PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İlk cep virüsü: Cabir!...

Cydia
17-06-2004, 11:39
Rus anti-virüs şirketi Kaspersky Labs, cep telefonu şebekeleri üzerinden yayılabilen ilk virüsü tespit ettiklerini duyurdu. Şimdilik bir tehlike oluşturmayan Cabir adlı 'cep solucanı'nın sadece deneme amaçlı olarak yazıldığı sanılıyor.

Cnet'in haberine göre, Moskova merkezli Kaspersky, Cabir'in arkasında '29a' olarak bilenen uluslararası virüs 'çetesinin' olduğunu tahmin ediyor. Grup yakın zamanda ilk 64 bit virüs olan Rugrat'ı yayınlamıştı.

BLUETOOTH'LA YAYILIYOR
Anti-virüs şirketlerine gönderilen ve henüz sıradan kullanıcıların cep telefonlarına bulaştığı sanılmayan Cabir, Bluetooth uyumlu ve Symbian işletim sistemi ile çalışan akıllı telefonlarda yayılabiliyor. Virüsün bulaştığı dosya açıldığında cep telefonunun ekranında "Caribe" kelimesi beliriyor ve virüs işletim sistemini değiştirerek her açılışta kendisinin yeniden çalıştırılmasını sağlıyor. Daha sonra civardaki Bluetooth uyumlu telefonları arayan Cabir, kendini çoğaltarak bir kopyasını bulduğu telefonlara gönderiyor.

Normal cep telefonlarına oranla daha fazla özellik sunan akıllı telefonların çoğunda Symbian işletim sistemi kullanılıyor.

KONSEPT VİRÜS
Kaspersky yetkilileri, cep telefonlarına kalıcı bir hasar vermeyen Cabir'in deneme amaçlı yazılan virüslerden olduğunu zannediyor. Virüs yazarları, konsept virüs (Proof of Consept) olarak adlandırılan bu tür virüslerle, "İstersek bunu yapabiliriz" mesajı vermeye çalışıyor. Geçen haftalarda ortaya çıkan ancak salgın hale gelmeyen ilk 64 bit'lik virüs olan Rugrat da bu tür bir virüstü.

DİĞER PROGRAMCILAR İÇİN ÖRNEK OLABİLİR
Online güvenlik firması Network Associates de, Cabir'in yaygınlaşacağını sanmadıklarını belirtti. Firmanın başkan yardımcılarından Vincent Gullotto'ya göre, virüs yazarları sadece cep solucanını yazabileceklerini kanıtlamak istedi. Ancak Gullotta diğer virüs yazarlarının Cabir'i kendileri için bir başlangıç noktası olarak kabul etmesinin tehlikeli sonuçlar doğurabileceine de dikkat çekti.

Kaynak : Hürriyetim

umitp
17-06-2004, 12:21
barracuda abi bunu bende baska bir forumda okumustum ama daha once bole bır programa rastlamadım yani cep tel programlarıyla cok ilgilenirim de cabir i arastırdım bulamadım

Cydia
17-06-2004, 12:55
Zaten butarz zararlı şeyleri aradınmı bulamazsın... en olmadık anda sana bulaşırlar :D

engine02
17-06-2004, 12:59
wala bunu bnde okumustum ama cogu kisi yalan dio cunhku bnce de yalan cunhku bt ile bi telefona bisi yolamak icin izin gerekli izin wermesse o virus olsun resim olsun alma gibi bi durum olamaz

Cydia
17-06-2004, 13:26
olurmu canım.. ona bakarsan bilgisayarlar cep telefonundan 1000 kat daha fazla güvenlik sistemine sahip.. ama kurtcuklar pat die giriyor.. zaten kurt adı üstünde worm yani :D açıkları kullanarak sızarlar.. demekki sybian sistemli telefonlarda bir açık var...

haberin resmi...
http://www.hurriyetim.com.tr/displayimage/0,,134201,00.jpg

ayrıca duyuruyu yapan dünyanın başlıca antivirus yazılım firmalarından kaspersky... ruslar bu işleri iyi bilirler...

kepaze
17-06-2004, 13:27
iş zaten bi telefona bulaştıkdan sonra çoğalmak. Bi cafeye gittiğinizde kaç kişinin bt si açık biliomusnuz :D Artık bizim türk gençliğide bt olayını çözdü. Bugüne bugün nokia, siemes, ericson vs gibi telefonlar symbians kullanıyo ve birine bulaştımı diğerlerinede kendi kendine gönderebilir...

Cydia
17-06-2004, 13:29
Bi makale daha...

Kaspersky ve Network Associates gibi antivirus firmaları dün Symbian işletim sistemli cep telefonları için ilk solucanın yazıldığını açıkladılar. Solucanı yazan grup tarafından "işin gerçekleştirilebileceğinin kanıtı olarak/proof-of-concept" bir çok antivirüs yazılımevine gönderilen örnek kod SIS dosyası olarak kendini tanıtıyor ve çalıştığında ekrana CABIRE kelimesini yazıyor.

Bluetooth bağlantısını kullanarak symbian işletim sistemli telefonları arıyor ve bulduğunda da kendini otomatik aktararak çoğalıyor. Solucanın çoğalmak ve yayılmak dışında bir zararı bulunmamakta. Her telefon açılışında kendini aktive ediyor. Nokia dışında Symbian tabanlı telefonlara bulaşıp bulaşmadığı bilinmiyor. Rus Kaspersky, solucana Cabir adını takmış. Yazanın isminin "Vallez" oldugu ve bu takma adın 29a adındaki uluslararası bir ekip tarafindan kullanıldığı söyleniyor. Bu ekibin ünü, proof-of-concept tarzı virüsler yazmalarından kaynaklanıyormuş. Daha önce bahsettiğimiz Rugrats virüsü yine bu takımın çalışması. Her platform için ilk tabir edilecek kodlar yazmışlar.

Solucan şu an zarar vermiyor olsa da bunu örnek olarak kullanacak başka yazılımcıların rahatlıkla zararlı türevler çıkartabileceği söyleniyor. Anlaşılan PC'lerden sonra cep telefonlarında da Norton, MCAfee kurulu olduğunu göreceğimiz günler yakın.

kepaze
17-06-2004, 13:31
vayyy bee ne adamlar varmış :D

k@y@
17-06-2004, 14:40
tacii kanka ne olm bu postlar yaw upuzun. bunları okuyana kadar 3 makineye sistem atardım:D:D. Şimdi telefonlar içinde yamalar falan çıkarırlar bide onlarla uğraşırız...

OrienXenophan
17-06-2004, 17:50
Lol baya komik olcak bu telefon isinin sonu
dusunsenize otobuste gidiosunuz adam yaninizda oturmus hacj flm yapio
sora adamin yerini flm buluolar otobusu polisler durduruyo adama en yakinidakini rehin alio(dogal olarak yaninda oturani yani sizi:)) falanda filanda...

amma fantazi yaptim be:PPP

OrienXenophan
17-06-2004, 17:51
Bu arada ismide pek karismaymis
Cabir ? o ne yaa insan daha bi ihtisamli bisiler der
ilerde efsane olcak ilk cep virusu diye muzeye flm koycaklar:)