PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : DLE 20cc Benzin motoru inceleme+Rodaj

css2005
17-04-2011, 20:53
Merhabalar,

Tower hobbies'ten aldığım ve Şubat ayının sonlarında elime ulaşan DLE 20 cc benzin motora nihayet bir sehpa yapabildim ve dün itibariyle ilk çalıştırmasını ve rodaj sürecini başlattık. Deneyim ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmak istedim. Uzun süren bir süreç olduğu söyleniyor ama acelem yok.

Glow motorlu bir uçağım olmadan direk 20cc benzin motoru aldım. 60'lık bir extraya takacağım. iyi mi yaptım kötü mü yaptım zaman gösterecek ama benim benzin motoru tercih etmemin sebepleri şunlar,

1. ve en büyüğü yakıt. glow motorların yakıtları hem pahalı, hem güvenebileceğiniz bir yerden almanız gerekiyor hem de temini benim için güç şehir dışından getirtmem gerekiyor. Evet bazı arkadaşlarımızın tanıdıkları var ve ucuza hammadde temin edip alabiliyorlar ama benim yok.

2. glow motorların ince ayarları. Tabi bu benim gibi yeni başlayan biri için geçerli. Eminim yardımcı olacak birçok arkadaşım olacaktır ve çabuk öğrenirim ama yine de bir etken.

3. modeli çok pisletmesi. Sahada diğer arkadaşların modellerinde gördüğüm (özellikle egzos uzatması olmayanlarda) modelin aşırı yağlanması ve temizlemeye ihtiyaç duyması.

4. sesi.:D Benzin motorun sesi hoşuma gidiyor. 2 zamanlı glow motorlar yüksek devir çalıştıkları için ses çok tiz. (tabi 4 zamanlılar ayrı)

Daha önce de paylaştığım paket içeriği ve ilk izlenimler....

css2005
17-04-2011, 21:02
Motor teknik özellikleri:

Output Power: 2.5 HP at 9,000 RPM
Idle Speed: 1,750 RPM
Static Thrust: 6 kg Pulling Force/100 meters altitude
5.3 kg Pulling Force/1,800 meters altitude
Displacement: 1.22cu in (20cc)
Bore and Stroke: 1.3 x 1.0" (32 x 25mm)
Compression Ratio: 10.5:1
Weight: Engine: 22.93oz.(650g)
Exhaust: 1.76oz (50g)
Ignition: 4.23oz (120g)
Total: 28.9oz (820g)
Gasoline/Oil Mixture: 30:1
Gasoline Octane Rating: 87-93
Recommended Propellers: 14x10, 15x8, 16x6, 16x8, 17.6, 18x6

İçinden 2 sayfalık ingilizce ve çince anlatımlı klavuz çıkıyor. Biraz yüzeysel geçiştirmişler. İnternetteki hobbico pdf dökümanı daha detaylı anlatım içeriyor.

Özelliklerde her ne kadar motor 650 gr, egzoz 50gr, ateşleme 120 gr toplam 820 gr dese de benim tartım sonuçlarım: motor 695 gr, egzoz+buji+ateşleme 190gr toplam 885 gr çıktı.

css2005
17-04-2011, 21:31
Tabi bazı devantajları da yok değil. İlki ağırlığı. Aldığım 60lık uçak 60-75 glow motorlara göre ancak ben benzinliye modifiye edicem. Muadili 75'lik bir glow motor yaklaşık 550-600 gr civarı. Bu motor 650 gr ve tabi ki ateşleme sistemi+ buji+kablolar ve bu ateşleme sistemi için kullanacağınız pilin ağırlığı da cabası.
Ateşleme sistemi 4,8-6v arası alıcı pilleri ile de çalışıyor ancak bu alıcılarda frekans bozulmalarına ve gürültüye sebep olabiliyor. Onun için ateşlemenin ayrı beslenmesi ve alıcının da mümkün olduğunca ateşlemeden uzağa montajı tavsiye ediliyor.
Ben bu ağırlıkları minimize etmek için 1000ma bir lipo pil ve Turnigy'nin low RF noise UBEC'ini kullandım. ikisinin toplam ağırlığı yaklaşık 70 gr. civarı. NiMh pil ile arasında yaklaşık 100 grlık bir avantaj var. Toplamda uçak 300 gr kadar ağırlaşmış olacak. Hadi hayırlısı...

geçen hafta sistem takılarak ateşleme kontrol edildi gayet sağlıklı çalışıyor.

css2005
17-04-2011, 22:24
İkincisi ise titreşim. Benzin motorları glowlardan daha vibrasyonlu çalışıyor. Benzin motorlu Modeller de yapılırken mount daha sağlam üretiliyor. Artık biz de uçakta gerekli sağlamlaştırmaları ve modifiyeleri yapacağız elbette.

Klavuzuna göre Rodaj sırasında ve sonrasında uçakta şok absorbeli montaj ayağı kullanılması isteniyor. Direk bağlantılarda özellikle rodaj sırasında titreşimin motora hasar verebileceği anlatılmış. Ben rodaj sehpasında ayakla duvar arasına 20x20 M6 vibrasyon takozu kullandım.

Sümer Yamaner
17-04-2011, 22:57
Öncelikle güle güle kullanın.
Ben biraz kötümser bir mesaj yazacağım. :)
Bence ağırlık artışı hesabı biraz hatalı. Şöyle ki yaklaşık 300 gram olarak hesaplanan ama gerekli takviyeler vs ile muhtemelen 400 gramı geçecek olan fazla ağırlık ağırlık merkezinin epeyce önünde yer alacak. Dolayısıyla kuyruğa da ek ağırlık gerektirecek ve total artış daha fazla olacak. Bu önemli bir dezavantaj çünkü 60'lık model dediğinizde yaklaşık 3.5 kg civarında bir model düşünüyorum. Buna ek olarak konulacak 400-450 gram ağırlık uçuş performansını ciddi olarak etkileyecektir. Daha fazla güç ve tork ise bu performans kaybını karşılamaz.
Diğer bir nokta karbüratör ayarları. Benzinli motorların glow motorlardan daha kolay ayarlanabilir olduklarını düşünmüyorum.
Egzost konusu da var. Glow motorlardan karbondioksit dışında hiçbir zararlı madde atılmazken benzinli motorlardan birçok zararlı madde egzost yolu ile atılıyor. Çok önemli olmasa da sonuçta bir faktördür.
Modelin pislenmesi konusuna da hiç katılmıyorum. Evet model kirleniyor ama uçuş günü sonunda temizliğin yapılması hem büyük bir keyif (köpeğinizi sevdiğinizi, okşadığınızı varsayın) hem de kolaylıkla gözden kaçabilecek küçük hasarları erkenden saptamanızı sağlıyor.
Ses konusuna kısmen katılabilirim. Bence motor her ne tür olursa olsun dört zamanlı olmalı. İki zamanlı bir motorun sahaya yüklediği gürültü yükü inanılmaz boyutta. Ben çok rahatsız oluyorum doğrusu.
Benzinli motorlar metanolün soğutmasına da sahip değiller. Bu nedenle soğutma hava giriş çıkışlarına çok dikkat edilmesi, bazı durumlarda cowling içinde hava akımının düzenlenmesi için ek tedbirlere başvurulması gerekiyor.
Son olarak benzinli motorlar da olmadık anda stop edebiliyorlar.
Tek katıldığım nokta yakıt maliyeti. Ama metanollü karışımlara kıyaslanamayacak bir yanıcılık özelliği olan benzinin arabada bidonla taşınması, uçuş günü yağla karıştırılması, uçuş günü sonunda kalan yakıtın bir şekilde imhası gibi gereklilikler de insanı benzin motorundan uzak tutuyor.
60'lık bir modelde benzinli motor kullanıldığında modele göre oldukça büyük çaplı bir pervane de gerekiyor. Bu da pervane sürtmelerine ve göreceli olarak daha pahalı olan pervanenin sık sık hasarlanmasına yol açabiliyor.

Tüm bunları "aman be kardeşim, saçmalamışsın" demek için değil ilmeği okuyup heveslenecek arkadaşlara ikaz olsun diye yazdım. Çünkü olayı farklı açılardan görmeden verilen kararlar insanı sonradan çok sıkabiliyor. Ben 90'lıktan büyük modellerde benzinli motorların kullanılabileceği kanısındayım. 60'lık modelleri böyle bir uygulama için tercih etmezdim.

css2005
18-04-2011, 00:11
Öncelikle güle güle kullanın.
Ben biraz kötümser bir mesaj yazacağım. :)

:agla: Kırma hevesimizi Sümer abiiii..

Şaka bir yana başta da dediğim gibi benim yazdıklarım beni cezbeden etkenler olmuştu ve iyi mi yaptım kötü mü yaptım model tamamlanınca daha iyi anlayacağım. Büyük modellerde benzin motorun tercih sebebi olduğuna katılıyorum ama onları da sahaya taşımak problem. Ben benzinli olarak en ufak motoru ve bu motoru taşıyabilecek, sahaya da arabayla götürülebilecek en ufak modeli tercih ettim. Onun için 60'lık aldım. Bakalım sonuç ne olacak.

bestman
18-04-2011, 00:12
Motorunuz ve uçağınız hayırlı olsun, isabetli bir karar vererek benzinli bir motorla başlamışsınız, hem zahmetsiz hemde temiz ve keyifli uçuşlar yapacağınız muhakkak. Ateşleme pil gurubunu ağırlık merkezine yakın bir yere monte ederseniz, uçağınızın elevatör ve rudder servoları kuyrukta ise kuyruğa ağırlık eklemenize gerek kalmayacaktır. Parazit meselesine gelince kablolarınızın alıcı tarafında ferrit halka kullanmanız sorunu halledecektir tabi bunu 2.4 ghz kumanda kullandığınızı farzederek yazıyorum, dikkat edeceğiniz bir diğer husussa deponun düzgün toplanması ve ignition kill switchniz .

Sümer hocanın Kötü düşüncelerinide kafanıza takmayın, büyüyünce oda benzinli motor alacak.:dıdııtt: :lol:

css2005
18-04-2011, 00:26
Rodaj sehpamdan görüntüler. Artık thrust test sehpası yapamadım kusura bakmayın. :) Bu vibrasyonlu motorun çekiş testi için mekanik bir sehpa yapmak gerek. o da baya bir maliyetli olacak.
Modelden çıkan depo glow motor deposu olduğu için ayrı bir 450cc benzin deposu aldım. Hortum da tabi ona keza benzin hortumu. Depo, ateşleme ve ubec kablo bağı ile sabitlendi. Karbüratöre giden hotuma benzin filtresi takıldı.

Sümer Yamaner
18-04-2011, 00:27
Aman da aman, Bestman'ım büyümüş de bana laf sokuşturma hevesine kapılmış.
Senede minimum net 100 uçuş saati olan birisi, sıfır saatli birisini muhatap alır mı?! :lol:

Bestman'ıma bir soralım bakalım... Elindeki benzinli motorların rodajı kaç ay sürüyor? Rodajı bitince ekonomik ömrünü de doldurup segman, gömlek ya da rulman isteyen benzinli motorları için hala nasıl iyi şeyler düşünüyor? Kalkışta stop edip güzelim Edge 540'ı mahfeden benzinli motor halen ne durumda? Bir tam gün boyunca çalışmamakta ısrar eden benzinli motoru şu an nerede? Ya da kısaca son altı ayda benzinli uçakları ile kaç sorti uçtu? :lol:

css2005
18-04-2011, 00:38
Motorunuz ve uçağınız hayırlı olsun, isabetli bir karar vererek benzinli bir motorla başlamışsınız, hem zahmetsiz hemde temiz ve keyifli uçuşlar yapacağınız muhakkak. Ateşleme pil gurubunu ağırlık merkezine yakın bir yere monte ederseniz, uçağınızın elevatör ve rudder servoları kuyrukta ise kuyruğa ağırlık eklemenize gerek kalmayacaktır. Parazit meselesine gelince kablolarınızın alıcı tarafında ferrit halka kullanmanız sorunu halledecektir tabi bunu 2.4 ghz kumanda kullandığınızı farzederek yazıyorum, dikkat edeceğiniz bir diğer husussa deponun düzgün toplanması ve ignition kill switchniz .

Sümer hocanın Kötü düşüncelerinide kafanıza takmayın, büyüyünce oda benzinli motor alacak.:dıdııtt: :lol:

Teşekkürler Oğuzhan bey.

Rodaj uzun sürecek, uçağın montajına henüz başlamadım. Sizlerin de tecrübelerinizden istifade ederek ve uyarılarınızı dikkate alarak montajı hafif ve ağırlık merkezi de yerinde bitirmeyi planlıyorum. kill switch için şimdiden 3 yöntem öğrendim. Aklıma gelen dördüncüsünü yapmayı planlıyorum :)

Sümer Yamaner
18-04-2011, 00:43
Teşekkürler Oğuzhan bey.

Rodaj uzun sürecek, uçağın montajına henüz başlamadım. Sizlerin de tecrübelerinizden istifade ederek ve uyarılarınızı dikkate alarak montajı hafif ve ağırlık merkezi de yerinde bitirmeyi planlıyorum.

Haa anladım. Planın uçağı bitirmekle sınırlı. Uçmayı falan planlamıyorsun. :P Zaten kendine kılavuz seçtiğin şahısa bakıldığında da bu anlaşılıyor! Ben olsam hiç değilse bir bilene sorardım. Bizim işte (hekimlik) de böyledir. Kim ki her kongrede durmaksızın konuşup akıl öğretir, biraz araştırdığında senede üç beş ameliyattan fazlasını yapmadığını görürsün! Haftada 8-10 ameliyat yapan dikkatli ve destekli konuşurken diğeri mesnetsiz atmayı tercih eder. Ehh zaten başka çaresi de yoktur ki! :) Burada da işler böyle yürüyor demek. :lol:

css2005
18-04-2011, 00:50
Yok abi estağfurullah. Ben sizlerin dedim, sizin demedim. :)

sarvenn
18-04-2011, 00:53
450cc depo 20cc lik bir benzin motoru için çoook büyük

450 cc lik depo 45-50 cc bir motor için ideal.

20cc lik motor için 250cc yeter de artar bile. Böylece kafadan gereksiz bir ağırlık da atılmış olunur. Lütfen tavsiyemi dikkate alın, tecrübe ile sabittir. 450 cc çok gereksiz bir yakıt. 250-300 cc civarı 10-15 dk uçuş sağlar. Hatta gaz kullanımına göre bu rakamlar biraz daha artabilir ama emniyet payıyla birlikte 10 dakika garantidir.

Kill switch yöntemleri olarak neler buldunuz ve hangisini uygulamaya karar verdiniz?

Bir de ufak tavsiye. Sehpa rodajından sonra motoru modele taktığınızda buji olarak NGK CM 6 takın.

css2005
18-04-2011, 01:01
Tavsiyeleriniz için teşekkürler Sarven bey. Rodajda bu depoyu kullanıyorum yarım gazda ve ara sıra tam gaz geçişleri ile depoyu yaklaşık 40dk. da bitirdi. Elimde bir de uçağın 320cc deposu var. Önerinizi dikkate alıp montajda tapayı değiştirerek onu kullanabilirim.

Sümer Yamaner
18-04-2011, 01:09
Sarven, sırası gelmişken kafama takılan bir iki şeyi sorayım.
20 cc demek 1.22 kübik inch yani bizim bildiğimiz ölçülerle 120'lik motor eşdeğeri.
DLE 20'nin spec'lerinde 2.5 HP diyor. Tüm aksesuarları ile birlikte Webra 120'ye eşdeğer bir ağırlığı var. Webra 120 için verilen teknik bilgilere göre motor 3.24 HP güç üretiyor. Yani %30 daha fazla güç.
120'lik OS (120AX) ise 9000 devride 3.1 HP üretiyormuş.Motor egzostla birlikte yaklaşık 860 gram.
İkisi de iki zamanlı olan ve eşit hacimdeki iki motor arasında ben benzinli lehine bir güç fazlası beklerdim ama tam tersi söz konusu. Genel olarak benzinliler glow eşdeğerlerine göre daha mı güçsüz?

A.Meseli
18-04-2011, 01:15
Cem bey hayırlı olsun, motorunuzu güle güle kullanın. Ama hiç glow motor kullanmadan direkt olarak benzinliyle başlamak bence sizi biraz yoracak bir karar olmuş. Benzinli motoru tercih etmişsiniz ve bu tercihi hayata geçirip tecrübe sahibi olacaksınız.
Ancak bu kararı verirken kanaatimce bazı hatalı parametreleri kullanmışsınız. İki zamanlı motorlar için bazı düşüncelerinizde haklı olabilirsiniz ama 4 zamanlı motorlar hem tasarruflu, hem temiz hem de torklu motorlardır. Son yaptığım Kadet Seniorita'yı 0.30'luk 4 zamanlı OS FS30 ile uçuruyorum. Sizin 60'lık uçağın boyuna yakın bir uçak. Hemen her boyda ve türde glow motor kullanmış ve kullanmaya devam eden bir modelci olarak ben size yine de 4 zamanlı glow motor tecrübesi edinmenizi öneririm. Sümer hocamın sözlerine katılmamak elde değil. Gerek benzinlinin rodajının uzun sürmesi ve zahmetli olması, gerekse kullanım sırasında yağ+benzin karışımının hazırlanması ve taşınmasının riskleri ve çevreyi kirletmesi gözardı edilmemesi gereken hususlar. Belki tek haklı olabileceğiniz konu yakıt maliyetidir. O da her hafta sonu uçsanız bir ayda toplam fark nitrometan ile benzin+yağ arasındaki maliyet farkı 20-30TL'yi geçmez sanırım. Deneyimlerinizi ve izlenimlerinizi ilgiyle takip ediyorum.
Kısaca maddelersek
1- 4 zamanlı glow motorlar tek vuruşta çalışır ve ne yerde ne havada stop etmezler.
2- 4 zamanlı glow motorlar ekonomiktir az yakarlar.
3- 4 zamanlı glow motorlar bir başka açıdan da ekonomiktir. Çalışmaları sırasında fazla ısınmadıkları için kolay kolay gömlek, piston, sekman, krank, biyel, rulman, üst kapak ve buji istemezler.
4- 4 zamanlı glow motorlar temizdir. Birkaç saatlik uçuş sonunda modeli silmeye bile gerek yoktur. 2 zamanlılar ise gerçekten pistir, yakıtınızı yakmadan çiğ atarlar, model berbat olur, kaplamaları açılır.
5- 4 zamanlı glow motorlar ses bakımından da mükemmeldir. Gerçek uçak sesine yakın bir ses verirler.
6- 4 zamanlı glow motorlar eh biraz diğerlerine göre pahalıcadır. Ama modeli kafa üstü çakmazsan yıllarca sana hizmet eder.

sarvenn
18-04-2011, 01:32
Evet bunu demek mümkün abi. Aslında açıklaması da basit. Yakıtların ısıl değerleri arasındaki fark belirleyici.

Ama bir de şöyle bir durum var abi. Güç belli bir yükü belli bir devirde çeviren koşullarda ölçülüyor. Şunu bir değerlendirmek lazım,bu glow motorun yüke karşı devir kayıp oranı benzin motoruna göre ne durumda. Yani ne demek istedim; mesela glow olana 16x8 taktık 10000 devir çevirdi benzin motoruna taktık o da 9500 çevirdim. her ikisine de 17x8 taktık diyelim. benzinli olan 8500 - 8800 çevirirken glow acaba 8000 lere mi düşecek yoksa o da 8500 ler civarında mı çevirecek. Bu da aslında motorun torku ile alakalı bir durum. Bir de bu güç eğrisinin karakteri meselesi var. Yani yarım gazda biri aynı pervaneyi 4000 cevirirken öbürü 6000 lerde çevirmesi gibi durumlar.

Benim aklıma takılan ikinci konu ise yanmanın verimliliği. Kıvılcım bujili sistemde yanmanın daha verimli olduğunu tahmin ediyorum, öte yandan glowlarda yarı dizel bir çevrim var, erken ateşleme ihtimali ve güç kaybı ihtimali daha yüksek gibi geliyor.

Ben de net bir karşılaştırmaya yönelik bir yazı okumadım. Kontrollü deney yapıp karşılaştırma yapmak lazım abi. Değişik pervanelerde devir ve yakıt sarfiyatı verileriyle kesin cevap verilebilir diye düşünüyorum abi.

15-20 cc civarındaki benzin motorları özellikle scale modelleri için ideal bence abi. Akrobatik uçuş için ise ciddi hafif bir konstrüksiyona takılmaları gerek. DLE 20 yi profil 3D modellerine takanlara rastladım, videolarını izledim, keyifli görünüyordu. rcfg 20 ile katana v70 de uçurdum o da keyifliydi.

Bu P 51 lerin için 15cc lik bir motor takabilirsin mesela abi :)

css2005
18-04-2011, 01:38
Teşekkürler Aydoğan bey.
Bu yolda yorulmak da varmış. Ne güzel uçuyoduk elektrikli köpük modellerimizle. :) Bindik bakalım bir alamete gediyoz ...........

Sümer Yamaner
18-04-2011, 01:48
Evet bunu demek mümkün abi. Aslında açıklaması da basit. Yakıtların ısıl değerleri arasındaki fark belirleyici.

Benzinin ısıl değerinin metanolden daha yüksek olduğunu sanıyor(d)um. Ama araştırmak gerek.

Ama bir de şöyle bir durum var abi. Güç belli bir yükü belli bir devirde çeviren koşullarda ölçülüyor.

Bunlar tabii ki ayrıntılar ama üretici verileri iyi bir başlangıç noktası oluşturuyor. Örneğin Webra 120 için üretici verisinde (en azından benim baktığım sitede) devir verilmemişti. Motorun azami devri 11000 olunca ben de diğer motorlardan alıştığımız şekilde azami gücü 10000 civarında verdiğini düşündüm. OS ise net olarak 9000 devirde demiş. Bu 9000 devir DLE20'nin 8500 devrine çok yakın.

Benim aklıma takılan ikinci konu ise yanmanın verimliliği. Kıvılcım bujili sistemde yanmanın daha verimli olduğunu tahmin ediyorum, öte yandan glowlarda yarı dizel bir çevrim var, erken ateşleme ihtimali ve güç kaybı ihtimali daha yüksek gibi geliyor.

İşte ben de bu nedenlerle üretilen gücün ince devir hesaplarına falan girmeden benzinlide belirgin olarak yüksek olmasını beklerdim.

15-20 cc civarındaki benzin motorları özellikle scale modelleri için ideal bence abi.

Buna hiç katılmıyorum çünkü ses berbat bana göre. Scale modelde tek tercihim dört zamanlı. Glow ya da benzinli ama dört zamanlı!

Asla...

css2005
18-04-2011, 01:50

Sarven bey daha önce RCG 15cc ile bu motoru karşılaştırmıştım. Dle hem hafif hem daha güçlüydü. DLE'nin İşçiliğini de bilirsiniz diğer çin motorlarından daha iyidir.

nihat
18-04-2011, 03:02
Ahmet Abi'nin bu mesajı benzinin yanma sonucu daha fazla ısı vermesine rağmen, aynı hacimdeki glow motorun neden daha güçlü olduğunu açıklıyor.

Değerli modelciler.Biraz gecikmeli de olsa bizde de petrol ( kıvılcım bujili,benzin) motorları giderek popüler olmaya başladı.Bizim alışıldık alkol(kızdırma bujili,metanol) motorları ile bir mukayese okudum, buraya da kısa bir aktarma yapmak istedim.
Metanol benzinden daha az ısı üretir.Yani aynı miktarlarda yandığı zaman benzin daha fazla ısı verir. ( 9,970 BTU/lb karşı 19,000 BTU/lb). İlk bakışta bu, avantaj gibi görünse de çok önemli bir faktör burada bu avantajı dezavantaja çeviriyor.O da birim miktar benzin i yakmak için gereken oksijen(hava) miktarı,alkol ü yakmak için gerekenden 2,3 kat daha fazla olma mecburiyeti.Açarsak
aynı miktar benzin 15/1 oranında hava isterken alkol sadece 6,5/1 oranında hava ile yanabiliyor.(Stokiometrik oranlar).Bu ne demek? Örnek bir motorda 1 birim benzin yakabilirken buna mukabil
2,3 misli alkol yakabiliyoruz.Bu da bize alkol yakarak,aynı motorda,teorik olarak %22 daha fazla ısı yani güç elde edebileceğiz demek(benzine kıyasla).Bu da bize neden alkol sarfiyatımız benzinliye göre daha fazla oluyor un açıklamasını veriyor.Özetle birbirinin tıpatıp aynı motorda
alkol sarfiyatı benzin sarfiyatına göre yaklaşık net 2,5 misli.Bir de buna yakıtımızın epeyce bir oranının yağ(yaklaşık %20) olduğunu da hesaba katarsanız toplam yakıt sarfiyatınız benzin e göre yaklaşık 3 misli olacak.Buna mukabil aynı motordan yaklaşık %22 daha fazla güç elde ediyoruz.
Özetlersek,belli ağırlıkta bir modeli uçurmak için glow motora göre %22 (yaklaşık dörttebir) daha büyük hacimli bir benzin motoru takarak aynı gücü elde ediyoruz.Bir de buna benzin motorunun dar devir aralığını düşünerek karar vermek gerek.Üstüne de benzin motorunun %22 daha büyük hacimlisinin manyeto ,-daha fazla ısı ürettiği için- daha büyük olmak zorunda olan soğutma kanatcıkları,vs nin ilave ağırlıklarını da ekleyerek bir daha düşünün derim.
İlgilisi için link:http://www.rcuniverse.com/forum/m_9016362/mpage_1/key_/tm.htm

ACMaintenance
18-04-2011, 09:26
Bence sesi okadarda kötü değil .DLE 30 var bu modelde =)

http://www.youtube.com/watch?v=8z1HGAAnedY

8z1HGAAnedY

Sümer Yamaner
18-04-2011, 10:00
Ahmet Abi'nin bu mesajı benzinin yanma sonucu daha fazla ısı vermesine rağmen, aynı hacimdeki glow motorun neden daha güçlü olduğunu açıklıyor.

Nihat Bey, bravo! Bu mesajı nereden nasıl buldunuz bilmiyorum ama mükemmel oldu. Ellerinize sağlık.

Bence sesi okadarda kötü değil .DLE 30 var bu modelde =)

Tabii ki zevk meselesi ama bence çok kötü. Sesi kurtaran şey aslında büyük pervanenin katkısı. Motorun sesi ise felaket. İnsan gözünü kapatıp dinlediğinde uçaktan çok mobilet geçiyor zannediyor.

css2005
18-04-2011, 12:04
Teşekkürler Nihat Bey ve mesaj sahibi Ahmet bey. Gerçekten çok açıklayıcı olmuş. 20cc bir motorun neden 120'lik glow hacmine sahip olduğu halde 75'lik glow kadar güç üretebildiği anlaşılabiliyor.
Aldığım uçağın kataloğuna göre (60-75) teorik olarak 75'lik bir glow motor takılabiliyor. THK'dan 75'lik magnum glow motor ağırlığına baktığımda 674 gr olduğunu görüyorum. Aslında 20cc motor ağırlığını baya bir hafifletip hemen hemen eşdeğer yapmışlar. Tabi ateşleme ve pil ağırlığını saymazsak..

Bence çok güzel bir ses Sümer Abi. 7 sene mobilet kullandım onların sesi egsozdan dolayı biraz daha tiz. Uçaklarda ise daha tok bir ses var. Özellikle havadayken yaklaşıp uzaklaşmalardaki dalga boyundan kaynaklanan efekt beni büyülüyor.

aozgen
18-04-2011, 13:11
http://www.hobbyrc.com/forum/threads/43463-Petrol%28Benzin%29m%C3%BC-Alkol%28Glow%29-motoru-mu.Baz%C4%B1-bilgiler
Abiler fi tarihinde bugünleri görerek açtığım bir başlık.Yukarda adıgeçen mesaj.
Benzinli motorlar bir zaman sonra epey dert olacak diye düşünüyorum.Acaba hermarkanın piston/gömlek tk arandığında bulunacak mı?
Karb. leri biraz komplike,herkes söküp toplayamaz.Derdinden anlamak biraz zor.
Bir de Sümer hocamın da değindiği benzin taşıma problemi var.Çok riskli.

sarvenn
18-04-2011, 13:46
Benzinin ısıl değerinin metanolden daha yüksek olduğunu sanıyor(d)um. Ama araştırmak gerek.

Bunlar tabii ki ayrıntılar ama üretici verileri iyi bir başlangıç noktası oluşturuyor. Örneğin Webra 120 için üretici verisinde (en azından benim baktığım sitede) devir verilmemişti. Motorun azami devri 11000 olunca ben de diğer motorlardan alıştığımız şekilde azami gücü 10000 civarında verdiğini düşündüm. OS ise net olarak 9000 devirde demiş. Bu 9000 devir DLE20'nin 8500 devrine çok yakın.

İşte ben de bu nedenlerle üretilen gücün ince devir hesaplarına falan girmeden benzinlide belirgin olarak yüksek olmasını beklerdim.

Buna hiç katılmıyorum çünkü ses berbat bana göre. Scale modelde tek tercihim dört zamanlı. Glow ya da benzinli ama dört zamanlı!

Asla...
Evet yanlış kalmış aklımda. Isıl oran olarak benzin daha yüksekmiş. Az evvel bir üniversite araştırma makalesi okudum orda da benzer noktalara değinilmiş.
https://docs.google.com/viewer?url=http%3A%2F%2Fwww.obitet.gazi.edu.tr%2Fs unular%2F9.ppt

Abi şimdi dle 20 ile ilgili kullanıcıların devir verilerine bakınıyorum.

17x6 xoar 8650rpm
17x6 apc 9000 rpm
17x6 vess 9100rpm

Bu devirlere ve pervanelere bakınca 2.6 hp civarında güç üretiyor demek ve 19 libre civarı çekiş veriyor demek.

Webra 120 ile ilgili birkaç devir verisine bakındım.

16x8 apc 8500rpm 2.3hp
17x6N apc 8800rpm 2.4hp
16x6 apc 9800rpm 2.6hp
16x8 apc 9200rpm 2.9hp
17x4w apc 9400rpm 2hp
16x8 mejz 9200rpm 2.9hp

2.3 - 2.9 hp civarı güç elde ediliyor. Yani aslında anlamlı pervanelerde verdikleri güç benzer civarda, tabi yukarıdaki rakamlara göre.

Sarven bey daha önce RCG 15cc ile bu motoru karşılaştırmıştım. Dle hem hafif hem daha güçlüydü. DLE'nin İşçiliğini de bilirsiniz diğer çin motorlarından daha iyidir.

Orası kesinlikle tartışılmaz. DLE 20 nin güçlü bir motor olduğunu gördüm. 5kiloya yakın modeli hoverda tutabiliyordu. RCGF 30 ile DLE 30 'u yanyana karşılaştırdım, arada görsel açıdan dağlar kadar fark olduğunu söyleyebilirim. Amerika'daki modelcilerin yorumlarını da devamlı takip ediyorum. Adamlar öve öve bitiremiyorlar :)

bestman
18-04-2011, 13:55
Rodaj süresinden korkma o kadar abarttıklarına bakma, benim rodaj sürem toplamda 3 saat sürmüştü, bu dinozorların benzinli motor hakkındaki bilgileri teoriden ileri gitmedi, hala glow motor sayıklamalarının nedeni benzinliden korkmaları, sesi bile bunları ürkütmeye yeter, pikeye geçtiğinde motor firen sesi bile tüm bu dinoların yazdıklarını unutturacaktır.

Benzin hortumu ve depo tapanı iyi seç, ben benzin hortumunda motosiklet benzin hortumu kullandım çokta memnunun, bunların yazdığı gibi stop olayıda bu güne kadar bir kere başıma geldi, onun nedenide acemilik zamanıma denk gelmesi ve pilotaj hatasından kaynaklanması, bu dinozorları dinlersen glow motorların orasını burasını kurcalayıp durursun, boş ver sen bunları işleri güçleri geyik yapıp milleti ürkütmek.:)

Sümer Yamaner
18-04-2011, 14:17
Bunları okuyunca bu adamın uçakları iyi ki uçmuyor diyorum. Çünkü uçmadan bu kadar sallayan biri bir iki sorti uçacak olsa maazallah forumu mesaja boğar. :P
Ben senin nasıl olup da hala türbin kullanmadığına şaşıyorum... Akıl ve mantığın yerini çıkıntılıkla doldurmaya çalışınca aklıma türbin geliverdi birden! :lol:
NOT: Dikkat ederseniz benzinli motorlar için yazılan hiçbir dezavantaja itiraz edemiyor. Tüm mesajlarda aynı şeyleri tekrar ediyor. :D Çok pike yapmış ya sesini övüyor. O sesin motor değil pervane kaynaklı olduğunu anlatsak da aerodinami bilgi eksikliği nedeni ile anlayamayacak. İyisi mi bırakalım atıp tutsun! :P

bestman
18-04-2011, 14:29
Zaten pervanede tek başına çıkarır o sesi, motorun fren yapmak gibi bir görevi yoktur, bir tane benzinli motor sahibi olun o zaman yazın kardeşim, bu işler teoriyle olmuyor deneyim şart, yoksa her tıp kitabı okuyan doktor, her otocad kullanan mühendis olurdu.:)

Sümer Yamaner
18-04-2011, 14:40
İyi de sen hiç uçmadan motor profesörü model uçak pilotu kesildin başımıza? İki senedir elini sticklere sürdüğünü gören bir Allah'ın kulu yok! O nasıl oluyoo?? :P
Ya da şöyle yapalım. Bize kullandığını iddia ettiğin benzinli motorların birer paragraflık performans raporlarını yazsana. Benim gibi cahiller de faydalansın. Nebiliim, pervane boyutları, statik çekişleri falan. Hangi modelle ne tarz uçuşa uygun oldukları gibi... Deneyimlerini paylaş ki biz de öğrenelim ama di mi?! :P

HaaKaN
18-04-2011, 14:42
Cem abi merhaba; Bende 1/5 off road arac var. Benzin motorlu. Bazi bazi stop ederdi. Bu tur motorlarin stop etmesine etken olan nedenlerden birtanesini ve cozumunu seninle paylasmak istiyorum. Depodan motora saglikli yakit akisini saglayamadigimiz zaman stop ediyor. Ornegin bir hoplamada ziplamada yada ani kalkis ve frenlemelerde yakit hortumu hava yapiyor ve stop etme durumlari oluyor. Bunu onlemek icinde buradan bir abimizin tavsiyesi ile asagida linkini verdigim depo ici yakit filtresini aldim ve sorunum tamamen cozuldu. Cunku bu filtrenin 2 kulakcigi var ve depoda kalan son damlaya kadar tuketiyor. Ustelik hava yapmasinida onluyor.

https://www.kingcobradistribution.co.uk/cobrab2b/index.php?main_page=product_info&cPath=4_50_72_75&products_id=7666&zenid=cceeaea19988256e38d12532b18b1f07

bestman
18-04-2011, 15:04
İyi de sen hiç uçmadan motor profesörü model uçak pilotu kesildin başımıza? İki senedir elini sticklere sürdüğünü gören bir Allah'ın kulu yok! O nasıl oluyoo?? :P
Ya da şöyle yapalım. Bize kullandığını iddia ettiğin benzinli motorların birer paragraflık performans raporlarını yazsana. Benim gibi cahiller de faydalansın. Nebiliim, pervane boyutları, statik çekişleri falan. Hangi modelle ne tarz uçuşa uygun oldukları gibi... Deneyimlerini paylaş ki biz de öğrenelim ama di mi?! :P

Ne yapacaksın motorun performans ile ilgili bilgilerini, zaten üreten firma yazmış, ne kadar çeker ,ne kadar tork üretir, hangi pervane kullanılır, benim yeniden yazmama gerek yokki, alırsın motoru sonrada kendi yorumunu getirirsin diye bir kanunda yok, önce sahip olun bir benzinli motora sonradan yorum yapın, belki adamların yazdığından başka şeylerde bulursunuz :) sırf gıcıklık olsun diye yazmaya benzemez, yıllar oldu hala glow motoru keşfetmeye çalışıyorunuz, adamlar keşfetmiş sizin katacağınız birşey yok artık sizin dene yanıl yöntemlerinizin hepsinide denemişler sonunda yine üreticinin dediği olmuş.

Laf olsun torba dolsun ben yazıyormuyum bilmediğim, sahip olmadığım konularda yok, önce sahip olun. :)

Not: Bu kadar laftan sonra siparişi vermiştim ben olsam, acaba bu adam doğrumu söylemekte diye. :)

Sümer Yamaner
18-04-2011, 15:14
Adamın doğru söylemediğini bilince sorun olmuyor be abim. Çünkü dezavantaj olarak yazdığım hiçbir şeye yanıtın yok. Dolayısıyla yazdıkların... :lol:

Tırsak_Pilot
18-04-2011, 15:19
bence bu hobi zevk işi herkez herşeyden zevk almaz =)

glow motorun gücü benzinliiden daha yüksek fakat glow u orta boy modeller için ideal gidip 2,5 metre bir kanatlara sahip olan bir modele radyal motor takmakta bana göre akıl işi değil.

smok olayı benim için en güzel görünüm. Ama dediğim gibi zevk işi kimi glow kimi elektirikli kimi benzinli kimede türbin motor.

bestman
18-04-2011, 15:21
Adamın doğru söylemediğini bilince sorun olmuyor be abim. Çünkü dezavantaj olarak yazdığım hiçbir şeye yanıtın yok. Dolayısıyla yazdıkların... :lol:

Dez avantaj diye yazdıkların denenmemiş olaylar, bence yukarıda yazdığın dezavantajların hiç biri yok benzinlide, şimdede çevre kirlilğinden dem vurmaya başlarsın bir yerden tutturmak gerek tabi :)

Sümer Yamaner
18-04-2011, 15:22
Ne yapacaksın motorun performans ile ilgili bilgilerini, zaten üreten firma yazmış, ne kadar çeker ,ne kadar tork üretir, hangi pervane kullanılır, benim yeniden yazmama gerek yokki

Dooru yaww... Ben kalkmış simülatör modelcisi ile neler tartışıyorum. Hayat kağıt üzerinde yaşanır. Haklısın! :P

sonunda yine üreticinin dediği olmuş.

Sen alemi kör milleti sersem mi sanırsın? Sen değil misin "OS motorun rodajı kitabında yazıldığı gibi değil benim dediğim gibi yapılır" diyen? Bak bu işkembe-i kübradan sallamaları ben unutmuyorum. Sen unuttum sanıp kendi söylediklerini inkar ediyorsun! :lol:

Laf olsun torba dolsun ben yazıyormuyum bilmediğim, sahip olmadığım konularda yok, önce sahip olun. :)

Ama kullan(a)madıktan sonra sahip olsam senin düştüğün bu duruma düşerim yahu! :lol: O mükemmel motorlarını havada göremediğimizden yazdıklarınla dalga geçiyoz kusura kalma. :P

sırf gıcıklık olsun diye yazmaya benzemez
miyân-ı güft u gûda bed-meniş ihâm eder kubhun
şecaât arzederken merd-i kıpti sirkatin söyler

nihat
18-04-2011, 15:26
Nihat Bey, bravo! Bu mesajı nereden nasıl buldunuz bilmiyorum ama mükemmel oldu. Ellerinize sağlık.

Teşekkürler Sümer Abi.Bu konuyu Ahmet Abi ilk açtığında okumuştum aklımda kalmış, şimdi tekrar bahsi geçince paylaşmak istedim.

Teşekkürler Nihat Bey ve mesaj sahibi Ahmet bey.

Sağolun.

bestman
18-04-2011, 15:42
:) sıkıştın yine yine unutuyorsun siz giderken benim işim bitmiş dönmekte idim, motor rodajı yapmaya gerek yok, extra hayatta benim tarzım değil, OS motora o kadar para vermem, dört zamanlı motorlar en son düşündüğüm motor seçimi, lipo pil zinhar kullanmayın kullandırtmayın , bunlar sizin klevyenizden çıkan kelime toplulukları, bende hep karşı çıkmışımdır bunlara, zamanda size öğretmiştir haklılığımı, şimdilik işkenbei kübradan salladığımı sanmaya devam edin nasıl olsa ben haklı olduğumun bilincindeyim, bu konu hakkındada haklı çıkacağımı biliyorum, siz devam edin, taki benim düşünce seviyeme gelene kadar .:) doğru sözü yalan sanır bazıları sırf çingeneden dinlediği için, aslında çingenede olsa doğru söyler sözü dinlemeyi bilen için. :)

aozgen
18-04-2011, 15:59
Bestmaaannn,motorların paslandı uçmamaktan.Ya sat kurtul ya da uç da milletin diline düşme yaw...

bestman
18-04-2011, 16:13
Bestmaaannn,motorların paslandı uçmamaktan.Ya sat kurtul ya da uç da milletin diline düşme yaw...

Ahmet abi siz Orhanlı sahayı yapın, havalar ısınsın eziyet bitsin ben gelir uçarım.:)

sarvenn
18-04-2011, 18:07
Cem abi merhaba; Bende 1/5 off road arac var. Benzin motorlu. Bazi bazi stop ederdi. Bu tur motorlarin stop etmesine etken olan nedenlerden birtanesini ve cozumunu seninle paylasmak istiyorum. Depodan motora saglikli yakit akisini saglayamadigimiz zaman stop ediyor. Ornegin bir hoplamada ziplamada yada ani kalkis ve frenlemelerde yakit hortumu hava yapiyor ve stop etme durumlari oluyor. Bunu onlemek icinde buradan bir abimizin tavsiyesi ile asagida linkini verdigim depo ici yakit filtresini aldim ve sorunum tamamen cozuldu. Cunku bu filtrenin 2 kulakcigi var ve depoda kalan son damlaya kadar tuketiyor. Ustelik hava yapmasinida onluyor.

https://www.kingcobradistribution.co.uk/cobrab2b/index.php?main_page=product_info&cPath=4_50_72_75&products_id=7666&zenid=cceeaea19988256e38d12532b18b1f07

Linkini verdiğiniz ürünün uçak deposunda kullanımının sakıncaları olacaktır. Şöyle ki; filtrenin uzantı çıkıntıları yüzünden clunk depo içinde rahatça hareket edemeyecektir bu sebeble clunk'ın yakıt görmediği durumlar daha da artacaktır.
Aynı filtrenin kanatsız olanlarının ise kullanımı oldukça popüler ve kesinlikle tavsiye ederim. Ben de felt filter clunk denilen bu tip clunklardan kullanıyorum ve etrafımdaki benzinli model sahiplerine de tavsiye ediyorum.
Bu clunkların benzini son damlasına kadar emdikleri doğrudur ancak zaten bir uçak için bu pek de önemli bir kriter değil,çünkü emniyet payıyla bir miktar rezerv yakıtla inmek prensib haline getirilmiş birşey olmalı. Benim için son nokta yakıt seviyesinin clunk yüksekliğine geldiği noktanın biraz üstüdür. Yada başka bir mantıkla depo dik tutulduğunda clunk'ın tamamı yakıt içerisinde kalmalı. Depo geometrisine göre hangi pozisyon diğerini de kapsıyorsa o durum baz alınabilir. Buna göre de timer ayarını ayarlamak ideal.

http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXXF26&P=7

http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXXF27&P=7

Sümer Yamaner
18-04-2011, 18:34
Ahmet abi siz Orhanlı sahayı yapın, havalar ısınsın eziyet bitsin ben gelir uçarım.:)

Beleşçilik yok. Avucunu yalarsın! :P

bestman
18-04-2011, 19:20
Ben nasıl olsa uçmuyorum, beleşçilikte yapmamış oluyorum böylece.:)

Sümer Yamaner
18-04-2011, 19:44
Ben nasıl olsa uçmuyorum, beleşçilikte yapmamış oluyorum böylece.:)

Sen kimdin yahu? Bi yerden gözüm ısırıyo ama...

css2005
18-04-2011, 19:48
Rodajda petrol ofisinin maximoto 2T iki zamanlı mineral motosiklet yağını kullandım. Klavuza göre karışım oranı 30:1 ve rodaj için 3-5 galon diye tabir etmiş. Bu amerikalılar da benzini bol buluyorlar heralde. 3-5 galon arasında 2 galon 7,5lt fark var ve bu yaklaşık 6 saatlik çalışmaya denk geliyor.
Rodaj tamamlandıktan sonra tam sentetik yağa geçilecek.

bestman
18-04-2011, 19:56
Sen kimdin yahu? Bi yerden gözüm ısırıyo ama...

Çok bilmiş.:)

css2005
18-04-2011, 20:29
Benzin taşımanın risk olduğu söylenmiş. İşte burada da benim avantajım var uçuş sahamıza 1km mesafede petrol var. :) 1lt yağın da taşıma riski yoktur heralde.
Ayrıca taşısanız dahi öyle bagajınızda 5lt'lik glow yakıt bidonu gibi (kendim için konuşuyorum heryerde bulamadığınız için stoklu uçmak zorundasınız.) kocaman bir bidon bulundurmanıza gerek yok ki. Max 1 hadi ben 3-4 sorti ile yetinmem diyorsanız 2lt'lik ağzı çift emniyetli güzel bir bidonunuz olsun yetecektir.
Karışım olayına gelince o da çok basit. Benim rodaj depom 450cc. Yarım litrelik su şişesini alıyorum ve ağza yakın bir yerine işaret koyup darasını alıyorum. Sonra benzini koyup tartıyorum. 320gr geliyor. Benzinin yoğunluğundan (yaklaşık 800gr/l) 400ml'ye karşılık geliyor. 30:1'i 13,3ml yağımızın teknik özelliklerinden yoğunluğunun yaklaşık 900gr./lt olduğunu öğrenip 13,3ml= yaklaşık 12gr yağ ilave ediyoruz. Sonra ikinci bir çizgi çekiyorum.
Biraz uzun oldu ama yapması daha kolay. sahada da pompanızla ilk çizgiye kadar benzin, ikinci çizgiye kadar da yağ koyup taze karışımınızı elde ediyorsunuz.
ben bir depo uçmak istemiyorum diyorsanız da bu çizgilerin sınırı yok elbet. Bir sortilik, üç sortilik yarım depo çizgisi çeyrek depo çizgisi israf yok. Hatta o günkü uçuş planınıza göre evde deponuzu doldurup sahaya öyle gidebilirsiniz bile.

Çevreci dostlarımıza gelince de, 1600cc benzin motorlu otomobillerinizle 10'larca km uçuş sahanıza giderken çevreye saldığınız emisyonu sorgulamayın, ufacık tefecik 20cc benzin motorumuz çalışınca başımıza greenpeace kesilin. oldu canım ;)

Sümer Yamaner
18-04-2011, 20:48
Benzin taşımanın risk olduğu söylenmiş. İşte burada da benim avantajım var uçuş sahamıza 1km mesafede petrol var. :) 1lt yağın da taşıma riski yoktur heralde. Bence doğru. Ama sahalarda sık sık ağzında sigara ile depo dolduran arkadaşlar görüyoruz. Bunlar benzin ile birleşince ciddi risk oluşuyor. Ayrıca bence en büyük risk, yerleşim yerlerine yakın uçuluyorsa ortaya çıkıyor. Ben bugüne kadar çakılıp pert olan birçok glow motorlu model gördüm ama hiçbirinde yangın çıkmadı. Benzinli modelde yangın riski ciddi olarak daha fazla.

Karışım olayına gelince o da çok basit. Benim rodaj depom 450cc. Yarım litrelik su şişesini alıyorum ve ağza yakın bir yerine işaret koyup darasını alıyorum. Sonra benzini koyup tartıyorum. 320gr geliyor. Benzinin yoğunluğundan (yaklaşık 800gr/l) 400ml'ye karşılık geliyor. 30:1'i 13,3ml yağımızın teknik özelliklerinden yoğunluğunun yaklaşık 900gr./lt olduğunu öğrenip 13,3ml= yaklaşık 12gr yağ ilave ediyoruz. Sonra ikinci bir çizgi çekiyorum. Cem hafif bir Karadenizlilik seziyorum sende. Var mı? :) Bir eczaneden 50'lik enjektör almanı öneririm.

Çevreci dostlarımıza gelince de, 1600cc benzin motorlu otomobillerinizle 10'larca km uçuş sahanıza giderken çevreye saldığınız emisyonu sorgulamayın, ufacık tefecik 20cc benzin motorumuz çalışınca başımıza greenpeace kesilin. oldu canım ;) Bana göre hava hoş. Arabanın egzostunu ben solumuyorum ama uçağın egzostunun epey bir bölümünü sen soluyacaksın. :) Patlar motor çevreye zarar verir o nedenle EP uçak uçuruyorum diyenler de var!!! :P

Bir yanlış anlamayı önlemek adına daha önce yazdığım bir şeyi tekrar yazma ihtiyacı hissettim:
Tüm bunları "aman be kardeşim, saçmalamışsın" demek için değil ilmeği okuyup heveslenecek arkadaşlara ikaz olsun diye yazdım. Çünkü olayı farklı açılardan görmeden verilen kararlar insanı sonradan çok sıkabiliyor.

Tırsak_Pilot
18-04-2011, 22:22
yanıcı maddelerde nitro,tiner,benzin,mazot vs vs vs hiçbirinde SİGARA ile ateş çıkmaz benzin dolu deponun içine atın yanan sigarayı yanmaz.

Tırsak_Pilot
18-04-2011, 22:25
birde neden dolayı benzinli rodajında ilk tam sentetikli yağ kullanılmıyor. Yada tavsiye edilmiyor.? ben castrol racing 2 t ile yapmayı düşünüyorum.

aozgen
18-04-2011, 22:30
yanıcı maddelerde nitro,tiner,benzin,mazot vs vs vs hiçbirinde SİGARA ile ateş çıkmaz benzin dolu deponun içine atın yanan sigarayı yanmaz.

Ertem abi,hiçbir yanıcı sıvı halde tutuşmaz.İlla buharı olması lazım.Benzin,tiner çok çabuk buharlaşıp hemen parlamaya temayüllüdür.Havayla yeteri kadar karışırsa bildiğimiz bugday unu bile infilak eder.
Rudolf Diesel,ilk diesel motoru dizayn ederken kömür tozu ile çalıştırmaya niyetliydi.Diesel motorlar kömür tozunu değerlendirmek amacıyla düşünülmüştü..

Sümer Yamaner
18-04-2011, 22:45

İstersen ben yokken bi deneyiver!

Saydığın tüm maddeler bulundukları kabın içinde bir buhar oluştururlar ve bu karışım inanılmaz yanıcıdır.

Tırsak_Pilot
18-04-2011, 23:19
Ertem abi,hiçbir yanıcı sıvı halde tutuşmaz.İlla buharı olması lazım.Benzin,tiner çok çabuk buharlaşıp hemen parlamaya temayüllüdür.Havayla yeteri kadar karışırsa bildiğimiz bugday unu bile infilak eder.
Rudolf Diesel,ilk diesel motoru dizayn ederken kömür tozu ile çalıştırmaya niyetliydi.Diesel motorlar kömür tozunu değerlendirmek amacıyla düşünülmüştü..

ahmet abim tabiki parlayıcı riskli sıvılar.

İstersen ben yokken bi deneyiver!

Saydığın tüm maddeler bulundukları kabın içinde bir buhar oluştururlar ve bu karışım inanılmaz yanıcıdır.

abi sigara kıvılcım değildir. kül dür bu yüzden parlamazda yanmazda ben çok denedim sigaramı benzindede söndürdüm.

css2005
18-04-2011, 23:29
Cem hafif bir Karadenizlilik seziyorum sende. Var mı? Bir eczaneden 50'lik enjektör almanı öneririm.

Yok abi. Hayat şartları ve mesleğin verdiği hep basit ve pratik yoldan çözüm güdüsü.
Enjektörü ben yağı o kadar hassas koyamam diyenler için tavsiye edecektim siz benden önce davrandınız. Benzini pompa bir şekilde hallediyor.

Sümer Yamaner
18-04-2011, 23:37
abi sigara kıvılcım değildir. kül dür bu yüzden parlamazda yanmazda ben çok denedim sigaramı benzindede söndürdüm.

Saygı ile eğiliyorum.:eyweyw::eyweyw::eyweyw:

css2005
18-04-2011, 23:42
birde neden dolayı benzinli rodajında ilk tam sentetikli yağ kullanılmıyor. Yada tavsiye edilmiyor.? ben castrol racing 2 t ile yapmayı düşünüyorum.

Kendi kataloğunda öyle tavsiye ediliyor. Rodaj aşamasında petrol bazlı mineral yağ kullanılarak piston - gömlek alışması sağlanıyor ve bir miktar kurum bağlanması sağlanıyor. Zaten rodaj da bunun için yapılıyor. Daha sonra sentetik yağa geçiş yapılıyor ve karbüratör ayarları tam oturuyor.

Rodajı kesinlikle sentetik ile yapmayın.

css2005
19-04-2011, 00:11
Eveeet depomuzu doldurduk lipomuzu şarj ettik gelelim pervanemizi takmaya. Rodajda 15x8 turnigy ahşap pervane kullanacağım. Uçakta 15x8 Xoar. Duruma göre 16x6 ve 16x8 denenecek.

Pervane takılırken dikkat edilecek hususlar,

- Pervane Mili üzerinde yuvarlak bir ateşleme mıknatısı vardır. Bu mınatıs manyetik svice 2-3 mm kalana kadar krank saat yönünün tersine çevrilir.

- Krank mili bu pozisyondayken pervane saat 1'i gösterecek şekilde takılır.

sarvenn
19-04-2011, 00:45
Tutuşma, parlama vs bunlar biraz kafa karıştırmış anlaşılan.

Ben şöyle bir örnek vereyim;

Doğalgaz tesisatı dersimde hocanın anlattığı bir bilgi.

Doğalgaz hava ile belli bir oranda karıştığında ve alev gördüğünde parlar, ancak bu oranın altında yada üstünde herhangi birşey olmaz. Peki denemeye değer mi? Bu karışım şartlarının sağlanıp sağlanmadığını anlamak mümkün müdür duyularımızla. Şimdi o yüzden benzine sigara atınca hiçbir zaman parlama yapmaz , tutuşma olmaz diyebilir miyiz? Benzin sıvısının üstündeki benzin buharı+hava karışımı (yanıcı ve yakıcı gaz karışımı)
sigara benzin sıvısında boğulup sönmeden evvel külündeki yüksek sıcaklıktan ötürü uygun hava karışımı da mevcutsa pek ala parlar.

Parlayıcı madde tanımı zaten düşük sıcaklıklarda çok hızlı yanma reaksiyonun başladığı ve bittiği madde demek.

DLE 20 için forumlarda en ideal pervanenin 17x6 olduğunu okuyorum. Ayrıca DLE'nin Amerika dağıtıcısı ve servisi olan ValleyViewRC'den Jody bizzat diyor ki rodaj pervanesi diye birşey kullanmayın. Ne ile uçacaksanız onunla rodaja başlayın ve devam edin diyor. 15x8 bence çok ufak bir pervane o motor için.Bir önceki sayfada birkaç pervane ve devir verisi vermiştim, 17x6 yı 9000lere yakın çeviriyorsa 15x8 i ne yapar bilemiyorum :)

css2005
19-04-2011, 00:56
Şimdi sahalara inme vakti geldi. Kılavuzunda yazanları kendim de birkaç ekleme yaparak elle çalıştırma talimatını yazacağım. İlk çalıştırma krank da kolay dönmediği için biraz zorlu oluyor. Ben 20 dakika kadar uğraştım hala kollarım ağrıyor. Çalışmadı diye sakın fabrika ayarlarıyla oynamayın.

*** DİKKAT Yaralanma tehlikesi. Elle çalıştırırken mutlaka sert deri eldiven kullanın. yada en güzeli kendinize ucu kauçuk veya türevi olan bir malzemeden çevirme çubuğu yapın. *******

1- Depomuza benzini koyduktan sonra ateşleme kapalı ve jikle açık (klepe kapalı) iken pervaneyi elle çevirerek hortumdan benzinin karbüratöre kadar ulaşmasını sağlıyoruz.
(Bu arada jikle açık tabiri kafa karıştırabilir. Karbüratörlü arabalarda jikle açık yada jikle çekildiğinde karbüratör hava kanalı üzerindeki klepe kapanarak motorun zengin karışım alması ve kış aylarında kolay çalışması sağlanır. ben burada klepe açık yada klepe kapalı tabirlerini kullanacağım.)
2-Benzinin karbüratöre ulaştığından emin olduktan sonra pilimizi ateşlemeye bağlıyoruz. ve yine klepe kapalı, pervanemiz saat 1 yönünde iken vurdurmaya başlıyoruz.
3-Bu aşamada bir kaç vurdurmadan sonra 1-2 patlama sesi duyduğunuzda ateşlemenin başladığı anlaşılır.
4-Klepeyi tam açık pozisyona getiriyoruz.
5-Eğer gaz teliniz servoya bağlı ise kumanda yardımıyla yarım gaz açıyoruz. (Ben sehpa üzerine vida monte ederek gaz telini bu vida üzerine geçirerek yarım gaz açıyorum.)
6-Birkaç vurdurmadan sonra motor çalışacaktır.
7-Eğer motorunuz çalışmaz ve yoğun benzin kokusu duyarsanız muhtemelen motor boğulmuştur. Birkaç dakika bekleyerek 2-6 arası basamakları tekrar edin.

Motorunuzu sehpaya uçağa monte eder gibi buji aşağıya gelecek şekilde monte edip motorunuzu boğdurursanız muhtemelen buji de ıslanacaktır. Bu durumda bujiyi de söküp kurulayın.

css2005
19-04-2011, 01:03
DLE 20 için forumlarda en ideal pervanenin 17x6 olduğunu okuyorum. Ayrıca DLE'nin Amerika dağıtıcısı ve servisi olan ValleyViewRC'den Jody bizzat diyor ki rodaj pervanesi diye birşey kullanmayın. Ne ile uçacaksanız onunla rodaja başlayın ve devam edin diyor. 15x8 bence çok ufak bir pervane o motor için.Bir önceki sayfada birkaç pervane ve devir verisi vermiştim, 17x6 yı 9000lere yakın çeviriyorsa 15x8 i ne yapar bilemiyorum :)

İlginç. Teknik spec.lerinde 17x6 en büyük pervane. 14x10'dan başlıyor. Ben uçakta 15x8 Xoar kullanacağım. Rodajım da aynı 15x8. Sadece marka farkı var. Rodajda Xoar hasar görmesin diye Turnigy kullanıyorum.

css2005
19-04-2011, 01:12
Eveeeeeet sonunda motoru çalıştırdık. Motor çok düzgün çalıştı. Sahadakilerin de başını baya bir ağrıttım. Lakin rölanti devri bana biraz yüksek geldi. 2200 civarlarında. Ben de hemen daha 2. depoda rölantiyi biraz kıstım, acelem neyse.

Ama ufak bir operasyondan sonra hemen eski halini aldı.

22519971

css2005
19-04-2011, 01:24
rölanti devrini ölçtüm baktım 1500'lerde. Oooo ne güzel dedim kendi kendime rölanti baya bir düşmüş.

22521580

sonradan takometreyi 3 palliye ayarladığımı ve devrin değişmediğini farkediyorum. :)

css2005
19-04-2011, 01:29
800m rakımda 15x8 pervane ile 2. deponun bitimine yaklaşıldığında tam gaz denemesi yapılıyor max rpm 8800 civarları.

22522288

Tırsak_Pilot
19-04-2011, 15:54
hayırlı olsun. yanlız rodaj sehpasına bayıldım yere sabitleniyormu ?

css2005
20-04-2011, 00:36
Sağol Ertem. Yere sabitlenmiyor ancak gerek te yok zaten komple sunta olduğu için 10kg civarı :) Yumuşak zeminde hiç yerinden oynamıyor.

Yanlara kanat, altına teker takıp üstüne de bir kanopi bin içine uç dimi. :)

css2005
20-04-2011, 00:45
Bu arada pazar günkü rodajda full şarjlı 1000ma lik lipo pil 1saat civarı çalıştırmadan sonra 7,8v'a düştü. Uzun süre idare edecek gibi gözüküyor.

Tırsak_Pilot
20-04-2011, 11:18
Sağol Ertem. Yere sabitlenmiyor ancak gerek te yok zaten komple sunta olduğu için 10kg civarı :) Yumuşak zeminde hiç yerinden oynamıyor.

Yanlara kanat, altına teker takıp üstüne de bir kanopi bin içine uç dimi. :)

gerçekten hoşuma gitti cem abii yakıtı mazlemeyi koy hangar gibi içine =)

depo 550 cc mi ? kaç depo rodaj yaptın ?

birde neden eksozu paca gibi yukarı verdin bir sebebi varmı ? yoksa motor mauntundan dolayımı

css2005
21-04-2011, 21:00
birde neden eksozu paca gibi yukarı verdin bir sebebi varmı ? yoksa motor mauntundan dolayımı

Evet ayaklar müsaade etmiyor. İki kulak arasını boşaltmak gerekiyor yada motoru direk ters takmak. Önceki sayfada da belittiğim gibi eğer ters takarsanız da motor boğulmalarında buji de ıslandığı için ya çok beklemek yada söküp kurulamak gerekiyor.

css2005
21-04-2011, 21:26
Rodaja başladık nasıl olsa deyip dün akşam uçağın kutusunu elime aldım ve kanatlardan yavaş yavaş montaja başlayayım dedim. Bütün malzemeler hazırdı, elektronikleri getirtmiştim. Kanatlardaki servo yuvalarının kaplamasını maket bıçağı ile kestim ve hüsrana uğradım. Standart servo sığmıyordu.

Kanat servoları için low profile servo siparişi verildi. Bir 15-20 gün daha bekleyeceğiz. Tabi bu arada servo yok diye durmak yok montaja devam..

önderözgü
22-04-2011, 00:26
Rodaja başladık nasıl olsa deyip dün akşam uçağın kutusunu elime aldım ve kanatlardan yavaş yavaş montaja başlayayım dedim. Bütün malzemeler hazırdı, elektronikleri getirtmiştim. Kanatlardaki servo yuvalarının kaplamasını maket bıçağı ile kestim ve hüsrana uğradım. Standart servo sığmıyordu.

Kanat servoları için low profile servo siparişi verildi. Bir 15-20 gün daha bekleyeceğiz. Tabi bu arada servo yok diye durmak yok montaja devam..

Motorunuz hayırlı olsun zevkle kullanacağınız güzel bir seçim olmuş.Modeliniz hakkında da bilgi vermeniz mümkünmü? Motoru hangi modele takacaksınız?

KAÇMAZ57
22-04-2011, 01:39
Yazılan tüm nitro ve benzinli uçak kıyaslamalarına katılmakla birlikte tabiri caiz ise benzinli daha kabasaba bir sistem olduğu için saha ekipmanları az olduğu için uçağı daha büyük görsel ve uçuş kolaylığı yönünden bir parça avantaj ancak bu bazen belki kimi şartlarda da dez avantaja da dönüşebilir tabi,motor olarakda rodaj ve başlarda fazla ayarları zorlanmaz ise bu süre atlatıldıktan sonra sık sık ayar derdi olmamasıyla iyi bir tercih denebilir. Konuyu takip ediyorum kırımsız bidon bidon benzin harcamanız dileğiyle.

KAÇMAZ57
22-04-2011, 01:43
Bu arada unutmadan smoke sistemi takarsanız bidon bidonda mazot harcamanız dileğiyle:)

css2005
30-04-2011, 19:47
Herkese Teşekkürler.

Motoru kanat açıklığı 1700mm 60'lık extra300s modeline takacağım. Mümkün olduğunca hafif ve dengeli bitirmeye çalışacağım. Montaj aşamasında yeterli vaktim olursa konu açabilirim, sizlerin de yardımıyla eminim daha güzel olacak.

css2005
09-05-2011, 00:09
Bugün itibariyle 3lt üzerinde benzini bitirerek sehpada çalıştırma işlemini sonlandırıyorum. Toplamda sehpada 3-3,5 saat çalışmış oldu. Son çalıştırmamda da gaz geçişleri ve çalışması sorunsuzdu. Karbüratör ayarları gözlemlediğim hiç zor değil. Ben ilk çalıştırmada fabrika ayarları ile hiç oynamadım ve gayet sorunsuz bir çalışması oldu. Ayarı bozduğum zaman ise zaten hemen tepki gösterdi. Bakalım modele taktığımda nasıl olacak.

Netten indirdiğim pdf dökümanında rodaj süresinin 3-5 galon olduğundan bahsediliyor. Bu anlatım yağ kullanımında geçtiği için sanırım bu aynı zamanda mineral yağ kullanma süresi.

Ama bu süre zarfında uçağa takamazsınız diye bir ibare yok. Zaten 5galon yaklaşık 19lt yapıyor. 19 litreyi 20cc ile yerde bitirmek hem zaman hem para kaybı. Kutunun içinden çıkan klavuzda da 2 saatlik yerde çalıştırmadan sonra modele takılabileceğinden bahsediyor. Artık 1-2 depo da model üzerinde bitiririm heralde uçuşa hazır hale gelir..

önderözgü
09-05-2011, 19:07
waa_ii4Qnw4
Bende dle 20cc ye geçiş yaptım rodaj için yerde 1 saat çalıştırıp uçağa taktım karbüratör ayar istemedi fabrika ayarları gayet uyumluydu.
Motoru phoneix'in accipiter adlı modeline taktım. Çok uyumlu oldu 90 lık bir model motor eksiksiz geldi. Artık nitro derdinde kurtulmuş oldum.
Motoru zorlamadan yumuşak gaz geçişleri ile uçuruyorum arasıra tam gaza çıkıyorum .En iyi rodaj motoru zorlamadan sabit gazlarda uçmadan havada yapmaktır.

Şimdi 60 lık extra330s modeline takacağım 2. bir dle motoru bakalım performans ve uçagın dayanıklılığı nasıl olacak. Dayanıklılık diyorum uçak biraz zayıf geldi gözüme seagul 'un modelleri benzinli motora göre daha dayanıklı ve güçlendirmeye daha elverişli. Gelişmelerden sizide haberdar ederim...
wzLQvZ_hxws
Bu videoda çeyrek -yarım ve yarım 'ın biraz üstü gaz aralıgında uçtum

SaitO
09-05-2011, 22:14
Önder Hayırlısı olsun,

Gayet güçlü ve de sorunsuz bir motor, bu motora 60'lık bir Mustang yakışır.... :D

css2005
10-05-2011, 00:26
Şimdi 60 lık extra330s modeline takacağım 2. bir dle motoru bakalım performans ve uçagın dayanıklılığı nasıl olacak. Dayanıklılık diyorum uçak biraz zayıf geldi gözüme seagul 'un modelleri benzinli motora göre daha dayanıklı ve güçlendirmeye daha elverişli. Gelişmelerden sizide haberdar ederim...

Haberlerinizi bekliyoruz. Phoenix dayanıklılık yönünden nasıl? yada sağlamlaştırma yaptınız mı? Ben extra için epoksi ve file ile sadece kanatta ve firewallda sağlamlaştırma yapmayı düşünüyorum. Yeterli olur gibi geliyor....

Bu videoda çeyrek -yarım ve yarım 'ın biraz üstü gaz aralıgında uçtum

Gerçekten güzel bir uçuş olmuş. Modelin yapımına hız vermeliyim anlaşıldı..
Ama kısa ve motor sesini çok az duyuyoruz. :) Şöyle gerçek sesiyle uzun bir video eklersiniz artık.. Bu arada bu uçuşta hangi pervaneyi kullanmıştınız?

css2005
13-05-2011, 20:00
Mahsuuuuun sehpam, yalnızları oynuyor. Yalnızlığını giderecek motoru olup Rodaj yapmak isteyene verebilirim.

Bir de motoru son çalıştırmamda kontrası olmasına ve pervane ters yöne dönmesine rağmen pervane somunları gevşeyerek yerinden çıktı. Çok iyi sıkmak gerekiyormuş onu anladım. Sahada üzücü sonuçlar doğurabilir, bu konuyu da hatırlatmak istedim.

TunahanKucuk
30-04-2012, 00:43
Ateşleme bataryası olarak ne kullanıyorsunuz 1000 mah lipo gördüm sanki resimlerde ? sizi ne kadar idare ediyor bir kere sarj ettiğinizde?

css2005
05-05-2012, 13:46
Tunahan mesajını geç gördüm kusura bakma.

Evet pil yukarıda da yazdığım gibi 1000 mah. 2S + Turnigy 3A low noise ubec kullandım. Yaklaşık 1 saatlik çalıştırmadan sonra pil 7,8V seviyelerine düşüyor, yani tahminim bir o kadar daha idare eder. Ben 3yada 4 sortiden sonra şarj ediyordum ve pil yine 7,8v seviyelerde oluyordu.

Aslında ateşleme için 1000 ma 2s bile fazla. Ağırlık yapmaması için daha düşük kapasite alabilirsiniz.

Motoru taktığım uçağın linki ve yapım aşamaları da aşağıdaki linktedir.

http://www.hobbyrc.com/forum/threads/65754-Extra-300S-DLE20cc

TunahanKucuk
05-05-2012, 21:15
Ben direk 6.6v 1100mAh lifepo4 kullanmayı düşünüyorum.Depo olarak kaç cc depo kullandınız ve size ne kadar uçuş imkanı sağlıyordu ben 260cc depo ile bu pili kullanmayı düşünüyorum ve bana 8 sorti uçuş sağlasa benim için kafi... aslında benim servolarda sizinkiyle birebir aynı neredeyse.Alıcı pilinizide ve bu pille günlük uçuş sürelerinizi paylaşırsanız bana çok yardımcı olmuş olursunuz.

css2005
05-05-2012, 22:41
Ateşlemenin özelliklerini bilmiyorum ama bazı ateşlemeler 6v ve üzeri sıkıntı yaratabiliyor. Tam dolu bir 2s lifepo 7,2V biliyorsun.
Eğer ateşleme açısından problem yoksa o pilin 8 sortiden fazlasını bile çıkarması gerek.

Depom 320cc ve %70- 80 gaz kolu yukarıda uçuşla 20 dk kadar yetiyordu ben alarmı 17. dakikaya ayarlamıştım.

Benim alıcı pilim Hitec'in kutusunudan çıkan 1300ma NiMh pildi. Günlük 4 sortiye yetiyordu ama ben 15-17dk 3 sorti uçuyordum.

2200 mah infinium, yada powerboxun digiswitch+1400-1800arası 2s lipo tavsiye ederim. Bu setuplar da yüksek ihtimal bu istediğin sortileri temin edecektir.
Ben almayı düşünürken uçak kırım geçirdi.

TunahanKucuk
05-05-2012, 22:54
lifepo4 ile kullanan var ateşlemeyi RCUniverseteki jedijody (valleyviewrc yetkilisi) lifepo4 ile sorunsuz kullanıyormuş...1100mah ateşleme bataryası 260cc depo ve yine 130grlık 2500mah lifepo4 alıcı pili ile hem ucuz hem sağlıklı hem hafif hemde bana bir günü çıkartıcak bir setup oluşturacağım servolardan memnunsunuz sanırım.Kalitesi oldukça tatminkar geldi bana bu servoların.

css2005
06-05-2012, 00:41
Bizim grupta da alıcı ve servolarda direk lifepo kullananlar var ve bugüne kadar bir sıkıntı yaşanmadı. Ama bazı servoların da 6v ve üzerinde sıkıntılı olduğu gerçek. Zannedirsem Sarven tam dolu bir lifepo ile yer testinde bir bluebird servo yakmıştı.

Ben de bu yüzden hep tedirginim. İhtimaller yüzünden kırım yaşadım bir daha yaşamak istemem.

aozgen
06-05-2012, 16:57
RCEXL marka ateşlemeler 6V da yanma riski taşıyor.Fabrikası, kesinlikle" nominal 4,8V bataryadan başka kullanılması ateşleme ünitesini tahrip eder" yazıyor.
Servoların da 6V a dayanamayanları var.Ben voltajdan yanan servo defalarca şahit oldum.

TunahanKucuk
06-05-2012, 21:08
Zıtlaşmak amaçlı yazmıyorum yanlış anlaşılmasın.Ben ateşlemeyi yeni aldım acaba benimkimi farklı ? benimkinde öyle bir ibare yazmıyor Ahmet abi?

TunahanKucuk
06-05-2012, 21:29
Yanlış bilgilendirme oldu özür... Benim yazıştığım kişi gerçek jody değilmiş şimdi jodynin bu konudaki mesajlarını okudum. 6v ve yukarısını kesinlikle tavsiye etmiyormuş.Kendi ateşleme modulume yazıştığım jody sandığım kişiye güvenerek 6.6yı bağladığımda sıkıntı olmadı ama sürekli kullanımda ne olur bilemem.

seccos
06-05-2012, 22:06
Yanlış bilgilendirme oldu özür... Benim yazıştığım kişi gerçek jody değilmiş şimdi jodynin bu konudaki mesajlarını okudum. 6v ve yukarısını kesinlikle tavsiye etmiyormuş.Kendi ateşleme modulume yazıştığım jody sandığım kişiye güvenerek 6.6yı bağladığımda sıkıntı olmadı ama sürekli kullanımda ne olur bilemem.

Tunahan ,
DLE motorlarının ateşleme üniteleri 6.6v LifePo batarya paketleri ile sorunsuz çalışabiliyor. Bunu DLE fabrikası ile yazışmam sonucunda söyleyebiliyorum. Çünkü bende çalışır/çalışmaz ikileminde kalmıştım. Zaten DLE nin sitesini incelediğinde motor hacminden bağımsız olarak ateşleme ünitesi için Hobbico Lifesource'un LifePo paketlerini direkt kullanabileceğinden bahsetmiş.

http://www.dle-engines.com/dleg0020.html

Düzeltme !
Şimdi farkettim ki fabrika da değiştirmiş yazıyı ve Voltage regulatör şart demişler ! Bende yeni görüyorum.
Yarın bana daha önce verdikleri cevabı sizlerle paylaşayım. Demekki problem oluştuğunu gördüler ve gereklilikleri değiştirdiler.

sarvenn
06-05-2012, 22:18
Tunahan mesajımı dikkate alıp araştırmış olmana sevindim.

Seçkin;
Technical Data:
Ignition Battery: 4.8-6.0V NiCd or NiMH, 6.6V LiFe or 7.4V LiPo pack (LiPo or LiFe use requires voltage regulator.)
Compression Ratio: 10.5:1

Abi ben bu konuda çok konu ve mesaj okudum.
LiFe kullanımı üniteyi bozma dışında başka sıkıntılara yok açıyor, motorun kararsız çalışması bunlardan bir tanesi.

Ben kendime bir adaptör ara kablo yaptım, pozitif kutup kablosuna bir adet n4007 diyot lehimledim.
Ben RCEXL ve DLE-POWER(dle'nin üreticisi) firmalarıyla konuşmuştum onlar da 6v üzerini tavsiye etmemişlerdi.

DA motorlarında direk a123 kullanabilirsiniz. 3W'da direk lipo kullanılabilir ancak DLE'de en sağlıklı sistem 4lü NiXX pil kullanmak. Ben de DLE'de kullanmak üzere 1100mAhlık 2s a123 piller hazırlamıştım ancak şimdi riske girmemek için 2 paket sanyo eneloop aldım. Bir uçuş gününde benim 4lü AA eneloop paketini bitirmem mümkün değil zaten(kapasite ~2000mAh).

A123 pillerimi ise tümü hitec digital servo olan sistemimde kullanacağım(1 adet 5685mh ve 5 adet 5625mg).

seccos
06-05-2012, 22:22
Tunahan mesajımı dikkate alıp araştırmış olmana sevindim.

Ben RCEXL ve DLE-POWER(dle'nin üreticisi) firmalarıyla konuşmuştum onlar da 6v üzerini tavsiye etmemişlerdi.

RCEXL'yi bilmiyorum ama DLE nin bana söylediği direkt kullanabilirsindi. Yarın atmaya çalışacağım bana verdikleri cevabı. Çok şaşırtıcı gerçekten.

TunahanKucuk
06-05-2012, 23:07
http://www.himodel.com/engines/Rcexl_Opto_Gas_Engine_Kill_Switch.html

En güzeli bu ürün sanırım hem kill switch hem üreticiden hemde bec.

sarvenn
06-05-2012, 23:37
http://www.himodel.com/engines/Rcexl_Opto_Gas_Engine_Kill_Switch.html

En güzeli bu ürün sanırım hem kill switch hem üreticiden hemde bec.

BEC yok onda Tunahan. Giren voltaj ne ise çıkan voltaj da o. Bende var bu üründen. Başka sitelerde bu ürünün BEC lisi diye geçen versiyonlarını gördüm ama ne kadar doğru bilemiyorum.

Powerbox'ın kill switch'i ise hem opto kill switch hem de regülatör görevini yerine getiriyor. Hobbyking'te mevcut mesela.

TunahanKucuk
06-05-2012, 23:39
Ebayde görüp aynı sandım karışık işler bi açıklamada belirtmemişler...

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__17757__PowerBox_SparkSwitch_Kill_Switch_and_Regu lator_Unit.html

bumudur abi?

sarvenn
07-05-2012, 01:45
Ebayde görüp aynı sandım karışık işler bi açıklamada belirtmemişler...

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__17757__PowerBox_SparkSwitch_Kill_Switch_and_Regu lator_Unit.html

bumudur abi?

Evet Tunahan, ürün budur.

aozgen
07-05-2012, 08:32
Abiler, buyrun RCEXL manual i.
www.hobbyking.com/hobbyking/forum/uploads/6061/RCEXL_Manual.pdf
Çok net voltaj uyarısı var.

seccos
07-05-2012, 10:06
Buyrun DLE fabrikasının DLE-30 ateşlemesinde LifePo kullanımı ile ilgili bana verdiği cevap : Tek cümle ve çok net.

-----------

Thank you for your recent email.

You can use a LiFe battery without using a regulator on that ignition.

Should you have any further questions or concerns, please do not hesitate to contact us at this e-mail address. (Please be sure to copy all previous e-mails into any future questions.) You can also reach our product support technical team at 217-398-8970, or via fax at 217-398-7721.

DID YOU KNOW that our web pages now all contain FAQs? (Frequently asked questions) Please drop by and take a look! We hope you'll find the information helpful and valuable to you.

Sincerely,
Chris S.
Product Support Technician
PS9015

Bu da daha önceki DLE'nin sitesinde yer alan ve fabrikaya gönderdiğim e-mail içerisinde yer alan ve 28/07/2011 tarihinde siteden alıntı yaptığım açıklama kısmı. LifePo açıklamada yok.

Ignition Battery: 4.8-6.0V NiCd or NiMH, 6.6V LiFe or 7.4V LiPo pack (LiPo use requires voltage regulator.)

Recommended Options:
HCAM6415 Hobbico LiFeSource™ 6.6V 1100mAh 10C LiFe Pack
HCAM6525 Hobbico LiFeSource 6.6V 1800mAh 10C LiFe Pack
HCAM6435 Hobbico LiFeSource 6.6V 1100mAh 10C LiFe Pack

Tüm bunların ardından demekki hata gördüler ve değiştirdiler manual'i.

css2005
07-05-2012, 14:14
rcexl versiyon2'de voltaj aralığı 4,8-7v.

Klavuzundaki güç kaynağı seçiminde life paketler için voltaj regülatör yada seri bağlı 1 adet 1N 4007 kullanın diyor. Yalnız hemen altındaki açıklama dikkatimi çekti "eğer motor yüksek devirlere çıkamazsa direk kullanılabilir" gibi bir ifade var.

Güç kaynağı seçiminin altındaki açıklamadan anladığım kadarıyla ateşlemenin en verimli 4,8 - 6v aralığında çalıştığını, 8+ voltlarda çalışma sıcaklığının ve parazitlenmenin artacağından bahsetmiş.

Ve en yüksek motor devrinden biraz feragat ederek mümkün olan en düşük voltajı kullanın diye de eklemiş.

Benim bu katalogtan çıkardığım; versiyon 2'de yüksek voltaj kullanılabiliyor ama

+'ları;
direk life kullanabilmeniz,
yüksek motor devri (benzinde ne kadar istenir bilmem ama)

-'leri,
çalışma sıcaklığının artması (dolayısıyla ömrünün azalması)
yüksek RFI (ki uçağımızdaki alıcılar için bunu istemeyiz)

Artık gerisi size kalmış