PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Aileron'da tek servo kullanımı

aggb
13-05-2011, 16:54
75 cm boyunda kanatları olacak, plandan bir EP spitfire inşasına başlayacağım. Uçakta aileron düşünülmediğinden, planda servo yerleşimi bulunmuyor. Kanadında tek servo kullanmayı düşünüyorum, fakat düzeneğinin nasıl olacağı, servonun nereye ve nasıl yerleştirileceği hakkında bilgim yok. Kanatta tek servo kullanımını ve düzeneğinin nasıl kurulacağı konusunda beni görüntülü olarak bilgilendirenlere peşinen teşekkür ederim.

Not: Bu konuda forumda bir başlık buldum, ama ne yazık ki 7 sayfaya ulaşmış başlık bilgilendirmekten uzak. Çünkü polemiklerle dolmuş. O nedenle bu başlığı açarak sormayı uygun buldum..

Sümer Yamaner
13-05-2011, 17:46
Öncelikle yeterli dihedral varsa ve rudder sapması da yeterli ise aileron gerekmeden gayet güzel uçabilir.
mutlaka aileson olsun diyorsanız kanadın ortasına alttan takacağınız bir servo ve aileronlara çapraz uzanan pushrodlarla çözüm sağlayabilirsiniz.
Mesajı telefondan yazdığım için şekil koyamadım.

tombulll
13-05-2011, 18:04
Oğuz abi merhabalar illaki tek servo ile yapacağım derseniz iki şekilde verimli olur diye düşünüyorum. Birincisi bell krank ikincisi ise aileron kontrol çubuğu uzatması çizdiğim eciş bücüş şekilden kaba taslak anlaşılıyor ama sahada açıklamaya çalışırım.

m_kaplan
13-05-2011, 18:31
verilen ikinci resim için örnek video. pelikanda denendi (kanat 150cm) gayet başarılı.
http://www.hobbyrc.com/forum/threads/60740-%C3%9C%C3%A7-Boyutlu-%C3%87aylak?p=776164&viewfull=1#post776164

sarvenn
13-05-2011, 19:17
spitfire 'ın kanadının planformu yüzünden tek servo ile aileronları hareketlendirmek cidden zor,torque rod sistemiyle(Fatih'in mesajındaki şekil 2) de kanat ucundaki ailerona ulaşmak güç, bellcrank sisteminde(Fatih'in mesajındaki şekil 1) mekanik bağlantılarda boşluk varsa servodan ailerona kadar katlanarak gidiyor, bu uçağın havada trim tutmamasına sebep olabilir. Ben şiddetle çift servo öneririm.

ama illaki tek servo olacak diyorsanız o kanat formuna en uygun sistem yine bellcrank.

aggb
13-05-2011, 20:43
Kanatta dihedral açısı var, o nedenle tek servo ile aileron yönetimi oldukça zor olacak. Bu durumda ya Sarven'in önerdiği gibi çift servo kullanmalı, ya da Sümer beyin önerdiği gibi kanadı aileron'suz inşa etmeliyim. Ama, sanırım çift servo kullanmayı deneyeceğim.

Cevaplar için teşekkürler..

Sümer Yamaner
14-05-2011, 00:24
Bazen okuduğumuz ile anladığımız farklı oluyor. Benim gözümde baştan beri depron ya da benzeri bir malzemeden yapılmış bir uçak canlandı. Eğer kanat konvansiyonel yapı tarzı ile inşaa edilecek ise ben de çift servoyu öneririm.

aggb
14-05-2011, 12:59
Bazen okuduğumuz ile anladığımız farklı oluyor. Benim gözümde baştan beri depron ya da benzeri bir malzemeden yapılmış bir uçak canlandı. Eğer kanat konvansiyonel yapı tarzı ile inşaa edilecek ise ben de çift servoyu öneririm.

Uçağı ahşap malzemeden inşa edeceğim.

Sayın m_kaplan'ın yukarıda verdiği videodaki tek servo kullanılmış model pek aklıma yatmadı açıkçası. Kurulumu zor ve riskli bir düzenek. İki servolu sistem çok daha kolay ve güvenli. O nedenle çift servo kullanmaya karar verdim...