PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : C 17 globemaster

candane
03-05-2011, 23:04
Uzun zamandır evden internete girmeye vakit bulamıyordum, bugün biraz zamanım oldu ve Beyazıt abinin inşaa ettiği bu modelin bir kaç fotosunu ekleme fırsatı buldum.
Model oldukça büyük kanat açıklığı ve boyu 2 metrenin üzerinde. A320 bunun yanında oldukça küçük kalacaktı.
Beyazıt abi modeli inşa ederken bende bazen ekektronikleri konusunda yardımcı oluyorum. Bir kaç gün önce 4 fanı yerleştirip tüm bağlantılarını güvenle yaptık ve motorları test ettik. Toplam motorların thrustı 6 kg civarı olacak modelin ağırlığıda muhtemelen bu civarda kalır.
Benim inşaa halindeki modellerim hala bitmamişken Beyazıt abi bu modeli bir kaç haftaya uçuşa hazır hale getirecek gibi görünüyor. Bense C130 u gerçekçi bir tahminle bir yıl sonra ancak uçuracağım gibi görünüyor.

candane
15-05-2011, 01:57
Modelin yeni fotoları, bu hafta boyası yapılıp haftaya uçacak.

Sümer Yamaner
16-05-2011, 10:20
Her zamanki gibi ağzımın suları akarak izliyorum. :eyweyw:

candane
30-05-2011, 01:12
Malese pist uzunluğu C 17 nin uçmasına yetmedi. Pistin sonuna geldiğinde sorunsuz havalanmasına yetecek kadar hızlanamamıştı.
Şimdi C 17 nin havalanabileceği kadar uzun bir asfalt pist arıyoruz. Çok geniş çim pistimiz var ama çimde kalkması zor. Pek kullanılmayan geniş bir asfalt yoldan kaldırmayı düşünüyoruz. Yada pistin sonundaki otları bir şekilde iyice biçip aynı pistte şansımızı deneyeceğiz.

myssba
30-05-2011, 08:14
Elinize sağlık. El yapımı bir model ancak bu kadar güzel olur.

6000 gr. altında kalabildiniz mi?

candane
30-05-2011, 08:59
Malesef Mehmet abi, 7 kg uçuş ağırlığına ulaştı. Biz bu fanların ikisi ile airbusu 3.5 kg ağırlığı ile yarım gazda uçuruyorduk. C 17 koşuya başladığında uzun süre hızlanamadı, belli mesafeden sonra hızı güzel attı ama pist bittiği için stall olmadan havalanabilecek kadar hala hızlı değildi.

eemrah83
30-05-2011, 20:27
bu ne hız ,bu ne şiddet, bu necelal :)

elinize sağlık. Çok hızlı çalışıyorsunuz emeğinize ,gözünüze sağlık. Tam müzelik olmuş. saygılar..

bunu uçurmak gercekten cesaret ister bukadar emekten sonra..

Muncid
01-07-2011, 14:11
Erdal / Beyazıt Bey,, elinize sağlık muhteşem birşey bu... Artık modellerinizin hızına pistler yetişemiyor. :)

mtfg
01-07-2011, 21:23
Elinize emeğinize sağlık. Hep yabancıların yaptığı bu tarz uçakların vidyolarını seyrediyordum. Türkiye'de de bu tarz çalışmaların olması çok güzel. Umarım yakın zamanda vidyosunu da seyredebiliriz.

muhyt
01-07-2011, 21:35
Modeliniz mükemmel olmuş elinize sağlık, gerçekten bunu uçurması büyük bir heyecan içinde olur... kırımsız uçuşlar. Ayrıca burdur'a bekleriz yaklaşık 100 metre civarında bir asfalt pistimiz var .:)

candane
04-07-2011, 15:11
Çok teşekkürler arkadaşlar. Bu modeli hala uçuramadık. Bir türlü her ikimizinde uygun olduğu bir zaman denk gelmedi. Bende bu sıralar sadece FPV uçtuğum için piste pek az gidiyorum.
Modeli asfalt pistimizde bir kez daha deneyeceğiz, modeli pistin mümkün olan en uçundan başlatıp koşturacağız, bu kezde uçuş için yeterli hıza ulaşamazsak artık yapılacak tek şey fanlardaki 4 motoruda değiştireceğiz ve 6S ile beslediğimiz abartı bir thrusta upgrade edeceğiz.

Muncid
05-07-2011, 12:08
C17 de ana kanatlar negatif dihedral açılı, diğer bir değişle unhedral açılı olduğu için uçak daha dengesizdir. Ancak buna bağlı olarak manevra kabiliyetide çok yüksektir. Aerodinamik olarak manevra kabiliyeti yüksek olan uçaklar her zaman daha fazla thrust isterler ki bu C17 ise daha önemli çünkü ağır ve sürtünmesi jetlere göre daha fazla. Tabiki horizontal stabilizer in, rudder ın tepesinde olması durumu nasıl etkiliyor bilemiyorum.

Buna bağlı olarak, elektroniği yükselterek daha yüksek thrust ile uçmanız çok daha emniyetli olacaktır. Sonuçta güç elinizde olacak, buda daha kontrollü bir uçuş sağlayacak. Hemde bu güzel makinenin başına bi iş gelme ihtimali de azalacak :)

candane
05-07-2011, 15:17
Münir bey muhtemelen sizin dediğiniz nedenle pist yetersiz kalmış olabilir. A320 bu uçağın tam yarısı ağırlığında idi. Aynı fanlardan ikisi ile pistin yarısında çok rahat havalanıyordu. C17 ise yeterince hızlanamadı. Aslında pistin sonuna doğru ivmesi oldukça artmıştı ama pistin bitimi ile zemin bozuldu ve daha fazla hızlanması mümkün olmadı. Tekrar denemeden sonra yine yeterince hızlanmaz ise motorları 2200 KV inrunner HET motorlar ile değiştirip 6S lipo ile uçuracağım.
Bu arada forumda pek sık görünmüyorsunuz, tamamen heliye mi geçtiniz?

Muncid
05-07-2011, 16:31
Aslında ara ara takipteyim ancak son 6 aydır işlerimin yoğunluğu ve üst üste gelen seyahatlerden dolayı çok fazla fikir alışverişi yapamadık. Helikopter modelciliği ile bir süre ilgilendim ama uçak modelciliğinde olduğu gibi geliştirmeye ve yorumlamaya açık olmadığı için beni pek tatmin etmedi. Belli kuralların dışına çıkamıyorsunuz ve üreticinin kendi belirlediği sınırlarda kalıyorsunuz. Bu yüzden helikopterin bana göre olmadığını anladım. Eskisi gibi jet modellere devam ediyorum.

candane
05-07-2011, 18:32
Benimde ilk başlangıcım heli ile olmuştu ama uçaklarla tanıştıktan sonra heliyi tamamen bıraktım. Bende pylon ve jetlerle devam etmekle birlikte uçuşlarımın %80 nini artık FPV oluşturuyor.
Bu modelin uçmasını çok istiyorum, çok kısa sürede inşa edilse de çok güzel bir model oldu, ağırlığı ilk tahminin çok üzerine çıktı. İlk ağırlık tahmini pek gerçekçi olmamış, pek küçük bir model değil. Motorları değiştirdiğimizde uçmaması için bir neden kalacağını sanmıyorum. Ben HET 2200 kv motor ve dinamik balanslı HET rotorunu E-flite F86 da kullanıyorum. Şimdiye kadarki en performanslı modelim. 6S lipo ile modelin ağırlığı 2 kg a yakın. Yarım gazın altında uçuyor, tam gazda modeli kontrol etmekte çok güçlük çekiyorum, İniş ise tam adrenalin oluyor, defalarca pas geçiyorum. Pistte duramıyor ve pist bitiminde takla attığı için ön tekere fren mekanizması yaptım.
Artık bu şekilde de uçmaz ise fanları söküp modeli palli Airbus A400 e modifiye edeceğiz.

Muncid
05-07-2011, 19:24
F86 ile hiç uçmadım ama hava emiş-çıkış şeklinden çok performanslı olacağı kesin. bu arada fpv uçağı olarak nasıl bir model kullanıyorsunuz? bende de fpv konusuna biraz merak var ama çok çetrefilliymiş gibi geliyor. Hava fotoğrafcığı ile ilgili birkaç projem var. Aslında hava fotoğrafçılığından ziyade, biraz uzay fotoğrafcılığı gibi olacak. yaptığım tasarımda tamamen bana ait, hedefim 35km yukarıdan hava fotoğrafı almak.

candane
06-07-2011, 19:09
İlk olarak hobykingin büyük EPP FPV modelini denedim, hiç uygun bir model değildi ve hiç bir şekilde modifiye olmadı. Daha sonra
http://www.hobbyrc.com/forum/attachment.php?attachmentid=81546&d=1305413685
bu planörün kanadına iki motor ekleyerek modiye ettim ve kullandım. Başlangıç için çok uygun oldu, uzun süre komut vermesenizde dengesinikoruyarak uçan bir model. İki motor modeli daha dengeli ve rüzgara karşı güçlü yaptı.
Ama FPV pilotajı geliştikçe insan daha hızlı uçan ve mesafe kat eden modeller istiyor bunun içinde iki tane büyük uçan kanat yaptım.