Orijinalini görmek için tıklayınız : fpv tx-rx uyuşmazlığı
esarisoy
15-04-2011, 21:50
bügün bevrc den tx rx ım geldi
range videodan da kameram gelmişti eh deneyelim dedim görüntü alamadım malesef neyi yanlış yaptım anlayamadım kabloları kameranın servo uzatması hariçinde kendim yapmadım range videoda satılan hazır bağlantı kablosu .Ayrıca receiver ı malesef 3s 2100 lipo ile çalıştıramadım 12 voltluk adaptor bagladıgımda ışıgı yandı ancak.Resimleri ekleyecem neyi yanlış yaptıgımı anlarsanız mutlu olacağım resimde kanallar farklı ama öyle denk gelmiş hepsini denedim tanıtma falanmı var acaba cahil olmak ne zor iş )
tx tahminimden daha cok ısınıyor normalmi bu baya baya el sürülmeyecek sanki.
recepcyln
15-04-2011, 23:44
Fotoğraflarda kamera bağlantısını pek çözemedim daha yakından çekilmiş bir fotoğraf varsa daha iyi olur. Tx in ısınması normal ama uzun süre bu şekilde çalıştırmayın normalde havada soğuyor bu şekilde uzun süreli deneme yaparken metal bir tepsi gibi bir yüzeyin üzerine koyun tx ısınmaz.
verici ve alıcı kanalları ayni mi ? verici üzerindeki dip-switch ile kanal değiştirme mümkündür ? manuel inde bu kanal numaralarının listesi vardır. yada deneme yanılma ile yapın.
rx çok aşırı ısınmaz. heleki el değmeyecek kadar. tx watt ı yüksek ise ısınması normaldir. ayrıca rx i yerde deneme amaçlıda olsa 1-2 dk dan fazla uzun süre çalışırmayınız. bu alet havada rüzgar etkisi ile bir nebze soğur.
bağlantılarınız resimlerden çok net değil. 12v adap. ile çalışıyor ama 3s lipo ile çalışmıyor. bu ilginç. lipo tam dolu mu ?
Görüntü alamadım derken siyah ekranmı oluyor?
esarisoy
16-04-2011, 00:46
recep bey yakından resimleri koyuyorum kablo rangevideonun hazır kablosu sadece deans konnector taktım tx ve rx bevrc 1.3 800 emrah bey lipo tam dolu yenı doldurdum(ama uzun suredir kullanmıyordum elimde yeni 3s 4000 mah var yeni onunla deneyebilirmiyim) ama benim yaptıgım kabloda mı sorun var onunda resmını koydum kameramda rangevideo kx171 g2 kameara kablosuna servo kablosu ile uzatma yaptım zaten servo ucu yoktu.
hayır siyah ekran degil hiç sinyal bulunamıyor.
3s 4a pil sorun olmaz.
istersen bu bağlantı şekillerini paint ile renkli çizgiler halinde çiz bizlere.
siyah = şase - (-)
sarı = video sinyal
kırmızı = besleme - (+)
beyaz = ses sinyal
bunlarda bir sorun yok değil mi ?
birde kameran Pal/Ntsc olarak hangisi ?
esarisoy
16-04-2011, 00:56
kameram pal
http://www.rangevideo.com/index.php?main_page=product_info&cPath=7_32&products_id=235
kablo bu emrah bey ben yapmadım satın aldım sadece pil connectorunu deans la değiştirdim.
kablo sizin verici ile uyumlu. onda bir sorun yoktur diyeceğim ama siz yine bir avometre ile kablo uçlarını kısa devre yaptırarak test edin derim.
peki verici ve alıcı ayni kanal noyu kullanıyor değilmi ?
esarisoy
16-04-2011, 01:02
alıcıyı 9 nolu kanalda bırakıp tx den tun kanalları denedim .
yaman ın dediği gibi tam olarak nasıl bir görüntü var ekranda.
rx i farklı kanallara alıp tx switch leri ile bir oynayın. karıncalanma yada ekranda değişiklikler oluyor mu ?
Görüntü alamadım derken siyah ekranmı oluyor?
esarisoy
16-04-2011, 01:08
olmuyor degişiklik. Bide ben rx için yaptıgım güç kablosunu rasgele lehimledim bunda + - goremedim bir hata varmı acaba
:) rastgele olmaz ama
iç pin + , dış çerçeve - dir. gerçi 9 kanal nosunu gördüğüne göre şans eseri doğru lehim yapmışsın.
sen birde rx ve tx i 12V lık duvar tipi adaptör ler ile beslemeyi bir dene derim.
http://www.hobbyrc.com/forum/attachment.php?attachmentid=80049&d=1302903876
bu resimde dikkat ettim.
rx in dean soketindeki (pile giren soket) kırmızı makaron pilin (-) tasrafına giriyor. burada makaronların renkleri karışmış. peki bu rx te dış çembere denk geliyor değil mi ?
esarisoy
16-04-2011, 01:22
evet kırmızı makaron kablonun eksi tarafında (tabi bu kabloda ustunde kesik kesik cizgilerin oldugu taraf eksi ise )artı tarafta yazıların oldugu kabloda
evet genelde eksi kablo üzerinde çizgi olur. sen bir voltmetre edin ve kablo baş-son uçlarını kısa devre yaparak kontrol et. - + yönlerini tayin et derim.
recepcyln
16-04-2011, 01:38
Bu tx yani video vericisi soketlimi yoksa range video kabloyu siz mi lehimlediniz. Bendeki tx ler soketli değil içeriden kablolar çıkıyor.
doğrusu bende ilk defa soketli tx gördüm.
http://www.rangevideo.com/index.php?main_page=product_info&cPath=7_32&products_id=235 burada sayfa altında dikkat ettim.
recepcyln
16-04-2011, 01:42
Video alıcı (rx) için ortadaki + dıştaki kısım - olacak
recepcyln
16-04-2011, 01:43
Bendeki 900mhz lik tx te soketliydi ama bu bevrc fox txler soketli değil en azından benimkiler. Soketlerin polariteleri değişebiliyor o yüzden sordum aslında.
recepcyln
16-04-2011, 01:45
set bu mudur?
http://www.bevrc.com/bev-13g-800mw-p-52.html
esarisoy
16-04-2011, 02:18
evet set bu
esarisoy
16-04-2011, 03:51
rx i lipo ile calıştırdım sonunda cizgili olan kablo - degilmiş .
ama gene fark etmedi televizyona bagladıgımda hala sinyal yok mesajı alıyorum.
esarisoy
17-04-2011, 08:06
siz rx i monitore baglayınca herhangi bir degişme oluyormu ekranda ben baglayınca sadece siyah ekran ver sinyal yok yazısı cıkıyor rx bozuk oldugu kanısına varcam sonunda. fatshark gözlük hala elime ulaşmadı geldiğinde de çalıştıramazsam recep yada emrah bey birinize gönderip sistemi denemenizi isteyebilirmiyim.
recepcyln
17-04-2011, 12:53
Rx i televizyona bağlayınca evet bir değişim oluyor. Elemanları ayrı ayrı test etmek daha iyi olabilir mesela sorun kamerada da olabilir veya tx kablolamasında tx te bir soket girişi var mı ? Range videodan aldığınız harness i nasıl bağladınız verciye.
esarisoy
17-04-2011, 22:11
Tx in üstünde sadece 4 pinli minik bir soket var kameranın 3 lu soketinin 4 lu olanı gibi kendi üstünde bu minik sokete bağlı sarı kırmızı siyah beyaz fişlerin olduğu bir kablo vardı.range videodan aldığım kabloya güvenirsek işin icinden çıkamadım tx i hiç açmadan rx i televizyona bağlarında tepki veriyorsa bende vermiyor sinyal yok kabloları veye güç fişini kontrol edınız diye uyarı ve sinyal yok çıkıyor .
recepcyln
17-04-2011, 23:22
Bendeki tx aynı tip sadece soket yok direk kablolar çıkıyor resimdeki gibi. Range video harness konnektörünün polaritesi aynı olmayabilir tx soketi ile tx ile gelen orjinal konnektörü takıp kontrol edebilirsiniz benim tx te resimde görüldüğü şekliyle sağdan başlayarak kırmızı siyah sarı beyaz olarak sıralanmış sizinki aynı yada farklı olabilir üzerinde gelen konnektörden anlaşılabilir doğru polarite
recepcyln
17-04-2011, 23:24
belki kamerada vardır bir sorun pili bağladığınızda ısınıyor mu?
esarisoy
18-04-2011, 09:29
bugun sabah 2. bir power kablosu edinip range videonun harness ı yerine tx in ve kameranın kendi kabloları ile denedim ve sonunda mutlu son görüntü almayı başardım.
O kadar emindimki harness te problem olmadıgına ama demekki hazır da alınsa sorun oluyormuş.Gerçi bir şuplelide benim uzatıp soket taktığım kamera kablosu.Şimdi de bu beyaz sokete mikrofon için nasıl bir bağlantı yapacagımı bilmiyorum bunun için yardımlarınızı isteyecem.
hepnizin yardımları için çok teşekkür ederim.
mutlu son ile bitmesi güzel haber :)
mic. bu bağlamak için biraz lehim işi ve makarona ihtiyacın var. mic. pin lerine servo soketi takacaksın. dikkat edersen arka tarafında grn (siyah - saşe - eksi), + (kırmızı - besleme), aud out ( beyaz - ses çıkışı) yazar. renklere göre tx ten çıkan kabloya, servo kablosunun diğer ucunu lehimle ve makaron at.
recepcyln
18-04-2011, 14:28
Çalıştığına sevindim en güzeli kendi kablolamanızı yapmanız zaten uçağın boyutlarına göre bazen modifiye etmek gerekebiliyor uzunlukları. Ben servo konnektörlerini kullanıyorum hem ters polarite sorunu olmuyor hemde gerekli uzatma kablolarını ve soketleri rahatlıkla elde ediyorum.
esarisoy
18-04-2011, 14:53
Ben bu elektirik bağlantılarından hiç anlamadığım için bir ara bu fpv işinden vazgeçsemmi diye düşünmedim degil ama sizin yardımınızla öğrenecem inşallah.
kabloyu kestim mic için dediginiz kırmızı siyah beyaz cıksaydı lehimleyecektim ama karsıma 2 kablo cıktı hangini hangine leyimlemem gerektigini anlayamadım.Sormak istiyorum yanlış yapmayayım.
recepcyln
18-04-2011, 15:39
Bence sağdaki konnektörlü ağır kabloyu hiç kullanmayın kendiniz rahatlıkla kablolama yapabilirsiniz bağlantılar linkteki gibi olursa bir sorun çıkmaz. Tabi bütü ekipmanın 12 ile çalıştığını varsayıyorum. Mikrofondan çıkan mavi aslında beyaz olacak zeminde kaybolmasın diye adam mavi yapmış.
http://www.rcgroups.com/forums/attachment.php?attachmentid=3663475
recepcyln
18-04-2011, 15:42
Modeliniz hazır mı? Kablolamayı yapmadan önce ekipman yerleşimine karar vermek lazım.
esarisoy
18-04-2011, 18:07
Modelim skywalker olacak hazır degil malesef lowpricerc den ilk onu sipariş etmeme rağmen daha elime ulaşmadı.Tum ekipman 12 ile çalışıyor.Bana da o kablolar agır geldiğinden harness ı tercih etmiştim yolladıgınız şema ile servo kabloları kullanarak yapmayı modeli hazırlayıp deneyecem.Hatta sizden cesaret bulursam osd de almak istiyorum :)bevrc de satılan easy osd yi tavsiye ederseniz alabilirim.fy20 de sonra eklerim diye dusunuyorum.
Uclar acık kalmaması adına yukardakı kabloyu nasıl baglamalıyım acaba?
recepcyln
18-04-2011, 22:36
Skywalker iyi bir seçim. Kablolamada takılırsanız mutlaka sorun bu aletlerde polarite önemli anında ölebiliyorlar. Osd hiç kullanmadım şu ana kadar ama diğer kullanan arkadaşlar yardımcı olacaklardır. Kabloya gelince kablodaki iki uç audio out ve - uçlar. Kılıflı olan sinyal kılıfsız olan şase(-)yani mikrofonu beslemek için yinede + beslemeye ihtiyacınız var kameraya dikkat ederseniz iki konnektörle bağlandığını görürsünüz aynı şekilde mikrofon içinde + besleme gerekli pilden. Buna göre kılıflı uç servo uzatmasındaki beyaz kabloya, kılıfsız olan siyah kabloya bağlanacak, boşta kalan kırmızı ise pilden çıkan + uca bağlanacak. Bu tabi olması gereken. Ben olsam şu şekilde yaparım önce multimetre sürerlilik testi ile tx e giren soketten lehimleyeceğim uçları kontrol ederim sonra devam ederim. Eğer mikrofonu denemek için yapıyorsanız dediğim gibi multimetre ile emin olduktan sonra kabloları kesmek yerine direk pilin + ucunu kırmızı kabloya lehimleyebilirsiniz Yada bu + ucun takip ettiği herhangi bir kablodan paralel bir kablo çekebilirsiniz.
recepcyln
18-04-2011, 22:44
Microfon servo soketi bağlantısında GND siyah , Vcc kırmızı , OUT beyaz servo kablosuna denk gelecek.
esarisoy
19-04-2011, 02:00
Çok teşekkür ederim Recep bey bundan daha iyi anlatım olamazdı .
Hiç osd kullanmamış olmanız osd için acele etmeme kararı aldırdı bana .Sizin uçuşlarinızı zevkle izliyorum hele son yaptığınız uçağın uçuşuna bayıldım. auto pilot yada uçuş stabilization Sistemi kullaniyormusuz?Fazla yüklemeden rahat uçuşlar yapmayı istiyorum .Birde uçağı kaybetme ihtimaline karsı maliyet düşürmek :)
Video sistemde su an 3s 1000 lik pil kullanıyorum bu yeterli olurmu acama 1.3 800 ne kadar sürede bu pili bitirir kestiremiyorum tx in ısınmasından dolayı sureyi test edecek kadar calistirmadim .rx te 3s 2200 kullandım.Skywalker için 3s 4000 lik pillerim mevcut.
vBulletin v4.1.7, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.