Orijinalini görmek için tıklayınız : F4 phantom 1/13 ölçekli
Beyazıt abi ile eş zamanlı iki phantom inşa ediyoruz, benim modelim diğerinin hemen hemen yarısı boyutlarında.
Modelin boyu 140 cm. Modelde tek 90 mm lik bir fan bulunuyor. ESC olarak 125 amper bir ESC kullandım. Lipo 6S 4500 mah olacak. Fan bu şekilde standda 1500 watt ve 2700 gr kadar thrust üretiyor.
Modelde tek fan olduğu için inletlerin fanda birleştirilmesi sonradan çok sıkıntılı olacaktı, bende kapronda thrust tüp ve inletleri fana monte ederek modeli bu yapı üzerine inşa ediyorum. Bu şekilde sonradan fanın sökülmesi mümkün olmayacak ancak inşaat çok daha sıkıntısız oluyor. Şimdiye kadarki modellerimde modelin ömrü fanın ömründen uzun olmadığı için çok az durumda fanı sökmek zorunda kaldım. Bu modelde de fanı tam balansdlayarak monte ettim, modelin ömründen daha uzun ömürlü olacağını umuyorum.
Bu model benim plandan yaptığım ilk model olacak diyebilirim. Buna rağmen planı modifiye ettim, kanatları balsadan inşa etmiyorum, köpük üzeri 1 mm lik balsa ile kaplayacağım. Bu şekilde çok az daha ağır olmakla birlikte kanatta burulma ihtimali olmuyor ve daha sağlam bir kanat ortaya çıkıyor.
ESC yi yeterince soğutulmasını sağlamak için aliminyum soğutucu kısmını fanın girişindeki kanalı keserek oraya yerleştirdim, böylece ciddi bir havalanma sağlanmış olacak.
Modeli 2 mm lik balsa ile kaplıyorum, 1 mm ye göre daha zor yerine alıştırılsa da zımpara kısmında çok daha rahat olmamı sağlayacak.
F4 ün kanatları diğer pek çok jete göre geniş ve stabil bir uçuşu var, bu modeli bir an önce bitirip uçurmak istiyorum, F15 imin kırımından sonra yüksek performanslı ve hızlı bir modele ihtiyacım oldu. F4 ün bu boyutu ve güçlü 90 mm lik fanı ile çok hızlı olacağını tahmin ediyorum. Bu nedenle diğer inşaatları biraz bekletip bunun üzerinde çalışıyorum. Bir sonraki hafta sonu boyasız bile olsa uçurma planım var.
Modelde önde bir elektronik retrack arkalarda ise mekanik retrack kullanacağım. Elektronik retractı yerleştirlme kolaylığı nedeni ile önde düşündüm, kaatlarda mekanik retrackları kolayca çalıştırabilirim ama önde dar alanda iki servo yerleştirmek yerine elektronik (X-flight) retrackt daha pratik geldi.
Yeni bir canavar geliyor. Ellerinize sağlık Erdal bey, F-4 uçuşu zevkli bir model, 2 çeşit F4 kullandım özellikle de kalkışı çok güzel oluyor. 90mm ile model pek te küçük sayılmaz.
Model bitti, bir ay önce ilk uçuşunu da yaptı.
Gündüz iş yerinden kısıtlı bir internet bağlantım var ve ancak mesaj yazabiliyorum, her gün akşam bir çok inşaa halindeki modelimin son durumlarını fotoğraflamak veya video eklemek istiyorum ama akşamları bilgisayara zaman bulamadığım için kalıyor. Yoksa C130 un son durumu, diğer 2 metrelik F4, F86 nın uçuş videosu, ve son büyük modelimiz (ama önce bitecek olan) C17 nin fotoğraflarını yükleyeceğim.
F4 bitti, 172. filonun Kara Şahin şemasına göre siyaha boyandı, ıslak çıkartmaları hazırlatıldı ama hala yapıştırılmadı. Ben modeli 1 ay önce uçurdum, kalkışı, stabilitesi, havadaki hızı oldukça iyi idi. Ancak kullandığım fan çok yüksek akım çektiği ve 5000MAH 6S lipo ile bile uçuş süresi yetersiz kaldığıESC kestiği için bu ilk uçuş günü sonrası fanı 90 mm lik HET 5 palli fan ve 39 mm lik HET in inrunner motoru ile değiştirdim. Daha sonraki günlerde ise hava muhalefeti nedeni ile ikinci uçuşu yapamadım. Bu hafta sonu yağmur olmazsa yeniden uçacak.
Erdal Bey,
Hala merakla uçağın fotoğraflarını bekliyoruz.
Bilgilerinize, saygılar
Modelin fotoğrafları mevcut bir türlü burada paylaşma fırsatı bulamadım, hatta uçuş videosuda olması lazım. Ancak model 2. uçuşunda paramparça oldu.
Yeni fanı ve motoru ile çok performanslı idi. Trust/ağırlık oranı 1.5 olan model beklediğimden hızlı ve keyifliydi. Yüksek hızdaki alçak geçişlerden birinde modeli fazla zorladım, muhtemelen elevatör modele yüksek hızda yetmedi ve elevatörü kontrollü çekmeme rağmen model gereken oranda yükselmedi en yüksek hızıyla buğday tarlasına çarptı. Modelin hızını kesecek sık buğdaylara rağmen modelden geriye pek birşey kalmadı, param parça oldu. Lipo, iniş takımları, bir kaç servosu bile kullanılamaz hale geldi.
Model decallerini bile yapıştıramadan kırıma gitti ama son halinin fotoğrafları makinada, ilk fırsatta paylaşırım.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.