan giderse çok daha başarılı planörler ve uçaklar yapar.
Mehmet Yüce Bey e de şunu söylemek isterim.Benim Tekin Model Uçak İşliğinde 5 yıl beraber onlarca üst seviyede model uçak yaptığımız Hüsamettin ÖZENÇ Beyden bilgi alabilirler.Sizin yazılarınızı çok dikkatli takip ediyorum ve beyeniyorum.
Güre bey aslında söyle birşey yapsak. Yeni bir konuda forumca hep beraber oturup bi başlangıç planörü tasarlasak.
Amaç herkesin yapabileceği , bir planör uçurmanın zevkine varabileceği bir model olsa.
Çünkü artık bu sansasyonel planöre yeni bir kanat yapmak yada yeni bir gövde yapmak hiç içimden gelmiyor. Mecalim kalmadı kısaca:D
Çok güzel bilgiler eklemissiniz bu arada teşekkürler.
Sevgili Umut,
Sen ve senin gibi gençler bizim umudumuzsunuz.Aslında ilk mesajımda GERÇEK PLANÖRLER yapmalısınız demek isterken,maksadı aşan kelimeler kullandım.yangını su söndürürken bazı abilerimizin askerlikten gelen emir komuta zinciri işi değiştirdi.mutlaka emir komuta lazım,şunu unutmayalım ki,Çanakkale savaşında bir Seyyid Onbaşı attığı tek mermi ile zırhlıyı batırdı,18-mart zaferi kazanıldı.
Bu zafer Umut un olsun.Yazdım UUP-Umut un Uçan Planörü-tasarımında işçi olarak ben varım.Mühendis Umut olsun.Mehmet Yüce Abimiz de DENEME PİLOT umuz olsun.
Şimdi asıl benim yazdığım bu iken,bunu yanlış yorumlamak doğru olmaz.Profil çok önemlidir.Şimdi 165 mm chord lu bir CLARK Y profili çizeceğiz.
Umut Bey in tasarladığı kanat bu.belki uçurmuştur.Bizim anlattığımız yoldan giderse çok daha başarılı planörler ve uçaklar yapar.
Mehmet Yüce Bey e de şunu söylemek isterim.Benim Tekin Model Uçak İşliğinde 5 yıl beraber onlarca üst seviyede model uçak yaptığımız Hüsamettin ÖZENÇ Beyden bilgi alabilirler.Sizin yazılarınızı çok dikkatli takip ediyorum ve beyeniyorum.
Güretekin bey, Hüsamettin beyle bizzat tanışıp, birlikte uçuş da yaptık...efendi ve alçakgönüllü bir arkadaştır. Buralara pek uğramıyor. Kulaklarını çınlatmış olduk...
Bu arada, yazılarımı dikkatle okuyup takip ettiğinizi ve beğendiğinizi belirtmişsiniz. Gurur duydum. Teşekkür ederim.
Ancak! Beğenmenize rağmen pek de size hitap etmediğimin farkındayım.
Üslubum biraz hesap, kitaptan uzak. Derme çatma, onu buna yapıştır, şunu ötekine ekle tarzı oluyor. Kural, prensip umursamadan kafama göre model filan yapıyorum.
Bu durumda konu başında söz edilen, uyulması gereken bazı kurallara ben de uymuyorum.
Benim derdim; Ucuz Çin malı ürünler hazır bollaşmışken havacılığı sevdirmek, bu hobiye daha çok genç arkadaşı ve insan kazandırmak, açık alanlarda daha çok insan görmek. Uçabilir, uçurulabilir birşeyleri insanlara sevdirebilecek kadar, yapılabilirliğini ve uçurulabilirliğini basite indirgemek, ki sevsinler...:)
Valla Umutu kıskandım. Ne bu ya? Ben dahil herkes buraya yazıyor.
Öteki tarafta snowball'ı geliştiriyoruz. birde Yeni bir FPV modeli gelişim aşamasında ilgilenen yok.
Patlatıcam bu forumu. (Yani havaya uçuracam):yuhh::yuhh::yuhh:
Not: Benden deneme pilotu filan olmaz. anca model çöpe atan eleman olur.:lol:
'''Sulansın artık bu konu'''
Bilmediğim bir konu daha var yukarda İlker bey mesajında alıntı yaparak yazmış. '' düzgün bir profile sahip bir kanat düz bir kanattan 10 kat fazla kaldırma kuvveti üretir '' Bunun bu şekilde net ve basit olmasını kavrayamadım...
Buna göre yeni başlayan biri olsam yanlış bilgi edinmiş olurum hiisi uyandırıyor bende.
Bu 10 kat fazla lift üretme konusu yazılırken sanki yanlış-eksik bilgilenmenin önüne geçmek için o 1/10 ifadesinin altına hayli bir açıklama yapmak gerekmezmi?
Kanat lift oranlaması yaparken, kullanılan yüzlerce çeşitteki airfoil yapısının hepsi aynı miktar lift üretiyormuş gibi düşünüp hucum açısından (angle of attack) hiç söz etmeden geçersek 1/10 oranı tamamen yanıltıcı eksik bilgi olmazmı? Bu sadece öğrenmeye çalışan birinin sorusu olarak algılansın lütfen. Polemik yaratmak için değil.
Not: Bu 10 kat fazla lift üretme olayının fizik formülü, yada matematiksel açıklaması varsa ve birileri açıklarsa sevinirim.
Bu konu Mühendislik ilminde,AKIŞKANLAR MEKANİĞİ ve alt dalı AERODİNAMİK te geçer.tabii olarak Yüksek Matematik te gerektirir.
Formüller Fotolarda.Bilgi sahibi olmak isteyenler SORU sorabilirler.Düz Levha ne kadar kaldırma kuvveti (Aynı Kanat Alanı ve ağırlıkta)üretir hesaplarız.Belki PROFİL sevmeyen arkadaşlar vardır.
Valla Umutu kıskandım. Ne bu ya? Ben dahil herkes buraya yazıyor.
Öteki tarafta snowball'ı geliştiriyoruz. birde Yeni bir FPV modeli gelişim aşamasında ilgilenen yok.
Patlatıcam bu forumu. (Yani havaya uçuracam):yuhh::yuhh::yuhh:
Not: Benden deneme pilotu filan olmaz. anca model çöpe atan eleman olur.:lol:
'''Sulansın artık bu konu'''
Hocam aman ha :) Konum almış başını gidiyor zaten patlatmayın forumu :D
Bu arada uçak neredeyse hazır bi tek servo pushrod vb bağlantıların yapılması kaldı.
Şu an için ilk uçuşu yada uçamayışı yapsın :D Ondan sonra eksikleri geliştirmeye çalışırız. Aklımda bir iki fikir var açıkçası :)
Valla ben artık laf kalabalığı olmasın dıye buraya yazmayacam . Modelini uçur fikrimi yazarım.
Kolay gelsin...:)
Güretekin bey, eklentiler için teşekkürler. Baktım baktım birşey anlamadım. Zaten o yüzdende okuyamamışım (hepsi hepsi liseye kadar:()sanırım. Formül filan zor işler.
Bu konu Mühendislik ilminde,AKIŞKANLAR MEKANİĞİ ve alt dalı AERODİNAMİK te geçer.tabii olarak Yüksek Matematik te gerektirir.
Formüller Fotolarda.Bilgi sahibi olmak isteyenler SORU sorabilirler.Düz Levha ne kadar kaldırma kuvveti (Aynı Kanat Alanı ve ağırlıkta)üretir hesaplarız.Belki PROFİL sevmeyen arkadaşlar vardır.
Bu hesaplara göre kanat alanı aynı olan her profil aynı lifti üretir . Yoksa ben yanlış mı anladım?
Güretekin bey, Hüsamettin beyle bizzat tanışıp, birlikte uçuş da yaptık...efendi ve alçakgönüllü bir arkadaştır. Buralara pek uğramıyor. Kulaklarını çınlatmış olduk...
Bu arada, yazılarımı dikkatle okuyup takip ettiğinizi ve beğendiğinizi belirtmişsiniz. Gurur duydum. Teşekkür ederim.
Ancak! Beğenmenize rağmen pek de size hitap etmediğimin farkındayım.
Üslubum biraz hesap, kitaptan uzak. Derme çatma, onu buna yapıştır, şunu ötekine ekle tarzı oluyor. Kural, prensip umursamadan kafama göre model filan yapıyorum.
Bu durumda konu başında söz edilen, uyulması gereken bazı kurallara ben de uymuyorum.
Benim derdim; Ucuz Çin malı ürünler hazır bollaşmışken havacılığı sevdirmek, bu hobiye daha çok genç arkadaşı ve insan kazandırmak, açık alanlarda daha çok insan görmek. Uçabilir, uçurulabilir birşeyleri insanlara sevdirebilecek kadar, yapılabilirliğini ve uçurulabilirliğini basite indirgemek, ki sevsinler...:)
Artık yüz yüze tanışmasakda size Mehmet Abi,dememe müsade buyurun.Benim de göbek adım Mehmet,
Abi,bizler YİĞİDİZ,eğe olur,karadeniz olur,trakya olur ,orta,doğu,anadolu olur,akdeniz olur.hepimiz yoğurdu ayrı yeriz.
bizim istabul da emekli başkomiser rahmetli dilaver acar abimiz vardı.her hafta bir yeni model (toplama)getirir ,kırar,giderdi.
hepimiz onu çok sever,elimizdeki fazla,kırık model parçalarını verirdik.
ilk C-160 ınızı havalandırırken,sanki içinde ben de vardım.bu arada paraşüt A (on atlayış )brovem var.C-47 hastasıyım.
Mehmet Abi,
Anlamak için zorlanma,ben teker teker açıklama yapacağım.Burada (yukarıda) kaldırma katsayısı çok önemli.CLARK Y ve Flat plate ( Düz levha ) nin mukayesesi ve de hücum açısına bağlı olarak açıklayacağım.
Bu hesaplara göre kanat alanı aynı olan her profil aynı lifti üretir . Yoksa ben yanlış mı anladım?
Öyle değil.Aynı Kanat alanında belli bir profilinin kaldırma kuvveti ile,düz profilin kaldırma kuvvetinin hesaplanmasından bahsetmiştim.
Metin Bey,
Yeni konu açınca ( RC BAŞLANGIÇ PLANÖRÜ TASARLAMAK )
oraya yazacağım.bunlar tasarlama bilgileri olarak son fotolarım.
Umut a,tüm modelcilik ve Veteriner lik hayatında başarılar dilerim.
Bilhassa CG (Ağırlık Merkezi ni)doğru hesaplasın.burun hafif olmasın.uçuştan önce radyo kumanda menzil testi yapsın,kalkıştan önce kumandaların yukarı -aşağı,sağ-sol, kontrol etsin.heyecan olacak-olmazsa olmaz-akıl öne geçsin.Beni de unutmasın.
Gözlerinden öper,UUP yi uçuracağından eminim.Sanatçı odur ki,daima kendinle yarışır,kendini aşar.
Benim eserlerimde yetiştirdiğim talebelerimdir.Şunu öğünerek söylüyorum.1976 Hv.H.O.bir planör talebem,2010 da Hava Pilot Kurmay Albay,F-4E Filo komutanı.Bu bana yeter,darısı Umut un başına.
Yeni konuyu siz açın buradan oraya taşırım mesajları. Kronolojik sıralama bozulmuyor taşıyınca.
CL konusunu Reynould değeri ile beraber açıklamak daha doğru olur sanırım.
CL konusunu Reynould değeri ile beraber açıklamak daha doğru olur sanırım.
Yazmayacağım dedim ,az birşey söyleyeyim,
Metin Bey,
Uçak,uçarken sayısız değerler zincirine bağlı.bunlar birbiri ile etkileşime giriyor.
Reynolds'Number boru içindeki akışı anlatıyor.RN aynı akışta low speed de düzgün bir akışken,high speed de turbulent akış oluyor.RN birimsiz ve 25000-50000-75000-100000 gibi değerleri var.
Son:AZ RN da C L azalır,
AZ RN da C D artar.
selamlar.
Metin bey,sizin üniversitede ders verdiğinizi öğrendim.mühendislik fakültesi ise,haddimizi biliriz,kalem oynatmayalım.
selamlar.
ACMaintenance
27-08-2010, 18:02
Onu bunu boşverin Aerodinamik öğrenmek isteyen özelden ulaşsın beleş kitap yollıyacağım hayrına :P :)
Not:yollama kısmında ciddiyim
Onu bunu boşverin Aerodinamik öğrenmek isteyen özelden ulaşsın beleş kitap yollıyacağım hayrına :P :)
Not:yollama kısmında ciddiyim
Tunahan,
Aerodinamik kitaptan öğrenilseydi,teknik üniversitelere,Prof.Dr. lara,Doç.Dr. lara,labratuarlara,ne luzum vardı.
Bırak ta şu kuyruk takımını tasarla,
beleş kitaba hayır demem.sanat okulu kitabımı veya meslek lisesi.
ACMaintenance
27-08-2010, 18:15
Yok efendim olmaz kitabıma laf ettirmem :) az cebelleşmedik zamanında.Uçak Bakım alanında eğitim veren tüm Sivil Havacılık Lise ve Üniversiteleri bu kitapları kullanır.Tabiki değerini bilene...
SHGM onaylı Türkçe olanını mı istersiniz yoksa FAA onaylı English olanınımı??
Kısa bi not:Kitaplar özellikle ingilizce kitaplar basılıpta okunamayacak boyutta(sayfada) olduğundan pc ortamındadır.
ACMaintenance
27-08-2010, 18:19
Neyse şimdilik bana iftar için müsade Güretekin abi kitap için özelden mail adresini bekliyorum.
Herkese iyi akşamlar.
Yok efendim olmaz kitabıma laf ettirmem :) az cebelleşmedik zamanında.
SHGM onaylı Türkçe olanını mı istersiniz yoksa FAA onaylı English olanınımı??
Kısa bi not:Kitaplar özellikle ingilizce kitaplar basılıpta okunamayacak boyutta(sayfada) olduğundan pc ortamındadır.
Madem e-kitaplar, bir göz atabiliriz :)
ACMaintenance
27-08-2010, 18:36
Türkçe olanları adresinize yolladım.
Neyse şimdilik bana iftar için müsade Güretekin abi kitap için özelden mail adresini bekliyorum.
Herkese iyi akşamlar.
Tunahancığım,ALLAH kabul etsin.mail adresimi yolladım.
Cem ortada yok,sen yeni konu açılınca ,Bu planörün KUYRUK takımını tasarlıyacaksın.bakalım teoriden kaç alacaksın,tasarımdan,inşaa dan kaç alacaksın.
gözlerinden öper,YTÜ gelirken TMU işliğine beklerim.
Metin bey,sizin üniversitede ders verdiğinizi öğrendim.mühendislik fakültesi ise,haddimizi biliriz,kalem oynatmayalım.
selamlar.
Hepimiz haddimizi bilerek yazıyoruz zaten. Sonuçta bu bizim hobimiz. Uçak mühendisi de olsak makina mühendisi de olsak marangoz da olsak birbirimizden öğrenecek çok şey var. Bana gelince şimdilik tıp fakültesindeyim ama yakında hastanenin teknik servisine geçersem şaşırmam.
Hepimiz haddimizi bilerek yazıyoruz zaten. Sonuçta bu bizim hobimiz. Uçak mühendisi de olsak makina mühendisi de olsak marangoz da olsak birbirimizden öğrenecek çok şey var. Bana gelince şimdilik tıp fakültesindeyim ama yakında hastanenin teknik servisine geçersem şaşırmam.
Metin Bey,
Haddimizi biliriz,kalem oynatmıyalım.dedim.bunun bende bir hatırası var.Bizim İMUK ta en büyük ÜSTADIMIZ,Röne KOEN di.
ben görmedim.TÜRK MODEL UÇAK EVİ sahibi,Uçak Müh. Vahram YALÇINKANAT (soy adını ,bizzat ATATÜRK vermiş)ın talebesi.
Röne Abi,Avrupa 2. olmuş,daha sonra çıta kestirmek için gittiği,Mektepli ince marangoz, Neş'e YALÇINKAYA ile tanışmış.Neş'e Abide Avr.2. olmuş.Uzun müddet Röne ve Neş'e abilerle çalıştım,hiç bir zaman Röne Abiye karşı gelmedik o da bizleri kendi oğlu gibi sevdi ,yetiştirdi.
Röne Abi vefat etti,Neş'e abi hayatta.son saray avr.şamp.geldi,gözündeki neşe görülesiydi.F1A final uçuşu için sabah 4.00de kalkıp sahaya gitti.
Bilgi öğrettikçe çoğalır,sakladıkça yok olur.
Evet nerdeyse son aşamaya geldim. Servo montajında tıkandım çünkü push rod teli olsun diye aldığım tel biraz kalın kaçtı :D
Neyse şu an model pek de uyduruk durmuyo gitti o uydurukluğu . Sadece kuyruk la ilgil biraz problem var acaba uygun kuyruk tasarımı nasıl olmalı ??
Bu arada resimleri birazdan yüklerim :D
Kuyruk biraz küçük olmuş sanki.
Resimler...
Resimlere göre kuyruk (stab)alanı ufak.asıl önemli olan CG=Ağırlık Merkezi.PİLİ+ Alıcıyı yerleştir.Kanadın ön-Hücüm Kenarından %55-60 ölç.Muhtemelen burun hafif gelecek.kurşun ağırlıkla dengele.CG yi biraz öne alırsan model daha kolay uçar.planörlerde arkada olması daha iyidir.
ACMaintenance
28-08-2010, 13:11
Bırak ta şu kuyruk takımını tasarla
Konu açılsın hemen gelliyorum yanınıza.
Forumu artık çok takip etmiyorum Güretekin Abi. Forumun çivisi çıktı iyice millet birbirine laf yetiştirmekten sidik yarıştırmaktan başka birşey yapmıyor. Yok ASP iyi OS iyi şu stop eder bu etmez. Kime ne milletten herkez bütçesine göre alıyor. Aralarda merakla takip ettiğim güzel birçok bilgi edinilecek fakat bir elin parmaklarından az konularda yok değil tabikide.Ama nedense bu konulara ilgi yok gereksiz konular sayfalarca giderken gerçekten yararlı konulara iki satırı fazla görüyorlar bu yüzden bende paylaşım yapmıyorum artık. Örnek vermek gerekirse 3DMimar yani Mehmet abimizin baştan sona kit yapımını resimleyip her yaptığı işi anlatması büyük bir paylaşım ve emek isteyen bir iş gerçekten ama konuyu takip edip bunu dile getiren taktir eden kaç kişi var acaba. Yada OS ASP çişşş yarışlarına yazı yazan kaç gibi acaba.O yüzden forumdan fazla bir bilgi edinemiyorum artık. Bu konuyuda benim yaşıtlarımda bir arkadaşımın kendi tasarladığı planörünü merak ettiğimden takip ettim fakat genç arkadaşımıza yaklaşım üslubunuz bana biraz tuhaf geldiğinden yazı yazma ihtiyacı duydum.Kuyruk takımına gelince illa arkadaşımıza birşeyler çizip vermek zorunda değiliz bence.Uçakta belli başlı orantısal hesaplamalar vardır herkezde bu bilgilere rahatlıkla ulaşabilir.Arkadaşımıza bu bilgileri vermek yeterli olacaktır.
Kuyrukta kapron kullanmak aslında biraz sıkıntı yarattı. Peki uygun kuyruk tasarımını bi modelden alıntı yaparak uygulasam acaba.
Mesela albatros gibi bir modelin..
ACMaintenance
28-08-2010, 13:29
Kimsenin konu açıcağı yok bari bildiğim 3-5 değersiz bilgiyi yazıyım belki biri çıkarda yanlışsın der birşeyler öğreniriz :)
Planörü Umut arkadaşımız tasarlıyacağına göre kuyruğu o seçsin biz yardımcı olalım.
Kuyruk olarak birkaç seçenek var karşımızda T-tail, V-tail ,Conventional Tail, Cruciform tail,
Hepsine ufaktan değinelim konun gidişatına göre ayrıntıları tartışalım.Benimde çok vakıf olduğum bir konu değil.Eminimki herkeze faydalı olucak bende bir çok şey öğreneceğim. Ayrıca Uçak Mühendisi değilim Uçak Teknisyeniyim(Tamirci :) ) mutlaka yanlışlarım olabilir veya olucaktır... Tasarım uzun bir araştırma süreci gerektirir.Bakalım konunun sonunda nasıl bir şey çıkıcak.
V-Tail :Bu kuyruğu genelde tercihin sebebi hafifliktir.Az yüzeyle çok iş yapılır Dikey stablizer ve finin ağırlığı hanemize avantaj olarak yazılır.Az yüzey demek aynı zamanda daha az drag(sürtünme) demek. diye anlatılabilir…Bir bakıma doğrudur ama bir bakımada yanlıştır.Ağırlığı çok önemsiyorsak doğru olabilir.Bu kuyruk şekli göründüğü kadar masum değil birsürü kılı tüyü var.Normal kuyrukla aynı stabiliteyi verebilmesi için daha büyük yüzeylerin kullanılması gerekir.Hani nerde ağırlık avantajı hani nerde drag avantajı.İki stablizer arası açı 90 -120 derece arası üretim yapılır.Burada 2 yüzey arasındaki aerodinamik interferans potansiyeli önemli bir konudur.90 derecenin altında iki yüzey arasındaki aerodinamik interferans potansiyeli artar.
Bir uçakta dikey stablizera mı yoksa yatay stablizera mı daha çok ihtiyaç olduğuna kanat chord hattı değeri ve kanat açıklığı(span) değerine göre karar verilir. Planör gibi kanat açıklığı fazla olan bir modelde ,düzgün bir uçuş karakteristiği için zaten yüksek longitudenal (boyuna eksen) kararlılığına sahip olunduğundan dolayı yatay stablizerdan daha çok dikey stablizera ihtiyaç vardır. Buda V- tail prensibinde daha çok kuyruk açısı anlamına gelir.Her ne olursa olsun kimse iyi tasarlanmış bir V tail ın Conventional veya T tail a göre daha az stabil veya daha az control karakteristiğine sahip olduğunu savunamaz.
http://img839.imageshack.us/img839/6739/3631850404bf6c2f9a49.jpg (http://img839.imageshack.us/my.php?image=3631850404bf6c2f9a49.jpg)
Cruciform tail:Conventional tail olarak düşünülebilir.Tek farkı kuyruğu motorlardan mümkün olabildiğince uzak tutarak interferance dragtan kaçınmaktır.
http://img835.imageshack.us/img835/935/jetstream31.jpg (http://img835.imageshack.us/my.php?image=jetstream31.jpg)
T-tail : Yüksek hücüm açılarında daha iyi rudder karakteristiği sağlar.Ancak düz uçuşta daha etkili elevatör controlü sağlar hücum açısı arttıkça bu etkinin fazlalık oranı ruddera geçer.Yüksek hızlarda longitudinal (boyuna) pitch kararlılığı sağlar.Deep Stall durumu meydana gelme olasılığı çok yüksektir.Bu durumda stablizerın etkisi kaybolmuş olur(istenen bir durum değildir)
http://img826.imageshack.us/img826/4686/ttail.jpg (http://img826.imageshack.us/my.php?image=ttail.jpg)
Deep Stall veya Super Stall
http://img838.imageshack.us/img838/1142/deepstall.jpg (http://img838.imageshack.us/my.php?image=deepstall.jpg)
Son olarak Conventional Tail a değinirsek.Genelde motoru burunda yada kanatta olan uçaklarda conventional tail kullanılır.Sebebi kuyruğa yine daha düzgün ve kesintisiz hava akımı iletmek.
http://img26.imageshack.us/img26/5205/pitglider.jpg (http://img26.imageshack.us/my.php?image=pitglider.jpg)
Ben tasarımda Conventional yada V-tail kullanılmasından yanayım
Tunahan klavyene sağlık... Hayli aydınlatıcı olmuş. :)
Cem, bu arada sana birşey söylemek isterim.
Evet bir bakıma haklısın. Ancak yinede sadece çivisi çıkmış konular zaten baştan bellidir bakmasanda olur.
Ama senin bilgilerine de ihtiyacı olanlar olursa onlara yazmamazlık etmekte olmaz. Yazmalısın.
Bazı konulara hic ilgi olmadığını, insanların yazmadığını ifade etmişsin. Onda da haklısın, ama hakkaten bazı konular çok akedemik, çok pahalı ve hiç bir zaman forum üyelerinin büyük bir oranının o tarz uğraşlara giremeyeceğini tahmin etmek gerekir.
Ben kendi adıma Mehmet beyin konularını heyecan ve zevkle takip ediyorum ama birşey yazamaıyorum. Ne yazabilrimki. İmkanlarımı ve bilgilerimi çok aşan konular.
Aslında her kes her konuya yazmak zorunda da değil, yazamazda zaten.
Paylaşım ve paylaşımın katkısı ile daha iyiyi ortaya çıkarbilmek olmalı forumun ana amacı. Bunun içinde insanlar yetenekleri, yada imkanları oranında küçükte olsa guruplaşıyor. Bir bakıyorsun strafor dandik ucuz bir modele onlarça insan yazıyor, ilgileniyor ve paylaşıyor.
Ama kalkıp ta bir kac bin dolarlık bir modele, yada uçuş sistemine pek yazan olmuyor. Bu normaldir.
Yazdıklarının özüne tamamen katılıyorum.
Kimsenin konu açıcağı yok bari bildiğim 3-5 değersiz bilgiyi yazıyım belki biri çıkarda yanlışsın der birşeyler öğreniriz :)
Planörü Umut arkadaşımız tasarlıyacağına göre kuyruğu o seçsin biz yardımcı olalım.
Kuyruk olarak birkaç seçenek var karşımızda T-tail, V-tail ,Conventional Tail, Cruciform tail,
Hepsine ufaktan değinelim konun gidişatına göre ayrıntıları tartışalım.Benimde çok vakıf olduğum bir konu değil.Eminimki herkeze faydalı olucak bende bir çok şey öğreneceğim. Ayrıca Uçak Mühendisi değilim Uçak Teknisyeniyim(Tamirci :) ) mutlaka yanlışlarım olabilir veya olucaktır... Tasarım uzun bir araştırma süreci gerektirir.Bakalım konunun sonunda nasıl bir şey çıkıcak.
V-Tail :Bu kuyruğu genelde tercihin sebebi hafifliktir.Az yüzeyle çok iş yapılır Dikey stablizer ve finin ağırlığı hanemize avantaj olarak yazılır.Az yüzey demek aynı zamanda daha az drag(sürtünme) demek. diye anlatılabilir…Bir bakıma doğrudur ama bir bakımada yanlıştır.Ağırlığı çok önemsiyorsak doğru olabilir.Bu kuyruk şekli göründüğü kadar masum değil birsürü kılı tüyü var.Normal kuyrukla aynı stabiliteyi verebilmesi için daha büyük yüzeylerin kullanılması gerekir.Hani nerde ağırlık avantajı hani nerde drag avantajı.İki stablizer arası açı 90 -120 derece arası üretim yapılır.Burada 2 yüzey arasındaki aerodinamik interferans potansiyeli önemli bir konudur.90 derecenin altında iki yüzey arasındaki aerodinamik interferans potansiyeli artar.
Bir uçakta dikey stablizera mı yoksa yatay stablizera mı daha çok ihtiyaç olduğuna kanat chord hattı değeri ve kanat açıklığı(span) değerine göre karar verilir. Planör gibi kanat açıklığı fazla olan bir modelde ,düzgün bir uçuş karakteristiği için zaten yüksek longitudenal (boyuna eksen) kararlılığına sahip olunduğundan dolayı yatay stablizerdan daha çok dikey stablizera ihtiyaç vardır. Buda V- tail prensibinde daha çok kuyruk açısı anlamına gelir.Düşük kanat açıklı ve geniş chord hattına sahip uçağımızda ise aksine daha düz bir kuyruğa ihtiyaç duyarız.Her ne olursa olsun kimse iyi tasarlanmış bir V tail ın Conventional veya T tail a göre daha az stabil veya daha az control karakteristiğine sahip olduğunu savunamaz.
http://img839.imageshack.us/img839/6739/3631850404bf6c2f9a49.jpg (http://img839.imageshack.us/my.php?image=3631850404bf6c2f9a49.jpg)
Cruciform tail:Conventional tail olarak düşünülebilir.Tek farkı kuyruğu motorlardan mümkün olabildiğince uzak tutarak interferance dragtan kaçınmaktır.
http://img835.imageshack.us/img835/935/jetstream31.jpg (http://img835.imageshack.us/my.php?image=jetstream31.jpg)
T-tail : Yüksek hücüm açılarında daha iyi rudder karakteristiği sağlar.Ancak düz uçuşta daha etkili elevatör controlü sağlar hücum açısı arttıkça bu etkinin fazlalık oranı ruddera geçer.Yüksek hızlarda longitudinal (boyuna) pitch kararlılığı sağlar.Deep Stall durumu meydana gelme olasılığı çok yüksektir.Bu durumda stablizerın etkisi kaybolmuş olur(istenen bir durum değildir)
http://img826.imageshack.us/img826/4686/ttail.jpg (http://img826.imageshack.us/my.php?image=ttail.jpg)
Deep Stall veya Super Stall
http://img838.imageshack.us/img838/1142/deepstall.jpg (http://img838.imageshack.us/my.php?image=deepstall.jpg)
Son olarak Conventional Tail a değinirsek.Genelde motoru burunda yada kanatta olan uçaklarda conventional tail kullanılır.Sebebi kuyruğa yine daha düzgün ve kesintisiz hava akımı iletmek.
http://img26.imageshack.us/img26/5205/pitglider.jpg (http://img26.imageshack.us/my.php?image=pitglider.jpg)
Ben tasarımda Conventional yada V-tail kullanılmasından yanayım
Çok güzel hazırlamışsın ellerine sağlık.
Bence uygulanabilirlik olarak Conventional tail daha uygun. Çünkü çoğu kişide mix yok. Tabii ki V tail de ayrı bişey kalbim ondan yana:)
Cem, bu arada yazdıklarına dair sanada birşeyler söylemek isterim.
Evet bir bakıma haklısın. Ancak yinede sadece çivisi çıkmış konular zaten baştan bellidir bakmasanda olur.
Ama senin bilgilerine de ihtiyacı olanlar olursa onlara yazmamazlık etmekte olmaz. Yazmalısın.
Bazı konulara hic ilgi olmadığını, insanların yazmadığını ifade etmişsin. Onda da haklısın, ama hakikaten bazı konular çok akademik, çok pahalı ve hiç bir zaman forum üyelerinin büyük bir oranının o tarz uğraşlara giremeyeceğini tahmin etmek gerekir.
Ben kendi adıma Mehmet beyin konularını heyecan ve zevkle takip ediyorum ama birşey yazamıyorum. Ne yazabilirim ki? İmkanlarımı ve bilgilerimi çok aşan konular.
Patlarlı motor konularına da yazmıyorum. İlgi alanım dışı.
Simülatör konusuna da yazmıyorum o da ilgi alanım dışında.
Yani pek çok forum üyesi ancak ilgi alanlarını takip eder ve oralara yazar.
Herkes her konuya yazmak zorunda değil, yazamazda zaten.
Lak lakı seven daha çok demekki o konular daha fazla ilgi çekiyor.
Ülkemizde hangi TV kanalları en çok izleniyor? Discovery ya da National Geographic değil herhalde :D
Paylaşım ve paylaşımın katkısı ile daha iyiyi ortaya çıkarbilmek olmalı forumun ana amacı. Bunun içinde insanlar yetenekleri, ya da imkanları oranında küçükte olsa gruplaşıyor. Bir bakıyorsun strafor, dandik, ucuz bir modele onlarca insan yazıyor, ilgileniyor ve paylaşıyor ama kalkıp birkaç bin dolarlık bir modele, ya da uçuş sistemine pek yazan olmuyor. Bu normaldir.
Cem, bu arada sana birşey söylemek isterim.
Bazı konulara hic ilgi olmadığını, insanların yazmadığını ifade etmişsin. Onda da haklısın, ama hakkaten bazı konular çok akedemik, çok pahalı ve hiç bir zaman forum üyelerinin büyük bir oranının o tarz uğraşlara giremeyeceğini tahmin etmek gerekir.
Ben kendi adıma Mehmet beyin konularını heyecan ve zevkle takip ediyorum ama birşey yazamaıyorum. Ne yazabilrimki. İmkanlarımı ve bilgilerimi çok aşan konular.
Aslında her kes her konuya yazmak zorunda da değil, yazamazda zaten.
Paylaşım ve paylaşımın katkısı ile daha iyiyi ortaya çıkarbilmek olmalı forumun ana amacı. Bunun içinde insanlar yetenekleri, yada imkanları oranında küçükte olsa guruplaşıyor. Bir bakıyorsun strafor dandik ucuz bir modele onlarça insan yazıyor, ilgileniyor ve paylaşıyor.
Ama kalkıp ta bir kac bin dolarlık bir modele, yada uçuş sistemine pek yazan olmuyor. Bu normaldir.
Merhaba Mehmet Abi haklısın yazarken bence bunları düşündüm.Dediğin gibi Mehmet Abi'nin (3D mimar) yaptığı modeller gerçektende yüksek maliyet isteyen modeller.Türkiyede çok az kişi maddi imkanlar açısından modelciğin bu kademesine çıkabilirler.Ama Mehmet Abinin parylaştığı birçok teknik bilgi çoğu modelciyi ilgilendiriyor.Onuda geçtim o resimleri yüklemesi teker teker yaptığı işleri anlatması bile taktire layik.Hiçbir zamanda depron modelmiş kopük modelmiş diye küçümseme yapmadım.Herkesin kendine göre bir bütçesi var modelinide ona göre yapacak tabikide. Son günlerde çok tartışılan bir konu olduğu için onu örnek veriyorum OS ASP tartışması sayfalarca uzadı gitti ve kimse kimseye bir bilgi katmıyor.Bu ve benzeri konuları örnek alarak yazdım.Forumda paylaşım yapmıyorum derken kendi yaptığım modelleri paylaşmıyorum gerçektende resim yüklemek veya yorum yazmak vakit ve özveri istiyor afferin,çok iyi olmuş,süper oluyor gibisinden yorumlarda beklemiyorum.Öneri ve tavsiyeler bekliyorum diğer amacım diğer modelci arkadaşlarıma yaptıklarımla yada hatalarımda yardımcı olmak.Forumdaki ARF modellere ilgi ve yorumlar plandan işçilik yapanlara göre çok az olduğundan paylaşım yapmayı kestim.Fikir ihtiyacı olan arkadaşlarıma yardımı kesinlikle esirgemiyorum tabiki sonuçta bizde o yollardan geçtik.
Sonuç olarak genelde aynı fikirdeyiz.
Paylaşmaya devam etmeni dilerim.
Bakma arada bir deli (belkide bir çok akıllı)çıkıp kuyuya taş atıyor. Olanlar oluyor işte.:)
Konu planöre gelince; Umut bu boyutta bir planörde incecik çıta gövde olmaz demek zorundayım.:)
ACMaintenance
28-08-2010, 16:27
Eldeki planörde görüğüm kadarıyla baya balsa var.Onları heba etmemek adına ben olsam 1 günümü ayırır kabin gövdeye çevirirdim modeli...Balsadan bir kaç frame çizmeye ve birkaç çıtaya bakıyor iş .
Eldeki planörde görüğüm kadarıyla baya balsa var.Onları heba etmemek adına ben olsam 1 günümü ayırır kabin gövdeye çevirirdim modeli...Balsadan bir kaç frame çizmeye ve birkaç çıtaya bakıyor iş .
Modelde
1 adet 10x10 çıta
3 adet 8x8 çıta
Yarım plaka 8x10x100 levha
2 adet 8x5 çıta var
ACMaintenance
28-08-2010, 19:29
Kaplama ütün varmı?
Forumu artık çok takip etmiyorum Güretekin Abi. Forumun çivisi çıktı iyice millet birbirine laf yetiştirmekten sidik yarıştırmaktan başka birşey yapmıyor. Yok ASP iyi OS iyi şu stop eder bu etmez. Kime ne milletten herkez bütçesine göre alıyor. Aralarda merakla takip ettiğim güzel birçok bilgi edinilecek fakat bir elin parmaklarından az konularda yok değil tabikide.Ama nedense bu konulara ilgi yok gereksiz konular sayfalarca giderken gerçekten yararlı konulara iki satırı fazla görüyorlar bu yüzden bende paylaşım yapmıyorum artık. Örnek vermek gerekirse 3DMimar yani Mehmet abimizin baştan sona kit yapımını resimleyip her yaptığı işi anlatması büyük bir paylaşım ve emek isteyen bir iş gerçekten ama konuyu takip edip bunu dile getiren taktir eden kaç kişi var acaba. Yada OS ASP çişşş yarışlarına yazı yazan kaç gibi acaba.O yüzden forumdan fazla bir bilgi edinemiyorum artık. Bu konuyuda benim yaşıtlarımda bir arkadaşımın kendi tasarladığı planörünü merak ettiğimden takip ettim fakat genç arkadaşımıza yaklaşım üslubunuz bana biraz tuhaf geldiğinden yazı yazma ihtiyacı duydum.Kuyruk takımına gelince illa arkadaşımıza birşeyler çizip vermek zorunda değiliz bence.Uçakta belli başlı orantısal hesaplamalar vardır herkezde bu bilgilere rahatlıkla ulaşabilir.Arkadaşımıza bu bilgileri vermek yeterli olacaktır.
Sen kime ne milletten herkes bütçesine göre alıyor dersen ben de sana ne milletten herkes mesanesine göre sidik yarıştırıyor derim. Ona buna laf sokmadan yazacaksan yaz. Rahatsız olduğunda ilgili konuya yazarsın. Forumdan rahatsızsan da yeri burası değil.
recepcyln
28-08-2010, 21:52
Kanatla ilgili hesaplamalar için bir program.
http://www.soartech-aero.com/Sailplane%20Calc%20V-Tail%20April%202008.xls
v tail için
http://www.soartech-aero.com/Convert%20Cruciform%20Tail%20to%20V-Tail%20and%20Vice%20Versa%20February%202008.xls
Bu programlar ile kanadınızın bir çok özelliğini uygun stab yerleri ve boyutlarını belirleyebilirsiniz üstelik bir dolu hesap kitap yapmadan.
Eğer balsayla çalışmak isterseniz profilide sinirleri kanat planını hazırlayabilirim. Balsadan çekinen arkadaşlara da şunu söylemek isterim balsayla çalışma öyle üstün sevilerde ustalık maharet gerektirmez orta seviyede yapılabilecek bir çok model var forumdada bir çok örnek sayfa. Kompozit malzemeye pek çok modelcinin gücü yetmez belki ama balsa için gerekli malzemelere hemen herkesin gücü yeter. Balsadan yaptığınız uçaklar en az köpükler kadar sağlam olurlar ve tamirleride aslına yakın çıkar. Bir çok köpük model yapmakla beraber gerek inşa gerek uçuş bakımından en büyük hazzı balsa uçaklar vermiştir.
Sen kime ne milletten herkes bütçesine göre alıyor dersen ben de sana ne milletten herkes mesanesine göre sidik yarıştırıyor derim. Ona buna laf sokmadan yazacaksan yaz. Rahatsız olduğunda ilgili konuya yazarsın. Forumdan rahatsızsan da yeri burası değil.
Yeri geldi burda yazdım Metin Abi. Kimseyede laf sokmadım o konuda benimde yazım var sonuçta. Rahatsızlığımı ilgili konuya yazsam üzerine cevap bile yazılmaz mesaneler tükenmeden tükenmezde....
Kanatla ilgili hesaplamalar için bir program.
http://www.soartech-aero.com/Sailplane%20Calc%20V-Tail%20April%202008.xls
v tail için
http://www.soartech-aero.com/Convert%20Cruciform%20Tail%20to%20V-Tail%20and%20Vice%20Versa%20February%202008.xls
Bu programlar ile kanadınızın bir çok özelliğini uygun stab yerleri ve boyutlarını belirleyebilirsiniz üstelik bir dolu hesap kitap yapmadan.
Eğer balsayla çalışmak isterseniz profilide sinirleri kanat planını hazırlayabilirim. Balsadan çekinen arkadaşlara da şunu söylemek isterim balsayla çalışma öyle üstün sevilerde ustalık maharet gerektirmez orta seviyede yapılabilecek bir çok model var forumdada bir çok örnek sayfa. Kompozit malzemeye pek çok modelcinin gücü yetmez belki ama balsa için gerekli malzemelere hemen herkesin gücü yeter. Balsadan yaptığınız uçaklar en az köpükler kadar sağlam olurlar ve tamirleride aslına yakın çıkar. Bir çok köpük model yapmakla beraber gerek inşa gerek uçuş bakımından en büyük hazzı balsa uçaklar vermiştir.
Recep bey, Balsa yada köpük kıyaslamasında bazı konularda haklısınız. Her modelcinin denemesi gereken birşeydir balsa model yapmak. Ancak maliyet konusunda balsa hayli pahalıya geliyor. Strafor bir modele kaplama yapmasanız da olur. Yada koli bantı ile de yapabilirsiniz kaplamayı ucuza... Balsa için gereken filmler hayli pahalı. Bir de ben ne kadar balsaya itina gostersem kanatlar hep çarpık oluyor. Straforda bu nadiren oluyor.:) THK da balsayı ucuza temin ediyor olabilmek balsayı denemeye değer yapıyor.:)
recepcyln
28-08-2010, 23:26
Aslında amacım ikisi arasında kıyaslama yapmak değildi bende arada köpük modeller yada balsa modeller yapıyorum ikisinide seviyorum amacım birisini ötekine tercih etmek değil sadece yeni başlayanlarında balsadan ve model inşaasından çekinmemeleri gerektiğini vurgulamaya çalıştım.
Tamamen haklısın Recep bey.
Bende her ikisini yapıyorum, çoğuda zaten balsa-kapron-strafor karışımı oluyor.
Çok güzel hazırlamışsın ellerine sağlık.
Bence uygulanabilirlik olarak Conventional tail daha uygun. Çünkü çoğu kişide mix yok. Tabii ki V tail de ayrı bişey kalbim ondan yana:)
Umut,
Bir fotonda gördüm sanırım,Kumandan ART-TECH ise,bizim KAZLIÇEŞMEDE CİCOZ uçuran arkadaşlar mix. yapıldığını söylediler.buluşmalardan kazlıçeşme konusuna bir mesaj yaz.eğer -V-tail yapmak istersen
Tunahancığım,ALLAH kabul etsin.mail adresimi yolladım.
Cem ortada yok,sen yeni konu açılınca ,Bu planörün KUYRUK takımını tasarlıyacaksın.bakalım teoriden kaç alacaksın,tasarımdan,inşaa dan kaç alacaksın.
gözlerinden öper,YTÜ gelirken TMU işliğine beklerim.
Tunahan,
Söz verdiği Aerodinamik kitabının e-nüshasını yolladı.güzel bir kitap,teknik lise seviyesinde.teşekkür ederim.
Umut,
Bir fotonda gördüm sanırım,Kumandan ART-TECH ise,bizim KAZLIÇEŞMEDE CİCOZ uçuran arkadaşlar mix. yapıldığını söylediler.buluşmalardan kazlıçeşme konusuna bir mesaj yaz.eğer -V-tail yapmak istersen
Umut,
son durum nedir.UUP uçtumu,nasıl bir performans sergiledi.modifikasyon gereklimi.yazını bekliyorum.
Umut,
son durum nedir.UUP uçtumu,nasıl bir performans sergiledi.modifikasyon gereklimi.yazını bekliyorum.
Okulların balaması sebebiyle biraz ara vermiştim. Temel olarak planörde birkaç sorun var bunardan bazıları şöyle.
1- pushrodlar kısa geliyor . servoları ağırllık merkezi için öne almama gerekiyor ama uygun pusrod yada benzeri iey uyduramadığım için problem var.
2- planörün burun kısmını balsadan yeniden yapayı düşünüyorum
3- kuyruk hakkında birkaç soru işareti var aklımda.
4- malzeme temini :D
Okulların balaması sebebiyle biraz ara vermiştim. Temel olarak planörde birkaç sorun var bunardan bazıları şöyle.
1- pushrodlar kısa geliyor . servoları ağırllık merkezi için öne almama gerekiyor ama uygun pusrod yada benzeri iey uyduramadığım için problem var.
2- planörün burun kısmını balsadan yeniden yapayı düşünüyorum
3- kuyruk hakkında birkaç soru işareti var aklımda.
4- malzeme temini :D
Bu planör el birliği ile bitecek ve uçacak.
1-Push-rod olarak ne kullanıyorsun.1 mm çelik tel bulursan,plastik tükenmez kalem içi veya kulak temizleme pamuğu plastiği ile ara ara geçme yeri yapabilirsin.telin esnememesi için.servoları öne al.
2-burun kısmı aerodinamik bir şekilde olmalı,yani havayı yarmalı ve çok direnç yapmamalı.planörler bölümünü incele.MILES ın burnuna bak,örnek al.
3-stab'ı büyüt,Elevatör'ü büyütme.
4-Bugün yurtiçi en uygun THK-Gökçen Havacılık.yurtdışı getirme imkanın varsa yarı yarıya daha ucuz.
Kolay gelsin.
Bir işe başladınmı,o iş mutlaka bitirmelisin.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.