Orijinalini görmek için tıklayınız : Cesna 182 yapım aşaması
Çesna 182 modelinin yapımının alt yapısını oğlumun okul tatiline kadar hazırlamayı düşünüyorum. tüm parçaların hazırlanmasından sonra birleştirme işlemine geçeğiz, Şeroke Piper da olduğu gibi iyi bir işcilik yapmaya çalıyorum, zaman zaman parçaların fotoğraflarını yayınlarım. herkese kırımsız uçuşlar. Ben Muhyt in babasıyım, şimdeye kadar foruma yazmamıştım bundan yazarım. iyi günler
Merhabalar Şerif bey.
Cessna 182 modelini de piper kadar itinalı hazırlayacağınıza ve sonuçta çok güzel bir uçak ortaya çıkacağına eminim.
Yapım aşamalarını piper'da olduğu gibi paylaşırsanız çok memnun olurum.
Kolay gelsin.
modelin kanat birleşim yeriyle ilgili fotoğraflar.
Merhaba
İşçiliğiniz önceki uçakdan da belli olduğu üzere çok iyi. Bu uçak da eminim çok iyi olacaktır. Bu kanat birleşim yeri ile ilgili biraz bilgi verebilir misiniz? Üzerindeki delikler ne işe yarayacak mesela.
Kolay gelsin.
182 ye ait parça fotoğrafları
182 ye ait parça fotoğrafları
Tolga bey iltifatların için çok teşekkür ediyoruz,nicizhane olarak elimizden geldiğince bir şeyler yapıp sizlerle paylaşmanın mutluluğu daha güzel onun için paylaşma konusunda tereddüt oluşmasın. iyi günler.
Taner bey övgülerin için çok teşekkür ediyoruz. fotoğraflarda görünen iki kanadın birleşim yeri, bu modelde kanat tek parça olmayacak, tam ortadan iki parça olarak başladım. ortada ki iki büyük sinir birleşim yeri, ortasından geçen Alüminyum borular ile birbirine 2 derecelik açı ile portatif olarak birleşiyor, üst te görünen deliklere gelince, ortada birbirine yakın olanlar, iki kanadın birbirine sabitlenmesi için, köşelerdeki ler ise kanatların gövdeye sabitlenmesi için kullanılacak, bu modelle, kanat üstünden lastik ile sabitleme yapmamayı düşünüyorum. Farklı bir fikir üretirseniz paylaşmayı yeğlerim. mutlu günler.
Daha önce yapmış olduğumuz aerodinamiği ve ölçüleri bize ait olan kutu gövde ve kanattan imal etmiş olduğumuz, uçuş ağırlığı 600 gram,kanat boyu 120, gövde boyu,90 cm. olan modelimizin, Burdur gölü sahilinde bulunan, THK Model uçak pistimizde yapmış olduğumuz bir uçuşta, yakalanan çok özel bir fotoğraf. Bu görüntüyü yakalayan arkadaşımızda çok özeldir. teşekkürler.
şerif abi ölçekten,boyuttan bahsetmemişsin.ben kabaca biliyorum ama takip edenler de merak edebilir.
yine kusursuz bir uçak olacağına kuşkum yok.
plan dave blum çizimi mi?
Engin iyi günler diliyorum. gayet güzel bir noktaya temas etmişsin, modelimizin kanat boyu 2,10 cm. gövde boyu 150 cm. gövdenin pilot kabini bölümende ki dairesel genişlik 24 cm. çapında civarında olacak. kanadın hücum ile firar uçları arası genişliği 35 cm, oluyor. herkese iyi günler ve kırımsız uçuşlar diliyorum.
evet plan dave blum çizimi olması lazım yakında evde olucam inşallah ben evde oldugum zaman için de bitiririz uçağı.... arkasından da iyi bir video gelir. burdur ekibi olarak iyi bir video hazırlamamız lazım...
inşallah hızlı ilerler pek beklemeyiz.ben de 2 gündür aynı planı,büyük ölçek çalışmak düşüncesindeyim.sizden kopya alırım artık,bir gözüm sizin tezgahta.
yalnız geçenlerde şerif abiye aileron ekleme işini sormuştum.o da bana:kanadın gövdeye yakın olan kısmına aileron ekleyeceğini söylemişti.
araştırmalarımda, bu plana aileron eklenecekse kanat ucuna doğru yapıldığını gördüm hep.
hatta bende bu uçağı yaparken,aileronu kanat ucuna doğru(barn door) yerleştirmiştim(bu uçağı orta ölçekte inşaa etmiş fakat daha uçurmamıştım)
evet engin abi aleron dediğin gibi olabilir eğer babam aleron yerlerini kanatta kesmediyse uca eklemek mantıklı görünüyor.
siz planı büyültüp bastırırken planı böldürmek zorunda kaldınız mı?ozalitçideki mevcut kağıtların eni buna yetmez sanıyorum.ben de bir kaç güne planı bastıracağım da..
onu babam biliyor ya ona bir sor istersen.
Engin kanatlardaki aleronların yerlerini henüz kesmedim. kanat uçlarına doğru yapsak daha sağlıklı olacak. planı bastırırken, boyuna bölmek suretiyle bastık, diğer türlü kağıtların enleri yetmiyor. sen hangi planı bastırıyorsun, Nerede bastıracaksın, Isparta da bastırırsan, oradan kart vizit olmayı unutma. Kolay gelsin, ilerleyen safhalarda görüşürüz. iyi günler.
bugün ıspartada olacağım abi.zamanım kalırsa plan işine de bakacağım.
Çesna 182 modelinin yapımının alt yapısını oğlumun okul tatiline kadar hazırlamayı düşünüyorum. tüm parçaların hazırlanmasından sonra birleştirme işlemine geçeğiz, Şeroke Piper da olduğu gibi iyi bir işcilik yapmaya çalıyorum, zaman zaman parçaların fotoğraflarını yayınlarım. herkese kırımsız uçuşlar. Ben Muhyt in babasıyım, şimdeye kadar foruma yazmamıştım bundan yazarım. iyi günler
Hoş geldiniz Şerif Bey. Bu Cessna modelini balsadan yapanlar oldu. Çok güzel işçilikler çıkarttılar. İlk fotoğraflara bakılırsa sizin de keyifle izlenecek kalitede işçiliğiniz var. Büyük bir modele başlamışsınız. İlk uçuşunun videosunu görmeden peşinizi bırakmayız. Cep telefonu kaydı olmasın ama :)
Ayrıca göl manzaralı pistiniz de çok güzel.
Engin, boyutlarını ne kadar büyütmek istiyorsun, boyutları kaç olacak. malzeme ne kullanacaksın. hemen başlıyormusun.kolay gelsin.
Metin bey hoşbulduk. RC ye uzun zamandan buyana üyeliğim vardı ancak daha önce oğlum Muhyt in sayfasından yazıyorduk. bin modelin alt yapısını hazırlıyorum. yalnız olduğum için monte zor olacak, oğlum geldiğinde monteye başlamayı düşünüyorum, oğlumun ve benim profil resimlerindekiler kendi modellerimiz. model bittiğinden güzel bir video eklemeyi düşünüyoruz. ayrıca pistimiz çok güzel bu konuda belediye başkanımız ve THK şube saymanımıza, Burdur RC kulüp başkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum. onların katkıları ile bu pisti kazandık. iyi günler ve kırımsız uçuşlar diliyorum.
Kolay gelsin.
Temiz, detaylı ve kaliteli bir işçilik. :)
Sayın Mehmet Yüce SARIKAYA, Şahsımıza ithaf etmiş olduğunuz sözlerden dolayı, sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. iyi günler, kırımsız uçuşlar diliyoruz.
Cessna 182 nin elavator ve Rader kanatlarının şu anki aşamalarının fotoğrafları
iyi günler cessna 182 için led sistemi kullanmayı düşünüyoruz hobbycity de http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8850 bu led sistemi gördük oldukça iyi görünüyor acaba nasıldır ve alıcıdan beslenebilir mi? yoksa ayrı bir pil mi bağlamak lazım?
cessna ile bu ara pek ilgilenemedik bayram falan ama bugün kanadın sinirlerini yapıştırdık led için kablolarını döşedik....
ayrıca gövdeye de başladık burun ve kuyruk sinirlerini yapıştırdık kuruduktan sonrada gövdenin içindeki sinirleri yapıştıracağız...
cessna nın gövde içi sinirlerini yapıştırdık, iki kanadında sinirleri yapıştırılıp led ve servo için kablolarını döşedik artık kanatları kapatacağız ve gövdenin üst ve altı kapanacak.:confused:
uçağın daha scale olmasını sağlamak için tekerlere paçalar yaptık...
gövdenin esnemesini engellemek için gövde altına 5 cm'lik şerit yapıştırdık gövdenin altı komple bu şekilde şeritlerle kapanacak böyle yapmamızın nedeni gövdenin kıvrımlarını düzgün yapmak için, ayrıca kanatları kapattık kanadın kanat köküne doğru olan düz kısmını önce kapattık, daha sonra ise kanat uçlarına doğru olan incelen kısmı kapattık.
Şu haliyle gövdenin zayıf kaldığını düşünüyorum. Boylu boyunca 2 taraflı çam çıta yerleştirip üstünü sonra kapatsaydınız daha sağlam olabilirdi. Tüm yük kaplamalara binecek bu durumda.
kanadın kapatılmış hali...
Metin bey şuan gövde kapanmış değil zaten sadece altına 5 cm lik şerit yapıştırdık çalışırken esnekliğini gidermek için yoksa gövdenin altı ve üstü en son kapanacak.
ferit567
27-11-2010, 11:20
modelin planını ekleyebilir misiniz? eğer plandan yapıyorsanız..
uçağı bu plana göre yapıyoruz...
Cessna 182 ye ait gövde güçlendirme çalışma fotoğrafları.
Cessna 182 ye ait gövde güçlendirme çalışma fotoğrafların devamı.
Bu haliyle daha güçlü görünüyor Şerif bey. Fakat motor kısmına döğru arkadan gelen çıtalar devam etmiyor sanki motorun takılacağı kısım güçsüz kalmış olabilir mi?
Peki ağırlık durumu nasıl?
Kapron türü (depron tarzı) malzemeyi çok kullanan biriyim.
Sizin de çalışmanızdaki gibi konstrüksiyonu balsa yada herhangi bir ahşapla başarılı uygulayınca dayanıklılığı umulmadık kadar fazlalaşıyor.
Kanat/gövde bağlantıları ile iniş takımı arasındaki yük paylaşımı da iyi düzenlendimi harika bir çalışma şekli.
Kolay gelsin. :)
Bir dip not; Daha sonra inşaat bittiğinde dilerseniz sökmek üzere kapron yüzeyleri şeffaf koli bantı ile kaplarsanız inşa aşamasında darbelerden zarar görmesi engellenebilir.
sayın taner bey, arkadan gelen çıtalar ön taraf içinde devam ediyor ancak görüntüde çıkmamış, şu an ön tarafta mukavemetli durumda, ağırlık hakkında ise henüz tartmadım ancak halen oldukça hafif durumda, biraz daha ilerledikten sonra tartacağım. teşekkürler.
Sayın SARIKAYA , elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyorum, modelin mukavemeti şu anda oldukça iyi durumda, yük paylaşımını da iyi ayarlamaya çalışıyorum, ayrıca vermiş olduğumuz dip not tavsiyesi için teşekkür ederim. kırımsız uçuşlar.
Kolay gelsin yakışıklı bir model olacak. :)
hamdikoc
05-12-2010, 12:20
Yine döktürüyosunuz arkadaşlar,köpükten model yapma konusunda yeni bi ekol açtınız neredeyse,cheaarokee den sonra bu da çok güzel olacak kesin.
Ama neden bu kadar uğraşıp köpük model yerine direk balsa çalışmayı düşünmüyosunuz.Köpük model için bu kadar emek çok fazla değilmi sizcede.
Ellerinize sağlık keyifle izliyorum.
Ellerinize sağlık ben de merakla finali bekliyorum, yan taraflar güçsüz gibi geliyor bana ama bir bildiğiniz vardır muhakkak.
Sayın Evren ULUSOY, inşaatın finalini sizin kadar bizde heyecan ile ulaşmaya çalışıyoruz, modeldeki yan taraflar derken nerelerden bahsettiniz, sizin gözleriniz ile bir eksik varsa hemen öğreneyim. telafi edirim. Teşekkürler.
Sayın Hamdi KOÇ, iltifatlar için teşekkür ediyorum. bu model yine köpükten ( kaprondan ) ancak, bu modeli kaplama filmi ile kaplayacağım, o zaman balsadan daha dayanıklı bir duruma geldiğini biliyorum. o yüzden kapron kullandım, bir de balsa konusunda finansman eksikleri oluşuyor, şu anda kendi yağımız ile kavrulmaya çalışıyoruz, hesaplı Balsa alabileceğimiz firma bilginiz varsa, bilgi beklerim. Teşekkürler.
Cessna 182 nin iniş takımları yer ve montajı,gövde üzerinde kanat destek bağlantı yer fotoğrafları.
Cessna 182 nin Aleronları.
Elinize sağlık, güzel oluyor, umarım uçuşuda güzel olur.
Depron veya diğer foam modeller balsa modelden daha dayanıksız olmuyor. Daha ağır oluyor ve aynı zamanda en son pürüzsüz yüzeyi sağlamak köpük modellerde daha fazla emek gerektiriyor. Fiberglass veya epoxyglass olmadıktan sonra balsa veya köpük model arasında dayanıklılık olarak bence hiçbir fark yok.
eemrah83
10-12-2010, 18:01
benim fikrimde şu yönde arakadaşların balsa bulmakta zorlanmaları ayrıca pahalı oluşu..
Emrah 83 doğru noktaya tespitte bulunmuşsun, 10x100 cm balsanın tanesi 5 tl, birde balsanın kalınlık durumuna göre fiat artıyor, kanat genişliği 210 cm olan bir modelde tamamen balsa kullanırsak, modele takılacak diğer ekipmanlarıda göz önünde bulundurduğumuz zaman maliyet oldukça yükseliyor. daha ekonomik balsa adresi bilen varsa, paylaşalım. teşekkürler.
yyalibuk71
11-12-2010, 00:27
Ben konuyu okudum, okudum, okudum, fotolara baktım baktım baktım. Hayran oldum :)
Güzel kapron kutu kanat yapmayı öğrendiğimi sanıyordum :) Öğrenememişim :(
Bu ne kadar titiz bir çalışma, bu ne kadar güzel bir işçilik. Sizleri tebrik ediyorum.
Darısı benim başıma. Kolay gelsin.
Kubilay bey teşekkür ediyorum. o gördükleriniz sizlerin güzel bakışlarınızın sonuçu, işciliğimiz böyle görülebiliyorsa ne mutlu bize, kutu kanat ve göde konusunda, bilgi ihtiyacı duyarsan yaz, paylaşırız. bilgiler paylaştıkça büyüyor. iyi günler.
Cessna 182 arka iniş takımı montaj fotoğrafları.
Cessna 182 kanat ve gödenin buluşma provaları.
Cessna 182 kanadın gövdeye bağlantı düzeneği fotoğrafları.
Cessna 182 motor kaputu çalışması fotoğrafları.
Cessna 182 tam tahmin ettiğim gibi çok güzel gidiyor Şerif bey, tekrar ellerinize, emeğinize sağlık.Geçen hafta evde tadilat yaparken gördüğüm bu plastik parçaları kanatta kullanmayı tasarlıyordum ki siz kullanmışsınız bile:D Onaylanmış olan bu plastik vidaları bende kanat birleşiminde kullanacağım.
http://img192.imageshack.us/img192/3517/1027802.jpg
alpi7334
14-12-2010, 21:53
Cessna 182 tam tahmin ettiğim gibi çok güzel gidiyor Şerif bey, tekrar ellerinize, emeğinize sağlık.Geçen hafta evde tadilat yaparken gördüğüm bu plastik parçaları kanatta kullanmayı tasarlıyordum ki siz kullanmışsınız bile:D Onaylanmış olan bu plastik vidaları bende kanat birleşiminde kullanacağım.
http://img192.imageshack.us/img192/3517/1027802.jpg
Ee modelci insan nerelerden neler çıkarıyor :D
m_kaplan
20-12-2010, 01:02
Elelrinize Sağlık, Depron/Kapron türü mlz yeni tanştım. Bağlantı için Aşağıdaki mlz daha iyi olmaz mı acaba. (Mobilya birleşim vidası)
http://www.samet.com.tr/ftp/modeller/Model-184-b.jpg
Cessna 182 ön kapat yapımı.
Cessna 182 kabin arka pencere, gerektiğinde sökülebilir olarak yapıldı, portatif.
Ayıp ayıp klozet kapağı montaj vidası mı layık gördünüz şimdi bu uçaklara.
yyalibuk71
22-12-2010, 22:33
Ayıp ayıp klozet kapağı montaj vidası mı layık gördünüz şimdi bu uçaklara.
:(:(:( İmzama bak abi :)
Ben derlinden tornada vida yaptırmıştım. Yeni başladığım zamanlardı. Hem tornacı tanıdıktı hem elimde derlin çubuk vardı. Ama uçak düştüğünde vidalar yerine kanat kırıldı. Sonra hep metrik 4 allen cıvata kullandım. Plastik cıvatalar aşınıp diş atıyor zamanla. Belli aralıklarla değiştirmek lazım ve söküp takarken fazla yüklenmeden çevirmek lazım. O mobilya montaj parçalarından da birkaç çeşit alıp attım kenara. İşe yarayacak türden malzemeler. Ama klozet vidasına uçak tavır koyar mı bilemem.
Metin bey şu anda uçak bunun farkında değil, tepki göstereceğini zannetmiyorum, ayrıca biz bu uçağa bunu layık görmedik, ama malzemeler imal edilir ve kullanıldıkları yere göre özellik ve değer kazanırlar, bunu da düşünmek gerek. bu vidaları kullanmaktaki amacımız dişlerinin kalın ve sıkıldığı zaman tutma alanının geniş olmasından dır. malzeme kullanılması yanlış anlaşılmasın. teşekkürler.
abi bu gidişle kaplama da tuvalet kağıdından olmasın:P
abi bu gidişle kaplama da tuvalet kağıdından olmasın:P
Şerif Bey iyi bir savunmayla durumu kurtardı. Artık neyle kaplarsa kaplasın benden itiraz gelmez :) Uçağı da razı etmişler. Yapacak birşey yok.
Abi biz bu malzemeyi her gün kullanıyoruz.Aç kapa aç kapa dayanıyor bize :D Kırılsa da uçakta kullanılmayan bir noktadan (tepedeki L kısım) kırılanını gördüm, hiç diş sıyırmadı yada somunu bozulmadı.
Bu durumda sağlamlığını defalarca kanıtlamış 0.1Ton (oturana göre değişir) çekeri olabilen şeflere layık bu malzemeyi niye kullanmayayım ki :D
Engincim o değinin şu anda mümkünü yok, ancak ihtiyacın gereğini yapan her sey bizce malzemedir. teşekkürler.
Cessna 182 nin gövde altının kapanması.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7708 Arkadaşlar bu linkte bulunan TGY AerodriveXp SK Series 42-40 750Kv / 600W motorun kg. olarak çekiç gücü ve 40 Amper lik Esc nin bu motor ile vereceği performans konusunda bilgisi olan varsa, bu bilgiyi benimle paylaşırsa memnun olurum. bu motoru Cessna 182 için düşünüyorum. teşekkürler.
Şerif bey uçağınızın ağırlığı ne kadar oldu. Bu motor büyük gelecek gibi sanki 13-14 inç pervane takılması gere buda 30 cm pervane demek.
uçağın ağırlığı şuan itibariyle boş olarak elektroniksiz kaplama yapılmamış haliyle 2 kg civarı elektronik ve kaplama da eklendiğinde yaklaşık 3.5 kg civarı olmasını tahmin ediyoruz. eğer sizin hobbycity den elektronik öneriniz varsa alabiliriz şuan kararsız kaldık.
Şerif bey ağırlığı bayağı varmış hafife aldık uçağı :) Sizin söylediğiniz motorun değerleri yorumlara göre şöyle
Rhino 2350 4S 25c/Turnigy Plush 60 amp ESC.
13x6.5E med timing
pull 1:42.45amps/653.6watts/96oz thrust=2,7 kg
pull 2:40.90amps/625.5watts/94oz thrust =2,6 kg
high timing
pull 1:48.68amps/737.0 watts/100oz thrust =2,8 kg
BUna göre en az 13 inç pervane takmanız ve 40 a esc de yeterli olmayacaktır. artı 4s pil kullanmanız gerekecek. Pil olarak ne kullanacaksınız ?
Konu başında sanırım modelin kanat ölçüleri 210x35 cm. gibi verilmişti. Dediğiniz gibi 3500 gr. civarı full uçuş ağılığı ile çıkarsa bu ebat model için güzel bir değer.( 50 gr/dm2 altında)
Sizin linkini verdiğiniz motor ve pervane de fena değil bu model için. Yaklaşık o ağırlığı hover de bile rahat tutar.
5 Yada 6 cell lipo ve 60 A esc iyi olur.
Kolay gelsin.
4240 motor ile birlikte 4s iki tane 3000 mAh pili paralel bağlayarak 14x6 pervaneyle uçuşu nasıl olur uçağı rahat uçurabilir mi? yetersiz gelme gibi bir durum olur mu?
babamla bugün kabin içi düzenlemesine girdik koltukları yaptık artık kaplama işine geçebiliriz kaplamalarımız geldiği zaman başlayacağız hemen.
Cessna 182 modelimizin yavaş yavaş kaplama aşamasına girdik, modelin yapımı biraz yavaşladı ancak bizde mevsim gereği hava koşullarından mütevellit olarak biraz ağırdan alıyoruz, ama çok fazla işimiz kalmadı. herkesi selamlar.
modelin gövde kaplamasını bitirdik artık ufak tefek ayrıntılar kaldı sadece, artık elektroniğin gelmesini bekliyoruz onlar geldikten sonra yerleştirip kanat kaplamasını yapacağız. kanatta servolar olduğu için kanat kaplamasına başlamadık şuan..
A.Meseli
03-02-2011, 21:12
Cessna 182 modelimizin yavaş yavaş kaplama aşamasına girdik, modelin yapımı biraz yavaşladı ancak bizde mevsim gereği hava koşullarından mütevellit olarak biraz ağırdan alıyoruz, ama çok fazla işimiz kalmadı. herkesi selamlar.
Öncelikle sizleri tebrik edeyim, baba oğul modelin yapımını iyi yürütüyorsunuz. Görünen o ki imkansızlıklar içinde uçağın yapımı sona doğru yaklaşıyor. Sizlere naçizane birkaç tavsiyem olacak. Uçak elektrikli bir modele göre epey ağır; hafifletmenin yollarını ararsanız iyi olur diye düşünüyorum. Motor bağlantı noktalarını da güçlendirmeniz gerekebilir. Aileron ve elevatör-rudder menteşeleri mümkünse metal pimli kaliteli plastik menteşelerden olsun.
Bu tür uçaklara epey göz nuru döküyorsunuz, bu çabanızı takdir ediyorum, küçümsediğim sanılmasın. Ancak, ayni mesaiyi balsa ve kavak kontrplak kullanarak yapsaydınız model hem daha hafif, hem daha güzel ve kalıcı, hem de uçuş kabiliyeti daha yüksek olurdu. Üstelik, depron, kapron ve köpük malzemelerden yapılan büyük modeller tamir gördükçe ağırlaşırlar ve balsa inşaat gibi tamire fazla elverişli değillerdir. THK'nın sitesinde oldukça uygun fiyatlardan balsa temin etmek mümkün. Son olarak da kaliteli ve gerçekçi görünümlü model uçaklar balsa ile imal edilmiş olanlardır. Eliniz de bu işe oldukça yatkın görünüyor. Modelinizin bitişini ve uçuşunu merakla bekliyorum. Kolay gelsin, bol heyecanlı kırımsız uçuşlar.
hareketli yüzeylerin menteşeleri metal pimli olacak diğerleri çok güvenli değil zaten... şuan için kaprondan gidiyoruz ileri ki zamanlarda balsa işçiliğe başlayacağız motor yeri şuan için hazırlanmadı ama sağlam bir şeyler yapmaya çalışacağız bağlantı yerlerini motoru zaten uçağın ağırlığına uygun bir şekilde seçtik o yüzden ağırlık çok fazla sıkıntı çıkarmayacak şu aşamada... Yorumlarınız için teşekkür ederiz..
eemrah83
04-02-2011, 18:52
merhaba thk sitesinde be uygun fiyata balsa göremedim :)
THK den daha ucuz balsa satışı olan bir site var mı? ben birkaç buldum ama çok fazla bi fiyat farkı yok az bir şey düşük kurumdan eğer ucuz balsa olan site varsa mesaj atabilir misiniz. özelden
A.Meseli
06-02-2011, 10:00
merhaba thk sitesinde be uygun fiyata balsa göremedim :)
Bu yorumu yaptığınıza göre "uygun fiyat" hakkında bir tecrübe, bilgi ya da tercihiniz var demektir. Lütfen bunu bizimle paylaşır mısınız.
Cessna 182 nin kaplamalı fotoğlarının devamı.
Cessna 182 nin kaplamalı fotoğlarının devamı.
Buda bize ait olan mini tombul un fotoğrafları.
eemrah83
13-03-2011, 14:58
merhaba fiyataları zate THK 'nın sitesinden göre bilirsiniz. ama 2mm 100cm 10 cm balsa ağacı 2.5tl üzerinde. Çıtalar felan hesap ederseniz uçak yapmaya kalkınca zaten fiyat hazır modeli geçiyor...
eemrah83
13-03-2011, 15:22
Cessna 182 nin gövde altının kapanması.
mrb resimdeki cam kısım nasıl yaptınız.?veya ne kullandınız
cam kısım kırtasiyelerde satılan beyaz asetattan yapıldı ama koyu renk için film çektik asetat üzerine...
eemrah83
14-03-2011, 19:10
teşekkür ederim bir sorumda resimlerde kanatta dihedral acısını pek göremiyorum... bu acıyı nasıl verdiniz bunuda anlamadım..metal borular gürünüyor
evet çok fazla dihedral yok... metal borular ise kanatlar birbirinden ayrıldığı için birleşim işine yarıyor o borular.
Emrah 83 doğru noktaya tespitte bulunmuşsun, 10x100 cm balsanın tanesi 5 tl, birde balsanın kalınlık durumuna göre fiat artıyor, kanat genişliği 210 cm olan bir modelde tamamen balsa kullanırsak, modele takılacak diğer ekipmanlarıda göz önünde bulundurduğumuz zaman maliyet oldukça yükseliyor. daha ekonomik balsa adresi bilen varsa, paylaşalım. teşekkürler.
Şerif bey,
ebay de bazen çeşitli ebatlarda toplu satışlar oluyor. Ara sıra göz gezdirmenizi öneririm, uygun fiyatlar olabiliyor.
eemrah83
15-03-2011, 23:31
teşekkür ederim tbatuk
eemrah83
15-03-2011, 23:35
http://www.delinetciler.net/forum/agaclar-hakkinda-hersey/71686-ihlamur-agaci-ve-ihlamur-agaci-hakkinda-genis-bilgi.html
modelcilikte kullanıla bilirmi acaba özellikle uçak için..(ıhlamur ağçı)
Cessna 182 nin elevatör ve Radır kanatlarının son durumları.
Cessna 182 kokpit ten görüntüler.
Cessna 182 genel görüntü.
Kokpit müthiş olmuş elinize sağlık. Pilotumuz nerde :)
Cessna 182 Batarya yuvaları ve kovling de ön havalındırma kanallarının panjurları.
Cessna 182 Batarya yuvaları ve kovling de ön havalındırma kanallarının panjurları.
http://vimeo.com/23083978
link:http://vimeo.com/23083978
cessna 182 nin bitmiş haldeki videosu artık bundan sonraki video uçuş olur..
iyi akşamlar tüm konuyu takip edenlere, biliyorum uçağın uçuşu çok gecikti ancak benim okulumun olması sebebiyle ve havaların da bir türlü düzelmemesinden dolayı uçuşu gerçekleştiremedik. bu aralar düşünüyoruz uçuşu ancak şuan burdur sportif havacılık kulübünün(yani bizim) kullandığımız pistte sürdürülen asfalt çalışması sebebiyle 1 hafta kadar daha erteleyeceğiz ondan sonraki ilk fırsat uçuşu yapıp videoyu burada yayınlayacağız. . . herkes gibi bizde uçuşu sabırsızlıkla bekliyoruz.
model size nekadara patladı acaba ?
elektrongını de ayrı solermısınız :D
cok hoş ve emek süper :D
elektronik olarak yaklaşık 220-240 civarı tuttu ancak bunun içinde kumanda vs. yok uçağın yapım malzemesi olarak ise biraz balsa kullanıldı o yüzden sadece balsa ve kaplamaya biraz para gitti o kadar...
http://vimeo.com/23083978
CESSNA 182 nin uçuş öncesi videosu yarın hava müsait olursa uçuş yapmayı planlıyoruz.
Vee evet...
Cessna 182'yi pistte çıkardık denemeleri yaptık. hava da kısmen müsaitti ancak bir problem çıktı. uçağın ön tekerinin biraz zayıf olması nedeniyle pistte ilerlerken ön tekerde bükülmeler oldu sağa-sola yatmalar falan... bu yüzden uçuşu gerçekleştiremedik, ön teker için farklı bir çözüm düşündük çatal şeklinde bir metal yapıp onu kullanmak... pistteki videoları akşama doğru yüklerim ayrıca kullandığımız iniş takımının fotoğraflarını da atıyorum.
3mm çaplı tel kullandınız sanırım. Riske atmamakla iyi yapmışsınız.
evet öyle yapmıştık zaten hazır bir iniş takımıydı şimdi kendimiz elimizde bulunan biraz daha kalın bir telden çatal şeklinde bir iniş takımı yaptıracağız sizlerinde bir önerisi olursa alabilirim.
Pistten video,
http://vimeo.com/25765980
2,.
http://vimeo.com/25773501
Ben yay yaptıkları çelik telden yaptırıp su verdirmiştim cessna cardinal için. çatal şeklinde yapamadığı için iki parça yapıp kaynakla puntoladım. Ama silindirik bir ekseni olmadığı için kontrolü sıkıntılı oldu. Yine de hala onu kullanıyorum.
anladım yarın yaptıracağız bizde fotoğraflarını buraya atayım, inşallah istediğimiz gibi bir şey olur.
yeni yaptırdığımız çatal şeklindeki iniş takımı...
evet arkadaşlar ve ustalarım...
bugün uçuşu gerçekleştirdik aslında dün de yaptık ancak kısa bir uçuş olmuştu bugün kü biraz daha uzun oldu... videoyu hemen yüklüyorum....
http://vimeo.com/25937065
Elinize sağlık. Uğraştığınıza değmiş.
uçuşla ilgili birkaç söyleyeceklerim var. genel olarak modelin uçuşu güzel rahat bir uçuşu var, ancak bugün fark ettim motor uçağı sola yatırıyor, sola yatmasından dolayı dün biraz sağ aleron trimi vermiştim bu seferde yerde ilerlerken kalkış için alerondan dolayı sağa yatırdı uçağı kalktıktan sonra motor dönüşü olduğu için böyle bir durum oluşmadı. bu durumu çözmek için motora sağa 2 derece açı vermeyi düşünüyoruz o zaman bu problem çözülür sanırım.
Elinize sağlık. Uğraştığınıza değmiş.teşekkür ederiz metin bey gerçekten değdi uğraştığımıza ancak ilk uçuş olduğu için aşırı bir heyecan vardı...
Sizde heyecan olmuştur ama modelde heyecan falan yok aşırı sakin uçuyor :)
yyalibuk71
04-07-2011, 12:55
Ellerinize, emeğinize sağlık. Mükemmel yapılmış bir uçaktanda bu kadar mükemmel stabil ve sakin bir uçuş beklenirdi. Nihayet uçuş videosunu görebildik. Sanırım sırada iniş ve kalkış videosu var. Tekrar tebrik ederim.
teşekkürler yorumlarınız için evet model sakin uçuyor iniş kalkış videolarını da en kısa zamanda yükleyeceğim.
kalkış ve devamında uçuş videosunu ekliyorum şuan yükleniyor ancak 1 saat içinde aktif olur.
http://vimeo.com/25960015
yyalibuk71
04-07-2011, 15:33
Kalkışta bariz şekilde yatıyor uçak, ama güzel pilotajla yoluna devam ediyor. Tebrikler.
evet bir önceki mesajda bahsettiğim gibi sağ aleron triminden dolayı bu yatışı alıyor bunun için sağa 2 derece motor açısı verip aleronu sıfır konumuna getirdiğimizde problem umarım çözülecektir. ayrıca teşekkürler yorumunuz için.
iso93iso
04-07-2011, 19:22
daha nice kırımsız uçuşlara model çok güzel görünüyor elinize emeğinize sağlık....
teşekkürler yorumunuz için inşallah kırımsız olur hep...
daha nice kırımsız uçuşlara model çok güzel görünüyor elinize emeğinize sağlık....
ayrıca az önce babamla motor açısını değiştirirken ön tekerin pistteki darbeleri emmesi amacıyla tekerin uçağa bağlandığı dik demirin üstüne bir yay geçirdik, yayı en alttaki stoper ile tekerin uçakta bağlandığı parça arasına koyduk bir miktar amortisör etkisi yapacak gibi görünüyor...
iron_eagle
05-07-2011, 08:57
Eğer sadece yay varsa yayın sertliğine ve üstüne binen yüke bağlı olarak aşırı yaylanma da yapabilir, ilk denemeyi uçuş harici yapmak gerek.
evet sadece yay var bizde acaba aşırı yaylanıp zıplar mı dedik ancak zıplayacak kadar yumuşak bir yay değil ve çok geniş bir çalışma uzunluğu yok kısa bir yay yani...
büyük cessna'dan sonra 175 cm kanat açıklığına sahip bir cessna yapıyoruz bu uçağı tamamen balsadan inşa ediyoruz.
modelin zımpara sonrasındaki hali.
Kolay gelsin Muhittin. Yine güzel bir işçilik izleyeceğiz.
teşekkürler metin bey bu modelde babamın emeği fazla asıl işçilik onun ben sonradan katıldım.
ayrıca modelde kaplamaya başladık dikey ve yatay dengeleyicileri kapladık bugünde kanat uçlarına ve gövdede ön ve arkaya led yerleştirdik oldukça güzel oldu onların fotoğraflarını da atacağım yakında.
cengizhan yur
10-02-2012, 10:18
Muhittin Bey çalışmalarınızı zevkler okurken balsa olsa çok güzel olur diye düşünüyordum, umarım balsa modelinizde depron kadar başarılı olur.
Plan varsa incelemek isterim ne zamandır bende bir cessna inşası istiyorum.
teşekkür ederim, umarım iyi olur depron kadar ama balsa çalışması çok daha iyi deprona göre.
plana gelince plan üstteki büyük cessnanın planının aynısı sadece boyutu küçültülmüş halde ayrıca kaplama konusunda görüşleriniz olursa onları da duymak isterim farklı birşey çıkabilir.
yyalibuk71
10-02-2012, 14:57
Uçağı hazırlayıp, sonra bu kadar az fotoğrafla bizi yetindirmek haksızlık :)
Yapım aşamasını kare kare görmek isterdik. Kolay gelsin, yine güzel işçiliğinizle güzel şeyler yapıyorsunuz. Umarım uçuşuda kendi gibi güzel olur. Sevgiler....
ilk başlarda ben yoktum o yüzden fazla fotoğraf yok, uçuşu iyi olur eminim. bundan sonraki aşamalar biraz daha bol fotoğraflı olur.
ilk fotoğrafta ön ışıklandırma var iki yanda beyaz orta mavi ışık buna ek ayrıca kanat uçlarında beyaz ve kuyrukta da mavi ışık kullandık.
kanat kaplamasına başladık dün kanadın üstünü kapladık bugün alt taraflarını kaplamayı düşünüyoruz. kanatlarda toplam 4 servo var 2 aileron, 2 flap için.
kanat altında görülen kırmızı kaplanmış bölüme flap oturacak flap kanada gömülü olacak ve açıldığında oradan çıkacak kapalıyken kanatla bütün olacak.
gogo3410
12-02-2012, 15:08
ellerinize sağiık
teşekkürler. . .
1-2 güne sanırım gövde kaplamasını bitirebileceğiz.
gogo3410
13-02-2012, 01:23
teşekkürler. . .
1-2 güne sanırım gövde kaplamasını bitirebileceğiz.
inşallah ilgi ve hayranlıkla izliyorum
talhadadak
14-02-2012, 23:47
Muhittin abi sizi babanızı tebrik ediyorum. Gerçekten çok güzel modelleriniz ve işciliginiz var.
Bende de plan malzeme (balsa - strafor - aletler ) var ama baslamaya cesaret edemiyorum çünkü hiç tecrübem yok.
Siz bu model yapimina nasil basladiniz. Eğitim aldınız mi ? Bizimle paylaşırsanız çok sevinirim.
size ödendiğimi itiraf edeyim. :)
ilk olarak teşekkür ederim...
eğer elinde malzeme varsa bi yerden başlamak lazım tabi bu işte en önemlisi malzeme olmasıdır. e sende de bunlar zaten varmış o yüzden sıkıntı yok o konuda, doğru ilk başlarda başlamak zor oluyor çünkü neyin nasıl yapılacağını bilmiyorsun o yüzden biraz korku oluyor ya yapamazsam diye, ancak eğer çevrende bu tür model yapanlar var ise onların modellerini inceleyebilirsin yada yapım aşamasında yanında bulunabilirsin.
bu iş için herhangi bir eğitim almadım tamamen yapa yapa el becerisi oluşuyor artık. biz başlarken burada model yapan bir abim vardı onun modellerini inceleyerek başladık sıkıştığımız yerde ona sorduk.
en son olarak ise bol bol forum oku ve yapılan modelleri incele çünkü inanılmaz faydası oluyor şahsen ben uçak forumunu komple hatim etmiştim ilk başladığımda, sen yapmaya başla forumda paylaş zaten yardımcı olacak bir sürü kişi var burada.
bugün uçağın kaplaması komple bitti artık elektroniğin yerleşimine kaldı gövde üstünü kırmızı yaptık yanlar gri altıda gri ancak üstünde kırmızı desenler var kanadın fotoğrafını koymuştum daha önce onun da altı komple kırmızı üstü ise gri ağırlıklı, hücum kenarı ve kanat ucuyla kanat kökü kırmızı
talhadadak
15-02-2012, 23:05
Çok teşekkür ederim. Balsa deprona göre daha zor sanırım. Depronu nereden bulabilirim? hırdavat dükkânından felan mı?
Bide kıl testerem var ama maket bıçağı cok daha kolay isimi goruyor. Bu konuda ne dersiniz.
Ayrica kaplamalar mükemmel :)
aslında alıştıktan sonra balsa daha rahat bence çok daha düzgün oluyor ayrıca depronda epoxy kullanmak gerekiyor oda biraz zahmetli, maket bıçağı yada şu 5-10 tl ye satılan hobi setleri var bıçaklar onları kullanabilirsin.
muhyt aynı plandan yapdığım 3-4 aydır yatan kaplaması menteşeleri takılmamış bi 182 var hangi kaplamayı kullandın ?
THK kurumunda ki kaplamalardan kullanıyorum. bu arada model bitti tamamen artık bahara uçuş yaparız.
modelin son fotoğrafları kaplama tamamen bitti yatay ve dikey dengeleyiciler sabitlendi.
gogo3410
17-02-2012, 21:36
çok güzel olmuş ellerinize sağlık bende becerebilirsem bunun 46 lık yakıtlı modelini yapmak istiyorum.
teşekkür ederim...
Aslında başladıktan sonra bi şekilde bitiyor.
talhadadak
18-02-2012, 10:15
Bende dun balsadan jaguar 180 e basladim. Ilk kanadini yapacagim. Kant sinirleri bitti. suan thk a gidiyorum. Yardim isteyecegim. :D
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.