Orijinalini görmek için tıklayınız : Hydro foam
erhanzeynel
20-11-2005, 06:41
Arkadaşlar konuyu bu günlük üstünkörü geçeceğim
Hydrofloam esasında boat olarak kullanılmakta ancak hafifliği sayesinde çok rahat havalanmaktadır. bu sayede düşük sürtünmeden dolayı asfalt, çimen, su da gitmekte ve hatta uçabilmektedir.
Bu harika aracı kendimiz yapmak dururken niye 300ytl üzeri bir ücret ödeyelim?
kısaca nasıl yapacağınızı malzemelerin kaynaklarıyla beraber anlatayım kendim yapmaya başlayınca da resimleri eklerim.
Not: DENENMEMİŞTİR.
Nalburdan kartonpiyer alçısı alın, modelinizin maksimum istediğiniz boyutlarına göre bir kutu bulun. alçıyı sulandırıp bu kutuya döktükten sonra kurumaya bırakın. ısınmaya başlarsa az az ıslatarak çatlamasını önleyin ve tamamen donmasını bekleyin.
Elde ettiğiniz alçı bir küptür.
El becerisi işte burda gerkiyor.
Çakı, bıçak, tel fırca, zımpara ne bulursanız bu alçı kalıba bir heykeltraş gibi şekil vermeniz gerekiyor. Malzemenin ne kadar kolay şekil aldığına şaşıracaksınız. Direkt negatif kalıpla uğraşmak çok zordur. Yani direkt içine poliüretan köpük sıkılacak kalıp yerine modelinizin alçı bir örneğini yapın.
Alçı küpünden hydrofloamınızın altıyla üstüyle komple benzerini heykeltraş edasıyla yaptıktan sonra üst ve alt gövdeyi uygun testereyle narin bir şekilde keserek ayırın. bu kalıpları alüminyum folyo ile sarın ancak kalıpların dış detaylarını komple folyoya çıkarın yani folyo ile kalıbınız arasında boşluk olmasın
elinizde 2 pozitif kalıp olacak bu sefer, önce birini bir kutunun dibine koyun. Kutuyu olabildiğince küçük seçin ve kalıbın testereyle kesilen tarafı kutunun dibine gelicek şekilde yerleştirin. Üzerine yine alçı dökün. kurumasını beklerken aynı işlemleri diğer kalıba da uygulayın.
Alçılar donduktan sonra ilk kalıpları çıkartın. Bundan sonra yeni yaptığınız negatif kalıpları kullanacağız. Bu kalıpların da dibine alüminyum folyoyu bütün detayları kaplayacak şekilde bastırarak döşeyin. Folyoda en ufak bir delik olmamasına dikkat edin. Alüminyum folyonun iç kısmını nemlendirin.Sonra bu alüminyum folyonun içine nalburdan alacağınız poliüretan sprey köpüğü folyonun içine sıkın. Folyoyu komple doldurmanıza gerek yok o zaten kabaracaktır.(bayağı bereketlidir) köpüğü ara sıra nemlendirmeyi unutmayın. Köpüğün ne kadar sürede donasağı kutusunda yazar. köpük te donunca folyo yardımıyla köpüğü çıkarın. işte inşaatin yarısı bitti sayılır. Köpük folyoya yapıştıysa sorun değil hem ekstra sağlamlık sağlar. Diğer kalıba da aynı işlemleri uygulayın. Alt ve üst kalıpta içten oyma yaparak servo pil ve alıcı için yer hazırlayın. Uçurmayı da düşünüyorsanız GC ye dikkat edin.
Üst kanatları olabildiğince hafif malzemeden yapın, şimdilik ben yapmadığım için yapacak arkadaşların yaratıcılığına bırakıyorum.
şimdilik benden bu kadar devam edicem....
Usta vallahi bende bu konuyu düşünüyordum. Bunu yapmaya çalışacam hafta sonu. Eğer malzeme sıkıntısı çekmezsem dediğin gibi yaparız bunu.
Eğer yaparsan bizimle paylaşırsen sevinirim. çimizleri ile birlikte tabi :)))
erhanzeynel
22-12-2005, 02:45
Usta vallahi bende bu konuyu düşünüyordum. Bunu yapmaya çalışacam hafta sonu. Eğer malzeme sıkıntısı çekmezsem dediğin gibi yaparız bunu.
Eğer yaparsan bizimle paylaşırsen sevinirim. çimizleri ile birlikte tabi :)))
hocam şu ara mavi mantar yapmaya çalışacam. Hydrofloam ise ilkbahar için ayırdığım proje. Bu topic i esasında "alçıpan kalıp kullanımı" hakkında biraz fikir uyandırmak için yazdım. Ben bunu yaparken çizim falan kullanmayacağım, Tamamen göz kararı olacak yani. Yapınca resimlerini eklerim.
Tavisiyem karada da rahat kullanmak istiyorsan, pil, servo, motor, esc vb. en hafiflerini kullan. yoksa sürtünme poliüretan köpüğü asfaltta zımparalamana yol açar :eyaaaaa:
SwTaArRs
27-12-2005, 00:38
erhan güzel düşünce ama heykeltraşlık açıkçası insanı korkutuyor, onun yerine mavi mantardan üretsek bu hidrofoamı, parça parça oluşturup sonra bunları birleştirsek daha iyi olur gibime geliyor, hem böylece sürtünmelerden sonra sadece alttaki parçaları değiştirmek yeterli olur diye düşünüyorum.
serkanyildiz
27-12-2005, 15:36
selam arkadaşlar ben bu hydro foam teknesini erhandan öğrendim.saolasın kardeşim iyi gösterdin bunu bana çünki manyak bir makina .yanlız bu kadar uğraşmanıza gerek yok erhan çünki birçok yerde nasıl yapıldığı ve birçok detay var.ben araştırdım ama linkleri hep kaybettim.bayadır bakmıyorum iş yüzünden çünki.hep silmişle linkleri.ama arattırın kesinlikle çok şey bulacaksınız.
SwTaArRs
27-12-2005, 17:36
aslında burnumuzun dibinde
http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?p=70814#post70814
tekne mi uçak mı belli değil karışıklıklar olabilir :)
erhanzeynel
29-12-2005, 14:01
aslında burnumuzun dibinde
http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?p=70814#post70814
tekne mi uçak mı belli değil karışıklıklar olabilir :)
Helal olsun hocam paylaşım için teşekkürler ;oleeea: :)
bu projeyi şimdilik deneyen warmı arkadaşlar???
Arkadaşlar bu hydrofoam işiyle bende bi aralar uğraşmışdım bu yazılarıda okuyunca aklıma farklı ama daha kolay bi fikir geldi.ERHANZEYNELinde dediği gibi yapabiliriz ancak şu heykeltraşlık gerçektende göründüğü kadar kolay diil çünkü yapacağımız şey süs olmayacak dolayısı ile eğer simetrik olmaz ise sorunlar çıkar.kolay kısmı ise şu.öncelikle balsa gibi plaka halinde olan herhangi sert malzeme ile aşağıda verdiğim planlara göre bir model yapılabilir.daha sonra bu modelin alçıdan kalıbı çıkartılır ve ERHANZEYNEL in dediği gibi yapılabilir.aynı zamanda aşınma sorununuda model uçakta kanatın tam ortasını güçlendirme amacı ile kullanılan polyester epoksi karışımı ile çözebiliriz... ne dersiniz?
http://www.megaupload.com/tr/?d=2DLWGG3D 1/1 ölçek
http://www.megaupload.com/tr/?d=OD1BRID7 hepsibirden
(bu dosyalar İnfinity_DREAM kullanıcısından alıntıdır)
erhanzeynel
21-01-2006, 00:27
Arkadaşlar bu hydrofoam işiyle bende bi aralar uğraşmışdım bu yazılarıda okuyunca aklıma farklı ama daha kolay bi fikir geldi.ERHANZEYNELinde dediği gibi yapabiliriz ancak şu heykeltraşlık gerçektende göründüğü kadar kolay diil çünkü yapacağımız şey süs olmayacak dolayısı ile eğer simetrik olmaz ise sorunlar çıkar.kolay kısmı ise şu.öncelikle balsa gibi plaka halinde olan herhangi sert malzeme ile aşağıda verdiğim planlara göre bir model yapılabilir.daha sonra bu modelin alçıdan kalıbı çıkartılır ve ERHANZEYNEL in dediği gibi yapılabilir.aynı zamanda aşınma sorununuda model uçakta kanatın tam ortasını güçlendirme amacı ile kullanılan polyester epoksi karışımı ile çözebiliriz... ne dersiniz?
http://www.megaupload.com/tr/?d=2DLWGG3D 1/1 ölçek
http://www.megaupload.com/tr/?d=OD1BRID7 hepsibirden
(bu dosyalar İnfinity_DREAM kullanıcısından alıntıdır)
Helal olsun bize ya ben ortaya bi fikir attım sizlerden de ardı arkası geldi :ahhahyt: Bu gidişle yaza hazır ederiz her halde makinaları. Ayrıca senin dediğin balsa malzemenin kalıbını çıkartıp aynı ürünü köpükten elde etmek gerçekten de benim ilk fikrimden daha mantıklı :ahhahyt:
bana katılmana sevindim dorusu bu arada eğer bi aksilik çıkmaz ise haftaya cumartesi falan uçurabileceğim... :-) resiimlerinide az sonra ekliyorum henüz ilk bahsettiğim kalıp öncesi aşamasındayım ama bundan sonrası kolay yeterki malzemeleri temin edeyim.
erhanzeynel
21-01-2006, 00:35
bana katılmana sevindim dorusu bu arada eğer bi aksilik çıkmaz ise haftaya cumartesi falan uçurabileceğim... :-) resiimlerinide az sonra ekliyorum henüz ilk bahsettiğim kalıp öncesi aşamasındayım ama bundan sonrası kolay yeterki malzemeleri temin edeyim.
Kolay gelsin hocam resimleri 88 gözle bekliyoruz :rolleyes:
:eyweyw: evet arkadaşlar projemin ön ayağı bitti ancak elimde hazırının resimlerinin olmasına rağmen tam olarak hangi parça nereye gelecek bulamadım :eyaaaaa: bu arada resimlerden biri bitmiş halde o benimki değil netten bulduğum ancak benimkide dizayn olarak öle olucak.arkadaşlar fikir ve önerilerinizi bekliorum her konuda farklı bakış açıları gerekli :)
arkadaşlar makinanın nası olduğunu çözdüm ve sol taraftaki flotunu bitirdim.şimdi tüm resimlerini yayımlayacağım dandikten bir site yapıyorum.görünüşe bakılırsa bu hafta içinde bitiricem :) bu arada yapmaya karar veren olursa her türlü konda yardımcı olurum gayet de basit bir projeymiş sonunu hevesle bekliyorum... yarına sitem hazır olur adresi buraya yazarım nese çok uzadı... siteyi bol bol ziyaret edin adım adım anlatıcam.
Abi siteni merakla bekliyoruz. Ben malzemede sıkıntı yaşıyorum buralarda model uçak namına KOCA BİR SIFIR var. Kimse bişiy bilmiyor memlekette.
Bakalım kendi çabalarımız ile neler yapacaz.
Bu hydro çok hafif malzeme ile yapılıyor ve pervanenin çekiş gücü ile bildiğimiz uçurtma mantığında oluyor. (yani motorlu bir uçurtma gibi düşenibiliriz) değilmi???
Birde sert köpükler oluyor ( şu bazen içinde yiyecek olan tabak şeklindeki press köpükler gibi) bunlardan malzeme olarak kullansak kötü olurmu???
Başka malzeme bulamadım. Balsa falan imkanı yok bulamıyorum. Eskişehirde yeğenim var ona getirtebilirim malzemeleri orda nerde satıldığını bilen varmı??
Saygılar.
Abi siteni merakla bekliyoruz. Ben malzemede sıkıntı yaşıyorum buralarda model uçak namına KOCA BİR SIFIR var. Kimse bişiy bilmiyor memlekette.
Bakalım kendi çabalarımız ile neler yapacaz.
Bu hydro çok hafif malzeme ile yapılıyor ve pervanenin çekiş gücü ile bildiğimiz uçurtma mantığında oluyor. (yani motorlu bir uçurtma gibi düşenibiliriz) değilmi???
Birde sert köpükler oluyor ( şu bazen içinde yiyecek olan tabak şeklindeki press köpükler gibi) bunlardan malzeme olarak kullansak kötü olurmu???
Başka malzeme bulamadım. Balsa falan imkanı yok bulamıyorum. Eskişehirde yeğenim var ona getirtebilirim malzemeleri orda nerde satıldığını bilen varmı??
Saygılar.
Sert köpük dediğin malzemeden bulsan bile yapman zor olur nedeni ise planlara uygun kestikten sonra çok muntazam bi şekilde birleştirmen gerekir benim sana tavsiyem planları bulduktan sonra1/1 bas ve maket kartonu denen bi malzeme kullandım ben işte onunla şablonları çıkart ve birleştir daha sonra elinde bi model olucak işte o medeli macun ile kusursuz hale getirdikten sonra ERHANZEYNELin anlttıklarını uygula derim ben şahsen öyle yapıyorum ama genede ciddi problemler var mesela ana gövde çok ince olacağı için alçıdan kalıbını çıkartamayız bende bu yüzden birkaç santim daha kalınlaştırıcam. bu arada verdiğim adrese bakarsan resimleri sayfa halinde olmasada görebilirsin istersen hepsini sana msn den yollarım çok büyük değiller 10mb civarı. ve son olarak şu uçmasının mantığını anlatayım. bende tam emin değilim ancak yanlışım olursa düzeltin.gövdenin katamaran dizaynında olmasının iki mantığı var birincisi suda ve karada minimum sürtünme alanı ve ikincisi ise havadayken gövdeyi uçurtma gibi kullanması ancak yanları kapalı olduğu için hava sıkışıyor ve yanlardan tahliye olamıyor dolayısı ile aynı ebattaki bir düzleme nazaran daha verimli oluyor.bide benim aklıma şu geldi yerdeyken sürtünmenin flotlara yaptığı aşınmayı engellemek için kumaş şeklinde olan ancak epoksi ile birleşince aşınma katsayısı az çok sert ve hafif bir malzemeyi kullanıcam.ve pervanenin boyutları ne kadar küçük olursa yerden gelebilecek taç ve benzeri cisimlerden de korunması o kadar kolay olacağı için ben üç palli bir pervane kullanıcam nedeni ise iki palliye göre daha fazla temas alanı olduğu için bu oranı boyutlardan kısarak koruyabilirim. msn ini verirsen daha kolay iletişim kurabiliriz hatta skype adında bi program var bununla konuşmamızda mümkün olur diye düşünüyorum. cevabını bekliyorum.
Abi selamlar. Sen yaptınmı henüz. Yani uçurdunmu?? Eğer uçurduysan helal vallahi. Benim gibi daha çoook acemi bir modelci için zor gibi.
Birde bunu daha basit tek parça gibi çıkarma şansımız olmazmı acaba??
Kalıp gibi bir şeyden mesela :)
Gelişmeleri bekliyorum dört gözle.
Bende öyle yıllardır uğraşan birisi değilim zaten yaşımda 16 henüz.Ne yazıkki yapamadım ancak en geç haftaya uçurum nedeni ise yaptığım macunlu modelin alçıdan kalıbını çıkartmaya çalışıtorum bide elektronik kısmını sipariş edicem ancak daha keseme uygun bulamadım :) bu arada eğer ben kalıbı çıkartabilirsem sizlerlede paylaşıcam. bu arada bu site işini bir türlü çözemedim yahu bilgisayarımda java açamıom ondan yapamıyom html kodlarıyla denedim çok uzun sürdü şunu yapabilen varsa resimleri yollayayım yapsın bi zahmet yoksa beni dahaa çoook bekliceksiniz gibi :)
arkadaşlar imdat yardım edin bana fikir verin kalıbını çıkartamıyorum aliminyum folyo ile kaplayamıyorum başka yolu yok mu? lütfen birileri yol göstersin bana... bu arada üç sayfalık sitemin ilk sayfası bitti. bu arada site olarak değerlendirmeyin tek amacı resimleri paylaşmak :) www.geocities.com/tnt8686/anasayfa.html bu arada ellerimle html kodları ile yaptım hazır site falan değil frontpageden yapmayı denedim:)
erhanzeynel
26-01-2006, 13:48
Vallahi ben başka bir yöntem biliyorum ama onu da denemedim. Biraz vıcık vıcık bir yöntem ama :D istersen vazelin ile kaplar ve alcıyı da biraz koyu tutarsan olabilir ama yapışada bilir.
denemeye dener önce başka bişilerin kalıbını çıkartmayı denerim iki yönteme göre sonucu göz önüne alarak ta bunu yaparım:)
erhanzeynel
26-01-2006, 18:02
Bu iş tam beyin fırtınasına döndü Bütün forumlara örnek olsun :D
arkadaşlar üzülerek bildiriyorum ki bu iş ERHANZEYNELin taktikleri ile olmuyor :( sonuç olarak başka bir yol buldum strafor diye geçen preslenmiş köpüklerden üç parça halinde yapıyorum toplam ağırlığı 150 gram(sadece araç elektronik aksam hariç).resimleride buraya koydum ancak sıradaki sorun ise şu, gerekli motor ne olmalı ve hız kontrol devresi kaçlık olmalı ve son olarak pervane ile pil koruyucu yani li-po pil koruyucu şartmı acaba? haa bide unutmadan şu var, adamlar normalde aileron ve elevatörleri mix yapmışlar düşününce mantıklıda.iki servo ile ikiside yapılamaz bide bunla ilgili bana fikir verirseniz projmiz (bakın bu lafa dikkatinizi çekerim :) ) tamamlanıcak(en nihayetinde) :eyweyw: motor resmide benim kullanmayı düşündüğüm motor siz ne dersinz www.modeluçak.com dan sipariş edicem
http://img221.imageshack.us/img221/2002/dsc003554ib.th.jpg (http://img221.imageshack.us/my.php?image=dsc003554ib.jpg)http://img221.imageshack.us/img221/1213/dsc003562ho.th.jpg (http://img221.imageshack.us/my.php?image=dsc003562ho.jpg)http://img221.imageshack.us/img221/7480/motor3nh.jpg (http://imageshack.us)
arkadaşlar şimdi malzeme araştırmamı bitirdim ve gördüm ki bu proje benim için yatmıştır bu paraya hazırını alsam daha ucuz. daha ucuzlarını bana önerebilecek olan varmı? yoksa bu proje yattı arkadaşlar.( üstelik bu fiyata 30A li-po pil dahil değil!!!) 288.86ytl :eyaaaaa: sadece elektronik aksam daha kalan model için harcamalarım da varrr :eyaaaaa:
erhanzeynel
28-01-2006, 17:03
Hocam alacağın elektronik aksam senin demirbaşın olacaktır.
Yani MM400 (uçak) ta yapsan bu hydro'yu da yapsan, Yani model olarak ne yaparsan yap bu malzemeler sana gerekecektir. :igra: Projemizi sen yapmasan bile ben bu yaz yapacağım. Hem de MM400 de kullandığım malzemelerden birkaçını değiştirerek.
Çift motorlu yapmak istediğim için ek bir motor, ESC değişmeyecek, Kumanda değişmeyecek (canavar gibi futaba kumanda niye değiştireyim?), Alıcı değişmeyecek, Servolar değişmeyecek (micro servo kullanıyorum).
Yani sen o maliyetli parçaları aldıktan sonra hydro dan sıkılıp başka bişeyler yapmak istersen tek maliyetin inşaat olur ;)
abi doğru sölüyorsun bir anda alınan fevri bir karar projeyi durdurmamalı.ancak bir anda o kadar fiyatı görünce gözüm korktu. bu arada bende elimdeki mevcut kumandayı kullanıcam zaten yada onun gibi parçalar, ancak alıcımı kullanamam 7 kanallı yani ekstra ağırlık tabii aynı nedenden dolayı servolarımda. işin öteki yüzü yanlış motor pil ve esc kombinasyonunu alıp hiç bir zaman işime yarmamaları :eyaaaaa: korkusu o yüzden iyi araştırıyorum. sen bu işlerden hem anlıyorsun hemde tecrübelisin sanırım dolayısı ile bana bu kombinasyonun hangi kriterlere göre değiştiğini söylermisin.benim uçağım gp olduğu için ep hakkında sağlam bilgim yok.bir sorum daha var bun bilmem gerekli ancak bilmiyorum beni aydınlatırsan sevinirim. pervane ebatları genelde 12*6 gibi oluyorlar(yani alırken bu şekilde anlatılıyor 12 ve 6 değerlerini kafadan attım şu anda) ancak bu oranın 13*6 yada 11*6 veya 12*7 yada 12*5 ile farkı ne yani bu sayısal değerler neyi ifade ederler?ve son olarak esc yi seçerken nası seçicem??? :confused: :confused: :confused:
bide gövde hakkında ne düşünüyorsun erhan abi?
erhanzeynel
29-01-2006, 22:49
Anlattıklarına ve sorduklarına bakılırsa sen benden daha tecrübelisin. (ciddiyim.) Pervane boyutları hakkında kesin bir bilgim olmamakla beraber, İlk değerin pervane palinin birinin uzunluğu, (inch olarak), Diğerinin de palin yüzey alanının genişliği olduğunu düşünüyorum. ESC alırken ilk olarak motorun türü önemlidir. Fırçalı motor ve fırçasız motor(brushless) olarak iki çeşit motor kullanılmaktadır ve bu motorların da ESC'leri ayrıdır. İkinci olarak akımların da uyumlu olması gerekmektedir. Örneğin 40 A akım çeken bir motora 25 A'lik ESC takarsan o ESC yi unutmak zorunda kalabilirsin.
Devreyi kaç volt için kuracağına bakmalısın. Diyelim 7 cell için kuruyorsun (8,4 V)
Motorun 8,4 voltta kaç A akım çekiyor diyelim ? Diyelim ki 10 A
o zaman (normal çalışma akımı) en az 10 A olan ve max ani akımı da motorun max ani akımına eşit olan (en az). Bir esc alman gerekir.
arkadaşlar uzun bir aradan sonra sevinerek bildiriyorum ki hydrom bitti.bu gece monte edicem tüm parçalar şu ana masamda.:) bu gece birleştircem bi sorun çıkmazsa yarın uçuyorummmm...
merakla bekliyorum resimlerini aracın.
gördüğünüz gibi elimde 3 hydro var ancak bunlardan beyaz olanı kalıp içindi yani köpükten olup uçmaya uygun 2 tane hydro var elimde.diğer resimdede malzemeleri görüyorsunuz sadece li-po pili koyamadım çünkü onu az önce şarza taktım...bu arada millet aracın tam dolu hali 480gr gibi bişi geldi :eyaaaaa: motorum ise dendiğine göre yüklü ağırlığı 500gr olan uçakları gayet rahat kaldırıyormuş.yanlız başka bir sorunum daha var.li-po piller hakkında bişi bilmiyorum:(. bu piller tam bitmeden doldurulabilirlermi? yoksa illa boşaltıcakmıyım?
.........bir sorum daha var bun bilmem gerekli ancak bilmiyorum beni aydınlatırsan sevinirim. pervane ebatları genelde 12*6 gibi oluyorlar(yani alırken bu şekilde anlatılıyor 12 ve 6 değerlerini kafadan attım şu anda) ancak bu oranın 13*6 yada 11*6 veya 12*7 yada 12*5 ile farkı ne yani bu sayısal değerler neyi ifade ederler?.........
Bildiğim kadarını aktarmaya çalışayım:
Pervane ebatlarından bahsederken 2 değer verilir.
Bunlardan birincisi diameter yani pervanenin bir ucundan diğer ucuna olan toplam uzunluğu (inch cinsinden), ikincisi ise pitch yani pervanenin bir tam tur attığında öne doğru kaç inch yol katedebileceğini gösterir.
Örneğin 12x6 değerlerinde bir prop:
diameter=12= pervanenin toplam uzunluğu 12 inch (yaklaşık 30 cm)
pitch=6= pervane bir tam tur attığında uçağı yaklaşık 15 cm iter/çeker.
Buna göre:
düşük diameter / yüksek pitch = daha fazla hız
yüksek diameter / düşük pitch =daha fazla tork
Uçuş stiline ve motor özelliklerine göre uygun pervane seçmek önemlidir.
Hızlı uçaklarda diameter/pith oranı düşük, akrobasi uçaklarında ise yüksektir.
rosemodel
08-02-2006, 17:46
ARKDAŞLAR BENİM DAHA ÖNCEDEN YAPMIŞ OLDUĞUM BİR HYDRO ÇALIŞMAM VAR SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM
TAMAMMEN DEPRONDAN YAPILMADIR
http://img257.imageshack.us/img257/7195/dsci00415jm.jpg
http://img267.imageshack.us/img267/9049/dsci00424pp.jpg
http://img425.imageshack.us/img425/8489/dsci00439jl.jpg
lithyum polimer piller bitmeden doldurulabilirler.
bu alet uçacakmı? yüzecekmi yoksa her ikisidemi :)
rosemodel
08-02-2006, 23:42
bu alet her her şeyi yapabiliyor yüzüyor ucuyor karada gidiyor :D
erhanzeynel
09-02-2006, 06:38
iyi de depton biraz ağır bi malzeme değilmiydi? ben mi yanlış hatırlıyorum?
rosemodel
09-02-2006, 10:42
Hayır olurmu depron aksine çok hafif olduğu için terçih ediliyor birde dantistesi yüksek olduğu için...(dantiste = strafor malzememnın dolgunluğu cm3 olarak)
erhanzeynel
09-02-2006, 15:22
Yanlış bilgimi düzelttiğin için dağol hocam. Şimdi depron'u nerden bulabiliriz ben bi yerde okumuştum yanılmıyorsam tabelacılar kullanıyordu? Başka bi malzemeyle mi karıştırıyorum yoksa?
rosemodel
09-02-2006, 23:45
tabelacılarda bulunmuyor bu depron özel Tekzen yapı malzeme satan yerlerde bulabilirsiniz yukardaki hydromodelin yeşil olan yerler 3lük beyaz olan yerler ise 5likten yapılmıştır bu modellerin imalatını yapıyorum kendi capımda isteyenlerede belli bir ücret karşılığında modeli yapıyorum.
depronun satıldığı yeri örendiğim iyi oldu dorusu ben amerikadan getirticektim.depron bu aracın zaten ana malzemesi.bide Rosemodel sana bir sorum var.aracı madem satıyorsun uçurduğunda uçuşu nasıldı? kaçlık motor kullandın? toplam uçuş ağırlığın kaç gram ve sadece hydro kaç gram tutuyor?
erhanzeynel
11-02-2006, 03:12
karada özellikle asfaltta depronun zarar görmesi nasıl? sürtünmeden eriyordur zamanla.
depron oldukça sert bir malzemedir aslında
sürtünmeden aşınmayı engellemek için hydro-foam' ın yere temas eden kısımlarını korumanız gerekir.
gövde için en iyi malzeme depron dur fakat yan kalın kısımlarda sytraphore da kullanabilirsiniz. işin zor yanı (beni de kasan kısmı) kanatlardaki oynar prçaların montajı.
rosemodel
11-02-2006, 09:39
arkadaşlar benim tavsiye edebileceğim şey şu hydronun yere temas eden yerlerini rödgen filmi bu iş için çözücü bir seçenektir. sürtünmede kaygenlığı vede aşınmamasını sağlar.
snadboy arkadaşım modeli daha uçuramadım nedense daha sıra gelmedi yaptım ama uçurmaya sıra gelmedi çünkü elimde sadece bir takımlık servom var diğerki modelimden çıkarmak istemediğimden dolayı :D
AVA arkadaşım oynayan kısmı gerçekten abartılacak kadar zor değil eğer kumandanız mix li bile değilse buna bila çağre var ilerleyen zamanlarda resmini çizim bu sayfaya ekleyeyim siz değerli hobbyrc arkadaşlar nasıl yapılacağını buradan da görmüş olursunuz :D :D
oynar parça dediklerini istersen satılan küçük plastik menteşelerle yada kağıttan menteşe ile yapabilirsin ben kağıttan yaptım gayet sağlam oldu.pushrodlar içinde çöpşiş lerin şişi:). bu arada erhan abi daha öncede yazdığım üzere sürtünme işini elyaf ve epoksi ikilisi halleder zaten o ikili birleştiğinde kumaş halinde olan elyaf epoksi yada onun gibi özel bi yapıştırıcısıyla tepkimeye giriyor ve elyaf eriyor fakat kaplandığı yüzeyi kaplıyor ve kuruduğundada (24 saat en iyisi) kemileşiyor. ben yaptım gayet sağlam gibi şimdilik bakalım motoru takınca ne olcak? benim asıl sorunum arkadaşlar depron! yok bulamıyorum kimse bilmiyor nerden alıcam yahu şunu bi bulsam vallaha gerisi gelecek malzemeyi bi türlü kopüğe monte edemiyorumm? yardımlarınızı bekliyorum millet...
rosemodel
11-02-2006, 09:51
Ben hydronun hazır kesilmiş şeklinde göndereyim sen alır onu yapıştırma işlemlerini kendin yaparsın makul bir fiyat karşılığında
amacım kendim yapmak yaptırmak değil ama genede saol sen bana depronu nereden aldığın söyle o yeter o kadarda paragöz değilsindir artık:) bi bilgi verirsin işallah.bi de sana tavsiye hayatta asla ilk iş olarak para para diye barınma.
DEPRON BULABİLECEĞİNİZ YERLER:
Ekiz Çelik İnşaat Malz.Paz.San.Tic.Ltd.Şti.
Arapcami, Fütühat Sok. No:8/A Karaköy/İSTANBUL
Tel: 0212 2358962
Demirciler Sitesi 10. Cad. 52-54 Zeytinburnu/İSTANBUL
Tel.: (0 212) 558 59 01 - 558 19 96 - 510 23 46
Belgegeçer: 547 18 35
ADANA Bölge Müdürlüğü
Kurtuluş Mah. Atatürk Cad.20. Sok. No.12 Taç Apt. A BlokKat.3 D.5 Adana
Tel. (322) 457 52 86Fax. (322) 457 54 03
ANKARA Bölge Müdürlüğü Yıldızevler
Adresini ve Telefonunu bulamadım
NOT 1 : DEPRON 2500 mm / 800 mm boyutunda kırılgan 3 mm ve 6 mm kalınlıkta bir malzemedir. Avrupa standartı boyutları daha da küçüktür fakat kalitesi ve kalınlığı aynıdır. Hammadesi sytraphore ve keten diye bilinen madenin birleşimiyle olur. Yurtiçi fiyatı tabaka başına 6-7 YTL civarındadır (fazla vermeyin).
NOT 2 :Hydro-foam altına da kaygan olması için telli dosyaların altında bulunan mavi kısmı kullanabilirsiniz hem mikadan olan bu kısım röntgen gibi fitillenmez.
süpersin abi çok iyi bir paylaşım teşekkürler ancak bi sorun var ben izmirdeyim :( nese bi ararım olmaz ise parası karşılığında biriniz bana yollayabilirimi banka havalesi ile?
rosemodel
11-02-2006, 14:29
amacım kendim yapmak yaptırmak değil ama genede saol sen bana depronu nereden aldığın söyle o yeter o kadarda paragöz değilsindir artık:) bi bilgi verirsin işallah.bi de sana tavsiye hayatta asla ilk iş olarak para para diye barınma.
benim amacım para değil sadece paylaşımdır ama AVA arkadaşımızın dediği gibi ben depronu 6,5 ytl satın alıyorum ben senden çok abartılacak fiyat ismedim sölemedimde zorlada alacaksın da demedim :) benim amacım masrafı karşılamak ben sana depronu gönderirim göndermesine de ölçüler 120x80 cm olduğundan kargoda problem yaşarsın sağlam geleceğini tahmin etmiyorum yinede siz bilirsiniz.
rosemodel
11-02-2006, 14:35
DEPRON BULABİLECEĞİNİZ YERLER:
Ekiz Çelik İnşaat Malz.Paz.San.Tic.Ltd.Şti.
Arapcami, Fütühat Sok. No:8/A Karaköy/İSTANBUL
Tel: 0212 2358962
Demirciler Sitesi 10. Cad. 52-54 Zeytinburnu/İSTANBUL
Tel.: (0 212) 558 59 01 - 558 19 96 - 510 23 46
Belgegeçer: 547 18 35
ADANA Bölge Müdürlüğü
Kurtuluş Mah. Atatürk Cad.20. Sok. No.12 Taç Apt. A BlokKat.3 D.5 Adana
Tel. (322) 457 52 86Fax. (322) 457 54 03
ANKARA Bölge Müdürlüğü Yıldızevler
Adresini ve Telefonunu bulamadım
NOT 1 : DEPRON 250 mm / 150 mm boyutunda kırılgan 3 mm ve 6 mm kalınlıkta bir malzemedir. Avrupa standartı boyutları daha da küçüktür fakat kalitesi ve kalınlığı aynıdır. Hammadesi sytraphore ve keten diye bilinen madenin birleşimiyle olur. Yurtiçi fiyatı tabaka başına 6-7 YTL civarındadır (fazla vermeyin).
NOT 2 :Hydro-foam altına da kaygan olması için telli dosyaların altında bulunan mavi kısmı kullanabilirsiniz hem mikadan olan bu kısım röntgen gibi fitillenmez.
AVA arkadaşım Türkiye'de 120cmx80cm lik tabakalar olarak satılmaktadır senin dediğin 25cmx15cm olarak burada bir yanlışlık olması lazım cm diyecektin sanırım ben kaç defa aldıysam 120x80 aldım . :D
25 cm x 15 cm yazmışım YANLIŞ
250 cm x 80 cm (arayıp sordum tekrar )
rosemodel
11-02-2006, 15:16
o kadar küçük olması saçma olur zaten:D
omer_yildir
11-02-2006, 16:10
Ankarada Konya sokaktakı hırdavatcıların cogunda mevcut.
Arkadaşlar 28 cm boy uzunluğu olan bir hydro-foam' da yatay olan üst kısım hariç sadece ayak kısımları (yani dolgu olan kısımlar) strafor dan keserek yaptım sadece 48 gram geldi.
İki ayak 96 gram geliyor.
Kalıp işi tamam.
Sadece elektronik aksamını kaldı ?
Hydro-foam için gerekli olan elektronik aksamın ölçülerini bilen var mı ?
(motor değeri - ESC - servolar - kumanda vs.)
rosemodel
13-02-2006, 11:51
ava arkadaşım sana ben söle yardımçı olacağım;
1.kumanda: kumandan mixli olması lazım eleron vede elevatör görevini yapması için
2.motor: motor olarakta bruhless dediğimiz motorlardan tehmin etmen gerekir motor değeri en az 100watt olması gerekir dişli sistemi ila sayarsan ama bensana modelucaktaki 130wattlık bruhhless motor işini görebilir oradaki adnan bey size yardımcı olabilir (burada modelucakğın reklamını yapmıyorum herhangi bir bağlantım yoktur sadece fiyat vede ekipmana uygun esc vereğinden dolayı sölüyorum bende oradan aldım.)
3. servo: normal bir micro servolar işinizi görür çünkü yüzeylere pek fazla yük binmiyor.
Not : kumanda illaha mix li olacak anlamına gelmez ben size nasıl mekanik mix işlemi yapılır onu anlatacağım mix li kumanda almanıza da gerek kalmayacaktır.
erhanzeynel
13-02-2006, 12:49
mekanik mix hakkında yazacaklarını merak ve sabırsızlıkla bekliyoruz.
rosemodel
13-02-2006, 14:33
şu anda çizmekle uğraşıyorum :D bittiği gibi ekliyeceğim
rosemodel
13-02-2006, 18:03
merhaba arkadaşlar ;
sizlere burada hydro yapacak arkadaşların mixli kumandaları olmasa bila mekanik mix yapmayı burada göstereceğim elimden geldiği kadar
burada hydronun mekanik kısmının gövdedeki konumunu gösterdim
http://img129.imageshack.us/img129/541/tamgrnm6pu.jpg
bu resimdede gösterildiği gibi gerekli olan malzemeler vede bunlar bulunabilecek malzemeler arkadaşlar sorun çıkmaz
http://img376.imageshack.us/img376/7428/parcaanlatmlar3ly.jpg
burada da ise servoların elevatör rün modeli kaldırma şeklini göreceksiniz
http://img116.imageshack.us/img116/7822/modelikaldrmaisometrik8yq.jpg
buda kaldırma esnasında servoların konumlarını gözlemlerseniz bu işi nasıl olduğunu anlıyacaksınız farkındaysanız hareketli kısım en arkaya kadar geliyor bu hareket ise elevatör hareketi yapıyor modeli yukarı kaldırıyor.
http://img385.imageshack.us/img385/2001/kaldrmastengrn4og.jpg
burada gördüğünüz gibi elevatörü aşağıya iniyor modeli dalışını sağlıyor.servo vede ekipmanların konumunu ii gözleyin arkadaşlar
http://img405.imageshack.us/img405/9186/iniisometrikgrn8wv.jpg
burada da daha ii görebileceğiniz üsten bakışı hareketli kısım önedoğru gidiyor farkındaysanız
http://img116.imageshack.us/img116/1747/alalmasttengrn2fj.jpg
şimdide sizlere eleronların hareketini gösterecem ;
arkadaşlar yatışlarda hareketli kısımdaki servodan sağlanacaktır servoların yönüde dikkat ediniz
burada da sağa yatış hareketini eleronun hareketi
http://img112.imageshack.us/img112/7569/saayatisometrik6ee.jpg
burada da ise sağa yatışın arkadan görünümü daha bir detaylı olması için
http://img354.imageshack.us/img354/9650/saayatardagrnm1jv.jpg
şimdide sola yatışı göstereceğim burada da dikkat etmeniz gereken yer eleronun hareketli servo kısımdan alıyor isometrik görünüş
http://img113.imageshack.us/img113/5796/solayatisometrik25yq.jpg
burada da ise sola yatışın arkadan görünüşü
http://img113.imageshack.us/img113/1170/modelinsoladnarkadangrn4bg.jpg
arkadaşlar ben sizlere bu kadar yardımçı olabilrim gerisi size kalmış bir şeydir ekipmanların yerini ii gözleyin gözlemleyin arkadaşlar herhangi bir sorun çıkacağını sanmıyorum dikkatli bir şekilde tasarıma bakarsanız sorun çıkmaz.gene sorunuz olursa beklerim ben buradayım elimden geldiği kadarı ila
(çizimler bana ait ölçüsüz çizilmiştir.)
Bu mükemmel çizimler için teşekürler ROSEMODEL, ellerine sağlık.
rosemodel
13-02-2006, 19:26
rica ederim benim için büyük bir zevk...
rosemodel resimler ve fikir için çok tşk.
Yanlız bi sorun var hydro-foam da kanat hareketlerinin yanında bir de yer ve su üzerinde giderken kullanacağımız sağ-sol hareketini yapan kanatlar var.
Orjinal modelde 7 kanat var.
Bahsettiğin sistemle yukarı - aşağı ve tirbüşon (hani kıvrılarak yükselme bi adı var mı bilmiyorum) hareketleri yapılabilir fakat yerde ve suda giderken sağa - sola dönüşler yapılamaz gibi geldi.
Bunun için gerekli dikey kanatlar da olması gerekmiyor mu ?
Ve bunların bağlantısıyla ilgili bi fikrin var mı ?
rosemodel
14-02-2006, 09:25
evet orada dikey kanatlar olacak normalindeki gibi ama ben acele yaptım bu işlevi akşama evde tammlarım size onuda anlatırım nasıl yapacağınızı mühim olan bilgi paylaşımıdır büyük dert olan bu mix sorununu bölece çözdük sanıyorum şimdide dikey olarak anlattımmı sizlerin modellerini bekliyorum ona göre :D videoda olabilir:D
erhanzeynel
14-02-2006, 12:29
Rosemodel çok teşekkürler çizimler ve fikir için. Bu arada o tirbişon hataketi burgu yada dril adı ile anılır.
Nette gezerken rastadığım bi çalışma var.
Burada kanat detayları iyi görünüyor.
İşte bahsettiğim 7 kanatlı sistem.
Kanatları yönlendirebilmek için 3 servo kullanılmış.
Kanatların çok olmaları oynar parça sayısını da arttırmış.
Ne kadar çok hareketli parça o kadar sorun.
rosemodel
04-03-2006, 23:17
acaba hydrosunu bitiren varmı arkadaşlar merak ettim doğrusu tabii ki uğraşan varmıda tamda bilmiyorum acıkcası
ben konuyu yeni gördüm ve bu işe el atmak istiyorum açıkçası. planların linkleri ölmüş birisi bana atabilirse çok sevinirim.
İnfinity_DREAM®
05-03-2006, 01:19
öncelikle her kese selam arkadaşlar ewet denildiği gibi linkler zaman aşımından ölmüştür bende linkleri yeniledim ve size çizimi tekrar sunuyorum ilgilenen arkadaşların dikkatine
( bilmeyenler arkadaşlarımız için linki tıkladıktan sonra açılan sayfada free yazan yeri tıklıyoruz ve devamında gelen sayfada bir müddet bekledikten sonra bize harf ve rakamlardan bir resim geliyor bunu yanındaki kutucuğa yazdıktan sonra işlemize devam ediyoruz ve indiriyoruz )
SAYGILARIMLA
İŞTE LİNK===> http://rapidshare.de/files/14709131/hydro.rar.html (http://rapidshare.de/files/14709131/hydro.rar.html)
tamam kalıplar burda, teşekkür ederim ama bunları nasıl monte edeceğiz :rolleyes: servosu motoru biraz bilgi verirseniz sevinirim yau
düzeltme: eski sayfalarda gördüm allah razı olsun işim kolay olacak:D
ama kumanda sorun, 4 kanal kumanda mı gerekio şimdi?
İnfinity_DREAM®
05-03-2006, 02:36
valla normalde 2 kanal oluyor ama dört kanal olması tabiki senin avantajına yarın bir gün modelini bozduğunda başka bir model yapmak istersen işine yarayabilir bence 4 kanal olması daha mantıklı
2 kanal nasıl oluyor??? pervane hızı 1, yükseliş dümenleri 2, dönüş dümenleri 3, sağa sola yatma dümenleri etti 4 kanal??? bir de micro seevo dendi tam olarak o nedir? ve nasıl bir motor önerirsiniz?
micro servo normal servolardan daha hafif torku daha az ve daha az akım çeker bendekiler 9 gram gelio ancak torkunu falan bilmiyorum.2 kanal içinde tüm fonksiyonlar dahil olmuo sanırım sana tavsiyem almışken tam al 4 kanallı al.motor olarak kesinlikle brushless almalısın yoksa motorun olmaz pervanesi ona göre değişir.pil olarak lityumpolimer tavsiye ederim daha küçük ama daha verimli ve daha hafifi (ni-cd lere göre)
bu arada ben hydromun herşeyini hazırladım ancak monte edemedim.zaten daha öncede yazdığım gibi hepsini sömestirde yapabilmiştim.okul nedeni ile yaz tatilini bekliyorum.tabii bu dönemde bir çok proje hakkında bilgide topladım.hydroya gelince, sorun olursa hertürlü konuda yardım edebilirim diye düşünüyorum.malzeme işinide çözdüm bu arada en son epronu getirtmeye çalışıyordum ama sonra aklımda parkecilerde veya gıda çarşısındaki izolasyoncularda olabileceği geldi. projenle ilgili gelişmeleri bekliyorum...
ya ben bir hesap yaptım da, bu işe hiç girmesem mi :confused: :confused:
rosemodel
05-03-2006, 22:13
ben modelucakla uğraşım lise 1 de başladı bu 5.senem bu zamana kadar gerek stajda kazandığım gerekse okul harçlığı v.s. gibi şeylerle paralarımı biriktirip ekipman sahibi oldum. Şu ana kadar abartmış gibi olmayım ama 1 milyar ı geçik harçama yapmışımdır seneye vurursak yılda 200 milyon ortalama harcama yapmışım. şu anda kendime ait atölyem var modellerim orada duruyor üniversite hazırlandığım için modelucaklarla pek fazla uğtaşamıyorum acıkcası siz bu fiyatları çok görmeyin, gerçekten meraklısı iseniz yapmayı istiyorsanız yavaş yavaş ilerleyin o zaman .
ATALARIMIZ NE DEMİŞ;
DAMLAYA DAMLAYA KUMANDA SERVO MOTOR UÇAK OLUR DEMİŞ. :D
herşey bir anda olacak diye bir kaide yok :D
merhaba arkadaşlar benimde uzun zaman önce meraklanıp uzun uzun siteleri inceleyip yapmaya karar verdiğim tamamen göz kararı ve falçata becerisi kullanarak yapmaya çalıştığım aletin resimleri aşağıda. hammadesi strafor(çok sağlam ve hafif keserken hiç parçalanma bile olmadı ) olan dikdörtgen bir kutudan kesilmiştir. havada uçmayacağına kesinlikle eminim :(.. suda gider heralde :) uzunluğu 48cm genişliliği 25cm.yaklaşık ağırlığı 95gr buna nasıl bir motor ve pervane kullanmalıyım bana yardımcı olursanız sevindirim.
erhanzeynel
06-03-2006, 15:37
Yüksek devirli brushless motor, Bulabilirsen 3 palli pervane, Li-po pil, Mikro servolar Burshless için esc Bulabildiğin en hafif reciever Onadan sonra uçuşun keyifini çıkart :D ama biraz tuzlu olur baştan söyliim :D
rosemodel
07-03-2006, 15:44
mustimx arkadaşım dediğin gibi bu modelin durgun suda güzel gider ama uçağın ucacağını pek zannetmiyorum sana tavsiyem sen en iyisi deprondan yapman görünen o ki modelin ağırlığı fazla gibi. Yeni başlıyanlar içinde tavsiye etmiyorum zaten bu hydro modeli trainer modeller daha ideal uçuş bakımından.
arkadaşlar benim toplam maliyetim üç aşağı beş yukarı 350-400 ytl oldu.(brushless motor 3 micro servo 1050mah li-po li-po şarj aleti strafor programlanabiliri bruhless esc vb...) bu arada fiyata benim zaten daha önceki uçaklarımda kullandığım hitec eclips7 kumanda ve 7 kanal alıcı dahil değil Erhan abinin deiği gibi bunlar demir başlar o yüzden fiyatı bence değer bide almışken kaliteli ve opsiyoneli daha fazla olanları alın derim.diğer arkadaşlarımında bana katılacağına eminim.bu arada ben bir de rov yapmaya karar verdim bakınız:http://www.hobbyrc.com/forum/showthread.php?p=82551#post82551
rosemodel
08-03-2006, 19:44
evet snadboy dediğine katılıyorum ;
bu ekipmanlar demirbaştırlar bir kere alacaksınız. değişik modellerinize takıp uçuracak yada süreceksiniz diyeyim. alırken arkadaşlar en iyisini almaya çalışın ucuza kaçmayın kaçarsanız bu size daha pahlıya mal olacağını söleyebilirim mesela ben ucuza kaçtım ilk başta kumanda aldım fiyatı 150ytl şu anda çöpe yenisini ise 250 ytl aldım herşeyi ile
lütfen düzgün ekipmanlar güvenilir marka alın bilmediğiniz tanınmamış marka almayın.
Söyle bir söz var kimin söylediğini şimdi unuttum
UCUZ MAL ALACAK KADAR ZENGİN DEĞİLİM!!!:)
Arkadaşlar projeme devam etmaya başladım biliyorum biraz sakız gibi oldu ama ne yapayım örenciyim bende.nese depron işi hallodu gibi yrn kesmeye başlıyacağım.
arkadaşlar şimdi malzeme araştırmamı bitirdim ve gördüm ki bu proje benim için yatmıştır bu paraya hazırını alsam daha ucuz. daha ucuzlarını bana önerebilecek olan varmı? yoksa bu proje yattı arkadaşlar.( üstelik bu fiyata 30A li-po pil dahil değil!!!) 288.86ytl :eyaaaaa: sadece elektronik aksam daha kalan model için harcamalarım da varrr :eyaaaaa:
arkadaşlar heveslerinizi kırmak istemem ama www.rcexpert.com dan ben hydroyu herşeyi dahil( model,fırçasız motor,fırçasız esc,mixer,kumanda servolar,şarj,li-po 1200mAh) 150 $ almıştım halen aynı fiyat bi bakın derim, kargo parasıda 55$ 15-20 günde geliyor(20$ deniz yolu ile kargo 4-6 hafta) firma faturayı ucuz kesiyor, postahane gümrüğünde de 1,5YTL verdim...
serkanyildiz
24-04-2006, 10:32
iasoun kardeş ben bu hyrdroyu çok araştırdım.Almayada zaten kararlıyım.Vede en kısa zamanda alıcam.Seninki gelince resimlerini koyda bakalım kardeşim.SElamlar.
arkadaş zaten benim derdim bu cihaza sahip olmam değil aynı zamanda kendi emeğimle yaptığım bir modeli kullanmam zaten yazının hepsini okuduysan parçaları almanın sorun olmadığını anlarsın. saol genede o tür modelcilikllede ilgilenenler var...
serkanyildiz
28-04-2006, 15:51
iasoun numune olarak gönderseler olmuyormu.daha az para öderdik yaw
serkanyildiz
28-04-2006, 15:52
bide bişey daha sorcam onların gönderdiği çalışır vaziyettemi geliyor yoksa senmi birleştiriceksin.Göndermeme gibi bi durumda olurmu acaba bu zamanda babana bile güvenmiycen o yüzden
serkanyildiz
28-04-2006, 16:10
iasoun kardeş verdiğin adreste yanlış ben düzeltiyorum kusura bakma www.rc-expert.com
çok güzel fikir alçı kalıp olayı. valla bravooo , heralde benim aklıma hiç gelmezdi.
ayrıca benim merak ettiğim acaba plastikte dökebilirmiyiz. profesyonel döküm gibi kum maça kullanmıyacağız tabi ama tahtadan yada herhangi bişeyden kanatların içinin boş kalmasını da sağlarız. tabi bir kanat için iki tane kalıp lazım (alt ve üst taraf) böylece sanki maket yapıyormuş gibi japon yapıştırıcıyla yapıştırıp işi bitiririz. ayrıca daha sağlam olabilir belki. tabi hafifliği konusuda emin değilim ama çok da ağır olmaz diye düşünüyorum
mantıklı ancak ağırlık gerçekten çok önemli bir sorun öyle ki ben bir kaç gramın hesabını yapıyorum. kütle artarsa motor gücü artar, motor gücü artarsa pil büyür buda ek masraf çıkarır ki söz konusu motor fırçasız ve pil li-po. zaten genede plastikten yapılırsa imkanı yok 500gr civarında olamaz.balsadan görmüştüm ama.bu arada kalp çıkarmak işleri falan daha önce uğraşmamış birisi için nerdeyse imkansız deneyim sahibi olmak lazım...
erhanzeynel
19-05-2006, 01:28
Senin depron kesimleri nasıl gidiyor?
peki kanatların içindeki ve gövdenin içindeki form veren balsadan yaptığımız parçaları plastikten hatta strafor gibi bir malzemeden döksek 2 mm kalınlığında falan sonra üzerini çok hafif bir maddeyle kaplasak. belki motorlu bir model bile yapılabilir. tabi motoru koyacağımız ön tarafı ince metalden yaparız. aslında ben evde alçıdan kalıp yaptım. bunun için önce bir plan buldum ve bunu mukavvaya yapıştırıp kestim. kestiğim parçaların arkasını ve önünü bantla kapladım(mukavva direk ıslak alçıya deymesin , ve şişip büyümsin diye) sonra alçıya basdım. şimdi kalıp kurudu ve mukavvaları çıkardım. kalıp hazır ufak tefek düzeltmeler yapacağım bu gün işten eve döndüğümde çok yorgun olmazsam. iş yüzünde günde 20-30 dakika ancak ilgilenebiliyorum o yüzden çok yavaş ilerliyor. fırsat bulunca resimlerini koyacağım. beraber geliştirmeler yaparız kafa patlatırız biraz
kanatların içindeki balık gibi şekilleri :) plastikten dökelim yazmıştım az önce ama sizin önerebileceğiniz daha hafif bir malzeme varsa onuda deniyebilirim. ama yaklaşık1,5-3 mm aralığında kalınlıklarda dökeceğim için biraz sert malzeme olması lazım.
kanatların içindeki balık gibi şekilleri :) plastikten dökelim yazmıştım az önce ama sizin önerebileceğiniz daha hafif bir malzeme varsa onuda deniyebilirim. ama yaklaşık1,5-3 mm aralığında kalınlıklarda dökeceğim için biraz sert malzeme olması lazım.
Bilgilerim doğrultusunda hertürlü yardımı yapmaya hazırım ancak dediğiniz gibi dökmek için bir malzeme aklımda yok zaten bilgimde o konuda oldukça kısıtlı. ancak takılırsanız başka şeylerde yardım etmeye çalışırım...
erhanzeynel
26-05-2006, 10:44
Özellikle alçı kalıp fikrimin çalıştığını öğrendiğim çok iyi oldu. Bildiğiniz gibi ben hem okuyup hem de çalışıyorum. o yüzden günde 30 dk. bile ayıramıyorum ne yazık ki. Kanatlar konusunda da 1.5 ile 3 mm kalınlığı aralarında balsa malzemeler var. Dökme yapmak yerine balsa ile yapılabilir. Ama balsa ile uğraşmak size zor gelirse ve eliniz dökme ve kalıplama işlerine yatkınsa kalıp olarak silikon, dökülcek malzeme olarak ta epoxy yapıştırıcı kullanabilirsiniz. Yaptığım denemelerde epoxy yapıştırıcı silikona yapışmadı.
epoksi yapıştırıcının modelin 1/1 ölçeğindeki kütlesini ve sertliğinide test edeildinmi peki erhan abi? bence çok ağır olur epoksi ile.
heleşükür modelim bitiyor arkadaşlar. şu an motoru monte ettim servolar ve kanatçıklarda bitti geriye bi tek pushrodların montajı ve esc ayarları kaldı sonra uçuşş... bu hafta sonu denemeyi planlıyorum. ancak ilk 1 hafta kadar daha dorusu alışıncaya kadar çimde sonra havada ama en son suda denicem gibi.resimleride ekliyeceyim en yakın zamanda buraya. istediğiniz açı olursa çekebilirim.
Arkadaşlar resimleri buraya ekleyemiyorum ancak ilgilenen olursa e-mail ile yollayabilirim. ayrıa erhan abi sana 200 küsur demiştim motor için ama 400 lük müş. esc 10amper pervanem 10.7 ve ağırlık 650gr civarı bunun yanında 1050mahlık li-po pil kullandım ancak uçurmaya yeterli olmadı bunlar araç ağır oldu sanırım.olmazs motoru büyütücem. tavsiyelerinizi bekliyorumm.bu arada redüksiyonda kullanıyorum ama oranını unuttum. :) cevaplarınızı bekliyorum sanırım bu topic unutuldu kimse bakmıyor artık...
erhanzeynel
23-06-2006, 20:29
eMcan Bu konuyu en azından ben untmadım da HRC yönetimiyle tartıştığım 1,2 konu vardı o yüzden artık buralara pek yazmıyorum. Büyük ihtimalle pervane sorunun var gibi geldi bana. adersini erhanzeynel@gmail.com adresine gönderirsen sana bi pervane vericem (satıcam değil vericem) bi de o pervaneyle dene bakalım. MSN den dediğim gibi yakıtlı pervanesi o pervane. O yüzden modelini çekemiyor. Yoksa o motor o modeli helikopter gibi havada tutmaya yeter de artar bile.
Kolay gelsin.
erhanzeynel
23-06-2006, 20:35
Bi de 220 numara zımpara ile modeli hafifçe zımparalayıp hatlarını yuvarlaştırmışındır umarım. Performans çok farkediyor. Ama modeli fazla inceltmemeye dikkat et.
sen pervanenin ozelliklerini yaz ben alirim burdan saol genede
JetPilot
12-07-2006, 16:48
Bana hydro nun boyutları ile ilgili bilgi verebilecek var mı? planda yazmıyor ben kendi planımı yapıyorum
erhanzeynel
18-07-2006, 20:24
jetpilot sana bu konuda snadboy yardımcı olabilir.
Snadboy APC 6X4 E pervaneyi öneririm. APC nin bir pervanesini alıyorsan sonunda E eki olmasını ara yoksa gp ler içindir ve ağırdır. EP için pervaneler biraz daha hafif oluyor.
JetPilot
20-07-2006, 13:34
Bu sorunu çözdüm.. teşekkürler
Arkadaşlar hele şükür Hydro Foamu bitirdim. henüz karada yarım gazla denedim ancak bu kadarı ile başarılıydı.perşembe günü tam denememi yapmayı planlıyorum. ilgili her türlü sorunuzda yardımcı olmaya çalışırım.depronla çalışırken bayaa tecrübe edindim.
Sabrın ve azmin için seni kutlarım snadboy.
Bazı ustaların model sınıfına sokmak istemedikleri Hydro...ve benzeri modeller her zaman ilgimi çekmiştir (her uçan şey gibi). Sonraki denemende video çekebilirsen çok iyi olur.
(Forum üyeleri içinde en çok video saplantısı olan benim galiba:))
SwTaArRs
06-09-2006, 12:22
kırımsız uçuşlar diliyorum
ben de deprondan yaptığım uçağı bitirince ve hidro foam planına denk gelince aklımdan neden olmasın diye geçmedi değil, gelecek yaz için yapmayı düşünüyorum.
benim aklıma takılanlar, karada giderken malzemenin aşınmaması için ne yaptığınız, ben bant kullanılabilir diye düşünüyorum ama su için uygun olur mu bilemiyorum.
HydroFoam'un altını korumak için şeffaf plastik dosya kapağı veya röntgen filmi kullanılabileceğini okumuştum.
Scorpion_King
06-09-2006, 12:38
Karada Lastik eklentisi yapılıyor bildiğim kadarıyla. Yani asıl olarak hava ve suda gidiyor.
peki bunun uçması için kaldırma kuvvetini sağlayan bir kanat yokmu ? kanat yoksa bu helikopter sınıfına girer çünkü sadece pervaneyi kullanarak uçuyor!!
JetPilot
06-09-2006, 19:17
kırımsız uçuşlar diliyorum
ben de deprondan yaptığım uçağı bitirince ve hidro foam planına denk gelince aklımdan neden olmasın diye geçmedi değil, gelecek yaz için yapmayı düşünüyorum.
benim aklıma takılanlar, karada giderken malzemenin aşınmaması için ne yaptığınız, ben bant kullanılabilir diye düşünüyorum ama su için uygun olur mu bilemiyorum.
3 mm lik balsa kullanmayı düşünmüşdüm. Yada şu elyaf takviyeli bant
SwTaArRs
06-09-2006, 19:26
peki bunun uçması için kaldırma kuvvetini sağlayan bir kanat yokmu ? kanat yoksa bu helikopter sınıfına girer çünkü sadece pervaneyi kullanarak uçuyor!!
gövdenin kendisi kanat vazifesi görüyor bildiğim kadarıyla. helikopter değil de 3d uçakların sınıfıana dahil edebiliriz, tahminimce.
3 mm lik balsa kullanmayı düşünmüşdüm. Yada şu elyaf takviyeli bant
balsa sürtünmelerde aşınır, kırılması kolay (tabi bir yöne doğru), elyaf takviyeli bant nasıl birşeydir, nerde bulunur... ilk defa duyuyorumda.
JetPilot
06-09-2006, 21:07
gövdenin kendisi kanat vazifesi görüyor bildiğim kadarıyla. helikopter değil de 3d uçakların sınıfıana dahil edebiliriz, tahminimce.
balsa sürtünmelerde aşınır, kırılması kolay (tabi bir yöne doğru), elyaf takviyeli bant nasıl birşeydir, nerde bulunur... ilk defa duyuyorumda.
Video ve resimleri dört gözle bekliyorum..
Bant su geçirmez sağlam bişey işe yarayabilir.(yapı marketlerde satılıyor) resimde (fotoğraf www.modelci.net'ten alıntıdır):
http://www.modelci.net/Gfx/oktay/pmm_400/mm400_8.jpg
yabancı bir sitenin forumundan ;
önceki sayfalardada yazdığım gibi ben önceleri elyaf ve epoksi karışımı düşünmüştüm kemik gibi oluyor bu sayede hem çarpmaya hemde aşınmaya çareydi ancak 4 yaptığım deprondan olan gövdede gerek olmadığını düşündüm asfaltta olacak etki çoktur ancak bunun ağırlığı 400gr ve baskısının göz ardı edilebileceğini düşündüm neyse zaman göstericek.ancak altına lastik tarzı birşey asla düşünülemez çünkü küçük denemelerden birinde gördüm ki çok küçük bir silikon parçası dahi mermerde gitmesini engelledi.yani sürtünme katsayısı çok artıyor dolayısı ile çamura saplanmış araba gibi oluo çekiş var eylem yok. bende kayganlık için uçakların üstünü kapladığımız ısı ile yapışan kaplama kağıtlarından düşündüm. bu arada motor yamuk oturduğu için kuleyi söküp tekrar monte ettim dün dolayısı ile denem sarktı.benim rötarım eğer yazılanları tam okursanız bayaa oldu yani bu yaptığım uçmasını düşündüğüm 4. gövde her gövdede ilerleme kaydettim bakalım umarım 5. ye gerek kalmaz.
erhanzeynel
10-09-2006, 05:43
Tam bir proje oldu bu vallahi. Bir deli (ben) taş attı (bkz. 1. sayfa) herkes uğraşıyor. (Bu yaz müsait olsaydım ben de uğraşacaktım ama nasip.)
emcan elyaf takviyeli epoxy ağır olur gibi geliyor bana ama elyaf takviyeli bant da fazla hafif sayılmaz ve kayganlığıda pek iyi değil. Uçak kaplaması da deprondan daha kolay hasar görür. Elyaf-epoxy deneyeceksen olabildiğince ince ve hafif olmasına dikkat et.
elyaf takviyeli bantlar gördüğün ama bilmediğin bant sanıyorum hani böyle ipli bantlar varya içinde ip var geniş koli bandı gibi.
arkadaşlar sürtünmeyi gerçekten hafife almışım çakıllara gelince aracın altı hasar gördü elyaf epoksi karışımı gerekicek ve bu karışım o kadarda ağır olmuyor erhan abi. bu arada araç karada iyi ancak havalanma konusunu sanmıyorum sanırım 5. gövdeyi yapmam gerekicek bir deneme daha yapmayı düşünüyorum. deneme günü servo boynuzlarının vidalarının olmaması nedeniyle verim alamadım eğer başarabilirsem telefondan çektiğim 3gp formatındaki vidyoları .waw formatında koyucam ancak converter bulamıyorum.
3gp olarak da atablrsn windows media player 10 da codec mevcut
arkadaşlar anladığım kadarıyla bu gövdesini kullanarak havalanıyor aslında kanadı gövdesi sizin araçlarınızın uçmama sebebi gövde şeklinden olabilir
ne gibi bir hatadan bahsediyorsun anlayamadım dorusu gövde şekli zaten çok açık bir şekilde belli yani incelik 6mm . bence hata ağırlıkta.motrum 400 lük 500 grlık uçağı uçurabilecek kadar olduğunu biliyorum ancak sorun şu ki bu hesaplama uçak kanadının kaldırma kuvveti baz alınarak yapılıyor oysa burdaysa gövde düz kanat profilinde diil.dolayısıyla bu araç aslında uçak gibi uçmamalı. o kadar hafif olmalı ki kanada gerek kalmamalı.levyeyi çektiğinizde kalkabilmeli diye düşünüyorum umarım kafamdakileri doru aktarmışımdır.
Scorpion_King
12-09-2006, 16:10
400lük dediğin fırçalı değildir umarım... 3d mantığıyla uçar hydro foam.
vidyoyu nası ekleyeceğim?
istediğiniz açıdan resim çekebilirim.
erhanzeynel
13-09-2006, 00:51
Modelin uçmaması için airodinamik bir engel göremedim resimlerde. Ama elevatörü çektiğin anda modelin kalkması zordur. yerde bir süre gidip hız kazandıktan sonra yavaşça elevatör vererek kalkabilirsin. Çok ani elevatör verirsen modelin hızını azaltırsın. Ayrıca yerde giderkende çok hafif elevatör ver. Modelin yere yaptığı basıncı, dolayısıyla modelin altındaki erimeyi azaltırsın. hatta elevatör servosunun ayarını o şekilde yapman gerekir.
saol ztn farkındayım benim dednediğimde hızını aldıktan sonraydı ancak olmadı bilemiyorum ne yapacağımı sanırım ağırlık gene.
benim demek istediğim hydronun uçması için gövdesinin bir kaldırma kuvveti yaratması lazım.ama büyük ihtimalle yatığınız gövde şeklinden dolayı kakmıyordur gövdenin önünden yanından arkasından fofolarını yollarsanız bakıp anlıya biliriz.
Scorpion_King
13-09-2006, 17:48
hayır gövde şekli yüzünden kalksaydı profilli olurdu ve hydro foam profilli değil. Hydro foam 3d uçağın şekilsizi bu yüzden.
erhanzeynel
14-09-2006, 04:15
emcan birkaç farklı pervane deneyip en iyi çekiş gücü sağlayanı kullanmanı tavsiye ederim. Şu anda kullandığın pervane nedir? bana apc 6x4 E gibi geldi yanılıyomuyum?
yanılmışsın erhan abi APC 10*7 ama senin daha önce önerdiğini denemeyi düşünüyorum. birde bir arkadaşım için vidyonun sitesini yazıyorum. ne bu diye sormayın yani. http://media.putfile.com/HydroFoam
sanırım hava direnci oluşturucak çok fazla etmen yok. sadece motorun kulesi var ki onunda başka yolu yok gibi.fikirlerinizi bekliyorum.
bunlarda yandan görünüşleri ancak anlayamadığım bir nedenden dolayı araç dururken önü kalkık oluyor tamam ama gaz verince kafayı resimdeki kadar biraz aşağı veriyor sanırım motor yeteri kadar yukarı bakmıyor.
Az önce aracı tartıya düzenek yardımı ile bağladım ve tam gazla 350gr kadar çekiş gücü ortaya çıkıyor. ancak aracım 450gr. bu arada aldığım yer bana 500 gr lık uçaklarda kullandıklarını söylemişti ancak uçurmak için mi yoksa hover içinmi bilmiyorum.sonuç olarak çekiş gücümü arttırmam gerekli 1:5 redüksüyona sahibim. pervanem APC 10*7 benim şimdi ne yapmam gerek yardım bekliyorum. kaçlık denemeliyim. sayılar büyümelimi küçülmelimi? ne yazıkki bu rakamların değerlerinden anlamıyorum.(motorum 400 lük)
snadboy,
önceki mesajlarında bazı bilgiler var ama biraz karışık. Kullandığın elektroniklerin neler olduğunu ve özelliklerini detaylı olarak yazarsan uygun öneriler gelir.
Scorpion_King
14-09-2006, 19:36
400lük fırçasız kullanıyormuş 11.1volt li-po ile 1:5 redüksiyonla. Pervane 10x7
sanırım kafamda bir karışıklık olmuş bazı konulara açıklık getirmem gerekli özür dilerim. http://www.megamotor.cz/new/:censor::censor::censor::censor::censor::censor:/mega.php?ref=ac_motor_16_7&sid=38b6927a9c97dcbcd4c7f44818075efe motorum redüksiyonum motor sayfasındaki microgear 10*7 pervane. http://www.gws.com.tw/english/product/battery/001.htm#Lithium%20Polymer%20Battery pil 1050 mah http://www.castlecreations.com/products/phoenix-10.html esc hydro ağırlığı 450gr. çekiş gücü 350gr elde ettim. nerde yanlışım var bilemiyorum.
erhanzeynel
14-09-2006, 21:24
Yanılmıyorsam ilk sayı pervanenin boyunu (inc olarak) ikinci sayı da pervane bir tur döndüğünde alacağı yolu (buna kısaca pitch denir) gösterir. Pervane boyunu daha fazla büyütme şansın yok sanırım. o yüzden pitch ile oynama yapman gerekecek. Mevcut pervaneyle motorun zorlanıyorsa (pil ya da motorda aşırı ısınma varsa ) pitchi daha düşük pervane seçmen iyi olur. Ama motor kaldırabilecek gibiyse daha yüksek pitchli pervane ara.
Bu arda modelinin öne yatışı motor açısından değil de sanki yanlış g.c. ayarından gibi geliyor bana. Pillarini biraz kuyruğa doğru kaydırmayı dene.
erhanzeynel
14-09-2006, 21:35
eMcan bi deli kuyuya taş atmış ki o deli ben oluyorum
pekçok kişiyi hyidrofoam bealsına sardım :D işlerimden vakit bulabilrsem ben de başlayacağım. Ama yanlış hatırlamıyorsam sen yeni başlıyordun ve hyidronu yerde götürmeyi başarabilmiştin. ilk tavsiyemi unutma bu senin yer ve su modelin olsun. İnan bana hyidroyu havada kontrol etmek alttan kanatlı modellerden bile zordur. Çünkü kanat alanı pek yok. sırf motor gücüyle gidecektir ve orta seviyedeki plotlar için bile çok hızlı gelecektir.
saol erhan abi amacım hydromun uçabileceğini görmek daha sonra zamanla alışacağıma eminim. yani dediğin dorudur zorduz ancak bende zaten vidyolardaki gibi yapmayacağım. yani yavaş yavaş yeni adım atmaya başlayan bir çocuk gibi.yoksa tabiikide bir anda uçuramayacak kadar acemiyim. ancak öte yandan bide şu var eğer çok büyük bir hasar almazsa onarabilirim ama eğerki kırılırsa tekrar yapabilirim tek sorunum uygun formulleri bulmak yani motor ağırlık pervane esc vs. umarı anlatabilmişimdir...
sanırım kafamda bir karışıklık olmuş bazı konulara açıklık getirmem gerekli özür dilerim. http://www.megamotor.cz/new/:censor::censor::censor::censor::censor::censor:/mega.php?ref=ac_motor_16_7&sid=38b6927a9c97dcbcd4c7f44818075efe motorum redüksiyonum motor sayfasındaki microgear 10*7 pervane. http://www.gws.com.tw/english/product/battery/001.htm#Lithium%20Polymer%20Battery pil 1050 mah http://www.castlecreations.com/products/phoenix-10.html esc hydro ağırlığı 450gr. çekiş gücü 350gr elde ettim. nerde yanlışım var bilemiyorum.
Motor linkindeki 16/7/x motorlardan hangisi seninki? (x=?)
Snadboy,
donanım durumunu ve bunların gücünü saptamaya çalışalım.
Model ağırlığı: 450 gram
Motor: Megamotor 16/7/7 brushless - 400size - Max.16A
Redüksiyon: 1:5 - (ama verdiğin linkteki 1:2,8)
ESC: CC Phoenix10 - 10A continuous 15A burst
Pil: 3s1050 mah - Max.discharge rate 6C
Pervane: 10x7
Statik çekim gücü: 350 gram
Bu değerler ile benim tespit edebildiğim ilk şey pilin yetersiz olduğudur (düşük C).
Pervane talep ettiği sürece motor 16ampere kadar akım almaya çalışacak.
Motorun bu talebini büyük oranda karşılayabilecek kaliteli bir ESC kullanıyorsun (aslında bu motora en az 18A ESC gerekir).
Ama pil, bu donanımın ihtiyacını karşılayamaz. Verebileceği maksimum akım birkaç saniyeliğine 7 amper civarında (1050x0.6).
Pilin maksimum akımını verdiğini düşünelim; 7x11.1=77.1 watt güç alabilirsin.
3D modeller için; her 450 gram ağırlık için en az 130 watt güç gerekir. Senin modelin tam 450 gram olduğuna göre ihtiyacı olan gücün ancak yarısına sahipsin.
Bunlar senin hydro için ilk dikkatimi çeken konulardı. Buraya kadar aynı donanım ile sadece pilini değiştirsen, mesela 15 amper sürekli akım verebilen bir pil alsan 160 watt üzerinde bir güç elde edersin ama bu da motor açısından hiç sağlıklı olmaz. Motorunun değerlerini inceleyip biraz daha anlamaya çalışacağım.
Bu arada pervane konusu için:
http://www.hobbyrc.com/forum/showpost.php?p=77941&postcount=32
redüksiyonum 1.2.8 pili nası güçlendiricez anlayamadım
bgn tekrar deneyeceğim olmazsa yrn bana malzemeyi satan yere gidicem.bu arada bana satan yer tüm bu malzemeleri 500gr lık uçaklara taktıklarını söyleyerek sattı. sanırım bir üç kağat söz konusu.yrn gidip konuşmayı planlıyorum. ilginiz için tekrar teşekkürler.
Scorpion_King
15-09-2006, 15:47
500g lık uçağı uçurur, ama hover yaptırmaz(şuanki çekişle).
hyr benim bahsettiğim çekiş gücüne göre değil yani adam bana demişti ki benb bu seti 500gr lık uçaklara satıyorum çok rahatta uçuruyor 600gr da takabilirsin demişti
redüksiyonum 1.2.8 pili nası güçlendiricez anlayamadım
bgn tekrar deneyeceğim olmazsa yrn bana malzemeyi satan yere gidicem.bu arada bana satan yer tüm bu malzemeleri 500gr lık uçaklara taktıklarını söyleyerek sattı. sanırım bir üç kağat söz konusu.yrn gidip konuşmayı planlıyorum. ilginiz için tekrar teşekkürler.
Üçkağıt söz konusu değil.
Kullandığın bu donanımı 3D olmayan bir uçağa, örneğin SlowStick'e (uçuş ağırlığı ~450 gram) takarsan gayet güzel uçurur. Çünkü SlowStick için 60-70 watt'lık bir giriş gücü yeterli gelir. Önceki mesajımda anlatmaya çalıştığım konu; hydrofoam gibi kanadı olmayan (veya kanat yüklemesi çok fazla olan) 3D bir model için gereken güç, bu donanım ile elde edilemez.
Yoksa pil haricindeki donanımın (motor ve ESC) çok kaliteli. Pildeki sıkıntı ise düşük deşarj oranı.
Motor için verdiğin linkteki sayfada(http://www.megamotorusa.com/Brushless/ACn16-7-7.htm?id=13) tablo halinde gayet güzel verilmiş. Bu motor, 2.8 redüksiyon oranı ile 3 hücreli lipo, 10x5 pervane ve 18 amper ESC ile 15.5 amper alabiliyor. Senin hydrofoam için gerekli olan 130 watt giriş gücü elde etmek için 12 amper yeterli. Dolayısıyla ihtiyacın olan tek şey; 12 amper sürekli akım verebilecek bir 3s lipo. Tabii daha da uygun olanı ESC'nin de 18 amperlik olması. Ama elindeki CC Phoenix-10 ile çok denemelerim oldu, ölçümlerimde maksimum sınırlarında bile çok güvenli bir ESC, aşırı ısınma olmadan görevini yapıyor.
peki li-po için ne önerirsiniz?
hydroyu bugün gene denedim ve bu işin olmaacağına karar verdim. ne yazıkki projeyi bitirdim.yardım eden herkese çok teşekkürler...
Aynı donanımla tekrar denedin, yine olmadı ve vazgeçiyorsun.
Doğru anlamış mıyım?
erhanzeynel
15-09-2006, 20:39
bence sadece uçurmaktan şimdilik vazgeçmiştir. bunu da ben önerdim. önce 2 boyutta ellerini sticklere alıştırsın, kumandayı iyice kavrayınca uçuşa da geçersin demiştim. ondan öyle yazmış olsa gerek.
Yoksa yüzüp yüzüp kuyruğuna gelmişken ben başaramadım diyip vazgeçmek hobiden ayrılmak olmaz, yakışmaz.
Ben ki 4 levha mantarı MM400 yapıcam derken şekilsiz kesip heba etmiş biriyim ve halen de vazgeçmedim. eMcan gibi el becerim ve zamanım olsa bu hobiden ölene kadar vazgeçmezdim.
evet aynı donanımla tekrar denedim ve olmadı. sonuç olarak vaz geçiyorum. tek korkum ise umarım elimdeki malzemeyi başka projelerde kullanabilirim.
hayır erhan abi sorun havada gitmemesi değil ilk denediğimde olduğu gibi gitseydi belki dediğin olurdu ancak karadada gitmedi bugün sanırım bende var bi sorun.
erhanzeynel
15-09-2006, 20:56
eMcan dedim sana g.c. sorunun var pili geri al. Hidron burun aşağıya verdi yine dimi? Yapmışsın işte ne güzel hidronu so ayarları yapmak kalmışken, en zorlu işleri yapmışken vazgeçmek olur mu hiç? Ayıp.
Anlat bakalım bu günkü denemende ne oldu? Bizler başarılı-başarısız bütün denemelerimizi paylaşırız, Birbirimizin problemlerini çözmek için.
G.C hakkında yapabileceğim son şey bu çünkü pili mümkün olduğunca arkaya koydum yani istesemde başka şansım yok. bu arada G.C. noktasını gövdeyi kanat gibi düşünerek ayarladım yani 33 cmlik gövdenin önden 11.cm sinde bulunuyor elle baktığımda tamam gibi.bide bugünkü denememde de gaz verince sanki tekerlek gerekiyormuş gibi bir hisse kapılıyorum yani gaz verince arka kalkıyor ama çok az ilerliyor elle biraz itince devamı geliyor.şimdi aklıma geldi ama altını kaygan bir malzeme ile kaplasam olurmu acaba? yani sanki sürtünmesi o kadar çokki aracı tutuyor.bu arada ilk yaptığım denemede aracı mermer yüzeyde denemiştim bugün ise kaymak betonda denedim mermer yüzeyde iyiydi ancak betonda olmadı.bide 2. denememde de altına koli bandı yapıştırmıştım onunda biraz yararı olmuştu. sanırım gereksiz bilgileride yazdım kusura bakmayın...
Scorpion_King
15-09-2006, 22:48
benim bildiğim kadarıyla o 400liraya fln satılan hydro lar aslında su ve hava, tekerlekleri var çıkarılıp takılıyor. Yani arkadaşın tanıdığında varmış.
erhanzeynel
15-09-2006, 22:52
eMcan Bence modeli suda dene bak bi yandan da tekne yapmaya çalışıyormuşsun. Elinde iyi bir tekne var zaten. ama G.C. yinede önde gibi Planda işaretli olmalı G.C. yada c.G diye yazar. denge merkezin burda olmalıdır. Plana bi daha göz at istersen.
peki başka birşey sormak istiyorum.konu dışı olabilir. ben yeni bir kit alsam komple elektronik anlamda ne önerirsiniz ucuz ama işimi görecek tarzda.yani standart bir uçak yaparken (3d) dahil.
erhanzeynel
17-09-2006, 00:39
Elindeki kit gayet iyi pilini değiştir yeter.
Pervane de değiştir diyeceğim ama pervane modele göre seçilir. Yani bir model yaptığında birkaç farklı pervaneyle de deneme yapman gerekir.
Arkadaşlar bunun rtf si yok mu?
Çeşiti isimler altında RTF'si de satılıyor.
Hydro floam diye arattım towerda bulamadım.
hydro floam istanbul'da satılıyor
arkadaşlar google da bunu hydro foam diye aratmalısınız floam yanlış...
Arkadaslar merhaba..
bu sıte ıle tanısmam heli sorunlarım yuzunden oldu.
cok ılgımı ceken hydro konusunu gorunce 17 sayfanın hepsını okudum...kafamda olan bır proje ıdı..burada boyle bır ugras ve dayanısmayı gorunce sasırmadım desem yalan olur...
umarım snadboy arkadasımız vaz gecmez...daha denememıs ama ıyıce ıncelemıs bırı olarak fıkrımı soylemek ısterım...
hydro foam dıger arkadaslarımın cogunun degındıgı gıbı ucak gıbı kalkması mumkun degıl cunku govde ve dıger ekıpman kanat profılı ıhtıva etmıyor
snadboy arkadasımızın yaptıgı hydro da sorun az da olsa agırlık sorunu..oncelıkle hız kazandıgında kolay havalanma olması ıcın on tarafın hafıf olması lazım. baska bır deyısle agırlık merkezının mumkun oldugunca arkaya dogru verılmesı gerek..bu yuzden pek cok hydro modelınde ıncelendıgınde pervane ve motorun mumkun oldugunca bır uzatma parcası ıle one dogru uzatıldıgını asıl agırlıgı teskıl eden pıl ve dıger ekıpmanın onden uzaklastırıldıgı goruluyor
bu konuda ugrasın devamını dılıyorum...
kırımsız ucuslar
afedersınız bu ara yazmayı unuttum...
bılgıdım kadarı ıle hydronun yerde,suda ve havada gıtmesı tamamen hızı ıle ılgılı
yanı bellı bır hız kademesıne kadar yerde ve suda daha da hızlanınca havalanma baslaması ..bu da motor mılının dolayısıyla pervane nın hydronun yatay dogrultusuna olan acısı ıle ılgılı olması gerekır yanı..5-10 derece yukarı dogru bakması gerek dıye dusunuyorum
erhanzeynel
27-10-2006, 04:04
bılgıdım kadarı ıle hydronun yerde,suda ve havada gıtmesı tamamen hızı ıle ılgılı
yanı bellı bır hız kademesıne kadar yerde ve suda daha da hızlanınca havalanma baslaması ..bu da motor mılının dolayısıyla pervane nın hydronun yatay dogrultusuna olan acısı ıle ılgılı olması gerekır yanı..5-10 derece yukarı dogru bakması gerek dıye dusunuyorum
Tabi bu da Snadboy'un hydrosunun neden sürekli burun aşağıya verdiğini açıklıyor :D
Evet 1-2 derece yukarıya motor açısı vermek mantıklı. Zaten planda yazıyor olması gerekirdi. (daha planı incelemedim.)
Teşekkür ederim...
Peki Hydro Foam arkadaki elevator ne iş yapıyor ?
Uçakların Büyük kısmında 1 derece saga 1 derece aşağı dogru motor eğimi vardır. motor torkunu alması için.
Peki Hydro Foam arkadaki elevator ne iş yapıyor ?
Uçakların Büyük kısmında 1 derece saga 1 derece aşağı dogru motor eğimi vardır. motor torkunu alması için.
Hydro yapısındaki modellerde Elevator+Aleron mix (Elevon) kullanılıyor. Böylece elevator yarımları, aynı zamanda aleron işlevi de görüyor.
Hydro planlarında benim gördüğüm motor açısı 2-3 derece yukarıya.
http://img99.imageshack.us/img99/5353/hydr1bm9.th.jpg (http://img99.imageshack.us/my.php?image=hydr1bm9.jpg)
:fifufifu: slm arkadaşlar ortalığı karıştırıyordum ve bu masajlara takıldım www.megaupload.com aderesine ulaşıp çizimleri alamadım acaba yardımcı olumusunuz çok sağolun şimdiden
:fifufifu: slm arkadaşlar ortalığı karıştırıyordum ve bu masajlara takıldım www.megaupload.com (http://www.megaupload.com) aderesine ulaşıp çizimleri alamadım acaba yardımcı olumusunuz çok sağolun şimdiden
Megaupload'daki hangi çizimlerden bahsediyorsunuz? Biraz daha açıklar mısınız?
herkese selam. ben siteye yeni üye oldum.
ben bu aleti aldım arkadaşlar. dehşet deli bişey. hakkaten reklamı gibi.
fakat ne war ki dağıldı. daha doğrusu heryeri bantlı.
şimdi bana yeni bi kasa lazım. kendim yapıcam. belki işe yarar diye yazıyorum.
bana gelen uçağın kutusu da köpük malzemeden.we eğer resimde kutusuna bakarsanız yüzer kısım olduğu gibi ambalajının içine gömülmüş waziyette. yani elimde birebir kalıp war gibi birşey. ilgilenen warsa ben bu kalıbı kullanarak yapmayı düşünüyorum. ama stabilizer ler rudder we elewatörleri yapmak için yardım alabilirim. vural_2230@hotmail.com
Foruma hoşgeldiniz. Ama keşke aynı mesajı birden fazla konuya yazmasaydınız. Dengeleyiciler ve dümenler konusunda yardım gerekirse bu konunun başındaki mesajlar işinize yarayabilir. Son olarak; klavyenizin "v" harfine de gereken ilgiyi göstermenizi dilerim.
ya kusura bakmayın.acemilik işte. bi de v harfine o şekilde alıştım ondandır. neyse. yarın kutudaki kalıpla bişeyler yapmaya çalışıcam. isteyen olursa kalıbı ödünç verebilirim.en azından botları ve düzlemi için birebir kopyası olsun.
saimemre
26-03-2011, 17:08
hic ucan bişey göremedim acaba 9 sayfayı boşunamı okudum.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.