Orijinalini görmek için tıklayınız : Soprano' mu Topluyorum :)
Bir kaç ay önce almış olduğum Soprano' yu yavaş yavaş incelemeye ve toplamaya başladım. Kit kalitesi olarak açıkçası çok kaliteli bir kit olduğunu söylemem zor. Ancak 135.TL gibi bir satış fiyatı olan modelden de kalite olarak zaten çok fazla şeyler beklemiyordum.
Parasına göre bir kit demek benim için daha doğru olacak.
Ben bu kiti toplarken sağı, solu ile oynamayı ve bazı değişiklikler yapmayı düşünüyorum. Gereklimi derseniz çok gerekli değil. Etrafımda kutudan çıktığı gibi toplanmış bir sürü Soprano vızır vızır uçuyor. Dolayısı ile bu paylaşımımın daha çok yeni arkadaşlara ARF kitler de yapılabilecek değişikliklere örnek olabileceğini düşünüyorum..
Baştan söylemeliyim bu konu çok hızlı yürümeyecek. İşlerimden vakit buldukça ve yaptıkça paylaşabileceğim. Normal şartlar altında 1-2 gün sürecek inşaa süresini uzatacağım için şimdiden özür dilerim.
Biraz da bu konuyu açmamın nedeni gecikme mahçubiyeti ile bir an evvel bitirmeyi düşünmem.
İlk değişikliğimi iniş takımlarında yapmaya karar verdim. İlk başta kanat üzerinden çıkan iniş takımlarını iptal edip kuyrukdan tekerli bir iniş takımı yapmak gibi bir düşüncem vardı. Ancak bu yömtem çok içime sinmemişti. Ahmet Abimm ile bir sabah erken saatde Orhanlı da yaptığım sohbetten sonra başka bir arayışa girmenin daha doğru olacağını gördüm.
Orjinal iniş takımı' nın 8 cm olan yerden yüksekliği Orhanlı Şartları için pek yeterli değildi. Yeni tel kıvırma ile bu mesafeyi en az 11 cm çıkartmam gerekecekti.
http://img340.imageshack.us/img340/4697/44056616.jpg (http://img340.imageshack.us/i/44056616.jpg/)
Sonra bu iniş takımını çevirirsem hasıl olur diye düşündüm. O zaman 8 cm olan mesafe 12 cm çıkıyordu ki bu da benim için fazlası ile yeterliydi. Ancak onda da tekerlek aksının kısalığı sorunu vardı. (18.mm).
http://img816.imageshack.us/img816/7545/47032344.jpg (http://img816.imageshack.us/i/47032344.jpg/)
Acaba ince tekerlek varmıdır diye düşünürken, kısa bir araştırma ile aradığımı buldum. Williams Brothers Model in üretimi olan Golden Age tekerlekler 65.mm çapında ve 12.mm genişliğinde tam benim aradığım ölçülerde idi. Bu tekerleri denemeye karar verdim.
http://img8.imageshack.us/img8/3799/16196586.jpg (http://img8.imageshack.us/i/16196586.jpg/)
Tekerlekler bugün elime ulaştı ve hemen denedim.
http://img405.imageshack.us/img405/6904/28113730.jpg (http://img405.imageshack.us/i/28113730.jpg/)
http://img291.imageshack.us/img291/5149/65126755.jpg (http://img291.imageshack.us/i/65126755.jpg/)
İlk değişikliğim bana göre çözümlenmiş idi. İniş takımlarım 8 cm den 12 cm ye çıkmıştı. Buna 65.mm çapındaki tekerden de gelen 32.mm i eklediğimde Orhanlı Koşullarına uygun 15 cm yüksekliğinde bir iniş takımına kavuşmuştum
Tabi bu tekerleklerin dayanıklığını ve sonucunu ancak uçuş denemelerimden sonra söyliyebileceğim.
Bundan sonrasını yaptıkça paylaşacağım.
Murat bey iniş takımını uzattığınızda yerleşim yerine binen yük de artacak. Muhtemelen sağlamlaştırma planı yapmışsınızdır. Eğer montajı yaz gelmeden bitirecekseniz F1de uçurmak zorunda kalacaksınız. Bu yüzden kısa olanlar da bir süre kullanılabilir.
Evet kolun uzamasının getireceği yükleri ben de düşündüm. Dediğiniz gibi iniş takımının kanat üzerinde gelen yerine ağırlaştırmadan elyaf takviyesi yaparak yükü dağıtmayı planlıyorum. Benim atölyem işlerimin yoğunluğu nedeni ile çok yavaşlamış durumda. Muhtemelen bunu topraladığımda yağmurlar başlamış, bizlere F-1 yolu görünmüş olur ama ben uçaklarda bir kere yaptıktan sonra kırım olmadıkça deişikliği sevmiyorum. Onun için baştan yapayım gitsin dedim. :)
carbondan bunu taksanız daha güzel ve daha sağlam olur :)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6206&Product_Name=Carbon_Fiber_Landing_Gear_120mm_%281_ Pair%29
Murat abim hayırlı olsun.Bu iniş tk.telinin kısaldığı için kanadı hasarlayabileceği ihtimali,eğer senin modelde kazara bir zaafiyet yoksa normal bir Soprano için söz konusu değil.Aynı şey,boyu uzadığı için artan moment kolu efekti için de geçerli.Kanadın o bölgesini benim birçok modelimden çok daha sağlam yapmışlar.Yine de istersen telin altına bir parça tavuk tabağı parçası sıkıştırarak ani darbelerin ezme etkisini önleyebilrsin sanırım.Benim iniş tk.ları da kanaldan kısadır.(Değişmiş teller)
carbondan bunu taksanız daha güzel ve daha sağlam olur :)
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6206&Product_Name=Carbon_Fiber_Landing_Gear_120mm_%281_ Pair%29
O alternatifi eledim. Yoksa kendim yapacaktım iniş takımını :)
http://www.hobbyrc.com/forum/threads/53979-Epoxy-iniş-takımı-imali?highlight=
Murat abim hayırlı olsun.Bu iniş tk.telinin kısaldığı için kanadı hasarlayabileceği ihtimali,eğer senin modelde kazara bir zaafiyet yoksa normal bir Soprano için söz konusu değil.Aynı şey,boyu uzadığı için artan moment kolu efekti için de geçerli.Kanadın o bölgesini benim birçok modelimden çok daha sağlam yapmışlar.Yine de istersen telin altına bir parça tavuk tabağı parçası sıkıştırarak ani darbelerin ezme etkisini önleyebilrsin sanırım.Benim iniş tk.ları da kanaldan kısadır.(Değişmiş teller)
Sağol Ahmet Abimm...
Benim de gözüme oldukça sağlam geldi. Resmen çam bir blok kullanmışlar. Ben gene de tedbirimi alırım :) . Bu yöntem tel bulup kıvırmakdan daha kolay geldi. Hem de malzeme (tekerlek) denemiş olurum bakalım..
Bir Soprano canavarı olarak ben de hayırlı olsun demezsem eksik olur :) üç ayda üç leşim var umarım sizinki uzun ömürlü olur.
Bir Soprano canavarı olarak ben de hayırlı olsun demezsem eksik olur :) üç ayda üç leşim var umarım sizinki uzun ömürlü olur.
Teşekkür ederim. Umarım ben de soprano canavarı olmam :)
Teşekkür ederim. Umarım ben de soprano canavarı olmam :)
Zannetmiyorum; zira uçakları parçalamam tamamen benim bedeviliğimden kaynaklanıyor :D hiç birinde yapısal bir sorun yoktu.
Zannetmiyorum; zira uçakları parçalamam tamamen benim bedeviliğimden kaynaklanıyor :D hiç birinde yapısal bir sorun yoktu.
Bedevilik de de iddalıyımdır. Hele seneler önce yaptığım bir hareket vardır ki modelcilik tarihine altın harfler ile geçmiştir.
40 lık bir trainer modelin burnundaki motoru kanat üzerine yaptığımız bir braket ile geriye taşımız ve uçağı deniz uçağı haline getirmiştik. İlk uçuşu karada yapıp daha sonra float ları takacaktık. Heyecandan 35.mhz vericiye 40.mhz alıcı takmıştım. Uçağın kalkıp çakılışını o çaresiz gözler ile seyredişimi hiç unutamam :)
Sümer Yamaner
28-09-2010, 13:53
Aslında bildiğiniz gibi bozuk ve hazırlanmamış pistlerden yapılacak operasyonlarda özel lastikler kullanılır. Bunlar daha büyük çaplı, daha tombul, yükzek profilli ve düşük basınçlı olurlar. Klasik Piper Cub tekerleklerini bir hatırlayın.
Burada iniş takımları uzatılıyor. Moment artıyor. Tekerlekler ise tombullaşmak yerine inceliyor. Daha da kötüsü profil oranı da düşüyor. Otomobile 45 yanak lastik takılmış gibi olacak muhtemelen.
Halbuki bunun yerine iniş takımlarının normal monte edilip büyük tekerlek kullanılması Orhanlı zemini için gayet iyi bir performans sağlardı diye düşünüyorum. Bu ince tekerlerin göbeklerinin ilk inişte çatlayıp ikinci inişte dağılacağı gibi bir endişem de yok değil.
Aslında bildiğiniz gibi bozuk ve hazırlanmamış pistlerden yapılacak operasyonlarda özel lastikler kullanılır. Bunlar daha büyük çaplı, daha tombul, yükzek profilli ve düşük basınçlı olurlar. Klasik Piper Cub tekerleklerini bir hatırlayın.
Burada iniş takımları uzatılıyor. Moment artıyor. Tekerlekler ise tombullaşmak yerine inceliyor. Daha da kötüsü profil oranı da düşüyor. Otomobile 45 yanak lastik takılmış gibi olacak muhtemelen.
Halbuki bunun yerine iniş takımlarının normal monte edilip büyük tekerlek kullanılması Orhanlı zemini için gayet iyi bir performans sağlardı diye düşünüyorum. Bu ince tekerlerin göbeklerinin ilk inişte çatlayıp ikinci inişte dağılacağı gibi bir endişem de yok değil.
Aynı endişeleri taşımıyor değilim. Lastik çaplarını büyütmenin getireceği oransızlık ve ağırlıktan çekindim.
Aslında bunun tek ve en doğru yöntemi yöntemi yeni tel büküp, ısıl işlemden geçirip normal tekerlek kullanmak. Ancak hep denemeler beni heyecanlandırmıştır. Bunda da biraz bu tarafımı mutlu etmek istedim.
Bu arada lastikler tahmin edemiyeceğiniz kadar sağlam ve dayanıklı. :) (made in Usa ve Çifti 9.$)
Gene de konuya ilk başladığımda sonunda açık kapı bırakmıştım :D:D:D
Olmadı tel büküp devam ederiz.
..........................Tabi bu tekerleklerin dayanıklığını ve sonucunu ancak uçuş denemelerimden sonra söyliyebileceğim.
daha ne olsun.adının Soprano olması bile parçalanması için yeterli.Uçan tabut.3 tane düşürmüş hala bişi yok diyor alla alaaaaaaa :-)))))))
Sümer Yamaner
28-09-2010, 20:38
Murat Abim gel bu Soprano'ya (Cihan'ın da yardımıyla) şöyle yaylı süspansiyonlu bir iniş takımı yapalım. Hem Soprano düşmanları çatlar hem de yenilikçi ruhumuz şenlenir! :D
Murat Abim gel bu Soprano'ya (Cihan'ın da yardımıyla) şöyle yaylı süspansiyonlu bir iniş takımı yapalım. Hem Soprano düşmanları çatlar hem de yenilikçi ruhumuz şenlenir! :D
Murat bey, bence retractlı bir iniş takımı Soprano'ya daha çok yakışır. Daha iniş takımında bile bu kadar yorum geliyorsa o Soprano bitmez gibi geliyor bana. Yine de kolay gelsin.:)
Sümer Abimm seni mı kıracağım. İlk görüşmemizde projelendirelim :)
Murat bey, bence retractlı bir iniş takımı Soprano'ya daha çok yakışır. Daha iniş takımında bile bu kadar yorum geliyorsa o Soprano bitmez gibi geliyor bana. Yine de kolay gelsin.:)
Yok artık soprano ya retract takmaya kalkarsak atlar uçağa Orhanlıya gelirler vallağa :).. Bence de bitmiyecek bu proje :)
Teşekkür ederim,,
Walla Soprano ya retract çok yakışır derim,başka da birşey söylemem.Hele bu ince tekerler problemsiz iş görürse retract o kanada da cuk oturur.Üstelik arka tekerli yapmak için de bahane olur.
Sümer Yamaner
29-09-2010, 08:45
Hem de en bi pnömatiğinden olmalı. En az 200 dolarlık amortisörlü bir sistem öneriyorum! :) İniş takımı kapakları için de bir sequencer olursa dadından yinmez. :D
Walla Soprano ya retract çok yakışır derim,başka da birşey söylemem.Hele bu ince tekerler problemsiz iş görürse retract o kanada da cuk oturur.Üstelik arka tekerli yapmak için de bahane olur.
Hem de en bi pnömatiğinden olmalı. En az 200 dolarlık amortisörlü bir sistem öneriyorum! :) İniş takımı kapakları için de bir sequencer olursa dadından yinmez. :D
Burada hafiften Gelin kızın naz' ı Ford' un aragazı durumları seziyorum ama, hadi hayırlısı diyelim :) :)
Daha bu işin motoru var. Bitmez bu montaj.
Daha bu işin motoru var. Bitmez bu montaj.
O işin en kolay kısmı. Motor hazır - Webra speed 50
O zaman pervanesi var. 2 palli 3 palli 4 palli ... diye gider her birini tek tek değerlendirmek lazım. Sonra ona uygun spinner beğeneceğiz.
Stikerleri unutmayın sakın.İşin en estetik yönü...:)
Sen orasını merak etme Kutlu . Yarış eşşeği gibi süsliyeceğim. Hele bir oralara gelelim ..:):)
daha ne olsun.adının Soprano olması bile parçalanması için yeterli.Uçan tabut.3 tane düşürmüş hala bişi yok diyor alla alaaaaaaa :-)))))))
Yahu ben sana ne diyeyim abi. İstanbul ekibi senin hesabını keser buluşmaya gittiğin zaman...
1. Soprano : tamamen panik sonucu ben çaktım = uçakta yapısal bir sorun olduğu için ya da kalitesizlikten düşmedi
2. Soprano : Turnigy 9x alıcı havada bozuldu = UÇAKTA yapısal bir sorun ya da kalitesiz olduğu için elevator falan patlatıp düşmedi
3. Soprano : Son zamanlarda başıma gelenleri biliyorsun onların moralsizliği + dikkatsizlik + Bedevi A.Ş. = UÇAKTA yapısal bir sorun yoktu
böyle giderse 4. ya senin arabanın ön cama ya da evin çatısına saplayacam
O işin en kolay kısmı. Motor hazır - Webra speed 50
Murat bey, o motor takılırsa uçak "Mezosoprano" olur mu? Olmazsa kabul etmeyiz, ona göre.
(Bitmez bu uçaaak :D:D)
deme zaten hiç bişi deme :-))) Bişi demeye 3 leşten sonra yüzün mu var zaten :-))))
Sen al al ucuz ucuz ekıpmanı,sonra da uçak düştü de Diyorum sana sofinin laneti üzerinde dolaşıyor.Fazla ısrar etme.Al adam akıllı bir model de biraz uç.Uçak enkazı aramaktan uçmaya vakit kalmıyor yahuuu:-))))
Sümer Yamaner
30-09-2010, 13:11
Yahu ben sana ne diyeyim abi. İstanbul ekibi senin hesabını keser buluşmaya gittiğin zaman...
1. Soprano : tamamen panik sonucu ben çaktım = uçakta yapısal bir sorun olduğu için ya da kalitesizlikten düşmedi
2. Soprano : Turnigy 9x alıcı havada bozuldu = UÇAKTA yapısal bir sorun ya da kalitesiz olduğu için elevator falan patlatıp düşmedi
3. Soprano : Son zamanlarda başıma gelenleri biliyorsun onların moralsizliği + dikkatsizlik + Bedevi A.Ş. = UÇAKTA yapısal bir sorun yoktu
böyle giderse 4. ya senin arabanın ön cama ya da evin çatısına saplayacam
deme zaten hiç bişi deme :-))) Bişi demeye 3 leşten sonra yüzün mu var zaten :-))))
Sen al al ucuz ucuz ekıpmanı,sonra da uçak düştü de Diyorum sana sofinin laneti üzerinde dolaşıyor.Fazla ısrar etme.Al adam akıllı bir model de biraz uç.Uçak enkazı aramaktan uçmaya vakit kalmıyor yahuuu:-))))
Evren, bu kadar sataşmanın üstüne ben olsam dördüncüyü havada Cengiz Abimin P51'ine geçirirdim! :P
Evren, bu kadar sataşmanın üstüne ben olsam dördüncüyü havada Cengiz Abimin P51'ine geçirirdim! :P
Abi son zamanlarda uçmaktan çok uçak enkazı aradıgımız için böyle birşey mümkün görünmüyor.Hadi diyelım ki kazara o uçan tabut yada kütükle uçtu diyelim,p-51 i yakalaması mümkün mü allah aşkına yawwww :-)))))
İyi fikir abi. Bizim kütük zaten mustang'ı tereyağı gibi biçer heralde havada
Sopranoyu tel kontrollü yapın enkaz aramaktan kurtulun.
Metin abi o bir kere oldu :D son iki enkaza hemen ulaşabildik. O gün o uçağı biri aldı abi biz görmeden son iki kazaya da şahit olan Hamdi abi'de ikna oldu artık duruma.
Konuyu da amma saptırdık bu arada... Hep bu sopranoyu uçurmayı beceremeyip, çekemeyenler yüzünden...
Metin abi o bir kere oldu :D son iki enkaza hemen ulaşabildik. O gün o uçağı biri aldı abi biz görmeden son iki kazaya da şahit olan Hamdi abi'de ikna oldu artık duruma.
Konuyu da amma saptırdık bu arada... Hep bu sopranoyu uçurmayı beceremeyip, çekemeyenler yüzünden...
Öyledir öyledir !!!! Tuzak hazırlanmamış,iyi montajı yapılmış sopranonun,ilk uçuşunun videosu dur.
http://www.youtube.com/watch?v=mOGR4FbQLHg
Benimkinde attın acemiliği tabi başkasınınkini uçurursun onun da hakkını verememişsiniz ya neyse... Havacılık tarihinde şarampole yuvarlanan ilk uçak benimki olmuştu sayende :D
Abi konuyu mundar ettik bu dalaşmalarımıza Antalya uçuşları altında devam edelim. Eskaza biri girip nasıl toplanıyor bakayım dese, uçak toplamadan çok soprano'nun kıymetini bilmeyenlerin mesnetsiz iddialarıyla karşılacak :D
Abi konuyu mundar ettik bu dalaşmalarımıza Antalya uçuşları altında devam edelim. Eskaza biri girip nasıl toplanıyor bakayım dese, uçak toplamadan çok soprano'nun kıymetini bilmeyenlerin mesnetsiz iddialarıyla karşılacak :D
Sopranoyu tel kontrollü yapın enkaz aramaktan kurtulun.
Bence kesinlikle devam edin. Konuyu açtım ama elim deyip de toplamaya başlıyamadım daha. Bu atışmaları dolgu malzemesi diye kullanırırz.:D:D:D
Bugün çok yoğun bir günümdü fazla giremedim. Metin Hocam' ın tel kontrol önerisini çok tuttum mesela :D:D:D
Benimkinde attın acemiliği tabi başkasınınkini uçurursun onun da hakkını verememişsiniz ya neyse... Havacılık tarihinde şarampole yuvarlanan ilk uçak benimki olmuştu sayende :D
İyi ya işte daha ne olsun. Konuya yanlışlıkla giren biri, 3 adet alınıp da 1 ay bile uçamayan bir uçak ile karşılaşacak ve asla ve asla soprano gibi uçan kütüklere yanaşmayacak ve doğru yolu bulacak
Ayrıca aslında o kütük tüm aerodinamiklere karşı çıkıp uçuyorsa,Kullandıgın OS motorun hatırına uçuyor. pardon UÇUYORDUU :-))))
hamdikoc
30-09-2010, 21:56
Evren bütün sopranolarını düşürürken yanındaydım tümüne şahit olmuş biri olarak şunu söyleyebilirim;sopranoların bir kabahati yoktu,Evrenin de bir kabahati yoktu bence.
Tek sorun şu Karaindeki kutup ayısı evrene bayıldı :)
Bu arada sayma imkanı yok sanırım ama bence forumda adı en çok geçen model soprano olmalı.Bazılarında ufak tefek sorunlar olmasına rağmen bence fiyatına göre sınıfında
es geçilemeyecek bir model.
Ayrıca Murat Bey e yeni uçağıyla kırımsız uçuşlar dilerim.
Hamdi Bey,,
Temennileriniz için teşekkür ederim. Bu forumda bazı kelimelerin allerji özelliği var. Bunlardan bir tanesi de Soprano. Yapacak bir şey yok :)
Allah Bu sopranoyu,asp yı yapan icat eden adamdan razı olsun.Bunlar olmasaydı ne yapardık yaww
Sümer Yamaner
30-09-2010, 22:25
Cengiz'cim madem Soprano'ya kütük diyecek kadar aristokrattın, sana yalvardım Hangar 9 P51 al diye, neden almadın da gidip dandik P51 aldın! :P :D :P :D
Sırası gelmişken sorayım... Senin önceki P51 düşünce kırılmış mıydı? :D Kırıldıysa o da kütüktü demek ki... :P
hamdikoc
30-09-2010, 22:28
Evet murat bey bu soprano düşmanlığını ve haddinden fazla abartılmış Os hayranlığı forumun tadını kaçırıyor artık iyice.
İnsan neden hobynin keyfini imkanları doğrultusunda çıkarmak yerine bu tür hoby malzemelerine düşmanlık geliştirir yada hayranlık besler anlamak güç.
Aslında herkes biliyorki soprano oldukça güzel uçar,Os da stop eder,ASP de saat gibi çalışır.Yeterki uçurmayı,çalıştırmayı,ayarlamayı bilelim.
Bu arada bu konuyu okuyan arkadaşlara bilgi olarak aktaralım ; benim şu ya da bu şekilde parçaladığım "tekrar söylüyorum hiç bir kazada uçağın kalite sorunu ile oluşan bir hata yoktu" üç uçağın toplam fiyatı bu yere göğe sığmayan mustang'lerden bir tane alabiliyor...
E şimdi mustang'da yerçekiminden etkilenen ve kütlesi olan bir dımbırtı , soprano da öyle... İkisi de düşüyor... neden pahalısını düşüreyim :D Ayrıca iddia ediyorum Aynı motorlar takıldığı zaman soprano mustang'dan çok daha hızlı uçan bir uçaktır.
hamdikoc
30-09-2010, 22:34
Evet Cengiz beyden rica ediyoruz son dönemde kırdığı 2 uçağın (p51 ve Black Horse Ryan 55) tutarının kaç soprano ettiğini açıklasın.
Konuya yabancı arkadaşlara fikir olsun.
Cengiz'cim madem Soprano'ya kütük diyecek kadar aristokrattın, sana yalvardım Hangar 9 P51 al diye, neden almadın da gidip dandik P51 aldın! :P :D :P :D
Sırası gelmişken sorayım... Senin önceki P51 düşünce kırılmış mıydı? :D Kırıldıysa o da kütüktü demek ki... :P
'' Ehh senin gibi kütükleri uçak diye uçuranlara bu alıcı yakışır zaten! ''
Sümer abi sence bu mesajın sahibi kim acaba??:-))))
Kütük işte sende öyle söylüyorsun:-)))
abi önceki p-51 1 sene yakın uçtu.Diğer kütükler gibi aylık kullan at olmamıştı.Yukarda Allah var yahu,iksini aynı kefeye mı koyuyorsun
Sümer Yamaner
30-09-2010, 22:56
Cegoo'm benim, bir kere öyle bir mesaj yazmışsam bunun adı "ironi"dir! :) İkincisi Hamdi Bey'in sorusunu kaynatmayalım arada... :D:D:D
Ek olarak...
Soprano'yu uçuran herkes memnun iken, uçurmamışlar toplanıp atıp tutuyor. Örneğin ben uçurmadığım bir uçak hakkında yorum yapmak istemem. Çünkü dışarıdan bakınca kimi uçak mükemmel görünür ama bir felakettir, kimisi kötü görünür ama harika uçar. Yani bilip bilmeden atıp tutmamak lazım sanki ne dersiniz? :D
Evet murat bey bu soprano düşmanlığını ve haddinden fazla abartılmış Os hayranlığı forumun tadını kaçırıyor artık iyice.
İnsan neden hobynin keyfini imkanları doğrultusunda çıkarmak yerine bu tür hoby malzemelerine düşmanlık geliştirir yada hayranlık besler anlamak güç.
Aslında herkes biliyorki soprano oldukça güzel uçar,Os da stop eder,ASP de saat gibi çalışır.Yeterki uçurmayı,çalıştırmayı,ayarlamayı bilelim.
Ben bunu düşmanlık olarak almıyorum açıkçası. Maksat muhabbet olsun, konular renklensin, hareket olsun diye yapılan takılmalar olduğunu düşünüyorum.
Daha önce paylaşmıştım, Ben Soprano yu 1991 yılında ismi lazım değil bir hobi mağzasında satardım. Yani Soprano 1991 yılından beri üretilen ve satılan bir modeldir. Üstelik milimetresi değişmeden. Kaliteli eşsiz bir kit midir.?? Asla. Ama parasına göre oldukça uygun bir kittir.
Peki uçuşu nasıldır. Acemisinden, ustasına her kesi yeterince mutlu edecek bir uçuş karakteristliği vardır.
Gelelim OS konusuna.
15-20 Motorumdan hepsi OS dur. Benim başladığım yıllarda bulabildiğim sadece OS idi. 1 tane saito' m vardır, biraz da webra motorlarım vardır :) veee 1 tane de bu foruma üye oldukdan ve okumaya başladıkdan sonra sırf merakımdan almış olduğum ASP motorum vardır.
ASP ile yaklaşık 27 sorti yapmış bulunmaktayım.Hem de tamı tamına 20 senedir duran bir yakıt ile. Bu süre içersinde Sümer Hocamınki dahil pek çok OS stop etmiş, pek çok uçak pert olmuştur. Benim ASP hala 2.depo da yaptığım iğne ayarı ile sorunsuz çalışmaktadır.
Şimdi OS motorlar stop etti diye kötümüdür.?? Hayır
Şimdi ASP motorlar kötümüdür.?? O da Hayır.
Nerdeyse yarı fiyatına satılan bir ASP den etrafımdaki OS lardan daha fazla randıman alıp sorunsuz uçurabiliyorsam bu kampanyalara ancak gülerim :D:D:D
Sümer Yamaner
30-09-2010, 23:07
Soprano'ya dudak bükenlerin kullanmakta oldukları otomobilleri merak ediyorum. En fazla üç yaşında, Mercedes ya da BMW (hadi Jaguar ya da Maserati de olur) değilse ebediyen sussunlar. :D :P
Hamdi bey Gerek soprano,gerekse de Os konularında sataşmalarımız tamamen gırgırdan ibaret.Kimse kimsenın tadını da kaçırdıgı yok.Anlaşılması güç bir konu da yok ortada.Tamamen şaka mahiyetınde sataşmalar yapılmaktadır.
Bu arada bu konuyu okuyan arkadaşlara bilgi olarak aktaralım ; benim şu ya da bu şekilde parçaladığım "tekrar söylüyorum hiç bir kazada uçağın kalite sorunu ile oluşan bir hata yoktu" üç uçağın toplam fiyatı bu yere göğe sığmayan mustang'lerden bir tane alabiliyor...
E şimdi mustang'da yerçekiminden etkilenen ve kütlesi olan bir dımbırtı , soprano da öyle... İkisi de düşüyor... neden pahalısını düşüreyim :D Ayrıca iddia ediyorum Aynı motorlar takıldığı zaman soprano mustang'dan çok daha hızlı uçan bir uçaktır.
Evren neden ford a biniyorsunda serçeye binmiyorsun.Üstelık o kadar da masraf ettin üstüne.Odedıgın parayla nerdeyse bır otomobıl alabılırdın degılmı??
Oysa bır serçe de ayagını yoldan kesiyor,ford da.Ne gerek var o kadar paraya
bu arada bir hatırlatma .soprano 2500-2600 gr ken mustang 3000 gr a yaklaşıyor.aynı motor ile hangısı daha hızlı gıder???
Evet Cengiz beyden rica ediyoruz son dönemde kırdığı 2 uçağın (p51 ve Black Horse Ryan 55) tutarının kaç soprano ettiğini açıklasın.
Konuya yabancı arkadaşlara fikir olsun.
kırdıgım bu ıkı uçagın toplamı ıle 4.5 tane soprano alınır.Ama biri 1 seneye yakın uçarken dıgerı böyle ayda bir kırılıyor veya kayboluyor.Anlayana artık
Cegoo'm benim, bir kere öyle bir mesaj yazmışsam bunun adı "ironi"dir! :) İkincisi Hamdi Bey'in sorusunu kaynatmayalım arada... :D:D:D
Ek olarak...
Soprano'yu uçuran herkes memnun iken, uçurmamışlar toplanıp atıp tutuyor. Örneğin ben uçurmadığım bir uçak hakkında yorum yapmak istemem. Çünkü dışarıdan bakınca kimi uçak mükemmel görünür ama bir felakettir, kimisi kötü görünür ama harika uçar. Yani bilip bilmeden atıp tutmamak lazım sanki ne dersiniz? :D
Doğru diyorsun abi yazdıklarımın şaka mahiyetinde oldugu anlaşılmıyorsa ciddiye alınıyorsa tabıkı bundan sonra birşey yazmam.Burda Oguzhan aldı bir soprano beraber topladık.Kalıtesi çok iyi degıl ama bir şekılde hızlı ve düzgün uçuyor.Bizzat ilk uçuşunuda ben yapmıştım.Ama sanırım diger arkadaşlarda yazdıklarımı ciddiye alıp geyiğine yazdıgımı anlamamışlar.
Ben bunu düşmanlık olarak almıyorum açıkçası. Maksat muhabbet olsun, konular renklensin, hareket olsun diye yapılan takılmalar olduğunu düşünüyorum.
Daha önce paylaşmıştım, Ben Soprano yu 1991 yılında ismi lazım değil bir hobi mağzasında satardım. Yani Soprano 1991 yılından beri üretilen ve satılan bir modeldir. Üstelik milimetresi değişmeden. Kaliteli eşsiz bir kit midir.?? Asla. Ama parasına göre oldukça uygun bir kittir.
Peki uçuşu nasıldır. Acemisinden, ustasına her kesi yeterince mutlu edecek bir uçuş karakteristliği vardır.
Gelelim OS konusuna.
15-20 Motorumdan hepsi OS dur. Benim başladığım yıllarda bulabildiğim sadece OS idi. 1 tane saito' m vardır, biraz da webra motorlarım vardır :) veee 1 tane de bu foruma üye oldukdan ve okumaya başladıkdan sonra sırf merakımdan almış olduğum ASP motorum vardır.
ASP ile yaklaşık 27 sorti yapmış bulunmaktayım.Hem de tamı tamına 20 senedir duran bir yakıt ile. Bu süre içersinde Sümer Hocamınki dahil pek çok OS stop etmiş, pek çok uçak pert olmuştur. Benim ASP hala 2.depo da yaptığım iğne ayarı ile sorunsuz çalışmaktadır.
Şimdi OS motorlar stop etti diye kötümüdür.?? Hayır
Şimdi ASP motorlar kötümüdür.?? O da Hayır.
Nerdeyse yarı fiyatına satılan bir ASP den etrafımdaki OS lardan daha fazla randıman alıp sorunsuz uçurabiliyorsam bu kampanyalara ancak gülerim :D:D:D
Kesınlıkle hak verıyorum Murat bey.Parasına göre bır model işte.
Motor konusunda da hak verıyorum.Uygun ayar yapılmaz sa yakıt,depo sıstemı hatalıysa os da stop eder,asp de saıto da...
ama malesef konu azla cıddıye alınıyor galıba
Soprano'ya dudak bükenlerin kullanmakta oldukları otomobilleri merak ediyorum. En fazla üç yaşında, Mercedes ya da BMW (hadi Jaguar ya da Maserati de olur) değilse ebediyen sussunlar. :D :P
benım arabam,99 model tipo :-)))))
Üstüste amma mesaj yazdım haaa.:-)))Benden bu kadar.Konu montaja gelebilir herhalde.Murat bey montaja ile ilgili mesajlarınızı beklıyoruz
Sümer Yamaner
30-09-2010, 23:27
Doğru diyorsun abi yazdıklarımın şaka mahiyetinde oldugu anlaşılmıyorsa ciddiye alınıyorsa tabıkı bundan sonra birşey yazmam.Burda Oguzhan aldı bir soprano beraber topladık.Kalıtesi çok iyi degıl ama bir şekılde hızlı ve düzgün uçuyor.Bizzat ilk uçuşunuda ben yapmıştım.Ama sanırım diger arkadaşlarda yazdıklarımı ciddiye alıp geyiğine yazdıgımı anlamamışlar.
İyi de ben de çok ciddiye alınmamak için binbir tane smiley kullanıyorum! :D :P Daha naapiim?!
Bu tartışmalar Murat Bey'in işine geliyor. Biz tartışırken o da kaytarıyor. Seneye yaza uçar artık o Soprano! :P
hamdikoc
30-09-2010, 23:35
Cengiz Bey çok sık ve hemen her konuda aynı kişiler tarafından trekrarlanınca bu Os ve soprano meselesi doğal olarak ciddiye alınıyor.
Yazdıklarınızı ciddiye alıyoruz diye suçlamayın bizi lütfen.
Yazdıklarım şaka diyosunuz yani soprano parasına göre alınabilir bir model Os da öyle diğerlerine göre olağan üstü bir motor değil sizcede yani doğrumu anladım.
Kesınlıkle hak verıyorum Murat bey.Parasına göre bır model işte.
Motor konusunda da hak verıyorum.Uygun ayar yapılmaz sa yakıt,depo sıstemı hatalıysa os da stop eder,asp de saıto da...
ama malesef konu azla cıddıye alınıyor galıba
benım arabam,99 model tipo :-)))))
Üstüste amma mesaj yazdım haaa.:-)))Benden bu kadar.Konu montaja gelebilir herhalde.Murat bey montaja ile ilgili mesajlarınızı beklıyoruz
Ben anlaşılmak ile ilgili birşey söylemek istiyorum en yenilerinizden birisi olarak...
Kimin ciddi yazdığı, kimin şaka yaptığını anlamak için 2 parametreye ihtiyaç var.
1- O kişiyi tanımalı, beraber sohbet etmelisin,
2- Bu imkanın yok ise uzuncana bir süre yazılarını takip etmelisin.
1. Madde ile ilgili, İlk üye olduğumda ve ilk mesajlarımdan birisinde Ahmet Abimm in söylediği bir şeye alınmıştım. O da hopp dur yahu ben şaka yapıyorum ne alınıyorsun demişti. Sonra Orhanlı ekibi' nin nerdeyse tamamı ile tanışma şansım oldu. Hepsi ile sohpet ettim, aynı çardak altında oturdum, paylaştım, hepsinin gözlerinin içindeki pırıltıyı, samimiyeti gördüm. Artık Orhanlı ekibinden kim ne yazarsa ne niyetle yazdığını görebiliyor, anlıyor ve hiç rahatsızlık duymuyorum.
2.Madde ile ilgili, tanışma imkanın yok ise ancak klavye tahlili yapman gerekiyor ki bu da zaman alan bir konu. Bu forum oldukça hızlı akan bir trafiğe sahip. Çok dikkatli olmazsanız bazı mesajları kaçırmanız işten bile değil. Onun için takip ettiğiniz kişileri ve konuları kaçırmamanız gerekiyor.
Bana göre işin özeti bu. Gönül ister hepiniz ile görüşelim, birlikte model yapalım, birlikte uçak uçuralım..
Mini Pusula - Biz eskiden tüm uçaklarımızı kit den yaptığımız için zamanı kısaltmak için genelde 2-3 arkadaş birleşir ve bir modele hep birlikte girişirdik. Sohpet, muhabbet derken kiti bitiriverirdik. :)
Cengiz Bey çok sık ve hemen her konuda aynı kişiler tarafından trekrarlanınca bu Os ve soprano meselesi doğal olarak ciddiye alınıyor.
Yazdıklarınızı ciddiye alıyoruz diye suçlamayın bizi lütfen.
Yazdıklarım şaka diyosunuz yani soprano parasına göre alınabilir bir model Os da öyle diğerlerine göre olağan üstü bir motor değil sizcede yani doğrumu anladım.
Hamdı bey sızde bılırsınız kı biz Turk olarak konuyu kaynatmak için fırsat ararız.Yerı geldimi de yapmadan duramayız.Yanı akıl var mantık var.Ciddi ciddi kim diyebılır ki '' Os kesınlıkle stop etmez'' evet iyi motordur ama ayarını tutturamazsan deposunu ıyı düzenlemezsen hepsi stop eder.Bunu bilmeyen varmı allah aşkına.Ama konu geyige kaynatmaya gelınce iş biraz değişiyor.
Ama bunun şakamı gerçekten ciddimi oldugunu anlaşılmaması da ilginç.
Bu tartışmalar Murat Bey'in işine geliyor. Biz tartışırken o da kaytarıyor. Seneye yaza uçar artık o Soprano! :P
Açık etme Sümer Hocamm. Vakit kazanmaya çalışıyorum şurada :D:D
Yahu konunun Soprano ile ne ilgisi var. Gidin antenimin ucu başlığında tartışın. Burası organ nakli başlığı. Ayak protezi yaptık arkası gelecek.
Abi ford'a binmemin sebebi "içine biniyor olmam" :D Bar bar bağırıyorsun uçuş süresi diye, forumu ayağa kaldırdın kara kısrağı alırken, ne oldu ? yatıyor evde... kaç kere uçtu 3-4 ? Her seferinde söylüyorum yine söyleyeceğim diyebilir misin ki sopranonun şurasında şöyle bir tasarım ya da kalite hatası var da ondan düşüyor.
Ey forum sakinleri şimdi sorarım size...
Baba olacağını öğrendiği günün ertesi günü işsiz kalan
O haftasonu alıcı arızasından uçağı düşen (2.soprano)
Aynı gün dönerken rampa aşağı inen arabası hararet yapan
Bu şikayetle sanayiye götürdüğümde devirdaim ve triger değiştiren ustanın sübap eğdirttiği arabanın motoru üst kapağa kadar sökülüp taşlanan
Arızalı arabaya bakmaya sanayiye babasının emanet arabasıyla giderken o arabanın da direksiyon kayışının kopup devirdaimi kitlemesi sonucu tekrar yolda kalan ( bu arada her iki araba da kesinlikle bakımsız değil )
O hafta üst kat komşusunun sifon arızasından dolayı banyosuna tam klozetin üstüne su damlamaya başlayan
3. Sopranosu da düşen
Müşteriye bilgisayarını teslim etmeye gittiği sırada , bilgisayarı verip gelene kadar kazandığından fazlasını park cezası olarak yediğini gören
Aynı gün ön camı 20 cm kadar çatlayan
Artık kanıksadığım için bunun gibi bin bir olayı hatırlamayan ama 1 ay gibi bir sürede bir sürü benzerini yaşayan adamın
Soprano'su düşmesin de ne olsun ?
Anlattıklarınızdan sonra tam yeri gelmişken ve bana alınmaz iseniz bu karikatürü size ithaf edebilirmiyim :) :) Sonra sileriz
http://img710.imageshack.us/img710/4677/72915917.jpg (http://img710.imageshack.us/i/72915917.jpg/)
Yok hocam alınmam, alışkınım bu benzetmeye. Benim üniversitedeki lakabım bedeviydi zaten :D fenk şuim bir türlü düzelmez benim :D
Ey forum sakinleri şimdi sorarım size...
Baba olacağını öğrendiği günün ertesi günü işsiz kalan
O haftasonu alıcı arızasından uçağı düşen (2.soprano)
Aynı gün dönerken rampa aşağı inen arabası hararet yapan
Bu şikayetle sanayiye götürdüğümde devirdaim ve triger değiştiren ustanın sübap eğdirttiği arabanın motoru üst kapağa kadar sökülüp taşlanan
Arızalı arabaya bakmaya sanayiye babasının emanet arabasıyla giderken o arabanın da direksiyon kayışının kopup devirdaimi kitlemesi sonucu tekrar yolda kalan ( bu arada her iki araba da kesinlikle bakımsız değil )
O hafta üst kat komşusunun sifon arızasından dolayı banyosuna tam klozetin üstüne su damlamaya başlayan
3. Sopranosu da düşen
Müşteriye bilgisayarını teslim etmeye gittiği sırada , bilgisayarı verip gelene kadar kazandığından fazlasını park cezası olarak yediğini gören
Aynı gün ön camı 20 cm kadar çatlayan
Artık kanıksadığım için bunun gibi bin bir olayı hatırlamayan ama 1 ay gibi bir sürede bir sürü benzerini yaşayan adamın
Soprano'su düşmesin de ne olsun ?
Bana sorarsan bir cenabometre alıp ölçümlere başla. 3-5 suçlu birden yakalaman lazım. En son bir tanesi eksik kalacak işte o sopranodur.
Şaka bir yana bu kadarla kurtulduğuna şükret. Sen soprano aldığına göre kim bilir daha neler yapıyorsundur. Yokuş aşağı geri viteste inmeler falan. Beklenir bu sopranoculardan.
Amannn Evren abi,bir kurşun döktür,sana çok sıkı birinin nazarı değmiş büyük ihtimalle Soprano yüzünden.
Bu arada eğer ustadan önce trigger sıyırdıysan süpap o yüzden eğilmiş olmalı.
Cengiz abimm,Soprano bende 2850 gr civarında.
Metin abi; bu müebbet cenabet işinden kurtulmanın yolu mekke medine yapıp zemzemle yıkanmakmış, Cengiz abi öyle söylüyor
Ahmet abi; kurşun değil uranyum döktürmem lazım en ağır element o, anca o keser beni.
Araba rölantide hararet yapmaya başlayınca analamadık ne olduğunu, ben garanti olsun diye devirdaim ve termostat aldım. Triger'inde kilometresi gelmişti o da değişsin demiştim. Herif trigeri değiştirirken şu eksantrikleri tutan aparatı tam oturtamamış, sente kaydırdı. Yani öncesinde triger sağlamdı. Hararetin sebebi de ; 1 sene önce termostat'ın olduğu yerdeki dımbırtıyı önceki sahibi değiştirmemiş çekomastik sıktırmış içine o yolda bırakmıştı. Tüm su dökülmeden yakaladım ama hararet biraz yükselmişti. Üst kapak contasını o gün yakmamıştım ama hasar görmüş. Bir sene içinde o hasar büyümüş ve hararetin sonucuyken sebebine dönüşmüş.
Şu yönden şanslıyım denebilir; eğer herif sübap eğdirmese durumu farketmeyecektik, ortadaki iki pistonun arası neredeyse açılacak kadar korozyon olmuş, birgün arabayı çalıştırdığımda o ara açılıp devirdaim pistonlara su bassaydı artık piston kolu biryerlerden fırlayıp komple indirecekti motoru...
Velhasıl bunada şükür ama gördüğünüz gibi burda sopranonun bir günahı yok :D
Valla muhabbet iyide soprano ne durum?????
mvltkmkl
15-11-2010, 08:52
Murat abi Konuyu yeni gördüm. Hayırlı olsun yeni kütüğün :) pardon Sopranon :D
Yeni Soprano toplayanlar için uyarı;son zamanlarda birkaç defa ilk uçuşunda aileron teki koparan Soprano vak'ası duydum.Birden fazla olunca buraya yazmaya karar verdim.Toplarken her ne kadar çivili dahi olsalar,bütün hareketli yüzeylerin menteşelerini usulüne uygun CAponlamayı ve sonra elde mukavemet testi yapmayı ihmal etmeyin derim.
Başganım , bu aileron olayı benim de başıma gelmişti. Normalde tüm kontrol yüzeyi menteşeleri vidalı gelmesine rağmen, bazı sopranolarda fabrikadaki çinli abinin kaç saat çalıştığına bağlı olarak vidalanmamış olarak gelebiliyor. Uçak geldiğinde abartmadan bu yüzeyleri hafifçe çekerek vidalanıp vidalanmadığına bakmakta fayda var diye düşünüyorum.
Büyük bir hevesle alacağım Soprano'ya referans olsun diye konuyu baştan sona okudum ama ben sanırım daha hızlı toparlayacağım Soprano'yu.Bol bol yakın plan çekim yapıp tüm ustalardan yardımlarını esirgememelerini rica edeceğim.Birde şu cemiyete beni de katmanızı rica ediyorum :D
Kusura bakmayın, araya eşimin rahatsızlığı girince bu işi epey ihmal ettim. İlk fırsatta toparlayacağım. (umarım) :)
Birde şu cemiyete beni de katmanızı rica ediyorum :D
Bunun için imzadaki S.S.C yazısını "bold" karakter yapıp yanına #5 eklemeniz yeterli.Bu üyelik izne tabi olmayıp tek ricam üyelik no sunu(#) düzgün sıra ile ekleyebilmek.Ayrıca katıldığınız için teşekkür ederim.
Bunun için imzadaki S.S.C yazısını "bold" karakter yapıp yanına #5 eklemeniz yeterli.Bu üyelik izne tabi olmayıp tek ricam üyelik no sunu(#) düzgün sıra ile ekleyebilmek.Ayrıca katıldığınız için teşekkür ederim.
En büyük başkan bizim başkan,, ;oleeea:;oleeea:;oleeea:
Heeyyooooo.Yaw şu hayatta birkaç iş yapabildiysem biri şu Sopranoyu savunabilmek,biri de Çançinçon motorları savunabilmek(Amerika dahil).
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.