Orijinalini görmek için tıklayınız : WALLBRO karbratör sızıntı hakkında.
mvltkmkl
10-12-2010, 13:17
Arkadaşlar Great Planes 50cc bir modelim var RCGF 50 motor takılı. Modelin içerisine yogun bir benzin sızıntısı var. Depodan bir miktar sızdığını gördüm ve tıpasını değiştirdim. depo sızmamaya başladı. Fakat yakıt kaçmaya ve model içerisini ıslatmaya devam etti. Evde motoru komple söktüm ve karbüratörü incelerken bir husus dikkatimi çekti. Kalterden karbüratöre giren bir benzin hortumu var onun takıldıgı plastik parça hareket ediyor. Aynından bir tane daha var oda depodan gelenin karbiratöre takıldıgı yer o hiç oynamıyor. Bu yakıt sızıntısının nedeni o olabilirmi ?
http://www.hobbyrc.com/forum/attachment.php?attachmentid=70582&stc=1&d=1291979794
Mevlut oynayan memenin dibine sabun sür.Yani sızdırmazlık macunu olarak sabun ile kapat.zaten eğer orası sızdırıyorsa da sabun önler veya en azından belli olur.
1/5 rc araçlarımızda bu karbüratörleri kullanıyoruz.bahsettiğiniz nokta tüm walbro larda döner şekildedir.
Mevlüt bence hortumların etrafına depo tıpasına falan tuvalet kağıdı gibi birşey sar. Nereden yakıt kaçırıyorsa ıslanıp belli edecek. Sadece motor çalışırken kaçırıyorsa. Her tarafı güzelce sil temizle. sonra 5 dakika çalıştırıp stop et motoru. Sonra yine bir kağıt mendille dokunarak sızan yeri bulmaya çalış.
Hortumdan kaçırıyor, hortumları sertleşmişti söyledim fakat yanlış yerde arıyor. Aloo Mevlüt değiş şu hortumları.
Mevlüt o karb ile yalıtım parçası arasındaki hortum diyafram pompanın tetikleyici basıncını iletiyor diye biliyorum. Diyafram pompa emme basma tulumba gibi çalıştığından o diyaframı itik çekecek bir hava basıncı gerekiyor, o hat da o işe yarıyor. Her benzin motorunda yok ama olmayanlarda da başka bir sistem var ama yine aynı mantık.
Karbüratöre giren yakıt hortumunda ince plastik kelepçe var mı? Hortum iç çapın 3 mm mi?
Jigle plakasında yakıt damlacıkları var mı?
Diyafram kapağını hiç söküp taktın mı?
Yine de bu durum seni çok endişelendirmesin, bu yakıt püskürtme yada sızıntı olayının çok farklı çeşitte sebepleri olabiliyor. Kötü olan sebepleri ben aslında çoktan kafamda eledim bile çünkü motorunun çalışmasını biliyorum. Diyaframında yada pompa içindeki tetik iğnesinin yükseklik ayarında sorun olsa motorunda bariz performans ve ayarsızlık belirtileri baş gösterirdi.
Hortumdan kaçırıyor, hortumları sertleşmişti söyledim fakat yanlış yerde arıyor. Aloo Mevlüt değiş şu hortumları.
Ha bak bu da önemli. Hortumlar sertleşti mi ya da zaten sert ise yumuşak olanlarıyla değiştirilmeli. Hortumun kendisi bile çatlayabiliyor.
mvltkmkl
12-12-2010, 18:56
1/5 rc araçlarımızda bu karbüratörleri kullanıyoruz.bahsettiğiniz nokta tüm walbro larda döner şekildedir.
hım... O zaman sayın bestmanın dediği gibi hortumdan kaynaklı gibi. tşk.
Mevlüt bence hortumların etrafına depo tıpasına falan tuvalet kağıdı gibi birşey sar. Nereden yakıt kaçırıyorsa ıslanıp belli edecek. Sadece motor çalışırken kaçırıyorsa. Her tarafı güzelce sil temizle. sonra 5 dakika çalıştırıp stop et motoru. Sonra yine bir kağıt mendille dokunarak sızan yeri bulmaya çalış.
Abi denedim anlaşılmıyor her taraf ıslak oluyor. yerde denedim.
Hortum vs. sipariş verdi. Gelince tümünü değiştireceğim.
Mevlüt o karb ile yalıtım parçası arasındaki hortum diyafram pompanın tetikleyici basıncını iletiyor diye biliyorum. Diyafram pompa emme basma tulumba gibi çalıştığından o diyaframı itik çekecek bir hava basıncı gerekiyor, o hat da o işe yarıyor. Her benzin motorunda yok ama olmayanlarda da başka bir sistem var ama yine aynı mantık.
Karbüratöre giren yakıt hortumunda ince plastik kelepçe var mı? Hortum iç çapın 3 mm mi?
Jigle plakasında yakıt damlacıkları var mı? Evet.
Diyafram kapağını hiç söküp taktın mı? Evet
Yine de bu durum seni çok endişelendirmesin, bu yakıt püskürtme yada sızıntı olayının çok farklı çeşitte sebepleri olabiliyor. Kötü olan sebepleri ben aslında çoktan kafamda eledim bile çünkü motorunun çalışmasını biliyorum. Diyaframında yada pompa içindeki tetik iğnesinin yükseklik ayarında sorun olsa motorunda bariz performans ve ayarsızlık belirtileri baş gösterirdi.
Hortumları değiştirip tekrar test edeceğim. bakalım son duruma göre artık yolumuzu belirleriz.
Ha bak bu da önemli. Hortumlar sertleşti mi ya da zaten sert ise yumuşak olanlarıyla değiştirilmeli. Hortumun kendisi bile çatlayabiliyor.
Hortumlar gerçektende çok sertti olay iyice hortumlardan yada bakalım. İlk fırsatta görüşeceğiz.
Tırsak_Pilot
23-01-2011, 02:34
Mevlüt hortumu söküp taktınmı ? kastırıp dibinden catlatmış olabilirmisn ? birde kesinlikle karbiratörü söktüğünde sıvı conta kullanma.Mevlüt motor için çok riskli vede modellerde genellikle egsoz larda kullandığımız sıvı contayı mümkünse kırmızı renktekinden kullanmayın. karbiratör içinde conta takımları var. birde rulmancı veya hırdavatçılardan şellak değil. Fakat şellak tarzında sıvı mavi renkli bir ilaç var onu kullana bilirsin.adını unuttum ama çok etkili.
mvltkmkl
24-01-2011, 17:01
Sorunu giderdim tşk.
mvltkmkl
25-01-2011, 09:34
Karbüratör dibine klasik yöntem :) karbonat ile doldurup japonla besledim. Sonra tüm hortumları etli silikon olan ile değiştirip tamamını tel ile sıkı sıkı yerlerine sabitledim.
Yerde motoru 2 depo çalıştırdım sorun ve sızıntı yok bakalım havada nasıl olacak havalar düzelsin ilk fırsatta deneyeceğim tşk.
Mevlüt o nasıl bir klasik yöntem öyle. Karbüratör dibine japon+karbonat sakat bir iş olmuş. Bari kaçıran yeri bulsaydın.
mvltkmkl
25-01-2011, 09:56
Abi karbüratörü evde dağıttım. Sağına, soluna, önüne arkasına bakmadığım yer kalmadı. Tek şüpheli yer yukarıda belirttiğim parçanın oynaması. Sızıntı motoru çalıştırmadan anlaşılmıyor. Çalıştığında' da aşırı vibrasyon' dan nereden yakıt geldiğini görecek kadar motora yaklaşılamıyor ! Bende yazdığım gibi hortumları değiştirdim. hortumlarda kilit yoktu tamamına tel ile iki tur boğum taktiği ile sıktım. son olarak' ta karbonat ve CA ile dönen kısma conta mantığında bir uygulama yaptım. Eğer sorun devam eder ise kurumda WALLBRO karbüratör var satın alıp takacağım :)
mevlüt umarım hortumları alkol motorlarında kullanılan silikon hortum kullanmadın. Yaşadıgım olayı anlatıyım sana ilk benzin motora başladıgımda depo içindeki hortumu degiştirmeyi atlamışım motor gayet güzel çalışıyor bir süre sonra havada 5-6 dakika sonra stop etmeye başladı ama sürekli bu böyle neden neden diye araştırdığında depoyu dagıtınca içinde hortum kalmadıgını gördüm :d
tombulll
25-01-2011, 12:39
mevlüt umarım hortumları alkol motorlarında kullanılan silikon hortum kullanmadın. Yaşadıgım olayı anlatıyım sana ilk benzin motora başladıgımda depo içindeki hortumu degiştirmeyi atlamışım motor gayet güzel çalışıyor bir süre sonra havada 5-6 dakika sonra stop etmeye başladı ama sürekli bu böyle neden neden diye araştırdığında depoyu dagıtınca içinde hortum kalmadıgını gördüm :d
Peki ne tür bir hortum kullanmak lazım ismi, cismi, resmi, linki var mıdır? :)
tygon , neopren , viton malzemelerinden olan hortumlar benzin uygulamaları için uygundur. tygon hortum en çok tercih edilendir.
mvltkmkl
25-01-2011, 14:17
motorsiklet yakıt hortumu :) da denebilir ? Yada serum lastiğide çok etkili ve elastik yani her yöne kolaylıkla eğilebiliyor. Bende depo içerisinde serum lastiği kullanıyorum. Dışarıda silikon benzin hortumu kullanıyrom.
Mevlüt , silikon malzemeden benzin hortumu olmaz! Silikon benzine mukavim değildir.
Motorsiklet yakıt hortumu diye bahsettiğin hortum neopren malzemedir zaten. Serum lastiğini bilemem.
Ben depo içi tesisatta viton yada neopren, depo ile karbüratör arasında ise tygon hortum kullanıyorum.
Walbro karbüratör bir iki çeşit değil, onlarca çeşit walbro karb var, kurumdakinin senin motorunun kullandığı model olup olmadığını teyid etmen lazım. RCGF'nin Türkiye satıcısına da bakabilirsin ki bu daha doğru olur bence.
Umarım o nipelin arasında CA regülatör devresine sızmamıştır. Eğer aradan sızıp regülatör devresine ulaştıysa ilerde sorun olabilir. Tavsiyem regülatör kapağını söküp o bölgeyi bir incelemen. Niyetin orayı izole etmek iseydi keşke RTV sıvı conta kullansaydın. Ayrıca zaten temel anlamda ben sızıntının oradan olabileceğine ihtimal dahi vermiyorum çünkü o nipelden karb içine bir yakıt akışı gibi birşey yok. O nipel regülatör diyaframının basınç hattıdır.
Pratikte yakıt hortumunda ya bir çatlak vardı yada nipel diplerinden sızıntı vardı.
Aklında bulunsun, benzin motorlu modellerde tüm hortum-fitting bağlantılarında bir kelepçe kullanılır, istisnası yoktur. Ben bütün hortum fitting bağlantılarımda tie-wrap yada metal kelepçe kullanıyorum.
mvltkmkl
26-01-2011, 09:06
Tamam sarvenin kontrol ederin. Bu arada Senin YAK 54 'ü ne zaman göereceğiz F1 semalarında alet dura dura pasanacak ve hortumların çürüyecek. Bende tüm hortum bağlantılarımda tel ile boğma taktiği kullanıyorum :)
Eğer boğma yaptığın boru yada nipel üzerinde çevresel bir çıkıntı,set, tırtık yoksa boruya çepeçevre lehim ile bir set yaparsan sızıntıyı gidermenin yanısıra hortumun titreşimden çıkmasına da engel olur.
Ne biliyorsun durduğunu :)
mvltkmkl
26-01-2011, 12:11
Onu depo içerisinde yaptım fakat diğer tarafda yapamadım. depo tıpasını eritir diyerekten. Yapmanın farklı bir yolu varmı ? Bu arada geçen hafta ruder pull pull arı kopmuştu biliyorsun bisitletciden attırıcı teli aldım ikitane ve onları monte ettim.
Vay nerelerde uçuyorsun anlat bakayım :) Bizlerden uzaklarda :D seni seni.
Bisikletçiden aldığın o telin dışı naylon kılıflı mı? Çeki dayanımı kaç kiloymuş?
Depo tapasıyla işin yok ki Mevlüt, pirinç borunun üzerine lehim yapacaksın, gerekirse pirinç boruyu sökersin tapadan öyle lehim atarsın.
uçulan nere varsa orda uçuyorum valla :)
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.